Page 1

ВО ОВОЈ БРОЈ ЖИВОТ И ЗДРАВЈЕ

33o

9

Можам многу повеќе

1 5 денари

www.den.mk

ОЛИМПИЕЦОТ МАРКО БЛАЖЕВСКИ:

Среда, 15 август 2012, година 1, број 127

ВЕСТИ

„ТОПЛИФИКАЦИЈА“ ПОДГОТВУВА ТЕРЕН

Помирување што боли 4-5

2-3

ВЕСТИ

Единаесет години по конфликтот страстите не стивнуваат

Калориметри на кредит!?

„Јасен“ гори

СВЕТ

Ни казните ни забраните за движење во шумите не ги 7 спречија пожарите

Реџеп Таип 16-17 Ердоган: Босна е турска покраина ЗАВРШИ ПОСТАПКАТА ЗА ЕКСТРАДИЦИЈА НА ДВАЈЦАТА УБИЈЦИ

12-13

„Идризово“ ги чека Дрпљани и Топаловски


2

ЕКОНОМИЈА

Среда, 15 август 2012 година

КАКО ДА СЕ НАМАЛАТ ТРОШОЦИТЕ ЗА ПАРНО ГРЕЕЊЕ

КОМЕНТАР

Ана АНАСТАСОВСКА

Помирување за доброто на државата Единаесет години по вооружениот конфликт и по потпишувањето на Рамковниот договор, дочекавме да видиме како еден министер Албанец се поклонува пред споменикот на бранителите и како делегација на АРМ се поклони пред споменик на борци на УЧК, нешто што до лани беше незамисливо. Без оглед на тоа дали станува збор за политички чин, дали војниците биле Албанци или Македонци, ваквиот гест, сепак, треба да се поздрави и да се прифати. Точно е дека е болно, но ако политичките чинители во земјава за овие 11 години наместо на потпалување на меѓуетничките односи, работеа на надминување на разликите, страстите и чувствата меѓу Албанците и Македонците можеби порано ќе се смиреа и ќе дојдеше до помирување меѓу двете страни. Не мораше да се чека толку долго. Сепак, мултиетничкиот карактер на оваа земја треба да се стави во преден план и да се прифатат разликите меѓу сите етнички заедници. Тие да се хармонизираат и да изградат една заедничка демократска и европска држава, која ќе се приклучи кон големото европско семејство, кое почива токму на различноста. Кога во светски рамки можеше да дојде до обединување на нации што со години војуваа, зошто такво нешто да не се случи и кај нас? Еден автор, одличен познавач на Европа, рекол: „Ниту некакви големи идеи, ниту, пак, ветувања за слобода ги зближиле граѓаните на Европа, туку историјата со сета нејзина хетерогеност и нејзините раскршувања, вклучувајќи ги и искуствата со тоталитаризмот, кои постоеле во повеќе европски земји“. Да се надеваме дека историјата ќе ги зближи и Македонците и Албанците и дека тие заеднички ќе успеат да изградат цврста држава, која ќе се движи кон својата европска иднина. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски Главен и одговорен уредник - Бране СТЕФАНОВСКИ Заменик на главниот уредник - Љубиша НИКОЛОВСКИ Помошник на главниот уредник - Александар Сидоровски

Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Калориметри на

- лек за заштед

„Топлификација – Снабдување“ преговара со Интернационална финансиска корпорација за да à одобри кредитна линија со камата од 2-3 проценти за набавување калориметри што ќе се вградуваат во секој стан, а рокот за решавање на статусот на исклучените, 1 октомври, се приближува

Г

Бране СТЕФАНОВСКИ

раѓаните корисници на парно греење се загрижени и се прашуваат како да се изле зе на крај по последното по скапување. Директорот на „Топлификација - Снабдување запад“, Мето Стојчев, вели дека единствен лек е по ставувањето калориметри. u Оваа сугестија и пропаганда системот на „Топлификација“ го чинеше илјадници евра, но граѓаните одговараат дека тој апарат чини околу 300 евра, скап е и ретко кој може да го инсталира.

ТЕЛЕФОНСКА АНКЕТА - Искрено, немам коментар и некои работи не ми се јасни. Јас бев вклучена на мрежата на „Топлификација“, потоа се исклучив, па повторно се вклучив и вчера дојдоа да ме исклучат повторно. Не ми спомнаа дека до 10 октомври треба повторно да се вклучам. Мислам дека одлуката на Регулаторната комисија е тотално неоснована бидејќи не може некој да ме натера со сила на нешто, тоа е монопол. Искрено, не знам дали ќе им помине оваа одлука затоа што, реално, не можете да добиете согласност од сите станари. Јас нема да се приклучам, вели жител на Центар. - Јас користам парно, но сметам дека секој има право на свој став и не ја поддржувам одлуката според која и тие што се исклучени треба повторно да се вклучат. Зошто би се вклучиле повторно, каква корист имаат? Јас сум по цел ден на работа, а плаќам 4.000 денари. Прво, не ми е целиот стан добро загреан, а, второ, се враќам доцна навечер, но тогаш го исклучуваат парното, значи кога ми треба најмногу, немам парно. Јас размислував да се исклучам, но немаме избор и цената на струјата ја зголемија, па веќе не знаеме што е поевтино,

- Сега се обидуваме и преговараме со Интернационална финансиска корпорација (ИФЦ, афилијација на Светската банка) да одобри кредитна линија со камата од 2-3 проценти за набавување калориметри што ќе се вградат во секој стан, а тие апарати би се отплаќале во сметките. Изгледа само така ќе може да се спроведе идејата за инсталирање калориметри што ќе ја регистрираат вистински потрошената топлинска енергија на секој стан поединечно. Ако се по стават калориметри во сите станови, тогаш топлината нема да може да се краде бидејќи секое незаконско исклучување на апаратот електронски се чита во централата.

ИСКЛУЧЕНИ И НЕИСК вели жител од населбата Капиштец. - Не бев задоволна од услугите на „Топлификација“ и затоа пред две години се исклучив. Да не зборувам дека и цената што ја плаќавме за парно не соодветствува со тоа што се нуди. Читав дека до октомври мора да се приклучиме повторно или да добиеме согласност од соседите и да плаќаме некаков надоместок. Но, кој гарантира дека јас ќе добијам согласност од сите соседи? Исто така, не кажуваат колкав ќе биде тој надоместок. Не сум размислила што ќе правам, не ставаат во незавидна состојба затоа што ако не се приклучиме и не добиеме согласност, сигурно ќе има казни, кај нас сè функционира така, вели друг жител од Центар. - Мислам дека нема да им профункционира ова нова одлука и дека ќе им падне на Уставен суд. Нелогично е да се добие согласност од сите соседи. Јас неколку години сум исклучен од мрежата на „Топлификација“. Имам два стана и финансиски не можев да издржам, особено што едниот стан е празен, значи плаќам за нешто што реално не го користам. Нека направат да се плаќа според потрошеното, нека постават апарати да мерат


ЕКОНОМИЈА

Среда, 15 август 2012 година

3

а кредит

да

u Рокот за решавање на статусот на исклучените, 1 октомври, се приближува. Што ќе биде по овој рок? - Тие корисници, според Законот, се задолжуваат до 1 октомври оваа година да го регулираат одно сот, односно да се приклучат. Сите што нема да се приклучат ќе добијат сметки во висина на фиксните трошоци на системот на „Топлификација“. u Граѓаните се плашат дека ќе мораат да плаќаат најмалку 10 проценти од месечната сметка, односно од вообичаениот износ што го плаќале претходно. - Тоа не е целосна информација. Вистината е следното: сега, со последнава цена, зголемена е цената на енергијата, а намалена е цената на фиксните трошоци, односно е сведена на 14 проценти, а претходно беше 28-30 проценти. Тоа 14 проценти значи дека некому ќе му дојде 10 денари, некому 15, некому 3 денари за еден квадратен метар. Тоа ќе зависи од големината на станот, односно на зградата и од соодно сот на исклучени и на неисклучени. На ниво на системот, односно според тоа колку сме фа-

ЛУЧЕНИ КОРИСНИЦИ

колку се троши и така нека спроведуваат одлуки. А, ова на што личи, само добиваме наредби, уште малку и воздухот што го дишеме ќе ни се наплаќа, вели жител на Карпош. - Јас сум корисник на парно и никогаш не сум се исклучил. Сметам дека одлуката за тие што веќе се исклучени повторно да се приклучат е во ред. Не може јас да плаќам и за некој друг, нека си плаќаат некаков надоместок, а не ние да плаќаме за нивните одлуки. Мислам дека не требаше да им се дозволи да се исклучуваат, вели жител на Центар. - Се согласувам со одлуката и тие што се исклучени од мрежата на „Топлификација“ да мора да се приклучат бидејќи сега нас сметките ни се повисоки поради нив бидејќи цената за она што е потрошено се распределува меѓу нас, корисниците на парно. Или нека си го плаќаат делот што ние го плаќаме за нив или од „Топлификација“ нека ни постават мерачи за секој стан поединечно. Тоа ме револтира толку што дури и не знам, искрено, дали би дала согласност на некој од станарите, вели жител на Капиштец.

Мето Стојчев, директор на „Топлификација - Снабдување запад“

ктурирале ние на граѓаните, таа сума не смее да биде поголема од 14 проценти од цената на нашите фиксни трошоци. u Дали новиот правилник дозволува исклучување? - Не дозволува. Ако не се добие согласност од сите станари, нема можност за исклучување. Ние на Регулаторната комисија à дадовме предлог за согласност од 80 проценти од станарите за исклучување на еден станар. Регулаторната комисија одреди таа согласност да изне сува 100 проценти, односно согласност на сите станари. Во развиените земји законот не дозволува исклучување. Се живее во колективна станбена зграда и не може кој кога сака да се исклучи, па потоа со седот да плаќа и за него. u Што ако не се пријават исклучените? - Исклучените, ако не се пријават, ќе им пуштиме фактура да си платат според одредбите на новиот правилник. u Што ако тој правилник падне на Уставен суд? - Овојпат, не верувам. Со новите измени во Законот за енергетика, не гледам никаква правна пречка да падне. u Постои огромен револт кај граѓаните по последното поскапување на цената на парното, на струјата, на дериватите. Дури граѓаните мислат дека вие соработувате со Регулаторната комисија и заедно ја креирате цената, а со тоа може да се сфати дека Регулаторната комисија не е независно тело, туку дека игра во интерес на енергетските компании? - Тоа не е точно. Ние и Регулаторната ко-

мисија не сакаме да се видиме, нашите релации се како на куче и маче, односно државата ја тужиме за 16 милиони евра за направена штета во последниве осум години, токму поради неодобрување повисока цена според нашите зголемени трошоци. Сепак, со последно одобреното по скапување ние, „Топлификација – Снабдување“, не целиот систем, сме релативно задоволни. Во „Топлификација - Производство“ не се задоволни. Тие очекуваа повеќе од 10 проценти. Ако се случеше тоа, вкупното зголемување на цената ќе беше 13 проценти. u Лесно е да се бара поскапување при монополска позиција на пазарот. Што ќе се случи ако некоја конкуренција, каква што сега нема, почне да ги снабдува граѓаните со топлина по пониски цени. Дали тогаш би ја намалиле цената? - Законот дозволува со овој бизнис да се занимаваат и други субјекти. Нека повелат, нека склучат договор со „Топлификација – Производство“. u Води ли некој сметка за стандардот на граѓаните? Сè поскапува, дали граѓаните ќе можат да го издржат сето тоа? - Не работиме пазарно, а за стандардот на граѓаните не одговараме. За стандардот треба да се грижи некој друг. Намалувањето на животниот стандард го доведе во прашање начинот на греење. За нашиот стандард парното греење стана луксуз бидејќи загреваме стан од 100 квадратни метри, а живееме во една соба. Затоа ќе повторам, калориметрите се спас и за рационално користење на топлинската енергија и за намалување на цената на парното греење за секој стан.


