Page 1

ДЕН ЗА УБАВИНА ПОТРОШУВАЧКАТА НА ГОРИВА НАМАЛЕНА ПОРАДИ СКАПОТИЈАТА

www.den.mk

vo ovoj broj

Баталете ги бензините, возете на гас

8-9

21 o Понеделник 23 април 2012, Година 1, број 33

цена 10 денари

ДЕЛ ОД МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАДИЦИ ПОСЕДУВААТ ДВОЈНО ДРЖАВЈАНСТВО

Странскиот пасош како Оче наш Ако поседувањето двојно државјанство кај свештениците се гледа од морален аспект, жално е што во Македонија сè е дозволено, па дури и да се менува идентитетот по потреба 4-5

Нови траги нема, но има специјалци на секое ќоше 4-5

АКТУЕЛНО:

ВЕСТИ

Скапите жални врби го расплакаа СДСМ

2-3

СВЕТ

Во затвор поради грешки 16-17 на ФБИ

СПОРТ

Реал ја зеде круната од „Камп ноу“

40-41


2

ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

АНАЛИТИЧАРИТЕ СЕ СКЕПТИЧНИ ДЕКА НОВИОТ БРАН ВО ВМ

КОМЕНТАР

Ана АНАСТАСОВСКА

Бајат производ во ново пакување

Секој неуспех да се претвори во успех и да се искористи за добар политички маркетинг. Ова е мотото според кое премиерот Никола Груевски веќе шест години владее во Македонија, а кое, за волја на вистината, се покажа како многу успешно. Најавата дека ќе има проветрување во владејачката партија и дека ќе бидат сменети дури 200 функционери, според Груевски, не е признавање за неуспехот од работата на неговите сопартијци, туку е голем успех поттикнат од реформските сили во ВМРО-ДПМНЕ. Нешто што поддржувачите на неговата политика постојано го истакнуваат. Зошто Груевски едноставно не признае дека неговите директори не работат како што треба и дека граѓаните веќе цели шест години се жалат од нив? Зошто дури сега му текна да ги проветри редовите на партијата и да направи смени? За да им докаже на опозиционерите дека тој, за разлика од нив, е реформски настроен. Во неговиот речник не постои зборот неуспех. Дури и одлуката да тргне 200 функционери, посочи дека тие биле веќе изморени, дека треба да се заменат со нови и млади кадри, а не и дека не работеле како што треба. Можеби ваквите потези му поминуваат кај народот бидејќи на неговите маркетиншки трикови алтернатива е импотентната опозиција, која не знае од каде да почне. Сепак, премиерот би требало да направи подебели резови, не само во вториот и во третиот ешалон. Смената на директорите не значи и смена на политиката во државава. Директорите и државните секретари за кои никој не слушнал во државава не се олицетворение на државното водство. За курсот на бродот е одговорен капетанот, а не ложачите на ќумур. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Новите функ тераат стара Ана АНАСТАСОВСКА

И покрај тоа што Груевски сака да промени нешто во својата партија, тоа нема да значи подобар животен стандард за граѓаните или, пак, намалување на невработеноста во државава, децидни се аналитичарите Најавата за нов бран во ВМРО-ДПМНЕ, што ќе смени околу 200 функционери, е одличен политички маркетинг со кој суштински нема да се променат многу нешта во државава, тврдат аналитичари. Според нив, и покрај тоа што премиерот Никола Груевски сака да промени нешто во својата партија, тоа нема да значи и подобар животен стандард за граѓаните или, пак, намалување на невработено ста во државава. - Ваквиот потег на Груевски е со цел да го амортизира незадоволството на граѓаните од нискиот животен стандард, со тоа што ќе смени дел од елитата. И тоа е легитимен потег. Сепак, суштински нема да промени ништо. Премиерот, наме сто да направи смени во политичкото водство, се одлучи на смени во политичкиот менаџмент, што е многу погрешно. Залудно е ако ги менуваш извршителите, а не и насоките - објаснува аналитичарот Петар Арсовски. Според него, потегот на премиерот да смени повеќе од 150 функционери нема да

значи дека, на пример, Владата ќе пре стане да ја задолжува земјава со кредити или дека ќе пре стане да крати во здравството, во образованието и слично. Дека ваквиот потег на Груевски е само политички маркетинг смета и профе сорот Здравко Савевски. - Поради доаѓањето на локалните избори, а во функција на тоа да се презентира позитивна слика за партијата, Груевски одлучи да направи ваков потег и да покаже дека има нов отчет пред граѓаните. Поради тоа, најави дека ќе ги смени функционерите што не покажале задоволителни резултати - вели Савевски. Од ВМРО-ДПМНЕ по сочуваат дека целата процедура наскоро ќе заврши и дека на јавно ста наскоро ќе à се пре зентираат институциите и имињата на функционерите кои ќе бидат сменети од своите раководни позиции. Премиерот Груевски вчера најави дека смената на функционерите ќе повлече и смени внатре во партијата. - Некогаш е потребно да се направи чекор назад за да може човек да стави линија и да се подготви за нови идни предизвици. Тоа се чекори кои паралелно, како функциите на државно ниво, ги правиме и ќе ги правиме на ниво на партија. Промената на претседател на општински комитет не е промена само на еден човек, туку промена и на голем дел од структурата на раководството во општинските комитети, а тоа понекогаш има влијание и врз месните комитети - рече Груевски, кој присуствуваше на почнувањето на градежните работи за проширување и реконструкција на булеварот „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Тој најави дека се очекува целокупната промена да заврши до јули, а истовремено да се заврши и промената на околу 150 функци-

И АХМЕТИ ЌЕ ЈА „БРАНУВА“ ДУИ Интегративците на Али Ахмети, исто така, ја потврдија можно ста за разрешување на нивните функционери вработени во институциите и во претпријатијата. Според портпаролот на ДУИ, Бујар Османи, ќе биде одржан со станок на кој ќе

се оценува работата на секој функционер од партијата. За тоа ќе се до стават писмени извештаи до партиското раководство, кое ќе ја направи ана лизата за работата на функционерите и ќе даде одредени оценки и ќе доне се конкретни одлуки.


ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

РО-ДПМНЕ ЌЕ ПРЕДИЗВИКА СУШТИНСКИ ПРОМЕНИ

ционери ќе политика?

Истрага за „Пристоп“ од Словенија Раководни луѓе од компанијата „Пристоп“ и високи функционери на претходната Влада на Словенија, предводена од Борут Пахор, се осомничени за злоупотреба на државни средства наменети за регионален развој, а словенечките медиуми известуваат и за големи суми што се одлевале кон оваа компанија врз основа на услуги од областа на „односи со јавноста“. - Денешните активности се дел од целосната истрага која ја почнавме во октомври лани кога спроведовме низа претреси. Во изминатите месеци инспекторите секојдневно анализираа огромно количество запленет материјал - изјави Роберт Чрепинко, кој ја води истрагата. Словенечки „Пристоп“ е на чело на мрежа компании од областа „односи со јавноста“, кои дејствуваат во Словенија, во повеќе земји во југоисточна Европа и во Брисел. Во ноември 2010 година македонската Комисија за спречување на корупцијата му препорача на Јавното обвинителство да поведе иницијатива за кривично гонење поради ангажманот на експерти од „Пристоп“ од страна на кабинетот на претседателот Бранко Црвенковски, без притоа да се спроведе постапка за јавна набавка.

Жалните врби го расплакаа СДСМ

онери, чиј почеток е најавен за крајот на април или за почетокот на мај. Истражувањата се веќе направени, подвлече премиерот Груевски, и имаме претстава како ќе се движат работите во наредниот период. Владејачката партија планира да прерасне во движење, под мотото „Нов бран во ВМРО-ДПМНЕ“, нешто што првпат се случува кај нас. ВМРО-ДПМНЕ одлучи да повлече нови реформски потези и да направи смени во вториот и во третиот ешалон. Кадровски промени ќе има за сите што се на функции од 2006 година наваму, и тоа на сите нивоа, од државни органи, институции и јавни претпријатија, до агенции и општини. Ана литичарите велат дека смената на јавните функционери е легитимен потег. Станува збор за функционери, именувани од Владата, па, според тоа, нема ништо

спорно во одлуката на Владата да ги смени. Доколку станува збор за претпријатија, пак, кои се под ингеренции на општините, смената на тамошните функционери ќе ја направат самите општини, преку општинските совети. Премиерот Груевски нагласи дека испразнетите места ќе бидат пополнети преку конкурси и ги повика сите заинтере сирани граѓани да се јават на нив. Според него, ако еден кадар успешно ја извршува својата функција, а не е член на ВМРО-ДПМНЕ, тоа би било во корист не само за целата држава, туку и во корист на ВМРО-ДПМНЕ. На прашањето дали ќе има смени и меѓу кадрите предложени од ДУИ, Груевски по сочи дека ќе биде сменет секој функционер за кој ќе се покаже дека имал грешки и пропусти во работата.

3

Поставувањето на трите жални врби во коритото на реката Вардар, за СДСМ претставува уште еден доказ за недомаќинско трошење на буџетските пари. Од партијата проектот го оценуваат како непродуктивен буџетски трошок, во услови кога во претстојниот ребаланс се скратуваат средства онаму каде што се најпотребни. - Владата се задолжува со нови 250 милиони евра, поставува три жални врби платени 250 илјади евра. Значи, Владата нема пари за боледувања, нема пари за здравството и образованието, ама затоа за жални врби мора да има. Додека се поставуваат жални врби на Вардар, директорката на Фондот за здравство жално ни соопштува дека кратењето на нејзиниот буџет само ќе ги одложело исплатите вели Јани Макрадули од СДСМ. Минатата недела Министерството за култура го објави тендерот за избор на фирма-изведувач, која ќе биде задолжена не само за врбите туку и за изработка на 35 скулптури планирани со овој проект. Трите жални врби се дело на авторката Искра Димитрова, која се одлучила за врбите како синоним за реката Вардар. Планирано е трите врби да се постават на бетонски конструкции широки по два метра, наспроти кулите во Градски трговски центар.


4

ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

ПОЛИЦИЈАТА НА ГОТОВС ПРЕД УЧИЛИШТАТА И ЗА ВИКЕНД

Нови траги нема, но има специјалци на секое ќоше

Од МВР вчера не одговорија зошто полицијата во полна борбена опрема сè уште е на скопските улици и дали тоа значи дека заканата сè уште е присутна Дали петкратното убиство во Смиљковци, кое ни по де сетина дена не добива разрешница, го крена степенот на безбедност во земјава е прашањето на кое од МВР вчера одбија да одговорат иако јавно ста загрижено констатираше дека полицијата со полна борбена опрема и во текот на викендот беше присутна на веќе утврдените пунктови. Првичното образложение дека полицијата, всушност, ги чува средношколците да не влезат во нови меѓусебни судири падна во вода викендов бидејќи настава немаше, а со тоа ни потреба од присуство на полицијата. Дали тоа значи дека заканата уште е присутна и дека убијците не ја напуштиле државата како што се мислеше? - МВР не е обврзано да објаснува зошто го зголемува своето присуство по улиците. Тоа е работа на интерна процена на полицијата - изјави Иво Котевски, помошник-министер за односи со јавноста. Во сличен стил полицијата одговараше и во изминатите денови по убиството, а во јавно ста се множеа прашања за нелогично стите, каква што е не само ова, туку и како фамозните регистарски таблички од возилото, кое подолго време не било регистрирано, завршиле на автомобилот што наводно го користеле убијците. Но, не само јавно ста, туку и упатените во оваа проблематика се со став дека македонските безбедносни служби потфрлиле, а конкретна последица на тоа се петте од земени животи на наши сограѓани. Ова е оценка и на првиот разузнавач од времето кога шеф на државата беше Бранко Црвенковски, Виктор Димовски, кој смета дека не само што немало превенирање, туку задоцнила и истрагата која ни де сетина денови по убиствата не дошла до некакви значајни информации. - Безбедносните служби имаат обврска да собираат податоци и сознанија за навреме да ги идентификуваат можните закани за безбедно ста и сигурно ста на граѓаните. Овие надлежно сти вклучуваат пре земање многубројни мерки и активно сти, кои се регулирани со подзаконските акти заради превенција, преду-

предување и неутрализирање конкретни безбедносни закани од потенцијални надворешни и внатрешни извршители, вклучително и оние со терористички предзнак. Притоа, од особено значење е меѓусебната координација на овие сервиси внатре во земјата, но и соработката и размената на информации се релевантни партнери во странство – објаснува поранешниот директор на Агенцијата за разузнавање. Освен тоа, како што вели Димовски, за сите сознанија поврзани со евентуални закани од безбедно сен карактер, безбедносните служби се обврзани редовно и навремено да го информираат државното раководство, што очигледно не било случај. Истиот тренд, според него, продолжил и по убиствата. - За жал, петте невини човечки жртви не беа доволен повод ниту за вообичаените чекори во вакви ситуации од страна на највисокото државно раководство, како свикување на Советот за безбедност, на кој можеше да се констатира зошто и каде потфрлиле безбедносните служби и кои се натамошните конкретни чекори што треба да се преземат – вели тој. Иако јавно ста е нетрпелива што истрагата цело време одбегнува да даде квалификација за овој случај, Димовски се согласува дека за тоа е прерано. - Во овој момент и врз основа на до сегашните информации сметам дека е прерано да се даваат какви било квалификации. Врз основа на досегашните медиумски информации може да се заклучи дека повеќекратното убиство е извршено од повеќе лица, кои користеле три различни оружја и кои презеле активно сти за прикривање на трагите. Сето тоа, вклучувајќи ги и веројатните подготвителни активно сти, како и изборот на ме стото, времето и жртвите, упатува на по стоење одредено профе сионално знаење и искуство. Меѓутоа, за да се зборува за тероризам, и покрај по сто ењето одредени елементи, потребно е да се имаат и други дополнителни информации, вклучително и мотивацијата на извршителите - смета тој.

ПОПОВИ ОД МПЦ ЗЕМААТ ДРЖ

Владиц О

Ана АНАСТАСОВСКА

свен македонските граѓани и политичари, двојно државјанство имаат и дел од владиците во МПЦ-ОА. Таков е случајот со митрополитот преспанско-пелагониски и австралиско-новозеландски администратор, г. Петар, кој, освен со македонски пасош, патува и со австралиски пасош. Пасош на оваа државаконтинент, според нашите информации, имал и митрополитот повардарски, г. Агатангел, кој во минатото бил свештеник во Австралија. Пасош на друга држава, односно на Грција, се зборува дека поседува и митрополитот струмички, г. Наум, со кој се стекнал за време на неговата служба на Света Гора. Ако во јавноста веќе со години се крева прав за тоа кои од политичарите од власта и опозицијата поседуваат пасош на друга држава, никој не се запрашал дали највисоките претставници на нашата православна црква, покрај македонскиот, имаат и пасош на друга држава. По седувањето двојно државјанство не е спорно, некои држави, меѓу кои и Македонија, тоа законски го дозволуваат. Проблемот е повеќе од етичка природа, објаснуваат аналитичарите кои ги анкетираше „Ден“. Дел од актуелните митрополити на МПЦ отворено, дури премногу тврдо, застанаа во одбрана на македонизмот. Се форсираат верата, идентитетските прашања, се фрлаат клетви на оние што не нè признаваат како Македонци. Последна изјава во таков стил беше онаа на митрополитот повардарски, г. Агатангел, кој говорејќи за чудото во црквата „Св. Димитрија“ во Скопје, не изо стави да ја поздрави Владата и нејзината борба и придонес за македонскиот идентитет и црквата, при тоа напаѓајќи ја опозицијата која „се борела против веронауката во училиштата“.

Амбасадорот Бр

Ситуацијата во Македонија е напната, но не би ја оквалификувал како опасна, изјави амбасадорот на ОБСЕ во Македонија, Ралф Брет, во неделното интервју на „Радио Слободна Европа“. Тој, во својата анализа на петкратното убиство во Смиљковци, вели дека повисок степен на тензичност има во областа каде што живееја жртвите на ова грозоморно убиство. Што се однесува до протестите по настанот, според него, правото на протест е


ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

5

АВЈАНСТВА ПО ПОТРЕБА И ЗА НЕ ДАЈ БОЖЕ

и со двоен идентитет Од морален аспект, жално е што во земјава сè е дозволено, па дури и да се менува идентитетот по потреба

Владиката Петар во изјава за „Ден“ потврдува дека поседува и австралиски пасош и дека тоа е така од практични причини. - Целата одговорност за МПЦ во Австра лија ја но сам токму јас и поради тоа

морав да извадам и австралиско државјанство за да ги имам сите права и обврски на таа држава. Кога држам служба таму, не сум инкогнито, туку сум граѓанин на Австралија. Австралискиот пасош го извадив

и од практични причини, да не морам да обновувам виза на секои 5 години и да барам дозвола за пре стој - вели владиката Петар. Претседателката на Комисијата за односи меѓу верските заедници, Валентина Божиновска, вели дека Комисијата не е надлежна за тоа кој од владиците има двојно државјанство. - Јас мислам дека ниту еден од нив не поседува пасош на друга држава, но не сум сигурна. Јавете им се и прашајте ги. Знам дека кога во земјава доаѓаат верски служби на други цркви од страна, за да држат служба, како што е случај со баптистичката или евангелистичката црква, ние им издаваме дозвола за привремен престој. Сигурно така е и со нашите владици кога одат да држат служба во наша црква надвор од границите на Македонија – посочува Божиновска. Цане Мојановски, поранешен претседател на Комисијата за односи меѓу верските заедници, коментира дека во Македонија отсега ќе се бројат тие што немаат пасош на друга држава. Според него, жално е што во Македонија секој, па дури и свештениците, си го менуваат идентитетот по потреба. - Поседувањето двојно државјанство кај свештениците треба да се гледа од два агли. Првиот е фактички, односно дали тоа го направиле од одредени реални причини, за потребите на службата. Вториот агол е морален и тука само би искоментирал дека во Македонија сè е дозволено, па дури и да си го менуваше идентитетот по потреба - вели Мојановски. За аналитичарот Даниел Димевски, пак, не е спорно дали свештениците и владиците имаат државјанство на друга држава. Според него, важно е тие да имаат православно државјанство и добро да се грижат за своите верници. Димевски е дециден дека верата не познава држава и државјанство.

ет: Ситуацијата е напната, но не и опасна важно демократско изразување, но тоа не треба да се злоупотреби за провокативни и насилни акции какви што имаше неодамна во Скопје. Тоа, потенцира Брет, би ја попречило полицијата во нејзината истрага и непотребно би ги зголемило тензиите. - Токму затоа, заедно со моите колеги од Европската Унија, САД и од НАТО, упативме апел до сите граѓани да останат смирени, да се воздржат од шпекулации и непотврдени информации и да покажат трпение сè до-

дека трае истрагата за случајот - подвлекува амбасадорот на ОБСЕ во Македонија. На прашањето да ли се чувствува безбедно тука, Брет дециден: - Да, се чувствувам безбеден и отсекогаш тука сум се чувствувал безбедно. Последното ужасно зло сторство што се случи, како што вели, е многу редок случај и тоа потврдува дека општата ситуација е сигурна и оти тука е добро ме сто за да се живее и работи.

- Најдоброто нешто што може да се направи сега е да им се дозволи на надлежните да ја продолжат работата за да го решат случајот и да ги изведат сторителите пред лицето на правдата најбрзо што може - нагласува Брет. Колку што е можно, укажува Брет, треба да се зборува за тоа јавно и транспарентно за да не се слушаат шпекулации. Но, покрај властите, истакна тој, во моментов и политичарите, медиумите и креаторите на јавното мислење треба да се однесуваат одговорно.


