Page 1

ДЕН ЗА РАЗОНОДА

www.den.mk

vo ovoj broj

32o

Петок, 13 јули 2012, година 1, број 100

цена

15 денари

ПОЛИТИЧКИ ЗАЧИН ВО ВАЛКАНАТА ИГРА СО ОТКУП НА ОТПАД ОД ПАКУВАЊЕ

5

СДСМ и ДУИ во коалиција за отпадот

Соработката меѓу одредени бизнисмени од двете политички партии функционира одлично преку новата компанија за управување со отпад од пакување „Еуро-екопак“

Со љубов, од Груевски

34-35

ДОСИЕ

Лажен советник на премиерот си собирал донации за дома СПОРТ

10-11

24-25

Владата си ги бара дуќаните од бивша СФРЈ


2

ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

ДРЖАВАТА, КОНЕЧНО, СЕ ЗАИНТЕРЕСИРА ЗА ПОДЗАБОРАВЕН

КОМЕНТАР

Мишко ИВАНОВ

Срамота!

Урнатиот ѕид на Водно бил лошо и нестручно изведен, а била надмината и планираната големина, изјави градоначалникот на општина Центар, Владимир Тодоровиќ. Со каква неподнослива леснотија се соопштуваат лоши работи во Македонија. Потпорниот ѕид на Водно, кој, за среќа, не однесе човечки животи, се чини како да не ги освести надлежните. Градоначалникот вели дека ѕидот бил лошо и нестручно изведен. Е, па господине Тодоровиќ, ако е така, тогаш претпоставуваме дека некој треба да одговора, ама тоа нема да се случи во Македонија. Овде изгледа сè е бадијала. Животот не вреди ништо. Истовремено, вчерашниот ден ми помина во консултирање и барање изјави од експертска јавност, пред сè, професори од Градежен факултет, за тоа дали во Скопје и во Македонија се гради во согласност со правила и стандарди. И... жива срамота. Сè уште не можам да се изначудам како е можно никој да не сака јавно да го каже тоа што сите го гледаме. Најинтересни ми беа во комората на овластени архитекти и овластени инженери. Тие морале да имаат седница за да утврдат заеднички став. Па мајко мила, за што ќе утврдуваат став, или се гради по правила или не се гради. А, доволно е само да погледнат околу некоја новоизградена зграда и нека забележат дали има паркинг или нема и веднаш ќе сфатат дека не е по правила. Погледнете во друга зграда и видете дали имаат помошни скали за во случај на пожар. Нема, значи пак не е по правила и стандарди. И додека и на лаиците сè им е јасно, цела македонска научна и експертска јавност молчи, не биле повикани, не можеле да коментираат. Што им е на луѓево? Какви доктори на науки се што немаат став за состојбите за кои се експерти. Чесен исклучок е првиот човек на ИЗИС, Михаил Гаревски, кој секогаш ја удостојува јавноста со изјави и со ставови. Лесно е, треба само да го следат неговиот пример. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Владата си г дуќаните од Ништо од тоа не е дигитализирано и иако се работи за голема вредност, никој не може да процени колку земјава побарува од некогашните републики на федеративна Југославија ниту, пак, колку тие бараат од нас, објаснуваат познавачите

М

Ана АНАСТАСОВСКА

акедонија ќе го интензивира процесот за враќање на деловните објекти од државите на поранешна Југославија. Според наши информации, нашата држава веќе има земено неколку деловни објекти од Словенија и од Хрватска, но тие не се впишани во катастарот поради мали правни пречки. Таков е примерот со стан што бил сопственост на ЕМО-Охрид, лоциран во Словенија. Познавачите на овој процес тврдат дека тој е долг, се одвива неколку години и дека е многу тешко Македонија да успее да си ги поврати сите деловни објекти на наши фирми. На пример, само фирмата „Треска“ има околу 45 продавници низ државите на поранешна Југославија, а неколку деловни објекти имала и „Нова Македонија“. - Проблемот е во тоа што во процесот на приватизација, стечајните управници на овие фирми намерно не пријавиле дека имаат имот надвор од Македонија или, пак, не знаеле дека тие фирми имаат деловни објекти во Словенија, Хрватска, Србија или во Босна. Станува збор за голем имот, кој државата не може да си го поврати назад освен ако не се јавува како сопственик или косопственик. Во спротивно, ќе мора преку политички влијани-

ја во овие земји да се обие да ги врати овие деловни објекти – објаснува поранешен учесник во процесот на сукцесија. Како што соопшти завчера директорот на Акционерско друштво за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор, Цветко Грозданов, станува збор за деловни објекти со кои ќе стопанисува ЈПССДП и дека нивниот точен број не може да се утврди со сигурност бидејќи секој ден се откриваат нови деловни објекти кои биле сокриени во процесот на транзиција. Тој објави дека распишале тендер за избор на адвокатската куќа која треба да ја застапува Македонија во процесот за враќање на деловните објекти од државите во поранешна Југославија, дека тој е завршен и дека се направени сите подготовки за да почне процесот за впишување на имотите на Македонија во поранешна Југославија. Според заменик-министерот за надворешни работи, Зоран Петров, преговорите за овие објекти одат многу тешко бидејќи се надвор од процесот на сукцесија и се решаваат билатерално. - Станува збор за деловни простории на наши фирми што се наоѓаат во земјите од поранешна Југославија и кои фирмите сега си ги бараат назад. Овој процес оди тешко бидејќи се надвор од договорот за сукцесија и се реша-

Груевски подготвен и утре да оди во Подготвен сум уште утре да одам во Атина или каде било на друго ме сто за да разговарам за надминување на спорот за името, изјави премиерот Никола Груевски порачувајќи му на грчкиот претседател Карлос Папуљас да даде малку позитивна енергија во целата работа. Пораката што му ја упати премиерот Никола Груевски на грчкиот претседател следува по барање на новинарите да ги ко-

ментира неговите обвинувања дека е предводник на македонизмот. - Грција 21 година на овој начин собираше поени меѓу домашното население, меѓутоа не отиде далеку. Погледнете што се случува таму сега. Затоа би им порачал да запрат со ваквите непродуктивни исфрлања на негативни енергии и обвинувања, клевети и слично, и ден порано, тогаш кога тие ќе кажат, на кое било место што тие ќе го одредат


ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

ИТЕ ДЕЛОВНИ ПРОСТОРИ

и бара СФРЈ ваат билатерално. Тешкотиите произлегуваат и оттаму што низ судските лавиринти треба да се докаже правото на сопственост - објаснува Петров. Македонија има најмногу нерешени правно-сопственички случаи со Србија. Познавачите на процесот на сукцесија објаснуваат дека договорот за сукцесија предвидува сите сопственички прашања што ќе се јават меѓу фирмите и другите правни субјекти да се решаваат по билатерален пат, односно секоја од наследничките на СФРЈ да склучи билатерален договор со државата со која има отворени прашања. Таков договор Македонија има со Словенија и со Хрватска. Македонските фирми што имаат имот во Словенија своите права си ги бркаат низ формите и регулативата што државите ги склучиле меѓу себе. Според познавачите, ова е најнедефинираниот дел од сукцесијата. - Во владините институции стојат купишта хартии за сопственост и имот што некои македонски фирми си го побаруваат од Србија и од други држави-наследнички на СФРЈ. Ништо од тоа не е дигитализирано и иако се работи за голема вредност, никој не може да процени колку Македонија побарува од некогашните републики на федеративна Југославија, ниту колку тие бараат од нас – раскажува поранешен учесник во процесот на сукцесија. Директорот Грозданов, пак, тврди дека таквиот процес не предвидува билатерални договори меѓу државите. - Тоа од причината што не можело да се знае колку деловни објекти поседувале наши фирми. Ние дополнително откриваме и утврдуваме нови објекти – изјави Грозданов.

Атина на разговори јас сум подготвен да одам и да разговарам. Ако кажат во Атина утре, утре одиме во Атина да разговараме, да се надмине спорот и да се најде решение. Ако кажат во Брисел, одиме во Брисел. Ако сакаат во Скопје, во Скопје. Каде ќе одлучат, во кој состав ќе одлучат, на кој начин, битно е ден порано да се седне, да се разговара за да се најде решение наместо да се испраќаат вакви негативни пораки и клевети - рече Груевски.

3

ФОТО ВЕСТ

ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ ИСПРСКАН Споменикот на Тодор Александров во општина Кисела Вода вчераутро осамна испрскан со бела боја. Жителите на општината велат дека во текот на ноќта споменикот на неколку места бил испрскан, а на оградата бил оставен натпис „Грујо, носи си го дома“. За само неколку часа општинските комунални служби го исчистија споменикот, кој изминатиот период беше предмет на жестоки критики меѓу власта и опозицијата. СДСМ смета дека ВМРО-ДПМНЕ го понижува македонскиот народ со величање сомнителни историски личности за кои повеќето од граѓаните сметаат дека не заслужуваат споменик.

Делавекурас не сака сликање, туку суштински разговори Средбите меѓу македонските и грчките претставници треба да се суштински, а не да се сведуваат само на фотографирање, вели портпаролот на грчкото МНР, Грегорис Делавекурас. Тој вели дека е разочаран што раководството во Скопје од почеток зазема негативен став за новата грчката влада и дека со тоа се остава впечаток дека македонската страна не сака разговори со кои ќе се дојде до решение. - Не треба да ја губиме шумата гледајќи го дрвото. Шумата е по стигнување ре-

шение во прашањето за името - нагласи Делавекурас. Тој, исто така, побара македонските власти да прекинат со негативната пропаганда, која го труе јавното мислење и спречува решение. Портпаролот на грчкото МНР нагласи дека не знае за поканата на неговиот македонски колега Попо ски да се сретнат на кафе во Воден, но рече дека во иднина може да се очекуваат билатерални средби.


4

ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

На Балканот му се нуди нов Дејтон

Арифи: Дијалогот со ЕУ ќе не раздвижи

Ш

то е постигнато досега во рамки на пристапниот дијалог на високо ниво на Република Македонија со ЕК и што е тоа што цивилното општество може да го понуди како препорака, беше тема на вчерашната работилница „Дијалог за пристапниот дијалог“, организирана од Институтот за европска политика (ЕПИ). Вицепремиерката задолжена за европски прашања, Теута Арифи, презентирајќи ги досегашните постигнувања, оцени дека дијалогот на високо ниво по својата природа е инклузивен процес и има потреба од вклучување не само на граѓанскиот сектор, туку и на целото општество за да биде функционален. Според неа, досега испорачаните резултати, во согласност со договорените рокови во патоказот во петте клучни области - дијалог со медиумите, реформи во изборното законодавство, судството и администрацијата и функционална пазарна економија во рамки на овој дијалог, се основа за изјавите во позитивна насока од партнерите од ЕК. - Јас сум повеќе од убедена дека дијалогот на високо ниво за нас е една голема можност

имајќи го предвид фактот дека дава можност да се раздвижи не само администрацијата, туку и Собранието и целиот граѓански сектор затоа што таа динамика ни е повеќе од потребна за да имаме процес со кој ќе се движиме кон ЕУ. Фактот дека овој процес беше подвлечен и од двајца министри од ЕУ кои престојуваа во Македонија, покажува дека процесот на дијалогот на високо ниво ги надминува и границите на ЕК, како наш најзначаен партнер и лобист во процесот за добивање преговори, што мислам дека е наша цел - рече Арифи. Според директорката на ЕПИ, Малинка Ристевска Јорданова, дијалогот веќе доби позитивен ореол во јавноста во услови кога отсуствуваат преговорите и е блокирана втората фаза од спогодбата за стабилизација и асоцијација. - Нашата цел денес не е да го симнеме позитивниот ореол на пристапниот дијалог, туку да придонесеме за него, тој да не биде само процес на подвлечени активности, туку да биде процес што ќе се сврти внатре, кон нас самите, односно ќе придонесе за внатрешен дијалог меѓу македонските чинители - рече Ристевска Јорданова.

За една деценија 56.000 Македонци станале странски државјани Дури 56.506 лица од Македонија во периодот од 1998 до 2010 година добиле државјанство во земјите на ЕУ или во САД. Ова го објави „Капитал“ со коментар дека тоа значи дека за една деценија од земјава се иселил еден цел просечен македонски голем град. „Овие бројки беа очекувани, но досега ниедна од домашните државни институции не сакаше да ги потврди. „Капитал“ дојде до оваа бројка

врз основа на податоците за одобрени државјанства во земјите-членки на ЕУ и во САД од Евростат и од статистичко биро во САД“, пишува весникот. Според податоците, во САД се иселиле 6.378 Македонци од 2002 до 2011 година. Многу поголем е бројот на македонски граѓани кои станале државјани на земја од Унијата. Најмногу од нив, дури 18.533, добиле бугарски пасош, со тоа што повеќето од овие лица

живеат во Македонија, а земаат бугарски пасош само за полесно да патуваат низ ЕУ. Но, 11.444 Македонци се иселени во Германија, а по неа следува Австрија, каде државјанство добиле 6.070 Македонци. Потоа следуваат Белгија, каде се издадени 2.726 државјанства на македонски граѓани, Шведска со 2.833, Италија со 2.610, Словенија со 1.726, Велика Британија со 1.376 пасоши за македонски државјани.

