Page 1

ОДЛОЖЕН ПРОЦЕСОТ ЗА СЛУЧАЈОТ „МОНСТРУМ“

1 5 денари

www.den.mk

ВЕСТИ

2 o Петок, 21 декември 2012, година 1, број 217

Русија мрзне

18

ОПОЗИЦИЈАТА ОБВИНУВА ЗА ГАЗЕЊЕ 8-9 НА УСТАВОТ И НА ЗАКОНИТЕ

ТРАЈКО САКА СО ПУЧ ДА ГО ПРОТНЕ БУЏЕ ТОТ

По вчерашната координација опозицијата предупреди дека власта сака насила да го донесе буџетот, без да води грижа за Уставот и за законите ИЗВЛЕЧЕНИ ДВОЈКИТЕ ЗА ОСМИНА-ФИНАЛЕТО ОД ЛШ

Битка на фудбалските умови, Мурињо против Фергусон 38-39

3


2

ВЕСТИ

Петок, 21 декември 2012 година

СЛОВЕНЦИТЕ - НАЈСРЕЌНИ ВО РЕГИОНОТ, СРБИТЕ - ПОСЛЕДНИ Словенците се најсреќни граѓани на Балканот, додека на спротивната страна на скалата како најне среќ ни се по ка жа ле Ср би те, покажуваат резултатите од анкетата на Институтот за истражување на јавното мислење „Галуп“. Во истражувањето се мерени пози тив ни те емо ции со помош на пет прашања: Дали добро се чувстувате?, Дали чувствувате дека дру ги те ве почи ту ва ат?, Да ли мно гу се сме е вте?, Да ли нау чи вте не што ин те рес но? и Да ли уживавте?. Шеесет и осум проценти од Сло-

венците дале позитивни одговори на по ста ве ни те пра ша ња, со кои е из ме ре на коли чи ната на среќа. Педесет и два проценти од Србите одговориле дека се среќни. Педесет и пет проценти од граѓаните во Македонија се среќни, 56 отсто од Црногорците се изјасниле како среќни, по нив следи Хрватска со 57 отсто „насмеани“, додека тој процент во Босна изнесува 59. Резултатите од анкетата, која е спроведена во 148 земји во светот, покажуваат дека најсреќни се жителите на Панама.

ПОЛИТИЧАРИ ОД СЕВЕРНА ИРСКА ДОБИЈА КУРШУМИ ПО ПОШТА

ПОГЛЕД НА МОНТ ЕВЕРЕСТ Направена е фотографија на највисокиот врв на светот од две милијарди пиксели и погледот е како да сте таму. Причина е да се привлече вниманието за глобалното затоплување и како тоа влијае врз најголемиот планински масив. Филмскиот снимател Дејвид Брешерс и непрофитната организација „Гласиер воркс“ направија неверојатна слика составена од 477 обични фотографии, која може да се зумира и да се видат неверојатни детали. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

redakcija@den.mk, 02/3162 666

ДЕПОНЕНТИ: Комерцијална банка, жиро-сметка 300000003481075 Стопанска банка, жиро-сметка 200002486378003 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски Управител- Јован Јовчески Главен и одговорен уредник - Бране Стефановски Заменик на главниот уредник - Љубиша Николовски Помошник на главниот уредник - Александар Сидоровски Уредници: Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

На четворица северноирски политичари им биле испратени куршуми по пошта. Ова е сериозна пресвртница во протестите против намерата на националистите во управата на Белфаст да се воведат ограничувања врз традицијата британското знаме да се поставува на зградата на градското собрание. Меѓу четворицата кои добија куршуми по пошта е и министерот за правда на Северна Ирска и лидер на партијата Алијанса, Дејвид Форд. Останатите три куршуми им биле испратени на политичари од партијата на Форд и од Шин Фејн во нивните канцеларии во парламентот на Северна Ирска. Едниот од нив, Гери Кели, од партијата Шин Фејн, на почетокот од месецов добил смртна закана од непознати лица.

„АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШНЕЛ“ ЈА КРИТИКУВА АТИНА ЗА ОДНОСОТ КОН ДОСЕЛЕНИЦИТЕ Грција се соочува со хуманитарна криза поради лошиот однос кон доселениците и кон луѓето кои бараат азил, се заклучува во извештајот на меѓународната организација за заштита на човековите права „Амнести интернешнел“. Според извештајот, грчките власти држат илјадници бегалци, вклучувајќи и многу деца, во ужасни и скандалозни услови. Земјата е главен влез за овие лица од Азија и од Африка кон ЕУ. Во извештајот се тврди дека Грција систематски не успева да ги обезбеди најосновните услови како што се безбедност и засолниште на илјадниците кои бараат азил во земјата секоја година. Моменталната ситуација во Грција воопшто не е вредна за Нобеловата награда за мир која ја доби Европската Унија и е под сите меѓународни стандарди за човекови права, сметаат од „Амнести интернешнел“.


ВЕСТИ

Петок, 21 декември 2012 година Главниот претрес за случајот „Монструм“ е одложен за почетокот на јануари откако судот го прифати барањето на адвокатите на обвинетите за петкратното убиство кај Смилковското Езеро да извршат увид во содржината на предметот. За обвинителката Гордана Гешковска барањето на адвокатите е одолговлекување на постапката со оглед на тоа што тие досега имале можност да направат увид во доказниот материјал, но од нивна страна немало никаква иницијатива. Адвокатот на обвинетите, Насер Рауфи, изјави дека не е точно дека одбраната не дала никаква иницијатива и рече дека за време на истражната постапка му било ограничено правото за увид во доказите, но и дека истражната постапка се водела без него. Судијата Ивица Стефановски, кој го води судскиот процес, го прифати предлогот на адвокатите на обвинетите и судењето го одложи за 9 јануари. Во судскиот процес за петкратното убиство се обвинети шест лица за тероризам. Двајца од обвинетите, Алил Демири

3

ОДЛОЖЕН ПРЕТРЕСОТ ЗА СЛУЧАЈОТ „МОНСТРУМ“

и Африм Исмаиловиќ, се во бегство, а на обвинителната клупа се Агим Исмаиловиќ, Фејзи Азири, Рами Сејди и Хаки Азири. Според обвинението, убиствата ги извршиле Алил Демири, Африм и Агим Исмаиловиќ. Убиството, според обвинението, имало цел да предизвика несигурност кај населението и да ја наруши безбедноста во земјава.

Според исказот на Азири, кој се откажа од статусот заштитен сведок, на 12 април годинава, Велики четврток, на обиколницата кај Качанички пат ги пречекал Алил Демири и Африм Исмаиловиќ кои дошле со автомобил „опел омега“. Му кажале дека убиле човек и му рекле да вози до неговиот дом. Обвинителството се повикува на материјални

докази, транскрипти од телефонски разговори, како и на сведочење на заштитен сведок. Адвокатот на обвинетите Рауфи тврди дека Обвинителството нема доволно докази. Во април годинава без причина беа убиени Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александар Наќевски и Борче Стефановски.

НА ТАБАНОВЦЕ ЗАПЛЕНЕТА МАРИХУАНА ВРЕДНА 100.000 ЕВРА

ПОТРЕБНИ СЕ РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ ВО МАКЕДОНСКИТЕ ЗАТВОРИ

Комитетот за превенција на тортура на Советот на Европа го објави извештајот по посетата на Македонија и анализата на условите на затворите, особено во Идризово, како и одговорот на македонските власти на забелешките на Комитетот, јави МИА. Најновиот извештај забележува дека насилничките акти од некои чувари врз затворениците, застрашувањата и насилството остануваат и натаму значаен проблем. Се констатира дека затворските услови се незадоволителни за најголем број од затворениците. Во извештајот се наведува дека се потребни радикални измени за да се надминат слабостите, а на маке-

донските власти им се препорачува професионално раководење со затворите. Тој дава и специфични препораки за начинот на однесување и за третман кон малолетните лица превентивно затворени во Скопје и во Тетово. Македонските власти во одговорот на извештајот даваат серија информации за акциите што се преземаат за спроведување на препораките на Комитетот за превенција на тортурата, особено строгите мерки што се однесуваат на затворскиот персонал кој користи прекумерна сила, како и за подобрување на материјалните услови во затворите.

Македонски цариници завчера спречиле обид за шверц на 25 килограми висококвалитетна марихуана. Дрогата е пронајдена во возило на граничниот премин Табановце, на излез од Македонија, а В.К., албански државјанин, кој претходно ја зел од Албанија, требало да ја прошверцува во Италија. Вредноста на запленетата марихуана на пазарот е проценета на 100.000 евра. Директорот на Царинската управа, Ванчо Каргов, информира дека царинските работници при деталниот преглед на возилото со албански регистарски ознаки утврдиле дека тоа било излепено со пакувања од половина килограм. Начинот на пакување и квалитетот на марихуаната, според Каргов, укажуваат дека била подготвена за транспорт од организирана група која подолго време се занимава со транспорт и со продажба на тој вид дрога. Првичните информации покажуваат дека албанскиот државјанин бил само пренесувач на дрогата за одреден паричен надомест. Против осомничениот Царинската управа поднесе пријава.


4

АКТУЕЛНО

Петок, 21 декември 2012 година

ТОДОРОВ СО НОВА ПОНУДА ЗА ЛЕКАРИТЕ

Платите да се зголемат проценти за една и пол Предлогот на Тодоров за лекарите е неприфатлив бидејќи временската рамка за зголемувањето е премногу долга

Менче АТАНАСОВА-ТОЧИ

М

инистерот за здравство Никола Тодоров на лекарите им понудил зголемување на платите за 20 проценти, распределено сукце сивно во наредните 20 ме сеци. Овој предлог за лекарите е неприфатлив бидејќи временската рамка за зголемувањето е многу долга. Во синдикатот велат дека ако државниот буџет може да се троши за непрактични проекти, тогаш може да се издвои и за профе сијата која е од животно значење во земјава. - Во споредба со тоа за што сè се трошат пари во земјава, нашето барање за зголемување на плати те не е ни што. Тоа

МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ИМ ГО ВОЗВРАЌААТ УДАРОТ НА ШТРАЈКУВАЧИТЕ

УЈП да објави кој колкава плата зема Остра ре акција на изјавата на претседате лот на Син ди катот, Де јан Ста вриќ, стигна од Здружението на приватни лекари на РМ. Од Здружението велат дека изјавата на Ставриќ, со која се предлага дел од средствата од матичните лекари да се пренасочат во терцијалното здравство, е врв на ароганција и безобразие. Претседателката на Здружението, Лилијана Чола ко ва-Дер ви шо ва, тврди де ка капи та ци јата на матич ни те ле ка ри не е плата, туку финансиски средства што ги

добиваат приватните здравствени установи од буџетот на Фондот за здравствено осигурување. Таа вели дека со тие пари пла ќа ат меди цин ски ти мо ви, уште еден лекар или медицински се стри, трошоци, ампули, осигурување од лекарски грешки за да бидат во склад со сите законски нормативи. - Доколку сметаат дека е добро во приватниот сектор, имаат отворена покана да бидат членови на нашето здружение и наме сто да штрајкуваат, да дојдат на пазарот

на трудот и да видат што значи опстанок. Сумата на која се осигурани матичните лекари се движи од 15.000 до 20.000 денари, а остатокот од парите се распределуваат за огромните трошоци што ги имаме - изјави Чолакова-Дервишова. При ват ни от се ктор се согла су ва УЈП да об ја ви кој кол ку за ра боту ва за ед наш за се ко гаш да се знае кој кол ка ви при ма ња има и кој за што штрај ку ва, се ве ли во ре ак ци ја та на при ват ни те ма тич ни ле ка ри. М.А.Т.


Петок, 21 декември 2012 година

т 20 л година што ние го ба ра ме е смеш на цифра во рамките на буџетот на Фондот. Зголемување од 50 до 70 проценти на специја листи те би повлек ло из нос од пет до шест милиони евра на годишно ниво, што е незначител но на бу џе тот на Фон дот кој из не су ва 360 ми ли о ни евра годиш но. Си гур но де ка тие средс тва можат да се из најдат во тој фонд, надвор од ре публич ки от бу џет - из ја ви Дејан Ставриќ, претседател на синдикатот на клиниките. Ста вриќ сме та де ка има повеќе начини како да се задоволат нив ни те ба ра ња. Ед но од нив е да се ре ви ди ра ат средствата што им се исплаќаат на матич ни те ле ка ри од при мар ното здравство, кои имаат многу поголеми примања од спе ци ја ли сти те. Тој пред ла га рас предел ба на па рич ни те средс тва од при мар ното во тер ци јал ното здравство. - Има ситуации каде лекарите по општа медицина имаат два-три пати по голе ми плати од лекарите специја листи во секундарното и во терци јал ното здравство - ве ли

Ставриќ. Лекарите продолжуваат со штрај кот и по крај тоа што почнаа преговорите со министе рот Тодо ров. Од син ди катот ве лат де ка штрај кот ќе продолжи сè додека не се по стигне некаков првичен договор кој би го убла жил не за до волс твото. Оста ну ва ат на ста вот де ка до кол ку не се по стигне договор за корекција на плати те и на моде лот „Плата спо ред сра боте ното“, штрајкот нема да биде ставен во мирување. Де не ска тие по втор но ќе сед нат на пре го ва рач ка ма са со ми ни сте рот Тодо ров, а се очекува преговорите во наредни те де се ти на де на да се од виваат со забр зана динамика. Најголемите битки ќе се бијат околу наградите и казните во моделот „Плата според сработеното“ и околу зголемувањето на плати те. Пр вич ното барање на специја листите беше зголемување на платите од 100 проценти. Сега велат дека се подготвени на от стапки, но до кол ку и дру гата стра на го направи тоа за да се по стигне заемно прифатливо решение.

АКТУЕЛНО

5

СЕ ПОДНОВИ КЛИНИКАТА ЗА УВО, НОС И ГРЛО

Кoмплетно реновиран педијатрискиот оддел Новиот ултразвучен скалпел, во исто време сече и го заздравува ткивото и децата многу полесно ги поднесуваат операциите На Клиниката за уво, нос и грло вчера беше промовиран комплетно реновиран оддел за педијатриска оториноларингологија и нов апарат - ултразвучен скалпел (кој во исто време сече и го заздравува ткивото и децата многу полесно ги подне суваат операциите) за безболно вадење крајници, дониран од Министерството за здравство. Реновирањето на одделот е направено со средства од донации и од Клиниката. По тој повод, Клиниката ја по сети министерот за здравство, Никола Тодоров, по што изјави дека станува збор за една современа технологија која до сега недо стигала во јавното здравство и ја имало само во приватните болници. Тој по сочи дека склучен е договор за набавка на вакви апарати за вадење крајници и во Градската општа болница „8 Септември“, клиничките болници во Штип и во Тетово и во Општата болница во Струмица. Едукацијата за кадарот за работа на овој апарат ќе биде извршен на Клиниката. - Сакам да изразам задоволство од начинот на функционирање на Клиниката, од посветеноста на директорот, на целиот тим, на сите доктори специјалисти кои имаат вложено голем труд. Постои еден силен ентузијазам за унапредување на работата на Клиниката преку континуирана медицинска едукација, инве стирање во

себе, во знаење, во вештини, во нови методи и во здравствената инфраструктура додаде министерот Тодоров. Директорот на Клиниката, Никола Николовски, рече дека нов шеф на одделението за детска оториноларингологија е Елена Димеска. - Покажавме дека во услови кога се работи профе сионално и домаќински по стојат шанси да го реализираме тоа што е неопходно и потребно. Добиената донација веднаш почнавме да ја користиме истакна Николовски. Клиниката располага и со современ микро скоп, а според најавите ќе биде набавен и нов ласер за хирургија. Шефицата на одделението за детска оториноларингологија, Елена Диме ска, посочи дека реконструкцијата на одделот почнала пред три месеци. Таа истакна дека сега имаат нова амбуланта, четири нови трикреветни соби, нова чајна кујна, нов санитарен јазол, про сторија за мајки и гардеробер. - На одделот се третираат деца со акутни и хронични заболувања и ургентни со стојби, како деца со опструктивни дишни патишта предизвикани од страни тела итн. Клиниката спроведува 24-часовно надгледување на оперираните деца, има двајца дежурни лекари специјалисти и тоа е еден огромен придонес. Дневно оперираме по четири деца. Имаме околу 30 деца неделно - додаде Димеска.


6

АКТУЕЛНО

Петок, 21 декември 2012 година

ТУРСКИОТ ШЕФ НА ДИПЛОМАТИЈАТА ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА

Турција е немоќна са да нè турне во НАТО

Според експертите, поддршката од Турција е неспорна, но тешко дека таа ќе успее во крајната цел, а тоа е да ја внесе Македонија во алијансата без решение за спорот за името

Т

Игор ЧАВЕСКИ

урција е единствената земја-членка на НАТО која вистински се за ложува Македонија да стане членка на алијансата. Додека од останатите земји поддршката повеќе е декларативна, официјална Анкара прави сè што е во нејзина моќ да го добиеме заслуженото ме сто. Ваков е ставот на политичките ана литичари за по сетата на турскиот министер за надворешни работи Ахмет Давитоглу на Македонија, кој ќе има средби со државниот врв. Давитоглу вчера имаше средба со претседателот Ѓорге Иванов, а дене ска ќе се сретне со премиерот Никола Груевски и со ше фот на дипломатијата Никола Попо ски. Тој во секоја пригода истакнува дека на Македонија à е нане сена голема неправда и дека е неприфатливо поради билатералниот спор со Грција да се држи пред вратите на НАТО. Во Македонија беше пред две години кога порача дека неговата земја не се согласува со

одлуките што ги но си алијансата и дека ќе продолжат со практиката во сите официјални документи да стои дека Турција ја признава Република Македонија под уставното име. Според експертите, поддршката од Турција е неспорна, но тешко дека таа ќе успее во крајната цел, а тоа е да ја вне се Македонија во алијансата. Илузорно е, сметаат познавачите, да се надеваме на Турција кога во тоа не успеаја дури ни САД на самитот во Букурешт, кога Грција стави вето на нашиот прием. Исмет Рамадани од Евроатланскиот совет смета дека под-

дршката е значајна, но и дека на одреден начин ни создава проблем во одно сите со Грција. - Турција е најгласна во поддршката за прием, но ние мораме да градиме добри одно си и со Грција ако се имаат предвид одно сите меѓу Анкара и Атина. Сепак, решението за името останува клучно за нашето членство во НАТО - објаснува Рамадани. Лидерите на земјите-членки на НАТО во декларацијата од самитот во Чикаго ги повторија заклучоците од самитот во Букурешт во 2008 година, дека ќе упатат покана до Република Македонија за членство во али-

јансата штом ќе се најде заемно прифатливо решение на прашањето за името. Познавачите на со стојбата во алијансата коментираат дека Македонија не треба да се надева дека наскоро ќе има промена на политиката на НАТО кога станува збор за прием на нови членки. Ветото и понатаму ќе остане главен аргумент во однос на спорот со Македонија и покрај поддршката што ја добиваме од нам пријателски земји и активисти. Последната поддршка стигна завчера од Брус Џексон од американскиот Проект за демократии во транзиции. Тој ги коментираше очекувањата од


АКТУЕЛНО

Петок, 21 декември 2012 година

ама О

идниот самит на НАТО, кој се очекува во текот на 2014 година, а за кој американската државна секретарка Хилари Клинтон најави дека може да биде самит на проширување. - Самитот за две години ќе се фокусира на покани за Црна Гора и, се надевам, Македонија. Двете се квалификувани за тоа во моментов - нагласи Џексон. Покрај Македонија и Црна Гора, на членство во алијансата се надеваа уште и Босна и Херцеговина и Грузија, но малку е веројатно дека тие наскоро ќе добијат покани за прием поради тоа што зао стануваат во реформите.

7

Пердју: Не е мудро Бугарија да ја попречува Македонија Промената на политиката на Бугарија кон Македонија и блокадата на македонските евроинтеграции е контрапродуктивна и спротивна на бугарските интереси. Напротив, поддршката на Скопје за членство во ЕУ и во НАТО би била во корист и на Софија. Ова во анализата за бугарскиот весник „Труд“ го истакнува Џејмс Пердју, поранешниот амбасадор на САД во Софија и специјален пратеник на претседателот Џорџ Буш во Македонија за време на конфликтот во 2001 година и еден од потписниците на Охридскиот договор. - Оваа позиција не оди во корист ни на широките национални интере си на Бугарија и ја уназадува конструктивната регионална политика, која државата ја применуваше со години. Политиката на Бугарија во однос на регионот во последните 20 години беше зрела и конструктивна.

Блокирањето на Македонија е радикално от стапување од принципите кои бугарската надворешна политика ги применуваше до сега. Според него, новата бугарска политика кон Македонија може многу да ги влоши добро со седските одно си. - Без сомневање дека Македонија понекогаш е тежок партнер. Но, Бугарија треба да разбере дека нејзиниот со сед е нова демократија и ја нема длабочината на институционалниот капацитет на Бугарија. Македонија оди побавно кон ЕУ и кон НАТО од Бугарија заради војната во Ко сово и внатрешниот меѓуетнички конфликт од 2001 година. Тука е и мачниот спор за името со Грција - оценува Пердју. Потписникот на Охридскиот договор вели дека и Грција сигурно сега е многу задоволна затоа што уште една земја-членка на ЕУ по ста-

вува услов пред интеграцијата на Македонија. - Атина го блокира Скопје и во ЕУ и во НАТО. Но, ако се реши името, ќе остане ли тогаш Бугарија единствената пречка пред евроинтеграцијата на Македонија. Се сомневам. Западно европските држави ја создадоа ЕУ затоа што сфатија дека економското, а со тоа и политичкото, единство е во интерес на нивните народи. НАТО е создадена според таа логика. Овие држави ги ставија настрана ситните билатерални проблеми, кои патем беа многу поголеми од овие на Бугарија, Грција и на Македонија. Софија и Атина треба да го применат истиот пат кон Скопје и да ја стават иднината над ма лите проблеми. Спротивставувањето на членството на Македонија во ЕУ изгледа агре сивно од земји-членки на ЕУ кои си имаат сопствени проблеми - смета Пердју.


