Page 1

vo ovoj broj www.den.mk

ДЕН ЗА СПОРТ

Новиот бран го однесе Чингоски во Јапонија? 4-5

22o

Четврток 26 април 2012, Година 1, број 36

цена 10 денари

ПРВИОТ ОПОЗИЦИОНЕР СО МЕСЕЦИ НЕ ИЗЛЕГОЛ ПРЕД ЈАВНОСТА

Каде е овој човек? 2-3

Додека во државата се случуваат серија потреси, од безбедносни до економски, лидерот на опозицијата не почувствува потреба да и се обрати на јавноста \

20 ГОДИНИ МОНЕТАРНА 10-11 НЕЗАВИСНОСТ

Денарот ја погоди целта КАТАЛОНЦИТЕ НАНИЖАА 28-29 СЕРИЈА ПОРАЗИ

Падна митот за Барселона

Полат го построи Сараќини Популарниот турски актер Неџати Шишмаз, видно изменет, со долга брада и со неколку килограми повеќе, вчера пристигна во Скопје, се сретна со владини претставници и со голем број обожаватели 24-25


2

ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

ДОДЕКА ВО ДРЖАВАТА ГОРИ, ЛИДЕРОТ НА НАЈГОЛЕМАТА ОП

КОМЕНТАР

Катерина ГЕТЕВА

Уништување и залажување „Уметноста на војувањето е уметност на уништување луѓе, а политиката е уметност на залажување“ – Ганди Неколкуте испукани куршуми, како последица на соседската расправија во Козле, завчера повторно ја потресоа јавноста. Иако во пукањето настрада ногата на еден од соседите, молскавично беше пренесено дека нов масакр се случил во метрополата. Стравот веќе две недели го држи населението во грч. Трагичното и монструозното убиство на петмина луѓе сè уште нема разрешница, а тоа уште повеќе наметнува состојба на несигурност кај граѓаните, па секој испукан куршум добива етнички или терористички предзнак. Зошто се убиени невини цивили кај Смиљковци не се знае, но ако пресметките на убијците биле за да го наметнат прашањето за дестабилизација на земјата, успеаја во тоа. Истрагата на МВР за петкратното убиство можеби е заглавена во калта кај Железарско Езеро, па веќе две недели траат вештачењата на балистиката и форензичарите. МВР замоли за трпение, но не кажа до кога треба да се воздржиме, со што остави простор на големо да се шпекулира за терористички напади, платени убијци на странски тајни служби, паравоени формации од Косово, ровови во Липковско ... А, никој од надлежните не проговори дали и колку вистина има во сето тоа. Единствено премиерот деновиве е расшетан низ земјава, онака безгрижно и слободно се движи меѓу граѓаните, се разбира под будното око на снајперистите, но тие демнат од високо, далеку од очите на обичниот човек. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Каде е Бранко Црвенковски? Ова непојавување во јавноста е невообичаено и мене многу ме изненадува. Црвенковски пропушти одлична шанса да излезе пред јавност, кога државниот врв по петкратно убиство го немаше никаде бидејќи беа исплашени и премиерот и претседателот, вели Бучковски Ана АНАСТАСОВСКА

П

ред две недели Македонија за влакно, од мирна и стабилна држава, можеше да се претвори во држава со нарушена безбедносна состојба кога, по петкратното убиство на Железарско Езеро, малку фалеше да се нарушат меѓуетничките односи. Во исто време, државата се задолжи со нови 250 милиони евра, а на економско-социјален план се најавуваа отпуштања во повеќе државни претпријатија, како во „Македонски железници“ и „Македонија пат“. Сепак, сето тоа не беше доволна провокација за лидерот на најголемата опозициска партија, Бранко Црвенковски, да излезе на прес-конференција и како прв опозиционер да даде свое видување на целата ситуација во државава. Додека најблиските соработници на Црвенковски објаснуваат дека тој е прилично активен, неговиот, сега не толку близок, сопар-

тиец Владо Бучковски смета дека токму трагедијата што се случи кај селото Смиљковци била одлична шанса за Црвенковски, како искусен поранешен премиер и претседател на државата, да излезе со свој став. - Неговото последно појавување во јавноста, чинам, беше првоаприлското интервју за „Радио Слободна Европа“. Ова негово непојавување во јавноста е невообичаено и мене многу ме изненадува. Црвенковски пропушти одлична шанса да излезе пред јавност, кога државниот врв по петкратно убиство кај Смиљковци го немаше никаде бидејќи беа исплашени и премиерот и претседателот. Тогаш Црвенковски како искусен поранешен премиер и претседател можеше да излезе со став за целата ситуација, но изгледа и тој се исплаши, што мене многу ме шокира - вели Бучковски. Црвенковски за последен пат излезе на говорницата во седиштето на партијата на Бихаќка на 4 ноември минатата година кога, по повод првите 100 дена од новата влада, à обја-

Пратениците не можеле да ги контролираат шпионите Истражувачкиот центар „Аналитика“, кој врши анализи на безбедносните служби, јавната администрација и на европските интеграции, во последниот свој извештај посветен на безбедносно-разузнавачките служби во Македонија заклучува дека пратениците во собраниските комисии за надзор на работата на тајните служби не се доволно обучени за надзор над разузнавачите. Според истражувањата на оваа организација, на членовите на собраниските комисии за надзор над безбедносно-разузнавачките служби им недостига политичка волја за вршење на

должностите што им се доделени во согласност со овластувањата. „Аналитика“ прави осврт на работата на трите безбедносни служби во Македонија и на улогата на разните државни институции за контрола на работата на службите. Двата клучни елементи кои, според ова, им недостигаат на пратениците се експертиза и политичка волја. Медиумите и другите актери на граѓанското општество служат за алтернативно вршење проверка на безбедносно-разузнавачките служби, но треба да се стори повеќе во однос на надградување на нивното знаење и способности, стои во истражувањето на „Аналитика“.


ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

3

ОЗИЦИСКА ПАРТИЈА СО МЕСЕЦИ ГО НЕМА ВО ЈАВНОСТА ЗА ДА И ПАРИРА НА ВЛАСТА

ви политичка војна на ВМРО-ДПМНЕ најавувајќи окрупнување на опозицијата. Сепак, од окрупнувањето останаа само празни зборови. Црвенковски последниов месец не можеше да се види ниту меѓу граѓаните. Последен пат лидерот на опозицијата ги искажа своите ставови на трибина во Крива Паланка на 19 март. Оттогаш јавноста имаше можност да го види на вчерашната насловна страница на еден дневен весник како се веселел на свадбата на синот на познатиот бизнисмен и сопственик на фабриката „Брилијант“. Во СДСМ велат дека нивниот лидер е постојано присутен и дека активно работи. - Црвенковски е тука и си работи. Тој на терен е поприсутен од кој било друг опозициски лидер. Трибините за кои на Груевски му беа потребни пет месеци за да ги заврши, Црвенковски ги заврши за три месеци и ги прошета сите

градови низ Македонија – ни изјави Андреј Петров, генералниот секретар на партијата. Одговор на прашањето каде е Црвенковски побаравме и официјално од неговиот кабинет, но такво нешто не добивме. Аналитичарите се согласни дека лидерот на најголемата опозициска партија во државата треба да е присутен постојано на терен и да биде меѓу граѓаните, а особено дека треба да реагира во врска со прашања што се од капитално значење за земјава. - ВМРО-ДПМНЕ го престигна СДСМ во секој чекор. Црвенковски најави окрупнување на опозицијата и формирање фронт, тоа го направи ВМРО-ДПМНЕ. СДСМ најавуваше кадровски освежувања, кога плисна „новиот бран“ на владејачката партија. Црвенковски, во моментов, е 10 чекори назад од времето кога беше на почетокот - вели професорот Јове Кеке-

МВР: Нема ДНК-профил на убијците кај Железарско Езеро Отка ко завче ра те ле ви зи јата „Ал фа“ прене се информација дека полицијата го има ДНК- профилот на убијците кај Желе зарско Езеро, а повеќе странски и домашни меди уми ја пре не соа ве ста, Министерството за внатрешни работи вчера со соопштение ја отфрли информацијата на телевизијата како неточна. Од МВР потенцираа дека вакви информации можат да à наштетат на истрагата на полицијата и потсетија дека објавувањето непроверени информации единствено би можело да им користи на убијците, кои ни две неде-

ли по зло сторството не се фатени. Ин форма ци јата во ве сти те на те ле ви зија „Алфа“ беше дека полицијата сè уште ги не ма уап се но убиј ци те и по крај тоа што го има нив ни от ДНК-про фил. По ви кувајќи се на експертите за хемиски ана ли зи на би оло шки мате ри јал, „Ал фа“ објави дека ДНК-профилот добиен од доказите собрани од езерото и од автомобилот не се сов па ѓа со подато ци те од поли ци ската ба за на кри ми нал ци и де ка поради тоа, неопходна е помош од странски датотеки.

новски. Според него, Груевски, со неговата присутност во јавноста, наспроти непојавувањето на Црвенковски, дејствува и како власт и како опозиција во државава. Аналитичарот Петар Арсовски, пак, отсуството на Црвенковски од јавната сцена го толкува како дел од некаков план или стратегија. - Искрено, мислам дека станува збор за некаква стратегија, особено по изјавите што доаѓаа од власта, а кои упатуваа на тоа дека „Бранко за сè е крив“. Претпоставувам дека сега не се појавува за да не биде лошо дочекан. Другото сценарио би било да го чуваат за некои капитални теми, иако и убиството кај Железарско Езеро беше таква тема. Можеби во партијата сметаат дека сега е попаметно нивниот лидер да не се појавува - посочува Арсовски.

За десет години 42.372 Македонци станале Бугари Бу га ри ја во пос лед ни те де сет годи ни ус пе а ла да натура ли зи ра 42.372 Ма кедон ци. Бугарските медиуми, споредувајќи ја својата земја со Романија која тоа го правела далеку поуспешно со Молдавците, издала државјанства, на само 42.372 Македонци во периодот од 1991 до 2011 година. Најголем дел од нив, 35.808 Македонци, зеле бугарско државјанство по 2002 година.


4

ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

Власта и опозицијата на иста страна за НАТО Декларацијата за НАТО е еден од ретките предлози на власта што доби поддршка од опозицијата. Крајно време беше власта да излезе со некаква иницијатива пред почетокот на самитот на НАТО во Чикаго. До сегашната пасивност оставаше впечаток дека владејачката партија не е заинтере сирана да го реши спорот за името и да ја вне се земјата во алијансата. Ваков е ставот на партиите од опозицијата и на експертите откако вчера Собранието расправаше за иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ. Станува збор за декларација со која партиите ќе потврдат дека во Македонија по стои широк консензус за членство на земјата во алијансата. Усогласен е ставот дека иако е јасно оти добивањето покана за прием зависи директно од Грција, Македонија мора да демонстрира по светеност на ова прашање и да гради единство. Претседателот на НСДП, Тито Петковски, кој минатата недела побара од премиерот партиите да излезат со усогласен став во врска со прашањето за името, смета дека е неопходен консензус за спорот со Грција и за членството во НАТО. - Самата декларација нема да нè вне се во НАТО, туку е потребно решение на спорот за името. Токму затоа барав од Груевски ако треба и на затворена седница, Собранието да ги усогласи државните позиции за преговорите со Грција -

вели Петковски. Во декларацијата која требаше да биде усвоена на вчерашната седница, се бара НАТО да го почитува принципот на отворени врати, особено зашто Македонија ги исполни сите услови за прием. Исто така, се бара да се уважи пре судата на Меѓународниот суд на правдата, а регионот, пак, да биде во фокусот на проширувањето на НАТО. Андреј Петров од СДСМ нагласува дека доколку владејачкото мнозинство смета дека декларацијата ќе помогне на самитот во Чикаго, неговата партија безрезервно ја поддржува. - Очигледна е процената на власта дека оваа декларација е клучна за членството на Македонија во НАТО, а со тоа заклучуваме дека власта има план како да ја внесе земјата во алијансата - вели Петров. Поранешниот дипломат Огнен Малевски смета дека со усогласен став Македонија ќе има далеку по силна позиција во Чикаго. - Собранието треба да биде клучното ме сто каде треба да се гради државна страте ги ја за над во реш ната политика. Доколку по стои единство, тоа само ќе à помогне на државната дипломатијата. Доказ за тоа е Грција, каде сите партии имаат усогласен став во однос на прашањето за името - нагласува Ма левски. И.Ч.

Новиот бран ќе го пренесе Чинговски од ЕЛЕМ во Јапонија?

Влатко Чинговски, генерален директор на ЕЛЕМ, Наташа Волкановска, директорка на Агенцијата за државни патишта, Никола Димитриевски, директор на Агенцијата за железнички сообраќај, и Чедомир Кралевски, кој е на челната позиција на Антимонополската управа, се првите жртви на новиот бран на ВМРО-ДПМНЕ, пренесуваат партиски извори. Сите четворица сами се повлекле од своите функции, односно поднеле оставка. Кралевски и натаму ќе остане член во Антимонополската управа, а за Чингоски, кој подготвува докторски студии во Јапонија и одлично го познава јапонскиот јазик, се шпекулира дека е најсериозен кандидат за амбасадорското столче во оваа далечна источна земја. Чингоски во изјава за „Ден“ вели дека немал информации за негова смена.

- Првпат слушам, немам таква информација, но доколку Владата одлучи, тогаш ќе ја почитувам одлуката - вели Чингоски. Од ВМРО-ДПМНЕ по сочуваат дека овие личности „го вложиле нивниот максимум на работните задачи и реализацијата на програмите“. Од партијата го почитуваат нивниот придонес и трудот посветен на реформите. Според информации од владејачката партија, новиот бран ќе продолжи низ цела држава. Во Гостивар и во Карпош ќе бидат сменети по тројца функционери, а по две лица ќе бидат под продолжен надзор. Во Берово ќе бидат сменети четворица раководни лица, а под надзор ќе бидат двајца. Во Бутел ќе бидат сменети петмина, еден ќе биде под надзор, додека во Валандово тројца ќе бидат сменети, а еден ќе биде под продолжен надзор. А.А.

ЕКСПЕРТИТЕ ГО ПОДДРЖАА ЗАК

Жртви заслуж Тони АНГЕЛОВСКИ

Р

ехабилитацијата на политичките затвореници од времето на комунизмот е процес што државата мора да го направи за да се исправи неправдата кон граѓаните на кои неправедно им била вршена репре сија од претходниот систем. При тоа мора да се внимава проце сот да не се исполитизира и да се искористи за нечиј маркетинг, велат експерти и претставници на жртвите по најавата на ДУИ дека ќе бара да се доне се ваков закон како услов да го поддржи законот за лустрација. Другите партии ниту вчера не се огласија со конкретен став. ВМРО-ДПМНЕ најави дека ќе го разгледа законот откако ќе биде подне сен до собраниските служби, а опозицијата сè уште размислува за ова прашање. И експертите, но и претставниците на жртвите од репре сијата, се децидни дека доне сувањето ваков закон мора да биде со консензус од сите политички партии. Уште во 2008 година здруженијата на политичките затвореници поднеле закон за рехабилитација, но, иако им било ветено дека ваков закон ќе се донесе, текстот на законот останал во фиоките на пратеничките групи во Собранието. И поранешниот пратеник Стојан Андов, кој е автор на законот за лустрација, се обидел да подготви закон за рехабилитација на жртвите од поранешниот систем, но не успеел да ја реализира идејата затоа што од Министерството за правда му било сугерирано дека тие ќе подготват таков закон. Жртвите сè уште го но сат товарот на пре судите од комунистичкиот систем затоа што тие сè уште не се поништени со закон. Единствената жртва на поранешниот систем што е рехабилитирана во судска по стапка е Методија Андонов-Ченто. Историската неправда кон него ја потврди и судот во повторена по стапка покрената од неговото семејство. Но, мал број од наследниците на жртвите до сега се обиделе на ваков начин да ги исправат неправдите, а проблем е што за голем дел од репре сираните воопшто и нема судски пре суди. Претседателот на Здружението на политички затвореници, Шптим Положани, вели дека со него деновиве контактира ле


ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

5

ОНОТ ШТО ГО БАРА ДУИ КАКО УСЛОВ ЗА ДОНЕСУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ЛУСТРАЦИЈА

те на комунизмот уваат рехабилитација Стручњаците објаснуваат дека не станува збор за закон со кој ќе бидат опфатени само Албанците. Рехабилитацијата на жртвите треба да се случи со консензус

Да се обесштетат годините на Голи Оток

пратеници од ДУИ, на кои им го по сочил предлог-законот кој Здружението го поднело уште во 2008 година, а сега треба да биде основа на предлог-законот кој оваа партија ќе го предложи деновиве. - Не смее да се сфати дека овој закон важи само за Албанците затоа што бројот на Македонци за кои би важел законот е дури и поголем. Ние во 2008 година го предложивме предлог- законот за поништување на

пре судите и обесштетување на жртвите заедно со Здружението на Македонците и го до ставивме до тогашниот претседател на Собранието, Љубиша Георгиевски, но, за жал, остана само во фиоките на пратениците. Можеби причината е што тогаш не беше период пред избори, па не видоа дека сме интересни - вели Шптим Положани, кој најавува дека во наредните денови ќе разговара со сите партии од албанскиот поли-

тички блок, но и со тие од македонскиот блок, затоа што не сакаат да бидат злоупотребени за нечиј политички маркетинг. Законот што го предложиле во 2008 година бил подготвен откако биле консултирани соодветните закони во Германија, Словенија и во Албанија. Дури, под покровителство на Парламентот одржале и меѓународна конференција на оваа тема, но, сепак, законот не бил ставен ниту на разгледување во парламентот. Сега, пратеници од ДУИ контактира ле со Положани и му кажале дека законот со мали измени, конечно, ќе биде ставен пред пратениците. - Ние имаме податоци за околу 24.000 лица на кои има била вршена репре сија, од кои околу 5000 се живи и тие се поделени во различни категории, во зависност од периодот кога тоа се случило и обвинението за кое биле судени, како и тоа дали се казнувани со суд или без суд. Ако веќе се доне сува закон, треба да се направи и правилник со кој ќе се регулира статусот на политички репре сирано лице, за потоа тие лица да бидат обесштетени со материјална компензација. Ако се одреди, на пример, рок од осум години во кој ќе се спроведе овој процес, прво би се опфатиле повозрасните, кои, иако имаат години, не можат да добијат пензија затоа што не ни можеле да работат бидејќи лежеле по затвори. Рехабилитацијата би важела до второ колено по вертикална линија, односно деца и внуци, кои би добиле компензација доколку репре сираниот веќе починал - објаснува Положани. И поранешниот претседател на Собранието, Стојан Андов, кој е автор на првиот закон за лустрација, а како пратеник пред неколку години се обидел и самиот да предложи закон за рехабилитација на жртвите, вели дека државата мора да го спроведе овој процес, но треба да се внимава и тој да не се исполитизира како што се случува со лустрацијата. - Државата треба да го спроведе овој процес. Свртувањето треба да почне со рехабилитација на жртвите. Но, за ова прашање мора да има консензус, а не да биде проект на една партија или коалиција. Според мене, треба прво да се направи судска рехабилитација, па потоа да се размислува за одредени категории за материјално обесштетување - објаснува Андов.


6

ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

Државата остана без лек за децата со ретка болест Др жа вата не ма ре ше ние за де цата за боле ни од фе нил ке та ну ри ја, болест поради која се принудени да се исхрануваат со специјални препарати. Откако Фондот за здравствено осигурување пре стана да им ги ре фундира средствата бидејќи тие се покриени со програмите на Министерството за здравство, сега и единствената веледрогерија што го уве зу ва ше пре па ратот во др жа вата пре стана да го продава. Децата се оставени на милост и немилост, без специјал ни от пре па рат кој не содр жи фе ни ла нин, со стој ка што ја има во обичната храна. - Во веледрогеријата ми рекоа дека не ма ве ќе да го уве зу ва ат пре па ратот бидејќи така им рекле од „горе“ - изјави за „Ден“ Драган К., татко на петгодиш но де те чиј жи вот за ви си од тој препарат. Децата кај кои е откриена оваа ретка болест, вкуп но шест во др жа вата, можат да јадат само овошје и зеленчук. Никогаш не проба ле сендвич или парче торта бидејќи таа храна кај нив може да предизвика тешко оштетување на централниот нервен систем, неповратно уништување на мозокот и ментално нарушување. Семејствата на пома лите деца ме сечно на овој препарат трошат

по 200 евра, а за повозрасните, адолесцентите, од 600 до 700 евра. Иако од Фондот за здравствено осигурување најавија дека ќе бараат решение на пробле мот, сè уште се во фа за на ана ли за и разгледу ва ат ка ко тоа го регулира ле со седните земји. - Во Србија и во Хрват ска препаратот не е на позитивната листа. Во Буга ри ја е ста вен на по зи тив ната ли ста на лекови. Планираме да се јавиме во бугарскиот Фонд за здравство за да се кон сул ти ра ме ка ко им е ре гули ра но изјави Бранко Аџигогов, портпарол на Фондот за здравствено осигурување. Фон дот пре ста на да им ги ре фун ди ра па ри те би деј ќи пре па ратот не е ставен на позитивната листа, а родителите успева ле да си ги наплатат парите по суд ски пат по ра ди одреде на клау зула во за ко нот ко ја е на нив на страна. Она што фрапира е дека средствата за оваа ре тка болест се пред ви де ни пре ку про гра ми те на Министерството, односно законски им следува лекување на товар на државата, но лекот никако да стигне до децата. Од Ми ни стерс твото и по ната му креваат раменици, а парите за лекување на овие де ца оста ну ва ат са мо на хартија. М.А.Т.