4

ВЕСТИ

Среда, 15 август 2012 година

ОТКАКО ДЕЛЕГАЦИЈА НА АРМ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД СПОМЕНИКОТ НА ОВК

Помирувањето посак но сепак многу болно

Дел од јавноста веќе излезе со коментари дека војниците на АРМ што се поклониле пред споменикот на борците на ОВК во Слупчане, всушност, биле Албанци и дека „македонски војници не би го сториле тоа“

Е

Ана АНАСТАСОВСКА

динае сет години по вооружениот конфликт во Македонија и по потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, со кој се удрија темелите на мултиетничко општество, Македонците и Албанците, полека, но сигурно, го почнаа проце сот на смирување на страстите и на меѓусебно помирување, сметаат ана литичарите. Според нив, доказ за тоа се последните ге стови на министерот за одбрана, Фатмир Бе сими, кој пред една недела им оддаде почит на загинатите бранители, како и на петчлената делегација на АРМ, која завчера во Слупчане се поклони на споменикот на жртвите од 2001 година, припадници на ОВК. Во контекст на индикаторите за помирување е и договорената политичка предизборна соработка меѓу СДСМ и ДПА. Аналитичарите се децидни дека 11 години по вооружениот конфликт, кој секоја страна сè уште го толкува на свој начин, дошло времето кога зацелуваат раните и кога помирувањето на двете страни треба да биде во преден план. Токму моделот на Европа, кон кој се стреми и Македонија, е модел на помирување и на обединување. Регионално, се случуваат ге стови и почнати проце си на помирување. Најголем проблем за создавање обединета Европа беше повеќевековното ривалство меѓу двете најбројни европски држави, Германија и Франција. Нивното помирување е темелот на Европа, која е заедница и мешавина на народи, заснована, пред сè, на но-

ви духовни вредно сти. - Во суштина, така и треба да се гледа на работите. Во нашето општество, до лани настаните од 2001 година секој ги толкуваше според својата вистина. Охридскиот рамковен договор, кој стави крај на овие настани, токму помирувањето го имаше како основна цел. Консолидирањето требаше да се случи порано, но, сепак, влијание на тоа имаа емоциите, како кај Албанците, така и кај Македонците – смета аналитичарот Алберт Муслиу. Според него, институционалното поклонување пред спомениците на жртвите од конфликтот во 2001 година е токму знак на помирување меѓу двете страни. Социологот Неделко Стојановски по сочува дека во овој случај важи народната поговорка „Времето ги лечи раните“ и очекува дека во блиска иднина Македонците и Албанците во Македонија ќе функционираат и ќе живеат на начин на кој тоа го

прават различните народно сти во другите западни држави. - По 11 години, почнаа да се јавуваат некои по ситни, не крупни, индикатори за помирување меѓу двете најголеми етнички заедници во земјава, како политички, така и меѓуетнички. Пример за тоа се договорената соработка меѓу Бранко Црвенковски и Мендух Тачи, оддавањето почит на жртвите од конфликтот од двете страни. Јасно е дека времето ги лечи раните и дека на планот на помирувањето ќе има напредок. Очекувам во иднина да дојде до интензивна соработка меѓу Македонците и Албанците - вели Стојановски. Со сличен став е и аналитичарот Исмет Рамадани, според кој, и Македонците и Албанците биле жртви на конфликтот од 2001 година, во кој биле повикани од друга страна да учествуваат во него. - Суштината на Рамковниот договор беше да се постигне мир и помирување во Ма-


ВЕСТИ

Среда, 15 август 2012 година

увано,

5

ВМРО-ДПМНЕ се лути оти офицери на АРМ биле во Слупчане ВМРО-ДПМНЕ не се согла су ва со вче раш ни от чин на положу ва ње цве ќе на споме ник на ОВК, во при сус тво на уни форми ра ни ли ца од ма кедон ската од бра на, ре а ги раа вче ра од вла де јач ката парти ја. „Та кви от чин во оп што не ги одра зу ва поли ти ки те и поли тич ки те ста во ви на ВМРО-ДПМНЕ. Та кви те на ста ни ни ка ко не водат кон зголе му ва ње на до вер бата ме ѓу гра ѓа ни те на Република Македонија“, се вели во сооп ште ни е то на ВМРО-ДПМНЕ.

СДСМ: Дали поклонувањето во Слупчане е инцидент или промена на политиката? Врховниот командант на вооружените си ли, пре тседате лот Ѓор ге Ива нов, треба да одговори да ли со негова дозвола офицери на АРМ положувале цвеќе на споменикот на паднатите борци од ОНА, а премиерот Груевски треба да одговори да ли ми ни сте рот Фат мир Бе си ми бе ше та му ис пратен од пре ми е рот, ре а ги раа вчера од СДСМ. - Премиерот треба да одговори да ли знаел за тоа или тоа било случајно. Со други зборови, граѓаните треба да знаат дали тоа што се случи вчера е инцидентен настан или е промена во политиката што ја води оваа власт за тоа прашање по сочи потпретседателот на партијата Зоран Јовановски.

кедонија, како и да се направат уставни измени со кои ќе се подобри положбата на Албанците. Без оглед на тоа што помирувањето доаѓа со големо задоцнување, тоа сепак ќе одекне и кај најтврдокорните како добар гест. Со тоа ќе се зголеми и степенот на доверба меѓу Македонците и Албанците, што е најзначајна компонента во едно мултиетничко општество - изјави Рамадани. Сепак, гледајќи ги реакциите што одекнаа во јавно ста, како и на социјалните мрежи, веднаш по објавувањето на ве ста дека делегација на АРМ се поклонила пред споменикот на борците на ОВК, не може со сигурност да се каже дека времето целосно ги излечило раните и дека народот целосно е подготвен за помирување. Дел од јавно ста веќе излезе со коментари дека војниците на АРМ што се поклониле пред споменикот на борците на ОВК во Слупчане, всушност, биле Албанци и дека „македонски војници не би го сториле тоа“.

ВМРО-НП: Дали Иванов го нареди поклонувањето пред споменикот на ОВК? Армиски офицери од Генералштабот и делегација од Владата положија цвеќе на спомен-обележјето на борците од ОВК, а не најдоа време да отидат на Карпалак, да оддадат почит на бранителите, обвинија вчера од ВМРО-народна партија. - Каде сте сега патриоти од ДПМНЕ? Униформирани офицери од АРМ се поклонија и им положија цвеќе на борците од ОВК - посочи Ване Цветанов од ВМРО-НП. Тој ги повика претседателот Ѓорге Иванов, како врховен командант на вооружените сили, и Генералштабот да не молчат, туку јавно да го изнесат својот став за завчерашната посета на армиските офицери на спомен-обележјето на ОВК. - Претседателе Иванов, кажете јавно што Ви е помило? Дали почитта кон бранителите или тендерското братство и

единство на ДПМНЕ со ДУИ? Почитувани господа од ДПМНЕ, престанете да говорите за патриотизам бидејќи докажавте дека сте бедни манипулатори на сопствениот народ - рече Цветанов.


6

ВЕСТИ

Среда, 15 август 2012 година

ЛУСТРИРАНИТЕ СОВЕТНИЦИ СИ ЈА ВРШАТ РАБОТАТА

Кодошите сè уште се функционери

Дел од институциите не знаат дали веднаш треба да ги разрешат веќе лустрираните функционери, па затоа бараат дополнително објаснување

Н

Тони АНГЕЛОВСКИ

ајголем дел од функционерите и од државните службеници што добија тапија од Комисијата за верификација на фактите дека биле кодоши сè уште си ги вршат функциите на кои биле избрани. Комисијата ги испратила своите решенија до соодветните органи, но кај дел од нив по стои дилема како треба да по стапат, па бараат дополнителни објаснувања од комисијата. И правните експерти велат дека државните органи ќе имаат проблем околу разрешувањето на лустрираните затоа што решението на Комисијата е првостепено, а според Уставот, морало да има второ степена одлука. До сега четири советници од општинските совети се прогласени за кодоши, а ниту еден од надлежните органи не по стапил според решението на Комисијата затоа што или сè уште го чекаат или не се сигурни што треба да направат. Во Советот на Град Скопје стигнало решението за советникот Слободан Угриновски од партијата Титови леви сили, но оттаму побарале дополнително објаснување од Комисијата за верификација на фактите. - Кај нас дојде писмо со известување од Комисијата, но бидејќи е наведено дека советникот има право да подне се жалба до Управен суд, се обративме писмено до Комисијата да нè известат околу конечно ста на ова решение и дали треба да поста-

пиме по него веднаш без да ја чекаме разврската во Управен суд. Сега чекаме одговор од Комисијата и штом ќе го добиеме, веднаш ќе постапиме - вели Ирена Мишева, претседателка на Советот на Град Скопје. Во Општина Гази Баба, пак, каде советник е Кирил Псалтиров, кој според лустраторите бил соработник на службите, велат дека сè уште не добиле никаков допис од Комисијата. Според портпаролката Емилија Кипровска, штом ќе стигне изве стувањето, веднаш ќе се преземат потребните чекори. Од Општината Боговиње вчера не успеавме да добиеме официјална информација околу судбината на советникот Исак Ајрули, но неофицијално ни таму сè уште не е стигнато решението, а се шпекулира дека Ајрули претходно, по своја волја, ја напуштил функцијата. За последниот советник од Куманово во Комисијата сè уште се подготвува дописот кој треба да биде испратен до општинскиот совет. - Ние како Комисија не разрешуваме, туку наше е само да утврдиме дали има документи дека некој бил соработник и потоа го изве стуваме органот или институцијата каде тие се вработени. Го добивме писмото од Град Скопје и денеска веднаш ќе им одговориме дека тие треба да почнат со по стапката за разрешување на советникот - вели Томе Аџиев, претседателот на Комисијата за верификација на фактите. Според членот на комисијата

Чедомир Дамјановски, пак, нормално е што се јавува недоумица кај институциите затоа што со новиот закон на лустрација се предвидуваат работи што се спротивни на Уставот. - Како и да по стапат државните органи, или ќе го прекршат Уставот или законот. Во согласност со законот, мора да ги отпуштат, но во согласност со Уставот, не смеат тоа да го сторат затоа што нема второстепена одлука. Нешто мора да се прекрши - објаснува Дамјановски. Советникот во градскиот совет на Скопје, Слободан Угриновски, кој веќе е прогласен за кодош од лустраторите, вели де-

ка сигурно ќе подне се тужба против решението на Комисијата, а ќе бара оштета и доколку биде донесена одлука за негово разрешување. - Јас сум на одмор и за тоа ги известив и во Комисијата, па затоа го немам примено решението. Околу 25 август се враќам и тогаш ќе го примам решението, а сигурно ќе подне сам тужба пред Управниот суд. Не ми паѓа на памет сам да се повлечам. Можат да прават што сакаат, но на крај судот ќе го каже своето. Ќе барам јавен претрес со присуство на медиумите, па да видиме врз основа на што одлучувале во Комисијата - вели Угриновски.


ВЕСТИ

Среда, 15 август 2012 година

7

ОГНЕНАТА СТИХИЈА НЕ СТИВНУВА

Пожарот кај „Јасен“ се гаси со авиони

Двата противпожарни авионa на Дирекцијата за заштита и спасување до вчера попладне направија 14 налети и извршија 28 исфрлања вода на опожарениот простор на потегот кај селата Тажево и Брезница во општина Македонски Брод, кој избувна завчера и со кој е зафатен Националниот парк „Јасен“. Гори борова шума. За гасење, покрај авионите, Дирекцијата мобилизираше и 58 свои припадници, а ангажирани се и 10 вработени од шумското стопанство и 20 вработени во ЈП „Јасен“. Како што информираат од Дирекцијата, активен е и пожарот во местото Мала Пресица кај селото Глажња, општина Липково. Гори нискостеблеста шума, на непристапен терен над Мала Пресица, западно кон селото Сирма. Активен е и пожарот во селото Туденце, општина Јегуновце. За негово гасење се ангажирани ТППЕ со едно возило, со четири пожарникари, осум вработени од шумското стопанство и 10 лица од месното население. Сè уште е активен и пожарот над селото Радуша во општина Сарај. Чад има на повеќе места, а на терен е ангажирано едно возило со пет пожарникари од ТППЕ. На неколку места повторно се разгоре и пожарот во атарот на велешките села Бреза, Ралевци и Бањица, кој утринава беше ставен под контрола. Горат сува трева и грмушки, за што е информирано и МВР. На терен е екипа на шумското стопанство составена од девет лица.

Индијци сакаат да градат Лас Вегас во Македонија Индиската компанија „Сахара Индија Паривар“ планира да изгради комплекс од казина, хотели и центри за забава во Македонија, откива првиот човек на компанијата, мултимилијардерот Субрата Рој во изјава за индискиот „Фајненшл хроникал“. Весникот објави дека Рој, покрај инве стирањето во македонското рударство, планира да изгради и Лас Вегас во Македонија - Концептот на дизајнот што го направивме за Лас Вегас ќе го предложиме на македонската влада во септември, а структурниот дизајн на почетокот на следната

година. Откако ќе биде одобрен, се надеваме дека ќе почнеме со работа за една и пол година - вели Рој, прене се „Нетпрес“. Милијардерот одбил да открие колку ќе чини проектот што ќе вклучува големи казина и други центри за забава. Субрата Рој во Македонија пре стојуваше во средината јуни годинава, при што беше запознаен со можно стите за инве стирање. Рој најави дека планира голема инве стиција во Македонија. - Овде не планирам нешто ма ло, туку нешто огромно. Планирам да почнам и да направам бизнис што би овозможил голе-

мо производство, кое и ќе се извезува. Сакам мојот бизнис овде да привлече и многу туристи, а ќе помогнам и со вработувањето - изјави индискиот бизнисмен при пре стојот во Македонија. Индијците покажаа најголем интерес за инве стирање во туризмот, земјоделството и во рударството. По сетата и најавените инве стиции од Рој дојдоа откако претходно владина делегација, предводена од премиерот Никола Груевски, во повеќе индиски градови ги презентираше потенцијалите на Македонија за развој на бизнис.


