Oh Marie! issue 3 - Ahoy Marie!

Page 29

Marij Hessel is blogger en stylingtalent. Ze schrijft over alles wat ze mooi vindt en wat ze maakt op haar weblog http://entermyattic.blogspot.nl/ Marij legt stap voor stap uit hoe zij een stylingidee uitwerkt: beginnend bij de zoektocht naar bruikbaar materiaal tot het verwerken, stylen en fotograferen ervan!

Stap 3: Als je klaar bent met het patroon, dan leg je de goede kanten op elkaar. Nu kun je 3 van de 4 zijden aan elkaar stikken. Je naaimachine kan soms even tegenstribbelen met dit materiaal, dus geduld is noodzakelijk! Als het misgaat is het geen drama, het materiaal is tenslotte spotgoedkoop!

Uitgangspunt van deze stylingproductie en DIY is om van een zo simpel mogelijk beginproduct, een zo mooi mogelijk eindproduct te maken. Bij mij begint dat de ene keer met het verzamelen van leuke ideeën en inspiratie, de andere keer bij het zien van een bepaald gebruiksvoorwerp of materiaal. In deze situatie was het een combinatie van beide. Allereerst verzamelde ik zelfmaakideeën met betrekking tot bouwmaterialen: een kandelaar gemaakt van metalen leidingonderdelen, vaasjes gemaakt van pvc buizen of een lampenkap gemaakt van kippengaas. Met al deze ideeën in mijn hoofd ben ik daarna rond gaan dwalen in de bouwmarkt. Als je met een ander oog kijkt gaat er hier een wereld voor je open! Hekwerken, betonblokken, tegels, tuinslangen, bezemstelen, koperen buizen…ik kan minutenlang naar een voorwerp blijven kijken terwijl er een wervelwind aan ideeën door mijn hoofd gaat. Het zal voor Bob de Bouwmarktbezoeker best een vreemd gezicht zijn, maar wat kan mij het schelen? Dit is hét moment waarop ik mijn creativiteit de vrije loop laat gaan en tevens het moment waarop ik een goede ingeving krijgen kan. Tijdens dit bezoek viel mijn oog op rollen ondervloer, van die folies in zilver en goud. Opeens zag ik kussenslopen voor me van dit materiaal. Ik kocht uiteindelijk niet zo’n enorme bouwmarktverpakking, er ligt immers altijd nog wel ergens een stukje ondervloer bij vrienden of familie op zolder. Diamond stitching, een techniek die je momenteel steeds meer in de mode terugziet, leek me een toepassing die erg mooi zou uitwerken op dit materiaal. Tijdens het uitwerken van dit idee kwam ik steeds weer op nieuwe ideeën. Door toepassing van andere stiksellijnen ontstaan er bijvoorbeeld hele gave grafische patronen op de folie. Je zou met dit materiaal ook manden kunnen maken, er zijn zoveel mogelijkheden! Een alledaags voorwerp (wat eigenlijk helemaal niets met styling te maken heeft) wordt zo een nieuw product dat er heel stylish uitziet.

Stap 4: Keer de kussensloop voorzichtig binnenstebuiten en stop een vulling in de sloop. Stik de sloop nu met de hand dicht. Ik heb dit met maar weinig steken gedaan omdat dit een vrij stevig materiaal is dat goed op zijn plek blijft zitten.

Het maken van de kussens Benodigdheden: - ondervloer folie in zilver en goud (ongeveer 1 m2 per kleur) - schaar - garen - naald - meetlint Stap 1: Knip 2 vierkanten op het gewenste formaat uit de zilver- en goud folie, ik koos voor 40 bij 40 en 50 bij 50 centimeter. Stap 2: Oefen eerst op een klein stukje folie met het stikken van patronen. Als dit goed gaat kun je beginnen met het maken van bijvoorbeeld je “diamond stitchings”. Gebruik een niet al te kleine steek, anders snij je als het ware door de folie heen.

Het resultaat zijn 2 übercoole metallic kussens die je bijna niets hebben gekost! Tips & Trucs stylen en fotograferen Ondergrond Helaas zijn we niet allemaal in het bezit van mooie, strakke, glad gestuukte muren en witte vloeren. Heb je wél een mooie witte vloer in huis, dan kan het licht daar weer net niet optimaal zijn. Het is daarom een goed alternatief om gebruik te maken van een andere, verplaatsbare ondergrond. Hier kun je heel creatief mee omgaan. Ga in huis op zoek naar bijvoorbeeld een houten plaat, gebruik oude badkamertegels of, zoals ik voor deze productie deed, gebruik een groot vel papier. Deze ondergrond is neutraal en kun je overal mee naartoe verhuizen zoekend naar het beste licht. Helemaal ideaal zou het zijn als je een aantal panelen “bekleed” met verschillende materialen zoals schoolbordverf, behang of zelfs tegeltjes. Hiermee kun eindeloos variëren als je bijvoorbeeld mooie stills wilt schieten. Statief Wil je voor een zelfmaker een foto maken van je stappenplan maar ben je alleen aan het werk? Dan is een statief echt een uitkomst. Positioneer eerst je statief inclusief camera. Zoom niet teveel in, je kunt je foto’s altijd nog bijsnijden! Leg de spullen onder het statief en schuif net zo lang tot alles goed onder de lens ligt. Kijk ook even of alles nog zichtbaar is wanneer je je handen onder de lens houdt. Nu kun je je camera instellen op de automatische zelfontspanner en beeld je de handeling uit (uiteraard zonder te bewegen) onder de lens. Op deze manier heb je je handen vrij en krijg je ook nog een scherpe foto. Rommel Als je fotografeert in je eigen huis heb je de hoek waar je werkt op een gegeven moment wel gezien. Op deze momenten komen andere spullen in je huis goed van pas. Wees niet bang om rommel te maken en struin net zo lang door je huis tot je een interessante verzameling hebt aan gekke spullen. Bij de foto van het eindresultaat heb ik bijvoorbeeld wat lijstjes die normaal gesproken aan de muur in mijn trapgat hangen gehaald, vond ik op zolder nog wat vrolijke speelgoedbeesten en hing ik de kalender (die normaal gesproken boven de eettafel hangt) nu boven de bank. Zorg dat je genoeg spulletjes achter de hand hebt en schuif/wissel net zo lang totdat je een spannende mix aan decoratie hebt voor je foto. Binnen no-time is alles weer opgeruimd of laat je het misschien wel zo staan omdat je nieuwe opstelling nog leuker dan de eerste! 29