Page 1

HÄNDER NUMMER 4, 2011

Medlemsblad för Jönköpings läns hemslöjdsförbund och information från länshemslöjdskonsulenterna


Händer Händer ges ut av Jönköpings läns hemslöjdsförbund och förmedlar information från förbundet och länshemslöjdskonsulenterna.

Ansvarig utgivare Birgitta Holm, ordförande i Jönköpings läns hemslöjdsförbund

Redaktör Eva Landén

Formgivning och original Kristina Ögren

Adress Jönköpings läns hemslöjdsförbund Hus B9 - Hemslöjdens Hus Länssjukhuset Ryhov 551 85 Jönköping

Du som är medlem i någon av de till förbundet anslutna slöjdföreningarna får Händer hem i brevlådan. För medlemskap i Jönköpings läns hemslöjdsförbund, kontakta Eva Landén.

Annonser Privatpersoner som vill sälja material, redskap etc. får annonsera gratis i mån av plats. Vi förbehåller oss rätten att utforma och redigera materialet.

Nästa nummer Nummer 1/2012 utkommer i början av februari. Materialet ska lämnas in till någon av hemslöjdskonsulenterna senast 15 januari, mejla gärna.

Tryckeri Vaktmästeriet Landstingets kansli.

Utgivning Händer är ett medlemsblad som ges ut fyra gånger om året ( februari, maj, september, november).

Adresser och telefonnummer Jönköpings läns hemslöjdsförbund Hus B9 - Hemslöjdens Hus, Länssjukhuset Ryhov, 551 85 Jönköping Hemsida www.hemslojden.org/jonkoping Ordförande Birgitta Holm, Bruzaholm 0381-200 02, holm.olle@telia.com Sekreterare Catrine Köpsén, Gränna 0390-503 30, catrine.kopsen@saabgroup.com Kassör Inga-Maj Eleholt, Smålandsstenar 0371-350 51, ime@domestik.se Övriga ledamöter och suppleanter Inga Fingal, Tranås 0140-510 37 Eva Rosell, Mullsjö 0392-125 36 Lise-Lotte Munther, Jönköping 036-30 18 00 Anita Svensson, Värnamo 0370-109 58 Suzanne Berger, Jönköping 036-30 18 00 Anna Kjellander, Jönköping, 0733-70 19 18 Camilla Björklund, Vetlanda 0730-41 87 99 Åsa Nero, Mullsjö 0392-125 18 Boël Östlund, Jönköping, 036-754 61 Niklas Mattsson, Jönköping, 036-30 21 23 Gränna Omlandets hantverkare Ordförande Marie Larsson 036-810 97 Handakraft, Habo Ordförande Gun Thillman, 036-400 46, 0730-25 86 46, gun.thillman@habo.net Konsthantverkarna i Jönköping KOiJ Ordförande Eva Rosell, 0392-125 36, eva_rosell@telia.com Nässjö Slöjdförening Ordförande Eva Larsen 0380-912 10, eva.larsen@utb.nassjo.se Slöjdare i Vaggeryds kommun Ritva Carlsson, 0393-240 14

Hemslöjd i Jönköpings län Länshemslöjdskonsulenterna, Hus B9 - Hemslöjdens Hus, Länssjukhuset Ryhov, 551 85 Jönköping E-post hemslojd@lj.se Hemsida www.lj.se/hemslojd Fax 036-18 02 43 Niclas Flinck 036-32 59 97, niclas.flinck@lj.se Eva Landén 036-32 59 95, eva.landen@lj.se Kerstin Ydreborg 036-32 59 96, kerstin.ydreborg@lj.se

Slöjdare i Värnamo kommun Ordförande vakant, sekreterare Magnhild Andersson 0370-65 10 63


Innehåll Ledare

sid

2

Ecocraft utställningen avslutad

sid

3

slöjdcafékvällar SID

6

konstfesten

sid

6

jönköpings läns hemslöjdsförbund

sid

7

- Slöjdarstipendier 2012 Sid

7

Resa Jokkmokks marknad Sid

8

Set du löven för alla träd

sid

8

träffar i hemslöjdens hus

sid

9

Jönköpings allmogemarknad Sid

10

slöjdföreningarna

sid

11

Köp & Sälj

sid

13

butiker

sid

14

Webb och blogg tips

sid

15

kulturen goes dreamhack

sid

16

barn och unga

sid

17

Porträtt: Karin Engvall

sid

18

slöjdsidan

sid

19

utställningar

sid

20

Kurser SID

21

Kalendarium

22

HÄNDER Nr 4 • 2011

sid

1


Ledare Om att finna glädjen i slöjden och ge bort den i julklapp. Så är den här igen, hösten. Träden skiftar färg och temperaturen sjunker. Löven på marken gör det svårare att hitta de svampar som fortfarande finns kvar i skogen. Men jag är nöjd. Svamphösten har varit god och mitt förråd av torkad svamp för färgning har vuxit. Jag känner glädje! Glädje för att förrådet är påfyllt men också glädje för att jag har fått härliga timmar i skogen. Den torkade svampen väcker minnen. Jag minns lyckan jag kände när jag hittat den Grönköttiga spindlingen på promenad med min mamma och dotter. Tanken på att jag kommer få tillfälle att färga med den någon gång gör mig glad. Denna lycka kan inte köpas för pengar. Nu under hösten börjar mina funderingar på julklappar. Vad blir årets julklapp. Ett år var det grytunderlägg av ene, ett annat stickade mössor, kanske blir det något svampfärgat i år. Att ge bort något som man själv gjort, något slöjdat, är en självklarhet för mig. Det passar kanske inte alla, men mig ger den mer än dubbel glädje. Julklappar ger också tillfälle till slöjd och kreativt skapande i flera steg. Först tänka ut vad som ska göras och till vem och därefter glädjen när man hittar den ultimata idén. Tankar föds, slaktas och omarbetas. Sedan förverkligandet, själva slöjdandet, och till slut inslagningen, som även den kan ses som slöjd. Hela tiden drivs arbetet framåt av slöjdarglädjen och av tankarna på personen som ska få produkten. Är det inte så det ska vara med julklappar? Tanke och omtanke, inte köphysteri och dyra prylar. Min uppmaning till er är att slöjda era julklappar! För vem vill inte ha ett par vantar där någon stickat in sin kärlek till dig, maska för maska, eller en korg som någon gjort specifikt till dig. Eller varför inte ge bort något julpynt, gammalt traditionellt eller något nyskapat. Och har du inte gjort presenten själv så lägg i alla fall några minuter extra på paketinslagningen. Hitta ett spännande papper i återvinningen hemma, klipp och klistra eller varför inte virka en stjärna och sätt den på paketet. Så hitta glädjen i slöjden och ge bort den i julklapp!

Anna Kjellander

Ledamot Jönköpings läns hemslöjdsförbund

2

HÄNDER Nr 4 • 2011


EcoCraft utställningen avslutad Nu har EcoCraft gått i mål! Efter drygt två fantastiska år har vi nu avslutat projektet och alla inblandade utställare har fått tillbaka sina föremål, eller i alla fall börjat få tillbaka dem. Detta skedde på vår avslutningsträff i Hemslöjdens Hus den 26 oktober, en träff dit ett fyrtiotal utställare kommit, en helt fantastisk kväll! Men hur började det, varför gjorde vi det här? Vi firade att det var 100 år sedan Jönköpings läns hemslöjdsförening startade! Det hela startade med en träff på Jönköpings läns museum i december 2008. Då vi informerade om våra planer på utställningarna EcoCraft och Craftwerk 2.0, det som sen kom att kallas ”Handarbeta för en bättre värld”. Då kom det också 40 personer. De som hakade på var inte lika många men de fortsatte att träffas under våren 2009 och den 1 september hade vi inlämning i Hemslöjdens Hus. Första vernissage 2009 i Jönköping Vernissagen på Jönköpings läns museum den 19 september 2009 blev en vändpunkt och utställningen en succé, alla ville se vad som hände i Jönköping. 50 utställare var med från början och det visades 131 föremål. Kerstin Andersson Åhlin invigde och hon slängde sitt i förväg skrivna tal i trappan och talade fritt ur hjärtat! Vad hade vi gjort? Jo, vi introducerade en ny syn på hemslöjd, ett sätt som visar en generös, tillåtande attityd mot de som är intresserade av handgjort skapande (det vill säga hemslöjd, slöjd, konsthantverk, hantverk, design, pyssel…). Alla som ville fick vara med. EcoCraft åker på turné i länet Redan från början var det meningen att EcoCraft skulle bli en vandringsutställning, men hur det skulle gå till i praktiken var inte helt klart. Podierna som också var transportlådor var ju grunden, men rena logistiken hade vi inte löst. Man kan säga att det löste sig efter hand, mycket med hjälp av inblandade utställare och intresserade lokalinnehavare. Våra kontakter med lokala kommunföreträdare arbetades upp, förbättrades och fördjupades. När vi stängde i Jönköping var turnén klar ett år framåt ungefär. Då hade 62 600 besökare sett utställningen och ytterligare 1 200 hann se Craftwerk innan den stängde en månad senare.