8

АКТУЕЛНО

Петок, 21 декември 2012 година

ОПОЗИЦИЈАТА ОБВИНУВА ЗА ГАЗЕЊЕ НА УСТАВОТ И НА ЗАКОНИТЕ

Трајко сака со пуч да го про По вчерашната координација опозицијата предупреди дека власта сака на сила да го донесе буџетот, без да води грижа за Уставот и за законите

ли и уште еднаш да се консултира со партијата и да се повлече од овој предлог, кој го најави делумно завчера, а вчера го прецизираше, зашто последиците од тоа ќе бидат многу лоши за целата држава - рече Ивановски. Како што објасни координаторот на пратеничката група на СДСМ, претседателот Вељаноски предложил прво министерот за финансии Зоран Ставрески писмено да се изјасни по секој од поднесените амандмани, а комисиите за финансирање и буџет и Законодавно-правната комисија да не заседаваат, туку претседателите на комисиите писмено да му потврдат на министерот дека се согласуваат со она што го предложил министерот. Доколку тие не сакаат да го сторат тоа, тогаш тоа да го направат мнозинството од членови на Комисијата, значи пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ. - Ако претседателите не се согласат да го направат тоа, тоа ќе го направеле мнозинството пратеници со што ќе бил донесен Буџетот на Република Македонија. Без дебата, без постапка, деловник, закон, Устав, јавност, едноставно ќе напишат дека буџетот е усвоен - рече Ивановски. Координацијата кај претседателот Вељаноски требаше да продолжи вчера попладне, а од СДСМ најавија дека тоа ќе му била последна шанса на спикерот да се откаже од ова, според нив, страшно сценарио. Во спротивно,

Тони АНГЕЛОВСКИ

Т

рајко Вељаноски сака да направи пуч и да го донесе буџетот за 2013 година без да се разгледаат амандманите на опозицијата, обвини вчера координаторот на пратеничката група на СДСМ, Игор Ивановски. По вчерашната координација во кабинетот на Вељаноски, на која учествуваа претставници на позицијата и на опозицијата, освен опозицијата од албанскиот блок, според Ивановски, спикерот на парламентот предложил опасен план со кој се газат и Уставот и законите. - Трајко Вељаноски во име на власта обзнани сценарио за партиски пуч за газење на Уставот и на парламентарната демократија, со кој по насилен пат треба да се донесе Буџетот на Република Македонија. Ова е вовед во опасното сценарио и затоа со време реагираме и апелираме на разум. Побарав пауза за да му оставиме простор на Вељаноски да размис-

ИЛИЈА ДИМОВСКИ: СДСМ СМИСЛЕНО КРЕИРА ХАОС СДСМ продолжува да се однесува без чувство за потребите на граѓаните и свесно сака да ја донесе државата до степен на неизвесност, за функционирање на целиот економски, социјален, финансиски и стопански сектор, вели Илија Димовски од ВМРОДПМНЕ. Според него, со блокирање на основните финансиски инструменти на државата, всушност, опозицијата сака да го загрози зголемувањето на пензиите и

нивната редовна исплата, зголемувањето на социјалната помош и нејзината редовна исплата, субвенциите за земјоделците, враќањето на ДДВ за претпријатијата, како и капиталните инвестиции во државата, со што директно ќе се наштети на стотици градежни и производствени фирми поради што многу луѓе може да останат без работа. - СДСМ креира хаос во Собранието поради тоа што сака да

создаде хаос во државата. Нивното сценарио е да им наштетат на сите граѓани и да ги направат незадоволни. Тие ја ставаат во уцена економската и финансиската стабилност на секое македонско семејство. Во Собранието е во тек дебата повеќе од 20 дена, а веќе шест дена се дебатира само за еден амандман. Со ова темпо државата ќе нема буџет во наредните 14 години. Целта е да нема избори затоа што само така

СДСМ се надева да се спаси од очигледниот изборен пораз што им следува и само така Бранко Црвенковски ќе си ја зачува својата лидерска функција - вели Димовски.


Петок, 21 декември 2012 година

отне буџетот ИЗЕТ ЗЕЌИРИ: НЕ ОДАМ НИ НА КООРДИНАЦИИ НИ НА ПАЗАРЕЊЕ На вчерашната координација кај Вељаноски не присуствуваше пратеникот Изет Зеќири од НДП иако првпат доби покана од спикерот. Зеќири има предложено околу 400 амандмани за буџетот, но вели дека нема намера да оди по координации и да се пазари затоа што знае дека министерот за финансии, Зоран Ставревски, нема искрена желба да ги прифати амандманите. - Не сакам да присуствувам на координацијата затоа што Владата не е искрена во намерата да се договори за амандманите што ги предложив, односно да се реализира она што изминатите години е планирано, но не е

сите последици што ќе произлезат доколку се реализира ова сценарио ќе биле на товар

реализирано во северозападниот регион од државава. Владата нуди да ги прифати само оние амандмани што се вклопуваат во реализирањето на нејзините програми, но не и оние амандмани што се однесуваат на барањата и на интересите на граѓаните - вели Зеќири.

на владејачката коалиција и на претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски.

ЗИЈАДИН СЕЉА: ГО ПРЕДЛАГАМЕ ТОА ШТО ДУИ НЕ ГО РЕАЛИЗИРАЛА

Буџетот не е проблем за македонскиот народ, како што го прикажуваат македонските политички партии, туку, пред сè, е проблем на Албанците, велат од ДПА. Оваа партија има поднесено 140 амандмани на буџетот за 2013 година, но не се појавува на координациите кај претседателот Вељаноски. - Буџетот е проблематичен за Албанците кои го полнат со повеќе од 30 проценти, добиваат како инвестиции само на хартија три-четири проценти, а со ребалансот на секој буџет - ни толку. ДУИ тврди дека сме поднеле исти амандмани како и лани и тоа е точно. Тие амандмани покажуваат дека ниту една инвестиција не е направена во средините ка-

де што живеат Албанци, а со вакво дејствување на ДУИ додека е на власт, ве уверуваме дека и во 2014 година ДПА ќе поднесе исти амандмани бидејќи не веруваме дека ДУИ ќе ја промени улогата во Владата - вели Зијадин Сеља од ДПА.

АКТУЕЛНО

9

СДСМ: Власта да го стегне ременот

Реагирајќи на обвинувањата од страна на власта, како и на заблудите што таа ги создава во јавноста во однос на амандманската расправа, СДСМ се огласи со соопштение во кое ја објаснува суштината на неговиот план за штедење. „Во изминатите денови власта ја впрегна целата своја пропагандна машинерија за да создаде лажна слика во јавноста за планот за штедење на СДСМ. Во изминатите години, Владата на Никола Груевски издвојуваше огромни суми државни пари за непродуктивни трошоци, од кои голем дел отпаѓаат на мегаломанскиот проект „Скопје 2014“. По неколку години постојано расфрлање со парите на граѓаните, оваа погубна политика на Владата очекувано создаваше сè поголема дупка во буџетот. За да ја пополни оваа дупка, а во исто време да продолжи да троши непродуктивно и за луксуз, Владата неконтролирано ја задолжуваше земјата. Токму тоа е основната причина поради која го изготвивме планот за штедење. Со овој план се заштедуваат 204,8 милиони евра, само кај непродуктивните и неприоритетните трошо-

ци од владиниот буџет за наредната година, а со тоа се отстрануваат причините поради кои Македонија се задолжува дома и во странство“, појаснуваат социјалдемократите. Во исто време, од партијата се категорични дека со планот за штедење, во буџетот ќе има пари и за зголемување на пензиите и за плати на администрацијата, субвенции за земјоделците, социјална помош, како и за сите останати социјални трансфери. „Дополнително, подвлекуваме дека со планот за штедење не се засегнати парите за продуктивни и приоритетни капитални инвестиции: железничка инфраструктура, амбулантни возила, медицинска опрема, водовод и канализација во општините, гасификација, социјални станови, објектите за социјална заштита, автобуси за јавен градски превоз, студентски домови, инфраструктурата во одбраната итн. Да заклучиме: Сè што бараме Владата да направи е таа самата да го стегне ременот, да се откаже од сопствениот комодитет и во време на криза да се однесува исто како што се однесува секое семејство или претпријатие во Република Македонија“, се вели во соопштението на СДСМ.

ВМРО ДПМНЕ: СДСМ сака да создава хаос СДСМ продолжува да се однесува без чувство за потребите на граѓаните. Тие свесно сакаат да ја донесат земјата до степен на неизвесност, за функционирање на целиот економски, социјален, финансиски и стопански сектор, се вели во одговорот на ВМРО-ДПМНЕ на планот на штедење на СДСМ. „СДСМ со блокирање на основните финансиски инструменти на државата, всушност, сака да го загрози зголемувањето на пензиите и нивната редовна исплата, зголемувањето на социјалната помош и нејзината редовна исплата, субвенциите за илјадници земјоделци, повраток на ДДВ за претпријатијата, сака да ја загрози реализацијата на капиталните инвестиции во државата, со што директно ќе се наштети на стотици градежни и производствени фирми, заради што многу луѓе може да останат без работа, сака да ја загрози редовната исплата на платите на вработените во здравството, образованието, војската, полицијата и да предизвика социјално незадоволство“, се вели во соопштението на владејачката пар-

тија. Самите прашувајќи се што им е целта на опозиционерите, веднаш одговараат: „Целта е да нема избори зошто само така СДСМ се надева да се спаси од очигледниот изборен пораз што им следува и само така Бранко Црвенковски ќе си ја зачува својата лидерска функција“. Според ВМРО-ДПМНЕ ова е прескап влог и од партијата се сигурни дека граѓаните нема да дозволат скапа сметка за политичката кариера на Црвенковски. „Тоа што им пречи на колегите од СДСМ во буџетот на Република Македонија за следната година се: капиталните инвестиции кои значат работа за огромен број градежни фирми и за огромен број работници во тие градежни фирми, им пречи набавката на новите 70 возила за Брза помош, им пречи зголемување на пензиите, им пречи зголемување на социјалната помош, им пречат средствата за субвенциите и им пречи сето она што го немаше во буџетите додека СДСМ беше на власт“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.


10

АКТУЕЛНО

Уништена фалсификувана трговска стока Фалсификувана трговска стока, чија вредност е над еден милион евра кога би се продавала на пазарот како оригинал, беше уништена во печките на „Фени индустри“ во акција за уништување фалсификувана стока, а на иницијатива на Царинската управа. Стоката за која е утврдено дека ги повредува правата на интелектуална сопственост е уништена во соработка со застапниците на трговските марки кои се регистрирани во државата. Станува збор за 36.000 парчиња од реномирани трговски марки чии права се повредени како „барбери“, „адидас“, „најк“, „пума“, „зара“, „лакост“, потоа текстилни производи, обувки, автоделови, додатоци за мобилни телефони. Царинската управа настојува да ги заштити пазарот, потрошувачите, здравјето и безбедноста на луѓето, буџетот и општеството во целина, соопштија од Царинската управа. Ова е вторпат во „Фени“ да се уништува фалсификувана трговска стока. Уплатените средства од страна на застапниците на брендовите минатиот пат биле искористени за донирање креветчиња во детската градинка во Неготино. За парите од оваа акција дополнително ќе биде решено, велат од „Фени индустри“.

Петок, 21 декември 2012 година

Совет на НБМ: Бан скиот систем е лик С о ве тот на На род на бан ка на Ма кедо ни ја на вчерашната седница заклучи дека банкар ски от си стем, и во ус ло ви на над во реш но оп кружу ва ње исполнето со големи предизвици, успеа да ја задржи својата ликвидност и солвентност, а со тоа и својата стабилност и сигурност. Ли квид ни те средс тва, што по кри ва ат бли зу 60 про цен ти од вкупните депозити на домаќинс твата и 42 про цен ти од вкуп ни те де по зи ти и ната му прет ставуваат една третина од вкупната актива на банкарскиот сектор. Спе ци фич на проме на во ли квид ната акти ва на бан кар скиот систем во третиот квартал е рас тот на средс твата на банките на сметки во странски банки и нама лувањето на нивни те вложу ва ња во хартии од вредност. Ви со ката сол вент ност е вто ри от столб на бан кар ски от систем. На 30 септември 2012 година, стапката на адекватно ста на капита лот изне сува 17,1 про цен ти и е двој но по ви со ка од за кон ски от ми ни мум од 8 проценти. Кредитната активност продол жи да рас те, ка ко на квартал на, та ка и на годиш на ос но ва, но се пак со за ба ве на

ди на ми ка. Ова за ба ву ва ње на вкуп ни те креди ти е еден од фа кто ри те што предиз ви каа

стап ката на не функ ци о нал ни кредити, на 30 септември 2012 годи на, да се искачи до 10,9


АКТУЕЛНО

Петок, 21 декември 2012 година

нкарквиден

проценти. На вче раш ната сед ни ца, Со ве тот на На род на бан ка ја доне се и одлуката за изменување и дополнување на одлуката за управување со ризиците, којашто на супервизијата на Народ на бан ка ќе à овозможи подобар увид во по единечните категории ризици на коишто се изложени банките. Со ве тот ја до не се и ме тодоло ги јата за еви ден ти ра ње и вред ну ва ње на сме тко водс тве ни те ста вки и за под го то вка на фи нан си ски те из ве штаи, за да се по стиг не усогла су ва ње со изме ни те во Ме ѓу на род ни те стан дар ди за фи нан си ско из ве сту ва ње, усогла се ни од Од бо рот за ме ѓу на род ни сме тко водс тве ни стан дарди и чи ја што ефе ктив на при ме на за де лов ни те бан ки поч ну ва од 1 ја нуа ри 2013 годи на. На седницата беше усво ена и програмата за работа на Народ ната бан ка на Ре публи ка Македонија за 2013 година, која што прет ста ву ва де таљ на раз ра ботка на пла ни ра ни те активно сти за наредната година, за ра ди по е фи кас но следе ње на стату сот на ос тва ру ва ње то на на со ки те за ра бота на На род ната бан ка на Република Македонија за 2013 година и утврдените стратегиски цели.

АКО НЕ СЕ ДОНЕСЕ БУЏЕТОТ, ЌЕ СТРАДА ЦЕЛОТО СТОПАНСТВО

Стопанствениците, оптимисти за догодина

Ирена ЧАЧКОВА значајна улога за функциони-

Од Со ју зот на сто пан ски комо ри до годи на оче ку ва ат по зи тив ни ре зул тати, но за грижени се поради хао сот кој на ста на околу до не су ва ње то на буџетот. Од ССК велат Собранието побргу да најде реше ние и да го до не се бу џе тот, во спротив но сто панс твото ќе пре тр пи голем удар. - Ставот на управниот одбор на ССК е де ка бу џе тот треба да се доне се до крајот на годината бидејќи тој е од

ра ње то на др жа вата и на це лото стопанство. Советуваме да се раз го ва ра за оние аманд ма ни кои се кон стру ктивни, а оние кои се подне се ни са мо за бло ка да на буџетот разумно да се тргнат и да се дебло ки ра про це сот затоа што ма кедон ското сто панство ќе има не согледливи последици со недоне сувањето на буџетот - изјави претседате лот на ССК, Златко Ка ле ни ков, по сед ни цата на управниот одбор. Тој истакна дека ако не се

Нови мали винарници во охридскиот регион Во рам ки на про е ктот на Вла дата за из град ба на ма ли ви нар ни ци, ка ко актив но сти на соче ни кон подо бру ва ње на вкуп на та ту ри стич ка по нуда на зем ја та, но и ка ко мож ност за отво ра ње но ви ра бот ни ме ста, во охрид ски от ре ги он ќе се гра дат че ти ри но ви ви нар ни ци. За ме никми ни сте рот за зем јо делс тво, Зо ран Ко ња нов ски, кој во

11

Охрид учес тву ва ше во ра бо та та на 37 со ве ту ва ње за за шти та на рас те ни ја та во Ма ке до ни ја, со оп шти де ка ми на та та не де ла по пат на јав но над да ва ње би ле прода де ни че ти ри ло ка ции во ата рот на охрид ско то се ло Ме ше и шта, пред ви де ни за из град ба на та кви об је кти. Ста ну ва збор за че ти ри пар це ли др жав но зем ји ште,

со по вр ши на од око лу 25.000 ква драт ни ме три, со со од вет на гра деж на мар кич ка. Та кви те об је кти ќе значат до пол ни тел на ту ри стич ка по нуда за Охрид, но и начин за пот тик ну ва ње на сто панс тво то от та му што но ви те сопс тве ни ци на пар це ли те пла ни ра ат во се ко ја од ми ниви нар ни ци те да вра бо тат по 25 ли ца, дода де Ко ња нов ски.

доне се буџетот, ќе се нама ли ли квид но ста на ком па ни и те што е нај мал ку потреб но во овие те шки еко ном ски ус ло ви, ќе би де за кочен и по вратот на ДДВ на фирмите, а ќе бидат нама лени и сите активно сти во сто панс твото, што не е добро за Македонија. При вре ме ното фи нан си ра ње, спо ред Ка ле ни ков, ќе ги заглави сите почнати про е кти и ва квата мер ка во момен тот не à е потреб на на земјава. Тој вели дека мерката е легитимна, но дека нема развојна компонента.


12

СКОПЈЕ

Петок, 21 декември 2012 година

КАНДИДАТОТ НА СДСМ ЗА ГРАДОНАЧАЛНИК МЕЃУ ГРАЃАНИТЕ НА КИСЕЛА

Макрадули: Мостот на Марков е црна точка на Скопје

Д

одека актуелната градска власт преку скапите реклами им нуди розови очила на скопјани, мо стот на Маркова Река прет ставува црна точка на Скопје, на Кисела Вода, но и на околните општини Зелениково и Студеничани. Ова го рече кандидатот за градоначалник на Град Скопје на СДСМ, Јани Макрадули, додавајќи дека иако е изграден како привремен објект уште пред земјотре сот, мо стот до сега не е реконструиран. - За 50.000 жители на Кисела Вода што секојдневно го користат, овој мост прет ставува играње руски рулет со сопстве-

ната безбедност. Оградата на мо стот е небезбедна, тротоарите и коловозот се уништени, а за стабилно ста и сигурно ста на мо стот не можеме ни да говориме - истакна Макрадули. Како што рече, по реакцијата на советниците од опозицијата, следуваа ветувања дека за 60 дена овој мост ќе биде комплетно испитан од стручни лица на градот, но тоа не е направено. Затоа, тој ги повика граѓаните на Кисела Вода да се вклучат во создавањето на новата визија за Градот Скопје и вети дека по преземањето на власта, овој мост ќе биде еден од приоритетите на Град Скопје. Со сличен став е и кандида-

тот за градоначалник на Кисела Вода од СДСМ, Љупчо Васовски, кој смета дека Кисела Вода е единствената општина во Скопје во која континуирано осум години не се вложува ништо. - Кисела Вода има раскопани улици и тротоари, проблеми со фекална и атмо сферска канализација, водовод, осветлување, урнати училишта, распаднати месни заедници. Како жител на Кисела Вода, сакам да го изразам своето незадоволство за сето тоа, но и да ја искажам својата верба дека со заеднички сили можеме да ја направиме нашата општина најдобра во Скопје - рече Ва-

Децата од „11 Октомври“ со нова облека

Од градинка се учи да се штеди вода

Децата од градинката „8 Март“ од објектот „Пржино“ вчера се едуцираа за стандардот заштеда на вода со јунакот Петко од проектот „ОХО“. Како што соопшти Општина Кисела Вода, децата го при-

фатија разговорот за водата, за нејзините извори, заштедата, пречистувањето и слично. Проектoт „Интеграција на еколошка едукација во македонскиот образовен систем“ градинката го реализира-

совски, кој додаде дека во изминатиот период тој и луѓето од неговиот тим по сетиле преку 13.000 семејства, со кои раз-

ше септември, а досега се реализираа и практично се имплементираа сите пет стандарди - заштеда на вода, заштеда на енергија, одржување згради, одржување на животниот простор и здрава храна.

Децата од Домот за деца без родители „11 Октомври“ вчера беа во новогодишно пазарење облека. Секое дете од Домот имаше можност да си одбере облека по желба, за разлика, како што вели директорката Ристенка Атанасова, од вообичаениот начин кога имаат избор од неколку работи кои ги набавува Домот. Средствата се обезбедени од дневниот промет на ресторанот „Арабеска“ во последните три месеци. Менаџерот Синиша Ивановски вели дека акцијата ја почнале во септември годинава и оти е избран Домот „11 Октомври“ бидејќи е детектиран недостиг од финансиска помош. Директорката на Домот посочи дека децата најмногу се соочуваат со недостиг од топла облека во овие зимски денови.


Петок, 21 декември 2012 година

ВОДА

13

Општина Кисела Вода горда на своите проекти

а Река

говарале за проблемите што ги имаат. - Резултат на овие по сети ќе бидат конкретни, ре ални и ос-

СКОПЈЕ

тварливи решенија кои Кисела Вода ќе ја направат европска општина - тврди кандидатот за градоначалник на општината.

Општина Кисела Вода е зачудена од денешната изјава на кандидатот за градоначалник од СДСМ, Љупчо Васовски, во врска со работата на општинската администрација во изминатиот четиригодишен период. „Чуди фактот што господинот Васовски е жител на општината, одлично е информиран за сè што се случува во Кисела Вода, а, сепак, кажува невистини и груби политички манипулации со тенденциозна и злонамерна содржина“, ре агира Општината со писмо до медиумите. Оттаму сметаат дека Васовски, најверојатно, не ги забележал позитивните ефекти од капиталните про екти кои ги ре а лизира ла Општината во изминатите четири години.

