Page 1

vo ovoj broj

1 5 денари

www.den.mk

ЖИВОТ И ЗДРАВЈЕ

33o

Среда, 29 август 2012, година 1, број 137

ОД 1 СЕПТЕМВРИ ќe биде страница за вашите писма и коментари...

29

праќајте ги на: redakcija@den.mk

СО КРИЗАТА ВО КОАЛИЦИЈАТА, ВМРО-ДПМНЕ ВО СЕНДВИЧ

Закон за ОНА или техничка влада 4-5

Бензините ќе ја разгорат 8-9 сиромаштијата „Обама, доста е!“

ПРОФЕСОРОТ ИГОР ЈАНЕВ СОВЕТУВА:

18-19

Лауреатот на СВП со апел до претседателот на САД

Со уставно име во ОН преку Судот во Хаг 4-5


2

ВЕСТИ

Среда, 29 август 2012 година

Сè уште се активни пожарите во Националниот парк „Јасен“, во местото Копиљача, село Руница, Липковско, во селото Лакавица и во Железна Река во Негорци, Гевгелиско, над Вратница во општина Јегуновце и кон Националниот парк „Јасен“ во општина Кисела Вода, соопшти Дирекцијата за заштита и спасување. Не се изгаснати и пожарите во село Царевич, Прилепско, што се појави утрово и зафати 30-40 хектари мешана шума, пожарот на местото Крст меѓу селата Добровени и Совиќ во општина Новаци, 40 километри од Битола, кој зафати 200 хектари смрека, деградирана шума, даб и црн бор, како и пожарите во Прилеп кај село Царевич на местото Мајнов Дом, во село Руница, општина Липково и во село Лакавица и Железна Река, Гостиварско.

КОМЕНТАР

Бране СТЕФАНОВСКИ да го држи бродот кој опасно се ниша. Замислете денарот да девалвира во оваа сиромаштија. Тогаш, наместо 200 евра, нашите плати спрема еврото ќе чинат помалку за процентот на девалвацијата, сета стока од увоз ќе биде поскапа за процентот на девалвацијата и повеќе поради психолошкиот момент, а и поради трговските шеретлаци, увозните суровини ќе поскапат исто така и сè ќе отиде во неврат ... Дезинформацијата дека домашната валута ќе девалвира е плашење на народот кој реагира на секој шум. Затоа во одбрана на оваа информација треба прв да се појави гувернерот на НБРМ (независна), а не портпаролот на Владата или министерот за финансии.

ПРОТЕРАНИ РОМИ ОД ЛИОН Француската полиција изутринава спроведе нова акција за евакуација на 180 Роми во кампот Сант-Приест во близината на Лион. Оваа група на Роми се наоѓа овде од пред неколку месеци и веќе биле протерани од други диви кампови, меѓу нив има и деца и новороденчиња. Според сознанијата на дописникот на МИА, во регионот на Лион и во самиот Лион има и група на Роми со потекло од Македонија, но не е успеано да се добие потврда дали меѓу протераните од дивите ромски кампови има и македонски државјани. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

redakcija@den.mk, 02/3162 666

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски Главен и одговорен уредник - Бране СТЕФАНОВСКИ Заменик на главниот уредник - Љубиша НИКОЛОВСКИ Помошник на главниот уредник - Александар Сидоровски Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

3

АКТИВНИ ПОЖАРИ

Верба во денарот Верувам дека денарот нема да девалвира. Девизните резерви се огромни, на историски највисоко ниво од 2,1 милијарди евра. Иако за денарот и врапчињата знаат дека е преценет, тој нема да девалвира. Него го држат не извозот, туку девизните пратки од нашите сонародници во странство, единствен ќар од иселувањето на нашите и од празнењето на Македонија. Излегува дека наш најголем извозен адут е нашата жива сила, која во својата татковина лани пратила 2 милијарди долари. Трговскиот дефицит во 2011 година изнесува 2 милијарди и 550 милиони американски долари. И покрај огромниот дефицит, НБРМ мора да стои на сегашниот курс зашто уште тоа сидро остана за колку-толку

ВЕСТИ

Среда, 29 август 2012 година

ТЕТОВСКАТА ДЕПОНИОЈА ИСЧИСТЕНА

ХОТЕЛСКИОТ СИНЏИР „КЕМПИНСКИ“ САКА ДА ГРАДИ ВО СКОПЈЕ И ВО ОХРИД

Дивата депонија кај железничката станица во Тетово е целосно исчистена и по дезинфекцијата, местото веќе нема да се користи ниту како претоварна станица за сметот, изјави градончалникот Сади Беџети по посетата и увидот на работите на самото место. Партнерот на тетовската локална власт, германската фирма „Хинкел Интернационал“, отсега сметот што се собира во градот го носи во хала сместена на патот Тетово Брвеница и од каде се префрла во поголеми камиони и се носи на регионалнта депонија во гостиварско Русино.

СЕМАКЕДОНСКА ВЕНЧАВКА ВО БИТОЛА НА ДВОЈКИ ОД АВСТРАЛИЈА, АЛБАНИЈА И ОД МАКЕДОНИЈА Во Битола синоќа заврши тридневната манифестација „Семакедонска венчавка“, на која годинава учествува 10 двојки од Австралија, Албанија и од Македонија. Според Александар Тодоровски, раководител на Центарот за етнологија и фолклор „Етно-Илинден“, венчавката на двојките се одвивала според традиционалните обичаи.

Венчавката на младенците е извршена во црквите „Св.Димитрија“, „Св.Богородица“, „Св.Пантелејмон“, „Св. Арангел“, „Св. Петка“ и во влашката црква „Св.Елена и Константин“ За разлика од минатата година, овојпат имало повеќе пријавени двојки, млади идни сопружници, но и повозрасни кои од различни причини во минатото не се венчале.

НЕВООБИЧАЕНО „РЕМИ“ НА ОДБОЈКАРСКИОТ „ТРОФЕЈ НА МАКЕДОНИЈА“ Меѓународниот одбојкарски турнир „Трофеј на Македонија“ донесе и еден меч што ќе влезе во одбојкарската историја. Иако во одбојката нема реми, дуелот меѓу репрезентациите на Македонија и на В.Британија заврши без победник со резултат 2-2 по сетови 25-21, 27-29, 34-36, 15-13. Според правилата на одбојкарската игра, натпреварот се прогласува за завршен дури откако една од екипите ќе дојде до три сета. Но, во Штип, немаше време

за решавачкиот петти сет бидејќи Британците морале да стасаат на претходно резервираниот авионски лет. Крајниот епилог на тридневниот турнир „Трофеј на Македонија“ освен необичниот македонскобритански дуел, беше триумф на селекцијата на Израел која ја победи Црна Гора со 3-2. Настапот на овој турнир за македонската репрезентација беше подготвителен пред септемвриските квалификации за ЕП 2013.

Високи претставници на реномираниот хотелски синџир „Кемпински“ деновиве ќе ја посетат Македонија. Како што е најавено, претставниците на „Кемпински“ за време на посетата треба да имаат средби со потенцијални партнери за заедничка инвестиција. Од „Кемпински“ се заинтересирани за изградба на хотели со пет ѕвезди во Скопје и во Охрид.

БУГАРИЈА ЌЕ ИНСТАЛИРА ТРЕТ РЕАКТОР ВО „КОЗЛОДУЈ“ Компанијата за нуклеарна енергија „Вестингхаус електроник“ ќе направи студија за изводливост за инсталирање дополнителен реактор во бугарската нуклеарна електрана „Козлодуј“. Според договорот, студијата треба да биде готова до март, со што ќе се утврди кој од двата понудени модела на реактори треба да се инсталира. Бугарскиот министер за енергетика, Дељан Добрев, процени дека инсталацијата ќе чини милион евра. Оваа одлука се носи неколку месеци откако Бугарија ги отфрли плановите во соработка со руската фирма „Атомстројекспорт“ да изгради уште една нуклеарна централа на Дунав.

УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов, по повод одбележувањето на големиот христијански празник Успение на Пресвета Богородица присуствуваше на божествената литургија во истоимениот манастир на Матка со која ќе чиноначалствуваше Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан. Претседателот Иванов на сите православни верници им го честиташе празникот Успение на

Пресвета Богородица. - Ова е празник кога славејќи ја Богородица ја славиме и улогата на мајката во семјеството, она што е задача на семејството, посветеноста на семејството, на своите деца и љубовта кон нив. Навистина овој празник ја одржува таа традиција на нашите верници и овие се моменти кога се потсетуваме на сето она што било во минатото и она што не очекува во иднината, порача претседателот Иванов.


4

ВЕСТИ

Среда, 29 август 2012 година

ШПЕКУЛАЦИИТЕ СÈ

Или з техни

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ ВО ПОСЕТА НА БРИСЕЛ

Филе се надева дека Груевски и Ахмети ќе се вразумат Кризата во владината коа лиција ќе биде главна тема на разговорите на претседате лот на Ма кедо ни ја, Ѓор ге Ива нов, со прет став ни ци те на Европската Унија. Дипломат ски извори во Брисел потврду ва ат де ка пр ви те лу ѓе на Уни јата на ше фот на др жавата ќе му прене сат порака дека партнерите во власта мораат да најдат решение за спор ни те пра ша ња и де ка е до бро што по отров ни те стре ли што си ги упати ја прате ни ци те и ми ни стри те од две те вла де јач ки партии, пр ви те лу ѓе на ВМРОДПМНЕ и на ДУИ седнаа на заедничка маса. Неофицијално, во Европската Унија не ја по сакуваат варијантата која во домашните кругови сè поче сто се заговара, а тоа е заедно со локалните избори во март догодина да се одржат и предвремени парламентарни избори. За Унијата е многу

поприфатливо Груевски и Ахмети да дојдат до договор, а времето што ќе се изгуби за изборна кампања и за самите избори да се искористи за исполнување на обврските од пристапниот дијалог на високо ниво. Од кабинетот на Иванов велат дека евроатланските интеграции ќе бидат во фокусот на разговорите на шефот на државата со првите луѓе на ЕУ и на НАТО. - По сетата на Брисел беше планирана пред да се случи владината криза. Тој ќе се сретне со коме сарот за проширување Ште фан Филе, со претседателот на Европскиот совет, Херман ван Ромпуј, како и со Генералниот секретар на НАТО, Андрес Фог Расмусен. Ќе се разговара за евроатлантската агенда, како и за прет стојниот извештај, кој треба да биде објавен - велат од претседателскиот кабинет. Пред да биде објавен из-

вештајот за напредокот на земјата, во Македонија на 17 септември треба да допатува коме сарот Филе во последна инспекција за сработеното од обврските од дијалогот на високо ниво меѓу ЕУ и Македонија. За време на неговата последна по сета во мај, коме сарот имаше само пофални зборови за тоа што Владата го направила, особено во областите каде до сега ги трпеше најголемите критики, а тоа се ре формите во јавната администрација, судството, слободата на медиумите и изборната регулатива. Што се одне сува до содржината на извештајот кој Европската комисија ќе го објави на 10 октомври, власта очекува во него да биде повторена препораката за преговори и дека се надеваат дека Советот на ЕУ во декември ќе одреди датум за почеток на преговорите за членство. И.Ч.

Партиски извори неофицијално изјавуваат дека се разговара и за можноста за формирање техничка влада, но официјално никој не ја потврдува оваа информација

Д

Тони АНГЕЛОВСКИ

УИ ја прекинува соработката со ВМРОДПМНЕ и веќе е договорено со опозицијата да биде формирана техничка влада најдоцна до крајот на октомври. Ова е најновата, наводно, проверена информација што на големо се шири во кулоарите како можна разврска на кризата во која западна владината коа лиција поради законот за бранителите. Никој официјално не потврдува дека воопшто се разговара за таква опција, но добро упатени партиски извори тврдат дека таквото решение е сè поверојатно, па дури се оди и дотаму дека ДУИ веќе има начелен договор со опозицијата кој може да се реализира и порано. Но, дел од политичките ана литичари велат дека не треба да се брза со ваквите најави, имајќи го предвид до сегашниот начин на функционирање на коалицијата ВМРОДПМНЕ ДУИ и потпалувањето на страстите во функција на пумпање на партиските рејтинзи. Според нив, и законот за бранители е слична


ВЕСТИ

Среда, 29 август 2012 година

5

ПОГЛАСНИ, ДУИ ГО ЧЕКА ПОТЕГОТ НА ГРУЕВСКИ

акон за ОНА или чка влада за избори

епизода како тепачката на Кале, која веќе се покажа како добар потег пред минатогодишните парламентарни избори. Во ВМРО-ДПМНЕ и во ДУИ вчера тврдеа дека работата е статус кво и дека до крај ќе останат на своите позиции. Никола Груевски и Али Ахмети се

сретнаа во петокот вечерта, но, според пласираните информации, не успеале да се договорат за ништо освен дека треба да се видат повторно. Новата средба, меѓутоа, сè уште не е закажана. Премиерот Груевски вчера зами на во по се та на САД и на Ка на да и та му ќе оста не до

крајот на неделата. Во делегацијата на премиерот, која е во потра га по стран ски ин ве сти ции, повторно, како и неколкупати до сега, нема функционер на ДУИ. Пред не колу ме се ци „Ден“ пи шу ва ше за не за до волството кај партијата од Ма ла Речица затоа што нејзините

ИВАНОВ: ПРЕКУ ДИЈАЛОГ ДА СЕ НАЈДЕ РЕШЕНИЕ Вообичаено е во услови на демократија да има различни гледишта меѓу коалициските партнери, меѓутоа затоа се тие коалициски партнери и треба на сите прашања преку дијалог да им најдат решение. Веројатно ќе се најде решение, владините коалициски партнери ќе најдат во сево ова и поука. Треба да се одне суваат сите одговорно, во интерес на граѓаните на Република Македонија. Би сакал и да појаснам за јавноста, бидејќи има многу шпекулации. Јас дадов налог да се спроведе истрага за настанот

во Слупчане и Генералштабот на АРМ од таа истрага констатираше дека Армијата нема никаков удел во настанот. Станува збор за лица од кабинетот на министерот за одбрана, кои ја злоупотребиле армиската униформа и го довеле до заблуда населението да мисли дека Армијата присуствува на тој чин. Почнати се сите процедурални активно сти и се очекува тие лица да преземат одговорност затоа што е строго пропишано кој и кога може да но си униформа, вели претседателот Ѓорге Иванов.

