Page 1

ДЕН ЗА ДОМОТ И ЗА УБАВИНАTА

www.den.mk

vo ovoj broj

Груевски удри со лутина по дволичноста на НАТО 2-3

26o

Понеделник 21 мај 2012 година, Година 1, број 56

цена 10 денари

КАДЕ СЕ „ТЕЛОХРАНИТЕЛИТЕ“ ШТО ТРЕБА ДА ГИ ЧУВААТ СКАПИТЕ СПОМЕНИЦИ?

Александар и Букефал останаа без фалангата

4-5

Никој не знае каде се и дали воопшто патролираат телохранителите од агенцијата што го доби скапиот договор за чување на спомениците од проектот „Скопје 2014“

ИНТЕРВЈУ СО АЛЕКСАНДАР ПЕТРЕСКИ

Охрид е ставен под економска блокада 6-7

СВЕТ

16-17

СПОРТ

38-39

Групата Г8 бара Грција да се држи до еврото

Милијарда евра го однесоа Челси до европската титула


2

ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

МАКЕДОНИЈА ПОВТОРНО ИЗВИСИ ПРЕД ПОРТИТЕ НА АЛИЈА

КОМЕНТАР

Тони АНГЕЛОВСКИ

Реклами за ендемска глупост? Гледајќи ги најновите реклами или, подобро кажано, антиреклами од последната кампања „Добри домаќини за подобар туризам“, се чини, Владата целосно го изгуби компасот. По континуираното расфрлање со народните пари за разно-разни, благо кажано, чудни кампањи, за кои некои привилегирани агенции наплатија милиони евра, деновиве на интернетскиот канал „Јутјуб“ можеме да ги видиме најновите видеоспотови за ендемските видови во Македонија, за крајно нељубезната пансионска газдарица која станува агресивна во присуство на странци или за таксистот кој е чувствителен на свеж воздух, а ги дере туристите по процена затоа што за таксиметар не слушнал, а можеме да ги видиме и македонските алфа-мажјаци што тепаат туристи затоа што овие се забавуваат. Но, овие видеоспотови, благодарение на интернетот, не ги гледаме само ние, туку и туристите-странци кои, нели, со години се обидуваме да ги привлечеме, а сега им кажуваме во каков пекол треба да дојдат. Баш би сакале да ги видиме странците како реагираат кога ги гледаат видеоспотовите за тоа што ги чека во Македонија, и тоа со печат на Владата, за случајно да не помислат дека некој конкурент им подметнува на Македонците за да им ги грабне потенцијалните туристи. Настрана што видеоспотовите се толку карикирани што се далеку од реалноста и повеќе се базираат на митови кои, можеби, се интересни за вицови, ама сигурно не се за да им ги истопорите на странците што ги каните да ви дојдат. Иако, се разбира, не е спорно дека треба да се работи на многу недостатоци што ги има во македонските туристички центри, особено во Охрид, тоа во нормална земја се прави со тренинг и со едукација на луѓето што се вклучени во овој бизнис, а не со ваква антиреклама. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Груевски удри

Не заминав затоа што Македонија нема да добие покана за прием, која и според меѓународното право, но и според сите нормални човечки морални норми и принципи и достигнувања, ја заслужува, вели премиерот за МИА Игор ЧАВЕСКИ

Р

епублика Македонија речиси сигурно нема да добие покана за прием во НАТО на самитот што официјално почна синоќа во Чикаго. Како што беше и претходно најавено, прашањето за прием на земјава нема да биде ставено на дневен ред и покрај залагањето на македонската дипломатија и на некои земји-членки, пред сè, на Турција, која до последен момент правеше напор да издејствува што поповолно сценарио за Македонија. Ваквиот исход вчера го потврди и премиерот Никола Груевски во интервју за државната агенција МИА, во кое со забележителна лутина и со остар тон го нападна одне сувањето на западните сили и на челниците на НАТО, кои под притисок на Грција повторно одбиваат да ја примат Македонија како полноправна членка. Според него, и покрај поддршката што ја имаме од неколку земји во НАТО, преовладуваат интере сите на поголем дел од членките кои во моментов од разни причини се на страната на Грција. Тој ги критикува западните сили и ја обвинува НАТО за дволичност. - Не знам со кое лице ни се обраќаат одредени прет ставници на некои водечки

земји-членки на НАТО или, пак, со кое лице нè озборуваат по кулоарите дека сме пропуштиле некаква шанса со Папандреу и слични дипломатски фрази, од кои, верувајте ми, заради тоа што се крајно непринципиелни, ми доаѓа мачнина кога ги слушам. Таква дволичност, таква политика на двојни стандарди, таква непринципиелност и оддалечување од вредно стите за кои јавно се залагаат, одамна како пре седан немам забележано, како што е во случајот со Македонија, каде како капак на сè, дојде и пре судата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг, недвосмислено во наша корист - вели Груевски во интервјуто за МИА. На прашањето зошто не заминал за Чикаго, Груевски одговара дека немало потреба да оди бидејќи било повеќе од јасно дека покана за прием нема да има и дека ако ја добиевме, со задоволство ќе отпатувал. - Не заминав затоа што Македонија нема да добие покана за прием, која и според меѓународното право, но и според сите нормални човечки морални норми и принципи и до стигнувања, ја заслужува. Од сите страни со ме сеци ни испраќаат информации, кои ги добивавме сите во државниот врв и се во ист правец, дека покана за НАТО не треба да очекуваме - изјави премиерот.

ДУИ уште го мерка бранот

Генералниот совет на Демократ ската унија за интеграција ги разгледал извештаите на функционерите назначени од партијата и по дополнителни анализа ќе одлучи кој ќе треба да ја напушти должно ста во рамките на промените што го спроведува владејачката коалиција, соопштено е по саботната средба во Тетово. Од партијата на Ахмети вчера не сакаа да дадат детали кога точно ќе се знае дали и кој ќе ја напушти функцијата, со објаснување дека во текот на неделата во партијата повторно ќе се разговара и за оваа тема. В среда генералниот совет на партијата ќе одржи нов состанок на кој ќе ги разгледува и извештаите за

сработеното од градоначалниците од редовите на ДУИ, но и од советниците во општините каде партијата нема свој градоначалник. Генералниот совет на ДУИ во саботата заклучил и дека успешно се реализира изборната платформа на партијата, која е инкорпорирана во владината програма на новата Влада, а како успешно било истакнато договореното автентично интерпретирање на Законот за амне стија, усво ените промени на Законот за употреба на албанскиот јазик и на Законот за употреба на националните симболи, како и фактот дека се одбележа една декада од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор. Т.А.


ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

3

НСАТА НА САМИТОТ ВО ЧИКАГО

со лутина по НАТО НЕ ТРЕБАШЕ ДА ОДАТ НИ ИВАНОВ И ПОПОВСКИ Премиерот Груевски смета дека Македонија во Чикаго не требало да биде претставена на толку високо ниво, повисоко отколку тоа што е нормално во вакви околности, кога на некоја земја à се прави таква неправда и се спроведува политика на двоен стандард. - Јас, лично, да бев на местото на претседателот немаше да одам, а не сум сигурен дали и министерот требаше да биде таму во услови на едно такво игнорирање од НАТО во овој изминат период. Можеби неговиот заменик ќе беше реално наше присуство наспроти очигледната незаинтересираност на најмоќните земји на НАТО за Македонија и очигледната заинтересираност по секоја цена да à бидат на услуга на Грција, преземајќи товар, ако тоа воопшто го чувствуваат како товар, на крајно непринципиелно и некоректно однесување кон земја што за членство ја малтретираат со години, а секогаш ја канат кога им треба, дали тоа е во моменти кога им треба за логистичка база, како што беше при интервенцијата во 1999 година кон Србија, или кога требаше да бидеме во Авганистан и во Ирак - вели Груевски.

Груевски во интервјуто се осврнува и на главниот виновник што Македонија и натаму е надвор од НАТО, а тоа е Грција, која недвосмислено го сопира нашиот развој и напредок за да се смени името на државата и на народот, на јазикот и севкупно нашиот идентитет. Според него, замајување на јавно ста и фрлање прав в очи е можно ста да се издејствува подобар заклучок бидејќи само врачувањето покана за прием може да се смета за успех на овој самит.

- Каков и да извлечеме заклучок, не може да биде ни приближно замена за поканата. Заклучоците се дипломатска игра без граници. На крајот победува интере сот и силата. Тоа е ситна утеха на големите сили кога ги обесправуваат помалите. Им даваат некаков заклучок како надеж и како средство за контролирање на длабоката фрустрација предизвикана од неправдата - додава Груевски. Самитот на НАТО кој, според најавите,

ќе биде најголем од неговото формирање, почна вчера, а главна тема е со стојбата во Авганистан и најавеното повлекување на војниците на алијансата до 2014 година. Македонскиот претседател ќе присуствува на денешниот со станок на земјите-учеснички во мисијата ИСАФ, а за вечерва е предвидена и средба на американската државна секретарка Хилари Клинтон со земјите-кандидатки, Македонија, Црна Гора, Грузија и Босна и Херцеговина.

МЕНДУХ ТАЧИ ЗА „СЛОБОДНА ЕВРОПА“

Во Македонија нема радикален ислам

Прашањето за радикален ислам во земјава не е ново и во зависност од случувањата се вади на маса за политички поентирања, тврди Мендух Тачи, лидерот на ДПА. - Можам одговорно да тврдам дека во Македонија нема радикален ислам, а изјавата на министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуло ска, дека извршителите на убиството кај Смиљковско Езеро се радикални исламисти е смешна, помалку трагична и служи за заплашување - вели Мендух Тачи, претседателот на ДПА, во неделното интервју за радио „Слободна Европа“.

Тачи објаснува дека ако извршителите се радикални исламисти, тогаш тоа е организирана структура која повторно би можела да изведе таква акција. - Кога имате јавно соопштение од Стејт департментот, во кое се вели „ги очекуваме фактите“, тоа е дипломатски јазик, а кога би ги појасниле изјавите, тие велат немате факти и немате аргументи. Зошто министерката не ни кажува кој е концесионер, дали тоа може да биде еден банален конфликт? Мислам дека таквите квалификации се дадени од преголемиот страв да се прозбори дека

можните сторители се Албанци или Македонци. Случувањата по убиството, вели тој, се сценарио на владејачката коалиција. - Коалиционите партнери се обидоа да ни поглумат малку тензија, да нè убедат дека сме во опасност, да ја убедат или принудат, според нив, меѓународната заедница да нè прими во НАТО. Кога видоа дека овие работи можат да станат многу сериозни, наредија да се повлечат луѓето што ги инстриурале од ваквите манифестации - вели Тачи.


4

ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

СПОМЕНИЦИТЕ НА ПЛОШТАДОТ МАКЕДОНИЈА ОСТАНАА ДА СЕ ЧУВААТ САМИ

Александар остана без фалангата

Никој не знае каде се и дали воопшто патролираат телохранителите од агенцијата што го доби скапиот договор за чување на спомениците од проектот „Скопје 2014“ Катерина ГЕТЕВА

Т

е лохра ни те ли те што на кра јот од минатата година Општина Центар ги ангажираше да му го чуваат грбот на Воинот на коњ, најскапиот споменик на плоштадот Македонија, никаде ги нема. „Лупус“, агенцијата што пред извесно време беше сопственост на сопругата на личниот телохранител на премиерот, Дејан Митревски-Урко и на сопругата на неговиот кум Влатко Стефановски-Рамче, на почетокот од годината склучи договор со Оп шти на Цен тар за за шти та на скапи те споме ни ци од про е ктот „Скоп је 2014“. Но и по неколку ме сеци од договореното, нема трага од обезбедувањето на спомениците. Оп шти на Цен тар рас пи ша тен дер со кој бараше агенција што ќе врши 24-часовен над зор и за шти та за споме ни ци те откако во ноември минатата година во вандалски чин беа скршени дел од мермерните ска ли на фонтаната над која е исправен Александар со Буке фал. Според Општината, агенцијата на Урко и на Рамче, „Лупус“, има ла најповолна цена за физичко и патролно обезбедување. За секој споменик на пло шта дот, до го во ре но е да има по двајца телохранители, а покрај тоа договорена е патрола по дванае сет пати на ден за че ти ри те ла во ви на мо стот Го це Дел чев.

Така најскапиот споменик доби и најскапо плате ни те лохра ни те ли. Цен тар од де ли околу 16.000 евра од општинската каса за обезбедувачи на спомениците. Буке фал и Але ксан дар, спо ред до го во ре ното, тре ба да се под 24-часовен над зор. „Лу пус“ до би ан гаж ман и на коп но и на вода. Освен за Воинот, за истите пари, деноноќно пред очите на обезбедувачите треба да се и две фонтани во реката Вардар, споме ни ци те на Го це Дел чев, Да ме Груев, М. А. Чен то, Ди ми три ја Чу пов ски, цар Са мо ил, Ју сти ни јан, и на ге ми џии и Лет ни ко ве цот на пло шта дот, Македонски бранители и АСНОМ во паркот Жена-борец и во Карпош, статуите на св. Кирил и Методиј, св. Климент и Наум од другата страна на Вардар. Под ангажман на „Лупус“ паднаа и четирите лавови на мо стот Гоце Делчев. Дванае сет пати за ед но де но но ќие тре ба да патроли ра „Лу пус“ околу лавовите. Половина година поми на, но ни ту споме ни ци те, ни ту граѓаните обезбедување на плоштадот не видоа, барем не како што е договорено меѓу Центар и „Лупус“. Договореното, очигледно, остана само на хар ти ја. Не ма тра га од ка кво би ло обез бе ду ва ње на пло шта дот. „Ден“ на пра ви ан ке та ме ѓу гра ѓа ни те. Пра шавме да ли зна ат де ка обез бе ду ва ње го чу ва „Во ин на коњ“. - Не сум ги видел на плоштад, можеби

ПОСТОИ ЛИ УШТЕ АГЕНЦИЈАТА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ„ЛУПУС“? Сопругата на Дејан Митревски-Урко пред неколку месеци го продаде сопственичкиот удел од агенцијата за обезбедување лица и имот „Лупус“, објави неделникот „Фокус“. Како единствен сопственик на „Лупус“ остана да фигурира сопругата на партнерот на Урко, Рамче, Верица Милев-

ска Стефановска. „Фокус“ пишуваше дека „Лупус“ повеќе нема да постои и ќе се преименува во друга агенција, која ќе стане семеен бизнис на Рамче. Еден од најпознатите фирми во приватното обезбедување издиша. Веќе неколку месеци не постои ниту веб-страницата на „Лупус“.

се скриени некаде... Јас колку што гледам, нема овде луѓе во униформа што ги чуваат спомениците, само полицајци се шетаат понекогаш - беа дел од одговорите. Но, и покрај тоа што никој до граѓаните нема видено никакво обезбедување, Општи на Цен тар, ко ја го пла ќа „Лу пус“ за чу ва ње на скапи те зда ни ја, тврди де ка обезбедувањето е тука. - Според договорот, агенцијата „Лупус“ со 24-часовно физичко и патролно обезбедување треба да ги контролира фонтаните и спомен-обе леж јата во сопс тве ност на Оп шти на Цен тар на след ни ве ло ка ции: пло штад Ма кедо ни ја, Же на-парк, Кар по шо во во ста ние, МА НУ, Со бо рен храм, мост Гоце Делчев – рече Јовица Ацковски, портпаролот на Центар.


ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

5

Само уште партиите се палат на рејтинзи

Последните анкети што покажуваат пад на рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и доближување на СДСМ на само неколку проценти, се резултат на зголеменото незадоволство кај граѓаните од општата ситуација во земјава, а не од активностите на опозицијата и од најавените чекори за нејзина поголема активност во пресрет на локалните избори. Анкетите и рејтинзите, без разлика дали тие покажуваат предност на власта или на опозицијата, нема битно да влијаат во изборот на граѓаните и најмногу им служат на партиите одблиску да ја согледаат состојбата на терен. Ваков е ставот на познавачите на политичките случувања откако агенцијата „Рејтинг“ и Институтот „Димитрија Чуповски“ викендов излегоа со анкети за поддршка на партиите кај граѓаните. Според „Рејтинг“, разликата меѓу ВМРО-ДПМНЕ во однос на СДСМ драстично се топи и во моментот таа изнесува нецели четири проценти во однос на владејачката партија. Истражувањето на „Димитрие Чуповски“, пак, кое беше објавено непосредно по тоа на „Рејтинг“, покажа дека ВМРО-ДПМНЕ и натаму ужива најголема поддршка кај граѓаните, со повеќе од двојна предност во однос на СДСМ. Иста е состојбата во албанскиот блок, каде ДУИ е неприкосновена, во однос на ДПА и на НДИ на Руфи Османи. Според експертите, тоа што треба да загрижува е што константно се зголемува бројката на луѓе што не сакаат да гласаат за ниту една партија, што е показател дека кај граѓаните постои разочараност од активноста на тие за кои дотогаш гласале. Политичкиот аналитичар Алберт Муслиу смета дека партиите се влезени во еден

16.000 ЕВРА ОДНАПРЕД ЗА „ЛУПУС“? Според тендерската документација, која Општина Центар ја објави на Бирото за јавни набавки, стои дека исплатата за обезбедувањето на фонтаните и на спомениците ќе се изврши со доставување фактура за извршената услуга во рок од 15 дена по достава на фактура. Од Општината не одговараат дали „Лупус“ парите за ангажманот ги добила однапред или, пак, било договорено плаќањето да оди месец за месец. Единствената информација која ја добивме од Центар е дека се одделени околу 16.000 евра за обезбедувањето ангажирано од „Лупус“.

внатрешен круг на самозалажување бидејќи тие од интерните анкети што ги спроведуваат знаат колкава поддршка имаат кај граѓаните и дека не им се потребни анкети да им го потврдат тоа. - Реално е по шест години владеење да има одреден пад на рејтингот на ВМРОДПМНЕ. Разликата е во тоа што падот на популарноста на власта не значи дека автоматски се зголемува поддршката кај опозицијата, туку тоа е резултат на состојбата во земјата - смета Муслиу. ВМРО-ДПМНЕ не пропушти завчера да обвини дека анкетата на „Рејтинг“ е нерелевантна и не ја отсликува реалната ситуација. Според партијата, тоа што на чело на „Рејтинг“ е синот на истакнатиот член на СДСМ Ѓорги Спасов, говори дека анкетата е необјективна и дека на овој начин партискиот лидер Бранко Црвенковски го залажува членството дека се топи предноста на власта. Извори од СДСМ, пак, велат дека тоа што партискиот институт на власта излегува со анкета веднаш по таа на „Рејтинг“, во која мораат да го „билдаат“ рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ, доволно говори дека власта е загрижена и дека наскоро можеме да очекуваме слични анкети. Политикологот Владимир Божиновски е убеден дека односот на силите меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е горе-долу ист бидејќи во последниве неколку месеци не се случиле битни промени во државата што може да предизвикаат поместување во рејтингот. Според него, нема пад на рејтингот на владејачката партија ниту, пак, поддршката за опозицијата значајно се зголемила. И.Ч.

Јакимовски во полноќни инспекции во Карпош

Градоначалникот на општина Карпош, Стевчо Јакимовски, деновиве на работното ме сто се појавувал видно изморен и ненаспан, а вработените во општината се прашувале што е причината за ова. Работите се расчистиле откако станало јасно дека градоначалникот правел полноќни инспекции по улиците на општината. Јакимовски одел во инспекција на чистачите задолжени за улиците за да провери дали си ја вршат работата за која се платени. Во последно време имало поплаки од граѓаните дека дел од улиците во Карпош останувале неисчистени, па градоначалникот решил да провери во што е работата, однос-

но да работи и во трета смена. Дел од работниците Јакимовски ги нашол како одмораат наместо да работат и им се заканил дека ќе ги избрка од работа. За да не настрадаат, сега сите работници што се ангажирани од Општината се на штрек кога ќе се појави Јакимовски, па затоа и улиците во Карпош сега се почисти од порано. Пред неколку ме сеци и градоначалникот на Прилеп, Марјан Ристе ски, на необичен начин ја проверуваше будно ста на службите во општината, па дури и на празник, по полноќ пријави непо стоечки пожар за да провери дали пожарникарите ќе стигнат навреме. Т.А.


6

ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ИНТЕРВЈУ СО АЛЕКСАНДАР ПЕТРЕСКИ, ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОХРИД

Охрид е под економ

Во Охрид пристигнаа два автобуси полни со инспектори, кои дојдоа да соберат арач за да се полни државната каса, но тие пари не се користат за да им се помогне на граѓаните, туку за да се доврши проектот „Скопје 2014“, вели Петрески Тони АНГЕЛОВСКИ

Г

радоначалникот на Охрид, Александар Петрески, е еден од малкуте опозициски кандидати што на последните локални избори успеаја да го победат кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ, а слична разврска најавува и на наредните локални избори иако сè уште не се знае дали тој повторно ќе биде изборот на СДСМ. Петрески во интервјуто за „ДЕН“ зборува за проблемите што му ги прави централната власт, кривичните пријави, кои во последно време зачестија против него и неговите соработници, најавата за наплата на влез во Охрид, обвинувањата дека ја штити градежната мафија... Владејачката ВМРО-ДПМНЕ деновиве постојано Ве обвинува дека сте ја презадолжиле општината и дека таа поради долговите не може да си ги врши редовните функции. Колкав долг има Општина Охрид? - Тоа е уште една исконструирана лага на ВМРО-ДПМНЕ, која, како и многупати досега, ги извртува фактите за да ја тргне од себе одговорноста за нејзиното катастрофално владеење. Не признаваат дека секојдневно ја заложуваат и задолжуваат Република Македонија. ВМРО-ДПМНЕ толку ја презадолжи државата што во периодот од 2013 до 2017 година, кога ќе пристигнат за наплата најголемиот дел од долговите, Македонија може да дојде во многу потешка ситуација отколку што сега е Грција.