HÄNDER Nr 4 • 2011

EcoCraft goes Nässjö Vi startade turnén i Nässjö. Här kom det till flera nya utställare, bland annat tack vare samarbetet med Brinellgymnasiets estetiska program. På vernissagedagen den 17 juni 2009 i Nässjö Kosthall som var så ny att den inte ens var invigd, var det 61 utställare och 154 föremål som visades. Här var det hemslöjdsförbundets ordförande Birgitta Holm som förrättade invigningen och det hela avslutades med en mycket välbesökt gräskroneworkshop utanför konsthallen i den ljuvliga försommarkvällen. När vi rev utställningen i augusti hade 4 000 besökare varit på konsthallen. EcoCraft goes Vaggeryd Efter Nässjö stod Vaggeryd på tur. Där skulle vi hänga på ett bibliotek i anslutning till kommunens gymnasium. Ett bibliotek har många böcker och bokhyllor! Men hur det nu var så fick vi ändå upp det mesta om än inte allt så det blev 55 utställare och 122 föremål som visades. Raymond Pettersson som är lärare på skolan förrättade invigningen och efter en knapp månad hade 1 000 besök registrerats. Här var vi mitt i valspurten varför vi startade en stickkamp mellan blocken! Men eftersom biblioteket var en plats där man kunde rösta, fick vi hålla till utanför, så vi inte påverkade valresultatet! Den röd-gröna stickningen vann över den blå-grönvit-orange och sist kom den grå som skulle symbolisera de som inte kunde bestämma sig, det vill säga soffliggarna. Soffliggarna var sämst på att sticka och kunde inte hålla bredden på stickningen, den blev istället bredare och bredare. Kul med det engagemang stickarna visade, första dagen kom en centerpartist och stickade in en fyrklöver i sin stickning och då kunde ju inte sossarna vara sämre, så nästa dag kunde en ros beskådas på den andra stickningen! EcoCraft goes Värnamo Så var det dags för Värnamo att ta emot EcoCraft. I Blickfånget, Kulturhusets utställningslokal byggde vi upp utställningen. Det blev trångt, men ändå fint och vi fick plats med 55 utställare och 126 föremål. Birgitta Holm kom tillbaka som vernissagehållare och vi ordande workshops, visningar, föreläsning och en höstlovsaktivitet.

3


När vintern kommit på allvar, fast det bara var november drog vi vidare till Vetlanda och kunde konstatera att 1 100 besökare noterats. Eco Craft goes Sävsjö På vår väg till Vetlanda gjorde vi ett stopp i Sävsjö. En helg visade vi upp ett smakprov från utställningen på Hushållningssällskapets julutställning på Ljunga Park. Vi tog med oss 11 utställare och 15 föremål och 3 000 besökare kom och såg. Eco Craft goes Vetlanda Vetlanda museum var nästa stopp på resan. Här var lokalerna rymliga och tur var väl det, för nu kom det till ett helt gäng från Hantverksgården i Vetlanda, vilket resulterade i 73 utställare och 182 föremål. Birgitta Holm invigningstalade på vernissagen och Åsa Hylén visade sin virk-performance ”Just nu kan jag inte ta ditt samtal, men lämna gärna ett meddelande”. När julen passerats och vi kommit in i januari kunde vi konstatera att drygt 2 300 besökare sett EcoCraft i Vetlanda. EcoCraft goes Gislaved Då var det dags för Gislaved. Här hade vi mycket unga utställare med sedan tidigare och var extra måna om att fortsätta hålla kontakten. De kom med flera utställningsföremål och vi kunde fylla den stora Ljushallen i Kommunhuset. Ett nytt grepp att hänga utställning på fick testas och när allt var klart kunde Inga-Maj Eleholt, styrelseledamot i hemslöjdsförbundet boende i Gislaveds kommun inviga det hela, med 73 utställare och 149 föremål. Här hade vi slöjdaktiviteter för mellanstadiebarn med visning av utställning och hus. Cirka 800 besökare kom till oss när vi var i Gislaved. EcoCraft goes Gnosjö Sen drog vi vidare till grannkommunen och ytterligare ett bibliotek, närmare bestämt i Gnosjö. Nu hade vi lärt oss att bibliotek har många hyllor och tråcklade in oss efter bästa förmåga mellan dessa. I Gnosjö hade vi en helt utomstående vernissagetalare, som vi hoppas ha vunnit för slöjden, Lars Alkner redaktionschef på Värnamo Nyheter. Hans erfarenheter av slöjd var från skolslöjden och kanske inte allt igenom positiva, men han hade omvärderat sin syn över åren. Kanske mest nu när han såg att vi förvandlade hans Värnamo Nyheter till diverse användbara saker, skosulor, plan-

4

teringskrukor, hattar och blommor. Han fick själv sy ett par sulor på symaskinen! Papperstidningen behövs, slog han fast, för vem kan slöjda med en tidning som bara finns på nätet! När vi stängde i Gnosjö kunde vi summera följande; 72 utställare, 161 föremål och 4 000 besökare. I Gnosjö broderades lappar till ett gemensamt lapptäcke. Bildproduktionen startade med en workshop och när allt sytts samman fanns det kommunala lapptäcket som jag sedan invigde ett halvår senare, med band, sax och allt som hör till. Kul med dessa återkopplingar som visar att EcoCraft ändå lever kvar fast vi sedan länge dragit vidare. EcoCraft goes Tranås Tack vare Matilda Forsärlas idoga arbete kom utställningen till vår nordligaste kommun, Tranås. Nu var det ytterligare ett Stadshus som var platsen och vi kunde ta med mycket erfarenheter från Gislaved. Vi lyckades få med 70 utställare, som visade 136 föremål. Samtidigt, utmed väggarna, ställde Tranåsmålarna ut. De har under flera år ställt ut här under denna tid. Kollisionen blev nog fruktbar för båda parter, för jag tror att vi drog dit besökare åt varann och vi kunde hålla öppet mera också. På vernissagedagen som sammanföll med Valborgsmässoafton invigde Birgitta Holm. Matildas huvudsyfte med att få utställningen till Tranås var att bilda en slöjdförening, för det hade det inte funnits i Tranås och via facebook hade hon undersökt och fått veta att intresse fanns. Hon hade också lagt fram lappar i utställningen som man fick anmäla sitt intresse på. Och visst det blev en slöjdförening. Starten skedde på den sista workshopen, sedan har man träffats och lagt fram ett program att arbeta efter och det verkar så smått snurra på. Besökssiffran för Tranås slutade på 1 545. EcoCraft goes Eksjö Så var det då dags för Eksjö museum att ta emot oss. En sommarutställning där vi fick nya kontakter med en grupp kvinnor från Ingatorp och Mariannelund, Marianagruppen. Ni kan läsa mera om dom under Slöjdföreningar, på sid 11. Vi hade också haft en workshop på våren med elever från SFI utbildningen i Eksjö. Det resulterade i flertalet fantasifulla plåtlyktor gjorda av gamla konservburkar. Här var vi flest utställare

HÄNDER Nr 4 • 2011


någonsin 86 stycken och flest föremål 195! Birgitta EcoCraft goes home Holm invigde i vanlig ordning och programmet för Ja, så var det då slut på alltihop! När vi sa att alla som sommaren tilltalade en och annan turist, en ny målville fick vara med, är det ganska skönt att konstatera grupp för utställningen. Vi lyckades också locka att det var så många utställare som hörsammade intillbaka Frida Arnqvist Engström som engagerat talade bjudan! Tråkigt om det bara varit tre! Att också kunna om Samtida hemslöjd utifrån sin blogg Kurbits.nu, hur locka så många besökare till samma utställning under gamla traditioner får nytt liv i ny sorts hemslöjd och så lång tid var en utmaning som visade sig var möjlig hur slöjden kan förändra världen. När vi drog vidare i att genomföra.Tack vara sitt lockande tema och det 4000 september hade 3300 besökt museet och utställningen. lokala engagemang och intresse vi mött på varje plats kunde EcoCraft överleva så länge och göra att vi kunde 3500 fira Jönköpings läns hemslöjdsförbunds 100 årsjubiEcoCraft goes Habo leum i drygt två år! Jag har sagt det förut, men jag säger Nu hade vi kommit fram till sista stället och hur avslu3000 det igen: TACK till er alla som medverkat på något sätt! tar man då en sån här turné? Jo, med en fest så klart!