8

МАРКЕТИНГ

marketing@den.mk

Среда, 15 август 2012 година


АКТУЕЛНО

Среда, 15 август 2012 година

9

МАКЕДОНСКИОТ ОЛИМПИЕЦ МАРКО БЛАЖЕВСКИ ПО НАСТАПОТ НА ОИ

Можам подобро од тоа во Лондон Можам да го достигнам државниот рекорд на 400 метри мешано иако и со тој резултат немаше да се смени мојот конечен пласман на Олимписките игри

П

обогат за едно големо олимписко искуство, малку разочаран што во Лондон не ја исплива својата најдобра трка, но и свесен за реалната состојба, а во рамките на тоа и за своите можности, македонскиот знаменосец Марко Блажевски ги сумира впечатоците по настапот на Олимписките игри. Иако посакуваше во Лондон да го урне државниот рекорд на Александар Маленко (4:27.60 минути), во олимписката трка на 400 метри мешано Блажевски заврши на 34. место со време од 4:32.38 минути. Смета дека може многу повеќе и тоа е причина повеќе да жали што не ја искористи максимално олимписката шанса. - Резултатот што го постигнав во Лондон не беше реална слика за моите можности. Знам дека можам многу подобро и од овој аспект жалам што не успеав да го покажам тоа. Можеби возбудувањето беше преголемо, јас настапував прв од македонските олимпијци, само неколку часа по свеченото отворање на игрите... Има многу фактори и оправдувања за резултатот, но сега тоа ништо не може да смени. Факт е, сепак, дека и да го достигнев државниот рекорд, пласманот ќе беше ист бидејќи времињата на другите пливачи во оваа дисциплина се многу подобри. Илузорно е да се очекува медал или некој врвен резултат - вели македонскиот олимпиец. Марко Блажевски беше еден од четворицата олимпијци што ја претставуваа Македонија на 30.ОИ во Лондон и како и другите тројца македонски спортисти, настапи со покана од организаторот. Тој го носеше македонското

знаме на отворањето на Олимписките игри и вели дека тоа ќе му биде незаборавно искуство во животот. - Беше голема чест да се биде со најдобрите спортисти во светот. Уште поголема чест за мене беше што го носев македонското знаме на церемонијата на свеченото отворање и што сум еден од тројцата активни македонски спортисти што ја имале таа чест. Добив и многу честитки од моите пријатели во САД за тоа. Тоа е нешто незаборавно и многу ќе ми значи во животот - истакнува младиот пливач. Блажевски последниве две години студира и тренира во САД, на Универзитетот „Вингејт“ во Северна Каролина. Статусот на успешен млад спортист му донесе стипендија и можност да се школува и да се усовршува на еден од американските универзитети. Блажевски во САД студира финансии, а во Македонија има „практична настава“ како да се надминат финансиските проблеми со кои се соочуваат спортистите. Токму оскудните финансии што се издвојуваат за најдобрите македонски спортисти се една од главните причини и за надолниот од, особено во индивидуалните спортови, и за сè послабите резултати на македонските спортисти. - Со 11.000-12.000 американски долари не се освојува олимписки медал. Толку е двегодишната стипендија што ја доби Марко од МОК. Тоа е смешна сума за еден спортист да оди на Олимписки игри, но тоа е и единствената поддршка што ја добивме од Македонскиот олимписки комитет. Институциите во земјава не вложуваат доволно во

НОРМА ЗА РИО ИЛИ КРАЈ НА КАРИЕРАТА Настап на следните ОИ во 2016 година во Рио де Жанеиро, но со исполнета олимписка норма е целта што си ја постави Марко Блажевски за наредниот четиригодишен циклус. Ако не го оствари тоа, вели дека ќе се откаже од пливањето. - Ако не постигнам олимписка норма за Рио, тоа и дефинитивно ќе биде крај на мојата кариера. Ако не го постигнам тоа, тогаш не гледам причина зошто да продолжам да тренирам - вели Марко Блажевски.

спортистите и освен МОК, сите други како да заборавија на нив. Со овие средства може да се покријат само дел од настапите, но ова ни оддалеку не е доволно за сите неопходни работи, да се плати тренер, да се обезбеди соодветна исхрана... Сето тоа бара уште многу пари дополнително. Јас, како тренер и како родител, најдобро го знам тоа – вели Боро Блажевски, кој му е татко и тренер

на македонскиот олимпиец. Следниот предизвик и шанса да се докаже за Марко Блажевски ќе биде настапот на Светското првенство во Истанбул во ноември. Но, и тој настапм како и тие пред Олимписките игри, поради финансиите, засега е неизвесен. На 22 август Марко се враќа и продолжува да тренира во САД, каде што ќе биде и во наредните две години до крајот на школувањето.


10

СКОПЈЕ

Среда, 15 август 2012 година

НА ПАТ Е УШТЕ ЕДЕН СПОМЕНИК НАСПРОТИ СОБРАНИЕТО

Паркот „Жена-борец“ стана градилиште Соња Т. ЈАНКОВСКА

Паркот „Жена-борец“ наскоро ќе биде збогатен со уште еден споменик. Деновиве Општина Центар го склучи договорот со ита лијанската уметничка ле арница „Гуастини“ за леење спомен-обележје на основоположникот на албанската книжевност Пјетар Богдани. За леењето Општината ќе потроши околу 114.000 евра од буџетот. Предвидено е споменикот да биде по ставен во паркот долж улицата 11 Октомври. Спомен-обележјето ќе биде високо пет метри, а по стаментот ќе биде во висина од три метри во исправена положба. Последнава година паркот „Жена-борец“ е претворен во едно огромно градилиште. Ликот на ова култно ме сто за скопјани е целосно променет, а паркот полека почна да го губи ликот. Еден од најубавите паркови во строгиот градски центар, каде што скопјани че сто доаѓаа на партија шах на клупите под ладните сенки од дрвјата за да се релаксираат, сега сè повеќе личи на едно големо градилиште, каде што речиси не може да се поминува, исполнет со многу споменици од различни истории и со различни стилови. Дел од архитектите неколку пати апелираа да не се уништува овој про стор бидејќи е единственото зеленило во центарот на градот. За советниците од СДСМ од Општина Центар е нејасно како може да

Советниците од СДСМ велат дека ДУП-от за „Мал ринг“ на местото на спомениците предвидува изградба на паркиралишта

се по ставуваат толку многу споменици во овој парк кога на истото ме сто со доне сениот Детален урбанистички план „Мал ринг“ тука е предвидено изградба на паркиралишта. - Ова што се прави со спомениците во паркот „Жена-борец“ е надвор од сите стандарди и мислам дека веќе е бесполезно да се зборува. Страшно е што единствената најголема зелена површина во

Свети Климент пуштен во употреба

Заврши и втората фаза од реконструкцијата на булеварот Свети Климент Охридски од крстосницата со булеварот Партизански одреди до улицата Димитрие Туцовиќ. Вчера комплетно реконструираниот булевар и официјално беше пуштен во употреба.

централното градски подрачје се уништува неплански. Особено е неблагодарно ова што се прави на ме сто каде што во близина има болница. Кога велам неплански, мислам на тоа дека со ДУП-от за „Мал ринг“ токму паркот „Жена-борец“ е предвиден за изградба на паркира лиште, небитно да ли ќе бидат подземни или катни и тој план е изгласан од Советот на Општина Центар. Не знам како

планираат да прават паркира лишта кога веќе ги по ставија спомениците. Значи целиот про стор треба повторно да се копа и да се урива, а искрено не знам што ќе прават со спомениците, како ќе ги поме стуваат, да ли ќе ги враќаат, целата таа работа ре ално не е изводлива објаснува Јован Тагасовски, архитект и советник од СДСМ во Општина Центар. Во соопштението од Општина Центар се вели дека со ДУП-от за „Мал ринг“ е предвидена изградба на под земно паркира лиште, кое ќе биде во продолжение на Градскиот трговски центар. Неговата изведба ќе се предвиди со техничка документација, велат од Општината. Инаку, од лани, па до сега во паркот „Жена-борец“ се по ставени пет спомен-обележја. Почнувајќи од спомен-обележјето со четирите бронзени коњи, Прометеј и фигура на ангел, потоа основоположниците на АСНОМ, основачите на ВМРО, спомен-обележјето на загинатите бранители на Македонија во 2001 година, заедно со бронзениот ангел, неодамна стигна и споменикот на Кузман Јо сифовски-Питу. Засега не се знае дали со спомен- обележјето на Пјетар Богдани ќе се заокружи по ставувањето споменици во овој парк. По ставувањето на овие споменици е дел од про ектот „Скопје 2014“ и за нивна изработка се потрошени околу 7 милиони евра.


marketing@den.mk

Среда, 15 август 2012 година

МАРКЕТИНГ

11


12

ДОСИЕ

Среда, 15 август 2012 година

Притворени двајца познати крадци Двај ца скоп ја ни за вр ши ле во при твор отка ко поли ци јата под не ла кри вич на при ја ва против нив по ра ди сомнеж дека се обиделе да ограбат стан во центарот на Скопје. Како што информираат од МВР, притворени се Н.Д. (48) и В.Ј. (34). Според полицијата, откако скопјаните влегле во станот, во ходникот пронашле тениска торба во која го ставиле алатот, по што почна ле со прету ра ње и со пре ба ру ва ње по ста нот. Вревата што ја направиле при обивањето на вратата и со претурањето низ станот ја чул со сед на оште те ни от, кој те ле фон ски го при ја вил слу ча јот во Центарот за информирање и команда. - Веднаш по дознавањето за случајот, со бр за интервенција на полициски

службеници од Единицата за спречување на уличен криминал, пријавените се затекнати на ме стото на настанот и се лишени од слобода и приведени во Поли ци ската ста ни ца од оп шта над леж ност Ки се ла Вода – из ја ви ја од МВР. Според полицијата, двајцата пријавени уште како ма лолетници биле регистрира ни ка ко из вр ши те ли на кражби, за што од надлежен суд им биле изрекувани каз ни, ма лолет нич ки затвор. По стек ну ва ње то пол нолет ност, по крај за кражби, до би ва ле и кри вич ни при ја ви за де ли кти прос леде ни со на силс тво, измами и со фалсификување лични документи. За скопјаните до сега полицијата има ла под не се но 23 кри вич ни пријави.

Уапсени туристи што пушеле марихуана на охридска плажа

Охридската полиција уапсила двајца белгиски државјани откако кај нив биле пронајдени 13 грама марихуана на плажата Градиште во Охрид. Според полицијата, уапсените биле на возраст од 18 и 19 години и против нив била подне сена кривична пријава за неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги. Полицијата во саботата попладне извршила рација на третата плажа на Гра-

диште. Марихуаната била пронајдена во ранец сопственост на еден од уапсените туристи. Според МВР, освен дрогата, во ранецот имало и метална машинка за дробење и три пакувања ризла. На масата околу која, покрај двајцата уапсени, седеле уште две момчиња од Белгија и три од Скопје, била пронајдена и метална машинка за дробење како и една цигара марихуана, која седуммината ја пушеле.

Тешки кражби во Штип и во Гостивар Во неделата тешки грабежи се случи ле во Го сти вар и во Штип. Спо ред полицијата, во периодот од 20 до 23 часот во Го стивар, на улицата Сервет Бајра ми, не поз нат кра дец пре ку полуотво рен про зо рец вле гол во ку ќата на Л.В. (34) и украл чан та во ко ја има ло златен на кит, вреден околу 10.000-15.000 евра. Истиот ден околу пладне, во штип-

ската полиција Л.Ј. (54) од Штип прија ви ла де ка во неу тврден вре мен ски период на улицата Козјак Планина, непознато лице од нејзината куќа укра ло по голе мо коли чес тво златен на кит и 1.000 евра, причинувајќи вкупна матери јал на ште та од околу 354.000 де на ри. И во двата случаи полицијата ги бара крадците.

БЕГСТВОТО НА АЛМИР ДРПЉАН

Суровите чекаат б за „Идри Министерството за правда ја заврши постапката за екстрадиција на двајцата убијци и се чека одговор од косовските и од шпанските власти Македонија очекува двајца опасни убијци наскоро да бидат екстрадирани во земјава. Ко сово треба на македонските власти да им го предаде Алмир Дрпљани, осуден на доживотна казна затвор за нападот на патролата на мобилната полициска единица „Алфа“ во ноември 2008 година кај Природно-математичкиот факултет, а од Шпанија треба да пристигне скопјанецот Ѓорги Топа ловски, осомничен за двојно убиство извршено во ноември 2007 година во Скопје. Министерството за правда минатата недела им ги до ставило на ко совските колеги сите документи за екстрадиција на Алмир Дрпљани, скопјанецот кој доживотно ќе остане во затвор за убиството на Африм Арифи, припадник на „Алфа“, и за нападот на патролата кога освен убиениот Арифи двајца полицајци беа тешко повредени, од кои еден остана инвалид. Оружјето што беше пронајдено во станот на Дрпљани во

Околу 200.000 денари украдени од обложувалница Полицијата уапсила двајца кавадарчани осомничени дека во неделата ограбиле спортска обложувалница во Виница. Според полицијата, осомничените Д.З. (23) и М.Н. (25) околу 22 во Неготино, на ули цата Фе мо Кула ков, из вр ши ле раз бој ниш тво над Л.К. (33) од Не готи но, вра боте на во спорт ската обложу вал ни ца „Про

бет спорт“. Откако таа го ставила дневниот промет во својата чанта и ја затворила обложувалницата, двајцата разбојници ја нападна ле на улицата и ја испрскале со спреј во очите, а потоа ја турна ле на земја. Според МВР, од жената крадците зеле чанта во која имало околу 200.000 денари, 200 евра и

два мобилни телефони. Крадците побегнале со возило, а жената пријавила во полиција. Полицијата ги уапсила двајцата осомничени, кај кои биле пронајдени околу 8.000 денари и еден мобилен телефон, а била спроведена интерна потерница за пронаоѓање на уште едно осомничено лице.


