Page 1

vo ovoj broj

ДЕН ЗА СПОРТ

www.den.mk

28-29

vs 21

o

Сабота-недела, 26-27 мај 2012 година, година 1, број 60

цена 10 денари

Фудбал за мерак

НАЈВИСОКАТА НАУЧНА ИНСТИТУЦИЈА НА 4 ЈУНИ ИЗБИРА НОВИ ЧЛЕНОВИ

Ахмети турка тројца Албанци во МАНУ 2-3

Потрошени милион евра за кинески гаќи

СВЕТ

10-11

Бил Клинтон во казино со порноѕвезди

16


2

ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ

КОМЕНТАР

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

Здравството и од лекарите ќе направи пациенти Директорите на болниците повторно ќе полагаат курсеви за менаџери. Ова ќе им биде вторпат во последните дветри години. Така одлучи Министерството за здравство. Ете, од првиот обид не им успеа да ги оправат болниците, па сега можеби, навистина, ќе создадат топ-менаџери за нив. Ќе го удвојат своето знаење од кое нема штета, но прашање е каде ќе го применат. Во болниците во кои се судруваат со збунети пациенти, кои ги прашуваат: „Докторе, а каде треба да си го купам лекот?“ Потоа, засрамено одат да проверат уште колку набавувачи на лекови ги тужат, па прават пресметки дали количината на инфузиите ќе стигне до крајот на месецот. Да, многу е важно во денешни услови да се издржи месецот. Да се штеди на конци, на завои, на обична вата, шприцеви, игли или ракавици. Тоа е умешноста на сегашните партиски поставени директори, кои се принудени да молчат и да се снаоѓаат како знаат и умеат со ограничените буџети. Можеби овојпат странските експерти, за кои повторно треба да плаќаат, ќе им кажат како се издржува месецот во кој, освен за лекови и за медицински материјал, треба да мислат и за режиски трошоци и за платите не само на вработените, туку и на оние што допрва треба да ги примат на работа. И сето тоа со истиот буџет, дури намален од минатата година. Е, па на Министерството за здравство, навистина, ќе му требаат добри предавачи, експерти од странство кои ќе ги научат нашите директори како да издржат пред и самите да станат заложници на здравствениот систем, кој не само што може да ги проголта, туку и да ги направи и самите да станат пациенти. Тогаш, чуму им се менаџерските курсеви и дипломи? ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Ахмети турка академици А

Професорот Абдулменаф Беџети во кулоарите на Академијата се споменува како сигурен нов член на МАНУ Тони АНГЕЛОВСКИ

Демократската унија за интеграција притиска МАНУ да добие тројца нови членови Албанци на изборите што се закажани за 4 јуни. Академијата е една од институциите каде пропорционалната застапеност на немнозинските заедници е на многу ниско ниво затоа што едвај пет проценти од академиците се Албанци. Оваа научна институција изминатите неколку години беше во центарот на вниманието на јавно ста со првата „Македонска национална енциклопедија“, во која покрај другите контроверзии, беа напишани одредници што Албанците во Македонија ги оценија како навредливи, па дури предизвикаа и криза во владината коалиција. Поради не соодветната застапеност во Академијата, подоцна раководството на МАНУ имаше проблем да го спроведе меѓупартискиот договор одредниците што се одне суваат на албанската заедница да бидат пишувани од академици Албанци, бидејќи и двајцата академици Ал-

Прамер: Името да се одвои од преговорите со ЕУ Потребно е спорот за името да се разграничи од интеграцијата во Европската Унија, нагласи претседателот на Националниот совет на Австрија, Барбара Прамер, на средбата со претседателот Ѓорге Иванов. Прамер изразила задоволство од посветеноста на Македонија во исполнувањето на реформите за интеграција во ЕУ. Австриската политичарка се надева дека Македонија и Грција што поскоро ќе успеат да изнајдат заедничко прифатливо решение во духот на добрососедските односи. Македонскиот претседател побара од европските партнери да настојуваат кај Грција да ги почитува обврските од Привремената спогодба и пресудата од судот во Хаг.

банци, кои се дел од актуелниот со став, одбија да ги пишуваат исправките во енциклопедијата поради приватни причини. Редовни членови на МАНУ се Алајдин Абази и Луан Старова, а надворешен член е Али Алиу. На претстојното изборно собрание на МАНУ, кое ќе се одржи по 10 дена, новите академици ќе се бираат од 40 кандидати, меѓу кои тројца се Албанци: профе сорот Абдулменаф Беџети од Факултетот за бизнис и економија при Универзитетот на Југоисточна Европа, професорката на тетовскиот универзитет Фатмире Лумани, која е предложена од Друштвото на албанските писатели, и Кемал Мурати од Институтот за духовно и културно наследство на Албанците. Според нашите извори од Академијата, речиси сигурно е дека Абдулменаф Беџети ќе стане член на МАНУ откако на минатите избори не бил избран затоа што добил само еден глас помалку од потребните. Во лобирањето, наводно, е вклучено и највисокото раководство на Академијата. - Отворено се лобира да влезат тројцата Албанци и тоа најмногу од првите луѓе. Ни-

КРИТИКИ ЗА МАКЕДОНИЈА ВО И

Замолкнати Македонската влада се меша во работата на медиумите и во судството, и гони политички противници. Ова се главните забелешки за Македонија во најновиот извештај на Стејт департментот, кој укажува дека по стои голема загриженост за со стојбите во овие за нив клучни области преку кои најдобро се гледа степенот на демократизација на едно општество. При пре зентацијата на извештајот, американската државна секретарка, Хилари Клинтон, нагласи дека 2011 година била бурна и значајна за оние чии човекови права биле загрозени. Во делот за Македонија, Стејт департментот констатира дека со -


ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

3

НА 4 ЈУНИ ИЗБИРА НОВИ ЧЛЕНОВИ

тројца нови лбанци кој не прашува дали се исполнети критериумите, туку, едно ставно, велат морало да се избере најмалку еден Албанец затоа што имало притисок од Владата - вели еден од академиците. Според академиците, лобирањето за кандидатите што претендираат да станат нови академици почнало уште пред неколку ме сеци, но последниве денови активно стите се интензивирале. Покрај лобирањето за кандидатите Албанци, отворено се лобира и за неколку други кандидати за академици, кои ја имаат поддршката на т.н. кланови во Академијата. Според до сегашното искуство од претходните избори, голема предност на изборното собрание имаат кандидатите што се предложени од одделенијата на МАНУ, за разлика од кандидатите што се пријавиле на конкурсот што траеше од ноември до јануари. Од вкупно 40 кандидати, 34 се пријавиле на конкурсот, а шестмина се предложени од соодветните одделенија на МАНУ: Ефтим Клетников, Гале Галев, Трајче Стафилов, Михаил Петковски, Зоран Караџов и Нада Поп-Јорданова. - Очигледно, веќе не е важно дали некој заслужува да биде академик, туку дали зад него ќе застанат т.н. кланови. Не се избира

тој што има највеќе научни трудови или се докажал како научник, туку тој зад кого ќе застанат влијателните групи. Затоа и МАНУ сè повеќе го губи реномето. Така беше и на претходните избори пред три години, така е и сега. Ние ќе го поддржиме вашиот кандидат, ама вие да гласате за нашиот или гласај, па кога ќе затреба, ја имаш нашата поддршка - ги објаснува недоследно стите при изборот еден од академиците. Новите членови на Академијата се бираат тајно, а нема ограничување колку нови академици ќе бидат избрани. На минатите избори беа избрани рекорден број - осум но-

ви членови. Претседателот на МАНУ, Владо Камбовски, на генералното собрание на Академијата минатиот ме сец тврдеше дека новите членови ќе бидат избирани врз основа на највисоки до стигнувања во науката и во уметно ста, а предност ќе биде објавувањето на поголем број научни трудови, како и подготвено ста на кандидатот да се вклучи во активно стите на МАНУ. Камбовски тогаш, исто така, истакна дека треба да се внимава да бидат избрани помлади академици, кои се во полна работна сила и можат да придонесат за улогата на највисоката научна установа во земјава.

ИЗВЕШТАЈОТ НА АМЕРИКАНСКИОТ СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ

медиуми и исполитизирано судство стојбата со медиумите се загрижувачка како и тоа дека Владата е најголем закупувач на рекламен про стор и фаворизира куќи и новинари што ги смета за пријателски. „По затворањето на опозициски ориентираната телевизија „А1“ и дневните весници „Време“, „Шпиц“ и „**** е Ре“, медиуми со критичен однос кон Владата речиси нема, се наведува во извештајот. Стејт департментот особено ги нотира случаите со Љубе Бошковски и со Фијат Цано ски, кои ги оквалификува како справување на Владата со политичките неистомисленици.

- На ше сти јуни, еден ден по изборите, полицијата го уапси Љубе Бошковски, лидерот на Обединети за Македонија, под обвинение за нелегално финансирање на изборната кампања и злоупотреба. Бошковски беше осуден на седум години затвор. Тој тврдеше дека неговото апсење беше политичка одмазда - констатира Стејт департментот. Според американската влада, во Македонија изминатата година се влошиле меѓуетничките одно си меѓу Македонците и Албанците, како и дискриминацијата на Ромите и другите етнички и верски малцинства.

Во извештајот е споменато и убиството на Мартин Нешковски и обидот на власта да го сокрие. Големо влијание Стејт департментот по светува и на нехуманите услови и на малтретирањето во затворите, на селективната правда, на неоправдано долгите притвори и на притисокот во судството. Особено се издвојува случајот кога претседателот на Собранието на сослушување го повикал тогашниот претседател на Уставниот суд, Трендафил Ивановски. Пред неколку дена сериозно кршење на човековите права во Македонија констатираше и „Амне сти интернешнел“ во својот редовен извештај. И.Ч


4

ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

НАТО чека решение за спорот за името Ха шката пре судата бе ше за би лате рал но пра ша ње ме ѓу две те зем ји, а НАТО оста ну ва на ста вот де ка Ма кедо ни ја ќе вле зе во алијансата откако ќе го реши спо рот за име то, из ја вил Си мон де Ман со, порт па ролот на НАТО, за МИА. - Ќе се по ви кам на тоа што ше фо ви те на др жа ви и вла ди го со оп шти ја во нив ната дек ла ра ци ја на са ми тот во Чи ка го на 20 мај 2012 годи на, а тоа е: „Го по вто ру ва ме до го во рот од са ми тот на НАТО од 2008 годи на во Бу ку решт, што го напра вивме и на след ни те са ми ти, а тоа е да ја продол жи ме по ка ната за

прик лу чу ва ње на Ре публи ка Ма кедо ни ја кон али јан сата вед наш штом ќе би де нај де но за ем но при фатли во ре ше ние за пра ша ње то за име то, кое ќе би де по стигнато во рамки на ОН, и бараме да се да де си лен напор во до стиг ну ва ње то на таа цел“. Ра но ре ше ние на овој спор, а потоа и членс тво, ќе при до не се за без бед ност и за ста бил ност во ре ги о нот ка жал Де Ман со. Тој додал и де ка НАТО „охра бру ва пре го во ри те да се вр шат без ната мош но од ла га ње и оче ку ва тие да се зак лу чат што е мож но по ско ро“.

Бесими: Ќе бараме забрзан дијалог со Атина Ми ни сте рот за од бра на, Фат мир Бе сими, во интервју за радио „Слободна Европа“, вели дека првата врата на која Владата ќе тропне по самитот на НАТО во Чикаго е Грција, од која Македонија ќе побара интензивен дијалог поддржан од другите членки на алијансата. - Од Грција ќе побараме да го продол жи ме ди ја ло гот, ин тен зи вен ди ја лог, да ги над ми не ме раз ли ки те и за тоа си гур но ќе има ме под др шка и од другите земји-членки на НАТО. Значи, тоа е тоа што ние ќе го направиме во наредниот период. За надминување на

ова отворено прашање, ние треба да се гледаме како партнери во решавањето, а не ка ко две стра ни ри ва ли во еден проблем - вели Бе сими. Тој по сочу ва де ка Ма кедо ни ја не ма ла по голе ми оче ку ва ња од са ми тот на НАТО во Чи ка го по ра ди тоа што про ши ру ва ње то не би ло на аген дата, но и поради тоа што спорот со Грција оста на не ре шен, пре не су ва ра дио „Слободна Европа“ во извадок од интервјуто со Бе сими. Министерот додава де ка ин те гри ра ње то во НАТО е единствена перспектива за Република Македонија.

Без еврото, Грција ќе попушти Повле ку ва ње на Гр ци ја од евро зо ната со себе ќе повлече и последици за Грци ја во НАТО, ка де што зем јата ве ќе не ма да може да го ко ри сти пра вото на ве то, оце ну ва Ма нос Ка ра ја нис, про фе сор по ме ѓу на род ни од но си на Уни вер зитетот „Македонија“ во Солун. Карајанис, во текст објавен во весникот „То Вима“, оценува дека воведувањето на драх мата значи тел но ќе ја осиромаши Грција, што ќе има тешки гео поли тич ки пос леди ци, изола ци ја на зем јата и не мож ност да се на мет ну ва ат одлуки на ниво на НАТО. - Во веду ва ње то на драх мата ќе го на ма ли еко ном ското при сус тво на Гр ци ја

во регионите на Балканот и на Црно Море. На пример, грчките банки во Бугарија, Рома ни ја, Ал ба ни ја и во Скоп је ќе се затво рат или ќе би дат прода де ни на кон ку рент ски бан ки. Експ ло зи јата на ја вен долг, хи пе ринфла ци јата, ви со ки те ка мат ни стап ки и ви со ката не вра боте ност дра матич но ќе ја на ма лат те жи ната на Ати на во Европ ската Уни ја. До кол ку следи и не приз на ва ње на дол го ви те, Гр ција ќе се смета за одметната држава која не ги почи ту ва сво и те об вр ски. Не е иск лу че но вра ќа ње то на грч ката ва лу та да ја до веде во пра ша ње це лата европ ска перспектива на земјата - смета Караја нис.

МОЛК ПО БАРАЊЕТО НА ОПОЗ

Собран

Игнорантскиот однос на претседателот и на премиерот кон Собранието, според познавачите, е резултат на паднатото ниво на политички дијалог во законодавниот дом и на неговото перцепирање како неважна институција

О

Ана АНАСТАСОВСКА

позициските пратеници сè уште не добиле одговор од спикерот Трајко Вељано ски на прашањето да ли ќе закаже итна собраниска седница на која премиерот Никола Груевски и претседателот Ѓорѓе Иванов ќе одговорат „Што понатаму?“ по самитот на НАТО во Чикаго. Премиерот преку својот директор на центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, веќе им испрати јасна порака дека нема намера да се појавува на никаква седница и да одговара на прашањата на опозицијата. Таквата опција ја остави за следната седница по светена на пратеничките прашања. Во кабинетот на ше фот на државата, пак, сè уште владее молк. Дел од аналитичарите и

СРД во вторн

Советот за радиодифузија во вторник ќе ја разгледува информацијата како телевизијата „А2“ по стапила по укажувањето на СРД. Оттаму велат дека од средината на идната недела ќе се мери дали програмскиот формат на телевизијата е во согласност со добиената лиценца за работа. Минатата недела Советот за радиодифузија à даде рок на телевизијата, која е во претстечајна по стапка и со блокирана сметка, да ја усогласи програмата со дозволата за работа. Според дозволата, „А2“ има обврска да емитува најмногу до 65 проценти забавна програма и не помалку од 5 проценти информативна и образовна програма. Претходно, во Советот за радиодифузија беше повикан и управителот на телеви-


ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

5

ИЦИЈАТА ЗА ОТЧЕТ НА ДРЖАВНИОТ ВРВ ВО ВРСКА СО НАТО

ието само за форма?

поранешни пратеници сметаат дека премиерот и претседателот, особено кога станува збор за прашања од национа лен интерес, треба да се охрабрат да ги надминат партиските и личните интере си и да се обратат пред народните прет ставници. Игнорант скиот однос на државниот врв кон Собранието, според нив, е резултат на паднатото ниво на политички дијалог во законодавниот дом и неговото перцепирање

како неважна институција. - Претседателот и премиерот не требаше да чекаат да ги повика опозицијата, туку самите требаше да побараат ваква седница на која ќе се дискутира за националните интере си на државата. Сепак, со нивниот однос тие јасно дадоа до знаење дека Собранието не го сметаат ниту за една чаша боза - вели поранешниот пратеник Стојан Андов.

Според него, ова е резултат на недо стигот од политичка дебата во парламентот. - Ваквата практика во последните шест години особено ја наметна парламентарното мнозинство, кое им се покори на наредбите на лидерот Груевски. Собранието, како уставна институција, веќе целосно е ставено надвор од игра - смета Андов. Со сличен став е и профе сорот Јове Кекеновски, кој ваквата слика во парламентот ја објаснува со неговата крајна политизација и со теснопартиските интере си. - Кај нас во последните 20 години се воспо стави една практика, сè што доаѓа од спротивната страна да не чини. Наредбите секогаш доаѓаат од врховната партиска власт и тие се конечни. Кога се работи за државни интере си, неопходно е да се надминат партиските интере си, без разлика дали станува збор за предлог на опозицијата или на мнозинството - по сочува Кеке новски. И тој, како и Андов, смета дека претседателот и премиерот би треба ло да ја слушнат опозицијата и да се појават на итната собраниска седница. Одлуката на Груевски да го одбие ваквиот предлогот, Кекеновски ја објаснува со претпо ставката дека опозицијата би можела таквата дебата да ја искористи за напади и за самопромоција. Според собранискиот деловник, претседателот на Собранието може да свика итна седница по барање на шефот на државата, на Владата или на најмалку 20 пратеници.

ик ќе решава за телевизијата „А2“ зијата, Тони Николовски, од кого членовите побарале одговор дали телевизијата ќе може да го исполни форматот за кој е издадена дозволата, но и дали ќе ја плати лиценцата на 11 јуни оваа година. Инаку, од пред осум дена на фреквенцијата на „А2“ стартуваа ве сти и дебатни емисии, а во проектот се вклучени дел од поранешните новинари на „А1“ со Ацо Кабранов како главен уредник. Истовремено, регулаторот проверува да ли меѓу акционерите на основачките друштва на телевизиите Телма, Алфа, Алфа Скопје и Ирис од Штип има но сители на јавни функции. И овие трговски радиодифузни друштва добија рок да испратат допис во кој ќе бидат наведени имињата и

презимињата на сите акционери, како и висината на нивните влогови. Според информациите од Советот за радиодифузија, обврската до сега ја исполниле сите телевизии, освен „Телма“, која сè уште не до ставила кои се акционери во оваа скопска телевизија со национална конце сија. - Треба да се укаже дека, во согласност со Законот за радиодифузна дејност, не се повикуваат на Законот за трговски друштва, според кој акционерите под пет проценти немаат потреба да се откриваат изјави минатата недела Зоран Трајчевски, претседател на Советот. Доколку се утврди дека меѓу акционерите има но сители на јавни функции, овие

трговски радиодифузни друштва ќе мора да направат измена во сопственичката структура, односно да се приспо собат на членот 11 според кој но сители на јавни функции и нивни семејства не можат да бидат сопственици или ко сопственици на медиуми. Рокот до кој овие медиуми треба да по стапат според укажувањата е 30 септември, во спротивно ќе се иницира по стапка за од земање на нивната дозвола. Вакво предупредување претходно беше по сочено во случаите со телевизиите „Канал 5“ и „Сител“, каде што сопственичката структура е во директна роднинска поврзаност со пратениците Борис Стојменов и Љубисав Иванов-Ѕинго. М.И.


6

ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

РЕАКЦИИ НА ЛЕКАРСКАТА ФЕЛА ПО НАЈАВАТА ЗА ПРОМЕНИ

Нема фајде за од менаџерски Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

Дваесетина деца тргнати од улиците

По пријава од граѓани, 22 деца се дислоцирани од улиците. Осум од нив во моментов се сместени во Домот за деца без родители и родителска грижа „11 Октомври“. Останатите се вратени кај родителите, рече министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски. Министерот појасни дека децата што се вратени кај родителите, ќе бидат под постојан надзор на стручни тимови, а доколку повторно ги најдат на улица, ќе биде покрената постапка за одземање на родителството. Според Ристовски, 407 пријави за лица во социјален ризик биле поднесени на бесплатниот телефон 15 505. - Од нив четири се пријави за бездомни лица, 22 за дете на улица и дете во социјален ризик, осум пријави за злоупотреби на деца, 22 за инвалидно лице, 41 пријава за старо и изнемоштено лице и 310 повици преку кои се побарани информации од областа на социјалната заштита - рече министерот. Соодветни постапки се преземени и во случаите на злоупотреба на децата, во кои најчесто еден од родителите физички ги злоставувал. На СОС-телефонот 15 505 граѓаните може да пријавуваат дете на улица или дете во социјален ризик, бездомно лице, старо и изнемоштено лице во социјален ризик, инвалидно лице во социјален ризик, како и случаи на злоупотреба на дете и педофилија.

Д

иректорите на болниците се изненадени од одлуката на Министерството за здравство повторно да посетуваат курсеви и да полагаат за менаџери во здравството кога тоа веќе го направиле пред неколку години. Но, речиси на сите клиники владее молк, го кријат своето незадоволство и не смеат да коментираат јавно. „Ден“, сепак, успеа да стапи во контакт со некои од нив и од она што можеше да се види и да се слушне, останува впечатокот дека особено се уплашени тие директори што немаат докторати или слабо го владеат англискиот јазик бидејќи еден од условите е и диплома за одлично познавање на еден странски јазик. - Изненаден сум и не знам што да коментирам. Знаете, брзам за да влезам во операциона сала - кратко изјави Зоран Спировски, директор на Торакална и васкуларна хирургија. Директорите, без разлика дали се медицински или финансиски, пред неколку години посетуваа тримесечни курсеви со предавачи од областа на економијата, право-

то и на здравствениот менаџмент од Израел, САД, Англија, Словенија. Целиот циклус траеше две години и курсевите беа многу посетени. - Ние тогаш плаќавме по 200 евра, но тоа што нè научија не можеме да го примениме во практиката бидејќи реално ста е нешто друго. Со стојбата во здравство е поинаква од тоа што го пишува во книгите или што го

пропагираат странските експерти - изјави за „Ден“ поранешен директор на една од скопските клиники. Новиот курс што ќе мора задолжително да го по сетуваат и сегашните и идните менаџери ќе биде со ставен од четири модули од областа на правото, економијата, човечките ресурси и на здравствениот менаџмент, а предавачи ќе бидат домашни

Нов правилник за дополнителната

Дополнителна работа ќе можат да извршуваат лекари специјалисти со повеќе од две години работно искуство, додека претходно тоа можеа да го прават само тие што имаа повеќе од седум години искуство.

Ова се дел од измените што ги но си новиот правилник за дополнителна работа на лекарите во јавните здравствени установи, што го прет стави министерот за здравство Никола Тодоров.