Habo

Eksjö

Tranås

Gnosjö

Gislaved

Vetlanda

Sävsjö

Värnamo

Vaggeryd

Nässjö

I Habo var vi en del av Kostfesten, ett redan etablerat och välbesökt arrangemang som pågick en dryg vecka. 2500 EcoCraft i siffror Vi fick betydligt mera utrymme än vi hade hoppats på, Antal utställare: 95 2000 så vi kunde visa hela utställningen och dessutom ta Antal utställningsföremål: 316 med en del av det nya från Eksjö. Så det blev 81 utstälAntal besökare under turnén: 22 000 1500 lare och 180 föremål. Antal besökare 2009-09-19 till 2011-10-09: 84 600 (inkl sista månaden på Jönköpings länsmuseum 95 800) 1000 Här hade vi ett viktigt och bra fungerande samarbete Antal besökta kommuner i länet: 11 av 13 med Handakraft, den lokala slöjdföreningen som Eva Landén kunde driva workshopsverksamheten och göra att vi 500 Hemslöjdskonsulent hade aktiviteter hela veckan. 3 900 personer besökte Konstfesten, bland dessa många barn och skolklasser. 0

200 4000

Besökare

3500

Föremål

150

3000

Utställare

2500

100

2000 1500

50

1000

Habo

Eksjö

Tranås

Gnosjö

Gislaved

Vetlanda

Sävsjö

Värnamo

Vaggeryd

0

Nässjö

Habo

Eksjö

Tranås

Gnosjö

Gislaved

Vetlanda

Sävsjö

Värnamo

Vaggeryd

0

Nässjö

500

200

Antal besökare på EcoCraft turné i Jönköpings län.

Antal utställare och föremål på EcoCrafts turné.

Föremål 150 Utställare

HÄNDER Nr 4 • 2011 100

5


Slöjdcafékvällar i Hemslöjdens Hus, Hus B9, Ryhov, Jönköping Klockan 17.00 – 20.00. 29 november Speldosor Nu måste det bli fart om julklapparna ska bli klara. Varför inte ge bort en speldosa i år. Själva ”höljet” kan vara av trä, plåt, tyg, kanske virkat. Utrustning och material finns. Själva speldosan kostar 40 sek och den kan du köpa hos oss. Har du redan tar du med. 31 januari Korg Gör en enkel korg med hel träbotten. Fläta med snöre, gummi, trasor, spets, pil, band, garn… Ing-Brith Jonsson och Kerstin Ydreborg handleder. 28 februari Spinna tråd Lär dig spinna ull och lin på slända och/eller spinnrock och känn det magiska i att själv göra en tråd. Vill du gör du din egen slända! Du hinner spinna garn till en fingertutt eller mobilfodral. Stina Möller och Kerstin Ydreborg håller i trådarna! 27 mars Gör om, gör bättre Pimpa, komplettera, lyft upp, dekorera, använd igen. Ta med ett plagg/väska du vill dekorera eller få idéer att förändra och göra om. Vi gör också en ficka/väska som kan flyttas från plagg till plagg eller hängas runt halsen. Har du något dekormaterial du gärna vill använda tar du med det. Det kommer också att finnas material att köpa och få. Designer Ida Wadenrud lär ut sina knep. 24 april Tälja Täljandets grunder i torrt och färskt trä kan bli vad som helst. En krok, en snok, en pinne till minne eller en tulpan till Jan! Niclas Flinck lär ut hur man gör.

Anmälan

Konstfesten Konstfesten i Habo 1-9 oktober 2011. Det var så mycket fint att titta på i Spinnets gamla härliga lokaler att man behövde gå flera gånger för att kunna ta in allt. Det är kul att se att det finns så många duktiga människor här i trakterna. EcoCraft avslutade sin rundresa hos oss. Det var en spännande utställning med mycket inspiration på vad man kan göra av ”skräp”, gamla kläder med mera. Handakraft hade ”buffébord”, där man kunde prova på lite av varje. En dag var Lennart Ljunggren och hade liten ”täljkurs”, jag täljde en liten krok. En dag var det ett helt gäng och fick lära sig att göra tenntrådsarmband. Nålbindning stod på programmet en kväll och det såg svårt ut vill jag lova (jag håller mig till vanlig virkning!). Anna-Lena Liljegren avlutade veckan med att göra bärkronor, de är så läckra, kunde tyvärr inte vara med på detta. Får göra en hemma istället. Hoppas det blir en Konstfest nästa år också, det är inspirerande och avkopplande att gå och titta på och delta i aktiviteter som arrangeras på Konstfesten. En flitig besökare Marie Svensson

Kostnad exkl. material 50 kr/kväll, fika ingår. Anmäl dig på telefon 036-32 59 95, 32 59 96, 32 59 97, eller e-post hemslojd@lj.se.

6

HÄNDER Nr 4 • 2011


Jönköpings läns Hemslöjdsförbund Slöjdarstipendier 2012 Styrelsen för Jönköpings läns Hemslöjdsförbund har beslutat att 2012 dela ut två slöjdarstipendier vardera bestående av en valfri veckolång kurs på Sätergläntan, Hemslöjdens gård under 2012 samt 1 000 kronor. Ett av stipendierna är i första hand avsett för slöjdare mellan 16 och 25 år. Stipendierna delas ut till aktivt verksamma slöjdare i Jönköpings län. Egen formgivning, nytänkande och gott hantverk inom slöjden premieras. Ansökan ska innehålla följande: * Namn, adress och telefonnummer. * Beskrivning över den egna slöjdverksamheten. * Arbetsprover, 3 –5 stycken. * Andra handlingar som sökanden vill åberopa. Stipendiet kan också delas ut efter rekommendation till styrelsen. Stipendiaterna utses sedan av Jönköpings läns Hemslöjdsförbunds styrelse och utdelning sker i samband med förbundets årsstämma den 25 mars 2012. Stipendiaterna kommer att få redovisa sin tid på Sätergläntan i form av en utställning, föreläsning eller på annat lämpligt sätt. Ansökan med arbetsprover ska lämnas in den 14 februari 2012 till Hemslöjdens Hus där det denna dag är öppet hus mellan 10-16. Om du inte har möjlighet att komma då kan du skicka in din ansökan med arbetspropver senast den 10 februari 2012 till: JÖNKÖPINGS LÄNS HEMSLÖJDSFÖRBUND Hus B9 – Hemslöjdens Hus Länssjukhuset Ryhov 551 85 JÖNKÖPING

Om förbundet Jönköpings läns Hemslöjdsförbund är den samlade hemslöjdsorganisationen i Jönköpings län. Till förbundet finns flera olika lokala hemslöjdsföreningar knutna. Jönköpings hemslöjdsförbund är anslutet till SHR, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund.

Vill du bli medlem? Du som är slöjdintresserad är välkommen som medlem i Jönköpings läns Hemslöjdsförbund då har du möjlighet att delta i slöjdcaféer, inspirationsdagar, resor, föredrag och kurser i olika slöjdtekniker. Medlemsavgift För 2012 är medlemsavgiften 150 kronor för vuxen, 50 kronor för ungdom under 26 år och 250 kronor för familj. Vill du bli medlem i Jönköpings läns Hemslöjdsförbund, kontakta Eva Landén som håller i medlemsregistret. Som medlem får du: • Medlemsbladet Händer fyra gånger per år. • Rabatt på prenumeration av tidningen Hemslöjd. • Rabatt på kurser, föredrag och resor. • Medlemserbjudanden från landets hemslöjdsbutiker. Vill du bli medlem i någon av de lokala föreningarna kontakta respektive förening. Du hittar info om föreningarna på insidan av omslaget.