Пензионерите притискаат за покачување во јули Пензионерите и натаму ќе ги добиваат парите во првата седмица од ме сецот, а на крајот на годината ќе дојде и најавеното зголемување на пензиите од пет проценти, уверува министерот за труд додека пензионерите побараа зголемувањето да го добијат во јули. - Од нас беше побарана гаранција дека пензиите ќе се исплаќаат редовно во првата недела од ме сецот, што ја добија. Пари за пензии има и тие ќе продолжат да се исплатуваат во првата недела од ме сецот. Сите наши ветувања за зголемувањето на пензиите се ре ални и тие ќе бидат зголемени во согласност со тоа што е планирано во програмата за работа на Владата – рече Спиро Ристовски, министерот за труд и социјална политика, на вчерашната средба со Сојузот на здруженијата на пензионерите. Сојузот од министерот побарал да се

разгледа можно ста зголемувањето на пензиите што било планирано за декември годинава да се направи по истекот на првите шест ме сеци. - Ова го бараме заради тоа што многу се зголемени трошоците за живот иако сме свесни и имаме разбирање дека тоа ќе зависи од економската со стојба во земјава - рече Драги Аргировски, претседател на Сојузот. Во насока на подобрување на соработката со претставниците на пензионерите, според директорот на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија, Беким Незири, се и последните законски измени што предвидуваат еден член на управниот одбор на Фондот да е од Сојузот на пензионери. На ваков начин, рече, тие ќе можат да партиципираат во генералната политика на Фондот и во подобрување на правата на пензионерите.

МЕДИЦИНСКИ ТИМОВИ ОД МА

Трансп учиме

Кај нас трансплантацијата на бубрези, која има најголеми шанси за развој, стагнира веќе една година. Од 1.400 пациенти на дијализа, околу 300 се потенцијални приматели

М

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

акедонија да се сврти назад и да почне да ги користи искуствата од Југославија и од Хрватска во однос на трансплантација на органи од мртов донатор, пациент со мозочна смрт. Оваа препорака раководството на Фондот за здравствено осигурување итно ќе ја до стави до Министерството за здравство, Владата и до Собранието за да се извршат промени во законската регулатива. Во исто време, договорено е Хрватска, која е светски лидер во трансплантација на органи, да ја земе Македонија под свое менторство, а тимови од анестезиолози, уролози, нефролози да одат на обука во нивните центри за трансплантација. - Отворивме и можност македонскиот регистар за коскена срцевина да стане дел од хрватскиот. Со ова ќе им се овозможи на пациентите што имаат потреба од пресадување побргу да дојдат до донатор на коскена срцевина. Сè додека Македонија не го акредитира Центарот за донаторство на ко скена срцевина, ќе се работи по овој принцип - изјави Маја Парнаџиева Змејкова, директорка на Фондот за здравствено осигурување. Од Фондот тврдат дека се подготвени сериозно да работат на развивање на трансплантацијата на органи во земјава. Затоа изминатите два дена се прецизираа деталите за соработката со Хрватска, која е водечка сила во светот во однос на трансплантација од починат донатор. - Пред 10 години, ние бевме на дното на Европа со одвај 30 направени трансплантации. Имавме закон, но бројот на донатори беше многу мал. Тогаш Министерството за здравство одлучи да даде финансиска, орга-


ВЕСТИ

Четврток 26 април, 2012 година

КЕДОНИЈА НА ОБУКА ВО СТРАНСТВО

лантација ќе од Хрватска

низациска и донаторска поддршка. Голема поддршка имавме и од медиумите. Сега свеста на граѓаните е толку издигната што 95 проценти од нив се согласни да ги донираат своите органи по смртта - изјави Маринела Бушиќ, национална координаторка за трансплантација на Хрватска. Во Хрватска се прави трансплантација на сите органи освен на бели дробови, но државата го регулирала и тоа и ги праќа своите пациенти во Центарот за трансплантација во Виена. Минатата година направиле околу 400 трансплантации, од кои 38 на срце, 120 на црн дроб, околу 250 на бубрези. Кај нас пресадувањето црн дроб кај деца е во зародиш, веќе десетина година се прави пресадување на коскена срцевина, а трансплантацијата на бубрези, која би требало да има најголеми шанси да се развива, веќе една година стагнира. Хирургот што го водеше тимот за трансплантација, а беше директор на Клиниката за урологија, си замина од јавното здравство поради тоа што министерот Тодоров го казни со намалување на платата заради нехигиена на клиниката. Од Фондот смируваат дека и по него има кој да оперира, а тие веќе им дале буџети за таа намена на клиниките за урологија, хематологија и за детска хирургија. Доколку не вршат трансп-

лантации, парите ќе им бидат одземени. - Дадовме финансиски средства на лабораториите во Институт за имунологија и на Клиниката за трансфузиологија каде што се врши типизација, односно одредување дали органот на донаторот се совпаѓа за да биде пре саден кај примателот. Одобрени се финансиски средства за 200 трансплантации изјави Парнаџиева. Од Фондот за здравство најавија дека за развојот на трансплантацијата имаат предвидено посебен наменски буџет од 70 милиони денари. За идната година очекуваат дека ќе има 2.000 потенцијални донатори на органи. Во Македонија, освен на бубрези и на коскена срцевина, досега не се вршеше пресадување на други органи. Основа да се развие по стои најмногу кај трансплантацијата на бубрези. Од 1.400 пациенти на дијализа, околу 300 се потенцијални приматели. Се планира да се почне и со трансплантација на срце во двете приватни кардиохирургии бидејќи нема државна, се планира и трансплантација на рожница, а од идната година и трансплантација на црн дроб. Сега треба да се работи на развивање на свеста кај граѓаните и на менување на законската регулатива, велат надлежните. Секој граѓанин треба да се изјасни дали сака да ги донира своите органи во случај на мозочна смрт.

7

Македонците малку донираат Македонија падна на 132. место според светскиот индекс на донирање во 2011 година, со што се најде за 41 место подолу во споредба со 2010 година. Спротивно на светскиот тренд, земјата бележи пад од шест проценти. Индексот го прикажува филантропското расположение на луѓето и, според него, македонските граѓани најмногу им помагаат на непознати, помалку донираат финансиски средства, а најмалку се расположени за волонтирање. Според експертите, даночните поттикнувања предвидени во Законот за донации и за спонзорства во јавните дејности, кои треба да стимулираат зголемено донирање од физичките лица, во практика се нефункционални и најголемиот број граѓани воопшто не ги користат, соопшти здружението на граѓани „Конект“. Ако се има предвид дека граѓаните сметаат дека даночните олеснувања се важен мотив за донирање, за да се поттикнат приватните донации, неопходни се измени на постојното законско решение. Треба да се поедностави постапката, а фокусот на контрола за користење на донациите, наместо на донаторите, како досега, да се стави на корисниците на донираните средства и добра. Според индексот на донирање, светот во 2011 година донирал повеќе пари отколку во 2010.

Новите имиња на дебарските училишта под лупа

Законитоста на одлуката за преименување на училиштата во Дебар не е конечна и затоа не може да се смета дека имињата се сменети, порача директорот на Инспекторатот за локална самоуправа Ванчо Шехтански. - Советот на Дебар донел одлука, но треба целокупната документација од седницата да се достави до Инспекторатот за локална самоуправа, кој ќе утврди дали Советот ја донел одлуката законски. Следната недела ќе бидат испратени и инспектори во Дебар, кои ќе ги испитаат процедурите за донесување на одлуката - рече Шехтански за телевизија „Канал 5“. Според него, конечната одлука за имињата треба да ја донесе Министерството за образование. Со одлука на Советот на Дебар, основното училиште „Братство единство“ беше преименувано во „Пенестиа“, илирското име за поширокиот дебарски регион, а гимназијата „Здравко Чочковски“ го доби името „28 ноември“ по Денот на албанското знаме.


8

ПАРИ

СКМ: Против растот на платите на администрацијата Бизнис-заедницата е против најавените кратења на парите за капиталните инвестиции. Од Стопанската комора на Македонија велат дека не ги поддржуваат кратењата во делот на продуктивните капитални инвестиции, туку само намалување на владините трошоци за непродуктивни инвестиции мебел, возила. Дополнително, бизнис-заедницата е против најавеното зголемување на платите на администрацијата. - Факт е дека предвиденото зголемување на платите беше дадено ветување за администрацијата, но оправдано е во услови на отежнати економски активности и на намалени буџетски приходи тоа да не се реализира, како што, впрочем, и реалниот сектор се соочува не само со неможноста да обезбеди дополнителни награди за квалитетните кадри за да може да ги задржи, туку и со отежнато обезбедување средства во изострената неликвидност и задолженост, редовно да ги исплаќа платите за вработените.

Ристовски: Пари за пензии има

Практиката за исплаќање на пензиите во првата недела од месецот ќе продолжи. Освен тоа, пензиите ќе бидат и зголемени, посочи министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски. - Пари за пензии има и тие ќе продолжат да се исплатуваат во првата недела од месецот. Нашите ветувања во однос на зголемувањето на пензиите се реални и, соодветно на програмата на Владата, ќе бидат зголемени - истакна Ристовски. Според најавеното, на крајот од 2012 година, односно во почетокот на 2013 година пензиите ќе бидат зголемени за пет проценти. Дефинирано е дека во наредните години тие ќе се зголемуваат прогресивно. Или, тоа ќе се одвива според темпото - пораст за 5 проценти, па за седум, а во 2015 година ќе има зголемување за 10 проценти. Инаку, Ристовски се сретна со членовите на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија. Претставниците на најголемата популација во земјава, која брои 280.000 пензионери, побараа и добија гаранција за навремено исплаќање на пензиите.

Четврток 26 април, 2012 година

МАКЕДОНИЈА НА ДНОТО СПОРЕД ЗАШТИТАТА НА ТРГОВСКИ

Пазарите пол

Степенот на заштита на правата од интелектуална сопственост е правопропорционален со бројот на странски директни инвестиции и тука треба да се поработи малку, смета адвокатот Валентин Пепељугоски

Ф

Наташа СТОЈАНОВСКА

алсификувана облека, обувки, електронски уреди, сето тоа може да се најде на голем број тезги или дуќанчиња во Македонија. Инспекциите на терен запленуваат, но фалсификуваната стока повторно доаѓа до потрошувачите. Земјава е на дното на листата на земји во поглед на заштитата на трговските марки, па така од вкупно 129 држави, Македонија во 2011 година е на 87. место според индексот на заштита на интелектуална сопственост. Токму, пак, заштитата на правата од интелектуална сопственост е важна за странските инвеститори бидејќи тие, кога одат во некоја земја, сакаат да знаат дали нивните права во оваа област се заштитени. Степенот на заштита на правата од интелектуална сопственост е правопропорциона-

Нова методологија за цената за управување со отпад

Разгледување на можно стите за подготвување методологија за пресметување и за подобрување на цената за интегрирано управување со отпад, беше целта на консултативната средба во инфоцентарот на ЕУ со заинтере сираните страни за таквата методологија. На состанокот, кој се организираше во рамки на проектот ИПА за компонентата еден, „Зајакнување на капацитети на централно и локално ниво за имплементација и спроведување на законодавството за управување со отпад“, се обратија и евроамбасадорот Аиво Орав и министерот за животна средина и просторно планирање, Абдилаќим Адеми.

- Како институција што го уредува законодавството од областа на управување со отпад, веќе подолго време чувствувавме потреба од дефинирање на методологијата за пресметување и за усвојување на цената за интегрирано управување со комуналниот отпад, со што, пак, ќе бидат регулирани овие аспекти на управувањето со отпадот - истакна министерот Адеми. Тој изрази уверување дека преку широки консултации, кои ќе следуваат, ќе се усогласат интересите и потреби на сите засегнати страни и дека за крако време ќе биде изработен квалитетен финален документ, што ќе биде прифатлив и применлив во практика.


ПАРИ

Четврток 26 април, 2012 година

9

ТЕ МАРКИ

ни со фалсификати лен со бројот на странски директни инвестиции и тука треба да се поработи малку - смета адвокатот Валентин Пепељугоски, кој зборуваше за потребата од заштита на марката заради зголемување на неговата вредност. Во Македонија сè уште нема доволна заштита од фалсификување и пират ство, што, пак, е најизразено во стоката за широка потрошувачка. Во таа насока, потребна е и поголема активност на надлежните органи и побр зо завршување на по стапките затоа што одолговлекувањето на по стапките овозможува да се одложуваат случаите, по сочува Пепељуго ски. Од друга страна, кај македонските компании почнува да расте све ста за значењето на трговските марки, што се гледа од податокот дека има зголемен бројот домашни пријави во Државниот завод за индустриска сопственост, но и на заштита на нивните марки во странство. Компаниите почнуваат да размислуваат и за заштитата на интелектуалната сопственост и во земјите каде што извезуваат, како што е регионот, но и на најголемите пазари во ЕУ, САД, па дури и во Кина. Има интересни пријави и во Обединетите Арапски Емирати. Претседателот на Американската стопанска комора во Македонија, Стеван Плавјански, наведе дека прашањето за заштита на правата од интелектуална сопственост станува сè поважно за економијата во земјава, со оглед дека фирмите се обидуваат да ги адре сираат своите производи на странските пазари, каде што ова прашање е од исклучително голема важност.

Производството во март намалено

Економската состојба на деловните субјекти минатиот месец била поповолна во однос на февруари 2012 година, како и на март 2011 година. Поповолна е и обезбеденоста на производството со порачки. Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти е 59,9 проценти од нормалното. Според Државниот завод за статистика, обемот на производството во март годинава е понеповолен во однос на претходниот месец. Сепак, очекувањата за наредните три месеци се поповолни, како и очекувањата за бројот на вработените. Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производство минатиот месец имале недоволната странска и домашна побарувачка.

КОНТРОЛИ ОД ДРЖАВНИОТ ПАЗАРЕН ИНСПЕКТОРАТ Во 2001 година се извршени 2.072 редовни, 335 контролни и 287 вонредни инспекциски над зори. Подне сени се 32 барања за поведување прекршочна по стапка до надлежните судови, а 107 барања до прекршочната комисија. Издадени се 89 платни на лози на износ од 6.127.069 денари. Наплатени се 14 на лози во вредност од 381.343 денари. Издадени се 10 покани за наплата на глоба на износ од 184.440 денари. А, пак, наплатени се четири покани на износ од 24.590 денари.

НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ НОСАТ ПРИХОДИ Повеќе од 70 проценти од вкупните при ходи во свет ската еко номи ја про из ле гу ва ат од ус пеш ни деј но сти што подраз би ра ат вклу чу ва ње но ви технологии. Сите 20 земји за кои се смета дека најмногу по светуваат внимание на заштитата на правата од интелектуална сопс тве ност се на о ѓа ат ме ѓу пр ви те 27 др жа ви со нај ви со ка кон ку рент ност и обратно.

Холандски туристи во Охрид Пр вата гру па ту ри сти од Холан ди ја преку аранжманите на туристичкиот оператор „Корендон“ утре со чартер-лет пристиг ну ва ат во Охрид. На ае родромот „Св.Апо стол Павле“ за нив ќе биде органи зи ран свечен пречек, на кој е нај а ве но присуството и на холандската амбасадорка Мариет Шурман, министерот за економија, Ваљон Сараќини, и на директорот на Аген ци јата за под др шка и промо ци ја на туризмот, Јордан Трајков. Според до сегашниот интерес на туристите од земјите на Бенелукс и закупот на аранжманите за летување во Македонија, се оче ку ва и годи на ва на охрид ско-стру шката ривиера да пре стојуваат повеќе од 12.000 го сти од Холандија и од Белгија.

Потврда за по зи тив ни те оче ку ва ња за прет стојната туристичка се зона е и бројот ре зер ви ра ни аранж ма ни за ле ту ва ње во Охрид и во Струга, како и кружните тури низ Македонија што ги нудат туристичките оператори „Корендон“ и „ТУИ“. Во шпицот на се зоната, се очекува на охрид ски от ае родром да има и до осум чартер-ле то ви, од кои че ти ри на „Ко рен дон“, по два од Амстердам и од Ајндховен, како и четири на „ТУИ“, од кои два од Холандија и два од Белгија. Најави има и за еден авион од Финска. До кол ку се прода дат си те за ку пе ни аранжмани, летово во Македонија би допатувале повеќе од 25.000 туристи само од тие три држави.


10

ПАРИ

Четврток 26 април, 2012 година

ДИМИТАР БОГОВ

ДВАЕСЕТ ГОДИНИ ОД МОНЕТАРНОТО ОСАМОСТОЈУВАЊЕ НА

Денарот ја погод

Народна банка не и подлегна на политиката Кои беа најголемите предизвици? - Во мала и отворена економија како македонската, денарот беше изложен на повеќе притисоци во двете насоки. Во целиот период, во услови на непостојани и неизвесни приливи на капитал, тој успеа да им одолее на континуираните апресијации и да ги одбегне депресијациските притисоци за време на кризните периоди во 2001, 2004 и во 2009 година. Со тоа ги надмина проблемите со кои беа соочени земјите од централна и од источна Европа, кои водеа политика на променлив девизен курс. Стабилниот курс на денарот не е слабост на македонската економија, туку предност. Капацитетот за коригирање на евентуалните нерамнотежи во економијата е многу поголем, со оглед на тоа што тој бара поголема дисциплина од фискалната политика и поголема ефикасност од приватниот сектор бидејќи тоа е единствениот начин за зголемување на конкурентноста. Колку монетарната власта успеа да одолее на политичките притисоци? - Одржувањето на стабилноста на цените е главна цел на Народна банка. Истовремено, НБРМ е одговорна и за стабилноста на банкарскиот систем во целина, при што има институционална и функционална независност при извршувањето на своите цели. Сепак, монетарната политика не е панацеја (лек за сè – н.з.). Таа е една од политиките за управување со побарувачката. Од таа гледна точка, сосема природно е централната банка да остварува координација со другите макроекономски политики заради управување со побарувачката и понудата, во насока на обезбедување поголема конкурентност, продуктивност и ефикасност на економијата. Но, сепак, монетарната власт во ниту еден момент не подлегна на политички притисоци и целосно ја задржа независноста што à е дадена со Законот.

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

Едноцифрената инфлација, стабилните цени и фиксниот курс на домашната валута на извесен начин го релаксираат нискиот животен стандард на граѓаните и ја одржуваат конкурентноста на економијата Маја АНАСТАСОВА

С

о стабилен денар земјава ја одбележува 20-годишнината од монетарното осамостојување. Основната целта на монетарната власт е постигната. Едно-

ВЕЛИГДЕН 1992 На Велигден, 26 април 1992 година, првиот премиер на независна Македонија, Никола Кљусев, од говорницата во Собранието ги покажа првите македонски пари. Тогаш со усвојување на Законот за Народна банка на Македонија и на Законот за парична единица и за нејзина употреба, се случи официјалниот чин на монетарното осамостојување. Македонија беше третата република од поФРАНК

ДОЛАР

25 АПРИЛ 2012

НБРМ

61,5

75,4

51,1

46,7

продажен

61,6

75,8

51,7

47,3

куповен

61,3

74,1

50,5

45,8

Менувачници

цифрената инфлација, релативно стабилните цени и фиксниот курс на домашната валута на извесен начин го релаксираат нискиот животен стандард на граѓаните и ја одржуваат конкурентноста на македонската економија. Оттаму и довербата што се манифестира кон денарот, согледана преку банкарските по-

ранешната СФРЈ што го направи овој чекор, по Словенија (7 октомври 1991) и по Хрватска ( 23 декември 1991). На почетокот беа отпечатени вредносни бонови, дизајнирани од графичкиот уметник Борче Николоски. Денарските банкноти што сега ги користиме, во оптек беа пуштени на 8 септември 1996 година. Нивниот изглед е дело на ликовната уметница Билјана Унковска.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.976,47

17,03

0,87%

МБИД

1.819,75

17,48

0,97%

0,00

0,00%

ОМБ

121,10

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Четврток 26 април, 2012 година

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

и целта

датоци за штедењето - во македонска валута се речиси половината, конкретно, 46 проценти од вкупните влогови. За експертите ова е одлично ниво, со оглед на доминантноста на странските валути, особено на еврото. Сепак, посочуваат, економската и финансиската криза го направија своето, а статичноста на курсот останува клучен показател за сигурноста што ја дава денарот. Основните постулати на монетарната политика, зацртани со и по осамостојувањето и воведувањето на сопствената валута, според тврдењата на актуелниот гувернер на Народна банка на Република Македонија, ќе се применуваат и во иднина. За НБРМ не е спорно тоа што денарот е со фиксна вредност, наспроти Законот за девизно работење (член 33), кој вели дека курсот на девизниот пазар се формира слободно. Односно, оттаму тврдат дека сè е според закон затоа што понудата и побарувачката го диктираат курсот. Исто така, сметаат, на овој начин се постигнуваат многу поголеми ефекти отколку да се смени насоката и економскиот пораст да се стимулира со флуктуирачки курс и со висока инфлација. Во тој контекст, треба да се спомене и единствената официјална, еднократна девалвација на домашната валута. На девети јули 1997 година, од дотогашните 27, девизниот курс се утврди на ниво од 31 денар за една германска марка. Тогаш потегот беше образложен со тоа дека товарот на одржување стабилен, но преценет девизен курс, во целост паднал на монетарната политика, предизвикувајќи, меѓу другото, и загуба кај девизните резерви. Сепак, имаше и тврдења дека мотивите за девалвацијата се од политичка природа, со оглед на познатите гостиварски настани што се случија истиот ден. Сепак, оттогаш курсот на денарот навлезе во мирни води. И подоцна, откако ЕУ го воведе еврото, а денарот се врза за оваа валута, неговата стабилност, и покрај одредени притисоци од малубројните извозници, не беше во ниеден момент загрозена.

ФАКТИ l Печатењето на првите македонски пари почна на 14 јануари 1992 година. l Заврши на петти февруари 1992 година. l Отпечатени беа 27.858.696 банкноти во апоени од 10, 25, 50, 100, 500 и 1.000 вредносни единици. l Вкупна номинална вредност 8.433.647.700 вредносни единици. l Тогашна стапка на инфлација - 86 проценти. l Девизни резерви - 19 милиони долари.

11

БОРКО СТАНОЕВСКИ, ГУВЕРНЕР ОД 1986 ДО 1997

Ја спроведовме најголемата и најризична операција

Ја спроведовме најголемата и најризична операција, со монетарното осамостојување и со воведувањето на денарот. Остваривме спектакуларни ре зултати: стапката на инфлација од 86 проценти ме сечно во април 1992 година, во април 1996 ја симнавме на 0,7 проценти ме сечна дефлација (на годишно ниво 1,5 проценти дефлација), а црниот курс, кој во април 1992 беше за 70 проценти поголем од официјалниот, исчезна.

Со големо задоволство можам да констатирам дека во изминатите 20 години НБРМ остана независна и само стојна институција, која ја следи и ја остварува основната цел – ценовната стабилност. Уверен сум дека стабилно ста на денарот не е загрозена. Сепак, моите интимни желби се денарот да не остане наша вечна судбина. Се надевам, наскоро ќе бидат остварени условите за негова замена со еврото.