Тие не покажаа никаков интерес да à помогнат на општина Охрид, туку ги кочат сите наши проекти. И покрај таквиот же сток притисок на централната власт, локалната самоуправа функционира и реализира важни проекти. За времето кога јас сум градоначалник, направено е неколкупати повеќе од времето кога со Охрид раководеше ВМРО-ДПМНЕ. Наследив долг од 12 милиони евра, но со домаќинско работење долгот е преполовен. Доколку нивниот министер за финансии ја потпишеше согласно ста за земање кредит, стариот долг ќе го вратевме и ќе создадевме услови за побрз развој на општина Охрид. Одговорно тврдам дека општината, за времето откако јас сум градоначалник, не е дополнително задолжена и дека многуте изградени инфраструктурни објекти се платени. Во последниов период зачестија и кривични пријави против Вас и Вашите вработени, како и за фирмите што соработуваат со Вас. Зошто кривични пријави кога велите дека работите законски? - Поднесувањето кривични пријави против мене, вработени во локалната администрација и против фирмите со кои соработуваме е очигледен притисок на централната власт. Кривичните пријави се неосновани, а се подне суваат единствено од политички реваншизам зашто локалната власт не е во рацете на ВМРО-ДПМНЕ. Тие што ги поднесуваат неоснованите кривични пријави треба да знаат дека можат да одговараат и тие да добијат кривични пријави. За

ДАНОК ЗА ВИКЕНД-ТУРИСТИТЕ Имавте иницијатива да им наплаќате на туристите и влез во градот, особено на тие од Скопје? - Тоа никогаш не сум го рекол и жалам што некој ја злоупотреби мојата изјава во која истакнав дека на влезовите на Охрид, како и во други градови, треба да се наплаќа патарина. Со изградбата на автопати кон Охрид, исто како што е кон Скопје, треба да се наплаќа патарина. Моето барање беше од собраните средства да се одвои дел што ќе се

употреби за подобрување на инфраструктурата во Охрид и условите за престој на туристите. И натаму стојам на ставот дека тие граѓани што не живеат во Охрид, а имаат станови и викендички треба да плаќаат данок, кој го има во сите земји и е познат како данок на луксуз. Тоа е вообичаена практика во многу развиени земји, па зошто е чудно кога би се применувала и во нашата држава, во која постојано се зголемува бројот на социјално загрозените семејства.

же стоките притисоци по стојано ги информирам дипломатските претставници со кои се среќавам и очекувам нивна поддршка. Во зградата на локалната самоуправа секојдневно се присутни полициски и други инспектори кои го попречуваат нормалното функционирање на администрацијата и контактите со граѓаните. Сигурен сум дека ваква практика нема ниту во тоталитарните системи. Колку фирми од Охрид се блокирани од УЈП и која е причината за тоа? - Немам точни податоци, но во контактите што ги имам со претставниците на бизниссекторот, сите ми се жалат на постојаното присуство на разни инспекции. Тие им изрекуваат екстремно високи казни и за различни наводни прекршоци им ги блокираат сметките. Многу сопственици не можат да го издржат огромниот финансиски притисок и сами ги затвораат своите фирми. Владејачката ВМРО-ДПМНЕ очигледно Охрид го става под класично економско ембарго. Постојано, како што беше и деновиве, доаѓаат по еден или два автобуси полни со инспектори кои ги контролираат охридските фирми. Многумина бизнисмени велат дека контролите се прават селективно, но плашејќи се од реваншизам не сакаат да зборуваат јавно. Зошто во Охрид не се спроведува процесот на децентрализација? - Не само во Охрид, туку во сите општини не се спроведува процесот на децентрализација и затоа во Македонија нема демократија. Посебно овој процес е забавен во општините каде градоначалници се кадри на СДСМ. Охрид сè уште го нема добиено во сопственост државното неизградено градежно земјиште иако ги исполнува сите услови. Не ни дозволуваат кредитно да се задолжиме за да ги расчистиме старите долгови и ни го сопираат реализирањето на капиталните инвестиции. Постојано ни доцнат и ни го кратат враќањето на ДДВ. Слободно можам да речам дека Охрид е под целосно политичко- економско ембарго на централната власт. Во општините, пак, каде градоначалниците се од ВМРО-ДПМНЕ, Владата на разни начини субвенционира или целосно финансира проекти, а тоа им се припишува како активност на општините. Тоа значи дека нема реална децентрализација, туку дека сè зависи од волјата на централната власт. Колку пари ви должи централната власт со тоа што не ви врши поврат на ДДВ? - Исто како на компаниите, така и на општините, централната власт им го скусува враќањето на ДДВ. Враќањето на ДДВ не са-


ВЕСТИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

7

ско ембарго мо што се скусува, туку и нередовно се исплаќа. Тоа е очигледен притисок врз опозициските градоначалници и фирмите што работат со општините. Компаниите не смеат да се бунат против оваа појава зашто ако го направат тоа, утредента ќе им пуштат разно-разни инспекции кои ќе ги казнат со износи што се повисоки од тоа што им го должи државата. Изминативе неколку дена во Охрид пристигнаа два автобуси полни со инспектори кои пустошат низ охридските фирми. Дојдоа да соберат арач со кој се полни државната каса. За жал, тие пари не се користат за да им се помогне на граѓаните, туку за да се доврши проектот „Скопје 2014“ и другите ненаменски трошења. Колку инвестиции имате во општина Охрид за време на Вашиот мандат, а колку инвестиции има од централната власт? - Ако се имаат предвид ингеренциите на општините, очигледно е дека капиталните инвестиции треба да ги реализира централната власт, која, за жал, има селективен пристап. Градоначалниците, во рамките на расположивите средства, инвестираат, пред сè, во решавањето на инфраструктурните проблеми во општините. Општина Охрид сигурно е една од најуредените средини. Доволно е да се посетат околните градови и секој може да ја забележи разликата. Во мојот мандат се поставени 250.000 квадратни метри асфалт, 60.000 квадратни метри бетонски плочки, изградени се 25 километри фекална и 12 километри канализациска мрежа, 12 километри водоводна мрежа, четири кружни крстосници и уште многу други помали проекти. Го решивме проблемот со водовод и со канализација во големите селски населби Пештани, Велгошти, Лескоец и Подмолје, а сега се работи во Горно и Долно Лакочереј. Централната власт, пак, изминативе шест години многу малку има инвестирано во Охрид, а тоа што е инвестирано е промашено. Наместо 10 милиони евра да се потрошат за градење на колибите во Градиште, граѓаните бараа тие пари да се инвестираат во инфраструктурата на охридското крајбрежје и во завршување на колекторскиот систем. Наместо 30 милиони евра да се трошат на возобновувањето на Свети Климентовиот универзитет на Плаошник, проект кој можеше да причека, со помалку пари ќе се отвореше нов современ универзитетски кампус на локацијата кај касарната. Зошто не ги рушите дивоградбите во селото Трпеица ниту дивоградбите во центарот на градот? - Случајот со Трпеица без потреба го ис-

политизираа пратениците на ВМРОДПМНЕ од Охрид. Тие наместо да се залагаат за решавање на проблемот во рамките на законот, го раскараа населението за ситни партиски интереси. Нашите инспекциски служби за дивоградбата во Трпеица, како и за сите други на подрачјето на општината, имаат донесено решенија за уривање и по нив ќе се постапува. Знаете дека во тек е процесот на легализација во кој треба да се утврди што ќе се легализира. Одговорно тврдам дека тие објекти што нема да се ле га ли зи ра ат веднаш ќе бидат урнати.

НЕМАМ ОДЛУКА ЗА ТРЕТ МАНДАТ На списокот за митинзи што СДСМ ги предвидува за почеток на т.н. „будење“ на опозицијата, а на кои ќе се претставуваат и кандидатите за градоначалник, го нема Охрид. Дали е тоа знак дека СДСМ подготвува друг кандидат кој наместо Вас би одел на наредните избори? - Распоредот на најавените митинзи го прави централата на СДСМ во Скопје и најверојатно направиле процени во кои градови и какви активности ќе реализираат. Јас засега не

размислувам дали ќе се кандидирам за трет градоначалнички мандат, туку се трудам успешно да ги завршам планираните проекти. Мислам дека прашањето околу кандидатурата бргу ќе се реши. Кандидат на СДСМ за градоначалник на Охрид треба да биде човек кој има најмногу шанси да победи. Дали ако СДСМ не Ве кандидира ќе одите сам на избори? - Мислам дека нема да се случи ни едното ни другото.


8

ПАРИ

Власта се надева на дел од кинеските 10 милијарди евра Македонија е првата земја што ги презентираше инвестициските можности пред 500 кинески компании во пет града откако кинескиот премиер Вен Џиабао најави дека оваа економска сила ќе инвестира 10 милијарди евра во централна и источна Европа. За премиерот Никола Груевски посетата е успешна. - Би рекол дека сме прва земја што настапува во Кина откако пред две и пол недели кинескиот премиер на средбата со премиерите на централна и источна Европа објави дека државата ќе алоцира 10 милијарди долари за поддршка на кинеските компании за инвестирање во земјите од источна Европа. Ние сме прва земја што доаѓа да се претстави пред кинеските власти, кои одлучуваат за распоредот на тие средства, и пред бизнисмените што треба да побараат пари за да инвестираат во некоја од земјите во Источна Европа изјави Груевски. Премиерот се надева дека со продолжена комуникација Владата ќе успее дел од тие инвестиции да привлече во Македонија. Последниве години Кина е на листата од 20 земји со кои Македонија остварува најголем обем на трговска размена. Со размена од околу 482 милиони долари, Кина лани беше во првата десетка, односно на деветото место.

Понеделник, 21 мај, 2012 година

МАКЕДОНСКИТЕ ИЗВОЗНИ КОМПАНИИ СО ЗНАЧИТЕЛ НО НА

Се тенчат и па нарачките од

„Бошков мост“ ќе се гради наесен? Европската банка за обнова и развој, која го финансира проектот ХЕ „Бошков мост“, објави извештај со кој потврдува дека жалбата на здружението „Еко-свест“ за проектот е основана. По ова ќе следува нова постапка за детална анализа, процедура што ја прекршила банката во процесот на одлучување по проектот. Конкретно, треба да се утврди дали ЕБОР правилно ги оценила ризиците по живиот свет, особено за балканскиот рис, дали ги проценила кумулативните ефекти врз климата и врз животната средина на сите хидропроекти планирани во националниот парк, дали добро ги анализирала сите можни алтернативи на проектот... Постапката би требало да заврши најдоцна есенва, кога ќе бидат предложени мерки или други решенија за отстранување на негативните ефекти на проектот врз животната средина. Во ноември лани, пред директорите на ЕБОР да одлучат за финансирање на проектот, Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ поднесе жалба дека банката не ги следела еколошките процедури во процесот на одобрување.

Мишко ИВАНОВ

К

ризата во еврозоната ги разниша големите македонски извозни компании. Намалената побарувачка од странство, каде што и ги извезуваат своите производи, силно удри по нашите компании. Тие беа принудени да пуштат дел од вработените на принуден одмор, значително да ги намалат трошоците, а сепак, колку-толку, да се одржуваат на светските пазари. Компанијата за производство на железни и челични слабови и лимови „Макстил“ од среда повтор-

но ќе го воспостави нормалниот режим на работа. Во погоните на челичарницата и на валалницата вработените се враќаат на работа. Конкретно, едносменското ќе биде заменето со двосменско работење. - Точно е дека имавме мала редукција, но од 23 мај се враќаме во нормален режим на работа. Сепак, сè е од привремен карактер. Ништо не се знае со оглед на турбуленциите во Европа. Пазарот е доста проблематичен, и ценовно и конјуктурно. Сега, сè што правиме е со помалку трошоци за да го одржиме производството. Моментално произведуваме по 20.000 тони месечно - ве-

ли за „Ден“ Александар Панов, директор на „Макстил“. Притоа, по сочи, неможно е да се прогнозира кога може да се очекува стабилизирање на пазарот. - Не очекувам промена на ситуацијата до први септември. А, што ќе се случува потоа, не знаеме - додава Панов. Од „Макстил“ и во својот извештај истакнаа дека ја почнале годинава во исклучително тешки услови на стопанисување. Во текот на првите три ме сеци, компанијата регистрира намалување на нарачките, како и пад на продажните цени. Во таква со стојба купувачите се во очекување на понатамош-


ПАРИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

МАЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО

рите и странство

Проблемите на извозните компании се лоцирани токму во намалената побарувачка од странство, високите цени на енергенсите, поскапувањето на репроматеријалите и во тешкиот пристап до пари

но намалување на цените и се воздржуваат од доставување нови нарачки. На домашен терен, пак, сериозен проблем претставува снабдувањето со природен гас од „Макпетрол“ и свртувањето кон многу по скапо алтернативно енергетско решение, кое дополнително ја отежнува и онака тешката состојба. Во првиот годинашен квартал, на производен план во делот на полуфабрикатите, производството е намалено за 20,5 проценти, споредено со првото тримесечје од минатата година. Обемот на продажба во текот на првите три ме сеци е речиси 25,4 проценти помал од истиот период лани. Приходите од продажба до стигнаа околу 22,7 милиони евра, што претставува намалување од 14,3 отсто споредено со истиот период од 2011 година. Од друга страна, вкупните расходи од 21,1 милион евра, и во однос на првото ланско полугодие, бележат намалување од 25,8 проценти. Компанијата заклучно со март годинава, со финансиската интервенција на своите принципали, покажа позитивен финансиски резултат од 6.600 евра. Освен тоа, во истиот период минатата година компанијата оствари загуба од половина милион евра. За домашната експертска јавност проблемите на извозните

компании се лоцирани токму во намалената побарувачка од странство, високите цени на енергенсите, зголемувањето на цените на репроматеријалите и во тешкиот пристап до пари. Според нив, токму ова е и причината за падот на индустриското производство. Последните податоци од Државниот завод за статистика, кои регистрираа минус кај индустриското производство за цели 8,5 проценти во споредба со истиот период лани, само ги потврдуваат лошите показатели за економската политика, коментира домашната експертска јавност. Владата мора итно да преземе мерки за да го запре овој тренд, кој сигурно ќе го разниша и растот на БДП, сугерираат експертите. - Падот на индустриското производство не е ништо ново во изминатиов период. Но, секако, претставува голема опасност ако има последователно квартално опаѓање - да стигнеме до рецесија. Ние сме во економска криза перманентно. Излезот од ова е Владата навреме да се ориентира кон бизнисот, да му даде поддршка и да го олабави од постојаниот притисок. Државата треба да почне веднаш да ги сервисира долговите и да ги остави компаниите, условно кажано, да дишат - изјави неодамна за „Ден“ Предраг Трпевски, професор на Економскиот факултет при УКИМ.

9

Конференција за извонредни деловни резултати „Бизнис екселенес шоу“, конференција за подобрување на работењето, ќе се одржи на 31 мај во Скопје. Се работи за платформа за вмрежување, целодневен мултимедијален настан со предавања, панел-дискусии, видеопроекции, јавувања во живо на врвни експерти, музика, мини-саем и можност за бесплатни персонализирани консултантски совети на различни теми и области. На едно место ќе се соберат претставници на академската средина, бизнисите, институциите, коморите и на консултантите. Повеќе од 30 експерти ќе бидат достапни за дискусија и за размена на знаење и на искуство за компаниите и управата да ги подобри своите перформанси и да се постигне извонредност во работењето. Ќе бидат презентирани сознанија за новите глобални трендови во управувањето, како и практиката на најдобрите компании. Меѓу другите, свои обраќања ќе имаат Димитриос В. Никола-

идис, експерт за маркетинг, менаџмент и за односи со јавност, Денис Л. Вилкокс, еден од најпознатите светски експерти за односи со јавност, актуелен советник на американскиот претседател Барак Обама, Владимир Димитроф, експерт за деловни и технолошки стратегии, Веран Матиќ, сопственик, главен и одговорен уредник на српската независна радио-телевизија „Б92“, Тауно Кекале, експерт за управување со квалитет и за иновации... Исто така, на посебна панелдискусија ќе се обратат и амбасадорите на САД, Обединето Кралство, Словенија и на Австрија, како и претставници на најдобрите компании во Македонија. „Бизнис екселенес шоу“ е во организација на „Уна логика“, Европскиот центар за мир и развој на Универзитетот за мир основан од ОН и на Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење, а со поддршка на Министерство за образование и наука.


10

ПАРИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

БЕСПЛАТНИТЕ АЛТЕРНАТИВНИ ИЗВОРИ НАСПРОТИ ЦЕНИТЕ НА СТРУЈАТА И НА ПАРНОТО

Сончевата енергија заштеди 81 милион

Ако сите 600.000 домаќинства инсталираат соларен термален колектор, годишно ќе се заштедат 144.000 мегават-часови, односно 5,040 милијарди денари

С

о воведување соларен термален колектор во својот дом, годишно едно домаќинство заштедува околу 2.400 киловат-часови за користење околу осум месеци, односно 8.400 денари. Доколку сите домаќинства во земјава, околу 600.000, инсталираат соларен термален колектор, годишно ќе се заштедат 144.000 мегават-часови, односно 5,040 милијарди денари, изјави министерот за економија, Ваљон Сараќини, при по сетата на домаќинство кое веќе има инсталирано и користи сончев колектор. - Климатските карактеристики на Македонија овозможуваат поволни услови за успешен развој на сончевата енергија, што нè поттикна да го објавиме четвртиот по ред повик за надоместување на дел од трошоците за купување и за вградување соларни колекторски системи во домаќинства за 2012 година. Посетата на домаќинство со веќе инсталиран соларен колектор ја користам да се уверам од прва рака за заштедите и, воопшто, за придобивките што се реализираат со вградувањето ваков систем - рече министерот. Притоа, упати апел до домаќинствата да се пријават на повикот кој трае до 31 мај, да ја искористат можноста за поставување сончеви колектори бидејќи оваа мала инвести-

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

ција многу бргу ќе им се исплати. Сите што ќе аплицираат ќе бидат извлечени на транспарентен начин, при што ќе добијат надомест од 30 проценти од направените трошоци, но не повеќе од 300 евра. Досега вкупно се субвенционирани 1.420 домаќинства (во 2007 и во 2009 година по 500, а лани 420). За оваа намена до сега од буџетот се исплатени 21.869.672 денари. Цените на струјата и на парното греење, кои постојано се зголемуваат и претставуваат огромен товар за буџетот на домаќинствата, треба да ги насочат граѓаните кон алтернативните изФРАНК

ДОЛАР

18 МАЈ 2012

НБРМ

61,6

76,9

51,3

48,6

продажен

61,65

77,40

51,8

49

куповен

61,35

75,80

50,6

47,6

Менувачници

вори на енергија, односно кон сончевите колектори. Нивната примена, според експертите, на годишно ниво, на корисниците ќе им овозможи заштеда од повеќе стотици евра. Сепак, податоците упатуваат на фактот дека граѓаните сè уште не се доволно информирани за ефектите што се постигнуваат со искористувањето на сончевата енергија. Соларни системи инсталирале повеќе од 5.000 домаќинства. Експертите образложуваат дека за околу 500 евра едно домаќинство може да купи два сончеви колектори и еден сончев бојлер. Нивниот рок

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.917,33

5,54

0,29%

МБИД

1.829,82

4,97

0,27%

120,99

0,00

0,00%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ќе ни евра

на траење, пак, е 25 години. Грубите пресметки, пак, покажуваат дека годишната заштеда би достигнала повеќе од 1.000 евра. Според експертската јавност, апсурдно е тоа што со дури 280 сончеви денови годишно, Македонија купува скапа струја. Наспроти тоа, земјите како Австрија, Германија, Франција, каде бројот на сончеви денови е многу помал, се лидери во искористување на сонцето. Анализите покажале дека про сечните дневни потреби од санитарна топла вода за про сечно македонско домаќинство, во зависност од навиките, се меѓу 200 до 300 литри дневно. За тоа е потребна колекторска површина од четири до шест квадратни метри. Колективните станбени згради, пак, според експертите, се во предност при инсталирањето вакви уреди во однос на индивидуалните куќи, затоа што, меѓу другото, и инвестицијата побргу се враќа. Според резултатите од истражувањето, направено во текот на 2010 година од странски стручњаци, ако само еден процент од жителите на Скопје користат термални сончеви уреди, би се остварила годишна заштеда од 12.700 мегават-часови енергија, што е еднакво на илјада тони екстра лесно масло за горење. Зашто, во главниот град, просечниот број на сончеви часови годишно е 2.200.