Kontaktpersoner Ordförande Birgitta Holm 0381-200 02, hemslöjdskonsulent Eva Landén 036-32 59 95.

HÄNDER Nr 4 • 2011

7


Resa till Jokkmokks marknad

Ser du löven för alla träd

Hemslöjdsförbundet arrangerar en resa till Jokkmokks Marknad 2-7 februari 2012 (6 dagar). Samekonstnär och brodös Britta Marakatt Labba jobbar just nu på en utställning som ska visas i Jokkmokk under marknadsdagarna.

Visa vem du är och ställ ut på Liljevalchs löd uppmaningen! Och i vårt län har alla löv som tilldelats oss gått åt. Det innebär att 64 löv kommer från Jönköpings län när skogen av träd ska byggas upp på Liljevalchs. Missade du detta? Det kanske inte är för sent. Hör av dig till Eva Landén, som administrerar lövtillverkningen. Då kanske du hamnar först i kön om det kommer ett återbud.

Program 2 februari (dag 1) Hudiksvall (ca 60 mil) Avresa från våra hemorter under morgonen. Boende First Hotel Statt. Middag på hotellet. 3 februari, (dag 2) Hudiksvall-Älvsbyn (ca 60 mil) Efter frukost fortsätter vi vår resa. Vi reser kustvägen och vårt mål för idag är Älvsbyn och Hotel Storforsen Middag på hotellet. 4 februari, (dag 3) Älvsbyn – Jokkmokk (ca 14 mil) Besök Jokkmokks marknad Jokkmokk- Kiruna (ca 21 mil) Hotel Kebne, middag på hotellet. 5 februari, (dag 4) Kiruna – Jukkasjärvi (ca 18 mil) Förmiddag: Rundvisning på Icehotel i Jukkasjärvi Lunch Jukkasjärvi – Luleå (ca 33 mil)

Vad är ” Ser du löven för alla träd”? 2000 löv ska bilda en unik skog på Liljevalchs, visa vem du är genom att göra ett av dem och var med och skapa ett fantastiskt kollektivt konstverk. Som du hör på namnet handlar det om löv, ditt och 1999 andras unika löv. Du som deltar får en stomme i trä som kan användas som grund eller mall i skapandet av ditt löv. Stommen kan du klä eller fylla på en mängd olika sätt – sticka, virka, brodera, smida, såga, väva, måla, trådtjacka eller gör någonting helt annat. Endast din fantasi sätter gränderna. Tänk på att lövet ska vara en spegling av dig själv när du väljer material och tekniker i din lövtillverkning. Du behöver inte vara slöjdare eller konstnär för att delta. Det räcker med att du gör ett löv!

6 februari, (dag 5) Luleå-Söderhamn (ca 66 mil) 7 februari, (dag 6) Söderhamn-Jönköping (ca 57 mil) Pris: ca 6 800:-, för medlemmar i Jönköpings läns hemslöjdsförbund reduceras priset med 500 kronor. INGÅR: Bussresa, busskaffe x 1, del i dubbelrum inkl. halvpension, lunch x 1, lokalguide/entréer, reseledarservice, utflykter enligt program ovan TILLÄGG: Enkelrum prel 1 500 kronor Anmälan: hemslojd@lj.se, 036-32 59 95 Ytterligare utflykter, entréer, besök etc kan tillkomma om önskemål finns från grupp. Återkom gärna med förslag.

8

Lövmall i trä. Foto: Martin Jämtlid

Jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall 6 juni – 2 september 2012 Jubileumsutställningen på Liljevalchs konsthall är en av alla saker som händer i och med 100-års jubileet 2012. Utställningen kommer att spegla den samtida hemslöjden utifrån perspektiven hållbarhet, unga, mångfald och det samtida. Varje rum i konsthallen kommer att få ett eget tema, vilket innebär totalt elva teman. ”Ser du löven för alla träd” är temat för de kollektiva verken.

HÄNDER Nr 4 • 2011


Träffar i Hemslöjdens Hus Handvävare i Jönköpings län 19 november Spinn din egen tråd, Ruth Johansson och Stina Möller visar hur det går till. Plats Hemslöjdens Hus kl 9-13. Utställning på Vetlanda museum 21 januari – 19 februari 2012 Nästa år ska handvävarnas tema ”Smycka ditt rum” redovisas på deras riksårsmöte i Ystad, men innan dess har du möjlighet att vara med och visa vad du vävt här på hemmaplan. Därför ordnar Handvävarna en utställning på Vetlanda museum där du kan få vara med. Av de utställda verken kommer några att skickas till riksutställningen.

• • •

1 mars (obs hemma hos Ingalill Jigborg) 12 april 10 maj

Kontaktperson Ingalill Jigborg 0762-25 94 40, ingalill.jigborg@hotmail.com ................................................

Lapptäcksgruppen Solstickorna

Föreningen vill ha ditt bidrag senast 10 januari! Märk föremålen med namn, adress, verkets namn, material och teknik, samt värdet för försäkringens skull. Bifoga gärna en berättelse om verket om du har en sådan. Information får du av Åsa Nero 0392-125 18, 073-720 42 12 eller Helen Höijer 0383-607 68. Du kan lämna ditt bidrag till Hemslöjdens Hus 10 januari, om inte dagen passar hör av dig till Eva Landén 036-32 59 95.

Vi träffas i Hemslöjdens hus tisdagar eller onsdag kl.18.00 - 21.00. Vi ger varandra råd och tips, visar varandra tidningar och böcker, informerar om olika material, kurser och utställningar. Vi fikar tillsammans och bjuder varandra efter en turordningslista. Du som vill pröva på och lära dig något nytt likaväl du som är erfaren är mycket välkommen till följande träffar: • 6 december – montering av skarvsöm • 11 januari • 7 februari • 7 mars • 17 april • 9 maj

Vernissage 21 januari kl 13.00 på Vetlanda Museum, Kyrkogatan 31. Invigningen förrättas av landshövding Minoo Akhtarzand.

Kontaktperson Lena Stridh 036-13 63 74, strid.lena57@gmail.com ................................................

Du kan alltid uppdatera dig på: www.riksvav.se/handvavare_i_jonkopings_lan

Tvåändssticknings- och Krokningskafé

Ordförande Åsa Nero 0392-125 18 ................................................

Robyggarna - vi som gillar att brodera fritt Vi träffas en torsdag i månaden på Hemslöjdens Hus kl 18.00. Vi broderar och inspirerar varandra. Inga måsten, vi har bara roligt. Välkommen till följande träffar: 15 december • 12 januari • 9 februari

HÄNDER Nr 4 • 2011

Den lilla gruppen stickerskor som stickar tvåändsstickning fortsätter att träffas i Hemslöjdens Hus torsdagar, kl. 17.30-20.30. Du som kan tvåändsstickning hjälpligt och har lust att haka på är välkommen. Samtidigt är det träff för de som är intresserade av att upprätthålla sitt krokningskunnande. Vi hjälper varandra att lösa eventuella uppkomna problem. Enkelt fika till självkostnadspris serveras för den som är sugen! Välkommen till följande träffar: • 1 december • 12 januari • 2 februari • 1 mars • 29 mars • 3 maj

9


Kontaktperson Eva Landén 036-32 59 95, eva.landen@lj.se ................................................

Täcklebo Broderiakademi Lokalgruppen Jönköping. Välkomna till våra träffar på måndagskvällar i Broderiakademin. Alla glada brodöser träffas som vanligt i Hemslöjdens Hus på Ryhov. Kl 18.00 om inget annat anges. Datum för våra träffar är: • 21 november • 12 december med Lucia avslutning. • 25 januari (obs tid och plats Tändsticksmuseet – öppen workshop i utställningen) • 20 februari • 26 mars • 23 april • 21 maj 14 januari – 12 februari Utställning på Tändsticksmuseet 31 mars Kurs med Canvas Företag från Göteborg som visar nya broderimaterial, läs mera på annan plats i tidningen.

Lokalombud och kontaktperson: Boël Östlund, 036-754 62, mob 0708-85 34 12 boel.ostlund@hotmail.com ................................................

Vätterspetsen Våra träffar är i Hemslöjdens Hus lördagar kl. 10-14! • 10 december • 21 januari • 18 februari • 17 mars • 21 april Även du som inte knypplat på länge eller inte är så van kan komma och dela vår gemenskap. Det finns vana knypplare som gärna hjälper dig! Ta med kaffekorg!

