Page 1

ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ АКО МЕ ЧЕПНЕ ГРУЕВСКИ, ЌЕ МУ ВРАТАМ ВЕДНАШ

6

1 5 денари

www.den.mk

ФИРМИТЕ ГО ИЗИГРУВААТ ЗАКОНОТ 8 ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА

16 o

Понеделник, 19 ноември 2012, година 1, број 204

Работа цела, плата пола

МВР НАДЛЕЖНО ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗНАМИЊА

ЈАНКУЛОВСКА ДА ГО СИМНЕ АЛБАНСКОТО ЗНАМЕ

Лидерот на ДУИ во саботата во две села во Кичево постави шестметарски албански знамиња на 33-метарски јарболи. Полицијата треба да реагира и да ги тргне знамињата од Кичево, вели директорот на Инспекторатот за локална самоуправа, Ванчо Шехтански ТОПЕЊЕТО НА МРАЗОТ ГИ ПОДГРЕА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ СИЛИ

Битка за превласт на Арктикот

20-21

ИЗЛОЖБА НА СЕРАФИМОВСКИ

„Балканското соѕвездие“ во САНУ

27

5


2

ВЕСТИ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Студен туш од тврдиот Орав

НОВИ САД ИМА НЕСОГЛАСУВАЊА СО БЕЛГРАД Претседателот на собранието на Војводина, Иштван Пастор, изјави дека меѓу Белград и Нови Сад по-

КОМЕНТАР

Игор ЧАВЕСКИ Во „оваа“ земја живеат славомакедонци и етнички Албанци. Откако актуелниот претставник на Европската Унија од неговото доаѓање како ѓавол од крст упорно бегаше од тоа да ја нарече земјата и народот која му пружа гостопримство со вистинското име, сега отиде чекор подалеку. Во седиштето на Европскиот парламент, во кој во функција на амбасадор требаше да ги убедува европските челници да дозволат Македонија да ги почне преговорите за членство, на македонските граѓани им го приреди едно од најголемите понижувања нарекувајќи ги славомакедонци. Со тоа, свесно или несвесно, ги искомликува односите меѓу Скопје и Брисел и тоа во најнезгоден момент, пред состанокот на Европскиот совет следниот месец. Владата не треба така лесно да премине преку овој недипломатски потег на Естонецот и сè да се заврши со едно соопштение. Во овој момент најмалку што треба да се направи е тој да биде повикан на рапорт, а, пак, Министерството за надворешни работи да вложи протестна нота до Канцеларијата на ЕУ во Скопје. Со ваквото однесување на амбасадорот само се потврдува тоа што мнозинството во земјава го

смета дека спорот меѓу Македонија и Грција не е само за името и дека главната болка на ЕУ и на властите во Атина се идентитетските прашања. Со вакви потези како овој на Орав, ЕУ ја губи довербата кај мнозинството граѓани кои на секоја анкета во огромна бројка се изјаснуваат дека сакаат својата земја да ја видат како членка на ЕУ. Но, како Македонија и како Македонци, а не со некакви срамни називи како што е терминот славомакедонци. Еден дипломатски претставник да игра на двојна карта, тоа може да се сфати како двоен став на неговиот патрон (ЕУ), кој на една страна нè поддржува на евроинтегративниот пат, а од друга ја дестимулира нашата желба или како недораснатост на својата функција во земја која се смета за мала и со која може да се тестира некаков експеримент. Симпатиите лесно се стекнуваат, ама уште полесно се губат. Така, Орав меѓу Македонците беше примен со симпатии, сега ги губи. Најтешко е кога некој те нарекува така како што не сакаш, односно не со вистинското име. Тоа Орав треба да го сфати и да го пренесе таму од кај што е пратен, но и вистинскиот одговор пред граѓаните чиј гостин е.

ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

redakcija@den.mk, 02/3162 666

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 Стопанска банкa жиро-сметка 200-0024863780-03 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски Управител- Јован Јовчески Главен и одговорен уредник - Бране Стефановски Заменик на главниот уредник - Љубиша Николовски Помошник на главниот уредник - Александар Сидоровски Уредници: Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

стојат отворени прашања и се заложи за дијалог како пат кон решавање на проблемите. - Само низ разговор може да се најде решение - вели Пастор во интервју за агенцијата „Бета“. Тој смета дека треба што поскоро да се усвои закон со кој ќе се реши финансирањето на покраината и за кој се чека веќе шест години. Според неговите зборови, собранието на Војводина упатило предлог-измени на законот за буџетски систем до српското собрание, за да се испочитува уставната одредба, 7 проценти од републичкиот буџет да се префрла на Војводина.

САД: ИРАНСКИ ДИПЛОМАТИ НЕ ДОБИЛЕ ВИЗИ Официјален Вашингтон им го ускрати правото на виза на неколку ирански официјални претставници кои сакале да дојдат на состанок на ООН во Њујорк, соопшти иранска новинска агенција. Иранската делегација требало да учествува на состанок посветен на општествени и човекови права. Американската влада со неиздавањето визи за иранските членови на делегацијата сака да ги оневозможи членовите да ја извршат мисијата на комуникација и соработка со Обединетите народи, се вели во реакцијата од Техеран. Властите во Швајцарија, земја која ги извршува конзуларните работи за САД во Иран, сè уште не коментираат за овој случај.

ПОДГОРИЦА: РЕШИТЕЛНО КОН ЕУ И КОН НАТО Цр но гор ски от пре тседател Фи лип Ву ја но виќ из ја ви де ка Под го ри ца има јас но за цртан правец, членство во Европската Унија и во НАТО. Тој истакна де ка на тој пат не ма отво ре ни пра ша ња со со седи те. - Црна Гора е стабилна др-

жа ва и по стои уве ре ност де ка таа ќе стане членка на алијансата на првиот следен самит на про ши ру ва ње - рече Ву ја но виќ. Според него, вле зот во ЕУ има многу предно сти како што се инве стициите и можно ста за отво ра ње на па за ри те што би значело и напредок на земјата.

„ЕВН МАКЕДОНИЈА“ ГИ ПОДДРЖУВА А Под мотото „Секое старо лице има право“, Црвениот крст на Република Македонија од 17 до 24 овој месец ја одбележува ,,Неделата на грижа за старите

лица“. За 2.000 стари лица што ќе ги посетат штандовите на Црвениот крст во земјава и ќе направат проверка на нивото на шеќерот во крвта, „ЕВН Македо-


ВЕСТИ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

3

ВО ВУКОВАР ДЕН НА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ Во Хрватска вчера беше одбележан Денот на сеќавање на жртвите од Вуковар во 1991 година, како и 21-годишнината од заземањето на тој град. На централната манифестација, во поворката на сеќавањето, беше хрватскиот претседател Иво Јосиповиќ и сите официјални хрватски претставници, како и многу граѓани кои се движеа по пет и пол километри долгиот пат од вуковарската болница до Меморијалните гробишта каде што им оддадоа почит на жртвите од невиденото бомбардирање и опсада на овој град на српско-хрватската граница. - Повторно сме заедно овде да се сетиме на страдањата во Вуковар, на невините жртви и на нашите деца да им ветиме дека никогаш нешто слично нема да се повтори изјави претседателот Јосиповиќ. На жртвите им се поклони и генерал Младен Маркач, кој пред три дена беше ослободен од Хаг.

- Срцето ми велеше дека морам да дојдам - изјави Маркач. Иако најавен, не дојде Анте Готовина, кој, исто така, заедно со Маркач беше ослободен од трибуналот за операцијата „Бура“ во 1995 година. Одлуката за прогласување на 18 ноември за Ден на сеќавање ја донело хрватското Собрание во 1999 година, одлучувајќи дека секоја година достоинствено и примерно ќе им оддадат чест на сите учесници во одбрана на градот. Битката за Вуковар почна на 25 август и траеше до пробивањето на одбраната на градот на 18 ноември 1991 година, кога градот го зазеле припадници на поранешната ЈНА и српски доброволци. Според хрватските податоци, во одбраната на Вуковар загинале 1.624 лица, а ранети се повеќе од 2.500 од сите националности. Заробени биле околу 5.000 војници и цивили, а од градот морале да си заминат околу 22.000 лица, најмногу Хрвати.

Во градот-херој се движеше досега најдолгата колона од 60.000 луѓе

МАРШ ЗА СЕМЕЈСТВО И ЗА ДЕТСКИ КОЛИЧКИ

Ко а ли ци јата за жи вот вче ра нап лад не ор га ни зи ра ше „Марш за се мејс твото и за дет ските колички“. Целта беше да се подигне све ста за зголе му ва ње на ната ли те тот и за штит ната функ ци ја на се мејството како основна клетка на општеството во целина. Собирот се организираше и како под др шка на се меј ни те вред но сти и на бракот како заедница само на еден маж и на една жена. Маршот заврши со забава нас ло ве на „Вни ма вај те, стотици дет ски колички ќе го нападнат скопскиот плоштад“. - Најважното во него се, секако децата, нашето богат ство кое ве ту ва уба ва ид ни на со мно гу нас ме вки и про грес. Збо ру ва ме за се меј ни те и за тра ди ци о нал ни те вред но сти

АКТИВНОСТИТЕ НА ЦРВЕНИОТ КРСТ нија“ донира ленти и игли за земење крв. Долгорочната соработка меѓу ЕВН и Црвениот крст продолжува со проектот за Заеднички

развој на заедницата кој е насочен кон активностите за помош на социјално ранливата ромска заедница во општина Шуто Оризари.

на нашиот народ и земја кои се во криза, но никако не смееме да ги заборавиме и целосно да ги напуштиме - велат од здруже ни е то Ко а ли ци ја за жи вот. Маршот почна пред споменикот на Мајка Тере за. Тој се орга ни зи ра ше са мо ден отка ко здружението „ЛГБТ јунајтед“ го организираше „Маршот на толеранцијата“ за лица со различна сексуална ориентација, во кој двајца членови беа повредени. Поли ци јата го про наш ла сто ри те лот и го при ве ла. За инцидентот, во кој еден прет ставник на ЛГБТ поради сериоз но ста на по вреди те бе ше пре фрлен во Кли нич ки цен тар, осуди стигнаа од Хелсиншки коми тет и од парти јата ДОМ.


4

АКТУЕЛНО

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ВЛАСТА ЛУТА НА ЕВРОАМБАСАДОРОТ

Орав ги изневери нашите очекувања

В

Игор ЧАВЕСКИ

ладата ќе побара објаснување од евроамбасадорот Аиво Орав за тоа што за време на говорот во Европскиот парламент, Македонците ги нарече „славомакедонци“. Во следните неколку дена Орав ќе биде повикан на разговор, а не е исклучено Министерството за надворешни работи да врачи протестна нота до Канцеларијата на Европската Унија во Скопје. Во завчерашниот говор во Стразбур, каде Орав пред европратениците ја објаснуваше подготвено ста на земјава да почне преговори со Унијата, тој трипати го употреби терминот „славомакедонци“ опишувајќи го мнозинското население. Прво за македонскиот дел од вла-

дата во контекст на Охридскиот рамковен договор, за убиството во Го стивар, но и за случувањата во Слупчане. - Овој чекор од славомакедонците беше сфатен како провокација и тие го предложија законот за бранителите во Собранието. Имаше инцидент и во Го стивар во кој полицаец славомакедонец, кој не беше на должност, имаше расправија со негови со седи за ме сто за паркирање - рече Орав. Во ре акцијата на Владата, во која се изразува не задоволство од потегот на Орав, се вели дека со употребата на терминот „славомакедонци“, тој ја вовлекува Европската комисија на опасен терен, сакајќи да им се допадне и на Скопје и на Атина. Оттаму велат дека Орав во еден момент да ни се допадне нам користи термин „македон-

ски“, а во другиот момент за да се допадне на нашите со седи користи „славомакедонски“ и дека таквиот однос не придоне сува за решавање на отвореното прашање меѓу Македонија и Грција. - Со ваквиот однос амбасадорот Орав треба да знае и да е све сен дека изразува непочитување на основниот принцип на самоопределување и на самоименување. Со ова се покажува дека отвореното прашање не е само за името, туку и за идентитетот. Владата ги цени напорите на ЕК за проширување, но апелира за принципиелен однос - се вели во соопштението на Владата. Во прет ставништвото на Европската Унија во земјава не сакаат да ги коментираат зборовите на амбасадорот и реакцијата на Владата. Оттаму велат

дека Орав ќе излезе со свој став по враќањето во Македонија. Сепак, познавачите на политичките случувања коментираат дека ова може да доведе до ново за ладување на одно сите меѓу Владата и прет ставникот на Европската Унија. Според нив, лесно може да се случи Орав да стане нов Ерван Фуере кога се работи за одно сот на власта кон амбасадорите. Ирскиот амбасадор за време на својот шестгодишен пре стој во земјава важеше за една од најомразените лично сти од страна на власта поради својот критички став за потезите што ги влечеше Владата на Груевски. Таквиот однос резултира со тоа што при неговото заминување никој од Владата не го прими на проштална средба, што е редовна дипломат ска практика за земјата-домаќин.


АКТУЕЛНО

Понеделник, 19 ноември 2012 година

5

ШЕХТАНСКИ БАРА ПОЛИЦИЈАТА ДА БИДЕ ПОЕФИКАСНА

Јанкуловска да го симне албанското знаме Лидерот на ДУИ во саботата во Кичево постави шестметарско албанско знаме на 33-метарски јарбол

П

Тони АНГЕЛОВСКИ

олицијата треба да реагира и да го тргне шестметарското албанско знаме од Кичево, вели директорот на Инспекторатот за локална самоуправа, Ванчо Шехтански, откако во саботата лидерот на ДУИ, Али Ахмети, го постави знамето во Кичево и порача дека никој не смее да го допре. Министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска, пак, вчера на новинарско прашање одговори дека нема информација за поставувањето на знамето и затоа не може да реагира. - Доколку се по стави знаме на туѓа држава, се знае дека тоа е работа на МВР. Полицијата треба да си ја врши работата за која ја плаќаме. Ние како Инспекторат ре агираме доколку има одлука на некој општински совет или друга институција. Но, во овој случај, тоа е работа на полицијата која треба да биде поефикасна за вакви случаи - вели Шехтански.

Ванчо Шехтански

Знамето со јарбол висок 33 метри беше поставено во чест на прославата на стогодишнината од албанската независност и знаме, а по тој повод лидерот на ДУИ одржа и говор, во кој истакна дека нема да дозволи ниту една црна рака до го допре албанското знаме. На настанот присуствуваше и албанскиот амбасадор во Македонија, Арбен Чејку. По по ставувањето на знамето следеа многу ре акции. Од Светскиот македонски конгрес велат дека се работи за класична провокација од Албанците кон Македонците. - Кревањето на шестметарско државно знаме на Албанија на 33-метарски јарбол во Кичево во присуство на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, и на албанскиот амбасадор во Македонија, Арбен Чејку, прет ставува провокација против толеранцијата и коегзистенцијата. Законот за територијалната организација на локалната самоуправа не значи освојување територии,

Гордана Јанкуловска

туку ефикасна локална власт еднаква за сите граѓани во општината, независно од нивното етничко потекло и верско уверување. Очигледно, демонстрацијата на доминација е продолжение на реториката на Али Ахмети меѓу Албанците во Швајцарија во поканата за учество на претстојните локални избори, дека Кичево е освоено и албанско - велат од Светскиот македонски конгрес. Од оваа организација сметаат дека промоцијата на албан-

ското знаме во Кичево е во спротивност на Законот за знамињата на заедниците во Република Македонија, кои секогаш мора да се употребуваат заедно со државното знаме на Република Македонија и во димензии помали за една третина. Од СМК ја осудуваат и изјавата на албанскиот амбасадор во Македонија, Арбен Чејку, кој го поздравил по ставувањето на албанското знаме во Кичево „на албанска територија“.

Тодор Петров


6

АКТУЕЛНО

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ИНТЕРВЈУ НА ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ЗА РАДИО „СЛОБОДНА ЕВРОПА“

ВМРО-ДПМНЕ е идеологија што не постои

З

а луѓето кои денес раководат со ВМРО-ДПМНЕ знам многу лични работи и многу пикантерии, меѓутоа не сакам и не е мој стил да одам во таа насока, освен ако директно не бидам нападнат и тогаш ќе мора да вратам со конкретни настани. Ќе ве потсетам, за жал, само на еден последен напад на господинот Бошковски, кога се обиде да ме нападне, па враќањето мислам му беше многу непријатно. Ова го изјавува лидерот на ВМРО-НП, Љубчо Георгиевски, во интервју за радио „Слободна Европа“. Тој вели дека неговиот личен мотив за пресметка е уште поголем кон Црвенковски, отколку кон Груевски. Сепак додава: - Сметам дека ВМРОДПМНЕ е мој личен пораз, тоа е идеологија што не по стои, тоа е партија која лажно се претставува и едно ставно се чувствувам одговорен таа позиција на ВМРО-ДПМНЕ да ја разобличувам до крај. На пра ша ње то да ли мис ли де ка опо зи ци ската ко а ли ци ја може да го реши спорот за името, Ге ор ги евски ве ли де ка цр -

вените линии на неговата партија за решавање на спорот за името се оние кои до сега се добро ис црта ни - ма кедон ски от ја зик, пра ша ње то на ма кедон ската нација. - Основната работа од која треба да се почне е што владата на Република Македонија конечно треба да пре сече за кое име разговара, за која додавка, дали за Горна или за Северна му сугерира Георгиевски на актуелниот премиер. На прашањето: За Вас сè уште голем предизвик за државата остануваат меѓуетничките одно си, меѓутоа Вие не се покажавте многу вешт во нивното разрешување, освен тоа сè уште по стојат тие контроверзни тези што ги изне сувавте во јавно ста за размена на територии, Георгиевски одговара: - Веќе нема про ект „размена на те ри то рии“, се га има „учете албански јазик ако сакате да имате ид ни на во Ре публи ка Ма кедо ни ја“. Тоа го збо ру вам не кол ку пати, тоа го зборувам и симболично, меѓутоа сметам дека и ре ално е така. Мис лам де ка еден од нај голе ми те хен ди ке пи на ма -

кедонскиот народ во оваа заедничка држава е што Албанците ни го знаат јазикот, а ние не им го зна ме. Тоа е ре ал но ста. Ние мо ра да се на вик не ме да жи ве е ме со Ал бан ци те, ние мо ра да се од не су ва ме мно гу потолерантно, ние мора да знаеме дека секој споменик изграден на лаж на при каз на пра ви иритација кај Албанците и, за жал, не пра ви ири та ци ја са мо кај Албанците. Јас сметам дека ние ги изгубивме торбешите, Ма кедон ци те мус ли ма ни, во моментот кога почнавме да ја рас ка жу ва ме при каз ната за

античка Македонија, затоа што и тие се најдоа некаде навредени во таа при каз на. Мис лам дека полека, полека ќе ги изгубиме сите внатреетнички заедни ци рас ка жу вај ќи при каз ни за на ше то слав но измис ле но ми нато, а при тоа не гледај ќи дека демографијата нè топи како на род и ка ко на ци ја. Ед но став но, сме там де ка ние жи ве е ме во ед на хип но за и кол ку по бр гу се раз буди ме од таа хип но за, ќе ни би де подо бро – вели Љубчо Георгиевски во ин терв ју то за ра дио „Сло бодна Европа“.