11

Ќе се бараат докази за потеклото на градежниот материјал

Намалување на можноста за нелегално експлоатирање градежен материјал и негова примена е дел од предложените измени на Законот за градење што Владата ги достави до Собранието. Целта на измените и на дополнувањето на овој законски акт, според информацијата од Министерството за транспорт и врски, е да се пропише обврска за изведувачот да обезбеди докази за пе сокот, чакалот и за градежно-техничкиот камен што ги користи при изградбата и на тој начин да се спречи употребата на нелегално ископаните материјали. Измените предвидуваат при градењето надлежниот инспектор да утврди да ли изведувачот обезбедил докази за потеклото на градежно-техничкиот камен, градежниот пе сок и чакал. Доколку констатира неправилно сти, за тоа го

изве стува надлежниот орган кој го издал одобрението за градење, како и Државниот инспекторат за техничка инспекција. Прекршувањето на овие одредби повлекува глоби во износ од 15.000 до 17.000 евра за правните лица – изведувачи. Глоба од 9.000 до 11.000 евра е предвидена и за одговорното лице, а со износи од 7.000 до 9.000 евра ќе се казнува инженерот за изведба ако при изведувањето на градбите не обезбеди докази за потеклото на градежниот материјал. Измените се изготвени по одржаните работни средби со претставници на Сојузот на стопански комори на Македонија, а по констатираното незаконско експлоатирање на овие градежни суровини, што се смета за кривично дело, информираат од ресорното Министерство.

Во темница 10.000 семејства

ИЗВЛЕКУВАЊЕТО НА 9 ЈУНИ На 9 јуни ќе се одржи јавно извлекување на лицата што ќе го остварат правото на надомест на дел од трошоците направени за купен и вграден соларен колектор. Сите што доставиле барање за надомест на дел од трошоците, имаат право да присуствуваат на најавното извлекување, се вели во програмата за изменување и дополнување на програмата за надоме стување на дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинствата за годинава. Повикот од Министерството за економија трае до 31 ме сецов. Тие што ќе го остварат правото на надомест, во рок не подолг од четири ме сеци од денот на извлекувањето, ќе бидат по сетени за да се направи увид дали соларниот термален колектор е инсталиран. Потоа ќе следи исплата на надоме стот.

Екипите на ЕВН Македонија веќе седум дена масовно ги исклучуваат должниците што не ги платиле сметките за струја. За само една недела, според информациите на „Ден“, исклучени се повеќе од 10.000 корисници во целата земја. Неофицијално се дознава дека дневно има и по 3.000 налози за исклучување, што треба да ги реализираат екипите на ЕВН. По масовната акција од ЕВН Македонија, забележливо на шалтерите е дека сè повеќе должници почнуваат да ги плаќаат сметките. Насекаде низ земјава се исклучуваат тие што не платиле навреме за

потрошената струја и не ре агира ле на опомените обележани во сметките. Од ЕВН Македонија апелираат на редовност при плаќањето на сметките за да се одбегнат сите непријатности што произлегуваат со нивното ненавремено плаќање. Паралелно со исклучувањата на должниците, ЕВН се справува и со крадците на струја. Од почетокот на годинава па до сега откриени се повеќе од 3.200 кражби на електрична енергија. Притоа, украдени се повеќе од 35 милиони киловат-часови електрична енергија, односно 4,5 милиони евра.


12

ДОСИЕ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

Кривична пријава за генералниот директор на ФКН од Неготино Кривични пријави за перење пари се поднесени за неколкумина директори од неготинската фабрика за кабли, кои во 2001 и во 2002 година испрале 2.700.000 евра и околу 1.300.000 долари. Според МВР, кривично ќе одговараат тројца директори кои 10 години вршеле континуирано прене сување на капиталот од ФКН од Неготино преку фирмите „Алскоп“, „Интер кабел“ и „Браско“. За перење пари, осомничени се 70-годишниот Б.Ј., кој е и акционер во компанијата со 5,65 проценти сопствени акции, управител на германската фирма „Алскоп ГМБХ“ од Франкфурт и потписник на нерезидентната сметка на друштвото „Браско спол“ од Братислава – Словачка. Кривичната пријава е подне сена и против Ј.Ј. (47), претседател на одборот на директори на ФКН и еден од управителите на „Алскоп ГМБХ“,

како и против 27-годишниот Н.П., одговорно лице во „Интер кабел“ и акционер во ФКН и потписник на нере зидентната сметка на „Браско спол“. Според полицијата, осомничените го искористиле друштвото „Браско спол“ од Братислава и отвориле нерезидентна сметка во Комерцијална банка АД Скопје, на која како овластени потписници биле пријавените Б.Ј. и Н.П. Оваа сметка ја користеле за пренос и за прикривање на паричните средства на друштвото „Алскоп ГМБХ“, со тоа што во текот на 2001 и во 2002 година, изготвувале лажни фактури за наводно дадени услуги и продадени производи од „Браско спол“ на „Алскоп ГМБХ“, кое вршело плаќање на лажните фактури на нере зидентната сметка на „Браско спол“ во Комерцијална банка АД Скопје.

ФОТО ВЕСТ

ЛЕКОВЕРНОСТА НА ГРАЃАНИТЕ

Измами Секоја година полицијата соопштува за десетина измами што во својата креативност и техника имаат материјал за филм

С

Александар БОЖИНОВСКИ

ин му испраќал пораки на татка си дека е киднапиран за да му извлече пари, бајач изиграл братучеди баејќи им на парите, кираџија ја користел маката на газдарицата со нејзиното болно дете, лажен полициски инспектор со месеци му ја земал пензијата на постар скопјанец - приказните и техниките што ги користат домашните измамници се разноразни, а последиците за жртвите се секогаш тешки и срамни. Но, полициските билтени ни овозможуваат да забележиме само мал дел од овој мош-

Разбојници им паднаа в раце на „алфите“ ЗАПЛЕНЕТИ 16 КИЛОГРАМИ ХЕРОИН Во специјално направени бункери во внатрешниот дел на бандажите на четирите тркала на возило „ауди а-6“,при влез на возилото на граничниот премин Деве Баир полицијата пронашла 16 килограми хероин. Запленетата дрога била транспортирана од Турција, преку Р. Бугарија и Македонија, требало да стигне во Косово. Запленетата дрога, според полицијата на големо чини околу 350.000 евра, додека нејзината малопродажна цена на наркопазарите може да достигне и до 1,5 милион евра.

Уапсена петчлена група крадци во Скопје Пет момчиња на возраст од 15 до 28 години уапси полицијата под сомневање дека извршиле неколку тешки кражби во скопската населба Драчево. Уапсените Б.С. (20), Ф.Д.(19), Д.С.(24), М.С.(15) и В.Р. (28) се од населбата Пинтија во Скопје и, според полицијата, ги признале кражбите што ги извршиле, а МВР објави дека ги нашле и украдените предмети. Со апсењето на петчлената група, според МВР,

расветлени се шест кривични дела, од кои пет биле извршени во Драчево, а еден обид за кражба во Козле. Групата во која има и еден малолетник, во текот на март, април и на мај годинава, извршила шест кривични дела: две тешки кражби во куќа и во гаража, две кражби на автомобил, една кражба на велосипед и една обид за тешка кражба во средното угостителско училиште „Лазар Танев“.

Двајца ма лолетници во средата утрото ограбувале трафика на булеварот Партизански одреди во Скопје. Околу 2.30 часот, додека двајцата крадци се обидува ле да ја испразнат трафиката, налетале на патрола на мобилната единица „Алфа“. Среде кражба биле фатени М.З. (16) и Б.Ј. (20), двајцата од Скопје. Според МВР, во полициска станица двајцата разбојници по сочиле дека во кражбата учествувал и скопјанецот Г.Н.(17). Малолетниците признале дека во периодот од март до средината на мај годинава извршиле повеќе кражби, сите на подрачјето на населбите Карпош и Ѓорче Петров, велат во МВР. Тричлената група призна ла дека краделе вело сипеди од подруми, од магацин украле рачен алат за обработка на дрво, од фирма однеле еден компјутер со монитор и еден лаптоп, а извршиле и тешка кражба во бутик.


ДОСИЕ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

И КРЕАТИВНОСТА НА КРИМИНАЛЦИТЕ НЕМААТ ГРАНИЦИ

13

како филмски сценарија не специфичен криминал. Жртвите на измамниците често ги прежалуваат изгубените пари само за да го избегнат срамот од околината, истакнуваат криминолозите. Еден сликовит пример за ова беше измамата што стигна до скопските судови пред пет години кога еден Нигериец беше уапсен за правење лажни американски долари. Нигериецот на неколку скопјани им земал пари за опремата и за хартијата за изработка на фалсификувани американски банкноти, а инсистирал да му се плати за услугата соа вистински американски долари. Нудел 1.000 лажни за 100 вистински долари. Меѓу жртвите беше и познат пејач од домашната естрада, кој по многу недоаѓања се појави во судницата откако беше посочен од медиумите. На крајот, тој, со црвени образи од срам, се појави во судницата на скопскиот основен суд и даде исказ. Во спротивно Нигериецот ќе беше ослободен од обвинение поради немање докази. Другите жртви од срам не се појавија во судот. Измамите честопати се толку површни и наивни и откако ќе се расветлат за многуми-

на останува нејасно како можел некој да наседне. Пример за ова е ланскиот случај кога лажен полициски инспектор со месеци му ја земал пензијата на скопјанец под изговор дека треба да му ги провери парите дали се фалсификувани или, пак, штипјанецот кој во декември лани на свои роднини им зел 14.000 евра за да им бае за да им се множат, а потоа, се разбира, исчезнал. Светски познатите криминолози Кохен и Фелсон велат дека до измама доаѓа кога ќе се исполнат три фактори, односно кога има доволно силно мотивирани измамници кои имаат доволно потенцијални жртви за кои претходно утврдиле дека немаат заштитиници.


14

СКОПЈЕ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

СКЛУЧЕН ДОГОВОР СО ДВЕ КОМПАНИИ ЗА ИЗРАБОТКА НА УРБАНИСТИЧКИ ПЛАН

План за ски-центар тежок 80.000 евра

Избраните фирми се обврзани за 90 дена да го изработат планот, а на овој рок ќе се додаде периодот што е потребен за Општина Карпош да го усвои планот на седница

Г

Соња Т.ЈАНКОВСКА

радските власти го направија првиот чекор за изградба на скијачкиот центар на Водно, па деновиве е склучен договор со две компании за изработка на урбанистички план надвор од населено ме сто за „Ски-центар Водно“. Вредно ста на договорот е нешто повеќе од 80.000 евра, а целата по стапка ќе оди преку Општина Карпош која, како што велат оттаму, ќе ги координира работите со избраните фирми. Овие компании, освен урбанистичкиот план, треба направат ревизија на предметната планска документација и стратегиската оцена за влијание на овој проект врз животната средина. Од Град Скопје велат дека на овој начин ќе се дооформи постапката за планско уредување на проектот за скијачки центар Водно. - Град Скопје ќе го плати подготвувањето на планот, додека по стапката ќе ја води Општина Карпош. Фирмите избрани на јавниот повик се обвр зани за 90 дена да го изработат планот, а на овој рок ќе се додаде периодот што à е потребен на Општина Карпош за да го усвои овој план на седница на советот. По усвојување на планот, ќе се отвори по стапка за избор на конце сионер во согласност со законски определени

по стапки за избор - велат од Градот. Изградбата на скијачката патека на Водно се најавува веќе три години. По неколку неуспешни обиди за избор на консултантски куќи, кои требаше да ја изработат студијата за овој про ект, градоначалникот Коце Трајановски ја скрати процедурата и во март лани склучи договор во четири очи со австриската проектантска куќа „Суфаг спорт“, којашто ја задолжи да изработи проект и да најде заинтере сирани инве ститори, за што од градската каса се издвоија околу 165.000 евра. Кон крајот на ланската година беше изработена и студијата за оправдано ста на целата оваа идеја. Уште најавата за изградба на скијачки центар на Водно наиде на критики од советниците од опозицијата кои тврдат дека про ектот е целосно неиздржан, а инве стицијата ќе биде загубена, бидејќи скијачката патека е планирано да се наоѓа на

јужните падини на Водно и нема да има доволно снег. - Се сомневаме во истрајно ста на проектот, пред сè, поради временските услови, со оглед на тоа дека патеката е планирана да биде на јужниот дел од Водно. Ние баравме да се направи анализа на снежни денови за да се види дали патеката ќе опстои или, пак, конце сионерот ќе треба да набавува снежни топови, што, пак, подразбираа дополнителни огромни трошоци - вели советничката Софија Куновска. Според планот, скијачката патека ќе се протега од врвот на Водно од десната страна на Милениумскиот крст, во правец на Нерези, каде што и пред двае сетина години имало ваква патека за скијање. Градските власти сметаат дека про ектот ќе биде профитабилен бидејќи ќе биде атракција за туристите и во зимскиот и во летниот период од годината.

Без струја делови од Лисиче и од Тафталиџе Дел од корисниците од населбата Лисиче, кои живе ат на улицата Тодор Чангов и на уличките 21, 23, 25 и 57, дене ска од 8 до 11 часот ќе останат без електрична енергија. Струја ќе немаат ни домови-

те на граѓаните на улица Његошева во населбата Тафта лиџе 2, во периодот од 10 до 14 часот. Како што информира Регионалниот центар за управување со кризи на Град

Скопје, причина за прекинот во снабдувањето со електрична енергија е изведувањето инве стициски зафати во дистрибутивната електро енергет ска мрежа од екипи на ЕВН Македонија.


СВЕТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

15

СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ГИ РАЗБУДИ ИТАЛИЈАНЦИТЕ

Шест мртви и 50 повредени во Италија

Н

ајмалку шест лица загинаа, а повеќе од 50 се повредени во земјотресот со јачина од шест степени според Рихтер кој вечера изутрина ја погоди северна Италија. Се стравува дека бројот на загинати може драстично да се зголеми бидејќи има десетици затрупани луѓе под урнатините, пренесува „Си-Ен-Ен“. За јачината на потресот говори фактот што тој се почувствувал од Фиренца до Венеција и до Јужен Тирол на границата со Австрија. Најпогодена е Болоња бидејќи епицентарот на ударот бил на 36 километри од овој регион на длабочина од десет километри. Четворица од загинатите се работници што биле на трета смена на своите работни места во фабрики. Двајца од жртвите настрадале откако се урнала фабрика за керамика во местото Сант Агостино ди Ферара, додека едно лице починало откако му се урнал покривот од фабриката во гратчето Понте Родони. Четвртата жртва е жена што починала од срцев удар додека бегала од својот дом во Модена, а за последните две жртви не се знае како починале. Регистрирани се и 50 повредени од кои, за среќа, ниту еден посериозно. Спасувачките екипи сè уште го чешлаат теренот бидејќи има извештаи за затрупани луѓе под урнатините. Силниот удар оштетил десетици куќи и згради, а големи оштетувања има и на голем број историски споменици и знаменитости во повеќе градови. Во Сант Агостино се урнала камбанаријата на една црква која згмечила неколку автомобили, а во Болоња се видливи оштетувања на една историска тврдина. Во Милано како превенција се евакуирани десетици згради бидејќи се јавиле пукнатини на ѕидовите. Земјотресот кој во четири частот наутро ги разбудил Италијанците, ги натерал во паника да ги напуштат своите домови. Илјадници луѓе веднаш по земјотресот во паника излегле на улиците на Болоња, Модена, Верона, Ферара и на Ровињо. Дополнителна паника предизвикале последователните удари кои, исто така, биле со голем интензитет. Поради потенцијалната опасност од нови потреси, локалните власти ги советувале луѓето да не се враќаат во своите домови. Италијанците сè уште се сеќаваат на силниот земјотрес во 2009 година што го погоди градот Аквила при што загинаа 300 луѓе, а илјадници останаа без покрив над главата.

Силниот удар оштетил дестици куќи и згради, а големи оштетувања има и на голем број историски споменици и знаменитости

ДВА ШОКА ЗА ДВА ДЕНА

Италијанците за два дена доживеаја два големи шокови. Земјотресот дојде само неколку часа откако пред едно училиште во Бриндизи, јужна Италија, одекна бомба што уби едно 16- годишно девојче и рани уште седум ученици. Полицијата вчера уапси двајца осомничени за нападот. Тие се фатени по прегледот на безбедносните камери во близина на училиштето. Експлозијата одекнала во саботата наутро кога учениците влегувале во гимназијата „Франческа Морвиљо Фалконе“, која го носи името на сопругата на славниот ан-

тимафијашки судија Џовани Фалконе. Според италијанските медиуми, бомбата била во ранец оставен пред училиштето. Фалконе, неговата сопруга и тројца нивни телохранители беа убиени пред 20 години во атентат на сицилијанската мафија при експлозија на 500 килограми динамит. Иако сè уште никој не ја презел одговорноста за нападот, градоначалникот ја обвини мафијата бидејќи училиштето носи име поврзано со најголемиот борец против криминалот, а воедно се наоѓа во близина на судот.


16

СВЕТ

Меркел ги налути Грците Германската канцеларка Ангела Меркел навистина предложила Грција да спроведе референдум за останување во еврозоната паралелно со изборите на 17 јуни, тврди германски „Шпигел“. Ваквата порака жестоко ги налути политичарите во Грција. Антонис Самарас и Нова демократија сметаат дека во Грција предлогот на Меркел не може да се прифати бидејќи му се обраќа на грчкиот народ во погрешно време и со погрешна порака, додека Алексис Ципрас изјави дека Меркел се научила да му се обраќа на грчкиот државен врв како Грција да е протекторат. За лидерот на ПАСОК, Евангелос Венизлеос, пак, распишувањето референдум е строго во надлежност на грчката влада и на грчкиот парламент. Во статија во весникот со наслов „Еврозоната се заканува да ја исфрли Грција“, се

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ЗАВРШИ САМИТОТ НА ОСУМТЕ НАЈРАЗВИЕНИ ИНДУСТРИСКИ

Г8: Грција д држи до ев

Обама им порача на европските лидери да ги олабават мерките за штедење и повеќе да се фокусираат на политика што носи економски раст

Л

вели дека прашањето со референдумот е поставено за време на последното заседание на еврогрупата од германскиот министер за финансии Волфганг Шојбле. Тој додал дека на 17 јуни „е последната шанса“ и ако тогаш не биде формирана влада, ќе се стави крај на членството на Грција во еврозоната. На седницата Шојбле изјавил дека паралелно со изборите може да се организира референдум на кој Грците би требало со едно „да“ за еврото да ја прифатат рестриктивната програма. Според „Шпигел“, тој план бил предаден од Меркел на претседателот на Грција, Каролос Папуљас, во телефонски разговор во петокот наутро. Весникот „Етнос“ коментира дека разговорот за излегување на Грција од еврозоната не е табу-тема, а формирањето стабилна влада е главниот „клуч“ за излез од состојбата. Според весникот, има две сценарија. Првото е ако се укине кредитниот договор и државата излезе од еврозоната. Второто сценарио предвидува „олабавување“ на договорот и пари за развој, но се бара стабилна влада. За две сценарија пишува и „Катимерини“: доброто предвидува програма за развој на Грција, а лошото - враќање кон драхмата.

идерите на Г8 завчера на самитот во Кемп Дејвид во САД се заложија Грција да остане во еврозоната и ветија дека ќе ги преземат сите мерки што се неопходни за финансиска стабилност на светот. Економскиот раст и работните места се на врвот на нашите приоритети, порача домаќинот на самитот, Барак Обама. - Согласни сме за значењето на силна и кохезивна еврозона за глобална стабилност и закрепнување и го потврдуваме својот интерес Грција да остане во еврозоната и да ги почитува своите обврски се вели во заедничката декларација. Лидерите на САД, Британија, Франција, Германија, Русија, Канада, Јапонија и на Италија ветија дека ќе ги преземат сите чекори за да се изборат со финансискиот метеж што настана поради кризата во еврозоната. Тие се заложија за компормисен пат, строга буџетска контрола, но и политика на економски раст, наместо досегашната на штедење која не даде резултати. Лидерите на осумте индустриски сили се согласија дека мерките за излез од кризата не дејствуваат исто во секоја земја. Аналитичарите наведуваат дека е забележливо дека Германија полека отстапува од својот досегашен тврд став дека само политиката на штедење носи излез до кризата и дека сега повеќе се слуша зборот на новиот шеф на Франција, Франсоа Оланд, кој се залага за политика на економски раст. Во прилог на францускиот претседател, Обама им порача на европските лидери да ги олабават мерките за штедење и повеќе да се фокусираат на политика што носи економски раст.