Kontaktperson Karin Engvall 0390-104 94. ................................................

Du kan också hitta flertalet av dessa aktiviteter på www.lj.se/hemslojd där det finns länkar och sidor under knappen slöjdcaféer. Informationen uppdateras mellan Händers utgivningstillfällen, så på hemsidan har du de färskaste uppgifterna!

Styrelseledamot i Broderiakademin Eva Albrektsson, 0393-402 83, mob 0730-43 19 03 r.albrektsson@telia.com . I samarrangemang med Studiefrämjandet

Jönköpings Allmogemarknad Allmogemarknaden den 11 september 2011 var innehållsrik och färgstark på många olika sätt. Gå in på www.cultur.nu/jam så hittar du jättemånga bilder från marknaden.

10

HÄNDER Nr 4 • 2011


Slöjdföreningarna Eksjöslöjdarna Slöjdstugan, Järnvägsparken, Eksjö 26 november – 22 december Julförsäljning Öppet måndag-fredag 11-18, lördag 10-14, söndagarna 27 nov och 4 dec 11-15

Kontaktpersoner 0381-129 68 (Berne) eller 0381-141 07 (Doris) ................................

Gislaveds Slöjdare 26 november–18 december Julmarknad, Borgen 3 december 11-14 Slöjdverkstad för barn

Ordförande Carin Björk 0371-173 78 ................................

Handakraft Slöjdaretorpet, Munkaskogsvägen 5, Habo Skyltsöndagen den 27 november Försäljning av lotter på Spinneriet. Slöjdkvällar hösten 2011 Alltid öppet för alla, mys framför brasan, kl 19-21, kostnad 20 kr 5 december. våren 2012 • 6 februari • 5 mars • 2 april • 7 maj • Årsmöte 6 mars kl 18.00 Niclas Flinck pratar hemslöjd.

Ordförande Gun Thillman, 036-400 46, 0730-25 86 46 eller gun.thillman@habo.net

HÄNDER Nr 4 • 2011

Föreningen Hantverk Rusken Runt 26-27 november Julmarknad i Ohs, med försäljning av textilt och trähantverk, järnprodukter, fårskinn, lapptäcken, praliner, ost m m.

Kontaktperson Lisa Ulfvin 0382-330 21 ................................

KOiJ Konsthantverk Butik: Smedjegatan 22, Jönköping Öppet Må – fre 10-18, lö 10-16 036-12 18 94, www.koij.se Öppettider november - december 27 nov. Julskyltning (söndag): 14-19 4, 11 och 18 söndagar : 12-16 12-16 måndag-fredag: 10-19 17 lördag: 10-16 19-23 måndag-fredag: 10-19 Nyårsafton lördag 10-14 Medlemsutställningar 18 nov – 28 dec ”JUL”, gemensam medlemsutställning 29 dec – 12 jan ”Vintervitt” , gemensam medlemsutställning 13 jan – 26 jan ”Hårt och mjukt”, Marita Sandström och Johan Åkesson 27 jan – 17 febr ”Hjärtans fröjd”, gemensam medlemsutställning 17 febr – 1 mars ”Trä och keramik”, Jeanette Carlsson och Kjell Rydholm. 2 mars – 15 mars Gästutställare Ann Westerlund: ”Keramik, trä och glas”

Ordförande Eva Rosell 0392-125 36 ................................

Marianagruppen Mariannelund 25-26 november Må-bra-träff med god mat, hantverk och inspiration Vi finns på facebook.com eller www.sv.se/eksjo Anmälan senast 18 nov till jeanette. buder@sv.se, Studieförbundet Vuxenskolan, Eksjö 0381-155 50 Vi är en grupp som började träffas för 5-6 år sedan. Vi ville tova vår egen ull när det återigen blev en trend med tovade saker. Efter ett halvår med kardor och handvevad kardmaskin insåg vi att, skulle vi komma någon vart måste vi köpa kardflor och gjorde så också. Därefter började vi även köpa färgad ull och senare prövade vi nunofilt av sidentyg och merinoull och insåg att vi kommit mycket långt bort från vår egen ull. Vi gick på textila utställningar och kunde jämföra våra alster mot utställningsföremål och konstaterade att vårt hantverk höll god kvalitet. Andra utställare var med i olika grupper, hantverks- och konstnärsgrupper, så varför skulle inte vi vara det? Så vi bildade Marianagruppen efter generalen Gustav Adolf von Siegroths hustru Mariana som gett namn åt orten Mariannelund. Vi träffas och inspirerar varandra och deltar i olika lokala utställningar. Nu prövar vi alla gamla textila tekniker likaväl som vi tillverkar de redskap vi behöver - enevirknålar, nålbindningsnålar av horn, kroknålar, smygmaskvirkningsnålar mm. Fortfarande är tovning den gemen-

11


samma nämnaren. Senast deltog gruppen i EcoCraft-utställningen samt tovade gemensamt två verk för en textil utställning sommaren 2011 i Herrgårdsparken i Mariannelund, dvs. i Mariana Makleers (von Siegroths) park som är anlagd till Marianas ära. Några deltagare har även ställt ut på Virserums Konsthall.

Räta ut dina trasliga stickningar, fika och ha trevligt under tiden. För män och kvinnor i alla åldrar. Du kan också ta med dina barn. Här kan du få hjälp med idéer och mönster eller kan du kanske hjälpa någon oerfaren. Ledare Anne-Marie Hultman. Broderiträffar på biblioteket, samling vid läshörnan. Fortsätter i vår! tisdagar 16.00-18.00. Ta med eget material men det finns även att köpa. Ledare Kerstin Gustafsson 0380-55 21 37 kerstin.m.gustafsson@telia.com

Marieholms samhällsförening & Hantverkare

Vintersalong på Konsthallen 10 december – 7 januari På vernissagen den 10 december har Nässjö Slöjdförening julpyssel för barn 10.00-14.00. ABF står med material, den som vill vara med som handledare kontaktar Eva Larsen.

En Julmarknad i äkta Bruksmiljö andra helgen i advent! Fredag 2 dec. kl 15-19, Lördag 3 dec. kl 12-18, Söndag 4 dec. kl 12-18.

Ordförande Eva Larsen 0380-912 10 ................................

Kontaktperson Britt Svensson 070625 00 17, brittsv@hotmail.com ................................

Då finns Marieholmshantverkarna på plats i Gamla Fabriken i Marieholms bruk. Det blir hantverksförsäljning, kaffeservering, gröt och skinkmacka, glögg samt lotterier.

Kontaktperson Berith Skärfve-Gullbrand, ateljeberith@swipnet.se ................................

Nässjö Slöjdförening Sticka och snacka i SV-huset Bäckgatan 4, Nässjö, torsdagar 14.00-16.00.

Slöjdare i Vaggeryds kommun Extraöppet torsdag 1 dec 10.0020.00 hos Lamina design, Häradsö, Skillingaryd Träslöjden i Stråkeved, Skillingaryd Lottas Keramik, Pukarp, Skillingaryd Röllekaboden, Snuddebo, Vaggeryd Pålskog smide, Pålskog, Skillingaryd

Tranås slöjdförening Höstens program hittar du på www.slojditranas.wordpress.com. Vill ni veta mer om Tranås slöjdförening? Kontakta i så fall gärna oss via: slojditranas@gmail.com eller besök: www.slojditranas.wordpress.com eller kom på någon av våra kommande träffar. Alla slöjdintresserade är välkomna!

Kontaktperson Matilda Forsärla 073-939 43 87 ................................

Vetlandabygdens konsthantverksförening Butik: Hantverksgården i Apoteksparken, Vetlanda, 0383-136 48. 1–26 november Hantverk i höstens varma färger. 27 november – 23 dec Julmarknad Öppettider: 27 nov 12-18, tis, fre, 12-17 lör 11-14 20-23 dec, tis-fre öppet 12-17

Kontaktperson Ingegerd Johansson, 0383-146 62 ................................

Wetterbygdens hantverkare Du som tillverkar hantverk och vill sälja gå med i Wetterbygdens hantverkare.

Kontaktperson Annika Helgesson 0370-250 26 ................................

12

HÄNDER Nr 4 • 2011


Vi har flera planerade utställningar under året kom gärna med egna förslag!

Kontaktpersoner Solweig Höög, 036-12 79 21 eller Torwald Persson 036-12 54 13, 070-67 95 331 ................................

