Page 1

vo ovoj broj prilog

ДЕН ЗА ДОМОТ пОСЕРИјАТАИНцИдЕНТИ

www.den.mk

Маршираме заедно против насилството 18 o Сабота-недела, 17-18 март 2012, Година 1, број 4

4-5

цена

ТУРСКИОТАКТЕРВОУЛОГАНАБИЗНИСМЕН

Полат купува ТВ-станица во Македонија? ЈА ПОТОПИВМЕ ГЕРМАНИЈА Македонската репрезентација во ватерполо стигна до својата прва победа годинава во Светската лига 27

В Е С ТИ

С ПОР Т

Идејатанаактеротзаинвестирањевоземјаваà билапрезентирананамакедонската делегацијазавремена 2-3 посетатанаТурција

ФАМИЛИЈАРНА ТРКА ЗА МАНУ Комбинаторики во пресрет на претстојниот избор на нови членови на Академијата

4-5


2

вести

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

познатиот турски актЕр заинтЕрЕсиран за уЛоГата на

КОМЕНТАР

Менче АтАнАсовА тоЧИ

Со количките на Тодоров право во ЕУ Министеротзаздравство,Никола Тодоров,неодговоридалибаремедноод80-теновисанитетскивозилаќеимдаденарасполагањена клиниките.Избегаодпрес-конференцијатауштепреддабидепоставенопрашањето.Инесамо штонè остависоподотворена уста,тукуивомисладали,недај божеаколегнемевоболница,ќе требадасиземемекапути,чадори илиочилазасонцезаданесеразболимеуштеповеќедоколкунè транспортираатсопревозното средствонареченокреветили расклатенаколичка.ИмаТодоров асворакав,гичекатоплитеходнициштоќегиповрзуваатклиникитееднасодруга.А,можебии изградбатанановиотклинички центар.Тааидејајапромовирашеи неговиотпретходникБујарОсмани,анеодамнакаконовинајанајавиипремиерот.Можебинекогаши ќесереализира,ситегосакаат тоа,амадотогаш,аконеможесанитетсковозило,баремдаимсе обезбедатнапациентитепосигурниколичкиикреветибидејќиголем делоднивнемаатсопирачки,држачизанозете,гуминатркалата. Опасноетакаданè носатзатоа штоакотакабезсопирачкисезалетаме,можеидајапоминемеЕУ. Којќенè запретогаш?Сепак,подоброе,нели,дасеимаедновозилоза данè пренесуваодеднаклиникадо друга,баремтоаимамедицинска опремавнатре,аибоцатасокислородимакадедастои. ИЗДавач: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕчаТИ: „Вила Принт“ Скопје, ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДаНОчЕН бРОј: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Директор - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk marketing@den.mk pretplata@den.mk Контакт: 02/3211 - 551, 072/313-637

Полат купува ТВ-станица во Македонија? Идејата на познатиот актер за инвестирање во земјава àбила презентирана на висока македонска делегација,предводена од премиерот Никола Груевски,за време на посетата на Турција

Н

екати Шашмаз,познатиот турскиот актер од серијата „Долина на волците“,во која ја игра улогата на Полат,наскоро доаѓа во Македонија,но не како актер,туку како турски бизнисмен. Турскиот актер, познат како Полат,се очекува наскоро да пристигне во Скопје со детално разработен бизнис-план за отворање нова телевизија, дознава „Ден“. Според нашите информации,идејата на познатиот актер за инвестирање во земјава àбила презентирана на висока македонска делегација,предводена од премиерот Никола Груевски,за време на неодамнешната посета во Турција и за неа бил даден начелен позитивен одговор.За неа сèповеќе се зборува и во турските деловни кругови што имаат свои претставништва во Македонија. Како што е познато,во јануари годинава за време на посетата на Турција,на вечерата што ја организирал премиерот Никола Груевски присуствувале околу 80 претседатели на големи компании и стопанските комори од Истанбул.Меѓу гостите бил и турскиот актер Шашмаз,кој имал разговор со нашиот премиер,но нема потврдени информации дали познатиот Полат му ја презентирал идејата на Груевски. Засега,информацијата за отварање нова телевизија не ја потврдува ниту една од посочените страни. Неофицијално се зборува дека идејата за инвестирање во Македонија на Полат му се родила откако на неколку средби со разни македонски претставници,зборувајќи за неговата голема популарност во Македонија,му биле презентирани и податоци за економската соработка меѓу Турција и

Македонија.Истакнувајќи дека големи турски компании од сите сфери се присутни на македонскиот пазар,веднаш било констатирано дека недостига и телевизија со турски капитал во Македонија. Како адут за успехот на турските инвестиции во Македонија биле наведени компаниите Халк банк,ТАВ,Лимак,Џаварих холдинг и други.Со оглед на тоа дека Полат во Турција поседува сопствена компанија за продукција и за снимање филмови, не е ни чудо што ја добил идејата за отворање телевизија. Популарната турска серија „Долина на волците“на телевизиските екрани во Македонија ја донесе менаџментот на сега веќе затворената телевизија „А1“,на која се емитуваа неколку сезони во период од три години и беше дел од програмската шема на телевизијата сèдо нејзиното затворањето.Потоа,една сезона од емисијата се емитуваше на телевизија „Сител“, а сега се шпекулира дека правата за емитување на новата сезона ги откупила телевизијата „Канал 5“. Идејата за нова телевизиска куќа во Македонија станува сèпоактуелна,со оглед на фактот дека сега во медиумскиот простор има една национална телевизија помалку откако Агенцијата за електронски комуникации лани во јули ја одзеде фреквенцијата на „А1“. Телевизијата, односно фирмата што е носител на правата,во моментов е во фаза на ликвидација поради што Советот за радиодифузија на следната седница и официјално ќе ја повлече лиценцата што ја поседуваше телевизијата. Од Агенцијата за електронски комуни-


вести

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

БИзНИсМЕН ВО НАшАТА зЕМјА

3

Македонците дремат пред ТВ и пред компјутер Македонците речиси еднакво го минуваат своето време гледајќи телевизија и на социјалните мрежи,покажаа резултатите од истражувањето на социјалните медиуми спроведено во земјава. Македонските испитаници на интернет најмногу уредуваат профили на некоја социјална мрежа:дури 87проценти одговориле дека тоа го имаат направено во последните шест месеци.84проценти од македонските испитаници велат дека посетиле официјална интернет-страница на некоја компанија,додека 74проценти се приклучиле кон некоја онлајн-заедница на одредена марка. Истражувањето на социјалните медиуми во Македонија го реализирала „Универзал медиа“Скопје.

Во Црна Гора со лична карта

Популарноста од „Долина на волците“ ќе ја тестира на македонскиот пазар

кации за „Ден“изјавија дека денеска ќе биде објавен огласот за избор на нов дигитален оператор, по што ќе се знае дали ќе остане слободна фреквенција за нова телевизија. -Денеска објавивме оглас за доделува-

ње фреквенции за нов оператор,кој ќе ги пренесува сите постојни регионални и локални национални телевизиски канали -вели Роберт Орадовски, директор на Агенцијата,кој додаде дека огласот ќе трае 45дена.

Владата ќе си ги брои рекламите Владата ќе купува софтвер за следење на своите телевизиски реклами,огласот веќе е објавен,а јавното отворање на понудите ќе биде на 20март. -Станува збор за специјален софтвер за следење на едукативно-информативните кампањи што ги спроведуваат Владата и нејзините институции -вели владиниот портпарол Мартин Мартиновски. Тој објаснува дека Владата преку новиот софтвер има намера да го увиди ефектот од кампањите,но и да следи дали видеоспотовите што ги нарачуваат институциите се емитуваат според точно утврдената динамика за која им се плаќа на телевизиските канали. Портпаролот потенцира дека намената на софтверот не е да се врши надзор на информативните програми на телевизиите,туку само на владините кампањи што се емитуваат во етерот. Н.С.

Министрите за внатрешни работи на Македонија и на Црна Гора,Гордана Јанкулоска и Иван Брајовиќ,вчера најавија дека е во тек изработка на закон за патување во двете држави само со лична карта,па,најверојатно,македонските и црногорските граѓани од оваа лето ќе може да ја поминуваат границата само со лични карти.На средбата Јанкулоска и Брајовиќ потпишаа неколку договори за полициска соработка,што,според нив,значи поголема ефикасност при заедничките полициски акции и размени на информации со цел поуспешна борба со криминалот и со корупцијата.Министрите истакнаа дека од голема важност е и договорот за враќање лица со незаконски престој во двете земји и протокол за реадмисија. K.Г.

Иванов и Вујановиќ гледаат во ЕУ и во НАТО Македонија и Црна Гора имаат исти стратески цели да бидат членки на Европската Унија и на НАТО,порачаа од Скопје претседателите Ѓорге Иванов и Филип Вујановиќ. - И најдолгиот пат почнува со првиот чекор.Македонија веќе тргна на патот кон ЕУ,не стоиме во место и тоа е позитивно. Можеме да разменуваме искуства затоа што ние ги имаме искуствата од Словенија и од Хрватска -рече Иванов и додаде дека Македонија и Црна Гора заемно ќе си помагаат затоа што тоа е во интерес за целиот регион.


4

вести

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

пред изборот на нови членови во аКадеМиЈата се погласни стануваат инфорМ

МАНУ станува семејно Избор на нови академици се врши на секои три години.Нема ограничувања колку нови членови ќе се примат,а за влез во МАНУ потребна е поддршка од мнозинството академици Тони Ангеловски

М

акедонската академија на науките и уметниците мора да расчисти со непотизмот ако не сака да биде третирана како фамилијана дружина.Овој апел за транспарентност при изборот на нови академици стигна од анонимни извори на „Ден“ во академијата во пресрет на трката за влез во највисоката научна институција.До крајот на март шестте одделенија треба да се изјаснат за 37-те кандидати за нови академици,а конечниот збор ќе го каже собранието на Академијата кон крајот на мај.Меѓу предложените кандидати се наоѓаат сопруги на актуелни академици,но и блиски роднини,кои,според резултатите од гласањата во одделенијата на академијата,имаат големи шанси да поминат на собрание.И во актуелниот состав на МАНУ веќе има брачни двојки и други роднини,а роднини на академици има и во службите на оваа институција. -Не сакам да навлегувам во стручните квалитети на колегите-академици или на кандидатите,но мора да се внимава на тие работи.Не се ра-

боти веќе за исклучок,туку како да стана правило академијата да се полни со роднини. Се разбира дека сите тие луѓе имаат свои квалитети,но мора да се воспостави некој систем за да се спречат таквите работи.Оваа работа не е забранета со некој документ на МАНУ,но институција од таков ранг мора да внимава на такви работи затоа што со тоа самата се девалвира -вели еден од членовите на Академијата,кој размислува на наредното собрание на МАНУ да побара да се расправа и за таа тема. Актуелни членови на МАНУ се брачната двојка Цветан Грозданов и Вера Битраковска-Грозданова, кои се дел од Одделението за општествени науки. Во Одделението за медицински науки се Момир Поленаковиќ и неговиот шура Илија Филипче,а дел од Академијата се и браќата Томе и Владо Серафимовски.

Дури и во стручните служби во изминативе години се вработувале роднини на академици, како, на пример, зетот на еден контроверзен академик. Бројката на роднински поврзани членови на Академијата може да се зголеми доколку на претстојниот избор поминат неколкуте кандидати што се во фамилијарни врски со актуелни членови на МАНУ. Кандидат за академик е Нада Поп Јорданова,која е сопруга на академикот Јордан Поп Јорданов,а на листата за избор на нови академици е и Севим Пеличкова,која,според написот во еден неделник,е во роднински врски со академик Блаже Ристовски. За роднинските врски меѓу Пеличкова и Ристовски уште во 2003 година,кога Пеличкова,исто така, беше кан-


вести

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ациите за непотизаМ

гнездо? дидат,пишуваа и д-р Живко Цветковски и д-р Зозе Мурговски во писмено обраќање до тогашниот претседател на МАНУ,Матеја Матевски. - Поп Јорданова е голем стручњак во својата област.Но,со самото тоа што нејзиниот сопруг е во Академијата се наметнува прашањето дали во вакви случаи се избира според квалитет или, сепак, има пристрасност. Таа се кандидираше пред шест години,но не влезе во Академијата. Сега не беше пријавена на конкурсот што траеше од ноември до јануари,но кандидирана е како предлог на едно од одделенијата на академијата, што автоматски à овозможува поволна позиција за конечен избор затоа што кандидатите што не се поддржани од соодветните одделенија немаат речиси никакви шанси -објаснува еден од академиците. Избор на нови академици се врши на секои три години.Нема ограничувања колку нови членови ќе се примат,а за влез во МАНУ потребна е поддршка од мнозинството академици.Бидејќи во моментов МАНУ има 41член, за избор е потребна поддршка од 21 академик.

5

МарШ за Мир во градсКи парК

Сакаме мирна,поубава иевропскаМакедонија Под мотото „Ние не сме против,ние сме за“,граѓанското движење „Заедно за мир“ денеска во 14часот во Градски парк организира марш за мир.Маршот е поддржан од триесетина невладини организации, спортисти, професори, актери, новинари и од естрадни уметници. Петрит Сараќини,кој е еден од организаторите на маршот,се надева дека пораката ќе биде доволно силна да допре до оние што наместо на разумот предност им даваат на лудоста и на насилството. Велите дека во Македонија разумот мора да биде посилен од лудоста,толеранцијата да ја има многу повеќе од омразата,дека умот мора да ги надвладее екстремистите. Очекувате ли јавните личности да испратат доволно силна порака за мир? -Пораката ќебиде доволно силна со оглед на тоа што добивме поддршка од повеќеод 100јавни личности одразличен етнички,професионален иидеолошки со-

став.Сакаме дадокажеме дека ние,обичните граѓани, иако се разликуваме во многу работи, единствени смевовербата замирен заеднички живот ивопочитта штотреба дајаимаме едни кондруги.Решени смедаповикаме насвесност ида покажеме дека јасакаме Македонија помирна,поубава ипослободна. Меѓуетничките тензии во последно време се зовриени.Апелите за мир како да не допираат до оние што секојдневно предизвикуваат инциденти на улиците? -Мораме да ја спречиме спиралата на насилството и да покажеме дека граѓаните што сакаат мир се далеку побројни од оние што сакаат насилство. На овој начин,преку маршот сакаме да создадеме нов начин на разговор.Не треба да бидеме пасивни и со тоа да оставиме отворен простор јавноста да биде освоена од луѓето кои поддржуваат немири.И.Ч.