Обама воедно е загрижен дека кризата во еврозоната може да го загрози кревкото американско закрепнување, што би влијаело на неговите шанси за изборите во ноември. - Економскиот раст и работните места мора да се на врвот од нашите приоритети - нагласи Обама. Тој рече дека се создава консензус околу потребата за промовирање на растот на работните места во Европа во услови кога континентот е соочен со должнички кризи. - Европа, секако, е многу покомплицирана. Ја имаат Грција која е соочена со политичка и економска криза, како и бавен раст и многу голема невработеност во неколку земји. Згора на сè, за да се одлучи


СВЕТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ЗЕМЈИ ВО КЕМП ДЕЈВИД

а се рото

17

Тадиќ фаворит пред Николиќ Србите вечера излегоа на вториот круг од претседателските избори што треба да го дадат новиот шеф на државата. Тие избираа меѓу Борис Тадиќ и Томислав Николиќ, двајцата кандидати што во првиот круг освоија најголем број гласови.Тадиќ, во првиот изборен круг освои 25,31 проценти од гласовите, а Николиќ 25,05 проценти, пренесува српскиот печат. Право на глас имаат 6.770.013 граѓани, кои својот глас ќе можат да го дадат на 8.390 избирачки места во земјата и во странство до 20 часот. Вториот круг од претседателските избори се одржува и на Косово, и тоа на 90 избирачки места, а гласовите од територијата на покраината ќе бидат пребројувани во Рашка и во Врање, како што беше случај и пред две недели. Според анкетите пред изборите, за фаворит важи актуелниот претседател Борис Тадиќ, бидејќи прогнозите велат дека за него би гласале околу 58 проценти од избирачите, а за неговиот противкандидат

Томислав Николиќ - околу 42 проценти. Тадиќ, кандидат на коалицијата „Избор за подобар живот“, се кандидира за третиот и последен мандат. Николиќ, кој е кандидат на коалицијата „Да ја придвижиме Србија“, веќе загуби двапати против Тадиќ, на изборите во 2004 и во 2008 година. Во нивниот телевизиски дуел двајцата кандидати уште еднаш ги соочија ставовите за актуелните проблеми на државата. Претседателскиот кандидат на Демократската партија, Борис Тадиќ, порача дека во случај на негова победа на изборите, нема да ја менува политиката „И Европа и Косово“, додека неговиот противкандидат од Српската напредна партија, Томислав Николиќ, возврати дека тоа е промашена политика, повикувајќи ги избирачите во вториот круг од изборите да ја казнат Демократската партија поради лошите резултати. Николиќ тврди дека и за него приоритет е соработката со ЕУ, но и со другите земји во светот.

Спасен по 17 дена под земја

како да се оди напред, потребна е согласност од 17 држави во Европската Унија. Ние го почитуваме тоа. Сепак, дебатата што се развива во Европа во последно време треба да ни даде доверба. Европа презема значајни чекори за да се справи со кризата. Одделни земји и Унијата како целина имплементираат реформи што ќе ги подобрат перспективите за долгорочен развој - истакна Обама. На самитот стана збор и за иранската нуклеарна програма. Земјите од Г8 се обврзаа дека заедно ќе ги спроведат санкциите кон Иран, како и дека заеднички ќе дејствуваат за да ја смалат цената на нафтата ако има потреба.

Кинескиот рудар Си Лиу, кој 17 денови беше затрупан под земја, завчера е спасен од рудникот за јаглен во северозападна Кина, кој беше поплавен, јави „Синхуа“. Здравствената состојба на рударот е стабилна откако добил третман во болница. Рудникот за јаглен во кој триесет и деветгодишниот рудар мина 17 дено-

ви беше затрупан поради поплави на 2 мај во близина на градот Хеганг, додека во него работеле 28 рудари. Во несреќата загинаа 10 рудари, додека десет се извлекоа, а петмина подоцна беа спасени. Минатата недела поројни дождови предизвикаа поплави на северозападот во Кина во кои загинаа 57 луѓе, додека 15 се водат како исчезнати.


18

СВЕТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ИСТОРИСКИ САМИТ НА СЕВЕР

Асанж станува сенатор?

Основачот на „Викиликс“, Џулијан Асанж, има реални шанси да освои мандат во горниот дом на парламентот во родната Австра лија доколку се оствари планот за негова кандидатура на изборите, прене сува МИА. Резултатите од истражувањето на јавното мислење, кое го спровела агенцијата на владејачката Лабуристичка партија (УМР), а ги објави весникот „Сиднеј хералд морнинг“, покажуваат дека 25 проценти од анкетираните би го дале својот глас за Асанж. Најголемиот број од приврзаниците на Асанж биле гласачите од левичарската

Партија на зелените, меѓу кои дури 39 проценти би гласале за него. Асанж објавил дека сака да се кандидира за австралискиот сенат во март, ветувајќи дека ќе биде либерален и же сток борец за слобода на медиумите. Асанж се наоѓа во домашен притвор во Велика Британија, каде ја чека одлуката од Врховниот суд во Лондон за барањето на Шведска да биде екстрадиран во таа земја каде би му се судело за силување. Асанж преку својата веб-страница објави илјадници тајни документи и преписки на американскиот Стејт департмент.

Чен најде спас во САД Слепиот кине ски дисидент Чен Гуангченг, познат како „босногиот адвокат“, од завчера се наоѓа во САД откако кине ските власти решија да му дозволат да ја напушти болницата во Пекинг, прене сува американскиот печат. Чен допатува во Њујорк заедно со сопругата и со двајцата синови. Истакнатиот борец за човекови права се наоѓаше во болница во Пекинг откако на 2 мај ја напушти американската амбасада во Пекинг, во која се криеше неколку дена по бегството од домашен притвор. Неговото бегство во американската амбасада предизвика криза во американско-кине ските одно си, која беше решена со компромисно решение. Чен е самоук адвокат познат по обелоденувањето на кршењето на човековите права во рамките на спроведувањето на политиката за едно дете во Кина. Имено, тој го обелодени скандалот во провинцијата Ченгдонг каде локалните власти натерале илјадници жени да абортираат или да бидат подложени на стерилизација. Тој беше во куќен притвор од септември 2010 година откако претходно му беше заменета затворската казна. Додека беше во притвор, тој по стојано се жалеше дека

неговото семејство и тој се изложени на тортура од локалните власти. САД го поздравија потегот на Кина да му дозволи на дисидентот да замине во Америка. Кине зот допатува во САД на повик од Њујоршкиот универзитет, каде ќе студира право бидејќи во Кина не му било дозволено да студира бидејќи е слеп.

НАТО з Авгани

Ако НАТО не одвои доволно средства за Авганистанците, може да биде одговорна за 124.000 полицајци што ќе останат на улица и може да преминат во редовите на бунтовниците

В

о Чикаго вчера почна најголемиот самит на НАТО во историјата, на кој како главна тема ќе доминира состојбата во Авганистан и издвојувањето средства за земјата по повлекувањето на војниците на алијансата во 2014 година. На самитот, покрај домаќинот Барак Обама, ќе учествуваат претставници на 61 земја, како и претставници на ЕУ, ОН и на Светска банка. Авганистан е решен на самитот на НАТО во Чикаго да издејствува финансиска помош од три милијарди евра годишно за своите безбедносни сили, кои треба да ги добива по повлекувањето на војниците на алијансата кон крајот на 2014 година. Притоа, земјата тоа не го смета за милостина. - Авганистан е и ќе биде на првата линија на одбрана од тероризмот. Ние Авганистанците ќе се жртвуваме во борбата која е меѓународна - истакна Џавад Лудин, помошник на министерот за надворешни работи. САД кон крајот на 2001 година го урнаа талибанскиот режим во Авганистан веднаш по терористичките напади од 11 септември во потрага по Осама бин Ладен, кому талибанците му пружија засолниште. Но, талибанскиот бунт сè уште не е сузбиен и покрај десетгодишното присуство на 130.000 странски војници и логистика од околу 320.000 авганистански војници. Затоа реални се и стравовите за тоа дали Авганистан сам ќе може да се грижи за безбедноста откако НАТО ќе се повлече. Дел од аналитичарите стравуваат дека по излезот, Авганистан повторно може да стане огромна база на Ал каеда. Членките на НАТО веќе се противат на учеството на нивните војници во меѓународните сили ИСАФ во судирот кој е скап, крвав и неизвесен, па повлекувањето на НАТО е


СВЕТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

19

НОАТЛАНСКАТА АЛИЈАНСА ВО ЧИКАГО

бира пари за излез од стан

предвидено за 2014 година. Тогаш за безбедноста на Авганистан ќе се грижат авганистанските сили, кои ќе мора да примаат плата. - Усогласено е дека по 2014 година, во наредните десет години или до 2024 година, меѓународната заедница на чело со САД, Европа и со останатите ќе издвојува по три милијарди евра годишно за нашата армија и за другите безбедносни сили – истакна претседателот Хамид Карзаи пред неколку месеци. Но, освен декларација од Карзаи сè уште не е потпишан никаков договор, кој треба да падне на самитот на НАТО во Чикаго. Обама ќе има тешка задача да ги убеди другите членки да издвојат пари бидејќи Европа е во криза и штеди, а притоа стравува и дека парите може да се изгубат бидејќи во Авганистан царува корупција. На Авганистан годишно му требаат по 400 милиони евра за плати за војниците, што е скромна сума според досегашните трошоци што се даваа за странски војници. САД, кои имаат 100.000 луѓе во Авганистан, трошат по 10 милијарди долари месечно, додека Франција за своите 3.400 војници издвојува по 400 милиони евра годишно. Доколку добие пари, Авганистан е обврзан да ја демократизира земјата во идната деценија и да ја продолжи битката со тероризмот. Според Лудин, тоа е

партнерски однос на рамноправни страни, а не хуманитарна помош. Проблемот е што таа сума ги покрива платите за само 228.000 војници, а за сегашните 352.000 Авганистанци кои се на платен список потребни се 4,7 милијарди ерва (шест милијарди долари). Ако НАТО се реши за минимумот, може да биде одговорен за 124.000 авганистански војници и полицајци што ќе останат без работа и на улица. Во таков случај, тие ќе станат лесен плен и може да преминат во редовите на бун-

товниците. Високи американски дипломатски извори истакнуваат дека постои страв дека Американците може да создадат чудовиште ако сами не решат да ја надоместат разликата од 1,9 милијарда долари до 2017 година. Страв има и кај Авганистанците за повлекувањето на војниците на НАТО. Освен за парите за Авганистан, на самитот во Чикаго треба да стане збор и за антиракетниот штит во Европа, кој е главна точка за кревање тензии меѓу САД и Русија.

БЕЗБЕДНОСЕН ОБРАЧ ВО ЧИКАГО Чикаго е во безбедносен обрач поради најавените демонстрации од антиглобалистите, кои од лидерите на НАТО бараат прекин на давањето пари за војна и пренасочување на средствата за закрепнување на економијата. Повеќе од 3.000 полицајци добија опрема вредна околу еден милион долари за да ги спречат демонстрантите да стигнат во близина на халата каде се собираат учесниците на самитот. Полицајците се опремени со заштитници за лице, шлемови и со гас-маски, а оклопи добија и полициските коњи. На готовс се ставени и две акустични направи со долг домет, кои

се користат како звучни топови за разбивање на толпите. Над Чикаго се забранети летови. Како превентива во Чикаго беа уапсени и три лица кои планирале напад на предизборниот штаб на Барак Обама. Според полицијата, тие планирале напад на куќата на градоначалникот на Чикаго, полициска станица и полициски возила со Молотови коктели. За секој од уапсените е одредена кауција од 1,5 милион долари. Тие се обвинети за набавување материјал за терористичко дело, планирање терористички напад и за поседување експлозиви.


20

КУЛТУРА

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ПОЕТОТ НИКОЛА МАЏИРОВ ЈА ПРЕТСТАВУВА МАКЕДОНИЈА НА КУЛТУРНАТА ОЛИМПИЈА

Јазикот е мојот гра и моето трајно детс

Главната војна на овој собир ќе биде во тоа да се биде свој и покрај сите наследени војни, истории и 204 променливи граници во атласот што не се менува Александра БУБЕВСКА

„Парнас“ е еден од најголемите поетски настани што некогаш се случиле, со повеќе од 200 поети. Концепцијата да се донесе по еден поет од секоја земја што учествува на Олимписките игри значи дека Вие сте претставник на Македонија и на нејзината поетска култура. Што мислите за таа идеја? - Само капката го содржи морето во себе. Песната може да го содржи поетот, но поетот не може да ја содржи земјата бидејќи земјата секогаш има тенденција да асимилира и да анулира необичности, а поетот да симулира обично сти. Стотиците јазици што ќе се чујат на Поетската олимпијада во Лондон се одговор на војната што зборува само на еден јазик. Во мене живеат стихови на македонски автори што ме успокојуваат со својата покренувачка моќ, кои ме враќаат на тивкиот извор кој не може да ја слушне бучноста на сопствените водопади. Главната војна на овој собир ќе биде во тоа да се биде свој и покрај сите наследени војни, истории и 204 променливи граници во атласот што не се менува. Во најпознатиот германски магазин „Шпигел“ е објавена блескава критика за Вашата најпреведувана „Преместен камен“, а ова е само едно од признанијата што ги добивате во странство за Вашето творештво. Како реагирате на фактот што неизбежно сте репрезент на македонската книжевност? Со што од неа се идентификувате? - Јазикот е мојот град и моето трајно детство. Пораснав на неасфалтирана улица и камчиња навлегуваа во ѓоновите на моите чевли кои потоа исцртуваа тенки бели линии по асфалтот на пат кон моето училиште. Така научив да оставам привремени траги, како брод кој го пре секува морето на две. Вербата во привременоста и стравот од припаѓањето остана до ден-денес. Но, кога ги читав Андреевски или Конески и други на-

ши автори, го препознавав она што отсекогаш ми припаѓало, а никогаш не сум го украл. На истиот начин припаѓам и на сите привремени домови и градови во кои спијам, а во кои не живеам. На што мислите кога велите македонска поезија? - На сета поезија напишана на јазикот на нашите детства, на погрешно препишаните традиционални песни, на сите гласни повикувања на дождовите и тивки растења на јаболката, на сите епитафи на гробовите од нашите најживотни поети, на графитите под мостовите кои случајно и во фрагменти се појавуваат на фотографиите, на првите стихови од „Т’га за југ“ што сите ги знаеме, дури и кога не патуваме. Вие сте еден од малкуте наградувани македонски автори во странство. Зошто е толку тешко да се пробијат нашите писатели на меѓународната литературна сцена? - Во менталната локал-

на матрица сè уште е врежано дека „западниот човек“ патува од љубопитство или од старост, а нашиот од мака. Дека тој „освојува”, а нашиот „донесува“. Но, тој што пишува треба да прене сува, како ветер што прене сува лисја или скинати страници од книги. Преведувањето не е само просто патување на зборовите од левата до десната страна на речникот, туку прене сување милост, страст, страв, тишина... Секој јазик природно е отпорен на туѓиот збор, но не на раскажаната туѓост. Секоја универзална приказна, колку и да е локална и туѓа, навлегува во сечиј јазик ако е искрено раскажана и допирлива како скршена скулптура надвор од музеите. Македонската литература се отвори уште толку кон светот кога повеќето светски лингвисти и преведувачи го надминаа наметнатиот страв од по стоењето македонски јазик, кога пишувањето за една лажна идеологија беше заменето со идеологијата на искреното пишување. Но, тоа не значи дека секој вој-


КУЛТУРА

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ДА ВО ЛОНДОН

д тво

ник може најискрено да раскаже за болката на војните зашто неговото молчење кажува најмногу. Сите Ваши книги се наградени. Претходно имате кажано дека наградите ги прифаќате со радост, но и со сомнеж и со обврска, зошто? - Повеќе би се радувал ако тоа што го пишувам е надградено. Карл Јасперс вели дека тој што ги има конечните одговори веќе не може да зборува со другите. Би сакал да ги имам бесконечните прашања и сомнежи за да продолжам да пишувам. Голем број уметници и интелектуалци се обесхрабрени и резигнирано се повлекуваат од учествување во какви било општествени ангажмани. Едноставно, престанаа да зборуваат. Општеството е длабоко поделено – партиски, етнички, како ја коментирате оваа состојба? - Со секој напишан збор тргнувам во потрага по загубената тишина. По оној молк што стои меѓу извикот на родилката и плачот на бебето, меѓу не сигурно ста на авторот и сигурно ста на политичарот, меѓу молитвите во црквата и прашањата пред нејзиниот праг. Сузан Сонтаг во „Естететиката на тишината“ ги набројува уметниците и интелектуалците што решиле да молчат на необичен начин: Рембо заминува за Абисинија за да се збогати на пазарот со робови; Витгенштајн најпрвин избрал да биде учител, а потоа да служи како болничар; Дишан се свртел кон шахот. Изборот на траен молк не го порекнува нивното дело. Но, да се молчи заради страв да се зборува, е бегство од сопствената присутност, што е поопасно и од отсуството. Политичката стварност во нашето општество е како огромна пукнатина од земјотрес, која го дели тлото на две и ги проголтува тие што стојат неопределени на средината од улицата. Вие и преведувате, според Вас кои дела треба најитно да се преведат на македонски јазик? - Стиховите на Екелаф, Хуарез, Никанор Пара, Бахман, Кавали, Песоа, Мајрикер, Загаевски, Брнсајд, Ауслендер, Домин, Каплински, Булус итн. Преведувањето е бе сшумно откривање. Преведувањето е откопување играчка што некогаш припаѓала на вашиот сериозен татко.

21

Македонски филмови во Кан На Филмскиот фе стивал во Кан, вчера и дене ска се прет ставуваат филмовите „Балканот не е мртов“ на режисерот Александар Поповски и „Трето полувреме“ на Дарко Митревски. Тие ќе бидат прикажани во павилјонот на Југоисточна Европа во Кан, каде што се презентираат и најновите филмски остварувања од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Бугарија, Кипар, Србија и од Црна Гора. - Македонскиот штанд е во павилјонот на Ју го и сточ на Евро па, по крај бре гот, со внатре шен про стор и те ра са од 100 квадратни метри, каде ќе се пре зентираат филмовите од регионот и ќе биде ме сто за средби на македонските продуцен ти со проду цен ти те, фе сти ва ли те и ди стри бу те ри те од дру ги те зем ји – ин формираа од Филмскиот фонд на Македонија. Покрај овие два филма, Македонија во

Кан го промовира и најновиот филм на Теона Стругар-Митевска, „Жената што си ги избриша солзите“, кој светската премиера ја имаше на „Берлинале“ во февруари, а македонската на „Скопскиот филмски фе стивал“ минатиот ме сец. Роберт Насков како продуцент на филмовите „Балканот не е мртов“ и „Трето полувреме“ ќе учествува на „Движење на продуцентите 2012“, во организација на „Европска филмска промоција“ како прет ставник од Македонија со уште 24 продуценти од другите земји-членки на мрежата. - И оваа година Филмскиот фонд, покрај промоцијата на филмовите, ќе по свети по себно внимание на промоција на Македонија како де стинација за снимање филмови и како држава во која се плаќаат најниски персонални даноци, со по себни поволно сти за авторските профе сии – соопштија од Филмскиот фонд.

Одбележување на Светскиот ден на културните различности По повод Светскиот ден на културните различно сти за дијалог и развој, дене ска во МКЦ со почеток во 11 часот, Про ектната канцеларија на УНЕСКО во Скопје со пригодна програма ќе го одбележи денот. Од Министерството за култура, односно од Националната комисија за УНЕСКО ќе биде промовирана публикацијата „Свет ското наследство во рацете на младите“, а предвидено е одржување и на две панел-дискусии на тема: „Културните разлики за дијалог и развој“ и „Животната средина и вклученост на заедницата во промоција на свет ското наследство“.

Изјава на денот „Единствената 3Думетност од почетокот на светот до денес е театарот и само таму можете да видите луѓе што плачат, се смеат, живеат во истиот момент на сцената каде што ја гледате таа приказна“ Дејан Лилиќ

Цел та на про е ктот е да се созда дат мож но сти за ин те рак ци ја и за ди ја лог ме ѓу уче ни ци те и мла ди те на те ми од за ед нич ки ин те рес ка ко што се за ед нич ко то кул тур но и при род но нас ледс тво. Тој ги под др жу ва мла ди те со потреб ни те зна е ња, ве шти ни и мре жа на со ра бот ни ци да се вклу чат во за шти та на нас ледс твото ка ко на ло кал но та ка и на гло бал но ни во. Настанот ќе биде збогатен со музички изведби на ученици од средното музичко училиште „Илија Николовски-Луј“, како и со изведби на изворна традиционална музика и ора.


22

КУЛТУРА

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ТЕАТАРСКА РЕЦЕНЗИЈА

Варијации и етиди

С

Христо ПЕТРЕСКИ

живот и здравје

тудентите од Универзитетот за аудио-визуелни уметности ЕСРА од Скопје, од класата на Дејан Пројковски, уште еднаш воодушевија со својата сериозност при изведбата на претставата „Плеј Чехов“ и искажаниот набој и талент за професијата за која се определиле. Слично како минатата година, кога исто така успешно се претстави претходната генерација дипломци со претставата „Салиери“, и овојпат новите актери, како млада и хомогена екипа, донесоа претстава која е најава, но и конкретен и потврден факт. Претставата „Плеј Чехов“ е замислена и остварена како спој и сплет на варијации и на етиди по-

Кон претставата „Плеј Чехов“ на студентите од Универзитетот ЕСРА – Скопје , изведена на Фестивалот на монодрамата во Битола

врзани со животот и со делата на еден од најголемите и неодминливи руски писатели, Антон Павлович Чехов. Тој е авторот кој, се чини, е најблиску и најдобро ја познава човековата душа, па неговото севкупно творештво сè уште напојува нови генерации и трае до денешни дни, со пријатно чувство и респект дека и во иднина ќе зрачи и значи. Чехов е секогаш предизвик и празник за театарската сцена, па така беше и овојпат, при ова најново читање и транспонирање од страна на младите режисери Ѓорѓи Ризески и Драгана Таневска, под менторство на веќе потврдените режисери Дејан Пројковски и Андреј Цветановски. Всушност, претставата „Плеј

Во утрешниот број прочитајте се` за животот и здравјето

Чехов“ е испит по актерска игра на студентите Теоман Максут, Анкица Бенинова, Александра Михајловска, Александра Стојкова и Драгана Левенска. Петте нови и млади актери се обидоа да ни го протолкуваат, доближат и доловат Чехов, кој е еден од највпечатливите и најиграните драмски автори во светот. Четирите женски и единствената машка улога го презентираа сиот надојден и буен потенцијал, можностите на артизмот, исполнетите очекувања и најавите за идната актерска игра на сцената и режисерските постановки на штиците што значат живот. Ова е деби и успешен, симпатичен и впечатлив почеток, но и заокружен и осмислен резултат.