функционери се заобиколени при ваквите по сети иако, по логика на нештата, би требало таму да бидат присутни. - Не е одреден термин за наредна средба на двајцата лидери. И ние слушаме разни шпекулации, но факт е дека Владата си функционира најнормално, а министрите си ги вршат обврските. Ние имаме проблем само со законот за бранители. Не сме разговара ле за техничка влада. Не прејудицираме како ќе се реши проблемот, но знам дека ние нема да от стапиме од нашите барања. Сепак, ние сме во коа лиција и мора да го решиме проблемот со нашиот партнер. Ако сепак се доне се законот против нашите барања, тогаш ќе доне семе одлука како ќе ре агираме, но сега е многу рано за да зборуваме што ќе се случи - вели портпаролот на ДУИ, Бујар Османи. Законот за бранители е по ставен како 21. точка на дневниот ред на седницата на Собранието закажана за 10 септември, а одлуката за тоа заеднички ја донеле координаторите на пратеничките групи. На координацијата, која се одржа ла завчера, ДУИ била застапена од потпретседателката на Собранието, Сузана Са лиу. Но, законот претходно ќе се најде и на комисиска расправа. За утре седница има закажано Комисијата за одбрана и безбедност, но сè уште нема потврда де ка на днев ни от ред ќе биде и законот за бранители. Отка ко за ко нот ќе ја поми не комисиската расправа и првото читање на седницата на Собрани е то, што е за ка жа но за 10 сеп тем ври, по втор но се вра ќа пред со бра ни ски те коми сии и ду ри потоа се гла са на парла ментарна седница.


6

ВЕСТИ

Среда, 29 август 2012 година

ПРОФ. Д-Р ИГОР ЈАНЕВ СОВЕТУВА СПОРОТ ЗА ИМЕТО ДА СЕ РЕШАВА ВО ОН

Приемот во ОН под уставно име води преку Судот во Хаг

Меѓународниот суд на правдата во 1948 година потврди дека дополнителни услови при прием на држава-кандидат не се легални и дека органите на ОН не смеат да гласаат за нив

С

Игор ЧАВЕСКИ

озреани се условите Македонија да побара од Обединетите нации референцата „поранешна југословенска Република Македонија“ да биде заменета со уставното име. Експертот по меѓународно право Игор Јанев смета дека правните мерки можат да ни доне сат многу поголем успех од политичките и дека Грција со право стравува дека би можела да биде поразена ако ова прашање дојде на дневен ред. Според него, државниот врв не треба да се плаши од можните последици ако се реши на вакво нешто и дека во писмото што неодамна му го испратил на претседателот Ѓорге Иванов јасно било по сочено дека условите под кои Македонија е примена во ОН се во спротивност на повелбата на светската организација и дека е време таа неправда да биде исправена. - Предложеното писмо со нацрт-резолуција на Генералното собрание на ОН претставува еден од двата модалитети за решавање на проблемот со името. Тоа подразбира Генералното со-

брание на ОН да по стави барање за советодавно мислење од Меѓународниот суд на правдата во Хаг за легално ста на дополнителните услови при приемот на Македонија во ОН - објаснува Јанев. Професорот по меѓународно право од Институтот за политички студии во Белград, кој има изготвено цела стратегија за прашањето за приемот на Маке-

донија во ОН под уставното име, нагласува дека во прилог на Македонија треба да оди советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата од 1948 година, според кое, дополнителни услови при прием на држава-кандидат не се легални ниту, пак, органите на ОН смеат да гласаат за нив. Македонските власти досега официјално се немаат изјаснето

дали ќе побараат од Обединетите нации да почнат процедура за прием под уставното име. Неодамна министерот за надворешни работи, Никола Поповски, одговарајќи на оваа тема, рече дека сите опции се во игра, но во дипломатските кругови ова беше протолкувано повеќе како маневар да се држи Грција на штрек отколку како сериозна намера. Првиот тест како државниот врв ќе се однесува во однос на ова прашање ќе биде Генералното собрание на ОН кое почнува на 18 септември. Сè уште е нејасно кој ќе ја претставува Македонија во Њујорк. Минатата година премиерот Никола Груевски во последен момент го откажа патувањето разочаран што немаше никаков напредок во преговорите со Грција и на негово место замина претседателот Ѓорге Иванов. И оваа година не е исклучено да се случи истото, судејќи според тоа што од Грција нема сигнали за продолжување на разговорите за разликите околу името. За разлика од Јанев, дел од домашните експертите сметаат дека почнувањето процедура во ОН е непотребна авантура со неизве сен епилог и дека за Македонија е најдобро низ директни разговори со Грција да се обиде да дојде до заедничко прифатливо решение.

Судењето против менаџерите на „Маѓар телеком“ одложено на неопределено време

Судскиот процес во Њујорк против тројца директори на „Маѓар телеком“ (МАТАВ), обвинети дека потплатувале политичари во Македонија и во Црна Гора, е одложено на неопределено време за да се заврши проце сот на утврдување на евентуална поврзаност на судијата со странките. Проце сот се води против Елек Штрауб, Андраш Балог и Томас Морваи, поранешни водечки лица во „Маѓар телеком“, компани-

јата преку која „Дојче телеком“ инве стираше во Македонија и во Црна Гора. Обвинението го покрена американската Комисија за хартии од вредност. Процесот, првин против „Дојче телеком“, а сега против Штрауб, Балог и Морваи, се води според американскиот закон за коруптивни дела во странство, кој им овозможува на американските власти да водат процес против компании што потплатуваат функционери на

странски држави. Во првиот процес, против компаниите „Маѓар телеком“ и „Дојче телеком“, тие им исплатија повеќе од 95 милиони долари казна на американските власти поради корупцијата во Македонија и во Црна Гора. Во актуелниот процес, против Штрауб, Балог и Морваи, Комисијата бара на тројцата менаџери да им се изрече парична казна, налог за враќање на имотот што тие самите го стекнале при ова дело и забрана за повторување на делото.


7

ПАРИ

Среда, 29 август 2012 година

ВЛАДИНА ДЕЛЕГАЦИЈА ВО ПРЕКУОКЕАНСКИ ЛОВ НА ИНВЕСТИЦИИ

Владата во едното од своите роуд шоу - Русија

Патувачкото инвестициско шоу се сели во САД и во Канада Тимот предводен од премиерот Никола Груевски ќе ги претстави условите за инвестирање во Македонија

В

ладина делегација оваа недела ќе ги претстави бизнис-климата и можно стите за инве стирање во канадските метрополи Монтреал и Торонто, но и во Атланта, Мајами, Детроит, Тампа и Шарлот во САД. Делегацијата ја предводи премиерот Никола Груевски, а се очекува да ги прет стави условите за инве стирање во Македонија пред претставници на повеќе од 300 американски и канадски компании од машинската, електронската индустрија и од други гранки. - Најдоцна во првиот квар-

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

тал од идната година ќе се искриста лизира кои нови компании од Европа и од Северна Америка ќе инве стираат во Македонија. Извесно е дека тоа ќе бидат фирми од автомобилската индустрија - изјави Виктор Мизо, директор на технолошко - индустриските развојни зони. Предвидени се и директни средби со менаџерските тимови на повеќе од 50 потенцијални инве ститори, со што ќе се остварела можност за дополнително лобирање на компаниите од северна Америка за реализирање на инве стиции во Македонија. ФУНТА

ФРАНК

- Странските директни инвестиции што ги доне се Владата во земјава ќе креираат 10.000 нови работни ме ста. Покрај зголемување на вработено ста, компаниите што работат во зоната придоне суваат и за зголемување на извозот - тврди министерот за финансии, Зоран Ставре ски. Владините делегации до сега ги претставуваа бизнис-можно стите за инве стирање во Kина, Јапонија, Индија, Катар, Турција, Сингапур, Малезија, Италија и во Русија. На привлекувањето

ИНВЕСТИРАЈТЕ ВО МАКЕДОНИЈА Во борбата за привлекување што поголем број странски инвестиции, Владата потроши еден милиони евра само за рекламирање во најгледаните и најчитаните светски медиуми. Сепак, рекламите не го дадоа очекуваниот резултат.

ДОЛАР

27 АВГУСТ 2012

НБРМ

61,4

77,6

51,2

49,0

продажен

61,65

78,60

51,70

50,00

куповен

61,35

76,50

50,60

48,10

Менувачници

странски инве ститори работи една цела владина машинерија. За тоа се задолжени двајца министри, Веле Самак и Бил Павле ски, Агенцијата за странски инве стиции и промовирање на извозот, Дирекцијата за индустриски развојни зони, економските промотри, плус реклами низ светските медиуми. Колкави се ефектите од функционирањето на овој систем, никој не кажува прецизно. Објаснувањата се дека привлекувањето странски инвеститори е долгорочен процес.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.842,63

7,41

0,40%

МБИД

1.760,48

0,01

0,00%

118,81

0,28

0,24%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


8

ПАРИ

Среда, 29 август 2012 година

НОВО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЦЕНИТЕ НА НАФТЕНИТЕ ДЕРИВАТИ

Бензините ќе ја разгор

Владата може да го ублажи ударот врз џебот на граѓаните ако интервенира во методологијата за формирање на цената, сугерираат експертите

Ц

Мишко ИВАНОВ

ената на нафтените деривати се приближува накај 100 денари, а Владата засега нема намера да реагира за да го запре ценовното нафтено лудило. Бензините веќе по скапеа за два и пол, а дизелот за денар и пол, одлучи Регулаторната комисија за енергетика. Ве ста дека горивата повторно по скапуваат завчера предизвика редици автомобили пред бензинските станици низ земјава. Граѓаните побр заа да ги на-

полнат ре зервоарите на своите возила со бензин или со дизел пред да почнат да важат новите повисоки цени. Ова, пак, пред некои од бензинските пумпи создаде слика како во времето на комунизмот, кога со часови се чекаше да се наточи гориво. Домашната експерт ска јавност сугерира власта итно да преземе мерки, затоа што прогнозите се дека цените на бензините и натаму ќе растат. Владата може да го ублажи ударот врз џебот на граѓаните ако интервенира во методологијата за формирање на цената.

„Аман“ синоќа повторно протестираше

Граѓанската иницијатива „Аман“ синоќа повторно протестираше во неколку градови низ Македонија. Граѓаните треба да кажат дека не можат, а не дека не сакаат да ги плаќаат високите сметки, посочуваат од „Аман“. Од граѓанската иницијатива ги повторија нивните барања да се укине ставката за ангажирана моќност од 33 проценти во сметката за електрична енергија, да се врати евтината дневна тарифа на струјата, да се запре понатамошната приватизација и докапитализација на енергетскиот сектор во др-

Од последните протести жавна сопственост, да се вложува во гасификација и во обновливи извори на енергија, итно да се повлече новиот правилник на АД „Топлификација“ кој, според нив, е неуставен и да се намали цената на горивата во согласност со стандардот на граѓаните. Оваа граѓанска иницијатива му забележува на Сојузот на синдикатите на Македонија дека не ги штити правата на работниците и побара да ги поддржи нивните барања за намалување на цените на струјата, парното и на горивата.

Денарот е стабилен

Нема ниту една причина за промена на курсот на денарот, тој е и натаму најдобра валута за штедење и ќе остане стабилен сè додека ВМРО-ДПМНЕ ја води економската политика во Македонија. Ова го изјави министерот за финансии Зоран Ставрески, отфрлајќи ги како шпекулации и лаги пласираните информации на некои портали и социјални мрежи дека ќе има девалвација на денарот. Истовремено реагираше и гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, според кој несериозни се шпекулациите пласирани од некои што не им мислат добро ниту на граѓаните ниту на државата. - Очигледно, некој сака да удри таму каде што сме најсилни, во макроекономската стабилност и во стабилноста на банкарскиот систем. НБРМ à останува доследна на политиката на стабилен курс на денарот кон еврото – вели Богов.


ПАРИ

Среда, 29 август 2012 година

ат сиромаштијата НОВИ ЦЕНИ НА НАФТЕНИТЕ ДЕРИВАТИ Еуросупер 95 88,5 ден/л Еуросупер 98 90,0 ден/л Дизел 74,5 ден/л Екстралесно масло 63,0 ден/л Мазут 47,2 ден/кг Сега се пресметува на следниот начин: врз набавната цена на бен зи ни те се дода ва ак ци зата, а потоа на нив ни от збир се пресметува ДДВ. Експерти те што ги кон сул ти ра ше „Ден“ велат дека државата нема мно гу да из губи ако да но кот го прес ме ту ва врз ос нов ната це на, а потоа ја вкалкулира акцизата и другите трошоци. Ре гулато ри те об јас ну ва ат де ка на фте ни те де ри вати по скапеле поради растот на про сеч ната це на на на фтата на

свет ските бер зи за пет проценти и по ни ски от курс на де на рот во од нос на дола рот за еден про цент во изми нати те две недели. Во изми нати ве 40 де но ви ова е че тврто по скапу ва ње на на фте ни те де ри вати, кое, во про сек, изне сува 13 денари. За спо ред ба, пак, пред че тири години, истиот период, во времето кога нафтата на свет ски те па за ри из не су ва ше ре корд ни 146 дола ри за еден га лон, бензинот во Македонија чинеше 78,5 денари. Експер-

ти те це ла годи на по сочу ва ат де ка е не оп ход но вла ста да пре зе ме мер ки за убла жу ва ње на ударот од бранот по скапувања, со кој граѓаните секојдневно се со очу ва ат од поче то кот на оваагодина. Според нив, јасно е де ка на фте ни те де ри вати се главна инве стиција кај сите прет при јати ја и по скапу ва ње то, секако, ќе влијае врз цената и на полупроизводите, готовите производи, сè до финалната потрошувачка. Тоа неминовно ќе предиз ви ка се ри оз ни пробле ми за со ци јал но ран ли ви те групи граѓани, кои и така мака мачат да го поминат ме сецот. Исто вре ме но, по себ но пробле матич но е што рас тот на цените се случува во време кога стопанството е со влошена ли квид ност, што може да има се ри оз ни пос лед ни ци врз домашната економија.