До пол ни тел ната ра бота спе ци ја ли сти те ќе може да ја из вр шу ва ат во здравстве ната уста но ва во ко ја ра ботат или во дру га јав на здравстве на установа. Дополнителната работа лекарите ќе може да ја из-

вршуваат најмногу до осум часа неделно. Кои лекари ќе можат да из вр шу ва ат дополнителна работа ќе зависи од нивната успешност. Лека ри те ќе може са ми да си го од би ра ат помош ни от меди -


ВЕСТИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ВО ЗДРАВСТВОТО

болните те курсеви

и странски експерти. Курсот ќе чини 6.000 денари, а тие што нема да положат првиот пат, на вториот обид ќе треба да платат 16.000 денари. Покрај за менаџери, директорите на крајот ќе полагаат и за јавни набавки. - Сметам дека целта е да се соберат што повеќе пари. Не знам од каде излезе таа одредба во новите правилници, но многу е важно да се знае до кога им важат дипломите на менаџерите што ги

стекнаа пред извесно време, дали имаат рок на траење - изјави Слободан Јованоски, правник во синдикатот на клиниките. Претседателот на синдикатот на клиниките, Дејан Ставриќ, смета дека ова е скап експеримент за кој времето ќе покаже дали е воопшто е потребен. - И порано директорите одеа на курсеви за управување, но нема некоја битна разлика во начинот на управување, клиниките и понатаму тонат во долгови - изјави Ставриќ. Во медицинските кругови веќе се навикнати на вакви шокови. - Ние сакаме да имаме добри менаџери во здравството, но доколку немаат соодветни буџети и материјални можности да ја исполнуваат програмата, сè е залудно. Во сегашните услови, кога буџетите на здравствените установи се ограничени, менаџерите не можат да го реализираат тоа што го научиле и проектот паѓа во вода - изјави Владимир Борозанов, претседател на Лекарската комора. До сегашните курсеви за управување и проектот со двајца директори на болниците се покажа како скапа инве стиција која досега не покажа никакви резултати. Напротив, болниците тонат во долгови, а менаџерите не знаат како да излезат на крај со парите со кои располагаат.

работа на лекарите цински персонал. Во правилникот е предвиден и ценовник за извршување на услугите. Двата документи во текот на следните седум дена ќе бидат ставени на увид на веб-страницата на Министерс-

твото за здравство за да можат лекарите да дадат одредено свое мислење. Министерот за здравство смета дека со предвидените цени јавното здравство ќе има добивка.

Две фармацевтски компании посочени дека местеле цени

Комисијата за заштита на конкуренцијата вчера доне се прелиминарно изве стување со кое утврди дека „Алка лоид конс“ и „Д-р Пановски“, при набавките на лекот со генеричко име „доцетаксел“ што ги вршела Клиниката за радиотерапија и онкологија Скопје, го нуделе врз основа на усогласено одне сување, со што ја замениле со стојбата на непречена конкуренција на релевантниот пазар со со стојба на практична соработка. Целта или последица, како што стои во прелиминарното известување, е нарушување на конкуренцијата преку директно или индиректно фиксирање на продажните цени, што претставува прекршок според Законот за заштита на конкуренцијата, пренесе МИА. Усогласено однесување, кое е забрането со член 7 став (1) од

7

Законот, меѓу „Алкалоид конс“ и „Д-р Пановски“, како што утврдила Комисијата, постоело при доставувањето на понудите од „Алкалоид конс“ и од „Д-р Пановски“ за лекот „доцетаксел“ во форма на инјекции од 20 мг/0,5мл и на инјекции од 80 мг/2мл, односно ампула „доцетаксел“ од 20 мг/0,5мл и ампула „доцетаксел“ од 80 мг/2мл до ЈЗУ Институт за радиотерапија и онкологија, Скопје. Учесниците во постапката, како што соопштија од Комисијата за заштита на конкуренцијата, „Алкалоид конс“ и „Д-р Пановски“, имаат право писмено да се изјаснат во врска со наводите содржани во прелиминарното известување за утврдена фактичка состојба, да дадат забелешки и да предложат изведување на доказите со кои располагаат во рок од 15 дена од приемот на известувањето.


8

ПАРИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ДО МАШ НИ ТЕ ПА РИ НЕ СЕ НА БЕЗ БЕД НА ДИ СТАН ЦА ОД НЕ СТА БИЛ НА ТА ЕВ РОП СКА ВА

Еврото го (на)паѓа

К

Маја АНАСТАСОВА

ако што паѓа европската валута, така паѓа и денарот. Едно ставно, поради поврзаноста на курсот, треба да сметаме дека во Македонија имаме евро, тврдат одделни домашни експерти, кои не се согласуваат со мислењето дека еврото секаде паѓа, освен кај нас, како резултат на монетарните узди. - Секако дека денарот е под влијание на еврото. Затоа што се прилагодуваме, односно курсевите дневно ги преземаме од Европската централна банка. Навистина, статичен е одно сот денар – евро. Но, кога еврото паѓа спрема доларот, истовремено се менува, односно слабее курсот на денарот во поглед на американската валута. Значи,

Сметајте дека имаме евро затоа што поврзаноста со курсот значи – кога паѓа таа валута, паѓа и денарот промени има - информираат од Народната банка. Познато е дека под влијание на европските случувања заедничката валута се движи по удолница, а завчера го достигна најниското ниво во однос на доларот за период од 22 ме сеци. Освен забавувањето во економијата, причината за слабеење на еврото е и тоа што на последниот самит на ЕУ не се по стигна конкретен договор. Со самото тоа, посочува светската експертска јавност, инвеститорите не се уверија дека иднината на Грција е во еврозоната. Исто така, дадениот јунски рок, до кога треба да се изработи план за решавање на европската должничка криза, не

Ќе се изедначуваат цените за роаминг? Европското регулаторно тело за електронски комуникации ја прифати иницијативата на АЕК за изедначување на цените за услугата роаминг, конкретно, да се најде начин како земјите-кандидатки за членство во ЕУ да се вклучат во регулацијата на услугата роаминг на ЕК. - Во рамки на Директоратот за информатичко општество и медиуми, ќе ги разгледаат можностите за легално решение на оваа иницијатива, со која ќе се создаде можност пазарите за мобилни комуникациски услуги на земјите-кандидатки за членство во ЕУ да бидат вклучени во европската роаминг-регулатива, што ќе доведе до поволни услови за граѓаните на Македонија - изјави Роберт Орданоски, директорот на АЕК, кој очекува одговор на наредната пленарна седница што ќе се одржи во септември.

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

Најголемо влијание врз ограничениот обем на производство во април имаат недоволната странска побарувачка со 24 отсто, недоволната домашна побарувачка со 18,3, финансиските проблеми со 12,1 и неизвесното економско опкружување со 9,7 проценти, покажуваат податоците од Државниот завод за статистика. Про сечната искористеност на капацитетите на деловните субјекти во април годинава изне сува 58,8 отсто од нормалното искористување. Економската со стојба на деловните субјекти, според нивните раководители, во април е понеповолна во однос на претходниот ме сец, а поповолна споредено со ФРАНК

ДОЛАР

61,6

76,6

51,3

48,7

продажен

61,65

77,00

51,80

49,20

куповен

61,35

75,50

50,60

48,00

Менувачници

курс. Секогаш се балансираат понудата и побарувачката. Тоа го кочи економскиот раст и одржува високи каматни стапки. Не дозволува пораст на кредитите, а кога го нема тој елемент, нема ни влијание врз економскиот раст. Од 2003 година препорачувам оваа да се замени со стратегија на таргетирање на инфлацијата. Но, очигледно, нема подготвеност за такво нешто ниту од политичката, ниту од монетарната власт - укажува универзитетскиот профе сор и поранешен гувернер на НБРМ, Љубе Трпе ски, кој додава дека досега беше сосема во ред поврзаноста на денарот со еврото. Сè зависи од тоа што ќе се

Нарачките го ограничуваат производството

21 МАЈ 2012

НБРМ

изгледа убедливо на берзите. Така и еврото падна на најнискиот праг (од јули 2010) во однос на доларот. Или, едно евро за 1,25 долари. Оваа седмица, пак, лошо à тргна на евровалутата, која уште во понеделникот, во споредба со американскиот долар, се симна на 1,2878 долари. И тоа откако стана сосема извесно дека Грција одново ќе оди на избори, но и поради слабите показатели за индустриското производство во еврозоната. Сепак, и покрај сето ова, во Македонија курсот е во мирување. - Таква е нашата монетарна стратегија, да се одржува фиксен

истиот лански период. Оценката за обезбедено ста на производството со порачки е понеповолна во однос на претходниот ме сец. Обемот на производството во април е понеповолен од март. Очекувањата за обемот на производството во наредните три ме сеци се понеповолни, исто како и очекувањата за бројот на вработените. Во април годинава резервите на суровини и репроматеријали, како и тековните набавки на суровини и репроматеријали, се под и околу нормалата. Априлските резерви и готови производи се незначително намалени во споредба со претходниот ме сец.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.937,05

4,33

0,22%

МБИД

1.821,80

5,15

0,28%

120,80

0,00

0,00%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

9

А ЛУ ТА

денарот случува во еврозоната, вели професорот. Последниот самит не донесе согласност, а без формулирање на фискалната политика во еврозоната не може да се има стабилна валута. Оттаму, по сочува Трпе ски, Министерството за финансии треба да ги извршува сите функции како еврозоната да е една држава. - За нас, пак, клучна е Грција поради нивниот капитал во Македонија. Државата веќе треба да има план во случај да банкротираат Грција и грчките банки. Тоа е неопходно за да не се прелеат тие активности кај нас - сугерира Трпески. Анализите во европските и во светските медиуми, пак, укажуваат на фактот дека од целата оваа неповолна состојба, корист има доларот. Меѓу инвеститорите веќе има третман на сигурно валутно засолниште. Притоа, се по сочува, во моментот единствена конкуренција му е ја-

понскиот јен. Во тој контекст, македонските стручњаци појаснуваат дека од ова полза може да имаат компаниите-извозници во земјите што гравитираат кон валутната зона на доларот. Сепак, мора да се има предвид дека во две третини нашата економија е ориентирана кон државите од ЕУ, така што ефектите ќе бидат незначителни. Сосема е извесно дека егзистенцијалната криза на еврото ќе го загрози веќе анемичниот европски економски раст или, со други зборови, ќе се намалат вложувањата, банките ќе се најдат во прединфарктна состојба, а на финансиските пазари е можен хаос. Во сето ова, велат домашните експерти, Македонија е набљудувач. Но, не смее да се пасивизира, туку треба будно да ги следи состојбите за да може навреме да реагира.

ПОВИК

За учество на собрание на акционери на Винарска Визба Попова Кула АД Демир Капија, Булевар на виното бр. 1, Демир Капија што ќе се одржи на 18.06.2012 година (понеделник), со почеток вo 10.00 часот во деловните простории на друштвото, Ул. Даме Груев 5, Скопје, со следниот

ДНЕВЕН РЕД I. Процедурален дел 1. Отварање на собранието 2. Избор на работни тела: l Избор на претседавач на собранието на друштвото l Избор на записничар и двајца заверувачи на Записникот 3. Избор на верификациона комисија 4. Верификација на список на присутни акционери / полномошници и утврдување на кворум за работа и одлучување 5. Утврдување на дневен ред од работен дел II. Работен дел 1. Усвојување на записникот од собранието на акционери на Винарска Визба Попова Кула АД Демир Капија одржано на 23.05.2012 година - Предлог-Одлука за усвојување 2. Промена на статут - Предлог-Одлука за усвојување 3. Отповикување на Одбор на Директори врз основа на предложената промената на статутот на друштвото - Предлог-Одлука за отповикување на Одбор на Директори 4. Назначување на нов Одбор на Директори - Предлог-Одлука за назначување на нов Одбор на Директори Гласањето на собранието ќе се врши во согласност со Статутот и Законот за трговски друштва. Секој акционер кој има намера да учествува на собранието на друштвото е должен да го пријави своето учество најдоцна пред почетокот на собранието и

пријавата да ја достави до друштвото. Секој акционер може да овласти свој полномошник на собранието преку издавање на пишано полномошно заверено на нотар или преку издавање на пишано полномошно со истовремено известување до акционерското друштво за даденото полномошно а во согласност со член 392 и 392-б од Законот за трговски друштва. Известувањето за дадено полномошно може да биде и по електронски пат на адреса: contact@popovakula.com.mk. Полномошниците гласаат на ист начин како и акционерите. Краен рок за предлагање на точки на дневен ред е до гласањето за утврдување на дневниот ред. Собранието ќе расправа и одлучува само за точки кои се уредно ставени на дневниот ред а во согласност со статутот на друштвото и член 390 од законот за трговски друштва. Краен рок за предлагање на одлуки е до моментот на гласање по дадената точка од дневниот ред. Краен рок за поставување на прашања е до моментот на гласање по дадена точка од дневниот ред. Материјалите за собранието на друштвото се достапни на акционерите од денот на објавувањето на овој повик, секој работен ден во просториите на Винарска Визба Попова Кула АД Демир Капија но и во електронска верзија на нашата веб страна www.popovakula.com.mk во македонскиот дел од страната во делот насловен “ За инвеститори” каде има и подетални информации за начинот на предлагање на точки од дневен ред, поставување на прашања и предлагање одлуки. Одбор на директори Винарска Визба Попова Кула АД Демир Капија www.popovakula.com.mk


10

ПАРИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ДОМАШНИОТ ТЕКСТИЛ ОДВАЈ

Милио Наташа СТОЈАНОВСКА

В

Македонските текстилци бараат воведување нетарифни бариери за да се обезбеди минимум квалитет на готовите производи што доаѓаат од Кина. Тоа значи да се обезбеди сертификат дека не се правени од рециклирани суровини или не се канцерогени, како и сертификат дека хемикалиите што се користат, односно боите, се еколошки

о последните три години Македонија увезла од Кина текстил за сума поголема од 30 милиони евра. Годишно земјава уве зува кине ска облека за околу 10 милиони евра. Според податоците до кои дојде „Ден“, лани македонските мажи и жени купиле кине ски гаќи, комбине зони, ношници и поткошули во износ од околу еден милион евра. Дополнително, од Кина се увезени хулахопки и чорапи во вредност од 371 илјада евра, и уште речиси толку, или 375 илјади евра, за градници и за подврски. Само лани на македонскиот пазар од Кина завршиле машки и женски ко стуми, фустани и панталони за сума од 2,7 милиона евра. Наспроти овие статистики за регуларниот увоз, процените се дека дополнително уште толкава сума од Кина стигнува стока на македонскиот пазар на диво, што, пак, уште повеќе ја засилува нелојалната конкуренција. Три за сто или пет за сто - вака се нудат кине ските производи на македонските пазари. Во оваа битка домашниот текстил тешко се пробива. Домашниот пазар е блокиран за македонскиот производ и тоа од неквалитетна и нездрава стока. Иако македонскиот текстил треба да биде најзастапен токму на домашниот пазар - вели Марија Перковска, претседателка на Кластерот на текстил.


11

ПАРИ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПРЕЖИВУВА, А ЗЕМЈАВА Е ПРЕПЛАВЕНА ОД ПРОИЗВОДИ СО СОМНИТЕЛЕН КВАЛИТЕТ

н евра за гаќи од Кина Таа додава дека никој во државава не води сметка за ква литетот на текстилот што доаѓа од Кина. Текстилците бараат воведување нетарифни бариери со кои треба да се обезбеди минимум ква литет на готовите производи што доаѓаат од Кина. Тоа значи да се обезбеди сертификат дека облеката не е правена од рециклирана суровина, односно не е канцерогена. Исто така, потребен е и сертификат дека хемикалиите што се користат, односно боите, се еколошки. - Долната облека е особено опасна за здравјето, а никој не води сметка за квалитетот на тоа што се продава на пазарите. Луѓето купуваат по евтини производи, но притоа заборават дека лошиот ква литет може да влијае за канцерогени и вирусни заболувања, како и за алергии - вели Перковска. Македонскиот производ е неконкурентен на домашниот пазар, но и на странскиот поради високата цена што се плаќа за увоз на репроматерија лите. Текстилната индустрија бара нама лување на царините за да може да се справи со конкуренцијата. - Царинската стапка за увоз на репроматеријали, на пример, од Кина во Германија или Бугарија е пониска од таа што ја имаме ние во Македонија - вели Ангел Димитров од Здружението за текстил. Тоа значи дека ако Германија или Бугарија уве зат репроматеријали од Кина и направат некој производ, тој ќе биде по евтин од оној што македонските текстилци би го произвеле поради повисоката царинска стапка за увоз на репроматеријалите. Ток-

му поради тоа, нашето производство е насочено кон лон, за кое не се плаќа царина и 90 проценти е наменето за извоз, а само 10 проценти завршува на домашниот пазар. - Нашите компании веќе кажаа дека нивните партнери што ги имаат во земјава, наме сто да го шират бизнисот во Македонија, решиле да отвораат фирми во Бугарија, токму поради по евтините давачки за увоз на репроматеријали - вели Димитров. Според официјалната статистика, лани Македонија увезла од Кина стока за вредност од 354,7 милиони долари, додека извезла стока за сума од 127,5 милиони долари. Македонија бележи огромен дефицит во размената со Кина и покрај тоа што во последните две години има значителен пораст на извозот од Македонија кон Кина. Во вкупната трговска размена на земјава со странство податоците покажуваа дека размената меѓу Македонија и Кина учествува со околу четири проценти, што е далеку од потенцијалите за соработка на двете земји и поради што лани се најавуваше дека е потребно ревидирање на договорот за слободна трговија и олеснување на царинските процедури за да се засили економската соработка.

НАЈИЗВЕЗУВАНИ ПРОИЗВОДИ ВО 2011 ГОДИНА Феро-легури 5,5 милиони евра Мермер, варовнички камен 935 илјади евра Вино од свежо грозје 676 илјади евра Делови од шински возила 541 илјади евра Прав од цинк 190 илјади евра Воздушни и вакуумски пумпи, гасни компресори и слично 170 илјади евра Отпадоци од пластични маси 150 илјади евра

СМЕ ИЗЕЛЕ КИКИРИТКИ ЗА 9,6 МИЛИОНИ ЕВРА Освен текстилната, загрозена е и чевларската индустрија во земјава. Па, така, само во 2010 година од Кина во Македонија се увезле различни обувки за сума од 5,2 милиони евра. На македонските пазари од Кина доаѓа секаква стока, од техника, како што се мобилните телефони кои се меѓу најувезуваната стока, па сè до кикирики. Според податоците на „Ден“, само за три години Македонците изеле кинески кикиритки за сума од 9,6 милиони евра.

НАЈУВЕЗУВАНИ ПРОИЗВОДИ ВО 2011 ГОДИНА

- телефонски сетови, мобилни телефони и други апарати за прием и предавање глас - машини за автоматска обработка на податоци, магнатни или оптички читачи - монитори, проектори и телевизори - уреди за климатизација - кикиритки

35,4 милиони евра 20,1 милион евра 8,3 милиони евра 3,5 милиони евра 3,3 милиони евра

Четврти во регионот по квалитет на услуги Ма кедо ни ја е ран ги ра на на че твртото ме сто во ре ги о нот во ос нов ни те еле мен ти за ква ли те тот на ус лу ги те. Со ре зул тат од 67,7 про цен ти Ма кедо ни ја има две тре ти ни од по треб но то ни во за ква ли тет. Нај до бри ре зул тати за бе ле жу ва ме кај авто са ло ни те, доде ка су пермар ке ти те стан дард но се нај ло ши. Ту ризмот и уго сти телс твото се на вто ро ме сто, по нив се те ле кому ни ка ци и те, па ус луж ни те деј но сти, ма ло продаж бата, бен зин ски те пум пи и на прет пос лед но ме сто се бан ки те. Во че твр тотo по ред истра жу ва ње оваа годи на во спо ред ба со

ла ни Ма кедо ни ја бе ле жи пад од две ме ста. Истра жу ва ње то од 23 април до 12 мај го спро ве де „СВОТ ри срч“ (SWOT Research) во со ра ботка со аген ци и те за тај но ку пу ва ње. Спо ред истото истра жу ва ње, Хр ват ска е пр во ран ги ра на, ме сто кое го пре зеде од Сло ве ни ја. Гра ѓа ни те на Бос на и Хер це го ви на поч наа про цес на осве сту ва ње за важ но ста на ква ли те тот на ус лу гата и, ко неч но, се поме сти ја од пос лед но то ме сто, кое оваа годи на го пре зеде Цр на Го ра. Истра жу ва ње то по ка жу ва де ка најм -

ногу се поздравуваат Хрватите, а најмалку Цр но гор ци те. Во Ср би ја се нај до бри за утврдување на потребите на купувачите, доде ка Хр вати те во таа кате го ри ја се нај ло ши. Во Ср би ја, исто та ка, вра боте ни те нај до бро го поз на ва ат про из водот што го прода ва ат, што не може да се ка же за Цр но гор ци те, кои во оваа кате го ри ја ос тва ри ја нај лош ре зул тат. Најм но гу до пол ни те лен про из вод се нуди во Сло ве ни ја, а нај мал ку во Ма кедо ни ја. Во забла года ру ва ње на ку пу вачи те нај до бри се Хр вати те, а нај ло ши Ма кедон ци те.


12

ДОСИЕ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

Поништен тендерот за набавка на полициски возила Министерството за внатрешни работи го поништи тендерот за набавка на 150 возила што треба да ги заменат полициските „крајслери“. Понудувачот „Порше“ бил одбиен откако Комисијата за јавни набавки утврди дека понудата не е потпишана со валиден електронски потпис издаден од овластена куќа, соопшти МВР. Понудата, пак, на „Ка-дис“, комисијата ја отфрлила бидејќи понудената цена без вклучен ДДВ била надвор од рамките на изно сот што е утврден со одлуката за јавна набавка. Двете компании во рок од осум дена имаат право

на жалба, велат од МВР. Во март годинава МВР распиша тендер за набавка на 150 моторни возила. Новите возила треба да бидат со дизелски мотор, со зафатнина меѓу 1.900 и 2.300 кубни сантиметри и со моќност од 110 до 140 киловати. На тендерот како понудувачи се јавија „Порше“ и „Ка-дис“. „Порше“ понуди „шкода јети“, а „Ка -дис“ го понуди автомобилот „сеат алтеа“. Последната набавка на полициски возила беше во 2000 година, кога беа купени 210 „крајслери“ и 30 „џипа“. К.Г.

Киднапирана, па силувана малолетна струмичанка Двајца струмичани и еден делчевец киднапира ле шеснае сетгодишна девојка од Струмица, а во домот на еден од киднаперите прво брутално ја претепале, па еден од нив ја силувал. Полицијата поднела кривични пријави против И.Д.(20) и Е.Д.(16), двајцата од Струмица, за грабнување, против Е.М.(30) од Делчево за помагање, а

И.Д. е пријавен и за силување. Во април годинава двајцата струмичани со автомобил „лада“ ја пре сретнале шеснае сетгодишната девојка, со сила ја внеле во возилото и замина ле за Делчево. Девојката ја однеле во домот на Е.М. Таму И.Д. прво ја претепал ма лолетната девојка, а потоа ја силувал.