Slöjdare i Värnamo kommun 19-20 november Julmarknad i Voxtorp, 11.00-17.00 Barnaktiviteter 13.00-16.00. Konst- och form elever från Mullsjö visar sina verk.

Kontaktperson Magnhild Andersson 0370-65 10 63

Säljes Silverbrosch till Tvetadräkten 9 kläppar. Pris: 400 kronor Marianne Sandström 036-758 13 Bandvävstol Golvmodell, gammal. Ami Johansson 070-208 03 47

Fin 1 800-tals bobina Pris 200 kronor Britt-Marie Nilsson, Huskvarna 036-14 46 50, 076-840 40 47

HÄNDER Nr 4 • 2011

Glimåkra vävstol Med originaltillbehör + en varpa som är nedplockad. Vävstolen är 120 cm, 8 trampor, 8 skaft. 7 vävskedar med varierad täthet. 1 pall, belysning. 4 skyttlar + 4 skyttlar för mattv. Spolställning för 12 spolar. 50 spröt. 1 vävspännare. 1 spolmaskin, solv och en spolmaskin. Klassikern, ”Den stora vävboken” ingår. Gunnel Gottfridsson Bosgård 3, Huskvarna 036-505 05, 070-516 19 14

Cirka 25 kilo nöthårsgarn Blå nyanser avsett till en matta kallad BJÖRKEBO. Inköpt hos Rakel Carlander i Skultorp. Är du intresserad finns bild på garnets färger. kajs-marie@kamanor.se 0140–195 88

13


Butiker Fd Designeriet Vi fortsätter vår tillverkning av olika föremål i ull, nät, silver och cykelslangar m m, men försäljningen sker tills vidare genom utställningar. Kontaktpersoner Marianne Andersson, Halle Persgatan 4, 553 17 Jönköping, 036-16 22 82, marianne.andersson@tele2.se, Marie Nir 036-718 763 Tinna Lundquist 036-37 15 55. Gamla och nya kunder hälsas varmt välkomna. ................................

Fria Former Biblioteksgatan 6, Vetlanda Öppet: Mån-fre 10-18, lör 10-14 Välkommen till vår butik med konsthantverk, design och sköna kläder. Ekologiska kläder till de allra minsta och härliga plagg för dig som är snygg i stora storlekar.

0383-190 50 Fria Former finns på facebook. ................................

Garnkällarn i Landsbro Sjödalavägen 11, Landsbro Öppet tis-fre 14-18, lör 10-14 Vi har stor sortering på garner, mönster och tillbehör. Vi ordnar temakvällar där vi lär ut olika tekniker. Man kan också som grupp boka in privata kvällar. Ring eller se vår hemsida för ytter-

ligare information och det senaste programmet.

www.garnkallarn.se 0383-608 80 ................................

Gyllings Hatt & Kostymmakeri Norra Storgatan 28, Eksjö. Öppet på lördagar 10.00 - 14.00. Under Eksjö julmarknad 3-4 dec lördag 10-17, söndag 11-17

Birgitte Gylling 070-668 39 98 ................................

InLoom konsthantverk Storgatan 19, Vetlanda

Lisa Ulfvin 070-521 96 87 lisa.ulfvin@fryele.se ................................

Kaffe & Kackel Café och presentbutik vid Landsjön Sandvik, mellan Huskvarna och Gränna Försäljning från ett 20-tal hantverkare försäljning i butiken. Öppet varje söndag fram till jul, kakbuffé, 11-16, samt bokningar.

Webbshop, www.kaffeokackel.se 0704 – 185789, Marita Svensson. ................................

Lamina Design Häradsö Västergård, Skillingaryd

Butik med hantverk, scrapbooking och konstnärsmaterial. Öppet: Torsdag 14.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 14.00 även efter överenskommelse

Kontaktperson Camilla Björklund 0730-41 87 99 ................................

Försäljning av lammskinnsprodukter.

Annika Helgesson 0370-250 26 www.laminadesign.se ................................

Slöjdlyckan & Lersmak Årset, Landsbro

Hunnaviks gårdsbutik & Lisas pälsverkstad

6 december Julkänning, 17.30-21

Utanför Värnamo

Öppet ons-tors 10-18, dessutom de tider vi finns i verkstaden.

Säljer gråa (gotlandfår) och vita (leicester) lammskinn, råull, kardflor, spunnet grått garn från egna får. Syr västar, muffar, halsdukar, kuddar, iläggssulor av päls på beställning. Du kan läsa om Lisa på smalandreisen.de/hantverk (på tyska)

14

0383-77 01 77 www.slojdlyckan.se ................................

HÄNDER Nr 4 • 2011


Syster Lyster garn & ull Ribbagårdsgränd 1 F, Gränna Öppettider tors och fre 12.00 – 17.00, samt lör 11.00–14.00 Garn finns även att köpa på Bikupan, Tändsticksområdet, Jönköping

syster.lyster@yahoo.se www.systerlyster.se 073-994 86 43 ................................

Tyger & Ting Rosenbol, Lille Kulle, 33 26 Burseryd, 0371-350 44

Öppet: Måndag, tisdag, onsdag 10-18. Är ni ett sällskap (litet eller stort) som vill komma annan tid så bokar vi en passande dag. Extra öppet då och då, se när på bloggen!

www.tygeroting.com info@tygeroting.com www.tygeroting.blogspot.com ................................

Garnshopen astrid Klostergatan 64, Jönköping En liten inspirerande garnbutik, med vikt på garner i naturmaterial, från världens alla hörn.

Öppet mån 13-18, tis-fre 10-18, lör 10-13. Stickcafé varje onsdagkväll mellan 18-21.

http://blogg.astridknitting.se 036-210 81 82 ................................ Om du inte finner en butik här kan den finnas under slöjdföreningar, flera av föreningarna har butik, ibland bara sommaröppet. Saknar du en butik hör av dig så kan vi fylla på listan!

Inspirerande butik för dig som håller på med lapptäcken. Säljer allt som man behöver! Ligger mellan Smålandstenar och Burseryd.

Tips på hemslöjds-, hantverksbloggar och hemsidor www.lj.se/hemslojd

www.365sakerdukansticka.blogspot.com

www.hemslojden.org

www.slojd.nu

www.alltomhemslojd.se

www.slojdmagasinet.se

www.365slojd.se

www.fuldesign.se

www.zickemans.se

www.signerat.se

www.slojdhaller.se

www.etsy.com

www.slojdiskogen.se

www.designmarknad.se

www.textilhemslojd.se

www.konsthantverkscentrum.se

www.kravallslojd.se

www.koij.se

www.kurbits.nu

www.slojditranas.wordpress.com

HÄNDER Nr 4 • 2011

15


Kulturen goes Dreamhack DreamHack Winter 24-26 november 2011, Elmia i Jönköping. Vi upprepar succén KULTUREN GOES DREAMHACK. Välkommen till kulturens monter B06:10!

Om DreamHack Dreamhack är världens största datorfestival. Där träffas tusentals datoranvändare och kopplar samman sina datorer i ett LAN (nätverk) för att bland annat spela datorspel mot varandra. manga – Syntjuntan – workshops – pärlplattor – Warhammer – knappmaskin – hemslöjd – film – väv ditt armband! – workshop – koppla av – pitchtävling – bibla – prova en rustning – sticka – spela – läsa – brodera QR – spinn garn – rista runor Workshop: Sy din egen synt! En av höjdpunkterna är Syntjuntan som på lördagen den 26 november kommer att ha en workshop i vår monter (B06:10) där du kan göra ett instrument. Du får bekanta dig med experimentell konstmusik och kanske genomföra ett nyskrivet verk inför kvällens publik! På lördagskvällen uppträder Syntjuntan på en av scenerna. Syntjuntan är en ensemble med kvinnliga tonsättare, musiker och instrumentbyggare. De vill slå ett slag för nyfikenheten på teknik och elektronik, att uppmuntra att bygga egna instrument.

Dreamhack har det officiella världsrekordet för världens största LAN-party i Guinness Rekordbok. Förra årets rekord är 10 400 datorplatser. DreamHack har öppet dygnet runt, är alkohol- och drogfri och till för alla åldrar. Kulturen goes DreamHack som samlas i monter B06:10 är ett samarbete mellan Jönköpings läns museum, Länsbibliotek Jönköping, Film i Jönköpings län och Hemslöjd i Jönköpings län. Hemslöjd i Jönköpings län säger: Slöjd åt alla! Hur som, var som, när som och allra helst!