ЉУБЕ ТРПЕСКИ, ГУВЕРНЕР ОД 1997 ДО 2004

Граѓаните веднаш ги прифатија новите пари Монетарното осамостојување, односно воведувањето на денарот како законско платежно средство, претставува еден од најголемите проекти што се реализираа по конституирањето на Република Македонија како самостојна држава. Активностите почнаа со формирањето работна група или комисија за монетарно осамостојување од претседателот на државата, во која беа премиерот, министерот за финансии, гувернерот, професорот Ксенте Богоев и јас, како претставници од науката. Секако, најголемиот товар за реализација на овој голем проект беше на Народна банка и на Министерството за финансии. Од белешките што ги имам сочувано од состаноците на комисијата, може да се види дека сум барал од Владата и од НБМ да изработат можни сценарија од најпесимистички (целосен прекин на политичките и

економските односи со Србија), до најоптимистички (да продолжи соработката како ништо да не се случило) и да предложат мерки за надминување на состојбите што би настанале. За името се прифати предлогот на академикот Петар Илиевски, кој е најистакнат авторитет во Републиката во однос на таа проблематика. Самиот чин на замената на динарите за денари се изврши релативно добро. По првомајските празници, населението најнормално почна да ги применува новите пари, како да биле отсекогаш во употреба. Не знам како го доживуваа тоа другите непосредни актери во монетарното осамо стојување, но јас се радував како дете кога гледав како во продавниците народот купува продукти со македонските пари како со години да ги користел.

ПЕТАР ГОШЕВ, ГУВЕРНЕР ОД 2004 ДО 2011

НБРМ не е виновна за слабиот пораст Двае сет години институционален живот не е особено долг период. Но, овој, на НБРМ, ако не е долг, сигурно е исклучително интензивен. Во една третина од тој јубилеј е вградена и мојата работа. Годишните и збирниот седумгодишен извештај за работењето во таа третина од овој јубилеј говорат за сработеното. Во целина, банката успеа да промовира и одржува здрава национална валута затоа што успеа да одржува ценовна стабилност, што е нејзина основна законска обврска, давајќи го со тоа својот целосен придонес за исклучително потребната макроекономска стабилност. НБРМ, преку својата супервизорска функција, даде клучен придонес Македо-

нија да стигне и до денешниот здрав банкарски систем. Без оглед на разните мислења и со целиот респект кон нив, Народната банка на Република Македонија е последната адреса за поплаки во врска со децениските проблеми поврзани со нашиот недоволен економски пораст. Стручниот капацитет на банката е во по стојан подем и доколку и натаму биде оставена настрана од политичките инструментализации, таа, сигурно е, ќе биде најподготвената институција, не само за членство во Европската Унија, туку, најбитното, да им испорачува на економијата и на граѓаните на Република Македонија најдобри услови за економски напредок.


12

ДОСИЕ

Пукал соселанец заради девојка Млад жител на село скопското село Ласкарци пукал, но не погодил соселанец во расправија заради девојка. Како што денеска информираат од полицијата, инцидентот меѓу С.М.(31) и Н.Ш.(25) почнал на локалниот пат Скопје - Тетово, во близина на селото каде и двајцата живееле. Со камион во кој имало уште двајца сопатници, С.М се движел по локалниот пат, а тогаш Н.Ш. му го пресекол патот со автомобил, излегол од него и двајцата соселани почнале да се расправаат. Тогаш Н.Ш. извадил пиштол и истрелал еден куршум кон С.М., но не го погодил. Потоа влегол во автомобилот и избегал. По кратко време напаѓачот што пукал бил приведен. Полицијата работи на расчистување на случајот.

Арачиновец шверцувал злато Жител на скопско Арачиново бил фатен додека се обидувал да прошверцува злато кон Грција. На 16 март годинава, на граничниот премин Богородица на излез од земјава, при контрола во автобус во кој се превезувал арачиновецот била пронајдена златна плочка со тежина од 2.625 грама и сребрена плочка со тежина од 3.125 грама.

Штипската полиција фати петмина арамии Банда провалници и крадци што ограбувале продавници, бутици и книжарници деновиве биле фатени од штипските полицајци. СВР Штип јави дека се расветлени пет тешки кражби од продавници, кои се случоле изминатите денови во Штип. Уапсени се Ф.Ш.(29), М.А.(22) и С.З.(30), сите од Струмица, и М.А.(17) од Штип, кои со употреба на погоден алат ги отстраниле катанците од заштитните решетки и ги отвориле вратите од продавниците за чевли „Тошиго“ и „Ба-ма“, бутиците за гардероба „Тери“ и „Маркос“ и книжарницата „Просветно дело“, сите лоцирани во централното градско подрачје во Штип. По извршените пребарувања, од касите одзеле околу 15.000 денари, два преносливи компјутери и разна гардероба и обувки, а штетата дополнително ќе се утврди. По извршениот претрес во куќата на М.А. пронајдени се повеќе предмети што потекнуваат од тешките кражби и вратени се на оштетените.

Четврток 26 април, 2012 година

БЛАГОРОДНАТА ИДЕЈА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО НА МЛАДИТЕ И

Компјутер за

Речиси и да нема училиште што не е ограбено, а надлежните и по четири и пол години од акцијата „Компјутер за секое дете“ немаат решение за кражбите

О

д стотина училишта изминативе четири и пол години, од кои од дванае сет училишта лани и уште од седум оваа година, беа украдени компјутерите наменети за науката на 21 век, информатичката технологија. Надлежните сè уште немаат решенија за овој проблем, на задоволство на арамиите кои си ја присвоија благородната акција, па сега може да но си назив „Компјутер за секој арамија“. Штетата веќе далеку ја надмина последната официјална бројка од 300.000 евра. Иако ова е да леку од 60 милиони долари, колку што Владата преку Министерството за информатичка технологија потроши за

набавка, инсталација и за доопремување на училиштата, прашање е што уште да се чека бидејќи арамиите немаат намера да чекаат. Така оваа недела основното училиште „Ѓорѓија Пулевски“ во скопската населба Аеродром остана без сите 84 преносливи компјутери и без 37 полначи. Во кумановското „Браќа Миладиновци“ крадците се задоволиле со шест компјутера, а од скопското училиште „Петар Здравковски-Пенко“ на 7 и на 8 јануари, годинава беа украдени по де сет монитори, тастатури и глувчиња. Пред две недели вкупно 84 преносливи компјутери беа украдени од „Св.Климент Охридски“ во скопски Бутел и беше направена штета од 16.500 евра. Ли стата е без крај. Ара ми и те има ат уште мно гу ра бота со оглед на тоа што Ми ни стерс твото за ин форматич ка тех ноло ги ја на ба ви 17.818 комп ју те ри, а ве ќе по стои и ранг-листа на училишта најпо сетувани од крадците. Првото ме сто, офици јал но, го др жи скоп ската гим на зи ја „Јо сип Броз Тито“, каде до сегашната штета е 2,5 ми ли о ни де на ри иа ко та му ве ќе одреден период нема ло по сета од крадци. Ште та по голе ма од еден ми ли он де на ри бе ше напра ве на и во „Ар се ни Јо вков“, сред ното меди цин ско учи ли ште „Пан че

СИРОМАШНИТЕ САМО МОЛАТ Што останува за сиромашните општини за заштита за училиштата од кражби? - Ништо друго освен да го криеме компјутерите секој ден во подрум или да бараме децата да си ги носат дома - вели градоначалник на една прилепска општина, кој сакаше да остане анонимен за да не ги налути во Министерството за образование. Тој сè уште се надева дека ќе добие па-

ри за чуварска служба. - Компјутерите, според закон, се под надлежност на општините што управуваат со училиштата. Ние не сме во можност тука да помогнеме, но би нагласил дека кога компјутерите беа предавани на училиштата, општините се обврзаа дека ќе ги осигураат - вели Горан Галевски, портпарол на Министерството за образование.

Грчкиот ме


ДОСИЕ

Четврток 26 април, 2012 година

НАТАМУ ГЛАВОБОЛКА ЗА ОПШТИНИТЕ

секој арамија

13

Со цевче украле 2.000 литри нафта Четворица делчевци успеале да украдат околу 2.000 литри нафта од цистерни на приватна компанија во период од четири месеци. Полициската станица во Делчево поднела кривична пријава против И.С.(52), О.Т.(40), С.Ц.(40) и С.Т(41), сите од Делчево, за тешка кражба. Тие во периодот од ноември 2011 година до февруари годинава во Делчево, со употреба на погоден предмет, гумена цевка, одзеле околу 2.000 литри нафта од цистерни, сопственост на ДООЕЛ „Веселинов компани“. Нафтата ја краделе сè додека сопственикот не ја информирал полицијата. Фирмата била оштетена за 117.000 денари.

Македонски крадци уапсени во Србија

Се помалку компјутери остануваат за децата

Караѓозов“ и во „Димитар Влахов“. Училиштата се под надлежност на општините. Некои општини, се чини, нашле некакво решение. Скопската општина Ѓорче Петров ангажира агенција за обезбедување и кај нив подолго време нема кражба. Општина Бутел по ставува некаде камери, некаде аларми и по некој чувар. - Засега има ре зултати, макар што мислам дека ако арамиите замислат, сигурно пак ќе се обидат. Ние по ставивме камери

во училиштата „Живко Брајковски“ и во „Панајот Гиновски“, додека во „Климент Охридски“ имавме само алармен систем и ни се случи кражба. Понекогаш се ангажира и чувар. Сето ова се финансира од општинскиот буџет, но финансираат и родителите - вели Снежана Клинчарова од општина Бутел. Сепак, општина Бутел е втора по големина во Скопје, а и општината Ѓорче Петров е една од финансиски постабилните. А.Б.

стач Псомиадис ќе биде екстрадиран Бизнисменот и сопственик на фудбалскиот клуб Кава ла, Макис Псомиадис, на 30 април ќе биде предаден на грчките власти откако македонското Министерство за правда го при фати ба ра ње то на Ати на за екстрадиција, јави „Катимерини“, а прене се „Макфакс“. Псоми а дис бе ше уап сен во Скоп је во но ем ври, не кол ку неде ли отка ко ја напу шти Грција. Еден ме сец пред тоа, судот со

кауција го ослободи Псомиадис по обвинението за ме стење фудбалски натпревари. Псомиадис одрекува каква било повр заност со случајот во кој се претпо ставува де ка се за ра боте ни ми ли о ни евра од обложу ва ње на нат пре ва ри чиј ре зул тат бил претходно договорен. Псомијадис ќе би де преда ден на грч ки те вла сти на гра ничниот премин Богородица – Евзони.

Четворица Македонци се уапсени во Србија поради 24 кражби извршени во неколку градови. Агенцијата „Танјуг“ јави дека завчера полицијата во Кралево ги привела прилепчаните Зоран Митрески (29), Даниела Крстеска (27), Дејан Милошевски (21) и Кристијан Вељаноски (25), за кои постои сомнеж дека изминативе две години учествувале во голем број кражби на подрачјето на Кралево, Крагуевац, Јагодина, Крушевац и во уште неколку градови во Србија. Српската полиција соопшти дека двајца од осомничените биле уапсени веднаш, додека другите двајца побегнале и биле приведени завчера утрото, на подрачјето на Јагодина. Кај нив во моментот на приведувањето не било пронајдено оружје, но тамошната полиција не ја отфрла можноста тие да се ослободиле од него пред да бидат фатени. Се тврди дека групата била специјализирана за провалување во станови. Со изнајмени возила наменски доаѓале во Србија, влегувале во неколку станови, а потоа се враќале во Македонија. Биле специјализирани за кршење на бравите, а од становите краделе пари, злато и техничка стока.

Ограбени три цркви во Тетовско Три цркви се ограбени последниве два дена во Тетовско и тоа „Свети Ѓоргија“ во село Отуње и „Свети Атанасије“ и „Света Богородица“ во Џепчиште. Иако разбојниците од касите за доброволен прилог одзеле мала сума пари, околу 800 денари, сепак направиле голема штета на црковниот имот. За време на грабежот искршиле неколку стакла од влезните врати на црквите, а направена е штета и на дрвените олтари.


14

СКОПЈЕ

Четврток 26 април, 2012 година

ИЗГРАДБАТА НА ХОТЕЛОТ ЗАД ТЦ „РАМСТОР“ ТАПКА НА ЕДНО МЕСТО

Наместо луксузен хотел никнаа силоси со песок За тоа што се случува таму нема конкретно објаснување, а институциите си ја префрлаат одговорноста за тоа кој е надлежен да даде одговор

П

Соња Т. ЈАНКОВСКА

о четири години од најавата дека на локацијата зад трговскиот центар „Рамстор“ ќе почне изградбата на луксузен хотел од синџирот „Ре зидор САС“, на ме стото, освен голема ископана дупка и два сило си со пе сок, нема ни трага од темелите на хотелот. Подолг период на ме стото на градежниот објект нема ниту работници, освен камионите што секојдневно изне суваат материјал од по ставените сило си. За тоа што се случува таму нема конкретно објаснување од ниту една од засегнатите страни, а институциите си ја префрлаат одговорно ста за тоа кој е надлежен да даде одговор. Од Министерството за транспорт и врски, кои го продадоа градежното земјиште, добивме општа информација дека на по сочената парцела во општина Центар, во согласност со Деталниот урбанистички план „Стара железничка станица“, е предвидено изградба на хотел и дека за таа локација по пат на јавно наддавање за најповолен понудувач е избрана компанијата „ХЛХ МАЦ ЛЛП“ ДООЕЛ – Скопје. Според информациите со кои располага Министерството, инве ститорот од надлежната општина Центар има добиено одобрение за градба во јуни 2008 година. Пред четири години, кога се удрија темелите за почеток на градежните работи, инве ститорите најавија дека за две години, односно до летото 2010 година, луксузниот хотел ќе биде изграден. Сега од Министерството за транспорт, од необјасниви причини, велат дека во согласност со договорот инве ститорот е обвр зан да го изгради објектот во рок не подолг од шест години од правосилноста на одобрението за градење и дека доколку инве ститорот не по стапува во согласност со договорот, ќе му биде од земена сопствено ста и ќе биде

активирана банкарската гаранција. Од Општина Центар, која ја издаде дозволата за градба, велат дека објектот ги по седувал сите документи за градба и дека градежните работи се одвиваат во согласност со проектот, но на прашањето зошто градбата тапка на едно ме сто, нè упатија да се обратиме кај инве ститорот. Компанијата „ХЛХ МАЦ ЛЛП“ ДООЕЛ - Скопје, со понудени 41.905.000 денари, беше избрана за најповолен понудувач и стана сопственик на земјиштето од 5000 квадратни метри. Се декларираше како фирма-ќерка на британската „ХЛХ УК ЛТД“. Но, ниту британската ниту македонската фирма, иако се јавуваат како инве ститори на хотел од најлуксузниот синџир во светот „Резидор“, нема транспарентно по сочени одговорни лица, контакт-телефони, е-пошта, ниту, пак, веб-страници. Од компанијата „Гема инженеринг“, која е изведувач на градежните работи, иако побаравме одговор, до затворањето на весникот не добивме информација за текот на градбата. Уште кога беше најавен про ектот, СДСМ реагираше со тврдење дека фирма-

та „ХЛХ МАЦ“ не ги исполнила тендерските услови и дека е алатка за политичко пазарење, односно служи за владин криминал и корупција и е поврзана со бизнисменот Орце Камчев. Ставот на опозицијата и денес не е променет, тврдат дека се работи за фиктивна фирма. - Мене ми беше ветено дека во 2009 година ќе пијам кафе во „Ре зидор“, но еве дојде и 2012 година и ништо од кафето. Веќе неколку години изградбата тапка на едно ме сто. Според нашите информации, на сметката на фирмата-инве ститор нема ниту влез ниту излез на средства, името што стои на таблата на локацијата е само колку да се оправда Владата дека се работи за странска инве стиција. Сило сите што се по ставени на локацијата се користат за другиот хотел што треба да се гради. Сè поизвесно е дека хотелот нема да се изгради, туку, најверојатно, ќе се спои со изградбата на зградите планирани за овој дел, па наме сто хотел, може да се пренамени во зграда - вели Јани Макрадули од СДСМ. Вкупната инве стиција за овој луксузен хотел, како што беше најавено, треба да изне сува околу 68 милиони евра.


СВЕТ

Четврток 26 април, 2012 година

15

ПО ПОБЕДАТА НА ПРЕЛИМИНАРНИТЕ ИЗБОРИ ВО УШТЕ ПЕТ ДРЖАВИ

Ромни најави крај за Обама

Ова е почеток на крајот на разочарувањето од годините на владеење на Обама и е почеток на новото поглавје што ќе го пишуваме заедно, порача републиканецот

Р

епубликанскиот кандидат за претседател Мит Ромни упати же стоки критики за претседателот Барак Обама откако победи на пет внатрепартиски избори на републиканците кои се одржаа завчера, прене сува „Дојче веле“. Тој рече дека ова е почеток на крајот на Обама, кој давал лажни ветувања и не се покажал како лидер. - До сите илјадници чесни Американци што ги сретнав и оние што не сакаат ништо друго освен шанса, шанса за борба, имам едно ставна порака. Издржете уште малку. Подобрата Америка почнува вечерва - рече Ромни по победата на предизборите во Конектикат, Роуд Ајланд, Делавеар, Пенсилванија и во Њујорк. Републиканецот не пропушти да го критикува Обама дека потфрлил во неговите ветувања за надеж и промени. - Вечерва е почеток на крајот на разочарувањето од годините на владеење на Обама и е почеток на новото поглавје што ќе го пишуваме заедно – истакна Ромни прекинуван на моменти со овации од сим-

патизерите во Њу Хемпшир. Ромни праша што може да се покаже од три и полгодишното владеење на Обама? Тој ги праша симпатизерите дали им е полесно да си го продадат домот и да купат нов, да ли заштедиле доволно за пензија, дали имаат подобри шанси да најдат подобра работа, дали плаќаат помалку на бензинска станица? Одговорот беше – не! - Знаете, ако одговорот беше „да“ на тие прашања, тогаш претседателот Обама ќе се бореше за повторен избор врз основа на своето по стигнување. Но, бидејќи не успеа, тој ќе води кампања на де фокусирање, де структивност и лажно претставу-

ПРЕТСЕДАТЕЛОТ СВЕСЕН ЗА ПРОБЛЕМИТЕ Паралелно со предизборите кај републиканците, актуелниот претседател Барак Обама спроведуваше кампања во Северна Каролина и во Колорадо одговарајќи на обвинувањата од републиканците за потфрлање во економијата. - Колку и да оди бавно, сепак економијата станува сè посилна. Нашите бизниси создадоа повеќе од четири милиони работни места во минативе две години, но знаеме дека има сè уште многу Американци што бараат работа и се обидуваат да најдат работа која е доволно платена за да ги покријат сметките - рече Обама забележувајќи дека сè уште многу луѓе од средната класа бараат сигурност за себе, која почнаа да ја губат уште во годините пред почетокот на рецесијата.

вање. Таков вид кампања би можел да успее на друго ме сто и во друго време. Но, не тука и не сега. Сè уште се работи за економијата и ние не сме глупави – нагласи републиканецот ветувајќи им подобра шанса на оние што се борат да преживеат. Според него, Обама морал повеќе да направи за земјата и за економијата. - Последните неколку години беа најдоброто нешто што Обама може да го направи, но тоа не е најдоброто нешто што Америка може да го направи - нагласи Ромни. Со последните победи на предизборите тој собра 695 од потребните 1.144 делегати за номинација на партиската конвенција, која ќе се одржи на крајот од август. Ромни е сигурен дека ќе биде кандидатот од редовите на републиканците што ќе му се спротивстави на Обама, а убеден е и дека ќе одне се победа на есенските избори. - По 43 внатрепартиски избори, многу долги денови и повеќе од неколку долги ноќи, можам со увереност и благодарност да кажам дека ми дадовте огромна чест и одговорност. И, заедно ќе победиме на 6 ноември - рече Ромни.


16

СВЕТ

Четврток 26 април, 2012 година

Колумбиски проститутки или руски шпиони? Колумбиските проститутки што се вмешани во секс-скандалот со Тајната служба можно е да се руски шпиони, изјави американскиот сенатор Чак Гресли, пренесува „Еј-Би-Си“. - Ние гледаме нешто што е многу, многу сериозно за националната безбедност. Кој знае кој можел да ги користи проститутките? Русите се познати дека на тој начин добиваат информации за нас - истакна републиканецот. Сенаторот од Ајова побара од Белата куќа да одговори на прашањата за вентрешната контрола во Тајната служба поради која беа отпуштени неколку агенти и маринци кои беа ангажирани да го обезбедуваат претседателот Барак Обама на самитот во Колумбија. При нивниот престој во Колумбија пред две недели како обезбедување на Обама беше откриено дека се пијанеле по барови и користеле услуги од 21 проститутка. - Тука прашањето не е дека луѓето се забавувале со проститутки, туку се работи за безбедноста на претседателот на САД, што може да предизвика загрозување на националната безбедност - истакна Гресли. Обама во обид да ја спушти топката за скандалот истакна дека се работи за недолично однесување на неколку „празноглавци“ во службата која се грижи за неговата безбедност. Воедно, тој ги пофа-

СУДСКИ ДОКУМЕНТ ОД ВРХО

Берлу рекет

Дијана Суарез кобна за Тајната служба

ли најголемиот дел до агентите дека одлично си ја извршуваат својата работа. - Што размислувале овие момци не знам. Но, затоа тие веќе не се таму истакна Обама. Скандалот со агентите на Тајната служба изби во хотел во Картагена откако една од проститутките Дијана Суарез кренала врева во хотелот бидејќи еден од агентите, наместо да à плати 800 долари колку што било договорено, à дал само 30 долари за услугите.