Уапсени Македонци наркодилери во Австралија На двај ца Австра лиј ци од ма кедон ско потек ло им се суди затоа што како водачи на моторџиска банда, шверцува ле дрога вредна 3,8 мили о ни ав стра ли ски дола ри, ја ви ја медиумите во оваа земја. Во судот во Перт вче ра се по ја ви ле Стив Ми лен ков ски, водач на моторџиската банда „Команчерос“, не го ви от за ме ник Деј вид Та невски и уште двај ца од бан дата, Пол да Сан Мартино и Нао Би. Об ви ни тел ката на окруж ни от суд за Перт, Кармил Барбагалјo, тврди дека четворицата се дел од органи зи ран син џир за пре не су ва ње дро га на ре ла ци јата Запад на Ав стра лија – Нов Јужен Велс. Во об ви не ни е то че тво ри цата се товарат дека во октомври 2009 година шверцува ле 2.675 килограми метам фе та мин. Дел од тоа би ло откриено на 25 февруари 2010 година.


ДОСИЕ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

13

ПО ЧЕТИРИ ГОДИНИ МАКОТРПНА ИСТРАГА НА ФБИ, А СО ПОМОШ НА МАКЕДОНСКОТО МВР

Албанскиот Капоне фатен во Канада

Ш

ефот на албанската наркомафија, кој стигна да биде еден од најбараните криминалци на американското ФБИ, Кујтим Лика – Џими (47), конечно е фатен во Канада, а во макотрпната четиригодишна истрага свој удел има ло и нашето Министерство за внатрешни работи. Федералното истражно биро (ФБИ) уште пред две години, кога било покренато обвинението против Лика, преку Интерпол, побарало помош од МВР, пред сè, во врска со туристичка агенција, која Лика ја имал во Македонија, а која функционирала како се стринска фирма на иста таква агенција во САД. Во ФБИ верувале дека на овој начин Лика ги пере парите заработени од трговија со кокаин. Кујтим Лика, според ФБИ, е роден во Албанија, но првично бил пре селен во Македонија и со македонско државјанство имигрирал во САД. Лика својата кариера не ја почнал како кримина лец, туку како спортист. Бил мошне успешен гимнастичар, со тоа занимање и заминал за САД, но на крајот, сепак, решил да стане криминалец. Лика четири години беше една од главните ѕвезди на познатото американско шоу „Најбарани“. Водителот на оваа шоу, Џон Волш, го опишува како „шеф на албанската мафија“. Лика е шеф на група мафијаши, пред сè, од албанска националност во САД, кои потекнуваат од речиси сите краишта каде живеат Албанци на Балканот. Негово најпознато дело е шверцот на 100 килограми кокаин од Колумбија во САД, што се смета за една од најголемите откриени пратки на оваа дрога што стигна ле во САД. Шверцот беше откриен од американските агенти во 2008 година, а Лика беше снимен

Кујтим Лика Џими, роден во Албанија, но македонски државјанин, се смета за најголем албански криминалец во Северна Америка

со скриена камера пред прикриен агент на ФБИ како пакува дрога. Во една ке са ги меша, а пред полицаецот го проверува квалитетот на стоката. И покрај силните докази, Лика се покажал како мошне жилав противник на американските служби и успеал да им избега. ФБИ до сега нема утврдено колку пари заработил. Дета ли за своите криминални дела Лика кажувал само на блиските криминалци, а пред останатите молчел. И самиот станал тежок наркозависник. Времето че сто го поминувал по казината, каде знаел да се коцка и по 48 часа. ФБИ и други американски полициски служби пред четири години отворија специјална операција наречена „Црн орел“ по албанскиот симбол на знамето. Откриле групи албански криминалци во четири градови на американскиот исток. Најтешко им било да се вовлечат во нивните редови би-

дејќи албанската мафија била многу затворена за тие што не се Албанци. Сепак, американскиот начин на живот ги изменил албанските криминални кодови, па еден прикриен агент успеал да се протне во организацијата која заработува ла милиони долари од продажба на дрога. Главните луѓе во организацијата, меѓу кои и Мајфит Дика, заменикот на Лика, се веќе уапсени. Со апсењето на Кујтим Лика, ФБИ смета дека е во голема мера уништена албанската мафија на американско тло иако некои аналитичари длабоко се сомневаат во тоа. Кујтим Лика дел од парите ги перел и ги праќал во Македонија преку својата туристичка агенција во САД, а за која отворил се стра фирма во земјава преку системот наречен „Хава ла“. МВР, до затворањето на весникот, само потврди дека помогнале во акцијата на ФБИ, но не даде други детали за фирмата на Лика во Македонија. А.Б.

Во две сообраќајки загинаа маж и жена Два автомобила завчера се забиле во бетонски ѕид, при што загинале еден го стиварец и една тетовка. Околу 18 часот во Го стивар на улица Гаве Лазаре ски се случила сообраќајна незгода во која Никола В.(69) од Го стивар, управувајќи со автомобил „фиат пунто“,

изгубил контрола и удрил во паркиран „голф“, а потоа во бетонски столб, по што починал на самото ме сто. Претходно, околу 15.30 часот, на автопатот Скопје – Тетово, А.А.(21) од село Голема Речица, управувајќи со „БМВ“ изгубил контрола и удрил во заштитната ограда покрај патот.

Во незгодата на самото место починала неговата сопатничка Фериде А.(46), исто така од Голема Речица, додека телесно биле повредени А.А. и уште двајца негови сопатници кои се прене сени во Клинички центар Тетово за укажување лекарска помош.


14

СКОПЈЕ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПОЧНА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА НЕОДАМНА УСВОЕНИОТ ДУП

Се прават ископи за скапите фонтани

Д

еталниот урбанистички план за црковниот комплекс, кој ќе се гради на просторот околу црквата „Света Богородица“, откако доби зелено светло од советниците на Општина Центар, веќе почна да се реализира, со подготовка за изградба на трите скапи фонтани и плоштадот пред верскиот храм. На просторот се прават ископи за да се сместат фонтаните посветени на светите Петар и Павле, свети Никола и света Богородица. Светците на фонтаните ќе бидат претставени на барелјефи, специфична вајарска техника при која фигурите се вајаат благо издадени над рамна камена, метална или дрвена површина, пренесува порталот „Плусинфо“. Барелјефите на пре света Богородица се дело на Зоран Тосевски и на Борче Димовски. Автори на барелјефите на свети Никола се Елена и Дарко Дуковски, а светите Петар и Павле е дело на Кирил Мукаетов. Ќе се леат во леарницата „Јеремиќ“ во Белград. Фонтаните и плоштадот ќе ги гради фирмата „Бетон“ за 4,2 милиони евра. Освен плоштад со фонтани, неодамна усвоениот ДУП-от предвидува и изградба на зграда за јавна администрација, потоа објект за Факултетот за драмски уметности, како и црковен комплекс околу црквата „Света Богородица“. Во него ќе се наоѓаат крстилница, библиотека на црквата, додека во предниот дел на храмот ќе се гради објект кој ќе биде официјална резиденција на МПЦ. Дел од државните институции што ќе бидат сме стени во новата административна зграда се УЈП, Бирото за јавни набавки, Управата за спречување на перење пари, Бирото за судски вештачења и Агенцијата за индустриска сопственост. Новите измени на ДУП-от предвидуваат максимална височина

Светците на фонтаните ќе бидат претставени на барелјефи, а ќе се леат во леарницата „Јеремиќ“ во Белград

на зградата од 25 метри, односно седум ката со потпокрив. Фасадата на објектот веќе се знае – ќе биде во согласност со постојните градби од проектот „Скопје 2014“ кои се наоѓаат во близина. До крајот на следната година треба да заврши изградбата на трите фонтани и на плоштадот, но и на објектот во кој ќе бидат сместени 14 државни институции и новиот дом на ФДУ, кои ги гради „Гранит“ за 20 милиони евра.

За потребите за изградба на новиот плоштад, како што пренесува порталот, Општина Центар урна 14 куќи изградени пред повеќе од пет децении. Дел од сопствениците што поседуваа имотни листови беа обесштетени, додека неколку фамилии чии домови се урнаа, но беа означени како дивоградби, се згрижија во социјални станови од 40 квадрати во „функционерската зграда“ кај Транспортниот центар, за што плаќаат симболична месечна закупнина од 500 денари.


СВЕТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

15

ЖЕСТОКА ПРЕСМЕТКА МЕЃУ ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА ВО КИЕВ

Ултимејт фајт во украинскиот парламент

Причината за размена на тупаници, клоци и давења бил предлогот да се дозволи употребата на рускиот јазик во јавните институции

В

о украинскиот парламент завчера изби голема групна тепачка меѓу пратениците од власта и од опозицијата, при што еден до пратениците облеан во крв заврши во болница, пренесува светскиот печат. Причината за размена на тупаници, клоци и давења бил предлогот на Владата да се дозволи употребата на рускиот јазик во судовите, болниците и другите јавни институции во регионите каде што се говори тој јазик. Хаосот настанал откако членовите на партијата на украинскиот претседател Виктор Јанукович, кои го поддржуваат ваквиот предлог, физички ги нападнале пратениците од опозицијата. Партијата на Јанукович најголема поддршка има на југот и на истокот на Украина, каде што најмногу се зборува рускиот јазик. По жестоката тепачка, пратеникот од опозицијата Мукола Петрук беше однесен во болница додека лицето му беше облеано во крв по добиениот удар во главата. Иако имаше жестока тепачка, украинските пратеници го отфрлија повикот на спикерот на Парламентот за распуштање на законодавниот дом и одржување предвремени избори. Володимир Литвин изјави дека парламентаризмот во Украина е во длабока криза. Сепак, неговиот повик не доби широка поддршка. Поранешната советска република е поделена по јазични линии, со тоа што граѓаните што го зборуваат рускиот јазик во јужниот и во источниот дел на земјата одржуваат тесни врски со Москва. Јанукович изјави дека рускиот јазик сака да го направи втор службен јазик, на што остро се спротивстави прозападната опозиција. Тепачките во украинскиот парламент не се реткост. Во април 2010 година во дебата која се пренесуваше на телевизија, опозициските пратеници фрлаа со јајца и со димни бомби како протест против поморскиот пакт со Русија.

Најмалку шест пратеници беа испратени во болница по тепачката што се случи подоцна истата година, во која членови на

владејачката партија фрлаа столови врз опозицијата која наводно се обидувала да ја попречи работата на Парламентот.


16

СВЕТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

Клинтон во друштво на порноѕвезди Поранешниот американски претседател Бил Клинтон, иако плати висока цена за секс- скандалот со Моника Левински, изгледа дека не може да им одолее на жените. Овојпат поранешниот претседател на една гала-вечера во Монако во едно луксузно казино беше фатен во друштво на порноѕвезди. Правта се дигна откако на профилот на „Твитер“ на Бруклин Ли (девојката во син фустан), осамна фотографија со Клинтон и нејзините колешки во Монако. Инаку, оваа година Бруклин Ли добила награда за најдобра сцена со орален секс според „Адалт видеоњуз“, а 22-годишната Ли зад себе веќе има 86 порнофилмови. Девојката од деснат астрана на Клинтон, 23-годишната Таша Рејн, досега снимила 12 филма за возрасни. Додека Клинтон се шета низ Монако и собира средства за својата фондација, како и за фондацијата на принцот Алберт Втори, неговата сопруга Хилари Клинтон се „бори “ за правата и слободите на луѓето во светот. Клинтон е познат по „инци-

Србија ја

Дачиќ демантираше дека им поставил ултиматум на демократите, додека новиот претседател Николиќ рече дека мандатот за формирање влада прво ќе à го даде на својата партија

дентот“ во овалната соба со Моника Левински во време кога беше претседател на САД. Останува да се види дали американската државна секретарка ќе се налути за новите фотографии на нејзиниот сопруг.

Ги касапел соседите, а месото го продавал на пазар Кинеската полиција уапси еден човек осомничен за убиство на серија тинејџери од неговото соседство, кои ги распарчувал, а потоа месото го продавал на пазар како месо од ној, пренесува кинескиот печат. Педесет и шестгодишниот Жанг Јонгминг од едно село во покраината Јунан на југозападот на Кина е уапсен пред две недели во рамките на истрагата за убиството на 19-годишно момче. При претресот на неговиот дом е пронајден мобилен телефон и банкарска картица од убиениот тинејџер. Но, полицијата се плаши од најлошото, односно дека Јонгминг стои зад исчезнувањето на 17 лица од овој регион, меѓу кои и негови соседи. Според весникот „Стандард“ од Хонг Конг, полиција-

ДАЛИ ЛИДЕРОТ НА ДЕМОКРАТ

та во неговиот дом пронашла „повеќе десетици очни јаболкца во стаклени садови со алкохол“. Форензичарите пронашле и парчиња месо кое било ставено да се суши во куќата. Месото, најверојатно, е човечко. Во полициското соопштение е наведено дека Жанг веројатно ги хранел своите три кучиња со човечко месо, додека останатиот дел го продавал на пазар како месо од ној. Соселаните го опишуваат Јонгминг како монструм и човекојадец кој никогаш не разговарал со никого. Тие често го гледале како обесува пластични вреќи пред својата куќа и изнесува коски. Според кинеските медиуми, Жонг претходно одлежал 20 години во затвор поради убиство.

Л

идерот на Демократската партија во Србија, Борис Тадиќ, вчера требаше да ја соопшти одлуката дали ќе го прифати предлогот на претседателството на партијата, тој да биде новиот српски премиер, пренесува „Б92“. Поради таквата одлука, вчера беше закажана и вонредна седница на претседателството. Ваквиот развој на настаните следува откако во српскиот печат излезе информација дека демократите вчера добиле ултиматум од социјалистите на Ивица Дачиќ за 24 часа да соопштат кој ќе биде нивниот кандидат за премиер. Во спротивно, свој кандидат ќе истакне блокот што ќе го предводат социјалистот Ивица Дачиќ и либералот Чедомир Јовановиќ, со поддршка од Млаѓан Динкиќ. Според весникот „Блиц“, споменатите тројца се договориле да формираат привремен сојуз кој ќе истакне име на кандидат за премиерската функција бидејќи не сакаат повеќе да го чекаат Тадиќ да се премислува. Извор на весникот рекол дека Тадиќ има предност, но дека и граѓаните имаат право во најскоро време да добијат кабинет кој ќе ги решава насобраните проблеми. Ивица Дачиќ демантираше дека à бил даден ултиматум на Демократската партија бидејќи „ултиматумите не биле начин на комуницирање меѓу партиите во Србија“. - Демократската партија има најголем број мандати во оваа коалиција, а со тоа и најголема одговорност и логично е да à припадне премиерското место, па затоа очекувам договорите за парламентарното мнозинство наскоро да продолжат – нагласи Дачиќ. Без разлика која ќе биде одлуката на Тадиќ, аналитичарите се согласни дека новата влада нема да биде формирана во брзо време бидејќи за еден месец треба да биде конституиран Парламентот, а Владата три месеци по неговата прва седница. Покрај


СВЕТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

17

ИТЕ ЌЕ ГО ПРИФАТИ ПРЕДЛОГОТ ДА БИДЕ ПРЕМИЕР?

чека одлуката на Тадиќ

ва, исто така, истакна дека ќе побара неговата инаугурација да се одржи најдоцна до 1 јуни, а неговата прва официјална посета на Брисел ќе биде на 12 јуни. Николиќ првата посета во странство ќе ја направи во Русија, каде што викендов треба да присуствува на конгресот на владејачката партија Единствена Русија. Николиќ во Русија треба да се сретне со претседателот Владимир Путин.

ОСТАВКА СО СОЛЗИ ВО ОЧИТЕ

многубројните комбинаторики за составот на новата влада, сигурно е само едно. Новиот претседател на Србија, Томислав Николиќ, изјави дека мандатот за формирање влада прво ќе à го понуди на својата партија. - Вам ќе ви го понудам мандатот за состав на нова влада. Ако не го искористите,

ќе му го дадам на некој друг - изјави Николиќ на седницата на Главниот одбор на СНС во првото обраќање по неговиот избор за шеф на државата. Николиќ апелираше до СНС и до другите партии да бидат сериозни и да не губат многу време на формирање влада. Новоизбраниот шеф на српската држа-

Томислав Николиќ завчера поднесе оставка од функцијата претседател на Српската напредна партија со солзи во очите. Тој на седница поднесе оставка од функцијата претседател на партијата, која до конгресот на СНС ќе ја преземе неговиот заменик Александар Вучиќ. Николиќ истакна дека го исполнил предизборното ветување бидејќи претседателот на државата не смее да биде ниту член на својата партија, а не, пак, да ја води. Тој нагласи дека партијата веќе не може да очекува од него да донесува одлуки. - Тоа мора да биде така, порасна детето, се осамостои. Од срце ве оставам до конгресот на партијата да ве води Александар Вучиќ - со солзи во очите порача Николиќ.

Уапсен мозокот во трговијата со органи

Моше Харел е фатен во родниот Израел

Израелецот Моше Харел, осомничен за организирање трговија со човечки органи, кого властите на Косово го бараат со години, е уапсен во Израел, изјави специјалниот обвинител на ЕУ, Џонатан Рател. - Добивме информација дека Моше Харел е уапсен во Израел поради трговија со органи и други кривични дела поврзани со тоа и сега чекаме потврда од израелските власти - истакна Рател. Ако се потврди оваа информација, апсењето може да биде пресвртница во судењето на седумте лица, обвинети за трговија со органи и нелегални трансплантации во клиниката „Медикус“ во

2008 година во Приштина. Харел беше уапсен во Приштина истата година, но побегна од Косово штом беше пуштен од притвор. По неговото бегство косовските власти издадоа меѓународна потерница по него. Според обвинението во приштинската клиника, во 2008 година се извршени најмалку 30 нелегални вадења и пресадувања бубрези. Донаторите биле од сиромашни источноевропски и централноазиски земји, на кои за своите органи им се ветувани по 15.000 евра. Израелецот Харел се смета за мозок на мрежата, која ги пронаоѓала донаторите и добитниците на органите. Меѓу седумтемина осомничени лица против кои

се води судска постапка се наоѓаат поранешниот косовски министер за здравство Илир Рецај и приштинскиот уролог Љутви Дервиши. Третиот осомничен е турскиот лекар Јусуф Сонмез, кој е обвинет за вршење нелегални операции за вадење органи. Против него е покренато обвинение во Турција. Клиниката „Медикус“ стана позната за светската јавност во 2008 година кога еден турски државјанин колабира на приштинскиот аеродром додека чекал да се качи на авион за Истанбул откако му бил изваден бубрегот, за кој не добил ниту едно евро. По распитот на Турчинот, полицијата влезе во клиниката.


18

СВЕТ

Милионерка на социјална помош Повозрасна Словенка дознала дека е милионерка откако отишла во банка да ја подигне својата социјална помош. Откако ги побарала парите, шалтерскиот работник à кажал дека не може да добие пари бидејќи на сметката има 16 милиони евра, пренесува „Дело“. Парите се откриени на почетокот на оваа година кога во Словенија почнала примената на новите правила за доделување социјална помош според кои не се зема предвид само сумата од приходите, туку и вкупната состојба на банкарските сметки и поседувањето недвижен имот. Името на новата милионерка не е објавено, како и податоците за неколку други драстични примери во кои помош побарале лица што на сметка имале повеќе десетици или стотици илјади евра. Слични правила важат и за плаќањето во градинките, на што родителите се противат, со став дека се казнети поради своето штедење. Голем број Словенци се бесни на таквите мерки, па најавија дека парите ќе ги чуваат дома или ќе ги префрлаат во банки во странство.

Крадците ги празнат грчките душеци Грчките крадци и банди сè почесто влегуваат во домовите на Грците во потрага по заштедите кои нашите јужни соседи сè почесто ги чуваат под своите душеци. Иако никој не знае колку точно пари има под грчките душеци, се проценува дека во последните две години Грците поради страв од колапс на банките повлекле околу 72 милијарди евра. Грчката полиција предупредува дека бандите што некогаш оделе на ограбување банки или златари, сега се пренасочиле кон домовите на обичните луѓе кои се многу помалку ризични. Досега полицијата има уапсено две банди од Грузија, кои се осомничени за околу 300 грабежи. - Голем дел од луѓето ги имаат повлечено парите од банките стравувајќи од финансиски крах и тие ги носат со себе или ги кријат дома. Им порачуваме на луѓето да му веруваат на банкарскиот систем и да ги остават парите во банка или на некое безбедно место, а не да ги кријат дома - порачал портпаролот на грчката полиција. Но, парите на Грците не страдаат само во грабежите. Регистрирани се случаи во кои сите пари на семејството изгореле во пожар, а има и случај на еден пензионер што починал пред да стигне да му каже на семејството каде ги скрил парите.

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

КРАЖБАТА НА СТАРО ЖЕЛЕЗО И КАБЛИ СТАНУВА ГЛОБАЛЕН

Бакарните ба прават лом в

К

ражбата на капаци од шахти, бакарни кабли, бакарни олуци од куќа, но и катализатори од издувните системи на автомобилите не е проблем со кој се соочува само Балканот. Поради кризата, таквите проблеми стануваат сè повоочливи и во САД, а шефот на полицијата на округот Монтогомери во Мериленд, Пол Ликори, тврди дека ова е глобален проблем. Локалниот неделник „Газета“ пред две недели пишуваше дека бандитите ги извадиле олуците на повеќе од 20 куќи во градовите Бетсед, Потомак и Роквил. А, кога граѓаните ги забележувале крадците, тие се претставиле како работници од фирма специјализирана за поправка и замена на олуци. Слична приказна напиша и „Њујорк тајмс“, во која стои дека крадците, претставувајќи се како работници во комунални служби, однеле триесетина тешки капаци на шахти, некои и по 150 килограми, од њујоршките општини Квинс, Бруклин и Бронкс. Според Ликори, станува збор за криминал што некогаш беше спореден. Сега неговото процветување се должи на економската криза и на високата цена на бакарот. За споредба, во 2009 година американските дилери со секундарни суровини плаќале по три долари за килограм, а сега плаќаат по осум. Ова е проблем од национална безбедност - изјави Брајан Џејкобс, шеф на лобито во Вашингтон што ги застапува телекомуникациските, електродистрибутивните и железничките компании. Федералното биро за истрага (ФБИ) во едно соопштение таквите кражби ги опиша како закана за клучната инфраструктура на нацијата. Станува збор за проблем кој е присутен насекаде во САД, од Хаваи до Флорида. Во Чикаго е фатен крадец кој за 15 минути од еден гроб однел 51 бронзена вазна. Кога извршиле претрес во неговата куќа, пронашле уште 350. Минатата година од гробот на Абрахам Линколн во Спрингфилд, Илиноис е украден еднометарски бакарен меч. Во февруари годинава во Харфорд, Конектикат, крадците извадиле бакарни инсталации од тролејбус изложен во локалниот транспортен музеј. Нов тренд во овој занает е кражбата на катали-

Крадците на бакар и на други метали ги има насекаде од Хаваи до Флорида


СВЕТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПРОБЛЕМ

ндити о САД

заторите од автомобилите бидејќи содржат платина, која чини 60 долари за грам. Нивното вадење од автомобилите носи пристојна и брза заработка од 20 до 300 долари од парче. За да се стави крај на оваа појава, во Аризона е забранета приватна трговија со овие уреди. На Флорида, Хаваи и во Мичиген поседувањето голема количина бакар се смета за кривично дело. Во Калифорнија уште во 2009 година е донесен закон со кој на сопствениците на отпад им се налага да вршат исплата на носителите на суровини по три дена за да се утврди дали нешто е украдено. Во Охајо локалните компании за производство на електрична енергија почнаа бакарните водови да ги заменуваат со оние што имаат помалку бакар, кои се потешки за сечење. Покрај тоа, на нив стои предупредување за крадците да не се мачат попусто. Во Мериленд сега-засега е проблем само кражбата на бакар, а шахтите и катализаторите се поштедени. Но, затоа не е реткост да останете без алуминиумските надворешни делови од клима-уредите. Дел од проблемот во сузбивањето на ваквите појави лежи во тоа што не се насилни кривични дела, но и во благите казни од судовите. Како едно од решенијата за спречување на овој криминал во Мериленд е што сопствениците на отпад мора да имаат државна лиценца, а при тоа при секој откуп мора да ги внесат во компјутер податоците на продавачот. Според локалната полиција, металните бандити не се од некоја социјална група. Тоа се луѓе што порано работеле како градежни работници, а сега останале без работа. Тие знаат каде се празни куќите од кои можат да извадат олуци или бакарни жици, како да ја склучат струјата итн. Често се краде и на градилиштата и тоа ноќе. - Проблемот е во тоа што ние ги образуваме нашите крадци бидејќи на суд мораме да ги изнесеме сите докази, па и оние како сме ги откриле и фатиле - со тоа ги образуваме следниот пат да бидат попаметни – вели Ликори. Тој нагласува дека сè зависи од економијата. - Ако à тргне и на неа, и цените ќе паѓаат, па ќе има помалку мотиви за ваквиот криминал - вели Ликори.