Груевски го ажурираше партиското членство Премиерот и претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, вчера го посети општинскиот комитет на партијата во Кисела Вода и го ажурираше своето членство. - При крај сме со периодот на ажурирање на членството, активност која вторпат ја правиме од основањето на ВМРО-ДПМНЕ до денес. Првпат ја направивме во 2005 година. На крајот на истекот на периодот дојдов и јас да си ја

завршам мојата обврска во општинскиот комитет во Кисела Вода и тоа го направив со задоволство - рече Груевски. Тој оцени дека дека ажурирањето оди одлично, дури и над очекувањата. - Покрај ажурирањето, овој период во партијата пристапени се и голем број нови членови, што за нас е знак дека граѓаните ги препознаваат предностите на политиките кои ги спроведуваме и

заради тоа ни ја даваат својата доверба преку зачленување во нашата партија - рече Груевски. Со целата таа поддршка, истакна Груевски, и на постојните членови кои се ажурираа и на оние кои се новопристапени, верувам дека со уште поголема поддршка ќе можеме да продолжиме напред и да ги оствариме политиките кои ги ветивме на граѓаните, со цел напредок на Македонија и поддршка на многу проекти, како

и подобра иднина за секој граѓанин во државата.


Понеделник, 19 ноември 2012 година

АКТУЕЛНО

7

Црвено-црната алијанса ги вознемири Македонците во Мала Преспа

Т

рие сетина активисти на албанската ултранационалистичка партија Црвено-црна алијанса, со автобус и со возила, заедно со двае сетина албански медиуми, завчера влегле во дворот на општина Пустец, во средното училиште во селото за време на наставата и во повеќе села во областа Мала Преспа. Тие извикувале пароли „Ова е Албанија“, „Надвор од Албанија“, „Ова е албанска земја“, што видно го вознемирило локалното македонско население и учениците во средното училиште. Мета на албанските неофашисти биле сообраќајните знаци и уличните информативни табли, врз кои лепеле налепници со текст „Ова е албанска земја“. - Најостро ја осудуваме ваквата постапка. Целта на неофашистите е јавен притисок и психички терор врз Македонците со навредливи пароли. Заедно со нив беа

дојдени и околу 20 новинарски екипи од Албанија кои ги поддржуваа во овој вандализам - изјави Едмонд Темелко. До поголем инцидент не

СДСМ: Владата нè задолжи со една милијарда евра Според до сега расположливи те ин форма ции, во пер и од од са мо три годи ни, во 2015, 2016 и во 2017 година заедно, ќе мо ра да врати ме долг кон странство поголем од една милијарда евра. Ова е се ри оз но пра ша ње. Вла дата на пре ми е рот Груевски со годи ни безми лос но ги задолжува граѓаните, без притоа точ но да се знае на ме ната на тоа задолжување. Сметката за та квото за дол жу ва ње не из беж но ќе дој де и то гаш ќе се види дека живеењето на кредит што го прави оваа Влада е лажно и изгледа убаво само додека дој де сме тката за вра ќа ње на долговите. Затоа бараме Владата на премиерот Груевски итно да по стапи во согласност со нејзините законски обврски и да ги обнови потребните документи за да знаат граѓаните колкав долг ќе

треба да враќаме во 2014, во 2015, во 2016, во 2017 година итн. Како граѓани на оваа земја имаме право да ја знаеме сметката од владеењето на премиерот Груевски и тоа што поскоро. Да не испадне подоцна исто како со долгот на државата кон фирмите, две и пол години премиерот и министрите го криеја долгот, па после излезе дека не само што има долг, туку тој е во милиони евра и ќе мора со ме сеци да се враќа.

дошло поради воздржано ста на жителите од овој регион и присебно ста на градоначалникот и на одборниците. За овој инцидент се изве стени ОБСЕ и Др-

жавната комисија за антидискриминација и нејзиниот комесар во Албанија, но ре акции и осуда од нивна страна сè уште нема.

Реакција на ВМРО-ДПМНЕ Ма ни пула ци и те и по ли тич ки от мар ке тинг на СДСМ пред јав но ста не можат да ја скри јат ви сти ната, а таа е де ка Ма ке до ни ја е четврта најмалку задолжена зем ја во Евро па. Вла дата на ВМРО-ДПМНЕ и во иднина ќе продол жи со од го вор но водење на фискалната полити ка, со одр жу ва ње на по ни ски ни воа на бу џет ски де фи цит и на др жа вен долг. Ние се гри жи ме за ид ни те ге не ра ции. Ма ке до ни ја е вто ра зем ја во Евро па ко ја нај мал ку ја зго ле ми ла за дол же но ста ме ѓу 2009 и 2012 годи на. Од дру га стра на, ние се која година отплаќаме обврски на ос но ва на прет ход но земени кредити, од претходни вла ди. Во пер и одот од 2007 до 2012 годи на исп лативме речи си 400 ми ли о ни евра, дол го ви кои, глав но,

беа напра ве ни од СДСМ. Ни ско то ни во на за дол же ност е за бе ле же но и по фа ле но од си те ре ле вант ни ин сти ту ции, ка ко Свет ска бан ка, ММФ, кре дит ни те аген ции „Фич“ и „Стан дард енд Пурс“ и дру ги. Единс тве ни те кои не го приз на ва ат овој факт се Зо ран Јо ва новски и СДСМ.


8

АКТУЕЛНО

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Работодавци го изигрувале законот за минимална плата

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА С

Годин жртви

Г

Работодавци во две дејно сти во три региони во земјава не го почитува ле законот за исплата на минимална плата, плаќајќи им на работниците за скратено работно време иако работеле полно и терајќи ги да им дадат овластувања да ја повлечат нивната плата и потоа да им исплатат пониски примања од законски предвидените. - Тоа е злоупотреба на работникот и е незаконски. Ова е исклучитено непопуларна појава за која до сега нема до ставени дојави или пријави до Инспекторатот за труд, но факт е дека проблемот по стои - истакна на вчерашната пресконференција министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски. Тој информира дека Инспекторатот за труд направил акциски план за вршење контроли за обврзниците кои имаат вработено работници на скратено време за да утврдат дали тие навистина работат со неполно работно време или, пак, овој институт се користи за да се избегне исплатата на минималната плата. - Апелирам до сите работодавци да не се доведуваат во искушение и да не се обидуваат да ги изиграат законите бидејќи последиците за нив како правни субјекти можат да бидат долгорочни. Од дру-

га страна, секое непочитување на правата на работниците подразбира и непочитување на човековите права. Ние ќе бидеме безмилосни кон злоупотребувачите и нема да дозволиме некој да профитира врз грбот на работникот рече Ристовски. Министерот ги повика сите работници кои имаат сознанија за вакви неправилно сти или, пак, се лично засегнати од нив да пријават во Министерството на бројот 15131 или во Управата за јавни приходи на 198. Најави дека ќе се по стапува по секоја пријава, а пријавувачот може да остане анонимен. Директорот на УЈП, Горан Трајковски, појасни дека случајот на повлекување на платата и исплата на пониска има елементи од кривично дело од стилот на уцена, подведување, бидејќи, како што рече, кога доаѓа до регуларна исплата на платата, работникот е условен да се врати следниот ден на работно ме сто доколку во кеш депонира кај работодавецот одредена сума пари. - Во одредени случаи, на ова му е дадена и правна рамка, при што работниците со работодавецот, надвор од договорот за работен однос, имаат склучено договор за позајмици. Во овој правец апе-

лирам до работниците дека Законот за персона лен данок на доход препознава јасно категорија на потекло на имот без разлика што таа е покриена со правен акт договор меѓу две лица, согласно Законот за јавни облигации, позајмица може да даде оној кој е во добра економска кондиција. Законот за даночна по стапка дава можност ваквите договори да ги сметаме за привидни правни зделки за даночни цели и лицата кои склучиле се изложуваат на ризик да бидат оданочени со 70 проценти на дадената позајмица, а примателот да биде подведен под категорија неовластено стекнување приходи - рече Трајковски. Во Македонија минималната плата е утврдена во 2011 година, а почна да се преминува во 2012 година. Таа изне сува 8.050 денари. За непочитување на законот за минимална плата предвидени се глоби во износ од 6.000 до 7.000 евра ако работодавец не му исплати на работникот минимална плата, а 3.000 до 4.000 евра за одговорното лице. За непочитување на работното време на работникот согласно договорот предвидени се казни од 2.000 до 3.000 евра за работодавецот и од 1.000 до 2.000 евра за одговорното лице.

одинава постои сосема благо намалување на жртвите од сообраќајни несреќи, но тоа не смее да биде причина за опуштање и за убедување дека состојбите во сообраќајот се добри. Напротив, состојбите се загрижувачки, истакна министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, на денешното панел-советување по повод Светскиот ден за сеќавање на жртвите од сообраќајни несреќи. - Бројот на повредени и на загинати лица на патиштата во Република Македонија годинава е за шест отсто помал во однос на лани. Во изминатите девет месеци бројот на сообраќајни незгоди во кои имало повредени лица изне сува 3.069, а 100 учесници во сообраќајот го загубиле животот, за разлика од истиот период минатата година кога во 3.261 незгода загинале 113 лица - рече Јанкулоска. Активно стите што Министерството ги презема во континуитет, според неа, барем во еден дел придонеле за намалување на жртвите во сообраќајот, односно за подобрување на со стојбите. Денешниот ден, додаде, е по светен на нашата должност по стојано, упорно и сеопфатно да се трудиме да ги минимизираме шансите за таквите ненадоместливи загуби. - Сите ние како учесници во сообраќајот, без разлика во која улога се наоѓаме, за време на нашето учество треба да се однесуваме совесно, да ги почитуваме правилата и прописите за да дадеме сопствен придонес сообраќајот да биде побезбеден, бидејќи тоа е еден неизбежен дел од нашето секојдневно живеење - нагласи министерката. Јанкуло ска информира дека Владата презема активно сти за воведување на европскиот теле-


Понеделник, 19 ноември 2012 година

АКТУЕЛНО

9

СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА СЕЌАВАЊЕ НА ЖРТВИТЕ ОД СООБРАЌАЈНИ НЕСРЕЌИ

нава се намалени ите во сообраќајките Во изминатите девет месеци бројот на сообраќајни незгоди во кои имало повредени лица изнесува 3.069, а 100 учесници во сообраќајот го загубиле животот, за разлика од истиот период минатата година кога во 3.261 незгода загинале 113 лица

фонски број 112 и очекува дека практичното воведување на линијата ќе биде наскоро. Направена е студија за оправданост, лоцирани се центрите, Скопје, Прилеп и Штип од каде оперативно ќе се покрива целата територија на Република Македонија, а поставени се и рамките за практично воведување на линијата. - Верувам дека со новиот систем поврзан со бројот 112 уште повеќе ќе се засили институционалната ажурност и ефикасност во дејствувањето. Според својата оперативно-техничка поставеност, 112 ќе има далеку поквалитетни перформанси во поглед на комуникациската до стапност, идентификација на локацијата, односно ме стото на настанот, сè до динамичниот и брз одговор на повикот за помош - подвлече Јанкулоска.

Ресорната министерка најави дека и по пуштањето на линијата 112 во употреба, бројот 192 ќе продолжи да функционира бидејќи, како што рече, има определени изве стувања кои се одне суваат само на полициски работи. - Секоја ситуација за која е потребна реакција на полицијата и на други институции не спаѓа во делот на итните ситуации каде што е потребна координација на повеќе служби и брза и итна интервенција за што ќе биде наменета линијата 112 - појасни Јанкулоска. Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот (РСБСП), кој е и организатор на панел-советувањето по светено на „Ефикасноста на системот за интервенции по сообраќајна несреќа, перспективи и функцио-

налност на системот 112“, има мисија со сите можни механизми да работи на унапредување на

безбедно ста во сообраќајот на патиштата во Македонија, истакна претседателот Никола Ангеловски. Во спомен на Денот на жртвите од сообраќајни не среќи, тој рече дека одлучиле да разговараат за подобрување на мерките на интервенција непо средно по незгодата, односно за мерката 7 препорачана во Националната стратегија. - Мерката 7.1 бара подобрување на мерките за интервенции непо средно по незгодата преку едукација за соодветно однесување на учесниците во сообраќајот по сообраќајна незгода преку пласирање информации во медиумите за неопходноста и начините на давање прва помош, едукација за прва помош во основните училишта, обука на сите учесници во сообраќајот заради подобрување на одне сувањето по сообраќајни незгоди... - рече Ангеловски. Втора важна област, според него, е брза и ефикасна пристапност на сите тела од центарот за итни повици 112 во областа на инцидентот.


10

АКТУЕЛНО

Груевски најави нова инвестиција со 500 вработувања

Нова инве стиција која ќе отвори 500 работни ме ста во внатрешно ста на земјава, најави премиерот Никола Груевски. Тој, по ажурирањето на партиското членство во општинскиот комитет на ВМРОДПМНЕ во Кисела Вода, рече дека објавата за новата инве стиција треба да ја каже инве ститорот, како што се практикува во бизнисот. - Се работи за инве стиција која ќе овозможи најмалку 500 директни вработувања, а има можност за уште една та-

ква инве стиција во внатрешно ста на Македонија од областа на производството. Се надевам дека наредниот месец инве ститорот ќе ја објави и ќе ги каже дета лите - нагласи Груевски. Претседателот на Владата по сочи дека во завршна фаза е но сењето одлуки за уште неколку други инве стиции. - Има уште неколку кои се во завршна фаза за но сење одлуки од неколку други производни капацитети на друг тип инве стиции - рече Груевски.

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ТРЕТПАТ ФЕСТИВАЛ НА МЛАДО ВИНО В

Со „ѕвезди ќе се освој

Љ

убителите на врвно вино имаа уникатна можност да дегустираат и да уживаат во младото вино од последната берба од 2012 година на Винарската визба „Тиквеш“ во Кавадарци, во рамките на Фе стивалот на младо вино. На овој настан што годинава се одржува третпат во Кавадарци, првпат се отвораат бочвите и се вкусува и дегустира виното од новата берба. Годинава присутните имаа можност да ги вкусат „ѕвездите на годината“ вината од сортите темјаника, вранец, шардоне и мерло. Во ВВ „Тиквеш“ очекуваат дека токму овие вина ќе бидат адутите на визбата во натамошното освојување на нови пазари

и во зајакнување на позициите на по стојните. - Градењето на винската култура е предуслов за создавање силни вински марки и нивно позиционирање на странските и на домашниот пазар. Преку Фе стивалот на младо вино се збогатува винската култура и се промовира значењето на проце сот на создавање на врвно вино во насока на популаризирање и на подигнување на стандардите во македонската винска индустрија. „Тиквеш“ како најголема винска визба и понатаму ќе дава значаен придонес во овој процес - изјави Игор Илиевски, генерален директор на ВВ „Тиквеш“. Фе стива лот на младо вино за ВВ „Тиквеш“ е значаен и поради фактот што токму на овој


Понеделник, 19 ноември 2012 година

АКТУЕЛНО

11

ВО ВИНАРСКАТА ВИЗБА „ТИКВЕШ“ ВО КАВАДАРЦИ

ите на годината“ јуваат нови пазари

настан во изминатите две години беа промовирани црвените вина „бела вода“ и „вранец спешал селекшн“, кои добија две исклучителни оценки од Роберт Паркер, најреномираниот свет ски вински критичар, по што следеше нивно пласирање на американскиот пазар и тоа во висококонкурентниот сегмент на хотели-ре сторани и кафулиња („Хо-Ре-Ка“). По успешниот настап на американскиот пазар, ВВ „Тиквеш“ интензивно работи и на пробив на нови пазари, а наскоро се очекува и успешен пласман на неколку значајни пазари со што дополнително ќе се отворат можно сти за вината на компанијата, но и за македонските вина воопшто. „Тиквеш“ како водечка винарска визба во регионот и во следниот период ќе работи на подигнување на винската култура и на градење на имиџот на Македонија како винска земја.


12

СКОПЈЕ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ПРОМОВИРАНА ИНИЦИЈАТИВАТА „ЗДРУЖЕНИ СОСЕДИ МААЛО УРЕДУВААТ“

Ниедна зграда не е осамен остров

П

илот-акции на пет локации во Скопје, анимација на заедниците на сопственици преку „Фејсбук“ и преку другите социјални мрежи, преглед на добри практики кај нас и во светот, интервенции во про сторот, изработка на адресар на заедници на сопственици и на водич „Здружени со седи маало уредуваат“, се планираните активно сти што ќе се реализираат во рамките на истоимениот проект. Ова во саботата, на промоцијата на иницијативата „Здружени соседи маало уредуваат“, во Домот на АРМ, го истакна Соња Дамчевска, претседателка на здружението на граѓани „Коалиција за одржлив развој“ – КОР. - Идејата за овој проект произлезе од Законот за домување. Во практика, повеќето станари по инерција го плаќаат месечниот надомест за одржување на зградата, несвесни за можноста што им ја нуди законот - изјави Дамчевска од КОР. Таа најави дека ќе се одржат и три последователни работилници со заедниците на сопственици – „Смисли – подготви – спроведи“. Заедниците, пак, ќе бидат избрани по принципот „кој прв се пријави“. Целта на проектот е да им се помогне на сложните соседи да станат уште посложни, а оние помалку сложните да ги поттикне да се здружат за полесно да ги решаваат проблемите околу одржливо ста на зградите, како и да

покренуваат иницијативи за попријатен заеднички живот во урбаните заедници. - Придобивките од сево ова се избор на човечки ресурси, поголем изглед за успех, поттик за волонтерско работење и солидарност меѓу заедниците на сопственици и на станарите. Ниедна зграда и соседство не е остров сам за себе - дообјасни Дамчевска. Кристина Дикинсон од фондацијата „Веритас спирити“ смета дека само со ангажман на сите станари од една зграда може да се постигнат резултати. За тоа, прво треба да се поттикне чувството на припадност, а не да се очекува некој друг да преземе иницијатива и да ја заврши работата. Во тој контекст посо-

чи на позитивни примери од британското искуство. - Кога чувствуваш дека нешто е твое, тогаш си поодговорен и се грижиш за заедничките простории, за околината на зградата. Свесни сме дека иницијативата тешко ќе продира, но за сè е потребна идеја и желба за работа - нагласи Дикинсон. Заедниците на сопственици, како правен субјект, не знаат дека законот ги третира како граѓански облик на здружување, им дава можност за поврзување, па дури и за формирање асоцијација, со што тие добиваат поголема сила за остварување на своите права. - На пример, членот 58 од Законот за домување вели дека заедниците на сопственици се

непрофитни организации, можат да остваруваат приход, но не и да го делат како профит. Нема зграда во која наплатата за ме сечно одржување не е проблем. Со оваа иницијатива се отвора можност, преку здружување на повеќе заедници, да се бараат средства од разни донатори или од општините, за поголеми зафати, како што е реновирање на фасадите. Зашто, многу е поинаку ако се настапи здружено, отколку како поединец - изјави Сашо Ивановски, претседател на заедницата на сопственици од улица Волгоградска број 5. Присутните на промоцијата се сложија дека иницијативата е оригинална затоа што на тој начин ќе се пронајде форма за обединување на заедниците. Воедно, додаваат, колку повеќе ќе се прошири оваа идеја, толку поголемо ќе биде нејзиното значење. Односно, масовно ста ќе поттикне акција и со седствата ќе се претворат во поубави места за живеење. Но сител на иницијативата „Здружени соседи маало уредуваат“, поддржана од Проектот на УСАИД за граѓанско општество, кој го спроведува Фондацијата отворено општество – Македонија, е здружението на граѓани „Коалиција за одржлив развој“ – КОР од Скопје. Партнери во реализацијата на проектот се и фондацијата „Веритас спирити“ и заедницата на сопственици од улица Волгоградска бр. 5 во Скопје.