На Балканот, во рамките на кој и на Македонија, му е потребно ревидирање на границите бидејќи се покажа дека сегашните не се доволно функционални. Новите балкански мапи можат долгорочно да донесат траен мир во регионот во ситуација кога секогаш постои опасност од нови војни. Со ваква идеја вчера излезе Ајвор Робертс, поранешен британски амбасадор во Белград, кој смета дека во регионот е неопходен нов Дејтонски договор, како единствен излез од ќор-сокакот во кој се наоѓа. Тој предлага да се организира меѓународна конференција, на која, со поддршка и гаранција од ЕУ, САД и од Русија, претставниците на Србија, Хрватска, Црна Гора, Македонија, БиХ и на Косов би потпишале нов договор за функционирање на границите без да ја сметаат, како што вели, провизорноста од Јајце од 1943 година. Робертс, кој во моментов е претседател на колеџот „Тринити“ во Оксфорд, нагласува дека е апсурдно да се инсистира на постојната скаменета состојба која го прави нефункционален целиот регион и во кој практично нема ниту една задоволна страна. И.Ч.

Вангеловски се откажа од битката за Врховниот суд Јово Вангеловски, актуелниот претседател на Врховен суд, ја повлекол својата кандидатура за нов мандат во највисоката судска инстанца. Останува неизвесно дали следната недела Судскиот совет ќе избере кој ќе раководи со Врховниот суд бидејќи сè уште нема закажано седница и не се дефинирани точките што ќе бидат на дневен ред. По повлекувањето на Вангеловски, во игра за претседател остануваат експретседателката на скопскиот кривичен суд Лидија Неделкова и врховниот судија Ристо Катавеновски. Вчера не беше избран ниту претседател на Основниот суд Скопје 1. Двајцата кандидати, судијата Ѓоко Ристов, од случајот „Метастаза“, и судијата Владимир Панчевски, неговиот противкандидат, не го добија потребното мнозинство. За Ристов гласањето беше изедначено, а за Панчев имаше повеќе против. Ваквиот исход на седницата на Судскиот совет завчера го најави Ана Павлова-Данева, потпретседателката на СДСМ, поврзувајќи го со внатрешни расправања во владејачката ВМРОДПМНЕ.


ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

5

ПОЛИТИЧКИ ЗАЧИН ВО ВАЛКАНАТА ИГРА СО ОТКУП НА ОТПАД

СДСМ и ДУИ во коалиција за отпадот Соработката на одредени бизнисмени од двете партии функционира одлично преку новата компанија за управување со отпад од пакување „Еуро-екопак“

В

ладејачката ДУИ и опозициската СДСМ најдоа начин на соработка, но не на политичкиот фронт, туку на бизнис-полето. Соработката на одредени бизнисмени од двете партии функционира одлично преку новата компанија за управување со отпад од пакување „Еуро-екопак“, која не ги исполнува строгите законски критериуми за да ја врши дејноста и која во моментов прави обиди за манипулирање и заобиколување на законот. Најголемата и најстара компанија од оваа дејност - „Пакомак“ - преку соопштение до медиумите вчера се пожали дека фирмата „Еуроекопак“ во изминатиов период се обидува да го заобиколи Законот за отпад од пакување и со негово манипулирање ги доведува во заблуда компаниите-загадувачи за да им наплатат огромни суми пари. Имено, „Еуро-екопак“ им нуди на големите фирми-загадувачи усогласување со новиот Закон за управување со амбалажниот отпад што го генерирале во 2011 година и за тоа да платат дебело, а станува збор за период во кој оваа фирма не била ни регистрирана за ваква дејност. Значи, „Еуро-екопак“ нуди да изврши услуга и да ја наплати иако во тој период воопшто не постоела како фирма. „Пакомак“, единствената компанија за управување со отпад што имаше дозвола за 2011 година, информира дека и тие имаат информации од терен дека конкурентските фирми ги доведуваат во заблуда компаниите-загадувачи. - Во Законот прецизно се дефинирани начините на кои компаниите можат да бидат усогласени, а конкретно за 2011 година тоа може да го направат со компанија-колективен по-

стапувач која имала дозвола за тој период или да уплатат во буџетот на РМ по ценовник кој е дефиниран во Законот - велат од „Пакомак“. Со ваквата незаконска процедура се оштетува државниот буџет за неколку милиони евра, што претставува кривично дело. - Ние пред еден месец го известивме Министерството за животна средина за овие незаконски активности на дел од новоформираните колективни постапувачи. Наместо поставување систем за одделно собирање на отпадот, овие колективни постапувачи се впуштија во наоѓање начин како да соберат пари од фирмите што од разни причини сè уште не ги намириле своите обврски како загадувачи со амбалажен отпад за 2011 година. Доколку не биле наши членови во 2011 година, сите компании-загадувачи мора да поднесат извештај за пуштените количини отпад од пакување во 2011 до Министерството и да платат соодветна сума во буџетот на РМ велат од „Пакомак“. Од „Пакомак“ потврдуваат дека, доколку се продолжи со оваа активност од страна на дел од компаниите или, пак, ова е поддржано официјално од некој орган на Министерството, ќе поднесат судски пријави за нарушување на конкурентноста, но и кривични пријави за обид за оштетување на буџетот. Како што веќе објави „Ден“, Министерството за животна средина и просторно планирање пред неколку месеци официјално ја промовираше новата компанија „Еуро-екопак“, најновиот играч во милионскиот бизнис со откуп на отпад од пакување, компанија која

не ги исполнува строгите законски критериуми за да врши откуп на отпадот. Како основачи на „Еуро-екопак“ се појавуваат фирми што, според постојниот Законот за управување со отпад, не смеат да учествуваат директно во овој бизнис. Неофицијално дознаваме дека преку оваа компанија и нејзината промоција од министер во Владата, всушност, се крие намерата на владејачката ДУИ со сета сила да влезе во бизнисот со откуп на отпад и целосно да ја истисне конкуренцијата од пазарот. Според изводите од Централен регистар, меѓу основачите на „Еуро-екопак“ е и фирмата „Комуна“, која е позната по тоа што врши откуп и транспорт на стара хартија. Во Законот за управување со отпад и отпад од пакување јасно стои дека компаниите што собираат, транспортираат и преработуваат отпад (вклучувајќи стара хартија) не смеат да формираат фирма за откуп од големите произведувачи бидејќи на тој начин ќе се создаде монопол на пазарот. Ова го потврдуваат и нашите извори од Министерството за животна средина, кои велат дека со новите законски измени јасно е забрането вакви компании да се јават како основачи и затоа сега, со доделувањето дозвола на „Еуро-екопак“, директно се заобиколуваат законските регулативи. Во исто време, основач на „Еуро-екопак“ е и синџирот маркети „Тедико“, кој неофицијално во последниот месец престанал да им плаќа на своите набавувачи кои се компаниизагадувачи и им вршел притисок да се приклучат кон новата фирма за управување со отпад.