Македонија и албанија остануваат пријатели

Стручноста или семејните врски - виза за влез во највисоката научна институција?

Македонија и Албанија ги осудија неодамнешните инциденти кои ги нарушуваат добрососедските односи.Шефовите на дипломатиите на двете земји,Никола Попоски и Едмонд Хаџинасто,вчера од Скопје порачаа дека сторителите ќе одговараат пред судовите. -Инцидентите не смеат да се случуваат,но тие,исто така,не треба да ги компромитираат одличните односи меѓу Македонија и Албанија -рече Хаџинасто коментирајќи го неодамнешното палење на македонското знаме во Албанија. Тој истакна дека видел како се пали и албанското знаме.

Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски го дели ставот на албанскиот колега. -Кој било гест што цели кон нарушување на одличната соработка во регионот и е навредлив за кого било од нашите пријатели или соседи,како во Македонија така и во Албанија,мора да биде осуден и третиран во рамките на институциите на системот -рече Попоски. Серијата меѓуетнички инциденти во Македонија беа проследени со палење на македонското знаме во Албанија,но инциденти имаше и пред македонската амбасада во Тирана.


6

вести

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ТРЕВОГА ПРЕД ПРЕТСТОЈНИТЕ ИЗБОРИВОлЕкАРСкАТАкОМОРА

Лекарите вострав од портокалови мантили Одбраншата алармираат дека власта сака даим наметне свој човек за претседателза даимги контролира финансиите илиценцирањето Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

Д

ржавата сеобидува дајастави под своја капа и Лекарската комора. Лекарите севопаника.Велат дека новиот предлог-закон за здравствена заштита,којевособраниска процедура,ќе имгоодземе правото заизбор на претседател.Лекарски извори за„Ден“велат дека власта натојначин,всушност,сака да го озакони обидот и да уфрли свој човек што ќестои начело наасоцијацијата вонаредните четири години,особено што вопоследно време евидентна епартиската присутност иподеленост начленовите во органите ивотелата. -Вочленот 259одпредлог-законот стои дека запретседател може дасеизбере лице што е здравствен работник само во јавна установа.Според важечкиот закон,членството избира претседател бездаму сенаметнува одкоја здравствена установа треба дабиде -изјави Владимир Борозанов,претседател наЛекарската комора. Оваа организација е овластена да ги штити правата и интересите на лекарите, издава лиценци заработа,гисанкционира лекарите што згрешиле според етичкиот ко-

декс.Сега,велат,државата безобразложение може даимгиодземе итиеингеренции бидејќи Комората насекои петгодини треба да бара дозвола од Министерството за здравство да à ги обнови овластувањата. Згора натоа,Министерството бара даима целосна контрола нафинансиското работење иако тоаредовно гоправат одфинансиската инспекција и од УЈП, објаснуваат лекарски извори. ВоЛекарската комора врие.Атмосферата дополнително еподгреана ипоради престојните избори за нов претседател. Деновиве почнува изборот наделегати во општинските организации,којќезаврши со избор напретседател на5април.Извори од Комората велат дека притисокот постојано расте.Сешпекулира сонеколку имиња за можен кандидат запретседател,носите се

одвладејачката партија. Наводно,меѓу членството најмногу се притискало начело наКомората дадојде патологот икадар наВМРО-ДПМНЕ,Весна Јаневска,која неодамна поднесе оставка наместото претседател наДржавната пописна комисија.Непомалку агитации,особено одОрганизацијата нажени одБитола, имало заСпасијка Поповска,ортопед имајка наактуелниот министер занадворешни работи, Никола Поповски. Во игра се и имињата на поранешниот министер за здравство Драган Даниловски инаексдиректорот наКлиничкиот центар Борче Георгиевски,двајцата кадар наВМРО-ДПМНЕ. Сегашниот претседател Борозанов вели дека нема дасекандидира повторно,аистото го тврдат и двајцата потпретседатели Стоје Стојманов иИдриз Орана.

Бесплатен ПАП-тест еднаш вотригодини Министерството заздравство организира скрининг заракнагрлото наматка со кој ќе бидат опфатени сите жени на возраст од24до35години воследните три години.Тоазначи,како штообјаснија во Министерството,дека наместо еднаш годишно како досега,жените отсега ќеможат да направат бесплатен ПАП-тест

еднаш вотригодини. Од1април покани надомашна адреса данаправат ПАП-тест ќедобијат сите жени коиимаат избран матичен гинеколог,а задругите Министерството препорачува штопобргу дасиизберат лекар.Пооваа приоритетна категорија жени,воследните двегодини соскринингот ќебидат оп-

фатени ижените од36до60години. -Според програмата зарано откривање намалигните заболувања,секоја жена ќе има право на бесплатен ПАП-тест на секои три години, што е практика во европските земји -изјави Тодоров. Годишно заоваа програма сепредвидени 11милиони денари.


пари

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

Студии за водовод со француски пари Француски компании се подготвени да финансираат изработка на студии за изградба на системи за водоснабдување и за преработка на отпадните води за неколку региони во Македонија, информира Абдулаќим Адеми, министер за животна средина и просторно планирање. - Кога ќе имаме студии за сите региони, полесно ќе ги реализираме проектите - нагласи Адеми, кој веста за заинтересираноста на Французите ја донесе од шестиот Светски форум за води што се одржа во Марсеј. Проблем е и немањето тело за регулирање на цените, односно регулаторно тело за води бидејќи советите на општините одлучуваат за поскапувањето, но од политички причини тие не ја носат одлуката. Со зголемување на цената на водата, ќе се обезбедат средства за одржување на системот смета Адеми.

Македонија се полни со магистри Бројот на магистри во 2011 година е зголемен за рекордни 87,3 проценти, покажува официјалната статистика. Со звањето магистер на науки и специјалист се стекнале 1.294 лица, од кои 1.097 (84,8 проценти) се магистри и 197 (15,2 проценти) се специјалисти, од што произлегува порастот од 87,3 проценти во однос на 2010 година. Учеството на жените магистри во вкупниот број е 53,7 проценти. Лани, најголем број од магистерските трудови, 587 (53,5 проценти), биле од областа на општествените науки, 20 проценти биле од областа на техничко-технолошките науки, а другите биле од областа на хуманистичките, природно-математичките, биотехничките и од медицинските науки.

ДИТ одзема шест возила Шест возила, од кои еден автобус, еден минибус, две патнички комбиња и два автомобила биле одземени од превозници што вршеле јавен превоз без дозволи и лиценца, во акциските контроли на Државниот инспекторат за транспорт во соработка со МВР, спроведени неделава. Законот за превоз во патниот сообраќај предвидува глоба од 500 евра за лицата што вршат јавен превоз без дозволи и лиценца, како и привремено одземање на возилото со кое бил вршен превозот и тоа на период од шест месеци до една година.

7

влаДаТа И „ОКТа“ прегОварааТ за гОрИваТа

Ценатасепазари сoквалитетот?

В

ладата и раководството на „Окта“ седнаа на иста маса. Министерот за еко номи ја, Ва љон Са ра ќи ни, вчера ја убедуваше рафинеријата да почнат преговори за да се промени ме тодологијата за пресметка на цените на горивата со цел тие да по евтинат. Што стави на маса Сараќини? Со каков адут побара од раководството на „Окта“ да се откаже од дел од својот профит, загарантиран со купопродажниот договор до 2019 година? Се знае дека Сараќини побарал од „Окта“ да утврди датум за почеток на преговорите за промена на методологијата. Владини от пре го ва рач ки тим би го пред водел ви це пре ми е рот за еко ном ски пра ша ња, Владимир Пешевски, прет ставници од мини стерс твата за фи нан сии, еко номи ја, транспорт и врски, животна средина, УЈП и од Царина. И менаџментот на „Окта“ е расположен за преговори. Дополнително, според информациите, ми ни сте рот ка ко адут на сво ја стра на ја вклучил предлог-уредбата за ква литет на течни горива, која произлегува од Законот за енергетика и допрва треба да се доне се. Токму за таа уредба наскоро треба да биде организирана експерт ска расправа, за во неа да се спро ведат европ ски те ди ре кти ви за на фте ни де ри вати. За „Окта“ уредбата е важна од аспект на над зорот на течни горива. Со неа е предвидено и доне сување програма за следење на квалитетот на течните горива, со која се воспо ставува по стојан над зор. Тоа ќе значи обврска за сите учесници на пазарот на течни горива да прават испитувања за ква литетот на горивата што ќе ги пуштаат во промет. - Владата треба да пристапи кон нама лу ва ње на ак ци зи те, а не да оче ку ва „Окта“ да на и де на раз би ра ње ко га таа е компанија, правен субјект, што по стои за да остварува профит - вели универ зитет скиот профе сор Абдулменаф Беџети. Пред неколку дена, пак, иако беше нај-

Во игра и адутот за квалитетот на бензините

авено дека е можно нама лување на акцизи те, се пак, Вла дата од лу чи ла да не се оди кон такова мерка. Било договорено и натаму да се следи со стојбата со цената на бензините во земјава. Токму тоа ги поттикна обвинувањата кај опозициските партии де ка ва квата со стој ба à од го ва ра на Вла дата би деј ки до би ва екстра- при ходи во време кога буџетот се соочува со тешкотии.


8

пари

„Кон Тики травел“ го продал МАТ Српската компанија „Кон Тики травел“информира дека својот удел во „МАТ ервејс“и во „Кон Тики скај“го продала на холандски „Басе ер“. „Со тоа,„Кон Тики травел“-Белград повеќе нема никакви односи со овие две компании“,се наведува во соопштението што српската компанија го испрати до македонската јавност. Оваа реномирана туристичка агенција од соседството,сепак,најавува дека има план да формираа нова компанија во Македонија „Компанијата „Кон Тики травел“-Белград, во согласност со законските прописи на Македонија,во иднина планира да формираа нова компанија,со која ќе им понуди на македонските граѓани многу можности за аранжмани“,информираат од агенцијата. Реакцијата на српската компанија следуваше по веста што ја објавија македонските медиуми дека од први мај „МАТ ервејс“, односно „Кон Тики скај“,повторно ќе лета од скопскиот аеродром и тоа кон 14дестинации.

СБ: Дефицитот предизвик за економијата „Златен развој -Возобновување на сјајот на европскиот економски модел“е новиот извештај на Светска банка,кој беше презентиран во НБРМ од главниот економист на СБ за Европа и за Централна Азија,Индермит Гил.Во извештајот се опфатени 45 држави,меѓу кои членките,кандидатите и потенцијални кандидати за членство во ЕУ, земјите од ЕФТА,но и од источното партнерство. Извештајот се однесува на долгорочниот развој на Европа,со особено внимание кон последните две децении и идентификува што треба да се направи во иднина за да се осигура просперитет.Застапени се шест основни компоненти на европскиот развоен модел:трговија,финансии,претприемништво,иновации,работна сила и владеење. Економскиот модел,според Гил,дал импресивни постигнувања во изминатите 50 години.Од елементите што ги содржи, функционираат трговијата и финансиите, претприемништвото и иновациите,а дополнително треба да се обрне внимание на работната сила и на владеењето. Гил посочи дека предизвик е високиот дефицит кој,според него,треба добро да се управува,односно да се види дали води кон развој или кон зголемување на задолженоста.

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

Се БАрА нАчин КАКо ДА Се решАТ ДолжничКо-ДовериТе

Бројкитеисчез поплаватаодд Додека власта ја предлага задолжницата како инструмент за наплата на побарувањата,никој не кажува или,пак,не знае колкави се долговите во земјава

П

Мишко ИВАНОВ

рвичната идеја за воведување на задолжницата како инструмент за наплата на долговите беше со неа да бидат опфатени сите чинители на должничкиот круг,почнувајќи од Владата па натаму,коментира експертската јавност и додава дека со исклучувањето на најголемиот должник (државата),раздолжувањето нема да биде успешно.Конкретно,посочуваат експертите,и да почне да функционира задолжницата,процесот набргу ќе се блокира од едноставна причина што најголем дел од фирмите во реалниот сектор чекаат пари од Владата.Тоа,велат, ќе создаде тешко премостлив јаз зашто иако власта тврди дека таа е најсигурниот должник,сепак,наплатата тешко се одвива,а сето тоа се одразува во економијата. Добро упатените посочуваат на уште еден недостаток во тој должничко-доверителски систем.Нема податоци за задолженоста.На пример,никој не кажува или,пак, не знае колкави се долговите на Владата,а слична е состојбата и за задолженоста ме-

ѓу фирмите.Оттаму,укажуваат,недостига институција од типот на некогашен СОК, каде што прецизно се регистрираа долговите и побарувањата на ниво на фирми и на држава. -Задолжницата како инструмент,несомнено,ќе ја намали стапката на задолженост и ќе предизвика поодговорно работење кај самите компании.Но,од ова законско решение не би требало да се изостави Владата затоа што и таа како голем потрошувач влегува во должничко-доверителските односи.Особено,ако се земе предвид колку државата должи.На пример,по основ на поврат на ДДВ,некои компании и тоа како зависат од тие пари,кај некои дури и ликвидноста е доведена во прашање токму поради долговите на власта.Токму поради тоа,во ова законско решение мора да биде опфатена и Владата.На тој начин и самата држава ќе биде одговорна за своето работење -изјави Шенај Хаџимустафа,професор на Универзитетот за Југоисточна Европа. Според информациите до кои дојде „Ден“,дури завчера Владата на големите компании им исплатила пари за поврат на

„Арцелор Митал“ нарачкииќе паузи Фабриката на „Арцелор Митал“ во Скопје за ладновалани и топловалани лимови,ќе биде затворена една недела,објави порталот „Плусинфо“ повикувајќи се на изјави од надлежните во компанијата,дадени за „Метал билтен“,меѓународна специјализирана публикација која ја следи индустријата за железо и за челик. Според информацијата, производството треба да запре на почетокот од идната седмица, при што како причина за


пари

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

9

лСките одноСи

нааво долгови ДДВ, и тоа за октомври 2011 година. Информациите говорат дека власта само за поврат на ДДВ веќе должи 25 милиони евра, и уште околу 40 милиони евра по други основи. Од Министерството за финансии не добивме одговор колкави се долговите на Владата кон приватните компании. И опозицијата инсистира задолжницата да важи и за Владата. - Во пакетот мерки предлагаме двапати месечно државата јавно да го објавува износот на долгот кон приватниот сектор, при што треба да се направи разграничување колку должи Владата, а колку јавните претпријатија. Потоа, да соопшти по кои основи се долговите. Колкав е долгот кон фирмите по ставка стоки и услуги, а колкав

Што е задолжница? Задолжница е инструмент со која должникот дава согласност плаќањето на неговите обврски кон одреден доверител да се изврши по присилен пат од сите негови сметки кај сите носители на платен промет.Доколку не се наплати од паричните средства,задолжницата како извршна исправа може да се наплати и од друг имот.Притоа,нема да се користи како инструмент за наплата на приватниот сектор со државата.Процесот на издавање е целосно автоматизиран и ќе се одвива преку системот на Централниот регистар.