Понеделник, 19 ноември 2012 година

СКОПЈЕ

13

Во употреба Домот на културата „Илинден“

Се уредува улицата Киро Крстевски-Платник

Општина Центар почна со поправка на улицата Киро Крстевски-Платник, која се наоѓа во близина на Средното уметничко училиште „Лазар Личеноски“. Ќе се изврши комплетна реконструкција која опфаќа гребење на стариот асфалт и замена со нов во должина од 300 метри, ќе се постават нови тротоари и улично осветлување. Се планира работите да завршат за 30 дена. Од Центар апелираат граѓаните да имаат трпение и што е можно помалку да го користат

овој дел за паркирање. Во овој регион, зад ТЦ „Буњаковец“, досега се реконструираа улиците Рајко Жинзифов во должина од 500 метри и со ширина 15 метри, 9 Мај, на која покрај реконструкција на коловозот се изврши и изведба на водоводна мрежа во соработка со ЈП „Водовод и канализација“, како и улиците Борка Талески, Христо Смирненски, Васил Стефановски и Петар Поп-Арсов. Во моментов се изведува реконструкција на улицата Иван Милутиновиќ.

Домот на култура „Илинден“, кој деновиве е свечено пуштен во употреба, се про стира на површина од 900 квадратни метри и е изграден според сите светски стандарди. Располага со галерија за ликовни изложби, сала за приеми и за одржување свечени настани, сала за кино-проекции, театарски претстави и за фолклорни манифе стации, конференциски сали, сали за семинари и за работилници, сала за венчавки, информа-

тички центар, општинска библиотека, како и со простории за здруженија и за невладини организации. Инвестицијата во овој капитален објект е 500.000 евра, од кои 200.000 евра се дел од проектот финансиран од страна на Европската Унија „Општински награди“, за наградата што Општина Илинден ја освои за Локален економски развој, а 300.000 евра се од буџетот на Општина Илинден.

Нова градинка во Реонски центар Аеродром Во Реонскиот центар Аеродром ќе почне со работа новата градинка „Сонце“, во која ќе бидат згрижени 200 деца од предучилишна возраст. Новата градинка се наоѓа во со став на градинката „Буба Мара“. Одлуката за утврдување на името на новата детска градинка во Реонски центар Аеродром, која е во завршна фаза на изградба, е доне сена на последната седница на Советот, информира општина Аеродром.


14

МАКЕДОНИЈА

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ОХРИД

Соработка со младите од Поградец

Дваесет ученици од Охрид и од албанскиот град Поградец учествуваат во едукативниот семинар за интеркултурен дијалог што во организација на Младинскиот совет викендов се одржа во Охрид. Активностите се дел од поширок проект „Преку езерото“ за креирање на погранична интеркултурна стратегија, насочен кон запознавање на младите со основните значења на поимите култура, интеркултура и мултикултура, запознавање со концептите на правната држава и владеењето на правото, демократијата и човековите права, но и во насока на надминување на стереотипите и на предрасудите. Младите опфатени во проектот во соработка со претставници на институции, организации и индивидуалци, ќе изготват документ што ќе придонесе за подобрување на интеркултурната соработка во двете општини. Се очекува стратегијата да биде изготвена до март идната година и таа да биде усвоена од локалните самоуправи на Охрид и на Поградец.

ТЕТОВО

ПРИЛЕП

Бандера „по глава на жител“ Штрајк во „Еурокомпозит“

Нава лени столбови, кабли кои висат само на неколку метри над тротоарите и над улиците, отворени шахти. Ова е сликата во Тетово, а пешаците и возачите се чувствуваат небезбедни поради негрижата на компаниите и на претпријатијата, кои не ги заменуваат старите изгниени столбови со нови, а ретко која шахта од под земните инста лации и водоводни мрежи е затворена. Граѓаните неколкупати интервенира ле до надлежните превентивно да дејствуваат за да не дојде до не сакани последици, но безуспешно. Љупчо Раде ски од Тетово ваквата негрижа на институциите и на компаниите скапо ја плати. Додека низ градот го возел сво ето возило, штотуку купено од авто салон, врз него паднал столб на „Македонски

телеком“ при што добил повреда на главата, а на автомобилот му била причинета огромна материјална штета. Раде ски вели дека се намачил додека стапил во контакт со правната служба на „Македонски телеком“, од каде му понудиле минимална отштета, како што вели тој, пари доволни само да го нашминка својот автомобил. Раде ски правдата ќе ја бара по судски пат, но апелира секој да си пре земе одговорност и да се санираат итно сите недо статоци низ градот за да се спречат трагедии поголеми од неговата.

Вработените од прилепската наменска фабрика „Еурокомпозит“, една од четирите државни загубари, одржаа мирен штрајк, барајќи ги заостанатите плати и решавање на статусот на фирмата која има 390 вработени. Штрајкувачите упатија апел до министерствата за внатрешни работи и за одбрана, како едни од најголемите клиенти на оваа фабрика, да склучат деловни договори за да можат да продолжат со работа. - Со години вработените се во неизвесност. Имаше најави дека фирмата ќе биде продадена на тендер, но тоа не се случи. Штрајкот нема да го прекинеме сè додека не ни ги исплатат заостанатите плати што ги бараме, а веќе се соочуваме со големи социјални и здравствени проблеми - изјави Бранко Чатлески, претседател на синдикалната организација на фабриката. Новиот тендер за овој загубар ќе биде објавен до крајот на месецов.

Првиот пропадна пред две години. Раководство вели дека интерес имало од неколку компании од Англија, Бугарија, Холандија и од САД. Моментално „Еурокомпозит“ работи со 30 отсто од целокупниот капацитет и се надева да земе нешто од трите тендери од Министерството за одбрана, кои се во тек, а се со вкупна вредност од 34 милиони денари. Р.Аризанкоски


Понеделник, 19 ноември 2012 година

МАКЕДОНИЈА

15

ВЕЛЕС

Ќе се гради студентски кампус

Прет став ни ци на ин ди ската ком па ни ја „ЦЕЛ Пвт Лтд“, за ед но со екс перти од Ве ли ка Бри та ни ја и од Се вер на Аме ри ка, ви кен дов ја по се ти ја ло ка ци јата ко ја Ма ке до ни ја ја нуди за из град ба на студент ски кам пус. Пр вич ни те впечато ци се по зи тив ни. Ре ал ни се шан си те Ве лес да ста не уни вер зи тет ски цен тар. - Ова е мно гу ин те ре сен про ект и мож но е да привлече многу високи школски установи. Ло ка ци јата е пре крас на. Мно гу е важ на и под др шката која ја добиваме од централната и од ло кал ната власт. Што се од не су ва до мо јата ком па нија, нашата цел е да придоне се ме во раз во јот на оваа зо на и овој про е ктот да ус пее - рече Мар тин Ло киќ од Ве ли ка Бри та ни ја. Со вет ни кот за раз вој на уни вер зи те ти во САД, Ри чард Колинс, ве ли де ка

до вол ни Ма ке до ни ја и Ве лес да пре рас нат во бал кан ски уни вер зи тет ски цен тар. Пр вич ни те на цр ти по ка жу ва ат де ка овој кам пус може да се проте га на 70 хе кта ри др жав но гра деж но зем ји ште. Не ма рок до ко га ин ве сти то рот тре ба да се изјасни да ли ја одбрал оваа ло ка ци ја за ин ве сти ра ње, но се на де ва ме де ка на ско ро ќе има ме по зи тив ни ин форма ции. Тоа мно гу би значе ло за ло кал ната еко номи ја - из ја ви Го ран Пе тров, гра до начал ник на Ве лес.

бил на мно гу ме ѓу на род ни ло ка ции и де ка оваа има из во нред ни ус ло ви. - Со нетрпение очекувам да ви дам ка ко ќе се ре а ли зи ра овој про ект - дода де Ко линс, со вет ни кот за раз вој на уни вер зи те ти САД. Спо ред Го ран Пе тров, гра до начал ни кот на Ве лес, овој

про ект би значел мно гу за ло кал ната еко номи ја. - Го сти ни се по голе ма гру па ин ве сти то ри на кои за ед но со на ши те промо то ри им ја прет ста ву ва ме ло ка ци јата на ко ја би може ле да ин ве сти ра ат во из град ба на уни вер зи тет ски цен тар. Си те ус ло ви кои ги по нудивме сме там де ка се


16

КОЛУМНА

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Бедата на една логика

П

Нијази МУХАМЕДИ

ишувачите на друмувањата на Бранко опозиционерот по владателската колесница пак ги смешаа нештата и зборовите. Бранковото зборување во кошмарски приказни, за да не личи како зборување во приказни како во Евангелието по Матеја, едни пишувачи го опишуваат според изветвените приказни на едно одлетано време со ветерот на едно невреме. Мислејќи дека сега му е мајката за да го зберат народецот да ја следи неговата возматена сезона, се нафатиле да ја прикажуваат во поинакви приказни неговата логика, а тоа следи откако опозиционерот думал и шестал да ја разбере нескончливата магија што го но си на изборни победи Грујо премиерот. И место да им го преправат неговото чудно опозиционерско зборување, односно неговото чудно зборување во приказни, пишувачите внесуваат пак нова бркотија, а народецот, мачно изморен од неговото зборување во приказни и во неприказни, тоа, пак, може погрешно да го сфати, исто како што според својот опит народецот не ги сфаќа оние што по друм одат, а за друм прашуваат! И едни пишувачи на говорните бркотии на Бранко опозиционерот, изгледа без да думаат и ше стаат поинаку од него, ја пофалија веќе неговата јасна бркотија како јасна логика и тоа сама по себе ќе биде сфатена и од ѕвездата на среќата која, отсеДневниот весник „Ден“ е отворен за различни мислења, но се оградува од ставовите на колумнистите

га па понатаму, ќе почне да се движи кон неговата победа, овој кој не ги читал, односно не сака да ги чита и да ги прашува ѕвездите, а оние право да му кажат што магија ја фатила неговата партија која веќе дванаесет пролети и тринае сет есени ниту станува, ниту умира. Да ги чита и да ги прашува ѕвездите, па и неговите пишувачи, од тоа што го нашло неговата партија, дали од минатите антички или од сегашните индиски магии на Грујо премиерот, или од своите минати јасни бркотии, или од сегашните збркани логики...? Кога кај едни пишувачи се мешаат две извртени значења на едно исто говорење, значи кога се мешаат јасната бркотија со збрканата логика, тоа не вреди за сожалување, како би велел и сега неинаку од тоа како што го велел во свое време французинот Блез Паскал. Па, замислете сега: овој опозиционер еднаш настојчиво бара да се вози заедно во „патриотската колесница“ на Грујо премиерот, другпат на народецот му вели дека е тоа измама, односно дека „патриотско говорење и работење на Грујо премиерот е лага“ ,исто онака како што и неговиот „патриотски грабеж на народецот и на

државава“ бил лага што ја измислиле „непатриотските“ весници..! Овој опозиционер „заедно и цврсто со најтесното раководство“ патриотски бара од Грујо премиерот меѓусебно, заемно, да го споделат „патриотизмот“ и од два смешани патриотизми, вмровскиот и неговиот коминтеровски, односно „сталинистичко-европскиот патриотизам“, да изведат еден ист и меѓусебно признат патриотизам, не лажен, туку вистински...! И така си мислел, како што ги читаме некои пишувачи, молбено и бедно да му ги „одзема адутите“ на изборните победи на Грујо и да ја придобие наклоно ста на неговата зајдена ѕвезда и месечина...! Вистина чудно говорење: едниот „патриот“, Грујо премиерот, го умолува бедно и чудно да се вози во неговата „патриотска колесница“ другиот „патриота“ го унижува и го „клевети“ дека и тој е лажен „патриот“ и пред Македонците и пред Албанците, и опозиционерот сега „ќе нè убеди и нас Албанците дека тоа е така“. И тоа сега преку своите телевизии на арбанашки и на преку некои други уривани анови на кафанското мнение, кои исто така ноќе му велат дека се на негова страна и го молат да

ги разбере зошто се дење на страната на Грујо, оти со денот се разденува и среќата за спечалење златно азно(пари) од тендерите, а така, наводно, му прават дубара на Грујо да го соборат, наводно, со неговите пари како што тоа му го направиле и нему истите или со нив и некои други, кога со неговите пари го доведоа на власт Грујо...! И упатените во овие дубари велат дека токму така Грујо може да го најде од нив, сега, од оние што еднаш беа на страна на опозиционерот и јадеа, пиеја, грабеа и се фрлеа на село, на државава, а сега се на страна на Грујо и истото го прават врз грбот на народецот. Од нив, велат, ќе го најде Грујо, не од Бранко опозиционерот, кого исто така, да речам уште еднаш па да се сторат двапати, оние го соборија, а не Грујо...!!! Пишувачите на логиката на неговото „ептен патриотско доаѓање“ внесуваат и некои други збрки во „државничките работи“ што ќе ни доведе в ред овој опозиционер кога ќе владее, а посебно во своите дандара-мандара меѓуетнички односи, за да стане поголем патриот од овој Грујо и поголем патриот од Ахмети, кој, велат неговите гласачи, покорно и унижено од некој зорт им го бере гајлето на Македонците, а ги заборави Албанците. Во овој поглед, значи, Бранко опозиционерот веќе кажа дека ќе дојде на ист начин како што еднаш дошол: со „демократски“ походи на Бит-пазар, (а таму е сега бистата на историскиот патриот на Албанците, Хасан Приштина) и тие походи после ги рашири на многу села и градови каде живееја и живеат Албанците, и така дури не дојде Ахмети и фрли топови врз неговите походи и станаа смешана коалициона дружина...! Сфатете, сега, во случај да дојде на власт, зашто од Бит-пазар намислил да го почне „демократскиот поход“ Бранко опозиционерот и неговите пишувачи, кои сè уште се носат со ваква бедна и срамна логика..!


Понеделник, 19 ноември 2012 година

ДОСИЕ

17

Еден загинат и двајца повредени во тешка сообраќајна несреќа

сени во Медицинскиот центар во Гевгелија. Од добиените повреди при не среќата возачот Л.Т. починал во Медицинскиот центар во Гевгелија, додека В.Т. и М.Ш. поради сериозно ста на повредите се пре фрлени на лекување во Клиничкиот центар во Скопје. Увид на ме стото извршиле истражен судија, јавен обвинител и увидна екипа од полициската станица – Валандово.

На локалниот пат меѓу селата Марвинци и Грчиште, на ме стото Градиште, се случила тешка сообраќајна не среќа во која Л.Т. (21) од Грчиште, Валандовско, управувајќи возило „сеат толедо“, најверојатно изгубил контрола, при што излетал од патот во прова лија и удрил во дрво. Во не среќата, со тешки телесни повреди се здобиле сопатничките В.Т. (18) и М.Ш. (19), кои се прене -

Неспортско однесување Ставал кабел за струја и се повредил по одбојкарски натпревар

Од струмичкиот Медицински центар било пријавено дека завчера бил доне сен М. Ѓ. (59) од Струмица со видни повреди на телото. Имено, истиот ден околу 13 часот во село Трново, за да постави електричен кабел од куќата до шталата, сопственост на лицето А.К., М.Ѓ. се качил на дрвен електричен столб што бил поставен до портата од куќата на А.К. Во

еден момент дрвениот столб се откачил од бетонската основа на која бил прицврстен и М.Ѓ. паднал под дрвениот електричен столб, по што бил прене сен во Медицинскиот центар Струмица, каде што му била констатирана тешка телесна повреда и е задржан на лекување. Најверојатно лицата се обиделе на диво да приклучат електрична инсталација.

Завчера околу 17.30 часот, во Тетово, во салата на средното медицинско училиште „Никола Штејн“, по завршување на одбојкарскиот натпревар меѓу екипите на „Лирија“ од Жеровјане и „Синалко“ од Крушево, играчот и капитен на „Синалко“, К.Р., физички бил нападнат од страна на А.Ф., претседател, и С.Ф., играч во „Лирија“, како и од уште едно непознато лице. Имено, кога К.Р. пристапил до делегатот за да го потпише записникот, А.Ф.

му рекол дека не треба тој да потпише и го турнал со двете раце, а во тој момент му се приближил и С.Ф. кој го удрил во пределот на главата. Кога К.Р. се упатил кон соблекувалната, му пришло непознато лице кое исто така го удрило во главата. Од страна на СВР-Тетово биле преземени мерки при што бил утврден идентитетот на непознатото лице. Станува збор за А.Ф. (22) од Жеровјане. Полицијата презема мерки за расчистување на случајот.

Се напиле и почнале да кршат Во кафе-барот „Хемингвеј“ во Охрид лицата Д.М. (32) и Д. Ј. (24) од село Косел, Н.М. (26) од Лешани, В.Ц. (29) и З.Т. (29) од Подмолје, Охридско, откако добро се изнапиле, незадоволни што музиката била исклучена, почнале да фрлаат шишиња и чаши кон шанкот, воедно се заканувале дека ќе ја искршат кафеаната, го растурале и кршеле инвентарот, со што ја загрозиле сигурноста и предизвикале страв и несигурност кај останатите присутни во објектот. Од страна на СВР - Охрид лицата се приведени и против нив е поднесена соодветна пријава.


18

СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

На улица против хомосексуалните бракови

НЕ СТИВНУВААТ РЕАКЦИИТЕ ПО ОСЛО

Дачиќ: Пре има тешки

С

Повеќе од 100.000 луѓе во саботата излегоа на улиците во Лион, Марсеј и во Париз да му кажат „не“ на планот на францускиот претседател Франсоа Оланд да ги легализира истополовите бракови и хомосексуалците да смеат да посвојуваат деца, пренесува францускиот печат. Оланд рече дека ќе го спроведе планот „Брак за сите“ во рок од една година од доаѓањето на власт во мај, но Франција е поделена по тоа прашање поради силното противење на верските лидери, некои политичари и на руралните делови.

На протестот, наречен „Марш за сите“, илјадници луѓе низ цела Франција излегоа облечени во сино, бело и во розово, како симбол на промена во однос на традиционалната француска тробојка. Протестантите носеа пароли: „Еден тато, една мама“, „За дете се потребни мајка и татко, не лажете ги децата“. Според едно неодамнешно истражување, повеќето Французи ги поддржуваат истополовите бракови, додека можноста хомосексуалците да посвојуваат деца ја поддржуваат околу 50 проценти од граѓаните.