6

ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

ГРАЃАНИТЕ ЕДВАЈ СЕ СПРАВУВААТ СО ТОПЛОТНИОТ БРАН

Прво пеколен викенд, па „заладување“ од вторник Препораките и мерките од надлежните очигледно дадоа резултати, што се однесува до граѓаните - улиците се пусти, нема раздвиженост од луѓе

П

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

еколните горештини, топлотниот бран и температурата од 41 степен ќе ја изгорат земјава во наредните денови. Иако дене ска метеоалармот е ставен во со стојба на подготвеност и целата земја е обоена во жолта фаза, во наредните три дена се најавува пеколно топло време, кое в недела и в понеделник ќе биде проследено со рекордно високи температури и висок УВ- индекс на зрачење. Од вторник се очекува првото заладување и пад на температурата за неколку степени, најавуваат синоптичарите. Препораките и мерките од надлежните очигледно дадоа ре зултати, што се одне сува до граѓаните. Улиците се пусти, нема раздвиженост од луѓе, но може да се забележи само по некој граѓанин кој брза да заврши некоја неопходна работа. Работното време од вчера е поме стено од 7 до 15 часот. Министерот за здравство, Никола Тодоров, тврди дека така го советувале експертите од оваа област. - Работното време не го поме стивме за подоцна бидејќи ултравиолетово зрачење е најсилно од 12 до 13 часот, а најтопло во текот на денот е меѓу 16.30 и 17.30 часот - изјави министерот Тодоров. Тој нагласи дека, покрај тоа што граѓаните ги почитуваат препораките, по стои координација со останатите министерства, со кои заедно ја следат секоја новонастаната ситуација. И во Службата за итна медицинска помош се задоволни што мерките имаат ефект кај граѓаните, но, сепак, поради топлотниот бран, го зголемија бројот на медицинските екипи. Оттаму велат дека имало забележително зголемување на бројот на луѓе што колабираат по улиците, а само нивните екипи во Скопје регистрираат по 34 случаи дневно. Овие пациенти најче сто бараат помош во блиските амбуланти. Но,

она што во Службата за брза помош особено ги загрижува е зголемениот број сообраќајни не среќи во последните два дена. Апелираме до граѓаните да внимаваат како возат бидејќи во последните два дена имавме по четири сообраќајни не среќи на кои интервенирале екипи на Итната медицинска помош - изјави за „Ден“ д-р Маја Поповска, раководителка на Службата за итна медицинска помош. За да не дојде до влошување на здравјето на хронично болните, Попоска порачува срцевите болни, асматичарите, луѓето со мозочен удар и висок крвен притисок да бидат во по стојан контакт со матичните лекари, да ги следат советите, да ја земаат редовно терапијата, а лековите да ги чуваат на соодветна температура за да не дојде до нивно расипување. Рекордна по сетеност од граѓани на пунктовите со медицински екипи што патролираат низ Скопје бележи Министерството за здравство. За два дена 800 луѓе побарале лекарска помош во мобилните пунктови, а 50 волонтери на Црвениот крст од вчера им се придружија на медицинските екипи. Тие ќе даваат совети, ќе им делат шишиња со ладна вода на граѓаните. На Клиниката за кардиологија во првите 12 дена од јули се хоспитализирани 40 пациенти со акутен инфаркт, а во текот на

јуни имало 80 случаи со срцеви удари. Не е зголемен бројот на пациенти со мозочни удари, но оттаму велат дека тоа не е ре алната слика бидејќи овие пациенти се згрижуваат и во Градската општа болница „Осми септември“, а полесните случаи остануваат на домашна нега. Во ситуација кога државата е на чекор до вонредна со стојба, многу од работодавците не ги почитуваат препораките на Владата. Државниот инспекторат за труд за три дена издал 83 решенија за забрана на работа на отворен про стор на фирми што ги тера ле работниците да работат во периодот кога е најтопло, меѓу 11 и 17 часот, со што ги изложиле на опасност за нивното здравје. Не можеме да ги промениме временските услови, но можеме да влијаеме врз све ста на работодавците да ги заштитат работниците бидејќи ниту една улица, булевар, водовод, објект не вреди повеќе од еден човечки живот - изјави министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски. Тој најави дека контролите ќе продолжат и натаму и доколку се утврди дека фирмите не ги почитуваат препораките, ќе следуваат казни, кои се движат од 5.000 до 8.000 евра по фирма и од 500 до 1.000 евра за одговорно лице.


ВЕСТИ

Петок, 13 јули 2012 година

7

ИСПЛАТАТА ДОЦНИ, НАДЛЕЖНИТЕ БЕЗ ОБЈАСНУВАЊЕ

Фондот ги испости матичните лекари Ф

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

ондот за здравствено осигурување цели четири месеци доцни со исплата на парите што матичните лекари ги одработиле во првото троме сечје од годината, а се одне суваат на таканаречените „остварени цели“. Овие цели претставуваат 30 проценти од вкупната сума што лекарите ја добиваат за тримесечно работење, а со нив се опфатени превентивните прегледи, како што се кардиоваскуларните испитувања, анализите за рано откривање рак на дојката, превентивните прегледи на простата, откривање анемија, рамни стапала и искривување на ’рбетот кај децата. Матичните лекари се револтирани, велат дека трпението им е при крај бидејќи од Фондот постојано им даваат нови ветувања, а парите сè уште ги нема. - Во договорот пишува дека Фондот е должен да ни ги исплати парите најдоцна за два ме сеца. Ова се пари од јануари и требаше да ги добиеме во март или најдоцна во април. Секој ден прашуваме, а од Фондот по стојано ни одговараат да се стрпиме бидејќи парите ќе стигнат кон крајот на неделата. Не знам колку недели поминаа така, а ние се надеваме и очекуваме да ги добиеме парите за сработеното - изјавија за „Ден“ група на лекари од Здравствениот дом во Скопје. Најголемиот дел од лекарите со душа ги чекаат овие пари за да си ги платат заостанатите долгови за режиски трошоци, кирија, парно греење, струја и за вода бидејќи плаќањето на овие долгови е услов под кој тие во иднина можат да земаат 100 проценти исплата на парите од Фондот. Досега парите беа расцепкани и поделени на 70 проценти за капитација и 30 проценти за реализирани цели. Но, Фондот донесе одлука во иднина сите пари да им се исплаќаат одеднаш, под услов да не должат за режиски трошоци на поликлиниките. - Јас не должам за кирија, но имам 40.000 денари долг за парно греење. Ги чекам парите кои ни ги должи Фондот за остварени цели за да можам да го платам долгот, за потоа да добијам пари за второто тромесечје од годината, за април, мај и за јуни. Тоа се пари за плата на лекарот и на медицинската се стра, за медицински потрошен материјал и