“ Скопје нема ира една недела тој потег се посочува недостигот од нарачки. „Арцелор Митал“ од Скопје произведува ладновалани и топловалани галванизирани лимови, како и однапред обоени метални лимови што ги добива на доработка од железарницата „Галати“ во Романија. Фабриката во моментов работи со 90 проценти од капацитетите, кои изнесуваат 750.000 тони годишно, наведено е во информацијата.

за поврат на ДДВ - вели Зоран Јовановски, потпретседател на СДСМ, потенцирајќи уште една мерка, а тоа е државата на секоја фирма на која à должи повеќе од 15 дена, да à издаде гаранција преку Министерството за финансии, а потоа компаниите да можат со таа државна гаранција да отидат во банка за да можат да земат кредит за обрт на пари.

Задолжницата ќе почне да се употребува од 1 септември и е на доброволна основа. Со неа компаниите ќе можат да ги наплатуваат побарувањата во должничкодоверителските односи. Владата тврди дека со ова ќе се избегне презадолженоста на фирмите, а доверителите ќе добијат сигурен и ефикасен инструмент за заштита од несовесните должници.

Семејни бизниси за економски развој Од повозрасните да се користи искуството, а од младите креативноста затоа што семејните бизниси, кои се пренесуваат од колено на колено, се добра основа за економски развој, констатираа учесниците на тркалезната маса „Успешно менаџирање на наследувањето на семејни бизниси“. На ова поле, беше речено, европските искуства имаат длабоки корени зашто Европа одамна ја препозна и ја негува традицијата на наследување на семејниот бизнис и на вложување во него. Таа традиција за Македонија била карактеристична во минатото, кога било актуелно занаетчиството. Последниве две децении, пак, занаетите изумираат. За раз-

лика од ова, беше посочено, Словенија има триесетгодишна традиција за негување и за поддршка на семејните бизниси поради тоа што тамошната економија е базирана на наука и на иновации. Бројките покажуваат дека 17 милиони компании во земјите на ЕУ се семејни бизниси. На врвот од листата е Италија, каде што дури 90 проценти од фирмите се семејни и имаат долга традиција. Инаку, на европско ниво, семејните бизниси ангажираат 45 милиони вработени. Тркалезната маса ја организираа Универзитетот „Американ колеџ“ и меѓународната мрежа „Решица“, а во соработка со Град Скопје.


10

досие

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

СКАНДАЛ НА МАНИФЕСТАЦИЈА ВО БАЗАТАБОрДЕННАСЕВЕрНОАТЛАНСКАТААЛИЈАНСА

Македонска делегац Канада со албански с

П

ретставник на Министерството за одбрана од секторот за финансии ги разгневил македонските иселеници во Канада кога на македонскиот штанд во базата на НАТО „Борден“во државата Онтарио ги отстранил сите белези на земјава и се однесувал како да е претставник на Косово. НАТО-базата „Борден“ секоја година прима офицери од земјите-членки на НАТО и кандидати за членки на алијансата од Источна Европа на курс по англиски јазик. Овој курс кој се одржува од 1993година е збогатен и со манифестација,која се одржува секој март,на која курсистите и иселениците во Канада ги претставуваат своите земји со туристички мапи,народни носии и јадења,а се играат и народни игри. Секоја година манифестацијата поминувала со веселба, но оваа - со скандал. Како што нèинформира еден наш иселеник,претставникот на македонското МО, од македонскиот штанд ги отстранил сите обележја на земјава – името, знамето, а името на главниот град било напишано со албански превод,а не Скопје.На манифестација,покрај жени од македонската женска заедница на Канада,биле присутни и македонскиот конзул и еден офицер на АРМ. -Кога дојдовме ние од комуната,македонскиот офицер беше разочаран,но не реагираше, а црногорскиот и хрватскиот офицер беа бесни на однесувањето на прет-

Избоденмалолетник Педесетиедногодишенмажзавчераизбоделсонож17-годишномомчеводомот„РанкаМилановиќ“воСкопје.Крваватепачкасе случилаводворотнаДомотзаштитеници откакоМ.И.(16),М.К.(17)иИ.А.(15),штитенициоддомот,иЗ.З.(51),раселенолицесо привременпрестојвоДомот,почналедасе расправаат,апокараницатасиразменилеи понеколкутупаници.ВоеденмоментЗ.З. извадилножисонеколкуударимунанел исечениципотелотона17-годишнотомомче. Малолетникотбилпрефрленвоболницаи, споредлекарите,нестанувазборзасериозниповреди.Мотивотзатепачкатасè уште неà епознатнаполицијата.

На македонскиот штанд било отстрането името на земјава,Скопје било напишано со албански превод, а се вееле албанското и американското знаме

Ланското претставување на Македонија било одлично: фото од базата Борден

ставникот на МО.Само Хрватот и Црногорецот му приговорија на овој од МО зашто не го става македонското знаме.Претстав-

никот на МО им рекол да не го навредуваат оти тој бил Албанец,а и неговиот шеф министер бил Албанец.Кога ние дојдовме

Вработени во ТТК банка краделе пари Раководител и службеничка на ТТК банка си присвоиле 18.000евра од банката,но биле откриени од службите во банката и пријавени во МВР. МВР јави дека ТТК банка пријавила двајца свои вработени во филијалата во Штип за злоупотреба на службена должност и за фалсификување службени документи.Раководителот и службеничка во филијалата за помалку од еден месец украле околу 18.000евра од банката,повеќепати правејќи нелегални трансакции.

Грабежот бил детектиран пред еден месец откако службеничката од сметката на клиент на ТТК банка направила незаконска трансакција од 1.380евра. За еден месец таа украла околу 5.000 евра,а раководителот 11.000евра,стои во полицискиот билтен. На раководителот од филијалата во Штип одредена му е мерка притвор.Од ТТК банка информираат дека филијалата во Штип продолжува да работи со ново раководство. Полицијата ќеподнесекривичнипријави.


досие

11 ФОТО: Прес 24

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ија во имболи РеагиРале само стРанци Интересно,нашиот соговорник,додава дека на хрватскиот штанд имало офицери од српско и од босанско потекло,но тие без проблеми ги носеле сите симболи на Хрватска и постојано зборувале за хрватските обичаи и за туристичките понуди. на штандот,претставникот на МО си замина од македонскиот штанд и отиде кај албанскиот, а ние ставивме големо македонско знаме -раскажува нашиот соговорник. Според наши извори во МО, покрај скандалот,прекршено и уште едно правило. Имено,во базата се испраќале само офицери на АРМ,а не и вработени во МО.Сепак, од МО велат дека е дозволено и цивилни лица,вработени во МО,да бидат пратени на обука по англиски јазик во оваа база. Во Министерството за одбрана велат дека немаат информацијазаовојинцидент. СамопотврдијадекавоКанадасепратени еденофицериеденцивилодМО. Од Министерството за надворешни работи изјавија дека засега немаат информација дека се случил инцидент,но вчера,до затворањето на весникот,а поради временската разлика со Канада,во МНР сèуште немаа контакт со македонскиот конзул во оваа земја. А.Б.

Уапсенсрпски бегалецосомничен заубиство ДржавјаниннаСрбијапокогопреддесетгодинибилараспишанапотерницаодсрпската полицијазавчерабилоткриенифатенво Охрид. ТриесетиседумгодишниотВладимирЈорга одПанчевотребадаодлежиказнаод20годинизатворбидејќиво2002годинагоубил Г.Г.,агопретепалмалолетникотА.Љ.Одмакедонскатаполицијавелатдекавоземјава влеголсобосанскипасош.

Уапсени тепачите од автобусот број 65 Скопската полиција уапси три лица од населбата Ченто за кои се сомнева дека пред четири дена го извршиле нападот на патниците во автобусот на ЈСП со број 65. Според МВР,пред истражен судија се изведени Ј.С.(19),Н.А.(22)и М.С. (16).Тројцата на 13март на постојката кај „Алкалоид“во автобусот го напад-

наа скопјанецот Д.П.Полицијата расчисти повеќе инциденти кои изминатиов период се случија во Скопје,Тетово и во Прилеп,а за кои се тврдеше дека се на меѓуетничка основа.Приведените,досега,пред истражен судија се бранеле со молчење.Не сакале да кажат како се групирале и кој им бил мотивот за насилното однесување.

Киднапиранапа ослободена штипјанка Седумнае с етгодишнаштипјанказавчеравоСВРШтиппријавилавополицијадекаминатиотмесецбилакиднапирана оддвајцасограѓани,апотоаослободена. Полицијат анегисоопштувамотивитезакиднапирањето. Малолетничкат аимкажаланаполицајцитедекана17февруари,околу8.15 часот, на улицат а Страшо Пинџур во Штипбилапресретнат аодавтомобилво којималотројцамажи.Штипјанкат аги идентификувала напаѓачите како С.Ѓ (23),Д.Ј.(20)иЕ.Д.(20),ситеодШтип. Откакоà гоблокиралепатотнадевојка-

та,напаѓачитенасилнојавнелевоавтомобил, а потоа à ги врзале рацете и со шприцà вбризгаленепознат атечноство ракаивонога.Потоанасилнојаисфрлилеодвозилото,поштотаападналавобесознание. Полицијат агипронашлаС.Ѓ.иД.Ј.и поразговоротсонивќеподнес екривичнапријава.Девојкат аречисицелмес ец потоагопоминаланалекувањевоскопскитеклиники.Неофицијално,насилниците,одкоиедниотгопознавала,сакале дасеизживуваатврзнеа,падуригас еле цигаринанејзинототело.


12

скопје

Центарпролетно ќесеуредува

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ПОДНОВУВАЊЕТО НА ВОДОВОДНАТА МРЕЖА ОДИ БАВНО

Скопјани уште п вода од азбестн Од „Водовод и канализација“ уверуваат дека азбестните цевки не влијаат врз квалитетот на водата, а приоритетно се врши замена таму каде што нивните екипи пријавуваат дефекти

Со садење цвеќе и дрвца и уредување на тревниците, Општина Центар вчера го означи почетокот на акцијата „Пролетно расчистување и уредување на општината“, која ќе трае до средината на следниот месец. На неколку локации ќе се уредува просторот со тревници, дрвореди и цвеќиња. Во акцијата е планирано да се подигне нов дрворед на булеварот Трета македонска бригада и да се дополни со нови дрвца улицата Пролет. Ќе се обнови тревникот кај кулите до Градски ѕид, поточно во непосредна близина на средното училиште „Јосип Броз Тито“. Предвидено е уредување на „Паркот на новинарите“, ќе се засадат нови зимзелени дрвца во дворовите на основните училишта, а со нови цветни аранжмани ќе се разубават улиците Македонија и Никола Вапцаров. Од Општината велат дека и годинава ќе спроведат акција за собирање стар мебел и бела техника, која ќе биде во соработка со „Комунална хигиена“, а дополнително, по повод доаѓањето на пролетта, Центар најавува повеќе рекреативни акции и содржини за децата.

Топлотовреме горазбуди Воинотнакоњ ПокривнатацераданафонтанатаподВоинотнакоњнаплоштадМакедонија,којаво текотназимскиотпериодјаштитешеодзамрзнување,етргната.ОдОпштинаЦентар велатдекавеќенепостоиопасностфонтанатадараспукапорадинискататемпература.Воовојпериодседеконзервира постојанатаопрема,аќесепуштивоупотребанапочетокотнаследниотмесец.

Соња Т. ЈанковСка

С

амо половината од планираните сто километри азбестни цевки од скопската водоводна мрежа последниве години се заменети со нови. Дотраените цевководи, како што велат надлежните од „Водовод и канализација“, се заменети со поголеми профили изработени од поквалитетни материјали, односно од дуктилно железо. И покрај стравувањата на граѓаните дека цевките изработени од азбест се канцерогени и штетни за здравјето, бидејќи низ нив поминува водата за пиење, од претпријатието убедуваат дека замената се врши поради нивната дотраеност и загубата на вода. Ова го поткрепуваат и со резултатите

од секојдневното контролирање на квалитетот на водата на повеќе мерни места во мрежата, кои покажале дека од бактериолошки, хемиски и биолошки аспект скопјани пијат здрава вода. Истражувањата на Светската здравствена организација покажале дека таквите цевки не се опасни за здравјето на луѓето бидејќи се обвиткани со цементно млеко, кое е еден вид заштита. Стручњаците објаснуваат дека ако правилно се поставени и ако водата во нив има посилен проток, не се штетни бидејќи не разложуваат азбестни влакна. Сепак, предупредуваат дека итно мора да се дејствува во реоните каде има дотраени, особено азбестни цевководи, кои би можеле да предизвикаат сериозни последици, како за водоводната мрежа така и за здравјето на луѓето. Тие се главната причина и за огром-


скопје

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

13

ијат и цевки ните загуби на вода. Од јавното претпријатие не соопштуваат каде точно досега се заменети цевките, но посочуваат дека предност имаат реоните каде што се случуваат чести дефекти во водоводната мрежа. Азбестно-цементните цевки се вградувале во скопската водоводна мрежа во периодот пред и по катастрофалниот земјотрес во 1963година,а се применувале,пред сè, поради нивната цврстина. Досега за реконструкција на дотраените азбестни водоводни цевки од буџетот на „Водовод“се издвоени околу 460милиони денари.За годинава се планирани да се заменат 15километри од постојната мрежа,за што ќе се потрошат 120милиони денари. Водоводната мрежа во главниот град е долга 1.030километри,а за нејзино одржување е задолжено ЈП „Водовод и канализација“.Најголем дел од цевките,околу 70проценти,се од лиено железо,материјал што, според надлежните,  гарантира квалитетна вода,а остатокот од други материјали.Десет проценти од цевките беа азбестни.