Награда за Лидија Димковска Во рамките на меѓународниот поетски фестивал „Тудор Аргези“, што од 18 до 20 мај се одржа во Тргу Жиу во Романија, на Лидија Димковска à беше доделена престижната меѓународна награда за поезија што го носи името според еден од најголемите романски поети на 20. век, Тудор Аргези. Наградата традиционално им се доделува на двајца странски поети со меѓународно реноме, а оваа година, освен Димковска, како најмлад добитник, наградата ја доби и шведскиот поет Бенгт Берг. Димковска и Берг беа прогласени и за почесни жители на гратчето Карбунешти, родниот крај на Аргези. Наскоро издавачката куќа „Тракус арте“ од Букурешт во соработка со институтот „Макс Блекер“ ќе објави избор од поезијата на Димковска на романски јазик.

Сузана Милевска во „Тејт модерн“ Во престижниот лондонски „Тејт модерн“ се одржа меѓународен симпозиум за феминистичко и квир-кураторство и за политиките на цивилно партнерство. Една од учесниците е и македонската теоретичарка на визуелна култура и кураторка Сузана Милевска. Сим-

позиумот е во организација на музејот „Тејт“ и на Универзитетот „Брајтон“, а е дел од мрежата „Перспективите на женската уметност“. Милевска на симпозиумот во музејот „Тејт“ имаше своја презентација со наслов „Поставка на гревот“.

Накит инспириран од Скопје

„Скопје - ултрамодерен град“ е колекција на современ накит во авторство на група уметници организирани во рамки на програмата за креативни индустрии под покровителство на Министерството за култура. Во рамки на работилницата,

уметничките Нита Муча и Дафина Џепаро ска во соработка создадоа уникатен накит инспирирани од симболите што доминираат во периодот по 1965 година, во текот на ре ставрирањето и на обновувањето на Скопје.


МОЗАИК

Понеделник, 21 мај, 2012 година

23

Продуцентот на Дона Самер кај Четкар

Е

ден од најуспешните продуценти и композитори на легендарната музичка куќа „Казабланка рекордс“, Боб Ести, кој низ својата неверојатна кариера ги продуцирал некои од најголемите хитови на неодамна починатата диско-кралица Дона Самер, Шер и на Барбара Стрејсенд, ќе му биде го стин на концертот на Четкар во Холивуд на 31 мај. Покрај Боб Ести ќе гостува и легендата на диско-музиката Ди-Си Лару, кој заедно со Четкар и со неговата група ќе ја изведе култната дискофанкерска тема „Катедрали“. Фактот дека ова ќе се случува во славниот џезерски клуб „Каталина“ на булеварот Сансет во Холивуд овој настан го прави навистина особен како за кариерата на Четкар така и за промоцијата на Македонија, која првпат ќе биде промовирана на ова познато место, преку овој интернационален музички жанр и на ваков начин.

Се ожени Марк Закерберг

Слаткар со нов видеоспот за песната „Олабави ме“

Основачот на социјалната мрежа „Фејсбук“, Марк Закерберг, го кажа судбоносното „да“ еден ден по објавувањето на продажба на дел од акциите. 28-годишниот Марк се венча со својата долгогодишна девојка Присила Чан, на мала церемонија во дворот на нивната куќа во Калифорнија. Гостите мислеле дека се повикани на дипломска забава на Присила, која дипломирала на медицина кон средината на мај, а двојката ги изненадила присутните со свадба која ја подготвувале четири месеци. Богатството на Закерберг се проценува на 19 милијарди долари, а тој сам ја дизајнирал бурмата со рубини за Присила. На свадбата се јадело суши и мексиканска храна, како и чоколади во форма на глувци зашто тој и неговата сопруга јаделе такви исти на нивниот прв состанок пред девет години.

статус: СТЕФАН ФИЛИПОВСКИ „НЕКСТ ТАЈМ“

Пр вата пес на од „Но ви от ал бум“ на Слатка ри сти ка, „Ола ба ви ме“, со сво јата ви де о при каз на офи ци јал но из ле зе во етер. Ви де ос потот што го ре жи ра ше Ог нен Шап ковски бе ше промо ви ран на но вата офи ци јал на веб-стра ни ца на Слатка ри сти ка. Со овој ви де о за пис се нај а ву ва из ле гу ва ње то во продаж ба на

„Но ви от ал бум“, кој го изда ва ат ти мот на „Ино вати ва“ и „Јо ва нов ре кордс“. Ви де о при каз ната е со ста вен дел од инс пи ра ци јата на Мар ко Ма рин ко виќ – Слатка ри сти ка, а за да би де ус пеш на со сво ето учество придоне соа околу 200 стати сти кои неумор но и од лич но се снај доа во це лод нев ното сни ма ње.

Ве поздравувам од Букурешт! Има таксисти што мислат дека ги разбираме на нивниот романски јазик, а нам ни звучи како вонземјански :)


24

МОЗАИК

Понеделник, 21 мај, 2012 година

МОЗАИК

Понеделник, 21 мај, 2012 година

25

ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈА ЗА СПОМЕН-КУЌАТА НА ТОШЕ ПРОЕСКИ

Тоше во редот на народните херои Слободанка МАРКОВАЧЕВА

И

зминатиот викенд во Крушево беше промовирана монографијата за Спомен-куќата на нашата трагично загината музичка ѕвезда Тоше Проески. Монографијата е еден вид патоказ кон содржините што се застапени во овој монументален објект. Во неколку сегменти, со убави фотографии и искажувања во публикацијата, се илустрирани нашата земја и родното Крушево, во кое Тоше го наоѓаше својот духовен мир. Во книгата е испишана и неговата биографија, како и поглавја што ги прикажуваат архитектонските карактеристики на објектот, ентериерот, музејската по ставка и сувенирницата. По себен сегмент од монографијата е поглавјето што евоцира спомени од свеченото отворање на спомен-домот, како и искрената желба на

сите обожаватели на Тоше Прое ски од нашата земја и од регионот да го по сетат ме стото во кое лично ста и делото на големиот уметник се сочувани од заборавот. Уредникот на монографијата, Огнен Неделковски, изјави дека страниците на новообјавеното дело треба да ги поттикне сите што ќе ги погледнат да дојдат во Крушево, да ја по сетат Спомен-куќата и да ги видат и почувствуваат сите големи и мали работи што му значеле во животот на нашиот Тоше. - Богат и таинствен, раскошен и до стоинствен, близок и далечен, длабок и недофатлив - таков е целиот опус на Тоше Прое ски, а таква е и оваа монографија - рече Огнен Неделковки. Освен авторот Неделковски, на промоцијата се обрати и министерката за култура, Елизабета Канче ска-Милевска, која истакна дека делата на Тоше се вбројуваат во новата културна историја на Македони-

Рекордна заработка на Роберт Дауни Џуниор Според „Холивуд репортер“, Роберт Дауни Џуниор со улогата во филмот „Одмаздници“ ќе заработи неверојатни 50 милиони долари. Причината за оваа неверојатна заработувачка е договорот што си го обезбедил откако „Железниот човек“ заработи 600 милиони долари. Според договорот, Роберт

Дауни Џуниор ќе добие дел од заработката на секој филм во кој се појавува Тони Старк. Со оглед на тоа што „Одмаздници“ ги срушија сите рекорди по заработувачка и за само 19 дена ја надминаа чудесната бројка од една милијарда долари, Роберт ќе стане многу богат човек.

ја, а спомен-домот е гест на скромна благодарност на сите граѓани на земјава. - Таа ни ги прикажува сите фази на креативниот процес, кои на крајот резултираа со едно ставна, чиста, архитектонска композиција која е алузија на животната филозофија на нашата музичка легенда. По сетителите имаат можност да го осознаат изворот од кој тој ја црпеше својата енергија или да се запознаат со сите запишани размислувања или животни филозофии што го водеа во животот - изјави министерката Елизабета Канче ска-Милевска. Програмата на промоцијата беше збогатена со настапот на дет скиот хор „Ѕвончиња“ од Битола, кои изведоа песни од Тоше, а ученици од ОСУ „Наум Наумовски–Борче“ од Крушево имаа рецитал за Тоше. Свој настап имаше и младата виолинистка Ева Богоевска, која во чест на Тоше го изведе делото „Варијации“ од Живоин

Нина Бадриќ разочарана од „Евровизија“ Претставничката на Хрватска на годинешното евровизиско издание, Нина Бадриќ, која ќе настапи на втората полуфинална вечер, на 24 мај, на својот профил на „Твитер“ им се пожалила на своите пријатели и обожаватели. Таа напишала: „Денеска, втора проба. Не знам што да кажам освен дека сме мал дел од големиот систем. Осветлување, режија, едноставно не е тоа што

го замислив. Се борам“. Видно разочарана, пејачката не останала само со еден напишан статус, па по само неколку минути своето незадоволство го изнела со уште една реченица:„Верувајте ми дека од петни жили се борам, тие со својата техника не можат да ја следат вистинската емоција на мојата песна“. Веднаш потоа обожавателите ја поддржаа Бардиќ со низа коментари.

Глишиќ, со кое неодамна го освои првото ме сто на фе стивалот „Сан Ремо јуниор“ во Италија.

КРУШЕВО ЖИВЕЕ СО СПОМЕНОТ НА ТОШЕ Да се по сети Крушево, е навистина незаборавно доживување кое ќе ги раздвижи вашите емоции уште на самото влегување во градот. Она на што прво ќе помислите не е Илинденското во стание или Крушевската Република. Веднаш во вашите мисли ќе дојде големиот Тоше. И не мора многу да разгледувате низ градот за да најдете нешто за големата ѕвезда, делата и неговиот лик ги има низ целиот град. Ќе сретнете многу луѓе, ќе видите како пристигнуваат автобуси со туристи од земјата и од странство, а крушевчани ќе ви раскажат дека секој ден е така, градот живее многу повеќе како туристичко место, но, за жал, само по-

ради немилиот настан и загубата на Тоше. По сетата на Крушево кое живее во знакот на споменот на големата музичка ѕвезда е интересно, но и тажно искуство. Нема човек, без разлика дали ги слушал песните на Тоше или не, што нема да го растревожи посетата на вечниот дом на Тоше. Познатата изрека дека времето лечи сè, во овој случај воопшто не важи, времето нема да направи да се заборават и потиснат негативните чувства за прераната загуба на музичката легенда. На неколку метри од неговото почивалиште е Спомен-куќата и таму нема да останете без измешани чувства, а со самото влегување ќе ја почувствувате целата енергија на Тоше собрана на едно ме сто. Ќе ги видите и неговата дневна соба и музичките инструменти, гардеробата, работната соба, па сè до неговите чорапи. Двете во сочни фигури од Тоше малку ќе ве збунат и изненадат бидејќи

се подзаскриени зад зад другите експонати, но ќе добиете комплетна слика за неговото секојдневие. Во Крушево Тоше Прое ски е во редот на народните херои. Тие што првпат ќе ги видат спомените за него во овој град, дефинитивно ќе имаат што да раскажуваат, но и да ги поттикнат тие што не биле да ги видат и восприемат делата на неповторливиот Тоше.

Битолчаните „Памперс“ повторно на „Ем-Ти-Ви“

Новата свежина во изразот на реформираната битолска група „Памперс“ наречена „Слобода“ ќе ја има својата веб-премиера на регионалниот канал „Ем-Ти-Ви“ на 22 мај, во вторник, точно напладне, а веднаш по неа ќе бидат и предлог на познатата топ-листа „Домаќица“. Како што информираат од „Горила продукција“, соработката меѓу „Памперс“ и регионалниот „Ем-Ти-Ви“ трае уште од самите почетоци на оваа ТВ-куќа, чии вкусови стануваат општо прифатени ставови на музичките

обожаватели на Балканот. Нивниот прв видеоспот „Нарцис“ беше емитуван на самиот почеток на „Ем-Ти-Ви Адриа“, видеозаписот за темата „Погледни ме“ беше две недели на прво место и дури десет недели на топ-листата „Адриа пјур чарт“, која беше еквивалент на денешната „Домаќица“. Потоа следуваат „Единствена“, „Каде ќе си ти“, „Oh whatever“, кои беа емитувани во редовната програма и во сите рубрики на „Ем-Ти-Ви“ Адрија. ПОследнат имаше и своја премиера на „Ем-Ти-Ви“.

- Обожавателите на „Памперс“ веќе се навикнати да ги гледаат нашите видеоспотови на регионалниот канал „Ем-Ти-Ви“, всушност ние бевме една од првите групи чии видеозаписи одеа на овој канал и слободно можеме да речеме дека „Памперс“ го пропагираше „ЕмТи-Ви“ во Македонија - изјавија членовите на „Памперс“. Видеозаписот е во режија на Алекс Јански, а директор на фотографија е Димитар Колонџовски.


26

МОЗАИК

Фељтон

Понеделник, 21 мај, 2012 година

(22)

Евлија Челеби е еден од најголемите светски патописци. Објавуваме извадоци од книгата „Евлија Челеби за Македонија“, издание на „Слово“ од Скопје, во која тој пишува за македонските градови, културата, економските, општествените и политичките карактеристики на градовите низ кои патувал

На градителот на Охридската тврдина му нема рамен

О

хридската тврдина во петоаголна форма изградена од делкан камен, се наоѓа на висока карпа. Нејзината вкупна должина изне сува 4.400 чекори. Покрај надворешната тврдина, која се наоѓа на рид, по стои и внатрешна тврдина, која гледа кон север, а чиишто ѕидини се високи точно 40 аршини. На градителот на Охридската тврдина му нема рамен. Накусо речено, таа е цврста градба, со две порти, од кои таа што гледа кон кибла е мошне голема и се наоѓа спроти Хунќар-џамијата. Над оваа порта по стои висока кула. Дење и ноќе овде свири мехтер музика. Надвор од оваа порта по стои дворец на занаетчиите кој заслужува да се види. Втората порта се наоѓа на северната страна и е отворена кон долната варош. Во тврдината има месџид, куќа на диздарот и магацин за оружје и за муниција. Другите делови од тврдината се бавчи. Ѕидот од надворешната голема тврдина е висок де сет аршини. По стојат 40 столбови на кои се држат кулите. Во големата тврдина по стојат 160 христијански куќи покриени со црвени ќерамиди кои, исто така, заслужуваат да се видат. Сите тие се прекрасни домови, чиишто врати и прозорци гледаат кон јужната страна од езерото. Овие високи куќи како да се изградени една врз друга. Долу, крај брегот, се наоѓа пашиниот сарај, целиот покриен со ќерамиди, кој има повеќе од 300 про страни одаи со амамчиња. Во Охрид не по стои поугледна куќа од пашиниот сарај, но истиот почнал да пропаѓа. Во Охридската тврдина има три ми хра ба, од кои „Све та

Софија“, која се наоѓа на крајот од пашиниот сарај, покрај брегот, е света џамија. Слични по стојат само уште во Солун, Трабзон на црноморскиот брег и ма лата џамија „Света Софија“ во Истан бул. За вре ме на вла де е ње то на Ра џим, син на Соломон, ја из гра дил кра лот по име Охрид, брат на Јанван. Да не се смета за споредување, но оваа џа ми ја за то гаш ни те христијани била нивни Еруса лим. Но, Алах рекол денес да биде ме сто за молитва на муслиманите. Се случува христија ни на чу ва ри те да им да дат

по не кол ку акчи ња, па вле гу вајќи во истата, да вршат свои верски обреди и потоа да заминат. Таа има 17 пома ли или поголеми кубиња, од кои сите се покриени со црвени ќерамиди, малтер и со вар. Тоа е про светле на џа ми ја. Ако се оби де ме подетално да ги опишеме стари те де ла и стол бо ви, ќе ни треба долго време, при што јазикот би бил невешт, а моливите скршени. Но, чудно е зошто оваа џамија почнала да пустее. Повеќе нејзини уметнички дела, ме син га ни порти и кри ла од прозорци со седефни моза-

ици почна ле да пропаѓаат, што е по ра ди тоа што не ма свои вер ни ци. Истата џа ми ја оста на ла со се ма среде хри сти јан ско на се ле ние. Ако таа бе ше са мо стој на, во ра це те на хри стијаните, би се претворила во рајска градина. Нејзините порти се отвораат еднаш седмично, за петочна служба, при што неј зи ни те де се ти на чу ва ри ја метат, чистат и откако клањаат намаз, ја затвораат и си замину ва ат. По осво ју ва ње то на Охрид таа стана ла Фетхие-џамија, односно џамија на освојувањето. Нека ја обнови Бог.


за домот и убавина 21.05.2012

Мали тајни за убава коса

Мајстор во домот Кога ќе тргнете во авантура за реновирање на домот, тие што веќе го поминале тоа ќе ве советуваат да внимавате на повеќе работи.

Среда, 12

Единствено цвеќе кое вешто им пркоси на климатските промени Препорачливо при изборот на цвеќиња за вашата градина е да ги одберете тие што најдобро ќе се прилагодат на променливите временски услови

Без компромиси нема среќен брак


ZA ДОМОТ

28 ДЕН

ЗА СЕКОЈА ПРКОС, ЦВЕЌЕ

Понеделник, 21 мај 2012 година

ГРАДИНА

Единствено цвеќе кое вешто им пркоси на климатските промени

В

о време кога климатските промени го нарушуваат развојот на целата флора, препорачливо е при изборот на цвеќиња за вашата градина да ги одберете тие што најдобро ќе се прилагодат на променливите временски услови. Прко сот е вистинскиот избор. И самото име на ова цвеќе доволно зборува - што и да се случува, вешто им прко си на климат ските промени. Прко сот е едногодишно ниско цвеќе и најче сто се сади во дворовите, пред сè, поради тоа што расте во вид на низок ползавец. На тој начин се шири по почвата и дава слика на прекрасна цветна покривка. Расте во висина од 10 до 15 сантиметри. Има тенко стебло со црвеникава боја и со иглолисни листови. Цветовите можат да бидат во разни бои: бела, жолта, портокалова, розова, црвена, виолетова. Во текот на ноќта и кога времето е облачно, цветовите на прко сот се затвораат и дури следното утро повторно ги покажуваат своите убави бои. Прко сот се сади на ме ста каде што има сонце, на пе сочна почва на која претходно треба да à се направи добра дренажа. Иде ален е за сушна земја. Може да се сади и во саксии, директно во почвата во градината или меѓу бетонските плочки. Ова цвеќе е едно ставно за одгледување. Не бара многу вода, речиси никогаш или, евентуално, во текот на летото кога температурата е многу висока. Во однос на прихранување-

то, тоа не е неопходно, но може да се практикува по некогаш, обично во летниот период. Прко сот се сади во април и во мај од семе или од садници. Цвета од јуни до октомври. Иако се работи за едногодишно растение, прко сот ќе расцвета и следната година, и тоа во поголем број од претходната. Единствениот проблем со ова цвеќе е начинот на искоренување. Семето бргу се размножува и ќе ви бидат потребни неколку години ако сакате комплетно да го искорените ова цвеќе од вашата градина. Затоа и името му е пркос. Но, прекрасните цветови што секојдневно ќе ве пленат со раскошни бои, нема да дозволат да помислите на искоренување.


prilog@den.mk

Понеделник, 21 мај 2012 година

29

Мајстор во домот

К

ога ќе тргнете во авантура за реновирање на домот, тие што веќе го поминале тоа ќе ве советуваат да внимавате на повеќе работи. Меѓу оние поважните е, секако, вашето веќе замислено реновирање. Пред да пристигне мајсторот во вашиот дом, вие треба да имате направено список по кој ќе се водите, а со тоа ќе му олеснете во работата на ангажираното лице. Тогаш, морате да бидете уверени дека роковите што сте ги слушнале нема да бидат точно пресметани, па на почеток направете калкулација на времето и на вашите обврски. Цената, исто така, е во првите точки од договорот и тука пресметајте повеќе зашто навистина ќе бидат потребни уште некои, можеби, ситни работи, но ќе ја зголемат вашата потрошувачка. Немојте да го избирате најевтиниот мајстор, туку распрашајте се за неговата претходна работа. Ако барате мајстор за декорација, замолете го да ви донесе фотографии од минатата ра-

бота, а така ќе добиете слика за неговата смисла за естетика. Што се однесува на материјалите, може да ви ги донесе мајсторот или сами да купите материјал. Можеби една од подобрите опции е да купувате заедно со мајсторот, ако имате време, зашто тој ќе знае што треба да купи, а вие ќе избирате и ќе го надгледувате буџетот зашто тој нема да внимава на

економичност. Ако нешто ви се чини прескапо, погледнете на неколку места зашто цените варираат. Ако, пак, нешто замислите и вашиот мајстор ви каже дека е невозможно, прашајте кај некој друг. Сепак, ако добиете ист одговор, потрудете се да најдете некое решение за прилагодување на вашата идеја со по стојните услови. Понекогаш може да бидете изненадени од крајниот резултат бидејќи може да излезе многу подобро отколку што сте очекувале. Мајсторите се само луѓе, но профе сионалци за работи без кои ниедна идеја нема да биде спроведена. Немојте да го барате невозможното, но борете се за својата замисла. Тоа што најмногу ќе ви помогне е здрава и човечна комуникација и разбирање.