9

СДСМ БАРА ДА СЕ ПРЕПОЛОВИ АКЦИЗАТА Во рамче: СДСМ бара да се преполови акцизата Социјалдемократите обвинија дека власта упорно одбивала да го направи тоа што било во нејзина моќ за да ја намали цената на бензинот. - Владата може само со една одлука до крајот на годината да ја преполови акцизата за нафтени деривати. Владата на Груевски и на ВМРО-ДПМНЕ може да ги поевтини бензините од 10 до 12 денари за еден литар - изјави Марјанчо Николов од СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ во својата писмена реакција тврди дека опозиционата СДСМ манипулира. Партијата на власт објаснува дека одлуката за поскапување на цените на бензините не е директно поврзана со Владата, туку со Регулаторната комисија, која како независно тело ги регулира и следи светските цени на енергентите.


10

ДОСИЕ

Среда, 29 август 2012 година

Албански емигрант фатен со кокаин П

о акција на го стиварската полиција приведен е А.М. (57), државјанин на Република Албанија, осомничен за по седување наркотици. При приведувањето, кај него биле најдени осум пакетчиња со правлива материја, за која подоцна било утврдено дека е кокаин. Потоа полицијата извршила претрес во изнајмен стан на улица Гоце Делчев бр. 52, во кој живеел со сопругата.

Во една од фиоките во работна маса биле најдени уште три пакувања кокаин. Вкупното количество на наркотикот најден кај албанскиот државјанин е околу 11 грама. Во неговата изјава дадена во полициската станица тој навел дека дрогата ја набавил во Скопје и дека била за негова употреба. По приведувањето, А.М. е изведен пред истражен судија во Основниот суд Го стивар, со кривична пријава.

Тепачка во „Клуб“ во Куманово Во ка фе-бар „Клуб“, ло ци ран на плоштад Нова Југослави ја во Кума но во, Џ.Б. (36) и Е.И. (23), двај цата од Куманово, почна ле недолич но да се од не су ва ат и да кр шат, по што од при ват ното обезбедување биле от странети од ка фе-ба рот. Ко га уни форми ра ни те поли ци ски службе ни ци по ба ра ле од нив да се

легитимираат, тие одбиле и се спроти ста ви ле, поч на ле да ги влечат полицајците за униформата, а Џ.Б. се дал и во бег ство. При тоа тој пад нал на ска ли и до бил те шки те лес ни повреди, по што бил прене сен во Градската болница во Кумано во, од ка де е пре фрлен на ле ку ва ње во Ур гент ни от цен тар во Скопје.

Тело извадено од Дебарско Езеро Вчера во 17.30 часот во водите на Дебарско Езеро на ме стото За ли вот на Ве нец, под село Рајчица, пронајдено било телото на Мухарем Е. (26) од Де бар. Те лото е извадено од водите на езерото, по што од јавен обвини-

тел и од истражен судија од Ос нов ни от суд - Го сти вар из вр шен е увид на ме стото на не среќата и не се забележа ни тра ги на на силс тво. По на ред ба на истраж ни от судија, телото ќе биде предадено за обдукција.


ДОСИЕ

Среда, 29 август 2012 година

11

Израелецот Сандел бил убиен?

Мигранти од Пакистан

Мо бил ната еди ни ца за прекуграничен криминал при Секторот за гранични работи во близина на с.Марвинци сопре ла пат нич ко мотор но во зи ло „се ат кордо ба“ со велешки регистерски ознаки, сопс тве ност на та кси-ком па нија „Хит“ од Гевгелија управу ва но од З.Д. (42). При контролата на возилото, утврде но е де ка ли це то З.Д. пре -

не су ва ло че ти ри иле гал ни ми гран ти од Па ки стан. Тре ба ло да ги пре ве зе до Скоп је за из нос од 100 евра по ли це. Против та ксивозачот е подне сена кривична пријава, а од истражен судија одредена му е мерка притвор од 30 де на. Ми гран ти те се пре не се ни во При фат ни от цен тар за стран ци во Скоп је за понатамошна по стапка.

Безживотното тело кое завчера беше пронајдено во кањонот Матка му припаѓа на израелскиот бизнисмен Гидеон Сандел, кој беше пријавен како исчезнат пред неколку дена. Телото е пронајдено во бездна длабока околу 60 метри по долга акција за спасување. Израелското МНР издаде соопштение дека се пре земаат активно сти телото да биде прене сено во Израел и дека се во по стојан контакт со амбасадата на Израел во Загреб. Семејството на починатиот се обратило до Хилик Магнус, сопственик на израелска компанија за наоѓање и за спасување на луѓе. Инаку, 71-годишниот Израелец беше осуден на затворска казна од две и пол години поради измама со кредитни картички во Македонија, а судскиот процес траеше де сет години. Тој беше сопственик на фирмата „Санд трејд“, преку која имаше зделки во Македо-

нија. Првично беше осуден во 1998 година, но по неколку ме сеци во затворот во Шуто Оризари беше пуштен на слобода. Изве сен период се појавуваше на сите рочишта, а потоа исчезна од земјава. Сан дел има учес тву ва но во три војни, како припадник на специјалната падобранска еди ни ца на изра ел ската вој ска. Иако за причините за смртта на Сандел МВР не соопштува детали, во јавно ста и на интернет ските порта ли се шпекулира дека не станува збор за не среќен случај, туку за убиство.


12

СКОПЈЕ

Реконструкција на градинката „Орце Николов“ Во рамките на програмата на УНДП за ублажување на климатските промени преку подобрување на енергетската ефикасност во градежниот сектор, во соработка со Општина Карпош, почна реконструкција на детската градинка „Орце Николов“ во Карпош 2. Покрај веќе почнатите реконструкции на шест основни училишта и на три детски градинки со мерки за енергетска ефикасност, кои целосно се реализираат со пари од општинскиот буџет, за овој десетти објект, чија обнова ќе чини 72.000 долари, по половина ќе платат Карпош и УНДП. Реконструкцијата опфаќа нова фасадна термоизолација со стиропор од 10 сантиметри и нова фасада „хсинти“, термоизолација на покрив со камена волна, нова столарија со поливинилски прозори, внатрешно осветлување со штедливи високоефикасни светилки, реконструкција на радијатори, изолирање на цевната инсталација во потстаниците и замена на трите постојни електрични бојлери. Очекуваните резултати од оваа реконструкција, како што велат од Карпош, се намалување на енергетските потреби за греење и за електрична енергија за 5060 проценти во однос на сегашната состојба.

Дел од Стајковци и од Брњарци без струја Денеска во периодот од 9 до 9.30 часот и од 14 до 14.30 часот без струја ќе останат дел од корисниците од селата Стајковци и Брњарци, а дел од Брњарци ќе нема струја и од 9.30 до 14.30 часот. Во периодот од 9 до 15 часот без електрична енергија ќе останат дел од корисниците лоцирани на улица Гвадалахара во населбата Шуто Оризари. Прекините се поради инвестициски зафати.

Среда, 29 август 2012 година

ГРАД СКОПЈЕ СО ПОВТОРЕН ОБИД ЗА ПРОДАЖБА НА ДЕ

Трета среќа за во двете катни

Во катната гаража „Беко“ на продажба е простор за дуќани на приземје и за кафе-бар на три нивоа, а во гаражата кај Цветен пазар се продава комерцијален и простор за ресторан

Н

а 28 септември, за кога е закажано усното наддавање, ќе се знае дали ќе има заинтере сирани граѓани и фирми за купување деловни про стории во двете катни гаражи во центарот на Скопје, кои се во изградба. Според јавниот оглас на Град Скопје, почетната цена за еден квадратен метар во катната гаража „Беко“, лоцирана на улицата Даме Груев, е 2.000

евра, додека за таа кај поранешниот Цветен пазар ќе треба да се плати најмалку 1.750 евра за еден квадратен метар. Во првиот објект на продажба е про стор за дуќани на приземје со површина од 364 квадратни метри и на првиот кат од 1.297 квадратни метри, како и про стор за кафе-бар на три нивоа со вкупна површина од 234,4 квадратни метри. Во гаражата кај Цветен пазар се

продава про стор на приземјето од речиси 785 квадратни метри и уште 445 квадратни метри на последниот кат, кој ќе биде наменет за ре сторан. Според условите во огласот, учесниците во по стапката за јавно наддавање што понудиле највисока продажна цена се должни да ја исплатат договорената сума на 12 еднакви ме сечни рати сметано од денот на склучување на договорот за купопродажба. Секој учесник во усното јавно наддавање, како што е прецизирано, може да учествува во наддавање за еден или повеќе индивидуални деловни про стори, функционално поврзани про стории или за целиот деловен про стор кој е предмет на продажба доколку има до ставено доказ за уп-


СКОПЈЕ

Среда, 29 август 2012 година

13

ЛОВЕН ПРОСТОР

дуќаните гаражи латен гарантен депозит. Над да ва ње то се вр ши со по нуде ни ми ни мал но 50 евра по ве ќе од прет ход ни от из нос за опре де лен де ло вен про стор. Ток му по таа це на од 2.050 евра без ДДВ, на пр ви от оглас за продаж ба ком па ни јата „Ти некс“ ку пи де ло вен про стор во кат ната га ра жа кај „Бе ко“. На пр вата ли ци та ци ја би ле прода де ни два бло ка, од 470 ква драт ни ме три и еден од 90 ква драт ни ме три. За не го нај ви со ка по нуда до ста ви ла фир мата „Кал дрма“. На градските власти ова им е трет обид да ги продадат дуќаните во двете сопствени катни гаражи што се во изградба. Со парите од продажбата се планира да се заврши изград-

бата на објектите. Проблем со продажба на про сторот кој е наменет за дуќани има и општина Центар во катната гаража кај Судска па лата. Таму на два јавни огласи немаше заинтере сирани за купување, па општината за да го доврши почнатиот објект, се задолжи со втор кредит. Очигледно, граѓаните и фирмите веќе не можат да одговорат на темпото со кое се гради низ Скопје. Иако понудените простори се во објекти кои се наоѓаат на многу атрактивни локации, интерес нема. Или скопјани не сакаат да имаат дуќани и ресторани во катна гаража или им се прескапи. Како и да е, есапот на локалните власти со направената финансиска конструкција на хартија не излегува на пазар. А.С.

Се гради постамент за споменикот на Узунов Спомен-обележје на Христо Узунов ќе се по стави во центарот на градот, на тревникот на улицата Никола Вапцаров, наспроти ре сторанот „Мекдоналд“ кај такси-станицата. Узунов ќе биде претста-

вен со бронзена скулптура висока пет метри, чиј автор е Сокол Цварку. Таму во тек се градежни активности, се гради постаментот висок три метри на кој ќе биде поставена скулптурата.

Уништен тревникот пред Зоолошка градина Градот Скопје апелира до скопјани доколку имаат информација за тоа кој го уништил зеленилото пред паркира лиштето кај Зоолошката градина и целосно ја оштетил по ставената хидрант ска мрежа, да се обратат во најблиската полициска станица. Според информациите и фотографиите објавени на еден портал, кои ги напра-

вил случаен минувач, овој вандализам е дело на не сове сен возач на туристички автобус, кому токму тука му се погодило ме стото за паркирање или вртење, не водејќи сметка за зелените површини. Стручните служби од Градот ја утврдуваат висината на направената материјална штета.


14

СВЕТ

Среда, 29 август 2012 година

МОСКВА ПОЛЕКА, НО СИГУРНО ГО ОСВОЈУВА БАЛКАНОТ

Србија во руска пр

Во текот на целото лето во посета на Mосква се изнаредија претседателот на Србија, Томислав Николиќ, премиерот Ивица Дачиќ и првиот потпретседател на владата, Александар Вучиќ

П

о смената на власта во Србија, се чини комплетниот државен врв на оваа земја почесто е во Русија отколку во Србија. Останува нејасно дали ваквата практика се должи на потрагата по пари и кредити или на јакнењето на политичките врски и на барањето политичка поддршка, јави „Дојче веле“. Во текот на целото лето во посета на Mосква се изнаредија претседателот на Србија, Томислав Николиќ, премиерот Ивица Дачиќ и првиот потпретседател на владата, Александар Вучиќ, а сега се најавува средба на Томислав Николиќ со рускиот претседател Владимир

Путин за 11 септември во Сочи. За надворешно-политичкиот новинар на весникот „Политика“, Слободан Самарџија, јасно е дека политиката на Србија е променета, особено во однос на

странските партнери. - Работата е едноставно логична, од проста причина што тоа што сакавме да го направиме со Запад и со ЕУ, не оди толку брзо колку што сакавме. Се

разбира, никој не се одрекува од линијата кон ЕУ, но факт е дека постои и друга линија која, пред сè, оди кон Русија како традиционален српски партнер. Тоа што моментно се бара од


СВЕТ

Среда, 29 август 2012 година

15

егратка Русија е повеќе на економски план зашто, се разбира, во оваа тешка ситуација на сите им требаат пари. Верувам дека српските политичари одеа не толку во потрага по политичка поддршка од Москва, која постои одамна, туку едноставно да испитаат какви зделки можат да прават со Русија во иднина смета Самарџија. Игор Новаковиќ, експерт од Фондацијата ИСАК, вели дека новата српска влада своите надворешно-политички приоритети ќе ги детерминира дури во следните неколку месеци, но дека без оглед на блискоста на односите со Русија, ЕУ ќе остане главен приоритет на властите.

- Во секој случај, мислам дека новата власт е свесна за геополитичката ситуација во која се наоѓа Србија и дека тука нема многу маневарски простор. Околу некои прашања е веројатно можна согласност со Русија, тоа, пред сè, е односот на Србија кон НАТО, односно зачувувањето на воената неутралност. Тоа, во секој случај, би à одело во корист на Русија и на нејзината надворешно-политичка безбедносна визија. Од таа страна согласноста, веројатно, може да се постигне, но не и нешто повеќе зашто мислам дека европските интеграции се апсолутен приоритет на владата - изјави Новаковиќ.