Скопје ќесеподелина30квартови Со новиот ГУПградотќесеподели на30квартови,секојквартнаблокови. Сепретпоставувадекаќеима170до180 блокови,секојсосвојназив.Скопјенема дасепроширува,нема даимапромени на границите на Генералниот урбанистички план, туку ќе се направат мали измени во одредени општини. Според скопскиот градоначалник, Коце Трајановски,станува збор зауредување вопостојните граници наГУП-от. Трајановски изјави дека досега двапати биле посетени скопските општини,по десетина дена се разговарало со нив и дека биле детектирани измените што требало да се направат. Тој додаде дека промените најмногу се однесуваат во намената,односно зоните што биле предвидени за индустрија сега се зони за домување или зони за мало стопанство би-

дејќи атрактивната локација на која се наоѓале дозволувала да бидат искористени за комерцијални објекти.На новинарско прашање на кои зони ќе се посвети внимание,тој рече дека ќе се обрне внимание на сите зони,а не на некои посебно. Градоначалникот смета дека една од придобивките на ГУП-от,за чија промена Градот ќе потроши околу 2,5милиони евра,ќе биде и легализацијата на дивоградбите,кои во моментов не можат да се легализираат бидејќи се наоѓаат, на пример,во зона на мало стопанство или во зона за индустрија. Работната средба за ГУП 2012-2022 на Град Скопје се одржа во Берово и на неа присуствуваа градоначалници од скопските општини,претставници од секторите за урбанизам во општините и од Агенцијата за просторно планирање.

Гробиштата во Бутел ќе се шират Наместо предвидените нови гробишта на Коњски Рид,ќе се прошируваат гробиштата во Бутел,од десната страна покрај реката Серава,на површина од 20 хектари.Ваков договор,како што пренесува порталот „Плус инфо“, направиле скопските градоначалници по разгледувањето на Гене-

ралниот урбанистички план.Најавено е донесување парцијален Детален урбанистички план во овој дел од градот, со кој се предвидува вцртување на сите гробни места. Градоначалникот на општина Бутел,Петре Латиновски, посочувајќи го проблемот со легализација

на објектите, најави дека тие што се изградени на местата каде што според сегашниот ГУП се предвидени зелени површини,ќе имаат можност за легализација,а ќе се внимава и да не никнат дивоградби во делот предвиден за трасата за новиот булевар Христијан Тодоровски-Карпош.


14

свет

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

НА БАРАЊАТА ОД ЕВРОПА УНГАРСКИОТ ПРЕМИЕР ВОЗВРАЌА СО МИТИНГ И СО жЕСТОКИ

Орбан:ЕУнемаданеколо Пред100.000симпатизери Орбан порача дека Унгарците нема даживеат понаредби настранските сили

У

нгарскиот премиер Виктор Орбан јаобвини Европската Унија заколонијализам,непочитување насуверенитетот и за мешање во внатрешните работи нанеговата земја,пренесува „Би-Би-Си“. Зборувајќи пред повеќе од100.000луѓе, наодбележувањето нагодишнината одреволуцијата во 1848 против Хабсбуршката Монархија, Орбан ги бранеше владините политики коисеподжестока критика наЕУ. -Нема дабидеме колонија.Унгарците нема даживеат според наредби настранските сили инема даги дадат независноста исвојата слобода -рече Орбан. Тој истакна дека Унгарија ќе го брани својот новустав којминатата година еусвоен само со гласовите на пратениците од владеачката коалиција,додека опозициските партии гобојкотираа гласањето.

Болката ја обедини поделената Белгија Цела Белгија вчера со една минута молење им додаде почит на загинатите во тешката сообраќајка што се случи во Швајцарија,а во која загинаа 28лица,од кои 22деца. Посмртните останки на загинатите вчера пристигнаа во Белгија со воен авион.Знамињата беа на половина копје,а автомобилите, автобусите и трамваите, па дури и железничкиот превоз, застанаа во моментот кога низ Белгија ѕвонеа камбаните во знак на почит кон загинатите.Во исто време телевизиите и радијата ги прекинаа програмите.Аналитичарите велат дека тоа е еден од ретките моменти кога Белгија, која е длабоко поделена меѓу франкофонската и фламанската заедница, може да се види обединета. -Во овие моменти нема ве-

ќе поделби на мнозинство и на малцинство,на Фламанци и на Валонци –изјави Ингрид Лијетен, потпретседателката на

Фландрија. Белгискиот весник „Соар“, пак, истакна дека болката ги надминува границите. Во со-

седна Холандија, исто така, знамињата на владините згради беа спуштени на половина копје бидејќи шест од жртвите се холандски државјани.Во меѓувреме, почната е експертиза за згмечениот автобус,во кој загинаа децата откако тој се заби во тунел во Швајцарија.Причината за несреќата сè уште не е позната. Во швајцарскиот печат вчера излезе информација дека едно од преживеаните деца изјавило оти возачот на автобусот во моментот пред несреќата се обидел да пушти филм на ди-ви-ди-плеерот од автобусот,што укажува дека можеби момент на невнимание е причина за несреќата.Ова тврдење беше отфрлено од работодавецот на возачот и беше окарактеризирано како шпекулација.


свет

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

15

РИТИКИ

низира Оддоаѓањето навласт восредината на 2010година,Орбан спроведе многу политички иекономски мерки сокоиезголемено влијанието навладата врзмедиумите, судството,црквата инадруги значајни институции,коисекритикувани одЕУи меѓународните организации.Пред една недела ЕУупати порака довладата наОрбан дека ќејаукине помошта конУнгарија од европските фондови доколку земјата него намали високиот буџетски дефицит. И покрај острата реторика на Орбан, Унгарија усвои амандмани на некои од најспорните нови закони за да бидат во склад сонасоките наЕУ.ВоБудимпешта завчера паралелно сомитингот наОрбан се одржуваше и митинг на опозицијата против унгарскиот премиер.Локалните медиуми јавуваат дека симпатизерите наОрбан биле помногубројни од оние на опозицијата.Медиумите јавуваат забројка од100.000приврзаници,додека вовладиното соопштение стои дека нанационалниот празник сесобрале околу 250.000лица. Опозиционерите на паралелниот митинг наведоа 12барања меѓу коиислобода за изразување ивероисповед,како инезависно судство.

Турски хеликоптер сеурна воКабул Најмалку 16луѓе загинаа,меѓу коидвежени идведеца,кога турски хеликоптер одсилите наНАТО сеурна врзедна куќа воглавниот град наАвганистан,Кабул,пренесува МИА. Авганистанската полиција соопшти дека хеликоптерот сеурнал поради технички проблеми иотилеталото небило целнанапад. Вохеликоптерот сенаоѓаа 12турски војници, додека вокуќата воКабул имало двежени и дведеца.Попадот нахеликоптерот куќата сезапалила. Според турскиот генералштаб,пронајдени сетелата на12турски војници,аодурнатините сеизвлечени четирите тела нацивилите.

Грците војуваат соцените Грците,посите ригорозни мерки што сериозно горазнишаа стандардот нанацијата,веќе гифаќа паника однајавата дека војуни гичека новпакет заштедење,додатно намалување наплатите инапензиите иново уривање настандардот.Сето тоа сеслучува вовреме кога бранот напоскапување излегува одконтрола. Сèпоочигледно едека даноците итрговските маржи сеогромни идека тоае една одпричините зошто воГрција животот емногу поскап одтојворазвиените европски земји.Анализите покажуваат дека странските фирми што доставуваат стока остваруваат екстра-заработка бидејќи успеваат дагиизбегнат грчките даноци во соработка содомашните трговци користејќи лажни бар-кодови. Според официјалните податоци што ги објавува весникот „Етнос“,цените нагрчките производи во продавниците се, во просек,поскапи за116проценти итоабез ДДВ.Млеко од0,73евра еза35проценти поскапо отколку воИталија,каде штоцената е0,54евра.Овошниот јогурт воГерманија чини 0,27,додека цената воАтина е0,58евра.Пакување од400грама кашкавал „гауда“воГерманија е1,49евра,додека цената воГрција е2,40евра.Исто така, пакување од 400 милилитри шампон во Грција епоскапо за99проценти. Наврвот налистата еморковот,којчини 0,36евра заеден килограм,авосупермаркет сепродава заедно евро.Ништо не еподобро ниту содоматот којепоскап за 164проценти бидејки гопроизведуваат за 0,44,агопродаваат за1,16евра.Поната-

мошните анализи покажуваат дека зелката епоскапа за117проценти,портокалите за 110 проценти, а компирот за 99 проценти. Ваквата ситуација предизвика војна меѓу производителите и самопослугите коиостваруваат екстра-профит нагрбот на земјоделците. Сепочна соакцијата напроизводителите накомпир коивеќе соденови продаваат тони итони компир поцена од0,25 евра.Ваквата акција почна насеверот од земјата,запотоа дасепрефрли воАтина иводругите големи градови,каде штона плоштадите сеформираат колони одилјадници луѓе коикупуваат. Интернет-нарачките гопреплавија новиот грчки веб-сајт „домашно“,атаканаречената компир-револуција сепрошири и на други основни производи - масло, овошје изеленчук.Натојначин производителите сеобидуваат дагиостават без работа посредниците за дазаработат повеќе,ноидаимпомогнат наилјадниците сонародници,чиишпајзови сепразни.Иако посредниците сеобидуваа даимнаштетат преку тврдењето дека грчките земјоделци натојначин продаваат производи солошквалитет,засега безуспех. Сèповеќе луѓе севклучуваат воакцијата „купуваме грчко“.Специјални екипи гиобучуваат купувачите како дапрепознаат грчки производи.Движењето, коевеќе има20филијали низ земјата исèповеќе симпатизери меѓу народот,смета дека така земјата може дазаштеди 10милијарди евра.

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА ОГЛАСУВАЊЕ ВО ДНЕВНИОТ ВЕСНИК „ДЕН“

СЛУЖБЕНИ ОГЛАСИ, МАЛИ ОГЛАСИ, ТАЖНИ ПОМЕНИ... www.den.mk

marketing@den.mk

тел. 02/3211 551


16

свет

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

НОВИ САНКЦИИ КОН ТЕХЕРАН ПОРАДИ НУКЛЕАРНАТА ПРОГРАМА

Иран во финансиски мрак Со исклучувањето од глобалниот трансакциски систем, на Иран ќе му биде запрен протекот на пари внатре и надвор од земјата

И новиот Ким лансира ракети Северна Кореја идниот месец ќелансира ракета соголем дострел накоја ќебиде поставен сателит,пренесува „Дојче веле“. Ваквиот потег нановиот севернокорејски лидер КимЈонг Унсесмета запровокација бидејќи доаѓа неколку недели откако Пјонгјанг сесогласи да прекине сонуклеарните проби исотестирањето ракети. Според Пјонгјанг, лансирањето наракетата еделодмировна вселенска програма,но САД,Јужна Кореја иЈапонија гокритикуваат ваквиот потег. Висок функционер војапонското МНРрече дека планираното лансирање сателит ќе биде прекршување нарезолуцијата наСоветот забезбедност наОН.Јапонија најави дека заовапрашање ќеразговара соСАД исоСеверна Кореја. Лансирањето наракетата треба дасеслучи точно тригодини откако слично лансирање воаприл 2009година предизвика силна осуда одмеѓународната заедница. Северна Кореја сеподготвува дагоодбележи 15април,роденденот наосновачот КимИлСунг, изатоа планот заново лансирање доаѓа како подготовка заодбележувањето наденот.Со24-милионската Северна Кореја раководи внукот наКимИл Сунг,КимЈонг Ун,откако неговиот татко почина водекември минатата година. Земјата егорда насвојата нуклеарна иракетна програма,закоја тврди дека àенеопходна задасезаштити одСАД,кои имаат стационирано 28.000трупи воЈужна Кореја.

И

ран од денеска е во финансиски мрак бидејќи СВИФТ, Друштво за светска меѓубанкарска финансиска телекомуникација кое раководи со глобалните банкарски трансакции, ќе ги исклучи иранските банки од системот. Овој потег е дел од санкциите што Западот ги наметна кон Техеран поради неговата нуклеарна програма, јави „Би-Би-Си“. Со ваквиот потег Иран ќе биде изолиран финансиски бидејќи ќе му биде запрен протекот на пари внатре и надвор од земјата преку официјалните банкарските канали. Тоа ќе значи удар и врз иранската нафтената индустрија, но и кон Иранците што живеат надвор бидејќи нема да можат да праќаат пари кај своите роднини дома. - Да бидете исклучени од СВИФТ е исто како бизнисмен да нема пасош - вели експертот за санкции Мехрдад Емади. Речиси сите светски финансиски трансакции се одвиваат преку Белгија, каде е седиштето на СВИФТ, Друштвото за светска меѓубанкарска финансиска телекомуникација. Оваа институција уште ја нарекуваат и лепак што го држи целиот финансиски систем заедно. - Исклучувањето на банките е необичен потег и потег без преседан за оваа институција. Тоа е директен резултат на меѓународна мултилатерална акција за да се засилат финансиските санкции кон Иран - изјави извршниот директор на СВИФТ, Лазаро Кампос. Мортез Масумазадех, член на извршниот комитет на иранскиот бизнис-совет во Дубаи, истакна дека неможноста за размена на уплати со банките во светот ќе предизвика колапс на многу банкарски бизниси и односи. Најавата од СВИФТ се поклопува со вестите од минатата недела во кои се тврдеше дека големите компании за размена на валути од Обединети Арапски Емирати веќе не тргуваат со иранскиот риал. Овој чин дополнително ја намали способноста на Иран да

свет

17

Убиени двајца француски војници Двајца француски војници завчера сеубиени откако непознато лице соогнено оружје отворило оган конниввоградот Монтобан,војугозападна Франција,соопшти француското Министерство заодбрана. Мажнамотоцикл отворил оган конгрупата тројца војници,коистоеле покрај влезот на трговскиот центар ипланирале даизвадат пари одбанкомат.Двајца однивпочинале наместо а,третиот, којетешко ранет во главата, епрефрлен воболница. -Тојевоживотна опасност-изјави портпаролот наармијата.Напаѓачот покојсетрага веднаш побегнал одместото на злосторството. Војниците припаѓале на17.падобрански баталјон стациониран воМонтобан. ЖерарЛонге,францускиот министер заодбрана, изрази сочувство досемејствата на убиените војници.