„Колку општината Кисела Вода е европска општина говори фактот што Кисела Вода е лидер помеѓу општините во Република Македонија, која го изоди трнливиот пат за одобрување финансиски средства од Светската банка, Европската банка за обнова и развој и Европската инве стициона банка за реализација на неколку капитални инве стиции, со кои значително се подобрија условите за живот на граѓаните“, велат од Општината, од каде што се гордеат и на поддршката од Владата без која не би биле реализирани неколку проекти. Од Општина Кисела Вода сметаат дека сè што до сега е направено е плод на заедничка работа на општината и на граѓаните, а граѓаните знаеле да го препознаат тоа.


14

МАКЕДОНИЈА

Петок, 21 декември 2012 година

ВЕЛЕС

Ќе се изработува регистар на фирми

Локална самоуправа ќе прави регистар на фирми што работат во Велес. Ќе собира податоци за бројот на вработени и за дејно ста на претпријатијата. Овие податоци ќе ги користи регионалниот бизнис-центар. Според градоначалникот Горан Петров, неопходна е база на податоци за стопанството во Велес. - Секоја фирма што ќе даде податоци ќе биде промовирана преку пропаганден материјал и преку контактите што ги имаме со збратимените градови или на

ТЕТОВО

Скромно празнично украсување Во пресрет на новогодишната ноќ, празничното украсување на Тетово годинава може да изостане. Ќе има само минимални декорации на централното градско јадро за сметка на повеќе донации и посети на установи и семејства и голем новогодишен концерт на плоштадот, е ставот на Општината. Според портпаролот Фатон Мурсели, градоначалникот Сади Беџети неколку дена пред Нова година ќе почне со средби со ученици од основните и од средните училишта, со посети на градинки и дневните центри и фирмите во кои се вработени лица со посебни потреби. Во агендата на градоначалникот е и посета на неколку социјалнозагрозени семејства. На 31 декември градоначалникот ќе им ја честита Новата година на градскиот плоштад, каде што ќе биде организиран голем концерт со почеток во 20 часот. На концертот ќе настапат голем број музичари, чии имиња ќе бидат објавени дополнително. Н.П.

друга основа. Сето тоа ќе биде полесно доколку по стои таа база на податоци. Секоја заинтересирана домашна или странска фирма ќе има поголем увид - вели Петров. Идејата за формирање база на податоци за локалната економија ја поддржува и регионалната стопанска комора. Нивните контакти со колеги од другите земји покажале оти секоја општина располага со таков документ. - Дека е потребна база на податоци, се виде на со станоците што ги имаме со странските де-

легации. Тие сакаат да имаат слика за фирмите кои егзистираат на територија на општина Велес - вели Трајче Трајков од регионалната стопанска комора. Регистарот на фирми ќе биде првиот документ што ќе се подготвува во регионалниот бизнисцентар. Според најавите, ќе почне да работи на почетокот на идната година.

ПРИЛЕП

Остра реакција на борците Основната организација на Сојузот на борци од Прилеп најо стро ре агира на, како што беше нагласено на денешната конференција за новинарите, неправилната и исполитизирана судска одлука со која му е одземен имотот на Сојузот на борците на Македонија. - Со овој чин на флагрантно нарушување на правото на сопствен имот и на уставните принципи во правна држава, не само што се доведува во

прашање опстанокот и дејствувањето на Сојузот на борците на Македонија, туку се прави и грубо сквернавење и негирање на Народноослободителната и антифашистичка борба во Македонија, на националните и антифашистичките традиции во нашата земја - рече Благоја Чоно ски, претседател на прилепската организација. Тој по сочи дека борците од Прилеп, градот-херој на про стумот и непокорот, градот во кој пред 71 година почна во -

станието на македонскиот народ против фашистичкиот окупатор, градот кој даде 650 жртви и 15 народни херои, не можат да се помират со таквиот чин. - Неприфаќајќи го таквиот однос, Сојузот на борците на Македонија, со полн легитимитет и право, ќе им се спротивстави на овие незаконски и неморални принципи што се случуваат пред очите на македонската јавност - порачаа прилепските борци.


МАКЕДОНИЈА

Петок, 21 декември 2012 година

КУМАНОВО

Членовите на мото-клубот „Мечки“ дене ска во 11 часот организираат хуманитарна акција за децата со по себни потреби. Облечени како Дедо Мраз тие со сво и те мото ри ќе трг нат од пред „Бај кер паб“ кон Центарот за деца со по себни потреби. Моторџиите на децата ќе им поде лат пода ро ци и ќе се дружат со нив за да им ги разуба ват де нот и праз ни ците. Оваа акција ја организираат секоја година и сметаат дека децата со по себни потреби заслужуваат повеќе внимание и подобри услови. Мото-клубот „Меч ки“ е основан во 2008 година. Негови те чле но ви се мото цик ли -

15

Дедо Мраз на мотор

сти ен ту зи ја сти, кои се стре мат мото-кул ту рата да ја по-

дигнат на повисоко ниво и со сво и те пе тгодиш ни актив но -

сти стек наа по зи тив на ре пу тација во целиот регион.


16

ДОСИЕ

Петок, 21 декември 2012 година

Заврши проектот „Безбедни училишта, хармонична средина“

З

а 11 ме сеци од почетокот на годинава, полицијата регистрира ла 140 инциденти во училишта, од кои 77 во Скопје, а останатите во Тетово, Битола, Охрид и во други поголеми општини. Според податоците на МВР, од до сега расчистените случаи, во инцидентите биле вмешани 144 осомничени лица, од кои најголем дел ученици. МВР поднело кривични пријави против 16 сторители за различни кривични дела, како и 53 барања за прекршочна по стапка против 128 сторители, најче сто за физички напад. Телесни повреди во инцидентите добиле 130 лица, од кои кај 11 биле потешки. Во еден случај бил употребен сигнален пиштол, а во 12 тврди и остри предмети. Во 124 случаи била употребена физичка сила. Министерката за внатрешни работи Гордана Јанку-

ло ска ја нагласи важно ста од координирана превенција за сузбивање на инцидентите. - Про ектот ги зближи на-

ставниците, родителите, учениците, полицијата, службите за социјална работа и останатите засегнати членови на заедница-

Рибокрадци нападнале лиценциран рибар во Радожда Рибар со лиценца од фирмата „Пастрмка 2012“ што стопанисува со Охридско Езеро бил нападнат од рибокрадци во струшкото село Радожда. Инцидентот се случил на 11 декември кај месноста Клејнци, кога претставници на концесионерот во координација со охридското одделение на Државниот инспекторат за земјоделство вршеле редовна контрола во водите на езерото. Тие откриле четири мрежи за лов на охридска пастрмка, но во моментот кога се обиделе да ги извадат, добиле закани од сопствениците на мрежите, С.Д. и Д.С.. Рибарот Л.Г., вработен во фирмата, бил и физички нападнат, по што го пренеле во специјалната болница „Свети Еразмо“ каде што му била укажана медицинска помош. Запленетите мрежи се предадени на Државниот инспекторат за земјоделство, а по комплетирањето на предметите, ќе бидат поднесени соодветни пријави против сторителите на делото. Од одделението на инспекторатот во Охрид информираат дека и во текот на наредниот период, додека трае мрестот на ендемичната охридска пастрмка, инспекторите во соработка со концесионерот ќе ги засилат контролите во езерото.

Син осомничен за убиството во Неготино

Жената што пред неколку дена беше пронајдена мртва во својот дом во Неготино била задавена од својот 20-годишен посинок. Против него е поднесена кривична пријава за убиство и тој се наоѓа во 48-часовен притвор. Тоа го потврдиле резултатите од извршената обдукција на телото на жртвата. Убиството го извршил по банална расправија со неговата мајка за

тоа дали да се пуши дома, по што со употреба на физичка сила ја задавил и излегол. Тој се вратил по околу два часа и дури тогаш повикал помош. Неговата мајка била пренесена во болница каде што била констатирана смрт. Имено, 20-годишниот неготинец и претходно бил пријавуван за семејно насилство и за употреба на физичка сила.

та, заеднички да се осврнат на прашањето за безбедност во училиштата - рече амбасадорот на ОБСЕ, Ралф Брет.

Измамен старец што барал жена Ш.М. (65) од Горно Седларце во СВР Тетово пријавил дека пред еден и пол месец запознал жена од Тетово на околу педесетина години, која му ветила дека ќе му посредува да се ожени за нејзина сестра од Дебар. Од запознавањето, па сè до завчера, според кажувањето на Ш.М., непознатата повеќепати му побарала и добила парични средства во вкупен износ од околу 13.000 евра, со изговори дека à требаат за погреби на најблиски, плаќање царина и за возилото на синот. Откако завчера повторно му се јавила да à даде уште пари за адвокат, зашто, наводно, се наоѓала во затвор, Ш.М. се посомневал дека е измамен и го пријавил случајот во МВР.


КОЛУМНА

Петок, 21 декември 2012 година

17

ДВАЕСЕТТИ ВЕК

Дворски борци

Стојан СИНАДИНОВ

Како се преживува на некој политички двор? Примери, како и луѓе, има различни, но принципите се, горе-долу, исти. Светозар Вукмановиќ-Темпо (за помладите: воен другар и некое време командант на нашите антифашистички борци кои пред некој ги исфрлија на скопските улици), за разлика од другите соборци, прилично долго се задржал на Титовиот двор иако повремено бил негов критичар. Тврдат дека тоа му успеало само затоа што го почитувал правилото на Титовото свето тројство: не ми ги чепкај армијата, масерките и пудлиците! А, и нашиот Киро, иако со децении беше играч во втората југословенска „лига на шампионите“, со повремени позајмици во првите тимови, успеал ка-

ко многу други да го избегне оној легендарен прекор „Мајку вам божју!“, по што следувало пензија или тргнување на пониските локалнорепублички скалила на моќта. Сеедно што спротивно на предубедувањата дека пудлиците биле на другарката Јованка, се чини дека и нема некоја поголема разлика во стратегиите за преживување во кабинетите, централните одбори и истите такви централни, само комитети, на нашите денешни политички партии. Се работи само за нијанси, наметнати од духот на модерното време и технологии на политичките комуникациски средства. Па, така, кога ќе се погледнат исклучувањата на некогаш влијателните личности од големите партии во нашето маало последниве неколку години - но и опстанокот на другите – не може да не се повлече паралелата со сличноста на (не)почитувањето на Титовото тројство. Секако, апдејтувано во ново правило: не ми ги чепкај „од-

носот“ со јавноста, кабинетот и со телохранителите! Анализирајќи и коментирајќи ја актуелната економско-политичка состојба во Хрватска, сплитскиот новинар и писател Анте Томиќ (неговиот роман „Ништо не смее да нè изненади“ беше филмуван во Македонија пред неколку години во режија на Рајко Грлиќ, под насловот „Караула“) вели дека податокот што само двајца министри во тамошната влада во нивните работни биографии имаат бизнис искуство е загрижувачки. Според него, и тоа е многу! Бившите југословенски држави, а и европските пошироко, се во криза во која се поради „учинокот“ на разните бизнис-менаџери со синџири на продавници, банки, друштва за ова и она, и останати потрошувачки капацитети. Истите попрво ќе потрчаат до салоните за скапи автомобили да à купат џип на љубовницата отколку да им поделат К-15 или, во полош случај, 13-та плата на вработените, па затоа Томиќ сесрдно би ги менувал

сите нив за еден бравар... Не сме скршнале од главната тема. Напротив, се работи, повторно, само за нијанси, но многу битни за карактерот и квалитетот на властодржието. Браварот, во однос на денешните општествено-политички работници („воркохолици“ на македонски), е како Наполеон Бонапарта наспроти Тодор Живков. Знаел со стил да ужива (и) во животот. Впрочем, описот на социјалистичките диктатори, од Тито, па дури до Гадафи и династијата Ким во Северна Кореја, не би бил целосен ако не се додаде и „барокноста“ во нивниот стил. Но, за разлика од нашето моментално навраќање на оваа раскошна епизода во историјата на уметноста со бронза и мермер, претходните, како и Наполеон, го преферирале оној од крв и месо. Најчесто во женски облик. Значи, запаметете: не чепкајте каде што не треба, и ете ви долговечност во политиката. Барокна или не, сеедно.

Некои нови клетници

Бранко РАДОВАНОВИЌ

„... По ѓаволите, ми ги убиваат мртовците“ (Гаврош) Вака извикуваше еден од клетниците на Виктор Иго додека собираше куршуми за париските револуционери. А во оваа литература, како впрочем и во животот, клетници се и добрите и злобните, Дневниот весник „Ден“ е отворен за различни мислења, но се оградува од ставовите на колумнистите

и чесните и расипаните. Затоа, си дозволувам да се развикам: Зошто носиме проѕирни гаќи, а не сакаме да ни го видат задникот? Клети се и сиромасите и богатите. Разликата е во целта и во постапките со кои се отсликува биполарноста на феноменот. А разликата меѓу натрапниците и јунаците е огромна. Различни се тие клетници. Едните ве бркаат од историјата, а вие сте историја. Не, не се исти. Завчера борците го повторија лозунгот на шпанските антифашисти и минаа покрај триумфалната порта оставајќи место низ неа да мине срамот. Оти старците со брчки на челата, со одличја на градите и со тазе чемер на душата, никогаш, ама баш ни на сон, не оделе во ист строј со резилот. Маршот на гордоста и на човековото достоинство што го видовме завчера не е од тогаш, тој почна

многу порано и долго ќе трае. Сè дури правнуците на мајка ми и на татко ми и на татко ти, на предците ни ќе го носат наследството од јунаците преточено во достоинство на еден цел народ. Сè дури шушумигите се тетерават врз сопствените лиги. Ова, колку да се разбере разликата меѓу надворешниот круг и домашното јадро, а станува збор за иста морална категорија. Однадвор со грижа за од нас загрозената територијална целост на Грција и на Бугарија, манифестирана со нивната „ексклузивна сопственост“ на историјата, а внатре со пудење од истата. Штом е така, а друго нема, тогаш по што се разликуваме од грчката и од бугарската агресија врз нашиот идентитет. Ако дома сами си ги негираме најблескавите периоди од нашето минато, како да очекуваме светот и Европа да нè прифатат. Така накиснати, нашите аргументи ги сушиме на гранка

што ја сечеме влечејќи ја пилата секој на своја страна. Како да очекуваме да ни ја почитуваат историјата кога и самите си ја игнорираме. Или, пак, се занесуваме дека од Европската Унија не се гледаат нашите аршини. Едниот за надвор и за свртување на европското внимание кон нас, другиот за изострување на пизмата меѓу нас. Израмнувањето на колективната свест со објективните потреби на македонското општество е, бездруго, насушно. Атакот врз достоинството на вистинските патриоти, живи и загинати, значи откривање на потеклото на злото, а тоа само се разобличува. Оти ова што се случува денес утре ќе биде минато непремолчено време, а делата на оние старци со високо дигнати чела се долговечни. Барем според потомците кои знаат зошто. Сите сме клетници. Ама какви!?


18

СВЕТ

Петок, 21 декември 2012 година

РУСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ОДГОВАРАШЕ

Путин знае дојде крајо Путин не се согласува со тезата дека рускиот режим е авторитарен бидејќи по првите два претседателски мандати се решил да отстапи од претседателската позиција

Русија мрзне Русија се бори со една од најстудените зими во последните 70 години. Температурите веќе една недела паѓаат и до минус 50 Целзиусови степени, десетици луѓе умреа од студот, а стотици се хоспитализирани, пренесува рускиот печат. Русија ваков долготраен екстремен студ не памти уште од 1938 година, истакнуваат тамошните метеоролози и додаваат дека температурите се за 10 до 15 степени пониски од вообичаениот руски просек. „РИА Новости“ јавува дека низ земјата досега од последици од смрзнување починале 45 луѓе, дека 266 лица се пренесени во болница и дека 542 лица се повредени. Во Москва температурата деновиве се движи околу минус 18 Целзиусови степени, а екстремните и рекордно ниски темпера-

тури ќе траат со денови и се очекува уште да паднат, до минус 25 степени. Термометрите во Сибир покажуваат неверојатни минус 50 степени, што е, како што пренесуваат руските медиуми, исто така, ненормално студено за декември. Дури 15 руски региони прогласиле вонредна состојба и во сила е предупредување дека поради екстремните студови може да дојде до прекин на комуникациите и на доставата на електрична енергија. Екстремниот студ и снег го блокираат и сообраќајот низ целата земја – и патниот и железничкиот и воздушниот. Низ целата земја од екстремните студови испукале цевките за гас, па голем дел од населението останало без греење, меѓу кои и еден дом за сирачиња. Сите училишта и градинки се затворени.

П

ред околу 1.200 новинари рускиот претседател вчера одржа голема годишна конференција на која одговараше на прашања од локално и од светско значење. На самиот почеток Путин ја поддржа актуелната забрана според која Американците не можат да усвојуваат деца од руски домови за незгрижени деца. Тој одговори дека забраната не е одговор за неодамна донесениот американски закон „Магнитски“ со кој на руските претставници за кои постои сомнение дека се вмешани во кршење човекови права им се забранува влез во САД и им се замрзнуваат банкарските сметки. Путин новата руска забрана ја нарече емотивна, но адекватна бидејќи американските власти не дозволуваат руски претставници на судски процеси за прекршоци направени над посвоени руски деца. Путин истакнува дека руските власти сакаат да следат што се случува со овие деца, но немаат дозвола од американските власти. На прашањето за авторитарноста на системот кој го

создал и перспективата на таквото управување во 21 век, расположениот Путин не се согласи со тезата дека рускиот режим е авторитарен. Активностите на уличната опозиција ги нарече безааконие и повторно ја повтори стабилноста како најважна карактеристика на современото општество. - Стабилноста е обврзен услов за развој во денешен свет. Не е можно да се привлечат инвестиции во нестабилни општества. А, кој мисли дека демократијата е можна без почитување на законите, греши. Некои мислат дека демократијата е троцкизам, анархија, но не


СВЕТ

Петок, 21 декември 2012 година

19

Обама личност на годината

ПРЕД 1.200 НОВИНАРИ

кога ќе от на светот Претседателот на САД, Барак Обама, ја доби титулата личност на годината од американското списание „Тајм“. Обама по вторпат ја добива оваа престижна титула, односно по 2008 година кога стана првиот Црнец претседател на САД. Претседателот на САД победи

во конкуренција на 15-годишната Пакистанка, застрелана во главата од талибанците поради борбата за правото на жените на образование, египетскиот претседател Мохамед Морси, како и Бил и Хилари Клинтон. Списанието „Тајм“ ја доделува наградата на луѓе или работи што влијаеле најмногу на културата или имале најголемо присуство во вестите. Минатата година изданието ја додели титулата на момчето кое во Тунис се запали на пазар по што беше повод за избувнување на протестите и Арапската пролет.

ФОТО ВЕСТ

е така. Бакуњин бил фантастичен човек, но анархија не ни треба. Најсилен пример дека нашиот состав не е авторитарен е мојата одлука по два претседателски мандати да отстапам од претседателската позиција. Во 2008 година лесно можевме да го промениме Уставот низ Думата, но одбив таква можност бидејќи беше нужно да се покаже почитување на Уставот и законите. Но, по избивањето на економската криза во 2008 година, не можев да поставам услов дека во ниеден случај нема повторно да се кандидирам – рече Путин. Запрашан за шегите што кружат за него, како тоа дека

знае кога ќе настапи крајот на светот, Путин рече дека навистина го знае одговорот на тоа прашање. - Ќе настане за околу четири и пол милијарди години кога ќе се изгасне реакторот на овој планетарен систем – Сонцето. Но, во меѓувреме со Сонцето ќе се случуваат уште многу нешта. Треба ли да се плашиш од крајот на светот? Зошто да се плашиш од неизбежното? запраша Путин. И на крајот на долгата конференција тој истакна дека неговите ќерки се во Москва, каде што студираат и работат по малку и оти многу е горд на нив.

Американскиот маринец, капетан Метју Фелпс, стана првиот човек што запросил партнер од ист пол во Белата куќа. Тој минатиот викенд клекна на колена и го запроси своето момче Бен Шок, што е првпат еден припадник на американската војска да го стори тоа јавно.


20

СВЕТ

Петок, 21 декември 2012 година

СЕУЛ НАЈАВИ ДИЈАЛОГ СО ИЗОЛИРАНИОТ СЕВЕР

Парк е прва жена претседател во Јужна Кореја

Ј

ужна Кореја првпат во својата историја ќе има претседателка откако Парк Гун Хе освои 51,6 процент од гласовите на претседателските избори, пренесува „Дојче веле“. Парк, која е кандидат на владејачката конзервативна партија Сенури, го победи главниот противник од опозициската Демократска обединета партија, Мун Џе Ин, кој доби 48 процен-

ти од гласачите. Учеството на изборите изнесувало 75 проценти, што е највисок одѕив во последните 15 години. Парк најави нова ера за земјата. - Јас ќе го одржам моето ветување дека ќе отворам нова ера за корејскиот полуостров врз основа на силна безбедност и дипломатија градена на доверба - изјави претседателката, која во следните пет години, почнувај-

Парк е најстарата ќерка на поранешниот јужнокорејски диктатор Парк Чунг Хи, кој владееше со земјата 18 години, до неговото убиство во 1979 година

ќи од февруари, ќе донесува важни одлуки за државата. Шеесетгодишната Парк е најстарата ќерка на поранешниот јужнокорејски диктатор Парк Чунг Хи, кој владееше со земјата 18 години, до неговото убиство во 1979 година. Таа се залага за дијалог со сè

поизолираната Северна Кореја. Раководството на соседната комунистичка држава пред неколку дена повторно предизвика загриженост за дестабилизација на регионот преку лансирање ракета. Парк на своите сонародници им вети стопански развој и нови работни места.