за режиски трошоци - изјави Елена М., сопственичка на приватна ординација во Скопје. Во ординациите на матичните лекари се чувствува нервоза. Тие останаа без пари во време на годишни одмори, а не можат да купат ни инјекции и друг потрошен материјал, па често пациентите се принудени сами да го купуваат тоа што е неопходно. - Морав да купам инјекции, што да правам кога имам болки од реумата, а во ординацијата ги немаат - изјави една по стара пациентка во поликлиниката на Бит-пазар. Од Фондот за здравствено осигурување за „Ден“ потврдија дека парите на матичните лекари ќе им бидат исплатени на почетокот од идната недела. - Исплатата на целите за матичните лекари ќе се реализира на почетокот од идната недела и ова е последен пат целите да се исплаќаат одделно. Во согласност со новите договори, тие ќе се исплаќаат заедно со капитацијата, значи стопроцентно што е многу поволно за матичните лекари - стои во одговорот од Фондот за здравствено осигурување. Сепак, од Фондот не одговорија зошто доцни исплатата, да ли ова доцнење е ре зул тат на голе мото крате ње на па ри те во здравството од це ли де сет ми ли о ни евра со ре ба лан сот на бу џе тот. Пред не кол ку ме се ци, ди ре ктор ката на Фон дот, Ма ја

Парнаџиева-Змејкова, најави дека ќе доцнат исплатите во сите сегменти во здравството, како што е исплатата на матичните лекари, ре фундациите, боледувањата, парите наменети за буџетите на болниците, а иск лу чок тре ба ше да би дат са мо труд ничките боледувања.


8

ПАРИ

Петок, 13 јули 2012 година

ЗА ДА ГИ СПАСАТ ПРОИЗВОДСТВОТО И РАБОТНИТЕ МЕСТА

Металурзите сакаат од евтините кредити К Наташа СТОЈАНОВСКА

омпаниите од металуршкиот сектор, кои се на прагот да го преполоват производството и да почнат да им делат откази за вработените, бараат третина од стоте милиони евра што Владата од вчера почна да им ги дели на малите и средни претпријатија. Металурзите не се опфатени со програмата, но велат дека Владата може, ако сака, да им даде дел од евтините кредити. Во спротивно, оваа индустриска гранка, како една од носечките, ќе колабира. Процените се дека надворешната побарувачка во овој бизнис ќе се намали за 50 проценти, што ќе биде сериозен удар за вкупната економија во земјава. - Поради сериозноста на ситуацијата, побарувачката продолжува да опаѓа, производството е намалено, па сè поизвесно е дека оваа индустрија ќе почне да дали сè поголем број откази. Како резултат на должничката криза во Европа, производството на основни метали во првите пет месеци годинава бележи намалување за 8,6 проценти во однос на истиот период лани. Само во април, пак, намалувањето на физичкиот обем на производството е 19 проценти, а во мај било 11,5 проценти - аргументираат металурзите. Освен стоте милиони евра, вчера беше потпишан и договор за докапитализација на Македонската банка за поддршка, преку што се обезбедуваат 10,7 милиони евра. Парите ќе се пласираат со трипроцентна камата, а се наменети, пред сè, за фирми што се занимаваат со преработка на земјоделски производи. Рокот на отплата ќе биде до пет години со грејс-период од една година ако станува збор за основни средства и 18 месеци рок на отплата со три месеци грејс-период за кредити за обртни средства. - Владата ги обезбеди двете кредитни линии навреме како директна поддршка на сто-

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

панството во услови на нарушена ликвидност и зголемени проблеми поради европската должничка криза. Условите под кои се обезбедени ќе им помогнат во вистинско време на фирмите - вели министерот за финансии Зоран Ставрески. Со овие средства, како што додаде министерот, се обезбедени поволни ликвидни инвестициски средства за околу 50 компании од Македонија, кои во следните месеци треба што побргу да ги искористат средствата и да ги повлечат. Од опозицискиот СДСМ, пак, обвинуваат за непродуктивни трошења и сметаат дека кризата може да се ублажи ако се запрат овие трошења, а парите се пренасочат кон отплата на долгот кон стопанството и кон отворање нови работни места. - Тоа што посебно загрижува е тоа што 41 процент од граѓаните што живеат во сиромаштија се млади луѓе на возраст до 39 години, а 31 процент се со високо или со вишо образование - изјави Маријанчо Николов од опозицискиот СДСМ. Според него, земјата, практично, веќе е во ФРАНК

ДОЛАР

61,5

78,1

51,2

50,2

продажен

61,60

78,50

51,70

51,10

куповен

61,40

76,80

50,60

49,60

Менувачници

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ВРЕДНОСТ ИНДЕКС

12 ЈУЛИ 2012

НБРМ

рецесија, извозот опаѓа, невработеноста се зголемува, а секој трет граѓанин е сиромашен. Според официјалните податоци, македонската економија во првиот квартал од годинава забележа пад од 1,4 процент. Ситуацијата не се подобрува, па опасноста да влеземе во рецесија станува сè поголема, сметаат и бизнисмените. Финансискиот пазар во Македонија, е здрав и добро функционира и покрај тешката европска должничка криза и рецесија, смета премиерот Никола Груевски. Тоа создава чувство на доверба кај граѓаните и не случајно сè повеќе парите ги оставаат во банка и ги претвораат во домашна валута затоа што расте довербата во денарот заради стабилноста на денарот, заради стабилноста на девизните резерви, на монетарна политика, заради нискиот долг на државата од околу 26-27 проценти - посочи Груевски. Според него, важно е и што во ситуација кога во Европа секојдневно растат даноците, како што е Шпанија, каде што ДДВ се зголеми од 19 на 21 процент, во Македонија даноците не се зголемуваат, туку, напротив, некои од нив се намалени.