СРБИЈА Е МЕЃУ ЧЕКАНОТ И НАКОВАЛНАТА Сега се поставува прашањето колку Србија може да оди во соработката со Москва, а да не им наштети на европските интеграции. Слободан Самарџиќ оценува дека тоа е повеќе прашање за Брисел и за Москва отколку за Србија. - Тоа е работа која мора да ја реши самата ЕУ, поточно дали се согласува држава како Србија да соработува еднакво со двете страни. Значи, некој таков, би рекол, вештачки судир кој постои на релација Русија-ЕУ се крши преку нашиот

грб и грбот на другите земји кои би се вклучиле во таа соработка. Едноставно, тоа мора да се реши на релација Москва-Брисел. Ако не се реши, долго ќе се провлекува и нема да користи никому. Зашто, повторувам, Русија не ни е важна само нам, таа à е важна, секако, и на ЕУ. Според тоа, решението треба да се бара на други нивоа, а Србија не може да учествува во тоа. Белград само може да води сметка и да се прилагодува - дециден е Самарџиќ.

Властите во Колумбија на преговори со бунтовниците од ФАРК

По речиси полувековни воени судири, колумбискиот претседател ќе седне на преговарачка маса со левичарските бунтовници на ФАРК за да обезбеди мир во земјата, јави „Дојче веле“. Претседателот на Колумбија, Хуан Мануел Сантос, потврди дека неговата влада ќе почне официјални преговори со герилската група Револуционерни вооружени сили на Колумбија (ФАРК), а целта на преговорите е да се постигне долгорочен мир во земјата. Конфликтот меѓу вооружените левичарски бунтовници и воените сили во Колумбија трае речиси пет децении, а досега загинаа десетици илјади луѓе, од кои најголем дел ци-

вили. Веќе се одржала подготвителна средба меѓу двете страни, а официјалниот почеток на преговорите е закажан за 5 октомври во главниот град на Норвешка, Осло. Колумбискиот претседател најави дека ќе ги повика на преговори и другите вооружени бунтовнички групи во земјата. Обидите да се преговара за примирје со ФАРК ги почна поранешниот колумбиски претседател Андрес Пастрана во 1998 година, но тие прекинаа во 2002 година. Во обид да ги охрабри бунтовниците на преговори, Пастрана им гарантираше целосна безбедност на дел од територијата на земјата со големина на Швајцарија.

Казнети американските војници што го запалија Куранот во Авганистан

Шест американски војници се прогласени за виновни за палење примероци на Куранот и други религиозни книги во Авганистан и ќе добијат дисциплински казни, но не се соочуваат со кривичен прогон, соопшти „Би-Би-Си“. Палењето примероци на Ку-

ранот во февруари годинава предизвика жестоки протести и судири во Авганистан, во кои загинаа најмалку 30 луѓе, меѓу кои и двајца американски војници. Претседателот на Авганистан, Хамид Карзаи, бараше јавно судење на одговорните за палењето на книгите. Од него-

виот кабинет сè уште нема реакција по повод изрекувањето на пресудата. Казната со која ќе се соочат американските војници, најверојатно, ќе се сведе на намалување на чинот, дополнителни задолженија или намалување на платата. Истрагата на американската

армија за случајот покажала дека кај војниците не постоела никаква намера да се омаловажи исламската религија. Со слични дисциплински мерки беа казнети и тројца американски војници кои со видеокамера се снимале додека уринирале врз телата на убиени Талибанци.


16

СВЕТ

Среда, 29 август 2012 година

СВЕТ

Среда, 29 август 2012 година

ЕКОНОМСКАТА КРИЗА ВО ЕВРОПА ПОВТОРНО ГИ ЗАЖИВУВА СЕЛАТА

Грците им се враќаат на корените

Пред една година не можев да се замислам себеси како одгледувам зеленчук или добиток. Отсекогаш сакав да си заминам од селото. Не можев ни да замислам целиот живот да го поминам тука, вели Лака

T

eшката економска криза што ја зафати Грција придонесе за повторна миграција во оваа земја само што овојпат миграцијата се движи во спротивен правец, од градовите кон селата. Таков е и примерот на младата Гркинка Спиридула Лака, пишува „Шпигел“. Тринаесет години по напуштањето на руралниот дел на Грција, за да направи кариера како графички дизајнер, Спиридула Лака се најде на најнеочекуваното место за неа, полевајќи ја градината во нејзиното родно село. Додека Грција тоне во најлошата економска криза од Втората светска војна, Лака веќе се откажа од нејзиниот сон да стане веб-дизајнер. За неа е невозможно да се најде и работа како келнерка и се соочи со едноставен избор: да биде заглавена во Атина без пари или да се врати во нејзиното село полно со старци, планирајќи како да избега оттаму. На возраст од 32 години, Лака, од

канцелариски работник, им се придружи на голем број Грци кои се враќаат на село, во надеж дека ќе живеат од обработување на земјата. Ова е преселба спротивна на таа што ја правеле нивните родители, баби и дедовци во 60-тите и во 70-тите години на минатиот век. Нема точни податоци за тоа колкумина ја направиле оваа промена, но неофицијалните податоци говорат дека сè поголем број грчки граѓани се враќаат на село. Во истражување направено од организацијата „Капа“ во март оваа година, повеќе од 68 проценти од испитаниците одговориле дека размислуваат да се вратат на село. - Пред една година не можев да се замислам себеси како одгледувам зеленчук или добиток. Отсекогаш сакав да си заминам од селото – вели Лака. Таа тврди дека и не можала да си замисли дека целиот свој живот ќе го мине на село. - Тие што се враќаат се очајни. Не се враќаат назад затоа

што сакаат - вели Стефану Вагелис, 50-годишен производител на алкохол. Според него, околу 60 луѓе што ги знае ќе се вратат во селото каде што повеќе од половина од популацијата е постара од 60 години. - Најчесто прашуваат за државните субвенции за земјоделство, на пример за одгледување калинки, црви и ароматични билки - објаснува Вагелис. Земјоделците во Грција најчесто се занимаат со мали бизниси, за кои се потпираат на субвенциите што ги добиваат преку Европската Унија. Сепак, тие се жалат дека во изминатите пет години ваквите субвенции се преполовени. За новиот тренд говори и фактот што средното училиште за фармери во Солун објави дека бројот на апликациите за нивната програма оваа година се зголемил трипати. - Интересот е огромен. Ваквиот тренд е предизвикан од економската криза и од желбата на многу Грци да имаат квали-

тет на живот кој никогаш нема да го постигнат во градовите вели Панос Канелис, директор на училиштето. Грчките семејства традиционално поседуваат куќи и имоти во нивните родни села, во кои најчесто се одгледуваат маслинки, лимони и портокали или, пак, мешан зеленчук. Со враќањето на село, семејствата не плаќаат ки-

ПРИВИКНУВАЊЕТО ОДИ МНОГУ БАВНО Надевајќи се дека може да се потпре на вештините што ги стекнала во градот, Лака се обидела да го трансформира кафулето во состав на локалната бензиска пумпа. Со избледено лого на „Кока-кола“ однадвор, а со густ чад од цигари околу дрвените маси внатре, ова кафуле на повозрасните клиенти им нудело кафе, сендвичи, како и локално произведен алкохолен пијалак, „ципуро“. Лака имала поинаква идеја. Таа сакала да им овозможи на локалните ловци својот улов да го приготвуваат, да има ресторанска скара, менито да се збогати со чорби зачинети со

разни зачини и тестенини. - Мојот сон беше целосно да го променам кафулето - раскажува Лака. Но, ограничената селска заедница имала поинакво мислење. Сопственикот на конкурентското кафуле сака Лака да го затвори своето и да се врати назад во Атина, додека други озборувале. „Девојката дојде од Атина и сака да ги смени нашите правила, но таа треба да се адаптира на нас, а не обратно“, раскажува Лака за тоа како ја доживуваат локалните жени и додава: „Ваквите работи ме вознемируваат. Едноставно не можам да се навикнам. Не ми кажуваат лично, туку им зборуваат на

луѓе за кои знаат дека ќе ми го пренесат разговорот. Отидоа дури дотаму што коментираа дека се облекувам непристојно, дури и вулгарно. Која е логиката јас на 30 години да се облекувам како мајка ми?“.

рија, можат самите да ги произведуваат основните потреби за храна и можат да се потпрат на поддршката од роднините и од пријателите. - Во Атина работев на неколку места кои не ме исполнуваа, но морав да го прифатам тоа. На село, имам свој дом и можам самата да ја произведувам храната наместо да ја купувам - вели Лака. Пред пет децении, секој петти Грк се занимаваше со земјоделство. Здружението на земјоделци во Грција тврди дека имало сè помалку земјоделци кон крајот на 2000 година. Но, кризата си го направи своето. Само меѓу 2008 и 2010 година во земјоделството се ангажирани дополнителни 38.000 лица. До неодамна, миграцијата беше обратна, односно младите бегаа во градовите. Сега, пак. тие повеќе не се магнет за младите и за амбициозните. Со ниво поголемо од 22 проценти, Атина има поголем број на невработени во однос на националниот просек. По улиците има доста бездомници кои бу-

ричкаат по контејнерите, додека на многу излози осамна табла со натпис „се изнајмува“. Криминалот е во пораст, претворајќи ги маалата во Атина во места кои треба да се избегнуваат навечер. Сето ова на Лака à дошло како шок. Како и останатите во нејзиното село Коница, таа пораснала со убедувањето дека преселувањето во голем град е голем чекор напред. Таа во Солун студирала дизајн, додека во Атина се преселила на 22-годишна возраст. Да се најде вработување како графички дизајнер се покажало како тешка мисија, па таа почнала да работи помалку платени работи. По неколкугодишно менување работни места, чашата се прелеала минатиот јуни, кога дознала дека компанијата во која работела нема финансии да à го продолжи договорот. - Во тој момент си реков себеси: доста е. Нема шанси повторно да молам по пријатели за да најдам работа. Решив да се вратам во моето село - објаснува Лака.

17

Карла дел Понте ќе ги истражува злосторствата во Сирија?

Швај ца ри ја пред не кол ку де на до ста ви ла пред лог до Советот за човекови права на Обеди не ти те на ции, со кој предлага Карла дел Понте да би де дел од коми си јата што ќе ги истражува во ените зло сторс тва во Си ри ја. Пред ви де но е оваа коми си ја во це лост да би де под над леж ност на ООН, јави „Бета“. - Швај ца ри ја ин тен зив но ра боти на тоа кр ше ње то на чо ве ко ви те пра ва да ста не предмет на истрага и на кривично гонење. Ние се за лагаме за продол жен ман дат на истраж ната коми си ја. Ток му затоа Швај ца ри ја пред ла га Карла дел Понте да се вклучи во работата на таа комисија из ја ви Тил ман Ренц, порт па рол на швај цар ското ми ни стерс тво за над во реш ни работи. Едногодишниот мандат на комисијата истекува во

сеп тем ври. Во пос лед ни от нејзин извештај, кој беше објавен на 15 август, комисијата прв пат ги об ви ни си ли те на сирискиот претседател Башар ал Асад за во ени зло сторства и за зло сторс тва против чо вештвото, што се смета за прва фа за кон евен туал ни те тужби пред Ме ѓу на род ни от кри ви чен суд. Овој из ве штај на 17 септември ќе биде разгледуван од Советот за човекови права на ООН, кој треба да од лу чи за евен туал ното продол жу ва ње на ман датот на истраж ната коми си ја. По ра неш ната глав на об ви ни тел ка на Ха шки от три бу нал за по ра неш на Ју гос ла ви ја, Карла дел Пон те, исто та ка бе ше главна обвинителка во Меѓуна род ни от кри ви чен суд за Руан да. Пон те од 2008 до 2011 годи на бе ше ам ба са дор на Швајцарија во Аргентина.

Во утрешниот број прочитајте што нуди најстариот огласник во Македонија


18

КУЛТУРА

Среда, 29 август 2012 година

МОН ГА НИ ВА ЛИ СЕ РО ТЕ ПРОГ ЛА СЕН

Се отвори македонскиот павилјон на Венециското биенале за архитектура Вчера, во про сторот наречен Артиљерии на арсенале, беше отворен македонскиот павилјона на 13. Биена ле во Венеција, една од најголемите интернационални изложби на архитектура во светот. Оваа година, во организација на „Метамак колектив“, а со помош на Музеј на град Скопје, Македонија ќе се претстави со изложбата насловена „Архитектура во огледалото: возвишено и секојдневно“. Комесар на изложбата е Фросина Зафировска, заменик-коме сар Таше Стрезовски, куратори се м-р Саша Тасиќ и м-р Александар Радевски, а како автор се јавува „Метамак колектив“, во кој меѓу другите членуваат и познати македонски архитекти како Минас Бакалчев, Митко Хаџи Пуља, Виолета Бакалчев, Викторија Ставриќ, Бесим Зекири. Ма кедон ски от па вил јон е сме стен во про стор од околу 80 ква драт ни ме три, ка де се по ставени 27 макети на про е кти на огледа ла на по ста мен ти. Во исти от про стор, свои па вил јо ни има ат уште девет земји меѓу кои: Ирска, Ба хре ин, Хр ват ска, Ко со во, Есто ни ја, Ма ле зи ја, Пе ру,

Тајланд и Украина. Учеството финансиски е поддржано од Министерството за култура, со логистичка поддршка на Министерството за надворешни работи преку македонскиот конзулат во Венеција. На 13. интернационална архитектонска изложба, во секцијата на национални презентации учествуваат 56 земји од светот, а жири-комисијата, на денот на отворањето ќе ги објави наградите „Златен лав“ за најдобра национална презентација, „Златен лав“ за најдобар проект во интернационалната изложба „Заедничка основа“ и „Сребрен лав“ за млад архитект во интернационална изложба. Годинава, „Златен лав“ за животно дело му е доделена на Алваро Сиза Вивиера. Тринае сеттото биена ле на архитектура во Венеција ќе биде отворено до 25 ноември 2012 година. Македонската јавност немаше можност да се запознае со проектот за претставувањето на биеналето во Венеција бидејќи првпат годинава учесниците пред заминувањето не го претставија своето дело. А.Б.