6

ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

РЕСТРИКЦИИТЕ ВО ЗДРАВСТВОТО ЌЕ ЈА ПОГОДАТ ПРЕВЕНТИВАТА, А ЌЕ ИМА И КРИЗА СО ЛЕ

Штедењето ќе ги разб Една од првите жртви на штедењето ќе бидат долгонајавуваните безболни вакцини за децата

П

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

ропадна планот за набавка на петовалентни вакцини со кои децата со едно одење на лекар примаат пет или шест вакцини одеднаш и тоа како резултат на последните рестрикции на здравствениот буџет. Од Министерство за здравство потврдија дека набавката на овие вакцини ќе чека подобри времиња, а годинава децата нема да добијат современи вакцини, со кои ќе се спречат несаканите ефекти, малтретирањата и траумите од честите вакцинирања. Кратењето на парите во здравството за повеќе од 10 милиони евра не само што негативно ќе се одрази на превентивата, туку може да предизвика криза со лекови и медицински материјал во болниците, предупредуваат експертите од областа на јавното здравје. Со доцнењето на исплатата од Фондот за здравствено осигурување ќе доцнат и набавките на лекови, ќе се јави проблем со набавувачите доколку навреме не им се исплатат парите, ќе има блокирање сметки, ќе доцнат исплатите за боледувања и сето тоа најмногу ќе ги погоди пациентите. Ова ќе доведе и до нов бран заминување на медицинскиот кадар

„Маседониа парк“ отворен во Перт Министерката за мултикултурни прашања на Австралија, сенаторката Кејт Лунди, вчера свечено го пушти во употреба обновениот спортско- рекреативен комплекс во Перт, западна Австралија, кој е наречен „Маседониа парк“, а Владата на Австралија го помогна со еден милион австралиски долари. Поздравен говор одржа благајникот на општината Џон Донев, како и претседателот на фудбалскиот сојуз на Западна Австралија, Боб Куцера, кој на министерката Лунди à подарија плакета – благодарница кон сојузната Влада на Австралија за својот придонес за овој важен проект за македонската заедница.

Возила ќе ги заменат носилки Две возила за транспорт на болните од клиника до клиника ќе набави Министерството за здравство. Возилата ќе бидат опремени со носилка, боца за кислород, сталак за инфузија и ќе бидат целосно климатизирани. Од Министерство велат дека тендерот е веќе распишан, понудите ќе бидат отварани на 8 мај, а рокот на испорака на возилата е 30 дена. - Повеќе од 50 години пациентите се пренесувани по снег, дожд, сонце со колички или носилки, при што е нарушена и нивната приватност. Со ова ќе се смени

сликата за клиниките кои нудат највисоко ниво на здравствени услуги – изјави министерот Никола Тодоров. Возилата ќе функционираат 24 часа преку Службата за заеднички работи, а клиниките ќе се организираат со закажување на посебна телефонска линија за да се знае кога треба да го земаат и да го вратат пациентот. Од Министерството најавија дека префрлањето на пациентите ќе биде грижа на тие што ќе ги транспортираат, а не на болничарите како досега.


ВЕСТИ

Понеделник 23 април, 2012 година

КОВИ, МЕДИЦИНСКИ МАТЕРИЈАЛИ И СО КАДРИ

оли и здравите во приватните болници, смета Методија Трајчески, експерт од областа на јавното здравје и здравственото осигурување. - Не може да се штеди на здравјето на луѓето. И најмалото кратење во здравството е директно поврзано со недо стигот од нови финансиски приливи во здравствениот систем, кои во практика мора да ги има. Наместо вакви рестриктивни мерки и кратење на парите во здравството, може да се зголеми здравствениот придонес, да се воведе доброволно, но и задолжително дополнително здравствено осигурување, како и други начини на субвенционирање на здравствените установи од страна на државата - вели Трајчевски. Од друга страна, министерот Никола Тодоров најави дека, иако ќе се крати од сите ставки - инсулин, вакцини, лекови за ретки болести - тоа нема да се одрази на набавките на лекови и нормалното функционирање на болниците, ниту, пак, на пациентите, што за експертите е нелогично објаснување. - Доколку намалувањето од 10 милиони евра нема негативно да се одрази во сите сегменти од здравството, тогаш прашање е на што досега се трошеле парите во здравството - изјави Владимир Лазаревик, експерт за јавно здравство и поранешен заменик-министер во тој ресор. Лазаревиќ смета дека сето тоа ќе се рефлектира негативно директно на грбот на пациентите, особено кога ќе се јави криза со лекови во болниците. - Пациентите ќе бидат препраќани сами да си купуваат лекови и медицински потрошен материјал - вели Лазаревик.

те на клиниките - Во тек се активности за воспоставување меѓусебна комуникација и координација меѓу клиниките и диспечерскиот центар, кој ќе им дава насока каде да се движат возилата според закажаниот термин – објасни Тодоров. Оваа одлука на Тодоров доаѓа по притисоците од пациентите и многубројните пишувања на новинарите на оваа тема. Министерството, конечно, попушти и одлучи за ова да потроши 20.000 евра во услови кога се кратат пари во здравството. М.А.Т.

Експертите што се занимаваат со оваа проблематика сметаат дека ребалансот на буџетот требаше да го одмине здравството како многу суптилна сфера бидејќи се работи за здравјето на луѓето. Здравството, кое е во постојан колапс, нема да може да го издржи овој рез и може да се соочиме со сериозни последици - смета Трајчевски. - Конечно, од надлежните треба да слушнеме, а и да почувствуваме позитивни вибрации за подобрување на целокупното здравје на граѓаните, како и олеснување во процесот на лекување. Доколку тоа не го прават, во здравството треба да дојдат компетентни луѓе, професионалци кои се школувале за тоа и знаат да се справат со ваквите ситуации. Здравството не смеат да го водат „туристи“ кои се приспособуваат според својот престој, кога доаѓаат и си одат по потреба - изјави Трајчески. Инаку, 98 проценти од парите во здравствената каса се трошат на здравствени услуги и плати на вработените, а само два процента отпаѓаат на администрација. Тоа се пари на осигурениците и никој не смее да прави експерименти по тој основ, сметаат стручњаците. Отка ко со пос лед но то ка стре ње од стра на на Вла дата, Фон дот за здравстве но осигурување остана покус за 8,8 милио ни евра, ра ко водс тво то од лу чи со си туа ци јата да се спра ви пре ку доц не ње на исп лати те. Ми ни стерс тво за здравство ќе до бие помал ку 1,5 ми ли он евра и ќе крати во на ба вки те на вак ци ни, ин сулин - лекови за најранливите категории болни во др жа вата.

7

Платите на наставниците не се засегнати со ребалансот Претставници на Синдикатот за образование, наука и култура вчера остварија средба со министерот за образование, Панче Кралев, Бирото за развој на образованието и со Државниот просветен инспекторат. - Една од клучните позитивни теми што ги разгледавме во минатиот период е процесот на трансформација на работните места, што се одвива тековно во Македонија. Бројот на трансформирани работни места во овој момент се движи околу 5.000. Се работи за трансформации кои се обезбедени за сите членови на Синдикатот, т.е. за сите кои се дел од воспитно-образовниот процес во Македонија - изјави министерот за образование, Панче Кралев. За тоа дали ќе се зголемат платите на наставниците за 10 отсто, Кралев рече дека треба да се одлучи следната година. - Платите на наставниците не се засегнати со ребалансот на буџетот - потенцира Кралев. Јаким Неделков, претседател на СОНК, изјави дека изминатиот период отвориле повеќе прашања, како големиот обем на потрошено време на наставниците за работниот ден, за големиот фонд на часови на учениците на неделно ниво, оценување на наставниците, за оптовареноста на наставниците со голем број наставни предмети.


8

ПАРИ

Понеделник 23 април, 2012 година

РЕГУЛАТОРНАТА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА ДЕНЕСКА ОДЛУЧУВА ЗА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНИТЕ

Продажбата на горив 10 проценти

Лани суровата нафта била најскапа во средината на април - 123 долари за барел, еден долар тогаш чинел 42,6 денари, а во Комисијата за еден литар евросупер-95 пресметале 77 денари, евросупер-98 78,5 денари, а за дизелот 68,5 денари Наташа СТОЈАНОВСКА

В

исоката цена ја урна потрошувачката на бензините. На бензинските станици во првите три ме сеци од годинава, споредено со истиот период лани, се наточени 10 проценти помалку нафтени деривати. Возењето автомо бил ста ну ва лу ксуз, па гра ѓа ни те изминативе ме сеци штеделе и на бензинот и на дизелот. Потро шу вач ката е на ма ле на за пет до 10 проценти, во зависност од видот на нафте ни от де ри ват, об јас ну ва ат од Ре гулатор ната коми си ја за енер ге ти ка. Ка ко основна причина за нама лување на потрошу вач ката од Коми си јата го на веду ва ат порастот на цените на нафтените деривати, изразени преку про сечната цена на суро вата на фта од ти пот „брент“ на

Лон дон ската бер за, ка ко и дви же ње то на ре фе рент ни те це ни на од дел ни на фте ни деривати. Но, и поради порастот на курсот на доларот во однос на денарот. Де не ска Ре гулатор ната коми си ја за енергетика треба да одлучи какви ќе бидат цените на горивата во следните две недели. Овој понеделник трговците не очекува ат но во по скапу ва ње, со оглед на свет скиот тренд. Лани, кога цената на суровата нафта на свет ските бер зи беше приближно иста како и сегашната, бензините во земјава беа да леку по евтини. Она што е познато е дека во формирањето на цената на горивата учествуваат цената на нафтата на свет ските берзи и одно сот на курсот на денарот во однос на доларот. Сепак, формулата по која се пресметува цената им е позната само на регулаторите. „Ден“ ги ана лизираше параметрите и,

СВЕТСКА ЦЕНА НА СУРОВАТА НАФТА И ЦЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА Датум Долар/барел 16 април 123,6 09 мај 122,8 20 јуни 117,7 01 август 118,1 10 август 118,1 25 октомври 111,2

денар/долар 42,6 41,6 42,7 43,2 43,2 44,6

евро супер 95 77,0 76,5 73,5 75,5 80,5 78,0

евро супер 98 78,5 78,0 75,0 77,0 82,9 79,5

дизел 68,5 66,5 66,5 66,5 69,5 68,5

ВО МАКЕДОНИЈА ИМА 264 БЕНЗИНСКИ СТАНИЦИ Макпетрол Окта Лукоил Приватни

број на бензински 116 36 13 99

удел во продажбата 44% 14% 5% 37%

според официјалните податоци, лани суровата нафта највисока цена имала во средината на април кога изне сува ла 123 долари за барел. Еден долар тогаш чинел 42,6 денари. Врз основа на тие параметри, регулато ри те то гаш прес ме та ле де ка еден ли тар евро су пер-95 ќе чи ни 77 де на ри, евро супер-98 ќе се продава за 78,5 денари, а цената на дизелот ја одредиле на 68,5 дена ри за еден ли тар. Се га, ко га це ната на „брент“ на фтата на свет ски те бер зи се движи меѓу 122 и 125 долари за барел, цените на бензините до стигнаа 90 денари. Изминативе ме сеци бензините уриваат рекорди, а со себе повлекоа и серија зголемувања на другите трошоци за живот. Растот почна и речиси не запре од почетокот на годинава, па така во јануари еден литар евро супер-95 чинеше 77,5 денари, а сега е 89 денари. Евро супер-98 во јануари годинава се продаваше за 79,5 денари, а сега за 90 денари по литар. Дизелот, пак, од јануарските 70 денари, последниве две недели


ПАРИ

Понеделник 23 април, 2012 година

а намалена за

9

Сто милиони долари од Светска банка за реформи Светска банка е подготвена да ја поддржи развојната политика на Македонија со 100 милиони долари за развој на конкурентноста и за поддршка на реформите во економијата, здравството, образованието и социјалната сфера. Претставниците на Светска банка и на ММФ со кои се сретна вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, во Вашингтон за време на пролетните средби го поздравија и навремениот ребаланс на буџетот, во согласност со актуелните случувања со должничката криза во Европа, со што ќе му се помогне на стопанството во Македонија. Исто така, истакнаа дека поволните услови под кои реномирана европска банка, како Дојче банк, à одобрила кредит од 250 милиони евра на Македонија се потврда за добрата слика што македонската економија ја остава на меѓународниот пазар на капитал.

Богов: Македонија е ниско задолжена

ЦЕНИ НА БЕНЗИНИ ПО ГОДИНИ ВО АПРИЛ 2009 2010 2011 2012

евро су пер 95 54,5 70,5 80,5 89,0

е на ниво од 73,5 денари за литар. Во изми нати ве три годи ни, спо реду вај ќи ги априлските цени, бензините се по скапи за околу 60 проценти. Иако на пазарот во земјава се присутни не кол ку по голе ми на фте ни ком па нии, како и повеќе ма ли трговци, цената на гори вата на си те бен зин ски пум пи е иста. Едно ставно, сите ја избираат највисоката маржа. Никој не сака да се откаже од сопствениот ќар. Ниту трговците ниту, пак, државата. И покрај тоа што државата има неколку опции кои може да ги пре земе во насока на

евро су пер 98 56,0 72,0 82,0 90,5

ди зел 44,5 57,5 71,0 73,5

на ма лу ва ње на це ни те на го ри вата, ка ко што се на ма лу ва ње на ак ци зи те или на ДДВ, сепак, решена е дека тоа нема да го стори. За разлика од лани кога во предизборието, со цени пониски од сегашните, одлучи да ја нама ли акцизата во интерес, како што тогаш се тврдеше, на граѓаните. Инаку, минатата година во Македонија, на вкупно 264 бензински станици, колку што ги има, се прода ле 129.720 то ни бензини (102.783 тони биле евро супер-95 и 26.637 тони евро супер-98), 354.696 тони дизел-горива и 180.764 тони мазут.

Гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, во интервју за „Гласот на Америка“, уверува дека нивото на задолженост во Македонија е многу ниско. - Задолженоста на населението е околу 17 проценти од домашниот бруто-производ. Во други земји, па и во најразвиените, изнесува 100 проценти. Кај земјите во регионот, таа задолженост е многу повисока, околу 30-40 проценти - вели Богов, кој заедно со министерот за финансии, Зоран Ставрески, учествува на пролетните средби на ММФ и Светска банка во Вашингтон. Богов очекува на овие средби да биде зголемен буџетот на Фондот за 400 милијарди долари и да стане достапен и за земјите надвор од еврозоната. На прашањето дали стабилноста на денарот е загрозена поради глобалните економски текови, Богов е дециден дека не е загрозена. - Напротив. Имаме исклучително стабилно ниво на девизни резерви и стабилност во платниот биланс, подобри движења од очекувањата. Цврсто остануваме на политиката на стабилен курс на денарот, а преку тоа остваруваме инфлација на нивото на земјите од еврозоната - изјави гувернерот. Реална проценка - е оцената на гувернерот за прогнозата во најновиот извештај на ММФ, дека економскиот раст во Република Македонија годинава ќе биде два, а следната 3,2 проценти. Гувернерот ја потврди и прогнозата на ММФ за инфлацијата во Македонија од два проценти.


10

ПАРИ

Понеделник 23 април, 2012 година

УСЛОВИТЕ ОД „ДОЈЧЕ БАНК“ ОДГОВОР НА МАКЕДОНСКИТЕ СОСТОЈБИ

Каква држава – таков Маја АНАСТАСОВА

К

ако „Дојче банк“ à одобри кредит на Македонија е едно од прашањата што се наметнаа по најавата за 250-милионската, во евра, позајмица, последна во неколкугодишната низа од задолжувања. Во тој контекст, критичарите на овој потег по сочуваат дека државата, поради испразнетата каса, е принудена да моли за пари. Но, со оглед на задолжено ста и на тоа што, велат, од неколку ме ста таквата молба била одбиена, предупредуваат дека можеби власта и не ги обелодени до крај условите под кои нè задолжува. Кои, пак, „Дојче банк“ ги утврдила за да се заштити познавајќи ја со стојбата на кредитобарателот. Освен тоа, експертите сугерираат дека е дискутабилно дали кредитот е поволен со каматната стапка од речиси седум проценти (6,83%). Особено кога ќе се спореди со условите од ПЛЛ кредитната линија на ММФ, која државата не ја искористи до крај. Сепак, велат економистите, двата кредити не може да се споредуваат. Едно ставно, линијата од Фондот е до стапна само во случај на големи и непредвидени шокови и „пожари“. - По стапката е следна, државата, однос-

ХРВАТСКА СО ЗАЕМОТ ИЗГРАДИ ПАТИШТА Претпријатието „Хрватске аутоцесте“ уште во 2001 година доби кредит од „Дојче банк“, во висина од 150 милиони долари. Со тие пари се финансираше изградбата на делницата Босилево – Свети Рок и на автопатот Брегана – Загреб - Дубровник. Заемот беше одобрен на период од десет години, со променлива каматна стапка заснована на либор за американскиот долар, при што во самиот старт стапката изнесуваше 4,6 проценти годишно. Во тој случај како гарант на претпријатието се појави државата.

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

Аналитичарите ги скенирале состојбите, при што клучен бил кредитниот рејтинг ББ, кој, пак, е шпекулативен и веќе шеста година не се подобрува

но Министерството за финансии, се обраќа до повеќе европски и свет ски банки. Од нив, доколку не биде во стартот одбиена, добива понуди, па во согласност со домашните потреби и актуелни со стојби калкулира, прави избор и се определува за она што најмногу à одговара - велат познавачите од областа на финансиите и кредитирањето. Што се одне сува, пак, до сметките на другата страна - кредиторот, во случајот „Дојче банк“, по стапката е многу посложена. Како и секоја друга банка, во одобрувањето заем се раководи од повеќе елементи. Пред сè, аналитичките служби ги скенираат со стојбите на земјата која бара кредит. Притоа, клучен е кредитниот рејтинг на дрФРАНК

ДОЛАР

21 АПРИЛ 2012

НБРМ

61,5

75,2

51,1

47,00

продажен

61,6

75,8

51,7

47,5

куповен

61,3

74,0

50,5

46,00

Менувачници

жавата. А, Македонија сè уште е под инве стицискиот рејтинг, со стојба што популарно се нарекува „џанк“, појаснуваат експертите. Понатаму, важни се задолженоста и сервисирањето на долгот. Репер е и цената на долгот на секундарниот пазар, односно како се продава еврообврзницата. Кај нас, додаваат тие, тој пазар не е ликвиден. Потоа, врз основа на сето тоа се прават пресметки, при што во каматата е вклучен и ризикот. Кредитниот рејтинг, пак, на Македонија е шпекулативен, на ниво ББ. Тоа ниво веќе ше ста година не се подобрува, предупреди неодамна во изјава за „Ден“ поранешниот министер за финансии, Нико-

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1,947.16

0,39

0,02%

МБИД

1,834.50

7,10

0,39%

120.96

0,11

0,09%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Понеделник 23 април, 2012 година

кредит

ла Поповски. Во такви услови, според него, многу е опасно по стојаното зголемување на јавниот долг на земјата. Особено на надворешниот девизен долг. - Таквиот рејтинг го прави секое задолжување на државата кон странство ризично за инве ститорите и затоа сервисирањето на долгот е со високи камати, како и во случајот со последниве три-четири години. Тоа може да се избегне само доколку Македонија потребните средства ги повлекува од институционалните кредитори, како што се ММФ, Светска банка, Европска банка..., но не и од приватните кредитори по пазарни услови - вели Попо ски, кој додаде дека е да леку од преризична иако задолжено ста по стојано се зголемува. Но, сервисирањето на долговите станува голем проблем за земјата. Инаку, државата и во 2008 година се обратила до „Дојче банк“, со истото барање – да добие кредит. Но, во екот на најголемата светска криза понудата оттаму била проследена со камата од 10 проценти.