Асанж: Темни сили над интернетот Основачот на „Викиликс“ предупреди дека мрачни сили се надвиснале над интернетот и дека државните агенции и големите компании што го етаблирале електронскиот бизнис располагаат со голем број информации за граѓаните. - Моќта е толкава што изобилството од пресретнати информации доведува до апсурд: тие што нè следат знаат повеќе за нас од нас самите - изјави Асанж. Најпознатиот азилант во светот предупредил дека можноста за прекројување на содржините на глобалната мрежа на оние што го прават тоа им дава можност да ги менуваат минатото и сегашноста, а со тоа и да влијаат врз иднината.

Асанж тврди дека единственото оружје на слободните луѓе е обединувањето во заеднички фронт за слобода на интернетот и промена на сериозните криптографски техники. Четириесет и едногодишниот Асанж, кој е Австралиец, од јуни се наоѓа во амбасадата на Еквадор во Лондон за да ја избегне екстрадицијата во Шведска, каде што го чека судење за наводно силување и сексуално малтретирање. Еквадор му одобри политички азил на Асанж, но Британија сака да го изврши налогот за апсење што го издаде Шведска и не му дозволува да ја напушти земјата.


за разонода

ТВ - прилог

21.12.2012 - 28.12.2012

21.12.2012

ХЕЛОУВИН ТАУН недела 12.30 Сител

ТУДОРИТЕ

понеделник 23.00 Канал 5

Црнобрадиот игран филм

ТЕЛМА

петок

12.50


22

ТВ сабота 22 декември

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Дора истражува цртан филм 08.00 Пингвините од Мадагаскар - цртан филм 09.00 Вести 09.20 Бон тон 09.35 Нови прилози 10.00 Клучот е под чергиче

10.45 Зборувалка 11.25 Во светот на животните 11.50 Македонски народни приkазни 12.25 Талкачи - репортажа 13.00 Вести 13.30 ЕВН - извлекување 14.00 Човек на месечината игран филм

16.00 Музички нумери 17.00 Дневник 1 17.50 Стисни плеј 18.50 Македонски народни приkазни 19.30 Дневник 2 20.00 Аба лига - студио 20.25 Широки - МЗТ Скопје 22.30 Дневник 3

23.00 Малајски хроники - игран филм 00.50 Фринџ - сериски филм 02.10 Стисни плеј 03.00 Малајски хроники - игран филм 04.50 Документарна програма 06.15 Македонски народни приkазни

07.30 Макпланет 08.15 Игран филм 10.00 5+ 12.30 Интер – Џенова – италијанско фудбалско првенство 14.45 Градини

15.30 Вести 16.00 Шестиот ден 18.30 Вести 19.05 Метео 19.10 Спорт 19.15 Тајните на првиот кинески цар

20.00 Службена верзија - серија 20.45 Рома – Милан – италијанско фудбалско првенство 21.30 Вести 21.45 Рома – Милан – италијанско фудбалско првенство 22.30 Незадолжително

23.15 Собата 1408 – игран филм 01.00 Игран филм 03.00 Градини 03.30 Вести 03.45 Шестиот ден 06.30 Вести 06.45 Документарна програма

07.15 Желката Хиро – цртана серија 07.40 Последните Мохиканци – цртана серија 08.05 Пет и Стен – анимирана серија 08.15 Моите џебни миленичиња – цртана серија 08.30 Ај ти замижи – емисија

за деца 09.30 Супер ѕвезда – ретро хит 10.00 Документарна програма 11.00 8-ка – лекување со храна 12.00 Патоказ – патеписна репортажа 12.30 Планет фудбал – спортска емисија 13.00 Живот со стил – забавна

програма 13.30 Документарна програма 14.10 Градот – документарна програма 14.50 Смрт во рајот – играна серија 15.50 Југословенски тајни служби 16.50 Абракадабра – забавна програма

17.30 Вести 18.00 Пулс – дебатна емисија 19.00 Вести 19.30 К-15 – хумористична емисија 20.20 Игран филм 22.00 Вести 22.50 Игран филм 00.30 Игран филм

07.00 Метео 5 – временска прогноза 07.05 Разделба – индиска серија 09.00 Најди време - контактна емисија 11.00 Капали чаршија - турска серија 12.30 Девојката која ја сакав –

турска серија 13.15 Девојката која ја сакав – продолжува 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Девојката која ја сакав 17.15 Зевзекманија - премиера

17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Македонска народна приказна 19.05 Елиза – сериски филм прем. 20.50 Љубовни сигнали –

квиз шоу 22.25 Метео 5 – временска прогноза 22.30 Вести 23.10 Луда куќа – реално шоу 00.10 Долина на волците турска серија 01.15 Документарна програма

07.00 Журнал - утринска програма 08.50 Вести 09.00 Топ шоп 09.20 Кај Ана - кулинарско шоу 10.20 Гревот на нејзината мајка играна серија 11.15 Мајка - играна серија 14.15 Бурни времиња - играна серија

16.00 Вести 16.25 Временска прогноза 16.27 Бурни времиња - играна серија 17.20 Се за љубов - реално шоу 19.00 Дневник 19.38 Временска прогноза 19.40 Мајка - играна серија 20.00 Лото - извлекување 20.08 Мајка - играна серија

21.00 Гревот на нејзината мајка - играна серија 22.00 Челични магнолии игран филм 23.50 Дневник 00.20 Временска прогноза 00.22 Империјата кин - играна серија 01.10 Атила Хунот - игран филм авантура

02.05 Анаполис - игран филм драма 03.45 Како беше текстот забавна емисија 04.35 Најталент - забавна емисија 05.25 Кој те шиша - забавна емисија 06.05 Азиланти - забавна емисија 06.30 Програмата продолжува

08.00 Патуваме сонуваме - репортажа 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки – емисија за деца 10.00 Низ призма 11.00 Сончевина 13.00 Неделен витраж 14.30 Македонија мајка на светот 15.30 Театарска претстава 16.00 Астровизија 17.00 Наша општина 18.00 Вести 18.30 Меѓу редови 18.40 Најубави бајки – емисија за деца 19.05 Низ призма 20.30 Врел костен дебатна 22.00 Вести 22.30 Порта 24.00 Флеш 24

Малајски хроники игран филм

МТВ 1 23.00


23

ТВ недела 23 декември приkазни 13.00 Вести 13.20 Аграр 14.30 Музичка програма 15.00 Време е за бебе 15.30 Дозвола за венчавка игран филм 17.00 Дневник 1 17.35 Талкачи - репортажа

18.00 Видео мост – Азербеџан Македонија 19.30 Дневник 2 20.20 Од наш агол 21.25 Менталист - сериски филм 22.10 Истрага на местото на злосторството - Мајами 23..00 Дневник 3

23.30 Менталист - сериски филм 01.00 Истрага на местото на злосторството - Мајами 01.45 Семејни убиства сериски филм 03.30 Од наш агол 04.30 Документарна програма 05.00 Плетенка

07.35 Музичка сцена 10.00 Документарна програма 11.00 Храна и вино - емисија за гурмани 12.30 Игран филм 14.45 Маклпланет 15.30 Вести 15.35 Концерт

17.00 Незадолжително 17.30 Мојот пат 18.05 ЛуЃе и места - репортажа 18.30 Вести 19.05 Метео 19.10 Спорт 19.30 Нови хоризонти 20.00 Службена верзија - серија

20.35 Тајните на првиот кинески цар – документарна програма 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Професионалци – игран филм

00.30 Игран филм 02.35 Мојот пат 03.15 ЛуЃе и места – репортажа 03.30 Вести 03.45 Игран филм 05.30 Документарна програма 06.30 Вести 07.05 Културна хроника

АЛФА ТВ

07.15 Желката Хиро – цртана серија 07.45 Последните Мохиканци – цртана серија 08.15 Пет и Стен – анимирана серија 08.30 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.00 Игран филм

10.30 Супер ѕвезда – емисија за деца 11.30 Абракадабра – забавна програма 12.30 К-15 – хумористична емисија 13.00 Вкусот на традицијата – емисија од областа на кулинарството 14.00 Зајди, зајди – музичка

емисија 15.00 Ајде дома – забавна програма 16.00 Вин-Вин – дебатна емисија 17.10 Радио Слободна Европа – интервју 17.30 Вести 17.50 П.М. магазин – забавна програма 19.00 Вести

19.30 Евро Панорама – забавно информативна програма 20.00 Еден бакнеж – забавна програма 22.00 Вести 22.50 Игран филм 00.30 К-15 – хумористична емисија 01.00 Игран филм

07.00 Метео 07.05 Разделба – индиска серија 08.30 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија 09.30 Гответе со Антонио Јанковски 11.30 Бразди – емисија за земјоделство

12.10 Темно црвено – турска серија 13.00 Темно црвено - продолжува 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Темно црвено – продолжува

17.00 На турско кафе со ... 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Македонска народна приказна 19.00 Елиза – нова сезона 20.50 Љубовни сигнали –

квиз шоу 22.45 Код – информативна емисија 23.25 Метео 5 – временска прогноза 23.30 Вести 00.15 Луда куќа – реално шоу 01.00 Документарна програма

06.30 Завет - играна серија 09.00 Топ шоп 09.15 Завет - играна серија 10.00 Гревот на нејзината мајка играна серија 10.45 Мајка - играна серија 11.30 Вајпаут - реално шоу 12.30 Хелоувин таун - игран филм 14.10 Бурни времиња - играна

серија 16.00 Вести 16.25 Временска прогноза 16.27 Бурни времиња - играна серија 17.20 Брачен судија - реално шоу 19.00 Дневник 19.40 Временска прогноза 19.42 Еднооки

19.50 Мајка - играна серија 21.00 Гревот на нејзината мајка играна серија 22.00 Се или нешто - квиз шоу 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза 23.27 Империјата Кин - играна серија 00.20 Атила Хунот - игран филм авантура

01.40 Како беше текстот забавна емисија 02.30 Најталент - забавна емисија 03.20 Кој те шиша - забавна емисија 05.20 За своја душа - забавна емисија 05.50 Азиланти - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

ТЕЛМА

06.45 Дора истражува - цртан филм 08.00 Пингвините од Мадагаскар - цртан филм 09.00 Вести 09.20 Вичита - игран филм 10.45 Музички нумери 11.00 Плетенка 12.30 Македонски народни

КАНАЛ 5

ТВ

08.00 Доверете и се на природата 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки 10.00 Низ призма 11.00 Сончевина 12.00 Лековити билки 12.35 Тв фељтон 13.00 Наша општина 14.00 168 часа 15.02 Документарна програма 15.35 Театарска претстава 17.00 Народен лекар 18.00 Вести 18.30 Meѓу редови 18.45 Најубави бајки – емисија за деца 19.45 Гала шоу музичка емисија 21.00 Низ призма 22.00 Вести 22.30 Гласот на народот 24.00 Флеш 24

Сител 12.30

Хелоувин таун игран филм


24

ТВ понеделник 24 декември

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Македонијa наутро – контактна прогрма 09.05 Белата граница 09.35 Пингвините од Мадагаскар цртан филм 10.00 Дневник 10 10.25 Пингвините од Мадагаскар цртан филм 11.00 Македонски народни приказни 11.40 Бон тон

11.50 Во светот на животните 12.10 Пиратски брод под морето - документарна 13.00 Вести 13.20 Научен спектар 14.05 Од наш агол – дебатна емисија 15.00 Вести 15.20 Време е за бебе 16.00 Вљубеници во Божиќ 17.00 Дневник 1

17.40 Ова е Македонија – контактна програма 18.30 Македонски народни приказни 19.00 Пингвините од Мадагаскар - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.10 Џамбо бинго 21.00 Божикна света миса 22.40 Дневник 3 23.15 Божикен концерт -

класична музика 00.15 Вљубеници во Божик 01.00 Семејни убиства сериски филм 01.55 Време е за бебе 03.25 Документарна програма 04.15 Македонски народни приказни 04.45 Семејни убиства сериски филм 05.15 Плетенка

07.30 Шестиот ден 09.30 Градини 10.00 Цртан филм 10.30 5+ 11.30 Храна и вино - емисија за гурмани 12.00 Тоа сум јас 13.00 Приказна од Арктик – игран филм 14.30 Аларм за Кобра 11 - серија 15.30 Вести

16.00 Италијанско фудбалско првенство - преглед 16.40 Канцеларијата - серија 17.10 5+ 17.55 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.30 Еурека – сериски филм 20.15 Закон и ред – сериски филм

21.00 Филмополис - филмски магазин 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Културна хроника 22.30 Стадото – игран филм 00.20 Еурека –сериски филм 01.05 Закон и ред – сериски филм 01.50 Приказна од Арктик – игран филм

03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Филмополис - филмски магазин 04.35 Италијанско фудбалско првенство - преглед 05.15 Храна и вино – емисија за гурмани 05.45 Документарна програма 06.30 Вести 07.05 Културна хроника

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Супер ѕвезда – емисија за деца 12.45 Моите џебни миленичиња –

цртана серија 13.00 8-ка – лекување со храна 13.10 Еден на еден – забавна програма 14.15 Пресинг – информативна програма 15.00 Вести 15.20 Авто стил – емисија за автомобилизам 15.50 Ај ти замижи – емисија

за деца 16.15 Карпошвизија – емисија 16.40 Фактор здравје – емисија од областа на медицината 17.10 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.55 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 18.10 Збор по збор – контактна програма

19.00 Вести 19.45 ВОА – Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.15 Пресинг – информативна преграма 20.50 Југословенски тајни служби 22.00 Вести 22.50 К-15 – дневна доза 23.10 Игран филм 00.45 Пулс – дебатна емисија

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.00 Елиза – сериски филм 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија премиера 12.00 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија

12.30 Ифет – турска серија 13.25 Величествениот - турска серија 14.05 Девојката која ја сакав – турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Темно црвено – турска серија 17.20 Гответе со Антонио Јанковски

– кулинарска емисија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Екстра Ексклузив 19.00 Ексклузивни интервјуа со актерите од Величествениот 19.15 Две фамилии – турска серија 21.00 Девојката која ја сакав -

турска серија 22.00 Долина на волците – турска серија 23.00 Тудорите – сериски филм 23.40 Метео 5 – временска прогноза 23.45 Вести 00.20 Две фамилии – турска серија 01.15 Документарна програма

06.15 Анали - играна серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 09.45 Огнови на љубовта - серија 10.05 Топ шоп 10.35 Малечката невеста - серија 11.05 Ангели - играна серија

12.00 Вести 12.15 Туркан - играна серија 13.01 Топ шоп 13.21 Мајка - играна серија 14.15 Ангели - играна серија 15.05 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Завет - играна серија 17.15 Огнови на љубовта - серија

17.40 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Крвта не е вода-реално шоу 21.55 Завет - играна серија 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза

23.27 Беверли Хилс - серија 00.15 Криминални умови - серија 00.40 Бекстејџ - естраден магазин 00.50 Се или нешто - забавна емисија 01.40 Балкан бенд - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Патуваме сонуваме репортажа 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки 10.00 Сончевина живо 11.00 Вести 11.05 Документарна програма 12.00 Емблема емисија за ентериер 13.00 Документарна програма 14.00 Вести 14.10 Меѓу редови 14.15 Народен

лекар 15.30 Театарска претстава 16.00 Низ призма – интеркативна програма 17.20 Документарна програма 18.00 Вести 18.30 Спортски агол 19.00 Астровизија 20.00 Македонски црковни светилишта 20.20 Гласот на народот 22.00 Вести 22.45 Сончевина 24.00 Флеш 24

Тудорите

Канал 5 сериски филм 23.00


ТВ вторник 25 декември

25

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Македонијa наутро – контактна програма 09.05 Белата граница 09.30 Пингвините од Мадагаскар - цртан филм 10.00 Дневник 10 10.25 Дора истражува-цртан филм 10.50 Македонски народни приказни 11.30 Учиме англиски 12.00 Бон тон

12.15 Кога египјаните пловеа по Црвеното Море 13.00 Вести 13.20 Аграр 14.20 Документарна програма 15.00 Вести 15.10 Божикен концерт 16.15 Истражувачи на мумии тројцата мудреци 17.00 Дневник 1

17.40 Ова е Македонија 18.30 Македонски народни приказни 19.00 Дора истражува-цртан филм 19.30 Дневник 2 20.15 Животот е сон 21.30 Озборувачка - серија 22.15 Божикен концерт 23.00 Дневник 3 23.35 Итражувачи на мумии -

тројцата мудреци 00.20 Смејни убиства - сериски филм 00.50 Оборувачка - сериски филм 01.30 Животот е сон 02.00 Семејни убиства - сериски филм 02.30 Божикен концерт 05.10 Мак.народни приказни 05.40 Аграр

07.25 Макпланет 08.00 Законот на Карсон - серија 08.45 Италијанско фудбалско првенство - преглед 09.30 Мојот пат 10.05 Цртан филм 10.30 5+ 11.30 Храна и вино - емисија за гурмани 12.00 Филмополис - филмски магазин 13.00 Чевелот на Маниту – игран

филм 14.30 Аларм за Кобра 11 - серија 15.30 Вести 16.00 Дигитална зона - емисија за нови технологии 16.30 Канцеларијата - серија 17.10 5+ 17.55 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт

19.30 Еурека – сериски филм 20.15 Закон и ред – сериски филм 21.00 Музика 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Културна хроника 22.30 Големиот напад – игран филм 00.30 Еурека – сериски филм 01.15 Закон и ред – сериски

филм 02.00 Чевелот на Маниту – игран филм 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Музика 04.35 Дигитална зона 05.05 Храна и вино – емисија за гурмани 05.35 Документарна програма 06.30 Вести 07.05 Културна хроника

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија

13.00 8-ка – лекување со храна 13.10 Живот со стил - забавна програма 13.40 Карпошвизија – емисија 14.20 Пресинг – информативна програма 15.00 Вести 15.20 Евро Панорама – забавно информативна програма 15.50 Авто магазин – емисија за автомобилизам

16.20 Ај ти замижи – емисија за деца 16.40 Фактор здравје – емисија од областа на медицината 17.10 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.55 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 18.10 Збор по збор – контаткна програма 19.00 Вести

19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.15 Пресинг – информативна програма 20.50 Вкусот на традицијата – емисија од областа на кулинарството 22.00 Вести 22.50 К-15 – дневна доза 23.10 Смрт во рајот-играна серија 00.00 Игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.00 Елиза – сериски филм 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија премиера 12.00 Гответе со Антонио Јанков-

ски – кулинарска емисија 12.30 Ифет – турска серија 13.25 Величествениот - турска серија 14.05 Девојката која ја сакав – турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Две фамилии - турска серија

17.20 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Екстра Ексклузив 19.00 Ексклузивни интервјуа со актерите од Величествениот 19.15 Две фамилии – турска серија премиера

21.00 Девојката која ја сакав турска серија премиера 22.00 Долина на волците – турска серија премиера 23.00 Тудорите – сериски филм 23.40 Метео 5 – временска прогноза 23.45 Вести 00.20 Две фамилии- турска серија 01.15 Документарна програма

06.15 Анали - играна серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 09.45 Огнови на љубовта - серија 10.05 Топ шоп 10.35 Малечката невеста - серија 11.05 Ангели - играна серија

12.00 Вести 12.15 Туркан - играна серија 13.01 Топ шоп 13.21 Мајка - играна серија 14.15 Ангели - играна серија 15.05 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Завет - играна серија 17.15 Огнови на љубовта - серија

17.40 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Крвта не е вода-реално шоу 21.55 Завет - играна серија 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза

23.27 Беверли Хилс - серија 00.15 Криминални умови - серија 00.40 Бекстејџ - естраден магазин 00.50 Се или нешто - забавна емисија 01.40 Балкан бенд - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Патуваме сонуваме - репортажа 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки – емисија за деца 10.00 Сончевина 11.00 Вести 11.05 Спортски агол 12.00 Низ призма-интерактивна програма 13.00 Доверете и се на природата 14.00 Вести 14.10 Гласот на народот 15.30 Театарска претстава 16.00 Низ призма-интерактивна програма 17.15 Документарна програма 18.00 Вести 18.30 Македониум 19.30 Најубави бајки 19.45 Гала шоу –музичка емисија 20.15 Врел костен – дебатна 21.15 Лица и дела 22.00 Вести 22.45 Сончевина 24.00 Флеш 24

Најубавите бајки емисија за деца ТВ Сонце 09.30


26

ТВ среда 26 декември

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Македонијa наутро – контактна програма 09.05 Белата граница 09.30 Дора истражува - цртан филм 10.00 Дневник 10 10.25 Дора истражува - цртан филм 10.50 Македонски народни приказни

11.45 Бон тон 11.55 Како се слави Божик 13.00 Вести 13.30 Светот на тишината 14.20 Талкачи - репортажа 15.00 Вести 15.20 Божикен концерт 16.15 Озборувачка - сериски филм 17.00 Дневник 1 17.40 Ова е Македонија

18.30 Македонски народни приказни 19.00 Дора истражува - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.20 Случајот на дозиер - игран филм 22.10 Историски моменти 23.00 Дневник 3 23.40 Семејни убиства сериски филм

00.20 Озборувачка - сериски филм 01.05 Случајот на дозиер игран филм 02.45 Анплагд 03.20 Белата граница 03.45 Семејни убиства 05.25 Извор молитва 05.30 Анплагд 06.15 Македонски народни приkазни

07.25 Макпланет 08.00 Законот на Карсон - серија 09.00 Ловечко око 09.30 Дигитална зона - емисија за нови технологии 10.00 Цртан филм 10.30 5+ 11.30 Храна и вино – емисија за гурмани 12.00 Музика 13.00 Фадо – игран филм 14.30 Аларм за Кобра 11 - серија

15.30 Вести 16.00 Нови хоризонти 16.30 Канцеларијата - серија 17.00 5+ 17.55 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.05 Метео 19.10 Спорт 19.15 Атомската Бети – цртан филм 19.30 Еурека – сериски филм