Изјава на денот „Скопје и неговиот плоштад се огледало на тоа што е Македонија. За некого е голема радост и гордост. За мене не е. Мојот плоштад, наместо воин на коњ, ќе има даскал со книга.“ Александар Поповски

Венценосецот порака: Обам

М

онгани Вали Сероте, добитникот на „Златен венец“ на 51. издание на „Струшките вечери на поезијата“, вчера го искористи приемот за почесен член во Друштвото на писателите на Македонија за да испрати и една политичка порака против воените интервенции на американската влада во различни делови од светот. - Обама, доста е, навистина е доста! - рече поетот Сероте. Лауреатот на СВП говореше за потребата од заедништво меѓу различните народи и обединување против политиките на покорување на земјите заради нафта и други материјални богатствата. Тој обвини дека ваквата политика ќе доведе до распарчување на африканскиот континент и повика да не се поддржуваат ваквите политики. Тој, за Македонија, на крајот на својот еднонеделен престој, рече дека има пејзажи што го потсетуваат на неговата Јужна Африка и дека престојот и особено средбите со луѓето, за него биле пријатно изненадување и убаво доживување. - Од тоа што го разбрав, Македонија имала тешка историја на

распарчување на нејзината географска територија, земјата станала мала, но затоа луѓето овде растат угоре. Не сте единствени во вашата болка и затоа треба да најдете начин да се спротивставите рече Сероте. Претседателот на ДПМ, Раде Силјан, прогласувајќи ја одлуката Монгани Вали Сероте да стане почесен член на македонската писателска асоцијација, рече дека творечките пораки на поезијата на Сероте веќе пулсираат во македонскиот јазичен простор преку обемниот превод на неговиот опус на македонски јазик од Богомил Ѓузел и предговорот на Елизабета Шелева. Во тој сплет на идеи и на теми, поезијата на Сероте ги освои високите естетски врвови на јужноафриканската литература. Пресликувајќи ја во поезијата историската и духовната врвица на својот народ, во исто време тој ја пресликува и својата душа. Според Силјан, со прогласувањето на годинашниот венценосец за почесен член на ДПМ, ние сме сведоци и учесници во градењето на уште еден важен мост на поезијата што ќе ни помага за натамошно зближување и запознавање.

Средновековни ракопис библиотека ќе се излож Изложба насловена „Илјада години писмена традиција во Македонија“, на која ќе бидат претставени 39 стари ракописи и ракописни книги од книжното културно наследство со статус на книжно културно добро, од 9 до 21 октомври ќе биде отворена во Кралскиот музеј на Мариемонт во Морланвелтс, Белгија. Станува збор за прва изложба од ваков вид, која се организира надвор од Македонија и која дава јасна слика за долгата традиција на пишуваното слово во Македонија.

Изложбата ќе ја презентира илјадагодишната словенска писмена културно-историска традиција на територијата на Македонија преку старословенските христијанските споменици со глаголско и со кирилско писмо од 10 до 19 век. Изложбата ја подготвува НУБ во соработка со Валони Брисел интернационал и Кралскиот музеј на Мариемонт и Амбасадата во Белгија. Во подготовка е еден обемен каталог/водич на француски и на англиски јазик преку кој сите посетители во Брисел ќе можат да


КУЛТУРА

Среда, 29 август 2012 година

ЗА ПО ЧЕ СЕН ЧЛЕН НА ДПМ

со политичка а, доста е!

- Поезијата на Сероте непосредно е врзана за еволуцијата на политичката свесност меѓу црните Јужноафриканци и станува составен дел на цела една низа автори врзани со движењето „Црна свест“ што ги афирмираат и засилуваат црнечките културни вредности. Тоа е поезија на непомирливост со бедата и на цивилизациите, поезија на револтот и бунтот против неправедностите во светот,

особено во Јужна Африка, за време на апартхејдот - напиша Иван Џепаровски во својата беседа за годинашниот лауреат на СВП. Завршните активности на годинашното издание на поетскиот фестивал се одржаа вчера со поетското матине на Матка и со поетското читање во Сули-ан, во кое учествуваа македонски и странски поети, учесници на фестивалот. А.Б.

и од Националната уваат во Белгија се запознаат со богатите ракописи. Изложбата содржи 39 селектирани ракописи од НУБ, Државниот архив на Македонија, Заводот за заштита и Музеј-Охрид, Историскиот архив Охрид и Музејот во Битола. Изборот на ракописите е од д-р Михајло Георгиевски, специјалист за средновековна христијанска книжевност. - Директорот ме информираше дека НУБ „Св.Климент Охридски“ е во преговори со Агенцијата од Дубаи за заштита на 5.000 ориентални ракописи и ретки книги од 11 век, па наваму.

НУБ ја има една од најбогатите ориентални збирки на Балканот и пошироко. Овие ракописи и ретки книги се на арапски, персиски, османлиски и на турски јазик. Оваа збирка побуди голем интерес и кај научниот свет од Турција - истакна министерката Канческа Милевска. Директорот на НУБ „Свети Климент Охридски“, Миле Бошески, рече дека во историјата се правени обиди, но досега никој не успеал да однесе вакво ракописно наследство некаде пред светот и да го презентира.

19

Мал драмски театар - Битола на турнеја низ европските театри Мал драмски театар - Битола ќе учества на меѓународни фе стива ли со ревија лен и со натпреварувачки карактер, како и во рамки на други те атарски проекти. Првите две го стувања се закажани за 31 август, на Културното лето Карпош во Скопје и на меѓународниот Приморски летен фе стивал во Копар, Словенија. - Во Скопје ќе биде изведена прет ставата на група автори режирана од Љупчо Георгиевски „Љубов моја“ со актерката Јоана Поповска, а истата вечер во Копар, на покана на селекторот и уметнички директор Примож Бебељ, ќе ја одиграме „Дневникот на лудиот“ од Гогољ во режија на Роберт Симоновски - вели Благој Сте фановски, директор на Мал драмски те атар. На 6 септември во Солун, ќе почнат подготовките на заедничкиот те атарски про ект „Крал Рес“ по Еврипид што ќе го изведат актери од Мал драмски театар - Битола и од театарот „Вуцинасод“ од Солун. - Станува збор за театарски проект финансиски поддржан од фондовите на ЕУ во кој освен подготовка на прет ставата „Крал Рес“ на

македонски, англиски и на грчки јазик, предвидени се повеќе театарски работилници и други те атарски про екти и промоции. Преводот на текстот од грчки на македонски јазик го направи Томислав Османли, музиката е на Оливер Јо сифовски, а останатиот дел од претставата, во која ќе настапат по 12 актери од двете држави, го подготвуваат режисер и други уметници од Грција - по сочи Стефановски. Мал драмски театар - Битола со прет ставата „Жени без маж и ништо повеќе“ со сегмент од „Домот на Бернарда Алба“ од Федерико Гарсија Лорка, а во режија на Софија Ристевска, на 11 септември ќе настапи на фе стива лот „Ристо Шишков“ во Струмица и на 15 септември на Интернационалниот фе стивал „Експонто“ во Љубљана. - Наши меѓународни учества веќе се договорени за настап во Белорусија и во Дагестан. Овие настапи во странство ја надминуваат бројката од 100 гостувања за кои финансиски средства обезбедуваме сами, а се враќаме со високи признанија и со награди кои се значајни за нас и за нашата држава - истакна Стефановски. А.Б.


20

МОЗАИК

Џони Холидеј во болница Легендарниот француски рокер Џони Холидеј минатиот викенд итно бил сместен во болница поради тахикардија. Тој со хеликоптер бил пренесен во болницата во близина на островот Свети Бартоломеј, каде пејачот престојувал на летен одмор. Холидеј во мај ја почна турнејата на која го промовираше својот нов албум „Jamais Seul“ и досега одржа три концерти во Франција.

На Галијано му е одземен орденот на честа

Францускиот претседател со декрет му го одзеде орденот „Легија на чест“ на британскиот дизајнер за висока мода, Џон Галијано. Дизајнерот од француското правосудство во септември минатата година беше осуден на казна од 6.000 евра поради антисемитски навреди. Откако во јавност проструи снимка на која Галијано ги навредува Евреите во еден париски кварт, модната куќа „Диор“ му дала отказ од местото креативен директор, а му се заканувале и шест месеци затвор. На суд, познатиот моден дизајнер се бранел со изјавата дека неговиот испад бил резултат на мешавина од алкохол и од таблети за спиење.

статус: ВИКТОР АПОСТОЛОВСКИ Дене ска треба да го добијам новиот микрофон! Каков ќеф! А со тоа и официјално почнувам со работа на четвртата песна :)

Среда, 29 август 2012 година

ПИВО, СКАРА И МУЗИКА НА ПЕТТИОТ„ПИВОЛЕНД“

Бајага вечерва ќе ја почне забавата Слободанка МАРКОВАЧЕВА

О

д вечер ва па сè до 2 сеп тем ври на пар ки ра ли ште то на спорт ски от цен тар „Бо рис Трајковски“ ќе се случува петтото изда ние на „Пи воленд 2012“. Че ста прв да го отвори фе сти ва лот му при пад на на ле ген дар ни от Ба ја га и на не говите „Инструктори“. Бидејќи годи на ва е јуби леј на за овој настан, се очекува најголема по сетеност до сега, а веќе е ос мис ле но и комп лет но ново уредување и декорирање за оваа манифе стација. Секоја година „Пиволенд“ добива сè по голе ма по пулар ност ка ко меѓу скопјани така и меѓу љубителите на музиката и на пивото од дру ги те гра до ви во земјата. Мината година на фе стива лот присуствуваа повеќе од 100.000 по сетители, а годинава организаторите очекува-

ат уште поголема по сетеност. - Фе стивалот е со интенција да прерасне во проект кој ќе ја кра си ма кедон ската кул ту ра. Лани „Пиволенд“ го по сети ја по ве ќе од 100.000 по сетители, оваа година заради ква ли те тот на му зич ката програма очекуваме поголема по се те ност. Фе сти ва лот ги надмина рекордите од сите аспе кти, здруже ни е то „Пи воленд“ и продукција „Пасворд“ на мет наа но ви стан дарди во промотивниот пристап, преку кој се дава сериозен придонес кон урбаниот начин на живот и дружење со музичари кои се од лич но при фате ни кај нас вели директорот на Спорт скиот центар, Ратко Капушевски. Освен Ба ја га и „Ин стру ктори“, на сцената на „Пиволенд“ ќе на стапат уште 30-ти на му зич ки ими ња ка ко од регионот така и од нашата музичка сцена, кои вкупно ќе

пополнат 60 часа со ква литетна му зич ка про гра ма. На годинешниот музички пивски и му зич ки со бир ќе на стапат: „САРС“, „Елементал“, „Негатив“, „Риб ја чор ба“,„ Ареа“„ „Нокаут“ и уште многу други. Ка ко што е бо гата му зич ката програма, исто толку ќе биде бо гата и по нудата на тр говските марки пиво. Од минатата годи на ло ка ци јата на фе стива лот на пивото од тврди ната Ка ле е пре ме сте на на паркиралиштето на Спортскиот центар „Борис Трајковски“, а да ли годинава ќе се зголеми бро јот на по се ти те ли те оста ну ва не из вес но за што та ксипре во зот дота му чи ни мно гу повеќе отколку до Ка ле, градските автобуси немаат линии по полноќ, па за по сетителите ста ну ва те шко из вод ли во да се ор га ни зи ра ат до кол ку не маат сопствени автомобили.


МОЗАИК

Среда, 29 август 2012 година

21

„Баклава“ тргна на македонска турнеја Н ашиот етно со став „Баклава“, по успехот на концертите во Шпанија, деновиве е на македонска турнеја. По топлиот прием од шпанската публика во Кордоба, „Баклава“ до стојно го прет стави последниот албум „Me mankas mucho“. - Зборовите ни се пре сиромашни да ја опишеме целата емотивност која го следеше нашето патување. Искрено се надевам дека ќе продолжиме со претставувањето и пред турската публика, каде неодамна ни излезе албумот. Летово, сепак, се

фокусиравме да го претставуваме албумот по македонските градови. По убавата дружба со публиката од Свети Николе и во Битола, продолжуваме низ земјата, а летото ќе го завршиме во родниот град, на Карпошово културно лето, на 6 септември велат членовите на „Баклава“. Во непо средна иднина, режисерот Дарко Митревски ќе го направи следниот видеозапис на „Баклава“, кој, всушност, ќе го најавува филмот „Трето полувреме“, а чија промоција се очекува на фе стива лот „Браќа Манаки“ во Битола.

Александар Белов реди успеси на фестивалите

Александар Белов се закити со уште една фестивалска награда. На штотуку завршениот „Охрид-фест 2012“, со песната „Јасно е ко ден“, Белов го освои второто место како од стручното жири, така и од публиката. Песната е компонирана од Владимир Дојчиновски-Дојчин, а текстот е на Андреј Миске. Фестивалските активности на Белов не завршуваат со „Охрид-фест“, па денеска на меѓународниот фестивал во Стари

Град во Нови Пазар, Белов ќе ја претстави нашата земја со песната „Све је лепше у двоје“, авторско дело на Дарко Тасев со текст на Весна Малинова. На првата фестивалската вечер, на која Белов ќе настапи 12. по ред, ќе учествуваат 16 изведувачи од неколку балкански земји, а на втората вечер од фестивалот тој ќе ужива во настапот на Тони Цетински, кој ќе одржи завршен концерт на Стари Град.