ЦРНА ГОРА ВРАЌА ДОЛГ ОД 23 МИЛИОНИ ЕВРА Црногорската влада ќе мора да à го исплати на „Дојче банк“ долгот на комбинатот за алуминиум „Подгорица“ од 23,4 милиони евра. Ова се случува откако банката ја известила Владата дека ќе ја активира гаранцијата на државата дадена на фабриката. Кредитот ќе биде вратен до крајот на неделава, со пари од државниот буџет. Претходно црногорското Министерство за финансии направи обид, неуспешен, да се договори со германската банка кредитот да се враќа на рати во наредните три години. Проблемот е во тоа што претставниците на рускиот партнер на комбинатот, од компанијата на рускиот милијардер Олег Дерипаска, одбиле порано да потпишат согласност за враќање на кредитот кон банката. Црна Гора планира годинава да се задолжи 230 милиони евра, со што вкупниот долг на државата би достигнал ниво од 1,63 милијарда евра.

Се укинува забраната за откуп на старо железо?

Асоцијацијата за секундарни суровини при Стопанската комора на Македонија ја чека владината седница во вторник, на која, најверојатно, ќе се одлучи дали ќе се укине шестме сечната забрана за откуп на старо железо. - Во петокот имавме средба во Владата и понудивме наши мерки како да се реши проблемот. Властите заседава ле, но конечната одлука ќе се знае утре. Ние сме оптимисти со оглед на фактот што голем дел од мерките што им ги понудивме беа прифатливи за Владата - вели за „Ден“ Владо Момировски од Асоцијацијата за секундарни суровини најавувајќи радикализирање на проте стите на собирачите и откупувачите на старо желе зо доколку не се укине забраната. Во меѓувреме, Владата превиде измени на Законот за управување со отпад, кои предвидуваат новите откупни центри да се отвораат на поголема површина, но и

да се лоцирани надвор од населени места. При доне сување старо желе зо во откупните центар ќе мора да е присутен инспектор за да евидентира дека не се работи за материјал што го загрозува јавниот интерес, да ли е тоа шахта или сообраќаен знак или шина од железничка пруга. Една од новите мерки е при откуп на старо железо при извоз на Царина да мора да има присутен инспектор кога ќе се декларира стоката. Во новите мерки откупувачот ќе биде должен на лицето кое го предало материјалот да му ги исплати парите на трансакциска сметка. Инаку, заради шестме сечната забрана за откуп на старо железо, во петокот повеќе од 1.000 луѓе проте стираа пред зградата на Владата. Собирачите и откупувачите на старо железо тврдат дека, доколку не се укине забраната, без работа ќе останат 40 илјади работници. М.И.

Аквапаркот чека измени на ДУП Ниту една компанија до сега не се заинтере сирала за изградба на аквапарк кај спорт скиот центар „Борис Трајковски“. Од центарот велат дека јавната набавка е во тек, а изборот на најповолен понудувач на градежните работи ќе биде на 15 мај. - Про ектот го изработи „Темон инженеринг“. Изградбата на градскиот аквапарк е про ект кој е во програмата на Владата, а ветено е пред граѓаните дека ќе биде изграден најдоцна до 2015 година. Владата за реализација на овој проект веќе обезбеди средства во висина од 3 милиони евра - вели Ратко Капушевски, директор на спорт скиот центар „Борис Трајковски“. Уште на почетокот кога се објави тендерот, спорниот момент беа недоне сените измени за ДУП-от на општина Карпош за овој про стор. Од центарот велат дека процедурата за промена на урбанистичкиот план, чии ингеренции се на Карпош, ги

поминала речиси сите процедури. Но, иако од Општината било ветено дека измените на планот ќе бидат на следната седница на советниците, според информациите на директорот, планот за проширување на градежната парцела на са лата нема да биде на дневен ред. - Сакам јавно да го повикам градоначалникот на општина Карпош, Стевче Јакимовски, како и претседателот на Советот на општина Карпош и сите советници, на седницата в петок експлицитно да го прифатат предлогот на советничката група која ќе побара проширување на градежната парцела за да се реализираат овие проекти, кои се во форма на општествени јавни добра за граѓаните. Аквапаркот е чекор напред кон модернизацијата на метрополата - рече Капушевски. Аквапаркот ќе се про стира на околу 7.000 квадратни метри, а ќе се гради по современи светски стандарди.

„Тајмиште“ ќе биде нов извозен капацитет

Шест компании веќе подигнале тендерска документација за рудникот „Тајмиште“, а се работи за една индиска, две турски и две домашни компании. Се очекува до крајниот рок во трката да влезат уште 10 компании, од Русија, Холандија, Англија, Бразил, најави премиерот Никола Груевски, кој смета дека „Тајмиште“

11

може да биде нов извозен капацитет. - Очекуваме таму да има нови вработувања и тоа да биде нов извозен капацитет на Република Македонија и делумно супституција на увозот за рудата што ќе се вади од овој рудник - рече Груевски. Според премиерот, важно е што секое на-

оѓалиште претставува извор на голем број работни места, некаде 20, 30, 50 работни места, некаде 100 или 200, а некаде е и многу поголемо како што се очекува за двата рудника во Кичевско и во Струмичко („Иловица“, каде што е актуелно истражувањето на бакар и на злато).


12

ДОСИЕ

Со секира нападнал камионџија Жител на гостиварското село Горна Бањица за влакно спасил жива глава откако завчера вечер бил нападнат со секира додека го возел својот камион во близина на соседното село Падалиште. Полицијата јави дека настанот се случил околу 19 часот во селото Падалиште, Гостиварско, поточно на влезот во селото на местото познато како Граванец. Во моментот кога С.И. (46) од село Горна Бањица со својот камион се враќал од селото Падалиште, каде што однел прехранбена стока, го забележал Р. Н. од Падалиште со друг човек како седи до патот и притоа носел секира во десната рака. Камионџијата го слушнал Р.Н. како го пцуе, а бидејќи имало кривина морал да ја намали брзината на возилото. Во тој момент Р.Н. тргнал кон него и со тупаница го удрил во пределот на левиот образ, по што С.И. го затворил прозорецот од камионот, но насилникот тогаш замавнал со секирата и му го искршил стаклото од возилото од страната на возачот. По тоа С.И. се јавил во полиција, но кога се свртел Р.Н. му се доближил и го удрил со тупаница во пределот на десниот образ, при што му нанел видлива повреда. СВР Тетово презема мерки за целосно расчистување на случајот.

Татко и синови се заканувале со пиштол Охриѓанец пријавил во полиција дека еден човек со своите два сина му се заканувал со пиштол, јави СВР Охрид завчера попладне. Настанот се случил околу 15.30 часот во Охрид на улицата Абаз Емин. Д.И. (52) од Охрид, заедно со неговите синови Г.И. (27) и А.И. (29), сакал да разговара со М. К. (31) од Охрид во врска со паричен долг, но во тој момент М.К. од појасот извадил сигнален пиштол марка „екол“ со калибар 9 милиметри и го вперил кон Д.И. упатувајќи му заканувачки зборови. Откако Д.И. со неговите синови се повлекол, М.К. си заминал дома. Полицајци од полициската станица во Охрид ги испитале учесниците во тепачката, а со потврда за привремено одземени предмети од М.К. бил одземен сигналниот пиштол. По целосно расчистување и документирање на случајот, ќе биде поднесен соодветен поднесок.

Понеделник 23 април, 2012 година

НОВА ТЕПАЧКА ВО КОЧАНИ ПО ЗАПЛЕНЕТИТЕ АПАРАТИ ЗА

„Детонатор“ во Кочани Во тепачката пред кафулето „Манаус“ претепано е едно момче од групата насилници што се одмаздува ле за подметната бомба во Аеродром

Е

дно момче завршило во болница со раскрвавена глава по завчерашната тепачка пред и во кафулето „Манаус“ во Кочани. Полицијата само потврди дека имало насилство, без да прецизира за што конкретно станува збор, но кочанчани велат дека ова не е обичен настан, туку одмазда за приведените во акцијата „Детонатор“. Според засега неофицијални и непотврдени информации, група насилници од Скопје направиле хаос во кафулето, кршеле маси, столови, а на едно момче му била раскрвавена главата со пивско шише. Насилниците биле дел од банда предводена од поранешен полицаец од Кочани, кој претходно бил пријавуван во полиција поради насилство, но и кој самиот бил цел на напад. Тој не бил меѓу тепачите. - Беше ужасно, луѓето вре скаа и панично бегаа од кафулето – изјави очевидец. Тепачката уште повеќе го трауматизирала гратчето кое пред акцијата „Детонатор“ живееше под страв од локалните бандити. Кочанчани се прашуваат кога повторно ќе завладее мирот во градот. Според нашите извори, причина за тепачката била одмазда за двата обида за

Ограбени три цркви Засега непознати провалници ограбиле три цркви во Кичевско и во Тетовско за време на изминатиот викенд земајќи ситни пари кои верници ги оставале покрај иконите. Полицијата јави дека во тетовското село Непроштено непознат крадец упаднал во црквите „Свети Илија“ и „Свети Ѓоргија“, при што се одземени 260 денари и една рачна косачка. Во вториот случај, на удар на крадци била црквата „Светите Петар и Павле“ во кичевското село Тајмиште, при што биле украдени денари и евра, чиј износ дополнително ќе биде утврден.

убиство врз бившиот полицаец. Првиот се случи во мај лани кога полицијата во Скопје демонтираше бомба од неговиот автомобил „се ат леон“. Тогаш на неговиот автомобил во Аеродром беше зашрафена бомба на каро серијата. Случајот во полиција го пријавила неговата сопруга. Бомбата ја деактивира екипа на МВР од Одделот за антитероризам. Но, на 13 декември, како што тогаш соопшти МВР, сега приведени кочанчани во акцијата „Детонатор“ стоеле зад повторното по ставување бомба до автомобилот на поранешниот полицаец. Овојпат бомбата експлодира во скопската населба Аеродром и била активирана со далечински управувач. Експлозивната направа била по ставена во канта за отпадоци во близина на автомобилот „сеат леон“. Поранешниот полицаец бил повреден кога се приближил до автомобилот. Тогаш бомбата била активирана. Полицијата соопшти дека четворица се приведени за бомбата. И тогаш се зборуваше дека станува збор за расчистување сметки или одмазда за лоши бизнис-релации. Поранешниот полицаец од Кочани живеел во изнајмен стан во близина на ме стото ка-

Вандали искршиле


ДОСИЕ

Понеделник 23 април, 2012 година

13

ПОКЕР И ПРИВЕДУВАЊЕТО НА ПОРАНЕШНИОТ ПОЛИЦИСКИ КОМАНДИР

сè уште крши глави

Првата бомба под „сеат леон“ беше демонтирана од полицијата

де што експлодира бомбата. Релацијата Скопје – Кочани му била редовна. Во голема акција на полицијата, со оперативно име „Детонатор“, која беше спроведена на 30 март, од еден часот по полноќ, па сè до раните утрински часови, во две дискотеки во Кочани и во Виница и во уште неколку домови беа приведени 23 лица.

триесетина крстови Непознати вандали завчера искршиле триесетина дрвени гробни крстови на гробиштата покрај црквата „Свети Никола“ во струшкото село Лабуништа. Непознатите не украле ништо, туку само дивееле на гробиштата. Според полицијата, ова се случило меѓу 16 часот во саботата и 7 часот во неделата. Откако вчера напладне заврши увидот на струшката полиција, селаните веднаш се зафатиле со обнова на гробните места и поставување нови крстови.

Најголемиот број од проведените се сомничат дека создале зло сторничко здружение и тие во текот на вчерашниот ден беа спроведени пред истражен судија во скопскиот Кривичен суд. Шестмина од приведените се товарат за зло сторничко здружување, а останатите де сетмина, кои се на возраст од 21 до 43 години, за дела од областа на на-

силниот криминал, недозволената трговија и финансискиот криминал. Според до сега обезбедените докази, оваа група организира ла и едно убиство. Некои од осомничените дополнително ќе бидат пријавени и за недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материи. А.Б.

Претепан гостин во локалот „Тренд“ Средо вечен го стин во по пулар ни от ло кал „Тренд“ вче рау тро се сте пал со менаџерот, по што завршил во болница, јави полицијата. Тепачката се случила час и половина по полноќ, а повреди добил го стин, кој правел проблем со сметката и ја пцуел и плу кал кел нер ката, по што до бил ту па ни ци од ме на џе рот на ло ка лот „Тренд“ на скопскиот плоштад. Според полицијата, се степа ле го стинот Н.Р. (52) и ме-

наџерот П.В. (23), и двајцата од Скопје. Најпрвин се појавил проблем со сметката ме ѓу Н.Р. и пер со на лот, при што го сти нот поч нал со по грд ни збо ро ви и пцо сти да ја навредува и плука келнерката Љ.М. (25), по што ме на џе рот поч нал да го удира со тупаници во пределот на левата слепоочница. На Н.Р. му била укажана лекарска помош во ГОБ и Клини ка за ма кси ло фа ци јал на хи рур ги ја при Клинички центар во Скопје.


14

СКОПЈЕ

Понеделник 23 април, 2012 година

ПРОТЕСТ ПОРАДИ КАТАСТРОФАЛНАТА СОСТОЈБА НА ГЛАВНАТА УЛИЦА ВО ПРИПОР

Улицата раскопана, Агенцијата раскомотена

Ж

Соња Т. ЈАНКОВСКА

ителите од Припор, револтирани поради катастрофалната состојба на главната улица во населбата, вчера излегоа на протести, организирани од општинската организација на СДСМ. Граѓаните од овој дел на општина Кисела Вода велат дека подолг период улицата Сава Ковачевиќ, која е единствената врска со центарот на градот, е раскопана, со дупки и небезбедна за сообраќај. Оваа улица не само што е главна во Припор туку ги поврзува и општините Кисела Вода и Сопиште. - Улицата е комплетно уништена и никој од надлежните не презема мерки. Возиме по дупки, раскопан асфалт, со најразлични маневрирања. Ги искршивме автомобилите и не е безбедна за сообраќај. Сега сме принудени да користиме споредни улици за да ги избегнеме дупките, како што е патот од кај Теферич, кој, иако е со подобар асфалт, е тесен, со кривини и провалија и нема никаква сообраќајна заштита, едвај се разминуваат две возила - вели Оливера Костовска, жителка на населбата Припор. Граѓаните од населбите Припор и Сопиште велат дека улицата е доведена во катастрофална со стојба поради неконтролираното издавање дозволи за градба на згради со трговски центри на самата улица, поради што асфалтот е целосно уништен од тешката градежна машинерија што поминува на улицата за дотур на материјали и за градење. - Сè почна со издавањето на одобренијата за градба на огромни згради од страна на Општина Кисела Вода. По улицата поминуваат камиони, мешалки и друга тешка градежна машинерија и, нормално, асфалтот се уништи. Пред неколку ме сеци при изград-

бата на една голема зграда на самата улица се ископа дупка од која пропадна дел од лентата на улицата, и бевме принудени да возиме само од едната страна, тоа се санираше, но останаа раскопите и дупките - вели Божидар Алексовски, жител на Сопиште. Од општинската организација на СДСМ велат дека протестот го организирале за да ги потсетат надлежните пред почетокот на градежната сезона да инвестираат во реконструкција на оваа улица. - Жителите на овие населби, кои секојдневно го поминуваат овој пат, не само што возат слалом за да се обидат да ги избегнат многубројните дупки, туку најче сто и не успеваат да ги избегнат, туку завршуваат со расипани амортизери или со дупнати гуми и искривени бандажи на возилата - рече Тања Томиќ од општинската организација на СДСМ за Кисела Вода. Од Општина Кисела Вода велат дека оваа улица не е во нејзина надлежност, односно улицата до последната по стојка на

автобусот со број 24 е во надлежност на Град Скопје, од каде што, пак, преминува во регионален пат и е во надлежност на Агенцијата за државни патишта. Од Општината уверуваат дека повеќе пати интервенирале до надлежните институции за реконструкција и санирање на оваа улица, која е од исклучително значење за регионалниот развој на неколку општини. Во врска со издавањето дозволи за градба ги отфрлаат обвинувањата дека градбите се изведуваат непрописно, тврдејќи дека законите се комплетно испочитувани. Од Град Скопје се оградија од одговорноста за оваа улица, топката ја префрлија до Агенцијата за државни патишта. Оттаму, пак, велат дека оваа улица е ставена во програмата за реконструкција, но не можат точно да информираат кога ќе се санираат дупките поради со стојбата во која моментално се наоѓа претпријатието „Македонија пат“, кое е задолжено за асфалтирање и за крпење на дупките.

Нови коловозни ленти на Климент Охридски Почна втората фаза од проширувањето и реконструкцијата на булеварот Свети Климент Охридски, на потегот од крстосницата со булеварот Партизански одреди до улицата Димитрија Туцовиќ, во должина од 380 метри. Со проектот се планира булеварот да се прошири со по една лента

од двете страни кон средишното зеленило, со што ќе се добијат шест коловозни ленти. Новите ленти ќе бидат широки 3,5 метри. Планирано е да се направат нови тротоари со патеки за пешаци и вело сипеди. Изградбата на новиот коловоз ќе се иско-

ристи и за изградба на нова водоводна мрежа по должина на булеварот Свети Климент Охридски до булеварот Илинден. Од Град Скопје велат дека во оваа градежна се зона ќе се реконструираат и други улици и булевари. Про ектот е вреден 30 милиони денари.


СВЕТ

Понеделник 23 април, 2012 година

15

ПОТРАГАТА ПО ПОДОБРА ИДНИНА ГИ ПРАЗНИ СИРОМАШНИТЕ ЕВРОПСКИ ЗЕМЈИ

Романија станува земја на деца и на старци Земјата во последната деценија загубила речиси 12 проценти од своето население

Р

оманија наскоро ќе стане земја на деца и на старци бидејќи останува без возрасно, работоспо собно население, кое по вле зот на земјата во ЕУ бара подобра иднина надвор од земјата, прене сува „Ројтерс“. Заедно со членството на Романија во евроклубот, дојде и слободното патување низ Унијата, што доведе до загрижувачко пре селување. Без оглед на раздвижувањето на економијата, Романија сè уште е далеку од европскиот стандард и со про сечна плата од 400 евра и рекордна невработеност секој ден губи стотици млади луѓе, кои, без оглед на реце сијата и порастот на отпуштањата во ЕУ, упорно бегаат од својата земја. Според пописот извршен во 2011 година во целата ЕУ, рекордот за одлив на умови го држи Летонија со 13 проценти, потоа следуваат Романија и Литванија со по 12 проценти. Не смее да се заборават и Бугарија, од каде што седум проценти од населението бара подобра иднина надвор, и Унгарија, која во последните де сет години останала без половина милион жители. За ана литичарите, кои имаат логично објаснување за одливот на население во сиромашните земји, како, на пример, Романија, рекордот на Летонија е пример за

„слободното паѓање“ на нејзината економија како резултат на глобалната финансиска криза. Од најпросперитетна нова членка Летонија падна на дното што доведе до егзодус на населението. Од друга страна, пак, во Германија бројот на населението првпат од 2002 година се зголеми и покрај тоа што смртно ста во најбогата земја во ЕУ е поголема од наталитетот. Гастарбајтерите со пасоши на Унијата го сторија своето и покрај кризата. Според некои анкети, луѓето што живеат во сиромашните делови на Европа не веруваат дека ќе им се подобри животот во скоро време. Цели 90 проценти од Романците не веруваат во подобра иднина. Слична е атмо сферата во Бугарија и во Летонија, но и во Полска. Според Евро стат, овие земји ќе имаат најголем јаз помеѓу старците и деца-

та во однос на работоспо собното население. Тоа значи помалку данок и повеќе трошоци за пензии во овие сиромашни економии. Од 19 милиони жители на Романија само помалку од 5 проценти работат и плаќаат данок, додека сите други се пензионери и деца, земјоделци и илегални работници од мала Азија и од Африка. Од друга страна, Романија има и понекоја корист од емиграцијата. Имено, романската дијаспора минатата година испратила цели 2,6 милијарди евра дома или околу 2 отсто од БДП. Не е колку порано, но сè уште ја вади од кал економијата. Сепак, останува впечатокот дека јазот меѓу богатите и сиромашните членки на ЕУ се продлабочува и по 20 години од падот на комунизмот, емиграцијата останува еден од горките проблеми.