20.15 Закон и ред – сериски филм 21.00 Засекогаш млади музичка емисија 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Културна хроника 22.30 Еден ден во рајот – игран филм 00.20 Еурека – сериски филм 01.00 Закон и ред – сериски

филм 01.45 Ловечко око 02.20 Нови хоризонти - магазин за урбано живеење 02.55 Засекогаш млади 03.30 Вести 04.05 Културна хроника 04.15 Храна и вино – емисија за гурмани 04.45 Фадо – игран филм 06.30 Вести 07.05 Културна хроника

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Моите џебни миленичиња – цртана серија

12.30 Патоказ-петеписна репортажа 13.00 8-ка – лекување со храна 13.10 Супер ѕвезда – емисија задеца 14.20 Пресинг – информативна програма 15.00 Вести 15.15 Пулс – дебатна емисија 16.20 Ај ти замижи-емисија за деца

16.40 Фактор здравје – емисија од областа на медицината 17.10 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.55 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 18.10 Збор по збор – контактна програма 19.00 Вести

19.45 ВОА – Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.15 Пресинг – информативна програма 20.50 Ајде дома – забавна програма 22.00 Вести 22.50 К-15 – дневна доза 23.10 Игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.00 Елиза – сериски филм 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија премиера 12.00 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија

12.30 Ифет – турска серија 13.25 Величествениот - турска серија 14.05 Девојката која ја сакав – турска серија реприза 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Две фамилии – турска серија 17.20 Гответе со Антонио

Јанковски – кулинарска емисија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Екстра Ексклузив 19.00 Ексклузивни интервјуа со актерите од Величествениот 19.15 Две фамилии – турска серија

21.00 Девојката која ја сакав турска серија 22.00 Долина на волците – турска серија 23.00 Тудорите – сериски филм 23.40 Метео 5 – временска прогноза 23.45 Вести 00.20 Две фамилии – турска серија 01.15 Документарна програма

06.15 Анали - играна серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 09.45 Огнови на љубовта - серија 10.05 Топ шоп 10.35 Малечката невеста - серија 11.05 Ангели - играна серија

12.00 Вести 12.15 Туркан - играна серија 13.01 Топ шоп 13.21 Мајка - играна серија 14.15 Ангели - играна серија 15.05 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Завет - играна серија 17.15 Огнови на љубовта - серија

17.40 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 20.00 Лото - извлекување 20.08 Бурни времиња - серија 21.00 Мајка - играна серија 21.55 Завет - играна серија

23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза 23.27 Беверли Хилс - серија 00.15 Криминални умови - серија 00.40 Бекстејџ - естраден магазин 00.50 Се или нешто - забавна емисија 01.40 Балкан бенд-забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза

08.00 Доверете и се на природата 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки – емисија за деца 10.00 Сончевина 11.00 Вести 11.05 Документарна програма 12.02 Низ призма – интерактивна програма 13.00 Документарна програма 14.00 Вести 14.10 Меѓу редови 14.30 Документарна програма

15.30 Театарска претстава 16.00 Низ призма – интерактивна програма 17.05 Емблема – емисија за ентериер 18.00 Вести 18.30 Македониум 19.30 Најубави бајки – емисија за деца 20.00 ТВ фељтон 20.20 Гласот на народот 22.00 Вести 22.45 Сончевина 24.00 Флеш 24

Телма 13.00

Фадо игран филм


ТВ четврток 27 декември

27

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Македонијa наутро – контактна програма 09.05 Белата граница документарна 09.35 Дора истражува - цртан филм 10.00 Дневник 10 10.25 Дора истражува - цртан филм 10.55 Македонски народни

приkазни 11.30 Зборувалка 12.00 Бон тон 12.05 Истражувачи на мумии тројцата кралеви 13.00 Вести 13.25 Плетенка 15.00 Вести 15.20 Анплагд 16.10 Менталист - сериски филм

17.00 Дневник 1 17.40 Ова е Македонија – контактна програма 18.30 Витраж 19.00 Дора истражува-цртан филм 19.30 Дневник 2 20.15 Избор на фудбалер на годината 21.20 Ер Америка - игран филм 23.10 Дневник 3

23.45 Семејни убиства - сериски филм 00.20 Анплагд 01.10 Ер Америка - игран филм 02.50 Семејни убиства - сериски филм 03.30 Витраж 04.05 Документарна програма 06.15 Македонски народни приkазни

07.25 Макпланет 08.00 Законот на Карсон - серија 09.00 Документарна програма 09.45 Луѓе и места - репортажа 10.00 Цртан филм 10.30 5+ 11.30 Храна и вино – емисија за гурмани 12.00 Засекогаш млади 12.30 Црнобрадиот – игран филм 14.30 Аларм за Кобра 11 - серија

15.30 Вести 16.00 Пазар и пари 16.30 Канцеларијата - серија 17.00 5+ 17.55 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.05 Метео 19.10 Спорт 19.15 Еурека – сериски филм 20.00 Закон и ред – сериски

филм 20.45 Секој е ВИП 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Културна хроника 22.30 Во добра фирма – игран филм 00.30 Еурека – сериски филм 01.15 Закон и ред – сериски филм

02.00 Црнобрадиот – игран филм 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Пазар и пари 04.35 Секој е ВИП 05.20 Храна и вино – емисија за гурмани 05.50 Документарна програма 06.30 Вести 07.05 Културна хроника

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 12.45 Моите џебни миленичиња –

цртана серија 13.00 8-ка – лекување со храна 13.10 Зајди, зајди – музичка емисија 14.20 Пресинг – информативна програма 15.00 Вести 15.20 Смрт во рајот-играна серија 16.20 Ај ти замижи – емисија за деца

16.40 Фактор здравје – емисија за од областа на медицината 17.10 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.55 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 18.10 Збор по збор – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА – Гласот на Америка

20.00 К-15 – дневна доза 20.15 Пресинг – информативна програма 20.50 Вин-Вин – информативна програма 22.00 Вести 22.50 К-15 – дневна доза 23.10 Еден на еден – забавна програма 00.00 Игран филм

07.00 Здраво Македонијо – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо – продолжува 10.00 Елиза – сериски филм 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 Гответе со Антонио Јанков-

ски – кулинарска емисија 12.30 Ифет – турска серија 13.25 Величествениот - турска серија 14.05 Девојката која ја сакав – турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Две фамилии – турска серија

17.20 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Екстра Ексклузив 19.00 Ексклузивни интервјуа со актерите од Величествениот 19.15 Две фамилии – турска серија премиера

21.00 Девојката која ја сакав турска серија 22.00 Долина на волците – турска серија 23.00 Тудорите – сериски филм 23.40 Метео 5 – временска прогноза 23.45 Вести 00.20 Две фамилии – турска серија 01.15 Документарна програма

06.15 Анали - играна серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 09.45 Огнови на љубовта - серија 10.05 Топ шоп 10.35 Малечката невеста - серија 11.05 Ангели - играна серија

12.00 Вести 12.15 Туркан - играна серија 13.01 Топ шоп 13.21 Мајка - играна серија 14.15 Ангели - играна серија 15.05 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Звет - играна серија 17.15 Огнови на љубовта - серија

17.40 Малечката невеста -серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Мајка - играна серија 21.55 Завет - играна серија 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза

23.27 Беверли Хилс - серија 00.15 Криминални умови - серија 00.40 Бекстејџ - естраден магазин 00.50 Се или нешто - забавна емисија 01.40 Балкан бенд - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Патуваме сонуваме - репортажа 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки – емисија за деца 10.00 Сончевина 11.00 Вести 11.10 Документарна програма 12.02 Низ призма – интерактивна програма 13.00 Доверете и се на природата 14.00 Вести 14.00 Гласот на народот 15.30 ТВ драма 16.00 Низ призма – интерактивна програма 18.00 Вести 18.30 Македониум 19.30 Најубавите бајки – емисија за деца 20.00 Македонија мајка на светот 21.00 Рибарски вистини 22.00 Вести 22.45 Сончевина 24.00 Флеш 24

Алфа ТВ 12.15

Супер ѕвезда топ листа емисија за деца


28

ТВ петок 28 декември

ТВ СОНЦЕ

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Македонијa наутро контактна 09.05 Белата граница 09.35 Пингвините од Мадагаскар цртан филм 10.00 Дневник 10 10.25 Пингвините од Мадагаскар - цртан филм 10.50 Македонски народни приkазни 11.50 Бон тон

12.05 Изградба на ролеркостер - експедицијата Еверест 13.00 Вести 13.30 Документарна програма 14.35 Музичка програма 15.00 Вести 15.20 Витраж 16.15 Менталист - сериски филм 17.00 Дневник 1

17.40 Ова е Македонија 18.35 Аба лига - магазин 19.05 Пингвините од Мадагаска цртан филм 19.30 Дневник 2 20.20 Стисни плеј 21.20 Менталист - сериски филм 22.05 Фринџ - сериски филм 23.00 Дневник 3 23.35 Семејни убиства - сериски

филм 00.25 Менталист - сериски филм 01.10 Истрага на местото на злосторството - Мајами 01.55 Документарна програма 02.40 Семејни убиства - сериски филм 03.50 Документарна програма 05.36 Белата граница 06.11 Македонски народни приkазни

07.25 Макпланет 08.00 Законот на Карсон - серија 09.00 Документарна програма 09.30 Пазар и пари 10.00 Цртан филм 10.30 5+ 11.30 Храна и вино – емисија за гурмани 12.00 Секој е ВИП 12.50 Црнобрадиот – игран филм 14.30 Аларм за Кобра 11 - серија

15.30 Вести 16.00 Документарна програма 16.30 Канцеларијата – серија 17.05 5+ 17.55 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.05 Метео 19.10 Спорт 19.15 Атомската Бети – цртан филм

19.30 Еурека – сериски филм 20.15 Закон и ред – сериски филм 21.00 Тоа сум јас 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Културна хроника 22.30 Тврдо колаче – игран филм 00.15 Еурека – сериски филм 01.00 Закон и ред – сериски

филм 01.50 Црнобрадиот – игран филм 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Тоа сум јас 04.40 Храна и вино – емисија за гурмани 05.05 Документарна програма 06.30 Вести 07.05 Макпланет

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 12.45 Моите џебни миленичиња –

цртана серија 13.00 8-ка – лекување со храна 13.10 Вин-Вин – дебатна емисија 14.20 Пресинг – информативна програма 15.00 Вести 15.20 Ајде дома – забавна програма 16.20 Ај ти замижи – емисија за деца

16.40 Фактор здравје – емисија од областа на медицината 17.10 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.55 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 18.10 Збор по збор – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА – Гласот на Америка

20.00 К-15 – дневна доза 20.15 Пресинг – информативна програма 20.50 Зајди, зајди – музичка емисија 22.00 Вести 22.50 К-15 – дневна доза 23.10 Игран филм 00.45 Југословенски тајни служби – документарна програма

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.00 Елиза – сериски филм 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија премиера 12.00 Гответе со Антонио Јанков-

ски – кулинарска емисија 12.30 Ифет – турска серија 13.25 Величествениот - турска серија 14.05 Девојката која ја сакав – турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Две фамилии – турска серија

17.20 Гответе со Антонио Јанковски – кулинарска емисија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.40 Екстра Ексклузив 19.00 Ексклузивни интервјуа со актерите од Величествениот 19.15 Две фамилии – турска серија

20.55 Девојката која ја сакав турска серија 22.00 Долина на волците – турска серија 23.00 Тудорите – сериски филм 23.40 Метео 5 – временска прогноза 23.45 Вести 00.25 Миленко Неделковски шоу 02.00 Документарна програма

06.15 Анали - играна серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 09.45 Огнови на љубовта - серија 10.05 Топ шоп 10.35 Малечката невеста - серија 11.05 Ангели - играна серија

12.00 Вести 12.15 Туркан - играна серија 13.01 Топ шоп 13.21 Мајка - играна серија 14.15 Ангели - играна серија 15.05 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Завет - играна серија 17.15 Огнови на љубовта - серија

17.40 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Мајка - играна серија 21.55 Завет - играна серија 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза

23.27 Беверли Хилс - серија 00.15 Криминални умови - серија 00.40 Бекстејџ - естраден магазин 00.50 Се или нешто - забавна емисија 01.40 Балкан бенд - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Доверете и се на природата 09.00 Детска емисија 09.30 Најубави бајки – емисија за деца 10.00 Сончевина 11.00 Вести 11.05 Документарна програма 12.00 Низ призма – интерактивна програма 13.00 Документарна програма 14.00 Вести 14.10 Меѓу редови 14.30 Македонија мајка на светот

15.30 Македонски бисери 16.00 Неделен витраж 18.00 Вести 18.30 Македониум 19.30 Најубави бајки – емисија за деца 19.40 Македонски црковни светилишта 20.00 Македонија мајка на светот – антички јазик 21.00 Документарен филм 22.00 Вести 22.45 Сончевина 24.00 Флеш 24

Телма 12.50

Црнобрадиот игран филм


Петок, 21 декември 2012 година

КУЛТУРА

29

ПОДДРШКА ОД ЕВРОПСКИОТ ФИЛМСКИ ФОНД ЗА МАКЕДОНСКИ ФИЛМ

„Лазар“ на Светозар Ристевски доби пари од „Еуроимаж“

Ф

Невена ПОПОВСКА

илмот под работен наслов „Лазар“, што ќе го режира Светозар Ристевски, ќе добие пари од „Еуроимаж“. Ова филмско остварување на Ристовски се најде меѓу 17 филмови кои финансиски ќе ги поддржи Европскиот филмски фонд. Како што информираат од Кинотеката на Македонија, одлуката била донесена на состанок на одборот на „Еуроимаж“, одржан на почетокот на месецов во Дубаи. - „Еуроимаж“ во филмот на Ристевски ќе учествува со 170.000 евра, односно 15,5 проценти од вкупниот буџет. „Лазар“ веќе има поддршка од 500.000 евра од Филмскиот фонд на Македонија, 100.000 евра од Хрватскиот аудиовизуелен центар и 150.000 евра од бугарскиот Национален филмски центар. Копродукција е на „Смол мовис“ од Македонија, „МП

Кармен во МОБ

Филмска продукција“ од Хрватска и „Аризона продукција“ од Франција - велат од Кинотека на Македонија. „Еуроимаж“ ќе финансира уште два други проекта во кои се вклучени македонски продуцентски куќи – српскиот „Споменик на Мајкл Џексон“ во режија на Дарко Лунгулов, во кој копродуценти се и македонските „Дрим фактори“ и „АКА филм,“ и бугарскиот „Пре-

Оперската претстава „Кармен“ од Жорж Бизе, во режија на Кузман Попов од Бугарија, вечерва, во 20 часот ќе биде изведена на сцената на Македонската опера и балет.Диригент на претставата е Бисера Чадловска. Сценографијата е на Живоин Трајановиќ, костимографијата на Марија Пупучевска, а обновата на кореографија на Екрем Хусеин.Во улогата на Кармен ќе настапи нашиот сопран Ирена Кавкалевска која што со оваа улога ја одбележува 10 годишнината од нејзината прва улога на Кармен на сцената на МОБ. Таа прв пат настапи во оваа улога на 22 декември 2002 година на сцената на Македонската опера. -Кармен е најзначајната оперска улога во мојот репертоар како мецосопран. Беше голем предизвик за мене како млад пејач, кога Македонската опера ме покани да ја исполнам оваа исклучително значајна улога. Во овие десет години ја градев Кармен и созревав заедно со неа, зашто се работи за слоевито дело, таа улога се уште ми претставува прекрасен предизвик , вели Ирена Кавкалевска Во улогата на Дон Хозе ќе настапи Зоран Сотиров, во улогата на Ескамиљо ќе настапи Марјан Јовановски, а во улогата на Микаела Дешира Ахмети-Крлиу.На оперската изведба ќе настапи и и оркестарот, хорот и балетскиот ансамбл при МОБ.

суда“ во режија на Стефан Командарев, во кој еден од копродуцентите е и „Сектор филм“. Седумнаесетте филмови што годинава ќе добијат финансии од „Еуроимаж“ се избрани од 30 што конкурирале за поддршка. Македонија ќе добие помош од „Еуроимаж“ и за дигитализација на кината, односно за набавка на дигитална опрема за киносали. Битолскиот Центар за култура, кој е

член на мрежата од 40 европски кина на „Еуроимаж“, следната година ќе добие пари за набавка на дигитална опрема. На состанокот во Дубаи била усвоена и новата програма за дистрибуција на европски филмови што ќе почне да се применува од 2013 година. Краен рок за пријавување на дистрибутерите за финансиска поддршка ќе биде 22 април 2013 година. - Но, од оваа можност, како и од сите други програми за финансирање во иднина, ќе бидат изземени пет дистрибутерски компании – три македонски и две српски - кои во претходните години не ги почитуваа правилата на „Еуроимаж“ за дистрибуција ниту, пак, ги вратија средствата што им беа доделени за таа цел - велат од Кинотеката на Македонија, чија директорка, Мими Ѓоргоска-Илиевска, е национален претставник на Македонија во Европскиот филмски фонд „Еуроимаж“.

„Индиго Бомбај“ објавен на српски јазик Романот „Индиго Бомбај“ од Јагода Михајловска-Георгиева, деновиве го доживеа своето прво интернационално издание. Реномираниот српски издавач „Геопоетика“ го објави во својата едиција „Светот на прозата“, во превод на Ристо Василевски, заедно со најактуелните светски имиња од книжевната сцена. „Индиго Бомбај“ на Јагода Михајловска-Георгиева е еден од најпопуларните романи кај македонската читателска публика, кој оваа година го доживеа своето шесто издание. - Она што на прв поглед изгледа како почеток на авантуристичко-

љубовен роман, се претвора во пат на соочување со самиот себе и во спознавање на внатрешното битие... Иако богат со разговори за апстрактното и за недофатливото, „Индиго Бомбај“ ги води читателите со ритам кој може да застане рамо до рамо со најдобрите криминалистички романи. Овој роман е како енциклопедија на езотерични слики на границата на сонот и на јавето, бои, мириси, раскош и сиромаштија кои овој неверојатен град ги содржи - вели издавачот Владислав Бајац во претставувањето на романот пред српската публика. Н.П.


30

КУЛТУРА

Петок, 21 декември 2012 година

Македонија ќе отвори културен центар во Истанбул

M

Невена ПОПОВСКА

инистерката за култура Елизабета КанческаМилевска во рамките на својот престој во Истанбул, Република Турција, ќе се сретне со министерот за култура и туризам на Република Турција, Ертугрул Гунај. Предвидено е да биде потпишан и договорот меѓу Владата на Република Турција и Владата на Република Македонија за основање и за активностите на културнитe центри во двете земји, со кој на Република Македонија à се дава простор во срцето на Истанбул, на улицата Таксим, објект кој е заштитен споменик на културата, а Турскиот културен центар ќе функционира во „Куршумли ан“, кој ќе биде комплетно конзервиран и реста-

вриран од Република Турција. - Со отворањето на овие два културни центри, ќе продолжи соработката меѓу двете земји, но ќе се отворат и нови можности за

Поетски перформанс за нова книга од Мите Грозданов „Матица македонска“ наскоро ќе објави по ет ска книга на Мите Грозданов, со наслов „Љубов Македонијо“. Таа е седма книга по ред, а четврта поетска на познатиот те атарски и филмски актер. Стихозбирката содржи 68 песни без наслови и со заеднички мотив и инспирација - љубовта кон Македонија. Делото беше најавено со поетски перформанс во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“, каде што ракописот на Грозданов го прет ставија рецензентите Миле ЈовановскиПоречанец и Горан Анчевски. - Мите Грозданов во „Љубов Македонијо“ à дава свето ме сто на љубовта и со неа ја поистоветува Македонија. Дури 86 пати

го спомнува зборот љубов, а седумде сетина пати Македонија... Стих по стих, како да прави скалило кон ѕвездите и како да сака оттаму да доне се дел од небесната светлина, да ја пренесе меѓу нас, да нè сврзе со неа, зашто само сврзани ние полесно ќе газиме во денешното тешко поднебје вели Јовановски-Поречанец. Н.П.

Изјава на денот

„Честопати слушам дека треба да се брендира Србија. Наводно треба да се препознаат и да му се раскажат интересни приказни на светот-за себе. Но, мене ми се чини дека Србија прво треба да раскаже приказни со кои ќе се брендира себеси во себе, да наточи ново вино во старите бочви.“ Владимир Пиштало

презентација и за размена на културни содржини. Во договорот, исто така, е прецизирана и можноста Република Македонија да користи и други културни објекти во

Турција кои се под ингеренции на Министерството за култура на оваа земја - велат од Министерството за култура. Исто така, министрите ќе разговараат за можностите за продлабочување на соработката меѓу двете земји, а ќе ја потпишат и програмата за културна соработка за периодот 2013-2015 година. Министерката за култура ќе присуствува и ќе се обрати на отворањето на првиот книжевен фестивал посветен на хероите од романите, кој ќе се одржи на Универзитетот „Малтепе“ во Истанбул. Фестивалот е убава можност да се зближат авторите и критичарите од целиот свет и преку интеркултурна комуникација да придонесат за долгорочен развој на литературата и на литературната историја.

Кинотека на Македонија го чествува творештвото на Трајче Попов Во Kинотеката на Македонија вчера се одржа промоција на монографијата за Трајче Попов. Во монографијата, која е издание на Kинотеката, а ја подготви Илинденка Петрушева, поместени се сеќавања на Трајче Попов за себе и за својата работа. Со свои прилози учествуваат м-р Мими Ѓоргоска-Илиевска, Илинденка Петрушевска, проф. д-р Тодор Чепреганов, проф. д-р Јелена Лужина, Весна Масловариќ, Петар Волнаровски, Владимир Љ. Ангелов, м-р Атанас Чупоски, м-р Игор Старделов, Александар Ѓурчинов, Мето Петровски,

Столе Попов, Илхами Емин, Коста Крпач, Жарко Радиќ, Зафир Хаџиманов и други. Монографијата претставува богат запис за еден од столбовите на македонската повоена кинематографија, за авторот на два играни филма и на повеќе од 100 документарни филмови. За значењето на творештвото и на филмското наследство што го остави Попов и за ова издание говореа Јордан Плевнеш и Александар Прокопиев. И во наредните два дена Kинотеката продолжува со филмска програма посветена на Трајче Попов.