ОБОЖАВАТЕЛКИ ГО НАПАДНАЛЕ АДАМ ЛЕВИН ПРЕД ХОТЕЛ Пејачот на популарната група „Марун фајв“, Адам Левин, пред хотел бил пречекан од голем број обожавателки. Иако имал телохранители, Левин не успеал да им избега пред да се фотографира со нив. Адам со неговата девојка, манекенката Бехати Принсл, допатувал во Рио де Жанеиро да се одмора, но од самото пристигнување не можел да се изолира од новинарите и од обожавателките. - Каков пречек. На ова не се надевав - напишал Левин на „Твитер“. Адам и моделката на „Викторија сикрет“ се во врска три месеци. Претходно тој беше во врска со нејзината колешка Ен Виалитска.

„Гола“ поддршка за принцот Хари

Повеќе од 12.000 членови има неодамна основана група на „Фејсбук“ со име „Поддржете го принцот Хари со „гол“ поздрав“. Оваа група се појави откако во јавноста се појавија фотографиите на принцот на кои тој е гол. Во знак на поддршка, дури и професионалните

војници одлучиле на забавен начин да бидат заедно со принцот кога против него е целото кралско семејство и медиумите. Секој на свој начин преку голотија го поздравува принцот, но фотографиите не се толку драматично проследени како тие на Хари.


22

МОЗАИК

Среда, 29 август 2012 година

Опра повторно најплатена на светот

ФОТО ВЕСТ

Аме ри кан ската те ле ви зи ска водителка, продуцентка и активистка Опра Винфри четврта годи на по ред го по седу ва ли дерс твото на ли стата на најплатените познати лично сти што ја објави списанието „Форбс“. Според написот објавен во понеделникот на интернетската страница на списанието, во периодот од мај 2011 до мај 2012 година Опра Винфри заработила 165 милиони американски долари. Втор на листата е Мајкл Беј, режисерот и продуцентот на филмовите „Трансформери”

„Армагедон“, „Скала“, кој во истиот период заработил 160 милиони евра. Третото место му припадна на продуцентот и режисер Стивен Спилберг со заработка од 130 милиони долари.

СЕКА УЖИВА НА КЕФАЛОНИЈА

Водителката Мелита Ракичевиќ е позната по тоа дека ги обожува животните. Доказ дека никогаш не à е доста од животни е оваа фотографија, на која водителката го покажува своето тело, но и костимот за капење кој е со апликација на мачка. Фотографијата е една од најсподелуваните на социјалните мрежи.

Словенечкиот хармоникаш Зорко го собори Гинисовиот рекорд

Словенечкиот хармоникаш Зоран Зорко го урна Гинисовиот рекорд во непрекинато свирење на хармоника. Зорко на фестивалот „Паноника хармоника“ изминатиот викенд во Брежица свиреше 35 часа и 32 минути, со што го собори рекордот од 31 час и 25 минути кој во 2010 година го по стави Финецот Анси Лаитинен. За да се квалификува, Зорко морал да ги испочитува строгите правила на Гинисовата книга на рекорди. Тој морал да свири хармоника во континуи-

тет со најдолга пауза 30 секунди меѓу две песни. По секој час имаше пауза пет минути. Не смеел да импровизира, а сите песни морале да бидат дело на признати уметници. Фе стивалот „Паноника хармоника“, кој се одржа од 24 до 26 август, е познат по повеќе урнувања на рекорди. Минатата година фе стивалот го собори рекордот во број на најмногу собрани хармоникаши на едно место, како и со најголемиот орке стар на светот со 1.137 хармоникаши.

Фолк-пејачката Сека Алексиќ по успешно изработената летна сезона со својот сопруг Вењко Пилјикиќ отпатува на Кефалонија. Пејачката пред неколку дена на личниот профил на „Твитер“ објави фотографија во костим за капење, а под сликата пишува дека никогаш не à е доволно сончање. Таа се пошегувала со

своите обожаватели, па објавила и уште една фотографија од нејзините стапала.

Деми Мур ќе објави детали од бракот со Ештон Качер Деталите од бракот со 15 години помладиот Качер, кој траеше седум години, Мур ќе ги раскаже во книга, која се најавува како нешто со кое ќе открие многу тајни пред јавно ста. Се шушка дека освен за деталите поврзани со нивниот брак, озборуваната актерка ќе „ги

стави на послужавник“ и своите зависно сти и ќе опише како се чувствувала откако дознала за неверството на својот сопруг. За откривањето на своите тајни пред јавно ста Деми Мур најверојатно ќе добие околу два милиони американски долари.


СПОРТ

Среда, 29 август 2012 година

23

ПОВРАТНИЦИ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ТИМ ЗА КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА СП 2014

Тасевски и Ристиќ за свежа крв во репрезентацијата

Д

арко Тасевски и Стевица Ристиќ се првите повратници во македонскиот национа лен тим под водство на новиот селектор Чедомир Јаневски. Македонскиот кормилар го објави списокот на фудба лери на чии услуги ќе смета за претстојните дуели со Хрватска (7 септември) и со Шкот ска (11 септември), ре а лизирајќи ги најавите дека планира да направи неколку измени во со ставот во однос на тоа што претходно го форсираше Џон Тошак. Во ситуација кога средниот ред е најболен дел од нашата игра, Јаневски реши да го врати во националниот тим Дарко Тасевски, кој игра стандардно во дре сот на израелскиот шампион Шмона Киријат. Тасевски, кој одржа само неколку тренинзи со „црвено-жолтите“ пред да биде отпишан од Тошак, би тре-

ТРИЧКОВСКИ НЕИЗВЕСЕН

Македонскиот стручен штаб се соочува со сериозен проблем пред самиот почеток на квалификацискиот циклус откако Иван Тричковски се пожали на повреда за време на својот последен меч за Бриж, на гостувањето кај Монс. Тричковски, кој важи за еден од најдобрите македонски фудбалери, мораше да го напушти теренот на паузата меѓу двете полувремиња, а сè уште е неизвесно дали тој ќе успее да се рехабилитира навреме за да може да настапи за „црвено-жолтите“ во Загреб и во Глазгов. - Почувствував болка во мускулот и по консултациите со тренерот и со лекарскиот тим решивме да не ризикуваме и да го напуштам теренот. Ова е сосема нова повреда, досега сум немал проблем со тој конкретен мускул, но се надевам дека паузата нема да биде премногу долга – изјави Тричковски.

Чедомир Јаневски реши да ги вклучи овие двајца фудбалери во својот состав за натпреварите со Хрватска и со Шкотска

бало да добие улога на стартер на го стувањето кај Хрватска во Загреб. Сè уште е неизвесно да ли шанса од првата минута ќе добие и Стевица Ристиќ, кој неколку сезони наназад настапува во одлична форма на Далечниот Исток. Враќањето на Ристиќ сигурно ќе претставува освежување, но факт е дека во нападот имаме силна конкуренција за

СОСТАВ:

ме ста како никогаш до сега. Покрај искусниот Ристиќ и младите Мирко Ивановски и Александар Трајковски, тука се уште и Пандев, Тричковски, Ибраими и Хасани. Јаневски реши да ја освежи и позицијата де сен бек, па така во својот список го вклучи и Александар Тодоровски, кој летово си замина од Рад и кариерата ја продолжи во Полонија

ГОЛМАНИ: Кристијан Наумовски (Динамо Б.), Мартин Богатинов (Карпати), Томе Пачовски (Мехелен) ОДБРАНА: Бобан Грнчаров (Ботев), Даниел Георгиевски (Стеауа), Александар Тодоровски (Полонија В.), Николче Новески (Мајнц), Ванче Шиков (Волин), Даниел Мојсов (Војводина), Горан Попов (Динамо К.), Александар Лазевски (Партизан) СРЕДЕН РЕД: Никола Глигоров (Алки), Мухамед Демири (Тун), Величе Шумуликоски (Тианјин), Стефан Спировски (Борац Чачак), Дарко Тасевски (Шмона Кириат) НАПАД: Ферхан Хасани (Волфсбург), Иван Тричковски (Бриж), Стевица Ристиќ (Сувон), Горан Пандев (Наполи), Мирко Ивановски (Астра), Агим Ибраими (Марибор), Александар Трајковски (Ѕулте Варегем).

Варшава. Првиот собир на репре зентативците е закажан за 3 септември во хотелот „Александар палас“.

ПРОДАВАМ

ГЕРМАНСКИ КРАТКО ВЛАКНЕСТИ ПТИЧАРИ СО ПЕДИГРЕ. СТАРИ ДВА МЕСЕЦИ

КОНТАКТ ТЕЛ.: 078/24 22 20

ИЗДАВАМ киоск на булевар Партизански Одреди - Карпош 3, на самата автобуска станица Лептокарија кон Центар (до факултет за Туризам). До сега работеше како Тобако Трафика. Контакт тел.: 072/313-644


24

СПОРТ

Среда, 29 август 2012 година

ОТКАКО ШВАЈЦАРЕЦОТ ЛЕСНО СЛАВЕ

Федерер го фаворит

Седмица на Лазаров за победа на Атлетико Мадрид Кире Лазаров го предводеше шпанскиот Атлетико Мадрид во првата победа на Светското клупско првенство „Супер глоб“ во Доха, против катарскиот АлЏаиш со 28-23 (11-13). Македонскиот голгетер го отвори натпреварот со погодокот од пенал постигнувајќи го официјално првиот гол за мадридскиот тим во новата сезона. Лазаров беше и најефикасен играч на натпреварот со седум гола и главен креатор на пресвртот што го направи Атлетико Мадрид на почетокот од второто полувреме. Ел-Џаиш, на чиј гол како позајмен играч за „Супер глоб“ настапува голманот на Металург, Дарко Станиќ, амбициозно го почна мечот и по првото полувреме имаше водство од 13-11. Но, во вториот дел Атлетико Мадрид предводен од Лазаров најде решение за Станиќ и за арапскиот тим засилен со неколку европски ракометари. Ма-

кедонскиот бек на почетокот од второто полувреме постигна три гола во серија, вкупно пет во овој дел од мечот кога Атлетико Мадрид направи пресврт и поведе со 21-17, а потоа тимот предводен од тренерот Талант Душебаев ја презеде контролата и ја запиша првата победа сезонава. Во вториот меч од групата, Атлетико Мадрид вчера играше против бразилскиот првак Методиста Сан Бернандо, а денеска е дуелот со египетскиот Ал-Замалек. Атлетико Мадрид (како Сиудад реал) е единствен тим со два триумфи во досегашните шест изданија на „Супер глоб“ и годинава заедно со бранителот на титулата, Кил, се главни фаворити за освојување на титулата и наградата од 400.000 евра. Германскиот првак во групата А стартуваше со победа од 29-26 над домаќинот Ал-Сад засилен со осум играчи на Монпелје.

Штербик не отпатува во Доха

Голманот на Атлетико Мадрид, Арпад Штербик, самоиницијативно не отпатува со својот тим на Светското клупско првенство во Доха и за оваа постапка ќе биде санкциониран од клубот. Поранешниот српски голман, сега натурализиран шпански репрезентативец, во неделата не се појавил на мадридскиот аеродром пред поаѓањето за Доха. Ден потоа следуваше официјално соопштение од Атлетико Мадрид во кое е образложено дека нивниот голман не дал објасну-

вање за својата постапка и дека ќе биде подложен на санкции според правилникот на клубот. На сето ова му претходеше веста што ја обелоденија шпанските медиуми дека Штербик преговарал со Барселона и дека по седум години минати во дресот на Атлетико Мадрид (Сиудад реал) ќе премине во ривалскиот табор на каталонскиот тим. Штербик има четиригодишен договор со Атлетико и клаузула од еден милион евра за предвремено заминување од Мадрид.

Првиот светски рекет смета дека Новак Ѓоковиќ има големи шанси да ја одбрани титулата во Њујорк

Ш

вај ца ре цот Роже Феде рер без пробле ми го по беди Аме ри ка не цот Доналд Јанг со 6-3, 6-2, 6-4 на по ќе то кот од пос лед ни от гранс лем-тур нир се зо на ва, Отвореното првенство на САД. Иако последниве ме сеци првиот свет ски рекет има исклучител но ус пеш на се ри ја, тој се пак уло гата на фа во рит во Њујорк му ја препушта на бранителот на титулата, Новак Ѓоковиќ. - И по ната му мис лам де ка Новак е фаворит за годинешната титула во Њујорк. Тој е брани тел на ти тулата, се зо на ва освои повеќе титули од другите тенисери на тврда подлога, а исто така победува овде послед ни те две годи ни по ред –

истакнува Федерер. Ѓоковиќ синоќа почна со Ита лијанецот Паоло Лоренцо. Првите мечеви на Отвореното првенство на САД минаа без поголеми изненадувања за фаворитите. Освен Федерер, лесна победа на почетокот забележа и водечката тенисерка на листата ВТА, Викторија Азаренка. Белорусинката која на Отвореното првенство на Австра лија во јануари годинава ја освои својата прва гранслем-титула, во првиот меч à препушти само еден гем на Русинката Александра Панова – 6-0, 6-1 и обезбеди пласман во втората рунда по само 50 минути игра. Во второто коло Азаренка ќе игра против Белгијката Кирстен Флипкенс, која на почетокот беше поус-

ФИА ќе прави шампионат за Формула на струја Светската автомобилска федерација ФИА даде зелено светло за нов шампионат, Формула Е, во кој ќе се натпреваруваат болиди што ќе возат само на електрична енергија со нулта емисија на штетни гасови. Зад овој нов проект во автомотоспортот како промотор стои конзорциумот „Формула Е холдингс“, а негов извршен директор ќе биде Александро Агаг, поранешен сопственик на тим во шампионатот ГП2. - Ова ново натпреварување што ќе се одржува во срцето на неколку главни градови низ светот,

сигурно ќе привлече нова публика во мотоспортот. Оваа спектакуларна серија ќе понуди и забава и можност да се истражуваат можностите на електричната енергија во автомобилизмот – изјави претседателот на ФИА, Жан Тод.