ПРОМЕНА

ПРОМЕНА ВО %

МБИ10

1.846,82

0,25

0,01%

МБИД

1.782,80

20,93

1,16%

118,96

0,05

0,04%

ОМБ


ПАРИ

Петок, 13 јули 2012 година

9

ОПШТИНА ЦЕНТАР ЈА ПРЕФРЛА ОДГОВОРНОСТА ЗА ГРАДЕЖНИОТ ХАОС

Потпорниот ѕид на Водно бил лошо изведен

Г

радоначалникот на општина Центар, Владимир Тодоровиќ, изјави дека урнатиот потпорен ѕид на Водно бил лошо и не стручно изведен, а била надмината и планираната големина. - Инвестицијата на ѕидот, односно надминувањето, е од страна на граѓаните и ѕидот паднал затоа што нестручно го извеле. Дали Општината има удел во лошо изведен ѕид? Тоа го кажа и директорот на сеизмологија нестручно е изведен ѕидот со надминување кое не е планирано, а и експертизата ќе ги утврди причините за паѓањето на ѕидот во писмен документ - изјави Владимир Тодоровиќ, градоначалник на општина Центар. Градежниот инспектор на општина Центар, Милан Пижула, тврди дека заедно со инве ститорот на двата станбени објекти што беа оштетени и на потпорниот ѕид, фирмата „ЦМД Коминг“, ќе прават експертиза за да се утврдат причините за падот на ѕидот. Засега, тврди тој, никој не може да се

повика на одговорност. Станарите и вчера не беа дома, а што ќе се случува со нив никој не знае. Нема одговор што понатаму, дали ќе се санира потпорниот ѕид и дали воопшто е можно на тој потег да никнуваат згради. На Владимир Тодоровиќ, како градоначалник на општина Центар, каде припаѓа и дел од Водно, не му се допаѓа тоа што таму, наме сто дрвја, има згради, но вели дека има систем според кој се но сат урбанистичките планови. - Има процедури и закони, има приватна сопственост. Ако имате приватна сопственост, ќе дојдете стотина пати за да изградите што поголемо и што повисоко. А во тоа, ако ви го дозволува законот, не може никој да ве спречи - истакна Тодоровиќ. Потпорните ѕидови на улица Салвадор Аљенде пукнаа во вторникот попладне. Повредени нема, жителите беа евакуирани, а оштетен беше само еден автомобил.

Последниот случај со Водно ги извади на виделина сите слабости во оваа област. Научната јавност во Македонија е со став дека во земјава не се почитуваат многу стандардите за изградба на куќи или на станови. Тврдат дека се прават малверзации дури и со железото, а надзорот бил само фиктивен. Последниве петнае стина години во Скопје и во Македонија се гради масовно, но никој не води грижа ниту, пак, контрола на сеизмичката сигурност и безбедноста на изградените објекти. - Кај нас многу ретко инвеститорот доаѓа на ревизија на проектите. Од 1964 година, откако се вне сени прописите за сеизмичко проектирање, инженерите не можат да ги избегнат и сеизмичките сили. Но, прашање е колку правилно ги вметнуваат. Околу пет проценти доаѓаат на ревизија на проектот - вели за „Ден“ Михаил Гаревски, од Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија (ИЗИС). М.И.


10

ДОСИЕ

Полицијата уапси крадци, судот не ги притворил Петчлена група крадци од Скопје, осомничени дека пустошеле во Охрид, завчера беа уапсени од охридската полицијата. Според полицијата, петтемина краделе од автомобили на паркиралиштата во Охрид и во Струга, а земале пари, преносни компјутери, мобилни телефони, златен накит и други вредни предмети, а освен од возила, краделе и по плажите. Крадците во „Оптика“ во Охрид, лоцирана на улицата Св.Климент, со тупаници ја нападнале вработената, која се обидела да им се спротивстави во момент кога тие ги одземале парите од дневниот промет, информираат од МВР. Дел од пронајдените пари и другите вредни предмети се одземени и вратени на оштетените, велат од полицијата. Истражен судија на уапсените не им одредил мерка притвор, туку ги пуштил на слобода, објави вчера порталот „А1он“.

Пукано во амбуланта во Тетово Ноќта меѓу вторникот и средата, во селото Долно Палчиште, Тетовско, непознати лица стрелале кон амбулантата. Два куршума завршиле во стаклата на амбулантата, а еден куршум на подот во болницата, информираат од полицијата. Повредени нема, а амбулантата во моментот на инцидентот не работела. Тетовската полиција ги бара напаѓачите.

Петок, 13 јули 2012 година

Еден ослободен, тројца осудени за оружје во „Монструм“ Основниот суд Скопје 1 кон крајот на минатиот ме сец изрекол пре суди само за двајца од останатите тројца уапсени во акцијата „Монструм“ против кои беше подне сена кривична пријава за недозволено изработување, држење и трговија со оружје. Арачиновецот Исни Асани е ослободен од кривично гонење по одлука на Јавното обвинителство, кое не покрена ло обвинение против него, потврдија за „Ден“ од скопскиот кривичен суд. Неговиот татко Рахман Асани добил три и пол години затвор за нелегално по седување оружје. Полицијата за време на акцијата „Монструм“ објави дека од семејната куќа на Асани запленила два пиштоли и рамки од пиштоли со 27 парчиња муниција. Три години затвор добил трие сет и тригодишниот Назиф Мемет, од Скопје, во чиј дом, според полицијата, бил најден еден пиштол и девет куршуми. Минатиот ме сец на шест години

затвор за нелегално оружје беше осуден и двае сет и осумгодишниот Ибраим Зајадини од Скопје. И тој беше уапсен во акцијата „Монструм“. Според полицијата, кај него биле пронајдени „ка лашников“, бомба „кашикара“, сигна лен пиштол и неколку рамки за муниција. Со овие пре суди, Основниот суд Скопје 1 ги заврши предметите во врска со нелегалното по седување оружје на лицата што беа уапсени во акцијата „Монструм“. Обвинение за шестмината осомничени како извршители и помагачи на петкратното убиство кај Смиљковци сè уште нема. Во притвор се четворица, од кои Фејзи Азири, Рами Сејди и Хаки Хазири се осомничени за помагање на убијците. Притворен е и еден од тројцата осомничени за убиството, Агим Исмаиловиќ, а неговиот брат Африм и Алил Демири и по три ме сеци од грозоморната егзекуција кај Железарското Езеро се во бегство. К.Г.