Штрајк на грчките градоначалници Градоначалниците од цела Грција вчера протестираа во Атина поради очајната финансиска состојба на локалната самоуправа, пренесува МИА. Во протестот учествувал и градоначалникот на Атина, Јоргос Каминис. Незадоволните градоначалници му врачиле барања на министерот за финансии, Филипос Сахинидис, при што се бара Владата да ги исполни своите обврски и годинава на општините да им додели 450 милиони евра. Градоначалниците ги повикаа политичките партии во Грција да ја преземат својата одговорност за локалната самоуправа да не се доведе до целосен крах. Штрајкот доаѓа во момент кога Владата спро-

ведува ригорозни мерки на штедење, при што драстично се кастри јавната потрошувачка. Во меѓувреме, Банката на Грција предупреди дека државата во 2012 година се соочува со подлабока рецесија од очекуваната и се очекува „потонување“ на економијата за пет отсто. Централната банка ги повика грчките политичари да направат сè за да се почитуваат строгите мерки за економско штедење по изборите на 6 мај или, во спротивно, државата ќе се соочи со силни економски последици. - Условите во државата и странство не дозволуваат ни најмало отпуштање - вели Јоргос Провопулос, гувернер на централната банка.

Италијанскиот магнат à плаќал на мафијата за да го заштити семејството од киднапирање

П

оранешниот италијански премиер Силвио Берлускони во средината на 70-тите години од минатиот век à плаќал голема сума на сицилијанската мафија Коза ностра за да се заштити себеси и семејството од киднапирање, соопшти Врховниот суд во Италија. - Заштитата од Коза ностра не била бесплатна, а Берлускони à плаќал на мафијата сомнителна сума пари - се наведува во документот на судот на 146 страници. Во


СВЕТ

Четврток 26 април, 2012 година

17

ВНИОТ СУД ВО ИТАЛИЈА ПОКАЖУВА

скони и плаќал на Коза ностра

него се наведува дека се укинува делото против Марчело дел Утри, кој беше обвинет за соработка со мафијата и осуден на седум години затвор. Сицилијанецот Дел Утри во 70-тите години на минатиот век работеше за Берлускони, а сега е сенатор на партијата на поранешниот италијански премиер Народ на слободата. Соопштението се поклопува со старата фотографија на Берлускони од 1977 година на која италијанскиот магнат позира со пиштол на масата во заднина. Медиумите тогаш фотографијата ја толкуваа како симбол на страв на бизнисменот од киднапирање од мафијата. За време на 70-тите години на минатиот век италијанската мафија рутински и често киднапираше богаташи или нивни деца, по што бараше откуп. Еден од најв-

печатливите примери е случајот со Џон Пол Гети Третиот, внук на познатиот нафтен магнат Џон Пол Гети Постариот, кој беше киднапиран во центарот на Рим во 1973 година, а мафијата го држеше како заложник пет месеци. Тогаш мафијата му го исече увото на киднапираниот и го испрати до италијанскиот печат за да го принуди неговото семејство да плати откуп. Познато е и дека сицилијанскиот мафијаш Виторио Мангано, подоцна осуден за убиство, во тоа време живеел во близина на домот на Берлускони, каде што наводно се грижел за коњи. Најверојатно се работи за заштитник испратен од мафијата откако Берлускони платил рекет. Во тоа време Берлускони живеел со својата сопруга и двете деца и бил еден од најуспешните бизнисмени во Италија. Поранешниот италијански премиер во 2008

година изјави дека Мангано се однесувал совршено. - Живееше со нас и ги испраќаше моите деца во училиште – изјави Берлускони. Но, според познатиот италијански обвинител и борец против мафијата, Паоло Борселино, Мангано бил клучна фигура за бизнис-интересите на Коза Ностра во северна Италија. Со вакви зборови беше опишан Мангано во последното интервју на обвинителот, пред мафијата да го убие во атентат во 1992 година. Судскиот документ, всушност, објаснува зошто е повлечено обвинението против Дел Утри. Судот ги укина претходните пресуди за Сицилијанецот дека е поврзан со мафијата, а кои беа донесени од пониските судови. Според Врховниот суд, обвинителството немало доволно докази, па нареди преразгледување на делото против Дел Утри. Иако Берлускони е спомнат на судењето на Дел Утри, тој не е вклучен во случајот. Берлускони пред една година изјави дека левичарските судии во Италија водат децениска кампања против него за да го симнат од власт и да ја нарушат демократијата. Тој, конечно, се повлече од премиерската функција минатиот ноември, по серијата секс-скандали. Сега му се суди за плаќање услуги на малолетна проститутка за време на неговите бунга-бунга забави, а на суд е и за обвиненија за малверзации и за корупција. На последното судење за аферата „Руби“, во која Берлускони наводно платил за секс со Мароканката Карима ел Маруг кога таа била малолетна, сведочеше една од девојките што биле на неговите бунга-бунга забави. Обвинителството веќе го обвини Берлускони дека на девојките што сведочат во случајот им платил повеќе од 100.000 евра со што влијаел врз нив. Транскриптите од телефоните што биле прислушувани велат дека Берлускони бил „луд“ по младата егзотична танчерка Руби. Според италијанскиот печат, тој à понудил на Мароканката пет милиони долари за да молчи за случајот. И Берлускони и Руби демантираа дека имале сексуална врска.


18

СВЕТ

Четврток 26 април, 2012 година

Пјонгјанг се фали дека ќе ги порази САД Северна Кореја има моќно преносливо оружје кое може да ги погоди САД и да ги порази со еден удар, ова е последната провокација и закана која доаѓа од Пјонгјанг. Подмаршалот Ри Јонг Хо, на денот кога Пјонгјанг одбележуваше 80-годишнина од војската, нагласи колку е значајна одбраната на Северна Кореја од САД и од Јужна Кореја. Северна Кореја пред три дена се закани дека наскоро ќе преземе „специјални акции“ со кои Владата и конзервативните медиуми во Сеул ќе ги претвори во пепел обвинувајќи ги јужнокорејските власти дека ја клеветат севернокорејската влада. Заканите доаѓаат пред најавите за трета нуклеарна проба на Пјонгјанг. Но, сè уште е непознато дали режимот ќе изведе нуклеарен тест откако Кина à порача на земјата да не го прави тоа. Се оценува дека Северна Кореја поседува нук-

ИЗБОРИТЕ ВО НЕКОИ ОД КЛУЧНИТЕ ЗЕМЈИ ВО

Демокра за еврото

Партиите што го поддржуваат еврото лошо котираат во анкетите, а сè повеќе земји во ЕУ жестоко се противат на острите мерки на штедење леарно оружје, но не и технологија да постави ракети со долг дострел. На 13 април Северна Кореја се обиде да лансира ракета, со која во вселената требаше да се постави метеоролошки сателит, но тестот беше неуспешен.

Е

врото преживеа серија катастрофи почнувајќи од банкарската криза во Исланд, преку колапсот на пазарот за недвижнини во Шпанија до постојаниот економски хаос во Грција. Но, сега заедничката европска валута се соочува со поголема закана која можеби нема да може да ја преживее - демократијата. „Тајм“ пишува дека во најголем дел од земјите во еврозоната постои жесток отпор кон жртвата што се дава за да се зачува еврото. Коментаторите постојано зборуваат за демократскиот дефицит во еврозоната, односно дека поддршката на елитите е преголема и неисплатлива за да се задржи системот. Во наредните неколку недели овие елити ќе почнат да го губат здивот. Клучните европски земји се соочуваат со избори, а партиите што го поддржуваат еврото лошо котираат во анкетите. Од друга страна, во земјите со најпроблематични економии отпорот кон мерките за штедење постојано расте. Паралелно со

тоа, во силните економии електоратот сè повеќе дава отпор со нивни пари да се спасуваат послабите земји кои се дават во долгови. Најдобар показател се изборите во Франција. Никола Саркози е цврсто посветен да се спаси еврото и е втор најбитен лидер во еврозоната, по германската канцеларка Ангела Меркел. Во првиот круг тој веќе заостанува зад својот ривал, социјалистот Франсоа Оланд, а се очекува и негов пораз во вториот круг. Оланд, во принцип, не е противник на еврото. Но, тој не се согласува со политиката на штедење и повеќе се залага за развојна економија. Доколку победи, тој мора да го намали буџетскиот дефицит, а веќе најави и зголемување на даноците за богатите наместо кастрење на трошоците. Со други зборови, напорите на Оланд за спас на еврото ќе бидат половични. Од друга страна, замената на Саркози ќе значи ослабување на германско-француската оска која е мотор на ЕУ и ги наметнува строгите правила на игра, спо-

ФРАНЦУЗИТЕ ГЛАСАА ЗА ГРЦИЈА Во очекување на вториот круг од изборите во Франција, дебатата за нова формула за излез од кризата веќе е почната, пишува „Гардијан“. Таа може да ја врати довербата во ЕУ бидејќи голем дел од земјите очекуваат поефиканска активност на Брисел. А, изгледа дека Грците се највесели за шансите на Саркози за втор мандат. Еден грчки весник пишува дека Французите во првиот круг гласале за Грција, алудирајќи на шансата што ја има Оланд да ја промени или барем да ја ублажи економската формула на дуетот „Меркози“.


СВЕТ

Четврток 26 април, 2012 година

19

ЕВРОПА НОСАТ НЕПРЕДВИДЛИВОСТ ЗА ЕВРОЗОНАТА

тијата опасност

ред кои треба да играат послабите. Најчесто тоа се мерки за штедење. Изборот на социјалистот, според дел од аналитичарите, ќе донесе недоверба на европските финансиски пазари и губење на правецот по кој ќе се движи еврозоната. Но, остатокот од францускиот електорат е уште побитен бидејќи екстремната десница од која зависи победникот во Франција нема волја за каков било потег за еврото, кој ќе им наштети на работниците. Лидерката на десничарскиот национален фронт, Марин ле Пен, ги повика симпатизерите да покажат бес кон ЕУ и да се фокусираат на француските национални интереси. Таа се залага Франција да го напушти еврото и да ја врати старата валута. Од друга страна, левичарот Жан Лук Меленшон, кој заврши како четврти со 11 проценти, не е против еврото, но е за политика што ќе стави крај на штедењето. Тој воедно го нападна фискалниот пакт од

март со кој земјите од еврозоната се обврзани да ги балансираат своите буџети според строго одредени правила. Па, со поддршка од Ле Пен и од Меленшон, Оланд би извојувал победа, но потоа би имал поголем притисок да го напушти еврото отколку да се обидува да го спаси. Истиот викенд во Италија се одржуваат локални избори на кои се очекува електоратот да не покаже премногу ентузијазам од мерките на актуелната влада. Во Холандија, пак, Владата веќе падна поради неможноста партиите да се договорат за мерките за штедење и за новиот буџет. Токму радикалот Герт Вилдерс со неговата Партија на слободата ја урна Владата бидејќи штедењето удира по работниците и сиромашните. Слична е состојбата и во Грција, каде што ниту една партија нема да освои мнозинство, а во Парламентот ќе влезат партии што жестоко се противат на

„МЕРКОЗИ“ БЕЗ ЗАДНИТЕ ТРКАЛА

Доколку левицата дојде на чело на Франција, тандемот МеркелСаркози ќе остане без задните тркала, а на стариот континент би се отворила политичка дебата за економската криза која досега беше придушувана од страна на Германија. Во неколку земји од ЕУ веќе се оценува дека заминувањето на Саркози од Франција ќе биде поволна можност бидејќи ослабувањето на оската Германија- Франција ќе значи враќање на дебатата и симнување на оковите од повеќе оловно отколку златно правило за ригорозна фискална дисциплина.

мерките за штедење и на високите даноци. Заканата за заедничката валута не е само во тоа гласачите да гласаат за партии што ќе фаворизираат напуштање на еврото и враќање на старите валути. Тоа ќе предизвика финансиски потрес, кој ќе им донесе огромни загуби на банките, меѓународните финансиски институции и националните влади - тоа го знаат сите. Партиите што ќе ги добијат изборите, најверојатно, ќе го поддржат еврото. Вистинскиот проблем е што како популарната поддршка за еврото ќе исчез-

нува низ политичкиот спектар, така владите ќе имаат помалку желба да преземат агресивни и болни мерки потребни за спас на еврото. Кога лидерите ќе знаат дека мнозинството, или барем поголем дел од мнозинството, се противи на таа политика и нема желба да ги прифати трошоците, тие ќе бидат во искушение да застанат на страна и да остават природата да си го најде својот пат. - А, во овој случај патот на помал отпор е едноставно подлога за пад на еврото - заклучува „Тајм“.


20

КУЛТУРА

Четврток 26 април, 2012 година

ДРЖАВАТА ЌЕ ОБНОВУВА ФАСА

САЕМСКИ ИЗЛОГ

Промовирани дела на седум албански писатели Делегација на Министерството за култура на Република Албанија првпат на Саемот на книга во Скопје вчера допатува со седум познати албански писатели за да ги претстави на саемот. - Целта на нашето доаѓање е јасна. Ја почитуваме земјата и културата на Македонија и Саемот на книга во Скопје. Во Македонија живеат голем број Албанци кои читаат албански автори, но делата на сите овде присутни автори се преведени и на македонски јазик. Оваа година Албанија и

сите Албанци прославуваат сто години од албанската независност. Тоа е значаен датум за нас и се надевам дека со Македонија ќе ја споделиме оваа прослава, ќе ги зајакнеме односите, особено со Саемот на книга во Скопје - рече Ахмет Селмани од албанската писателска делегација. Претставниците на албанските писатели информираа дека нема да има посебни промоции зашто немало соодветни услови на штандот на Албанија, но изразија надеж дека од следната година подобро ќе се организираат.

Одбележана стогодишнина од смртта на Август Стриндберг

10 мил „Маке

Обновата на надворешноста на куќите и на дуќаните во речиси сите градови на Македонија почнува годинава со реновирање на пет објекти

Н Шведската амбасада вчера во промотивниот центар на Скопски саем, со изложба на слики и на фотографии од Август Стриндберг, ја одбележа стогодишнината од неговата смрт. Со ова се најави почетокот на одбележувањето на годината на еден од најславните Швеѓани. - И сто години по неговата смрт, Август

Стриндберг продолжува да фасцинира. Тој беше основоположник и иноватор во своето време и сè уште успева да ја испровоцира театарската публика насекаде во светот. Стриндберг беше личност со многу способности, не само писател - велат организаторите, а малкумина знаат дека пишувал и поезија и бил одличен сликар.

Автобиографски записи од Љубе Цветановски „Феникс“ на својот штанд ја претстави книгата автобиографски записи „Детето во мене“ од Љубе Цветановски. Делото го претстави истакнатиот ликовен уметник Владо Георгиевски, кој смета дека „авторот на ретко оригинален и автентичен начин испишува драгоцени сведоштва и документи за едно време и за еден простор кои никогаш не престанале да траат, да зрачат, но и да значат“.

- Спознавајќи го скриеното дете на авторот, ќе се спознаеме и себеси и дела од историјата на нашата татковина, ќе се сретнеме со чудесна галерија од ликовите на нашите предци, со нивните радости и таги, со чудото наречено живот, со улерите и со колерите, со гибелта и со погибелта нивна, раскажана со чиста искреност - вели писателот Михаил Ренџов.

Игор ИВКОВИЌ

ови 10 милиони евра планира да потроши Владата во наредните три години за обнова на 250 фасади низ цела Македонија. За оваа година, од буџетот на Министерството за култура ќе се издвојат околу 200.000 евра за реконструкција на пет фасади на куќи и на дуќани во Скопје, Битола, Крушево и во Кратово. Први за реконструкција ќе бидат семејна куќа во центарот на Крушево, познатата куќа на Бектешовци од Прилеп, поранешниот англиски конзулат во Битола, два дуќани во Ајдучка чаршија во Кратово и една куќа од 19 век која е лоцирана на влезот на Старата скопска чаршија. - Овој проект е дел од програмата на Владата на Македонија и ние како Министерство доследно го спроведуваме. По направената анализа од стручни лица од музеите и од конзерваторските центри, решивме проектот да го почнеме со обнова на фасадите во овие градови. Тие претставуваат нераскинлив дел од урбаната целина на градските јадра во Крушево, Битола, Скопје и во Кратово и со чинот на реновирање ќе се облагороди целиот простор што ќе биде во интерес на македонските граѓани, а ќе биде и во функција на туристичка промоција - истакна министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска. Во меѓувреме, музеите и конзерваторските центри од другите градови прават детални анализи за тоа на кои објекти уште треба да им се менува фасадата. Од Министерството за култура рекоа дека наскоро ќе ги имаат резултатите, по што ќе се знае кои се другите 245 објекти што ќе добијат нов лик. Во куќите во Крушево и во Прилеп живеат сопствениците. Тие нема да имаат финансиски оптоварувања за реновирање на фасадата. Целиот трошок ќе падне на грбот на државата,


КУЛТУРА

Четврток 26 април, 2012 година

ДИ НА КУЌИ И НА ДУЌАНИ НИЗ МАКЕДОНИЈА

иони евра за донија 2015“ истакна Гордана Данилоска-Спироска, директорката на музејот од Прилеп. - Куќите во кои живеат семејствата нема да имаат никаков трошок, но според Законот за заштита на културното наследство, тие ќе имаат поголеми обврски во грижата на објектот - изјави Данилоска-Спироска. Објектите со проектот нема да добијат само нова фасада туку, како што истакнаа директорите на музеите од Прилеп и од Битола, ќе се зајакне и нивната статика затоа што дел од нив се пред уривање.

Инвестицијата од 200.000 евра за обнова на петте куќи и дуќани за оваа година нема да наидат на пречка од најавениот ребаланс на буџетот. Од кратењето на буџетот најголеми последици ќе има изградбата на концертната сала на Македонската филхармонија. Од предвидените 1,8 милион евра за оваа година, ќе се трошат само 900.000 евра. И парите предвидени за довршување на Стариот театар се преполовуваат. Од планираните пет милиони евра, со ребалансот ќе се потрошат само 2,8 милиони евра.

21

Реакција за уривањето на Безистенот Направените оштетувања претставуваат трајна загуба на еден дел од автентичниот изглед и хронологија на оваа градба, која, според својата едноставна архитектонска форма, не припаѓа на ниту еден од познатите типови во Македонија - наведено е во реакцијата на проф. д-р Донка Барџиева-Трајковска, претседателка на Здружението на граѓани „Центар за културно наследство“. - Направените трајни оштетувања на Безистенот се резултат на непочитувањето на одредбите од Законот за прогласување на Старата скопска чаршија за културно наследство од особено значење. Непочитувањето на законот е направено токму од надлежните институции, чии раководни лица изјавија дека целосно е почитувана законската процедура. Директорката на НУ Конзерваторски центар, не смеела да го заобиколи законот и да дозволи уривање на старите дуќани и ископ на темели со механизација, без претходно да изврши заштитни археолошки ископувања. Директорот на Управата за заштита на културно наследство морал да обезбеди инспекциски надзор на самиот почеток на работата, наведено е во соопштението до јавноста. Во врска со направените оштетувања, Здружението на граѓани „Центар за културно наследство“ ги повикува надлежните институции да преземат конкретни мерки за санкционирање на прекршителите на законот.

Изјава на денот „Најубав период од животот ми беше кога немав ниту пари, ниту стан, ниту телефон, кога плетев џемпери за да заработам пари за храна“ Марина Абрамовиќ


22

КУЛТУРА

Четврток 26 април, 2012 година

Торта во форма на буре барут за роденденот на Дејан Дуковски

П

о повод 43. роденден на македонски драмски писател чии текстови се најизведувани во светски рамки, Дејан Дуковски, неговите пријатели актери, режисери и драматурзи вчера му приредија несекојдневна промоција на книга со наслов „Драми“ во издание на „Култура“. Делото е иницијатива на професорката Јелена Лужина, која изминатите неколку години правела истражувања за авторското творештво на Дуковски во Македонија и во странство. Првпат преку книгата ќе се

дознае дека драмите на Дуковски се играни не само во Европа, туку и во Токио, Њујорк, Лос Анџелес, Москва, а од вкупно регистрираните 93 премиерни изведби на неговите текстови, дури 73 се во странство. - Во книгата се собрани сите негови 16 драми, пишувани во периодот од 1988 до 2011 година. Во оваа театрографија ќе се види величината на нашиот Дејан Дуковски. Во книгата е забележано дека најголемите светски режисери ги поставиле текстовите на Дуковски, на сцените во Токио, Њујорк, Москва, Лос Анџелес. Време

е да се соочиме со фактите за него, а тоа е оваа книга - вели Јелена Лужина, театролог и професорка на ФДУ. Во собирањето на податоците за светската кариера на Дејан Дуковски, покрај Јелена Лужина, учествувала и неговата мајка. На роденденот прославен на сцената на МНТ, неговите колеги актери ги кажуваа највпечатливите реплики од неговите драми, а на крај Дуковски ја дувна роденденската свеќичка на тортата направена како буре барут. И.И.


МОЗАИК

Четврток 26 април, 2012 година

23

Калиопи падна на англиски јазик

В

о текот на вчерашниот ден социјалните мрежи во Македонија беа зафатени од лавина коментари за англискиот јазик на нашата евровизиска претставничка Калиопи. Таа во неодамнешната порака упатена до евровизиските обожаватели направи ненамерна грешка. Сакајќи да им порача „јас ќе ви го дадам срцето, а вие мене вашите гласови“, таа го употреби зборот „voice“, наме сто „votes“, па, всушност, рече „јас ќе ви го дадам срцето, а вие мене вашите гласни жици“. Иако Калиопи пред да ја даде оваа изјава, се огради велејќи дека англискиот јазик не го владее најдобро, сепак публиката остро реагираше преку социјалните мрежи „Фејс бук“ и „Твитер“. Обожавателите на „Евровизија“ побараа во иднина македонските прет ставници задолжително да знаат англиски јазик затоа што ова е, како што велат, второ по срамување на Македонија на европскиот музички натпревар со незнаење англиски јазик од нашите прет ставници. Пред неколку години, кога Македонија ја претставуваше Ѓоко Таневски, тој го направи невидениот гаф со изјавата „Се чувствувам како риба“. Шефицата на македонската евровизиска делегација, Мери Попова, во изјава за „ДЕН“ вели дека во иднина нема да се по-

статус: ДИРАН ТАВИТЈАН

Нина Бадриќ е фантастичен човек, вокал и врвен профе сионалец. Беше вистинско уживање и задоволство да се соработува со неа. Секоја чест за нејзиниот придонес во македонската култура. Видеоспотот - наскоро :)

вторат ваквите не сакани скандали. Тие, како организатори на „Евровизија“, имаат најдено преведувач за Калиопи. - Одговорната за комуникацијата со медиумите за „Евровизија“, Благица Котовчевска, е нашата преведувачка. Таа, воедно,

à е на располагање и на нашата прет ставничка во кое било време. Секој има право да згреши и не разбирам зошто се прави толкава врева. Само во нашата земја се прават сканда ли од небулозни работи - вели Мери Попова.