Среда, 29 август 2012 година

СПОРТ

25

ШЕ ВО ПРВОТО КОЛО ВО ЊУЈОРК

о прогласи Ѓоковиќ за пеш на од Бар ба ра За ха ло ва Штрицова од Чешка со 6-3, 36, 6-3. Експресно во вториот круг мина и бранителската на титулата, Саманта Стосур. Таа во првото коло за неполн час ја елиминира Петра Мартиќ од Хрватска со 6-1, 6-1. - Среќна сум што повторно играм на турнирот на кој ги забележав најголемите успе си во кариерата. Ова за мене е одлучен почеток на турнирот, стартував подготвено и моќно во првиот меч. Задоволна сум од својата игра - изјави Стосур. Настапот во Њујорк го продолжува и деветтата но сителка На Ли, која лесно излезе на крај со Британката Хедер Вотсон со 6-2, 6-3. Сигурен настап на стартот од американскиот гранслем имаше и ветеранката Ким Клајстерс. Победничката од 2009 и 2010 првиот меч го играше против 16-годишната Викторија Дувал, Американка по потекло од Хаити. Младата тенисерка држеше чекор само до средината на првиот сет кога водеше со 32, но Клајстерс потоа ги презеде работите во свои раце и до крајот на мечот на својата ривалка и препушти само еден гем.


26

СПОРТ

Среда, 29 август 2012 година

ПО ОДЛИЧНИОТ НАСТАП НА ОИ ВО ЛОНДОН

Скокна цената на Болт и на Блејк

Јусеин Болт сега за секој свој настап од организаторите бара хонорар од 400.000 евра

П

о настапот на ОИ во Лондон и по новите три злата и рекордот, Јусаин Болт стана поскап. Јамајскиот спринтер сега за своите настапи бара двојно поголема сума од таа што му ја плаќаа организаторите на атлетските митинзи пред игрите. - Јас сум спринтерска легенда, а легендите треба добро да се платат – вели атлетичарот од Јамајка. По трите олимписки злата во Лондон, светскиот рекордер го зголеми својот хонорар за настапите на 400.000 евра. Покрај Болт, кој стигна до 400.000 евра за настап, другите најдобро платени атлетичари се спринтерите Асафа Пауел и Тајсон Геј со 50.000 евра за настап, но и тие ги добиваат овие пари затоа што трчаат против Болт. Неговиот спаринг-партнер и олимписки вицешампион од Лондон, Јохан Блејк, исто така добива 50.000 евра за настап. Сепак, Јамајчанецот се навредил од оваа цена.

- Болт добива 400.000 евра, јас сакам 200.000 евра – истакнал Блејк. Ривалството на Болт и на Блејк сè повеќе се наоѓа во фокусот на вниманието, па овие двајца врвни спортисти се договорија да не се натпреваруваат еден против друг во иста дисциплина освен доколку организаторот не им исплати значителна сума пари. - Секој сака да гледа како јас и Болт се тркаме еден покрај друг. За сето тоа внимание, нормално е да очекуваме да бидеме добро платени бидејќи и самите организатори на настанот ќе

профитираат од тоа. До крајот на годинава нема да трчаме еден против друг, а за догодина ќе зависи од понудите што ќе ги добиеме – изјави Блејк. Иако Болт е најбрз атлетичар во светот и еден од најпопуларните спортисти во светот, и новата „цена“ на светскиот рекордер е скромна во однос на хонорарите што ги добиваат тениските великани како Роже Федерер и Рафаел Надал, кои за своите настапи на турнирите наплаќаат по милион евра. - За парите не се грижам. Тоа е работа на мојот менаџер – истакнува Роже Федерер, кој на-

скоро треба да настапи на егзибициски турнир во Ј. Африка и за тоа ќе добие дури 1,5 милион евра. Кај тенисерките најскапа е Марија Шарапова, која за настап наплатува приближно колку и Болт, околу половина милион евра. Големи хонорари за настап освен во тенисот се вртат и во голфот. И покрај сексуалната афера од пред неколку години, Тајгер Вудс сè уште е на цена и за негов настап се плаќа од половина до еден милион евра. Атлетичарите се многу посиромашни во однос на тенисерите и на голферите.

Атлетски судија загина погоден со копје Германскиот атлетски судија Дитер С. (75) им подлегна на повредите добиени откако беше погоден со копје за време на локалниот јуниорски атлетски митинг во Дизелдорф. Судијата беше смртно погоден во вратот кога тргнал да ја измери далечината на фрленото копје, но силен ветер го сменил движењето на копјето. И покрај брзата интервенција на медицинскиот тим и итната операција, судијата

загубил многу крв поради повредата на каротидната артерија и во текот на ноќта починал во Универзитетската болница во Дизелдорф. Фатално за невнимателниот судија, кој според очевидците побрзал да ја измери далечината пред да падне копјето, било фрлањето на еден 17-годишен натпреварувач. По страшниот инцидент, медицинска помош им била укажана и на десетина гледачи кои претрпеле

шок. - Судијата тргна да го измери резултатот пред копјето да падне на земјата. Веројатно мислел дека добро ја проценил линијата на движење. Жалам за овој голем инцидент, за загубениот живот и за шокот кој ќе мора да го надмине младиот натпреварувач кој не е виновен за оваа несреќа – изјави директорот на митингот, Јохан Грундман.


СПОРТ

Среда, 29 август 2012 година

27

НОВ ПРЕДИЗВИК ЗА ПОРАНЕШНИОТ МАКЕДОНСКИ СЕЛЕКТОР

Давитков на клупата на Ал Васл Македонскиот стручњак реши да го напушти Кувајт и својата тренерска кариера да ја продолжи во Дубаи

П

о големите успе си што ги имаше како тренер на Ал Кадсија, Јорданчо Давитков реши да го напушти кормилото на овој кувајтски клуб и својата кариера да ја продолжи во Обединетите Арапски Емирати, како нов стратег на тимот на Ал Васл. Македонскиот стручњак импре сионираше со добрите ре зултати и со петте осво ени трофеи со Ал Кадсија, кои беа доволна препорака за на негова адре са да пристигнат неколку интересни понуди од Катар, Кувајт, Саудиска Арабија и од ОАЕ. Сепак, Давитков реши да се пре сели во Дубаи и да го прифати предизвикот на Ал Васл да му ја доне се првата шампионска титула по пауза од пет години.

- По четири навистина успешни години во Кувајт, каде што направив одлични резултати, во потрага по нови предизвици решив да ја сменам земјата во која работам. Добив навистина многу понуди, но решив да ја прифатам таа на Ал Васл бидејќи газдите на овој клуб беа најупорни да ме доведат. Лани ја одбив нивната понуда за да останам во Кувајт, но сметам дека сега е вистински момент за моја пре селба во Дубаи – изјави Давитков. Почетокот на новата сезона во шампионатот на Обединетите Арапски Емирати е закажан за но ември, но поранешниот македонски селектор веќе почна со работа. - Се работи за еден од најдобрите клубови во ОАЕ, со од-

лична организација и со беспрекорни услови за работа. Кошаркарскиот тим на Ал Васл веќе пет години нема осво ено титула и сите се надеваат дека оваа сезона на чело со тренерот

– специја лист за титули, како што бев прет ставен на пресконференцијата, ќе успеат да се закитат со по сакуваниот трофеј – дополнува Јорданчо Давитков.

Ќе најде ли Вардар лек за Ренова?

Во пре срет на почетокот на ква лификациите за СП 2013, забрзано се играат и натпрева-

рите од македонскиот шампионат. Така, по неделните возбудувања на терените низ

нашата земја, за дене ска се закажани дуелите од четвртото коло, од кои најголемо внимание привлекува пресметката меѓу Ренова и Вардар. Ренова беше единствениот тим што минатата се зона не загуби ниту еден натпревар од „црвено-црните“, воедно успевајќи да ги елиминира и од националниот куп. Петте лански дуели меѓу Ренова и Вардар завршија нерешено, но фудбалерите на актуелниот шампион сигурно ќе се обидат овојпат да стигнат до три бода и што по скоро да се вратат на врвот на табелата. На првото ме сто во моментов се наоѓа со ставот на Хоризонт Турново, кој во првите три кола освои седум од можните девет бода. Сепак, пред фудбалерите на Турново дене -

ска е нов предизвик, со оглед на фактот дека на домашен терен ќе го пречекаат актуелниот вицешампион Металург. Многу интересно се очекува да биде и во Штип, каде што Брегалница предводена од голгетерот Ристе Наумов ќе го пречека со ставот на Шкендија. Артим Шаќири во неделата имаше победничко деби на клупата на тетовскиот прволигаш (1-0 над Металург), па денешниот натпревар во Штип ќе биде уште една можност за овој млад стратег да покаже дека е еднакво квалитетен тренер каков што беше и играч. Двојки за 4. коло (17 часот): Ренова – Вардар, Брегалница – Шкендија, Х. Турново – Металург, Работнички – Пелистер, Тетекс – Дрита, Напредок – Силекс.


28

РАЗОНОДА

Среда, 29 август 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро Македонијо 09.05 Цртан филм 09.30 Документарна програма 10.00 Дневник 10 10.25 Македонски народни приказни - бабата ѓавол 11.04 Лексикомани - на час по балет - образовна 11.14 Што е тоа - режисер образовна емисија 11.48 Мали а опасни - квасци -

образовна емисија 12.07 Документарна програма 13.02 Вести 13.22 Петтиот ангел - лажичките на Марга 13.52 Конечно викенд - образовна 14.42 Цртан филм 15.00 Вести 15.15 Дарма и грег - серија 16.00 Апокалипса - документарна 17.00 Дневник 1

17.41 Тротоар њуз- забавна 18.05 Да бидеме начисто информативен магазин 18.43 Бостонски адвокати сериски филм 19.30 Дневник 2 20.05 Студио - спортска 20.35 Лига на шампиони-натпревар 22.35 Студио - спортска 22.50 Дневник 3 23.30 Тротоар њуз - забавна

23.50 Семејни убиства - серија 00.32 Мтв анплагд 01.22 Бостонски адвокати - серија 02.03 Дарма и грег - Серија 02.44 Апокалипса - Документарна 03.42 Музичка програма 04.32 Македонски народни приказни - бабата ѓавол 04.59 Македонија низ историјата документарна 05.41 Конечно викенд - образовна

07:15 Тв серија 08.05 Документарна програма 09.00 Дигитална зона - емисија за нови технологии 09.30 Ловечко око 10.00 Бронко Апачи – игран филм 11.45 Храна и Вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм

13.45 Девици благороднички – играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – серија 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Др. Хаус – документарна програма 17.50 Храна и Вино – емисија за гурмани

18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – сериски филм 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Засекогаш млади - музичка емисија 21.40 Вести 22.10 Метео

22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 23.35 Одметници – игран филм 01.15 Сексот и градот – серија 01.40 Засекогаш млади музичка емисија 02.05 Бронко Апачи – игран филм 03.30 Вести 04.05 Храна и Вино – емисија за гурмани 04.35 Ловечко око

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен – анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи – емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Зајди, зајди – музичка

емисија 15.00 Вести 15.15 Играна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 играна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 VOA - Гласот на Америка 20.00 Врвна брзина – забавна програма 21.05 Еден на еден – забавна програма 22.00 Вести 22.55 Британик – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.15 Очајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија

12.00 Крај – турска серија 12.35 Доктори – турска серија 13.15 Имотот на дамата 2 сезона – турска серија 14.15 Добра идеја – иновации 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска

серија 16.40 Капали Чаршија – турска серија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Доктори - турска серија 19.45 Јунска ноќ – турска серија 20.15 Двојна измама – игран

филм 22.05 Метео 5 – временска прогноза 22.10 Вести 22.40 Со пластична хирургија до совршенство – документарен филм 23.10 Сите наши стравови игран филм

06.15 Засекогаш вљубени – серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана – кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина – играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ – естраден магазин 11.05 Малечката невеста – ерија

11.30 Огнови на љубовта – серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта – серија 12.30 Топ шоп 12.50 Бурни времиња – серија 14.20 Под сенката на врбите – играна серија 15.05 Зет дозазет – играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет – играна серија 17.00 Огнови на љубовта – серија 18.00 Малечката невеста –

серија 18.35 Бекстејџ – естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите – играна серија 20.00 Лото – извлекување 20.08 Под сенката на врбите – играна серија 20.50 Зет домазет – играна серија 22.10 Вајпаут – реално шоу 23.10 Дневник 23.35 Временска прогноза

23.37 Дел и Родни – играна серија 00.10 Привремена сопруга – играна серија 01.00 Бекстејџ – естраден магазин 01.15 Се или ништо – забавна емисија 02.05 Балкан бенд – забавна емисија 02.35 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал – реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

07.30 Под липите - турска серија 08.15 Утеран - Индиска тв новела 09.00 Опасна лубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Бакуган - цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија

11.45 Љубов и казна - турска серија 12.45 Телешоп 13.00 Странски зет - турска серија 14.00 Телешоп 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Тивка бура - турска серија 15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно -

со А. Положани 16.45 Утеран - индиска тв новела 17.30 Опасна лубов - шпанска новела 18.25 Забавна музика 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна - турска серија 21.45 Под липите - турска серија

23.00 Вести - на македонски јазик 23.35 Езел – турска серија 01.00 Љубов и казна - турска серија 01.50 Странски зет - турска серија 02.45 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела 05.45 Тивка бура - турска серија