рпскиот премиер Ивица Дачиќ истакна дека ослободителната пресуда на хрватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач во Хаг ќе има тешки последици за процесот на помирување во регионот и дека со таа пресуда се потврдени двојните стандарди на тој суд и на меѓународната заедница за злосторствата на просторот на поранешна Југославија. - Како некој да бара од нас да ги осудиме сите злосторства, а другите да не ги осудуваат злосторствата кон српскиот народ – истакна Дачиќ. Тој истакна дека Хашкиот суд може да донесе каква било пресуда, но во аналите на историјата ќе влезе дека два совети од истиот суд донеле две спротивни пресуди. - Очигледно дека пресудата има политички предзнак.Таа имаше цел Хрватска да ја ослободи од одговорноста за направените злосторства врз Србите. Реалноста е сосема поинаква – повеќе од 200.000 Срби се протерани од Хрватска, повеќе илјади се убиени – рече Дачиќ,.Тој додаде дека избира зборови поради Србија, кои поради себе не

би ги избирал. - Тоа нема врска со Хрватска и со хрватскиот народ. Ние со нив треба да градиме коректни односи, но изградбата на добрите односи значи искрено да се тргне понатаму во однос на она што било. Ова ќе создаде темел тие односи низ годините да бидат нарушени, што не е добро за регионот – рече Дачиќ. Српскиот премиер нагласи дека не важат исти правила за Србија и за Хрватска. - Овде изгледа важи легитимно правило: удри по Србите, Срби на врби, и тоа може јавно да се искажува во Хрватска, а нас во Србија нè снимаат со рентген-апарати и практично ни се читаат мислите дали некој од нас симпатизира некој што е во Хаг или не. Не знам со што Србија заслужи вакво нешто и кон што води ова - рече Дачиќ. И додека Белград е бесен и размислува да ја прекине соработката со трибуналот во Хаг, во Хрватска сè уште владее еуфорија. Ослободителната пресуда за генералите, Загреб ја смета како победа за Хрватска, а Готовина и Маркач беа дочекани како херои.

Израел ја гранатира Газа од коп

Израел вчера повторно бомбардираше цели во појасот Газа од копно и од море. Тел Авив воедно се подготвува за копнена операција додека палестинските милитанти возвраќаат со ракетирање на Израел, пренесува „Дојче веле“. Весникот „Хаарец“ објави дека Нетанјаху во телефонски разговор со американскиот претседател Барак Обама и со германската канцеларка Ангела Меркел изјавил дека

Израел е подготвен да ги прекине нападите на појасот Газа доколку истовремено бидат прекинати ракетните напади од Газа врз Израел. Дипломатските напори за смирување на борбите одат преку Египет. Египетскиот претседател Мохамед Морси кој требаше да одржи средба со претставниците од двете страни истакна дека има надеж да се стави крај на огнот. Во меѓувреме воздушните напади

на Израел врз палестинската автономна област, но и ракетирањето на израелската територија од страна на милитантите на Хамас продолжува петти ден по ред. Израелската воена авијација бомбардираше цели за кои се верува дека се упоришта на милитантите во појасот Газа. Најмалку три деца загинале, а 14 Палестинци биле повредени во бомбардирањата во текот на ноќта. Од почетокот на

израелското бомбардирање на Газа загинале најмалку 50 лица, половина од нив цивили. Од друга страна, повеќе од 500 ракети испукани од појасот Газа ја погодија израелската територија, убивајќи притоа три цивили. Три палестински ракети утринава паднаа во пристанишниот град Ашкелон, но нема повредени, соопшти израелската армија. Јужен Израел често е цел на ра-


СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

19

ОБОДУВАЊЕТО НА ГЕНЕРАЛИТЕ ГОТОВИНА И МАРКАЧ

есудата ќе последици

Очигледно дека пресудата има политички предзнак. Таа имаше цел Хрватска да ја ослободи од одговорноста за направените злосторства врз Србите

Анте Готовина и Младен Маркач, кои беа осудени на вкупно 42 години за воени злосторства против српското цивилно население во Kраина, во петокот беа ослободени од речиси сите точки на обвинението што ги одведе пред судот за воени злосторства во Хаг. Тие

беа обвинети за операцијата „Бура”, која беше изведена во средината на 1995 година во областа Српска Kраина, а главна цел беше градот Kнин. Во акцијата на хрватските воени сили имаше 1.960 загинати и исчезнати Срби, од кои 1.205 беа цивили. Од Српска Kраина и

ПРЕКИН НА СОРАБОТКАТА СО ЕУ И СО ХАГ?

По пресудата во Хаг во Србија се одржаа серија протести. Најжестоко беше пред седиштето на мисијата на Европската Унија во Белград каде протестираше националистичкото движење „Двери српске“. Демонстрантите побараа од владата и од претседателот на Србија да го прекине процесот на придружување на Европската Унија и соработката со Хаг. Протестот го обезбедуваа бројни единици на српската жандармерија и мина без инциденти, а неколку демонстранти фрлиле врз зградата на делегацијата на Европската Унија ролни тоалетна хартија. Челниците на „Двери“ бараат да бидат протерани од Србија претставниците на Хашкиот трибунал. - Хашкиот суд е филијала на ЕУ и на Вашингтон и

виновен е за ова што се случува. Од „Двери“ бараат персоналот на Хашкиот суд во Србија да се прогласат на непожелни лица и да бидат протерани од Србија, како и да биде прекинат каков и да е пат на Србија во ЕУ - изјави на протестот пред седиштето на делегацијата на ЕУ во Белград активистот на „Двери српске“, Владан Глишиќ. Претходно во саботата пред канцеларијата на претседателот на Србија протестираа неколку стотици припадници и приврзаници на Српската радикална партија (СРС) на хашкиот обвинет Воислав Шешељ запалувајќи го хрватското знаме, а претседателот Томислав Николиќ, кој по разидувањето со радикалите ја основаше сега владејачката Српска народна партија (СНС), го нарекуваа „предавник“ и „усташ“.

пно и од море кетни напади од појасот Газа. Првата ракета погоди четирикатна станбена зграда во градот Ашкелон. Втората ракета уништи неколку возила паркирани до зградата, а третата била пресретната над Ашкелон од системот за противракетна одбрана „Железна купола“. Најмалку три ракети биле испукани и кон финансиската метропола Тел Авив, но сите проектили биле пресретнати и

уништени од противракетната одбрана „Железна купола“, наведува израелската армија. Според податоците на армијата, од почетокот на операцијата „Столб на одбраната“ во средата погодени се повеќе од 1.000 цели во појасот Газа. Уништено е големо количество ракетни постројки, магацини со оружје, тренинг-центри и пунктови на палестинското движење Хамас.

Kнин беа протерани околу 220.000 Срби. Жалбениот совет на Хашкиот трибунал ги поништи осудувачките пресуди на Готовина и на Маркач за прогон, депортација, убиство, нечовечно постапување, злосторства против човештвото, грабеж на јавен и на приватен имот и кршење на законите и обичаите на војувањето, и им изрече ослободувачка пресуда, која веднаш беше спроведена. По првиот ден минат на слобода, Готовина си купи пршута, ги викна новинарите на кафе и кажа дека сака да едри на море.


20

СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ТОПЕЊЕТО НА МРАЗОТ ГИ ПОДГРЕА ИНТ

Битка за на Арктик

Кога две руски подморници во август 2007 година нурнаа на длабочина од 4.000 метри под Северниот Пол и таму го закачија руското знаме, Русија под водство на Владимир Путин како да излезе од стратешката летаргија во која заспа по распадот на Советскиот Сојуз, пренесува „Политика“. Во април 2010 година, на 60-годишнината на првото спуштање на падобранец на тоа место, руските падобранци скокнаа на Северниот Пол. Тогаш рускиот претседател Дмитриј Медведев го прогласи Арктикот за нова база на руските ресурси за 21 век. Претходно, во 2009 година, Кремљ донесе нов национален стратешки документ за ресурсите и за улогата на војската во нивното чување. Авторот на овој документ, Никола Петрушев, го гледа Арктикот како идно потенцијално бојно поле. А причините се нафтата, гасот, контрола на пловните патишта, битка за

Воз и автобус однесоа 50 деца во смрт

Најмалку 50 деца во саботата загинаа при судир на воз и на автобус во Египет. Лекарите предупредуваат дека бројот на жртвите е можно да се зголеми бидејќи многу од нив се со тешки повреди, пренесува светскиот печат. Тешката сообраќајка доведе и до оставки на египетскиот министер за транспорт Рашад ал Метин и на директорот на Управата на железницата. Во автобусот патувале 60 деца на возраст од четири до шест години

од градинка, кои оделе на организирана екскурзија. - Ни рекоа дека рампата била крената кога автобусот ја минувал пругата и возот удрил во нив - изјави лекарот Мохамед Самир. Автобусот бил удрен од возот во градот Малафут, на 350 километри јужно од Каиро. Претседателот Мохамед Морси по несреќата им нареди на премиерот, на министрите за одбрана и за здравство и на гувернерот на провинцијата Асјут да пружат секаква помош на семејствата на жртвите.

Ломонсовиот гребен. Процените говорат дека Арктикот крие околу 90 милијарди барели нафта и илјадници милијарди кубни метри гас. Речиси 25 проценти од светските резерви на нафта и на гас се наоѓаат на дното на Северното Ледено Море. На Арктикот има и огромни наоѓалишта на железна руда, никел и на цинк, додека на подрачјето меѓу Урал и централен Сибир лежат резерви со околу 90 милијарди барели нафта. Обновеното, но оспоруваното стратешко положување на право на Ломонсовиот гребен, е одраз на јакнењето на Русија како светска суперсила и надмоќната руска позиција како снабдувач на нафта и на гас. Русија докажува дека таа има право над Северниот Пол, односно Ломонсовиот гребен, но истото го тврдат и Канада и Данска. Оној кој ќе успее за себе да го придобие овој дел, добива територија со големина на Франција, Германија и на Италија заедно, односно 1,12 милиони квадратни километри. Токму затоа Русија сега отвора нови големи воени бази на Арктикот. Повторно се активира базата и големиот воен аеродром „Рогачево“ на островот Нова Земја. На подрачјето на Баренцовото Море се отвора базата Нарјан-Мар, а во непосредна близина на Северниот Пол - аеродром со ледена писта од 2.100 метри должина. За таа намена руската армија формираше две специјални арктички бригади, специјализирани за војување на тој простор. За време на Студената војна, областа која се простираше од врвот на Норвешка до Баренцовото Море претставуваше едно од потенцијално главните локации за поморските операции на НАТО. Со промената на геостратегисата слика на светот по крајот на Студената војна, некои Баренцовото Море го изгубија од видот бидејќи руската воена флота дремеше во Мурманск. Но, како последица на климатските промени, значајно се намалува


СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ТЕРЕСИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ СИЛИ

превласт кот површината на арктичката покривка, односно според некои тврдења, таа годишно се намалува за девет проценти. Затоа Северниот Леден Океан може да стане пловен во поголем дел од годината, а со тоа да се зголеми и значењето на Баренцовото Море. Москва најавува формирање на две ударни воени групи на Воената морнарица со носачи на авиони и на хеликоптери токму во тоа подрачје, за заштита на економските интереси и трговски патишта како Севернозападниот премин. Ако тој стане економски одржлив, и патот од источниот брег на САД низ Панамскиот канал се скрати за околу 5.000 километри, тогаш неговото стратешко значење ќе биде големо. Оној кој ќе го контролира тој пат ќе има можност за стратешки уцени. Затоа Канада нарача изградба на осум воени бродови за патрола на Арктикот и ги интензивираше вежбите во оваа област. Од друга страна, за Москва американскиот радар во базата Тула на Гренланд со години е спорен бидејќи го крши советско-американскиот договор од 1972 година во два члена во поглед на антибалистичката одбрана. Во тој контекст, за Русија Арктик се јавува како потенцијален четврти фронт со три директни правци кои од запад, исток и од југ водат кон Москва. Тука се и арктичкиот правец со преминот Беринг и американската воена база на Алјаска. Всушност, со климатските промени и топењето на ледот Беринг станува нов Гибралтар. Поради тоа Русија ја јакне својата најсилна флота – северната, која е стационирана по пристаништата во Мурманск, додека руските авиони сè почесто летаат во близина на штабот на НАТО во Боде во Норвешка. Климата отсекогаш à била сојузник на Русија во војната. Топењето на мразот на Арктикот ја јакне економската и воената моќ на Русија. Останува да видиме кој сака да биде новиот Наполеон или можеби Хитлер.

Од порно-ѕвезда до јавен обвинител

Јавниот обвинител Марк Сабен од американската област Кортланд, во државата Њујорк, призна дека во 70-тите години на 20 век работел како порно-актер под псевдонимот Гас Томас. Сабен воедно призна дека до изборниот ден ги лажел новинарите за своето минато како порно-ѕвезда во 1970-тите. Сабен, како демократ, беше реизбран на 6 ноември, и ги негираше гласините за своето „сомнително“ минато.Сепак, еден видеозапис на „Јутјуб“ на кој е документирана неговата порно-кариера, во комбинација со еден текст во весник, го натерал да признае. Сабен, кој исто така глумел во претстави и во сапунски серии, глумел во наслови како „Длабоко грло 2“, „Развратник“ и „Љубовните вештерки“. Засега не е потврдено дали Сабен планира да даде оставка поради оваа афера.

21

Обама на азиска турнеја Американскиот претседател Барак Обама по обезбедувањето на вториот мандат во Белата куќа се упати на азиска турнеја во рамки на која ќе ги посети Тајланд, Мјанмар и Камбоџа. Тој е првиот американски претседател кој го посетува Мјанмар, поранешна Бурма, а во Камбоџа ќе учествува на источноазиски самит. Обама реши да го посети Мјанмар откако претседателот Теин

Сеин ја почна демократизацијата на земјата ослободувајќи стотици политички затвореници. Освен со него, таму Обама се среќава и со Аунг Сан Су Чи, добитничка на Нобеловата награда за мир. Таа 15 години престојувала во куќен притвор. Властите дозволија нејзината Национална лига за демократија во април да учествува на парламентарни избори.

„Мала прачка“ за концентрација

Малакамб е древен индиски спорт кој некогаш служел како дополнителна вежба за борење, но денес се тренира како посебен спорт. Неговиот назив е кованица од зборовите „мала“ што значи спортист и „камба“ што значи прачка. Спортистите изведуваат низа јога и гимнастички положби, висејќи на јаже или држејќи се за прачка. Тие што се занимаваат со овој спорт велат дека е корисен за здравјето и за физичката кондиција, но и дека ја јакне концентрацијата.


22

СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ГЕРМАНСКИ СОЦИОЛОГ ЗА КРИЗАТА НА ЕВРОТО И ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Балканскиот авторитаризам

В

о југоисточна Европа постои традицијата на специфичен авторитаризам или австроклерикален фашизам, којшто се забележува во најмалку пет земји: Австрија, Унгарија, Романија, Бугарија и Грција. Европската Унија треба да го контролира и да му се спротистави, тврди германски социолог Клаус Офе. - Да, тоа е така. Меѓутоа ние требаше да го предвидиме. Очигледно беа направени многу грешки - вели Офе за „Кориере дела сера“.Тој воедно ја коментира несинхронизраноста меѓу единствената европска валута и суверенитетот на членки на европската монетарна унија. Според него, погрешен е обемот на самата еврозона. -Државите со различни капацитети за производство и со различни цени на трудот не можат да имаа една и иста валута затоа што губитниците ќе губат уште повеќе, а победниците ќе победуваат уште повеќе. Германија, Холандија, Финска, Луксембург и другите земји имаат историски предности во споредба со јужните земји коишто неизбежно ќе бидат меѓу губитниците – вели германскиот социолог. Вториот проблем е во даночната и социјална политика.

Државите со различни капацитети за производство и со различни цени на трудот не можат да имаа една и иста валута затоа што губитниците ќе губат уште повеќе, а победниците ќе победуваат уште повеќе, вели Клаус Офе

- Втората грешка се состои во тоа што ве веќе лошо исцртаната еврозона, нема единствена даночна и социјална политика. Овој аспект требаше да биде решен уште на самиот почеток. Постојат некои слаби параметри, како, на пример, критериумите од Маастрихт коишто во суштина ништо не регулираат. Тие не можат да го заменат даночниот и социјалниот режим, еднаков за сите земјичленки - дополнува Офе. Тој смета дека демократијата и парламентарните системи се несоодветни за да се направи спротивставување на создадената ситуација. - Кризата ги разурнува клучните елементи на демократијата, зашто нè тера да прибегнуваме кон мерки коишто општественото мнение не ги поддржува. Партиите не успеаја да формираат јавно мислење за тие прашања и сега тие се најдоа на крстосницата или да ги преземат исправните, но непопуларни мерки или, пак, да го сторат тоа што ќе има

поддршка од граѓаните. Од политичка гледна точка, вториот пат води во слепа улица - предупредува Офе. Сепак, тој верува дека еврото ќе закрепне. - Верувам дека на крајот од краиштата еврото ќе закрепне и веројатно Грција ќе остане во еврозоната. Но еврото ќе заздрави само по технократски пат, па затоа антиевропски настроените и крајно десно ориентирани групи зајакнуваат насекаде. Пред десет години напишав дека идејата за единствена Европа ја губи поддршката, дека нејзините основи постепено се поткопуваат, а нови длабоки причини за зачувувањето на Европската Унија не постојат. Тоа е затворен круг кој никој не може да го прекине – вели Офе. Морничавото сценарио, коешто го предвидува Офе, е поврзано со појавата на авторитарната форма на управување, којашто постоеше уште пред 30 години. - Ја нарекувам австроклери-

кален фашизам во група од најмалку пет земји: Австрија, Унгарија, Романија, Бугарија и Грција. Во југоисточна Европа постои традицијата на специфичен авторитаризам. Европската Унија треба да го контролира и да му се спротистави. Тој веќе се етаблираше во Унгарија и во Романија, а постоеше опасност да пушти корени и во Австрија во времето на владеењето на Јерг Хајдер - вели социологот. Сепак, според него, за европските демократи Европа отсекогаш била цивилизациска велесила, којашто ги разбирала, поддржувала и остварувала контрола над патолошките тенденции во историјата. - Европа треба да ги контролира страстите и патологиите на различните земји-членки, поконкретно на Германија. Следствено нам ни е неопходна европска власт, европска влада, нешто од типот на европска федерација, којашто ќе воспостави таква контрола - заклучува социологот.


ДЕН И НОЌ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

23

Во Њујорк отворен клуб под вода

Клуб под вода! Дали некогаш сте виделе или слушнале за такво нешто? Ова, всушност, е еден огромен базен во Њујорк кој е претворен во подводен ноќен клуб. Овој клуб е дизајниран од една компанија што промовира водоотпорни часовници „техномарин“. Пред да влезете во овој клуб, на влезот добивате задолжителна опрема.