Петок, 21 декември 2012 година

ДЕН И НОЌ

31

Денеска нема да настапи крајот на светот, туку ќе почне нова ера

С

епак можеме да здивнеме: На 21 декември нема да настапи крај на светот, туку тогаш ќе почне нова ера која ќе буди надеж во подобра иднина. Тоа го тврдат припадници на денешните Маи. А кој би требало подобро да знае од нив? Припадниците на древниот народ Маите, ја набљудувале положбата на ѕвездите и движењето на Сонцето и Месечината. Тие ги проучувале климатските циклуси, должината на денот и ноќта, менувањето на дождливите и сушни периоди. Според тоа одредиле траење на годините, кои ги поделиле на 18 единици од по 20 дена. На крајот на секоја година биле додавани уште пет свети денови, посветени на размислување за минатото, сегашноста и иднината. Така кај Маите годината траела 365 дена, значи исто како и според нашиот календар. ВРАЌАЊЕ ВО ИДНИНАТА Но, Маите не се само народ од древните минати времиња кој своевремено живеел во градби чии остатоци денес ги посетуваат туристи од целиот свет. Во Гватемала, земја во Средна Америка, припадниците на Маите и денес се мнозинско население. Тие зборуваат на сопствен јазик, се бават со градинарство на сличен начин како и нивните предци пред повеќе од илјада години и се борат да преживеат во овој модерен глобален свет. И додека ширум Европа многу се грижат поради пророштвото на календарот на Маите кој наводно предвидува дека на 21 декември оваа година ќе настапи крај на светот, Маите од Гватемала на сето тоа гледаат крајно опуштено. Селанката Мариа Матео во никој случај не верува дека ни претстои некоја катастрофа. Напротив, таа верува дека има причина за надеж: - Ние навистина веруваме дека ќе дојде до промени, но не на одредениот датум. Секој човек може да даде придонес за таа промена. Луѓето мора да почнат навистина да ја заштитуваат

природата. Народот на Маите, а пред се жените мора да се обединат и заеднички да се борат за нашата Мајка Земја. ПОЧЕТОК НА НОВА ЕРА Социологот Виргилио Алварез, директор на латиноамериканскиот Факултет за социјални науки ФЛАСЦО, смета дека медиумите на западните земји го земале календарот од старите Маи како повод за егзотично известување во кое не се работи за реалниот живот на денешните Маи, туку за чист фолклор. - Понекогаш Маите ги претставуваат крајно романтично, како сиромашни и диви Индијанци на кои треба да се помага толку долго додека на глава носат украси од пердуви. Но, меѓународните концерни во текот на глобализацијата како нова

потрошувачка група ги открија токму индијанските групи народи. На нив сега сакаат да продаваат предмети како мобилни телефони и лап топи. Истовремено, посебно во Европа, исчезна солидарноста со Латинска Америка. И тоа иако Европа презема голем дел од одговорноста за уништување на древната култура на Маите - смета социологот Алварез. Духовните водачи на припадниците на Маите во Гватемала изразија загриженост и надеж за нова епоха во заедничка изјава: - Светот говори за уништување на природата, за последиците од климатските промени, за исчезнување на разни видови од живиот свет. Ние Маите директно ги чувствуваме промените на климата. Повеќе од 80 отсто од нашиот народ живеат во сиромаштија. Големите компании ги крадат нашите брда,

шуми и реки, градат хидроелектрани, се бават со рударство, вадат нафта или садат монокултури. Нашите природни богатства се оттуѓуваат, нашите права се кршат, исто како и пред 400 години, кога почнал 13 бактун. НАДЕЖ ВО ПОДОБРА ИДНИНА Еден од потписниците на изјавата е и припадник на народот Маи, Виталино Симилокс. Тој е свештеник на Пресбитеријанската црква и многу интересна личност од поновата историја на Гватемала. Во 1998 година бил кандидат за потпретседател на државата. Тогаш водел политичка кампања заедно со добитничката на Нобелова награда за мир Ригоберта Менчу. Тој со новата епоха ја поврзува надежта за крај на ерата на страдања. Конечно тогаш треба да почне ера на исцеление.


32

ДЕН И НОЌ

Петок, 21 декември 2012 година

КРАЛИЦАТА НА РОМСКАТА МУЗИКА ГО ПРОС

Слаткаристика на „Ајтјунс“ Отсе га Слатка ри сти ка ќе може да го слуш не це ли от свет. Еден од највлијателните македонски хипхопери, Марко Маринковиќ – Слаткар, од неодамна официјално е застапен и во најголемата музичка продав ни ца во све тот „Ајт јунс“. На барање на истомислениците и на љубителите на музичката култура што ја интер пре ти ра Слатка ри сти ка,

песните од неговите два солоалбуми сега можат да ги имаат си те, ка де и да се. Оваа ин тер нет-продав ни ца да ва можност да си ја купите која било песна од 35-те на располагање, како и целите два соло-ал буми на Слатка ри сти ка – „Слаткаристика буда ло“ издаден во 2009 година и „Новиот албум“ издаден во 2012 година. И.Д.

Рената за Божик Мла дата и та лен ти ра на Ре ната Кра лев ска ко ја ве ќе некое време успешно работи песни на англиски јазик, неодам на ја промо ви ра ше и празничната нумера насловена „This Christmas night“. Божик ното из не на ду ва ње од Ре ната и од неј зи ната продук ци ја „Скај ај ен тертејн -

статус:

мент“ е че тврта нуме ра на англиски јазик и е по светена на празникот на кој се случуваат чуда. Можеби токму тоа ќе биде повод да се случи чудо и со најновата песна за кој стиховите ги напиша Рената, додека музиката, аранжманот и продук ци јата се на Зо ран Алексиќ. И.Д.

ПЕТАР МЛАДЕНОВСКИ

Ако добро се напиеш вино и ракија за Свети Никола, крајот на светот и нема така страшно да го сфатиш по два дена :)

Есма ја воод публиката во К Ирина ДАСКАЛОВА

ралицата на ромската музика го одржа првиот концерт од регионалната турнеја со кој одбележува 55 години музичка кариера. Познатата Есма Реџепова-Теодосиевска ја воодушеви публиката во концертната сала „Ватрослав Лисински“ во Загреб. По Загреб, таа во 2013 година најавува концерти во Љубљана, Белград, Нови Сад, Подгорица, Сараево, како и во Скопје. На концертот во Скопје ќе à биде врачена и златна скулптура на познатата птица на „Југотон“, која „Кроација рекордс“ ја изработи во чест на нејзината 55-годишна уметничка работа. - Не случајно го одбрав Загреб за почеток на мојата турнеја затоа што својата прва плоча ја снимив за некогашен „Југотон“, а сега „Кроација рекордс“. Во „Југотон“ ја снимив и песната „Чаје шукарије“, песната која ме следи полни 55 години, па со загрепскиот концерт сакам да му се оддолжам на градот од каде што тргнав - изјавила Есма пред концертот. Во долгогодишната кариера нејзиниот глас одекнувал во светските сали, имала повеќе од двеста настапи годишно, а како

најзначајни ги издвојува концертите во Сиднеј пред триста луѓе, и на Норт Си Џез фестивалот, како и настапот во Шпанија на кој присуствувале сто илјади луѓе. Ваквото тепмпо, признава и самата, веќе не го практикува, но и понатаму е активна, гостува на сите фестивали и оди на турнеи. Одвен по нејзиниот божествен глас, Есма Реџепова

„Нокаут“ ќе настапи по „крајот Неповторливите момци од групата „Нокаут“ повторно ќе настапат пред скопската публика. Оваа сабота еден од најдобрите македонски со стави ќе одржи предновогодишен концерт во ноќниот клуб „Коло сеум“. За сите што сакаат да бидат дел од оваа неповторлива забава, билетите се веќе пуштени во продажба. - Еден ден по „крајот на све-

тот“ и девет дена пред почетокот на Новата година, „Колосеум“ ќе биде местото каде ќе се слави животот и музиката. Продолжете го календарот на Маите и запишете 22 декември 2012 - концерт на „Нокаут“. Вашата планета нека се врти по звуците на „Лебедот бел“, „Знаеш каде да ме најдеш“, „Временска машина“, „Мене ми припаѓаш“... велат организаторите. И.Д.


Петок, 21 декември 2012 година

СЛАВИ ЈУБИЛЕЈОТ СО КОНЦЕРТ ВО ЗАГРЕБ

душеви о „Лисински“

ДЕН И НОЌ

Тони Зен во нова авантура

Покрај учеството во „ВИП Сурвајвер“, каде ги откривме авантуристичкиот дух, како и храбрата и силна страна на неговата личност, Тони Зен најавува нова авантура во периодот што следува, овојпат со нов соработник. - Го сакам адреналинот и возбудливите моменти во животот и затоа почнувам нова авантура преку една нова соработка која ќе биде откриена на отворената забава што ќе се случи наредни-

надалеку е позната и по својата хуманитарна работа. Заедно со својот сопруг Стево Теодосиевски одгледа 47 посвоени деца од кои сега има внуци и правнуци. Таа беше амбасадот на Обединетите нации и два пати била номинирана за Нобеловата награда за мир. По концертот во Загреб, таа за идната година најави концерти во Љубљана, Белград, Нови Сад,

на светот“

Подгорица, Сараево и се разбира, на крајот се ќе заврши со македонска турнеја. Токму во Македонија, во Скопје, на Есма Реџепова ќе и биде врачена познатата златна скулптура во форма на птицата која е заштитен знак на дискографската куќа „Југотон“, која „Кроатиа рекордс“ ќе и ја предаде за прекрасните 55 години уметничка работа.

33

от четврток, на 27 декември вели Тони. На забавата тој ќе биде специја лен го стин, а освен откривањето на соработката за присутните таа вечер се најавуваат и многу зимски изненадувања. Новата 2013 година освен со нова авантура, Тони ќе ја почне и со снимање на два видеозаписи за темите „Под контрола“ и „Сетила“ кои се наоѓаат на неговиот нов албум „Микро скопски организам“. И.Д.

Концертна промоција на сурф-панкерското трио што се роди покрај Драгор Младински културен центар – Битола во рамките на програмата „Култура“, вечерва, во 20 часот, организира концертна промоција на првиот албум на сурф-панкерското трио „Молокаи“. „Молокаи“ е сурф-панкерско трио што по грешка, наме сто на бреговите на Пацификот, е родено покрај реката Драгор. Членови се Дамјан Маневски, Бојан Станиќ и Дамјан Грујо. Битолските чудо-деца, по една и пол година од своето по стоење, во соработка со МКЦ – Битола и „Направи заедно“ го издадоа својот првенец „You surf, we send piranhas“. Албумот содржи 10 песни, а е сниман, едитиран, миксуван и мастеризиран од Ненад Трифуновски и од Дени Крстев. По оваа кон церт на промо ци ја, до кра јот на годи ната, се за ка жа ни на стапи во Струга, во Куманово на фе стива лот „Не ма Дедо Мраз“ и во Скоп је на фе сти ва лот „Зем јотрес“. Промоцијата е дел од програмата со која МКЦ – Битола го обележува својот 15. роденден.


34

НОВ СВЕТ

Петок, 21 декември 2012 година

Ѕвезда 80.000 пати посветла од сонцето Вселенскиот телескоп на НАСА „Спицер“ откри ѕвезда со навистина неверојатни карактеристики. Таа е наречена Зета Офиучи и се наоѓа во соѕвездието Змијоносец. Нејзината маса е околу 20 пати поголема од онаа на сонцето, а истовремено е и осумпати поголема од него во обем и шестпати потопла. Сепак, најневеројатно е тоа што таа низ вселената патува со брзина од речиси 87.000 километри на час (24 километри во секунда) и е дури 80.000 пати посветла од сонцето. Тоа значи дека дури и на оддалеченост од околу 370 светлосни години, таа би била една од најсветлите ѕвезди на нашето небо доколку нејзината светлина не би била попречена од облаци меѓуѕвездена прашина. Зета Офиучи е интересна за набљудување и поради ефектот што таа го има на околината. Имено, поради огромната брзина со која се движи, таа пред себе создава појава наречена ударен лак. Оваа појава се создава поради судирот што се случува меѓу силниот ветер од жешки честички гас, кој го создава Зета Офиучи, и облаците од меѓуѕвездена прашина. Феноменот го улови „Спицер“ со помош на камери сензитивни на инфрацрвени зраци и е прикажан на сликата. М.Н.

ОТКРИЕНА ПОТЕНЦИЈАЛНО НАСЕЛ

До сега се откриени повеќе планети кои се наоѓаат на растојание од нивните ѕвезди кое ја прави температурата погодна за живот таков каков што го познаваме, но овојпат една таква планета е откриена на релативно блиска оддалеченост од Земјата. Се вели дека астрономите околу ѕвездата Тау Цети откриле пет планети, од кои една се наоѓа на оддалеченост која дозволува постоење на вода во течна состој-

ба, а со самото тоа и потенцијално по стоење на живот, меѓутоа информацијата сè уште не е официјално потврдена. Тау Цети, патем, е оддалечена само 12 светлосни години од Земјата и воедно претставува најблиска ѕвезда со слични карактеристики како сонцето, во поглед на нејзината температура и осветленост. Околу неа најверојатно орбитираат пет планети и тоа сите на растојание помало од


Петок, 21 декември 2012 година

Далечински управувач на гласовни команди Ком па ни јата „Ел-Џи еле ктроникс“ го претстави својот нов про из вод, да лечин ски от упра ву вач „ме џик ри моут“, кој гла сов но се упра ву ва и созда ва нов свет за ко рис ни ците на паметните кинотелевизори на оваа фирма. Реди зај ни ра ни от уред по седу ва унапреде ни мож но сти за гла сов но пре поз на ва ње кои из вр шу ва ње то на коман ди го пра ват ед но став но,

природно, ин те ра ктив но и раз го вор но. Со сво јот нов ди зајн, овој модел користи четири опции за контрола: глас, те лес ни ге сти кула ции, функ ци ја „по сочу ва ње“ и ко ри сте ње „тр кал ца“. Со фи сти ци ра ната тех но ло ги ја пре поз на ва глас и овозможу ва из вр шу ва ње вер бал ни коман ди со се којд не вен глас, без напре га ње, а не ка ко до се га со нез год ни пау зи ме ѓу

коман ди те и нас ло ви те кои са кате да ги прегле дате. Со уни вер зал ни от да лечин ски упра ву вач може те со лес но тија да ги контролирате речиси сите апарати како паметни те ле ви зо ри, сате лит ски и каблов ски при ем ни ци па сè до блу реј-пле е ри. „Ме џик ри моут“ е иде а лен упра ву вач на игри кои се игра ат со те лес ни дви же ња, доде ка „тр кал цата“ им овозможу ва ат на ко рис ни ци те ед но став но да ми ну ва ат низ раз ни ме ни ја, ка ко и да ко ри стат оп ци ја за зу ми ра ње ко га се во пра ша ње ин тер нетстра ни ци или

ко ри сте ње ап ли ка ции ка ко „Гугл мапс“. „Меџик римоут“ го има во два ви со ко функ ци о нал ни моде ли, еден ка ко со ста вен дел на пре ми ум ли ни јата на па мет ни ки ноте ле ви зо ри „Ел-Џи“, а друг со стан дардн те 3Д-ки ноте ле ви зо ри.

ИВА ПЛАНЕТА ВО НАША БЛИЗИНА она на Земјата до сонцето. Меѓутоа, тоа во случајов претставува позитивна работа, бидејќи Тау Цети емитува само околу 45 проценти од светлината и топлината што ја има нашето сонце, па поради тоа, потенцијално населивите планети би морале да бидат на поблиска дистанца. Сите пет планети се со димензии поголеми од Земјата и тоа од 2 до 6,6 пати, но тоа во вселенски размери ги прави рела-

тивно мали. Исто така, потенцијално населивата планета во овој сончев систем, претставува најмалата ваква планета досега откриена. Доколку овие податоци и официјално бидат потврдени, ова би било навистина значително откритие и во иднина овој сончев систем и, пред сè, потенцијално населивата планета би претставувале една од главните вселенско истражувачки цели. М.Н.

НОВ СВЕТ

35

Гравитацијата не е неопходна за билките да растат

Кога семе се засадува во земја, корењата што ќе ги пушти растат надолу во потрага по вода и по хранливи материи. Но, што се случува кога не постои очигледна насока во која би требало да растат корења во потрага за извор на енергија? За да се одговори на ова прашање научниците посадиле семе во Меѓународната вселенска станица и се изненадиле кога виделе како билките растат кога нема гравитација која ќе ги насочува нивните корења надолу. Научниците овој експеримент го изведувале со билка арабидопсис, која биолозите најчесто ја користат за истражувања. Контролната група на билки била посадена и одгледувана во Вселенскиот центар Кенеди(А), додека компаративната група била одгледувана во Меѓународната вселенска станица(Б). Во временски период од 15 дена, истражувачите секои шест часа ги проверувале снимките на билките и ги споредувале нивните корења. Резултатите биле изненадувачки бидејќи и билките засадени во вселената имале еднаква големина на раст

на корења како тие на земјата. Истражувачите кај двете групи растенија забележале два специфични начини за раст на корењата: кај едните врвот на корењата расте напред-назад и изгледа како да симулира брановиден пат, додека кај другите коренот расте под површината, а не надолу. Научниците сè уште не можат да објаснат зашто доаѓа до ваква појава кај растот на корењата, но досега се сметаше дека гравитацијата е движечка сила. Всушност, овој експеримент à пркоси на широко прифатената теорија дека гравитацијата е клучен елемент и причина за насоката на растот на корењата на растенијата бидејќи двете групи растенија, и во вселената и на земјата ги развиваат своите корења во слична насока и со еднакви превиткувања на членчињата. Иако корењата на растенијата во вселената биле послабо развиени и брановидните форми биле помалку изразени, сепак со ова истражување се докажа дека гравитацијата не е нужна за насоките и за видот на растот на корењата. К.И.


36

СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

РАКОМЕТАРИТЕ ДЕНЕСКА ЗАМИНУВААТ ЗА ПОРЕЧ НА ПОДГОТОВКИ ЗА СП 2

Шундовски верува в Б

Билјана Б. ПЕТРУШЕВА

ез дел од ин тер на ци о нал ци те што ќе се прик лу чу ва ат де но ви ве, машката ракометна репре зентација на Македонија со вчерашниот собир ги почна подготовките пред настапот на СП во Шпанија во јануари. Дене ска репре зентативците замину ва ат на де сетд нев ни подготовки во Пореч, каде што тре ба да се прик лу чат Вла ди мир Те мел ков, Златко Да ска лов ски и капи те нот Ки ре Ла за ров, а по ра ди на стапи те со Гумерс бах во Герма ни ја, пос леден ќе при стиг не гол ма нот Бор ко Ри стов ски, кој ќе à се приклучи на репре зентацијата по враќањето во Скопје. За овие за врш ни под гото -

Подмладувањето на репрезентацијата е неминовен процес, доаѓа време кога треба да им дадеме шанса на помладите играчи, истакнува македонскиот селектор вки Шун довски по ви ка 20 ре пре зентативци од кои ќе бидат се ле кти ра ни 16 ра коме та ри што ќе на стапат на СП во Шпанија. Дебитант во сениорски от со став е ле вото кри ло Го це Ој ле ски, а по втор но во репре зентативниот дрес е голма нот Златко Да ска лов ски. Мла ди те играчи до би ја пред ност пред поискусните Стевче Алу шев ски и Пе тар Ан ге лов. Селекторот Звонко Шундовски нагла си де ка подм ла ду ва ње то на репре зентацијата не е инцидентно, туку е планиран и дол-

горочен процес. - Јас на овие играчи што ги повикав сметам за ова Свет ско пр венс тво, но и за след ни от че ти ри годи шен олим пи ски циклус. Неминовно е да дојде до подмладување на репре зентацијата. Придоне сот на Стевче Алу шов ски и на Пе тар Ангелов за репре зентацијата е неспорен, но доаѓа време кога тре ба да им се да де шан са на пом ла ди те играчи, кои во ид нина ќе бидат но сители на македонскиот ракомет. Тие треба да стек нат искус тво и да има ме еден кон ти ну и тет на голе мите настапи. Ни треба малку све жа крв и тре ба да гледа ме во иднина. Во репре зентацијата по степено треба да се вклучу ва ат но ви играчи и да не ма голем јаз, ту ку тоа подм ла ду вање да се ре а лизира по стапно – истак на Шун дов ски на вче рашниот собир. Во пр ви от дел од под гото вки те во По реч, ма кедон ската репре зентација на 28 декември ќе одигра контролен натпревар со се лек ци јата на Сауди ска Ара би ја, а фи нал на про вер ка пред заминувањето за Шпанија ќе би дат двата кон трол ни натпревари во Ниш на 4 и 5 јануари против репре зентациите на Египет и на Србија. - Овој план е под готву ван подолг пер и од и е сли чен со под гото вки те што ги имавме ла ни пред на стапот на ЕП во Ср би ја. Ќе оди гра ме три кон тролни натпревари, што ќе биде со се ма до вол но. И на стартот на СП има ме ус лов но два полесни натпревари со Чиле и со Катар, што ќе биде довол но да се до фи на ли зи ра формата за трите потешки меча што следуваат потоа против европ ски те против ни ци во

групата. Повторно стартуваме некомплетни, но тоа е веќе воо би ча е но со играчи те што на стапу ва ат во странс тво и мис лам де ка не ма да би де проблем бидејќи на последните два меча во Србија ќе бидеме комп лет ни и то гаш ќе се искри ста ли зи ра со ста вот што ќе настапи во Шпанија – рече македонскиот селектор. Ма шката ра комет на ре пре зен та ци ја прв пат фа ќа кон ти ну и тет во на стапи те на голе ми те нат пре ва ру ва ња. Оваа ге не ра ци ја има ква ли тет да ја продол жи ус пеш ната се ри ја по 11. ме сто на СП 2009 во Хрват ска и петтото ме сто на ЕП 2012 во Србија, со нов успешен настап и на прет стојно-


Петок, 21 декември 2012 година

СПОРТ

2013 ВО ШПАНИЈА

во својот избор

то СП во Шпанија. Прва цел за прет стојниот мундијал е да се помине првата фаза, а генерално се цели на подобар пласман од 11. ме сто осво ено во Хрват -

ска. Македонија во првата фаза на СП ќе игра во Севилја во гру па со се лек ци и те на Чи ле, Катар, Ис ланд, Ру си ја и на Данска. Првите четири репре -

ПРОШТАЛЕН МЕЧ ЗА СТАРИТЕ, ПОДДРШКА ЗА МЛАДИТЕ

Генералниот секретар на РФМ, Марјан Начевски, во името на Ракометната федерација на Македонија изрази поддршка за процесот на подмладување на македонската репрезентација и за изборот на селекторот Звонко Шундовски. А, за репрезентативците што ја завршуваат кариерата во националниот дрес е најавено дека ќе биде организиран проштален меч.