РАЗОНОДА

Среда, 29 август 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ првиот мотоцикл. 1915 - Во Стокхолм е родена Ингрид Бергман, една од најголемите филмски ѕвезди на Холивуд, со шведско потекло, чии остварувања се вбројуваат меѓу најголемите дострели на седмата уметност. Умре во Лондон на 29 1521 - Под команда на султа- август 1982 година. нот Сулејман Втори, по двоме- 1944 - На барање на пребегасечна опсада турската армија ната југословенска влада, а под притисок на британскиот за првпат го освои Белград. премиер Винстон Черчил, Голем број од жителите беа раселени, а значајно културно кралот на Југославија Петар Втори во Втората светска воји историско богатство е прена му ја одзеде командата на несено во Цариград. Дражен Михаиловиќ и го 1792 - Најмалку 900 лица се удавија на британскиот воен призна маршалот Јосип Броз брод „Ројал Џорџ“ во каналот за водач на југословенските Спитхед кај јужното англиско сили против германската окупристаниште Порсмаут каде пација. 1949 - СССР ја изврши првата беше на поправка. 1882 - Во Велес умре Јордан експлозија на атомска бомба. 1958 - Роден е американскиот Хаџиконстантинов - Џинот, поп-пејач со африканско помакедонски преродбеник, текло Мајкл Џозеф Џексон, еден од најпродуктивните познат по екстравагантниот културни работници од 19. век, поет, учител, метеоролог, живот, кој се стекна со светска слава. Тој предизвика презир филозоф, етнолог, новинар, кај црнците кога со низа хирурсобирач на старини и борец против фанариотското движе- шки интеревенции се обиде да стане „белец“. Умре во својот ње. Познати негови дела се дом во Калифорнија, од срцев „Таблица перваја“, „Плач на удар, на 26 јуни 2009 година. скопското училиште многу трудное“, „Аврора“, „Труд ми е 1987 - Во Медицинскиот центар во Тусон (САД) умре Ли името“, „Минерва и деветте музи“, „Разговор или вистин- Марвин, познат американски артист, добитник на наградаски човек“, „Училишта и учета „Оскар“. На публиката и е ње“ и др. Роден е во Велес, познат по вонредните артиво 1820 година. стички остварувања во фил1885 - Германскиот инженер Готлиб Дајмлер го патентира мовите „Кет Белоу“, „Човекот

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

Овен – Проблем ви задава некоја помлада личност, која без ваше одобрување прави работи што не ви се допаѓаат, а вие најмалку сакате кога некој си поигрува со вашето трпение. Совет: Не оптоварувајте се со ситници. Бик – Заморот, лошата концентрација или расеаноста претставуваат доволен повод да не ги комплицирате работите. Своето внимание посветете го на семејството и на пријателите. Совет: во вечерните часови ќе ви одговара опуштена атмосфера. Близнаци – Обрнете внимание на деталите во однесувањето на луѓето околу вас бидејќи често работите од суштинско значење се скриени меѓу редови. Совет: дозволете си мала забава и релаксација. Рак – Вашето несигурно однесување многумина ќе го проценат како слаб карактер, па затоа потребно е да заземете поцврст став од кој не треба да се плашите. Совет: хармонизирајте ги своите мисли.

што го уби Либерти Валанс“, „Дванаесетмината жигосани“ и во други филмови. Роден е во 1922 година. 1994 - Република Македонија и Република Унгарија воспоставија дипломатски односи на ниво на амбасади. 1994 - Саудиска Арабија ја призна Република Македонија. 1995 - Во обидот за атентат претседателот на Грузија Едуард Шеварнадѕе се здоби со лесни повреди во силна експлозија на автомобил-бомба пред зградата на Парламентот во Тбилиси. 1996 - На православниот христијански празник Успение на Света Богородица, во црквата „Света Богородица“, кај Берово, од громовите што удрија во масата од 10 до 15 илјади луѓе, загинаа девет лица, а 40-ина беа повредени. 1996 - Рускиот авион „тупољев 154“ превезувајќи рудари, удри во планински врв во Норвешка при што загинаа 141 лице. 2003 - Во експлозија на автомобил-бомба пред џамија во ирачкиот град Наџаф загинаа најмалку 83 лица, вклучувајќи го и водачот на шиитските муслимани во Ирак, ајатолахот Мухамед Бакера ел Хаким. 2005 - Во ураганот со разорна моќ „Катрин“, кој го погоди југот на САД, загинаа 1.800 лица, а материјалната штета изнесува 118 милијарди долари.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Денеска е Неракотворен образ на Исус Христос На почетокот од оваа наша ера, кога Христос проповедаше во Палестина, во градот Едеса на Еуфрат владееше еден кнез по име Авгар. Авгар беше болен од некоја неизлечива болест, па штом слушна за чудниот Палестинец, т. е. дека ги лечи луѓето од секакви болести, испрати писмо до него по еден свој слуга, со молба до Христа да дојде и да го исцели. Ананиј, т.е. слугата, кој владееше со сликарската вештина, имаше и задача да го нацрта Христовиот лик и да му го донесе на кнезот. Писмото стигна до Христа, но Ананиј никако не успеваше да го нацрта ликот. А Христос, знаејќи го порачаното, додека се наоѓаше меѓу народот, го изми лицето со вода и го избриша со крпа на која потоа остана обрисот од неговиот лик. Овој неракотворен лик Ананиј го однесе кај Авгара, а овој го целива и веднаш се исцели. Авгар потоа го постави убрусот (крпата) со неракотворениот лик над влезната порта од градот, за да ја изразува пред сите верата на кнезот во божественоста на Исуса Христа. А во десеттиот век императорот Константин Багренороден го пренесоа убрусот со неракотворениот лик во Цариград и го поставија во црквата Света Софија.

23.07 22.08

Лав – Искористете го вишокот енергија за нови иницијативи на работното место, но и за вашето хоби. Внимавајте да не дејствувате премногу нападно во одредени ситуации. Совет: гледајте ја позитивната страна на работите.

23.08 21.09

Девица – Ви недо сти га нечие при сус тво или емотив но вни ма ние, но не доз волу вај те да затал кате во пра вец на по греш на лич ност. Со вет: избег ну вај те си туа ции кои прем но гу ве оп то ва ру ва ат.

22.09 23.10

Вага – Имате периоди на чести промени во расположението, но нема потреба да се впуштате во активности кои претставуваат потенцијална опасност за вашиот углед. Совет: Не ризикувајте премногу.

24.10 21.11

29

Скорпија – Вашето внимание е окупирано од необична ситуација, нечија појава или ласкави комплименти. Внимавајте страста да не го победи разумот. Совет: размислете за вашето однесување и за одлуките.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Мачеништво на Иван Крстител

Тој бил покорник и борец за Божја вистина. Кога кралот Херод му ја земал жената на својот брат Филип, Иван му рекол: Според Божјите закони тоа не е дозволено. Поради тоа, кралот Херод го затворил. Неговата незаконита жена побарала да му биде отсечена главата на свети Иван. На Херодовиот роденден, на Иван во затворот му била отсечена главата. Иван Крстител останал пример за мерило на правдата, пат кон покорот и верата.

22.11 21.12

Стрелец – Се соочувате со разни компликации, но не дозволувајте некој друг да одлучува за вас. Утврдете ги своите приоритети. Совет: опуштете се од напорните обврски во друштво на вашите најблиски.

22.12 19.01

Ја рец – Изгледате напнато и почнува да ви пречи нечие присуство или арогантно однесување. Не сакате да ги намалите своите критериуми и очекувања. Совет: избегнувајте стресни ситуации.

20.01 18.02

Водолија – Потпрете се на својата интуиција и на менталните способности за да знаете кому да му верувате и што да одлучите. Совет: нема потреба да се оптоварувате со „тешки мисли“.

19.02 20.03

Риби – Не дозволувајте некој да ги потценува вашите интелектуални или практични способности ниту, пак, да ги поткопува причините за вашиот успех. Совет: ќе ви годи прошетка или излет во природа.


30

РАЗОНОДА

Среда, 29 август 2012 година

Жанр: акција, хорор, научна фантастика Режија: Ридли Скот Почеток: 17.00 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Тилт“ Жанр: драма Режија: Виктор Чучков Почеток: 13.00 часот

„Бетмен - Издигнување на темниот витез“ Жанр: акција, криминалистика, драма Режија: Кристофер Нолан Почеток: 20.00 и 23.00 часот

„Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 15.00 часот

Сала 2: „Каубојци и вонземјани“ Жанр: акција, авантура, научна фантастика, спектакл Почеток: 10.30 и 13.00 часот „Огледалце, огледалце“

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби

КИНО „РАМСТОР“ „Кунгфу-панда 2“ Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен Бегрер Почеток: 11.00 и 13.00 часот

„Човек пајак“

„Првиот одмазник - Капетан Америка“ Жанр: акција, авантура, научна фантастика Режија: Џо Џонстон Почеток: 15.00 и 17.15 часот „Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 19.30 и 22.00 часот

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Изложба „Прагови“ МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 16.00 и 18.30 часот „Предавство“ Жанр: акција, драма Почеток: 21.00 часот

НАЦИОНАЛНА ГА ЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Најголема казна за лажливецот е да не му се верува ни кога ја зборува вистината. Талмуд

Ништо не е само по себе ниту добро ниту лошо. Сè зависи од тоа што ние мислиме за тоа. Шекспир

Не дозволувај јазикот да ти грми ако душата ти шепоти. Сенека

l

31

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

Крива Паланка

33

32 32

33

l Штип

33

l Кичево

l Кавадарци

29

30

29

32

l Радовиш

l Неготино

33

l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

28

l Кочани

33

31

30

l

Скопје l

29

26

За да ве остават луѓето на мира, поважно е да ја криете својата вредност откол-

l Прилеп

33

l Струмица

33 l Гевгелија

ку својот недостаток.

Законите се пајажина низ која поминуваат големите муви, а на која се фаќаат мушичките. Балзак

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од северозападен правец, кој на моменти ќе се движи со брзина над 40 километри на час. Денеска времето ќе биде сончево со слаб доумерен ветер од северозапеден правец. Во Скопје минималната температура ќе биде 8 Целзиусови степени, а максималната 33 степени. Биометеото е поволно.

Битола

29

l Ресен

l

31 8 33 ЧЕТВРТОК

9 34 ПЕТОК

Томас Карлајл

10 САБОТА 35

29

Барселона

27

Букурешт

28

Будимпешта

30

Загреб

32

Софија

32

Атина

31

Приштина

32

Сараево

29

Белград


Рецепт на денот

Пирошки од палачинки ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

3 јајца 400 г брашно 200 г вода 200 г млеко 1 лажичка сол малку масло за јадење 1 кесичка лебни трошки 250 г исечкана салама 250 г рендан кашкавал 250 г павлака

" SAGITTARIUS# TARIUS#

NAPRAVA ZA KR[EWE PLODOVI SO TVRDA LU[PA

VULKAN VO MEKSIKO

SOL NA HROMNA KISELINA SRPSKA ARTISTKA

Ê

BIV[A FILIPINSKA PRETSEDATELKA

H

IGRA NIZ MUZIKA

Ä

SU[TESTVA OD DRUGA PLANETA

MESTO VO HRVATSKA BLIZU OSIEK

JAGLEROD

STARO RIMSKI BOG NA QUBOVTA

P

ANTI^KI TEBANSKI VOJSKOVODEC URED NA KAMERA ZA DOBLI@UVAWE MUZI^KI INSTRUM.

SLOVENE^KI PISATEL PRE@IHOV ZABRANA AMERIKANSKA FILMSKA KOMPANIJA

KOE [TO IMA GOLEMI O^I POLUOSTROV NA CRNOTO MORE CENT

VID KOWSKI ^EKOR

RADIUS SVIDETELSTVO, SERTIFIKAT

HRVATSKA PEJA^KA MERIMA @ENSKO IME

IZDADEN DEL OD KOPNOTO VO VODA

Æ

VID PE^ATARSKI BUKVI, KURZIV VID SLATKA (MN.) GRAD VO ANGLIJA ARTISTKATA BENING VE[TA IZMAMA

K

STAROTO IME ZA VIS "ISTOK SEVERO ISTOK#

MALA CRKVI^KA OTVORENA VILICA

TIT LIVIJ TORINO

OSNOVA^ NA MANASTIR (MN.)

Æ

D

ITALIJA SIMENS

^OVEK KOJ NE RAZLIKUVA BOI

^ITAJTE "DEN#

9 1 8 4 6

3

9 1 2 6

KONAK, MEANA

1 8 6

1 2 3

4

8

BUTKA, TRAFIKA

6 5 4 3 7

8 2 4 7 6

2

7 9 6 5

1 3 7 2 6

6 4

3 1 5

4 1 2

6 5 4

2 6

1 9 7

8 4 5

3 9 1 7 5 3

8

8 2

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: OPERATIVEC, PROVOKATOR, EPAMINONDA, VORANC, ZUM, OKATO, VETO, KAS, KRIM, R, RT, COKOJA, [EM, ROLATI, KAPELA, ANET, ^ELUST, ISA, KTITORI, TL, DALTONIST, I, AN, KIOSK; SUDOKU: 1) 279 514 683, 184 736 925, 356 829 147; 832 695 471, 697 148 352, 541 273 869; 915 467 238, 428 351 796, 763 982 514; 2) 826 493 157, 157 862 943, 394 157 682; 718 235 496, 549 786 321, 263 941 578; 681 529 734, 932 674 815, 475 318 269

Измешајте 2 јајца со брашното и со малку вода додека не добиете поцврста сме са, а потоа додајте ги прео станатата вода и млеко и измешајте. Од добиената сме са испржете ги па лачинките. Палачинките филувајте ги со ситно исечканата са лама, ренданиот кашкавал и со павлаката, па замотајте ги како пирошки, притоа обрнувајќи внимание на краевите за да не може полнењето да истече. Потоа натопете ги палачинките во прео станатото јајце, кое претходно сте го изматиле, и во лебните трошки, па пржете ги во добро загре ана тава сè додека не поцрвенат.

JAPONSKI REFORMATOR HIROBUMI

IZVR[EN RABOTNIK PODBUCNUVA^

[ARL ETJEN MAR[AL

ПРИГОТВУВАЊЕ:

31

РАЗОНОДА

Среда, 29 август 2012 година


ВИЦОТЕКА

Цветко оди на лекар: - Докторе, се задушувам, не можам да дишам! - Пушете ли? - Пушам, ама не помага. * * * Малата камила ја прашува мајка си: - Мамо, зошто ние имаме грпка? - За да можеме да бидеме без вода подолго

време во пустината. - А, зошто имаме големи трепки? - За да не ни влегува песок во очи кога сме во пустина. - А, зошто ни се широки копитата. - За да не пропаѓаме во песокот во пустината. - А, мамо, што бараме тогаш во зоолошка?

ТИКЕТ СЕК Ј Реал М. Барселона

GG

Лил Копенхаген

Клуж Базел

1

Висе Брисел

Коефициент 6,1

GG 1

Den 29 Avgust  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you