Мерлин Монро на насловната страница на „Плејбој“

Првпат по прохибицијата, безбоен„џек даниелс“

Иако ми на ти от август изминаа 50 години од смртта на Мерлин Монро, ликот на оваа икона и натаму живее. Монро, која почина во 36. година од животот, ќе ја краси нас лов на та страница на декемвриското издание на с п и с а н и е то „Плејбој“, што претставуваа соодветен начин на одбележување, бидејќи во 1953 година токму таа беше на насловната страница на првиот број од ова списание. Денес „Плејбој“ ја слави

Вљубениците во вискито, особено љубителите на „џек да ни елс“, од след ната годи на ќе можат да ужи ва ат во нов, безбо ен алкохолен пи ја лок од де сти ле ри јата во Тене си. Последен пат ва кво ви ски би ло пра ве но за вре ме на прохи би ци јата на поче то кот на 20 век. Поз нати от п р о и з во д и тел на ви ски го претставил новиот пијалок кој, спо ред неговиот опис, има сла док и овошен мирис, сил но чув ство на жи т а ри ци те и сув

Монро и нејзината кариера. Фокусот се става на нејзината убавина и моќ, проследено со класичните фотографии од нејзините денови кога била п и н ап - д е војка, па се до фотографиите од нејзините последни денови. Основачот на „Плејбој“, Хју Хефнер се присеќа на оваа ѕвезда. - Таа имаше најголема контрола кога беше гола. Она што за другите прет ставуваше ранливост, за неа беше позиција на моќ - рече Хефнер.

крај на вкусот. Џеф Ар нет, кој е сед ми от „гос подар“ на де сти ле ри јата во Тене си која по стои 146 годи ни, ве ли де ка формулата содр же ла нов и единс твен вкус. Бо јата на ви ски то е ре зул тат на созревањето и че сто може да открие во кој вид буре созревало. Некогаш се користи и карамела за по тем ну ва ње на пијалокот. Новото виски ќе почне да се продава на почетокот на јануари, засега само во САД, и тоа во одредени продавници по цена од 49 долари за шише од 750 ми ли литри. Н.П.


24

ДЕН И НОЌ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Понеделник, 19 ноември 2012 година

25

ДЕН И НОЌ

ИСПОЛНЕТИ ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ОБНОВУВАЊЕ НА НАЈСТАРИОТ ФЕСТИВАЛ ЗА ЗАБАВНА МУЗИКА

Роџер Мур противник на Џејмс Бонд

Британскиот актер Роџер Мур изразил желба да сними уште еден филм за Џејмс Бонд, но овојпат во улога на негативец. Како што пренеле британските медиуми, 85-годишниот актер, кој го глумеше Бонд од 1973 до 1985 година, смета дека би бил совршен непријател на агентот 007. Рекол дека негативците имаат многу подобри реплики и сјајни говори. Мур навел дека Даниел Крег многу му се допаѓа во

улогата на славниот агент, но дека е загрижен поради сè поголемиот број сцени со насилство во филмовите за Бонд. Дури и во времето кога го снимал својот последен филм во улогата на Бонд, „Поглед на убиство“, Мур чувствувал нелагодност што популарниот јунак се обидува да се натпреварува со главните акциони ликови на тоа време, Арнолд Шварценегер и Силве стер Сталоне. Н.П.

Децата на Бред и на Анџелина глумат Децата на Анџелина Џоли и на Бред Пит изгледа решиле да тргнат по стапките на своите родители. Имено, Пакс и Захара ќе се појават во филмот „Пакосна“ заедно со својата мајка и со помладата сестра Вивиен, потврдил извор од студиото „Дизни“. Анџелина во филмот ја глуми лошата вила од „Заспаната убавица“.

Спо ред меди уми те, Пакс и Захара ќе имаат многу ма ли уло ги без текст, доде ка Ви ви ен ќе ја игра мла дата прин це за Ау ро ра. Ќер ката Шајло, исто така, треба ло да се појави во филмот, но толку à било здодевно на снимање то, што не би ла рас положе на ко га редот за снимање дошол на неа. Н.П.

„Скопски фестивал“ во вистинско светло Ирина ДАСКАЛОВСКА

О

на што многумина со нетрпение го очекуваа, размислувајќи за тоа како ќе изгледа сцената и какви сè песни ќе бидат изведени, помина во најдобро светло. „Скопски фе стивал“ предводен од единствениот Игор Џамбазов, заедно со ревискиот орке старот на МРТВ, под диригент ската палка на Кире Ко стов, им ја врати надежта на младите и перспективни музичари во Македонија. Додека траеја подготовките за сето тоа да изгледа како што изгледаше, организаторите изјавија дека претставувањето на овој фе стивал ќе биде пре стиж за секој музички изведувач, а сега го потврдија тоа. Песната има вистинска магија кога е испе ана во живо, 18-те изведувачи меѓу кои Ѓоко, Дани, Андријана, Пилева, Тамара, Влатко, Наде, Јана, Нико, Лаура, Тара, Елена, Ламбе, „Арија“, Бојан, Верица, Самарџиев и Драган Мијалковски, со препознатливите ноти, успе аа публиката да ја вратат назад во времето, да покажат и докажат дека Македонија сè уште има квалитетни музичари. - Сум поминал многу фе стива ли, меѓу кој и „Скопски фе стивал“. Голем број настапи, проби, репризи... Целата моја кариера е испреплетена со тие ре френи и случувања, моите концерти беа врзани со тие познати рефрени и хитови. Овојпат се потрудив да направам нешто слично, а со тоа го одложив моето заминување од сцената, ќе останам и понатаму активен. По сакав фе стивалот да опстојува, сега слушнав и дека е доне сена одлука за орке старот да може да се користи по стојано, а тоа е веќе голема работа. Јас

сум специјализиран за настапи со ревиски орке стри, тоа ми беше имиџот на времето - вели Мијалковски. Дека од овој фе стивал веќе има хитови, покажа публиката во салата која потпевнуваше заедно со изведувачите. Атмо сфера која ветува многу, сон кој стана ре алност. Токму тогаш кога на македонската музика тоа à беше најпотребно. Како што би рекол Игор Џамбазов: „На „Скопски“ не поминуваат новите ѕвездички, тие фалшираат и на плејбек“. Веќе докажаната ѕвезда Ламбе, момче кое веќе има свое ме сто на македонската музичка естрада, смета дека фе стива лот ќе ги стабилизира работите на музички план кај нас. - Вистина ми е големо задоволство и многу сум среќен што се врати „Скопски“. Ваков фе стивал à треба на Македонија.

Она што за Италија е „Сан Ремо“, „Скопски фе стивал“ е за нас. Навистина треба да остане орке старот со профе сионални музичари. Штом ова го сметам за возобновување и за враќање, тоа значи дека ова ми е прв настап на „Скопски фе стивал“. Слободна волја е, секој може да

се појави на сцена со она што го сработил, немам за никој ништо против. Но, во последно време се изгуби критериумот за продукција, за она што претставува профе сионалност, а овој фе стивал ќе ја стабилизира целата ситуација и ќе доне се една свежина - вели Алабаковски.

Наградата за животно дело му беше врачена на човекот кој цели 60 години е посветен на музиката, маестро Александар Џамбазов, а за посебни придонеси во македонската музика беа наградени Виолета Томовска, првиот победник на „Скопски фестивал“, Драган Мијалковски, дамите од групата „Македонија“, Даниела Панчетовиќ, Верица Ристевска, Зорица Поп-Анкова Покрај веќе докажаните музички имиња, на сцената во МОБ се појавија и дел од најмладата генерација на изведувачи кои допрва почнуваат да чекорат на македонската музичка сцена, а меѓу нив и младата Јана Бурче ска, која ја исполни песната „Би била твоја“. - На овој фе стивал пристапувам со особена сентименталност, затоа што тука го презентирав моето првенче, односно мојата прва песна. Да се биде дел од сето она што се случуваше таму е нешто што навистина треба да се цени и почитува. На „Скопски“ му по сакувам сè најубаво, со голема желба да остане еден од најквалитетните фе стивали кој вечно ќе промовира хитови и евергрини зашто тоа го заслужува - вели Јана. Крајот го краси делото, а така се случи и со „Скопски фе стивал“. Награда за животно дело во рацете на човекот кој 37 години ги држи диригент ската палка в раце, човек кој цели 60 години е по светен на македонската музика, композитор, продуцент, аранжер, мае стро Александар Џамбазов.

Охриѓани го разиграа Балканот во ритамот на „Gangam style“ Натали, Кристијан и Шенон го разиграа Балканот во ритамот на мегапопуларниот хит „Gangam style“. Тие патуваат низ балканските градови и заедно со случајните минувачи танцуваат во „Gangam style“ на различни локации, плажи, плоштади, бензински пумпи... Песната на јужнокрејскиот рапер Псај, „Gangam style“, по излегувањето во средината на јули доживеа планетарна популарност. На заразниот ритам не можат да одолеат познати личности, спортисти, па дури ни политичари. Неодамна во поснатиот стил танцуваше и генералниот секретар на ОН, Бан Ки-Мун. Н.П.

Чарли Шин повторно се дрогира Американскиот актер Чарли Шин повторно им се вратил на старите навики и повторно станал зависен од дрога. Некогашната ѕвезда на серијата „Два и пол мажи“ речиси секој ден консумирал кокаин и други опојни средства, пренесуваат медиумите. Упатен извор рекол дека Чарли Шин во последниве неколку месеци потрошил голема сума пари на дрога. Често земал кокаин и немал намера да престане. Шин повеќепати бил на рехабилитација за да се одвикне од дрогата, но пред неколку месеци, откако минатата година ја минал во еден центар за рехабилитација, изјавил дека не верува во методите на лекување кои се применуваат таму. Н.П.

статус: МАЈА КИКИРИТКОВА

Сѐ е само сон, беше и ќе остане...


26

ДЕН И НОЌ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Расел Бренд ѝ испратил роденденски подарок на Кети Пери

И

ако по разводот не останале во добри односи, Расел Бренд одлучил да à испрати на Кети Пери роденденски подарок. На нејзината адреса пристигнала рачно изработена нараквица за медитација. Минатата седмица тие двајца се нашле на ист кошаркарски натпревар. Седеле на различни страни на теренот и се обидува-

ле да се избегнат, со оглед на тоа што нивниот последен контакт завршил со кавга. Сепак, британскиот комичар одлучил да го поправи односот со поранешната сопруга, па à испратил роденденски подарок. Извор близок на актерот рекол дека со тоа сакал да à порача дека мисли на неа иако повеќе не се заедно. Н.П.

Кира Најтли дволична како Ана Каренина Актерката Кира Најтли позирала за насловната страница на канадското списание „Флер“ и открила неколку дета ли за улогата во филмот „Ана Каренина“ кој во американските кина ќе се појави на 16 ноември. Ѕвездата истакнала дека се поистоветила со новиот лик бидејќи и самата била дволична и

манипулативна. Актерката се фотографирала во необичен бел долг фустан, а контраст правела темната сенка за очи која ја истакна ла нејзината природна убавина. Во раз го вор со ка над ски те но ви на ри, Ки ра откри ла де ка Ка ре ни на на поче то кот не à се до па ѓа ла, но подоц на во неа ја

пре поз на ла сопс тве ната лич ност. Актер ката дода ла де ка исто ка ко и ру ски от лик и таа е не ве ро јат но тврдогла ва. Из ја ви ла де ка фото гра фи те дол го се оби ду ва ат да ја уло ват како пијана излегува од клубови те, но таа цвр сто ре ши ла да не им го при чи ни тоа за до волс тво. Н.П.

Ако не станела актерка, Селма Хаек ќе била астронаут

Бритни Спирс пиела по 30 таблети амфетамин дневно Како што навел Сем Луфити, поранешниот менаџер на Бритни Спирс, пејачката дневно пиела по 30 таблети амфетамин. Поради тоа, како што вели тој, ја избричила главата бидејќи во влакната дрогата може да се пронајде и неколку ме сеци подоцна. Тогаш се плашела дека ќе à ги одземат децата. Била параноична бидејќи амфетамините ги јадела како бомбони и пушела кристален метамфетамин кога и да можела. Нејзините родители тврдат дека

тоа е лага и дека Луфити à ставал дробени амфетамини во храната. Луфити возвратил со тоа што рекол дека тие лажат и дека тие го уништиле сопственото дете. Според него, нејзиниот татко манипулирал со неа и ја искористувал, а сè под изговор дека се грижи за неа. Додека Луфити и нејзините родители се развлекуваат по судови, Бритни Спирс ужива со свршеникот Џејсон Тревик. Двојката се пре сели во новата вила во Калифорнија која ја купила Бритни.

Латино-убавицата Селма Хајек открила дека како мала сонувала за кариера на астронаут. Да не станела актерка, таа, како што вели, денес би се наоѓала во вселената. Поттикната од фантазијата на својата ќерка Валентина, Селма Хајек се потсетила на сопствените

соништа од детството. Рекла дека лансирањето во вселената би ја усреќило и дека без никакви проблеми би го поднела патувањето. Ако, сепак, не успеела да стане астронаут, Селма, како што вели, би се задоволила со работа како цвеќарка.


Понеделник, 19 ноември 2012 година

КУЛТУРА

27

ФИЛМ ЗА ВОЕНИТЕ ЗЛОСТОРСТВА НА БАЛКАНОТ ВО КИНОТЕКА

Ексклузивна проекција на „Востаничка улица“ М акедонските студенти од ФДУ и од ЕСРА ќе имаат ексклузивна можност да го видат филмот „Востаничка улица“, кој ќе се прикаже дене ска со почеток во 17 часот во Кинотеката на Македонија. Српскиот кинематограф Миладин Чолаковиќ ќе биде го стин на Кинотека и ќе присуствува на проекција, а ексклузивитетот е поради тоа што филмот сè уште не е премиерно прикажан во земјава. Проекцијата е од затворен тип и ќе биде наменета за студентите од Факултетот за драмски уметно сти и од Универзитетот за аудиовизуелни уметно сти ЕСРА. Дружењето на студентите и на кинематографот е замислено како се сија со прашања и одговори за учеството на Чолаковиќ во реализацијата на филмот. Во „Востаничка улица“ главните улоги ги играат актерите Гордан Кичиќ, Уликс Фехмиу и Раде Шербеџија, а режисер е Мирослав Терзиќ. Станува збор за политички трилер кој е насловен според адре сата на Специјалниот суд за воени злосторства

во Белград. Инспириран е токму од воените зло сторства кои се случуваа на овие про стори во изминативе години и претставува прв филм во кој Србија отворено зборува на оваа темата. Филмот „Смрт на човекот на Балканот“, пак, во кој исто така зад камерата е Чолаковиќ, е на програмата на актуелниот Фе -

стивал на европски филм „Синедејс“. Про екцијата на оваа црна комедија е во вторник, во 21 часот во киното „Фро сина“ во Младинскиот културен центар. Чолаковиќ годинава беше член на жирито на Интернационалниот фе стивал на филмска камера „Браќа Манаки“, каде што одржа и работилница како

дел од активно стите на регионалната платформа за активизам „Лице в лице“ во земјава. Изминативе две недели скопската публика имаше можност да ја види и изложбата со негови фотографии од циклусот „Пат“, која исто така дел од активно стите на платформата „Лице в лице“. Н.П.

„Балканското соѕвездие“ на Томе Серафимовски во САНУ

В

Невена ПОПОВСКА

о галеријата на Српската академија на науки и уметности вечерва ќе биде отворена изложба на скулптури на академик Томе Серафимовски под наслов „Балканското соѕвездие“. Изложбата е тематска и опфаќа 46 дела во бронза и во мермер, а ќе трае околу два месеци. Во Белград делата на Серафимовски пристигнаа по изложбите во Скопје и во Софија. Циклусот „Балканско соѕвездие“ содржи 24 портретирани личности, меѓу кои се скулптурите на Вук Караџиќ, св. Наум Охридски, Јосип Јурај Штросмаер, Мирослав

Крлежа итн. Изложбата е проследена и со цртежи преку кои се прикажано настанувањето на писмото во периодот од 8 до 11 век, почнувајќи од глаголицата, 38 знаци на првата кирилица, па сè до денеш-

ната кирилица. Академик Томе Серафимовски досега изработил повеќе од 400 скулптури, скици, фигури, портрети, спомен-обележја, како и 13 споменици. Меѓу неговите најпознати

споменици се: „Продор“ поставен на мостот преку реката Корана, „Стрелање“ , поставен во Леуново кај Гостивар, „Споменик на рударите“ и „Народниот херој Вера Јоциќ“, поставени во Македонска Каменица, Македонскиот партизански одред „Кораб“, во Ново село кај Гостивар, „Наши Шпанци“ во Ријека, „Мајка Тереза“ во Скопје и Нирнберг, „Раце на пријателството“ во Нирнберг, „Кочо Рацин“ во Велес, „Милтон Манаки“ во Битола, „Кирил и Методиј“ во Охрид и Белград и многу други. Изложбата „Балканско соѕвездие“ по Белград ќе биде прикажана и во Подгорица, Загреб и Љубљана.


28

КУЛТУРА

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Битола - најпрестижна дестинација за културно наследство Општина Битола е прогласена за најпрестижна дестинација на Балканот за културно наследство и за фестивалски програми во категоријата дестинации од културата. Ова високо признание на Општината à е доделено на Интернационалниот саем за туризам и култура, кој годинава се одржа по десетти пат во Лугано, Швајцарија. - Општина Битола е единствениот и награден претставник на Република Македонија, кој ја претставуваше нашата држава на саемот во Лугано, Швајцарија на кој беа претставени 250 изложувачи од три континенти, а беа доделени седум награди. На повик на селекциониот комитет, Општина Битола изврши претставување на својата програма, а по извр-

шената анализа, комитетот разгледувајќи ја работата на Општината и односот кон културата одлучи да ја повика Општина Битола да се претстави на посебен штанд на 10. интернационален саем во Лугано информираат од секторот за односи со јавност во Општина Битола. Престижната награда на посебна свеченост, синоќа му беше лично врачена на градоначалникот на општина Битола, Владимир Талески. Општина Битола ваква награда добива вторпат. Во 2009 година, во конкуренција од повеќе од 300 градови низ светот, учесници на светскиот туристички саем во Лугано, Швајцарија, Битола ја доби наградата за најавангардна дестинација.