Технологијата пред хигиената

Финансискиот удар сериозно ќе влијае врз иранската нафтена индустрија и бизнисмените кои работат со странство

тргува и да набавува цврста валута. Бизнисактивностите на Иран претходно веќе беа ограничени со американските прописи против перење пари, според кои работењето на Техеран со банките од светот го направи ризично. По најавата од СВИФТ се огласија Кина и Индија кои истакнаа дека и натаму ќе ја купуваат иранската нафта, но сега најверојатно плаќањето ќе се врши со злато. Аналитичарите велат дека овој потег драстично ќе го намали извозот на иранската нафта што сил-

но ќе влијае на цената на црното злато на светските берзи. Од неможноста Иран да извезува нафта најмногу ќе профитира Русија. - Русија во моментов е во поволна ситуација - вели Џеси Мерсер, американски аналитичар за нафтените текови. Русија е најголем производител на нафта во светот, кој дневно произведува околу 10 милиони барели. Од целото количество земјата извезува 7 милиони барели дневно, главно во Европа и во Азија. Со тензиите околу Иран нафтените компани

„Роснефт“ и „Лукоил“ и руско-британската ТНКБП добија ветер во грб. Аналитичарите проценуваат дека иранската криза на глобалната цена на нафта додала меѓу пет и 15 долари по барел, што за руската индустрија значи дневна заработка од 35 до 105 милиони долари. Порастот на цените е благодат за секој производител на нафта, но Русија има посебна предност – можност својата нафта да ја насочи и на исток, во Азија и на запад, во Европа.

ВоИндија повеќе домаќинства поседуваат мобилни телефони отколку тоалети,покажуваат резултатите напописот. Бројките покажуваат дека 63проценти од индиските домаќинства поседуваат мобилен телефон,наспроти 43проценти оддомаќинстватакоиимаат тоалет. Податоците одпописот во2011година покажуваат дека индиската комуникациска револуција брзо сераширила додека основните производи неопходни зазачувување наздравјето изаодржувањето на хигиената инатаму сереткост. -Извршувањето нужда наотворено останува голем проблем иизвор назагриженост воИндија бидејќи половина оджителите се принуден натоа -вели Чандрамули,делегат задолжен запописот. Како главна причина затаквата нехигиенска практика Чандрамули гинаведува културните итрадиционалните навики,нои недостигот од образование. Сопописот, истотака, еутврдено дека 30 проценти оддомаќинствата немаат струја, 36проценти немаат вода имораат даја носат,додека само трипроценти имаат компјутери сопристап доинтернет.Околу 63проценти користат шпорети надрва за готвење,ателевизијата енајпопуларната забава и47проценти оддомаќинствата имаат телевизор. Поради таквата ситуација воземјата Светската банка àодобри кредит наИндија во висина од4,3милијарди долари заборба против сиромаштијата.


18

култура

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

Пари за политика или за уметност

МАКЕДОНСКАЛИТЕРАТ УРАНА

Бадијал засаем Невена ПоПовска

П Актерот Петар Арсовски го поддржа Благој Стефановски во тврдењата дека државата им дава пари за претстави само на своите политички истомисленици. Според него, Стефановски е со сема во право кога вели дека секој може да земе пари од државата за претстава без никакви критериуми. - Веќе немаме ква литетни прет стави, ниту во МНТ ниту во Драмски те атар, а најмалку би зборувал за тие од другите градови. Вината е во државата, која отвора но ви те атри за сво и те ми ле ни чи ња, како што се охридскиот и Те атарот на комедијата. Само затоа што Јелена Жугиќ има ла мерак да биде директорка, власта à отво ри те атар кој е иден ти чен на она што со годи ни е Драм ски - ве ли Пе тар Арсовски. И тој, како и Стефановски, смета дека со таквите чекори државата на годишно ниво троши непотребни стотици илјади евра наме сто тие пари да ги вложи во квалитетни претстави и во поддршка на тие

што работат на меѓународна промоција на Македонија. За разлика од нив, некогашниот заме ник министер за култура Благој Чоревски, смета дека отворањето на нови те атри е празник за секоја држава. На нашето прашање дали приватните театри треба секо гаш да очекуваат пари од државата, тој вели: - Секогаш сакам да го вреднувам квалитетот, а не квантитетот, кој е обична статистичка бројка. Приватниот театар не треба секогаш да очекува од државата, туку треба да конкурира. Да ли ќе добијат про екти не зависи никогаш и исклучиво само од министерот или од раководните лица - изјави Благој Чоревски. Министерката за култура, Елизабета Канче ска-Милевска, во телефонски разговор ни изјави дека Благој Стефановски секоја година добива пари за претстави од државата и дека се тенденциозни неговите изјави кога вели дека Министерството дава пари само по партиски клуч. И.И.

Неделанаиталијанскифилм воКинотеканаМакедонија Во Ки но те ка на Ма ке до ни ја поч на шестд не вен филм ски фе сти вал нас ло вен „Про зо рец кон ита ли јан ски от филм“, кој ќе трае до 21 март. Ор га ни затор е ита ли јан ската ам ба са да во Скоп је, ко ја под го тви из бор на фил мо ви, пред сè, дра ми и коме дии, на пра ве ни изми нати ве три годи ни. Фе стива лот се отвори со драмата „Копно“ на Емануел Кријалезе, а следни те денови ќе може да се проследат проек -

циите на комедијата „Италијанци“ на Џо вани Веронези и на драмите „Белиот про стор“ на Франче ска Коменчини и „Споко ен хаос“ на Антонело Грималди. Потоа повторно следува комедија, и тоа „Темпирани бомби“ на Ферзан Озпетек, а на 21 март, за крај на оваа ревија, избрана е комедијата „Некој вели не“ на Џамбати ста Авелино. Сите проекции почнуваат во 20 часот, а филмовите се со македонски превод.

рет ставувањето на македонската литература на меѓународните саеми на книга е предизвик за секој автор и издавач. Ова, пред сè, во смисла на продажба на авторски права и на објавување на делата на македонски автори во странство. Во моментов македонски автори и дела се претставуваат на саемот во Лајпциг, каде коме сар е Роберт Алаѓозовски од издавачката куќа „Готан“. Според него, во Германија литературата функционира на два начини: ем е мала културна индустрија, ем е културна вредност. - Германските читатели купуваат, читаат и коментираат уметнички дела. Да се биде преведен од нивна издавачка куќа и да се биде пласиран на германскиот пазар е огромен успех. Германците паметат и ги бараат делата од добрите автори. Во таа смисла е и нашата насоченост кон тој пазар, кој е најголем по англо саксонскиот. Лајпциг е ме стото каде што се стекнуваат симпатиите на читателската јавност и на критиката во Германија и сметам дека е потребно да сме тука. Овде по стои традиција т.н. помали литератури да се претставуваат преку национални штандови и затоа по стоењето на национален штанд е нужно заради видливо ста на нашите автори. Присуството треба да биде континуирано и секогаш со добра програма и автори бидејќи кампањското претставување не раѓа добар резултат - вели Алаѓозовски. За Христо Петревски од „Феникс“, Република Македонија најпрвин треба да ги освои саемите во опкружувањето и тоа: Белград, Софија, Тирана, Солун, Загреб, Љубљана, Сараево. - Од до сегашното искуство, дури и кога одиме во Франкфурт, Москва, Истанбул или на друг подалечен саем, воспо ставуваме контакт и соработка единствено со бал канските автори и издавачи. Ова е жално и смешно, да не речам трагикомично, но е вистинито. За жал, кај нас секогаш е така. До целта се стигнува по заобиколен пат. Не го гледаме она што е пред нас, туку по стојано сонуваме нереални соништа и измислуваме топла вода - вели Петревски. Во поглед на стратегијата за претставу-


култура

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

МЕЃ УНАРОДНАТАСЦЕНА

афрленипари ите на книга? Неседоволнисамонеколкулуксузниизданијашто можедасеизбројатнапрстинаспротистаритеинеатрактивнинасловиштоиздавачитегиподаруваат, велиХристоПетревски

19

РубенсМуратовски, актернагодината

На­гра­да­та­за­нај­до­бар­актер­во­Ма­ке­до­ни­ја­на­„Днев­ник“­го­ди­на­ва­му­при­пад­на­на Ру­бенс­Му­ра­тов­ски­за­уло­га­та­на­Ага­мем­нон­во­прет­ста­ва­та­„Ге­но­цид­21“,­во­про­дук­ци­ја­на­Драм­ски­те­а­тар.­ -­Ста­ну­ва­збор­за­комп­лекс­на­и­за­о­кру­же­на­актер­ска­сту­ди­ја­низ­ко­ја­Му­ра­тов­ски­се пре­зен­ти­ра­ка­ко­зрел,­уме­шен­и­кре­а­ти­вен актер­-­стои­во­образ­ло­же­ни­е­то­на­жи­рико­ми­си­ја­та­на­„Днев­ник“.­На­гра­да­та­на­Ру­бенс­Му­ра­тов­ски­све­че­но­ќе­му­би­де вра­че­на­на­20­март­во­МНТ.

Изложбананакит Мла­ди­те­ма­ке­дон­ски­ди­зај­не­ри­на­на­кит утре­во­„Ма­ла­ста­ни­ца“­ќе­ги­пре­зен­ти­ра­ат сво­и­те­де­ла.­Со­оваа­из­лож­ба­за­вр­шу­ва­те­мат­ска­та­ра­бо­тил­ни­ца­што­се­одр­жу­ва­ше од­12­до­18­март,­а­е­пр­ва­од­три­те­што­ги пред­ви­ду­ва­Ми­ни­стерс­тво­то­за­кул­ту­ра­за да­се­уна­пре­дат­кул­тур­ни­те­ин­ду­стрии­во на­ша­та­зем­ја.­Во­ју­ли­и­во­сеп­тем­ври­ќе­се одр­жат­ра­бо­тил­ни­ци­на­кои­мла­ди­те­ди­зај­не­ри­ќе­изра­бо­ту­ва­ат­ме­бел­и­ам­ба­ла­жа.­

вање,Петревскизабележувадекадасеотиде вистински на некој меѓународен саем, требадасеимаштодасепрезентира. -Неседоволнисамонеколкулуксузни изданијаштоможедасеизбројатнапрститеодеднатарака,наспротистаритеинеатрактивни наслови што издавачите ги подаруваатзатоаштонеможедагипродадат ни во сопственат а средина. Со книги

коинесепреведениибезвистинскаселекција,концептистратегијазанастап,ниесе претставуваме импровизирано, недостоинственои,бирекол,сос еманепот ребно. Нашитепрезентациизавршуваатбезостварениефекти,анашитештандовичестосе недефинирани: некогаш преовладува туризмот,некогашисторијата,ареткокнигите-тврдиПетревски.

Ро­беРт­АлА­ѓо­зов­Ски: При­сус­тво­то­тре­ба­да­би­де­кон­ти­ну­и­ра­но­и­се­ко­гаш­со­до­бра­про­гра­ма­и­авто­ри­би­деј­ќи­кам­пањ­ско­то прет­ста­ву­ва­ње­не­ра­ѓа­до­бар­ре­зул­тат.

ХРи­Сто­Пе­тРев­Ски: Со­кни­ги­кои­не­се пре­ве­де­ни­и­без­се­лек­ци­ја­и­стра­те­ги­ја,­се прет­ста­ву­ва­ме­им­про­ви­зи­ра­но,­не­до­сто­инс­тве­но­и,­би­ре­кол,­со­се­ма­не­по­треб­но.

Изјава на денот „Се­ко­гаш­е­по­до­бро­да­се­има­со­жи­вот.­Во­ед­на­ет­нич­ки­ис­чи­сте­на сре­ди­на­не­ма­сре­ќа.­Хр­ват­ска­де­нес­е­ре­ла­тив­но­ет­нич­ки­чи­ста.­За ме­не­не­ма­сре­ќа­во­тоа­не­кој­да­ја на­пу­шти­зем­ја­та­ка­де­што­жи­ве­ел и­ка­де­што­пред­ци­те­му­жи­ве­е­ле ми­на­ти­те­300­го­ди­ни“. Сло­бо­дан­Шнај­дер


20

мозаик

МартинСкорсезе иЛеонардоди Каприосо„Волкот одВолстрит“

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ЧЕТКАР-ЕДЕНОДДЕСЕТТЕНАЈПОСАК УВАНИМАЖИВО МАК

Американкаго охриѓанецот вкусовиимамногу,пазатоа,спореднего, најбитно за привлечноста е човек да е ашиотпознатџез-виртуоз,охриѓа- природенисоширокипогледи. нецот Владимир Василевски Че-Замененајбитноедасумприроден, ткар,споредедноистражувањена позитивенисоширокипогледиконнеинтернет,епрогласензаеденод штата.Доколкушармотнедоаѓадирекно десеттенајпосакуванимаживоземјата.Че- оддушата,тогаштојелаженинемадолткарза„Ден“изјавидекатаквитеанкетиги годатрае-велиВладимир. сфаќакакозабава,ноидекаепријатноизЖенскатапопулацијамудадетитулаи ненадензаизборотнапонежниотпол. очигледно го пос акува, но Четкар за -Јасслучајнодознавдекасумнатаа „Ден“откридекамоменталноезафатени листакоганекоипријателиодМакедони- среќновљубенвоАмериканка.Следните јамигопратијалинкот.Таквитеработи шестмесецимузичаротќебидезафатен гиразбирамкакозабавабидејќиправатна сопремногуработа,студискиангажмани краткодазаборавишнастресот.Восекој исоподготовкизаголематурнеја. случај,имблагодарамнатиештопомис-НајавувамголематурнејанизСАДиниз лилеигласалезамене,миприредијаед- Европаипромоцијананајновитемузички ноубавоизненадување-велиЧеткар. материјали.Претстоиконцертотна28март Според младиот музичар, секој има со моето њујоршко трио „Вест вилиџ“ во нешто со што може да биде привлечен, клубот„Олио“наМенхетен-велиЧеткар.