Згасна хрватски „Вијесник“ Згасна единствениот државен дневен весник во Хрватска „Вијесник“. Тој веќе нема да се печати поради зголемени долгови и неуспешните преговори со еден потенцијален купувач, се наведува во соопштението на веб-страницата на весникот. Весникот, кој има најдолга издавачка традиција во Хрватска, по 72 години згасна откако сопственикот на весникот, државна-

та фирма „Народне новине“, ги прекина преговорите со потенцијалниот купувач, британскиот фонд „Оак инвестмент менаџмент груп“. Хрватската влада кон крајот на минатиот месец објави тендер за приватизација на „Вијесник“. Само британскиот фонд покажа интерес за тендерот. Условите на тендерот беа купувачот да

продолжи да го издава весникот најмалку две години и да ги задржи сите 98 вработени. Беше побарана и банкарска гаранција во износ од 1,9 милион евра, колку што изнесуваат долговите на весникот. Дневниот тираж на весникот во последно време беше околу 5.000 броја, додека во 60-тите години на минатиот век тој достигнуваше околу 100.000 броја.


16

СВЕТ

Неопределените ќе го дадат новиот шеф на Франција Во Франција вчера се одржа првиот круг од претседателските избори, на кој требаше да гласаат околу 44 милиони граѓани. Главни фаворити се социјалистот Франсоа Оланд и актуелниот претседател Никола Саркози. Анализите велат дека победникот ќе се знае во вториот круг на 6 мај бидејќи во првиот ниту еден од нив не може да освои повеќе од 50 проценти од гласовите. Веќе со месеци социјалистот Оланд во сите анкети води пред претседателот Саркози, кој на овие избори се бори за втор мандат на функцијата. На третото место, со 16 проценти поддршка во анкетите, се наоѓаше кандидатката на десноекстремистичкиот фронт, Марин ле Пен. Аналитичарите велат дека многу Французи до последен момент се немаат одлучено за кого ќе гласаат. Решавачки, според нив, ќе биде дали неопределените гласачи и поддржувачите на поразените кандидати ќе излезат на гласање и во вториот круг на изборите и за кого ќе гласаат на 6 мај. Експертите велат дека популарноста на Оланд и неговата поддршка во анкетите не се должи на идеологија туку за тоа придонесува незадоволството на Французите од политиката на Саркози, особено на економско поле. Мандатот на францускиот претседател трае пет години. Тековниот мандат на Никола Саркози официјално истекува на 15 мај.

Понеделник 23 април, 2012 година

СКАНДАЛ ЈА ТРЕСЕ ЛАБОРАТОРИЈАТА НА НАЈПОЗНАТАТА АМ

Во затвор пор

Лабораторијата на Бирото во околу 250 случаи доставила погрешни резултати, што довело до погрешни судиски одлуки

Д

НК-анализите го променија светот за криминалците бидејќи со примерок од коса, кожа или со примерок од плунка може да се фати сторител на кривично дело и стапките на расветлени кривични дела буквално се зголемени. Но, што ако лабораторијата направи грешка? Што ако косата се замени или, пак, како и во секоја работа, не се изработи коректно? Тоа à се случи на најпознатата светска служба ФБИ, пренесува „Дојче веле“. Од нејзината лабораторија со години излегувале погрешни ДНК-анализи, а уште полошо е што морала да ги доставува на обвинителството, а не на одбраната. Ова е

Руско-кинески маневри

Воените морнарици на Кина и на Русија вчера ја почнаа првата заедничка воена вежба во Жолто Море, која ќе трае шест дена, пренесува МИА. Вежбите вклучуваат заедничка воена воздушна одбрана, тактика за одбрана од подморници и операции за пребарување и спасување. Освен тоа, планирана е и симулирана акција за спасување киднапирани бродови и т.н. антитерористички вежби. Во воените маневри се вклучени 16 брода и две подморници на кинеската воена морнарица и четири руски воени бродови. Вежбите доаѓаат во време кога односите на Кина со соседите се затегнати поради територијални спорови. Шест земји од регионот се борат за суверенитетот врз одредени реони во Јужно Кинеско Море, за кои се верува дека лежат огромни резерви на нафта и гас. Според Пекинг, целта на вежбите е зацврстување на мирот во регионот, но аналитичарите велат дека исто така тие се знак за зацврстување на врските меѓу регионалните гиганти. Кина во последната деценија одвојува огромни суми за воениот буџет за воено да ги достигне САД, што предизвикува дополнителен страв кај соседите. Слична најава за модернизација на армијата неодмана најави и рускиот премиер Владимир Путин.

заклучокот на Фредерик Вајтхурст, хемичар и адвокат, кој работел за ФБИ. Тој излезе во јавноста во средината на 90-тите години тврдејќи дека на лабораторијата на ФБИ à недостигаат непартиски и форензички стандарди. - Еден дел од сликата во оваа земја, што не се сака да се види, е тоа дека би можело десетици илјади затвореници да се обвинети поради погрешна криминалистичка работа во лабораторијата - вели Вајтхурст. Тогашниот министер за правда, Џенет Рено формираше истражна комисија за да се расветли работата на лабораторијата на ФБИ. Групата работеше девет години. Но, резултатите никогаш не беа објавени во јавност - ниту случаите за кои станува збор ниту имињата на засегнатите. Затворениците што, веројатно, невини лежат во затвор немале шанса нивниот случај уште еднаш да се отвори бидејќи нивните адвокати или членови на семејствата не биле информирани. Така очигледно се сака да се одбегне повторното отворање на многу случаи. За тоа била информирана само спротивната страна – државното обвинителство. Вајтхарст тврди дека има и случаи на извршена смртна пресуда врз невини лица


СВЕТ

Понеделник 23 април, 2012 година

17

ЕРИКАНСКА ФЕДЕРАЛНА СЛУЖБА

ади грешки на ФБИ поради погрешни лабораториски анализи. По долгогодишна судска постапка, сега мора да се објават резултатите од извештајот за истрагата. Весникот „Вашингтон пост“, кој имал увид во документите, објави еден дел од нив. Во текстот се опишани повеќе случаи во кои невини луѓе лежат во затвор бидејќи лабораториските резултати биле погрешни. Таков е случајот со Сантеа Трибл. Тој како малолетен бил осуден на 25-годишна казна затвор поради силување. Тој бил обвинет бидејќи имало примероци од коса, кои подоцна се покажале како погрешни. - Кога дојде полицискиот службеник кај мајка ми и à кажа дека се работи за криминал, јас си помислив дека станува збор за двете неплатени карти за паркинг, но јас потоа останав 25 години зад решетки - вели Трибл. Американецот Херберт Бојл, пак, не ги дочекал резултатите. Тој беше егзекутиран со инјекција во 1997 година. Тој добил смртна казна иако неколку недели претходно во ФБИ се шпекулирало дека службеникот што ги правел анализите на неговата коса повеќе пати дошол до погрешни резултати. За тоа не биле инфор-

мирани ниту адвокатот на Бојл ниту неговото семејство. Според извештајот од истрагата, постојат 250 случаи кај кои лабораториските ре-

зултати не се веродостојни, велат правните експерти. Но, сè уште не е јасно дали некој од тие случаи ќе добие шанса за нов судски процес.

Во директен судир на возови - 125 повредени Најмалку 125 лица се повредени, од кои 13 во критична состојба, по директниот судир на возови кој завчера се случи во Амстердам, пренесува „Би-Би-Си“. - Несреќата се случила на станицата Слотердајк кога возот, кој тргнувал од Амстердам, директно се удрил со брз меѓуградски воз - изјави портпаролката на холандската железница Бабен Верстапен. Истрагата сè уште ги утврдува причините за судирот. Најголем дел од повредените се наоѓале во возот кој патувал за Уитгест, додека останатите се од брзиот воз кој се движел на линија Ден Хелдер-

Нимеген. По несреќата, во која, за среќа, возовите не се превртеле, на самото место пристигнале многубројни возила на Итна помош, а тешкоповредените веднаш се хоспитализирани со хеликоптер. - Претпоставувам дека голем дел од патниците се повредени откако по судирот летнале кон ѕидовите во возот, кон седиштата или во други патници – изјави портпаролот на полицијата, Ед Кражевски. Судирот го наруши железничкиот сообраќај во Амстердам на неколку часа, поради што беа стопирани возовите меѓу главната станица и аеродромот Шипхол.


18

СВЕТ

Вилдерс ја урива холандската влада

Холандија е на чекор до предвремени избори откако во саботата пропаднаа повеќенеделните преговори за буџетот и мерките за штедење во рамки на малцинската влада, пренесуваат светските агенции. Преговорите почнати во март ги прекина лидерот на Партијата за слобода, Герт Вилдерс, кој порача дека не може да потклекне пред барањата за буџетот од страна на „диктаторите од Брисел“. Холандскиот премиер Марк Рут истакна дека малцинската влада, предводена од него, денес ќе одржи вонредна седница за да се разгледаат следните чекори. - Следен логичен чекор се избори - нагласи Рут. Вилдерс, познат по своите антиимигранстски убедувања, побара одржување предвремени избори што е можно побрзо. Пропаднатите преговори може да го намалат кредитниот рејтинг на земјата и да го усложнат нејзиното зајмење пари.

Понеделник 23 април, 2012 година

БУЏЕТСКИТЕ КАСТРЕЊА УДИРААТ И ПО СВЕШТ

Кризата с грчката ц Гладна за пари поради огромните резови што ги прави грчката влада, црквата е принудена да бара нови извори на финансирање

Т

есната врска меѓу црквата и грчката држава за црковниот клер се претвора од благослов во клетва поради економската криза. Грчката влада мака мачи да се справи со долговите и да ја финансира оваа институција во момент кога на осиромашените Грци најмногу им е потребна помош од добротворните акции, пренесува „Ројтерс”. Гладна за пари поради огромните резови што ги прави грчката влада, црквата е принудена да бара нови извори на финансирање. Но, и покрај новиот дух за претприемништво, како што се примерите за соларни фарми во манастирите, бројот на свештеници постојано се намалува, а оние што остануваат се соочуваат со намалени плати. Од друга страна, црковниот клер се бори да ги задржи кујните за сиромашните, во време кога невработеноста расте, а сиромаштијата гризе сè повеќе. - Џебовите се празни, а системот колабира - вели отецот

Игнатиос Ставропулос. Според 60 години стариот договор, државата е должна да им дава плати на свештениците во замена за огромниот имот и земјиште што ги добила од црквата. Тоа во превод сега значи 10.000 свештеници на државни јасли или 190 милиони евра годишно се товар за грчкиот буџет. Поради договорите со ММФ и со ЕУ за спас на земјата од банкрот, Владата е принудена да ги намалува платите, па сега свештениците мора да се задоволат со 1.000 евра плата, која некогаш доцни со месеци. Атина има можност да плаќа само еден свештеник, кој треба да ги замени оние 10 што се пензионирале или починале. Тоа создава сериозен недостиг во далечните епархии, во време кога на народот му е најпотребна помош. Во градовите црквите се приморани да ги скратат операциите до коска за да заштедат пари за народните кујни кои постојат заради растечката армија на

ЦРКОВНИТЕ КУЈНИ РАНАТ АРМИЈА ГЛАДНИ Додека невработеноста урива рекорди, бројот на посетители на црковните кујни во Грција лани достигна околу 10.000 луѓе дневно. Тука не ги сметаме околу 3.000 пакети кои се праќаат до најсиромашните секој месец, вели отец Василеос Хатцавас, кој раководи со фондот за сиромашните во Атинската надбискупија.


СВЕТ

Понеделник 23 април, 2012 година

19

ЕНИЦИТЕ КАЈ ЈУЖНИОТ СОСЕД

танува клетва за рква бездомници и невработени. За разлика од европските народи, каде што влијанието на религијата опаѓа, црквата игра водечка улога во животот во Грција. Брадосаните свештеници се секојдневна слика на улиците, христијанската вера стои во Уставот како официјална религија, а минатата година кога новата влада даваше заклетва, надбискупот од Атина го благослови премиерскиот кабинет на свечена церемонија. Но, сега, кога приватните донации и волонтерството се сведени на минимум, главниот товар за сиромашните и угнетените паѓа на плеќите на црквата. И покрај таквата слика, грчката црква отсекогаш била на удар на критики поради нејзината блискост со државата. Многумина Грци веруваат дека таа сè уште поседува огромен имот, плаќа премалку данок и, генерално, не учествува со свој удел во буџетот како што тоа што го прават обичните Грци. Но, црквата ги отфрла таквите наводи. - Мит е дека ние се давиме во пари - вели отец Иринаиос Лафтсис, кој е свештеник во Александрополис. Во изминатите декади црквата 96 проценти од својот имот à го префрли на државата. Во 2011 година плати 12,6 милиони евра за данок, што укажува на фактот дека црквата не е третирана од државата поинаку од која било друга непрофитна организација. - Кризата не само што влијае врз нашата добротворно функционирање, туку се заканува и за нејзината егзистенција – вели бискупот Ефстатиос од Спарта, кој се жали дека државните пензиски фондови ре-

Грчки поп бега од камењата на демонстрантите кои се фрлаат по полицијата

БОГОСЛУЖБА ОД ЛАИЦИ

За да го покрие недостигот од свештеници, некои бискупи дозволуваат служба во црквите да одржуваат и лаици. Овие луѓе не примаат плата и не носат црковни носии. Неодамна еден пензиониран армиски офицер почна да држи служба во Авантас, село на границата со Турција. - Свештениците во малите села се пензионираат или умираат, па нема кој да ги замени. Ние ќе имаме огромен проблем во иднина бидејќи проблемите не се решаваат – вели отец Иринаиос.

чиси една година не плаќаат за неговите добротворни проекти што ги води. И додека парите од државата сè повеќе се намалуваат, црковниот клер интензивно бара нови извори на приход. Поради недостиг од кеш и големиот број недвижнини за кои се води спор, црквата бара

соработка за проекти од општините, армијата или приватните бизнисмени. За првпат минатиот месец црквата испрати свој претставник на самитот за религиозен туризам во Русија, а манастирот „Пантелеј“ во близина на Атина планира да изгради соларен парк за да добие субвенции.

Аналитичарите велат дека кризата à нуди на црквата шанса да ја редуцира својата финансиска зависност од државата преку легитимно бизнис-претприемништво, како што направија црквите во другите земји пред неколку децении. - Се работи за опстанок на црквата – вели Ставрипулос.


20

КУЛТУРА

Понеделник 23 април, 2012 година

ОЛГА ПАНКИНА Е НАЈУПОРНИОТ ПРОМОТОР НА МАКЕДОНС

Во Русија се зго интересот за Ма Лидија Димковска номинирана за „Мост Берлин“

Лидија Димковска и германскиот преведувач Александар Зицман се номинирани за престижната награда „Мост-Берлин 2012“. По тој повод вечерва, со почеток во 20 часот, во Клубот ГЕМ ќе се одржи средба со Димковска. Македонскиот писател Венко Андоновски ќе ја претстави авторката со особен осврт кон нејзината последна поетска книга „Чесна девојка“ – избор од поезијата на германски и македонски јазик што го објави издавачот „Едицион кореспонденцен“ од Виена. Настанот го организира Гете-институт, Скопје во соработка со издавачката куќа „Блесок“. Наградата за литература и превод „Мост Берлин“ ќе се додели по шести пат од страна на Фондацијата „БХФ банк“. Наградата се доделува за современо значајно литературно дело од Централна и Источна Европа и неговиот исклучителен превод на германски јазик. Покровителството за наградата го презеде господинот Петер Естерхази, добитникот на престижната германска награда за мир. Партнери се Гете-институт, Литературниот колоквиум Берлин и Фондацијата „Културна сопственост на Прусија“.

Согласно препораките на Советот за Радиодифузија на Република Македонија за транспарентност на медиумите за 2011 година, ги даваме следните податоци: Сопственик и управител на „Независна ТВ“ е Зоран Стефановски, статутарни промени нема. Во 2011 година остварени се вкупно приходи од реклами 2.546.147.00 денари, други приходи нема.

Словенските народи мора да се познаваат и сè што доаѓа од Балканот и од Македонија е добредојдено во Русија, вели Олга Панкина

В

Невена ПОПОВСКА

о литературните кругови Олга Панкина е позната како голем љубител на македонската книжевност, која со голем жар ја преведува на руски. Таа е повеќегодишна учесничка на Семинарот за македонски јазик, литература и култура и одлично го познава македонскиот јазик. Вели дека семинарот го смета за извонредно полезна работа бидејќи à овозможува подигање на стручното ниво, средби со научници и писатели и да собере материјал за натамошна творечка работа во Москва, како и информации за македонската традиција и култура. u Како резултат на Вашата желба и огромна волја за работа, досега препеавте голем број македонски поети, резултат на тоа е и најновата Антологија на македонската поезија. Дали работите на нешто во моментов и какви се Вашите планови за иднина, во поглед на преводите, се разбира? - Сега преведувам раскази од „средниот“ бран македонски писатели кои веќе се зрели и имаат што да им кажат на читателите. Се надевам дека тоа ќе биде една многу интересна збирка. Нема да ви откријам кои автори ќе бидат застапени во збирката. Само ќе кажам дека меѓу нив е Александар Прокопиев, неодамнешен добитник на наградата „Балканика“. Во подоцнежните планови ми е четвртата книга од мојот проект „Библиотека на литературата на Македонија“, која ќе à биде по светена на македонската критика и есеистика. u Се трудите не само со превод на дострелите на македонската литература да ја презентирате земјата, туку и со пишување за постигнувањата и во другите области. На каков прием наидува

македонското творештво во Русија? - Сега во Русија се зголемува интере сот за Балканот и во тие рамки и за Македонија. Така што, сè што е поврзано со тоа подрачје е добредојдено. Словенските народи мора да се познаваат. Како филолог, пред сè, ја промовирам македонската литература и тоа преку преведени дела. Покрај трите книги од про ектот „Библиотека на литературата на Македонија“ и де сетина по себни по ет ски книги од македонски автори, имам преведено и неколку романи од Живко Чинго, Петре М. Андреевски, Луан Старова и Венко Андоновски. Македонската книжевност се промовира и преку средби со читатели и изложби на книги какви што имаа Jордан Плевнеш, Драгица Најче ска и академик Луан Старова. За поширока промоција на македонската култура во Русија формирав невладина организација „Македонски културен центар“ преку која на најдобар начин пред руската публика ја прет ставувавме современата македонска музика од композиторите Jана Андреевска, Сони Петровски и Војче Коларовски, а свој настап имаше и „Љубојна“. Не беа заборавени и македонските уметници. Младите сликари Александар Зафировски, Илија Прокопиев, Кристина Божурска и Ивана Лазаревска до ставија во Москва свои дела со кои многу впечатливо и своевидно прет ставија пејзаж во современата уметност. Би сака ла да истакнам дека сето тоа, а и многу друго, го направивме само со свои сили, без финансиска поддршка од државата.


КУЛТУРА

Понеделник 23 април, 2012 година

КАТА КУЛТУРА

лемува кедонија Кога имаш желба, многу можеш да по стигнеш. u Добитник сте на многубројни награди за преводите на македонската поезија. Што значи тоа за Вас? Како ги доживувате наградите и дали е тоа уште еден поттик за понатамошна работа? - Минатата година во Русија ми беше доделена уште една награда „Чехов“ – за значаен придонес во културата. Се гордеам и со двете големи награди што ги имам добиено во Македонија – „Златно перо“ и „Григор Прличев“. Секако, секоја награда ја сфаќам како вид поддршка, тоа ми дава сили за натамошна работа.