„Браво бенд“ настапува во Италија Членовите на „Браво бенд“ заминуваат на неколкудневна турнеја низ Италија. На 4 и 5 мај ќе настапат за нашите иселеници во градот Асти, кој се наоѓа на северот на Ита лија. Во меѓувреме, продолжуваат со своите настапи во познатите клубови и дискотеки во Македонија, па така на 27 април го стуваат во дискотеката „Милениум“ во населба Илинден. Деновиве ја реализираа својата најнова фото се сија со фотографот

и режисер на нивните видеоспотови Дарко Антоновски. Наскоро својата медиумска промоција ќе ја доживее и нивната нова песна „Ало“, која е предвидено да биде испеана во дует со една позната македонска поп-рокерска ѕвезда. Кон крајот на мај е закажан и нивниот прв солистички концерт, кој е предвидено да се одржи на отворено, на една многу необична и досега неискористена локација.

Нова композиција од Боби Серафимовски Македонскиот композитор и мултиинструменталист две децении работа на домашната музичка сцена, животот во Куманово го замени со градење кариера во Чикаго, каде што стана дел од американската менаџерска агенција „Мјузик он Мек авенју“. Новата музичка тема „Happiness in my heart“ својата промоција ја имаше во бри-

танскиот етер, во емисијата на Ричард Едвардс, и е најава за успешното продолжување и промовирање на авторот Боби Серафимовски во светот. Темата која добива позитивни критики во западниот свет, претставува континуираното продолжување на успехот на првиот интерконтинентален албум на Серафимовски, „No borders“.


24

МОЗАИК

Четврток 26 април, 2012 година

Величествениот добива 15.000 евра за една епизода Акте рот Окан Ја ла бик, кој го глуми Ибра хим-па ша или Пар га ли во се ри јата „Ве ли чес тве ни от сул тан“, во тур ско то изда ние на ма га зи нот „Ел“ приз нал де ка за ед на епи зода до би вал околу 4.500 евра, но таа цена успе ал да ја зголеми до речи си 8.000 евра! Исто вре ме но, глав ни от актер, Ха лит Ер генч, до би ва речи си двој но по ве ќе, ду ри 15.000 евра за ед на епи зода. Како што раскажал Јалабик, на зголемување на неговиот хонорар во популарната серија за најголемиот османлиски владетел влијаело и тоа што станал миленик на женскиот дел од публиката. Магазинот „Ел“ наведува дека дамите го засакале овој извонреден актер и тоа му го зголемило хонорарот.

МОЗАИК

Четврток 26 април, 2012 година

25

АКТЕРОТ НЕЏАТИ ШАШМАЗ ПРИСТИГНА ВО СКОПЈЕ

Македонските обожаватели не го препознаа Полат

„Орбитал“ и „Паблик енеми“ доаѓаат во Скопје

Новото издание на фестивалот „Скопје гори 2012“ ќе се случи на 26 јуни на скопско Кале, а главни ѕвезди ќе бидат шампионите на електронскиот звук „Орбитал“, кои првпат доаѓаат на просторот на поранешна Југослави-

ФОТО ВЕСТ Лицето на оваа 70-годишна госпоѓа од Бања Лука е во грч и во очај зашто не била пуштена да го види Здравко Чолиќ. Таа дошла во Зеница, каде што пејачот имал концерт, и како негова голема обожавателка сакала да го запознае, но телохранителите не à го дозволиле тоа.

ја. Концертот е дел од нивната светска турнеја по повод излегувањето на новиот албум „Wonky“. Пред нив ќе настапат хипхоп-легендите „Паблик енеми“, исто така, првпат во Македонија, секако, на голема радост на армијата обожаватели што ги имаат кај нас. Тие во Скопје доаѓаат во година кога, иако звучи неверојатно, издадоа два албуми. Тоа ќе биде уникатна шанса да се види зошто магазинот „Ролинг стоунс“ ги стави во листата на 100 најдобри групи на сите времиња. Пред настапот на „Паблик енеми“, првпат по неколку години ќе настапи без конкуренција еден од најдобрите српски рокерски групи. Честа да го отвори фестивалот „Скопје гори 2012“ им припадна на кумановците за кои деновиве многу се зборува, „Подземен ефект“, a по нив следува најголемата македонска хипхоперска банда, „Легијата“. Поради фактот што „Скопје гори 2012“ најверојатно ќе биде единствен проект ова лето во Македонија, „Авалон продукција“ одлучи цената на влезниците да биде 600 денари.

Н

еџати Шишмаз, познатиот турски актер што ја толкува улогата на Полат Алендар во серијата „Долина на волците“, пристигна во Скопје. Видно изменет, со долга брада и со неколку килограми повеќе, актерот се сретна со владини прет ставници. Зад затворени врати, Неџати Шишмаз разговараше со неговиот колега по „глума“, Ваљон Сараќини, македонскиот министер за економија за кого се шпекулира дека имал улога во филм. На средбата со македонскиот министерот за економија, освен Шишмаз, беше и министерот за економија на Турција. Министрите и актерот разговарале за туристичка промоција на Турција во Македонија, но и на Македонија во Турција. Турскиот актер е заштитно лице за промоција на туризмот во Кипар и со таква најава стигна во Македонија на Саемот за туризам. По завршувањето на неформалната деловна средба, Шишмаз од Сараќини доби подарок, шише македонско вино. Според информациите на „ДЕН“, освен оваа средба, познатиот турски актер најверојатно во текот на

вечерта ќе има неформални средби и со други прет ставници од македонската влада, во присуство на нашите дипломати во Турција. На овие средби, најверојатно, ќе стане збор и за можноста Шишмаз да отвори телевизија во Македонија, нешто за што, според информациите на „ДЕН“, веќе се разговарало, но актерот, сепак, не сакаше да ги потврди ваквите информации. - Не знам од каде ви се тие податоци. Засега немам такви планови за бизнис изјави Неџати. Веднаш по завршувањето на средбата со министерот, целата делегација се упати кон саемот за туризам, каде пред огромен број обожаватели актерот се фотографираше и делеше автограми. Ова му е втора посета на нашата земја, а минатото лето се сретна со своите обожаватели во Тетово, кои за популарниот актер беа собрани како за концерт. - Навистина сум воодушевен од Македонците. Доаѓам тука затоа што секогаш знаат да ме пречекаат со насмеани лица. Тоа ме привлекува кон вашата земја и драго ми е што повторно сум тука - рече Шишмаз.

За новиот имиџ, тој изјави дека не се работи за промена на приватен план, туку дека долгата брада ја има за потребите на снимањето на новата сезона на „Долина на волците“. - Ја пуштив да расте затоа што тоа од мене го бара сценариото на новото продолжение. Моето дете е сè уште заложник, а јас сум во мисија со видно изменет идентитет да успеам да го пронајдам. Нема да ви откривам повеќе детали затоа што не ми е дозволено - рече актерот. Турскиот актер во Скопје ќе остане два дена, кои ќе ги искористи да поглед-

не нешто повеќе од градот. Шашмаз не се занимава профе сионално со актерство, туку сосема случајно во Истанбул се сретнал со турскиот режисер Осман Синав, кој му ја понудил главната улога во „Долина на волците“. Неџати шест години живеел и работел во Америка, на 11 септември 2001 година требало да се врати во Турција, но го одложил патувањето поради терористичкиот напад. „Долина на волците“ стана една од најгледаните турски серии на Балканот, а со тоа и популарноста на овој актер рапидно се зголеми.


26

Фељтон

Четврток 26 април, 2012 година

(2)

Евлија Челеби е еден од најголемите светски патописци. Објавуваме извадоци од книгата „Евлија Челеби за Македонија“, издание на „Слово“ од Скопје, во која тој пишува за македонските градови, културата, економските, општествените и политичките карактеристики на градовите низ кои патувал

Грациозноста на скопското Кале ја нема кај ниедна друга тврдина

М

е стоположбата на Скопје: Градот Скопје е распослан на левиот и на десниот брег од реката Вардар. Десно и лево од Вардар се наоѓаат про страни зелени површини засадени со бо стан. На западната страна од Вардар, околу тврдината, се наоѓаат илјадници куќи со цврста камена градба. Градот Скопје има 70 маала. Грчките историчари го нарекле грчко сокровиште. Скопското Кале: Изградено е на два ката, така што прет ставува убав и безбеден град, чиишто жители се отворени и речиси до стојни за почит. Скопската тврдина е изградена од бле скав камен, така што нејзините врати и ѕидини се како добро избричени градби. Грациозно ста и уметничката истенченост на нејзините камења не може да се сретне кај ниедна друга тврдина. Мајсторот-градител огромните мермерни столбови ги изработил така што тие прет ставуваат небаре извајан гипс. Оваа висока и јака тврдина, изградена во петтоаголна форма, се наоѓа во центарот на градот, а нејзините околни ѕидини се високи и до 50 аршини. Опкружена е со 70 кули. Инаку, градот е опкружен и мошне уреден со околу 2.000 свои дуќани. Има три железни врати отворени кон кибла, при чиишто вле зови се наоѓаат многубројни чувари. Истите врати се украсени со разновидно оружје. Тврдината нема никакви пречки за своето одржување и заштита. Изградена е на исклучително високи карпи од каде што се пружа поглед кон целата околина. Од западната страна на тврдината тече реката Вардар. Од тврдината, низ капри се спушта пат до т.н. Водено кале, кое се наоѓа покрај самата река. А, бидејќи едната страна од

тврдината е небаре бездна слична на пеколна јама, не се чувствува потреба од копање по себен ендек. Инаку, источната и северната страна на тврдината се заштитени со коцке сти карпи и со длабок ендек. На оваа страна над ендекот, кој се наоѓа пред влезната порта, се наоѓа дрвен мост. Одвреме-навреме чуварите го креваат со макари, така што од него создаваат брана за заштита. Кулите од тврдината се мошне цврсти и претставуваат уметнички градби. Во самите ѕидини има околу 100 не ферски куќи, амбари и складови за муниција. Меѓутоа, бидејќи Скопје е област во внатрешно ста на државата, нема потреба од држење поголем број топови во нејзината тврдина.

Во градот по стојат 1.060 убави и цврсто градени конаци на еден или два ката покриени со црвени ќерамиди, од кои најпознати се дворците на Махмут-паша, Емир-паша, Коџа Сердар и Сичанзаде. Во градот Скопје по стојат 110 чешми и 200 себилхани. Водата со која се снабдуваат сите имарети доаѓа од Качаничка Река и преку кемерите на Иса-бег се разне сува низ целиот град. Сите овие кристално чисти води се собираат и под градот се мешаат со водите на Вардар. Реката Вардар минува низ градот Велес и откако ќе се провре под еден дрвен мост близу Кара Ферне во близина на Солун се меша со морето. На рекичката, која се наоѓа околу овој голем град, се наоѓаат 1.000 воденици.

Рушење на сите видови на бетони, изведување на градежни работи, малтерисување, кошулици и друго (може и со мој алат). 077/589-415

Р О Л Е ТА Р

Изработка и монтажа на пластични ролетни, венецијанер ролетни, комарници, вариолајт завеси, хантер даглас. 078/331-170


за спорт

30-31

Металурзите чекаат во гард, Вардар про во налет

1 Х2

ОБЛОЖУВАЛНИЦА

Олимпик М. во криза Примера само рутина за Реал 42-43 28-29

26.04.2012

sport@den.mk

ЛЕГЕНДА

ЕЛ 40 ГВЕРУЖ

Падна митот за Барса


28

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

АКТУЕЛНИОТ ЕВРОПСКИ ПРВАК ЕЛИМИНИРАН ВО ПОЛУФИНАЛЕТО ОД ЛИГАТА НА ШАМПИ

Падна митот за Бар

Каталонците прокоцкаа предност од 2-0 на реваншот со Челси и не успе аја да обезбедат пласман во големото финале од ЛШ

Б

арселона нема да ја брани европската круна во големото финале од Лигата на шампионите што ќе се одржи на 19 мај во Минхен откако каталонскиот гигант не успеа да ја мине полуфиналната пречка наречена Челси. Пеп Гвардиола и неговите избраници имаат за што да жалат ако се знае дека во финишот од првото полувреме имаа предност од 2-0 и еден фудбалер повеќе, по што се чинеше дека нивниот пласман во финалето воопшто нема да биде доведен во прашање. Сепак, Рамиреш постигна прекрасен гол во последните моменти од првиот дел, со што ја врати тензијата во таборот на Каталонците, тензија под која уште еднаш се покажа дека пулените на Гвардиола не се снаоѓаат најдобро. По поразот од Реал Мадрид во рамките од Примера дивизион, ова беше второ големо разочарување за Барселона во последните седум дена, па сега на Каталонците им останува само да се обидат да стигнат до трофејот во Копа дел реј, каде што во големото финале ќе се сретнат со Атлетик Билбао. Разочарување на вечерта дефинитивно беше Лео Меси. Најдобриот фудбалер на денешницата и на осмиот дуел со Челси не успеа да го најде патот до мрежата на англискиот премиерлигаш. Тој имаше две извонредни шанси во првиот дел, а неговата мизерија беше комплетирана на почетокот од второто полувреме, кога од пенал ја погоди само гредата од голот на Петр Чех, што беше најава за кошмарниот финиш на мечот што им донесе само солзи и разочарување на

Аргентинецот, неговите соиграчи, но и на сите домашни навивачи на „Камп ноу“. - Пред сè, сакам да му че ститам на Челси и да му по сакам на англискиот тим многу среќа во финалето. Ние имаме право да бидеме разочарани бидејќи игравме одлично на двете средби, создадовме многу шанси, но не успе авме да ги претвориме во погодоци. Сепак, убеден сум дека ова разочарување ќе го претвориме во огромна мотивација за да влеземе во следната сезона да леку подобри и помотивирани за да се вратиме на тронот на европскиот фудбал изјави Цеск Фабрегас.

И на овој натпревар уште еднаш беше забележлива немоќта во играта на Барселона кога против себе има далеку поцврст ривал чиј приоритет е да ги затвори приодите кон својот гол. Челси свесно му ја препушти на својот противник контролата над средината на теренот, но Ката лонците во немоќ можеа само да ја вртат топката околу шеснае сетникот, а не и да создадат премногу шанси за погодок. Од друга страна, Челси уште еднаш покажа извонредна ефикасност, го стите трипати влегоа во шеснае сетникот на Виктор Валдес, при што двапати успеаја да ја затре сат неговата мре-

Торес: Не победува секогаш подобриот тим Шпа не цот Фер нан до То рес ко неч но има ше при чи на за ра дост во дре сот на Челси откако го по стигна израмнувачкиот погодок со кој стави крај на надежите на Барселона дека овој тим би можел да се пласира во големото фина ле од Лигата на шампионите. Со тоа, овој голгетер почна да ја оправдува огромната сума од

50 милиони фунти што Челси му ја плати на Ливерпул за да го доведе Торес на „Стем форд бриџ“ во ја нуа ри 2011 годи на. - И пред натпреварот реков дека имаме шан си би деј ќи во фуд ба лот не по беду ва се ко гаш подо бри от. Не е ни ка ква тајна дека Барселона е најдобриот тим во

светот, но ние имавме јасно зацртан план што тре ба да се сто ри за да дој де ме до фи на ле то. Не игравме уба во за око, но ова беше единствениот начин да се елиминира Барселона и ние сме горди на оства ре ни от ус пех. Ова, де фи ни тив но, ми е најзначајниот гол што го имам по стигнато на овој стадион - изјави Торес.


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

ОНИТЕ

селона

29

Се тресе клупата на Гвардиола Еден месец до крајот на оваа се зона, Барселона остана без шанси за одбрана на трофеите во двете најзначајни натпреварувања, во Примера и во Лигата на шампионите. Во случај на таков целосен неуспех, нормално е цената за неуспехот прв да ја плати тренерот, па јасно е дека Пеп Гвардиола следниот период ќе се соочи со дополнителен притисок околу но сењето на одлуката дали да остане на клупата на Барселона или воопшто да не потпише нов договор со ката лонскиот клуб и среќата да си ја побара надвор од Шпанија. За него сериозно се интере сираат и Челси и Интер. Актуелниот договор на Гвардиола со Барселона истекува на крајот од сезонава, но до сега сите беа едногласни во ставот дека Ката лонците мора да направат сè што е во нивна

моќ за да го задржат младиот стратег на „Камп ноу“. Сепак, по поразите на клучните дуели, меѓу челниците на Барса сè повеќе се појавуваат сомнежи дека Гвардиола веќе извлекол сè што можел од овој тим и дека токму летово треба да дојде до промени, како во стручниот штаб, така и во дел од играчкиот кадар. - Знам дека сите ги интере сира мојата иднина и можам да кажам дека многу работи ќе бидат појасни за неколку дена. Ќе имам средба со претседателот Ро сел, по што ќе соопштам повеќе дета ли - најави Гвардиола по поразот од Челси, ставајќи до знаење дека планира дилемите околу својата иднина да ги отстрани уште во текот на оваа сезона. Доколку се случи Пеп Гвардиола да си замине од Барселона, најсериозен

кандидат за негов наследник би бил Марсело Биелса, одличниот аргентински стручњак што го води тимот на Атлетик Билбао, но во договорот со баскискиот клуб има клаузула што му дозволува летово да си замине без никаква отштета од „Сан Мамеш“.

Челси десеткуван во финалето жа и да си го обезбедат пласманот во големото финале. - Ова беше неверојатен меч ако се има предвид сè што се случуваше. Имавме негатива од два гола и еден фудбалер помалку, Барса не реализираше пенал и иако многумина нема да се согласат, сметам дека заслужено патуваме во финалето. Одигравме храбро во овие 180 минути, се боревме за секоја топка, ги искористивме шансите што ни се укажаа и сега имаме причина да бидеме горди на себе со елиминацијата на најдобриот тим на денешницата - истакна Роберто ди Матео, менаџерот на Челси.

Менаџерот на Челси, Роберто ди Матео, ќе се соочи со огромни проблеми околу со ставот на англискиот тим во големото финале од Лигата на шампионите откако четири фудба лери заработија суспензии за еден натпревар и нема да можат да настапат на „Алијанц арена“ во Минхен. Капитенот Џон Тери ќе добие казна од најмалку два меча неиграње за црвениот картон добиен на „Камп ноу“, а дополнителни главоболки на Ди Матео му прет ставуваат жолтите картони што ги добија Рамиреш, Раул Меирелеш и Бранислав Ивановиќ, со што овие тројца стандардни првотимци, исто така, отпаднаа од комбинација за настап на големото финале.

На италијанскиот стратег му останува само да се надева дека Гери Кејхил и Давид Луиз ќе се рехабилитираат од своите повреди за да настапат на овој финален дуел бидејќи станува збор за единствените двајца централни де фанзивци што му остануваат на располагање во ситуација кога суспендирани се Тери и Ивановиќ. Ако еден од нив не успее да се рехабилитира навреме, тоа ќе значи дека Ди Матео ќе мора да експериментира со Бо сингва, Фереира или, евентуално, со Есиен како централен дефанзивец, што сигурно ќе ја олесни работата за офанзивните фудбалери на противникот во големото финале што ќе се одигра на 19 мај во Минхен.

Тери се извини за добиениот црвен картон

Капитенот на Челси, Џон Тери, јавно им се извини на своите соиграчи и на навивачите на лондонскиот клуб за глупо ста што ја направи кога за стартот врз Алексис Санчез заработи црвен картон и го остави тимот на цедило. Сепак, искусниот дефанзивец не ја криеше гордо ста од изданието на својата екипа, која дури и со еден

фудбалер помалку успеа да по стигне фантастичен успех и да го елиминира европскиот првак Барселона. - Јас не сум играч што прави такви намерни прекршоци и навистина немам објаснување за тоа што се случи. Ја видов видеоснимката од мечот и можам да кажам дека судијата заслужено ми покажа црвен

картон, за што им се извинив на соиграчите. Колку што сум разочаран од црвениот картон, уште повеќе сум горд на одиграниот натпревар на тимот и од покажаниот карактер. Ова е огромен успех за Челси, но се надевам дека ќе одиме уште еден чекор напред и ќе се закитиме со шампионскиот трофеј- изјави Тери.