ПРОМОТИВЕН КОНЦЕРТ НА „ЕСЕНСКИ

„Љубојна“ како Њу Орлеанс во м Непосредно доближувајќи им ја музиката, „Љубојна“ ги зближува луѓето, не ја презентира музиката, а публиката, независно каде, одлично реагира и секогаш добро нè прифаќа, вели Вера Милошевска

С Изјава на денот „Јазикот е секогаш ист затоа што непрестано е различен. И во поезијата, и во прозата. Она што би требало навистина да нè интересира е скандалот во јазикот, наративната пустоловина која сака да го надмине животот“. Ласло Блашковиќ

Невена ПОПОВСКА

о голем концерт кој ќе се одржи утре во „Универзална сала“ во Скопје, „Љубојна“ ќе го промовира новото цеде насловено „Ljubojna brass fantasy“, на кое ја изведува беломорската музика, со 14 музичари на сцена, со голема женска пејачка група, која што многу лесно знае спонтано да развие танц на сцената додека орке старот ја свири музиката. Повеќе од една деценија „Љубојна“ верно и со полн елан ја истражува и ја живее идејата за современ едно ставен звук, за музика која се пронаоѓа во различни музички жанрови и естетики, а која е длабоко традиционална и е во манир на старите мајстори на македонскиот музички гениј. Напати

лирична, а пред сè енергична, акустична или електронско-акустична, музиката на „Љубојна“ преку вока лот Вера Милошевска возбудува со својата непо средност и топлина. Македонската публика неделава ќе има можност да проследи голем промотивен концерт под наслов „Ljubojna brass fantasy“, кој во себе содржи многу различни музики. Како гледате Вие на најновото издание? Како го доживувате? -„Ljubojna brass fantasy“ го но си звукот на егејските брасорке стри, звукот на егејската труба, тапанот со чинела и музика во духот овој брас-звук. Пред сè, тоа ќе бидат селектирани, би рекла, антологиски егејски љубовни песни и ора, меѓу кои и оние според кои „Љубојна“ стана препознатли-


Понеделник, 19 ноември 2012 година

МУЗИЧКИ СВЕЧЕНОСТИ“

оркестрите на медитерански стил ва: „Твојте очи Лено“, „Мори чупи Ко стурчанки“, „Крена мартината“. Ова е издание за кое одамна мечтаевме слушајќи ги егејските орке стри на старите винилни плочи, небаре орке стрите на Њу Орле анс во медитерански стил. „Љубојна“ преку македонската егејска музика, не само што обновува традицијата, туку го буди она што сите ние го носиме во себе. Чувствувате ли дека кај публиката го будите она што го носи во себе? Каков е Вашиот впечаток? - Мислам дека длабоко во себе или барем во едно душевно катче, секој човек но си едно ставна радост, едно ставна потреба да се радува. Јас го сакам тоа чувство кај публиката, сакам да ја споделам таа радост. „Љубојна“ ниту ја обновува традицијата, ниту ја прераскажува. „Љубојна“ твори во духот на една пребогата музика и на публиката à ја подарува во „гола“ форма. Не à остава друга можност освен да се ве сели. Како вокал, Вие сте дел од компилацијата „Femmes des Balkans“, која опфаќа 12 нај-

добри женски вока ли во моментов како живи презентери на музиката на Балканот. Како во странство се гледа на македонската изворна музика? Каков е Вашиот впечаток за настапите на „Љубојна“ во странство, умеат ли да ја препознаат македонската музика? - „Les Femmes des Balkans“ е про ект кој преку најдобрите балкански женски вокали, изведувачи на традиционална музика, се прикажуваат различни типични музички јазици од народите на Балканот. Идејата е преку овој албум музиката да се отвори уште повеќе кон глобалната сцена, а јас во него сум гласот на македонската музика. Проектот е под капата на Советот за регионална соработка за Југоисточна Европа. Во денешно време, не верувам дека по стои неоткриена музика, значи македонската музика никако не е непозната. Но, „Љубојна“ непо средно доближувајќи им ја музиката, ги зближува луѓето, не ја пре зентира музиката. На публиката, независно каде, à се допаѓа тоа, одлично ре агира и секогаш добро го прифаќа.

КУЛТУРА

29

Крими-романите, нов тренд на „Интерлибер“ Иако е неблагодарно да се зборува за трендовите бидејќи сите издавачи се обидуваат да опфатат што поголемо читателско подрачје, сепак на Меѓународниот саем на книга во Загреб може да се добие впечаток дека главни тематски и жанровски преокупации за читателите се крими-романите. Трилерите и крими-романите, без оглед на тоа дали се американски или европски, судејќи според она што го нудат издавачите, и понатаму се најинтересни за читателите. Се разбира, наследници на Стиг Ларсон има на секој чекор, почнувајќи од Џо Несбе до најновите автори како што е Лапидус. Треба да се напомене и фактот дека иако сканди-

навските крими-романи имаат голема традиција и неколкумина извонредни автори, факт е дека нивното потекло не мора нужно да биде и гаранција за квалитет. Голем број дела со елементи на фантастика преовладуваат на штандовите на „Интерлибер“, годинава. Тој тренд веќе години наназад е присутен на сите саеми во регионов, и главно се работи за книги-серијали, а најмногу за трилогии. Македонските издавачи, иако не учествуваат на оваа манифестација, го потврдуваат фактот дека во последно време и кај нас има големо интересирање на романите на Роберт Ладлам, Гришам, Стиг Ларсон, како и за книгите на Џо Несбе. Н.П.

Книжевни признанија за Петрески и за Тоциновски На меѓународниот книжевен фе стивал „Пријатели на книгата“, кој синоќа се отвори во Риека, авторот Христо Петре ски за романот „Лифтот (не) е за двaјца“ е добитник на признанието „Књижевно перо“ за најдобра книга од странски автор, а за најдобра книга есеи беше прогласена „Мост од ѕуница“ од Васил Тоциновски. Романот „Лифтот (не) е за двајца“, според претседателот на Хрватското книжевно друштво, Валерио Орлиќ, е оригинално постмодерни-

стичко дело во кое низ симболот (лифтот) на затвореноста и отуѓено ста на човекот се проговорува за актуелностите и за превртеноста на современоста. За „Мост од ѕуница“ од Тоциновски, Орлиќ истакна дека е дело во кое компаративно се проследуваат современите и актуелни автори, книги и појави по 25 од хрватската и од македонската книжевност во кои се преплетуваат одредени пораки од столетните хрватско-македонски книжевни и културни врски. Н.П.


30

КУЛТУРА

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Филмот на Иво Трајков вечерва на „Синедејс“

Најновиот филм на режисерто Иво Трајков „90 Минути – Проект Берлин“ премиерно ќе биде прикажан пред скопската публика денеска во киното „Милениум“, во рамките на овогодинешното издание на фестивалот на европски филм „Синедејс“. На свечената премиера покрај режисерот Трајков ќе присуствуваат и Блерим Дестани, продуцент и главен актер во филмот и членовите на екипата од Македонија, копродуцентот Роберт Јазаџиски, актерот и acting coach Рефет Абази, координаторот на продукција Нина Чамински и косценаристот од Црна Гора, Иван Мариновиќ. Свој креативен придонес во музиката на филмотдадоа и реномираните македонски музички автори Кирил Џајковски и Тони Китановск и игрупата „Старовски“. Филмот во целост е снимен во Берлин, на повеќе атрактивни локации. Покрај Блерим Дестани и Рефет Абази, актерската екипа ја сочинуваат: Николет Кребиц, Удо Киер и Рихард Замел. По „Големата вода“ уште една

соработка со Иво Трајков оствари кинематограферот Суки Меденчевиќ, а музиката на филмот ја потпиша композиторот БиргерКлаусен. „90 Минути – Проект Берлин“ е возбудлива приказна која ги истражува емоциите создадени на различни нивоа на реалноста преку кои ги испитуваме нашите избори, мотивации и животот во целост.

Основниот концепт е да се раскаже приказната во реално време додека го следиме исклучиво протагонистот. Во снимањето секористеадолги кадри што накрајотдаваат еднаопштасликадека целиот филм е снимен во еден кадар. Концептот за снимање во реaлно време и во еден кадар покрај тоа што ја интензивира емоционалната вредност на филмот исто така креира свеж и ироничен поглед на жанровскиот филм. Оваа смела режисерска одлука му дава уникатност наделото и претставува основана уметничкиот потенцијална филмот. По учеството на овој фестивал, „90 Минути – Проект Берлин“ патува во Полска на реномираниот интернационален филмски фестивал „плус Камеримаж“ (International Film Festival of the Art of Cinematography) и ќе биде прикажан во категоријата Европска панорама во друштво со најновите остварувања на извонредните Михаел Ханеке, Кен Лоуч, браќатаТавијани, ТомасВинтерберг, МатјеКасовиц идруги.

Леонардо како отворена книга

Шпанската национална библиотека осмисли алатка наречена „Интерактивен Леонардо“ со која ја отвори вратата на магичниот свет на Леонардо да Винчи за своите по сетители. Стручњаците грижливо работеле за да успеат да дигитализираат стотина страници од ракописите на мајсторот и да им

овозможат на своите читатели од најскриеното катче на светот да може да ги пролистаат пожолтените страници по кои своите идеи ги оставил ненадминатиот ренесансен уметник. Алатката „Интерактивен Леонардо“ е до стапна на веб-страницата на библиотеката и овозможува прелистување на

Мадридските кодекси, а содржи и низа можно сти со кои би им се доближил светот на овој гениј на заинтере сираните. Страниците може да се зумираат, а цртежите и скиците внимателно да се проучуваат. Дополнителните содржини вклучуваат и хронологија на работата и на животот на Да Вин-

чи, со биографија сме стена во историски контекст и уште низа интерактивни карти. По себна рубрика добиле и изумите на Да Винчи, а покрај објаснувањето на секоја идеја приложен е и видеоматеријал. На оваа мошне вредна алатка стручњаците работеле повеќе од 20.000 часови. Н.П.


ДОМ 19.11.2012

Креативни лубеници

Лубеницата со гордост го носи епитетот „омилен летен десерт“. Но, некои ја искористиле за да ја покажат својата креативност. Во продолжение погледнете го албумот со креативни лубеници кој сигурно ќе ве воодушеви…


32 ДОМ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Најбараните апартмани со базен на балкон

Облакодерот во Мумбаи, Индија, има 200 апартмани, паркиралиште на три нивоа, фитнес-центар и сауна, но и базени на балконите. Ова се најскапите апартмани во градот, со три паркиралишта за хеликоптер, лебдечка градина, театар и со соба за балови. Апартманите се дизајнирани од архитектот Џејмс Лоу и познати се како „Аквариа гранде“.


Понеделник, 19 ноември 2012 година

ДОМ 33

Можност за живот во облаците

За тие што сонуваат за чудни куќа, ова е исклучителна можност. Благодарение на еден архитектонски тим, сега може да живеете во куќа исто како да се наоѓате во облак. На прв поглед, може да се забележи дека ова е голема креативност и иновација. Фасадата е направена во светла боја која навистина личи на облак, додека внатрешноста е обложена со дрво. Сите соби се модерни и практични.


34

НОВ СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Непознати морски видови Познато е дека оке аните во светот се преполни со животински видови, но процените за тоа колку точно или, барем, колку од прилика видови по стојат се различни. Последното истражување по ова прашање ја одредува бројката на околу еден милион различни видови на животни, за разлика од претходните слични прогнози кои прикажуваа бројка од де сетина милиони. Сепак, иако огромната големина и различност на животинскиот свет во морињата и океаните е неспорна,

факт е дека таа е во намалување, и тоа, пред сè, поради човечкиот фактор. Поради оваа, но и поради многу други причини, меѓу кои, заштита на животинските видови, разбирање на комплексноста на релациите меѓу различните морски видови и истражување на поврзано ста меѓу различните екосистеми и животински светови, многу е битно евидентирањето на точниот број на познатите и на непознатите животински морски животни. Истражувачите кои се занимаваат со

откривање и со запознавање со новите видови, оптимистички велат дека не е неможно да се евидентираат сите животински видови, иако во моментов дури една третина од нив се непознати. - Не е невозможна мисија да се опишат сите морски видови во оке аните. Секоја година опишуваме околу две илјади видови и ако продолжиме со тоа темпо, полека ќе почнеме да добиваме идеја што сè живее на оваа планета - вели морскиот биолог Вард Апелтанс. М.Н.


НОВ СВЕТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

35

ОРУЖЈЕТО НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ

Најновото сознание на научниците открива дека луѓето користеле оружја многу порано отколку што се мислеше до сега, односно дека тие користеле копја и стрели уште пред половина милион години. До сега се мислеше дека предците на луѓето почна ле да користат оружја пред 300.000 години, но сега се дознава дека луѓето од раната ера биле поинвентивни и по современи од она што мислеа научниците. Откритието е направено од група американски и јужноафрикански истражувачи, кои работат на археолошкиот локалитет Кату, во Јужна Африка. На ова наоѓалиште се пронајдени докази кои укажуваат на тоа дека тогашниот човек, хомо хеиделбергензис, употребувал сложени (за тоа време) оружја, како копја и стрели, кои се со стоеле од дрвена рачка на која на врвот има ло прицврстени изо стрени камења. Ваквиот тип на направени оружја е карактеристичен за периодот пред околу 300.000 години, но сепак сега археолозите дознаваат дека луѓето многу порано сфатиле дека ваквите оружја се многу по е фикасни за

разлика од копјата во форма на дрвена прачка со изо стрен врв, за која се веруваше дека била единственото оружје на хомо хеиделбергензис. Ваквите пронајдоци ја менуваат сликата за далечните предци на луѓето, па останува да видиме за што сè, всушност, тие биле спо собни. М.Н.

Стоногалка со 750 нозе Животното кое го држи рекордот во по седување најголем број нозе е наречено илакме пленипес и на сво ето тело има околу 750 нозе. Иако најпрво е забележано во да лечната 1928 година, се мислеше дека сега ова животно е истребено бидејќи оттогаш живееше во тајност, далеку од очите на научниците. Сепак, пред неколку години, ентомологот Пол Марек се заинати и по успешната потрага, откри дека ова многуножно животно не е изумрено и дека живее во популарната Силиконска долина во Калифорнија. 17 примероци што ги нашол Марек првпат овозможија подетално испитување на овој вид стоногалка. Откако најпрво е утврдено дека женките илакме плени-

пес имаат до 750 нозе, а машките околу 550, Марек и неговата екипа откриле и други интересни карактеристики кај овие животни кои се големи само три сантиметри. Тие, бидејќи живеат под земја, на нозете имаат минијатурни канџи, кои најверојатно ги користат за копање, а на главата имаат големи (во споредба со телото) антени, со кои се ориентираат низ под земните тунели. Исто така, телото им е обвиено во запчест проѕирен егзо скелет, а имаат и специјални влакна кои испуштаат свиле ста материја со која се прилепуваат за подземните карпи. Не се знае уште колку вакви животни има во дивината, но би било навистина штета од биолошки аспект овој вид со сема да изумре. М.Н.

Електронските учебници, помош за студентите Компјутерите и другите електронски уреди сè повеќе се интегрираат во секој аспект на човековото живеење, па така со појавувањето на електронските читачи, не е воопшто чудна употребата на електронски учебници во училиштата и на универзитетите. Но, додека најголемиот број компјутерски програми кои се појавуваат за овие уреди се наменети за да го подобрат учењето, сега се појави апликација која ќе им овозможи на професорите да имаат увид во

тоа колку се по светени студентите на учењето и на читањето на материјалот. Имено, компанијата „Корс смарт“ пред неколку дена го објави создавањето на оваа алатка наречена „корс смарт аналитикс“, наменета за профе сорите да го набљудуваат студентското одне сување во поглед на тоа колку страници прочитале, за колку време го направиле тоа и, сè на сè, колку се посветиле на учењето. Идејата на креаторите на оваа апликаци-

ја е да им се помогне на тие студенти што ќе биде забележано дека недоволно учат и ним да им се посвети повеќе внимание. Од студентски аспект, можеби е малку морничаво да знаете дека некој го набљудува вашето учење, но се истакнува дека користењето на програмата ќе биде само доброволно. Три универзитети во САД веќе ја најавија употребата на „корс смарт аналитикс“, а се очекува таа да најде поширока примена во текот на 2013 година. М.Н.


36

СПОРТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

УБЕДЛИВ ПОРАЗ НА МЗТ СКОПЈЕ НА ГОСТУВАЊЕТО ВО ЛАКТАШИ

Игокеа ги растури „м

К

ошаркарите на МЗТ Скопје не успеаја да ја продолжат серијата добри игри и резултати во АБА-лигата откако сосема заслужено претрпеа убедлив пораз на гостувањето против Игокеа од 79-55. Тренерот Алеш Пипан и неговите избраници најавија дека ќе дадат сè од себе за да ги повторат одличните партии од дуелите со Олимпија и со Игокеа, но овојпат налетаа на максимално фокусиран противник, што целосно ја казнуваше секоја нивна грешка. „Металците“ повторно ја имаа старата болка, 18 пати губејќи ја топката, а дополнителен проблем прет ставуваше очајниот шут од далечина и само една погодена тројка (на Огнен Стојановски) од дури 23 обиди. Во една таква ситуација, јасно е зошто македонскиот шампион не успеа ниту до стојно да му се спротивстави на

Големиот број загубени топки и очајниот шут од далечина се главните причини за дебаклот на македонскиот првак на дуелот со Игокеа (79-55)

претставникот од БИХ, а камоли да вне се неизвесност во овој натпревар. МЗТ беше достоен ривал само во првите пет минути, кога се играше израмнета кошарка на двете страни. Сепак, Игокеа успеа да направи мини-серија, поведе со 13-8, па потоа почна полека, но сигурно да го „меле“ македонскиот шампион. При водство од 19-10 на противникот, тренерот Алеш Пипан зеде тајмаут, но ниту со тоа не успеа да ги

ИГОКЕА – МЗТ СКОПЈЕ 79-55 (23-14, 18-14, 16-9, 22-18)

ИГОКЕА: Адамовиќ 2, Дозет 20, Јоровиќ 14, Коматина 8, Гајовиќ, Радукиќ, Шуловиќ 4, Боцка 2, Бркиќ 18, Хемондс 5, Јоксимовиќ 6, Штембергер. МЗТ СКОПЈЕ: О. Стојановски 3, Поповски Турањанин, Д. Стојановски 14, Гечевски 2, Николовски 4, Чековски 14, Николиќ 10, Оташевиќ 2, Марковски, Бакиќ, Дејвис 6.

Вашингтон н

Екипата на Вашингтон визардс ја продолжи својата серија очајни игри и резултати откако претрпе пораз на домашен терен од Јута џез со 76-83. Со ова, „волшебниците“ останаа единствен тим без триумф во досегашниот дел од сезонава, воедно и само втора екипа во историјата на НБА што две години по ред ги почнувала сезоните со по осум порази. Во последниот период се влезе со израмнети 65-65, но Вашингтон четири минути не постигна ниту еден поен, овозможувајќи им на „џезерите“ да стигнат до двоцифрена предност што им ја гарантираше победата на крајот од натпреварот. Леброн Џејмс настапи болен за


Понеделник, 19 ноември 2012 година

еталците“

консолидира редовите на својот тим. Како што одминуваше времето, домашниот состав се повеќе ја зголемуваше својата предност, а обидите на МЗТ Скопје со удари од далечина да се врати во мечот се покажаа смешни, со оглед на фактот дека „металците“ не погодија ниту една од 19-те тројки што ги упатија во првите три четвртини од натпреварот. Игокеа рутински го одигра последниот период задржувајќи ја предноста преку 20 поени, додека „металците“ сигурно ќе треба да извлечат многу поуки од овој меч, со цел грешките да не ги повторат на некој од следните натпревари. - Дадовме се од себе, но овојпат наидовме на подобар противник. Во нападот ништо не ни поаѓаше од рака, во одредени моменти немавме ниту среќа, па поразот беше неминовен. Им честитам на домаќините за големата победа, а нам не ни преостанува ништо друго освен што подобро да се подготвени за следниот натпревар, на го стински терен во Задар – изјави Урош Николиќ, српскиот центар во редовите на МЗТ Скопје.