ZA ДОМОТ

30 ДЕН

Понеделник, 21 мај 2012 година

ОДДРЖУВАЊЕ НА УРЕДОТ ЗА КЛИМАТИЗАЦИЈА

П

ознато е дека уредите за климатизација може да бидат дом на многу зарази и боле сти. Лошо одржаните и по ставени климатизери го загрозуваат здравјето, но со правилна употреба тоа може да се спречи. Едно од најче стите прашања што им ги по ставуваат купувачите на трговците е, всушност, колку се тие штетни. Сигурно е дека климатизерот може негативно да се одрази на здравјето и тоа на неколку начини. Но, тоа лошо дејство на уредите за климатизација може да се случи само поради лоша употреба. Најмногу се греши во нерационалното ме стење на температурата. На пример, ако нормалната собна температура е 33 Целзиусови степени, не е потребно да се вклучи уредот на температура од 22 степени или помалку. Лекарите секоја година советуваат да не се изложува организмот на голема температурна разлика зашто наглите промени може да резултираат со висок степен на стрес. Климатизерот правилно се користи кога разликата е не поголема од шест степени. Уредот не треба да биде свртен и да дува директно во луѓето зашто предизвикува главоболка, течење од но сот и солзење на очите. Во помалку ква литетни апарати се задржува и мувла, прашина, инсекти, пе сок итн. Кондензираната влага во топлиот период од годината во комбинација со останат отпад создава идеална средина за развој на микроорганизми. Поради сето тоа треба редовно да го одржувате уредот за климатизација. Тој има филтри кои се вадат, а од нив лесно може да се от страни прашината, дури можете да ги измиете со вода. Погрешна е претпо ставката дека откако ќе го купите и ќе го монтирате климатизерот, понатаму немате никаква работа околу него.


prilog@den.mk

Понеделник, 21 мај 2012 година

СОВЕТИ ЗА ИЗБОР НА БЕЛА ТЕХНИ

31

КА

Машина за миење садови

А

ко го споредиме машинското и рачното миење садови, машинското е подобро од следните причини: помала потрошувачка на електрична енергија и на вода, садовите подобро се мијат и останува повеќе слободно време. Миењето садови во машина е поевтино од рачното миење. Машината за миење садови троши помалку вода и детергент, а притоа троши мало количество електрична енергија. Европски институции проценуваат дека просечното домаќинство дневно употребува еден киловат-час електрична енергија, 25 литри вода, приближно еден час работно време. Предност е и подобрата среденост на кујната бидејќи нечистите садови се ставаат веднаш во машината, а не во мијалникот, па така кујната останува чиста и средена. Миењето садови е подобро и поевтино бидејќи машините за миење садови мијат со вода загреана на 65 Целзиусови степени, па садовите по миењето се почисти. При рачно миење температурата е најмногу 40 степени бидејќи кожата не поднесува повисока температура. Машината за миење садови без проблем мие маснотии и уништува бактерии со помалку електрична енергија и вода. Машината за миење садови од класа А за едно миење троши околу 10-15 литри вода и околу 1,05 киловат-час електирчна енергија, што е значително помалку во однос на рачното миење, каде што во просек се троши 50-80 литри вода.

ВИДОВИ МАШИНИ ЗА МИЕЊЕ САДОВИ Последните години понудата на машини за миење садови бргу се зголемува. Постои избор на повеќе производители и модели, но, всушност, треба да одлучиме меѓу четири модели кои се разликуваат во начинот на вградување: Самостојната машина за миење садови може да стои самостојно или да се стави меѓу елементите. Има горна работна плоча, која може да се извади и машината да се стави во долниот елемент од кујната. Вградувачката, пак, наменета е за вградува-

ње во елемент бидејќи нема бочни страни. Панелот за управување е видлив во секое време. Висината на машината изнесува 81-82 cm , а честопати имаат и ногарки што се местат, па така може да се подигне до 87 cm. Интегрираната машина за миење садови е идентична со претходната, со таа разлика што панелот за управување се наоѓа на горниот дел од вратата, па не може да се види однадвор. Компактната машина за миење садови е со помали димензии, најмногу е наменета за викендички, гарсоњери и за деловни простории. Може да има различен капацитет кој се пресметува во однос на капацитетот за комлети за јадење. Во просек, важи правилото дека на едно четиричлено семејство му е потребна машина за миење садови за 12 комплети за јадење. Тоа се машини со широчина 60 cm. Машините со широчина 45 cm собираат осум-девет комплети, а компактните машини собираат од четири до шест комплети за јадење.

ШТЕДЕЊЕ ПРИ УПОТРЕБА НА МАШИНАТА Со правилно ракување со машината може дополнително да се заштеди и вода и електрична енергија. Важно е следното: Не е потребно садовите да ги плакнеме пред поставување во машината, а така се штеди вода.

Садовите треба да се постават спорeд упатството на производителот Секој од садовите се поставува на тој начин што во него не може да се собира вода и на тој начин да бидат послаби ефектите од миењето. Најдобро е машината да биде секогаш исполнета до крај – на тој начин дополнително се заштедува електрична енергија и вода.

ЗАШТИТА ОД ИЗЛЕВАЊЕ При купување машина за миење садови важно е да се земе предвид и заштитата од излевање вода во кујната, особено ако подот е од паркет или е покриен со тепих. Заштитата од излевање може да биде електрична или механичка. Електричната заштита функционира така што доводната цевка е двојна, па во случај на пукање на внатрешната цевка, водата по надворешната се излива во машината. Дното на машината е затворено и кога ќе препознае вода, автоматски го затвора електричниот вентил на доводната цевка и на тој начин го спречува излевањето на водата. При активирање на заштитата, се вклучува одводната цевка која од сигурносни причини црпи вода од машината. Предност на оваа заштита е што електричните вентили се секогаш во погон, па поради тоа не може да дојде до појава на каменец. Механичката заштита исто така штити од излевање вода, но во помал степен од електричната. Доводната цевка, исто така, е двојна и дното на машината е затворено, но постои разлика при активирањето бидејќи често може да затаи заштитата поради водениот каменец. Оваа заштита најчесто подолго време не се активира, па затоа може да откаже.

ОЗНАКА ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ Врз база на енергетската ефикасност, машините за миење садови се распоредени во класи од А до G. Во класата А се машините со најмала потрошувачка на електрична енергија, а во класата G со најголема.


ZA УБАВИНА

32 ДЕН

Понеделник, 21 мај 2012 година

НАВИКИ ШТО И ШТЕТАТ НА КОЖ

Перница од за лице без Некои навики или секојдневни ситуации ја оштетуваат кожата, го поттикнуваат стареењето и појавата на брчки, а за нив ретко се зборува или не се знае дека токму тие се причинители за лошиот изглед на кожата. Ова се само некои од нив ПИЕЊЕ ОД ШИШЕ Стручњаците предупредуваат дека навиката секој ден да се пие од тесниот отвор на шишето предизвикува појава на брчки околу усните. Затоа се препорачува да се создаде навика секогаш да се користи чаша. ТОПЛИНАТА ПРЕДИЗВИКУВА СТАРЕЕЊЕ НА КОЖАТА Иако сите знаеме дека сончевите зраци ја оштетуваат кожата, експертите тврдат дека и другите извори на топлина имаат ист ефект. Седење во близина на радијатор или на камин лошо влијае врз кожата затоа што топлината го нама лува колагенот поради што се создаваат првите брчки. Освен

И со очила шминката убаво изгле да

Ако морате да но сите очила со диоптер, тоа не значи дека треба да се откажете од шминкање на очите. Потребно е само да почитувате одредени правила. Бојата на сенката треба да биде усогласена со рамките на очилата што ги но сите, но и со бојата на очите. Покрај тоа, сенката никогаш не би треба ло да „ѕирка“ над рамките. Лакот на долниот капак секогаш нагласете го со по светла сенка за да ја привлечете светлината и погледот да го направите попривлечен. Ако сте кратковиди, вашите очи под стаклата со диоптер ќе изгледаат по ситни. Затоа, задолжително користете маскара. Нане сете ја на трепките во неколку слоја за да станат подолги и погусти, но при тоа вни-

мавајте да не се создаваат грутчиња. Потрудете се линијата што ја повлекувате со туш на капакот секогаш да биде поизразена. Позитивната страна на стаклата со диоптер за делекувидите лично сти и на тие со астигматизам е што очите им изгледаат покрупни. Од друга страна, тие истовремено ги откриваат сите неправилно сти и грешки кај нане сувањето шминка. Затоа бидете особено внимателни и потрудете се сите ваши потези со моливчето или со тушот за очи да бидат совршено прецизни. Внимателно нане сувајте ја и маскарата за трепките да останат раздвоени и избегнувајте светкави сенки со додатоци на седеф.


prilog@den.mk

Понеделник, 21 мај 2012 година

ЖАТА

д свила з брчки

33

ПЕТ ЗНАКА ДЕКА НЕ СТЕ ПОДГОТВЕНИ ЗА МАЖЕЊЕ

тоа, не смееме да заборавиме дека сонцето е присутно во текот на целиот ден, па дури и кога е облачен денот, така што секогаш треба да осигуриме барем минимална заштита на кожата од неговото штетно влијание. БРЧКИ СЕ ЈАВУВААТ И ОД ПЕРНИЦАТА По стојано се зборува за позитивните ефекти на спиењето врз кожата, но и сонот може да à наштети на кожата. Всушност, виновна за создавање брчки во текот на спиењето е положбата во која спиеме. Затоа се препорачува да се спие на грб, за кожата на лицето да не биде стисната или да се спие на перница направена од сатен или од свила. СКАПИ КРЕМОВИ ЗА ЛИЦЕ Стручните лица се согласуваат дека дури и наједно ставните и најевтини хидратантни кремови и ло сиони се доволно квалитетни и ги задоволуваат сите потреби на кожата. Навистина, скапите кремови имаат различни додатоци кои можат малку повеќе да помогнат, но, во принцип, и евтините кремови се со сема доволни за вообичаената нега на кожата.

Без компромиси нема среќен брак Сè поголемиот број разводи е последица на тоа што луѓето не се подготвени за брак, тврдат експертите. Двојките не се запознаени со сето она што го но си брачниот живот, не се подготвени да прават компромиси со партнерот и да го поминат остатокот од животот препуштајќи му се комплетно на еден човек. Доколку наскоро планирате брак, пред да се впуштите во тоа, добро размислите да ли е тоа вистинскиот момент за да не се каете подоцна. Размислите дали сакате да се омажите ако се препознаете во некоја од следниве изјави. Повеќе ве загрижува свадбата отколку бракот. По стојано размислувате дали целата организација ќе помине во најдобар ред, што воопшто не помислувате што ве чека потоа. Не можете во целост да му верувате. Ниедна врска, емотивна или каква било друга, не може да опстане без доверба. Не можете да го замислите како татко на своето дете. Децата не се додатоци во врската, туку најважниот сегмент во вашиот живот. Ако не можете да замислите заедно да го воспитувате детето, тогаш не треба ни да започнувате заеднички живот. Врската кратко траела пред бракот. Статистиките покажуваат дека двојките што се заедно помалку од две години пред да стапат во брак, имаат поголеми шанси

да се разведат подоцна, а слични се податоците и за оние што се во врска подолго од пет години пред бракот. Не сте подготвени за компромис. Не по стои среќен брак без компромис. Доколку веќе сте решиле дека нема шанса да се пре селите кај него, ниту да се откажете од некои работи поради бракот и идниот заеднички живот, тоа е знак дека сте премногу себични или потсвесно се обидувате да го спречите тој брак.


ZA УБАВИНА

34 ДЕН

Понеделник, 21 мај 2012 година

Мали тајни за убава

КОСА

Сигурно многупати ви се случило максимално да се трудите да направите некоја фризура, но потоа кога ќе изле зете надвор, да почне да дува ветар или да заврне, па целиот труд да ви падне во вода. Ви претставуваме неколку совети што ќе ви помогнат во секојдневното одржување на фризурата. Чадорот, за жал, не е доволен да ви ја заштити ко сата од дожд и од влага. Ако не сакате да но сите шапка, пред да излезете од дома, ко сата испрскајте ја со пена што ќе à даде сјај и ќе ја зачува фризурата. Ако е ко сата куса, можете да користите лак, кој ќе ја покрие и ќе ја заштити како шапка. Не заборавајте дека обо ената ко са,

исто како и таа што е тенка или мрсна, е многу попорозна и полесно впива влага, па затоа повеќе покривајте ја и не допирајте ја додека сте надвор за да не се извалка уште повеќе. Од истите причини кога ќе дојдете дома, не четкајте ја, туку веднаш обликувајте ја со фен. Долгата ко са лесно врзете ја со гумичка или зацврстете ја со долги дрвени шноли. Можете да ја распуштите штом се најдете на суво ме сто, без страв дека ќе се навитка.

Ако од дождот сте се штителе со шапка, ко сата само поправете ја со прсти кога ќе ја извадите. Потоа убаво исчеткајте ја со четка со природни влакна. Откако ќе ја исушите ко сата мокра од дожд, ставете големи самолепливи витлери. Ако имате кадрава ко са, добро знаете дека влагата ја влошува со стојбата: направете циклус од шест до седум пакувања од есенцијални масла растворени во хранлива маска и ставете ја на чиста ко са.

За да се удобно,

П

латнените патики „конверс“, попознати како „старки“, се најпродавани патики на сите времиња. Овие обувки се дизајнирани во 1917 година за кошаркарите, но стана ле вистински моден хит и израз на младешкиот бунт. Благодарение на добриот изглед и удобно ста која им ја нудат на нозете секоја година се сè попопуларни. „Старките“ ги но сат сите, тие се со ставен дел од гардеробата и на тинејџерите, и на повозрасните луѓе, а подеднакво ги но сат и момчињата и де-


prilog@den.mk

Понеделник, 21 мај 2012 година

Со хигиена до грб без мозолчиња Мозолчињата на грбот се честа појава кај жените кои не се хранат правилно, односно консумираат премногу масна храна или имаат чувствителна кожа. Во зимскиот период помалку се води грижа за добриот изглед на овој дел од телото, но во текот на летото, кога се носат поотворени маички или костим за капење, се соочуваат со голем естетски проблем. Грбот полн со мозолчиња не изгледа убаво и привлечно. Дерматолозите препорачуваат сите жени што имаат ваков проблем да внимаваат на својата хигиена и да носат само памучна долна облека, која не ја иритира кожата. Секако, за побрзо отстранување на мозолчињата, треба да се користи антибактериски сапун и се препорачува грбот да се мие двапати во текот на денот. Ако имате поголеми физички активности, по секоја е потребно да се искапете за да не дојде до мешање на потта со маснотиите на кожата и на тој начин да дојде до затворање на порите, со што се влошува состојбата на мозолчињата. Жените што имаат проблематична кожа најмалку еднаш неделно треба да ги отстрануваат мртвите клетки од кожата. Бидејќи кожата на грбот е подебела од кожата на лицето, постапката за отстранување на мр-

твиот слој кожа може да се први повеќепати без да се оштети кожата. Средствата за отстранување на мртвите клетки од кожата што содржат шеќер се посоодветни во однос на тие со сол бидејќи се поблаги. Исто така, дерматолозите препорачуваат користење само еден препарат за да не дојде до иритирање на кожата.

чувствувате носете „старки“ војчињата. Секоја сезона се зголемува бројот на дезени, што овозможува комбинирање со сите стилови. Ова лето вистински хит се „старките“ со точки и линии, како и тие со потпетици. Романтичните девојки можат да ги комбинираат овие патики со ве сели фустанчиња со цветни де зени или со кошули во светли бои со колан околу струкот, кој има иста боја со „старките“. Црвените „старки“ се одличен избор за девојките што сакаат да бидат поатрактивни, додека оние со

точки во две бои се карактеристични за тинејџерките.

35

Комплименти што жените ги сакаат Не постои жена што не сака да слушне убав збор за својот изглед или личност. Не ни годат на сите еднакво исти комплименти, но изгледа дека на повеќето најмногу им се допаѓаат тие што се однесуваат на нивниот физички изглед. Во истражувањето во кое учествувале повеќе од 2.000 мажи и жени, откриено е дека на прво место меѓу сите комплименти кои мажот може да à ги упати на некоја жена се тие за витката линија. Дури 43 проценти од жените се речиси опседнати со својата тежина, па затоа се најсреќни кога некој ќе забележи дека изгубиле некој килограм. Освен тоа, истражувањето покажало дека жените сакаат да слушнат дека убаво мирисаат, дека имаат убава коса, прекрасни очи или дека убаво им прилега некоја боја. Ниедна жена не сака да слушне дека изгледа изморено, нерасположено, па дури ни дека личи на еден од родителите. Со истражувањето се открило и дека многу од жените често погрешно ги толкуваат комплиментите. Така, коментарот дека имаат убави облини често го сфаќаат како тврдење дека се дебели, а на комплиментот дека се убаво нашминкани, 14 проценти од жените ќе помислат дека претерале со тоа. Всушност, истражувањето покажало дека е навистина тешко на жените да им се упати комплимент кој навистина би им се допаднал.


36

СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ФАНТАСТИЧНО И НЕИЗВЕС

Минхе Челси Во големото финале на „Алијанц арена“, фудбалерите на Челси по подобро изведување пенали го совладаа Баерн Минхен

Ч

елси е новиот шампион на Европа откако фудба лерите на англискиот гигант во големото финале од елит ното европ ско нат пре ва рување успе аја да го совладаат тимот на Баерн Минхен. Баварците ја имаа предно ста на домашниот терен бидејќи ова фина ле се игра ше на нив ната „Али јанц аре на“, но на кра јот мо раа со на вед нати гла ви и со сол зи во очи те да ги гледа ат фуд ба ле ри те на Чел си ка ко го кре ва ат

толку по сакуваниот пехар. По 120 минути игра ре зултатот гласеше 1-1, а Баерн навистина има за што да жа ли откако Баварците поведоа со голот на Томас Милер во 82. минута, по што се чи не ше де ка пеха рот си гур но ќе оста не во Мин хен. Се пак, Ди дие Дрог ба со гол во 89. ми ну та ги за молк на герман ски те обожаватели и предизвика еуфорија меѓу Англи ча ни те. Ба ерн потфрли и во продол же ни јата ко га Ар јен Ро бен не ре а ли -

зи ра ше пе нал што може ше да го до не се Баерн во водство од 2-1, а потоа и во пенал-рулетот, кога германскиот вицепрвак имаше предност од 3-2 по првите три серии, но по промашувањата на Олиќ и на Швајнштајгер го загуби фина лето со 3-4.

ДРОГБА СЕ ПРОСТИ СО СТИЛ Дидие Дрогба не можеше ни да посака подобар начин за простување од Челси од освојувањето на титулата европски првак, една од ретките што недостигаа во богатата колекција трофеи на извонредниот голгетер. Иако тој беше целосно изолиран во формацијата на Ди Матео, овој искусен напаѓач, сепак, извонредно се снајде и заедно со голманот Чех ја имаше улогата на херој на ова финале, најпрвин постигнувајќи го израмнувачкиот гол во 88. минута, а на крајот и ставајќи печат со успешно реализираниот последен пенал. - Ова е Челси, ова е нашиот карактер, ние никогаш не се предаваме. Осум години сум член на овој тим и од првиот ден во синиот дрес ми стана јасно дека трофејот во Лигата на шампионите е нешто што силно го посакуваат не само сопственикот, туку и сите во клубот. Горд сум што успеавме да ја исполниме желбата на сите и што имаме нова причина за славење со нашите верни навивачи. Дури и по три серии во пенал-рулетот не престанавме да веруваме во триумфот, Давид Луиз ми пријде и ми рече дека сигурно ќе славиме, а јас му поверував бидејќи знаев дека на голот го имаме извонредниот Чех – истакна Дрогба непосредно по големото финале.


СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

НО ФИНАЛЕ СО СРЕЌЕН КРАЈ ЗА АНГЛИСКИОТ ГИГАНТ

н обоен во сино, е европски првак

- Дој дов во Чел си пред 11 годи ни и уште тогаш зборувавме дека желба ни е да стиг не ме до ти тулата во Ли гата на шам пионите. Навистина мина долго време, но за ва ка пре крас на ра бота вреди да се че ка. Ова си гур но ми е еден од нај уба ви те

денови во животот. Некој ќе каже дека сме има ле среќа, но јас сметам дека заслуживме среќата да биде на наша страна бидејќи ни го има ше сврте но гр бот неколкупати во ЛШ во изминатите години - из ја ви Френк Лам пард, кој во отсус тво на суспендираниот Џон Тери капитенски го пред воде ше ти мот на Чел си во овој историски успех. Ин те рес но е што Чел си е пр ви от нов европски шампион уште од 1997 година, ко га со оваа ти тула се за ки ти Бо ру си ја Дортмунд. Минхен уште еднаш се покажа како среќен град за новите прваци ако се знае дека претходно низ историјата, својата пр ва ти тула во елит ното фуд бал ско натпреварување токму во баварската пре стол ни на ја прос ла ви ле и Нотин гем фо рест во 1979 и Олим пик Мар сеј во 1992 година. Со сема разбирливо, во таборот на Баерн Минхен владееше огромно разочарување и шокираност поради поразот во ова неверојатно интересно и неизвесно фина ле. - Не зна евме да го до крај чи ме Чел си. По стигнавме гол во самиот финиш, а потоа дозволивме да ни возвратат од првиот корнер и со првиот удар кон нашиот гол. Затоа загубивме. Пена лите се нешто со сема друго, чиста среќа, која овојпат не беше на наша страна - изјави Јуп Хејнкес.