30

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

ВЕЧЕРВА (18 Ч.) СЕ ИГРА ПРВИОТ ДЕЛ ОД ГОЛЕМОТО РАКОМЕТНО ДЕРБИ ЗА ШАМПИОНСКАТ

Металурзите чекаат в Вардар ја напаѓа Авток Билјана Б. ПЕТРУШЕВА

Д

вата најголеми ракометни ривали, Мета лург и Вардар про, вечерва (18 ч.) во салата во Автокоманда ја почнуваат битката за шампионската титула. Надмудрувањата меѓу двата главни актери на македонската ракометна сцена, Лино Червар од едната страна и Ве селин Вујовиќ од другата, како и ривалството на поранешните вардарци, а сега металурзи, но и обратно, ги зачинуваат овие дуели и им даваат една поинаква димензија од само обично дерби. По двата меѓусебни дуели во регионалната лига СЕХА, ова ќе биде нивна прва „домашна“ пресметка сезонава. Втората и по многу процени решавачка ќе биде во СРЦ „Кале“, во последното коло од плеј-офот за титулата. - Во шаховски жаргон сега сме еден и пол спрема пола, партијата сè уште не е завршена, но притисокот е поголем кај противникот. Овој меч можеби нема да го

Сезонава, кажано во шаховски жаргон, сме еден и пол спрема половина, партијата сè уште не е завршена, но притисокот е поголем кај противникот, ако загуби, губи се, вели тренерот Веселин Вујовиќ

реши шампионот, но Металург сега ако не победи, тешко дека до крај може да извлече позитивен резултат - во свој стил ја подгрева атмо сферата пред дербито тренерот на Вардар про, Ве селин Вујовиќ. Но, Лино Червар од спротивната клупа поинаку гледа на водството на вардарци и разврската во лигата СЕХА, во која двете македонски екипи во првиот меч играа нерешено (18-18), а во големото финале Вардар про го победи Мета лург (21-18) и ја освои првата титула. - Иако изгубивме од Вардар во финалето на СЕХА, ние сме морални победници бидејќи бевме најмногу ангажирани и се трошевме на три фронта, во репрезентацијата каде што Мета лург има најмногу ре-

пре зентативци, во СЕХА и во ЛШ. СЕХА нè исцрпи повеќе од сите други, имавме лош распоред на мечевите, го плативме цехот со повреди на играчите и го загубивме Ракчевиќ за цела се зона - вели Червар. Металур зите се мобилизираат за освојување на шампионски хет-трик, трета се зона по ред да го завршат првенството шампионски. Вардарци, доволно испоснети изминатите се зони, но и окуражени од триумфот во СЕХА лигата, тргнуваат во повратничка мисија, да ја вратат шампионската титула што го заобиколува „Кале“ од 2007 година. - По настапот во Лигата на шампионите, ова е нашата втора најважна цел се зонава, да го освоиме првенството. Нема да

Лазовски смета на сите кошаркарски сили

Селекторот на кошаркарската репрезентација на Македонија, Марјан Лазовски, го соопшти поширокиот список со 24 кошаркари што би требало да се појават на стартот на подготовките за предолимпискиот турнир во Каракас, Венецуела. Според предвиденото, Лазовски очекува да ги види овие кошаркари на првиот собир во Скопје на 4 јуни 2012 година, по што тој набрзо би требало да реши и кои играчи ќе отпаднат од списокот, а кои ќе отпатуваат со репрезентацијата на подготвителните турнири во Литванија, Канада и во САД како увертира за главниот предизвик што ќе ги очекува „црвено-жолтите“ во Венецуела. На поширокиот список на Лазовски се најдоа: Владо Илиевски, Лестер Бо Мекејлеб, Војдан Стојановски, Дамјан Стојановски, Перо Антиќ, Тодор Гечевски, Ѓорѓи Чековски, Предраг Самарџиски, Кирил Ни-

коловски, Дарко Соколов, Димитар Мираковски, Александар Костоски, Ивица Димчевским, Марко Симоновски, Тод Зафировски, Горјан Марковски, Стојан Ѓуроски, Бојан Трајковски, Бојан Крстевски, Јане Петровски, Диме Тасовски, Никола Караколев, Огнен Стојановски, Џеремаја Мејси. Она што е забележливо е присуството на Американецот Џеремаја Мејси, кој, според најавите, воопшто нема да допатува во Скопје, но е ставен на овој список како план Б, во случај на евентуална повреда на Лестер Бо Мекејлеб. Кошаркарот на Универзитетот Дјук, Тод Зафировски, кој е син на македонскиот бизнисмен од САД Мајк Зафировски, исто така се најде на поширокиот список на Лазовски, заедно со Стојан Ѓуроски, кој што исто така настапува во американската НЦАА лига, во дресот на Луизијана теч универзитетот.


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

31

ТА ТИТУЛА

огард, команда биде лесно, Вардар е силен противник со искусна екипа, со многу странски играчи и мислам никогаш по силна со став. Но, јас верувам во моите ракометари, ќе сториме сè за да победиме. На вакви мечеви за успех не се важни по единци, важен е тимот. Сите заедно, играчите, управата и публиката, ќе се обидеме да победиме – нагласува Червар истакнувајќи дека одлуката кој ќе биде новиот македонски шампион ќе падне не на овој, туку на вториот меч во „Кале“. Иако останува уште еден меч за „поправен“ во СРЦ „Кале“, првата пресметка на главните претенденти за шампионската круна во првенствениот плеј-оф но си голема тензија и же стока битка во најава пред полната сала во „Автокоманда“. Двете екипи исклучително добро се познаваат меѓу себе, што остава малку про стор за изненадувања и неискористени адути. - Можеби политички треба да кажам дека најмногу стравувам од Станиќ, Мојсовски и Миркуловски бидејќи тие се

ударната сила кај Мета лург, но јас ќе кажам дека најмногу стравувам од мојата екипа. Ако одиграме како што треба, тогаш не се плашам од ништо и од никој противник, а верувам дека во „Автокоманда“ ќе

Отчет на селекторите пред УО на РФМ Селекторите на машката и на женската ракометна репрезентација, Звонко Шундовски и Гино Стрезовски, ќе реферираат за својата работа пред членовите на УО на РФМ на денешната седница закажана за 14 часот. Шундовски ќе подне се извештај за настапот на машката репрезентација на олимписките квалификации во Гетеборг и необезбедениот пласман на ОИ во Лондон. Стрезовски треба да ги образложи победата и поразот од Франција во квалификациите за ЕП 2012. Воедно, на денешната седница

ќе се разгледуваат и плановите и програмите на двајцата селектори за претстојните настапи. Ракометарите во јуни ги очекува баражот со Австрија за СП 2013, а ракометарките ќе барат шанса за место на ЕП 2012 во последните два квалификациски дуели со Литванија и со Турција. Извештај за работата пред УО на РФМ треба да поднесат и селекторите на машката кадетска и машката јуниорска репрезентација за настапите во квалификациите за ЕП.

биде така. Ова е не само македонско, туку и најголемо балканско дерби. Можеби нема да биде некоја убава игра за око, но ова ќе биде исклучително квалитетен натпревар – вели Вујовиќ.

Можно финале и во Купот Металург и Вардар про се избегнаа во полуфиналето и, најверојатно, ќе играат меѓусебе во финалето на Купот на Македонија. Според ждрепката што се одржа вчера во РФМ, во полуфиналето од националниот Куп ќе играат Куманово - Металург и Пелистер – Вардар про. Завршницата на Купот ќе се игра од 18 до 20 мај, а дополнително со лицитација ќе биде одредено кој ќе ја добие организацијата на завршниот турнир. Во женска конкуренција во полуфиналето од Купот ќе се соочат ЖРК Металург – Гевгелија и Вардар – Жито Прилеп. Овие натпревари ќе се одиграат на 11 и 12 мај во салата „Автокоманда“.

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ www.den.mk

pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551


32

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

Седум меча казна за Мета Ворлд Пис

Ко шар ка рот на Лос Ан џе лес леј керс, Ме та Ворлд Пис, за ра боти казна од седум меча неиграње поради бруталниот старт врз играчот на Ок ла хома си ти тан дер, Џејмс Харден. Пис, кој до ла ни го но се ше име то Рон Артест, со ла ктот го удри Харден во главата иако топката воопшто не се наоѓаше кај овој ко шар кар, за што за ра боти исклучување од судиите. По прегледу ва ње то на ви де оснимките од мечот, беше решено Ме та Ворлд Пис да би де казнет со седум меча суспензија, што значи де ка овој ко шар кар по крај си но ќеш ни от пос леден дуел од регуларниот дел од се зоната, ќе ги про пу шти и пр ви те шест сред би на ЛА леј керс во рамките од плејофот. За вре ме на каз ната овој ко шар кар не ма да зе ма плата од сво јот клуб, па аме ри кан ски те медиуми пресметаа дека Пис ќе за губи 348.000 дола ри по ра ди сво е то на сил нич ко од не су ва ње на теренот.

Ќе се слуша џез и во плејофот

Јута џез ќе биде дел од плејофот во НБА оваа се зона откако „џе зерите“ го совладаа Феникс санс со 100-88 и го осигураа осмото ме сто во Западната конференција. Со ова, тимот од Солт Лејк сити им доне се огромна радост на своите навивачи, демантирајќи ги злобниците што ги критикуваа поте зите на управата на клубот кога стануваше збор за транс ферите на кошаркарите. - Сите велеа дека сме млади и неискусни, но сега ќе мора да го сменат ставот за нашиот тим. Прекрасно е чувството кога ќе им ги затвориш устите на тие што не ти мислат добро - изјави Ал Џе ферсон, кој со 26 по ени повторно беше најдобар

по единец во таборот на „џезерите“. Интересно ќе биде да се види како младиот тим на Јута ќе се снајде во плејофот, каде што оваа екипа за противник ќе го има прворангираниот со став на Западот, Сан Антонио спарс. Бо стон во крајно неинтере сен натпревар го совлада Мајами со 78-66, меч што немаше никакво ре зултатско значење бидејќи Бо стон е четвртопласиран, а Мајами е втор но сител во Источната конференција. Поради ова, тренерите на двата тима им дадоа заслужен одмор на најдобрите кошаркари, па улогата на херој на Бо стон ја презеде Павловиќ, кој со 12 поени во последната четвртина

му помогна на својот тим да стигне до победата. Расел Вестбрук со 32 по ени ја предводеше екипата на Оклахома сити до убедлив триумф од 118-100 над Сакраменто кингс. Сепак, во таборот на Оклахома се загрижени поради значителниот пад во формата на Расел Вестбрук во пре срет на плејофот, ако се знае дека суперталентираниот плејмејкер повторно беше да леку под своите можно сти и ре а лизираше 13 поени. Резултати НБА: Голден стејт – Њу Орлеанс 8183, Јута – Феникс 100-88, Бо стон – Мајами 78-66, Оклахома сити – Сакраменто 118-100, Атланта – ЛА клиперс 109-102.

ВЕ ЧЕР ВА ПРО ДОЛ ЖУ ВА ФИ НА

Кавада Ф

Стеван ЦАНЕВСКИ

ени индустри и МЗТ Скопје со вечерашниот дуел (20.30 часот) во салата „Јасмин“ во Кавадарци ја продолжуваат финалната серија од плеј-офот во кошаркарскиот шампионат на Македонија. Осум дена по одигрувањето на првиот меч и минималниот триумф на МЗТ од 80-78, во таборот на Фени индустри се свесни дека едно ставно мора да го добијат вечерашниот меч доколку сакаат да си ги задржат шансите за одбрана на титулата. Кавадарчани веќе се наоѓаат во негатива од 0-2 поради трите порази од МЗТ во регуларниот дел од сезоната што


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

33

Л НА ТА СЕ РИ ЈА ОД КО ШАР КАР СКИ ОТ ПЛЕЈ-ОФ

аречки пекол за МЗТ Кошаркарите на Фени индустри се свесни дека само со победа можат да се вратат во игра во трката за шампионскиот трофеј му доне соа на противникот почетна предност од 0-1, па токму затоа Емил Рајковиќ и неговите избраници настојуваат максимално фокусирано да влезат во овој меч и на крилјата на своите верни навивачи да стигнат до првиот триумф со кој ќе вне сат неизвесност во финалната серија. - Последните дуели со МЗТ Скопје ги загубивме поради судиски грешки, тоа беше случај во Кавадарци, тоа се случи и на пр-

виот меч од финалето во Скопје. Нормално е да се биде разочаран, но тоа не значи дека ќе се предадеме. Негативата од 0-2 не е недо стижна, гарантирам дека ќе дадеме сè од себе за да ја стигнеме. Приоритет ни е најпрвин да го добиеме мечот во Кавадарци, а потоа ќе размислуваме за следните дуели во Скопје, каде што ќе ни биде потребна барем една победа – изјави Емил Рајковиќ по првиот меч во „Јане Сандански“.

Овој натпревар во Скопје го одбележи тензија меѓу навивачите на МЗТ и дел од кошаркарите на Фени индустри, па неофицијалните информации говорат дека кавадарчани планираат жежок дочек за лутиот ривал, од кого претрпеа порази на последните пет меѓусебни дуели. Сепак, во таборот на МЗТ Скопје не стравуваат премногу од атмо сферата, туку настојуваат што подобро да се подготват за претстојниот натпревар. - Секое го стување е тешко, секој терен е жежок, особено кога се но си дре сот на тим каков што е МЗТ Скопје. Едно ставно, секој ривал сака да нè победи. Нормално е домаќините да создадат атмосфера што би ги понела, но наше е да се подготвиме најдобро што можеме и да не дозволиме тоа да влијае врз нашето издание на теренот. Верувам дека имаме доволно искуство и квалитет за да го сториме токму тоа - истакна Никола Вучуровиќ, црногорскиот интернационалец во дре сот на МЗТ Скопје. Главни адути на „металците“ повторно ќе би дат Тодор Гечевски и Ѓор ѓи Че ковски, но јасно е дека Фени ќе треба дополнително внимание во одбраната да обрне и на Мијајловиќ и на Огнен Стојановски, кои беа клучни фактори за првиот триумф на МЗТ во оваа финална серија. На спротивната страна, Фрај и Лилов се кошаркарите од кои се очекува да му ја доне сат на Фени победата на вечерашниот натпревар, а добра вест за тренерот Рајковиќ е што зелено светло за настап доби и Дарко Соколов, кој помина само со парична казна, а не и сус пен зи ја отка ко бе ше при ја вен од страна на судиите поради навредување на официјалните лица по првиот меч во „Јане Сандански“.

ГРНЧАРОВ ЌЕ ИГРА ВО КАВАДАРЦИ

Добра вест за гостите од Скопје е рехабилитацијата на капитенот Тони Грнчаров, кој ќе биде во комбинација за настап на вечерашниот дуел во Кавадарци. Искусниот бек на „металците“ заработи незгодна повреда на рамото на последниот полуфинален дуел со Торус поради што не беше во можност да им помогне на соиграчите на првата финална пресметка со Фени. Сепак, здравствената состојба на Грнчаров во меѓувреме значително се подобри, па тој е на располагање на тренерот Тодоров за вечерашниот натпревар во Кавадарци.


34

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

ФУДБАЛЕРОТ НА ЊУКАСЛ ВО ОДГОВОРНА СЕМЕЈНА МИСИЈА

Папис Сисе рани 70

З

а напа ѓачот на Њу касл, Папис Си се, фуд ба лот во ви стин ска смис ла значи жи вот. Се не гал ски от фуд ба лер е откро ве ние на се зо ната, од Фрајбург се пре сели во Њукасл и со негови те го ло ви англи ски от пре ми ер ли гаш це ли кон ме сто во Ли гата на шам пи о ни те. Да го од не се Њу касл во елит но то друш тво е го ле мата ми си ја на Си се, но уште по важ на ми си ја во не го ви от жи вот е со фуд ба лот да му обез бе ди при сто ен жи вот на не го вото 70-чле но се мејс тво во Се не гал. - Фудба лот за мене е сè во животот. Не знам што би пра вел без не го. Му бла года рам на Бог што ми ја да де оваа дар ба и сре ќа да ги ис пол нам мо и те со ни шта – ве ли фуд ба ле рот на Њу касл. Нај важ ната спо ред на ра бота на све тот му помог на и на не го во то мно гу број но се мејс тво да пре жи вее. Нај голем дел од па ри те што ги за ра боту ва од фуд ба лот, се не гал ски от фуд ба лер му ги ис пра ќа на се мејс твото. - Без фуд ба лот мо е то се мејс тво не ќе може ше да пре жи вее. Тоа бе ше светло на крајот од тунелот што ми овозможи да им помог нам и да им овозможам до бар жи вот. Потек ну вам од голе мо се мејс тво. Ко га бев мал, играв фуд бал на ули ца со мо и те при јате ли. Мо и те роди те ли не маа па ри да ме пратат во до бро учи ли ште и

Му благодарам на Бог што ми даде дарба за фудбал, да не беше тоа, моето семејство во Сенегал не ќе можеше да преживее, вели Сисе

мо рав да че кам дол го пред за да се прик лу чам во ло кал ната фуд бал ска ака де ми ја и да за ра ботам па ри за пр ви от чифт ко -

пач ки – се при се ту ва Папис Си се. И де нес, ко га игра во Пре ми ер-ли гата, е поз нат фуд ба лер кој за ра боту ва ми ли о -

Капело доаѓа во Милан? Трофејниот италијански тренер Фабио Капело би можел да се врати на клупата на Милан во летниот преоден рок и да го замени Масимилијано Алегри доколку „ро сонерите“ ја загубат трката со Јувентус за освојување на шампионската титула во Серија А. Поранешниот англиски селектор има одлични резултати со Милан во минатото, освои дури четири „скудета“, па нема да биде изненадување доколку газдата Силвио Берлускони повторно побара помош од него за создавање нов шампионски со став. Италијанските медиуми сè почесто пишуваат дека Алегри го загубил авторитетот меѓу фудбалерите

и дека на „Сан сиро“ е потребна цврста рака која ќе ги врати работите во норма ла. Кога е во прашање Капело, тој дефинитивно е стратег што е многу почитуван и кој не дозволува фудба лерите да го имаат главниот збор. Неговите принципи се темелат на напорна работа и челична дисциплина, па тој не би имал проблеми да воведе ред во таборот на „ро сонерите“. Се очекува по завршувањето на се зоната раководството на Милан да оствари средба со Дон Фабио и да му биде понуден двогодишен договор за плата од пет милини евра по сезона, но и значителен буџет за освежување на играчкиот кадар на „црвено-црните“ од Милано.


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

Мурињо останува на „Сантијаго Бернабеу“

луѓе

ни фун ти и може да си доз воли мно гу по ве ќе од еден чифт но ви ко пач ки, Се не га ле цот не ги за бо ра ва сво и те ко ре ни. Ве ли де ка па ри те не му вредат ако лу ѓе то што му се важ ни ед вај пре жи ву ва ат. - Ни ко гаш не за бо ра вив кој сум и од ка де потек ну вам. Горд сум што можам да му помог нам на мо е то се мејс тво. Јас сум единс тве ни от што фи нан си ски може да им помог не на овие лу ѓе. Имам 65-70 роди ни во Ка сам не це во јуж ни от дел на Се не гал. Што да пра вам? Јас нау чив да играм фуд бал и се га можам да им помог нам. Из гра див го ле ма се меј на ку ќа, им пома гам за хра на, за стру ја и ко га не кој од нив е болен - ве ли фуд ба ле рот. Сисе во Њукасл го но си славниот дрес со број 9, што не ко гаш бе ше сопс тве ност на Алан Ши рер, и ве ру ва де ка не го ви от клуб може да обез беди ме сто во Евро па. Тој има по стиг нато 10 гола во осум пре ми ерли га шки на стапи и но си но ва енер ги ја во напа дот. - Во се кој клуб е го лем пре диз вик да се но си де ве тката и го ле ма об вр ска би деј ќи таа асо ци ра на го ле ми ѕвез ди. Знам де ка Ши рер бе ше број 9 во Њу касл и тој бе ше го лем на па ѓач. За ме не емо ци о нал но мно гу значи што го но сам овој сла вен дрес и са кам да ус пе ам. Њу касл зас лу жу ва да игра во Евро па – ве ли Се не га ле цот.

35

Навивачите на Реал Мадрид можат да здивнат. Жозе Мурињо останува на „Сантијаго Бернабеу“ и идната сезона да ја брани шампионската титула што оваа сезона ја одзеде од „Камп ноу“ и ја пресели во Мадрид. Без оглед на исходот од синоќешното полуфинале во Лигата на шампионите, дали најтрофејниот клуб ќе игра во финалниот меч или не, дилемата е решена - големиот стратег Жозе Мурињо останува предводник на „кралевите“. Има уште работа во Мадрид, да го дооформи тимот што треба и дефинитивно да ја разбие доминацијата на Барселона во Примера и во европскиот фудбал. Оваа сезона беше само почеток, „кралевите“ на чело со португалскиот стратег планираат во наредните две години да ги селектираат и да ги ангажираат најдобрите млади фудбалери во светот и да ги доведат на „Сантијаго Бернабеу“. А тоа е предизвик дури и за Мурињо. - Не можам сега премногу да размислу-

Балак оди во Америка Германскиот фудбалер Михаел Балак, поранешен капитен на националниот тим на „панцирите“, на кого на крајот од оваа сезона му истекува договорот со Баер Леверкузен, кариерата ќе ја продолжи во американската МЛС-лига. Неколку тима од САД се интересираат за неговите услуги и повеќе од евидентно е дека тој ќе ги следи чекорите на Дејвид Бекам и на Тиери Анри, кои на залезот од кариерата решија да се испробаат во американскиот „сокер“. - Сè уште има енергија во мене. Сакам нов предизвик и речиси сигурно ќе заминам во САД.

Имам неколку понуди и наскоро ќе одлучам каде ќе ја продолжам кариерата – изјави Балак. Американските медиуми најавуваат дека најголемата заинтере сираност за Балак доаѓа од Њујорк ред бул, тимот каде што настапува Тиери Анри. Поранешните ѕвезди од Премиер- лигата дефинитивно би биле одличен тандем и во МЛС. Балак, кој има 35 години, во својата кариера играше за Кемницер, Кајзерслаутерн, Баер Леверкузен, Баерн Минхен, Челси, потоа повторно го облече дресот на Баер Леверкузен, а за германската фудбалска репрезентација има одиграно 98 натпревари и има постигнато 42 гола.

вам за мојата иднина затоа што сезоната влегува во својата завршница, кога мислите ми се насочени кон натпреварите важни за Реал Мадрид. Но, нема причина да си заминам. Мислам дека ќе останам на „Сантијаго Бернабеу“ најмалку уште две години затоа што заедно со раководството треба да го реализирам големиот проект што го зацртавме при моето доаѓање – изјави Мурињо во пресрет на синоќешниот дуел со Баерн Минхен. Резултатите од работата на Португалецот се повеќе од евидентни на „Сантијаго Бернабеу“. Првата сезона тој го освои Кралскиот куп на Шпанија, чиј пехар го немаше во витрините на Реал од далечната 1993 година, а веќе во втората година од работењето ја врати и шампионската титула во Мадрид. Но, Мурињо не се задоволува со тоа, веќе наредната сезона ќе сака да го повтори успехот што го оствари со Интер, кога ја освои тројната круна.

Јуве како Бен Џонсон Деметрио Албертини, потпретседателот на Фудбалската федерација на Италија и поранешен фудбалер на Милан, им даде оригинален одговор на раководните луѓе на Јувентус, кои планираат да додадат трета ѕвездичка на грбот на овој клуб како асоцијација за 30 освоени шампионски титули. „Старата дама“ се надева дека оваа сезона ќе ја освои титулата, а потоа и ќе си ги додаде титулите од 2005 и од 2006 година кои à се одземени поради учество во лажирање резултати. Но, Албертини нивниот план го спореди со атлетичарот Бен Џонсон, кому му беше одземен златниот медал од ОИ во Сеул, откако беше откриено дека користел недозволени средства за допинг. - Има одредби и одлуки на Спортскиот суд кои, мора да се почитуваат. Не може да се каже дека Бен Џонсон има златен олимписки медал кога му е одземен. Иста е ситуацијата и со Јувентус - изјави Деметрио Албертини.