- Подмладувањето на репрезентацијата е оправдан потег на селекторот и целосно го поддржуваме. Ние како РФМ не знаевме дека дел од поискусните репрезентативци нема да бидат во составот за СП во Шпанија. Ако тоа е дефинитивно крај на нивната репрезентативна кариера, секако ќе направиме проштален меч – рече генералниот секретар на РФМ, Марјан Начевски.

зентации од групата обезбедуваат пласман во следната елими натор на ос ми на фи нал на фаза од шампионатот. - Има ме до бра гру па и ре латив но до бар рас по ред. Во првите два натпревари играме со послабите противници и тука тре ба да ја истем пи ра ме формата за наредните три дуели со Исланд, Русија и со Данска. Пр вата цел е плас ман во следната фаза, а потоа ќе видиме, многу работи ќе зависат од ре зул тати те и од плас ма нот што ќе го оствариме во групата. Наша цел е во Шпанија да има ме подо бар плас ман од оној што го остваривме на СП во Хрват ска – нагласува Шундовски.

37

Захариевски шеф на стручниот штаб на Металург

Срѓан Захариевски ќе биде шеф на стручниот штаб на Металург во пролетниот дел од сезоната. Раководството на клубот од Железарница одлучи да му даде доверба на Захариевски откако во последните три кола од есенската полуетапа одговорноста интервентно ја поделија Захариевски, Васоски, Кметовски, а по заминувањето на Ѓоржи Христов. Управата на Металург, задоволна од резултатите во завршницата од есенскиот дел и од тоа како функционираа работите во тимот, им ги распредели одговорностите и функциите во стручниот штаб. Срѓан Захариевски ќе биде шеф на стручниот штаб на ФК Металург, негов прв асистент ќе биде Александар Васоски, а тренер на голманите Љупчо Кметовски. Во стручниот штаб се уште и Александар Влахо, кој е носител на про-лиценца, како и Метин Далип, кој е одговорен за физичката подготовка на фудбалерите. Ова е голема чест, но и одговорност. Секако, и голем предизвик. Во последните три есенски кола работевме во овој состав и беше успешно, се надеваме дека така ќе продолжиме и натаму. Нашата цел е излез во Европа и ќе сториме сè за добро да се подготвиме во текот на зимски подготовки и напролет да бележиме успешни резултати - изјави Срѓан Захариевски. Фудбалерите на Металург се наоѓаат на одмор по завршувањето на првата полуетапа, а првата прозивка и стартот на зимските подготовки се закажани за 12 јануари идната година. Н.Ѓ.


38

СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД И РЕАЛ МАДРИД ЌЕ ГИ ОДМЕРАТ СИЛИТЕ ВО ОСМИНА-ФИНАЛ

Битка на фудбалски Фергусон против Му

„Кралевите“ ќе го продолжат атакот на толку посакуваната десетта европска круна со двомеч против најтрофејниот англиски клуб

В

о ситуација кога битката за титулата во Примера дивизион е веќе загубена, на Реал Мадрид не му останува ништо друго освен да се надева дека токму годинава ќе стигне до толку посакуваниот де сетти трофеј европски првак, со што уште еднаш ќе ја демонстрира својата надмоќ во однос на ривалите на стариот континент. Сепак, патот до врвот на Европа сериозно се искомпликува откако „кралевите“ за противник во осмина-финалето го добија најтрофејниот англиски клуб Манчестер јунајтед, тим што, исто така, влегува со највисоки амбиции во оваа сезона од елитното европско натпреварување. Најновите пресметки меѓу

европските гигант се најавуваат како битка на фудбалските умови, Алекс Фергусон против Жозе Мурињо. Интересно, неполни 24 часа пред ждрепката Фергусон во интервју за весникот „Дејли мејл“ само со суперлати-

ви говореше за својот голем пријател, со кого што сега ќе води нови битки. - Жозе е многу интелигентен, има харизма, играчите секогаш гинат за него и, исто така, изгледа многу убаво. Мислам дека и

јас ги по седувам истите квалитети, освен добриот изглед. Мене ми е многу интересно тоа што тој има огромна самодоверба, излегува и вели: „Ќе го освоиме овој трофеј“ или „Јас сум специјален“. Јас никогаш не би

Георгиевски против Ајакс, Пандев на Горан Пандев може да биде задоволен од ждрепката на двојките за шеснаесеттина-финалето од Лигата на Европа откако неговиот Наполи за противник го доби со ставот на Викторија Плзењ. Во ситуација кога можеше да се сретне со далеку пореномирани тимови, Пандев и неговите соиграчи имаат причи-

на за задоволство бидејќи за пласман во осмина-финалето ќе водат две битки со солидниот чешки со став, кој реално, според реномето и квалитетот на фудбалерите, сепак не им е дораснат на „наполитанците“. Вториот македонски интернационалец во ова натпреварување, Даниел Георгиевски, со

тимот на Стеауа го очекува двомеч со повеќекратниот европски првак Ајакс. Десниот бек, кој во моментов е повреден, би требало да се рехабилитира навреме за да настапи против Ајакс, во обид да му помогне на романскиот состав да продолжи со одличните игри во Лигата на Европа, благодарение на кои

стигна до првото ме сто во својата група. Многу интересно се очекува да биде на двомечот меѓу Зенит и Ливерпул, на кој рускиот тим ќе се обиде да докаже дека незаслужено бил елиминиран од ЛШ, па дека сега планира да атакува на трофејот во второто по ранг европско клупско нат-


СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

ЕТО ОД ЛШ

ите умови, урињо можел да кажам такво нешто, но тоа не го прави Мурињо лош, туку различен од другите - изјави Фергусон. Овие два тима последен пат се сретнаа во 2003 година кога Реал Мадрид, предводен од Бразилецот Роналдо, успеа да ги елиминира „црвените ѓаволи“. И овојпат „кралевите“ за свој адут ќе го имаат Португалецот Роналдо, за кого претстојните два меча ќе бидат првите против Манчестер јунајтед откако пред неколку години си замина од „Олд трафорд“ за да го облече дресот на Реал Мадрид. Многу интересно се очекува Галатасарај – Шалке 04 Селтик – Јувентус Арсенал – Баерн Минхен Шахтјор Доњецк – Борусија Д. Милан – Барселона Реал Мадрид – Манчестер ј. Валенсија – ПСЖ Порто - Малага

да биде и на двомечот меѓу Барселона и Милан, на кој Каталонците реално ја имаат улогата на фаворити, но подмладениот со став на „ро сонерите“ најавува дека ќе даде сè од себе за да приреди сензација. Овие два тима се

сретнаа и лани во ЛШ кога најпрвин двапати ремизираа во фазата по групи, за потоа Барса да го елиминира Милан во четвртфиналето со вкупен резултат 31. - Лично, јас сум презадоволен што го добивме Милан за противник. Знам дека нема да ни биде лесно, но секогаш сакам да играм против квалитетни тимови, особено оние со богата традиција. Знам дека и следните два меча против „росонерите“ ќе бидат вистински фудбалски празник – изјави капитенот на Барселона, Карлес Пујол. Актуелниот европски вицешампион Баерн Минхен ќе ги одмери силите со Арсенал, Валенсија ќе се сретне со ПСЖ, додека Јувентус имаше многу среќа во ждрепката, добивајќи го за противник шкотскиот првак Селтик. Многу интересно се очекува да биде на двомечот меѓу Шахтјор и Борусија Дортмунд, два тима што играат максимално атрактивен фудбал и што воодушевија со своите настапи во првата фаза од ЛШ, Шахтјор со елиминацијата на Челси, а Борусија со подобриот пласман од англискиот првак Манчестер сити.

мегдан со Плзењ преварување. Ливерпул, според реномето, е поголем клуб од Зенит, но „црвените“ играат далеку под своите можно сти сезонава и тешко е да се поверува дека ќе успеат да го елиминираат рускиот гигант, кој ќе биде предводен од извонредниот Хулк во својот напад. Актуелниот европски шампи-

он Челси, по елиминацијата од лигата на шампионите, сега за прва пречка во Лигата на Еврпа ќе го има составот на Спарта Прага. Интер ќе ја има улогата на фаворит против Клуж, додека актуелниот бранител на трофејот во ова натпреварување, шпанскиот Атлетико Мадрид, ќе се сретне со Рубин Казан.

39

Виланова во нова битка со туморот

Барселона е во шок по ненадејната вест за повторното појавување на туморот кај тренерот Тито Виланова, што ја потресе целокупната спортска јавност во Европа. На Виланова вчера му беше извршена нова операција, со цел повторно да биде отстранет туморот, а првичните прогнози се дека потоа ќе следи шестнеделна интензивна терапија за да се намалат шансите за враќање на болеста. Челниците на Барселона се целосно насочени да му помогнат на Виланова во неговата најважна битка, па во моментов воопшто не размислуваат за именување на нов тренер, со надеж дека Тито наскоро повторно ќе биде во можност да ги води Меси, Чави, Иниеста и останатите фудбалски волшебници од „Камп ноу“. - Тито Виланова знае дека има максимална поддршка. Во името на целиот клуб сакам да им се заблагодарам на сите оние што се јавија со желби за брза рехабилитација на нашиот тренер, најискрено се надевам дека нивните желби ќе станат реалност. Во моментов воопшто не размислуваме за нов стратег, Тито Виланова е стручњакот што имаше неверојатни резултати сезонава и наша желба е тој да продолжи да го води тимот. Ќе почекаме да ги согледаме лекарските прогнози по оперативниот зафат, се надевам дека и покрај интензивната рехабилитациска програма тој ќе може да продолжи со работа иако за сите нас најважно од сè е

ДВОЈКИ ЗА ШЕСНАЕСЕТТИНА-ФИНАЛЕ

БАТЕ Борисов – Фенербахче, Интер – Клуж, Леванте – Олимпијакос, Зенит – Ливерпул, Динамо Киев – Бордо, Баер Л. – Бенфика, Њукасл – Металист, Штутгарт – Генк, Атлетико Мадрид – Рубин Казан, Ајакс – Стеауа, Базел – Дњипро, Анжи – Хановер, Спарта П. – Челси, Борусија М. – Лацио, Тотенхем – Лион, Наполи – Викторија Плзењ .

најпрвин тој целосно да оздрави, па дури потоа и да му се врати на фудбалот - изјави претседателот на Барселона, Сандро Росел. На клупата на Барселона на следниот меч од Примера, на гостувањето во Валјадолид, ќе седи Жорди Роура, кој му беше прв асистент на Виланова во досегашниот тек од сезонава. Тренерот на Барселона, Тито Виланова, повторно е со сериозни здравствени проблеми поради што каталонскиот клуб ги откажа сите активности планирани за денеска. Каталонците, како што пренесуваат шпанските медиуми, деновиве се во вистински шок по сознанијата дека нивниот тренер повторно има проблеми со туморот. Виланова во ноември 2011 година имаше операција на тумор на паратироидната жлезда, по што потполно заздрави враќајќи им се на обврските како фудбалски тренер. Тој ова лето ја презеде клупата на сениорскиот тим на Барселона откако успешно ги мина сите лекарски контроли.

ДВОЈКИ ЗА ОСМИНА-ФИНАЛЕ Наполи/Плзењ - БАТЕ/Фенербахче, Баер Л./Бенфика - Динамо К./Бордо Анжи/Хановер - Њукасл/Металист Штутгарт/Генк - Борусија М./Лацио Тотенхем/Лион - Интер/Клуж Леванте/Олимпијакос - Атлетико М/Рубин Базел/Дњипро - Зенит/Ливерпул Ајакс/Стеауа - Спарта/Челси


40

СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

Надал ќе ги донира своите органи по смртта Шпанскиот тенисер Рафаел Надал, кој по шестмесечната пауза поради хронични болки во колената се враќа на теренот, одлучи да ги донира своите органи по смртта. - Чест ми е што можам да објавам дека сум донатор на органи. Се надевам дека така ќе им помогнам на некои луѓе – рече Надал покажувајќи ја својата донаторска картичка. Поранешниот најдобар тенисер во светот на теренот треба да се врати на егзибиционистички меч во Абу Даби, кој ќе се одигра од 27 до 29 декември. Потврден е уште еден егзибиционистички меч на кој ќе настапи шпанскиот тенисер. Тенискиот спектакл со меѓусебна пресметка на Рафаел Надал и на првиот светски рекет, Новак Ѓоковиќ, кој беше одложен летово поради повредата на Надал, ќе се одигра во јули наредната година на стадионот „Сантијаго Бернабеу“. Овој хуманитарен меч на стадионот на Реал Мадрид се очекува да го урне и рекордот на гледаност поставен од тенисерките Ким Клајстерс и Серена Вилијамс. Двете тенисерки на 8 јуни 2010 година одиграа меч на стадионот во Брисел пред 35.681 гледачи.

Серена Вили оперираше Серена Вилијамс имаше операција на палците на нозете и поради тоа го откажа настапот на егзибиционистичкиот меч во Тајланд на 29 декември против Белорусинката Викторија Азаренка. На нејзино ме сто во Тајланд ќе игра Кинеската На Ли. Аме ри кан ската те ни сер ка има хро нич ни пробле ми со пал ци те на но зе те уште од 2010 годи на ко га стап на на скр ше на ча ша и го по вреди стапа лото. Спе ци ја ли стот


СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

41

Зидан немоќен против пријателите на Роналдо

Некогаш големите фудбалски ѕвезди Зи недин Зи дан и Ро нал до, за ед но со сво и те пријатели, одново ги одмерија си ли те на фуд бал ски от те рен на хуманитарен натпревар во Бразил. Поуспешен во дуелот беше францускиот ас. Зидан и не го ви те при јате ли ги победија единае сеттемина избраници на Роналдо со 3-2, а публи ката ја во оду ше ви ја со

ијамс ги палците што ја опе ри ра ше, Џе фри Ро кфе лер, из ја ви де ка ин тер вен цијата на палците кај Серена е из вр ше на по ра ди проблем со стапа лата. - Пробле мот е са ни ран, но не оп ход но е Се ре на да ги на ма ли сво и те актив но сти за да може целосно да заздрави - изјави Рокфелер. Серена Вилијамс за неколку дена ќе може повторно да се врати на теренот. Се очекува да настапи на турнирот во Бризбејн од 30 декември до 5 јануари.

бри ли јант ни те поте зи потсе тувајќи на нивните славни денови. Неј мар го про и гра ле ген дарниот Бебето за првиот гол. Фалкао го по стигна изедначувачкиот гол за екипата на Зидан, а Зизу погоди за 2-1. Кака Ферари му доне се изедначување на Роналдо. Конечниот ре зул тат го по ста ви Ле ан дро Дамиано со погодокот што му

Пато се сели во Коринтијанс? Фудбалерот на Милан Алехандре Пато наскоро може да се пресели во редовите на Коринтијанс. Неговиот менаџер Гилмар Велоз изјави дека неговиот клиент не би имал ништо против таков трансфер. - Преселбата во Коринтијанс би бил важен чекор напред и олеснителна околност во неговата кариера бидејќи би играл за двоен светски шампион. Мора да останеме мирни кога се во прашање Милан и Коринтијанс, Пато ги

респектира и двата клуба, но засега нема официјални информации за неговиот трансфер - изјави Велоз за бразилските медиуми. Претседателот на Милан, Адријано Галијани, призна дека клубот добил понуда за Пато, но не открива детали. Медиумите, сепак, откриваат дека Коринтијанс е подготвен да понуди 15 милиони евра за напаѓачот на Милан на кого договорот со италијанскиот тим му истекува на крајот од сезоната во 2014 година.

доне се победа на тимот на Зидан. Карлос Алберто Переира го водеше тимот на Роналдо, а на клупата кај екипата на Зидан беше Луис Фелипе Сколари. Нат пре ва рот го суде ше уште една фудбалска легенда, Ита ли ја не цот Пјерлу и џи Колина, а парите собрани од мечот ќе би дат на ме не ти за сиромашните во Африка.


42

СПОРТ

Петок, 21 декември 2012 година

1 Х2

ГЕРМАНИЈА

Брест – ПСЖ 2 Лил – Монпелје 1 Ајачио – Рен 1Х Лориен – Ремс 1 Лион – Ница 1 Бордо – Троа 1 Бастија – Нанси 0-2 Валенсиен – Евијан Х Тулуз – Сошо ГГ Ол. Марсеј – Сент Етјен 3+

АНГЛИЈА Виган – Арсенал ГГ Ман. Сити – Ридинг 1и3+ Њукасл – КПР 3+ Тотенхем – Стоук 1 Саутемптон – Сандерленд 0-2 ВБА – Норвич 1 Вест хем – Евертон 1Х Ливерпул – Фулам 3+ Челси – А. Вила 1 Свонси – Манчестер ј. 3+

ИТАЛИЈА Пескара – Катанија Х Калјари – Јувентус 2 Интер – Џенова 1 Аталанта – Удинезе 1Х Болоња – Парма 0-2 Палермо – Фиорентина ГГ Сампдорија – Лацио 0-2 Сиена – Наполи 1Х Торино – Киево 1 Рома – Милан ГГ

ШПАНИЈА Валенсија – Хетафе 1 Атлетико М. – Селта 1 Бетис – Мајорка ГГ Валјадолид – Барселона 2и3+ Осасуна – Гранада 1 Малага – Реал М. ГГ Атлетик Б. – Сарагоса 3+

Мешаница на врвот во Франција

Н

ајнеизвесно првенство од врвните европски шампионати е она во Франција, каде што по осумнаесет одиграни кола на делба на првото место се наоѓаат дури три клуба, ПСЖ, Лион и Олимпик Марсеј, кои досега освоија идентични 35 бода. ПСЖ игра многу променливо, но се чини дека „светците“ конечно го пронајдоа посакуваниот ритам. Златан Ибрахимовиќ е незапирлив за противниците, во форма влезе и Езекиел Лавеци, што е гаранција дека тимот од Париз ќе дојде до три бода и на гостувањето кај Брест. Лион освои само еден бод на своите претходни два натпревари, па овој тим едноставно мора да забележи триумф викендов на домашен терен против Ница за да се врати позитивната атмосфера во играчкиот кадар. Најтешка задача во 19. коло ќе има Олимпик Марсеј, кој ќе се сретне со Сент Етјен, меч за кој најпрепорачливо е да се одигра на голем број постигнати погодоци. Јувентус чекори сигурно кон одбраната на титулата во Серија

По 18 одиграни кола, ПСЖ, Лион и Олимпик Марсеј се наоѓаат на делба на првото место со по 35 освоени бода

А, најмногу поради променливите игри и резултати на останатите конкуренти за највисок пласман во елитното италијанско фудбалско друштво. Јуве важи за голем фаворит и на својот следен меч, што ќе се игра на неутрален терен бидејќи Калјари е приморан својот домашен натпревар да го игра на стадионот во Парма. Дербито на колото во Италија ќе се игра во Рим, каде што Рома ќе го пречека составот на Милан, пресметка на која се очекуваат погодоци и на двете страни. Манчестер јунајтед е подготвен да ја продолжи серијата добри резултати во Премиер-лигата. Иако против себе ќе го имаат незгодниот состав на Свонси, „црвените ѓаволи“ предводени од Робин ван Перси важат за големи фаворити за освојување на трите бода. Шампионот Манчестер сити е суперфаворит на дуелот против Ридинг, а ефикасен фудбал се

очекува на мечот Ливерпул – Фулам, два тима што играат напаѓачки, но и што имаат големи проблеми со одбраната оваа сезона. Дербито на колото во шпанската Примера дивизион ќе се игра во Малага, каде што истоимениот состав ќе го пречека Реал Мадрид. „Кралевите“ веќе заостануваат премногу зад Барселона и немаат речиси никакви шанси да ја одбранат титулата во Примера, но, сепак, интересно ќе биде да се види дали конечно ќе заиграат во рамките на своите можности, и тоа против еден од најнезгодните ривали во шпанскиот шампионат. Барселона важи за суперфаворит на мечот со Валјадолид, уште повеќе бидејќи Каталонците ќе играат за својот тренер Тито Виланова, кој извесно време нема да може да ги води откако повторно му беше дијагностициран тумор во грлото.