е знае за победа во НБА Мајами хит, но сепак со 20 поени помогна неговиот тим да стигне до триумф на гостувањето против Феникс. - И кога играм со 50-60% од своите можности, и тоа е подобро отколку воопшто да не играм. Знаев дека на тимот му е потребна помош и го сторив токму тоа, помогнав да дојдеме до победата“ - изјави Џејмс. Крис Бош со 24 поени беше најпрецизен во таборот на Мајами, каде што до двоцифрен ефект стигнаа и Батие со 12 и Чалмерс со 11 постигнати поени. ЛА клиперс го совлада Чикаго булс со убедливи 101-80, уште еднаш потврдувајќи ги големите

амбиции за новата натпреварувачка сезона. Грифин одново беше главна фигура во таборот на клиперси стигнувајќи до даблдабл од 26 поени и 10 скокови, Крофорд влезе од клупата и постигна 22 поени, додека Крис Пол немаше добра шутерска вечер (само осум поени), но затоа подели 10 асистенции до своите соиграчи. Резултати: Бостон - Торонто 10789, Вашингтон - Јута 76-83, Кливленд - Далас 95-103, Шарлот Мемфис 87-94, Сан Антонио Денвер 126-100, Милвоки - Њу Орлеанс 117-113, ЛА клиперс Чикаго 101-80, Феникс - Мајами 88-97.

СПОРТ

37

Куманово неосвоиво и за вицешампионот Фени

Кошаркарите на Фени индустри не успе аја во својата желба да станат првиот тим што годинава успеал да слави на го стински терен против Куманово. Актуелниот вицешампион почна одлично, поведе со фантастични 23-4, но како што одминуваше времето, домаќините успеваа да ја нама лат негативата и на крајот да направат цело сен пре сврт и да стигнат до својот најнов триумф во домашниот шампионат. Во едно, ова беше прв пораз за Фени индустри оваа сезона, со што беше нарушен стопроцентниот ефект на кавадарчани од првите натпревари од домашниот шампионат. Димчевски го заврши мечот со 20 поени и 10 скокови, плејмејкерот Александар Ко сто ски додаде 23 поени, а Јане ски придоне се со 12 по ени и седум скокови во овој триумф на кумановци. Дарко Соколов беше најпрецизен во таборот на Фени со 16 поени, додека Бојан Трајковски го заврши мечот со 14 по ени и 10 скокови. - Остваривме многу важна победа, од која сме навистина задоволни. Ова е веќе втора по ред против еден силен противник, секако по триумфот над Левски во БИБЛ, што влијае дополнително мотивирачки за нас како тим. Некако опуштено влеговме во првото полувреме, одигравме многу слабо,

но со поддршката од нашата навивачка група, која повторно беше наш ’ше сти играч’, успе авме да одиграме како што најдобро знаеме во второто полувреме, со силна одбрана, многу борбеност и контра напади и остваривме тешка, но заслужена победа – изјави Ивица Димчевски, кој е суперзасилување за Куманово на стартот од оваа сезона. Својот прв пораз се зонава го претрпе и тимот на Струмица, кој што загуби пред своите гледачи од амбициозниот со став на Лирија со 68-73. Тасовски со 15 и Радуновиќ со 13 по ени беа најпрецизни кај победничкиот тим, додека на струмичани не им помогна ниту одличната игра на Бого ев, кој го заврши натпреварот со 23 по стигнати поени. Кожув во второто полувреме го скрши отпорот на младиот тим на Вардар, па од негатива од де сет по ени на крајот успеа да слави со преубедливи 65-86. Убедлив триумф забележа и Работнички, на го стувањето против „фенерџијата“ Пелистер со 59-82. Резултати: Куманово – Фени индустри 76-71, Вардар – Кожув 65-86, Пелистер – Работнички 59-82, Струмица – Лирија 68-73. Табела: Струмица 7, Фени индустри 7, Куманово 7, Кожув 6, Лирија 6, Работнички 6, Вардар 5, Пелистер 4 бода.


38

СПОРТ

„Граѓаните“ го презедоа врвот во Англија

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ВТОР ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ПОРАЗ НА ДО

Митров ја

Фудбалерот на Брегалница постигна хеттрик против Шкендија на Градскиот стадион во Тетово, носејќи à триумф од 0-3 на Брегалница

Ф Актуел ни от шам пи он, Манче стер сити, го пре зеде врвот на табелата во Премиер-ли гата, со убед ли ви от три умф од 5-0 над Астон Ви ла. „Гра ѓа ни те“ ги иско ри сти ја по ра зи те на Чел си (2-1) од ВБА и на Ман че стер ју нај тед (1-0) од Нор вич за да се искачат на првото ме сто на табелата. Ти мот на Ро берто Ман чини ја декласира Астон Вила со 5-0, а ду ри че ти ри погодоци беа по стигнати во вториот дел од мечот. Да вид Сил ва го отво ри ре зул татот во 43. ми ну та, а во вто рото полу вре ме, во пер и од од са мо 20 ми ну ти, од 54. до 74. минута, Карлос Тевез и Серхио Агуеро со по два гола ја уни шти ја Астон Вила. Ман че стер ју нај тед не оче ку ва но дожи веа по раз на го стувањето против Норвич. „Ка на рин ци те“ ва жеа за голе ми ау тсај де ри на овој дуел, но сепак, избраниците на сер Алекс Фер гу сон не ус пе аја на теренот да го потврдат сво јот не сом нен ква ли тет. Во 60.ми ну та, домашните по стигнаа погодок пре ку Пил кин гтон, а потоа

не се вратија во игра. Продол жу ва кри зата во Челси, кој и четврти пат едно подру го оста на без по беда. На го сту ва ње то во Бирмин гам против Вест Бром вич Ал би он, „си ни те“ од Лон дон дожи ве а ја нов по раз со 2-1. Ни ге ри е цот Одемвинге во 51. минута беше стрелец на победоносниот гол за ВБА, откако првиот дел за вр ши 1-1. Ма кедон ски от ин тер на ци о на лец Го ран По пов по втор но оста на само на клупата за ре зервни фуд ба ле ри во со ста вот на домашните. По овој триумф ВБА се искачи на четвртото ме сто на табела, со само бод за о ста ну ва ње зад тре топ ла сираниот Челси. Ливерпул стигна до убедли ва по беда од 3-0 против Ви ган, за бе ле жа на со двата гола на Луис Суарез, како и погодокот на Хозе Енрике. Ре зултати Англија: Арсенал – Тотенхем 5-2, Манче стер С. – Астон Ви ла 5-0, Ли вер пул – Ви ган 3-0, Њу касл – Свон си 1-2, ВБА – Чел си 2-1, КПР – Сау темп тон 1-3, Ридинг – Евертон 21, Нор вич – Ман че стер јунајтед 0-1.

уд ба ле ри те на Шкен ди ја дожи ве а ја нов голем шок на дома шен те рен откако вчера загубија на Градскиот стадион во Тетово од тимот на Бре гал ни ца со 0-3. Човек на одлука беше го стинскиот фудба лер Иван Митров, кој ги по стиг на си те три гола за штип ја ни и ја дек ла си ра ше Шкендија. Ова е апсолутно неоче ку ван ре зул тат ако се знае де ка Шкен ди ја има ше ма кси ма лен ефект на домашен терен од почетокот на се зоната, а во пос лед ни те два меча ка ко домаќин забележа два порази, од Хо ри зонт Тур но во (1-2) и од Брегалница (0-3). Иван Митров уште на поче-

токот од средбата го најави изненадувањето, со погодокот во деветтата минута, а во второто полувреме уште двапати го матираше домашниот голман. Хоризонт Турново успеа да оста не не по ра зен на го сту ва њето на „Желе зарница“ против Ме та лург, играј ќи 1-1. Де јан Бла жев ски со сво јот де вет ти гол оваа се зона го доведе Турново во водство во 58.минути, мати рај ќи го домаш ни от гол ман Павловиќ по убавото проигрување од Балдова лиев. Но, Мета лург не се предаде та ка лес но и потоа комп лет но ја пре зеде ини ци јати вата. Домаќините израмнија со погодокот на Хри сти јан Ди мо ски во 71.ми ну та, а потоа трг на и во

Нирнберг го сопре Баерн Минхен Лидерот во Бундес-лигата, тимот на Баерн Минхен, имаше пет победи од пет натпревари и гол-разлика од 15-0 на гостувањата оваа сезона, но на победничката серија à дојде крајот на дуелот со Нирнберг. Овој тим конечно успеа да ја сопре триумфалната серија на Баерн Минхен играјќи 1-1. „Баварците“ дојдоа до водство уште во 3. минута со голот на хрватскиот репрезентативец Марио Манџукиќ, меѓутоа домашните израмнија преку погодокот на Фојлнер во 47. минута од средбата. Нирнберг успеа да издржи да не загуби од големиот фаворит до крајот, и покрај тоа што од 77. минута играше и со играч помалку по исклучувањето на Гебхарт. Борусија Дортмунд славеа лесна победа од 3-1 против Гројтер Фурт. Левандовски ги донесе „милионерите“ во водство уште во третата минута, но веднаш на

спротивната страна израмни Штибер. Во 15.минута, повторно Левандовски донесе предност за Борусија Дортмунд, а на 3-1 зголеми Марио Гетце во 42.минута. Николче Новески со својот тим Мајнц загуби на гостувањето против Хамбургер со 1-0. Стрелец на единствениот гол за Хамбургер беше Јужнокореецот Хунг-Мин Сон во 63. минута. Новески го одигра целиот натпревар во одбраната на гостите. Во еден од најинтересните мечеви од 12.коло, Баер Леверкузен на домашен терен го совлада Шалке со 2-0, со головите на Шурле и на Кислинг Резултати Германија: Борусија Д. – Гројтер Ф. 3-1, Нирнберг – Баерн М. 1-1, Ајнтрахт Ф. – Аугсбург 4-2, Хамбургер – Мајнц 1-0, Хановер – Фрајбург 1-2, Борусија М. – Штутгарт 1-2, Баер Леверкузен – Шалке 2-0.


СПОРТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

39

МАШЕН ТЕРЕН ЗА ТИМОТ НА АРТИМ ШАЌИРИ

шокира Шкендија

офан зи ва за три умф. По стиг наа и втор гол преку Мазнов во 84.ми ну та, но тој бе ше по ни штен поради офсајд позиција. Силекс продолжи со очајни игри оваа се зо на и за гу би уште еден нат пре вар на дома шен те рен. Во Крато во сла ве ше На пре док со 0-2, со голо ви те на Си мо нов ски и на Цве та но ски. В са ботата во Би тола, Пе листер го совлада Работнички со 1-0, со погодокот на Главевски, а во пе то кот Дри та со иден ти чен ре зул тат сла ве ше над Тетекс, со голот на Алији. Вардар и Ренова својот натпревар го играа синоќа на арената „Филип Втори“ во Скопје. Резултати Прва лига: Мета лург – Хоризонт Турново 11, Шкендија – Брегалница 0-3, Силекс – Напредок 0-2, Пелистер – Работнички 1-0, Дрита – Те текс 1-0, Вардар – Ре но ва играа синоќа.

Победи за Барселона и за Реал Мадрид во Шпанија Барселона и Ре ал Мадрид продолжија во победнички елемент и изминатиов викенд во Примера дивизион. Каталонците и натаму имаат осум бода предност на табелата пред големиот ривал и актуелен шампион на Шпанија. Фудба лерите на Ре ал Мадрид славеа убедлива победа од 5-1 над Атлетик Билбао. „Кралевите“ одиграа одличен натпревар на „Сантијаго Бернабеу“, а серијата голови ја отвори Бензема со мала помош и од Ауртенече. До крајот на првиот дел, Серхио Рамос и Бензема погодија за убедливи 30, а намали Ибаи Гомез. Во второто полувреме, во листата на стрелците се запишаа и германските интернационалци Ме сут Озил и Сами Кедира. Лионел Ме си беше творец на Барселона против Сараго са

од 3-1, со оглед дека самиот по стигма два гола. Тој ја отвори и ја затвори ревијата голови, а мрежата на Сараго са ја затре се

и Сонг. Единствениот гол за го стите беше дело на Монтањес. Валенсија на домашен терен го совлада Еспањол со 2-1, а

триумфот го доне се Солдадо од пенал во последната минута од мечот. Осасуна и Ма лага одиграа без голови.


40

СПОРТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ИЗНЕНАДУВАЧКИ ПОРАЗИ ВО РЕГИОНАЛНАТА ЛИГА СЕХА

Вардар загуби во Цетињ поразен од Брест Д еветтото коло во регионалната ракометна лига СЕХА донесе неколку изненадувачки резултати и неочекувани порази на трите екипи од врвот на табелата – Загреб КО, Татран Прешов и Вардар про. Вардарци, кои се актуелни шампиони во СЕХАлигата, на гостувањето во Цетиње загубија од Ловќен со 23-21 (14-12).Хрватскиот првак Загреб КО се врати со пораз од гостувањето во Белорусија против Мешков Брест (30-25), а словачкиот Татран „падна“ во дуелот со Нексе во Нашице (28-25). На вардарци ова им е втор пораз сезонава, првиот го претрпеа на домашен терен од Татран (2933) во мечот од 5.коло. Македонскиот тим предводен од тренерот Веселин Вујовиќ имаше незгодно гостување во Цетиње. Дуелот со Ловќен за „црвено -црните“ дојде меѓу два тешки дуели, после исцрпувачкото дерби со Металург и пред дуелот со Магдебург во

Актуелниот шампион во СЕХА-лигата на гостувањето во Цетиње го претрпе вториот пораз сезонава ЕХФ-купот. Тоа донесе и малку резервираност кај вардарци во дуелот со Ловќен. Црногорскиот тим ја искористи ситуацијата и одржуваше 1-2 гола предност во текот на целото прво полувреме. На петнаесетина минути пред крај на мечот, Вардар про изедначи на 16-16, а потоа и поведе со 16-17, но не го задржа ова темпо и на крај домаќините славеа со 23-21. Дополнителна сигурност во играта на Ловќен внесе голманот Златко Даскаловски кој настапи мотивирано против својот поранешен клуб и имаше фантастични 21 одбрана и три одбранети седмерци. На спротивната страна, на голот на Вардар про, Милиќ и Мартиновиќ заедно имаа само десет одбрани. Во нападот кај вардарци најефикасни беа Игор Карачиќ со пет и Немања

Прибак со четири погодоци. Кај домаќините прв стрелец беше Перишиќ со шест гола. Со 19 бода од девет одиграни натпревари на чело на табелата во СЕХА лигата е Загреб Ко, еден бод помалку има Татран Прешов, а Вардар про е трет со седумнаесет бода. Металург моментно е на 7.место со 12 бода од седум натпревари. Одложениот натпревар против Извиѓач, „металурзите“ ќе го одиграат на 20 ноември, а натпреварите од 10.коло и двете македонски екипи ќе ги играат на 28 ноември, Металург го пречекува Татран, а Вардар про му гостува на Мешков Брест. Резултати 9.коло: Ловќен – Вардар пор 23-21, Брест Мешков – Загреб КО 30-25, Нексе – Татран 28-25, Борац – Слога 26-25.

Жито Прил европската

Ра коме тар ки те на Жи то При леп на го сту ва ње то во Фран ци ја за губи ја од Изи Па риз со 31-17 во ре ван шот од 3.коло во КПК и со два порази од францускиот тим ја завршија европ ската аван ту ра. Со 14 гола разлика прилепчанки беа порази од Изи Париз и на првиот меч во При леп (21-35). На го сту ва ње то во Па риз, Та ња Ша левска по стиг на шест, а Сла ви ца Мр киќ пет гола за Жито Прилеп. Во францускиот тим по че ти ри по годо ци имаа Бар ба ра Мо ре то и Ма ри а ма


Понеделник, 19 ноември 2012 година

ње, Загреб

СПОРТ

41

Седумка на Лазаров во победата на Атлетико Мадрид

Кире Лазаров постигна седум гола во победата на Атлетико Мадрид на гостувањето против Хуеска со 25-27, во натпреварот од 10. коло во шпанската лига АСОБАЛ. Ова е втора победа на мадридскиот тим на две гостувања во рок од три дена. Во четвртокот во Букурешт, Атлетико Мадрид ја победи Констанца (23-28) во мечот од Лигата на шампионите, а потоа против Хуеска ја продолжи победничката серија во домашниот шампио-

нат. И во двете победи Лазаров беше клучна алка во тимот предводен од тренерот Талант Душебаев. Против Констанца, македонскиот бек запиша девет гола, а против Хуеска седум гола и заедно со левиот бек Николај Маркусен (8 гола) беа главната ударна сила во нападот на Атлетико Мадрид. По десет одиграни натпревари во АСОБАЛ лигата, Атлетико Мадрид и Барселона се на чело на табелата со максимален ефект.

Кил падна во Целје

леп ја заврши а авантура Сињанте. Го сту ва ње то во Фран ци ја, за еки пата на Жи то При леп стана вистинско европско пате шес твие. До фран цу ската метропола, прилепчанки патуваа два де на со воз, а истата тура ја поминуваат и на враќање од Фран ци ја и во При леп треба да пристигнат утре. По елиминацијата на Жито При леп, во европ ски те ра комет ни ку по ви во жен ска кон куренција остануваат само две македонски екипи – ЖРК Мета лург во КПК и ЖРК Вардар

СЦБТ во Купот на ЕХФ. Пласман во ос ми на фи на ле то од КПК, ракометарките на Мета лург обезбедија со двете победи против полскиот Лублин, а вардар ки два пати беа поус пешни од грчкиот Лукс Патрас за ме сто во ос ми на фи на ле то во Купот на ЕХФ. Ма ке дон ски те прет став ни ци во европ ски те ку по ви, след ни те про тив ни ци ќе ги доз на ат по утреш ни от ждреб во Ви е на со кој ќе би дат одре де ни ос ми на фи нал ни те двој ки.

Ракометарите на Целје Пивоварна Лашко славеа сензационална победа над европскиот шампион Кил со 31-28 (12-12) во натпреварот од 5. коло во групата Б во Лигата на шампионите. На Кил ова му е втор пораз по ред во натпреварите во ЛШ. Во претходното коло во Б групата, германскиот гигант загуби од Веспрем (31-30), а во ова потклекна и пред младата екипа на Целје. Словенечкиот тим поведе уште на почетокот и изненадувачки успеа да ја задржи пред-

носта до крај. Гашпер Маргуч постигна седум гола за домашниот тим, а Исланѓанецот Гудјур Валур Сигурдсон со шест погодоци беше прв стрелец кај Кил. - Оние што не го гледале натпреварот кога ќе го слушнат резултатот сигурно ќе мислат дека е првоаприлска шега! Нашата победа против Кил е голема сензација. Не верувам дека некој очекуваше дека Целје лесно ќе го победи Кил – изјави по мечот ракометарот на Целје, Алем Тоскиќ.


42

СПОРТ

Понеделник, 19 ноември 2012 година

ПРВИОТ СВЕТСКИ РЕКЕТ НА ЕГЗИБИЦИЈА ВО БРАЗИЛ

Ѓоковиќ со фризура „а ла Куертен“

Новак Ѓоковиќ се појави со перика на главата со која наликуваше на својот противник, легендарниот бразилски тенисер Густаво Куертен, на ревијалниот меч во Рио де Женеиро. Куертен кој е поранешен тро ен шампион од Ролан Гарос, на крајот го победи својот „двојник“ Ѓоковиќ со 7-6, 7-5. Ревијалниот дуел меѓу двете тениски ѕвезди го следеа околу 10.000 гледачи во Марачаназињо арената во Рио де Женеиро.