Kerstin Ydreborg och Niclas Flinck Hemslöjdskonsulenter

Ur Jönköpings länsmuseums gömmor kommer det figurer från historien och sagorna, som kanske har gått vilse från dataspelens värld. Pitchtävling! Har du en filmidé? Kom då till vår monter och möt representanter från Film i Jönköpings län. Kanske din idé blir verklighet till nästa DreamHack. Ett ”häng” kommer att finnas med allehanda hantverk, så det är bara att slå sig ner och njuta eller göra något.

16

HÄNDER Nr 4 • 2011


Barn och unga Nu är Slöjdklubbarna i länet i full gång igen. Slöjdklubben i Habo hade en kreativ verkstad under Konstfesten i början av oktober dit det kom många som slöjdade med kniv och rönnbär, ull och pinnar. Åsa Nero, Anna Neudorff och Lena Engels höll i trådarna där. Slöjdklubben i Jönköping och Habo ska göra ett löv tillsammans till Liljevalchsskogen, Hemslöjden 100 år. Till våren planerar Slöjdklubben en utställning i Hemslöjdens Hus. Vi uppmanar nu slöjdklubbsbarnen att göra en gåva till någon de tycker om. Det ska bli spännande att se vad det blir att visa på utställningen.

Julverkstad x 2 Första advent den 27 november, kl 12-17 kommer Slöjdklubben att ha en liten verkstad i Rosenlunds Herrgård, som är öppen för alla. I Ryggåsstugan i Stadsparken är det Julstämning den 11 december, kl 14-17, då gör vi garntomtar. Kom du också! Våren 2012

Slöjdklubben i Hemslöjdens Hus Träffas torsdagar i ojämn vecka, kl 16.30-19.00. Vi startar igen vecka 3, 19 januari. Nya barn är välkomna! Samarrangemang med ABF.

Slöjdklubben i Slöjdartorpet i Habo Kontakta ABF i Jönköping.

Slöjdklubben i Tranås Anmälan till Studieförbundet Vuxenskolan i Tranås.

Slöjdklubben på Åsens by Kontakta Christina Hultman 036-830 55.

Slöjdklubben i Värnamo Kontakta Caroline Johansson 0370-65 50 20.

Slöjdklubbens nyhetsbrev Vill du få slöjdklubbens nyhetsbrev via e-post? Skicka din e-postadress till slojdklubben@hemslojden.org så kommer senaste nytt till dig.

Julklappstips: Småslöjd Boken för dig som letar kul inspiration till ditt slöjdande med barn! Vi presenterade denna bok redan i förra numret av Händer med tycker det är väl värd att puffas för igen. Om du inte hunnit skaffa den är det läge nu inför höstslöjdandet! Huvudredaktör är Kalle Forss, hårdslöjdskonsulent i Skåne. Finns att köpa i Hemslöjdens Hus Pris 195:-

HÄNDER Nr 4 • 2011

17


Porträtt: Karin Engvall - en knyppelentusiast från Gränna Mitt intresse för textilslöjd började tidigt, vilket jag dock inte kan tacka skolslöjden för. Som vänsterhänt var jag inte populär hos slöjdfröknarna och de var inte populära hos mig heller. På sommarloven var jag ofta hos min mormor och morfar i Värmland. Det kunde bli lite ensamt, så jag läste mormors veckotidningar och där fanns det handarbeten! Fortfarande har jag kvar en bilaga till tidningen Vi från 50-talet. Det blev en bakduk på lakansväv med en röd kringla i ett hörn den sommaren. Sedan blev det snart kläder till dockorna och mig själv. Under årens lopp har jag gått olika kurser allt från keramik och batik till vävning, som länge var ett stort intresse. Sykurs har jag aldrig gått, fortfarande rädd för syfröken. Trots detta har jag sytt mycket kläder både till barnen, mig själv, och till och med herrkläder. Så hände det – jag blev allvarligt sjuk i en ovanlig reumatisk sjukdom. Det satte stopp för vävningen. Det var ovisst om jag skulle kunna arbeta mera (numera är jag ”riktig pensionär” och håller min sjukdom i schack med medicinering och mår bra.). För att skingra tankarna började jag en knyppelkurs – och fastnade omedelbart i trådarnas mysterium. Under alla år sedan dess har jag gått olika kurser i knyppling, till att börja med nybörjar- och grundkurser och på senare år bildknyppling, experimentell knyppling m.m. Två kurser vid universitet i Linköping i knyppling, broderi och textil formgivning har jag också hunnit med. Fullärd blir jag aldrig, möjligheterna är oändliga. Sedan 2006 håller jag i trådarna i knyppelgruppen Vätterspetsen som träffas en gång i månaden i Hemslöjdens Hus. Många av deltagarna har knypplat för länge sedan och upptäcker nu att knypplingen inte bara är vita längdspetsar utan att det ofta är färger och bilder. Vi har också några yngre deltagare. Det finns många möjligheter att lära sig knyppling genom att gå en kurser. Begagnat material, dynor och pinnar kan man köpa på loppis eller t.ex. blocket. Böcker med mönster av alla slag finns det gott om och nya kommer hela tiden.

18

Under flera år har det varit modernt med spetsar på kläder och i heminredning. Användningsområdena är många. Min uppfattning är att intresset för knyppling ökar. Vi har mycket roligt på våra träffar, där vi hjälper varandra, byter idéer och ibland mönster, inspireras och förstås knypplar. Vid några tillfällen har vi haft kurser med externa ledare. Nu senast 29-30 oktober hade vi kurs i experimentell knyppling. Knypplingen har också gett mig möjligheten till några resor till andra länder med knyppelanknytning. Framförallt har jag fått många nya goda vänner. Nu ser jag fram emot sommarens kursutbud och den stora utställningen på slottet i Vadstena med anledning av Föreningen Svenska Spetsars 50-årsjubileum.

HÄNDER Nr 4 • 2011


slöjdsidan

Gör berättarkort I slöjdklubben använder vi ofta berättarkorten när vi har fikarast eller behöver en lugn stund. A: Klipp ut cirka 20 bilder (vykortsstorlek) ur tidningar, gärna bilder som det händer något på, då blir det lättare för berättaren. B: Klistra upp bilderna på kartong. C: Samla dina vänner. - Den som börjar, tittar på översta kortet och visar bilden för alla. Sen börjar hon en berättelse om vad som händer på kortet ”Det var en gång…” - Nästa person tar nästa kort och fortsätter berättelsen med tanke på vad han ser på sitt kort. - Nu är den konstifika sagan igång!

Illustration och text: Åsa Nero

HÄNDER Nr 4 • 2011

19


Utställningar 12 november 2011 – 23 mars 2012 Gör det själv, Skövde Stadsmuseum Skövde Stadsmuseum kommer i samarbete med Slöjd i Väst och Skaraborgs Hemslöjdsförening att visa utställningen ”Gör det själv”. Utställningen kommer att belysa en del av Hemslöjdens historia, visa material från olika epoker och ge en bild av hemslöjdens grundare Lilli Zickerman. En del i utställningen ska visa samtida slöjd med brett fokus, vad som pågår på slöjdscenen idag.

Jul i Ryggåsstugan Söndag den 11 december kl 14 –17 Upplev julstämning i 1800-talsanda tillsammans med hantverkare, slöjdare, spelman och självaste julbocken. Kaffeservering och pysselverkstad. Fri entré och fri glögg. Ryggåsstugan är en av Friluftsmuseets tio byggnader som finns i Jönköpings stadspark.

Broderiutställning Lokalgruppen Broderiakademin ställer ut på Tändsticksmuseet 14 januari – 12 februari 2012.

Jubileumsutställningar

11 maj – 16 september 2012

Att Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund fyller 100 år 2012 hoppas jag inte har undgått någon! Detta kommer blanda annat att firas med ett antal utställningar runt om i landet. Du kan som vanligt hålla dig uppdaterad på www. hemslojden.org . Redan i höst tjuvstartar jubileet med utställningar i Hudiksvall och Skövde.

Väv på Nordiska museet, Stockholm.