19

Оланд го потврди излезот од Авганистан Повлекувањето на француските војници од Авганистан ќе се спроведе во координација со сојузниците од НАТО, изјави францускиот претседател Франсоа Оланд, кој вчера пристигна во ненајавена посета на оваа држава. Оланд ја испрати пораката за време на кратката посета на базата Ниџаб во провинцијата Каписа, каде што се распоредени повеќето француски војници во земјата. Тој беше придружуван од министрите за одбрана, Жан-Ив ле Дриан, и за надворешни работи Лоран Фабиус, како и од началникот на Генералштабот на француските вооружени сили, Едуар Гио.

Француските медиуми јавуваат дека Оланд сакал лично да им објасни на француските војници зошто одлучил да ги повлече предвремено кон крајот на оваа година, една година порано отколку што планираше неговиот претходник Никола Саркози и две години пред рокот определен за останатите сили на НАТО. - Тоа е суверена одлука. Единствено Франција може да донесе одлука која ја засега неа. Терористичката закана од Авганистан за нашата територија, како и за териториите на сојузниците, не е целосно исчезната, но е делумно намалена рече Оланд.

САД му враќаат на Пакистан за докторот на Бин Ладен Американскиот Сенат донесе одлука да ја скрати помошта за Пакистан за 33 милиони долари или, во превод, по еден милион за секоја година од затворската казна изречена на пакистански лекар кој беше осуден за предавство. Според пакистанскиот суд, лекарот извршил предавство затоа што à помагал на американската разузнавачка агенција (ЦИА) да го лоцира Осама бин Ладен, пренесува „Ројтерс“. Се надеваме дека Пакистан ќе сфати оти сме сериозни. Тоа што Пакистанците тврдат дека човекот што ни помогна да го пронајдеме Бин Ладен е предавник, е нечуено - изјави сенаторот Ричард Дарбин. Поранешниот претседателски кандидат Џон Мекејн, исто така, истакна дека лекарот направил храбро, патриотско и херојско дело помагајќи à на ЦИА, и побара од Пакистан тој да биде ослободен. Бин Ладен беше убиен во акција на американските командоси во мај минатата година во градот Аботабад. Одборот го одобрил амандманот во

знак на растечкиот бес во Вашингтон заради изречената казна на пакистанскиот лекар Шакил Африди. Пакистанскиот лекар во градот Аботабад спровел лажна програма за вакцинација за да собере примероци од ДНК од членови на семејството на Бин Ладен, што, според пакистанските власти, многу à помогнало на ЦИА да влезе во трагата на најбараниот терорист на светот. Неговиот адвокат најави жалба за пресудата.


20

КУЛТУРА

Ексклузивен концерт во Средно музичко училиште Во Домот на АРМ, в недела, со почеток во 19 часот, учениците од Средното музичко училиште „Илија Николовски-Луј“ ќе одржат ексклузивен концерт. Како што информираат оттаму, ваков концерт училиштето организира првпат и е поинаков од сите досегашни концерти. Имено, станува збор за класична музика и за поп-рок, а програмата прави тој да биде уште позабавен и интересен. Ќе бидат изведени дела од Вангелис, „Conquest of paradise“, Адиемус, „Song of sanctuary“ (прва изведба во Македонија), Карл Орф, „Кармина Бурана“, Антонио Вивалди, „Лето“ (од „Четири годишни времиња“), Хендл, „Алелуја“, Џејмс Хорнер, „Титаник“, Шостакович, „Валцер“ од џез-свитата бр.2 и други композиции. Како солист на виолина ќе настапи Ева Богоевска, добитник на награда на годинешниот „Сан Ремо јуниор“, која ќе ја изведе „Невреме“ од Вивалди со оркестар и со група во стилот на Ванеса Мае и на Сара Чанг. Предвидено е на сцената да се појават 120 учесници, заедно со хорот, оркестарот и со групата „Танг лонг“, под диригентската палка на Ле Фи Фи.

Изјава на денот „Творам од примарната потреба да ја зборувам вистината. Мојата вистина за себе, за светот. Тоа е единствената причина за моето творештво и живеење.“ Томаж Пандур

Шпански филмови во Кинотека Циклус шпански филмови се прикажува во Кинотека на Македонија од вчера до 31 мај. Изборот го направи Кинотека на Македонија во соработка со шпанската амбасада. На ревијата ќе се најдат остварувања на врвни шпански режисерски имиња, како „Другите“ на Аменабар, но и на понови имиња како Гарсија Керехета со „Седум маси за билјард“, Бенито Забрано со „Хавана блуз“. Во програмата се вклучени дури два филма во кои главни протагонисти се деца.

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

УМЕТНИЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ ДАЛИ ЌЕ ЈА ДОЧЕКААТ ЗАСЛУЖЕН

Доцнат национ пензии

Тие со помали пензии со душа ги очекуваат овие пари што почнаа да се исплаќаат од 1 јануари годинава зашто значајно им го олеснуваат пензионерскиот живот

П

Александра БУБЕВСКА

ензиите на заслужните уметници доцнат. Дел од нив, особено тие со помали пензии од околу 15.000 денари, велат дека им се исплатени додатоците само за јануари и за февруари, разочарани заради тоа што наградата за нивните творечки достигнувања нема да ја дочекаат. - Па, веројатно чекаат да умреме оти повеќето од нас се на таа возраст кога може секој ден да се замине, па сакаат да заштедат велат револтирано некои од уметниците со национална пензија. Всушност, се работи за додатокот на пензиите на околу 40 истакнати македонски уметници, повеќето со мали пензии, па додатокот за заслужни национални уметници на сите им се пресметува според тоа колкава пензија земаат редовно – за да се стигне до сумата од 35.000 денари – највисоката пензија во Македонија. Тие со поголеми пензии чекаат само неколку илјади денари, но тие со помали примања со душа ги очекуваат овие пари што почнаа да се исплаќаат од 1 јануари годинава зашто значајно им го олеснуваат пензионерскиот живот.

Свечено доделување на решенија за национа

- Тоа што го знам е дека овие додатоци треба да се исплаќаат ретроактивно и дека Министерството за култура редовно ни ги испраќаше решенијата. Можеби тие наши додатоци треба да се испланираат во буџетот - вели актерот Мето Јовановски. Иницијативата за овој вид награда на заслужните македонски уметници почна уште пред повеќе од две години, за во март годинава премиерот Груевски и министерката за култура Елизабета Канческа Милевска свечено да ги доделат првите 40 решенија. Претседателот на иницијативниот одбор за доделување национални пензии, Никола Атанасов, вели дека сè уште нема место за паника. - Точно е дека додатоците доцнат последниве месеци, решението за мартовската пензија ни стигна на 21 април, но парите не се префрлени, не знам зошто е така, можеби треба да се праша во министерството за финансии. Инаку, задоволен сум што успеавме

Познати германски актери во „С Продукцијата на филмот „Соба со пијано“ во режија на Игор Иванов - Изи соопштува дека во филмот ќе бидат ангажирани и двајца светски познати германски актери, Торстен Вогес и Ханес Вегенер. Со ангажманот на овие актерски имиња најновиот македонски филм добива уште поголем интернационален карактер, велат

од „Скопје филм студио“, продукцијата на „Соба со пијано“. Торстен Вогес има играно во голем број играни филмови и телевизиски серии. Меѓу другото толкува улоги во „Големиот Лебовски“, „Џиа“, „Деус Бигалоу: жиголо“ и во свет скиот хит „Осум милиметри“. Во поновата филмска продукција,


КУЛТУРА

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

АТА НАГРАДА

алните

лни пензии

да се договориме со министерката за култура за овие национални пензии и што Владата покажа грижа за уметниците - вели Атанасов. Од Министерството за култура, пак, тврдат дека пензиите од нивна страна се исплаќаат со редовна месечна динамика. Измените на Законот за култура, од 1 јануари годинава, ја отворија можноста уметниците и другите стручни работници од областа на заштитата на културното наследство, кои се добитници на наградите „11 Октомври“, „Св. Климент Охридски“ и „23 Октомври“ за долгогодишни остварувања во културата или за животно дело, да имаат право на месечен надомест од Министерството за култура во висина на разликата меѓу пензијата што ја остваруваат и највисоката пензија во Република Македонија. Во Словенија овој вид пензии изне суваат околу 1.500 евра, а во Грција дури 3.500 евра.

оба со пијано“ Вогес е актерски ангажиран во филмот „Смешни луѓе“. Ханес Вегенер, иако млад, веќе има одиграно голем број улоги, а меѓу поновите филмови во кои се појавува се „Комплексот Баадер Мајнхоф“, „Тројцата мускетари“ и најновото остварување на Стивен Спилберг, „Во ен коњ“.

21

Актерот Мето Јовановски награден во Бугарија Македонскиот актер Мето Јовановски и неговата партнерка Селма Алиспа хиќ од прет ста вата „Еден Пи ка со“, која е во продукција на „Сараевски во ен те атар“, ја освоија наградата за најдо бра парт нер ска игра на Ин тер на ци о нал ни от те атар ски фе сти вал за ма ли те атарски форми во Враца, Бугарија. „Еден Пикасо“ премиерно беше изведена минатата година во Сараево, а до сега има освоено неколку пре стижни награди. Работена е според делото на американскиот автор Џефри Хачер, кој за овој текст има добиено и Пулицерова награда. Претставата говори за позицијата на уметникот во времето на виорот од Втората свет ска војна. Партнерската игра на актерите Мето Јовановски и Селма Алиспахиќ

уверливо и вдахновено го бранат уметничкиот интегритет од секаков вид ропство и фашизам.

Нацоски со нова улога во Италија Најпознатиот македонски тенор Благој Нацо ски вчеравечер дебитираше во нова улога на оперската сцена во Калјари. Се работи за главната тенорска партија (Рибар) во операта „Славеј“ во три чина, прва опера на рускиот композитор Игор Стравински, напишана во 1914 по истоимената бајка на Ханс Кристијан Ан-

дерсен. Дел од улогите им припаѓаат на Романката Ва лентина Фаркас – славеј, Милена Сторти – ма лата готвачка, Маурицио Ло Пиколо – подлизурко, Ерменецот Артур Кочиниан - Бонзо. На оваа сцена ќе дебитираат и четворица афирмирани Грци, пред сè, во драмата во Грција, а тоа се: режисерот Томас Мо скопулос, сценографот Дионизис Фотопулос, кореографот Кристос Пападопулос и Ле фтерис Павлопулос, светло. За една седмица оваа опера ќе биде изведена шестпати, а во меѓувреме Нацо ски во Калјари настапи и во „Деветтата симфонија“ од Бетовен. За него ова е петто искуство на оваа сцена, а потоа летото ќе го помине во Швајцарија, каде ќе работи на нова продукција во операта „Севилскиот берберин“. - Секоја нова улога за мене претставува уште побогато искуство. Мило ми е што по стојано го наградувам мојот репертоар со нови улоги, но и од композитори што до сега не сум ги изведувал. Во овој случај навистина се работи за ремекдело, а тимот од Грција кој работеше на продукцијата сметам дека направи и од визуелна гледна точка прет ставата да биде уште поуспешна. Напорното темпо, кое ме исцрпува за време на пробите, го компензирам со прошетки и со релаксација покрај на прекрасните сардиниски плажи - вели Нацо ски.


22

КУЛТУРА

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

Главна награда за „Жени без мажи“

П

за домот и заубавината

ретставата „Жени без мажи и ништо повеќе“ или „Домот на Бернарда Алба“ од Федерико Гарсија Лорка, во режија на Софија Ристевска, а во продукција на „Мал драмски театар“ од Битола, ја освои главната наградата за најсовремена интерпретација на класична драма на Интернационалниот фе стивал на мали театарски форми во Враца, Бугарија. Македонската претстава ја освои наградата во конкуренција од 17 претстави. - Тоа е успех на една група предводена од доајенот Јоана Поповска и млади актери со кои моментно работиме уште еден театарски проект во копродукција со театар од Солун. „Мал драмски театар“ ќе продолжи со го стувања во странство за што има многу покани - изјави Благој Стефановски, основачот на „Мал драмски театар“. Прет ставата се занимава со проблемот на одземање на слободата од човечкото живеење. - Во претставата доминираат движечки партитури со европски поглед на работите

„Цвеќулиња“ на Андреевски во Крањ

и затоа очекуваме оваа претстава да се најде на повеќе сцени во Европа - изјави режисерката Софија Ристевска.

В сабота, со почеток во 19 часот, во галеријата на Македонското културно друштво во Крањ ќе биде отворена самостојна изложба на Сергеј Андреевски. Оваа изложба е дел од манифестацијата „Денови на Св. Кирил и Методиј“, која друштвото ја организира по јубилеен 20. пат, а Андреевски ќе се претстави со слики од најновиот циклус „Цвеќулиња“. Со својот својствен експресивен манир, Андреевски ги претвора цвеќињата во живи ликови, кај кои можат да се препознаат карактерни особини на луѓето. Изложбата ќе биде отворена до 12 јуни

ФОТО ВЕСТ

Во утрешниот број прочитајте се` за домот и за убавината

Скулптура на Трафалгар сквер во Лондон

Уметничкото дуо Мајкл Елмгрин и Ингар Драгсет, авторите на скулптурата што во февруари беше по ставена на северозападниот дел на

Трафалгар сквер во Лондон, изјавиле: „Наме сто да се слават воените победи и умрените, треба да се прославува хероизмот на растењето.“


МОЗАИК

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

23

Македонски барабан за успесите на Гаро

П

рвпат во историјата на Македонија, направен е барабан, најважниот инструмент од секој комплет тапани. Овој модел е „ред нат“ со потпис на Гаро Тавитјан и е специјално дизајниран по мерка на мајсторот. Моделот со потписот на Гаро Тавитјан ќе можат и други да го по седуваат со нарач ка. Ин струмент е ра ботен со голе мо вни ма ние и, спо ред из веду вачи те, се работи за ремек-дело. Горан Силјано ски и неговата фирма „ГС хендкрафт“ ги од браа нај уба ви те македонски дрвја, како што се македонската цреша и оревот од ср це ви ната на Ма кедо ни ја. Од бра но е и спе ци јал но сушено дрво. Оваа техника на правење инструмент првпат се из веду ва кај нас и се ви ка „стејв“, спојување на цели парчиња дрво во круг, што се прави само по на рач ка и е мно гу редок кон цепт во све тот би деј ќи ба ра мно гу труд и многу дрво. - Најубавиот факт е тоа дека е комплетно направен во Македонија првпат и е целосно домашен производ што ќе го пре зентираме цела година низ семинари, концерти и со документарец - вели Гаро.

Елтон Џон во болница 65-годишниот пејач е сместен во болница во Лос Анџелес поради сериозна инфекција на респираторниот систем. Елтон Џон првпат се пожалил по настапот во Лас Вегас минатиот викенд, а бидејќи не се чувствувал добро, бил префрлен во болница. - Жал ми е што ќе ги разочарам обожавателите, но ќе се видиме во октомври рекол Елтон Џон кој морал да одложи настап закажан оваа недела. Пејачот и активист за човекови права е под јаки антибиотици и се очекува да закрепне за неколку недели.

Француската марка за детска облека „З“ конечно во Македонија Француската марка „З“ за дет ска облека пристигна во Македонија. Ква литетната марка за дет ска облека е дел од групацијата „Заниер“, која повеќе од 50 години се занимава со креирање дет ска облека. Лидер во својата област, оваа групација во сво ето портфолио има 15 марки и лиценци од „Левис“, „Кензо“, „Жан Пол Готје“, „Пол Смит“. - Голем успех е во Македонија да се доне се ква литетна марка по до стапни цени. Тоа беше нашата намера – да го имаме свет скиот ква литет, но по цени што може да си ги дозволи поголемиот дел од населението. Марката „З“ зад себе има голема групација – лидер во креирање дет ска облека, а тоа за нас е вистински предизвик. Сигурни сме дека македонските потрошувачи знаат да проценат што е квалитет, а притоа да го добијат тој ква литет по цени до стапни за секого - изјави Благица Михаилова, ме-

наџерка за продажба. Француската марка дојде во Македонија по неколкуме сечни преговори и, како што истакна Михаилова, токму ана лизата на пазарот покажа ла потреба од ваков тип марка. - Многу е важно да ја прилагодите цената со квалитетот. Тоа е успехот на марката „З“ насекаде во светот. Сега тоа го имаме кај нас. Строгите меѓународни стандарди не ни дозволуваат понуда на нешто помалку од најдоброто. Оваа година групацијата „Заниер“ обележува 50 години од сво ето основање. Токму на оваа 50-годишнина, ние почнуваме да ја пишуваме историјата на оваа француска марка во Македонија - додава Михаилова. Свеченото отварање на продавницата ќе се случи на 30 мај 2012 година на улица Димитрие Чуповски, број 26, спроти „Мекдоналдс“ во центарот на Скопје.

статус: ЗОКИ БЕЈБЕ

Е, па, по милион години во официјалниот натпревар! Мислам дека Ка лиопи може со песна да си легне вечерва покрај Ромео. Кога ќе размислам, ова за нив двајца е приказна од филм. Од успешна група на 25-милионска држава (Југославија) до лична драма, па до враќање во земјата и, еве, до оваа ма ла победа вечерва, но голема за земјата од каде што доаѓаат! Опа бато:)


24

МОЗАИК

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

МОЗАИК

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПО ЧЕТИРИ ГОДИНИ, МАКЕДОНИЈА ВО ФИНАЛЕ НА „ЕВРОВИЗИЈА“

Калиопи: Знам колку им значи ова на Македонците! „БАБУШКИ“ НА ИНФУЗИЈА

С

Слободанка МАРКОВАЧЕВА

о одличен сценски и вокален настап со песната „Црно и бело“, нашата евровизиска претставничка Калиопи успеа да влезе во големото финале. По четири години неуспешно атакување за пласман во финалната вечер, Македонија конечно се најде на листата меѓу најдобрите земји-учеснички. - Славам вечерва од сè срце и за мене и за Македонија. По четири години, ние сме во финалето.Среќна сум! Бев среќна и кога ја отпеав песната, а сега сум многу посреќна. Од пораките што ги добив, а добив многу, знам колку тоа му значи на мојот народ во Македонија - изјави Калиопи на прес-конференцијата по настапот во втората полуфинална вечер.

НЕМА ПАТУВАЊЕ ВО АЗЕРБЕЈЏАН

Агенцијата за млади и спорт нема во план да организира патување до Азербејџан по успехот на нашата претставничка Калиопи. Овојпат Агенцијата нема да организира пат и сместување за македонските навивачи како што беше случај за успесите на кошаркарската репрезентација во Литванија.

На сцената во „Кристална сала“ во Баку, Калиопи со својот неверојатен вокал остави силен впечаток и стана една од миленичките на новинарските екипи во Азербејџан. Облечена во црн костум на „Армани“, нашата претставничка блесна како врвен и искусен професионалец кој знае како треба да изгледа и да се однесува на сцена. Веднаш по гласањето, Калиопи му се заблагодари и на нејзиниот поранешен сопруг и композитор на песната, Ромео Грил, кој отпатува заедно со македонската делегација во Азербејџан. - Ти благодарам што ме направи среќна, ми направи толку убави песни, но не само за мене, туку за сите луѓе, за да бидат среќни и тие - рече Калиопи. На финалето, вечерва, Калиопи настапува под реден број 22, а заедно со Македонија на евровизиската сцена во финалето ќе настапат и Литванија, Босна и Херцеговина, Украина, Шведска, Србија, Норвешка, Естонија, Малта и Турција. Во финалето во азербејџанската престолнина Баку ќе настапат вкупно 25 земји, по десет од двете полуфинални вечери, плус големата петорка Германија, Франција, Шпанија, Велика Британија и Италија. По завршувањето на втората полуфинална вечер, Калиопи ја доби поддршката и од бугарската претставничка Софи Марино-

Две од вкупно шест бабички на рускиот состав „Бурановски бабушки“ биле примени на инфузија, но шефот на руската делегација тврди дека нема место за паника, а бабичките добиле витамински коктел. Од друга страна, претставничката на Шведска, Лорин, во интервју за националната телевизија во Азербејџан изјавила дека пие лекови за смирување зашто само така може да се концентрира за настапот на евровизиската сцена. Шведската претставничка неодамна имала престој во клиника за психички болести, каде се лекувала од зависност. Лорин е изложена на многубројни критики и напади од западните медиуми и тоа поради расна омраза. Таа не сакала во својот тим танчери да има црнци, а тоа ги поттикнало медиумите да пишуваат против неа. Со употреба на лекови за смирување се пофалила и претставничката на Албанија, Рона Нишљу.

ва, која не успеа да влезе во финале. Софи веднаш по завршувањето на евровизиската вечер, преку јавување во живо на бугарската телевизија, ги повика сите Бугари да гласаат за македонската претставничка во финалето. Пред Калиопи, последен македонски финалист беше Каролина Гочева во 2007 година, по што имавме четири сушни години бидејќи Врчак, Тамара и Адријан, како и „Некст тајм“, Ѓоко Танески и Влатко Илиевски не успеаја да се пласираат. Затоа сите наши надежи беа насочени кон Калиопи.

25

„Верка“ ја почна балканската турнеја

Со вечерашниот концерт во летниот клуб „Хавана“, делчевската четворка „Верка“ и официјално ќе ја почне својата прва балканска турнеја. Инвентивната четворка, која зад себе има две долгосвиречки изданија „Џага“ и „Моторни песни“, последното со извонредни критики во и надвор од земјава, по подолго време во ново светло ќе се појави пред домашната публика и ќе презентира дел и од својот нов материјал на кој работеше изминатиов период. Без разлика на временските услови, концертот ќе се одржи во летниот клуб „Хавана“ со почеток во 21 часот. Како предгрупи, покрај најавените млади сили „Гласном“ и „Фанк шуи“, ќе настапат и „Трендкил“.