ДОСИЕ

Среда, 15 август 2012 година

13

НИ И НА ЃОРЃИ ТОПАЛОВСКИ ЗАВРШИ

е убијци билет изово“

Урошевац, сепак, ќе го вештачат ко совските власти. Македонското МВР се сомневаше дека е можно дел од оружјето на Дрпљани да бил употребуван во извршување на повеќе кривични дела во Македонија, меѓу кои и за петкратното убиство во Смиљковци. Ко сово има законски рок од најмногу шест ме сеци да го држи во екстрадициски притвор Дрпљани доколку тој не одлучи затворската казна да ја издржува таму, доколку има сторено кривично дело на нивна територија или, пак, против него се води процедура за кривично гонење во Ко сово. Ако Министерството за правда на Ко сово одлучи да го предаде Дрпљани на Македонија, треба да ги изве сти своите колеги во земјава, а потоа Министерството за правда да ја информира полицијата која ќе биде должна да го спроведе убиецот на македонска територија. - Кога ќе заврши по стапката за екстрадиција, МВР ќе се договори со полицијата на Ко сово за тоа каде и на кој начин ќе биде извршена. Осудениот на доживотна казна затвор може да биде доне сен со хеликоптер или со блиндирано возило. Одлуката за тоа ќе биде доне сена соодветно и ќе се направат сите безбедносни процени – велат од Министерството за внатрешни работи. Од Министерството за правда вчера испратиле барање до скопскиот кривичен суд, од каде се очекуваат списите за постапката

Алмир Дрпљани, убиецот на полицаецот Африм Арифи

што се води против Ѓорги Топаловски, осомничен за двојното убиство во ноември пред пет години, кога во близина на американската амбасада на булеварот Илинден беа убиени Новица Благоевиќ и Андреј Филип. - Основниот суд Скопје 1 треба да ни ги до стави списите за по стапките што се водат против лицето кое треба да биде екстрадирано од Шпанија. Министерството за правда има рок од 40 дена да побара екстрадиција и ние тој временски рок ќе го запазиме – изјави Елиријана Зилбаери, портпаролка на Министерството за правда. Најдоцна до средината на септември, Министерството треба да побара екстрадиција за скопјанецот Ѓорги Топаловски, по кој има распишано меѓународна потерница

од декември 2007 година. Топаловски пет години успешно се криел од македонските власти, а беше уапсен во Санто Доминго, Доминиканска Република, на 8 август годинава. Полицијата го бара бидејќи е осомничен дека пред цвеќарницата „Грин планет“, на булеварот Илинден, во непо средна близина на Зоолошката градина, ги убил 30-годишниот Новица Благо евиќ-Мо ско и 33-годишниот Андреј Филип-Џиџи, и двајцата од Скопје, откако претходно бил нападнат од нив. Откако ги усмртил, Топа ловски успеа да побегне. Неговиот „ситро ен Ц4“, со кој ги прегазил мртвите тела откако ги стрелал, полицијата го пронашла во една гаража во скопската населбата Карпош 4. К.Г.

Македонец сакал да прошверцува Пакистанци низ Хрватска

Полицијата во Хрватска привела 47-годишен кумановец, кој сакал незаконски да преве зе луѓе преку државната граница. Властите во Хрват ска го задржа ле македонскиот државјанин поради сомнеж дека бил организатор на шверц на луѓе. Како што вчера објави хрват скиот „Јутарњи лист“, полицијата во Дубровник во неделата во близина на граничниот премин со

БИХ „Затон доли“ забележа ла комби со словенечки регистарски таблички кое го управува ло македонски државјанин. Од возилото излегле повеќе лица, кои по неасфалтиран пат тргнале да бегаат кон граничниот премин. По неколкучасовна потрага, хрват ската полиција пронашла две лица, а во понеделникот утрото уште шест. Според до сегашната истрага, утвр-

дено било дека станува збор за осуммина државјани на Пакистан на возраст меѓу 25 и 27 години, кои незаконски ја минале границата меѓу Црна Гора и Хрватска. Со кумановецот тие биле договорени за одреден паричен надомест да ги прене се до преминот со Босна. Според хрват скиот весник, на Македонецот му се заканува казна затвор од шест ме сеци до пет години.


14

СВЕТ

Среда, 15 август 2012 година

АЛ КАЕДА ИМА УЧИЛИШТЕ ЗА ТЕРОРИСТИ ВО СОМАЛИЈА

Од деца во синџири

бомбаши-самоубиј Исламистичкиот учител на окованите деца им ветува дека ќе одат во рајот ако загинат како маченици во самоубиствени акции

С

омалиската милитантна група Ал Шабаб во Могадишу држи десетици деца во синџири во училиштата за обука на терористи, каде што се обучуваат да станат бомбаши-самоубијци. Голем дел од децата биле киднапирани од нивните родители, пренесува „Дејли мејл“. Новинарот Нил Дојл, кој е специјализиран за разоткривање на активностите на терористичките групи, по упадот на полицијата во училиштето ги фотографираше децата, од кои некои имаат по седум години. Во овие хорор училишта децата се држеле врзани со синџири за кревет и


СВЕТ

Среда, 15 август 2012 година

прават

15

САД го добија првиот генерал-лезбијка

ци

им се ветувало дека ќе отидат во рајот ако загинат како маченици во самоубиствени акции. - Фотографиите наведуваат на заклучок дека Ал Шабаб воведува ропство за да произведе генерација деца-војници и бомбаши-самоубијци - вели Дојл. Тој нагласува дека оваа милитантна група загубила голем дел од територијата и сега очајнички се обидува да ги врати контролата врз нејзините поранешни позиции преку злоупотреба на децата.Училиштето во кое децата се на обука за терористи било откриено неколку дена откако Ал Шабаб ја презеде одговорноста за нападот во кој загинаа најмалку осум сомалиски војници кога бомба на далечинско управување го погоди нивното возило во Могадишу. Претходно вакви училишта се откриени во племенските области на границата меѓу Авганистан и Пакистан, но последниот случај е доказ дека Ал Каеда регрутира и обучува терористи секаде каде што има плодна почва за тоа. За Ал Шабаб, која контролира делови од територијата на Сомалија, одамна е познато дека има блиски врски со Ал Каеда.

Американската армија го доби првиот јавно деклариран геј-генерал, а честа на овој начин да влезе во историјата го доби доскорашниот резервен офицер Теми Смит (49), пренесува американскиот печат. Лезбијката Смит е промовирана во бригаден генерал за помалку од една година по воведувањето на познатото правило во американската армија „не прашувај, не говори“. Со тоа правило, кое важеше од 1993 година, хомосексуалните припадници на вооружените сили во САД им беше дозволено да служат војска, но им беше забрането отворено да говорат за својата сексуална ориентација. Ѕвездите што го симболизираат новиот чин на Смит, на реверот à ги закачи брачната партнерка Треј-

си Хепнер, на церемонијата на која учествуваа мал број луѓе. Во војската на САД, офицерот што добил унапредување сам избира кој ќе му ги стави еполетите на рамената. Во својот говор по унапредувањето Смит им се заблагодари на сите што ја поддржувале. - Го разбирам општественото значење на своето унапредување, но сметам дека тоа не е толку битно. Мојата желба е да придонесам за зачувување на вредноста во американската војска – рече Смит. Таа минатата година се врати од Авганистан, а во војската има стаж од 26 години. Нејзината сопруга Хепнер е хомосексуален активист и еден од основачите на Коалицијата партнери и семејства на војниците.

Најмногу Американци имаат германско потекло Дури 47,9 милиони Американци сметаат дека се со германско потекло, додека на второ место се граѓаните што за свои предци ги сметаат Африканците, со 38,9 милиони, објави американскиот печат. Потоа следуваат Американците со ирско потек-

ло со 34,7 милиони, Мексиканците со 32,9 и на последно место се Американците со 25, милиони, додека само дваесет милиони се изјасниле дека се со домородно американско потекло. Куриозитет е што дури 170.000 Американци се изјасниле дека се со српско потекло.

Ликвидиран најбараниот убиец во Кина

Кинеската полиција го застрела најопасниот криминалец во оваа земја, осомничен за убиство на девет луѓе и кој се сметаше за најопасен човек во Кина, јави „Синхуа“. Криминалецот Жу Кеуа (42) имал обичај да ги убива жртвите со куршум во главата додека ваделе пари од банка, додека кинеската полиција трагала по него осум години. Негови последни жртви беа една жена, која во петокот беше убиена пред банка во Чонгинг, додека во истиот град утредента беше убиен и полицаец. Во пос-

ледниот напад на серискиот убиец беа ранети уште две лица. По двете убиства, полицијата во Чонгинг и во соседните градови беше целосно мобилизирана. Кинеските власти понудија и награда од 500 илјади јуани (63.500 евра) за каква било информација што ќе помогне за апсење на убиецот. Во полициската акција за неговото апсење, Жу бил убиен со еден истрел во округот Шапинба, недалеку од Чонгинг. Овој криминалец за првпат извршил убиство во 2004 година кога во Чонгинг застрелал жена додека ограбувал банка.


16

СВЕТ

Среда, 15 август 2012 година

АМЕРИКАНСКАТА ВОЈСКА РАБОТИ НА СОЗДАВАЊЕ ВОЈНИЦИ ЗА ИДНИНАТА

Режимот во Сирија се распаѓа Поранешниот сириски премиер Ријад Хиџаб, кој пребегна во Јордан, изјави дека режимот на претседателот Башар ал Асад се распаѓа морално, финансиски и воено, пренесува „Би-Би-Си“. Хиџаб истакна дека режимот не контролира 30 проценти од територијата на земјата и ја повика сириската армија да застане на страната на народот. Неговата изјава доаѓа во момент кога Асад се наоѓа во посета на Пекинг, каде што треба да се сретне со кинескиот врв. Од кинеското Министерство за надворешни работи велат дека наскоро во Пекинг ќе биде повикана и сириската опозиција. Пекинг и Москва досега ги кочеа резолуциите во Советот за безбедност на ОН за Сирија и остро се противеа на странска интервенција во земјата, што му оди во прилог на Асад.

Во САД се убива поради хипотека Во пукотница пред една куќа во близина на тексашкиот универзитет завчера се убиени полицаец и судски извршител пред полицијата да пука на осомничениот напаѓач, кој починал како последица на ранувањето, јави „Франс прес“. Судскиот извршител дошол да врачи решение за иселување на осомничениот кој го извршил нападот, по што следувала получасовна престрелка, која завршила со смртно ранување на осомничениот од полицијата. Напаѓачот е идентификуван како Крис Кафал. Претставникот на локалната полиција, Скот Меколом, потврди дека уште тројца полицајци и една жена се ранети во престрелката, која се случи во близина на кампусот „Колеџ стејш“ на тексашкиот универзитет, каде што инаку се сместени речиси 50.000 студенти. За среќа, во овој период кампусот е празен затоа што наставата почнува по 27 август. Властите сè уште ја испитуваат заднината на вооружениот напад, додека сè уште е нејасно дали напаѓачот само ја изнајмувал куќата од која требало да се исели или, пак, тоа било како резултат на неплатена хипотека.

Ќе трчаат како олимпијци без храна и сон

Научниците од ДАРПА се обидуваат да пронајдат начин како на војниците повторно да им израснат разнесените, оштетените или отсечените делови од телото

В

ојниците на иднината може да бидат способни да трчаат со олимписки брзини и со денови да издржат без храна и сон ако се остварат истражувањата на американската војска за генетска модификација, пренесува американскиот печат. Американите планови за создавање супервојник ги претстави писателот Симон Конвеј во својот трилер „Рокрик парк“ откако Пентагон му дозволи пристап до документите на Агенцијата на Пентагон за напредни одбранбени истражувања „ДАРПА“. Научниците од ДАРПА се надеваат дека ќе најдат начин како да влијаат врз одредени гени за човечкото тело да може да направи неверојатни работи. Тие сега се занимаваат со развој на егзокостур кој на војниците ќе им овозможи да носат тежок товар и да трчаат многу побрзо и подолго од нормалното. - Ако мастите успешно се претворат во енергија, не треба да ги храните војниците, односно може да ги пратите во битка во далечни предели, каде што тие ќе живеат од своите маснотии. Војниците ќе можат да трчаат со олимписки брзини, да носат голем товар, и тоа без храна и без вода - вели Конвеј. Најконтроверзниот проект на ДАРПА, всушност, е генетската манипулација, обидот да им овозможи на војниците да живеат само со резервите на енергија во телото, односно салото, и без спиење, а притоа да бидат целосно фокусирани и ефективни. Научниците се надеваат дека тоа ќе го постигнат преку будење на одредени гени кои ќе му овозможат на телото поефикасно да го претвора салото во енергија, што, конечно, би ослободило повеќе простор за оружје и муниција во ранците на војниците бидејќи така нема да имаат потреба да носат храна. Како најневеројатен проект е обидот да се пронајде начин како на ранетите војници повторно да им израснат

разнесените, оштетените или отсечените делови од телото. Сè уште не е објаснето на кој начин се обидуваат да ги разбудат клетките на оштетеното ткиво за на војниците повторно да им израснат екстремитетите што претходно им биле разнесени до бомба или мина. Оваа контроверзна програма на ДАРПА се базира на претходно документирани случаи кај мали деца на кои повторно им израснале прсти откако ги изгубиле во несреќа. Врз основа на тоа Пентагон вложува солидна сума пари за пронаоѓање физиолошки стартер за истата работа кај возрасните. Иако сите овие работи звучат неверојатно, оваа агенција мо-

СВЕТ

Среда, 15 август 2012 година

17

Ердоган: Босна е турска покраина

ТЕЛЕПАТСКА КОМУНИКАЦИЈА ДАРПА ја истражува можноста за вградување дисплеј во контактните леќи, кој на војниците директно на очното јаболко ќе им продуцираат фотографии и информации од сателит и беспилотните летала. Освен тоа, научниците од Пентагон работат на развој на кацига со помош на која војниците ќе можат да комуницираат телепатски.

же да се пофали за успех во едно од своите истражувања. Се работи за придушување на прекинувачот за спиење, со помош на посебна хемиска супстанца. Тоа е тестирано од страна на американската војска на хеликоптерските пилоти. Пилотите на кои е тестирана супстанцијата успеале да останат будни подолго од 40 часа, без да им се намали концентрацијата, туку напротив им се зголемила. Американската војска се надева дека со тоа ќе се заменат амфетамините, не поради последиците за здравјето на војниците, туку затоа што влијаат негативно врз расудувањето. При користењето амфетамини досега се регистрирани неколку случаи на „пријателски оган“ меѓу војниците на воените полиња. Иако проектите на ДАРПА често се опишуваат како недостижна научна фантастика, оваа агенција може да се пофали дека е пионер за првите уреди за виртуелна реалност и системот кој се покажа како база за развој на модерниот интернет.

Турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган изјави дека Босна и Херцеговина, всушност, е провинција на Турција и дека тој е обврзан како премиер, покрај за Турција, да се грижи и за Сараево, пренесува МИА. Во рамките на свечената вечера по повод рамазанскиот пост, Ердоган, објаснувајќи ја

дипломатска стратегија на Турција, истакнал дека засега успева преку својата политика да ги поврзе сите провинции, вкупно 81, кои биле во рамките на Отоманското царство. - Ние се грижиме идентично и за Сирија, Авганистан, Газа, па и за Босна – истакнал турскиот премиер.