ДИ МАТЕО НЕ ЗАСЛУЖИЛ НОВ ДОГОВОР?! И покрај освојувањето на титулата европски првак и исполнувањето на дамнешната желба на газдата Роман Абрамович, Роберто ди Матео по сè изгледа нема да остане на кормилото на Челси следната сезона. Договорот на младиот италијански стратег со „сините“ беше со важност само до крајот на сезонава, а англиските медиуми информираат дека и покрај огромниот успех, Абрамович е решен да не му понуди нов договор на Ди Матео, туку на негово место ќе ангажира некој далеку поискусен стратег. Рускиот милијардер барем досега молчеше на оваа тема, но се очекува во текот на следната недела да „пресече“ и официјално да објави дали ќе го задржи Италијанецот на кормилото на својот клуб. Ди Матео дојде на клупата на Челси пред неколку месеци, откако овој тим го загу би со 3-1 првиот осминафинален меч од ЛШ со Наполи. Тој успеа да ја надомести оваа негатива и да го елиминира тимот на Горан Пандев, потоа беше подобар и од Бенфика и од Барселона, за во големото финале да слави и над Баерн. Згора на тоа, Роберто ди Матео се закити и со пехарот во ФА Купот на Англија, откако во финалето од најстарото фудбалско натпреварување славеше над Ливерпул со 2-1.

37


38

СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

Милер: Не победува секогаш подобриот Кога Томас Милер со прецизен удар со глава го совлада Петр Чех во 83. минута од големото финале, сите прогнозираа дека овој погодок ќе биде доволен за да му ја осигура титулата на Баерн Минхен. Тренерот Хејнкес го повлече од игра својот херој, заменувајќи го со Ван Бајтен, но токму потоа работите тргнаа во погрешна насока за Баварците, кои на крајот го загубија мечот. - Ова е само уште еден доказ дека во фудбалот не победува секогаш подобриот, особено кога се игра само еден меч. Дадовме сè од себе, доминиравме на теренот, создававме шанси, но, за жал, не стигнавме до пехарот. Искрено верував дека мојот гол ќе биде решавачки, но Челси постигна гол од својата прва

СО НОТ НА РО МАН АБ РА МО В

Инвестици евра донес шанса и го смени текот на натпреварот. Фрустрирачки е на својот стадион да се гледаат фудбалери на другиот тим како ја слават титулата, но, за среќа, фудбалот не е се во животот, утехата ќе треба да ја побараме на друго место - изјави Томас Милер.

ФОТО ВЕСТ

И ПОЛИТИЧАРИТЕ ГО ГЛЕДАА ФИНАЛЕТО Светските политичари на самитот на Г8 одвоија време за да го следат финалето на Лигата на шампионите. Британскиот премиер Дејвид Камерон на крајот се радуваше на успехот на Челси, а Ангела Меркел мораше да го признае поразот на Баерн Минхен. Претседателот на САД, Барак Обама, уживаше во мајсториите на фудбалерите на двете екипи и во возбудата при изведувањето на пеналите.

К

ога Роман Абрамович летото во 2003 година најави дека планира од Челси да направи европски шампион, целата спортска јавност многу сериозно ги сфати ваквите коментари на рускиот милијардер, кој веќе имаше најавено сериозни инвестиции во лондонскиот клуб. Русинот чекаше и, конечно, дочека, да го види својот тим на врвот на фудбалска Европа. За таа желба да му се исполни требаше да минат неполни девет години, да вложи околу една милијарда евра во нови фудбалери, но и да се помири со безброј големи разочарувања. „Фантомскиот гол“ на Луис Гарсија во полуфиналето со Ливерпул во 2005, големиот судиски грабеж на Том Хенинг Овребо на реваншот со Барселона и голот на Андрес Иниеста во 94. минута што го замолкна „Стемфорд бриџ“. И најмногу од сè, оној не среќен пенал на Џон Тери во финалето во Москва во 2008 година, кога капитенот се лизна и ја погоди само гредата од голот на Манче стер јунајтед, овозможувајќи му на противникот само неколку минути подоцна да се радува на пехарот што веќе многумина го видоа во рацете на фудбалерите на Челси. Лондонскиот клуб изгледаше навистина моќно во тој период, па логично беше да се очекува дека „сините“ ќе добијат можност за да се искачат на врвот на Европа. За нивна не среќа, токму во тој период на сцена се појави непобедливиот тим на Барселона, кој освои две титули во претходните две сезони доминирајќи на фудбалските терени низ Европа. Сепак, токму тоа ја прави уште послатка оваа титула, ако се знае дека на патот до неа беа запрени и Каталонците


СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ИЧ КО НЕЧ НО СТА НА ЈА ВЕ

јата од милијарда е европска титула предводени од Лео Меси, кој и на својот осми натпревар против Челси не успеа да го најде патот до мрежата на оваа екипа. Токму поради сите овие моменти, титулата освоена овој викенд е уште послатка за Роман Абрамович. Осум различни менаџери, 3.193 дена, 101 натпревар, повеќе од една милијарда евра потрошена за нови фудбалери, пет полуфиналиња, едно загубено финале, но сето тоа сега ќе биде заборавено бидејќи Челси е новиот првак на Европа. А Роман Абрамович може да се пофали дека уште еден негов сон станал јаве. Сега, сосема логично е да се поста-

ви прашањето што е следно за Роман Абрамович. Рускиот милијардер најпрвин ќе треба да ја реши дилемата дали да го задржи Роберто ди Матео или да доведе нов стратег на кормилото на својот клуб, а потоа и да ги реализира најавите за огромни вложувања во играчкиот кадар на „сините“. Се шпекулира со буџет поголем од 100 милиони фунти, со имиња како Фалкао, Хулк, Модриќ и со уште многу други фудбалски мегаѕвезди, кои се гаранција дека Челси и догодина ќе биде многу сериозен конкурент во битката за европската круна.

39


40

СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ХЕРОЈОТ НА ПЕНАЛ-СЕРИЈАТА ПО ГОЛЕМИОТ УСПЕХ ГО ПРОСЛАВИ 30.РОДЕНДЕН

Среќен роденден ајде на тест за доп

Не сум имал поубав роденден во животот иако првите два часа ги минав во тоалетот на „Алијанц арена“, вели Петр Чех

Ч

ешкиот голман Петр Чех беше херој при изведувањето пена ли во супердраматичната завршница на фина лето на Лигата на шампионите. Пред трибината каде што беа сме стени обожавателите на рива лот Баерн Минхен, тој успеа да одбрани два пенали, а претходно, во текот на мечот, го сопре и ударот од белата точка на Арјен Робен. Откако сè беше готово, а Челси го освои големиот трофеј, Чех се најде на рацете на своите соиграчи. Имаше двојна причина за славење. Го освои пехарот што толку го по сакуваше, а истовремено го прослави и 30. роденден. Поубав подарок не можеше да по сака. - И да замислував, не можев да по сакам поубав подарок за роденден. Пехарот во Лигата на шампионите беше тоа што сите ние во Челси одамна го по сакувавме. Во 2008 година бевме толку блиску, но во фина лето во Москва загубивме речиси на идентичен начин како што сега победивме. Пена лите се проклета работа, а пред да

почнат да се изведуваат, погледнав кон небото и реков, Господе, немој повторно. Како да знаеше дека ми е роденден, ми ја подари целата среќа на овој свет, а јас успеав да ги прочитам сите шест пенали што беа упатени кон мојот гол. Од шест, одбранив три, тоа не е така лошо, нели - вели Петр Чех за „лотаријата“ при изведувањето пенали.

И Касилјас роден на ист ден За многумина Петр Чех и Икер Касилјас се најдобрите голмани во светот. Има и куриозитет, тие се родени на ист ден, 20 мај. Петр Чех го прослави со пехарот во ЛШ, а Икер Касилјас исто така вчера славеше роденден. Наполни 31 година, им го честиташе на своите сонародници Фернандо Торес и Хуан Мата големиот успех и воедно им најави на обожавателите на Реал Мадрид дека идната година „кралевите“ ќе се потрудат да го освојат десеттиот трофеј во ЛШ. - Наполнив 31 година. Го прославив роденденот во кругот на најблиските пријатели. Кога имате вакви другари, тогаш се е полесно. Сакам да им го честитам успехот во ЛШ на Торес и на Мата и се надевам дека идната година Реал Мадрид ќе стигне до трофејот во ова натпреварување – напиша Касилјас на својот профил на „Твитер“.

Со трофејот во рацете, чешкиот голман го дочека 20 мај, денот кога наполни 30 години. Но, не можеше да се радува заедно со соиграчите и во соблекувалната бидејќи мораше да се замине на контрола за допинг по завршувањето на средбата. Речиси два часа мина во тоалетот на „Алијанц арена“. - Бев одбран да заминам на стандардната процедура за контрола за допинг. Ме


СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

41

Петр, инг

прашувате како ми почна роденденот. Бев пре среќен, со тоа што првите два часа ги минав во тоалетот на „Алијанц арена“. Со пиво во раката, за да го вне сам потребните течно сти и да можам да ја дадам потребната урина. Верувајте, тоа беше најмачниот дел од финалето, но и тоа е дел од профе сионалниот фудбал. Си велев, јас седам овде, а соиграчите сега лудуваат во соблекувалната. Но, срцето ми беше полно затоа што ми се оствари сонот, ја освоивме Лигата на шампионите. По цели два часа, речиси колку што траеше и фина лето, ја завршив процедурата за контрола и се вратив кај соиграчите. Лудувавме до зори, а сите сме многу среќни и за нашиот сопственик Роман Абрамович. Тој најмногу го по сакуваше овој пехар - раскажува Петр Чех. На крајот, тој го издвои и двата пре судни моменти од финалето по кои знаел дека „боговите се на страна на Челси“. - Тоа беше уште во текот на играта. Секако, погодокот на Дидие Дрогба кој нè врати во живот. Ако не погодеше во 88. минута, сега сите ние ќе бевме тажни затоа што сме загубиле во самиот финиш од регуларниот тек од средбата. Мислам дека можев подобро да реагирам при тој удар на Милер, но одеднаш топката влезе во мрежата. Вториот момент, секако, е пеналот на Арјен Робен. Не знам зошто, ама бев сигурен дека ќе го одбранам. По овие два моменти, знаев дека боговите се на наша страна - заврши голманот на Челси.

Играчите на Баерн се плашеле од пеналите

Ба ерн Мин хен го за губи фи на ле то по из ве ду ва ње то пе на ли. За ре а ли за ци ја на уда ри те од бе лата точ ка во ед на та ква дра матич на за врш ни ца потреб на е голе ма хра брост, а по голем дел од Ба вар ци те ја не ма ле во тие момен ти. Дел од фуд ба ле ри те, ме ѓу кои и Ар јен Ро бен, кому Чех му од бра ни пе нал во те кот на мечот, отка жа ле да шу ти ра ат пе нал. Ова го откри тре не рот на Ба ерн Мин хен, Јуп Хејн кес. Затоа и гол ма нот Ма ну ел Но јер бе ше при нуден да из веду ва пе нал ка ко дел од пет те ми на од со ста вот на герман ски от тим. - Не кои од фуд ба ле ри те не се чувству ваа са моу ве ре но за да шу ти ра ат пе нал. Беа мно гу за мо ре ни по 120 ми ну ти ис цр пу вач ка игра на те ре нот, а Ро бен ка жа де ка не е пси холо шки под готвен по втор но да за ста не на 11 ме три од Петр Чех по не ре а ли зи ра ни от пе нал во те кот на сред бата. Зна е те, не

може те да нате рате со си ла играчи те да шу ти ра ат пе нал, тоа е та ка спе ци фи чен момент. Затоа Ма ну ел Но јер шу ти ра ше, за сре ќа, по годи, но на кра јот, се пак, ние за губивме. Чел си има ше повеќе среќа - истакна Јуп Хејнкес. Страте гот на Ба ерн Мин хен го по фа ли не ве ро јат ни от ка ра ктер на ти мот на Челси кој, можеби, беше и решавачки за да го осво јат голе ми от тро феј во Ли гата на шам пи о ни те. - Англичаните покажаа силен карактер, не ве ро јат но се врати ја по при ме ни от гол во ре гулар ни от тек од мечот, а по тоа из ле гоа ка ко по бед ни ци иа ко ние имавме одреде на пред ност и при из веду ва ње то на пе на ли те. Но, на кра јот потфрливме иа ко мно гу по ве ќе можеме да жа лиме затоа што не успе авме да ја сочу ва ме пред но ста по голот на Томас Ми лер. То гаш тре ба ше да го до крајчиме Челси - признава тренерот на Ба ерн Мин хен.

Серхио Рамос му фати сеир на Нојер Фуд ба ле рот на Ре ал Ма дрид, Сер хио Рамос, очигледно навивал за Челси во големото финале на ЛШ. Веднаш штом заврши финалниот меч, откако Баерн Минхен загуби, Рамос му упати порака на голманот на Баварците, Мануел Нојер. - Јас барем освоив нешто оваа се зона, титулата во Примера, а ти остана со празни раце. Сега кој повеќе ќе се радува, голман че - напи ша Сер хио Ра мос на сво јот профил на „Твитер“.

За де ва њата ме ѓу Сер хио Ра мос и Ма нуел Но јер дати ра ат од полуфи на ле то во Ли гата на шам пи о ни те, ко га Ба ерн Мин хен на пена ли го елиминира Ре ал Мадрид. То гаш Ра мос бе ше мно гу не пре ци зен со ударот од белата точка, ја испрати топката високо над голот, а Нојер му фаќаше „сеир“. Се га ра боти те се проме ни ја, а на шпанскиот фудба лер му падна драго што Челси го порази Баерн Минхен во финалниот меч.


42

СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

НОВ ТРИУМФ НА АТЛЕТИКО МАДРИД ВО АСОБАЛ ЛИГАТА

Лазаров се за Девојката на Тасевски во мајчинско издание Поранешната убавица на Бугарија, Ромина Андонова, со нов мајчински имиџ се подготвува за приновата што ја очекува со македонскиот фудбалер Дарко Тасевски. За три месеци Ромина треба да се породи и вели дека целото внимание à е посветено на раѓањето на ќеркичката. - Имам нова љубов. Тоа е нашата ќеркичка што ја очекуваме со нетрпение. Имам дватри месеци да експериментирам со мојот изглед. Кога ќе се породам, вниманието целосно ќе ми биде посветено на бебето – вели Ромина за својот нов имиџ.

Трагедија на рели во Франција Двајца луѓе загинаа, а четворица се во критична состојба по тешката несреќа што се случи на регионалното рели во јужна Франција. Еден од натпреварувачите загубил контрола над возилото и со полна брзина влетал во публиката. Во несреќата двајца гледачи погинале на самото место, а најмалку 15 други лица се повредени, од кои четворица се во критична состојба. Според полициски извори, сè уште не е позната причината за тешката несреќа на релито што се случи во близина на Тулон. Сведоците на настанот велат дека возачот направил грешка на крстосницата на која требало да сврти десно. Наместо тоа, тој продолжил да вози право и удрил директно во групата гледачи меѓу кои имало и неколку деца. Возачот што ја предизвикал несреќата е префрлен во болница, а полицијата чека да се утврди дали неговата состојба е таква за тој да биде притворен.

В

о последната проверка пред настапот на завршниот турнир „Ф4“ во Лигата на шампионите што ќе се одигра следниот викенд во Келн, Атлетико Мадрид славеше уште една ру-

тинска победа во шпанската АСОБАЛ-лига. Во претпоследното коло од шпанското првенство, мадридскиот тим за кој настапува македонскиот капитен Кире Лазаров, во го сти го победи Сан Антонио со 37-28. Во 28.

Хамилтон токми победа

Возачот на Мекларен, Луис Хамилтон верува дека Монако е иде ални ме сто за неговата прва победа во оваа се зона во Формула 1. Во до сегашните пет трки од Ф1 шампионатот, Британецот два пати стартуваше од пол-позиција и два пати испушти победа. Во генералниот пласман возачот на Мекларен е на третото ме сто и само осум бода го делат од водечките Себастијан Фетел и Фернандо Алонсо кои имаат по 61 бод. -Монако е по себно ме сто. На оваа трка и на „Силверстон“ можеби сум и најамбициозен. Се надевам дека овде

конечно ќе ја забележам првата победа сезонава. Но, не треба да заборавиме дека освен за победа, ние по стојано се бориме и за што повеќе бодови за да држиме чекор во врвот. Последните два старта беа разочарувачки за мене и мислам дека е време да се реванширам со победа во Монако – вели Хамилтон. За разлика од возачот на Мекларен, неговиот поискусен колега, Кими Раиконен, од тимот на Лотус не е премногу оптимистички расположен пред „кнежевската“ трка. Иако во последните две трки Финецот заврши на подиумот, тој сепак не га-


СПОРТ

Понеделник, 21 мај, 2012 година

грева за Келн

триумф на Атлетико Мадрид во шпанското првенство, Лазаров партиципираше со пет гола. Со оваа победа Атлетико Мадрид се искачи на водечката позиција на табелата,

а во Монако рантира дека ќе биде таму и во Монте Карло. - Монако е поинаква патека од сите други и тешко е однапред да се прогнозира како ќе се претставиме таму следниот викенд. Засега добро ни оди, го подобруваме темпото, има уште многу работи да се завршат, но очекувам наскоро Лотус да слави и победа. Сепак, не сум сигурен дека тоа ќе се случи во Монте Карло – истакнува финскиот возач. Трката за ГН на Монако што ќе се вози на 27 мај е ше ста од вкупно 20 трки во годинашниот шампионат во Формула 1.

но дали ќе остане на врвот зависеше од резултатот на синоќешното го стување на Барселона против Ре ал Адемар. Евентуален пораз на Каталонците, на мадридскиот тим му обезбедува шампионска титула. Двата водечки шпански тима во АСОБАЛ лигата сезонава имаат само по еден пораз во нивните меѓусебни дуели, но Барселона славеше со еден гол повеќе во Мадрид и доколку не направи неочекуван кикс во последните две кола, тоа и но си одбрана на шампионската титула. Во спротивно, нов шампион на Шпанија ќе биде Атлетико Мадрид. Последното коло во АСОБАЛ лигата ќе се одигра на 2 јуни. Во меѓувреме, следниот викенд на 26 и 27 мај Атлетико Мадрид трет пат по ред ќе игра на завршниот „Ф4“ турнир во Келн за шампионската титула во ЛШ. Избраниците на тренерот Талант Душебаев во полуфиналето од ЛШ ги очекува дуелот со Копенхаген, тимот кој во четвртфиналето ја исфрли од игра Барселона. На Лазаров ова ќе му биде втор настап во завршницата на ЛШ, а на Атлетико Мадрид трет „Ф4“ турнир по ред. Откако лани загубија во финалето од Барселона, годинава мадридскиот тим тргнува во нов поход кон шампионскиот пехар во ЛШ. Во завршницата од ЛШ во Келн, Лазаров очекува поддршка и од македонските навивачи. - Ракометот е спорт број еден во Македонија и многу Македонци ќе го следат завршниот „Ф4“ турнир преку телевизиските прено си. Но исто така знам и дека многу Македонци, посебно тие што живеат во Германија, ќе дојдат во Келн да ме поддржат – изјави Лазаров во интервјуто за официјалната станица на ЕХФ.

43

Гостите царуваа во Лос Анџелес Кошаркарите на Сан Антонио спарс и на Оклахома Сити тандер стигнаа до големи победи на гостувањата во Лос Анџелес против екипите на Клиперс, односно Лејкерс, и направија голем чекор напред во битката за финалето од Западната конференција. Сан Антонио успеа да се врати од негатива од 24 поени и да слави со убедливи 86-96 на гостувањето кај Клиперс, па „мамузите“ сега имаат предност од 3-0 и се наоѓаат на само една победа до пласман во конференциското финале. - Бевме многу смирени на полувремето бидејќи знаевме дека тие погодија премногу луди шутеви и дека нема да можат да продолжат во ист стил и во вториот дел. Едноставно, продолживме да ја играме сопствената игра, не дозволивме да завладее паника во нашите редови - изјави Тони Паркер, кој со 23 поени и со 10 асистенции беше најзаслужен за големата победа на Сан Антонио. Покрај Клиперс, на прагот на елиминација се наоѓаат и нивните соседи, кошаркарите на ЛА лејкерс, кои загубија пред своите гледачи од Оклахома Сити со 100-103. Кевин Дурент ја постигна клучната тројка на 13,7 секунди до крајот со која Оклахома стигна до победата и водството од 3-1 во оваа серија од плејофот. Лејкерс вината за овој пораз треба да ја бараат во својата слаба игра во финишот ако се знае дека на осум минути до крајот имаа предност од 13 поени, но, сепак, му дозволија на противникот да се врати во натпреварот. Најефикасен во таборот на Оклахома сити беше Расел Вестбрук со 37 поени, додека на спротивната страна, на Лејкерс не им помогна ниту одличното издание на Коби Брајант, кој го заврши натпреварот со 38 поени, осум скокови и со пет асистенции.