„Сребрна крила“ се враќа на сцената

Една од најпопуларните групи во поранешна Југославија, „Сребрна крила“, се враќа на музичката сцена по 25 години пауза. Пејачот на „Сребрна крила“, Владо Калембер, гитаристот Давор Јелавиќ Дадо и тапанарот Славко Пинтариќ Пишта го најавија својот голем повратнички концерт на 1 јули во Загреб. По него музичарите планираат десетина настапи во Словенија, а потоа ќе го поминат и целиот регион. Владо Калембер истакна за хрватските медиуми дека ова собирање со години „висело во воздухот“, но чекале музичките трендови повторно да се свртат кон поп-рокот. Групата „Сребрна крила“ настапуваше во Бугарија пред три години кога членовите почнаа посериозно да размислуваат за враќање на сцената, а наскоро планираат да објават и нов албум.

„Ти треба некој“ на „Суперхикс“ со рекордна гледаност По објавувањето на песната „Африка“, со која „Суперхикс“ ја освои наградата на „Златна бубамара на популарно ста” за најдобар видеоспот и за хит на годината, и по успехот на песната „На лута рана“, „Суперхикс“ вистински ги размрдаа своите обожаватели со уште една одлична најава на албумот. Само неколку дена откако неодамна објавената песна „Ти треба некој“ почна да се врти на македонските радио станици, „Суперхикс“ го промовираа и видеозаписот за неа. На 22 мај премиерно беше емитуван видеоспотот во режија на Благоја Неделковски, а тој веќе по стигна и свој рекорд со официјалното објавување на интернетскиот канал „Јутјуб“. Имено, само во првите 10 минути од по ставувањето, видеозаписот на „Суперхикс“ имаше 100

прегледувања, што е до сегашен апсолутен рекорд за македонските видеозаписи на интернетските медиуми. „Ти треба некој“ е логичен продолжеток на поранешните хитовски теми на групата како „Не сум твој тип“, „Чкембе-чорба“, а како што изјавува ат од „Су пер хикс“, тоа е ти пич на при казна за скопското „љубовно“ секојдневие. Приказна за големата љубов помеѓу една фи на скоп ска де вој ка-дома ќин ка и ус пе шен скопски кримина лец, мафијаш и уцену вач. Зад му зи ката и аранж ма нот на песната „Ти треба некој“ застанува целата група, автор на текстот е Петар Младеновски, а продуцент, повторно, како и на претходните две песни, е Гоце Симоновски. За новата песна „Суперхикс“ направија препев и на српски јазик.


26

ФЕЉТОН

Фељтон

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

(26)

Евлија Челеби е еден од најголемите светски патописци. Објавуваме извадоци од книгата „Евлија Челеби за Македонија“, издание на „Слово“ од Скопје, во која тој пишува за македонските градови, културата, економските, општествените и политичките карактеристики на градовите низ кои патувал

Познати се ресенските костени и круши

КАСАБА РЕСЕН Таа е наибство и слободен зе амет во Охридскиот санџак. Касабата, сме стена во широка долина, има 180 куќи, покриени со ќерамиди, со бавчи. Касабата е поделена на две маа ла. Едната половина од жителите се муслимани, а другата христијани. Има два михраба, од кои едниот ја прет ставува џамијата на Рамазан-бег од Битола, која се наоѓа во самата чаршија, покриена со ќерамиди, а има камено минаре. Во дворот од истата џамија е сме стен мектеб. Другата џамија е Хаџи Муратовата. Во Ре сен има медре са, дервишко теќе и амам, кој е задужбина на Савер заде. Во оваа касаба има и ан, како и двае сет мали, но вредни дуќани. Еднаш седмично е пазарен ден кога доаѓаат илјадници луѓе од околните села. Пазарниот ден

го искористив преку телали да го повикам народот во поход за одбрана на Мања. Мошне го стољубиви беа овдешните ајани Коџи-бег и Муртаза-бег, кои за моите луѓе и за луѓето на Охризаде дојдени со нас приредија богата гозба. Познати се ре сенските ко стени и ре сенската зимска круша, како и корењата од околните планини со црвена ќерамидна боја. Оваа боја е мошне ценета и во Европа. Трговци од сите вилаети купуваат илјадници вакви корења и откако добро ќе ги вр зат, ги но сат од вилает во вилает. Одовде, пак, се вративме на полјаната Усток, каде што останавме уште еден ден и една ноќ, од каде што, патувајќи кон запад, за 5 часа, преку селото Черибаши, втасавме во најблиското коначиште крај Охрид, каде што останавме уште една

ноќ. Следното утро се поздравивме со сите наши пријатели, па во придружба на мехтер музиката на охридскиот санџакбег, заедно со сета војска, кренавме во одбрана на Мања. Притоа не влеговме во Охрид, туку, заобиколувајќи ја полјаната Усток, повторно минавме низ селото Черибаши, од каде зедовме неколку христијани за водичи, па за пет часа дојдовме во чисто христијанското село Паз. Продолжувајќи кон кибла, се спуштивме удолу и втасавме во големото село касаба Преспа. ПРЕСПАНСКО ЕЗЕРО И КАСАБА ПРЕСПА Ова езеро, војводство, е каза и пашин-хас во Охридскиот санџак, но нема своја касаба. Меѓутоа, неговата нахија има 40 напредни села, од кои секое е небаре мала касаба. Некои од

овие села се наоѓаат крај самото езеро. Инаку, Преспанско Езеро е помало од Охридско, со четвртест облик. Неговата околна должина изне сува девет милји. Во истото има различна риба. И тоа е посебно еминство, иако се случува со истото езеро да раководи и еминот на Охридско Езеро. Одовде, минавме низ касабата Преспа, при што касабата Ре сен остана на нашата лева страна. Низ дабова шума дојдовме во селото Дербент, а потоа, за четири часа, бевме во христијанското село Ѓавато, на територијата на градот Битола. Одовде, одејќи кон исток, за пет часа минавме низ градот Битола, по што застанавме на едно одмора лиште. Овде слушавме илјадници славеи со тажни гласови. Претходно пишував за овој рајски предел.


за спорт

32-33

Кире Лазаров со Атлетико игра за европската круна

ФУДБАЛСКАТА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ПРИЈАТЕЛСКИ МЕЧ СО ПОРТУГАЛИЈА

„Црвено-жолтите“ против магијата на Роналдо

26.05.2012

sport@den.mk

28-29

ИДОЛ ДРОГБА

34

Во Монте Карло е важно да се дојде, но и да се победи

38-39


28

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

МАКЕДОНСКАТА ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ДЕНЕСКА ВО ЛЕИРИЈА (18 ЧАСОТ) ИГРА ПР

„Црвено-жо магијата н Пор ту га л ци те се подготвуваат за настап на Европското првенство во Украина и Полска, кое почнува на 8 јуни, а прв тест пред патот на ЕП 2012 дене ска во Леирија (18 часот) ќе им биде репре зентацијата на Македонија. Избраниците на Џон Тошак, предводени од капитенот Горан Пандев, против магијата на Кри сти ја но Ронал-

до, Нани, По стига, Пепе. Голем испит за „црвено-жолтите“ и испит на зрело ста во пре срет на квалификациите за Свет ското првенство во Бразил во 2014 година. Велшанецот на кормилото на нашиот национален тим најави дека би можел да ја одведе Македонија на СП во Бразил. Ова, де финитивно, е натпреварот што треба да покаже каде е македонската репре зентација во споредба со најсилните европски и свет ски селекции. Португалците се петторангирани на листата на ФИФА и се фаворити од сенка на Европското првенство и во

„Црвено-жолтите“ ќе излезат на мегдан со„европските Бразилци“, предводени од Роналдо

своите редови го имаат неверојатниот Кристијано Роналдо, кој имаше фантастична сезона со Реал Мадрид во Примера, а сега е фокусиран да ја одведе својата селекција до европскиот фудбал-

БИЛЕТИТЕ ЗА „МАГАЉЕШ ПЕСОА“ ОД 5 ДО 15 ЕВРА Денешниот пријателски натпревар меѓу Португалија и Македонија ќе се игра на стадионот „Магаљеш Песоа“ во Леирија, кој има капацитет од 23.500 гледачи. Најавите од Португалија се дека ќе биде исполнет до последното

место затоа што ова ќе биде премиерно претставување на португалската репрезентација во пресрет на настапот на Европското првенство. Цените на билетите се движат од 5 до 15 евра.


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

29

РИЈАТЕЛСКИ МЕЧ СО СЕЛЕКЦИЈАТА НА ПОРТУГАЛИЈА

олтите“ против на Роналдо

ски трон. Се подготвуваме за Европското првенство. Се зоната беше напорна, но сето тоа се заборава кога ќе го облечете дре сот на Португалија.

Се надеваме на успешен настап на ЕП 2012, а овој подготвителен период треба да го искористиме за да се подготвиме најдобро што можеме – изјави Кристијано Роналдо по доаѓањето во својата родна земја, приклучувајќи се во тренингкампот на националниот тим. Селекторот на „европските Бразилци“, Паоло Бенто, има на располагање фантастични фудбалери. Покрај капитенот Кристијано Роналдо, многу главоболки на македонската одбрана ќе à создаваат и Нани, По стига, Кварежма, Мутињо, па Џон Тошак ќе мора да смисли противигра за напаѓачкиот арсенал на Португалците. По пристигнувањето во Леирија, Џон Тошак успеа да ги избегне новинарите, но изјава даде капитенот Горан Пандев. Не е тајна дека Португалија е една од најсилните европски и свет ски фудбалски селекции. Португа лија има многу силна репрезентација. Ќе се потрудиме да се прикажеме во најдобро светло. Ние се подготвуваме за следните ква лификации, а вашата репре зентација се подготвува за Европското првенство. Драго ми е што допатувавме во вашата убава земја и се надеваме на убав натпревар - изјави Горан Пандев за португалските медиуми. Н.Г.

ПОРАЗ ОД 1-0 ОД ГЕНЕРАЦИЈАТА НА ФИГО

Единствениот пријателски натпревар меѓу Португалија и Македонија се одигра пред девет години, на 2 април 2003 година, во Лозана, Швајцарија, кога со голот на тогашниот капитен Луиш Фиго, португалските фудбале-

ри славеа со 1-0. Селектор на Португалците беше Луис Фелипе Сколари, а ниту еден фудбалер од таа генерација не е во сегашниот состав на Паоло Бенто. Во редовите на Македонија, од сегашните репрезентативци,

на средбата против Португалија што се одигра пред девет години настапија Горан Пандев и Бобан Грнчаров.


30

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

Вејд го одведе Мајами во финале на Истокот Двејн Вејд со 41 поен е најзаслужен што Мајами славеше со 93-105 на гостувањето против Индијана, со што „жешките“ успеаја да обезбедат пласман во големото финале од Источната конференција. Составот на Мајами многу рано се најде во двоцифрена негатива, но тогаш на сцена стапи Вејд, кој постигна дури 26 поени во првото полувреме, самиот направи резултатски пресврт и придонесе неговиот тим да ја забележи третата победа над Индијана за конечен триумф во оваа полуфинална серија. - Кога Крис Бош заработи повреда, на сите ни стана јасно дека ќе мораме да играме уште подобро за да го надополниме неговото отсуство. Мислам дека вечерва сите ја кренавме играта на едно повисоко ниво и сосема заслужено победивме – истакна Двејн Вејд. Леброн Џејмс повторно беше на своето вообичаено ниво и го заврши натпреварот со 28 поени, шест скока и седум асистенции, а Марио Чалмерс постигна 15 поени за Мајами. - Мајами е навистина силен тим. Некој ќе каже дека се ослабени со неиграњето на Бош, но тоа само значи дека поголем број нивни акции ќе одат преку Вејд и Џејмс, а сите многу добро знаеме колку е тешко да се запрат овие двајца кошаркари. Затоа, според мене, Мајами е еден од главните фаворити за титулата, а јас им посакувам многу среќа во натамошниот дел од плејофот – истакна тренерот на Индијана, Френк Вогел.

Велес - домаќин на шампионат во ендуро Под покровителство на Мотоциклистичката федерација на Македонија, a во техничка организација на МК Мото Велес, утре Велес ќе биде домаќин на првиот натпревар од шампионатот на Македонија во ендуро, кој ќе се одржи на патеката крај езерото Младост, традиционално, трета година по ред, Шампионатот на Македонија годинава е распишан во четири класи: Е1, Е2, Е3 и Т1 и се очекува рекорден број учесници, односно повеќе од 30 натпреварувачи од Македони-

ја. Двојните шампиони, Ивица Милошевиќ (Е2, МК Мотори – Скопје) и Виктор Ефремов (Т1, МК Мото Велес – Велес), ја почнуваат борбата за трета титула по ред и атакуваат на „златна кацига“, додека Валентин Тошев (МК Брзкруг – Велес) ќе ја брани титулата во класата Е3. Според најавите, на патеката нема да се појави, единствено, четвртиот шампион од 2011 година, Александар Петровски (МК Мотори), кој ќе им го препушти ме стото на подиумот на своите конку-

рентите од класата Е1. Патеката е со должина од 15 километри, а натпреварувачите ќе треба да ја поминат четирипати. Во рамките на секој круг ќе има и бр зински испит кој содржи елементи од мотокрос, ендуро и екстрим. „Бр зинецот“ ќе биде најпривлечен за публиката со оглед на конфигурацијата на теренот, одличната прегледност и панорамата од која се гледа целото езеро Младост. Покрај тоа, на патеката ќе има и две временски контроли и една контролна точка.

ГОЛЕМ УСПЕХ НА МАКЕДОНСКИ

Војдан С шампио Македонскиот интернационалец се закити со трофејот откако во финалната серија со Донецк го декласираше тимот на Азовмаш со 4-0 во победи

В

ојдан Стојановски со сема заслужено се закити со шампионската титула во Украина откако со својот тим Донецк славеше со максимални 4-0 во финалната серија против со ставот на Азовмаш. Токму македонскиот ас беше еден од главните фактори за големиот успех на Донецк, ако се земе предвид неговиот фантастичен придонес во текот на оваа финална серија. Имено, Стојановски во про сек во претходните четири натпревари по стигнуваше по 14,7 поени, со што е најдобар стрелец во ова финале. Тој имаше значаен придонес и во останатите статистички показатели, па не е никакво изненадување што македонскиот интернационалец во едно е и кошаркар со најмногу индекс-бодови во финалето, во про сек по 17,2 по натпревар. Впрочем, нашиот ас беше најзаслужен и за последниот триумф на со ставот на Донецк, од 79-84 на го стувањето кај Азовмаш. Тимот на Стојановски се наоѓаше на прагот да претрпи пораз откако имаше негатива од 19 поени по првото полувреме, но токму Војдан помогнат од Вуле Авдаловиќ го иницираше големиот резултатски пре сврт. Македонскиот репре зентативец беше најзабележителна фигура во својот тим, со 17 поени, пет скока, три асистенции и три украдени топки. Со самото тоа, Војдан Стојановски уште еднаш се покажа како извонредно засилување за тимот на тренерот Саша Обрадовиќ. Само за потсетување, Стојановски својата кариера во Украина ја почна во дре сот на Черкаси Мавпи, каде што со извонредни настапи експресно го привлече и вниманието на поквалитетните клубови од оваа земја. Следеше транс ферот во Донецк, тим каде што нашиот интернационалец беше најавен како засилување за


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ИОТ ИНТЕРНАЦИОНАЛЕЦ ВО ДРЕСОТ НА ДОНЕЦК

Стојановски он на Украина

освојување на титулата и каде што целосно ги оправда очекувањата на стручниот штаб и на управата на клубот. Токму затоа, челниците на Донецк ве-

ќе ги почнаа преговорите за долгорочна соработка со Стојановски, кој во следниот период би требало да потпише нов двогодишен договор со украинскиот првак.

31

И третиот брат Стојановски на чекор до титула Македонските кошаркарски „печалбари“ во Бугарија, Марин Докузовски и Дамјан Стојановски, се наоѓаат на чекор до освојување на титулата кај нашиот источен сосед откако со тимот на Лукоил академик стигнаа до триумф од 80-76 над Левски и поведоа со 2-0 во финалната серија и се наоѓаат на само една победа до одбрана на титулата. Доколку Лукоил остане шампион на Бугарија, тоа ќе значи и комплетирање на неверојатната сезона за семејството Стојановски, ако се земе предвид фактот дека тројцата браќа ќе се закитат со шампионски трофеј во три различни првенства. Имено, серијата успеси во ова спортско семејство ја почна Огнен Стојановски, кој како член на МЗТ Скопје ја освои двојната круна во домашниот шампионат и националниот куп. Следуваше титулата што Војдан Стојановски (братот-близнак на Дамјан) ја освои во украинскиот шампионат, па јасно е зо-

што сега сите со нетрпение го очекуваат исходот од финалето во бугарското првенство за успехот на ова семејство да биде комплетен. Што се однесува до вториот меч меѓу Лукоил и Левски, и овој дуел го одбележи израмнета игра и неизвесност сè до самиот финиш. Како пресудна на крајот, сепак, се покажа добро поставената игра во одбрана од страна на Марин Докузовски, кој им дозволи на противниците да постигнат само 14 поени во последната четвртина. - Знаевме дека нема да биде нималку лесно бидејќи Левски е одличен тим. Сепак, одбраната ни беше на потребното ниво, далеку подобра во однос на првиот меч, а во клучните моменти погодивме и неколку тројки, што ни беше доволно за да стигнеме до победата - изјави Докузовски. Дамјан Стојановски помина на теренот 12 минути, за кои успеа да реализира шест поени, сите од линијата за слободни фрлања.


32

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПОСЛЕДНА ПРЕСМЕТКА МЕЃУ ВАРДАР ПРО И МЕТАЛУРГ

НА ЗАВРШНИОТ ТУРНИР ОД РА

Лазаро за евр Билјана Б. ПЕТРУШЕВА

Вардарци во обид да ја достигнат деветката

Двата најголеми ривали на македонската ракометна сцена, Вардар про и Металург утревечер (20 ч.) во СРЦ „Кале“ ќе ја имаат последната пресметка сезонава во завршниот меч од плејофот за шампионската титула. Тензија на релација Кале - Автокоманда и обратно никогаш не недостига, но, за разлика од пред финалето во Купот минатата недела, во пресрет на новиот првенствен дуел е невообичаено мирно. Деветте гола позитива од првиот меч во Автокоманда (26-17) му даваат реално големи шанси на Металург да ја одбрани шампионската титула. Вардар про, и покрај негативата, на своја страна в недела ќе ја има психолошката предност и домашниот терен. „Црвено-црните“ сезонава на Металург му зедоа две финалиња и две титули, прво со регионалната лига СЕХА, а потоа и во Купот на Македонија. Севкупно, од четирите одиграни натпревари сезонава, Вардар про има две победи, Металург еден триумф и еден нерешен резултат во првиот меч од СЕХА лигата, а најавата од победникот во Купот на Македонија е дека сакаат да ја завршат сезоната со повеќе победи во меѓусебните пресметки со Металург. Во „Автокоманда“ во првото полувреме имаа еден гол предност (10-11), но 17-минутниот пад во вториот дел на крај ги чинеше убедлив пораз кој многу ги оддалечува од шампионската титула. - Девет гола е голема разлика, особено во вакви дуели. Но, ние ќе одиме на победа, тоа е сигурно. Ќе се обидеме да

сториме нешто невозможно и да ги до стигнеме тие девет гола разлика од „Автокоманда“. Можеби и ќе успееме, зошто да не - рече тренерот на Вардар про, Веселин Вујовиќ, по триумфот на неговиот тим во Купот. Иако значително разнишани по последниот пораз во „Борис Трајковски“, од Металург се сигурно дека ќе ја одбранат титулата и дека нема да му дозволат на Вардар да им направи ново изненадување. И „металурзите“ ќе одат на победат, но во преден план ќе им биде да ја сочуваат предно ста и да ја одбранат шампионската титула откако Вардар веќе им ги зеде другите две. - Имаме добра предност и треба да ја одбраниме. Девет гола, сепак, се голема разлика. Не очекувам некое големо изненадување, сепак треба многу работи да му се поклопат на Вардар за да направи десет гола разлика. Со бавната игра, што е специјалност на Металург, и да сакаат не можат да стигнат толку голема разлика. Без разлика на предноста, ние ќе одиме на победа во „Кале“ - вели првиот стрелец на Металург, Наумче Мојсовски. Металург брани предност за освојување на петтата шампионска титула во историјата на клубот, која го носи во квалификациите за ЛШ за следната европска сезона. Вардар про во својата ризница досега има освоено шест шампионски титули, но ниедна во последните три сезони. Судии на утрешното дерби во „Кале“ ќе бидат Сашо Кркачев и Ѓоко Колевски. Б.Б.П.

Н

а бо гатата колек ци ја ти тули и трофеи, Кире Лазаров викендов има шан са да го дода де и нај вред ни от - по бед нич ки от пехар во Лигата на шампионите. Најдобриот македонски ракометар со шпанскиот тим Атлетико Мадрид е дел од четирите најдобри еки пи во Евро па што ќе на стапат на за вршниот турнир во Келн. За ме сто во големото фина ле, мадридскиот тим дене ска (18 ч.) во полуфина лето ќе игра со Копенха ген. Пред нив, во пр вото полуфи на ле (15.15 ч.) за европско фина ле ќе се борат двете германски екипи, Кил и Фуксе Берлин. Атле ти ко Ма дрид е нај кон стант ни от тим во голе мата европ ска че твор ка и единствен учесник на сите три до сегашни изданија на Ф4 турнирот во Келн, во претходните две како Сиудад ре ал, а годинава како Атлетико Мадрид. На најдобриот македон ски ра коме тар, кој вто ра се зо на го но си дре сот на шпанскиот тим, ова ќе ми биде втора завршница во ЛШ. По ланското загубено фина ле од Барселона, годинава Атле ти ко Ма дрид че ка тре та сре ќа за че тврта шам пи он ска ти тула во Евро па. Сиудад ре ал, сега Атлетико Мадрид, има три европ ски ти тули и пет фи на ли ња во до се гаш ни те 19 изда ни ја на нај е лит ното европско клупско натпреварување и е втор нај ус пе шен тим во исто ри јата на ЛШ. Стабилно ста и силниот тимски дух го ставаат тимот, предводен од тренерот Та лант Ду ше ба ев, во уло га на голем фа во рит за европската титула во ЛШ. Првиот тест за Лазаров и за неговиот тим ќе биде денеш-

Ѓорѓиевска ја по Елена Ѓорѓиевска на подготовките со женската ракометна репрезентација на Македонија во Дојран заработи мала повреда на лакотот на левата рака. Иако се работи за повреда на нејзината шутерска рака, не е доведен во прашање нејзиниот настап на претстојните квалификациски мечеви на македонската


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

33

КОМЕТНАТА ЛИГА НА ШАМПИОНИТЕ ВО КЕЛН

о в со Атлетико игра опската круна

Во официјалната најава на страницата на ЕХФ, со потсетување дека тој е најдобриот стрелец во историјата на европските и на светските првенства и двапати најдобар стрелец во ЛШ, Лазаров ја доби додавката „машина за голови“. Македонскиот бек е моментно на третото место на листата на стрелците во ЛШ со 81 гол. Водечкиот Златко Хорват од Загреб КО заврши со 94 гола, но бидејќи тој веќе не е во игра, по двата натпревари во завршницата на ЛШ, Хансен или Лазаров сигурно ќе го симнат од врвот. Данскиот репрезентативец е втор на листата со 90 гола, а Лазаров има 91. Иако третата голгетерска титула со трет тим му е на дофат, Лазаров во своите изјави нагласува дека за него многу поважно е со Атлетико Мадрид да ја освои титулата во ЛШ отколку тоа дали ќе ја заврши сезоната како прв стрелец во ЛШ.