36

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

СТАДИОНИТЕ НА КОИ ЌЕ СЕ ИГРААТ СРЕДБИТЕ ОД ЕВРОПСКОТО ФУДБАЛСКО ПРВЕНСТВО Донецк

Фудбалс

Киев

П

олска и Украина најавуваат дека ќе ор га ни зи ра ат ви стин ски спорт ски спектакл на прет стојното Европско првенство во фудбал, кое ќе се одржи од 8 јуни до 1 јули во овие две источно европски земји. Погледнете ги осумте стадиони на кои ќе се играат средбите од овој европски шампионат, кој според ква литетот на репре зентациите би треба ло да биде еден од нај ин те рес ни те во исто ри јата на ова натпреварување. Варшава

Познањ

УКРАИНА Киев Лоциран во центарот на украинската престолнина, Олимпискиот стадион во Киев важи за еден од најмодерните во источна Европа откако неговото реновирање беше завршено во октомври 2011 година. Украина ќе го одигра својот прв меч на ова ЕП токму на стадионот во Киев, на 11 јуни против селекцијата на Шведска. Во оваа арена ќе се одигра и еден четвртфинален меч, како и големото финале што ќе биде на програмата на 1 јули. Лавов Најмалиот од осумте стадиони-домаќини има капацитет од само 30.000 седишта. На овој стадион своите натпревари како домаќин ги игра со ставот на Карпати, а на ЕП 2012 на него ќе се играат средбите од нај-


37

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

ВО ПОЛСКА И ВО УКРАИНА Гдањск

ките храмови за ЕП 2012 интересната група. На 9 јуни ќе се игра дуелот меѓу Германија и Португа лија, за 13 јуни во овој град е закажан мечот меѓу Данска и Португалија, а четири дена подоцна во рамките од последното коло силите ќе ги одмерат Данска и Германија. Харков Овој град важи за спортска метропола на Украина бидејќи преку 40 украински добитници на златни медали од Олимписките игри се родени токму во Харков. Токму поради тоа, не е никакво изненадување што организаторите решија еден од четирите градовидомаќини да биде токму Харков, во стадионот што оригинално е изграден во 1926 година, а целосно реновиран во 2009 година кога во неговото обновување беа вложени дури 60 милиони евра. Донецк Ста ну ва збор за на ви сти на фан та сти чен стадион во кој сопственикот на Шахтјор, Ри нат Ах ме тов, вложи не ве ро јат ни 320 милиони евра. „Донбас арена“ има капа ци тет од 50.000 седи шта и е ло ци ра на во цен та рот на До нецк, а свече но бе ше отво ре на со кон церт на аме ри кан ската поп-ѕвезда Бијонсе во 2009 година. Вредно да се напомене дека овој стадион го изгради истата компанија што е заслужна за ре мек-де лото на рече но „Али јанц аре на“ во Минхен.

ПОЛСКА Варшава ЕП 2012 официјално ќе биде отворено на националниот стадион во Варшава, кој може да прими 50.000 навивачи. Полската влада издвои огромни 290 милиони евра за изградбата на овој фантастичен комплекс, а екстериерот на стадионот е обоен во црвено-бело, боите на полското знаме. Покрај премиерниот меч меѓу Полска и Грција, на него ќе се одиграат и средбите меѓу Полска и Русија и Грција и Русија, како и еден четвртфинален (21 јуни) и еден полуфинален натпревар (28 јуни) од ова Европско првенство. Гдањск Еден од стадионите што беше изграден најдоцна, дури кон средината на 2011 година, „Арена Гдањск“, е сместен далеку од центарот на овој град во северот на Полска. Како дел од овој супермодерен комплекс изграден е и прекрасен хотел, каде што ќе бидат сместени официјалните лица што ќе ја делат правдата на натпреварите. На овој стадион своите натпревари ќе ги игра актуелниот европски првак Шпанија, кој на 10 јуни се среќава со Италија, на 14 јуни е фаворит против Република Ирска, додека на 18 јуни за противник ќе ја има селекцијата на Хрватска.

Познањ Стадионот „Муниципал“ во Познањ важи за најголемата клупска арена во Полска, каде што навивачите на Лех традиционално создаваат фантастична атмосфера. Реновираниот стадион „Муниципал“ беше спектакуларно отворен на 20 септември 2010 година со концерт на рок-ѕвездата Стинг, по што своите средби на домашен терен редовно ги игра тимот на Лех. Токму Познањ би требало да биде база на хрватските навивачи на овој шампионат затоа што „коцкестите“ ги играат првите два меча, со Ирска (10 јуни) и со Италија (14 јуни), во овој град пред да патуваат за Гдањск за пресметката со Шпанија. Вроцлав И стадионот во Вроцлав го но си името „Мунисипал“, исто како и оној во Познањ, сè додека не се најде спонзор што ќе ги откупи правата за овој прекрасен фудбалски храм, кој е изграден во 2011 година. Овој стадион е дел од суперлуксузен комплекс заедно со фитнес-центар, казино, деловен простор, сали за конференции, како и музејот на локалниот клуб Сласк. Вроцлав како град е познат по својата готска архитектура. Овој град се наоѓа на 12 мали острова што меѓу себе се поврзани со мрежа од дури 112 мо ста, со што дава навистина прекрасна целина.

Лавов

Вроцлав


38

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

ТЕНИСЕРКАТА АНА ИВАНОВИЌ НЕ САКА УЛОГА ВО ФИЛМ

Сакам да бидам мајка, а не актерка Не сакам премногу да размислувам за иднината затоа што сакам да уживам во сегашноста, но знам дека сакам да бидам мајка и да имам три деца вели српската тениска убавица

П

ре крас ната те ни сер ка Ана Ива но виќ по втор но е во фо ку сот на вни ма ни е то отка ко со се лек ци јата на Ср би ја из бо ри плас ман во фи на ле то на ку пот Фед. По го ле ма бор ба, со сво јата со на род нич ка Је ле на Јан ко виќ беа подо бри од Ру син ки те, кои до се га че ти ри пати го осво ју ва ле ова пре стиж но нат пре ва ру ва ње. Гра ци оз но ста и уба ви ната се ко гаш ја исфр ла ат Ана во прв план, а таа откри де ка до би ла и не кол ку по нуди за да се по ја ви на филм ското плат но, но си те ги од би ла. Не са ка да трг не по стап ки те на Но вак Ѓо ко виќ и да ста не актер ка. Таа по за вр шу ва ње то на ка ри е рата са ка да би де мај ка на три де ца и тоа е единс тве ната желба што засега ја има за периодот отка ко ќе се разде ли од те ни ски от ре кет. Имав не кол ку по нуди за да би дам актер ка. Но, тоа не е мо јот жи во тен стил, ни ту, пак, ми прет ста ву ва не кое по себ но за до волс тво. Јас сум обич на де вој ка и ме ис пол ну ва ат ма ли не шта кои го пра ват жи во тот поу бав. Не са кам прем но гу да раз мис лу вам за ид ни ната затоа што са кам да ужи вам во се гаш но -

ста, но знам де ка са кам да би дам мај ка и да имам три де ца. Ги обожа вам де цата, са кам да си играм со нив и знам де ка ко га ќе дој де вре ме ќе би дам до бра и ис пол ни тел на мај ка - истак ну ва Ана Ива но виќ. Уба вата Ср бин ка е по втор но сингл. Таа се разде ли од сво е то мом че, гол фе рот Адам Скот, отка ко уви доа де ка, се пак, има пре голе ми раз ли ки во нив ни те начи ни на жи вот. Ива но виќ се га са ка да à се по све ти на те ни ската ка ри е ра и по втор но да се врати ме ѓу пр ви те пет те ни сер ки на ранг-ли стата на ВТА. На пра вив ме го лем ус пех во ку пот Фед, ќе игра ме во голе мото фи на ле. Тоа е до пол ни те лен мо тив за да по стиг ну вам подо бри ре зул тати и на тур ни ри те. Са кам по втор но да се вратам ме ѓу пет те нај до бри свет ски те ни сер ки. Ра ботам напор но, но, од дру га стра на, по втор но ужи вам ко га сум на те ни ски от те рен. Се на де вам де ка тоа ќе до не се ре зул тат - из ја ви Ана Ива но виќ.


Четврток 26 април, 2012 година

СПОРТ

39

Форлан отстранет од Интер, ама му оди со девојките Уругвајскиот фудбалер Диего Форлан е отстранет од првиот тим на Интер поради слабата форма, но тоа се чини дека многу не го загрижува. Тој си има утеха во неговите прекрасни девојки. Италијанската манекенка Рафаела Мудуњо е новата љубов на Форлан. Фудбалерот на Интер беше обвинет од својата поранешна свршеница Заира Нара дека е хомо сексуалец. Форлан се раздели од аргентинската манекенка непо средно пред свадбата, а потоа атрактивната Заира го обвини дека тоа го сторил затоа што повеќе го привлекуваат мажи. За да à докаже дека, сепак, во својот кревет повеќе ги сака припадничките на поубавиот пол, Форлан додаде уште една манекенка во списокот. Папараците ги уловија уругвајскиот фудбалер и 24-годишната Италијанка како се шетаат заедно во Рим. Рафаела беше дисквалификувана од изборот „Мис на Италија“ поради нејзините ерот ски фотографии кои се појавија на интернет. Италијанската убавица учествуваше и во ре алното шоу „Големиот брат“. Пред да ја пронајде Рафаела Мудуњо, Форлан беше во врска и со убавицата на Уругвај, Викторија Саравија.


40

СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

СПОРТСКИ ЛЕГЕНДИ Хишам ел Гверуж

Кралот на една

Малото дете по име Хишам eл Гверуж кога го виде својот идол Саид Ауита, му рече: „Господине Ауита, јас еден ден ќе станам како вас“

Д

етето по име Хишам ел Гверуж на еден тренинг го запозна својот атлетски идол Саид Ауита и му рече: „Господине Ауита, јас еден ден ќе станам како вас“. Легендарниот тркач на долги патеки се насмевна, го погали малото дете, му даде лижавче и си замина по својот пат. Не знаеше дека во тој момент има чест да го запознае идниот крал на средните патеки. Името на младиот и ситен по градба Хишам ел Гверуж првпат се појави на атлетското небо кога го освои бронзениот медал на Светското јуниорско првенство во дисциплина на 5000 метри. Прв на тоа натпреварување беше извесен Хајле Гебресиласие, кој подоцна, исто така, стана атлет ска легенда. До средината на деведе сеттите години на минатиот век Хишам ел Гверуж израсна во признат тркач на средните патеки. Со само 20 години беше втор, веднаш зад Нуредин Морсели на Свет ското првенство во Гетеборг во трката на 1500 метри. Веќе следната година во Атланта беше фаворит за златниот медал на ОИ. Но, недоволно искусниот Ел Гверуж не знаеше да ја избегне мешаницата во фотофинишот, се сопна пред крајот на трката и падна. Повторно победи Нуредин Морсели, а тој ја напушти патеката во солзи. Многумина тврдеа дека Морсели намерно го турнал, но Ел Гверуж одговори дека и тоа е дел од играта и дека ќе дојде и неговото време. Подготвен за одмазда, во 1997 година го урна светскиот рекорд на една милја (1600 метри) и на два километри. Притоа, ја освои и светската титула. На крајот од 1998 година го собори и свет скиот рекорд на Морсели на 1500 метри, а следната година се закити со уште ед-

на светска титула. Кога ќе се обидеше во трките на 3000 метри и на 5000 метри, и таму беше подеднакво успешен. Дојде време и за милениумските игри во Сиднеј во 2000 година. Се чинеше дека нема поголем фаворит на 1500 метри од Хишам ел Гверуж, но во спринтот во финишот Кениецот Ноа Нгени беше побрз и олимпиското злато повторно му избега. Не вредеше ни тоа што доминираше во Златната лига, што освои 50 килограми злато и беше непоразен на сите трки освен на олимписката во Сиднеј. Почна да се зборува дека тој не може да ја надмине психолошката бариера и дека ќе остане без највредниот трофеј во кариерата. Но, приказната продолжи со другите натпреварувања, а таму повторно монотонија и многу победи за Мароканецот.

На сите им беше јасно. Атина 2004 за него ќе биде „сега или никогаш“. Во една од најочекуваните трки на Игрите, големиот Хишам ел Гверуж, сепак, стигна до олимпискиот златен медал на 1500 метри и тоа на доминантен начин. Последните 800 метри ги истрча за неверојатно време од една минута и 46 секунди, со што би се гордеел секој про сечен тркач во дисциплината долга два круга. Иако на митинзите таа се зона не беше така доминантен, го освои она што го по сакуваше и можеше мирно да замине во пензија. Но, тоа не беше сè. Четири дена подоцна, се реши потполно неочекувано да трча и на 5000 метри. Без поголеми проблеми го совлада Кененисе Бекеле, победникот на 10.000 метри, и го потполни олимпискиот триумф. Тогаш можеше целосно да à се


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

а милја по свети на хуманитарната работа. Официјално од атлетиката се повлече на 22 мај 2006 година, но, сепак, Атина ќе се памети како градот на неговото триумфално заминување. Моментно, Хишам ел Гверуж е член на Интернационалниот олимписки комитет. Во Мароко ги доби сите можни признанија. Организатор е на „Трката за мир“, во која учествуваат огромен број сиромашни деца од сите краеви на Африка. Исто така, тој е амбасадор на добрата волја на УНИЦЕФ, а беше прогласен за најдобар светски атлетичар за 2001 и за 2002 година. ИААФ му ја додели наградата за најдобар хуманитарец меѓу атлетичарите. Го има прекарот „крал на една милја“ затоа што никој досега не остварил ниту приближно време на неговите рекорди на 1500 и на 1600 метри. И така, би можеле да се наредат уште многу признанија, рекорди и награди што ги освоил Хишам ел Гверуж, од кои би можело да се заклучи истото - мароканскиот атлетичар де финитивно го заслужува ме стото меѓу светските спортски легенди.

41

СПОРТСКИ АРЕНИ „ПАЛАУ БЛАУГРАНА“, БАРСЕЛОНА

Малиот дом на Барса „Палау блауграна“ или „сина темноцрвена па лата“ е малиот „Камп ноу“ во сопственост на ФК Барселона. Во оваа са ла настапуваат ракометарите и кошаркарите, како и останатите пома ли тимови на Барселона во ролер-хокеј и во футсал. „Палау блауграна“ е лоцирана меѓу „Мини естади“ и „Камп ноу“. Са лата е изградена во 1971 година, тогаш со капацитет од 5.696 седишта, но објектот беше реновиран во 1994 година и тогаш капацитетот е проширен на сегашните 7.585 седишта. Претседателот на ФК Барселона, Сандро Ро сел најави дека во 2013 година е планирано да се изгради нова „Палау блауграна“ за кошаркарскиот и за ракометниот тим, која ќе има про стор за 12.000 гледачи. Во планот е вклучен и помал кампус со капацитет од 3.000 гледачи, а во рамките на новата арена ќе бидат и службените про стории на клубот. За време на Олимписките игри во 1992 година,

„Па лау блауграна“ беше едно од олимписките борилишта каде се одржуваа натпреварите во ролер-хокеј, теквондо и во џудо. Денес оваа спортска арена е најпозната по настапите на ракометниот клуб Барселона, кој е најтрофејниот клуб во овој спорт и актуелен првак во Лигата на шампионите. „Па лау блауграна“ изминатите 40 години беше дом на многу познати спорт ски имиња. Особена почест за нивните заслуги

за Барселона имаат седум спортисти чии дре сови се „пензионирани“ во арената. По себно ме сто во „Палау блауграна“ од кошаркарите имаат четворката на Андрес Хименес, седумката на Начо Солозабал и петнае сетката на Епи, а од ракометарите „пензионирани“ се дре совите со број два на Оскар Грау, седумката на Инаки Урдаргарин, четиринае сетката на Јоан Сагалес и од лани шеснае сетката на Давид Баруфет.


42

СПОРТ

1 Х2

Четврток 26 април, 2012 година

Олимпик Марсеј во криза крај убедливата предност од 0-2 по триесетина минути игра. Доколку прикажат барем слична игра и утре, играчите на Лориен ќе немаат проблеми да го совладаат демотивираниот со став на Олимпик Марсеј. Спартак Прага мора да слави победа над Сигма за да остане во трката за шампионскиот трофеј, додека ефикасен фудбал и многу возбудувања се очекува на белгиското дерби меѓу Генк и Андерлехт, како и на дуелот од првата холандска лига меѓу Гронинген и Де Графшап.

СЕРИЈА ПОБЕДИ Ајакс Есбјерг Унив. де Чиле Партизан Шахтјор Њукасл

11 9 9 8 7 6

СЕРИЈА ПОРАЗИ Анкарагучу Емен Престатин Бремен ам. Венло Албинолефе

15 11 10 7 7 7

СЕРИЈА РЕМИ Металист Б. Бистрица Ватфорд Бирмингем Булоњ Оксфорд

4 4 4 4 3 3

СЕРИЈА 0-2 ГОЛА Докса Р. Казан Плимут Локомотив М. Легија Ордуспор

10 9 9 8 8 8

СЕРИЈА 3+ ГОЛА Вестерло Брехин Виборг Странраер Есбјерг Тренчин

11 10 10 9 9 8

Олимпик Марсеј се наоѓа во огромна резултатска криза откако овој тим не успеа да забележи победа во последните единаесет кола од францускиот шампионат. Избраниците на Дидие Дешамп го обезбедија излезот во Европа преку националниот куп, па не

му обрнуваат преголемо внимание на домашното првенство, што е причина повеќе да се типува на нивниот пораз на гостувањето кај Лориен. Фудбалерите на Лориен прикажаа фантастична игра против Лион минатиот викенд кога загубија со 3-2 и по-

Во рам ки те од порту гал скиот шампионат фудба лерите на Порто би треба ло да ја продолжат серијата добри игри со Ма ри ти мо отка ко сла веа на последните четири меѓусебни дуе ли со овој ри вал. Жел бата на „сино-белите“ е што по скоро да го осигураат трофејот во домашното првенство, а во ситуација кога имаат четири бода пред ност во од нос на Бен фи ка, јас но е де ка Порто не ма да доз воли из не на ду ва ње, осо бе но не против про сечен ри вал ка ков што е Маритимо.

Шал ке е пре си лен тим за Херта, особено откако берлинскиот бундеслигаш си ги загуби шан си те за оп ста нок со по ра зот на дома шен те рен од

Тотенхем не се наоѓа во најдобра форма во последниов ме сец, но Блекбурн едно ставно не

е доволно силен со став за да ги запре на летите на „спарси“ на овој натпревар. Влогот е голем, евентуа лен неус пех ќе значи и губе ње на шан си те на Тотен хем за из лез во фудбалска Европа следната сезона, па јасно е дека избраниците на Хари Реднап ќе настојуваат да ги освојат трите бода и да спасат што може да се спаси во се зоната во која пред неколку ме сеци беа вбројувани и меѓу конкурентите за титулата, а сега се наоѓаат само на петто-

ТИКЕТ ЗА НЕДЕЛА Тотенхем – Блекбурн 1 Фенербахче – Бешикташ1 Реал М. - Севилја 1и3+ Базел – Лозана 1и3+

ТИКЕТ ЗА САБОТА Саутемптон – Ковентри 1 Њујорк – Њу Ингланд 1 Шалке – Херта 1 Маритимо – Порто 2

ТИКЕТ ЗА ПЕТОК Генк – Андерлехт ГГ Гронинген – Де Графшап ГГ Лориен – Ол. Марсеј 1 Спарта П. - Сигма 1

Кај зерс лау терн ми нати от ви кенд. Домаќините се во трка за директно учество во ЛШ следната се зо на и ќе оди гра ат ма кси мал но ан га жи ра но за да стиг нат до но ви три бода на сво јот пос леден меч на дома шен терен за оваа се зона. Одличната форма на Тиери Анри е гаранција за триумф на Њу јорк ред булс на дуе лот со Њу Ингланд, доде ка Сау темп тон сигурно нема да ја искористи мож но ста со три умф на дома шен те рен над Ко вен три да го завери сво ето враќање во Премиер-лигата. то ме сто. Фе нер бахче по голе ми от триумф на го стински терен над Га лата са рај не би тре ба ло да има никакви проблеми да слави над Бе ши кташ, најс ла би от од трите фудбалски гиганти од Истанбул. Навивачите очекуваат ле сен три умф, но и мно гу голо ви на дуелот меѓу Ре ал Мадрид и Севилја на „Сантијаго Бернабеу“, како и на пресметката во швајцар ски от шам пи о нат ме ѓу Ба зел и Лозана.


СПОРТ

Четврток 26 април, 2012 година

43

ПО ГОЛЕМИОТ ТРИУМФ ВО БАРСЕЛОНА

Примера само рутина за Реал Мадрид Фудбалерите на Реал Мадрид завршија фантастична работа со триумфот на гостувањето кај Барселона минатиот викенд, па сега имаат дури седум бода предност во однос на лутиот ривал, на четири кола до крајот од Примера дивизион. Јасно е дека избраниците на Мурињо ќе настојуваат што поскоро да ги разрешат дилемите во трката по овој трофеј, па затоа е логично да се очекува нивен лесен и убедлив триумф на неделниот пладневен меч со Севилја. Барселона не би требало да има проблеми со Рајо Валјекано, особено бидејќи се очекува Лео Меси да ја продолжи трката со Кристијано Роналдо за тоа кој од овие двајца фудбалери ќе се закити со „Златната копачка“ за оваа натпреварувачка сезона. Јувентус има предност во однос на Милан и со оглед на лесниот распоред до крајот на сезонава, логично е да се очекува „старата дама“ да стигне до првата шампионска титула по скандалот „Калчополи“. Чезена не изгледа на тим што може да го запре тимот на Јувентус во походот кон скудетото, а многу интересно се очеку-

ИТА ЛИЈА

АНГЛИЈА

Евертон – Фула м 0-2 Стоук – Арсена л 1Х Сандерленд – Бол Свонси – Вулве тон 1 рхемптон 1 Виган – Њука сл ГГ ВБА – Астон ви ла 1Х Норвич – Ливе рпу 2 Тотенхем – Блек л бурн 1и 3+ Челси – КПР 1и 3+ Ман. сити – Ман честер ј. 1

ва да биде во Удине, каде што екипата на Удинезе ќе се обиде да слави над Лацио и да ја направи уште поинтересна трката за третото место на табелата, кое води во квалификациите за Лигата на шампионите следната сезона. Најинтересниот дуел во елитните европски лиги ќе се одигра в понеделник, за кога е закажано големото дерби во Премиер-лигата меѓу Манчестер сити и Манчестер јунајтед. „Граѓаните“ се приближија на само три бода негатива во однос на „црвените ѓаволи“ и со триумф на градското дерби би се искачиле на врвот на премиерлигашката табела, па јасно е зошто англиската фудбалска јавност целосно го фокусира своето внимание кон овој меч, кој, по сè изгледа, ќе биде решавачки во трката за титулата. Во германската Бундес-лига на две кола до крајот нема речиси никакви дилеми, Борусија Дортмунд ја одбрани титулата, Баерн е сигурно втор, а интересна е единствено трката за третото место меѓу Шалке и Борусија Менхенгладбах за тоа кој од овие два тима ќе оди директно во ЛШ следната сезона, а кој ќе мора да игра квалификации за да биде дел од елитното европско натпреварување. Шалке, според сите прогнози, би требало да ја растури Херта во дуелот што ќе биде последен меч за Раул пред публиката во Гелзенкирхен, додека Борусија М. не би требало да има никакви проблеми во мечот на домашен терен со Аугсбург.