21

Списокот на Да Винчи за купување човечки черепи

Во не одам на о ткри е ни за пи си на ре не санс ни от умет ник Ле о нар до да Вин чи стои по тсет ник за ку пу ва ње харти ја, креда, но и чо веч ки че ре пи. Во харти и те на Ле о нардо да Вин чи, кои на ско ро ќе би дат из ложе ни во Ба кин гам ската па лата, се на о ѓа спи сок на ра боти што му би ле потреб ни на голе ми от мај стор. Освен црте жи и те тратки, кои при ка жу ва ат де ло ви од чо веч ката анатоми ја, се на о ѓа и спи сок на кој стои и на ба вка на чо веч ки че реп. „Списокот за продукти“ прет ставува дел од из ложбата на ко ја ќе би дат из ложе ни по ве ќе од 80 стра ни ци од ра ко пи сот на ре не санс ни от ге ниј. Из лож бата ќе би де отво ре на на 4 мај во Ба кин гам ската па лата.

Дене ска почнува Саемот на книга

Скопски саем од дене ска почнува со три саемски манифестации – Меѓународен саем на книгата, Денови на образование и кариера и Меѓународен саем на туризмот. По сетителите ќе имаат можност да ги проследат сите иновации во издаваштвото, можностите за високо образование, како и актуелните аранжмани за патувања. На Саемот на книга на 5.000 квадратни метри ќе се претстават издавачи од Македонија, Србија, Хрватска, Словенија, Бугарија, Турција, Албанија, Италија и Велика Британија. Покрај изложбено-продажниот дел, предвидено е во промотивниот центар секојдневно да се одржуваат промоции на автори и нови изданија, а најавени се триесетина промоции. Саемот на книга е втора саемска манифе стација по бројот на посетители и се движи околу 40.000. Скопски саем втора година по ред Саемот на книга го промовира под мотото

„Подари книга, подари богатство“, поддржувајќи ја токму книгата како најсоодветен подарок за сите пригоди. Најавено е саемот да го отвори министерката за култура, Елизабета Канче ска-Милевска, а за по сетителите е отворен од 24 до 29 април.

Изјава на денот „Да се биде филмска ѕвезда е едно од најстресните нешта што може да му се случат на човек. А, алкохолот до некоја граница го ублажува тој стрес и на некој начин е помалку штетен бидејќи стресот ќе ве убие пред алкохолот!“ Мајкл Кејн


22

КУЛТУРА

Понеделник 23 април, 2012 година

ПИОНЕРОТ НА РУСКИОТ ПОСТМОДЕРНИЗАМ ДОАЃА ВО СКОПЈЕ

Предавање на Виталиј Комар во МСУ В о Музејот на современата уметност утре и задутре, во 19,30 часот, ќе се одржат две предавања на Виталиј Комар. Предавањата се дел од проектот „Виталиј Комар: слики... со свои зборови“, организиран од Владимир Јанчевски, на чија покана светски познатиот уметник ќе пре стојува во Македонија. Проектот се реализира во соработка со Центарот за визуелни студии од Скопје и со поддршка на Музејот на современата уметност. Виталиј Комар е роден 1943 година во Москва, а од 1978 година живее и работи во Њујорк. Тој е еден од основачите на движењето соц-арт и еден од пионерите на т.н. мултистилистички постмодернизам. Комар создавал во соработка со неговиот долгогодишен пријател Александар Меламид до 2003 година. Во 1969 година совет ските цензори ги отстраниле нивните дела од из-

ложбата на млади уметници во Москва, со што почнува нивната дисидентска уметничка кариера. Делата на Комар биле претставени на најзначајните изложби во светот: Документа во Касел, Биеналето во Истанбул, Биеналето во Венеција. Неговите дела

се застапени во најголемите музеи во светот, како Гугенхајм, Метрополитен, Витни и Музејот на модерната уметност во Њујорк, потоа во музејот „Стеделијк“ во Амстердам, „Викторија и Алберт“ во Лондон, Третјаковската галерија во Москва итн.


МОЗАИК

Понеделник 23 април, 2012 година

23

НА ХОЛИВУДСКАТА АКТЕРКА НАСКОРО ЌЕ И СЕ ИСПОЛНИ НАЈГОЛЕМАТА ЖЕЛБА

Џенифер Анистон му шепна на Том Хенкс дека е трудна

З

а холи вуд ската актер ка Џе ни фер Анистон последниве години неколку пати бе ше об ја ве но де ка е труд на, но се чини дека најновата вест за блажената со стојба би можела да биде вистинита. Имено, на тајната вечера во јапонскиот ре сторан „Кастуја“ во Лос Анџелес 43-годишната актерка со момчето Џастин Терукс влегла на задната врата за да се сретне со Том Хенкс и неговата сопруга Рита Вилсон, со кои Анистон со години е добра пријателка. Во ре сторанот седеле во изолирано сепаре и на нивно барање келнерите не смееле премногу да им пречат. Џенифер блескала од среќа и им открила дека, конечно, ќе стане мајка. Сведоците велат дека актерката во текот на вечерата цело време го допира ла стомакот и пиела само вода, додека Џастин, Том и Рита наздравувале со саке. Момчето на холивудската миленичка по стојано ја опсипувал со нежни зборови и допири, ја прегрнувал и, според сведоците,

се гледало дека станува збор за прослава на нешто големо во нивната врска. Извори блиски на актерката откриваат дека Џенифер последниве ме сеци редовно го по сетувала познатиот гинеколог Роберт Катц, но од непознати причини се откажала од неговите совети и го заменила со друг

Пејачот на „Би-џис“ се разбуди од кома Робин Гиб, кој минатата недела падна во кома, се пробудил и почнал да разговара со членовите на своето семејство, соопштил неговиот портпарол. Шее сет и двегодишниот Гиб боледува од белите дробови, но и од рак на дебелото црево. Пејачот сега бил способен да клима со главата и да зборува. Тој е сместен во болница во Лондон, а покрај него постојано се неговата сопруга, неговиот брат, кој, исто така, е член на групата, и трите деца на Гиб кои го забавуваат со пеење и свирење на гитари. Лекарите се сомневаат дека му остануваат уште само неколку дена живот иако му е направена операцација пред еден ме сец. Групата „Би-џис“, која ја сочинуваат Робин, Бери и Морис Гиб, стана популарна со серијата хитови во текот на 60-тите и 70тите години, меѓу кои најпознати се „How Deep is Your Love“ и „Staying’ Alive“.

стручњак за фертилитет во познатата болница „Cedars-Sinais“, со чии услуги е мошне задоволна. Нејзините блиски пријатели се надеваат дека на Анистон наскоро ќе à се исполни најголемата желба бидејќи и самата неколкупати изјавуваше дека многу сака да стане мајка.

Доктор Хаус им кажа збогум на пациентите

Во Лос Анџелес се одржа забава за збогување, по повод завршувањето на снимањето на серијата „Доктор Хаус“. На забавата присуствувале ѕвездите на серијата, меѓу кои Хју Лори, неговите колеги и статистите кои во текот на осум години го трпеа нездодниот брилијантен доктор и му помагаа да ги реши некои од најтешките медицински случаи. Не се снаоѓам добро на збогувања. Не знам да кажам збогум, па дури ни добар ден, како што треба. Тешко е да се простиш од 300 луѓе со кои си работел осум години. Ова е многу емотивен момент - изјавил Хју Лори. Британецот, играјќи го доктор Хаус, стана популарен низ Америка и Европа, а заработи шест номинации за „Еми“, два пати освои „Златен глобус“ и стана еден од најплатените актери во Америка, со заработени 700.000 долари за епизода.


24

МОЗАИК

Понеделник 23 април, 2012 година

МОЗАИК

Понеделник 23 април, 2012 година

25

ЕКСКЛУЗИВЦИТЕ НА ПРОДУКЦИЈА „ПЛАН Б“ СЕ БРОЈАТ НА ЕДНА РАКА

Белов очекувал албум, но не добил ништо

В Полјак направи најдобар ремикс за песна на Бијонсе Продуцентот Рад зимир Дебски победи на натпреварот за најдобар ремикс на песната „End of time“ на планетарно популарната Бијонсе. Пејачката на 8 февруа ри об ја ви кон курс, пре ку кој ги повикува продуцентите од 25 земји да ги пра ќа ат сво и те вер зии на пес ната. По бед нич ки от ре микс ќе би де сме стен во специјално издание на нејзиниот последен и актуе лен ал бум „4“. Ме ѓу 3.000 прате ни обра ботки, а нај до брата бе ше избрана по пат на допаѓања од публиката на интернет, на крајот Бијонсе одлучи Рад зи мир Деб ски од Пол ска да ја би де

по бед ник. Таа лич но му се забла года ри за успешниот ремикс, така што пејачката го изненадила со повик преку камера на „Скајп“. Мла ди от проду цент, вид но возбуден, во еден момент по сакал да седне и ре кол де ка не е све сен што му се случува. Освен разговорот во Бијонсе и потпис на неговото име на албумот, Дебски добива и награда од 4.000 долари. Ина ку, во тр ката за нај до бар ре микс на Бијонсе учествуваа и двајца македонски продуценти: рап-изведувачот Скит и хип-хоп и арен би-проду цен тот Ад нан Куртов.

Били Ѕвер има нова песна Преку насловот на новиот сингл „Прекрасно е да си дома“, Били Ѕвер ја опишува вистинската приказна што му

се случила во 2010 година по враќањето од евровизискиот настап. - Колку и да си разочаран, сепак нема потопло место од дома, нема место во светот кое за некого би било позначајно од неговиот топол дом - вели Ѕверот. Кавадарчанецот во песната покажува дека, иако животот е тежок, сепак треба да се продолжи да се живее без насилство бидејќи тоа но си големи последици. Пес ната е сни ме на во студи ото на Зоран Алексиќ, а спотот е снимен и наско ро тре ба да се по ја ви во те ле ви зи скиот етер.

еќе поранешниот ексклузивец на продукцијата „План Б“, Александар Белов, и музичкиот менаџер Кристијан Стефановски се скарале зашто Белов, според потпишаниот договор, требало да издаде албум, кој не го дочекал во своето двегодишно функционирање во продукцијата. Веќе извесно време во естрадните кругови се шират овие муабети, а се зборува и дека Белов подготвува тужба за Кристијан поради неправилниот третман во својата матична куќа. Неготинецот Белов за „Ден“ изјави дека нема да коментира на таа тема сè додека не одлучи со која музичка продукција ќе соработува. - Во „План Б“ бев од 2010 година, договорот ми истече и сè уште не сум го продолжил, доколку одлучам и направам договор со некоја друга продукција, сигурно ќе бидете изве стени - кратко ни рече Белов. Инаку, се шушка дека и Влатко Илиевски веќе не е дел од тимот на Кристијан Стефановски бидејќи сериозно се скарале. Бидејќи ексклузивците на продукцијата веќе се бројат на една рака, менаџерот, наводно, решил на ме стото на Илиевски да го стави Лозановски и да потполни некое ме сто за ангажман на некоја македонска ѕвезда. Во медиумите излезе информација дека можеби ова се само шпекулации бидејќи и Влатко Илиевски и Кристијан не одговараат на повиците. Но, кога се обидовме да добиеме изјава, на телефон успеавме да ги добиеме и двајцата. Влатко Илиевски за тоа сакаше да разговара лично, а не по телефон, по што остана глув на

Лијам Нисон два часа пеглал алишта во пералница

нашите следни повици. Додека, пак, менаџерот Кристијан без многу размислување, како од пушка, си го кажа своето. - Добро ве познавам како новинари, па затоа внимавајте да не си добиете тужба за она што ќе го објавите - рече Кристијан. Во своето неколкугодишно работење како музички менаџер, Стефановски се караше неколкупати со своите ексклузивци и со неговиот „менаџерски ривал“ Антонио Димитриевски, кој си заработи прекршочна пријава затоа што физички го нападнал. Додека, пак, рок-дуото „Некст тајм“, кое, исто така, беше дел од „План Б“, веќе има две судски постапки кои се во тек, во кои Стефановски ги тужи браќата за клевета и за навреда. С.М.

За да à помогне на својата сестра Елизабет конечно да à тргне работата во пералницата за облека во Северна Ирска, актерот Лијам Нисон го презел маркетиншкиот дел во свои раце и се фатил за пеглање. Набргу тоа се расчуло и сите побрзале во пералницата на Елизабет. Таму имале можност да се уверат дека 59-годишниот актер навистина знае да пегла и дека добро го прави тоа.

Најавена компилацијата „Окупирај го Волстрит“

Организацијата „Музика за окупација“ наскоро ќе објави компилација инспирирана од движењето „Окупирај го Волстрит“. На албумот ќе се најдат песни од следниве изведувачи: Јоко Оно, Пети Смит, Јо Ла Тенго, Могваи, Лејдитрон, Том Морело, Деи Хари, Аманда Палмер, Вили Нелсон и други, а најавено е и учество на режисерот Мајкл Мур, кој ќе учествува со обработка на песна од Боб Дилан. Компилацијата ќе содржи 78 песни и ќе биде објавена на четири диска.

статус: БИЛЈАНА БЕЛИЧАНЕЦ-АЛЕКСИЌ

„Ола диос“ го издаде новиот сингл „After This Fuck You” Македонскиот Англичанец „Ола диос“ го изда де сво е то но во му зич ко де ло нас ловено како „ After This Fuck You“, кое е снимано во различни студија низ Скопје, а сите песни се креирани во текот на чети ри недел ната есен ска европ ска тур не ја како поддршка на „Беј д фиш“. Музичкото остварување содржи де сет

пес ни од раз лич ни проду цен ти и е са мо во вед во де би-ал бумот „Flyin’ Top“ на „Ола диос“, кој треба да биде објавен ова лето. Ка ко уверти ра на ал бумот на ско ро на регионалниот канал на „Ем-Ти-Ви“ ќе биде промо ви ран ви де ос потот за пес ната „Red Riding Hood“.

Колку е убаво кога сам од себе пријатно ќе се изненадиш и кога, про сто, имаш потреба да си че ститаш! И никој околу тебе не претпо ставува од каде таа блажена насмевка :)


26

МОЗАИК

Понеделник 23 април, 2012 година

ВОЈНА ВО МОДНАТА ИНДУСТРИЈА

Ана Вентур навредена од Кавали

П

ознатиот креатор Роберто Кавали успеа со својот коментар да ја навреди Ана Вентур, уредничката на американското издание на „Вог“, со култен статус во целата индустрија. Во интервју кое го дал за италијанското е-издание на магазинот „Де ла Република“, Роберто Кавали на прашањето каков совет би им дал на младите дизајнери што се на почеток на кариерата, рекол дека мора да создадат свој единствен и препознатлив правец, а потоа распукал по жената од која се плаши целата модна индустрија - Ана Вентур. - Погледнете ја само американската мода, која речиси да е мода. Ужасна е и човек тоа едвај може да го гледа со очи, но и таа и таква мода ја турка големата новинарка Ана Вентур, која сака сите жени да бидат како неа и да се облекуваат како неа - рекол Кавали. Очите на целата модна јавност сега се свртени кон Вентур и нејзината реакција на ваквата изјава.

Паф Деди е најбогатиот рапер на светот Паф Деди го победи Џеј Зиј и се најде на првото ме сто на листата на „Форбс“ за најбогати рапери. Богат ството на Деди е проценето на 55 милиони долари, а тука се вклу че ни и вотката „Ciroc“, мод ната линија „Sean John“ и „Enyce“, маркетиншката ком па ни ја „Bly flame“ и ди ско графската куќа „Bad boy records“. Би тре ба ло след ната годи на Деди да стане уште побогат кога неговата кабелска телевизија „Revolt“ ќе почне да еми-

Весникот има потреба од комерцијалисти на процент. marketing@den.mk

тува програма. Џеј Зи, некогашниот најбогат рапер, сега се наоѓа на второ место со 460 милиони долари, колку што е проценето неговото богатство, благодарение на турнејата „Watch the throne“, синџирот клубови „40/40“ и уделот во кошаркарскиот тим Џерси нетс. На листата на „Форбс“ се уште и Доктор Дре со 270 милиони долари, Бирднам со 125 милиони долари и 50 Сент со 110 милиони долари. Рушење на сите видови на бетони, изведување на градежни работи, малтерисување, кошулици и друго (може и со мој алат). 077/589-415

Р О Л Е ТА Р

Изработка и монтажа на пластични ролетни, венецијанер ролетни, комарници, вариолајт завеси, хантер даглас. 078/331-170


за убавина 23.04.2012

НЕГУВАЊЕ НА ТЕЛОТО СО ПОЛЖАВИ И СО ЗМИИ

ИСПРАВЕТЕ ЈА КАДРАВАТА КОСА

Не претерувајте со витамините


28

ден за УБАВИНА

redakcija@den.mk

Испра кадра коса

В

еројатно и вие, како и многумина други жени што ја исправуваат ко сата, по сакувате вашата ко са што подолго да остане права. Кадравата ко са можете да ја исправите со пре са за ко са, но за да можете да го направите тоа полесно, користете спреј за исправување на ко сата, кој се нане сува пред фенирање, а, исто така, по стојат и шампони што ќе ви ја олеснат цела таа операција. Овие продукти можете да ги најдете во сите маркети и поголеми парфимерии. Еве и неколку совети како ко сата да ви остане права подолго: - Кога ќе ја исправувате ко сата, правете го тоа полека затоа што е потребно малку повеќе време. Исправувајте прамен по прамен. За да остане подолго време рамна, користете квалитетна пре са за ко са. - Избегнувајте да ја исправувате кога е лошо времето затоа што поради влагата фризурата може да ви се уништи. - Пред фенирање, задолжително исушете ја ко сата со фен. При тоа, немојте да го насочувате топлиот воздух нагоре затоа што вашата ко са ќе добие поголем волумен. - Кога ќе завршите со исправувањето, нане сете спреј за ко са. Ако сакате да ви остане права и до четири дена, можете да користите серум за исправување на ко сата.


ден за УБАВИНА

Понеделник, 23 април 2012 година

вете ја вата

29

ВНИМАВАЈТЕ

Лакот за нокти крие опасни хемикалии Многу лакови за нокти, кои жените ги користат секојдневно, ја содржат познатата токсична тројка, толуен, дибутил фталат и формалдехид, и со тоа го загрозуваат здравјето на корисниците. Че стата изложеност на овие хемикалии може да предизвика сериозно нарушување на здравјето со трајни последици. Во истражувањето на ка лифорниското одделение за контрола на хемикалиите, од 25 марки што биле истражувани, во повеќето биле најдени овие со стојки иако било наведено дека не се употребуваат при производство. Лекарите велат дека големата изложеност на овие хемикалии предизвикува нарушувања во развојот, астма и алергиски ре акции. Исто така,

треба да бидете претпазливи и со употребата на от странувачите на лакот за нокти, бидејќи и тие содржат канцерогени со стојки и предизвикуваат алергии и оштетувања на ноктите. Ацетонот е хемикалијата која предизвикува најголема штета на здравјето на луѓето и затоа многу производители го заменуваат со метанол, кој е еднакво штетен. Најдобар начин да се заштитите себе си и да го заштитите сво ето здравје е да користите производи што се подготвени со природни со стојки. Пред да купите некој лак за нокти или от странувач на лакот, задолжително прочитајте го упатството и со стојките што се користат при неговото производство.