ДОСИЕ

Петок, 13 јули 2012 година

11

ИЗМАМНИК ПЕЧАЛЕЛ ПАРИ ТВРДЕЈЌИ ДЕКА СЕ ЗА ЛЕКУВАЊЕ БОЛНИ

„Советник“ на премиерот лажел граѓани за донации

П

еде сет и тригодишен све ти ни колец, прет ста ву вај ќи се ка ко советник на премиерот, измамил 30 граѓани и им ги зел па ри те. Осом ни че ни от В.С., со прекар Спикер, од почетокот на годинава до сега пату вал по гра до ви те низ Македонија, претставувајќи се како Владо Радевски, вработен во кабинетот на премиерот на ма кедон ската вла да, и ка ко Дим че, вра ботен во Ми ни стерс твото за правда, и со би рал пари во вид на донации за ле ку ва ње. Лаж ни от со вет ник на премиерот имал отворено и трансакциска сметка на име на неговата сопруга, која ја давал на тие што сака ле да донираат за помош на болните. Според поли ци јата, на сме тката на Спи кер има ло пре фрле но по ве ќе од 2.000 евра, па ри што тој ги подигал и ги трошел заедно со својата сопруга. - Тој им пре зентирал различни вер зии повр зани со лекување на болно лица и тоа: донација за лекување дете во странство, донација за лекување дете на негов пријател, донација за негова лична операција во странство, помош за негов роднина за лекување во странство, помош за операција на болен човек, помош за болен човек за итна операција,

Според полицијата, на сметката на Спикер имало префрлено повеќе од 2.000 евра, пари што тој ги подигал и ги трошел заедно со својата сопруга

а во други случаи, пак, за лекување на неговата сопруга, помош за операција, хуманитарна помош за болни лица од Свети Николе и слично – изјави Иво Котевски, портпарол на МВР. Според полицијата, светиниколецот освен што одел од куќа до куќа за да обезбеди пари, ѕвонел и по теле фон, а во случај да не можел да ги убеди

во приказната дека собира пари за болни, преку факс им ја испраќал документацијата за историја на боле ста на неговата сопруга која се лекувала во ЈЗУ „Универ зитет ска клиника за радиотерапија и онкологија“. Од полицијата велат дека самонаречениот советник и од поодамна заработувал со крадење и со измами. Во неговата агенда биле Струмица, Велес,

Кочани, Скопје, Свети Николе, Неготино и Кавадарци, а на од судовите му биле изрекувани и затворски казни. Полицијата завчераго уапсила Спикер, а беше изведен и пред истражен судија во скопскиот кривичен суд. За лажниот владин функционер полицијата подне се две кривични пријави, за измама и за лажно претставување. К.Г.


12

МАРКЕТИНГ

marketing@den.mk

Петок, 13 јули 2012 година


СКОПЈЕ

Петок, 13 јули 2012 година

В ПОНЕДЕЛНИК СТАРТУВА МЕГАПРОЕКТОТ

Во Аеродром ќе се извишат облакодерите

В понеделник, со свечена церемонија, ќе бидат по ставени темелите за облакодерите и за трговскиот центар што треба да се градат во скопската општина Аеродром, информираат од „Скопјеинфо“. Mегапроектот и макетите на облакодерите првпат беа претставени пред јавно ста на овогодишниот Саем за градежништво, каде што привлекоа големо внимание кај граѓаните. Целиот про ект ќе го градат турски инве ститори, а за него ќе се издвојат 500 милиони евра. Кулите ќе бидат високи 126 метри, ќе имаат по 42 ката и по 1.350 апартмани. Целото издание ќе се со стои од станбен комплекс со деловни про стории и трговски центар, како и околу 7.000 паркинг-ме ста, од кои 3.200 ќе бидат за по-

требите на висококатниците. Се најавува дека изградбата ќе почне веднаш штом сите до-

На 54 згради во Центар им треба нова фасада Вкупно 54 станбени заедници аплицираа за про ектот „Енергет ско ефикасни домови“, кој Општина Центар го спроведува заедно со невладината организација „Хабитат Македонија“. Преку овој про ект се дава можност да се обноват фасадите на по старите станбени згради. - Идејата е финансиски да им се помогне на најоштетените згради да го променат својот изглед и функционалност. Со тоа ќе го подобриме ква литетот на живеење на станарите во однос на штедење електрична енергија, а со тоа и штедење пари. За таа цел, Општина Центар од општинската каса издвои 30 милиони денари - велат од Центар. Со овој про ект ќе им се овозможи на граѓаните на Општина Центар да ги подобрат

своите услови на домување во смисла на заштеда на енергија, нама лени трошоци, нама лување на загубата на топлинска енергија и заштита на животната средина. Еден од условите за аплицирање на про ектот беше 70 проценти од станарите во зградите заинтере сирани за реконструкција на термичка фасада да се согласат да ги променат балконските врати и прозорци. Во наредната фаза Општина Центар ќе изврши рангирање на сите пристигнати апликации, по што највисоко рангираните згради ќе бидат изве стени за извршениот избор од Општината. Со про ектот не е планирано да се променува надворешниот изглед на зградите, туку истите ќе го задржат својот автентичен надворешен облик, освежен со нови бои.

кументи ќе бидат комплетирани, а рокот за изградба на проектот е 2017 година.

13

По Гологанов викендов изменет сообраќај Викендов ќе се воведе привремен сообраќаен режим во периодот од 7 до 11 часот и од 17 до 20 часот на улицата Митрополит Теодосиј Гологанов, на потегот од крстосницата со Рузвелтова до крстосницата со булевар 8 Септември. На улицата ќе се врши напречен и надолжен прекоп на коловозот. - Градежните активности и на двете делници ќе се изведуваат во фази и нема да има целосен прекин на сообраќајот – информираат од Град Скопје. Градските власти апелираат до сите учесници во сообраќајот да се придржуваат кон привремениот режим на сообраќај и да ја почитуваат поставената сообраќајна сигнализација. Изменет сообраќај ќе има и на дел од булеварот Свети Климент Охридски.