ФЕЉТОН

Петок, 21 декември 2012 година

„ГЛАДНИОТ ПАТ“ БЕН ОКРИ Наредната ноќ звуците во куќата станаа уште полоши. Слушнав како некој скита наоколу небаре е заробен. Стаклената витрина се помрдна. Се слушаше далечното ѕунење на ѕвоната. На мојот прозорец запеаја птици. Утредента полицаецот ми даде џепарлак. Жена му ми зборуваше нежно, ми принесе за јадење и ме гледаше додека јадев. Попладнето во куќата завладеа тишина. Жената не беше дома. Сите врати беа заклучени. Спиев на каучот во дневната соба и се разбудив со чувството дека не сум сам во куќата. Огладнев. Ми се вртеше. Додека кружев низ куќата за да најдам отклучена врата, во мене навлезе необично присуство. Не можев да го истерам. Скиташе во мене и ми зборуваше нешта што не ги разбирав. Набргу почувствував дека сосема ме обзел еден несреќен дух. Направив сè што можев за да го истерам духот од себе. Де клоцав, де мавав, де врескав. Се трескав од ѕидовите. По извесно време завршив на подот, со крв на устата. Нешто стана од мене и почна да зборува во собата. Над мене стоеше жената. Духот што излезе од мене зборуваше со неа, но таа не го слушаше. Жената ме одведе во мојата соба. Вечерта кога се разбудив, ми беше многу лошо. Немав поим кој сум, дури и мислите како да не беа мои. Неутешниот дух

оставил пустош во мене. Ја преспав вечерта, и ноќта, и станав дури напладне. Два дена немав ставено залак в уста. Немав апетит. Без никаква волја, пловев по белите бранови на исцрпеноста. Таа ноќ, додека лежев на креветот, вратата се отвори. Во собата влегоа полицаецот, жена му и еден билкар. Се преправав дека спијам. Билкарот имаше блескав анџар. Шепотеа нешто за мене. По извесно време излегоа. Покрај креветот имаше чинија ориз и пилешко месо, што ги излапав ненаситно. Откако се најадов и се почувствував малку подобро, почнав да кројам план за бегство. Ги наслушував сите звуци во куќата. Се слушаа гласови од сите страни. Го слушав шепотењето на воздухот, зборувањето на ѕидовите, кукањето на столот, чекорењето по подот, озборувањето на инсектите. Собата ја обзеде темница. Во мракот се придвижија силуети. Но кога одекнаа човечки гласови, сè околу мене молкна и се скамени. Чекав. Потоа се искрадов кон дневната соба за да прислушкувам. Беше тивко. На асталот полека гореше газиена ламба, нејзината синкава светлина создаваше сенки на сите страни. Подолу, седум фигури седеа околу масичката. Над нив кружеше молец. Осмата фигура стоеше без да се помрдне. Набргу видов дека е полицае-

43

10

цот. Беше надлежен за постапката. Колку повеќе гледав, толку појасна ми стануваше мрачната атмосфера. На масичката имаше осум чаши што светкаа кога ќе ги допреше синкавата светлина. Забележав преполовена црпка, накривена од течноста што ја содржеше. До неа имаше бела тацна со јатки од кола и парчиња каолин. А до тацната слика на мала пердувеста божица. Со длабоко пеење што го менуваше штимунгот во собата, полицаецот ги натера фигурите да станат. Под бледата светлина се виде дека се полицајци во униформа. Се приклучија во пеењето со длабок глас. Потоа ги подадоа рацете и ги составија над масата. Сите седнаа, но полицаецот остана на нозе. Мувите зуеја. Полицаецот мавташе со фетишот во воздух. Имаше смарагдни очи како на змија што светкаа на придушената светлина. Полицаецот рече нешто и првиот од седумте фигури стана. Се престори човек со ситни очи и танки мустаќи. Носот му се оросил со нервозна пот. Растреперено ја држеше сликата. Потоа со ненадејно огнен тон, се заколна на преданост. Молецот му кружеше околу главата. Се заколна дека пред ужасниот поглед на божицата, и под смртна закана, е искрен за парите што ги собрал и што сега ги предава.

ДОБИТНИК НА БУКЕРОВАТА НАГРАДА Нараторот во „Гладниот пат“, наречен Азаро по библискиот Лазар, е абику, или дете-дух, кое според традицијата на нигериското племе Јоруба е растргнато помеѓу светот на живите и царството на неговите другари - духови. Приказната за неговиот живот е исполнета со глад, болести, жртвени обреди, несреќа и со тага, но, за чудо, тој се раѓа со насмевка на лицето. Неговото секојдневие изобилува со мошне необични ликови: дебелата газдарица на локалната крчма, мадам Кото, локалниот фотограф што ги изложува своите слики во стаклена витрина, слепиот старец што може да гледа со туѓи очи, боксерот со прекар Зелениот леопард кој се враќа од светот на мртвите, политичарите и изобличените просјаци, стварни колку и гротескните сеништа и духови што постојано го искушуваат Азаро да се врати во духовниот свет. Овој незаборавен и волшебен роман ве води по гладниот пат на африканското секојдневие проткаено со надреалните доживувања на Азаро, за кого преживувањето е постојана битка. „Блескаво достигнување за кој било писател на кој било јазик.“ Њујорк тајмс „Бен Окри со нежна решителност ни наметнува една стварност каква што не се видело досега на Западот... Ако постојат ремек-дела, ова е едно од нив.“ Бостон глоуб


44

ПИСМА

Петок, 21 декември 2012 година

ПИСМА НА НАШИ ЧИТАТЕЛИ

ДО КОГА ЌЕ СПИЕ ОПОЗИЦИЈАТА?

ХОРОСКОП

Предвреме почнаа предизборните баханалии во некои градови на источниот регион. Дури еден актуелен градоначалник од владејачката партија си собирал верна екипа за изборно трчање и ветувал на своите пријателки вработувања во образованието. Бил сигурен предвреме во својата победа, па испечатил со народни пари и весник, гласило на општината, кое е преполно со негови фотографии, кога сечел ленти, фрлал лопати, садел дрвца... Сè во стилот на својот премиер и партиски шеф. Во градовите во источниот регион, од Штип, па сè до Делчево и до Берово се живее очајно. Невработеноста, нискиот животен стандард, беспарицата, бедата, бесперспективноста си го прават своето. Одделни села се иселени во странство, претежно во Италија. Можностите за вработување на младите се ограничени. Само со партиска книшка и со дебели врски. Може да се најде некоја работа за бедни 8.50010.000 ден. Во одредени градови како Кочани и Штип се фаворизираат одредени партиски фирми кои работат на диво, не осигуруваат вработени, не даваат фискални сметки, плаќањето честопати се врши во кеш, доцнат со плати, немаат определено работно време и други аномалии и пропусти во работењето се максимално толерирани од инспекциите задолжени за контрола. Буквално, има случаи одредени фирми кои се занимаваат со отпадни суровини и продажба на истите да бидат регистрирани на одделни блиски партиски војници и буквално да работат на диво. Се работи и во две фирми истовремено. Малкуте вработени и невработените се оставени самите на себеси. Од последните локални избори во 2009 година, па сè до денес во овој регион се случија многу работи на полошо. Подобро е само за армијата партиски војници со договор или решение вработени во буџетарските институции. За останатите е премногу тежок животот во провинциските градови. Вистинска среќа е да се најде некаква работа. Во фирмите кои некако се трудат да опстојат се бараат работници само до 35 години со неопходно искуство. За постарите работници кои се оставени на улица многу тешко да се најде работа. Луѓето се прихудени само сезонски да работат, претежно летниот период. Или одат кај своите роднини,

21.03 19.04

Овен - Размислете како се однесувате, па потоа обвинувајте ги луѓето што ве опкружуваат. Совет: бидете потолерантни кон партнерот, нервозата од работа ја пренесувате и дома.

20.04 20.05

Бик - Тешко се согласувате на компромис, но состојбата е премногу сложена за да можете да правите отстапки. Совет: намалете го количеството храна што го консумирате.

21.05 20.06

Близнаци - Со партнерот мора да бидете малку потрпеливи и да имате повеќе разбирање за состојбата во која се наоѓа. Совет: здравствената состојба ви е одлична, продолжете така.

21.06 22.07

Рак - Имате внатрешен немир и веќе подолг период не се чувствувате добро, можеби е вистински момент да побарате стручна помош. Совет: внимавајте на финансиите.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

Денеска е Преподобен Патапиј

пријатели во Италија на гроздобер кога е сезоната, а потоа во зимниот период дремат дома. Така е тоа со години, не се даде влез на странски инвестиции во некогашните државни фирми. Нив ги запоседнаа и приватизираа милениците на власта, па и вработените се или роднински или партиски поврзани и селектирани. И за амал се бара препорака од некој локален партиски моќник и, секако, следува интервју. Образовните установи се преполни со партиски војници од кои повеќето имаат дипломирано во соседна Бугарија. Искуството, способностите се оставени настрана, најважни карактеристики покрај партиската книшка се лојалноста, полтронството кон партискиот врв на владеачката партија. Најтрагично во сето ова е тоа што постои некаква зделка, скриен договор меѓу опозициските партии и владејачката ВМРО-ДПМНЕ речиси во сите градови на истокот. Кога одекна „Детонатор“, се откри и поврзаноста, задкулисните игри, притаената соработка на одредени бизнис и политички структури од СДСМ со моќници од ВМРО-ДПМНЕ. Централата од Бихаќка, нормално, не знаела или молчела. Во повеќето случаи пребегани членови од СДСМ на привремена работа во ВМРО-ДПМНЕ. Според антологискиот шлагер ,,Молчи езерото“, молчи и целата опозиција во источниот регион. Молчат нивните пратеници, координатори, претседатели на штабови, бизнисмени. Сите молчат и спијат зимски сон. Една неподнослива летаргија владее во нивните редови. Намерно се саботира кадровското освежување кое е повеќе од неминовно. Се вергла со едни исти луѓе, се форсира партиска верност и кочоперење кој е најстар сдсмовец. Привлекувањето неутрални, обични непристрасни граѓани е оставено за некое идно време. Па така крикот, револтот на обичниот земјоделец, сточар, работник нема кој да го слушне и сфати, а камоли да се излезе во пресрет и да се помогне. Прес-конференции многу ретко има и ако има, селективно се избираат темите за кои ќе се зборува и се оди со некоја кадифена лежерност ,,не задевај се премногу со противникот“ , па за многу болни теми, проблеми и не се сака да се дискутира. Во малите градови медиумскиот простор е ограничен. Освен радиото „Канал 77“, друг медиум и не постои. Време е господата пратеници од опозицијата да престанат да се занимаваат со „Скопје-2014“ и со други минорни теми, туку целосно да се свртат кон проблемите на своите граѓани од третата изборна единица. Ангел Сотиров

На денешен ден, во годината Господова 1597, умрел вториот апостол на Германија, свети Петар Канизие. Прв апостол бил свети Бонифациј. Свети Петар Канизие бил роден во 1521 година во Нимвенген, истата година кога Мартин Лутер бил исфрлен од католичката црква. Петар Канизие како свештеник, со сите сили се борел за верност на Рим и на папата, додека Мартин Лутер одел во спротивна насока. Умрел во Фрибург, во 1597 година. Неговиот неуморен живот и работа, бил благослов на Црквата во германските земји. Тој добро знаел зошто живее и за кого работи. Со мирна душа со светите зборови на Павле, можел да каже: „Добра битка водев, трката ја завршив, верата ја сочував, а сега ми е направен венец на праведност“.

23.07 22.08

Лав - Избегнувајте ситуации што ви создаваат нервози, отпуштете се во прекрасната предновогодишна атмосфера. Совет: не пропуштајте го излегувањето со пријателите.

22.11 21.12

Стрелец - Еден колега отворено ви ја покажува својата љубов, не правете се дека не го забележувате тоа. Совет: отворете ја душата пред пријателите во кои имате доверба.

23.08 21.09

Девица - Потребна ви е поголема блискост со партнерот за да можете заеднички да ги решите проблемите. Совет: потребни ви се повеќе часа сон и одмор.

22.12 19.01

Јарец - Не можете да ја смените лошата ситуација на работа, за тоа вие сте најмалку виновни, па затоа не паѓајте во депресија. Совет: дружете се со луѓе што можат да ви го подобрат расположението.

22.09 23.10

Вага - Не очекувајте разбирање за постапките што ги правите бидејќи и самите веќе не сте сигурни дали се правилни. Совет: одете со пријателите на прошетка во природа.

20.01 18.02

Водолија - Финансиската ситуација ви е многу лоша, почнете да размислувате за некое порадикално решение. Совет: внимавајте во сообраќајот, можна е мала незгода.

24.10 21.11

Скорпија - Искористете ја поволната ситуација во која се наоѓате за да ги реализирате долгогодишните сонови. Совет: ако продолжите да го игнорирате партнерот, ќе бидете во голема неволја.

19.02 20.03

Риби - Ви недостига самодоверба и амбиција. Со ваков пасивен однос нема да добиете ништо. Совет: правилно насочете ја позитивната енергија, ако сакате да ги помрднете работите од мртва точка.

Преподобен Патапиј се роди во градот Тива, покрај реката Нил, во Египет. Родителите му беа христијани и го воспитаа во Христовиот дух. Уште додека беше млад, тој го засака монаштвото и се повлече во една од египетските пустини. Неговиот свет живот им го сврте вниманието на луѓето, а тој, сакајќи да избега од почестите, побегна во Цариград и се насели во една колипка. Некое време остана непознат, а потоа Господ им го покажа на луѓето, на кои им служеше до крајот на својот добродетелен живот, особено со дарот на чудотворство. Се упокои во седмиот век.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Петар Канизие


Петок, 21 декември 2012 година

WWW.ELANCER.MK

Најдете работа и сè што ви треба

45


46

ИНФОРМАТОР

Петок, 21 декември 2012 година

МНТ „Животот на Молиер“ Автор: Михаил Булгаков Режија: Александар Поповски Почеток: 20 часот

Почеток: 11 и 13 часот „Збогум, моја кралице“ Режија: Бенот Џекот Улоги: Дајан Кругер и Леа Седокс Почеток: 15.30 и 18 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Мадагаскар“

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОР БА ЗА ДРЖАВ НОСТ И СА МО СТОЈ НОСТ, МУ ЗЕЈ НА ВМРО И МУ ЗЕЈ НА ЖРТВИ ТЕ ОД КО МУ НИ СТИЧ КИ ОТ РЕ ЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10 до 18 часот

„Чин на храброст“ Жанр: акција, авантура Улоги: Александер Асефа, Дреа Кастро, Џејсон Катл и Тимоти Гибс Режија: Мајк Мекој и Скот Вог Сала 2 „Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Главни улоги: Лили Колинс, Џулија Робертс, Арми Хамер и Шон Бин Режија: Тарсем Синг Почеток: 10.30, 12.30, 15 и 17.30 часот

Жанр: анимиран, комедија Режија: Ерик Дарнел, Том Мекграт, Конрад Вернон Почеток: 15 часот

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+1 Живот и љубов низ македонската историја“

„Што да очекувате кога очекувате“

„Трето полувреме“ Жанр: драма Режија: Дарко Митревски Улоги: Сашко Коцев, Катарина Ивановска и Раде Шербеџија Почеток: 17.30 и 20 часот

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Одбрани дела 2007-2012 од Игор Јосифов Изложба на Борка Аврамова „Говорот на модерната форма“

„Откровение“ Жанр: хорор, трилер Режија: Мишел Басет Улоги: Аделаида Клеменс и Кит Харингтон Почеток: 22 часот

l

Тетово l

Куманово

Крива Паланка

2

2

2

0

l Штип

Велес l

3

l Делчево

2

3 6

l Кичево

l Берово

3

l Радовиш

l Неготино

3

7

l Струмица

l Кавадарци

2

1

4

l Прилеп

5 l Гевгелија

Времето денеска ќе биде променливо. Во Скопје минималната температура ќе биде минус 8 Целзиусови степени, а максималната 2 степена. Влажноста на воздухот ќе биде 79 процента, а видливоста до 8 километри. Биометеото е неповолно за луѓето со хронични болести.

Битола

l Охрид

1 l Ресен

l

4 -6 САБОТА 5

17

Барселона

3

Букурешт

-1

Будимпешта

1

Загреб

-2

Софија

6

Атина

-1

Приштина

3

Сараево

2

Белград

0

l Кочани

2

l Дебар

l Струга

ПРИГОТВУВАЊЕ: Сварете ги и исечкајте ги виршлите на парчиња долги два сантиметри. Жолчките, млекото, брашното и солта изматете ги убаво. Во друг сад изматете ги белките и потоа со лажица додавајте во смесата. На крај се ставаат виршлите. Со лажица се зема од тестото и виршлата и се пржат во врел зејтин.

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од северен правец, кој ќе се движи со брзина од 4 километри на час.

2

l

Скопје l

Гостивар

5

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 лажица сол 100 мл млеко 150 мл масло 5 виршли 300 г брашно 3 јајца

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка

Жанр: комедија, романса Улоги: Камерон Дијаз, Метју Морисон, Елизабет Бенкс Почеток: 20 и 22 часот

2

Топчиња со виршли

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка

КИНО „РАМСТОР“ „Кунг-фу панда“ Жанр: анимиран Режија: Крис Милер

l

Рецепт на денот

-10 НЕДЕЛА 6

-7 8

ПОНЕДЕЛНИК


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

47

РАЗОНОДА

Петок, 21 декември 2012 година

"DEN#

SOJUZ ME\U SAMOSTOJNI DR@AVI

APS (MN) POLETUVALI[TE ZA VOZDUHOPLOVI (MN.)

Ê

A

É

M

PREMA^KUVAWE MESTO VO ZAPADNO DR KONGO

PE^ENO PAR^E LEB

RABOTNI, IZVR[NI

Ê

BORA^ VO SLOBODEN STIL NEDA UKRADEN

K

STARA VENECIJANSKA ZLATNA PARA

@ITEL NA STARA DR@AVA NA SLOVENCITE

Никогаш не расправај се со глупави луѓе, тие ќе те повлечат надолу, а таму ќе те победат со искуство!

Æ

L EHO, E^EWE VID KRISTALEN [KRILEC

PES ZA NA LOV PODLOST DIVO @IVOTNO (MN.) SLAPOVI VO FINSKA

VID DRU[TVENA IGRA SO DAVAWE ZALOG

Æ

ITALIJANSKI ARTIST ROBERTO DRAGAN SPASOV BIV[, PORANE[EN (LAT.)

Кога еднаш на љубовта ќе à дојде крај, слабите лелекаат, темпераментните веднаш наоѓаат нова љубов, а паметните имаат резерва! Вајлд Не е важно колку работиш, туку е важно колку љубов внесуваш во тоа што го правиш, и колку тоа им го даруваш на другите! Мајка Тереза Кој може да управува со една жена, може да управува со еден народ!

Балзак

AZOT GRAD VO UNGARIJA

PRODUKT NA EMANACIJA VODA^ NA ROBOVSKO VOSTANIE

GRAD VO IZRAEL KO[ARKAROT KOMAZEC ETHEM NAGALENO SLOVENE^KA TELEGRAFSKA AGENCIJA SPORTSKA MAICA

LIK OD TV SERIJATA "DIVIOT ANGEL#

STAROSLOVENSKA BUKVA FUDBALSKI GOLMAN KASIQAS

^OVEK BEZ TATKOVINA VODNO @IVOTNO KOMPOZITOROT DELIB

OKOLU, PRIBLI@NO (LAT.) (CCA) EDNAKVO [IROK BEL FUSTAN ZA NA ORO

Ä

A

DOKTOR BLAGOJ DAVKOV OBESUVAWE IMAGINAREN BROJ ZAEDNI^KO IME ZA KOWSKI UKRAS

JAPONSKA BORE^KA VE[TINA

6 1 4 7 2 7 5 2 6 8 4 9 3 5 6 4 5 3 4 4 7 6 4 6 7 7 8 2 9 2 8 1 3

2

8

8 7 4

2 1 6

1 4 7 5 9 9 4 1 2 3 6 5 9 8 1 6 8 5 4 9 9 2 6

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: KARANTANEC, LOVE^KO KU^E, NISKOST, EK, FOTA, TIGRI, BENIWI, VN, N, DS, EMANAT,EKS, ARIJAN, RIPETI, STA, APATRID, AZ, CIRKA, RIBA, ISTO, LEKAR, AJTA, BESEWE, AIKIDO, RAT; SUDOKU: 1) 961 385 472, 375 246 918, 284 719 653; 152 968 347, 697 534 821, 843 172 569; 419 623 785, 736 851 294, 528 497 136; 2) 347 986 521, 518 243 796, 269 157 483; 831 472 659, 794 615 238, 652 398 174; 176 829 345, 485 731 962, 923 564 817

Марк Твен

VAN^O NIKOLESKI OPERSKI MELODII

B


М О З АИК Тони Зен во нова авантура 33

Петок, 21 декември 2012

Слаткаристика на „Ајтјунс“ Есма ја воодушеви 32-33 публиката во „Лински“

32

ЏОЛИ ПОВТОРНО ЌЕ РЕЖИРА ВОЕН ФИЛМ ВИЦОТЕКА

Како се вика египетскиот бог на студот? -Ѕив Ра! *** Трпе и Трпана прославуваат десетгодишнина од брак и во еден момент Трпе му вели на келнерот: - Ве молам, можете ли да ни препорачате некое добро вино? - Секако - одговара келнерот - но прво кажете ми дали сакате да празнувате или да заборавите!

*** Еден затвореник избегал од затворот во кој ја отслужувал казната и бегајќи, влегол кај Мујо и Фата. Се завртел кон Фата и à рекол: - Како се викаш? - Фата! - Тебе нема да те убијам бидејќи се викаш исто како што се викаше мајка ми! Потоа се свртел кон Мујо и му рекол: - А, ти како се викаш? - Па, јас се викам Мујо, ама пријателите ме викаат Фата!

ТИКЕТ СЕК Ј Свиндон Транмере Калјари Јувентус

1 2

Брест ПСЖ Дордрехт Емен

Коефициент 6,5

2 2

Den 21 Dekemvri  
Den 21 Dekemvri  

Dneven Vesnik Den

Advertisement