Н МартинСкорсезеодлучиповторнодасоработувасоЛеонардодиКаприо.Овојпат станувазборзафилмот„ВолкотодВолстрит“,чиесценариоеработеноспоред истоимениотроманнаЏорданБелфорд. Всушност,тоасешокантнимемоарисо сочнидетализаживототнамошнеуспешенброкеродВолстритод80-титеи90титегодининаминатиотвек,исполнетисо лудизабави,дрога,секс...„Сезабавував какорок-ѕвезда,живеевкакокрал“,вели Белфорд,којбилнаврвотистаналмилионерна26години,нонеговатаалчностстануваласè поголемаинакрајотгоодвела вотемнизделкипорадикоина36-годишна возрастзавршилвозатвор. СкорсезеиДиКаприо,којќебидекопродуцентнафилмот,велатдекаидвајцатабилепонесениодпроектотнакојработат речисиеднагодина,анајавуваатпочеток наснимањетовоавгуст.

Траволтасакал даплатизасекс сомаж? АмериканскиотактерЏонТраволтаповторно евмешанвохомосексуаленскандал.Еден анонименмаж,закогоединственосезнае декаефизиотерапевт,изјавилдекаславниот актермупонудилпаривозаменазасекс. Траволтаианонимниот,наводно,стапилево контактпрекуинтернет.Подоговороттиезаминалевохотел,атамуТраволтамупонудил200доларизадаспиесонего.Кога анонимниотјаодбилпонудата,актеротбил дополнителнонестрпливипобаралдаповикауштееденмаж.Овасведочењеесамо уштееденодмногутескандалиповрзанисо 58-годишниотактерипотврдадеканеговиот браксоКелиПрестон,сокоја,наводно,добитретодете,есамомаска.

Слободанка МАРКОВАЧЕВА

ДвајцаШербеџиинаиста


мозаик

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ЕДОНИЈА

улови

21

ЦрнаГорана„Евровизија“ со„Еуро-неуро“ РамбоАмадеусбезнатпреварбешеодбрандајапретставувасвојатаземјанаизборотзапеснана„Евровизија2012“,со очекувањедекаќеоствариуникатенсценскинастапвоБаку.Воприлогнаочекувањатаеиобјавениотнаслов„Еуро-неуро“, задкојстоисловенечкиотпродуцентМањифико. Рамбопеенамногулошанглиски,користимногуцрногорскизборови,аглавнатаулогавовидеоспототмуприпаднана едномагарекоешетанизгламуротоколу островот Свети Стефан во близина на Будва. Годинавана„Евровизија“конкуренцијанаРамбоАмадеусќемубидатруските бабички,ситеделодголемиотевропски музичкициркус.

ЛејдиГагасескара соновинарите

сцена

В

о„Универзалнасала“воСкопје,в недела Раде Шербеџија ќе одржи концертпроследенсостиховишто допираат до секој што ги слуша. Публикатаќеможедагичуеантологиските„НедајсеИнес“,„Барбара“,новата„Панонске трешње“, како и неколку македонскипесни.Споредорганизаторите, Шербеџијаќенастаписо„Западниколодворбенд“,составенодпетврвнимузичари, меѓукоиинеговиотсинДанило,асокој досегаодржанеколкуконцертинизЕвропа инаБалканот. Рад еШербеџ иј апок рајтоаштојатолкуваглавн ат аулог авофилм от„Воземјат анакрвимед“одАнџ ел ин аЏол и,во Макед он иј а е актуе л ен и по улог ат а во филм от„Третопол ув рем е“наДаркоМитревс ки,вокојгоглум итат котонаглавнат а хер ои н а, улог а што ја толк ув а Кат ар ин аИван ова.Меѓ удругото,Шербеџиј анас кор оќепочн еисосним ањ етона свое тореж ис ерс кодеб и,филм от„Осл обод увањ енаСкопј е“,закојодФилмс киот фонд на Макед он иј а доб и пол ов ин а мил ио невра.

ПонастапотвошоутонаОпраВинфри,ЛејгиГага изјавиладекатоаенејзинотопоследноинтервјуидеканемаштоповеќедакажезасебе. -Немавесници,немателевизија...нитуакомисејавимајкамиимепрашадалисумслушнала,немеинтересираништоштосезборувазамене-изјавилаГага. Славнатапејачкаипораноимаизјавенодекане јаинтересираатозборувањаикаквибилоинформацииповрзанисонеа.Восвоитеинтервјуатаасекогаш зборува отворено, па така во едно признала декаеболнаодбулимија,носетрудидасеспаси одтааболестбидејќиàпречинагласот.Но,тоа нееединствениотздравственпроблем.Нејзинатамајкаезагриженазанејзинотоментално здравјеисесомневадеканештонееворед откогавиделаеденоднејзинитеекстравагантнинастапи. -СесеќавамнавремињатакогаГагасамо што почна да настапува. Пееше во локален пабинаеднашодлучидазапалиспрејзакоса.Многулуѓесизаминаа,анејзиниоттаткоијасостанавмепрашувајќиседалие тоанормално-изјавилаСинтијаЏерманот,мајкатанаславнатапејачка. Иаковажизаексцент ричнаѕвезда, ЛејдиГага,всушност,сакаистиработикакоипоголембројжени-едендендабиде сосаканиотмажидаосновасемејство. ВоинтервјутосоОпраВинфрипејачкатаоткридекасакамногудеца. -Сакамедендендаимаммажи многудеца,несамоедно.Сакамда гоискусамсетотоа,нонесега-изјавилаГага.


22

маркетинг

marketing@den.mk

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година


мозаик

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ИНТЕРЕСЕН ОГЛАС ЗАРАБОТА

НАСА бара дегустатори

А

коотсекогаш стесакале дабидете астронаут,апокрај тоауште стеи гурман, тогаш ова е интересна можност завас.Имено,вселенската агенција бара кандидати коибијапробувале храната заастронаути.Ним биимсе послужувала храна вотекот насимулираното патување наМарс,апонудата содржи сува инстант иконзервирана храна. Вотекот надегустацијата нахраната научниците ќебележат накојначин реагираат кандидатите набрашно,шеќер исушено месо, а целта на истражувањето е да се открие која храна сакаат луѓето дајаконзумираат вотекот наподолг период.

Научниците одУниверзитетот „Корнел иХаваи-Маноа”одСАД,заоваа целбараат шест личности коибијаделе вселенската храна ибиноселе скафандери вотекот на120дена,иќебидат изложени навлијанието навулканска лава наостровот Хаваи. Одиспитаниците ќесебара диплома за завршено високо образование одобласта на машинството,биологија илифизика,математика илиинформатика,апротребно еработно искуство одтааобласт. Пушачите илуѓето коинегоговорат англискиот јазик недоаѓаат вопредвид,акандидатите коиуспешно ќејапомината двонеделната обука,ќедобијат 5.000долари.н.П.

Предметиод„Титаник“воаприлнааукција Пов еќ е од 5.500 предметиоднајпознатиотпотонат брод во истор иј ат а на човештвото,„Тит аник“,во април ќе бид ат пон уд ен и нааукција. Аукцијата ќе опфати предмети како дијамантска нараквица,порцеланскисадови,мебелиделовиодкоритотоизвлечениодместото каде што потона Титаник, четирикилометриподповршинатанаокеанот. Њујоршкат а аукциска куќа„Гернси“јазакажааукцијатаза11априлвоЊујор-

шкиотмузејнаморето,воздухопловствотоинавселена,којсенаоѓанапомалкуод еденкилометароддалеченост

од местото каде што „Титаник“требашедавпловидоколку го завршеше своето првопатувањедоЊујорк.

23

Труднацели 60години! ХуанхХин,одКинавосебеносимртводете цели60години.Лекаритетоагоприметиле Хинбиланапреглед,жалејќисенаболкиво стомакот.Хуанкојасегаима92години,во далечната1948годинаналекарскипреглед икажаледекатааебремена,нозажал бебетоштогоносиемртво.Медицинскиот зафатзавадењенаплодотвотоавреме чинелмногупаризаХуанХин,поштотааси заминаладома.-Тогаштоачинешемногу пари,повеќеотколкуштоедносемејство можешедазаработивотекотнанеколку години,изјавилаХинза„TheSun“. Лекароткојнеодамнагоконстатиралмртвиот плодвостомакотнаХуанХин,велидекаво неговата40годишнапрофесионална кариера,несесретналсоваковпроблем.Во моментовврзХин,лекарскиконзилиумврши дополнителнитестрирањакоиќепокажатна којначинќебидеизвлеченомртвотобебеод нејзинатаутроба.-Најчестомртвиотфетусво утробатасотекотнавреметосераспаѓа. Нејасноекакотоадосеганесеслучилоикако ХуанХиностаналаздравацели60години, изјавилХуХианминг,гинеколог.Оваачудна приказна,наскороќезавршисреќносо намалувањенаболкитена92годишнатаХин.

СандраБулок посвојувауште еднодете ПознататаактеркаСандраБулокјапочнапроцедуратазапосвојувањенауштееднодете. ТаасаканејзиниотпрвсинЛуисштопоскоро даимабратилисестра.Тоагопочувствувала неодамнаисфатиладекасегаевистинско времезатоа.Адвокатитеà кажаледекапостапкатазапосвојувањеможедапотраецела еднагодина.СандраБулокизјавиладеканеà еважнодалидететоќебидемашкоилиженско,тукусакасамодаездраво.

статус: Каролина Гочева

Искрени честитки за мојата мила, преталентирана , прекрасна МајаБиХнавистинаимасоштода сегордее


24

спорт

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ВО МЕЛБУРН СТАРТУВА НОВАТА СЕЗОНА ВО ФОРМУЛА 1

Шоуто воФ1почнува на патеката „Алберт парк“ С о трката за Големата награда на Австралија на патеката „Алберт парк“воМелбурн викендов официјално ќе бидеозначен стартот на новата сезона воФормула 1.Стартот напрвата трка воновиот шампионат еутре во8 часот,аденеска сопочеток во7часот ќесе возат квалификациите.Себастијан Фетел и тимот наРедбулјабранат титулата воконкуренција навозачи инаконструктори,а Германецот атакува инапрвиот хет-трик. Но,прогнозите седека, заразлика од ланската супериорност, годинава Фетел ќе

ЏенсонБатон беше најбрз напрвиот,аМихаел Шумахер навториот официјален тренинг има многу потешка задача да го одбрани тронот.Тоагонајавија ивчерашните први официјални тренинзи.Напрвиот колоната јаповеде Џенсон Батон соМекларен,ана вториот најбрз беше ветеранот Михаел Шумахер во болидот на Мерцедес. Фетел на првиот тренинг беше 11.,анавториот бешедесетти.Но,сепак,утрешната трка се очекува дабиде многу поинаква. - Иако тренинзите немаат големо значење,сепак поуба-

во екога викендот гопочнуваш сонајдобро време.Болидот емногу поразличен вооднос напоследниот тест.Негледам некои сериозни проблеми.Сечувствувам добро во болидот исенадевам дека воквалификациите инатрката ќебидеме уште побрзи.Има некои места напатеката накоиможам уште дапоработам –најави Батон повчерашните тренинзи. Дождливото време иводената патека не оставија многу простор даседобие вистинска слика зареалните можности изамоќта наболидите.Но,сите соинтерес госледат иновативното задно крило наболидите на Мерцедес, коемупомогна наШумахер да постигне добри времиња на вчерашните тренинзи.Освен болидите наРедбулсоСебастијан Фетел исоМарк Вебер,вонајдобро светло настартот воМелбурн вчера не сепокажа ниЛотус соКими Раиконен.Поради проблеми соуправувачот наболидот, Финецот, кој,подвегодишна пауза, сезонава одново севрати воФ1,накрајот заврши дури на18.место.Новата сезона воФ1годинава ќеброи рекордни 20трки.Накалендарот одново се враќа трката за ГН на Бахреин итрката заГНнаСАД,кои ќесе возат нановата патека воОстин,аодкомбинација отпадна Турција.Октанскиот циркус завршува воноември сотрката заГНна Бразил на„Интерлагос“. Болидите сеподготвени,викендов ќеима шоунапатеката „Алберт парк“воМелбурн.

Шарапова недозволи изненадување Марија Шарапова мораше да помине повеќе одтричаса натеренот,нонакрајот, сепак, успеа даслави надуелот со својата сонародничка Марија Кириленко во четвртфиналето одтурнирот воИндијан Велс (3-6, 7-5, 6-2). Второрангираната светска тенисерка беше вонегатива од36,0-2,приштосечинеше дека повторно ќебиде поразена одКириленко,како што

беше случај принивниот последен дуел, вопрвото коло одгранслемот воМелбурн во2010година.Сепак,Шарапова овојпат одговори на предизвикот, собра сили за целосен пресврт и обезбеди пласман во полуфиналето,каде штојаочекува дуел со АнаИвановиќ. Српската тенисерка продолжи соодлично играње наовој турнир,па,поелиминацијата

наВознијацки,вочетвртфиналето беше подобра иодМарион Бартоли одФранција совладувајќи јасо6-3,6-4. Новак Ѓоковиќ безникакви проблеми славеше надШпанецот Алмагро со2-0восетови, аследен ривал наСрбинот вополуфиналето ќемубиде американскиот тенисер ЏонИснер,којвосвојот четвртфинален дуел госовлада ЖилСимон со6-3,1-6,7-5.