44

ИНФОРМАТОР

ТЕАТАР МНТ „ЕЕГ“ од В. Шекспир, С.Бекет, Ј.Плевнеш, Х. Милер, Р. Крле, С. Мрожек, А. Ками, Г. Бихнер режија: Ѓорѓи Јолевски Почеток: 18 часот

Жанр: акција, авантура, фантазија Режија: Јос Видон Почеток: 15.00, 18.00 и 22.30 „Жената што ги избриша солзите“

„Парите се отепувачка“

Жанр: драма, комедија, акција, анимација Режија: Теона Стругар Митевска Почеток: 20.00 КИНО „РАМСТОР“ сала 1 „Мачорот во чизми“ Жанр: авантура, анимација Почеток: 10.00, 12.15

по мотиви од Р. Крле, В. Иљоски и др. Режија Бојан Трифуновски Почеток 20 часот ДРАМСКИ ТЕАТАР „Грев или шприцер“ од Сашко Насев Режија Дејан Дамјановски Почеток 20 часот КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Одмаздници“

Полиција Брза помош Противпожарна бригада

192 194 193

КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644 ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033

„Жуќко - приказна за Радивој Кораќ“ Жанр: играно-документарен Режија: Гордан Матиќ „Скопје ремикс“ Жанр: музичко-филмски омнибус Режија: група автори

Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100 Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и

Понеделник, 21 мај, 2012 година

Почеток: 17.30 „Максим“ Режија: Кирил Трајковски Почеток: 20.00, 22.00 сала 2 „Мачорот во чизми“ Жанр: авантура, анимација Почеток: 14.00

македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ „Black & white Serbia“ - Жељка Момиров, Љубомир Вучиниќ и Владимир Ристивиевиќ „Орнаменти“ - Атанас Атанасоски

„Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 12.00, 16.00, 18.00, 20.00

КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР Изложба на Владимир Симеонов

„Дефект“ Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Скопска тврдина – Археолошки наоди од ископувањата на Кале Цртежи од Таки Павловски

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „1+ 1 Живот и љубов низ

младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656 ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 188 Информации Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти 177 Федекс – брза пошта 3111-116

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: ДАУТ-ПАШИН АМАМ, ЧИФТЕ-АМАМ И МАЛА СТАНИЦА Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00 ГАЛЕРИЈА „ОСТЕН“ Изложба – цртежи, графики, керамики Пабло Пикасо

ЕМС услуги - Од врата до врата

15000

СООБРАЌАЈ Меѓуградска 2466-011 автобуска станица Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165


ИНФОРМАТОР

Понеделник, 21 мај, 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

Светски ден на културната различност 1471 - Роден е германскиот сликар и бакрорезец Албрехт Дирер, еден од најголемите ренесансни мајстори. Дела: „Четири апостоли“, „Света Тројца“, „Портрет Холцшуер“. 1471 - Во лондонскиот затвор „Тауер“ е убиен англискиот крал Хенри Шести, последниот монарх од династијата Ланкастер, симнат од престолот во династичките борби , Војна меѓу две рози, а престолот повторно го зазеде Едвард Четврти. 1527 - Роден е шпанскиот крал Филипе Втори, кој во текот на владеењето од 1556 до неговата смрт во 1598 се искажа како голем поборник на римокатоличката реакција, чија инквизиторско-апсолутистичка политика во Холандија предизвика востание против шпанските власти. 1688 - Роден е англискиот писател Александер Поуп, претставник на класицизмот во англиската поезија, кој на англиски јазик ги преведе грчките епови „Илијада“ и „Одисеја“. Дела: „Есеј за човекот“, „За критиката“, „За глупоста“. 1844 - Роден е францускиот сликар Анри Русо „Цариник“, сликар-самоук. Вниманието на критиката го

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

привлекуваше со едноставните сликарски форми. Силно влијаеше на создавањето школа за „наивни сликари“ во Европа и во Америка. Дела: „Свадба“, „Прошетка“, „Сон“. 1860 - Роден е холандскиот лекар Вилхелм Ејнтховен, основач на електрокардиографијата, добитник на Нобеловата награда за медицина во 1924 година. 1904 - Во Париз е основана Светската фудбалска федерација - ФИФА. 1921 - Во Москва е роден Андреј Дмитриевич Сахаров, руски физичар и математичар, академик и заштитник на човековите права. Во 1975 година ја доби Нобеловата награда за мир за смелоста и личната одговорност во поткрепа на основните принципи за мир меѓу луѓето и за пожртвуваната борба против употребата на сила и на сите форми на нарушување на човековото достоинство. Умре во Москва, на 12 декември 1989 година. 1927 - Американскиот пилот Чарлс Линдберг слета во Париз прелетувајќи 5.850 километри од Лонг Ајленд во Њујорк за 33 часа и 29 минути, со што стана првиот човек кој со авион го прелета Атлантикот. 1935 - Умре холандскиот ботаничар Хуго де Фрис, основач на експерименталната генетика. Дело: „Теорија за мутација“. 1935 - Умре американската пацифистка и општествен реформатор Џејн Адамс, добитничка на Нобеловата награда за мир во 1931 година. Се занимаваше со практично решавање на социјалните проблеми и беше претседател на Меѓународната женска лига за мир и слобода.

Овен - Очекувате поддршка од пријателите, но за жал денеска нема да ја добиете. Размислете дали ви се изневерени очекувањата, или вие правите нешто погрешно. Совет: вечерното излегување одложете го за некој друг ден. Бик - Секогаш ги штитите своите работни интереси и не дозволувате да дојде до несакани ситуации или последици. Посветете поголемо внимание на друштвниот живот. Совет: опуштете се со добра книга. Близнаци - Партнерот се труди да ги задоволи вашите желби, но вие секогаш настапувате со ново барање, внимавајте да не претерате. Совет: избегнувајте напнати и стресни ситуации, лошо влијаат на вашето здравје. Рак - Вие сте вистински филтер во селектирање на информации, не потпаѓате на не про ве ре ни или лажни збо ро ви. Не се на мет ну вај те, има вре ме за се. Со вет: поч нете со не ко ја од тех ни ки те за опу штање.

1944 - По освојувањето на Монте Касино, сојузниците во Втората светска војна го пробија фронтот на германските нацистички сили во Италија. 1952 - Умре американскиот филмски актер Џулијус Гарфинкл, познат како Џон Гарфилд. Филмови: „Четири жени“, „Хуарез“, „Ме направија злосторник“, „Морски волк“, „Тие живеат опасно“, „Поштарот секогаш ѕвони двапати“, „Хумореска“, „Тело и душа“, „Сила на злото“, „Џентлменски договор“, „Големиот нож“, „Да се има и да се нема“. 1991 - Поранешниот индиски премиер Раџив Ганди е убиен, со бомба сокриена во букет цвеќе, за време на предизборен митинг во јужната индиска држава Тамил Наду, во близина на градот Мадрас. 1993 - Сенатот го суспендира претседателот на Венецуела, Карлос Андрес Перес, под обвинение за проневера. 1998 - Индонезискиот претседател Сухарто по 32-годишното владеење поднесе оставка откако попушти пред силниот притисок на масовните студентски демонстрации. Овластувањето за шеф на државата му го предаде на потпретседателот на Индонезија Јусуф Хабиби. 2003 - Во земјотрес кој го зафати северен Алжир загинаа најмалку 2.273 лица. 2006 - Одржан е референдум за државниот статус на Црна Гора. На референдумот, со тесно мнозинство, одлучено е Црна Гора да се одвои од рамките на државната заедница Србија и Црна Гора.

23.07 22.08

Лав - Емотивната празнина е резултат на вашата повлеченост. Бидете поактивни во друштвените случувања, некогаш вие превземете иницијатива и организирајте излегување. Совет: конечно чувствувате финансиска стабилност.

23.08 21.09

Девица - Вашиот непријателски однос кон партнерот не води никаде, упорно барате кавга, а партнерот ве толерира. Сменете го односот, веднаш. Совет: сакате да се надмудрувате со сите, тоа ви е лоша карактеристика.

22.09 23.10

Вага - Љубоморните испади не се дел од вашиот карактер, затоа сите се изненадени од вашите реакции. Обидете се со разговор, а не со лутење да ја средите новонастанатата ситуација. Совет: пијте повеќе вода.

24.10 21.11

Скорпија - Се чувствувате многу напнато и истрошено, но ниту колегите, ниту семејството повеќе нема трпение за вашите изговори. Сериозно фатете се за работа. Совет: еден бик ве гледа со симпатии.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

45

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Св. апостол и евангелист Јован Споменот на свети Јован Богослов се празнува во октомври, а на денешен ден, 21 мај (8 мај по стариот календар) уште од првите векови се празнува споменот на благодатните чуда што се случуваа на гробот на свети апостол Јован. Црковните песни што се пеат на денешен ден се составени во осмиот век од свети Јован Дамаскин и од цариградскиот патријарх Герман.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Еуген Мазенод Бил роден во 1782 година, во Франција. Младоста ја поминал во прогонство во Торино, Венеција, Неапол и во Палермо. Кога се вратил во Франција, во 1802 година, се запишал на теолошки науки. Во 1811 година станал свештеник. Основал установа за христијанско воспитување на младите. Им помагал на сиромашните. Во 1837 година, бил избран за бискуп во Марсеј. Умрел во 1861 година.

Стрелец - Денот ќе ви биде исполнет со интересни ситуации и непредвидени средби. Комплиментите кои ги добивате го јакната вашето его. Совет: креативната енергија искористете ја целосно. Јарец - Ве очекуваат комплицирани ситуации, кои ќе ве изненадат, но нема да влијаат врз вашата концентрација и исполнувањето на работните обврски. Пријатниот викенд со семејството добро влијае на вашето расположение. Совет: јадете витамини. Водолија - Колку што ви оди добро во љубовниот живот, толку ви е лоша финансиската ситуација, мора да направите ред во трошењето. Совет: одамна не сте биле во театар или кино. Риби - Денеска на работа ќе ги презентирати сите свои способности, а денот ќе го завршите со пријатна романтична вечера. Тоа ќе ви даде елан за нови предизвици. Совет: продолжете со физичка активност.


46

РАЗОНОДА

Понеделник, 21 мај, 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Риба – сериски филм 10.00 Дневник 10 10.20 Македонски народни приказни 10.55 Ѕвон - образовна програма 12.00 За Македонија – документарна програма 13.00 Вести 13.15 Научен спектар – образовна

програма 14.00 Од наш агол 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.25 Патот до Лондон - спортска програма 16.15 Давид Ноланд – серија 17.00 Дневник 1 17.30 Одбојка плеј оф - мажи 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија –

документарна програма 21.00 Свет - информативна програма 21.35 Евромагазин информативна програма 22.05 Клара Шелер – серија 23.00 Дневник 3 23.35 Тротоар њуз - забавна програма 00.00 За Македонија –

документарна програма 01.10 Без рецепт 01.25 Нем сведок – сериски филм 02.15 Риба – сериски филм 02.35 Клара Шелер – серија 03.15 Дискавери – документарна програма 04.00 Евромагазин информативна програма 04.35 Иселенички џубокс

07.05 Културна хроника 07.15 Шестиот ден 09.15 Документарна програма 10.00 Казабланка – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички – играна серија 13.45 Девици благороднички –

играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.45 Канцеларијата – серија 16.20 Монк – сериски филм 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео

19.05 Спорт 19.10 Девици благороднички серија 20.00 Аларм за Кобра 11 – серија 21.00 Филмополис - филмски магазин 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија

23.30 Културна хроника 23.40 Белата панделка – игран филм 02.00 Сексот и градот – серија 02.30 Филмополис 03.00 Храна и вино – емисија за гурмани 03.30 Вести 04.05 Игран филм 05.45 ТВ серија 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Зајди, зајди талент – реално шоу 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи - емисија за деца 10.15 Топ листа – Супер ѕвезда – емисија за деца 10.45 Во прво лице – забавна

програма 11.15 Пресинг – информативна програма 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 12.45 Зајди, зајди талент – реално шоу 12.55 Зајди, зајди - музичка емисија 14.05 Моите џебни милиеничиња – цртана серија

14.30 Портик – хроника на денот 15.00 Вести 15.10 Портик – хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 16.55 Фактор здравје – емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информативна програма 18.15 Овде и сега – забавно информативна програма 19.00 Вести

19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Патоказ – патеписна репортажа 20.35 Авто стил – емисија за автомобилизам 21.05 Концерт на Влашки песни - народна музика 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 22.55 Голи и смешни – еротска скриена камера 23.25 На Антарктикотигран филм

07:00 Здраво Македонијо 09:00 Вести 09:10 Здраво Македонијо 10:05 Јунска ноќ – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11:00 Вести 11:10 Oчајни домаќинки – турска серија 12:00 Разделба – индиска серија

13:20 Имотот на дамата – турска серија 14:15 Љубов и одмазда – турска серија 14:55 Метео 5-временска прогноза 15:00 Вести 15:25 Величествениот-турска серија 16:10 Oчајни домаќинки – турска серија

17:00 Јунска ноќ - турска серија 17:50 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18:15 Метео 5-временска прогноза 18:20 Вести 19:00 Имотот на дамата – турска серија 20:00 Џамбо бинго- игра на среќа 21:00 Величествениот-турска серија

21:45 Љубов и одмазда – турска серија 22:55 Метео 5-временска прогноза 23:00 Вести 23:30 Х/О-информативна програма 00:30 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00:45 Црн дожд - игран филм 02:30 Разделба – индиска серија

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Под сенката на врбите играна серија 13.20 Љубов и казна - серија 15.20 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Бурни времиња - серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.05 Езел - играна серија 22.10 Преживеан - реално шоу 23.20 Дневник 23.45 Временска прогноза

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна лубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.40 Бакуган цртан филм

11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Така како што времето одминува - турска серија 12.35 200 - дебатна емисија 14.00 Телешоп Бјорнер Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна лубов - шпанска новела 18.25 Пицикато-забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Така како што времето одминува - турска серија 20.45 Милионер – квиз 21.45 Странски зет - турска серија

23.47 Преживеан без цензура реално шоу 00.30 Некој да ме чува - серија 01.15 Бекстејџ - естраден магазин 01.25 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.15 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал 05.00 Зора зори - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Пицикато-забавна емисија 23.50 Така како што времето одминува - турска серија 00.45 Странски зет - турска серија 01.30 Милионер – квиз 02.30 Опасна лубов - шпанска новела 03.15 Околу оџакот - фолклорна емисија 04.00 Игран филм


Рецепт на денот

Мачкини очи ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

“SAGITTARIUS”

GEOMETRISKO TELO, KVADAR (MN.)

BIV[A JU OPERSKA PEJA^KA

OGRANI^UVA^ NA POTESEN PROSTOR

OVO[JE (TUR.)

“NEIDENTIFIKUVAN LETE^KI OBJEKT#

NAUKA ZA DOKAZITE

SORTATRENDAFILI

ARTISTKATA MONTEZ

PEJA^OT OZBORN

NATPREVARI VO SVIREWE SO GITARI

PROU^UVA^I NA NEPRAVILNOSTI VO JAZIKOT OPALOV MINERAL RE@ISEROT KAZAN

PEJA^OT MARTIN

KALEM, NAMOTKA CRNA [UMSKA KREDA ARTISTKATA SAVINA

SOVETNIK VO DIPLOMATSKO PRETSTAVNI[TVO INDISKI DR@AVNIK BAHADUR [ASTRI

Крем: l 3 јајца l 200 г шеќер во прав l 200 г чоколадо за готвење l 150 г путер l 4 банани

LEZIJA (PRAVN.)

TRAP SPOROST, INERTNOST VID TKAENINA GRAT^E BLIZU MILANO

EMITUVAWE PEJA^OT ADAMS TRETI DEL OD CELOTO

LIK OD KOTORSKATA ISTORIJA, SVETICA

HIMNA NA SVETITEL ZAEM

AMERIKANSKI PEJA^ OTIS

PROIZVEDUVA^ NA KROMID ISPRAVENI PRENESUVAWE (MN.) MESTO NA OSTROVOT PA[MAN

JAPONSKI DR@AVNIK HIROBUMI

ELEKTRON POSMRTNO LEGLO ODEWE, ^EKOR POKAZNO ZBOR^E

SLIKAR NA PORTRETI DEL OD BAWA (MN.) RADIUM

ENA VEKO

ARTISTOT MARFI ANTIMON (STIBIUM)

TON ANUK EME

DAROVI OD SVATOVITE NA NEVESTATA

@IVEALI[TE KARAT

IMAGINAREN BROJ

2 7

POEN VO XUDOTO I KARATETO

MODEL NA “SITROEN# VID [VAJCARSKO SIREWE

OBLAST VO HRVATSKA MODRI

FRANCUSKA ARTISTKA PASKAL

BIV[A [VEDSKA ARTISTKA

4 2 9

2 5

6 9 7 3

3 5 6 1

4 3 5 1 2

9 4

7 3 6

6 7 9

5 8

5 4 2 9 8 6 5 1 3 4 7 5 9 8 7 5 9 6 2 5 4 3 4 9 8 7 2 3

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: PALEONTOLOG, ANOMALOLOZI, RIKI, OPALIT, ATA[E, ILA, AMI, LAL, LIKA, TRAP, EMISIJA, TRIKO, LEZIJA, BRAJAN, OZANA, TROPAR, PETI, KROMIDAR, ITO, PRENOSI, E, PORTRETIST, OD, EV, KADI, T, EDI, DAROVINA, STAN, I, ANITA EKBERG; SUDOKU: 1) 163 259 487, 542 817 936, 897 463 152; 214 685 379, 786 931 245, 935 742 618; 429 378 561, 358 126 794, 671 594 823; 2) 923 786 154, 715 234 986, 684 591 273; 142 375 698, 869 142 537, 357 968 421; 571 423 869, 498 657 312, 236 819 745

Петте белки одвојте ги од жолчките и потоа белките убаво изматете ги. Жолчките добро изматете ги со петте лажици шеќер, а потоа додадете го прашокот за печиво, брашното и какаото. На крај се додаваат белките. На голем плех, прекриен со хартија за печење, се става смесата и се пече на умерена температура околу 15 минути. Откако е печено, тестото се остава да се олади. Потоа јајцата заедно со шеќерот се варат на пареа додека шеќерот не се стопи. Потоа се додава чоколадото, но треба постојано да се меша за да не загори. Кога кремата е оладена, се додава изматениот путер и сè заедно убаво се меша. Тестото се премачкува со половина од кремот, потоа на едниот крај од тестото се ставаат две банани, а на другиот крај од тестото другите две банани. Потоа тестото се врти во ролат, но од двата краја кон средината. Ролатот треба да се преврти за рабовите од тестото да бидат од долната страна. Одозгора ролатот се премачкува со останатиот дел од кремот. По желба може да се филува со шлаг.

OLEGARIO ANDRADE

STRU^WAK ZA PALEONTOLOGIJA

l 5 јајца l 5 лажици шеќер l половина прашок за печиво l 2 лажици брашно l 1 лажица какао

ПРИГОТВУВАЊЕ:

47

РАЗОНОДА

Понеделник, 21 мај, 2012 година


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј

Тој што љуби верува и во невозможното! Шекспир

Хелсинки Хонка

1 1 2 1

Брашов Муреш Уцд Слиго Ст. Патрик Дундалк

Причината за многу несреќи лежи во дното на винската чаша. Толстој

Коефициент 4.2

ВИЦОТЕКА

l

23

l

Тетово l

Гостивар

24

Куманово

23

Скопје l

23

23

23

l Штип

23 l Неготино

23

l Кавадарци

23

22

23 l Охрид

23

l Радовиш

l Кичево

l Дебар

l Струга

l Делчево

Велес l

23

Љубовта не нуди слобода, таа е ропство по дефиниција! Тин Ујевиќ

24

l Кочани

26

Не предизвикувај ја змијата ако не си во состојба да à ја отсечеш главата! Садам Хусеин

l Прилеп

24

l Струмица

23 l Гевгелија

Битола

23

l Ресен

l

23 7 ВТОРНИК 28

мо една конзерва грашок? Се помислил Трпе, па вели: - Па ти речи дека подготвуваш печено месо со грашок, па потоа ќе речеш дека ти паднало месото на земја и послужи го само грашокот. Дошол шефот, а жената ја подготвува вечерата.

Во текот на денешниот ден ќе дува слаб ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од 12 километри на час.

25

l

Малку искреност е опасна, а многу е кобна! Оскар Вајлд

Што вели волкот кога ќе види полицаец? - Ех, што не те изедов кога беше овчар! * * * Трпе доаѓа од работа и à вели на жена му: - Вечерва доаѓа мојот шеф на вечера, зготви нешто убаво. - А што да зготвам кога во фрижидер имам са-

Крива Паланка

23

Кажи ми со кого се дружиш, па ќе ти кажам кој си! Гете

4 СРЕДА 27

Денеска ќе имаме топло, но променливо време, со услови за слаби врнежи од дожд. Во Скопје минималната температура ќе биде 11 Целзиусови степени, а максималната ќе биде 26 степени. Влажноста на воздухот ќе биде 58 проценти, а видливоста до 10 километри. Биометеото е неповолно за луѓето со хронични болести. 3 ЧЕТВРТОК 28

По некое време од кујната се слуша кршење на садови. Трпе оди да види што се случува и вели: - Жено, да не ти падна месото? - Не, ми падна грашокот!

23

Барселона

27

Букурешт

23

Будимпешта

20

Загреб

26

Софија

23

Атина

21

Приштина

25

Сараево

26

Белград

Den 21 Maj  

Dneven Vesnik Den

Den 21 Maj  

Dneven Vesnik Den