На најдобриот македонски ракометар ова му е втор настап во завршницата на ЛШ, а на Атлетико Мадрид трет по ред завршен турнир ни от дуел против скапи от Ко пен ха ген пред воден од дан ски от ре пре зен тати вец Ми кел Хан сен, кој во че твртфи на ле то го исфрли од игра актуелниот европски шампион, Барселона. - Копенхаген игра модерен стил на ракомет и ги чува своите најдобри перформанси за најсилните противници. Тие беа подобри од Барселона и заслужено го елими ни раа бра ни те лот на ти тулата. Си те екипи што стигнаа до завршницата теоретски имаат исти шанси да ја освојат титулата. Мо ра да би де ме ма кси мал но

концентрирани во полуфина лето. За победа во ре ша вач ки те дуе ли мо ра да се има сигурна одбрана и да го сопреме Хансен. Успешната одбрана значи поголема самодоверба во нападот и тоа води кон победа – истакнува Лазаров. Македонскиот капитен втора се зона по ред е прв стрелец во тимот и на шпанска и на европска сцена во Лигата на шампионите. Во најавите пред Ф4 турнирот во Келн токму македонскиот бек се по сочува како еден од главните адути и најзвучни имиња во компактниот тим на Атлетико Мадрид.

ЕВРОПСКИОТ ШАМПИОН ЌЕ ДОБИЕ 350.000 ЕВРА

Новиот европскиот ракометен шампион за триумфот во ЛШ ќе добие награда од 350.000 евра. Според ценовникот на ЕХФ, за финалистот е обезбедена награда од 250.000 евра, третопласираниот добива 200.000, а последниот - 150.000 евра. Екипите што стигнаа до четвртфиналето добиваат многу помали награди. Пласманот во четвртфиналето ЕХФ го наградува со 40.000 евра, во осминафиналето по 25.000 евра, а наградите за групната фаза се 80.000 евра за прво место, 40.000 евра за второ, 60.000 евра за трето, 50.000 евра за четврто и 40.000 евра за петто место. Според оваа скала, македонскиот првак Металург, кој сезонава стигна до осминафиналето, од годинашниот настап во ЛШ ќе прокнижи 85.000 евра.

вреди раката, но ќе игра во квалификациите репрезентација со Литванија и со Турција. - Освен повредата на Ѓорѓиевска, која се надевам нема да го доведе во прашање нејзиниот настап, сè друго функционира во најдобар ред. Во Дојран имаме можност во мир да се подготвуваме за претстојните дуели. Се подготвуваме и за двата меча што ни претсто-

јат, со Литванија и со Турција, но концентрацијата сега е главно на првиот дуел со литванската репрезентација - истакнува селекторот Гино Стрезовски. На подготовките во Дојран се 16 репрезентативки, а со задоцнување поради обврските во Италија, пред заминувањето за Литванија

ќе се приклучи и Билјана Црвенкоска. Репрезентацијата за Литванија заминува в понеделник и репрезентативките ќе имаат еден ден за одмор и за тренинг во Паневезис пред мечот на 30 мај. Последниот натпревар од квалификациите за ЕП 2012 против Турција е на 3 мај во Скопје. Б.Б.П.


34

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПОС ЛЕД НО ТО ИН ТЕРВ ЈУ НА ДИ ДИЕ ДРОГ БА КА КО ЧЛЕН НА ЛОН ДОН СКИ ОТ ПРЕ МИ ЕР Л

Во срцето секог останам играч н Извонредниот голгетер во интервју за весникот „Мирор“ зборува за радо ста по освоената титула европски првак, но и за одлуката за заминување од „Стемфорд бриџ“

Д

и дие Дрог ба има ка ри е ра ка ква што са мо може да се по са ка. Во осум те се зони минати во Челси освои сè што можеше, а врвот беше до стигнат на „Алијанц арена“ во Минхен, каде што овој изво нреден гол ге тер дој де до својата прва титула европски пр вак. Се пак, са мо не кол ку дена по освојувањето на овој тро феј, Дрог ба ја со оп шти својата одлука за разделба од клубот чиј дрес со гордост го но сеше толку долго време. Во ин терв ју за англи ски от вес ник „Ми рор“, овој иску сен гол ге тер проговори подетално за причините за таквата одлука, како и за гордо ста од титулата европски првак. uМожеш ли да ни кажеш нешто повеќе за твојата одлука? - Не са кав да при реду вам спе ктак ли, да об ја ву вам не кои сен за ци о нал ни ра боти, ед но став но чувству вав по-

ДРОГБА ЗА ТРЕНЕРИТЕ... За Жозе Мурињо...

- Сите знаат дека сум приврзан за Жозе Мурињо, кој ми даде сила кога почнував со Челси и од кого научив многу, и како играч и како човек. Тој веднаш ми го пренесе својот победнички дух, не само на мене, туку и на сите во Челси, и убеден сум дека немаше да успееме да станеме европски прваци доколку ја немавме можноста да работиме со него до пред неколку години. За Роберто ди Матео... - Ова беше многу тешка сезона за нас, поискусните фудбалери, кои со години освојував-

ме трофеи со Челси, а сега се најдовме во сосема неочекувана ситуација. Роберто ди Матео дојде и разговараше со секој фудбалер поединечно, ги искажа своите идеи за спасување на сезоната и тоа вроди со плод. Секој од нас ја прифати одговорноста, заигравме подобро како тим и успеавме во сите свои желби. Голем дел од заслугите сигурно му припаѓаат на Ди Матео.

За Сколари, кој сакаше да те испрати во Интер во размена за Адријано...

- Јас сум играч што секогаш ги почитува одлуките на тренерите. Сфаќам дека сум професионалец и дека како таков треба да го прифатам она што тренерот го мисли, без

треба да изле зам во јавно ста и на сите да им соопштам дека фина лето од ЛШ беше мој последен меч во дре сот на Челси. Ова беа фантастични осум години, за мене беше чест и задоволство да го но сам синиот дрес и да ги остварам сите свои соништа, да ги освојам сите овие трофеи. Најубаво од сè е што завршив на најдобар можен начин, со триумф во Лигата на шампионите. uШто е следно, да ли доне се одлука за иднината? - Немам доне сено одлука, но најважно за мене беше да ги запрам гласините за тоа да ли ќе играм во Челси и в година или ќе заминам во друг клуб. На сите им е јасно дека по осумте години секојдневно напредување, дојде времето да се каже збогум. Не знам каде ќе играм во следната се зона, но би сакал да додадам дека Челси е најдоброто нешто што ми се случило, не само како играч, туку и како човек. uДа ли токму успехот во ЛШ е причината за одлуката, да ли сакаш да заминеш додека се наоѓаш на врвот? - За мене е многу тешко што си заминувам. Дури и доколку не го осво евме пеха рот во ЛШ, тоа, во се кој слу чај, ќе ми беше многу тешка одлука. Осум години го разлика дали ми е во корист или не. Во случајот на Сколари, прифаќав дека тој го планира тимот без мене меѓу стартните единаесетмина и да бидам искрен, бев подготвен да си заминам од Челси. Сепак, се случи токму спротивното и јас останав уште долго во Лондон. За Андре Вилјас-Боас... - Андре е одличен пријател. Сè беше многу чудно, сите знаеме дека неговите тренерски способности се огромни, но, сепак, не му го даде на Челси сето она што го посакуваше. Морам да кажам дека вината не смее да се бара само кај него, туку и кај нас играчи, како и кај челниците на клубот.


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

И ГАШ

аш ќе а Челси бркавме овој трофеј, пред изве сен период во Москва бевме толку блиску, но, сепак, не успе авме да го кренеме во своите ра це, па нормал но бе ше да че ка ме но ва шанса. Кога ни се укажа можно ста, никој од нас не помислуваше на неуспех. uДа ли си изненаден што управата на клубот не стори доволно за да те задржи? - Знам дека во јавно ста по стои таков впечаток, но тоа, едно ставно, не е точно. Мојата одлука не е базирана на тоа што ми по нуди Чел си, во оп што не ста ну ва збор за пари. Разговаравме неколку пати, но никогаш за пари бидејќи тоа воопшто не беше главната по ента во овие преговори. Си туа ци јата е след на: осум годи ни бев овде и имав по ставено безброј цели. Осво ив сè што може ше да се освои, со трофејот во ЛШ ја ре а лизирав и последната за црта на цел. Ед но став но, сфатив дека немам повеќе предизвици и дека најдо бро ќе би де ако си за ми нам во друг клуб. uЗначи, не е точно дека си заминуваш од Челси бидејќи не ти бил понуден двогодишен договор? - Тоа не е точно. Јас можев да останам во Челси сè додека сум во форма, а знам дека ќе бидам во форма уште неколку години. Не станува збор за тоа дека клубот не ме почи ту ва или де ка не ме са ка во сво и те редо ви. Чел ни ци те зна ат што имам сторено јас за Челси и го почитуваат тоа, јас знам што има сторено клубот за мене и го почитувам тоа. uКако реагираа соиграчите кога има ја соопшти својата одлука? - На по голе ми от дел од нив им бе ше мно гу те шко би деј ќи зна е ја де ка за ед но со Тери, Лампард и Кудичини сум еден од основачите на овој тим на Челси. Јас сум горд не само на овие соиграчи, туку и на сите оние од претходните се зони, кои по-

могнаа Челси да биде клуб со реноме што ќе биде познат на сите континенти. uКаде се гледаш себе си, да ли си во контакт со Николас Анелка? - Дефинитивно ми е потребен нов предизвик. Кога дојдов во Челси, имав предиз вик да ста нам подо бар играч и да освојам што повеќе трофеи. Сите желби повр зани со овој клуб ми се исполнети и сега ќе треба да се решам за нешто ново. Сигурно нема да играм во друг англиски клуб, а точ ната де сти на ци ја не ма да ја дознаете наскоро. Повеќе сакам да уживам во последните успе си отколку да се бр зам со одлуката за иднината. Зборував со Николас Анелка, кој се чувствува убаво во Кина, игра за квалитетен тим, но јас не мам до не се но од лу ка да ли да му се приклучам, без оглед на тоа што медиумите шпекулираат токму со тоа. uШто ти кажа Роман Абрамович кога му соопшти дека ќе си заминеш? - Ми рече де ка це лос но ме раз би ра, дека го почитува мојот избор, а јас му реков дека во срцето засекогаш ќе останам играч на Чел си. Во пос лед ни те не кол ку дена че сто разговаравме, тој е многу добар човек, кој ни даде сè на мене и на мо ето семејство. Ми овозможи да уживам во работи за кои можев само да сонувам додека растев во Брегот на Слоновата Ко ска и мислам дека ни самиот не е све сен колку сум му благодарен.

ТОРЕС МОЖЕ ДА МЕ НАСЛЕДИ uТвоето заминување отвора простор за

Фернандо Торес да те наследи како предводник на нападот на Челси. - Сите знаат дека Фернандо е одличен фудбалер. Имаше тежок старт на авантурата во новиот клуб, но тоа може да му се случи секому. Првите неколку сезони беа многу тешки и за мене, но сега веќе никој не се сеќава на тоа. Луѓето треба да разберат дека не е лесно да се игра за Челси и дека е потребно да помине време за целосна адаптација на стилот на игра што се негува овде. Воопшто не се сомневам дека Фернандо ќе одговори на предизвикот и следната сезона ќе биде вистински лидер на овој тим.

ТРЕНЕР ВО ИДНИНА, ЗОШТО ДА НЕ Дали се гледаш себеси како тренер по завршувањето на играчката кариера? - Зошто да не, но тоа не е нешто на што размислувам во моментов бидејќи сметам дека можам да играм уште неколку години. Мислам дека научив многу од големиот број тре-

нери со кои имам работено и дека тоа можам да го пренесам. Сфатив дека најважното нешто за тренерите е начинот на кој комуницираат со играчите. Подеднакво е важно да си добар психолог колку и фудбалски тактичар, едното едноставно не може без другото.

35

Се гради нов тим на „Стемфорд бриџ“

Челси успеа да се закити со титулата европски првак, но челниците на овој клуб ќе имаат полни раце работа за да состават моќен тим што во следната сезона ќе може да го одбрани трофејот во Лигата на шампионите. Имено, Дидие Дрогба веќе објави дека во следната сезона нема да биде дел од овој англиски фудбалски гигант откако неговиот договор со Челси ќе истече следниот месец. Во слична ситуација се наоѓаат и Жозе Босингва и Саломон Калу, двајца фудбалери што беа дел од стартниот тим во финалето од ЛШ со Баерн Минхен, но на кои управата на Челси нема намера да им понуди нови договори и ќе добијат одврзани раце за да заминат во друг клуб. Ако на ова се додаде и неизвесниот статус на Фернандо Торес, кој најави заминување поради незадоволство од слабата минутажа, и Бранислав Ивановиќ, за чии услуги се интересира Реал Мадрид, јасно е дека „сините“ ќе треба да ангажираат барем пет-шест суперквалитетни засилувања доколку сакаат да бидат конкурентни во Премиер-лигата и во Лигата на шампионите следната натпреварувачка сезона. Приоритет на клубот сигурно ќе биде засилување на навалната линија и пополнување на огромната дупка што ќе настане со заминувањето на Дидие Дрогба. Се шпекулира со имињата на Фалкао од Атлетико Мадрид и на Хулк од Порто, а лесно може да се случи газдата Роман Абрамович да го одврзе кесето и на „Стемфорд бриџ“ да ги доведе двајцата елитни голгетери, кои функционираа беспрекорно еден крај друг додека заедно го носеа дресот на Порто. Најавено е дека Челси ќе им понуди нови договори на Лампард, Есиен и на Малуда, па нема да има потреба од преголеми рокади во средниот ред. За овој дел од тимот веќе е договорен трансферот на Марко Марин од Вердер, но се очекува на „Стемфорд бриџ“ да дојде и еден плејмејкер од светска класа, или Лука Модриќ од Тотенхем или Еден Азар од Лил.


36

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ЈОАКИМ ЛЕВ РАСПОЛАГА СО ШАРЕН СОСТАВ ЗА ЕП 2012, НЕШТО ШТО ВО МИНАТОТО БЕШЕ НЕ

Обединетите бои на Гер

В

о последните четири години на најпознатите телевизиски канали во Германија редовно се врти рекламата во која неколку Германци од различни национално сти имаат караница во кафеана, на работ се на тепачка, но во тој момент на ТВ екраните се појавува фудбалската репре зентација и се свири химната на денешна мултинационална Германија. Одеднаш сите се прегрнуваат, стојат мирно и ја пе ат својата химна. Недоразбирањата се забораваат, а сите се фокусираат на фудбалскиот натпревар и ја бодрат репрезентацијата. Ова е видеоспотот со кој Фудбалската федерација на Германија темелно ги едуцираше своите фанови и ги подготвуваше најпрво за Свет ското првенство во Јужна Африка, а сега и за Европското првенство во Украина и Полска, испраќајќи силна порака дека бундес-репрезентацијата е национална гордост и за неа треба да навиваат сите, без разлика на расната и на националната определба. Не е ова ништо ново затоа што навивачите веќе неколку години им се радуваат на своите фудбалски херои, кои не се чистокрвни Германци. Но, ако пред де сетина години „странците“ во селекцијата на Германија беа реткост, тројца на СП 2002, односно петмина на СП 2006, на мундијалот во Јужна Африка селекторот Јоаким Лев имаше дури 11 фудбалери кои настапуваат за Германија, а нивните корени потекнуваат од друга држава. Денес бундес-тимот е уште пошарен и повторно е предводен од ветераните Мирослав Кло се и Лукаш Подолски. Тие и не се толку возрасни за да бидат нарекувани ветерани, меѓутоа заедно имаат одиграно 219 меча за германската фудбалска репрезентација. Освен нив, во селекцијата на Јоаким Лев за мундијалот во Јужна Африка се наоѓаа и Џером Боатенг, кој има потекло од Гана, а неговиот брат одбра да игра токму за африканската селекција. Во тимот беше и Нигериецот Денис Аого, како и Тунижанецот Сами Кедира, Бразилецот Какау, Бо санецот Марко Марин, Турците Ме сут Озил и Сердар Ташчи, Полјакот Пјотр Троховски и Марио Гомез, кој има шпански корени. Сите овие фудбалери се наоѓаат на поширокиот список на селекторот Јоаким Лев и за Европското првенство во Украина и Полска. - Многунационалната Германија функционира добро дури и на фудбалски план. Повикот за обединување ни беше потре-

Клосе, Подолски, Кедира, Озил, Боатенг, Аого, Какау, Марин, Троховски, Гомез се германски репрезентативци што имаат потекло од друга земја, но ќе ги бранат боите на бундес-тимот на ЕП 2012 бен, особено во ова време на економска криза кога разликите на расна и на етничка основа сè повеќе доаѓаат до израз. Сега е период за фудбал, Германија ќе настапува на Европското првенство и фудбалерите треба да знаат дека сите граѓани им ја даваат неопходната поддршка – вели спортскиот директор на германската фуд-

балска репрезентација, Оливер Бирхоф. Во Германија има повеќе од 15 милиони граѓани со емигрант ско потекло. Во фудбалската репрезентација до 21 година, која во 2009 година стана шампион на Европа, дури девет првотимци во селекцијата беа „увезени“. Претходно, Германците беа и континентални шампиони во млади-


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ЕЗАМИСЛИВО ЗА БУНДЕС-ТИМОТ

манија

те категории, до 17 и до 19 години, и исто така голем број играчи имаат емигрантско потекло. Фудбалската федерација на Германија се обидува да го селектира најдоброто без разлика на етничката националност. - Освен Какау, кој доби германско државјанство на 28-годишна возраст, сите останати репрезентативци во со ставот на Јоаким Лев што имаат потекло од друга земја, ги поминаа речиси сите младински фудбалски селекции на Германија. Тие одлично го зборуваат германскиот јазик, ги поминаа сите психолошки бариери и спокојно можат да кажат: „Да, јас играм за Германија затоа што се чувствувам како Германец“ - истакна Бирхоф. Приказната стара веќе девет години вели дека тогашниот полски селектор му го донел дре сот на Полска на Лукаш Подолски и го замолил да го облече и да прифати да игра за земјата од каде што потекнуваат неговите родители. Впрочем, и тој е роден во Полска, во градот Гливице, но на двегодишна возраст заедно со своето семејство се пре селил во Германија. Неговиот татко Валдемар бил профе сиона лен фудба лер кој го освоил и шампионатот на Полска, а неговата мајка Кристина своевремено била ракометна репре зентативка во полскиот тим. Сепак, Подолски одамна реши дека се чувствува како Германец и сака да ги брани боите на оваа репрезентација. - Отсекогаш сум велел дека јас имам две татковини, Германија и Полска, но својот фудбалски пат го чекорев во Германија и токму затоа одбрав да настапувам за оваа репре зентација. Но, тоа е веќе историја, а сега треба да се фокусираме на што е можно подобри настапи на Европското првенство - вели Лукаш Подолски. Во последните три години, обврската да ја креираат играта на Германија ја добија Ме сут Озил и Сами Кедира. Со своите одлични игри тие стигнаа и до фантастични трансфери во Реал Мадрид, тим со кој ја освоија и титулата во Примера. - На ЕП 2012 ќе заминеме со една цел, да го освоиме шампионатот. Покрај нас има и други фаворити, пред сè Шпанија и Холандија, но ние сме Германија и од нас ривалите секогаш се плашат - вели Кедира. Селекторот Јоаким Лев верува во својот избор и воопшто не се сомнева дека „обединетите бои“ на Германија и на ЕП 2012 ќе блеснат во полн сјај.

37

Раул во хуманитарна мисија во Чад

Само неколку дена откако потпиша договор со Ал Ахли, Раул Гонзалез се зафати со хуманитарна работа и заедно со својот агент Џин Карвахал отпатува во Африка, како дел од програмата на Обединетите нации за борба против сиромаштијата. Шпанскиот голгетер мина еден ден во Чад, каде одигра фудбалски меч со локалното население, по што разговараше со жителите на Сахин за проблемите со кои се соочуваат. - Мора да се ре агира за да им се по-

могне на овие луѓе. Производството на храна во оваа земја е сериозно опаднато и мора да се преземат мерки за да се овозможи жителите на Чад сами да бидат дел од овој проект. Секако дека се потребни вложувања, но по стојат институции што можат да помогнат сето ова да се реализира - изјави Раул. Според неофицијалните информации, Обединетите нации ќе треба да издвојат околу 97 милиони долари за реализација на овој проект.


38

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ВИКЕНДОВ СЕ ВОЗИ НАЈГЛАМУРОЗНАТА ТРКА ВО ФОРМУЛА 1 ЗА ГН НА МОНАКО

Во Монте Карло е важно да се дојде, но и да се победи Б

олидите од Формула 1 овој викенд се на најгламурозната станица, на трката за Големата награда на Монако, што по јубилеен, 70 пат ќе се вози низ улиците на Монте Карло. Гламурот, кој е придружен елемент на кнежевската трка, престижот да се дојде, но и да се победи во Монте Карло, најавениот дожд и непредвидливоста на стартот од оваа сезона на Ф1, се доволна најава за нови возбудливи моменти во октанскиот циркус. - Монако е нешто друго, тешко е да се каже што ќе биде таму. Глупаво е да се издвојуваат трките бидејќи сите се еднакво важни, но таа во Монако е по себна. Нема подобро чувство од добро завршена работа на таа трка. Иако, многу е тешко, речиси невозможно да се одработи викенд без грешка - истакнува поранешниот шампион Кими Раиконен. Повратникот во Ф1 зад воланот на Лотус, кој на претходната трка во Барселона беше трет, е еден од фаворитите за триумф во Монако. И покрај проблемите со болидот на вчерашниот официјален тренинг, Раиконен е сигурен во своите можности. - Не направивме толку обиколки колку што планиравме, но тимот работи сериозно

Џенсон Батон од Мекларен беше најбрз на вчерашниот тренинг пред тој да биде нарушен од дождот

за да се исправат работите на болидот како што сакав јас. Болидот е добар и не се плашам дека не извозевме доволно километри тука. Сепак, ова е Монако - патеката која сите ја знаеме многу добро - вели Раиконен, кој победи во Монте Карло од 2005 година, тогаш во болидот на Мекларен. Трката во Монако се вози уште од 1929 година, а 21 година потоа таа е вклучена во Светското првенство во Формула 1 и досега се одржани 69 трки за кнежевската титула. Најмногу победи во Монте Карло имаат возачите на Мекларен, кои 15 пати се искачиле на победничкиот подиум, а од возачите најуспешни се Аиртон Сена со шест победи и Михаел Шумахер со една помалку. Трката во Монте Карло речиси цел век се вози на непроменета патека. Пред десет години беа направени само мали интервенции на свиокот Раскасе и просторот каде што се сместени боксовите. Ова е една од најбавните трки во шампионатот и возачите во текот на трката

МОНТЕ КАРЛО НИЗ БРОЈКИ uДолжината на патеката во Монте Карло

е 260.520 километри

uНа трката се возат 78 круга, а секој круг

има по 3.640 км

uНајбрзо време од 1:14.439 минута

на патеката постави Михаел Шумахер во 2004 година uМекларен има 15 победи во досегашните 69 изданија uСедум од активните возачи имаат победи во Монте Карло uШумахер има пет, а најуспешен е Аиртон Сена со шест победи

настојуваат што помалку да ги оптоваруваат сопирачките кои значително се трошат низ улиците на Монте Карло. Посебно при влегувањето во Портие, најбавниот свиок во целиот календар во Формула 1. - Иако овде просечната брзина е најмала од сите трки, секогаш имате чувство дека сè е неверојатно брзо. Тоа е поради големото забрзување на некои делови и поради фактот што ѕидовите се толку близу. Овде нема простор за грешка - истакнува Луис Хамилтон. Возачот на Мекларен се надева дека токму на најпре стижната трка ќе го скрши малерот и, конечно, ќе ја прослави првата победа сезонава. Британецот е еден од седумтемина активни возачи кои го почувствува ле триумфот во Монако. Покрај Шумахер, кој има пет титули од оваа трка, во ова друштво се и Фернандо Алонсо, кој има две титули, а со по една се Раиконен, Хамилтон, Батон, Вебер и Фетел. Алонсо овде никогаш не победил со Ферари, но се надева дека можеби годинава на италијанскиот тим ќе му ја доне се пре стижната титула што ја чека уште од 2001 година. Освен тоа што титулата во Монако за секој возач е попо сакувана од секоја друга, дополнителна неизвесност пред утрешната трка вне сува и фактот дека на претходните пет натпревари од годинашниот шампионат победи славеа пет различни возачи од пет различни тима. Во генералниот поредок во конкуренција на возачи во водство се Себастијан Фетел и Фернандо Алонсо со по 61 бод, пред Луис Хамилтон кој има 53, Кими Раиконен со 49 и Марк Вебер со 48 бода.