Шпиони во редовите на НАТО НАТО за само седум дена во Германија откри двајца шпиони во своите редови. Еден пилот на хеликоптер à открил на новинарка информации за операциите на американската војска во Авганистан, додека друг цивилен службеник со продажба на плановите на американската војска сакал да си обезбеди удобен живот во пензија. Поради таквите откритија, Северноатлантскиот сојуз ги менува безбедносните процедури во Европа, пренесува британски „Тајмс“. Двајцата шпиони на своите компјутери префрлиле доверливи материјали за операции на американската војска во Авганистан и на други места во светот, како и триесетина шифри за тајни воени досиеја. Извори од НАТО велат дека протекувањето на информациите би можело да предизвика непроценлива штета.

Првиот шпион е идентификуван како Манфред К.. Се верува дека шеесетгодишниот службеник во воздушната база во Рамштајн бил незадоволен од ниската плата, а со продажбата на тајните на НАТО планирал да си обезбеди удобен живот по заминувањето во пензија. Тој е осомничен за соучесништво во обидот за саботажа на базата во Рамштајн, која е седиште на американските воздушни сили во Европа и главен центар за операциите во Авганистан. Материјалите што се обидел да ги продаде се однесуваат на плановите за американските воени операции во светот за следните неколку години, а тој, наводно, планирал да ги продаде и шифрите за компјутерските програми што ги користи само воениот врв. Германските медиуми пишуваат дека за овој материјал Русите му понудиле на Ман-

фред девет милиони долари. Од друга страна, пилотот на хеликоптерот шпионирал за новинарка што барала ексклузивен материјал за книга за војната против тероризмот. Меѓу документите што ги копирал се наоѓале и детали од операциите на германските специјални единици во Авганистан, тајни шифри и сателитски снимки од непријателските бази, снимени од француски разузнавачи. Според сознанијата на „Фокус“, пилотот направил сè за новинарката која го убедила дека е вљубена во него. Откривањето на двајцата шпиони веќе предизвикало хаос во европските бази на НАТО. Безбедносните процедури се преиспитуваат, а се размислува пристапот до тајните податоци да се ограничи само на воен персонал. Се истражува дали дел од материјалите веќе стигнал до руските разузнавачки служби.


18

КУЛТУРА

Среда, 15 август 2012 година

Познати уметници ќе творат на Галичник

Традиционалната интернационална Галичка ликовна колонија својата годинешна, 23. по ред сесија, ќе ја почне дене ска. Учествуваат седум уметници од повеќе земји и тоа: Дилјана Стојменова од Бугарија, Урош Џуриќ од Србија (добро познатиот ангел од филмскиот хит „Ми нисмо анџели“); Павел Павелка од Босна и Херцеговина, Ирмак Донмез од Турција, Дијана Богдановска, Инес Ефремова и Илина Чолак од Македонија. - Годинешната сесија на ликовната колонија Галичник, за да го одржи не само квалитетот и професионалноста, кој е веќе потврден и од домашната уметничка бранша и критика, но и од странската, а и за да биде во чекор со најновите текови во уметноста, и овојпат ќе опфаќа работа само со таканаречените „нови медиуми“, т.е. фотографија, дигитална графика, фо-

тоинсталација, видеоарт, видеоинсталација - вели Ана Франговска, организаторка и кураторка на колонијата. Сите учесници на Галичката ликовна колонија се значајни и афирмирани уметници во земјите од каде доаѓаат, а и пошироко, со исклучителни остварувања и иако повеќето се млади, имаат веќе изградени богати биографии. - Очекуваме и убедени сме дека и годинешнава креативна средба, како и сите досега, ќе се одржи на највисоко професионално ниво и дека како резултат на тоа ќе бидат создадени одлични дела, а Ликовната колонија во Галичник уште еднаш ќе го докаже квалитетот и посебноста поради која стана препознатлива и единствена манифе стација не само во Македонија, туку и на светската уметничка мапа - вели Франговска.

Сузана Ѓорѓиевска е добитничка на наградата „Живко Чинго“ Авторка на расказот „Богу верен, в брани силен“, кој победи на анонимниот конкурс за наградата „Живко Чинго“, е Сузана Ѓорѓиевска од Прилеп. Расказот на конкурсот бил пријавен под шифра „Огниште и пак огниште“, а одлуката ја донесе тричленото жири во состав Иван Џепаровски, Венко Андоновски и Славе Ѓорго Димоски. Сузана Ѓорѓиевска втора година по ред е победничка на овој конкурс што го распишува општина Охрид. Минатата 2011 година, таа ја доби наградата за најдобар расказ „Живко Чинго“ за делото „Влегување во песната“. Ѓорѓиевска е медицинска сестра и досега зад себе има три книжевни објави: сти-

хозбирките „Сенки“ и „Срна“ и романот за деца „Сонувачот, купувачот и уште нешто“. Доделувањето на оваа награда е во рамките на културната манифестација „Вечер на Чинго“ што годинава по 24. пат се одржува во Велгошти, родното место на Чинго.

Заврши ликовна колонија „Карпино“ во Куманово

Меѓународната ликовна колонија „Карпино“ се одржуваше во населбата Карпош во Куманово, а учествуваа вкупно 17 уметници од Македонија, Србија и од Бугарија. - Условите за работа во манастирскиот комплекс се на незавидно ниво. Затоа одлучивме уметниците да творат на ова локација во населба Карпош. Освен уметници од Македонија, во колонијата учествуваа уметници од со седните држави, Србија и Бугарија - вели Зоран Пав-

ловски, претседателот на здружението Мултимедијален центар „Карпино“. На затворањето на ликовната колонија организаторите најавија дека околу 30 дела создадени на колонијата, кумановци ќе може да ги видат на традиционална изложба, која ќе се одржи во ноември годинава. Делата од колонијата ќе бидат презентирани и во други градови од земјава, а планирана е изработка на каталог кој ретроспективно ќе ги опфати делата од де сетте одржани колонии.

НОВАТА ТЕАТАРСКА СЕЗОНА СО

Битолски Кочовски Следејќи ја сопствената агенда за соработка не само со домашни, туку во најголем број и со странски режисери, кои се водечки имиња во светот на театарот денес, битолскиот театар, како и другите во земјава, тешко се снаоѓа со финансии

П

Игор ИВКОВИЌ

о неколкугодишната пауза, режисерите Мартин Кочовски и Сашо Миленковски се враќаат на сцената на битолскиот театар во новата се зона. Неофицијално, Мартин Кочовски на битолскиот театар му предложил да работи на современ македонски текст од младиот драматург Горјан Милошевски, додека, пак, Сашо Миленковски, по повлекувањето од театарската јавност по неговото директорување во МНТ, планира да се врати на сцената режирајќи ја претставата „Тартиф“ од Молиер. - Тоа се само предлози кои се до ставени до Министерството за култура. Дали ќе бидат одобрени, ќе се знае на почетокот од идната година, откако комисијата во Министерството за култура ќе го доне се конечниот став - вели Благој Мицевски, уметнички директор на битолскиот театар. Последните неколку години те атарот от стапува значаен дел од репертоарот на го сти режисери од надвор. Од септември ќе продолжи да работи режисерот Бранко Брезовац, кој ја по ставува прет ставата „Травничка хроника“ од Иво Андриќ, а до крајот на годината премиерно ќе биде изведена и претставата со работен наслов „Хамлет машина“, на водечкото име во театарот денес, режисерот Урбан Андраш. - Прет ставата што ќе ја работи Урбан Андраш планираме да биде хит на битолскиот театар за оваа година. Тоа ќе биде не само претстава за домашната публика, ту-


КУЛТУРА

Среда, 15 август 2012 година

19

МНОГУ ПРЕТСТАВИ ЗА МАЛКУ ПАРИ

театар ги враќа и Миленковски Премиера на „Крвава свадба“ на „Охридско лето“

ку и за голем број интернационални фе стивали. Исто така, и „Травничка хроника“ на Бре зовац веќе е планирано да го стува идната година на театарскиот фе стивал „Еуроказ“, објаснува Благој Мицевски. Следејќи ја сопствената агенда за соработка не само со домашни режисери, туку во најголем број и со странски режисери, кои се водечки имиња во светот на театарот денес, битолскиот театар, како и другите во земјава, тешко се снаоѓа со финансии. - Парите што ги добиваме од Министерството за култура не се доволни за целосната реализација на проектите, особено ако се има предвид дека имаме и странски режисери за кои треба дополнително да плаќаме сме стување, исхрана и други трошоци. Мислам дека треба да се зголемат финансиите од Министерството за култура за да може да се задржи и нивото и естетиката која ја негува битолскиот театар со години - вели Благој Мицевски. Тој додава дека финансиска поддршка добиваат и од Општината Битола, а спон-

зорства имаат многу малку. - Големи спонзори немаме. Можеби затоа што сè уште не е развиена све ста за донирањето и за спонзорирањето во културата. Со парите од Министерството за култура и од Општина Битола се обидуваме да правиме претстави кои ќе бидат квалитетни не само за дома, туку и за надвор вели Благој Мицевски. Во оваа сезона, театарот забележа успех со прет ставата „Хенри Ше сти“ кога ја прет ставија Македонија на културната олимпијада во Лондон. На неодамна завршениот фе стивал на античка драма, актерката Јулијана Мирчевска ја доби наградата за најдобра женска улога во „Медеја“, а актерскиот ансамбл беше главен во про ектот „Ромео и Јулија“ на отворањето на годинешното „Охридско лето“. Театарот планира да направи и претстава од мултимедијалниот про ект „Ро емо и Јулија“, кој беше изведен на „Охридско лето“ и тоа прво во Санкт Петерсбург, а потоа во Македонија.

Пред крајот на 52. издание на фестивалот „Охридско лето“, вечерва во Домот на културата „Григор Прличев“, премиерно ќе биде изведена претставата „Крвава свадба“ во изведба на театарот „Паскал компани“ од Лондон и на актерката Јулија Паскал. Како што изјавува режисерката Паскал, претставата е своевидно истражување за моралот на измачувањето. Дали е исправно да се брутализира некого за да се добие информација што ќе ги спаси другите. Или, дали измачувачот ја губи хуманоста со тоа што станува толку суров колку и убиецот? Која е поуката од измачувањето? Дали измачувачот станува брутализиран од чинот на насилство дури и кога тоа е против криминалец кој е убиец? Јулија Паскал е драмски писател и театарски режисер од Лондон. Таа беше првата жена директор на Националниот театар. Нејзините драми се изведувани во Обединетото Кралство, Франција, Германија, Белгија и во САД. Таа за „Би-Би-Си“ ja напиша „Шарлот и Џејн “. Директорка е на Театарската компанија „Паскал“.

Изјава на денот

„Ние во Србија сме многу склони безрезервно да à веруваме на идејата дека сè е работа на тајните заговори.“ Давид Албахари


20

МОЗАИК

Среда, 15 август 2012 година

Стартува фестивалот „Амнезија“

Тетово в понеделник, на 27 август, вторпат ќе биде домаќин на фе стивалот „Амнезија“, кој се одржува на отворено во селото Лешок по повод големиот христијански празник Богородица. Оваа година на „Амнезија“ ќе учествуваат домаќините, тетовската група „Хај контрол“, потоа за добра забава во континуитет ќе се погрижат и членовите на „Суперхикс“. По два часот по полноќ, на сцената ќе се качи скопскиот диџеј Флодер, а за добар финиш на незаборавната забава ќе се погрижи диџејот на „Сити радио“, диџеј Бранчез. Обезбеден е огромен про стор, повеќе од 7000 квадратни метри, со најсовремена техника на сцена, рампа, светло и звук, одличен избор на групи и диџеи и

прекрасен простор во природа. - Очекуваме прекрасен настан, кој ќе го направат нашите изведувачи во друштво на голем број по сетители од Тетово, но и од околните градови, одлично доживување за големиот христијански празник Богородица - велат организаторите. Фестивалот „Амнезија“, кој се одржува втора година по ред, на крајот на август, го добил името по култното собиралиште на тетовчани, кафе-барот „Амнезија“, а дополнителен повод за негово одржување е големиот празник Богородица, откриваат организаторите, „Горила продукција“ и кафе-бар „Амнезија“. По одличната реакција од првиот фе стивал, нема причина тој да не стане традиција.

Блејк Филдер Сивил во кома поради Ејми Вајнхаус

Поранешниот сопруг на трагично почината пејачка Ејми Вајнхаус, откако пред две недели излезе од издржување на 12-месечната затворска казна, сега поради дрога и алкохол е во кома. Со оглед на тоа дека во затворот не му било дозволено користење мобилен телефон, тој по првото излегување почнал да ги чита сите електронски и СМСпораки што му ги испраќала Ејми во тој период. Неговата мајка верува дека баш тие пораки се тоа што го „турнало преку работ“. Ејми му испратила пораки во кои го прашала дали Блејк сака таа да му биде кума на неговиот петнаесетмесечен син Џек. Тој момент, наводно, многу го повредил и поради големата тага за Ејми се вратил на старите навики и завршил во болница. - Се плашам дека овојпат намерно сакаше да си го одземе животот - изјавила мајката на Блејк. Минатиот петок Блејк е пронајден во кома во својот кревет и сега е на апарати за одржување на животот зашто му откажаа неколку органи.

СЕ РО ДИ МА ЛИ ОТ ЊУ ЈОР ЧА Н

Дуке Б татко!