спорт

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

25

МЕТАЛУРГ УТРЕ ГО ПРЕЧЕКУВА ЗАГРЕБ КО ВО ОСМИНАФИНАЛЕТО ОД Лш

Стигнавме до овде, ќе одиме и понатаму Наша цел е да победиме во Скопје,а потоа ќе мислиме за реваншот во Загреб,вели капитенот Димовски Билјана Б.Петрушева

М

ногу емоции и голема тактичка борба стојат во најавата на утрешниот дуел меѓу македонскиот ракометен првак Металург, со Лино Червар на клупата,и хрватскиот Загреб КО.Металург утре (17ч.)во СЦ „Борис Трајковски“е домаќин на првиот натпревар, а следната сабота во Загреб ќе биде реваншот од елиминаторниот осминафинален дуел во Лигата на шампионите.Ова е голема шанса за Металург кој првпат во својата историја,но и во историјата на македонскиот клупски машки ракомет, е меѓу 16 најдобри екипи во Европа. -Можеби пред почетокот на сезоната целта ни беше да стигнеме до најдобрите 16,но сега пред нас е нов предизвик.Загреб е добро познат противник,и ние ги познаваме нив и тие нас,и ова ќе биде тактички една голема борба.Големиот интерес и самиот факт што играме осминафинале во ЛШ е голем прити-

Самарџиски повреден Македонскиот кошаркарски репрезентативец Предраг Самарџиски заработи сериозна повреда наскочниот зглоб поради која ќе мора дапаузира најмалку триесетина дена. Тојсеповреди водресот наЛитвос Ритас надуелот одрегионалната лига ВТБ,на натпреварот со рускиот претставник Спартак Санкт Петербург. Подеталните лекарски прегледи еутврдено делумно кинење налигаментите наскочниот зглоб,повреда штонималку неенаивна, папопуларниот Пеѓа ќемора дамине низ подолг рехабилитациски процес пред дасе врати накошаркарскиот терен. -Повредата наСамарџиски ќебиде голема загуба занас.Сенадеваме дека ќесерехабилитира најбргу штоможе иќенисеприклучи конкрајот насезоната -изјави Александрас Џикичиус,тренерот наЛитвос.

сок,но и голема шанса.Наша цел е да победиме во Скопје,па после ќе мислиме за реваншот.-истакна капитенот Ванчо Димовски. Балканскиот дуел меѓу двете екипи кои исклучително добро се познаваат меѓу себе е прогласен за меч на денот од осминафиналните дуели во ЛШ.Тоа што Загреб КО му е, практично,матичен клуб на сегашниот тренер на Металург,Лино Червар,само дополнително ја зголемува тензијата. -Крвта не е вода,има многу емоции,играме со клубот каде што долго работев,со кој практично растевме заедно...Но,сега истото тоа го работам со Металург.Да бидам искрен, пристапот со Загреб ќе биде ист како со Хамбург.Ја почитувам екипата на Загреб,тие се фаворити во дуелов,но мора да победат и тоа им е притисок,а ние ќе дадеме сèод себе да ги спречиме -најави Червар. На утрешниот ракометен спектакл во СЦ „Борис Трајковски“ќе присуствуваат и педесетина навивачи од Хрватска.Тие ќе допатуваат да го бодрат својот тим Загреб КО на првиот осминафинален дуел со Металург.

Солени билети за завршницата одкошаркарскиот куп Вопериод кога кошарката и ракометот се најпопуларни спортови воМакедонија, разврската завршниот турнир одКупот на Македонија да се одигра во СЦ „Борис Трајковски“сечинеше како најдобра варијанта засите бидејќи станува збор занајголемата спортска сала во земјава, со можност за посебни влезови и излези на навивачките групи изаизбегнување инциденти. Првичните индикации велеа дека тоаќе биде празник накошарката вопреполна сала,нотешко едасеповерува дека арената „Борис Трајковски“ќебиде наполнета по цените набилетите штобеаобјавени одорганизаторот назавршниот турнир,кошаркарскиот клуб Торус. Имено,билетите запрвите двадена (22

и23март),кога ќесеиграат четвртфиналните дуели,ќечинат по150денари загорните трибини ипо200денари задолниот делодтрибините.Цените сеуште повисоки заполуфиналните ифиналните натпревари, закажани за 24 и за 25 март, кога навивачите ќетреба даплатат по200денари загорниот делодтрибините во„Борис Трајковски“ и по 250 денари за да бидат поблизу дотеренот. Акосезнае дека горниот делодтрибините главно ќебиде резервиран занавивачките групи научесниците,тоазначи дека „обичните“ кошаркарски обожаватели ќе треба даиздвојат по900денари (двадена по200,адвапо250денари)задагопроследат завршниот турнир воКупот наМакедонија.


26

маркетинг

marketing@den.mk

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година


спорт

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

27

Прв триумф на ватерПолистите во светската лига

Ги потопивме Германците

Во регуларниот тек мечот заврши 9-9, а македонските ватерполисти славеа по подобро изведување пенали

М

акедонската репрезентација во ватерполо стигна до својата прва победа во годинешното издание на Светската лига, откако во реновираниот базен „Младост“ во Скопје ја совлада селекцијата на Германија со 13-12 по изведувањето пенали. Избраниците на селекторот Сашко Поповски беа поуспешни во изведувањето казнени удари откако мечот по четирите одиграни периоди во регуларниот тек заврши со нерешен резултат, 9-9. Македонската репрезентација настапи со видно изменет состав во однос на претходните натпревари, но очигледно беше дека новиот селектор Поповски одлично ги имаше мотивирано своите избраници. Нашите ватерполисти покажаа и фантастичен

карактер, ако се знае дека на две и пол минути до крајот губеа со 9-7, но собраа сили да стигнат до израмнување и да го одведат овој меч во пенал-рулет. При изведувањето на пеналите маестрален беше македонскиот голман Маринковиќ, кој одбрани неколку удари на противниците, вклучувајќи го и последниот на Улер. По седмата серија пенали, Македонија можеше да го прослави својот прв триумф во Светската лига. - Покажавме силен карактер, успеавме да се вратиме во игра иако губевме со 9-7 пред крајот. Се изборивме за нерешен резултат, по што мечот го одлучуваа пеналите. Бевме посмирени, одличен беше и нашиот голман и навистина ми е драго што стигнавме до првиот триумф во Светската лига - изјави селекторот Сашко Поповски.


28

спорт

Манчестер го снема на картата на Европа Двата англиски претставници во Лигата на Европа,Манчестер јунајтед и Манчестер сити,неславно ги завршија своите настапи уште во осминафиналето од ова натпреварување.По елиминацијата од ЛШ,двата тима од Манчестер важеа за фаворити за пехарот во Лигата на Европа,па токму затоа шокантно е што премногу рано беа елиминирани од второто по рејтинг европско натпреварување. „Црвените ѓаволи“вторпат во осум дена беа совладани од Атлетик Билбао,овојпат во Шпанија со 2-1.Алекс Фергусон по мечот призна дека неговите избраници биле целосно надиграни од противникот и му го честиташе на Атлетик пласманот во следната рунда,посочувајќи дека сега приоритет на неговиот тим ќе биде битката за титулата во Премиер-лигата. Истото може да се каже и за Манчестер сити откако триумфот од 3-2на „граѓаните“над Спортинг не беше доволен за избраниците на Роберто Манчини да се пласираат во четвртфиналето.Сити се врати од негатива од 0-2и со головите на Агуеро (два)и на Балотели (од пенал)стигна до победа,но Спортинг оди понатаму поради повеќе постигнати голови на гостински терен. Резултати Лига Европа: АТЛЕТИК Б.-Манчестер ј.2-1(3-2),ХАНОВЕР –Стандард 4-0(2-2),ПСВ Ајндховен – ВАЛЕНСИЈА 1-1(2-4),Удинезе –АЗ АЛКМАР 2-1(0-2),Бешикташ –АТЛЕТИКО М.0-3(13),Ман.Сити –СПОРТИНГ Л.3-2(0-1), Олимпијакос –МЕТАЛИСТ 1-2(1-0),ШАЛКЕ –Твенте 4-1(0-1). ДВОЈКИЗАЧЕТВРТФИНАЛЕ АЗАлкмар–Валенсија Шалке–АтлетикБ. АтлетикоМ.-Хановер СпортингЛ.-Металист

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ВО ЧЕТВРТФИНАЛЕТО ОД

Тричковски со А големиот Реал И

ван Тричковски беше свесен дека АПОЕЛ ќе ја има улогата на тотален аутсајдер во четвртфиналето од Лигата на шампионите, без оглед која екипа ќе ја добие за противник, па посака да се сретне со еден од шпанските гиганти, Реал Мадрид или Барселона. Желбата на македонскиот репрезентативен голгетер му се исполни откако на вчерашниот ждреб неговиот АПОЕЛ за ривал го доби најтрофејниот европски клуб, Реал Мадрид. „Кралевите“ се надеваат дека токму сезонава ќе стигнат до толку посакуваната десетта европска круна во својата богата историја, но избраниците на Жозе Мурињо за исполнување на таа цел ќе треба прво да го поминат АПОЕЛ, а потоа, во полуфиналето, и подобриот од пресметката меѓу Ба-

ДВОЈКИ ЗА ЧЕТВРТФИНАЛЕ АПОЕЛ –Реал М. О.Марсеј –Баерн М. Бенфика –Челси Милан –Барселона Првите средби ќе се одиграат на 27/28март, а реваншите се закажани за 3/4април

ерн Минхен и Олимпик Марсеј. - Еднаш се игра со Реал Мадрид. Подобар ждреб не можевме да посакаме. Стадионот ќе „гори“ кога ќе дојдат „кралевите“ - вели Иван Тричковски. Добра вест за тимот од Мадрид сигурно е што Барселона остана во другата страна од ждрепката, па двата лути ривали од Примера дивизион би можеле да се сретнат само во финалето од Лигата на шампионите. Пеп Гвардиола во пресрет на ждребот изјави дека единствена желба му е да не се сретне со Милан, па тренерот на Барселона никако не може да биде задоволен бидејќи за место во полуфиналето ќе се бори токму со актуелниот италијански првак. Ова ќе бидат нови пресметки на двата европски гиганти во ЛШ сезонава бидејќи Барселона и Милан беа извлечени во иста група и во првата фаза кога одиграа 2-2 на „Камп ноу“, а Каталонците славеа со 2-3 на „Сан Сиро“. По фантастичниот триумф од 4-1 над Наполи, Челси имаше голема среќа при ждребот бидејќи за противник го доби составот на Бенфика. Лондонскиот клуб важи за фаворит во овој четвртфинален двомеч, но избраниците на Ди Матео ќе

Македонска п Лазаров и за А Кире Лазаров и шпанскиот Атлетико Мадрид имаа и македонска поддршка во победата над Кадетен Шафхаузен (27-36) во првиот натпревар од осминафиналето во Лигата на шампионите. Околу 200 македонски навивачи со македонски знамиња навиваа за нашиот капитен во дресот на мадридскиот тим. - Имавме силна македонска поддршка во Швајцарија. Имаше околу 200 наши навивачи, повеќето струмичани, со големи македонски знамиња. Направија навистина убава атмосфера и прекрасна глетка на трибините - ја пренесува Кире Лазаров атмосферата што ја направиле Македонците.


спорт

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

ЛИГАТА НА ШАМПИОНИТЕ

АПОЕЛ против

имаат далеку потешка задача во полуфиналето (доколку се пласираат во него),каде што ги очекува дуел со подобриот од дуелот меѓу Барселона и Милан.

оддршка за Атлетико М. Атлетико Мадрид воцелост јапотврди улогата нафаворит водуелот соШвајцарците. Најдобриот македонски ракометар натпреварот гозаврши сошест погодоци, петодигра иеден одседмерец.Со65гола Лазаров е најефикасен во шпанскиот тим. -Неочекувано лесно дојдовме допобедата иако воШвајцарија отпатувавме некомплетни,безнеколку повредени играчи. Сепак,оваеЛига нашампионите ибевме максимално фокусирани.Останува идната недела да го одиграме реваншот во Мадрид идагопотврдиме пласманот вочетвртфиналето -вели Лазаров.Б.Б.П.

ДВОЈКИ ЗА ПОЛУФИНАЛЕ О.Марсеј/Баерн –АПОЕЛ/Реал Бенфика/Челси –Милан/Барселона

29

Дербизапрвото местовоКавадарци ЕкипитенаФенииндустриинаМЗТСкопједенескасопочетокво18.30часотќеги одмератсилитеворамкитеодпоследното колоодкошарк арскатаСуперлига.Овој мечќедадеодговорнапрашањетодали ФенииндустриилиМЗТСкопјеќејазавршиСуперлигатанапрвотоместо,исосамототоаќејаимапредностанадомашен теренвотекотнацелиотплејоф. -Свеснисмезазначењетонаовојнатпреваризатоамаксималноподготвенивлегувамевонего.Гизагубивмепретходните двесредбиодМЗТ,ноовојпатиграмево Кавадарци,ќејаимамеподдршкатананашитенавивачииочекувамдастигнемедо победа.Клучноќебидедајазапреме игратавотранзицијанапротивникот,како иодличниотТодорГечевски–изјавиГоранСамарџиев,капитенотнаФенииндустри. ОптимизамвладееикајгоститеодСкопје, коивоминатотоколосоперфектнаиграја совладааЛиријанагостинскитерен,па сегасоуштепоголемасамодовербапатуваатзаКавадарци. –Имаметоталенреспектзапротивникот, кој,меѓудругото,еиактуеленшампионна Македонија.Сепак,оддругастрана,амбициитенаМЗТСкопјеседаигразапобеда насекојмеч,безогледнаривалотина тоадалисмедомаќиниилигости.Сенаоѓамеводобраформаиочекувамтоадаго пок ажемеинамечотвоКавадарци– истакнаАлександарТодоров,тренеротна МЗТ. ВоостанатитедуелиодСуперлигата,РаботничкијапречекуваЛирија(18ч.),додекаТоруседомаќиннаКуманово(20.30ч.) С.Ц.

„Сонцата“ блеснаа над Лос Анџелес Феникс санс приреди големо изненадување сотриумфот од87-91надамбициозниот состав на Лос Анџелес клиперс. „Сонцата“настапија безСтив НешиГрент Хил,нокошаркарите наФеникс направија вистинска сензација успевајќи датриумфираат наоватешко гостување. Шенон Браун со21реализиран поен беше најзаслужен запобедата наФеникс,до-

дека надомаќинот немупомогна ниту доброто издание наГрифин,којпостигна 25 поени.Шампионот Далас севрати однегатива од14поени иславеше надШарлот со 101-96. Резултати НБА:ЛАклиперс –Феникс 87-91,Јута –Минесота 111-105(попрод.), Денвер –Оклахома 90-103,Далас –Шарлот 101-96,ЊуОрлеанс –Вашингтон 89-99.