30

ден за УБАВИНА

redakcija@den.mk

Не претерувајте со витамините

Недостигот од витамини или минерали во организмот ја влошува здравствената состојба и го намалува имунитетот, па организмот е ослабен и подложен на напади од многу болести. Меѓутоа, и преголемото консумирање витамини и минерали може да има спротивен ефект, па наместо здравствената состојба да се подобрува, се јавува ризик од појава на хиперкалцемија, односно

прекумерно внесување калциум во организмот. Оваа појава може сериозно да ги наруши нормалните процеси во организмот и затоа е многу важно навремено да се препознаат првите симптоми на оваа болест, како летаргија, одбивност кон храна, мачнина, повраќање, па дури и дехидрирање на организмот. Многу жени превентивно користат калциум за да се заштитат од појава на остеопороза, но несвесно со големи дози го загрозуваат своето здравје, односно предизвикуваат хиперкалцемија. Лекарите, исто така, предупредуваат дека пре те ра но то консумирање калциум може да предизвика тахикардија и намалување на крвниот притисок. Ако не се препознаат навремено симптомите, може да дојде до губење на свеста. Многу жени што имаат висок коефициент на калциум во организмот се соочуваат со депресија и со болки во бубрезите. Затоа лекарите препорачуваат дозирањето на калциумот да биде според препорака на лекар.


ден за УБАВИНА

Понеделник, 23 април 2012 година

31

НЕКОЛКУ КОРИСНИ СОВЕТИ

Со лимон до поубави лице и тело С

о секојдневна употреба на лимон, се подобру ва оп штата здравствената со стојба и се зголемува количеството на ви та мин Ц во на ши от ор га ни зам. Же ни те, пак, што сакаат да имаат негувани лице и тело, може да го користат ова овош је ка ко средс тво за разуба ву ва ње и за ко ри ги ра ње на не кои недо стато ци. Без мно гу напор и финансии, со лимонот може те да по стиг не те во оду шевувачки ефекти. Нокти Ноктите на кои подолг период им бил нане сен темен лак, до би ва ат жол те ни ка ва бо ја, а тоа не е воопшто пријатно. Во една чашичка исцедете лимон и потоа неколку минути држете ги ноктите потопени во со-

кот. Со овој третман жолтилото ќе исчез не, а исто та ка се зголе му ва и цвр сти ната на ноктите. Непријатен мирис До кол ку по напор ни от ден не може те да се исту ширате, можете да го искори сти те ли мо нот за да си помогнете. Пре сечете еден лимон на пола и истријте ја пазувата. Киселината во сокот ќе ги уни шти ба кте ри и те што предиз ви ку ва ат не при јат на миризба. Пеги Ако ви пречат сон че ви те или старечките пеги, можете да се обидете да ги неутра лизирате со сок од лимон. Во текот на де нот, не кол ку пати пре мач ку вај те го ли це то или де ло ви те на те лото на кои има пе ги со

овој сок. По краток период пегите ќе бидат по светли. Првут Сокот од лимон не може го ре ши пробле мот со пр ву тот, ме ѓу тоа може да ги от стра ни луш пи те. Со кот од ли мон се мачка на ко сата и се остава да от стои околу де сет ми ну ти, а

потоа се плак не со млака вода. От странување на мртвите клетки од кожата На не се те сок од ли мон на парче памук и со тоа исчистете го лицето. На тој начин масноти и те од ли це то се от стра ну ва ат. Во со кот може да се стави и малку сол, за да се користи како средство за от странување на мртвите клетки од кожата.


32

ден за УБАВИНА

redakcija@den.mk

СПЕЦИФИЧНИ ТРЕТМАН

Негува полжав

З

а да изгледа не гу ва но и свежo, кожата на те ло то и на ли це то тре ба по стој но да се не гу ва и одр жу ва. Че сто пати же ни те да ва ат мно гу па ри за да дој дат до поубав изглед, но не го по стиг нуваат по сакуваниот ефект. Во некои земји по стојат са лони што нудат специфични третмани кои за некого се прифатливи, но не кои же ни не можат да од лу чат да ги ко ри стат би деј ќи се прем но гу екстрем ни.

И дамките од дезодоранс се чистат Дезодорансот има улога да го спречи или ублажи непријатниот мирис од потењето. Но, дамките што ги остава на нашата облека може да бидат голем проблем. Сепак, постои решение и за тоа. Памучната, синтетичката, свилената или ленената гардероба без мака можете да ги исчистите од тие дамки ако со сунѓер натопен во алкохол го истриете местото на кое се наоѓаат. Ако е во прашање синтетичка облека, алкохолот треба да го растворите со вода. Во случај да се работи за свила, пред да се обидете да ја отстраните дамката со алкохол, треба да проверите дали бојата е отпорна на алкохол, така што треба да проверувате дали дамката се повлекува и додека не се повлече целосно, да го одржувате местото влажно. Ако ова не ви го даде по сакуваниот резултат, тогаш ставете малку вода помешана со сапун и со амонијак - ова е совршено решение за свилената

и волнената облека, која бара поголемо внимание. Потоа облеката исперете ја во чиста вода. За ленената и за памучната облека операцијата е поинаква: прво ги плакните во чиста вода, го триете местото со раствор од вода и безалкохолен оцет, па повторно ја перете во чиста вода и на крај ја оставете да се исуши целосно. Алиштата на кои има дамка од дезодоранс никако не смеете да ги пеглате додека не ја извадите дамката затоа што тоа парче ќе биде трајно оштетено кога ќе се здружат хемикалиите од дезодорансот и високата температура од пеглата. Облеката од полиестер, акрил и најлон ќе ја ослободите од дамките ако на критичното место нанесете некој течен детергент или средство против дамки. Ако тоа не ви помогне, исперете ги со бел оцет, па со вода. По сушењето, тоа парче облека можете да го исперете на вообичаениот начин.

СИ БИР Во си бир ски от град Крас но јарск еден од нај поз нати те ме тоди за одр жу ва ње на све жи ната и на ме ко ста на кожата е трет ма нот со пол жа ви. Бла года ре ние на ела сти нот и на гли кол номот, ки се ли ни што се на о ѓа ат во ли га ви цата на пол жа вот, кожата изгледа не гу ва на и ме ка. Исто та ка пома га во на ма лу ва ње то на луз ни те и на брч ки те на ли це то.


Понеделник, 23 април 2012 година

ден за УБАВИНА

33

НИ

ње на телото со и и со змии

ЊУЈОРК Бањата „Шизука“ во Њујорк во 2008 година стана популарна со третманот со измет од гулаби. Во овој град има околу осум милиони гулаби, па жителите се снашле и го искористиле за одржување на убавината. Овој третман со измет од гулаби е познат и како третман на гејшите. Изметот се претвора во прав и се пречистува со УВ-зраци. Самиот третман трае околу 50 минути, а чини 180 долари. Многу познати луѓе го користат, а меѓу нив е и Викторија Бекам. ЧЕШКА Че сите многу го сакаат пивото и како пијалак, но и како третман за нега на телото. Во Чешка по стојат бањи кои ги прават третманите единствено со овој пијалак. Корисниците на оваа бања лежат во кади полни со пиво. Третманот има многу позитивни ефекти на ко сата, ги опушта мускулите и ги стоплува зглобовите. ИЗРАЕЛ Во Израел за 90 долари можете да уживате во третманот со три вида змии, кои се движат по вашето тело и лице. Се смета дека тие со движењата го масираат телото и ги опуштаат мускулите.


34

ден за УБАВИНА

redakcija@den.mk

МАЛИ ТРИКОВИ ЗА УБАВИНА

Огледалце, огледалце ... Секоја жена знае по некој трик за да ја истакне својата убавина. Еве неколку корисни доколку сè уште не ги знаете

Н

егувани дланки - Во текот на де нот ко га ќе ви се ука же мож ност и за дол жи тел но пред легнување намачкајте ги дланките со сок од портокал. Веднаш ќе станат меки и нежни. Безболно кубење на надусниците - Верува ле или не, тоа може да биде и безболно доколку пред „операцијата“ поминете врз надусниците со коцка мраз. Ка ко шмин ката на капа ци те да се за др жи подол го - Ста ве те на капаците малку сок од лимон и почекајте да се исуши. Чеш ла ње на мрс ната ко са - Мрсната ко са секое утро тре ба да се чешла со чешел зави ткан во нај лон ска фолија. Правта и маснотијата ќе останат на фоли јата, а ко сата ќе ста не чи ста. Се ка к о , најлонската фоли ја по

употребата се фрла или се плакни со вода. Напоме на: Мрс ната ко са не тре ба да се чеш ла прем но гу енер гич но би деј ќи та ка се забр зува и зголемува лачењето на лојните жлезди. Доволни се неколку поте зи. Траги од бо ење на ко сата - Че сто ни се слу чу ва при бо е ње то на ко сата да се измачкаме на челото и на ушите. Тие дамки може да се от странат со пепел од цигара. Веднаш исчезнуваат и не ја иритираат кожата. Сјај ни но кти - Триј те ги но кти те со влажна хартија, а потоа малку подолго со сува хартија. Така ноктите ќе станат сјајни, а истовремено ќе ја задржите нивната природна боја. Згуснување на лакот за нокти - Дури и ко га е затво рен се слу чу ва ла кот да се згусне. Најдобро решение е да капнете неколку капки чист алкохол во него, така тој повторно ќе стане течен. Бр зо сушење на лакот за нокти - Ставете ги лакираните нокти во ладна вода и држе те ги та ка две ми ну ти. Но кти те ќе ви бидат суви, а лакот нема да се лупи. Во недо стиг од ацетон - За лепете парче селотејп на ноктите и со брз потег повлече те го, та ка на леп ли вата тра ка ќе остане целиот лак. Мас ло за сон ча ње - Може те са ми да го напра ви те со ме ша ви на од тре ти на морска вода, третина сок од порто кал и тре ти на мас ло (нај уба во би било тоа да биде бадемо во или маслиново). Ова средс тво е ефи кас но и евтино.


Понеделник, 23 април 2012 година

Отпуштено во долго здолниште П

о долга и напорна недела сакате да излезете, но се двоумите каква облека да облечете за да се чувствувате удобно и релаксирано. Долгото здолниште секогаш е добро и практично решение, а, што е најважно, и оваа пролет е многу модерно. Доколку немате, можете да ги најдете во сите дуќани, и тоа во различни бои и де зени, а по пристапни цени. Долгите здолништа може да се комбинираат и за вечерни излегувања и за дневни прошетки. Тие прават жената да изгледа елегантно, а се вистински спас за сите жени што не сакаат да ги покажат нозете или сакаат да сокријат некој килограм. Слабите жени може да ги комбинираат долгите здолништа со високи потпетици или со кратка маичка, додека дебелите треба да внимаваат на комбинацијата за да не се добие впечаток дека се уште подебели.

ден за УБАВИНА

35


36

СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

МЗТ поразен од Лукоил Кошаркарите на МЗТ Скопје ја искористија кратката пауза во финалната серија со Фени индустри за да одиграат два контролни натпревари со бугарскиот првак Лукоил академик, каде што тренер е поранешниот македонски селектор Марин Докузовски.

Првиот натпревар го одбележа крајно израмнета игра, а во неизве сен финиш Лукоил беше тимот што се радуваше на победата од 92-90. Ѓор ѓи Че ков ски по стиг на 26 по е ни за МЗТ на оваа сред ба, но и тоа бе ше не до вол но за „ме -

тал ци те“ да го из не на дат од лич ни от тим на Лу ко ил. Кај бу гар ски от пр вак со из во нред на игра се истак нал ма ке дон ски от ре пре зен тати вец Дам јан Сто ја нов ски, кој што по стиг на 18 по е ни, ду ри 16 од нив во третата четвртина од нат пре ва рот.

Војдан загуби добиен меч Војдан Стојановски долго ќе го памети вториот меч од четвртфиналето во украинскиот плејоф меѓу неговиот Доњецк и екипата на Дњипро. Имено, Стојановски со своите соиграчи ја прослави минималната победа од 76-75 и водството од 2-0 во оваа четвртфинална серија, но Доњецк потоа мечот го загуби на „зелена маса“. Имено, по прегледувањето на видео-снимката од натпреварот беше утврдено дека при последниот удар на гостите, еден од домашните кошаркари играл непрописно над обрачот, што значи и автоматски два поени за Дњипро и конечен триумф од 76-77. Покрај менувањето на исходот од мечот, Натпреварувачката комисија при Украинската Кошаркарска Федерација ги казни и тројцата судии на овој натпревар, кои што нема да ја делат правдата до крајот на плеј-офот. Разочарувањето кај Стојановски е уште поголемо ако се знае дека тој беше најдобар поединец во редовите на својот тим, успевајќи да реализира 15 поени и пет скокови.

Перо Антиќ во полуфинале Перо Антиќ продолжува со добри игри во дре сот на Олимпијакос на стартот од плејофот во грчкиот шампионат. Капитенот на македонската репре зентација во првиот меч одигра перфектно и по стигна 18 поени без ниту едно промашување од поле, а на по-

требното ниво беше и на вториот меч, на кој што Олимпијакос во Солун го совлада ПАОК со 61-68. Имено, Антиќ по стигна 12 поени, имаше и шест скокови (еден од нив офанзивен), што беше со сема доволно за неговиот тим да стигне до втор триумф и да го оси-

гура пласманот во полуфиналето од плеј-офот. По лесните 2-0 во четвртфиналната серија со ПАОК, кошаркарите на Олимпијакос не би требале да имаат никакви проблеми ниту во полуфиналето, каде за ривал ќе го имаат со ставот на Паниониос.

ПОРАЗ ОД ЛЕВСКИ ВО ПОЛУФИН

Фени ја круна в

Македонскиот првак не успеа во желбата да ја одбрани титулата во регионалното натпреварување

К

ошаркарите на Фени индустри не успеаја во својата желба да ја одбранат титулата во БИБЛ по трофејот осво ен минатата се зона во ова регионално натпреварување. Кавадарчани изминатиот викенд беа дел од завршниот турнир што се одржуваше во Ган Нер, Израел. Избраниците на тренерот Емил Рајковиќ паднаа уште на првата пречка на овој завршен турнир, откако го загубија полуфиналниот дуел од Левски со убедливи 86-76, што беше нивни трети пораз од овој ривал сезонава. Кавадарчани имаат за што да жалат бидејќи во поголемиот дел од мечот имаа контрола и над играта и над резултатот. По 25 минути игра ре зултатот гласеше 51-44 за екипата на Фени, но тогаш дојде до огромен пад во играта на македонскиот првак, што искусниот со став на Левски знаеше како да го искористи тоа за да стигне до голема победа и пласман во фина лето. Кошаркарите на Рајковиќ предводени од Фрај стигнаа до само два по ени негатива (68-66), потоа не ре а лизираа и напад за

Илиевски и Двај цата ма кедон ски ре пре зен татив ци, Владо Илиевски и Предраг Самарџиски, со своите екипи обезбедија учество на за врш ни от тур нир од ре ги о нал ната ВТБ-лига. Нешто полесна задача имаше Илиевски, кој што со екипата на Локомотив Кубан стигна до триумф од 2-0 во победи во че твртфи нал ната се ри ја со Спартак Санкт Петербург. Локомотив Кубан, каде што тренер е прос ла ве ни от стратег Бо љи дар Маљ ко виќ, обез беди учес тво на Ф4 тур ни рот благодарение на извонредната игра на го -


СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

37

НАЛЕТО ОД ЗАВРШНИОТ ТУРНИР

загуби балканската о БИБЛ израмнување, по што Левски влезе во нова фуриозна серија со која што бугарскиот вицешампион ја осигура победата. - Немавме одговор за играта во одбрана на Левски во последните петнае сетина минути и тоа е главната причина за овој загубен меч. Дадовме се од себе за да стигнеме до финалето, но за жал тоа не беше доволно – изјави Иван Лилов, кој повторно беше еден од најдобрите во редовите на македонскиот првак. Бековите на Фени индустри беа одлични на ова полуфинале, Лилов по стигна 20, Фрај 19, а Соколов 17 поени, но кавадарчани сепак не успеаја во желбата да го совладаат Левски и да се пласираат во големото финале. Во таборот на бугарскиот вицепрвак најпрецизен беше Американецот Арон Харпер со 30 по стигнати поени. - Левски беше подобар тим во ова полуфинале и со сема заслужено стигна до победата. Ние игравме добро нешто помалку од трие сет минути, но тоа не беше доволно за да се стигне во финалето. Арон Харпер ни создаде огромни проблеми, не најдовме начин да го запреме најдобриот кошаркар на Левски и тоа е една од главните причини за овој пораз – истакна тренерот на Фени индустри, Емил Рајковиќ. Левски во големото финале вечерва ќе се сретне со домаќинот Галил Галбоа, кој што во израелското полуфинале го декласираше Хапоел Тел Авив со 88-72.

Самарџиски на Ф4 во ВТБ-лигата стувањето во Санкт Петербург, каде што Илиевски и соиграчите стигнаа до голем триумф од 60-69. Ма кедон ски от плеј меј кер од лич но ја организираше играта на својот тим, а згора на тоа и ре а ли зи ра ше де вет по е ни, две укра де ни топ ки и ед на аси стен ци ја за 21 ми ну та игра. Во до бро светло се при ка жа и по ра нешниот македонски репрезентативец Џере ма ја Меј си, кој што учес тву ва ше со девет по ени, де сет скокови и три украдени топки во овој триумф на својот тим.

Сво е то учес тво на овој за вр шен тур нир го обез беди и Предраг Са мар џи ски, кој со тимот на Литвос Ритас мораше да игра мајсторка против силниот руски прволи гаш Хим ки. Иа ко на харти ја Хим ки ва же ше за фа во рит, ко шар ка ри те на Ли твос оди граа фу ри оз но во ре ша вач ки от дуел и среде Русија го совладаа овој ривал со 78-103. Мечот беше решен веќе по првото полувреме, кога Литвос поведе со убедливи 31-51 и во продолжението не им дозволи на дома ќи ни те ни ту да се по на де ва ат на

ре зултат ско враќање во овој дуел. Самарџиски одигра под своите можно сти, но пора ди пробле ми со лич ни те гре шки ми на само 12 минути на теренот. Тој не по стигна ниту еден по ен (0/2 за два по ени), а зад неговото име останаа запишани два скока и една асистенција. Литвос Ритас во полуфина лето од турни рот за пр ви те че ти ри на 2 мај ќе се сретне со големиот фаворит ЦСКА Москва, додека Илиевски со екипата на Локомотив Кубан за ри вал во полуфи нал ната пресметка ќе го има Уникс Казан.


38

СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

ЛИГА НА ШАМПИОНИ – ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Лазаров со минус три од Копер

П

обеда со најмалку четири гола разлика ќе му треба на Кире Лазаров и на Атлетико Мадрид во саботниот реванш против словенечкиот Цимос Копер за да стигне на завршниот турнир во Лигата на шампионите. Ланскиот финалист во ЛШ на го стувањето во Копер беше изненадувачки поразен од словенечкиот првак со 26-23. Најголема заслуга за сензационалната победа на Цимос имаше голманот Горазд Шкоф со 17 одбрани. За разлика од Шкоф на спротивната страна двајцата голмани на Атлетико Мадрид имаа вкупно 15 одбрани, осум удари одбрани Арпад Штербик, а една одбрана помалку запиша капитенот Хозе Хомбрадос. Под вообичаените бројки беше и нападот на мадридскиот тим, во кој Лазаров по стигна три гола, еден од седмерец, а најефикасни беа Абало и Фернандез со по че-

тири погодоци. - Не сум задоволен од мојата екипа, по себно ме разочараа во нападот, каде делумно беа неуспешни и поради извонредниот Шкоф. Но четврт финалето се игра 120 минути, на половина имаме три гола негатива. Претстојнава недела до реваншот треба да подобриме многу работи – изјави тренерот на Атлетико, Талант Душебаев. Изненадувачки ре зултати имаше и во другите три четвртфинални дуели. Загреб КО на домашен терен играше нерешено со Кил (31-31), Копенхаген славеше против актуелниот шампион Барселона (29-23), а Реал Адемар со 11 гола разлика го победи Фуксе Берлин (34-23).Следниот викенд се играат четвртфиналните реванш натпревари по кои ќе бидат познати четирите екипи што ќе се борат за титулата во ЛШ на завршниот турнир во Келн.