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ПОНУДА ОД 100 МИЛИОНИ ФУНТИ ЗА ХАМИЛТОН

Мекларен му понудил нов петгодишен договор на Луис Хамилтон, тежок 100 милиони фунти. Со оваа понуда и основна плата од 20 милиони фунти годишно, Хамилтон ќе биде најдоброплатениот британски спортист во светот. Иако формалните разговори за продолжување на соработката треба да почнат наскоро, британскиот возач, кој во програма-

та на Мекларен беше вклучен на деветгодишна возраст, повеќе пати нагласил дека сака да остане во тимот. Доколку го потпише новиот петгодишен договор, Хамилтон ќе остане во Мекларен во тандем со Џенсон Батон најмалку до 2014 година, кој лани, исто така, го продолжи договорот со Мекларен за три години.

БОМБА ВО ПРЕС ЦЕНТАРОТ

Пред влезот во прес-центарот во Монако, вчера била фрлена сомнителна бела пластична кутија во која е пронајдена бомба. Локалната полиција брзо интеревенирала, влезот бил затворен, а новинарите евакуирани од задниот влез. По интервенцијата на експертите за експлозив, утврдено е дека бомбата е со мала јачина, но експлозијата, сепак, предизвикала силна врева и распрснати парчиња пластика. Ова е втор пат последователно да се случува ваков инцидент во пресрет на трката за ГН на Монако.

МЕКЛАРЕН ГО ФАВОРИЗИРА ЛОТУС Возачите на Мекларен, Џенсон Батон и Луис Хамилтон, најавуваат победи за себе, но фаворитската улога на утрешната трка им ја даваат на болидите на Лотус. Батон беше најбрз на вчерашниот прв тренинг оставајќи ги зад себе Ромен Грожан и двоецот на Ферари, Фелипе Маса и Фернандо Алонсо. Втората тренинг-сесија не се одржа бидејќи патеката во Монте Карло стана премногу лизгава поради дождот. Иако Батон имаше најдобро време, тој, сепак, потенцира дека болидите на Лотус биле најбрзи. - Болидот на Лотус, според мене, е фаворит за овој викенд. Кога и да излезат на патеката, се многу брзи, прават добри обиколки и навистина претставуваат опасност за нас. И ние имаме добар болид, не знаеме што нè очекува бидејќи не успеавме да направивме доволно тестови со меките гуми, но тоа генерално е исто за сите тимови. Ќе биде забавно викендов најави возачот на Мекларен.

39


40

СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

СПОРТСКИ АРЕНИ „РОЛАН ГАРОС“

В НЕ ДЕ ЛА ПОЧ НУ ВА ВТО РИ ОТ

Надал „Ролан Р

Француски тениски храм Комплексот „Ролан Гарос“, кој е дом на Отвореното првенство на Франција уште од 1928 година, е преполн со сопствена традиција и специфично сти, како што тоа, впрочем, е случај и со комплексите на кои се играат останатите три гранслем-турнири. Идејата за изградба на првиот стадион од „Ролан Гарос“ се појавила во 1927 година кога Франција стигнала до титулата во Дејвис-купот. Охрабрени од тој успех Французите решиле да изградат сопствена „специја лизирана“ тениска арена, на која следната година успеаја да ја одбранат и титулата во Дејвис-купот. Стадионот го но си името на Ролан Гарос, француски херој од Првата свет ска војна. Ролан Гарос бил француски воен пилот кој прв го прелетал Средоземно Море, а потоа за време на Првата светска војна самиот урнал пет непријателски авиони. Тој го загубил животот во авионска битка во 1918 година. Како дел од комплексот има голем број ре сторани, продавници, но најимпресивно изгледа „Тенисеум“, музејот каде што може да се видат видеа, фотографии и најраните почетоци на тенисот како спорт, не само во Франција, туку и низ светот. Еден од најимпре сивните делови од „Тенисеум“ е про сторот по светен на тениските рекети, каде што може да се видат повеќе од 100 вида реквизити со кои се играл овој спорт од

1950 година, па сè до дене ска. Централниот терен го но си името Филип Шатрие, во чест на долгогодишниот претседател на Француската тениска федерација, кој ќе остане и запаметен како најзаслужен што тенисот се врати на листата на олимписки спортови од 1988 година. На овој стадион, што е со капацитет од 14.840 гледачи, традиционално се играат финалните натпревари во сингл во машка и во женска конкуренција. Вториот по големина стадион од овој комплекс, „Сузан Ленглен“, е изграден во 1994 година и може да прими 10.068 гледачи. Овој стадион го но си името на легендарната француска тенисерка од почетоците на овој спорт, ако се знае дека Сузан Ленглен освоила по шест титули на „Ролан Гарос“ и на „Вимблдон“ во периодот од 1914 до 1926 година. Уште пред неколку години беа обелоденети плановите за проширување на целиот овој комплекс на поголема површина. Со овој план се предвидени изградба на уште еден стадион и модернизација на објектите во комплексот, за што ќе бидат потрошени дури 300 милиони евра. Како еден од најзначајните делови од оваа модернизација се наведува ставањето подвижен покрив на „Филип Шатрие“, со што на овој терен би можеле да се играат мечеви дури и во услови на дожд.

афаел Надал е голем фаворит за освојување нова титула на „Ролан Гарос“, вториот гранслем за оваа година што в недела стартува во Париз. Не е никаква тајна дека Шпанецот важи за доминантна фигура кога станува збор за турнирите на земјена подлога, но особено импресивни се неговите резултати на овој гранслем. Имено, во седумте години колку што настапува на Отвореното првенство на Франција, Надал дури шестпати успеал да триумфира во Париз. Единствениот пораз го претрпе во 2009 година во четвртфиналето од Робин Содерлинг, година во која Роже Федерер стигна до својот единствен трофеј на „Ролан Гарос“. За разлика од минатата година, кога загуби неколку финалиња на земјена подлога од Новак Ѓоковиќ, овојпат Шпанецот допатува во Париз во одлична форма, освојувајќи трофеи на три од четирите последни турнири на кои настапи. За неговата самодоверба да биде уште поголема, во последните две финалиња тој го совлада токму Ѓоковиќ, докажувајќи дека го надминал „комплексот“ во дуелите со српскиот тенисер што го имаше во текот на 2011 година. - Не сум задоволен од начинот на кој играв во финалето во Рим. Знам дека во Париз ќе бидам уште подобар, станува збор за еден од моите омилени турнири и ќе дадам сè од себе за да го одбранам трофејот - изјави Надал. Шпанецот со освојувањето на ланскиот пехар се израмни со Бјорн Борг како тенисер со најмногу трофеи на „Ролан Гарос“, па јасно е дека Надал годинава ќе се обиде да го надмине достигнувањето на легендарниот шведски тенисер. Во прилог на Надал оди и неговата доминација кога станува збор за дуелите на земјена подлога против неговите главни противници за тронот, Новак Ѓоковиќ и Роже Федерер. Со двете последни победи над Ѓоковиќ во Монако и во Рим, Шпанецот сега има забележано 11 победи и само два пораза од прворангираниот светски тенисер. Уште поимпресивни се неговите резултати во дуелите со Федерер кого Надал го има совладано 12 пати, наспроти само два пораза на земјена подлога во изминатите години. Сепак, и Ѓоковиќ и Федерер влегуваат со


СПОРТ

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

41

ГРАНС ЛЕМ-ТУР НИР ЗА 2012 ГО ДИ НА, НА КОЈ ШПА НЕ ЦОТ ВА ЖИ ЗА ГО ЛЕМ ФА ВО РИТ

е страв и трепет на Гарос“ Рафаел Надал има забележано 45 победи и само еден пораз во последните седум изданија на овој турнир, што го прави голем фаворит за пехарот

свои сметки во овој гранслем-турнир. Српскиот тенисер ќе се обиде да „врзе“ четири гранслем-трофеи во серија откако триумфираше на Вимблдон и на Отвореното првенство на САД во 2011, како и на Отвореното првенство на Австралија на почетокот од оваа година. Од друга страна, Федерер веќе најави дека е подготвен да атакува на првото место на листата на АТП, кое во моментов му припаѓа на Ѓоковиќ, а за приближување до таа цел на Швајцарецот му е потребно да стигне до својата втора титула во Париз. Многу интересно се очекува да биде и на женскиот дел од турнирот, каде што улогата на бранителка на трофејот ќе ја има кинеската тенисерка Ли На. Таа потврди дека се наоѓа во одлична форма со пласманот на последниот турнир во Рим, но тешко е да се поверува дека Ли На ќе ја одбрани круната ако се земе предвид одличната форма на првите десет тенисерки од листата на ВТА. Најмногу шанси во битката за трофејот à се даваат на Марија Шарапова, која не ја крие желбата, конечно, да се закити со пехарот што à недостига во нејзината богата колекција. Русинката игра сè подобро на земјена подлога, во последниот месец триумфираше во Минхен и во Рим, па сигурно со голема самодоверба допатува во Париз во атак на француската тениска круна. Викторија Азаренка, која ќе ја има улогата на прва носителка, се соочува со проблеми поради незгодната по-

вреда, па интересно ќе биде да се види колку таа ќе биде во можност да го даде својот максимум на овој гранслем-турнир. За фаворитка од сенка многумина ја сметаат Серена Вилијамс, која дејствува моќно по враќањето од повредата. Искусната Американка го предаде својот меч од полуфиналето во Рим на Ли На поради ситна повреда истакнувајќи дека, сепак, очекува да биде максимално подготвена за да атакува на трофејот на „Ролан Гарос“, што би бил нејзин втор откако првиот го освои пред цели десет години, со триумф во финалето над нејзината сестра Венус.

РАСТАТ И ПАРИЧНИТЕ НАГРАДИ

Експанзијата на тенисот како спорт придонесува од година в година да растат и паричните награди за победниците на најголемите турнири. Така, годинава повторно доаѓа до раст на наградите на „Ролан Гарос“, па победниците во машка и во женска конкуренција ќе си заминат дома со по 1.250.000 евра, како и со по 2.000 бода.

Поразените финалисти и кај мажите и кај жените ќе си заминат дома со премии од по 625.000 евра, додека тенисерите што ќе загубат во полуфиналето ќе го напуштат Париз побогати за по 310.000 евра. Само за информација, оние тенисери и тенисерки што ќе бидат поразени веќе во првото коло од Ролан Гарос, како утеха ќе добијат по 18.000 евра.

ДЕСЕТ ПОСЛЕДНИ ФИНАЛИЊА МАЖИ 2011 Надал – Федерер 2010 Надал – Содерлинг 2009 Федерер – Содерлинг 2008 Надал – Федерер 2007 Надал – Федерер 2006 Надал – Федерер 2005 Надал – Пуерта 2004 Гаудио – Корија 2003 Фереро – Веркерк 2002 Коста – Фереро

3-1 3-0 3-0 3-0 3-1 3-1 3-1 3-2 3-0 3-0

ЖЕНИ 2011 Ли На – Скијавоне 2010 Скијавоне – Стосур 2009 Кузнецова – Сафина 2008 Ивановиќ – Сафина 2007 Анин – Ивановиќ 2006 Анин – Кузнецова 2005 Анин – Пирс 2004 Мишкина – Дементиева 2003 Анин – Клајстерс 2002 С. Вилијамс – В. Вилијамс

2-0 2-0 2-0 2-0 2-0 2-0 2-0 2-0 2-0 2-0


42

СПОРТ

Спортски легенди

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ВИТАЛИЈ ШЧЕРБО

Совршениот гимнастичар

Ако не е најдобар, како што тврдат многу стручњаци, тогаш Виталиј Венедиктович Шчербо сигурно е најкомплетниот гимнастичар на сите времиња. Доволна потврда за тоа се олимписките и светските злата што ги освои во сите гимнастички дисциплини. На првиот тренинг го однела неговата мајка затоа што никако не можела да го канализира вишокот енергија што го имал нејзиниот натпросечно интелигентен, но крајно непредвидлив син. Иако веднаш станал миленик на локалните тренери во гимнастичката школа во Минск, неговиот роден град, тврдоглавиот Виталиј упорно одбивал да се фокусира на една гимнастичка дисциплина и мислел дека може да биде еднакво успешен во сите дисциплини. Неговите учители се обидувале да му укажат дека перфекцијата ќе може да ја до стигне само доколку вежба на една справа, но Шчербо бил толку самоуверен уште во својата рана младост, што не сакал да слуша секакви совети од повозрасните. Првото големо натпреварување му беше Светското првенство во 1991 година кога го освои второто место во повеќебој, зад сонародникот Григориј Мишутин. На пре скок доби совршена оценка, чиста де сетка. Во Барселона 1992 година настапи за Заедницата на независни држави и поради нешто послабата форма во текот на сезоната не беше главен фаворит. Но, тогаш Виталиј почна да докажува дека е создаден за големите натпреварувања и за освојување златни медали. На неговите гради блеснаа златни медали од екипното натпреварување, од повеќебој, коњ со рачки, на кругови и на разбој. Само пливачите Мајкл Фелпс и Марк Шпиц имаат освоено повеќе златни признанија на едни Олимписки игри, а само Фелпс и Ерик Хајден имаат освоено повеќе во поединечна конкуренција на едни Игри. - Едно ставно беше најдобар. Неговите изведби беа перфектни. Кога го гледавме како работи на справите, изгледаше дека е неверојатно. Дури и за мене, со оглед дека бевме заедно во гимнастичката сала и по десет часа секој ден. Виталиј имаше елеганција, имаше вродена сила и темперамент, кои ги насочуваше кон триумфот. Снимките од неговите настапи на кругови, на вратило, изведбите на прескок уште долго ќе служат како докази дека во гимнастиката по стои совршенство. За жал, ќе помине долго време додека не се роди новиот Виталиј Шчербо - вели Сергеј Чинкар, неговиот тренер од најдобрите денови. Поради преголемата самодоверба, која понекогаш знаеше да премине и во ароганција, Шчербо немаше некоја особена арми-

Виталиј Шчербо ќе остане запаметен како убедливо најкомплетниот гимнастичар во историјата

ја навивачи, но затоа секогаш беше омилен лик кај новинарите. Тие, едноставно, мораа да го респектираат поради големото мајсторство што го покажуваше во сите гимнастички дисциплини. Набрзо по Игрите во Барселона, Виталиј се ожени со својата љубов Ирина и ја добија ќеркичката Кристина. Животот во Белорусија за спортист од негов ранг беше неверојатно тежок затоа што неговиот стан беше цел на крадци, па реши заедно со семејството да се пресели во САД. И во една таква ситуација, Шчербо успеа да смогне сили и да се подготви за настап на Светското првенство во Бирмингам. Освои златен медал во повеќебој и сребрен во изведба на партер. Во Бризбејн 1994 година освои златен на вратило и бронзен во повеќебој, а следната година во Сабау беше „златен“ на разбој и „бронзен“ на прескок. Следуваше многу тежок период за врвниот гимнастичар. Во 1996 година неговата

сопруга Ирина имаше тешка сообраќајна несреќа во која се здоби со сериозни повреди, а докторите рекоа дека постојат само минимални шанси за да преживее. Виталиј деновите и ноќите ги минуваше во болница крај саканата личност, ги запо стави тренинзите и се здебели повеќе од 10 килограми. - Изгледав изгубено, не знаев што правам, личноста која најмногу ја сакав беше во кома, а јас бев немоќен да сторам што било. Гимнастиката во тие моменти не ми беше ниту на крајот на умот, а кога Ирина повторно ги отвори очите, како и јас пак да се родив. Таа докажа дека ме сака неверојатно многу и ми рече: „Што бараш овде, ти треба да си во сала и да се подготвуваш за Олимписките игри“. Па, зар не знаеше дека повторно ќе ти се вратам - се потсетува Шчербо. Виталиј ја послуша желбата на својата сопруга. И покрај тоа што одреден период беше надвор од гимнастиката, тој се врати во форма и успеа повторно да освои медали на ОИ. Во Атланта беше трет во повеќебој, на прескок, разбој и на вратило. Беше видливо дека годините го натежнуваат. Поради недоволната подготвеност во одредени изведби, направи и некарактеристични грешки за него, но на сопругата Ирина дома à однесе четири бронзени медали. Планираше да настапува и на Светското првенство 1997 година, но непосредно пред неговото одржување ја скрши раката паѓајќи од мотоцикл. Тогаш одлучи дека мора да стави крај на активната гимнастичка кариера. Неговата колекција се со стои од шест олимписки златни и четири бронзени медали, како и од 12 светски златни, седум сребрени и четири бронзени медали. Од европските првенства може да се пофали со девет најсјајни признанија, пет сребрени и две бронзени медала. Ќе остане запаметен како убедливо најкомплетниот гимнастичар во историјата. Виталиј Шчербо денес живее во Лас Вегас, каде што има сопствена школа за млади гимнастичари. Подготвен на најлошото, научи дека животот не е само гимнастика и златни медали и стана многу поблаг во своите изјави и воопшто во одне сувањето. Во еден момент му се оддаде и на алкохолот, но Виталиј Шчербо е само уште една приказна како спортот и неверојатната волја можат да надминат сè. Во базичниот спорт, каква што е гимнастиката, тој вне се малку екстраваганција и сензационализам, можеби и малку повеќе од она што е потребно. Но, тој е идол на многу гимнастичари, како што се Јордан Јовчев, Алексеј Немов, браќата Хем. Тоа е најмалку што заслужи со својата извонредна кариера.


ВЕТЕРИНА

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

Д-р на ветеринарна медицина Жарко Радовиќ Ветеринарна амбуланта „ПЕТ-ВЕТ“ - Скопје 02 3178 656 ; 070 793 598

Б

еснилото е смртоносно, заразно заболување кое ги напаѓа сите топлокрвни животни, вклучувајќи го и човекот. Го предизвикува вирус. Болеста е позната и опишана уште пред 5.500 години, но Луј Пастер (1882-1885) прв ја објаснил природата на нејзиното настанување, причинителот, а многу набрзо ја открил и вакцината против беснило. Се пренесува со гризнување од заболено животно, односно преку контакт со плунката на заболеното животно. Влезна врата за инфекцијата најчесто претставуваат отворени рани на кожата и на слузниците. Интересна информација е дека само 25% од гризнатите организми заболуваат. Вирусот потоа се шири преку периферните нерви и завршува во мозокот. Таму се размножува и предизвикува карактеристични промени. Потоа се спушта во плунковните жлезди и се излачува преку плунката. Поради тоа, плунката станува извор на нови инфекции. Поради промените во мозокот, се јавуваат карактеристични клинички знаци. Агресивност, губење страв од луѓето (кај дивите животни), отежнато и оневозможено голтање поради тоа што плунката се слева од устата и животните имаат страв од пиење вода, се некои од симптомите што се појавуваат во текот на болеста со кои можеме да се посомневаме на зараза од беснило. По стои и форма на таканаречено тивко беснило кога нема агресивно однесување. Времето што е потребно за да се развијат клиничките симптоми варира и зависи од ме стото на гризнување, количеството вируси внесени во раната и може да биде од неколку недели до неколку месеци . Битно е да се знае дека вирусот почнува да се излачува во плунката 9-11 дена пред појавата на првите симптоми и продолжува сè до смртта. Природни резервоари на беснило се дивите животни, но поради солитарниот начин на живеење, најчесто тоа е лисицата. Беснилото е ретка болест, но секогаш завршува со смрт на заболениот организам.Поради начинот на прене сување, по стојат повеќе методи како може да се спречи ширењето на болеста од дивите животни до човекот. Секогаш најбитна е едукацијата на луѓето. Познавањето на симптомите кај зара-

43

Беснило (Rabies) зеното животно ќе ја намали можноста за заразување на човекот, најпрвин со директно избегнување на опасноста, но и со навремено алармирање на соодветните служби во случај на сомневање на беснило. Вакцинацијата на домашните миленици (кучињата и мачките) директно го прекинува синџирот на ширење на болеста до човекот. Вакцинацијата на лисиците во дивината е најдиректен метод кој ги намалува резервоарите на беснило во дивината. Што да направите доколку ве гризне куче или мачка. Препорака од Светската здравствена организација е раната да се измие што е можно побрзо со вода и сапун во траење од 15 минути, за физички да се отстрани плунката, а потоа да се исчисти со некое средство за дезинфекција (бетадине, 45-75% алкохол). Се разбира, треба да се побара

дали да се спроведе антирабична терапија се и условите во кои настанало гризнувањето. На пример, намерно дразнење на животното, мајка која ги брани младите, за време на хранење, бранење на територијата се ситуации во кои животните нормално покажуваат агресија, така што многу се помали шансите дека причината за гризнувањето е поради нервните нарушувања кај бесно животно. Факти за беснило во Македонија: само 6 случаи во 2011 година, и тоа сите кај диви животни; само 25 проценти од гризнатите од бесно животно заболуваат; постоење адекватна терапија, која ја минимизира можноста за развивање на болеста кај човекот, но само доколку е применета навреме. Кога ќе ги погледнеме фактите, може да заклучиме дека, и покрај тоа што се рабо-

помош од лекар, не ветеринар. Лекарот ќе ја обработи раната и ќе процени дали се потребни понатамошни мерки. Животното што ве гризнало треба да се набљудува во следните 15 дена и доколку во тој период не угине или не покаже симптоми на беснило, не постои ризик од заразување. Доколку, пак, животното угине или, пак, почне да ги покажува симптомите карактеристични за беснило, лекарот треба да спроведе терапија со специфичен серум против беснило, локално на местото на гризнување и вакцинација. На тој начин се смалуваат можно стите вирусот од ме стото на гризнување да мигрира во периферните нерви и да доведе до заболување. Ветеринарот прави три прегледи во периодот на набљудување, и потоа издава потврда за состојбата на животното. Битно за процената

ти за смртоносно заболување, доколку знаеме како да по стапиме, не треба да се плашиме од беснилото. Неколку занимливи, но застрашувачки факти преземени од веб-сајтот на Светската здравствена организација: - Беснилото се појавува во повеќе од 150 земји во светот. - Повеќе од 55.000 луѓе годишно умираат од беснило. Деведесет и пет проценти од случаите на беснило кај луѓе се во Африка и во Азија. - Во 99 проценти од случаите на беснило кај луѓе преносител е кучето. - Секоја година 15.000.000 луѓе примаат терапија поради гризнување од животно сомнително на беснило. Се смета дека со тоа се спасуваат повеќе од 327.000 животи годишно.