Е

ден од најуспешните македонски музичари, Дуке Бојаџиев, завчера à се пофали на целата јавност преку социјалната мрежа „Фејсбук“ дека го доби своето прво и машко дете. Среќниот татко освен тоа што ја објави радосната вест за приновата, ја сподели и фотографијата со синот Теодор како го држи в раце. Откако информацијата почна да се шири, Дуке доби стотици че ститки од пријатели, роднини и од колеги, упатени како до него, така и до среќната мајка Флора Мундисова. Сигурно од многу возбуда музичарот не стигнал тоа да го сподели порано зашто малиот Теодор е роден пред шест дена, на 8 август, во една њујоршка болница. Познатиот продуцент и композитор Бојаџиев веќе де сетина години живее и работи во Америка, неодамна неговата животна сопатничка Флора под заедничката фотографија со Дуке на која се гледа нејзиниот заоблен стомак, на својот профил напиша дека наскоро доаѓа малиот њујорчанец Теодор. Дуке Бојаџиев по успешниот музички проект „Love is the way“, во март одржа концерт во познатиот њујоршки клуб „Дром“, на кој покрај стариот материјал го претстави и својот нов албум „Сон. Верба. Љубов“.


МОЗАИК

Среда, 15 август 2012 година

ЕЦ ТЕ О ДОР

ојаџиев стана

21

„Стил темпл“ имаат нова песна

Новата песна на хевиметалската група „Стил темпл“ се вика „Life is easy“, снимена е во студио „Кај Трајче“ и продуцирана од Дарко Поповски - Блуз, а наскоро можеби ќе излезе и видеоспот за неа. Оваа песна беше отсвирена двапати на неодамнешниот повратнички концерт на скопската група, кој се случи во јуни во летната дискотека „Хавана“. Наскоро може да се очекува и професионално снимено издание од целиот концерт. Групата постои од 2000 година, но неколку години паузираше од сцената. Се работи за искусни музичари, кои зад себе имаат многу турнеи и концерти, меѓу кои најзабележителен им беше настапот како предгрупа на легендарните „Вајт снејк“ во Скопје летото 2006 година.

Ким Кардашијан планира да ја дочека староста со Кание

Бред и Анџелина купиле бурми од 600.000 евра

Бред Пит и Анџелина Џоли потрошиле по 600.000 евра за да купат бурми по свој вкус. Славната холивудска двојка ја избрала изработката на прстени на познатиот дизајнер на накит Роберт Прокоп. - На Роберт му требаше една година да направи соодветни бурми за Бред и за мене - изјавила Анџелина за еден лондонски таблоид. Бурмите се од злато со розов сјај, украсени со дијамант и со

гравирана посвета на внатрешната страна, која не може да се види со голо око. Прокот ги изработил бурмите во своето ателје во ексклузивното летувалиште Кап Фера, на југот на Франција, каде, според гласините, најисчекуваното холивудско венчавање ќе се одржи за некој ден. Веста за скорашната венчавка на Бред и на Анџелина, наводно, ја потврдил и градоначалникот на градот Коренс, каде актерите купиле дворец.

Иако не може да се каже дека старлетата Ким Кардашијан е позната по долгите љубовни врски, таа планира со раперот Кание Вест да ја дочека староста. - Кога сè ќе заврши, се гледам како ние двајца на 80 години седиме и разговараме за заедничките работи - изјавила Ким. Таа додала дека со Кание имаат многу заеднички интереси така што редовно се консултираат за новите работни ангажмани, поради што и смета дека нивната врска ќе биде долговечна. ДРАГАНА ЧУПРИНА

Има случувања кои мора да се премолчат. Делови од нашиот живот кои не се спомнуваат.


22

МОЗАИК

Среда, 15 август 2012 година

Роберт Патинсон: Мислев дека е крај на светот

Пипа Мидлтон навредена од коментарот на Карл Лагерфилд

Суровиот коментар на светски познатиот моден дизајнер Карл Лагерфилд дека подобро ќе било Пипа Мидлтон да го покажува својот задник наме сто лицето, ужасно ја потре сол пома лата се стра на принцезата Кејт. - Пипа е комплетно скршена од коментарот на Лагерфилд зашто отсекогаш имала високо самопочитување кога е во прашање

нејзиниот природен изглед. Таа не сака да му возврати и на тој начин да се впушти во војна - изјавил близок пријател на Пипа. Иако коментарот е дека има многу подобро тело од лице, тоа многу ја погодило, таа одлучила дека нема да дава никаква изјава за тоа, а со тоа да ќе му даде повод на Лагерфилд повторно да коментира на нејзина сметка.

Актерот Роберт Патинсон првпат во јавноста проговори за тоа како се чувствувал кога дознал дека Кристин Стјуарт го изневерува. Тој во едно телевизиско интервју открил дека му се чинело дека целиот свет му се руши. Иако не сакал да открива детали, Патинсон се сложил со водителот Џон Стјуарт кој дополнил дека на сите млади и вљубени што ја прекинуваат својата врска им е како да им паѓа целиот свет врз глава. - Најголемиот проблем во мојот живот е што сум скржав и не сакам да изнајмам менаџер за односи со јавноста, но мислам дека тоа морам да го направам - се пошегувал Патинсон на свој начин, алудирајќи на тоа дека секоја ѕвезда приватните проблеми ги решава преку соопштение за медиумите. Иако се очекувало актерот да открие повеќе детали за раскинувањето, тој се потрудил на духовит начин да го помине интервјуто, а со тоа и да си го испромовира новиот филм „Космополис“, кој премиерно беше прикажан во Њујорк пред неколку дена.

Во утрешниот број прочитајте што нуди најстариот огласник во Македонија


СПОРТ

Среда, 15 август 2012 година

23

ВЕЧЕРВА НА АРЕНАТА „ФИЛИП ВТОРИ“ ПРИЈАТЕЛСКИ НАТПРЕВАР НА „ЦРВЕНО-ЖОЛТИТЕ“

Литванија го тестира капацитетот за СП С

Никола ЃУРОВСКИ

о в.д. селектор на кормилото и со многу нерешени работи во пре срет на мундијалските квалификации, фудбалската репре зентација на Македонија вечерва ќе го има последниот тест на можно стите пред го стувањата во Загреб и во Глазгов. Литванија ќе ги те стира можно стите на најдобрите македонски фудбалери, кои по заминувањето на до сегашниот селектор Џон Тошак од клупата ќе ги предводи Гоце Седло ски. Ќе биде тоа дебитантски меч за популарниот Седло како прв стратег на националниот тим, но најавите се дека веднаш по овој меч ќе почнат активно стите за именување нов селектор. Сепак, тоа и не треба премногу да влијае врз играта, фудба лерите се профе сионалци и добро знаат дека во дре сот со државниот грб секогаш треба да се даде максимумот. Желбата е да се совлада Литванија за да се создаде позитивна атмо сфера во пре срет на квалификацискиот почеток. - По подолго време се враќаме на домашен терен, пред нашите гледачи, и искрено се надеваме дека ќе се претставиме во светло издание, а очекуваме да добиеме и поддршка од нашите навивачи. Ова е убава можност да ја провериме формата пред прет стојниот ква лификациски циклус за СП 2014 - вели Величе Шумулико ски, кој се враќа во националниот тим по неколку натпревари пауза. Гоце Седло ски, в.д. селектор на „црвено-жолтите“, за овој меч ќе го нема на располагање стандардниот лев бек Горан Попов, кој е ослободен од обврските поради комплетирање на неговиот трансфер од Динамо Киев во редовите на англискиот премиерлигаш Стоук. Забележлив е напливот на младите

Македонија

VS

Литванија

Македонската фудбалска репре зентација вечерва (20.30 часот) ќе ја има последната проверка пред почетокот на квалификациите за СП 2014 година

фудбалери од селекцијата до 21 година кои добија повик во А-тимот. - Тоа може само да радува затоа што мора да се мисли на иднината. Да создадеме една хомогена репрезентација, спој на младост и на искуство, која ќе има што да каже во прет стојните ква лификации смета Седло ски. Литванците дојдоа во Скопје со намера да останат непоразени и да одиграат ква литетен меч во пре срет на ква лификациите. Нивниот селектор Ласло Чаба има пофални зборови за македонскиот национален тим. - Македонија има квалитетна репрезентација, дел од фудбалерите настапуваат во Ита лија, Германија и во Белгија, што доволно отсликува за

нивните квалитети. За нас ова ќе биде одличен тест во пре срет на новите квалификации и се надеваме дека ќе останеме непоразени во Скопје - истакнува Ласло Чаба. Македонската фудбалска репрезентација се враќа на арената „Филип Втори“ по пауза од 10 ме сеци. Последниот меч на нашиот најголем стадион „црвено-жолтите“ го одиграа на 11 октомври минатата година, за крај на квалификациите против Словачка (1-1). Сега се враќаат на реновираната арена, а тоа е доволна причина да бидат поздравени од навивачите со исполнети трибини. Цената на влезниците е популарна и изне сува 100 денари, а можат да се купат во продажните ме ста на „Тобако“.


24

СПОРТ

Среда, 15 август 2012 година

Фелпс - заштитно лице на „Луј Витон“

Најновите олимписки успе си на Мајкл Фелпс придоне соа американскиот пливач да стане уште попривлечен за врвните компании, кои во него гледаат идеално заштитно лице за своите производи. Така, Фелпс по завршувањето на ОИ во Лондон потпиша договор со францускиот моден бренд „Луј Витон“, со кој тој ќе биде задолжен за промоција на машките производи на оваа компанија. Американецот, кој освои најмногу

медали и на ОИ во Лондон и воедно стана најтрофеен олимпиец на сите времиња, позираше во фото се сијата направена од познатата американска фотографка Ени Либовиц. Во дел од објавените фотографии, Фелпс позира покрај чантата од линијата на „ЛВ“, во ко стум седејќи во друштво на легендарната гимнастичарка Лариса Латинина, која сè до овие Олимписки игри имаше освоено најмногу медали - вкупно 18.

НЕМИЛИТЕ СЛУЧКИ ШТО ГИ ОД

Скандал Штотуку завршените Олимписки игри во Лондон ќе останат запаметени по фантастичните резултати на дел од врвните спортисти и репрезентации, но и по неколку немили случки што оставија црна дамка врз најмасовното спортско натпреварување „ИНДИЈКАТА“ НА СВЕЧЕНОТО ОТВОРАЊЕ

Олимпиското знаме пристигна во Рио Неполни 48 часа по свеченото затворање на ОИ во Лондон, олимпиското знаме пристигна на тлото на Рио де Жанеиро, градот во кој по четири години ќе бидат одржани 31. Летни олимписки игри. Градоначалникот на Рио, Едуардо Паес, со гордост го вееше знамето веднаш по слетувањето на авионот на аеродромот „Том Јобим“ најавувајќи дека бразилската метропола е подготвена за

големиот предизвик што сам по себе го но си најмасовниот спорт ски настан. - На пристигнувањето на олимписко знаме не гледам како на почеток, туку како консолидација на трансформацијата на Рио де Жанеиро. Рио е град со фантастично минато, неверојатна историја, но овие Олимписки игри треба да ни помогнат да се свртиме кон иднината - изјави Паес.

До скандал дојде и за време на свеченото отворање на Олимписките игри кога на чело на индиската делегација се појави жена за која буквално никој не знаеше која е. Следеше дипломатски инцидент откако Амбасадата на Индија во Велика Британија и официјално поднесе протестна нота поради срамот што à бил нанесен на оваа држава.


СПОРТ

Среда, 15 август 2012 година

25

ДБЕЛЕЖАА ОЛИМПИСКИТЕ ИГРИ

ли што го тресеа Лондон ПОГРЕШНО ЗНАМЕ ЗА СЕВЕРНА КОРЕЈА

ДИСКВАЛИФИКАЦИИ ЗА МЕСТЕЊЕ ВО БАДМИНТОН

Пресметките на женскиот турнир во бадминтон преминаа во фарса откако четири натпреварувачки двојки намерно не го даваа максимумот и се обидоа да ги загубат своите последни мечеви во групата калкулирајќи за тоа кои противници би ги добиле во следната фаза од натпреварувањето. Тие беа испратени со свирежи од публиката, а нешто потоа и дисквалификувани од натамошните борби.

ПРОТЕСТИТЕ НА ЛАМ ШИН

Два дена пред официјалниот почеток на ОИ, почнаа возбудувањата на женскиот фудбалски турнир и веднаш дојде до меѓународен инцидент. При претставувањето на фудбалерките од Северна Кореја на семафорот се појави знаме од нивниот лут сосед Јужна Кореја. Следеа големи проблеми, Корејките еден час не сакаа да излезат на терен и да го играат мечот, за на крајот, конечно, да се согласат и да слават над Колумбија со 2-0.

Останува нејасно зошто ваквите ригорозни казни беа доделени само во бадминтон кога и кошаркарската селекција на Шпанија намерно загуби од Бразил за да избегне полуфинален дуел со САД, а женската фудбалска репрезентација на Јапонија одигра само 0-0 со тоталниот аутсајдер Јужна Африка, само за да не го игра својот четвртфинален меч во далечниот Глазгов.

Корејката мечувалка Лам Шин се најде во центарот на вниманието откако одби да го напушти теренот влегувајќи во конфликт со судиите и тврдејќи дека направиле грешка. Арбитрите по прегледувањето на снимката признаа дека згрешиле, по што Син доби втора шанса за победа. Сепак, и таа остана неискористена бидејќи Корејката загуби од Брита Хајдеман од Германија и беше елиминирана од натамошните борби.

ИЗБРКАНИ ПОРАДИ „ТВИТЕР“

Спортистите треба да внимаваат за што ги користат социјалните мрежи откако грчкиот атлетичар Папаристу Вула и швајцарскиот фудбалер Мичел Морганела беа исфрлени од Олимписките игри поради расистичките коментари што ги упатувале преку своите профили на Твитер. Морганела беше бесен на фудбалерите на Јужна Кореја и упати низа навреди на нивна адреса, додека Вула се осврна на огромниот број црномурни спортисти, за што и двајцата заработија автоматско исклучување од ОИ.