Македонија во група со Шпанија Машката ракометна репрезентација на Македонија во квалификациите за ЕП 2014 во Данска ќе игра во групата со Шпанија, Португалија и со победникот од претквалификациската група во која се наоѓаат селекциите на Грција, Швајцарија, Италија и В. Британија. Пласман на континенталниот шампионат обезбедуваат првите две селекции од групата. Квалификациите стартуваат на 31 октомври и ќе се одвиваат во три циклуси. Во првиот (31 октомври – 4 ноември), македонските ракометари првиот меч ќе го играат дома против квалификантот, а во вториот и гостуваат на Португалија. Вториот циклус (3-7 април 2013) е резервиран за двомечот со Шпанија, прво дома, па во гости. А во завршната фаза од квалификациите (12-16 јуни 2013), Македонија прво ќе игра во гости со квалификантот, а во последниот меч ја пречекува Португалија. Првите процени се дека македонската репрезентација во оваа конкуренција има реални шанси да го освои второто место и да врзе две европски првенства во серија, ЕП 2012 во Србија и ЕП 2014 во Данска.

Металург победи, Наумче се повреди Наумче Мојсовски доби полесна повреда на окото на гостувањето на Металург против Куманово во натпреварот од домашниот плеј-оф за шампионската титула. Актуелниот шампион очекувано славеше победа (31-23), а Мојсовски беше најефикасен со пет погодоци. Според информациите од клубот, по завршувањето на мечот, на Мојсовски во болница му била санирана повредата на окото и не е доведен во прашање неговиот настап на првенственото дерби со Вардар про в четврток. Очекувана победа во ова коло славеа и вардарци во дуелот со Тинекс Пролет (3022), а во третиот меч Пелистер беше поуспешен од Овче Поле (34-25).


СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

39

СЕ ЗАСИЛУВА СРПСКАТА КОЛОНИЈА ВО „КАЛЕ“

Вукашин Рајковиќ ново име во Вардар про?

Српскиот десен бек, најверојатно, ќе биде првото од трите најавени засилувања кај вардарци за следната сезона

Н

ајмногу три нови засилувања во Вардар про за следната сезона и задржување на поголемиот дел од ракометарите од сегашниот состав најави неодамна претседателот на „црвеноцрните“, Михајло Михајловски. Иако се уште нема официјална потврда од „Кале“, според најавите, засилувањето на македонскиот вицешампион ќе оди по проверената шема со играчи од регионот. - Ќе задржиме поголем дел од екипата, ќе има и нови засилувања, но не повеќе од три нови играчи. Со еден од нив сме речиси договорени, со другите се преговара. Сигурен сум дека Вардар за следната сезона ќе биде за 30 проценти посилен од годинава – најави претседателот на Вардар про на прес-конференцијата по триумфот во регионалната СЕХА лига. Прво од трите најавени засилувања најверојатно ќе биде српскиот десен бек Вукашин Рајковиќ. Искусниот 29-годишен бек од Шабац оваа и претходната сезона беше во составот на полска Висла Плок. Рајковиќ кој пред да се пресели во Полска, две сезони настапуваше за Копенхаген, беше во преговори со

Вардар про и пред две години кога тренер на „црвено-црните“ беше Љубомир Савески, но тогаш трансферот не беше реализиран и Рајковиќ наместо во Скопје замина во Плок. Меѓу потенцијалните засилувања на Вардар про за следната сезона се споменува и еден египетски репрезентативец. Од постоечкиот со став, сигурно останува голманот Страхиња Милиќ кој дојде во „Кале“ на по-

лусезоната, по заминувањето на Борко Ристовски во Гумерсбах. Речиси сигурно е дека од странците во тимот, дресот на Вардар и во наредната сезона ќе го носи и крилото Добривое Марковиќ. Си заминува Чехот Јан Собол кој од следната сезона ќе настапува за словачкиот Татран Прешов. Во нова средина најверојатно ќе замине и српскиот пикер Ратко Николиќ. Б.Б.П.

Немоќни против Будуќност Ракометарките на ЖРК Металург загубија од Будуќност (22-32) во полуфиналето на завршниот турнир на четирите најдобри екипи во регионалната лига. Македонските шампионки немаа сили за подвиг против апсолутниот фаворит и актуелен финалист во Лигата на шампионките. Во полуфиналната пресметка со Будуќност, најефикасна во редовите на македонскиот шампион беше Даниела Нове ска со шест погодоци. Кај црногор-

скиот тим Миљаниќ и Катерина Булатовиќ по стигнаа по седум гола, а македонската репрезентативка Елена Ѓорѓиевска запиша пет погодоци против својот поранешен клуб. Во реприза на ланското фина ле, за третата титула во регионалната лига, синоќа играа Будуќност и Заечар, а Металург се бореше за третото ме сто против Јагодина. Во второто „српско“ полуфинале, Јагодина очекувано беше поразена од Заечар со 25-31.


40

СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

ГОЛЕМ ТРИУМФ НА „КРАЛЕВИТЕ“ НА ГОСТУВАЊЕТО ПРОТИВ ВЕЧНИОТ РИВАЛ БАРСЕЛОНА

Реал ја зеде круната

„Кралевите“ го победија големиот ривал со 1-2 и со триумфот на „ел класико“ ги разрешија дилемите за титулата во шпанскиот шампионат оваа сезона

Ф

удбалерите на Ре ал Мадрид го совладаа најголемиот ривал Барселона на „Камп ноу“ со 1-2 и покажаа дека оваа сезона се надмоќни во Примера. „Кралевите“ не само што ја прекинаа својата црна серија на го стувањата во Барселона туку го направија и решавачкиот чекор за враќање на шампионската титула во Мадрид. Тимот на Мурињо, кој со двата гола против Барса по стави нов рекорд на по стигнати голови во Шпанија (109), сега има седум бода предност на табелата пред Каталонците и му прео станува да победи уште два меча на домашен терен за и официјално да се круниса во годинашен шампион. Кристијано Роналдо, конечно, излезе од сенката на „Камп ноу“ и овојпат беше подобар од Лионел Ме си, по стигнувајќи го победничкиот погодок за Ре ал Мадрид, во многу важен момент, само три минути откако Барселона во 70. минута израмни преку Санчез. Реал Мадрид поведе во првото полувреме, со голот на Сами Кедира, кој ја искористи грешката на Пујол во својот петерец, одлично се снајде и ја затре се мрежата на Касилјас. Жозе Мурињо го надмудри Пеп Гвардиола, по стави гранитна одбрана пред сопствениот гол, но и многу активен среден ред кој со

притисок успеваше многу лесно да ја разбие играта на Барселона. Каталонците, како и секогаш, имаа огромен процент на по сед на топката, но залудно кога не успеваа да создадат колосални шанси пред голот на Касилјас. Лионел Ме си беше чуван одлично, кој беше речиси незабележлив на ова „ел класико“. Неверојатно, но Аргентинецот остана без ниту еден директен удар кон голот на Касилјас. Одигравме одличен натпревар. Бевме компактни, извонредни, ја по сакувавме победата и заслужено ја остваривме. Ова е голем триумф за нас на „Камп ноу“, кој сигурно уште повеќе ќе ни ја зголеми самодовербата пред останатите натпревари - изјави капитенот на „кралевите“, Икер Касилјас. Роналдо со победничкиот гол против Барселона ги отфрли сите дилеми дека не е играч за големи натпревари. Кога го постигна погодокот, го прослави во по себен стил, порачувајќи им на фановите на Барселона да бидат мирни. Беше ова наша голема претстава, а јас би сакал да им че ститам на соиграчите кои беа фантастични. Горди сме на триумфот на „Камп ноу“, како и на рекордот на по стигнати голови во една сезона во Шпанија. Но, одиме понатаму, сакаме да победуваме сè до самиот крај – порача Кристијано Роналдо. Еуфорија во таборот на Реал Мадрид, но и разочараност во редовите на Барселона.

Андрес Иние ста призна дека титулата е загубена. Нè боли душата поради овој пораз. Сакавме да победиме и да се вратиме во игра

Мурињо победи и веднаш почна да мисли на Баерн Минхен Португалскиот стратег Жозе Мурињо го оствари можеби најважниот триумф во овие две години откако е тренер на Реал Мадрид, но не се појави на прес конференцијата по „ел класико“ задржувајќи го својот став дека нема да дава изјави до крајот на сезонава во Шпанија. Затоа, неговиот асистент Аитор Каранка, истакна дека веднаш

по триумфот над Барселона, Жозе Мурињо ја завртел страницата од својот нотес и почнал да кова тактика за мечот против Баерн Минхен во Лигата на шампионите. Оваа победа е плод на сето она што го работевме во текот на сезоната. Фудбалерите одиграа тимски, како што посакувавме и се надевавме. Покажавме дека можеме да триумфираме на „Камп ноу“ кога сите најмалку се надеваа. Но, ние верувавме во

своите квалитети. Кристијано Роналдо покажа дека е најдобар светски фудбалер, Месут Озил ги замолкна сите критичари за неговата физичка подготвеност, одбраната беше на ниво. Радосни сме, но нема еуфорија, затоа што мораме да мислиме и на претстојниот меч со Баерн Минхен. Мурињо веднаш откако заврши мечот со Барселона, веќе почна да подготвува тактика за тој натпревар - изјави Аитор Каранка по „ел класико“.


СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

од „Камп ноу“

Вардар и Турново се чуваа за Купот Лидерот на табелата во Првата лига на Македонија, Вардар, го одигра најслабиот меч од почетокот на сезоната, ремизирајќи против Хоризонт Турново (0-0) во саботниот дуел од 27.коло во шампионатот. Со оглед дека и турновци, како и „црвено-црните“, в среда ги очекува важен дуел во полуфиналето на Купот, беше очигледно дека и двете екипи штедат дел од силите за куп-мечевите. Вардар в среда и гостува на Ренова, додека Турново го пречекува Работнички. Ренова успеа да освои три бода на домашен терен против Силекс. Долго време „гипсарите“ се мачеа да го пробијат бедемот на кратовци и тоа им успеа на пет минути пред крајот, кога Муарем Бајрами го постигна погодокот за триумф од 1-0. Останатите четири меча од 27. коло се одиграа синоќа.

„Милионерите“ залеаја со пиво

за одбрана на титулата, но не успеавме. Брзо по стигнаа гол, а и брзо ни одговорија во моментите кога ние го израмнивме резултатот. Ова беше наша лоша игра, но мораме

да се опоравиме и да мислиме на мечот со Челси во Лигата на шампионите. Че ститки за Реал Мадрид за триумфот – истакна Иние ста.

Гвардиола ја честиташе титулата Пеп Гвардиола, тренерот на Барселона, коректно како што му доликува на стратегот на актуелниот европски и светски клупски првак, го призна поразот и им че ститаше на рива лите од Реал Мадрид за освоената шампионска титула. Иако теорет ски се уште ја немаат обезбедено, сепак, многу јасно е дека „кра левите” нема да испуштат предност од седум бодови до крајот на шампионатот во Примера.

Им че ститам на Ре ал Мадрид за победата и за освоената шампионска круна – изјави Гвардиола. Потоа, се обиде да ги пронајде и причините за поразот од „кралевите“. Загубивме премногу топки на почетокот од натпреварот и не успе авме во целост да ја наметнеме својата препознатлива игра . По примениот гол се смиривме малку, но не успеавме да дадеме гол. Реал Мадрид е физички одлично подготвена

екипа, застанаа цврсто, ние не успеавме да ги пробиеме и тоа не чинеше пораз. Можеби погрешив во врска со Цеск Фабрегас, но многу размислував за тоа во последните неколку денови. Сепак, јас ги но сам одлуките, за тоа сум платен. Ја оставаме Шпанија зад нас и се фокусираме на да го заборавиме и да се насочиме кон натпреварот од Лигата на шампионите против Челси – истакна тренерот на Барселона.

41

Повеќе од 600.000 граѓани излегоа на улиците на Дортмунд, а најсреќните 80.000 имаа можност во живо на стадионот „Сигма Идуна парк“ да ја прослават новата шампионска титула на „милионерите“. Фудбалерите на Борусија Дортмунд со 2-0 ја совладаа Борусија Менхенгладбах, со што и официјално го задржаа шампионскиот трофеј во своите витрини и оваа година, пред големиот ривал Баерн Минхен. Избраниците на Јирген Клоп рутински стигнаа до триумф. Резултатот го отвори Иван Перишиќ во 23.минута, а точка на мечот стави јапонскиот интернационалец Кагава во 59.минута од средбата. Потоа, сите се препуштија на традиционално славење и поливање со пиво на самиот терен.


42

СПОРТ

Митров и Вранези без олимписка виза Двајцата македонски репрезентативци во борење, Дејан Митров и Љуљзим Вранези не успеаја во желбата да обезбедат учество на Олимписките Игри во Лондон, откако не стигнаа до финалето во своите категории на квалификацискиот турнир за ЛОИ што се одржа во Софија. Вранези падна уште на првата пречка на патот до олимпискиот сон. Тој во својата премиерна борба во Софија беше поразен од Мурад Гајдаров од Белорусија, со што беше ставен крај на надежите дека токму преку овој квалификациски турнир македонскиот борач ќе обезбеди учество на ОИ во Лондон. Во подобро светло се прикажа Дејан Митров, кој што во категоријата до 66 килограми во првото коло беше слободен, а во четвртфиналето го совлада Адам Собиерај од Полска со убедливи 5-1. Со тоа Митров се најде на само една победа до остварување на големата желба, но во полуфиналната пресметка загуби од Али Шабану од Белорусија. Двајцата македонски борачи ќе имаат само уште една шанса, на квалификацискиот турнир во Хелсинки, да обезбедат учество на ЛОИ во Лондон.

Понеделник 23 април, 2012 година

ПРОБЛЕМИ ЗА ТРЕНЕРОТ НА ЈУВЕНТУС

Конте може да заглави в затвор

Нов скандал во Серија А, поврзан со лажирање на резултати во минатото, а во него можеби е вплеткан и актуелниот тренер на Јувентус, Антонио Конте. Филип Каробио, кој во моментов е фудбалер на третолигашот Специја, а во минатото беше првотимец на Сиена, се наоѓа меѓу обвинетите кои се сослушани во полиција поради учество во фудбалските ме стенки. Како што прене суваат Италијанците, Каробио признал дека учествувал во нечесни „зделки“ притоа откривајќи дека натпреварот во Серија Б меѓу Сиена и Новара во мај 2011 година бил наместен, а договорено е резултатот да биде 2-2. Каробио истакнал дека играчите на двата тима знаеле за местенката, како и тогашниот тренер на Сиена, Антонио Конте. Доколку ова обвинение се покаже како вистинито, тогаш на Конте му се заканува неколкугодишна затворска казна. Прочитав во медиумите за тоа. Немам што да кажам на таа тема. Доколку од полицијата ме повикаат на разговор, секако дека ќе одговорам на повикот и таму ќе кажам се што знам. Сепак, сето ова повеќе ми наликува како обид да се дестабилизира Јувентус и да се исфрли од трката за титула, што нема да им успее – изјави Конте.

Вашингтон го шокираше Мајами

Кошаркарите на Мајами хит ги загубија сите шанси за освојување на првото ме сто во Источната конференција откако со сема неочекувано претрпеа пораз од 84-86 од еден од најслабите тимови во НБА-лигата, Вашингтон визардс. Леброн Џејмс и Крис Бош добија заслужен одмор на овој меч во пре срет на возбудувањата од плеј-офот, а дополнителен проблем за „жешките“ претставуваше повредата на Двејн Вејд. Без помошта на тројцата најдобри кошаркари, останатиот дел од тимот не успеа да

се справи ниту со потпро сечниот со став на Вашингтон, па на крајот претрпе минимален пораз од 84-86. Херој на го стите на најголемиот триумф сезонава беше Нене Хиларио, кој ги по стигна клучните поени во последната секунда од натпреварот. Чикаго булс конечно настапи комплетен на еден натпревар, при што успеа без поголеми проблеми да го совлада со ставот на Далас маверикс со 93-83. Луол Денг со 22 поени беше најпрецизен кај Чикаго, Ричард Хамилтон по стигна 19

поени, додека Роуз го заврши мечот со 11 поени и осум асистенции, но и само девет упатени удари кон противничкиот кош. На спротивната страна, кај Далас најдобри беа Новицки со 17 и Бобуа со 16 поени. Ре зултати НБА: Феникс Денвер 107-118, Индијана Филаделфија 106-109 (по прод.), Мајами - Вашингтон 84-86, Мемфис - Портланд 9389, Хјустон - голден стејт 9996, Чикаго - Да лас 93-83, Милвоки - Њу Џерси 106-95, Јута - Орландо 117-107 (по прод.).


СПОРТ

Понеделник 23 април, 2012 година

43

СВЕТСКИОТ ПРВАК НАЈБРЗ НА ТРКАТА ВО БАХРЕИН

Фетел повторно победува

С

ебастијан Фетел се врати на чело на генералниот пласман во Формула 1 шампионатот откако успеа да стигне до првото ме сто на трката за Големата Награда на Бахреин. Актуелниот свет ски првак делуваше многу бавно на првите трки сезонава, но големиот напредок во болидот на Ред бул беше очигледен токму во Бахреин, што му овозможи на младиот Германец да се израдува на својот прв триумф во оваа 2012 година. Откако ја стартуваше трката од пол-позицијата, Фетел беше доминантен од првиот до последниот круг и со сема заслужено се најде на највисокото ме сто на победнич-

Возачот на Ред бул стигна до својот прв триумф сезонава, пред Кими Раиконен и Роман Грожан киот пиеде стал. Кими Раиконен само за момент му се приближи на актуелниот шампион загрозувајќи го неговото водство, но со менувањето на гумите на двата болиди Фетел повторно му побегна на Финецот и си ја осигура победата. Пријатно изненадување на оваа трка беше тимот на Лотус, ако се знае дека Раиконен се најде на второто, а Роман Грожан на третото ме сто. Џенсон Батон немаше среќа

и мораше да ја заврши трката на само еден круг до крајот, Алонсо се најде на седмата, а Хамилтон на осмата позиција. ПЛАСМАН НА ТРКАТА ЗА ГН НА БАХРЕИН: 1. Себастијан Фетел (Ред бул), 2. Кими Раиконен (Лотус), 3. Роман Грожан (Лотус), 4. Марк Вебер (Ред бул), Нико Розберг (Мерцедес ГП)... ГЕНЕРАЛЕН ПЛАСМАН: Фетел 53 бода, Хамилтон 49, Вебер 48...

Надал, конечно, го победи Ѓоковиќ

Рафаел Надал може да биде горд на своето издание во Монте Карло, откако Шпанецот успеа да ја продолжи својата доминација во „малото кнежевство“ триумфирајќи веќе осма година во низа на овој силен турнир. За задоволството на Надал да биде уште поголемо, тој во големото финале успеа да сла-

ви над лутиот ривал Новак Ѓоковиќ, прекинувајќи ја серијата од седум порази по ред во последните дуели со српскиот тенисер. Надал влезе далеку пофокусиран во ова финале, одлично се движеше по теренот и умешно ги користеше грешките што ги правеше Ѓоковиќ. Тој најпрвин направи брејк во

третиот гејм од првиот сет, по што рутински ја задржа предноста и стигна до водство од 1-0 во сетови. Охрабрен од оваа позитива, Шпанецот направи брејк уште на самиот почеток од вториот сет, со што целосно го исфрли од ритам Ѓоковиќ и на крајот сосема заслужено славеше со конечни 6-3, 6-1.