Г Е РМ А Н И ЈА Баер Л. - Хано вер 1 Шалке – Херта 1и 3+ Баерн М. - Шту тгарт 3+ Хамбургер – М ајнц ГГ Фрајбург – Кел н 1 К’лаутерн – Б орусија Д. 2 Волфсбург – В ердер ГГ Хофенхајм – Н ирнберг 1 Борусија М. Аугсбург 1

Палермо – Ката нија ГГ Рома – Наполи Г Г Калјари – Кие во 02 Интер – Чезена 1 Болоња – Џено ва 3+ Новара – Јуве нтус 2 Аталанта – Фи орентина 1Х Сиена – Мила н 2 Лече – Парма 1 Удинезе – Лаци о 1

Ш П А Н И ЈА

Хетафе – Мајо р 1Х Леванте – Гранака 1 Еспањол – Сп. да Х Р. Сосиедад – Р. ихон 1и3+ Сантандер 1 Вилјареал – О са 1 Сарагоса – Атле суна Реал М. - Севи тик Б. 3+ л 1-1 Малага – Вале ја нсија ГГ Бетис – Атлети ко 0-2 Р. Валјекано – Ба М. рселона 2-2


44

ИНФОРМАТОР Автор на текст: Пјер-Огистен Карон де Бомарше Режија: Леван Цуладзе Почеток: 20.00

ДРАМСКИ ТЕАТАР „Генетика на кучињата“

ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ „Малата сирена“ Почеток: 19.00 КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Скопски филмски фестивал“ КИНО „РАМСТОР“ „Шрек 4“ Жанр: авантура, анимација Почеток: 10.00

Автор на текстот: Венко Андоновски Режија: Дејан Пројковски Почеток: 20.00

Четврток 26 април, 2012 година

Почеток: 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00 и 22.00 „Мегамајнд“ Жанр: анимација Режија: Мекграт Почеток: 11.30, 13.30, 15.30 „Парада“ Жанр: акција Режија: Срѓан Драгојевиќ Почеток: 17.30 „Предавство“

„Огледалце, огледалце“

МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР „Свадбата на Фигаро“

Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00 ИЗЛОЖБИ

Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг

Полиција Брза помош Противпожарна бригада

192 194 193

КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644 ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033

Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100 Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Отворен од вторник до недела

младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656 ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 188 Информации Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти 177 Федекс – брза пошта 3111-116

од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ „Black & White Serbia“ - Жељка Момиров, Љубомир Вучиниќ и Владимир Ристивиевиќ „Орнаменти“ - Атанас Атанасоски КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР Изложба на Владимир Симеонов МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: ДАУТ-ПАШИН АМАМ, ЧИФТЕ-АМАМ И МАЛА СТАНИЦА Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЕМС услуги - Од врата до врата

15000

СООБРАЌАЈ Меѓуградска 2466-011 автобуска станица Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165


ИНФОРМАТОР

Вторник 26 април, 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

ХОРОСКОП

Светски ден на дрвјата Светски ден на интелектуалната сопственост 121 - Роден е Марко Аврелиј, римски цар (161-180) и филозоф. Во афористичка форма го напиша делото „Разгледување на самиот себеси“ во 12 книги. Умре на 17 март 180 година. 1452 - Роден е италијанскиот сликар, вајар, архитект, инженер, пронаоѓач и мислител Леонардо да Винчи. Направи релативно мал број слики, од кои најзначајни се „Мона Лиза“, „Богородица во пештера“, „Света Ана“ и „Тајната вечера“. Ниту едно негово вајарско дело не е сочувано. Тој се интересираше и за природните науки - физика, астрономија и хемија. Го напиша „Трактатот за сликарството“. 1532 - Напредувајќи кон Виена, турската војска под команда на султанот Сулејман Втори навлезе во Унгарија. 1573 - Родена е француската кралица од италијанско потекло Марија де Медичи, која по смртта на кралот Анри Четврти во 1610 година управуваше со земјата како регент со синот Луј

Тринаесетти. 1607 - Капетан Џон Смит во Кејп Хенри, Вирџинија ги доведе првите колонисти, кои ја основаа првата постојана британска населба во Америка. 1798 - Во Шератон Сен Морис е роден Ежен Делакроа, француски сликар, главен претставник на романтизмот во сликарството. За него славниот уметник Пол Сезан рекол: „Делакроа останува најубавата палета на Франција, сите сликавме според него“. Негови најпознати дела се „Слобода на барикадите“, „Колежот на Хиос“, „Смртта на Сарданепал“ и други. Умре во Париз, на 13 август 1863 година. 1828 - Русија му објави војна на Османлиското Царство, поддржувајќи ја борбата на Грците за независност. 1865 - Џон Вилкис Бут, убиецот на претседателот на САД, Абрахам Линколн, е убиен од федералните војници, 11 дена по смртта на Линколн. 1889 - Роден е австрискиот филозоф Лудвиг Витгенштајн. Дела: „Филозофски истражувања“, „Филозофски напомени“. 1900 - Во Хамилтон, Охајо, САД, роден е Чарлс Рихтер, еден од пионерите на сеизмологијата и творец на скалата според која се мери јачината на земјотресот. Умре во Пасадена, Калифорнија, во САД, на 30 септември 1985 година. 1937 - По налог на генерал Франко, фашистичките авиони

21.03 19.04

Овен - Расположението секојдневно ви се менува, но доминира желбата за забава и за дружење со старите пријатели. Кога нешто ќе наумите, тоа и го остварувате. Совет: партнерот сака постојано да биде со вас, дозволете му да се забавува и да ужива.

20.04 20.05

Бик - Целото ваше внимание е ориентирано кон однесувањето на партнерот. Иако со сите сили се обидувате да ја потиснете љубомората, таа излегува на површина. Не размислувате со паметот, туку со срцето. Совет: денеска не е ден за големи чекори.

21.05 20.06

Близнаци - Иако колегите се обидуваат со совети да ви помогнат во реализирање на обврските, кај вас тоа предизвикува непријатно чувство. Недоверливи сте и не ја прифаќате искреноста на нивните постапки. Совет: потребен ви е подолг одмор.

21.06 22.07

Рак - Во последно време целото ваше внимание е ориентирано на забава и на трошење пари. Ако продолжите така, ќе ја преминете дозволената граница. Совет: еден претставник на знакот јарец ќе ве повика на состанок.

го уништија шпанското гратче Герника и убија стотина луѓе. Славниот сликар Пикасо го овековечи страдањето на Герника на својата истоимена слика, која стана симбол на борбата против фашизмот. 1942 - Во најголемата несреќа во историјата на рударството, во кинескиот рудник за јаглен во Бенкси, тогаш под окупација на Јапонија, загинаа најмалку 1.540 луѓе. 1962 - Во Кејп Канаверал, во САД, лансиран е првиот меѓународен сателит за телекомуникациски цели, заеднички американско-британски потфат. 1966 - Во ерупција на вулканот Келуд на индонезискиот остров Јава загинаа најмалку 1.000 луѓе. 1984 - Умре афроамериканскиот џез-музичар Вилијам Каунт Бејзи, композитор и водач на оркестар. Во 1937 година го основа оркестарот со врвните музичари, вклучувајќи ги и пејачката Били Холидеј и трубачот Бак Клејтон. Оркестарот набргу стана најдобриот свинг-оркестар во светот. 1992 - Република Македонија монетарно се осамостои. Новата македонска валута доби име „денар“. 1992 - Владата на Република Македонија донесе одлука за признавање на Република Босна и Херцеговина. 1993 - Република Албанија ја призна независноста на Република Македонија.

23.07 22.08

Лав - Емоциите и љубовта како да извираат од вас, па добри зборови и нежност имате за сите. Овој период е одличен за нова врска или за понуда за брак. Совет: ако сакате убаво да го поминете денот, одете на романтична вечера со партнерот.

23.08 21.09

Девица - Желбата сè што правите да биде совршено, ви предизвикува проблеми и нервоза. Колегите на таквите ваши постапки гледаат со потсмев. Обидете се да бидете порелаксирани. Совет: вашата тврдоглавост може да предизвика сериозна кавга.

22.09 23.10

Вага - Имунитетот ви е многу ослабен, морате да посветите повеќе внимание на исхраната и на здравиот начин на живот. Исто така, намалете го консумирањето слатки и пијалаци што содржат сода. Совет: физичка активност ќе му годи на организмот.

24.10 21.11

Скорпија - Не бидете агресивни и напнати иако работите не одат во посакуваната насока. Морате да имате малку повеќе трпение во односот со колегите и со семејството. Совет: внимавајте како се изразувате за да не повредите еден претставник на знакот јарец.

45

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Свети свештеномаченик Артемон Свети Артемон пострадал за време на прогоните од страна на императорот Диоклецијан. Живеел во Лаодикија, а оттаму под стража бил одведен во Палестинска Кесарија, како христијанин и свештеник. Но, во Кесарија се ослободил од затворот на чудесен начин и се повлекол во некое осамено место во Мала Азија, не прекинувајќи го својот добродетелен живот, ниту проповедта на животоносниот збор. Заради привлекувањето на многу пагани кон верата во Христос, тој бил повторно затворен и погубен.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Марија на добриот совет Ако Марија во надприродниот ред е нашата духовна мајка, тогаш нема ништо поприродно ако побараме совет за нашите потреби. На својот животен пат, почнувајќи од апостолите во црквата, треба да à се помолиме и на Мајката Божја - Мајката на добриот совет. Тоа можеме да го направиме во секоја нејзина црква, пред секоја нејзина слика, во секој час. Никогаш нема да биде залуден обидот, ако на Мајката Божја à се обратиме за совет.

22.11 21.12

Стрелец - Премногу сте пасивни и на работното место и во однос на домашните обврски, а тоа не им се допаѓа на луѓето што ве опкружуваат. Разбудете се од зимскиот сон, време е за акција. Совет: вашиот добар изглед го забележуваат сите.

22.12 19.01

Јарец - Вие ни самите не сте свесни колку со своето однесување можете да влијаете на својата судбина. Потребна ви е само правилна насока. Совет: здравствените проблеми што ги чувствувате подолг период ќе ескалираат.

20.01 18.02

Водолија - Вашето однесување ја иритира околината и иако имате добри идеи, треба да го смените начинот на кој тие идеи ги презентирате пред луѓето. Имајте повеќе трпение. Совет: внимавајте во сообраќајот.

19.02 20.03

Риби - Де неш ни от ден ќе биде ис пол нет со многу контакти и на професионален и на приватен план. Искористете го поволниот период да оставите позитивен впечаток и на претпоставените. Совет: пијте витамини.


46

РАЗОНОДА

Четврток 26 април, 2012 година

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 6.45 Добро утро, Македонијо 9.00 Без рецепт 9.15 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.20 Македонски народни приказни 11.00 Ѕвон - образовна програма 12.00 За Македонија документарна програма 13.00 Вести 13.15 Без пардон 14.10 конечно викенд 15.00 Вести 15.25 Без рецепт 15.40 Документарна програма 16.15 Репортери - сериски филм 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз - забавна

програма 18.05 Риба - сериски филм 18.30 Слободно прашувајте информативен магазин 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.10 За Македонија документарна програма 21.15 Ако е . . . со Чом - дебатна емисија 22.30 Репортери - сериски филм 23.15 Дневник 3 23.45 Тротоар њуз - забавна програма 00.10 За Македонија документарна програма 01.10 Без рецепт

01.25 Нем сведок - сериски филм 02.20 Риба - сериски филм 02.40 Репортери - сериски филм

03.20 Класична музика 04.35 Документарна програма 05.25 Конечно викенд

07.05 Културна хроника 07.15 Подземјето на Њујорк серија 08.05 Ловечко око 08.45 Документарна програма 10.00 Ништо – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички – играна серија

14.35 Аларм за Кобра 11 – сериски филм 15.30 Вести 15.50 Пазар и пари 16.20 Закон и ред – серија 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт

19.15 Аларм за Кобра 11 – сериски филм 20.00 Девици благороднички – играна серија 20.45 Секој е ВИП 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – сериски филм 22.45 Закон и ред – сериски филм

23.30 Културна хроника 23.45 Пеколен лилјак - игран филм 01.35 Ништо – игран филм 03.00 Пазар и пари 03.30 Вести 04.05 Културна хроника 04.15 Секој е ВИП 05.00 Храна и вино – емисија за гурмани 05.30 Играна серија 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата 09.25 Зајди, зајди талент 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи - емисија за деца 10.15 Топ листа – Супер ѕвезда 10.45 Во прво лице – забавна

програма 11.15 Пресинг – информативна програма 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата 12.45 Зајди, зајди талент 12.55 Кујната на Јулија 13.05 Зајди, зајди телент 14.05 Моите џебни миленичиња – цртана серија

14.30 Портик – хроника на денот 15.00 Вести 15.10 Портик – хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата 16.55 Фактор здравје – емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информастивна програма 18.15 Овде и сега – забавно информативна програма

19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Маркет 168 – емисија за економија 20.45 Вин-Вин – дебатна емисија 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 22.55 Голи смешни – еротска скриена камера 23.25 Додека не се раздени – игран филм

14.05 Имотот на дамата – сериски филм 14.55 Метео 5 - временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот – серија 16.15 сериски филм 17.00 Јунска ноќ - серија 17.50 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18.15 Метео 5 - временска прогноза

18.20 Вести 19.00 Имотот на дамата – серија 20.20 Величествениот – серија 21.40 Сериски филм 22.45 Метео 5 – временска прогноза 22.50 Вести 23.30 Екстра Ексклузив – забавен магазин 23.45 Внатрешни работи – игран филм 01.45 Разделба – серија

16.45 Кај Ана - кулинарско шоу 17.00 Огнови на љубовта - играна серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ -естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Езел - играна серија 22.15 Преживеан - реално шоу

23.15 Дневник 23.40 Временска прогноза 23.42 Преживеан - реално шоу 00.25 Некој да ме чува - серија 01.10 Бекстејџ -естраден магазин 01.20 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал 05.00 Зора зори -забавна емисија 06.15 Програмата продолжува

07.00 Здраво Македонијо – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо – утринска програма 10.05 Јунска ноќ – серија 10.55 Метео 5 - временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Скршено крило – серија 12.00 Разделба – серија 13.30 Скршено крило –серија 06.15 Засекогаш вљубени -серија 07.00 Вести 07.10 Журнал -утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ -естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Под сенката на врбите -серија 13.00 Топ шоп 13.20 Преживеан - реално шоу 14.20 Езел - играна серија 15.20 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Бурни времиња - серија


Рецепт на денот

Салата со црн грав ПО ТРЕБ НИ СО СТОЈ КИ: 200 г црн грав 100 г рукола 100 г пченка 200-300 г димено месо од мисирка l лук l ловоров лист l сок од еден лимон l маслиново масло l l l l

“SAGITTARIUS”

PODBUCNUVANOST

[EFICA

POMILUVANO (OD KRIVI^NA KAZNA)

METAR

EDEN OD SAMUILOVITE BRA]A

NAREDBA, ZAPOVED (TUR.)

PREDVREMEN

LINII NA EDNAKVA MAGNETNA INKLINACIJA

MALI PERNICI

GRAD VO FRANCIJA

MUSLIMANSKI PRAZNIK SOBIRAWE VO KASA

OSTROV NA JADRANOT

SILNA RA[IRENOST NA O^ITE

ATLETSKA TRKA NA 42.195 m. RADIUS @ENSKO IME (TATJANA)

UPRAVUVA^ NA VOZILO TEMPO REVOLUCIONEROT SANDANSKI

VID OVCI OD SARDINIJA I KORZIKA

RASTENIE BEZ ZARODOK (MN.)

GRAD NA KIPAR SAJMON ^ENDLER SLAB ^OVEK NEON ROBERT OVEN NA[ REVOLUCIONER KIRO

SLOVENE^KI ATLETI^AR JANEZ PERSISKI VOJSKOVODA^ VIOR

SOBIRAWE (VO MATEMATIKATA) UKRASNI CRTE@I VO KNIGI NO@IWA ZA BRI^EWE

GLAVEN GRAD NA SOSEDNA DR@AVA

KORALEN OSTROV ARTISTKATA EKBERG

@IVKO ILIEVSKI EDNA NA[A TV NAPRAVI ZA SEEWE FUDBALER NA “^ELSI#

VENKO NAGALENO

DALMATINSKO @ENSKO IME REKA VO RUSIJA

SAKANIK, OMILEN ^OVEK MA[KI POTOMOK

“NEIDENTIFIKUVAN LETE^KI OBJEKT#

DENAR GRADE@EN MATERIJAL

PRIDRU@NO VSELENSKO TELO NA PLANETA NATRIUM

OGIST KONT

VNATRE REKA VO ITALIJA UDIRA^KI MUZI^KI INSTRUMENT ZAPAD

ZDRAVSTVO

LU\E [TO ANALIZIRAAT

TEMPERATURA

9

5 8 9

4 3 2

1 6 7 3 6 8 1 2 9 8 5 4 1 9 6 2 1 4 6 2 5 5 8 6 3 7

5 7 1 8 4

4 9 3 5 6 1 7 5 7 3 9 8 8 2 4 1 9 2 5 6 7 8 4 2 3 5 6

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: PRAMATERIJA, RAB, RAMAZAN, OKOKORENOST, VOLAN, R, KTIMA, OVIS, T, SLABAK, KOCIJAN^I^, RO, ADIRAWE, NIFAT, TIRANA, VIWETI, ITAWE, @I, ATOL, VENE, SITA, ANE, NLO, MILENIK, D, OK, SATELIT, VO, SANITET, TAPAN, T, ANALIZATORI; SUDOKU: 1) 792 586 143, 853 914 627, 146 237 598; 365 872 914, 279 641 835, 418 359 762, 937 128 456, 624 795 381, 581 463 279; 2) 235 718 496, 178 649 352, 964 523 178; 621 857 934, 497 361 285, 583 294 761; 719 486 523, 356 172 849, 842 935 617

Гравот се остава да отстои во ладна вода околу осум часа. Потоа се става да се вари на умерена температура, заедно со лукот и со ловоровиот лист. Откако е сварен, се цеди и се остава убаво да се олади. Потоа се става во длабок сад во кој се додава уште малку лук, пченката, која претходно е сварена и оладена, сокот од лимон, руколата, а на карај се додава ситно исечканото димено ме со од мисирка. По желба може да се додадат и други зачини.

PUSTINA VO INDIJA

PRVOBITNA MATERIJA

BRZAWE, VJASAWE

ПРИГОТВУВАЊЕ:

47

РАЗОНОДА

Четврток 26 април, 2012 година


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј

Не се лоши времињата, туку човекот! Џон Бомон

Атлетик Б. Спортинг Л. Валенсија Атлетико М. Хорсенс Коге Елфсборг Гетеборг

Ако на својот пријател му кажеш некоја тајна, секогаш имај на ум дека и тој има свој пријател! Народна поговорка

1 гг 1 1

Коефициент 6.2

ВИЦОТЕКА

l

24

l

Тетово l

Гостивар

21

Куманово

23

Скопје l

24

23

23

24

l Штип

23

l Радовиш

21

l Кичево

l Неготино

22

l Кавадарци

23

22

23 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

24

l Кочани

25

l Прилеп

24

l Струмица

24 l Гевгелија

Битола

23

l Ресен

l

23 4 ПЕТОК 28

ние другите немаше да успееме. Марк Твен Има многу луѓе, но човекот е реткост! Кинеска поговорка

слушнале!

* * * Продавач на правосмукалки доаѓа во домот на една баба да го презентира најновиот модел. Бабата му кажува дека не е заинтересирана, но тој е упорен: - Ама видете, само ќе ви демонстрирам! – вели тој и од правосмукалката ја вади ќесата полна со ѓубре и ја истурав врз

Во текот на денешниот ден ќе дува слаб ветер од северозападен правец, кој ќе се движи со брзина од четири километри на час.

21

l

Треба да им бидеме благодарни на будалите, да не се тие,

Оди едно парче леб низ Етиопија, но кога го забележиле луѓето веднаш почнале да го бркаат. Одеднаш лебот гледа едно парче салама како седи во кафеана. Веднаш панично à рекол: - Бегај, и тебе ќе те изедат! А, саламата му одговорила: - Не грижи се, спасувај се ти, за мене сè уште не

Крива Паланка

25

Никој не може да ви натовари толку маки колку што можете сами да си натоварите. Меша Селимовиќ

5 САБОТА 28

Денеска времето во земјава ќе биде сончево, стабилно и топло. Во Скопје минималната температура ќе биде осум Целзиусови степени, а максималната ќе биде 25 степени. Видливоста ќе биде до десет километри, а влажноста на воздухот - 27 проценти. Биометеото е неповолно за луѓето со хронични болести. УВ-зрачењето ќе има индекс шест. 5 НЕДЕЛА 28

тепихот. - Ако правосмукалката не го собере, јас ќе го изедам! – тврди продавачот. - И да знаеш дека ќе го изедеш бидејќи мене вчера ми ја исклучија струјата!

18

Барселона

20

Букурешт

20

Будимпешта

20

Загреб

22

Софија

24

Атина

22

Приштина

21

Сараево

25

Белград

Den 26 April  

Dneven Vesnik Den