26

СПОРТ

Среда, 15 август 2012 година

ПОЧНУВА 40. МЕЃУНАРОДЕН СТРУШКИ РАКОМЕТЕН ТУРНИР

Јубилејното издание во п

На традиционалниот струшки турнир ќе настапат Металург, Динамо Минск ,Мешков Брест, Даденман Бакау, Мешков Брест, Данкерк и домаќинот Струга

С

о натпреварот меѓу домаќинот Струга и белорускиот првак Динамо Минск вечерва (18.30 ч.) ќе биде означен почетокот на јубилејното, 40. издание на Меѓународниот струшки ракометен турнир. Меѓу избраните учесници на годинашниов турнир се и македонскиот првак Металург, вториот белоруски претставник Мешков Брест, Дадеман Бакау од Романија и Данкерк од Франција. - Од овој град излегоа многу ракометари и други спортисти, па Струга навистина заслужува да има еден ваков турнир. Овој турнир има богата традиција и треба да му се врати стариот сјај. Самото тоа што годинава овде доаѓаат врвни ракометни екипи, кои се учесници во европските ракометни купови, покажува дека се враќа стариот сјај на турнирот и се надевам дека тоа нема да биде само за јубилејното издание, туку ќе продолжи и понатаму, и во наредните години во Струга ќе доаѓаат силни екипи и ќе има квалитетни турнири - истакнува репрезентативниот бек Наумче Мојсовски, роден стружанец.

Учесниците на годинашниот турнир се поделени во две групи, Металург, Мешков Брест и Дадеман Бакау се во првата, а Струга, Динамо Минск и Данкерк во втората група. Натпреварите ќе се играат во вечерните

термини од 17 до 20.30 часот на отвореното игралиште во Струга, на кое е по ставена специјална подлога според стандардите на ЕХФ. По воведниот натпревар меѓу Струга и Динамо Минск, во 20 часот ќе биде свеченото отворање на турнирот, а потоа

Стојчев повторно ќе дојде на Охридскиот пли

Со Охридскиот маратон што ќе се одржи в недела, на патеката „Климе Савин“, од Св.Наум до охридското пристаниште, за вр шу ва годи наш ната ма ратон ска гран при-се ри ја на ФИ НА. Тра ди ци о нал ната маратонска трка што се одржува 26. пат е пос лед на, ос ма тр ка од свет ската гран при-серија во која се вклучени три марато ни во Ар ген ти на, два во Ка на да и по еден во Мексико, Ита лија и во Србија. На Охридскиот маратон се очекува да настапат најдобрите свет ски маратонци и да би де кру ни сан по бед ни кот на годи нашната свет ска маратонска гранпри-серија. Пријавени се вкупно 30 маратонци,

18 во машка и 12 во женска конкуренција. Ме ѓу учес ни ци те се момент но водеч ки те свет ски ма ратон ци, Ар ген ти не цот Дамијан Блаум и Шпанката Естер Нуњез. Иако најави крај на кариерата, во Охрид и годинава ќе плива де сеткратниот побед-

ник Пе тар Стој чев од Бу га ри ја, но годи нава без придружба на неговиот македонски при јател Томи Сте фа нов ски, кој го откажа настапот поради повреда на раката. Ше сте ма кедон ски ма ратон ци ќе ги предводи Евгениј Поп-Ацев.

АЛБАНСКИ МАРАТОНЕЦ ЌЕ ГО ПРЕПЛИВА ОХРИДСКО ЕЗЕРО Албански маратонец сака да го преплива Охридско Езеро од Подградец до Охрид. Од Албанската пливачка федерација веќе контактирале со ПФМ и побарале помош за реализација на овој потфат.

Барањето е од технички аспект, да му се овозможи на албанскиот пливач да ја мине водената граница меѓу двете земји и да добие придружба до целта на охридското пристаниште.


СПОРТ

Среда, 15 август 2012 година

полн сјај следува дуелот на Металург против Дадеман Бакау. За македонскиот шампион, кој првата фаза од подготовките ја одработи во Охрид, ова ќе биде прва проверка пред новата сезона. Од Струга, металурзите ќе продолжат на турнир во Пореч, на финално проверка пред настапот во квалификациите за пласман во групната фаза во Лигата на шампионите на 8 и 9 септември во Норвешка. - Сè уште сме во фаза на физички подготовки, но во секој случај добро ќе ни дојдат овие три натпревари во Струга да видиме до каде сме и колку и како се вклопуваат новите играчи што ни се приклучија летово. Ова ќе биде една проверка за нас во оваа рана фаза од подготовките, но формата се темпира за квалификациите за ЛШ што ни претстојат во септември. Наша прва и основна цел е да играме во главната фаза на Лигата на шампионите - истакнува бекот на Металург. Б.Б.П.

РАСПОРЕД НА НАТПРЕВАРИТЕ

среда Динамо Минск – Струга (18.30 ч.) Металург – Дадеман Бакау (20.45 ч.) четврток Мешков Брест – Дадеман Бакау (19.00 ч.) Данкерк – Динамо Минск (20.30 ч.) петок Данкерк – Струга (19.00 ч.) Металург – Мешков Брест (20.30 ч.) сабота меч за 5.место (18.00 ч.) меч за 3.место (19.30 ч.) финале (21.00 ч.)

ивачки маратон

- Во Охрид доаѓа буквално целата маратонска елита. Меѓу учесниците се најдобрите маратонци во машка и во женска конкуренција. Дене ска треба да пристигне Да ми јан Блаум, а ќе на стапат и Ан дреа Вул пи ни, Трент Грим сеј, ка ко и три те нај до бри ма ратон ки во жен ска конкуренција, Естер Нуњез, Ана Уварова и Ар ген тин ката Пи лар Ге и хо, ко ја е ве ќе во Охрид. Кон ку рен ци јата ќе би де иск лу чи тел но сил на и оче ку ва ме до бра трка - истакнува Елена Илиевска од Пливач ката феде ра ци ја на Ма кедо ни ја, за дол же на за ор га ни за ци ски от дел на маратонот. Б.Б.П.

27

Работнички тргнува со стар тренер и со нови кошаркари Најтрофејниот македонски кошаркарски клуб Работнички дене ска и официјално ќе ги означи подготовките за новата натпреварувачка се зона. Раководството на клубот за 10.30 часот закажа прес-конференција, на која се очекува претседателот Зоран Шишковски и спорт скиот директор Дејан Јовановски да говорат за сработеното во последните петнае сетина дена и за обидите некогашниот џин повторно да се исправи на здрави нозе. Како што веќе е познато, Марјан Лазовски и во следната се зона ќе ја извршува функцијата шеф на стручниот штаб откако на актуелниот селектор му беше укажана доверба и од страна на новата управа на клубот. Доколку лани со несредени финансии успеа да извлече максимум од тимот, сега пред Лазовски е сериозен предизвик, експресно да го врати Работнички на победнички патеки и да влезе во по сакуваниот ритам уште од стартот на сезоната. Што се одне сува до играчкиот кадар, единствениот од поискусните кошаркари што ќе остане дел од тимот и во следната сезона е Јане Петровски. Поранешниот капитен на МЗТ Скопје ја помина ланската сезона во „Градски парк“ и воедно беше еден од првите што се договори со новата управа за останување во Работнички. Враќањето на Ненад Зивчевиќ сигурно ќе претставува големо освежување за тимот, а како дополнително

засилување на бековската линија беше ангажиран и Димитар Караџовски, кој минатата сезона го но сеше дре сот на Торус. За очекување е клубот од „Градски парк“ да потпише договор и со Александар Димитровски, додека најавите од управата говорат дека центарските позиции ќе бидат пополнети со кошаркари од странство. С.Ц.

Мираковски си оди од „Градски парк“ Навивачите на Работнички се незадоволни од одлуката на управата на клубот да не потпише договор со Димитар Мираковски. Одличниот плејмејкер сè уште се рехабилитира од тешката повреда на коленото заработена минатата се зона. Тој беше еден од оние за кои се очекуваше сигурно да остане во „Градски парк“, но не успеа да се договори со новата управа на клубот. - Димитар Мираковски е одличен плејмејкер за кого што сите имаме извонредно мислење, но, за жал, не успе авме да по стигнеме договор. Проблемот лежи во зао станатите долгови на старата управа и договорот што Мираковски го имаше со спонзорот Кубус. Можно е да дојде до пре сврт во ситуацијата, но ние немаме намера да плаќаме долгови на старата управа, најмногу поради фактот дека сега како акционерско друштво мора крајно одго-

ворно да се располага со буџетот – истакна новиот претседател на Работнички, Зоран Шишковски. Од друга страна, Мираковски е цврст на ставот дека проблем во преговорите воопшто не биле зао станатите долгови на старата управа, туку ниската понуда што ја добил од клубот. - Јас воопшто не преговарав за покривање на старите долгови, туку за потпишување нов договор со Работнички. Понудата што ја добив од управата беше крајно потценувачка. Се почувствував навреден бидејќи многу добро се знае колку имам дадено за овој клуб, во одредени периоди имав играно и без никаква плата и не ми се допадна идејата некој да ме потценува. Разочаран сум бидејќи секогаш сум го давал максимумот, сум гинел за Работнички, а сега ми се случуваат вакви работи - вели Димитар Мираковски.


28

РАЗОНОДА

Среда, 15 август 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро Македонијо 09.05 Без рецепт 09.30 Талкачи 10.00 Дневник 10 10.25 Македонски народни приказни 11.09 Лексикомани – образовна програма 11.19 Биберчиња, бисерчиња 11.49 Мали а опасни 12.09 Документарна програма

12.30 Симпсонови - цртан филм 13.00 Вести 13.20 Петтиот ангел 13.52 Музичка програма 14.31 Без рецепт 15.00 Вести 15.15 Дарма и Грег - серија 15.51 Апокалипса – документарна програма 17.00 Дневник 1 17.45 Тротоар њуз – забавна

програма 17.59 Бостонски адвокати серија 18.51 Симпсонови - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.20 Македонија низ историјата 21.01 Апокалипса – документарна програма 22.00 Бостонски адвокати серија 22.45 Дневник 3

23.24 Тротоар њуз - забавна 23.44 Семејни убиства - серија 00.14 Бостонски адвокати серија 00.55 Дарма и Грег - серија 01.38 Симпсонови - цртан филм 02.00 Апокалипса – документарна програма 02.58 Документарна програма 04.52 Македонија низ историјата 05.34 Музичка програма

07.15 ТВ серија 08.05 Документарна програма 09.00 Дигитална зона - емисија за нови технологии 09.30 Ловечко око 10.00 Убавицата и ѕверот – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички –

играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – сериски филм 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – сериски филм 16.20 Диви суштества 17.05 Доктор Хаус – сериски филм 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести

19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Засекогаш млади музичка емисија 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Закон и ред – сериски

филм 23.35 Љубов во време на пари – игран филм 01.30 Сексот и градот – серија 02.00 Засекогаш млади музичка емисија 02.35 Ловечко око 03.05 Храна и вино – емисија за гурмани 03.30 Вести 04.05 Убавицата и ѕверот – игран филм

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен – анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи – емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Зајди, зајди - музичка емисија 15.00 Вести

15.15 Стоковна куќа – забавно документарна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Стоковна куќа – забавно документарна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Врвна брзина – забавна програма 21.05 Еден на еден – забавна програма 22.00 Вести 22.55 Аргентинско танго – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.15 Очајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија

премиера 12.00 Крај – турска серија 12.35 Доктори – турска серија 13.15 Имотот на дамата – турска серија 14.15 Добра идеја – иновации 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести

15.25 Величествениот - турска серија 16.40 Капали Чаршија – турска серија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Доктори - турска серија 19.45 Јунска ноќ – турска серија

20.30 Градот на духовите – игран филм 22.25 Метео 5 – временска прогноза 22.30 Вести 23.00 Со пластична хирургија до совршенство – документарен филм 23.30 Елизабетаун - игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија 11.30 Огнови на љубовта - серија

12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија 17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија

18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.00 Лото - извлекување 20.08 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Вајпаут - реално шоу 23.10 Дневник

23.35 Временска прогноза 23.37 Дел и Родни - играна серија 00.10 Херои - играна серија 01.00 Бекстејџ - естраден магазин 01.15 Се или нешто - забавна емисија 02.05 Балкан бенд - забавна емисија 02.35 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

07.30 Под липите - турска серија 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Бакуган - цртан филм

11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Љубов и казна - турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер Германија 13.00 Странски зет - турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Тивка бура - турска серија

15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Забавна музика 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна - турска

серија 21.45 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Езел 01.00 Љубов и казна-турска серија 01.50 Странски зет - турска серија 02.45 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела 05.45 Тивка бура - турска серија


ИНФОРМАТОР

Среда, 15 август 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

ХОРОСКОП

1883 - Во Врполе е роден Иван Мештровиќ, хрватски скулптор, еден од најголемите современи светски уметници. Изработи голем број релјефи, фигури и портрети, како и многу монументални јавни споменици. Умре во САД, на 16 јануари 1962 година. 1894 - Во Ресен (во куќата на Татарчеви) се одржа советување 1057 - Загина шкотскиот крал на првенците на ТМОРО. Со соМакбет, чиј живот го инспирира ветувањето непосредно раковоанглискиот писател Вилијам деа Даме Груев и Пере Тошев. Шекспир да ја напише една од Беа донесени значајни одлуки за своите најпознати драми. натамошниот развој на револу1769 - Во Ајачио, на Корзика, е ционерното движење во Македонија. Ова прво советување на роден Наполеон Бонапарта, француски цар, еден од најголе- ТМОРО се смета за „голема премите војсководци на сите времи- дилинденска искра“. 1897 - Во селото Кономлади, Коња во светот. Во 1904 година стурско, Егејска Македонија, е беше крунисан за цар. Сакајќи роден Стојан Христов, американда го освои светот, а претходно покорувајќи ја половина Европа, ски писател од македонско пово 1812 година тргна во напад на текло, новинар и 12 години Русија, но доживеа тежок пораз. државен сенатор во САД. НајпозВо април 1814 година беше при- нати негови дела се хрониката „Херои и убијци“, романите „Лануден да адбицира. Во 1815 година се обиде повторно да дојде вот од Јанина“, „Ова е мојата тана власт и само по сто дена пре- тковина“, „Мојот американски стој во Париз беше интерниран аџилак“ и мемоарскиот роман на јужноатланскиот остров Света „Орелот и штркот“. Умре во Томпсон Хаус, во Бретлборо, на Елена, каде што умре на 5 мај 25 јануари 1996 година. 1821 година. 1993 - Во Сондерберг, Данска, на 1771 - Во Единбург е роден Валтер Скот, шкотски писател, творец последниот ден од заседанието на Меѓународната федерација на на модерниот историски роман. Собираше народни песни и пишу- студентите по медицина (ИФМСА), ваше по теркот на народните епо- Сојузот на студентите по медициви за историјата на Шкотска. Меѓу на на Македонија беа примени во неговите најзначајни дела спаѓаат полноправно членство. романите „Ајванхо“, „Кенилворд“, 1998 - Во Скопје се одржа Основачко собрание на Нотарската „Старинар“ и други.