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ www.den.mk

pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551


30

програма 02:50 Нем Сведок 03:45 Неделно Попладне - (Р) 05:15 Химна На Република Македонија 05:20 Скопска - (Р) 05:55 Стисни Плеј - (Р) 06:40 Нешто Плус Со Кате - (Р) 07:00 Религија И Уметност 07:35 Без Рецепт

08:05 Ѕвон 09:00 Вести Вести 09:10 Само За Вас.. 11:20 Во Све тот На Жи вот ни те 11:40 Зора Зори - (Р) 13:00 Вести Вести 13:20 Стисни Плеј - (Р) 15:25 Ако Е...Со Чом Дебата - (Р) 17:00 Дневник 1

17:20 Бар Код 17:40 Брокер 17:55 Конечно Викенд А 19:00 Витраж 19:30 Дневник 2 20:10 Фолковизија 23:30 Дневник 3 23:55 Бостонските Адвокати (Бостон Легал) - (Р)

07:30 Макпланет 08:00 5+, 10:15 Цртани филмови 10:30 Берија 2 дел 11:35 Црнобрадиот 14:40 Луѓе и места 15:00 Засекогаш млади ® 15:30 Вести

15:45 Шестиот ден 18:00 Парма-Мила 18:45 Вести 19:00 Парма-Милан (второ полувреме) 19:50 Играна серија: Аларм за Кобра 11 20:45 Фиоернтина-Јувентус

21:30 Вести 21:45 Фиоернтина-Јувентус (второ полувреме) 22:30 Незадолжително 23:15 Игран филм: Никотин 01:00 Сериски филм: Бетлстар галактика 01:45 Игран филм

03:30 Вести® 03:45 Луѓе и места-репортажа® 04:05 Шестиот ден ® 05:45 Парма-Милан (прво полувреме)® 06:30 Вести® 06:45 Парма-Милан (второ полувреме)®

алФа ТВ

07.00 Блобјани 07.30 Дарси 08.00 Пустолов 08.50 Супер ѕвезда 09.40 Ај ти замижи 10.45 Втората книга за џунглата – игран филм

12.15 Патоказ 12.45 Од националната ризница 12.55 Високи октани 13.20 Живот со стил 13.45 Зајди, зајди талент 15.10 Документарна програма 16.00 Лидери – Исидора Бјелица

- интервју (премиера) 16.50 К-15 – Лубриканти 17.30 Вести 17.45 Пулс 19.00 Вести 19.30 Ла Лига 20.00 Шпанско првенство во

фудбал: Севиља - Барселона (директен пренос) 22.00 Вести 22.45 Цената на рубините – игран филм (премиера) 00.30 – игран филм

07:00 Скршено крило 07:45 Скршено крило 09:00 Метео 5 09:00 Бакуган 09:20 Приказна за пчелите 11:00 Ловец на крокодили

11.30 Џандар збира 12:45 Имотот на дамата 13:30 Имотот на дамата 14:55 Метео 5 15:00 Вести 15:25 Величествениот

16:30 Величествениот 18:15 Метео 5 18:20 Вести 18:55 На турско кафе со.. Али Риза 2 дел 19:45 Зевзекманија

20:20 30 за 30 21:10 Џанан 21:05 Лале 22:55 Метео 5 23:00 Вести 23:45 Најубаво е дома

07.00 Журнал - Утринска Програма 08.50 Вести 09.00 Топ Шoп 09.20 Слушни Ја Мојата Судбина - Играна Серија 10.00 Се Или Нешто - Квиз 10.50 Солзи На Есента - Играна Серија 11.30 Лудиот Професор 2 - Игран Филм Комедија 13.15 Езел - Играна Серија

14.05 Под Сенката На Врбите Играна Серија 15.30 Љубов и Казна - Играна Серија 16.00 Вести 16.24 Временска Прогноза 16.26 Љубов и Казна - Играна Серија 19.00 Дневник 19.30 Временска Прогноза 19.32 Еднооки К-1 19.50 Солзи На Есента - Играна

Серија 20.00 Лото - Извлекување 20.08 Солзи На Есента - Играна Серија 21.10 Под Сенката На Врбите Играна Серија 22.35 Дневник 23.00 Временска Прогноза 23.02 Ленски - Игран Филм Трилер Крими (Премиера) 01.10 Пат Во Рајот - Игран Филм Трилер Драма (Премиера)

02.40 Барб Вајер - Игран Филм Акција Авантура 04.15 Најталент - Забавна Емисија 04.50 Како Беше Текстот Забавна Емисија 05.40 За Своја Душа - Забавна Емисија 05.45 Кој Те шиша - Забавна Емисија 06.45 Азиланти - Забавна Емисија

08.00 Мумии - тајните на фарао ните - документарен филм 08.40 Без коментар 08.55 Утринско инфо 09.00 24 За животот - реприза 10.00 Флеш-вести 10.05 Временска прогноза 10.10 Утринско инфо 10.15 Без коментар 10.30 Флеш-вести 10.35 Временска прогноза

10.40 Без коментар 11.00 Флеш-вести 11.05 Временска прогноза 11.10 24 Анализа (р) 11.50 Без коментар 12.00 Вести 12 12.30 Временска прогноза 12.35 Храбрите ги следи среќа документарен филм 13.15 Тип 24 - емисија (р) 14.00 Вести 14

14.30 Временска прогноза 14.35 Без коментар 15.00 Еврозум - реприза 15.30 Без коментар 16.00 Вести 16 16.40 Без коментар 17.00 Дневник 17 17.45 Без коментар 18.00 Мистеријата на Нил - документарен филм 18.40 Без коментар

19.00 24 Анализа (р) 19.40 Без коментар 20.00 Дневник 20 20.45 Без коментар 21.00 24 Анализа (р) 21.40 Без коментар 22.00 Дневник 22 22.45 Без коментар 23.00 Храбрите ги следи среќа док. филм 00.00 Дневник

канал

СИТЕл

ТЕлМа

00:05 Дневник 3 00:35 Тротоар Њуз - (Р) 00:55 Без Рецепт - (Р) 01:10 Македонската Борба За Слобода - (Р) 01:50 Дарма И Грег (Дхарма & Грег) - (Р) 02:10 Бостонските Адвокати (Бостон Легал) - (Р)

канал 5

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

Цената на рубините

игран филм Алфа ТВ 22.45

Никотин

игран филм

Телма 23.15


Рецепт на денот

Тирамису

“SAGITTARIUS”

AMERIKANSKA ARTISTKA

gLAVEN gRADNA gANA

ANgLISKI fILOzOf xON

DIVIMAgARIWA

VID SLATKA (MN.)

MUSLIMANSKI SVE[TENICI

PEJA^OT SUBOTA

“EAST SOUTH EAST#

SIMNUVAWETOVAR

PRVAK, [AMPION gRADVO ITALIJA BUKVAOD ALfABETOT LU\EKOI zgRABUVAAT

RADIUM

ITALIJA

@ITELNA LAPONIJA

SRPSKO MA[KOIME zBIRKA QUBOVNI PESNI(MN.) VALTER ARNOLD PITERS gRADVO POLSKA

ESTONEC AMAJLIJA, TALISMAN (MN.)

ITALIJANSKA ARTISTKA POLA

TEMPO

POKRAINA (TUR.)

UNgARSKO MA[KO IME OSMIUM

BIV[BRAzILSKI fUDBALER ARMELIWO VE^NOST

MESTOVO CRNAgORA gRADE@NA IzOLACISKAPLO^A

ARgON EDEN INDISKI NAROD POSED IzVIKzA NESTRPLIVOST

HRVATSKA INDUSTRIJAzA NAfTA

VIDDRVO RAJKAJ STARITE SLOVENI

fABRIKA zABARUT KUBEN METAR

TETOVO TIMOVI

JAgLEROD POETSKOTOIMEzA TROJA

NATRUPUVAWE, zBIRAWE

NA[ POSTAR ARTIST ILIJA

LI^NA zAMENKA [KOTSKO MA[KO zDOLNI[TE AfIRMACIJA

KORALEN gREBEN E@EN JONESKO

REKAVO NIgERIJA

IMENA POVE]E PAPI LITAR

EzERO VOSAD AVSTRIJA

gERMANSKI fILOzOf fRIDRIH

zIMSKI SPORTSKI REKVIzIT (EDNINA)

DR@AVA VO EVROPA

RE[ENIE: KALORIMETAR, EKONOMISTKA, TRKALAWE, AS, RA, GAMA, ANTAL, I, ZETI, OSTOJA, NEGRI, EST, VAP, ZORI, AR, IGALO, INA, IMOT, DREN, T, BARUTANA, TE, AKUMULIRAWE, C, XUVALEKOVSKI, OBA, ATOL, KILT, NI^E, INID, PIO, SKIJA, ITALIJA

ХОРОСКОП

MEDITERANSKO RASTENIE

@ENAEKONOMIST

MUgRA, UTRO(MN.)

ПРиГОтВУВАЊе: Во поголем сад ставете ги тирамису-кремот и млекото и ма тете ја смесата четири-пет минути со средна брзина. Во тепсија ставете половина од бисквитите кои се искршени на мали парчиња. Потопете ги со мешавината од кафе и од рум, а одозгора ставете половина од тирамису-кремот. Одозгора ставете ги преостанатите бисквити и повторно ставете од кафето и од румот, а одозгора изрендајте чоколада. Најгоре се става преостанатиот дел од тирамису-кремот. Треба да стои два часа во фрижидер.

TINA TARNER

SPRAVAzA MEREWE KOLI^ESTVONA TOPLINA

VRTEWE, VALAWE

ПОтРеБни СОСтОЈки: l 2 кесички крем тирамису l 600 мл млеко l 300 мл црно кафе l 2 лажици рум l 100 г чоколада за готвење l 1 кутија бисквити l какао во прав

31

разонода

Сабота-недела, 17-18 март 2012 година

21.03 19.04

Овен - Недоразбирањата на работа ве прават нервозни, па затоа ќе реагирате многу импулсивно. Не наметнувајте ги сво ите ставови по секоја цена. Совет: внимавајте на здравјето.

20.04 20.05

Бик - Упорно се обидувате да ја решите финансиската состојба, но тоа не ви оди од рака. Односите со партнерот не ви се нај добри, обидете се да ги подобрите. Совет: не заморувајте се многу.

21.05 20.06

Близнаци - Тековните обврски ве заморуваат. Трошите премногу пари на работи што не ви се многу важни и кои можете да ги одложите. Совет: партнерот нема да ги толерира вашите испади.

21.06 22.07

Рак- Имате јасна слика за состојбата на работа, но сепак ви е тешко да донесете правилни одлуки. Совет: кавгата со парт нерот не треба да влијае во секојдневната комуникација.

23.07 22.08

Лав - Инсистирате да се почитуваат вашите правила, а потребен е поголем компромис и на работа и дома. Личноста со која контактирате може да стане многу важна во вашиот живот. Совет: пешачете повеќе.

23.08 21.09

Девица - Внесете поголем ентузијазам во планирањето на своите работни обврски. Превзе мете по ве ќе об вр ски. Со вет: по светете повеќе внимание на здравата исхрана.

22.09 23.10

Вага- Не можете да ја толерирате туѓата немарност. Денеска меланхолијата ќе доминира иако ќе се обидете да го поправите своето расположение. Совет: повеќе дружење со пријателите.

24.10 21.11

Скорпија- Не сте расположени отворено да зборувате за своите планови, а тоа ја сопира комуникацијата со колегите. Совет: време е да ги решите здравствените проблеми.

22.11 21.12

Стрелец - Незадоволни сте од односот на партнерот, а тоа ќе се рефлектира и на односот со колегите. Совет: останете смире ни, само со разговор се доаѓа до целта.

22.12 19.01

Јарец - Конечно им ставивте крај на старите проблеми. Пофлексибилни сте кога се во прашање парите, но не влегувајте во ризични зделки. Совет: бидете потолерант ни кон своите деца.

20.01 18.02

Водолија - Финансиската состојба полека се подобрува и тоа ве прави посигурни и постабилни. Денеска избегнувајте конфликтни ситуации со претпоставените. Совет: искористете го убавото време за прошетка.

19.02 20.03

Риби - Новите работни обврски малку ќе ви го изменат денот и ќе ве вознемират. Но, со добра организација сè се постигнува. Совет: не зборувајте го тоа што не го мислите.


ТикеТ сек ј

зрнЦА нА мудрОсТА

Евертон Сандерленд Тотенхем Болтон

1

Борусија Д. Вердер

Никој не може да ви натовари толку мака, како што можете самите себеси. МешаСелимовиќ

1 1

Да ги познаваш другите е мудрост, а да се познаваш себеси е врвна мудрост. ЛаоЦе

Брзо да се најадеш му штети на желудникот, а брзо да се

Хасо,пијан,возиавтомобилигозапираполиција: -Господине,мирисате наалкохол. -Пијансум! -Акостепијан,зоштоне à дозволивтенаВашата сопругадавози? -Па,акосумпијан,не сумлуд.

2

Нафта Копер

збогатиш му штети на животот. Монголскапоговорка

ВиЦОТекА

Коефициент 6.4

18

Тетово

l Крива Паланка

19

Скопје l

l Штип

Велес l

19

l Кичево

l Дебар

19 l Радовиш

11

11

l Делчево

19

18

Гостивар

l Неготино

19

16 l Струмица

l Кавадарци

14 l Струга

20

17

14

14

l Охрид

l Прилеп

l Гевгелија

l Ресен

Битола

случуваатвокуќа? Сеселивостан. *** Штомувеликостурна костуркогаќесесретнат нагробишта? Кадесиземјак?

18

Барселона

16

Букурешт

18

Будимпешта

23

Загреб

17

Софија

15

Атина

15

Приштина

17

Сараево

22

Белград

19

l Кочани

18

17

l

*** КогатистанувајаснодекаодСрбијасипреминалвоЦрнаГора? Когапрестануваатдати јапцујатмајката,атиго пцујаттаткото! *** Штоправирусокосакога ќеслушнедека90процентиоднесреќитесе

Куманово

17

l

Солзата е знак на искрена љубов! Латинскапоговорка

СтабилноитоплосоповременветервоПовардарието.

16 l

Големите срца сакаат, а малите бараат да бидат сакани. Р.Тагоре

17

Времето денеска ќе биде сончево и топло. Максималната дневна температура ќе се искачи до деветнаесеттиот степен, а минималната ќе биде околу нулата. Сообраќајот се одвива тековно, по суви коловози. Убавото време е идеално за прошетка, а биомете ото е поволно.

l

0 недеЛА 23

3 пОнедеЛник 25

4 ВТОрник 25

Den 17/18 Mart  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you