9 november 2011 – 31 mars 2012 Tolv format, Hälsinglands museum, Hudiksvall Tolv professionella hantverkare och slöjdare verksamma i olika material har mötts i en omfattande workshop kring formgivning och produktutveckling, ”Form i Gävleborg”. Projektet har pågått i ett år och nu visas delar av resultatet upp på utställningen ”Tolv format”. Utställningen och projektet presenteras av Länskultur Gävleborg i samarbete med olika lokala aktörer.

20

6 juni – 2 september 2012 Jubileumsutställning på Liljevalchs Konsthall, Stockholm. 6 juni – 2 september 2012 Lilli Zickerman och den textila konsten, Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm. 9 juni – 19 augusti 2012 Spetskonst på Vadstena slott.

HÄNDER Nr 4 • 2011


Kurser Kurser och aktiviteter i hela landet! Du kan gå in på http://alltomhemslojd.se för att söka dig fram till kurser på andra platser än i vårt län. Här har alla föreningar anslutna till SHR möjlighet att annonsera sina program.

Broderikurs Canvas broderiaffär från Göteborg visar och undervisar i nya material att använda i det fria broderiet. Plats: Hemslöjdens Hus, Jönköping Tid: 31 mars, kl 10-13 Pris vid tio deltagare 185 kronor, fler deltagare ger lägre pris. Max 16 deltagare. Anmälan till hemslöjdskonsulenterna senast 15 mars.

HÄNDER Nr 4 • 2011

Sätergläntan Hemslöjdens gård På Sätergläntan finns flera veckokurser för dig som är intresserad av olika sorters tekniker och material. Program finner du på hemsidan www.saterglantan.se Sätergläntan Hemslöjdens gård Knippbodarna 119 793 41 Insjön 0247-645 70 info@saterglantan.se

21


Kalendarium Pågående 26 nov Hantverk i höstens varma färger, utställning i Hantverksgården, Vetlanda. 28 dec Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Jul, alla medlemmar medverkar. 23 mars Gör det själv. Jubileumsutställning på Skövde Stadsmuseum. 31 mars Tolv format. Jubileumsutställning på Hälsingslands museum, Hudiksvall. November 19-20 nov Julmarknad i Voxtorp, Slöjdare i Värnamo kommun. 19-20 nov Jul på Ljunga Park ”Mat och design”, Sävjö. 21 nov Täcklebo Broderakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18.00 24-26 nov Dreamhack på Elmia, Jönköping. 25-26 nov Må-bra-träff med Marianagruppen, anmälan. 26-27 nov Julmarknad i Ohs. 26 nov-18 dec Julmarknad i Bogen, Gislaved. 26 nov-22 dec Julförsäljning i Slöjdstugan, Eksjö. 26 nov-7 jan Krona och krans visas i Nybro. 26 nov-15 jan Länskonst.nu, visas på Vetlanda museum. 27 nov Öppet hus i Rosenlunds herrgård, där bland annat Slöjklubben medverkar. 27 nov Skyltsöndag i Habo, Handakraft säljer lotter på spinnet. 27 nov-23 dec Julmarknad i Hantverksgården, Vetlanda. 29 nov Slöjdcafékväll i Hemslöjdens Hus, anmälan. December 1 dec Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. 1 dec Extra öppet hemma hos Slöjdare i Vaggeryds kommun, kl 10-20. 2-4 dec Julmarknad i äkta bruksmiljö! På Marieholms bruk. 3 dec Slöjdverkstad för barn kl 11-14, Borgen, Gislaved. 5 dec Slöjdkväll, Handakraft, kl 19-21. 6 dec Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18.00 6 dec Julkänning hos Slöjdlycka & Lersmak, kl 17.30-21. 10 dec Vätterspetsen träffas i Hemslöjdens Hus, kl. 10-14. 10 dec-7 jan Vintersalong med Nässjö Slöjdförening på Nässjö Konsthall. 10 dec Vernissage med julpyssel, kl 10-14. 11 dec Jul i Ryggåsstugan, Stadsparken, Jönköping, kl 14-17. 12 dec Täcklebo Broderiakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18.00 15 dec Broderigruppen Robyggarna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18.00 29 dec-12 jan Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Vintervitt, alla medlemmar medverkar. 2012 Januari 11 jan Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 12 jan Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. 12 jan Broderigruppen Robyggarna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 13-26 jan Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Hårt och mjukt, med Marita Sandström och Johan Åkesson.

22

HÄNDER Nr 4 • 2011


14 jan-12 febr Täcklebo Broderiakademi ställer ut på Tändsticksmuseet, Jönköping. 21 jan Vätterspetsen träffas i Hemslöjdens Hus, kl. 10-14. 21 jan-19 febr ”Smycka ditt rum”, vävutställning på Vetlanda museum, invigning av landshövding Minoo Akhtarzand. 25 jan Täcklebo Broderakademi träffas på Tändsticksmuséet i Jönköping kl 18. 27 jan-17 febr Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Hjärtans fröjd, alla medlemmar medverkar. 31 jan Slöjdcafékväll i Hemslöjdens Hus, anmälan. Februari 2 febr Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. 2-7 feb Hemslöjdsförbundets resa till Jokkmokks marknad. Anmälan. 6 febr Slöjdkväll, Handakraft, kl 19-21. 7 febr Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 9 febr Broderigruppen Robyggarna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 14 febr Öppet hus i Hemslöjdens Hus för inlämning till Slöjdarstipendier 2012, kl 10-16. 17 febr-1 mars Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Trä och keramik, Jeanette Carlsson och Kjell Rydholm. 18 febr Vätterspetsen träffas i Hemslöjdens Hus, kl. 10-14. 20 febr Täcklebo Broderakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 28 febr Slöjdcafékväll i Hemslöjdens Hus, anmälan. Mars 1 mars Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. 1 mars Broderigruppen Robyggarna träffas hemma hos Ingalill, kl 18. 2-15 mars Medlemsutställning hos KOiJ Konsthantverk, Keramik, trä och glas, Gästutställare Ann Westerlund. 5 mars Slöjdkväll, Handakraft, kl 19-21. 6 mars Handakraft årsmöte, Niclas Flinck pratar hemslöjd, kl 18. 7 mars Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 17 mars Vätterspetsen träffas i Hemslöjdens Hus, kl. 10-14. 25 mars Jönköpings läns hemslöjdsförbunds årsstämma. 26 mars Täcklebo Broderakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 27 febr Slöjdcafékväll i Hemslöjdens Hus, anmälan. 29 mars Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. April 2 april Slöjdkväll, Handakraft, kl 19-21. 12 april Broderigruppen Robyggarna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 17 april Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 21 april Vätterspetsen träffas i Hemslöjdens Hus, kl. 10-14. 23 april Täcklebo Broderakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 24 april Slöjdcafékväll i Hemslöjdens Hus, anmälan. Maj 3 maj Tvåändssticknings- och Krokningskafé i Hemslöjdens Hus, 17.30-20.30. 7 maj Slöjdkväll, Handakraft, kl 19-21. 9 maj Lapptäcksgruppen Solstickorna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18.

HÄNDER Nr 4 • 2011

23


10 maj Broderigruppen Robyggarna träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. 11 maj-16 sept Väv på Nordiska museet, Stockholm. 21 maj Täcklebo Broderakademi träffas i Hemslöjdens Hus, kl 18. Juni 6 juni-2 sept Jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall, Stockholm. 6 juni-2 sept Utställning på Eugens Waldemarsudde, Stockholm. 9 juni-19 aug Spetskonst på Vadstena slott. För information ring Hemslöjdskonsulenterna 036-32 59 95, 32 59 96, 32 59 97

Jönköpings läns hemslöjdsförbund och redaktionen önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt slöjdår!

24

HÄNDER Nr 4 • 2011


Hitta till Hemslöjdens Hus! Hitta till Hemslöjdens Hus B9, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping. Med bil: Kör Regementsgatan (gatan mellan sjukhusområdet och A6), sväng in på sjukhusområdet i rondellen med den stora golfbollen, kör Psykiatrivägen rakt fram en kort sträcka, sväng höger. Med buss: Tag buss 3, 26 eller 29 mot Länssjukhuset Ryhov, kliv av vid Hållplats Psykiatrivägen.

Hemslöjdens Hus


Produktion: Länshemslöjdskonsulenterna. Layout: Kristina Ögren. Tryck: Landstingets kansli. Upplaga: 600 ex

Händer nr 4/2011  

Medlemsblad för Jönköpings läns hemslöjdsförbund och information från länshemslöjdskonsulenterna.

Advertisement