21.03 19.04

Овен – Ако сакате да ги тестирате своите интелектуални способности, правете го тоа посуптилно, без да ја заморувате околината. Совет: насочете ја правилно позитивната енергија.

20.04 20.05

Бик – Иако се трудите да ги покажете своите способности, претпоставените не ве сфаќаат сериозно. Совет: избегнувајте стресни ситуации, опуштете се во друштво на саканата личност.

21.05 20.06

Близнаци – Обидете се да ги заобиколите љубовните проблеми. Ако дојде до конфликт, може да имате сериозна кавга. Совет: одамна не сте ја смениле гардеробата, време е за подновување.

21.06 22.07

Рак – Не разочарувајте ги луѓето што ве сакаат, тие постојано беа со вас и ви даваа поддршка, па сега е време да им вратите со иста мера. Совет: потребни ви се повеќе часови сон.

23.07 22.08

комора на Република Македонија. За претседател беше избрана Зорица Пулејкова. 2007 - Во земјотресот кој го погоди Перу загинаа 510 луѓе. Најголемото разорување беше во пустинската област на југот од Перу, во градовите Ика и Писко, на околу 200 километри југоисточно од главниот град Лима. Силата на потресот во епицентарот изнесуваше осум степени според Рихтеровата скала. 2008 - Умре Џери Веклсер, пионер на „ритам енд блуз“ и музички продуцент. Беше коосновач на културната музичка куќа „Антлантик рекордс“ која направи револуција во светот на црнечката музика. Како продуцент Векслер продуцираша голем број на познати имиња како што се Реј Чарлс, Арте Гренклин, Вилсон Пикет, Отис Рединг, Вили Нелсон, Шер и Дасти Спрингфилд. Му беше продуцент и на Боб Дилан во составот „Лед цепелин“. Соработуваше и со Сантана, Џорџ Мајкл, како и со групата „Дајер стрејтс“. 2011 - Словенечкиот политичар Андреј Бајук почина на 68-годишна возраст. Бајук беше премиер на Словенија во 2000 година, откако и беше изгласана недоверба на владата на Јанез Дрновшек. Андреј Бајук беше министер за финансии во владата на Јанез Јанша во периодот од 2004 до 2008 година. Тој беше основач и прв претседател на демохристијанската партија Нова Словенија.

Лав – Пред да донесете одлука, прво проверете ја секоја информација. Премногу избрзувате со зак лучоци. Совет: друштвениот живот ви е многу запоставен, бидете малку поактивни.

23.08 21.09

Девица – Не дозволувајте колегите да ве исмејуваат зад грб, бидете поактивни во секојдневната комуникација. Совет: јадете здрава храна и пијте повеќе течности.

22.09 23.10

Вага – Партнерот воопшто не е заинтересиран за вас, а вам тоа ви пречи. Потребен е сериозен разговор. Совет: во текот на денот ќе имате една непријатна ситуација, бидете подготвени.

24.10 21.11

Скорпија – Јасно одредете ја границата до каде можете да одите со флертот за да не се заплеткате во ситуација од која нема враќање. Совет: искористете го доброто време за прошетка во природа.

29

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска Откривање и пренос на моштите на Св. архиѓакон Стефан За моштите на свети архиѓакон Стефан не се знаеше ништо по неговата смрт со каменување во Ерусалим. Дури во петтиот век на Кафаргамалскиот епископ Лукијан во сон му се јави Гамалил, учителот на апостол Павле, и му го откри местото на кое почиваа неговите мошти, како и начинот на кој тие стасале дотаму. Имено, по убиството на свети Стефан, јудејците оставија неговото тело да го изедат пците, така што сè до овој век тие беа сосема заборавени. Епископот Лукијан дојде до пештерата што му беше покажана и таму најде сè според кажаното. А кога почнаа да копаат по пештерата, се рашири пријатен и добар мирис од светите мошти. Подоцна моштите на свети Стефан беа пренесени во Цариград.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Празник на Света Богородица

Тоа е ден кога света Богородица оживеала по нејзината смрт, а телото нејзино станало духовно како Исусовото тело по воскреснувањето и со душата и телото заминала на небото, т.е. во рајот, каде примила награда поради тоа што на земјата додека живеела нејзината душа била чиста бидејќи не направила ниту еден грев. Според црквеното учење, кога света Богородица на небото ќе го моли Господ за нас, тој никогаш не ја одбива нејзината молитва. Затоа верниците се молат пред нејзините кипови и икони.

22.11 21.12

Стрелец – Не дозволувајте да го изгубите тоа што го имате. Не заборавајте дека тешко се доаѓа до целта. Совет: одморот искористете го да се опуштите и да заборавите на проблемите.

22.12 19.01

Јарец – Премногу верувате во зборовите на еден пријател, но мала доза резерва нема да штети. Совет: тензичната ситуација многу влијае на вашето однесување, внимавајте на здравјето.

20.01 18.02

19.02 20.03

Водолија – Имате добри и проверени информации, но мора правилно да ги искористите. Совет: посветете à внимание и љубов на саканата личност. Риби – Вљубени сте, не сакате да признаете, а тоа го забележуваат сите. Не срамете се, покажете ги чувствата. Совет: сменете го однесувањето, бидете поактивни на работа.


30

РАЗОНОДА

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Тилт“ Жанр: драма Режија: Шери Хорман Почеток: 13.00 часот „Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 15.00 часот

Среда, 15 август 2012 година

Жанр: Акција, авантура Режија: Марк Веб Почеток 17.00 часот

Бегрер Почеток: 11.00, 13.00 и 15.00 часот

„Издигнувањето на темниот витез“ Жанр: акција, криминалистика, драма Режија: Кристофер Нолан Почеток: 20.00 и 23.00 часот

„Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 17.15, 19.30 и 22.00 часот

КИНО „РАМСТОР“

Сала 2: „Каубои и вонземјани“ Жанр: акција, трилер, научна фантастика Режија: Џон Фавреу Почеток: 10.30 и 13.00 часот

„Човек-пајак“

„Мачорот в чизми“ Жанр: анимиран филм Почеток: 15.30 часот „Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 17.30 и 20.00 часот „Предавство“ Жанр: акција, драма Почеток: 22.00 часот ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА

„Кунгфу-панда 2“ Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен

БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Изложба „Прагови“ Изложба Борка Аврамова МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГА ЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Добриот човек се засрамува дури и пред песот! Чехов

Тројца можат да чуваат тајна само ако двајца од нив се мртви! Бенџамин Фрeнклин

Подобро е да предизвикувате завист отколку сожалување! Херодот

Култот е религија без политичка сила! Том Волф

l

30

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

28

l Кочани

33

l Штип

l Радовиш

34

l Кичево

l Неготино

34

34

l Струмица

l Кавадарци

28

31

28 l Охрид

30

Велес l

l Дебар

l Струга

Делчево

32

32

28

25

32

Скопје l

30

29

l

Единствениот човек што се однесува разумно е мојот кројач, Во текот на денот ќе дува слаб ветер кој ќе се движи од северен правец, со брзина од 10 километри на час.

Крива Паланка

33

Никогаш не се осамени тие што се во друштво на благородни луѓе! Филип Сиднеј

l Прилеп

34 l Гевгелија

Времето денеска ќе биде топло и стабилно. Во Скопје минималната температура ќе биде 12 Целзиусови степени, а максималната 33 степена. Влажноста на воздухот ќе биде 32 процента, а видливоста до 10 километри. Индексот на УВ-зраците ќе биде 8. Биометеото е умерено.

Битола

28

l Ресен

l

31 10 ЧЕТВРТОК 37

11 ПЕТОК 36

12 САБОТА 35

секогаш кога одам кај него, тој одново ме мери. Сите други се поведуваат по старите мерки и очекуваат јас да се вклопам во нив! Џорџ Бернард Шо

28

Барселона

29

Букурешт

26

Будимпешта

29

Загреб

30

Софија

34

Атина

30

Приштина

31

Сараево

29

Белград


Рецепт на денот

Розов колач ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За кора: 5 белки 5 лажици шеќер 5 лажици брашно 3-4 лажици вода половина прашок за печиво Крем: 1 л сок од вишни 10 лажици шеќер 2 пудинга од ванила 4 лажици густин 1 маргарин

" SAGITTARIUS #

SPORTIST KOJ POSTIGNAL NAJDOBAR REZULTAT

AMERIKANSKA ARTISTKA

KOWI

PODOBRUVAWE NA SVOJSTVA NA PO^VA

VID OSVE@ITELEN PIJALAK

VID PAPAGAL

G

É

NA[A HEROINA MIRKA SEDENKA SO ^AJ

É

B

UGLED NA BARON RIEKA

IZU^UVA^ NA GRAMATIKA LEKARI ZA @IVOTNI SRPSKI ARTIST

Ä

DEL OD KONSTRUKCIJA, DIREK

N

NEUPOTREBENI RAZDOBJE, VREMENSKI OTSEK

Ä

AKONTACIJA STAVAWE DATUM GODI[EN PRIHOD NA PAPA UKRAS PREKU ^ELOTO

P FUDBALSKI KLUB OD ZEMUN NEISPRAVEN

TEODOR DRAJZER IZVR[EN ORGAN

Ä

Æ

"KONTO# NA OVOJ NA^IN LITAR NAJDALE^NO KOSMI^KO TELO

O KABIR BEDI KISLOROD

N

RASKA@UVAWE (MN.) LUMEN

BUGARSKI FUDBALER PEJA^OT MARTIN

MERKA ZA ELEKTRI^NA MO] (MN.)

TRI POIMI, TRI PREDMETI, TROJSTVO

ANITA VAHTER EPOHA MIKROBIOLO[KA IGLA IVAN TO^KO

SKOKAWE

STARA MERKA ZA TE@INA URNATINA

Ä

3

VLAST NA EMIR AMPER

R

SELSKO PODRA^JE (MN.)

1

9

5 4 2 9 7 8 4 1 9 5 8 6 5 8 7 4 8 7 3 4 5 6 8 6 8 9 8 6 5

8 4 7

2

9 1 3

1 9

8 2

4

9 6

4 8 2 4 5 1 7 9 3 7 3 8 6 1 1 7 3

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: GRAMATI^AR, VETERINARI, NIKOLA KOJO, NOVI, AVANS, PERIOD, ANAT, TD, RAD, KTO, OPERATIVA, L, NARACIJA, KB, L, SIRAKOV, TRIJADA, AV, RIPAWE, EZA, OKA, EMIRAT, RUINA, ATARI; SUDOKU: 1) 342 167 859, 185 349 267, 697 852 413; 713 694 528, 269 518 374, 458 273 196; 934 725 681, 576 481 932, 821 936 745; 2) 867 413 529, 419 257 836, 523 896 147; 981 347 265, 756 982 314, 234 561 798; 695 138 472, 378 429 651, 142 675 983

ПРИГОТВУВАЊЕ: Белките и шеќерот се матат, а потоа се додаваат брашното, водата и прашокот за печиво. Тавата се обложува со хартија и одозгора се става те стото. Се пече на 160-170 Целзиусови степени. Пудингот се вари, а кога е оладен се додаваат густинот, сокот од вишни и маргаринот. Врз те стото се додава кремот, а одозгора по желба се додава шлаг.

31

РАЗОНОДА

Среда, 15 август 2012 година


ВИЦОТЕКА

Фата и Мујо дошле на брачно советување кај психолог. Фата почнала да се жали дека Мујо веќе не ја сака како порано, дека не води љубов со неа, не à посветува внимание и не ја бакнува. Докторот внимателно ја слушал и одеднаш станал, ја бакнал, ја гушнал и почнал да à ги стиска градите. Фата зачудена

само го гледала. Докторот се свртел и му рекол на Мујо: - Гледаш, ова треба да à го правиш, најмалку трипати неделно. Мујо збунет му рекол на докторот: - Докторе, јас можам да ја носам Фата кај вас во понеделник и во среда, ама во петок играм фудбал со другарите!

ТИКЕТ СЕК Ј Белорусија (2 1) Кипар (21) 1 Црна Гора Латвија

1

Коефициент 6.5

Хрватска Швајцарија

1

Ф. Острови (2 1) Данска 1

Den 15 Avgust  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you