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ www.den.mk

pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551


44

ИНФОРМАТОР

Понеделник 23 април, 2012 година

Почеток: 12.00, 14.00, 16.00, 18.00, 20.00 и 22.00 ДРАМСКИ ТЕАТАР „Ај да си речиме уште една“ НУЦК „Григор Прличев“ - Народен театар Охрид Режија: Андреј Цветановски Почеток: 20.00 КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Скопски филмски фестивал“

„Мегамајнд“ Жанр: анимација Режија: Мекграт Почеток: 11.30, 13.30, 15.30 „Парада“ Жанр: акција Режија: Срѓан Драгојевиќ Почеток: 17.30 „Предавство“ Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00

„Предавство“ Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00

„Состојба на шок“

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00

КИНО „РАМСТОР“ „Шрек 4“ Жанр: авантура, анимација Почеток: 10.00

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА

„Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија драма Режија: Тарсем Синг

Полиција Брза помош Противпожарна бригада

192 194 193

КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644 ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033

Жанр: комедија Режија: Андреј Кошак Почеток: 17.30

Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100 Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и

„1+1 живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби

младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656 ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 188 Информации Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти 177 Федекс – брза пошта 3111-116

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНАТА УМЕТНОСТ „Black & White Serbia“ - Жељка Момиров, Љубомир Вучиниќ и Владимир Ристивиевиќ „Орнаменти“ - Атанас Атанасоски КИЦ Изложба на Владимир Симеонов МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: ДАУТ-ПАШИН АМАМ, ЧИФТЕ-АМАМ И МАЛА СТАНИЦА Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЕМС услуги - Од врата до врата

15000

СООБРАЌАЈ Меѓуградска 2466-011 автобуска станица Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165


ИНФОРМАТОР

Понеделник 23 април, 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

ХОРОСКОП

Денеска е Светски ден на книгата и авторското право 1564 - Во Стратфорд е роден Вилијам Шекспир, англиски поет и еден од најголемите драмски писатели во светот. Во своите многубројни драмски дела уметнички силно ги прикажа универзалните човекови дилеми и заплети. Најпознати негови дела се: „Хамлет“, „Магбет“, „Ричард Трети“, „Крал Лир“, „Ромео и Јулија“ и „Отело“. Умре во Стартфорд, на 23 април 1616 година. 1616 - Во Мадрид умре Мигуел де Сервантес, прочуен шпански писател, творец на првиот реалистички роман на шпанската литература, ненадминливиот „Дон Кихот“. Ги напиша романите „Галатеја“ и „Персилеса и Сигисмунду“, поемата „Патување на Парнас“ и драмата „Нумансија“. Роден е на 9 октомври 1547 година. 1792 - Создадена е француската химна „Марселеза“ која не ја компонираше професионален музичар, туку инженер-

скиот капетан Руже де Лил и тоа како марш. Химната ја пееја револуционерните војници на маршот од Марсеј до Париз. 1858 - Во Кил е роден Макс Планк, германски физичар, основач на Квантната теорија, хипотеза дека енергијата се емитува и се апсорбира само со дискретни количества. Работеше и на теоријата за хемиска рамнотежа и на формулирањето на термодинамичките принципи. Во 1918 година ја доби Нобеловата награда за физика. Умре во Гетинген, на 4 октомври 1947 година. 1941 - Грчката војска во Втората светска војна капитулираше пред трупите на Германија, а кралот и владата ја напуштија окупираната земја. 1972 - Во Скопје е поставен камен-темелник на Соборниот архиепископски храм на Македонската православна црква „Свети Климент Охридски“, кој е осветен на 12 август 1990 година. 1989 - Во Скопје умре проф. др Владимир Картов, професор на Правниот факултет во Скопје, истакнат научен работник, особено во областа на историјата на македонскиот народ. Роден е во селото Смоквица, Гевгелиско, во 1934 година. 1997 - Претседателите на Русија и на Кина, Борис Елцин и

21.03 19.04

Овен - Денеска сè што ќе правите, правете полека, нема потреба да брзате бидејќи така можете да направите грешка. Покажете поголема комуникативност кон колегите. Совет: една личност од спротивниот пол копнее по вас.

20.04 20.05

Бик - Парите се во центарот на вашиот интерес, се обидувате на секој можен начин да ја задржите финансиската ситуација стабилна. Не играјте си со емоциите на другите луѓе. Совет: потребно ви е опуштање во добро друштво, покрај работа потребен е и одмор.

21.05 20.06

Близнаци - Имате премногу енергија и едноставно не знаете како да ја искористите. Пополека го заземате водечкото место меѓу колегите, станувате предводник на сите позитивни работи. Совет: само продолжете така, претпоставените ви подготвуваат пријатно изненадување.

21.06 22.07

Рак - Во наредните денови ќе бидете многу весели и склони кон хедонизам, па сите ќе сакаат да бидат во ваше друштво. Ослободете се од стегите, уживајте во забавата од секој вид. Совет: бидете внимателни на работа, еден колега сака да ви се одмазди.

23.07 22.08

23.08 21.09

Девица - Денешниот ден е подобро да го преспиете бидејќи ќе биде исполнет со многу непријатности. Здравствената состојба ви е сè уште многу лоша, а ќе чуете лоши вести и од работа. Здравје: оптимистички гледајте на животот, доаѓаат поубави денови.

22.09 23.10

Вага - Секогаш го одбирате трнливиот пат за да постигнете нешто во животот или да стигнете до поголема сума пари. Имате многу среќа бидејќи на партнерот му оди добро, па не мора да се грижите за основните потреби. Совет: вашата отсутност го иритира партнерот.

24.10 21.11

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Џанг Цемин, потпишаа декларација со која се спротивставија на доминацијата на САД по завршувањето на Студената војна. 2007 - Почина Борис Елцин, првиот руски претседател по распаѓањето на Советскиот Сојуз - од 1991 година до крајот на декември 1999 година. Роден е на 1 февруари 1931 година во селото Бутка, во Талицкиот реон на Свердловската област. Автор е на книгите „Исповед на дадена тема“, „Записи на претседателот“ и „Претседателски маратон“. 2011 - Поранешниот холандски министер за надворешни работи, а потоа и дипломат кој се бореше за заштита на човековите права во светот, Макс ван дер Штул, почина на 86-годишна возраст. Ван дер Штул почина во својата куќа во Хаг. Откако двапати беше шеф на дипломатијата во 70-тите и 80тите години на минатиот век, Ван дер Штул беше и амбасадор на Холандија во ОН, како и висок комесар за национални малцинства на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ). Макс ван дер Штул во Македонија пред десетина години посредуваше за надминување на проблемите со тетовскиот универзитет, чие основање го најави пресвртот во релациите меѓу двете најголеми етнички заедници во земјата.

Лав - Долготрајната напорна работа, конечно, ќе ги даде посакуваните резултати. За да се стигне до целта, некогаш е потребно поголемо трпение. Совет: здравствената состојба ви е многу лоша и ако не консултирате лекар, може да се соочите со сериозен здравствен проблем.

Скорпија - Ниту самите веќе не знаете каде ви е постресно, дома или на работа. Иако за сè ги обвинувате другите, понекогаш треба да се запрашате да не сте вие самите виновник за сè. Совет: партнерот сака само малку внимание, не бидете себични.

45

Денеска е Св. маченици Терентиј, Африкан, Максим, Помпиј и други Во првите три векови од христијанството, едно од најголемите прогонства се случи во времето на императорот Декиј иако владееше само две години, од 249 до 251 година. Во овој краток период настрадаа илјадници христијани што не сакаа да принесат жртви пред идолите и на тој начин јавно да се откажат од Христа. Меѓу нив и денешниве 40 африкански маченици кои пострадаа од раката на тогашниот управник на Африка-Фортунијан.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Јурај Бил роден во Кападокија во Мала Азија. Ја сакал молитвата и го читал Светото писмо размислувајќи за вечните вистини, за маките кои ги претрпел Исус Христос за спасување на светот. Кога царот Диоклецијан издал проглас дека христијаните мора да се одрекнат од верата, а свештениците и бискупите да бидат осудени на смрт, Јурај веднаш отишол кај него и му рекол „Зошто така постапуваш со христијаните кои не се виновни“. Царот се изненадил бидејќи мислел дека Јурај е паганин и се обидел со мачење да го натера да се одрекне од верата во Христос. Но, Јурај не се одрекол од верата и поради тоа во 303 година му била отсечена главата.

22.11 21.12

Стрелец - Вашите најдобри карактеристики денеска ќе блеснат. Сè ќе ви оди од рака и на работа и дома. Дури и колегите кои не ви се наклонети, ќе сакаат да бидат во вашето друштво. Совет: семејството е загрижено за вашиот љубовен живот, не посветувајте внимание на тоа.

22.12 19.01

Јарец - Состојбата на работа ви е стабилна, но вие не се задоволувате со тоа, секогаш сакате нешто повеќе. Почекајте уште некој ден, вистинските успеси доаѓаат набргу. Совет: кога сакате нешто да кажете, кажете го смирено и со убави зборови.

20.01 18.02

Водолија- Ако имате деца, денеска посветете им поголемо внимание, можна е повреда или зголемување на телесната температура. Планираното патување подобро одложете го за следниот викенд. Совет: смирете се, вие ништо не можете да измените.

19.02 20.03

Риби - На работа ве очекува сериозна караница, морате да бидете посмирени, инаку ќе излезете како поразени. Но, тоа нема да влијае на вашето расположение, напротив дополнително ќе ве мотивира. Совет: јадете здрава храна.


46

РАЗОНОДА

Понеделник 23 април, 2012 година

ТВ ПРОГРАМА

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

06.45 Добро утро, Македонијо 09.00 Без рецепт 09.15 Риба – сериски филм 09.40 Спотови од компјутер 10.00 Дневник 10 10.20 Македонски народни приказни 10.55 Ѕвон - образовна програма 11.55 Цртан филм 12.00 За Македонија документарна програма

13.00 Вести 13.15 Образовна програма научен спектар 14.00 Од наш агол 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.25 Патот до Лондон 16.15 Сериски филм 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз - забавна програма

07.05 Културна хроника 07.15 Луѓе и места - репортажа 07.45 Шестиот ден 09.30 Тоа сум јас 10.00 Човек на жица - игран филм 11.45 Храна и вино - емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички серија 14.35 Аларм за Кобра 11 - серија 15.30 Вести 15.45 Преглед на колото 06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата 09.25 Зајди, зајди талент – музичка емисија 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи – емисија за деца 10.15 Топ листа – Супер ѕвезда 10.45 Во прво лице – забавна програма

11.15 Пресинг – информативна програма 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата 12.45 Зајди, зајди талент 12.55 Зајди, зајди талент 14.05 Моите џебни милиеничиња – цртана серија 14.30 Портик – хроника на денот 15.00 Вести

07.00 Здраво Македонијо – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо – утринска програма 10.05 Јунска ноќ – серија 10.55 Метео 5 - временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Скршено крило – серија 12.00 Разделба – серија 13.20 Скршено крило – серија 14.00 Имотот на дамата – серија 14.55 Метео 5 - временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот – серија 16.15 Сериски филм

17.00 Јунска ноќ - серија 17.50 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18.15 Метео 5 - временска прогноза 18.20 Вести 19.00 Имотот на дамата – серија 20.00 Џамбо бинго - игра на среќа 21.00 Величествениот – серија 22.05 Сериски филм 22.55 Метео 5 - временска прогноза 23.00 Вести 23.30 Х/О -информативна програма 00.30 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.45 Недопирливи - игран филм 02.30 Разделба – серија

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Под сенката на врбите играна серија 13.00 Топ шоп 13.20 Преживеан - реално шоу 14.20 Езел - играна серија 15.20 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Бурни времиња - серија

18.01 Риба - сериски филм 19.01 Свет - информативна програма 19.30 Дневник 2 20.10 За Македонија документарна програма 21.05 Евромагазин информативна програма 21.35 Магазин ЕП во фудбал 22.00 Репортери - сериски филм 23.00 Дневник 3

23.35 Тротоар њуз - забавна програма 00.00 За Македонија документарна програма 01.10 Без рецепт 01.25 Сериски филм 02.35 Репортери - сериски филм 03.15 Дискавери – докумеентарна програма 04.00 Евромагазин информативна програма

16.20 Монк – сериски филм 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.20 Девици благороднички серија 20.10 Аларм за Кобра 11 - серија 21.00 Филмополис - филмски магазин 21.40 Вести

22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија 23.30 Културна хроника 23.40 Рики – игран филм 01.15 Човек на жица - игран филм 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Филмополис 04.15 Преглед на коло 04.35 Храна и вино – емисија за гурмани 04.45 ТВ серија

15.10 Портик – хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата 16.55 Фактор здравје – емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информативна програма 18.15 Овде и сега – забавно информативна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка

20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Патоказ - патеписна репортажа 20.35 Авто стил – емисија за автомобилизам 21.05 Преглед на шпанско првенство -спортска емисија 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 23.55 Голи и смешни – еротска скриена камера 23.25 Три изутрина - игран филм

16.45 Кај Ана - кулинарско шоу 17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Езел - играна серија 22.15 Преживеан - реално шоу 23.15 Дневник 23.40 Временска прогноза

23.42 Преживеан - реално шоу 00.25 Некој да ме чува - серија 01.10 Бекстејџ - естраден магазин 01.20 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува


Рецепт на денот

Полнети шампињони ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l l l l l l

500 г шампињони 300 г кашкавал 1 јајце масло бибер сол

“SAGITTARIUS”

PI[UVA^I NA ENCIKLOPEDISTI

POVTORNO AKTIVIRAWE

[AHISTKATA GAPRINDA[VILI

VID PLATNO, AMERIKAN

NIKOLA TESLA

SLICIUM HLORID, KREMEN

POVREDA OD ORU@JE

GOZBA VO ST. ELADA (SEKOJ SO SVOJA HRANA)

@ITEL NA SELO

“PRED NOVATA ERA#

OZI OZBORN

ARGENTINSKI FUDBALER

NEREALIZIRANO PRIREDBA SEKOJA GODINA PRANGI, SINXIRI

PISATELOT ANDREEVSKI

SELO VO KUMANOVSKO

VID PTICA ME^KA (DETSKI GOVOR)

LETUVALI[TE BLIZU OPATIJA GRAD VO FRANCIJA ARTISTKATA IVANOVA

KETLIN TARNER

PEJA^KATA ERKER DETSKA IGRA^KA PARI^NA VREDNOST NA STOKA AVSTRIJA

STARO ELINSKI MATEMATI^AR (S = A + V ) 2

2

MA[KO IME (JOKSIM) MUSLIM. MA[. IME “ORDEN NARODEN HEROJ# STIL NA PI[UVAWE

@ENSKO IME (DANICA)

Æ

FRANCUSKI VESNIK PEJA^KATA KOVA^I^ JUG

STARO ELINSKA BO@ICA NA ODMAZDATA

ПРИГОТВУВАЊЕ:

VID PAPAGAL

VID DIVO MAGARE [PANSKI FUDBALER AITOR

VID ALKOHOLEN PIJALAK

2

SEME ZA SEIDBA

STARO JUDEJSKI CAR VETROMER

MASOVNO ODU[EVENO ODOBRUVAWE

POMO[NIK SVE[TENIK “NOVINSKO IZDAVA^KO PRETPRIJ.#

8 - ta BUKVA PRA[ALNA ZAMENKA

D

MESE^EV CIKLUS PEJA^OT BAFTIROVSKI

ITALIJAN. SLIKAR BELOTO TINA TARNER

VID BOSTAN SELEN

ITALIJA ALEKSANDAR WEKRASOV “INDUSTRIJA za PRECIZNI ALATI# KISLOROD

ARTISTOT KERTIS AZOT

TEMPO

KOW AMPER

UFRLUVAWE NOVI ZBOROVI VO TEKST

6 9

9 6 4 5 7 7 2 1 8

2

3 3 5

5

9 7

6

1

8 7 6 4 2 9 3 5 6 7 4

4 6 3 1 8 9 5 6 9 1 3 5 4 7 7 6 7 3 1 8 4 3 1

3

8 4

8 9 9 6 2

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: ERNAN KRESPO, NEOSTVARENO, CANE, ANALE, IKA, VRANA, ASA, KT, MEC, ONAGER, LIKER, KSENIJA, OVACIJA, CENA, PITAGORA, MONI, ERINIJA, JOSIM, DANA, ONH, MENA, DIWA, @, KAPELAN, SE, KANALETO, I, T, TONI, IPA, AT, INTERPOLIRAWE; SUDOKU: 1) 296 418 357, 485 763 129, 173 259 864; 647 935 281,318 624 975, 952 871 436; 731 542 698, 864 397 512, 529 186 743; 2) 359 821 647, 246 753 918, 187 694 532; 698 137 254, 514 982 763, 732 546 189; 473 215 896, 865 479 321, 921 368 475

Шампињоните убаво се мијат и се оставаат убаво да се исцедат. Потоа им се отсекуваат дршките и ситно се сечкаат. Потоа се ставаат во длабок сад во кој се додаваат ренданиот кашкавал, изматеното јајце со малку павлака, биберот и солта. Сè убаво се изедначува. Во тава обложена со фолија се редат шампињоните, се премачкуваат со масло и потоа се полнат со подготвената сме са. Одозгора се става уште малку рендан кашкавал. Се пече на умерена температура околу дваесет минути.

47

РАЗОНОДА

Понеделник 23 април, 2012 година


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј

Јас бев слободоумен пред да се научам да мислам. Бернард Шо

Варезе Гросето Молде Лилестром

1 1 1

Академика Олханенсе Малме Сиријанса

Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо. Марк Твен

1

Коефициент 6.8

ВИЦОТЕКА

l

19

l

Тетово l

Гостивар

17

Куманово

21

Скопје l

19

21

21

19

l Штип

21

l Радовиш

21

l Кичево

l Неготино

18

l Кавадарци

19

20

19 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

22

l Кочани

21

l Прилеп

22

l Струмица

21 l Гевгелија

Битола

19

l Ресен

l

21 2 ВТОРНИК 27

на крајот. Шпанска поговорка Како ќе лежам сам во гробот ? Па, јас и сега живеам сам. Чехов

черепот на царот Лазар. Еден од посетителите прашал: - А, овој помалиов череп, од кого е? - И тој е на цар Лазар, ама кога бил мал! * * * Разговараат родителите на Перица, па мајка му вели: - Што ќе правиме со Перица, еве вторпат го по-

Во текот на денешниот ден ќе дува слаб до умерен јужен ветер, кој ќе дува со 10 километри на час.

18

l

Гостувањата секогаш се пријатни. Ако не на почетокот, тогаш

Го пратиле Мујо да обои неколку прозорци. По завршување на работата, се враќа и вели: - А, треба ли да ги бојам и рамките? * * * Се вработил Мујо како кустос, но кога дошле посетителите, не знаел што да им зборува, па почнал да измислува: - Драги посетители, ова е

Крива Паланка

21

Не е беден тој што има малку, туку тој што има потреба од многу! Сервантес

5 СРЕДА 26

Во текот на денешниот ден ќе преовладува сончево и топло време, во попладневните часови во одредени делови од земјата ќе има зголемување на облачноста со услови за краткотраен дожд. Во Скопје минималната температура ќе биде шест Целзиусови степени, а максималната дваесет и еден степен. Влажноста ќе биде 43 проценти, а видливоста до 10 километри. Биометеото е поволно. 4 ЧЕТВРТОК 25

вторува четвртото одделение, дали да го запишеме во специјално училиште? Таткото, пак, одговара: - Ама какво специјално училиште, гледаш дека ни ова не може да го заврши!

19

Барселона

22

Букурешт

17

Будимпешта

17

Загреб

22

Софија

22

Атина

19

Приштина

15

Сараево

22

Белград

Den 23 April  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you