44

ИНФОРМАТОР недела „Малата сирена“ Почеток: 12.30 КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Одмаздници“ Жанр: 3Д, акција, авантура, фантазија Режија: Јос Видон Почеток: 14.00 и 17.00

ДРАМСКИ ТЕАТАР „Ах, љубов моја - турска приказна“ Автор на текстот: Коле Ангеловски Режија: Коле Ангеловски Почеток: 20.00

„Луѓе во црно“

МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР „Животот е сон“

Режија: Едмонд Будина Почеток: 14.15, 16.15 и 18.00 „Максим“ Режија: Кирил Трајковски Почеток: 20.00 „Скопје ремикс“ Режија: Група автори Почеток: 22.00 сала 2: „Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Крис Милер Почеток: 12.00, 16.00, 18.00 и 20.00

Жанр: акција, комедија, фантазија Режија: Бери Соненфилд Почеток: 20.00 и 22.30 Автор на тесктот: Калдерон де ла Барка Режија: Владе Цветановски Почеток: 20.00 ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ сабота „Црвенкапа“ Почеток: 19.00

Полиција Брза помош Противпожарна бригада

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

192 194 193

КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644 ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033

Кино „Рамстор“ сала 1 „Мачорот в чизми“ Жанр: авантура, анимација, комедија Режија: Крис Милер Почеток: 10.00 и 12.15 „Балкан базар“

Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100 Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и

„Мачорот в чизми“ Жанр: авантура, анимација, комедија Режија: Крис Милер Почеток: 14.00 „Предавство“ Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00 ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И

младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656 ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 188 Информации Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти 177 Федекс – брза пошта 3111-116

САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ „Black & white Serbia“ - Жељка Момиров, Љубомир Вучиниќ и Владимир Ристивиевиќ „Орнаменти“ - Атанас Атанасоски КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР Изложба на Владимир Симеонов МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: ДАУТ-ПАШИН АМАМ, ЧИФТЕ-АМАМ И МАЛА СТАНИЦА Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЕМС услуги - Од врата до врата

15000

СООБРАЌАЈ Меѓуградска 2466-011 автобуска станица Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165


ИНФОРМАТОР

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

1805 - Францускиот цар Наполеон Први е крунисан за крал на Италија во катедралата во Милано. 1854 - Франција и Велика Британија го окупираа грчкото пристаниште Пиреја, откако Грција беше блокирана од двете држави по обидот да ја нападне Турција. 1882 - Германскиот бактериолог Роберт Кох (1843-1910) на собирот на берлинските лекари соопшти дека го открил бацилот што ја предизвикува туберкулозата и оти пронашол лек за оваа болест - тубекулин. Кох го откри и причинителот на колерата. За овој труд во 1905 година ја доби Нобеловата награда за медицина. 1905 - Во Велес е роден Стеван Гајдов, македонски композитор и музички педагог, еден од организаторите на музичкиот живот во Македонија по 1945 година. Заслужен е за ширењето на хорскиот аматеризам. Како композитор е познат по обработката и стилизацијата на народните песни ( „Леле Јано“, „Гора и јунак“, „Ти синче“, „Петлите пеат“ и други) по творбите „Гудачки квартет во це-мол“, „Кончертино“ и други. Автор е на петнаесетина учебници за средно

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

образование. Умре во Охрид, на 17 јуни 1992 година. 1907 - Во Вонтерсет е роден Џон Вејн, американски актер, режисер и продуцент. Умре во Лос Анџелес, на 11 јуни 1979 година. 1923 - Одржана е првата трка „24 часа Ле Ман“. 1942 - Почна германската офанзива врз Сталинград и врз Кавказ, која по жестоките борби заврши поразно за нацистите. 1954 - Во Египет е откриен погребниот брод на фараонот Кеопс. 1986 - Во Скопје умре Јордан Грабуловски, академски скулптор, еден од најистакнатите македонски уметници, познат по своите дела не само во земјата туку и во странство. Од своите многубројни дела, својата грандиозност, убавина и посетеност, посебно место зазема Споменикот посветен на Народноослободителната борба и Илинденското востание во Крушево, свечено откриен на 2 август 1974 година. Роден е во Прилеп, на 19 март 1925 година. 1991 - Австрискиот патнички авион „боинг 767”, на компанијата на поранешниот автомобилски ас Ники Лауда, падна на околу 160 километри северно од Банкок и никој од 223 патници не преживеа. 1994 - Весникот на албански јазик „Флака е влазеримит“ почна да излегува како дневен весник. 2006 - Германската канцеларка Ангела Меркел во Берлин со огромен ласерски спектакл, ја отвори најмодерната европска железничка станица, изградена главно од стакло. Изградбата на ова архите-

Овен - Прем но гу сте оп то ва ре ни со се којдневните обврски. Направете селекција на работите што мора да ги завршите и тие што можете да ги оста ви те за подоцна, одложете ги. Совет: потребен ви е одмор. Бик - Луѓето што ви се блиски постојано ви ги покажуваат своите емоции, но тоа како да не допира до вас. Нема потреба да бидете толку затворени. Совет: викендот почнете го со кафе со пријателите. Близнаци - Ако не можете да ги довршите почнатите работи, тогаш оставете ги за некој друг ден. Денеска ништо нема да оди според планот. Совет: акумулирајте позитивна енергија, следната недела ќе ви биде многу напорна. Рак - Премногу се грижите за работи на кои не можете да влијаете. Оставете сè да се случува спонтано, тоа ќе го подобри вашето расположение. Совет: посветете поголемо внимание на здравјето.

23.07 22.08

23.08 21.09

22.09 23.10

24.10 21.11

ктонско чудо траеше 11 години, а чини 700 милиони евра. Коловозот долг 450 метри, во правец истокзапад, е покриен со стаклена хала долга 321 метар, а во неа би можело да собере дури три авиони „ербас“ од типот А340. Станицата е проектирана за околу 300.000 патници и 1.100 возови дневно. 2006 - Шеснаесетгодишник од Берлин со нож рани 28 лица во центарот на Берлин, непосредно по прославата по повод отворањето на новата железничка станица. Нападот се случи близу зградата на собранието по прославата на која присуствуваа 500.000 луѓе. 2011 - Почина пензионираниот актер на Драмскиот театар во Скопје, Самоил Дуковски. Дуковски е роден во 1929 година во Галичник. Завршил Средна државна театарска школа во 1950 година, а со професионална актерска дејност се занимава од 1955 година. Првите неколку години од својата кариера ги помина на сцената на Македонскиот народен театар, а позначајни улоги оствари во делата на Молиер, Иљоски, Ретиген и други. Во Драмскиот театар настапува од 1959 година. Дуковски одигра повеќе од 85 улоги. Тој се занимаваше и со пишување драмски текстови, а некои од нив беа изведени на театарските сцени. Добитник е на повеќе признанија меѓу кои Медал за заслуги за народ во 1947 година, Плакета на Град Скопје во 1969 година и Плакета на Сојузот на синдикатите на општинските дејности во 1975 година.

Лав - Партнерот инсистира на промени во вашиот однос и иако жестоко се спротивставувате, сепак знаете дека е во право. Совет: денеска ве очекува интересна средба со една личност која во минатото ви значеше многу. Девица - Бидете умерени во очекувањата за подоцна да не бидете разочарани. Обидете се да ги решите финансиските проблеми. Совет: состојбата со здравјето е загрижувачка, одете на лекар. Вага - Подолг период се двоумите дали да го смените работното место, а ова е вистинско време за еден радикален чекор. Во љу бовниот живот ве очекуваат интересни моменти. Совет: пијте витамини. Скорпија - Пред да донесете конечна одлука дали да се разделите со партнерот, слушнете што има да каже тој. Совет: потребна ви е поголема физичка активност, во последно време сте многу пасивни.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

45

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Св. маченичка Гликерија Света Гликерија живееше и пострада за Христа во вториот век. Беше ќерка на некој римски гувернер. Татко и умре уште додека Гликерија беше млада. По ова таа се пресели во Тракија, во градот Трајанопол. Тука света Гликерија беше изведена да принесе жртва пред идолите на градот, но по нејзина молитва Господ го урна идолот со гром. Потоа ја фрлија во затвор и долго време не и даваа никаква храна. Но, Господ и тука се грижеше за неа праќајќи и ангел да ја храни. Кога по подолго време ја отворија ќелијата, стражарите се зачудија што девојката е се уште жива. Еден од нив, по име Лаодикиј, откако го виде тоа поверува во Христа и веднаш беше погубен. А света Гликерија најпосле ја фрлија на лавовите, каде го предаде својот дух на Бога.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Филип Нери Бил роден во Фиренца, во 1515 година. Знаел да ги воодушеви луѓето. Бил вработен кај неговиот стрико, во Неапол од кого го наследил богатството. Бил заинтересиран за духовните работи. Заминал во Рим, и се оддал на молитвите. Ги посетувал болните. За малите деца рекол: “Не ми пречи детската врева. На децата би и им допуштил да газат на моите плеќи, само нека не грешат”. Умрел во 1595 година. Стрелец - Овие денови сте под голем притисок, затоа не носете одлуки. Бидете трпеливи, времето ќе покаже кој бил во право. Совет: партнерот очекува да му посветите поголемо внимание. Јарец - Размислете како да му се извините на партнерот за несоодветните постапки, тој го очекува тоа од вас. На работа сте многу ангажирани, а тоа ќе ви донесе голем успех. Совет: проверете ја крвната слика. Водолија - Финансиската состојба е алармантна. Не одложувајте, потребен е сериозен разговор со партнерот за да се договорите како понатаму. Совет: опуштете се, сè ќе дојде на свое место. Риби - Иако на колегите им изгледате многу расеано и неодговорно, вие секогаш ги исполнувате своите задачи навремено и одговорно. Можеби во тоа е тајната на вашиот успех. Совет: насочете ги мислите на креативни идеи.


46

РАЗОНОДА

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 07.00 Рлигија и уметност 07.35 Бз рецепт 08.05 Ѕвон - образовна програма 09.00 Вести 09.10 Само за вас 10.35 Лексикомани - образовна програма 10.45 Што е тоа - образовна програма

11.15 Во светот на животните 11.30 Македонски народни приказни 12.00 Стисни плеј 13.00 Вести 13.15 Бар код - информативна програма 13.30 Брокер - информативна програма

13.50 Формула 1 гран при 2012 - квалификации Монако 15.00 Талкачи - документарна програма 15.30 Ако е . . . со Чом - дебатна емисија 17.00 Дневник 1 17.50 Ракомет - Вардар про Металург

19.30 Дневник 2 20.15 Евросонг 2012 – забавна програма 21.00 Ибор за песна на Евровизија 2012 - финале 00.15 Дневник 3 00.40 Сериски филм 04.30 Музичка програма 05.20 Конечно викенд 06.20 Само за вас

Најава на програмата 07.05 Макпланет 07.45 Девици благороднички серија 09.30 5+ 12.00 Тоа сум јас 12.30 Градини 13.00 Засекогаш млади -

музичка емисија 13.35 Невеста и предрасуди – игран филм 15.30 Вести 16.00 Шестиот ден 18.30 Вести 19.10 Пабло Ескобар – документарна програма

20.00 Аларм за Кобра 11 – играна серија 20.50 Оружје - серија 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Незадолжително 23.00 Само додај вода –

игран филм 00.30 Гимлет – игран филм 02.00 Игран филм 03.30 Вести 04.05 Шестиот ден 06.00 Градини 06.30 Вести

06.45 Пустолов – играна серија 07.15 Пет и Стен – анимирана серија 07.30 Моите џебни миленичиња – цртана серија 08.10 Робин Худ – играна серија 09.00 Супер ѕвезда –

топ листа 09.40 Ај ти замижи – емисија за деца 10.45 Зоро - игран филм 12.30 Гениј во околности документарец 13.15 Високи октани – лајф стајл шоу 13.45 Живот со стил –

лајф стајл шоу 14.15 Зајди, зајди талент – реално шоу емисија 15.20 Градот – документарна програма 16.00 Лидери – интервју 16.50 К-15 – Лубриканти – хумористична емисија 17.30 Вести 18.00 Шпанија – Србија -

05.00 Разделба – сериски филм 08.15 Љубов и одмзада – турска серија 09.00 Љубов и одмазда – турска серија 11.55 Метео 5 – временска прогноза 12.00 Јунска ноќ - турска серија 12.45 Јунска ноќ - турска

серија 14.00 Имотот на дамата турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Имотот на дамата – турска серија 16.00 Величествениот –

турска серија 16.45 Величествениот – турска серија 18.10 Метео 5 – временска прогноза 18.15 Вести 18.55 На турско кафе со... Лејла 19.50 Зевзекманија

Граѓанинот Кон

07.00 Журнал - утринска програма 08.50 Вести 09.00 Топ шоп 09.20 Кај Ана кулинарско шоу 10.20 Тешка мета - игран филм 12.20 Езел - играна серија 14.30 Под сенката на врбите играна серија 16.00 Вести 16.25 Временска прогноза 16.27 Бурни времиња играна серија 19.00 Дневник 19.40 Временска прогноза 19.42 Еднооки к-1 19.53 Под сенката на врбите играна серија 07.00 Утеран - индиска новела 07.45 Утеран - индиска новела 08.30 Утеран - индиска новела 09.15 Утеран- индиска новела 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.10 Топ Шоп 10.25 Скај Шоп 10.45 Миленичиња во мојот џеб 11.00 Под липите - турска серија

игран филм

Сител 03.45

11.45 Под липите - турска серија 12.30 Миленичиња во мојот џеп 13.00 Утеран - индиска новела 14.00 Телешоп Бјорнер Германија 14.10 Топ Шоп 14.25 Скај Шоп 14.45 Патот кон ... со Мухамед Зеќири

16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.55 Во Центар - eмисија со Васко Ефтов 17.55 Запознајте не - емисија 18.25 Дали Знаете? со Дритеро Аме 19.00 Вести 19.45 Американска серија

фудбал 18.45 Вести 19.00 Шпанија – Србија фудбал 20.00 Камелеон - игран филм 22.00 Вести 22.40 Бангкок Нокаут – игран филм 00.30 Шпанија – Србија фудбал 20.30 Oчајни домаќинки – турска серија 22.30 Измамници 2 сезона – сериски филм 23.20 Метео 5 – временска прогноза 23.25 Вести 00.00 Американски жиголо – игран филм 20.00 Лото - извлекување 20.08 Под сенката на врбите играна серија 21.45 Брачен судија реално шоу 23.15 Дневник 23.40 Временска прогноза 23.42 Град на очајот игран филм 02.00 Сосема нов свет - игран филм 03.45 Граѓанинот Кон - игран филм 05.30 Најталент - забавна емисија 06.10 Азиланти - забавна емисија 06.35 Програмата продолжува 20.45 Самит – мини серија 22.20 Диагноза ВИП - интервју 23.00 Вести - на македонски јазик 23.20 Игран Филм 01.15 Самит – мини серија 02.45 Странски зет -турска серија 03.30 Странски зет -турска серија 04.15 Странски зет -турска серија 05.15 Странски зет -турска серија


Рецепт на денот

Овошен пудинг ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l l l l l l l l l

1 л млеко 600 мл јогурт 12 лажици шеќер 1 пудинг од ванила 1 пудинг од јагоди 600 г бисквити банани јагоди шлаг

“SAGITTARIUS”

LETUVALI[TE VO ITALIJA BLIZU XENOVA

KO[ARKARSKI KLUB OD ORIOVAC

VTORO DETE

NA[A TAN^ARSKA GRUPA

AMERIKANSKA ARTISTKA BETI

MILANO

IGLA ZA MIKROBIOLO[KI ISPITUVAWA

JAPONSKI VOJSKOVODA^ IVAO

PEJA^NATA DOLE@AL

TEMPERATURA

FERMENT ZABRZUVA^ NA HEMISKI PROCESI VO @IVITE ORGANIZMI

ELINSKA VLADETELKA OD HALIKARNAS SKITAWE, LUTAWE LEKAR ZA U[NI BOLESTI

MITSKA ]ERKA NA TANTAL

STARA DR@AVA NA SLOVENCITE

GRADE@EN MATERIJAL PRIREDBA NA DVE GODINI

RE^EN RIBAR

VEL, FEREXE TEMPO CRTI^KA PO^ETNA BUKVA OD IME ILI PREZIME

BORIS NAGALENO CRKOVNA BESEDA

PEJA^OT XEGER

GERM. PISATEL TOMAS KIRGISKI NARODEN PEJA^

AVIJATI^ARI SELO VO KO^ANSKO

AGATA KRISTI OREOVO DRVO GRADE@EN MATERIJAL (STIROPOR)

NIL DAJMOND MATERIJAL ZA SKOKALNICI RE@ISEROT MIHALKOV KETLIN TARNER [LEM “INTERNAT. COOPERAT. ADMINISTRATION#

TIM

PRVIOT MITSKI LETA^ TURSKI DR@AVNIK ISMET ZO[TO?

FOSILEN KAMEN OD DRVJA POZNATA SLOVENE^KA FAMILIJA MUZI^ARI

OLIVER JANG “NARODNA BANKA#

LICE LINDA EVANS

LETUVALI[TE VO TURCIJA AMPER

FILIPINSKI [AHIST EUHENIO STRANSKO @ENSKO IME

6 8

ZAKUP NA ZEMJA

@ITELKA NA OMAN ME[UNKASTA BILKA (GRAORKA)

GRAD VO ITALIJA

INDONEZISKI OSTROV

PRODAVA^ NA BILETI

4 2

1 7 1 2 8 9 9 6 1 8 2 6 7

5 7 6 3 1 2 3 7 1 5 2 3 8 7 5 9 2

6 2

4

7 3 9

9

4

6 7 5 8 2 6 7 5 9 9 8 4 1 7 2 6 5 4 3 1 3 2

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: SOVREMENOST, ARTEMIZIJA, NIOBA, AKAWE, TORINO, OMANKA, ALAS, TULA, ZAR, MIK, BORE, TIRE, AK, PILOTI, MAN, R, OREOVINA, ND, GORONG, NIKITA, EKIPA, KACIGA, RIZOLIT, INENI, IPAVEC, OJ, LIK, TORE, ANTALIJA, ARIDA, BILETAR; SUDOKU: 1) 689 427 531, 457 361 289, 123 958 476; 341 582 967, 962 714 853, 578 639 124; 296 843 715, 715 296 348, 834 175 692; 2) 563 917 284, 827 456 391, 491 832 657; 345 691 872, 216 785 943, 978 243 165; 732 568 419, 659 124 738, 184 379 526

Пудингот од јагоди се вари и се остава да се олади. Во блендер се ставаат 3-4 јагоди, 6 лажици шеќер, 300 грама бисквити и 300 милилитри јогурт. Сме сата добро се блендира и потоа се додава во пудингот. Потоа се вари пудингот од ванила и се остава да се олади. Во блендер се става една банана, 300 грама шеќер, 300 грама бисквити и 6 лажици шеќер, се блендира и се додава во оладениот пудинг. Во мали чиничиња се става прво пудингот од јагоди, па еден ред сечкани јагоди, па пудингот од ванила, па неколку тркалца банана, па повторно пудинг од јагоди и пудинг од банани додека не се наполни чиничето. Одозгора се става шлаг.

JUNAK OD DELO NA BRANKO ]OPI] (BURSA])

MODERNOST, DENE[NINA

RADIUS

ПРИГОТВУВАЊЕ:

47

РАЗОНОДА

Сабота-недела, 26-27 мај, 2012 година


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј Бари Губио Падова Асколи

2

Португалија Македонија

Да сакаш, значи да умееш да го гледаш партнерот таков каков што го создал Господ. Фјодор Достоевски

1

Да умреш е нормална појава, но да бидеш заборавен, е најсвирепа одмазда на смртта над

4+

Шпанија Србија

3+

Коефициент 6.1

ВИЦОТЕКА

l

18

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

18

20

21

l Штип

20

l Радовиш

19

l Кичево

l Неготино

19

l Кавадарци

19

18

18 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

19

l Кочани

21

18

18

20

Скопје l

l Прилеп

Битола

19

l Ресен

l

18 7 НЕДЕЛА 21

Жените се како генерали, не им е важно колку порази чини една победа. Хоноре Мирбеј Не верувам дека оженетите мажи живеат подолго од жени-

те. Само им се чини дека подолго живеат. Петар Устинов Некои мажи го имаат тоа што го заслу жуваат, другите се неоженети. Пол Валери

сец, мора да ти е тешко? - Па, како не ми е, овој месец немам ништо, ниту едно евро! *** Возрасен човек оди во киоск да купи цигари и забележува дека на кутијата пишува: „Пушењето предизвикува импотентност!“ Веднаш се враќа и на продавачката à вели: - Ве молам дајте ми една

Во текот на денот ден ќе дува слаб ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од шест километри на час.

17

l

Душан Радовиќ

Доаѓа Мујо во кафуле и го гледа Хасо како седи натажен, па му вели: - Хасо, што ти е? - Умре мајка ми и ми остави 10.000 евра. - Леле, не сум знаел, прими го моето сочувство! - Потоа умре татко ми и ми остави 15.000 евра. - Леле, не знаев! - Потоа и тетка ми умре и ми остави 50.000 евра. - Три члена во еден ме-

Крива Паланка

21

животот.

19

l Струмица

19 l Гевгелија

Денеска ќе имаме променливо, но топло време. Во западните делови од земјата можни се пообилни врнежи од дожд. Во Скопје минималната температура ќе биде шест Целзиусови степени, а максимална 21 степен. Влажноста на воздухот ќе биде 72 проценти, а видливоста до 10 километри. Биометеото е неповолно.

6 ПОНЕДЕЛНИК 22

6 ВТОРНИК 23

кутија на која пишува дека од цигари се добива рак! *** Зошто русокоса жена кога ќе се породи, ја удира главата од ѕид? Бидејќи не може да се сети на името на таткото на второто дете!

25

Барселона

22

Букурешт

23

Будимпешта

20

Загреб

22

Софија

23

Атина

20

Приштина

22

Сараево

23

Белград

Den 26 Maj  
Den 26 Maj  

Dneven Vesnik Den