Тројниот шампион од Ролан Гарос, Густаво Куертен, го победи актуелниот прв светски рекет Новак Ѓоковиќ со 7-6, 7-5 во ревијалниот меч во Рио де Женеиро

Водечкиот свет ски тенисер ја забавуваше публиката и со својата игра и со познатите имитации, по себно со периката со која го имитираше сега 36-годишниот Куертен кој пред 12

години беше светски рекет број еден. По релативно мирниот прв сет, Ѓоковиќ во вториот сет го почна сво ето шоу. Србинот познат по своите имитации ги изненади сите, а по себно го

насмеа Куертен кога ја стави кадравата перика која наликуваше на оригиналната фризура на Бразилецот. - Густаво е легенда на овој спорт. Тој е еден од најхаризматичните тенисери, а сега уште еднаш го докажа тоа – изјави Ѓоковиќ по мечот. По тениската егзибиција, српскиот тенисер вчера во Бразил играше и фудбал заедно со фудбалскиоте ѕвезди Ромарио, Бебето и Зико.

Роже Федерер им сврте грб на своите Швајцарци Швајцарецот Роже Федерер за следната сезона реши да го пречкрта настапот на турнирот во неговиот роден град Базел. Ваквата одлука на моментно вториот светски рекет, ги разочара Швај-

царците, но Федерер состојбата на својата сметка овој пат ја стави пред емоциите на своите сонародници. Настапот на турнирот во Базел од Федерер беше условен со су-

ма од два милиони долари. Бидејќи организаторите на турнирот не беа во можност да му излезат во пресрет на неговото барање, Федерер го смени календарот на настапи за следната година. По-

крај турнирот во Базел, швајцарскиот тенисер ќе го нема ни на турнирите во Мајами и во Доха, а во новата сезона ќе стартува од Мелбурн, на Отвореното првенство на Австралија.


Понеделник, 19 ноември 2012 година

Тајниот јазик на цвеќињата Заборавениот викторијански јазик на цвеќињата се употребувал за да се пренесе романтична порака: анамска рака за посветеност, митровденче за трпение, црвена роза за љубов. Но Викторија Џонс го применува за да искаже поинакви чувства: недоверба, огорченост и самотија. По детството поминато во системот за деца без родители, таа е неспособна да се зближи со никого и комуницира со светот само преку цвеќињата и нивното значење. Штом навршува осумнаесет години и се осамостојува, без работа и без покрив над главата, Викторија сфаќа дека има дарба да им помага на другите со цвеќињата што ќе им ги одбере. Но, неочекуваната средба со еден мистериозен трговец со цвеќиња ја тера да се запраша што и недостига во животот. Принудена да се соочи со болната тајна на своето минато, ќе успее ли таа да ја препознае втората шанса за среќа? Во својот трогателен и елегантно напишан роман, Ванеса Дифенбо на прекрасен начин ги преплетува минатото и сегашноста, создавајќи јасен портрет на една незаборавна жена чија дарба за цвеќињата и помага да ги смени туѓите животи додека се бори да го надмине своето мачно минато. „Тајниот јазик на цвеќињата е трогателно сведоштво за многуте тајни што ги крие човековото срце.“ Буклист „Тајниот јазик на цвеќињата“ веќе дваесет недели се наоѓа на листата ТОП 20 на Њујорк тајмс, и моментно е на деветто место на листата на најпродавани психолошки трилери на АМАЗОН!

Во Норт бич се качив во автобус. Беше квечерина, маглата штотуку почнуваше да се разлева по Рашан Хил и да ги преобразува фаровите на автомобилите во нежни кругови жолта и црвена светлина. Одев додека не наидов на младински хостел, валкан и евтин. • ги покажав парите на жената на рецепцијата и чекав. „Колку ноќи?“ праша таа. Кимнав кон парите на пултот. „За колку имам?“ „Ти давам четири“, рече таа, „но само затоа што не е сезона.“ Го пополни формуларот и ме упати низ ходникот. „Женската спална е десно.“ Наредните четири дена спиев, се туширав и ги дојадував остатоците од ручеците на туристите на авенијата Колумбо. Кога сместувањето во хостелот ми заврши, се вратив назад во паркот со страв од претерано високото момче и многуте такви како него, но свесна дека немам друг избор. Ја негував градината и чекав да дојде викендот. Во петокот останав будна од страв да не се успијам и да ја испуштам Рената. Цела ноќ лутав по улиците, кога се изморив чекорев пред еден клуб во подножјето на ридот, ги чувствував вибрациите на музиката додека ми паѓаа клепките. Кога колата на Рената паркира, бев потпрена на заклучената стаклена врата пред „Флора“ и чекав.

43

ФЕЉТОН

Таа одвај подзастана за да скокнам во камионетот и сврте полн круг додека ја затворав вратата. „Требаше да ти речам во четири“, рече. „Не сум погледнала во нотесот. Денес ќе ми требаат цвеќиња за четириесет маси, само сватовите се дваесет и пет луѓе. Кој прави свадба со дванаесет деверици?“ Не знаев дали чека одговор или прашањето беше реторичко. Продолжив да молчам. „Да се мажев јас, ќе немав ни дванаесет гости“, додаде, „барем не во оваа земја.“ Јас ќе немав ниеден гостин, помислив, ни во оваа ни во некоја друга земја. Таа ја намали брзината пред кружниот тек и се сети каде треба да сврти. „Дојде Ерл“, рече. „Ми рече да ти пренесам дека внука му била среќна - ми нагласи да ти пренесам ’среќна’, а не некој друг збор. Рече дека си направила нешто со цвеќињата што ја извлек ло среќата од неа.“ Се насмевнав и погледнав низ прозорецот, понастрана од Рената. Значи тој се сетил. За чудо, не се каев поради тоа што решив да ја разоткријам тајната. Но не сакав да à кажам на Рената. „Не знам што зборува“, реков. Таа погледна во моето лице, па пак напред во патот и прашално ја поткрена едната веѓа. По извесна тишина продолжи. „Па, Ерл е чукнато старче. Обично е лут, но одвреме-навреме може да смекне кога не очекуваш. Вчера ми рече дека е претерано стар за да верува во Бога, ама дека сега се премислил.“ „На што мислел со тоа?“

20

„Изгледа мисли дека минатата недела, пред да ги избереш цвеќињата, си му се обратила на Севишниот.“ Профучив. „Ха.“ „Да, знам. Ама рече дека денес пак ќе намине и сака да му избереш нешто за жена му.“ Почувствував кратка возбуда од новата задача што ми ја зададоа. „Каква е?“ прашав. „Повлечена“, рече Рената и одмавна со главата. „Само толку знам. Ерл еднаш ми кажа дека некогаш била поетеса, но сега не зборува многу и веќе не пишува. Секоја недела à носи цвеќиња мислам дека му недостига онаква каква што била некогаш.“ Зеленика, си помислив, драги спомени. Тешко е да направиш букет, но не е невозможно. Наоколу ќе ја обвиткам со нешто високо и со цврсти стебла.

Цветниот пазар не беше толку полн како минатата недела, но Рената сè уште се пробиваше небаре последниот букет рози е на аукција. Ни требаа петнаесет дузини портокалови рози и повеќе кринови старгејзер отколку што собираа кофите што ги носев. Ги изнесував цвеќињата надвор и се враќав по нова тура. Кога зак лучив сè во камионетот, се вратив во преполната зграда да ја најдам Рената.


44

ИНФОРМАТОР

Полиција 192 Брза помош 194 Противпожарна бригада 193 КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644

ХОРОСКОП

ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033 Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100

Понеделник, 19 ноември 2012 година

Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656

21.03 19.04

Овен - Внимавајте на зборовите на еден ваш пријател. Иако во моментот не можете да ги разберете неговите предупредувања, за неколку дена ќе ви бидат од голема корист. Совет: јадете здрава храна.

20.04 20.05

Бик - Иако сте многу самоуверени, сепак во овој случај мора самите да си признаете дека направивте погрешна процена. Совет: направете нешто за себе, дозволете си одмор неколку дена.

21.05 20.06

Близнаци - Многу сакате да оставите добар впечаток, но понесени од желбата, вие правите повеќе грешки отколку позитивни работи. Совет: покажете му на партнерот дека го сакате.

21.06 22.07

Рак - Позитивните коментари за успешно завршената работа доаѓаат од сите страни. Сочувајте ја присебноста и продолжете со исто темпо. Совет: ќе запознаете прекрасна личност, обидете се да ја воодушевите.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Св. Павле Исповедник

ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 Информации 188 Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти177 Федекс – брза пошта 3111-116 ЕМС услуги - Од врата до врата 15000 СООБРАЌАЈ Меѓуградска автобуска станица 2466-011 Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165

23.07 22.08

Лав - Нема потреба да се расправате со партнерот, вие сте виновни за сè што ви се случува сега. Отворено признајте дека згрешивте. Совет: бидете потолерантни кон пријателите.

23.08 21.09

Девица - Подолг период не ве интересира ништо друго освен вашата здравствена состојба. Ако сте исплашени, побарајте помош од стручно лице. Совет: потребен ви е разговор со пријател.

22.09 23.10

Вага - Обидете се на секој можен начин да дојдете до целта што ја посакувате. Внимавајте на финансиите. Совет: избегнувајте расправа со саканата личност.

24.10 21.11

Скорпија - Непотребно го обвинувате партнерот, грешката треба да ја барате во себе. Внимавајте на здравјето. Совет: опуштете се во друштво на пријателите.

Црквата ги нарекува исповедници тие кои многу пострадаа од еретиците во заштита на правата вера. Овој свети Павле беше патријарх во Константинопол во времето кога се појави итрата ерес на Ариј. Двапати беше симнат од страна на аријанците од цариградскиот трон и прогонет во Ерменија. Најпосле, истите и го удавија додека слу жеше Литургија, во 351 година. Од Ерменија, моштите му беа пренесени во Цариград во 381 година, а во 1236 година латините ги однесоа во Венеција, каде што се наоѓаат и денес.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Матилда Вон Хацкеборн Родена е во 1241 година, од племенити родители. Била помлада сестра на света Гертруда. Матилда како калуѓерка, била одликувана со длабока понизност, невиност, љубезност, и луѓето надвор од манастирот ја барале за совети. Поради смислата за уметност, Матилда го водела манастирското училиште и часовите по пеење. Најважна задача во нејзиниот живот бил најдлабокиот и највозвишениот израз на нејзиното постоење.

22.11 21.12

Стрелец - Пред колегите се однесувате многу горделиво, а тоа ќе предизвика лавина од реакции. Ако не сте подготвени за вакви реакции, сменете го однесувањето. Совет: пијте повеќе течности.

22.12 19.01

Јарец - Ветувањата што ги дадовте не ги исполнивте, па сега за да ја стабилизирате ситуацијата, мора да се извините. Совет: дружете се со луѓе кои го поттикнуваат вашето добро расположение.

20.01 18.02

Водолија - Не вложувајте во работи за кои немате доволно информации, можеби премногу ризикувате. Совет: посветете внимание на физичкиот изглед.

19.02 20.03

Риби - Ве очекува една важна средба со личност која многу ви се допаѓа, направете сè да оставите добар впечаток. Совет: избегнувајте ситуации кои ве вознемируваат.


marketing@den.mk

Понеделник, 19 ноември 2012 година

WWW.ELANCER.MK

Најдете работа и сè што ви треба

45


46

ИНФОРМАТОР

Понеделник, 19 ноември 2012 година

комедија Режија: Крис Милер Почеток: 13 и 16 часот КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 11 часот

ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛА ДИНЦИ „Цветната улица“ Почеток: 19.00 часот

„Кунг-фу панда“ Жанр: анимиран Режија: Крис Милер Почеток: 10.30 часот

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10 до 18 часот

„Поинт Бланк“ Жанр: криминалистички, трилер Режија: Фред Каваје Почеток: 18, 20 и 22 часот Сала 2 „Шрек“ Почеток: 11.00, 13.00 и 17.30 часот

„Мадагаскар“ Жанр: анимиран, комедија Режија: Ерик Дарнел, Том Мекграт, Конрад Вернон Почеток: 13 и 15 часот „Трето полувреме“ Жанр: драма Режија: Дарко Митревски Почеток: 17.30, 20 и 22.30 часот

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+1 Живот и љубов низ македонската историја“

„Што да очекувате кога очекувате“ Жанр: комедија, романса Режија: Кирк Џонс Почеток: 19.30 и 22 часот

КИНО „РАМСТОР“ „Мачорот в чизми“ Жанр: авантура, анимиран,

„Првиот одмазник - Капетан АМЕРИКА“ Жанр: акција, авантура, научна фантастика Режија: Џо Џонстон Почеток: 15.00 часот ДРАМСКИ ТЕАТАР „Ах, љубов моја“ Автор: Коле Ангеловски Режија: Коле Ангеловски Почеток: 20.00 часот

l

16

l

Тетово

l Кочани

16

l Кичево

l Дебар

12

l Штип

Велес l

14

l Берово

15

l Радовиш

l Неготино

16

17

l Струмица

l Кавадарци

13 l Струга

12

14 l Охрид

l Прилеп

ПРИ ГО ТВУ ВА ЊЕ: Бисквитите се мелат, потоа се додаваат кокосот, маргаринот, млекото и шеќерот во прав. Смесата убаво се меша и потоа се прават топчиња. Во секое топче се става по еден лешник, а потоа топчињата се валкаат во кокос.

17 l Гевгелија

Времето денеска ќе биде облачно. Во Скопје минималната температура ќе биде 4 Целзиусови степени, а максималната 16 степена. Влажноста на воздухот ќе биде 76 проценти, а видливоста до 10 километри. Биометеото е неповолно.

Битола

11 l Ресен

l

14 0 12 ВТОРНИК

18

Барселона

12

Букурешт

12

Будимпешта

11

Загреб

15

Софија

18

Атина

10

Приштина

12

Сараево

13

Белград

14

l Делчево

16

17

Гостивар

15

15

16

200 г бисквити 100 г кокос 150 г лешници 200 г маргарин 100 мл млеко 400 г шеќер во прав

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од северен правец, кој ќе се движи со брзина од 8 километри на час.

Крива Паланка

Скопје l

15

l

16

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка

14

l

Топчиња со кокос

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка

МНТ „Ромео и Џулиета“ Режија: Лилија Абаџиева

Куманово

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Одбрани дела 2007-2012 од Игор Јосифов Изложба на Борка Аврамова „Говорот на модерната форма“

Рецепт на денот

2 15 ПОНЕДЕЛНИК

3 18 ВТОРНИК


ЗРНЦА НА МУДРОСТА Помисли еднаш пред да дадеш, двапати пред да примиш, а илјадапати пред да бараш. Мари Ебнер Ешенбах Човекот може да учи на два начина, едниот е да чита, а другиот да се дружи со паметни луѓе!

STAROST OD MNOGU DAMNE[NI VREMIWA

Ä

CISTERNA OBNOVUVAWE NA OBJEKT

Ê

T

SRPSKATA TV SPIKERKA NOVKOVI]

Не предизвикувај змија ако немаш намера да à ја отсечеш главата!

TONA SOJUZNA DR@AVA VO MALEZIJA

POSLEDEN IGRA^ VO OROTO EZERO VO FINSKA IZVADOK OD FILM (MN.) GRAD VO HRVATSKA ITALIJA @ENSKO IME (@IVKA)

STARO (DENES POETSKO) IME ZA BRITANIJA

'RT VO ITALIJA VID BOSTAN (MN.) PRED MNOGU VREME VID MINERAL

B

NA[A NARODNA HEROINA VERA

LUMEN PISATELOT POPOVSKI ANRI BARBIS SPIS, DOKUMENT

M

NEDVI@EWE PLANINA VO INDIJA

Æ

R

IZDADEN DEL OD KOPNOTO VO VODA

JAVA^I NA KOWI SPROTIVNO DEJSTVO

S

Æ

É

AGATA KRISTI ^EST, UGLED (MN.) (TUR.)

PEJA^KATA MALINKOVA OSMIUM

D PREFIKS: OSUM KISLOROD

B STARO ELINSKI GEOGRAF I MATEMATI^AR

RUDNIK BLIZU SKOPJE

8 4 9 9 2 6 7 1 7 8 2 9

2

3 7 4 8

3

9

5 5

6 2 7 6 1 8 4 8 5 1

2

8 7 5 2

2 1 4

4 8 7

6 8 1 3 5 8 1 3 7 6 5 9 2 5 8 9 7 5 2 1 3 7

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: PRASTAROST, ENTITETI, S, SKALILO, AK, T, KOWANICI, SARAVAK, KEC, VE, INSERTI, RAD, I, NAO, BAGA@, DAMNA, CIRIVIRI, L, MIRUVAWE, AB, JAVADI, ANI, BAWANI, OKTO, ERATOSTEN; SUDOKU: 1) 846 917 235, 952 643 178, 713 582 946; 267 135 489, 531 894 627, 489 276 513; 178 349 362, 325 761 894, 694 328 751; 2) 168 732 549 295 814 673, 743 569 128; 684 291 357, 952 387 416, 317 645 892; 576 428 931, 431 976 285, 829 153 764

Садам Хуесин

SILICIUM

SEVER TE^NOST ZA SIMNUVAWE LAK OD NOKTI

DEL OD SKALA

Ä

Човекот треба да биде доволно голем да ги признае своите грешки, доволно паметен од нив да има корист и доволно силен да ги поправи грешките! Џон Максвел

POETOT @UPAN^I^

NACRT, KROKI (MN.)

FUDB. KLUB OD ZEMUN NA[A PEJA^KA GRUPA

Повеќе вреди војска што ја води лав, отколку војска на лавови што ја води магаре! Наполеон

MODEL NA ORTOPEDSKI ^EVLI

@ITELI NA ATINA

P

VELES

Вил Роџерс

ZADEN DEL OD GLAVATA (MN.)

BITNOST, SU[TINA (MN.)

Ä

47

РАЗОНОДА

Понеделник, 19 ноември 2012 година


ДЕН И НОЌ Ако не станела актерка, 26 Селма Хаек ќе била астронаут

Понеделник, 19 ноември 2012

Во Њујорк отворен клуб под вода 23

Бритни 26 Спирс пиела по 30 таблети амфетамин дневно

ИСПОЛНЕТИ ОЧЕКУВАЊАТА ЗА ОБНОВУВАЊЕ НА НАЈСТАРИОТ ФЕСТИВАЛ ЗА ЗАБАВНА МУЗИКА

24-25

„СКОПСКИ ФЕСТИВАЛ“ ВО ВИСТИНСКО СВЕТЛО

ВИЦОТЕКА

Еден дечко се вози со девојката во својот скап автомобил, и одеднаш à вели: - Морам да ти признаам нешто! - Што? - Знаеш, јас сум оженет и имам две деца! - Ух, а јас се исплашив дека ќе кажеш оти автомобилот не е твој! * * * Синот му вели на таткото: - Тато, какво дете сакаше да

имаш, женско или машко? - Сине, јас само сакав убаво да си поминам! * * * Поли ца ец фа ќа ма лолет на про сти ту тка на ули ца и à вели: - Не ти е срам? Што правиш ту ка? Што ќе рече мај ка ти ко га ќе à ка же ме? - Ве молам, не ка жу вај те à, ќе ме прете па ако дознае! Ова е неј зи на те ри то ри ја!

ТИКЕТ СЕК Ј Мл. Болеслав Дукла Вест хем Стоук

Рома Торино

1 1

Херта Сент Паули

Коефициент 8,1

1 1

Den 19 Noemvri  

Dneven Vesnik Den