во утрешниот број

ПРИЛОГ ЗА СИТЕ ДЕЧИЊА И ЗА СИТЕ ШТО СЕ ЧУВСТВУВААТ КАКО ДЕЦА ВО ДУШАТА


14

СВЕТ

Петок, 13 јули 2012 година

ПРОБЛЕМИ СО ОБЕЗБЕДУВАЊЕТО НА САМО ДВЕ НЕДЕЛИ ПРЕД ПОЧЕТОКОТ НА ИГРИТЕ

Олимпијадата на грб на британската армија

Британската фирма „ГС4“ не успеала да најде 10.000 обезбедувачи иако за својот ангажман инкасирала 350 милиони евра

Б

ританската армија ќе мора итно да обезбеди дополнителни 3.500 војници кои ќе се грижат за безбедноста на Олимписките игри бидејќи приватната фирма за обезбедување „Г4С“ не успеала навреме да обезбеди доволно квалитетно обучени луѓе што требаше да се грижат за обезбедувањето, пренесува „Телеграф“. Ваквиот епилог следува откако „Г4С“ на само две недели пред почетокот на Игрите признала дека не може да обезбеди 10.000 обезбедувачи иако à биле исплатени 350 милиони евра за нејзиниот ангажман. Дополнителниот воен состав за Олимпијадата е еднаков на една пешадиска бригада, па сега за обезбедувањето на Игрите ќе бидат ангажирани дури 20 илјади војници и воен персонал, што претставува една петтина од вкупниот сегашен состав на британската армија. Лондонски телевизиски станици открија дека приватната фирма не само што не успеала да ги задоволи роковите на кои била обврзана туку и, според оценките на безбедносни експерти и оние што важат за веќе оквалификувани, не ги задоволила високите барања за безбедност на Олимпијадата. По одлуката на организаторот, од завчера на сите влезови кон Олимпискиот парк

почнаа да се распоредуваат војници кои ја изведуваат работата што требаше да ја прават редарите, па целиот комплекс повеќе личи на голема воена касарна отколку на спортско-олимписки парк. Војниците што се ангажирани за Олимпијадата се жалат дека се пратени на работа без основни услови, вклучувајќи тоалети. Армиски извори тврдат дека меѓу овие дополнителни 3.500 војници многумина се вратиле од Авганистан, и сега ги враќаат на работа нарушувајќи им го одморот со семејството. За Олимписките игри ќе мора да се повикаат од одмор и од отсуства сите припадници на армијата што било предвидено да бидат со своите семејства во текот на јули и на август. Генералите се бесни на таквата одлука која следува само неколку дена откако беше решено да се скрати бројот на војници во армијата. - Многу е понижувачки високо професионалните војници и маринци што служеле две или повеќе мисии во Авганистан да ги пратите да изведуваат стандардни безбедносни проверки бидејќи олимпискиот организатор не успеал да си ја заврши работата - вели еден британски офицер. Но, овие зборови не допираат до организациското тело на игрите. - Ќе бидеме изненадени ако постојат грижи за ангажираноста на воениот персо-

нал бидејќи сите страни се пријавија да учествуваат во безбедносниот план. Преселбата на воениот персонал е базирана на јасен договор за нивната улога и одговорности – се вели во соопштението од организаторот. Дел од армиските офицери велат дека војниците ќе го сносат најголемиот товар за безбедноста на Олимпијадата. Покрај тоа што ќе се грижат за безбедноста на воздушниот и водниот простор, тие сега ќе мора да ја извршуваат и улогата што обично ја извршуваат полицајци и цивилно обезбедување. Фирмата „Г4С“ е избрана од владата и на неа à се исплатени 300 милиони фунти од буџетот од 553 милиони, предвиден за безбедноста на Игрите. Во овој износ не се пресметани 600 милиони фунти, колку што чини ангажирањето на британската полиција. Министерот за внатрешни работа Тереза Меј во понеделникот тврдеше дека верува оти владиниот партнер („Г4С“) ќе обезбеди сигурна и безбедна Олимпијада, но само три дена подоцна фирмата призна дека обврските биле тешки и комплексни. Крахот со приватното обезбедување за Олимпијадата е сериозен удар врз кредибилитетот на организаторите затоа што сето тоа се случува на само две недели пред почетокот на Игрите.


СВЕТ

Петок, 13 јули 2012 година

15

Децата на Оланд не сакаат да ја видат првата дама на Франција Најстариот син на францускиот претседател, Франсоа Оланд, јавно ја нападна првата дама, Валери Трирвелер, обвинувајќи ја дека го уништила имиџот на „господин нормален“ на неговиот татко, пренесува „Дејли телеграф“. Францускиот претседател има четири деца од претходната врска со политичарката Сеголен Ројал. Томас Оланд (27) истакна дека тој и неговите браќа и сестри јасно ставиле до знаење оти не сакаат да ја видат партнерката на својот татко откако таа од љубомора помогнала да ги уништи политичките надежи на мајка им Сеголен Ројал. Трирвелер минатиот месец на „Твитер“ јавно го поддржа ривалот на Ројал пред парламентарните зборови во Франција. По пораката

на Трирвелер, Ројал не успеа да дојде до пратеничкото место, а со тоа падна во вода и нејзината амбиција да стане претседателка на Собранието. - Преку пораката на „Твитер“ приватниот живот беше ставен на јавна сцена. Ме боли за мојот татко кој не поднесува некој да говори за неговиот приватен живот. Го уништи неговиот имиџ на нормален, кој го градеше со години – изјави Томас. Тој вели дека не очекувал такво нешто од Трирвелер, која е новинарка по професија. - Знаев дека таа ќе направи нешто еден ден, но не очекував толкав голем удар. Тоа е зачудувачки – вели Томас, едно од четирите деца на Оланд и Ројал. Тој нагласува дека најважно од сè е што работите со неговиот татко се врати-

Ромни исвиркан Претседателскиот кандидат на републиканците, Мит Ромни, завчера беше исвиркан на собирот на Американците со африканско потекло откако рече дека ако биде избран за претседател, ќе ја укине здравствената реформа на претседателот Барак Обама, пренесува американскиот печат.

Ваквата порака наишла на силно негодување во полупразната сала во Хјустон на годишниот собир на Националното здружение на заедницата на Американците со африканско потекло. -Ќе ја елиминирам секоја скапа програма што не е неопходна. Тоа ја вклучува и т.н. Обамакер - истак-

ле во нормала. Томас и Франсоа веќе разговарале во четири очи, а францускиот претседател побарал од неговиот син да не долева масло на огнот за пораката на „Твитер“ од неговата партнерка, која предизвика скандал. Но, очигледно дека синот не го послушал неговиот татко. - Таа е новинарка или има канцеларија во Елисејската палата. И, пред сè, доста е од пораки на „Твитер“ – вели Томас.

нал Ромни, по што почнале свиркања. Според присутните, Ромни изгледал вознемирено од таквата реакција. Извици на негодување Ромни добил и кога кажал дека претседателот, кој доаѓа од редовите на демократите, ветил дека ќе создаде повеќе работни места, но не сакал и не можел, а тоа го докажуваат неговите

резултати во последните четири години. - Доколку станам претседател, прва задача ќе ми биде создавање работни места. Немам скриени планови. Доколку сакате претседател што ќе ја направи ситуацијата подобра за заедницата на Американците со африканско потекло, гледате во него – истакнал Ромни и повторно добил свирежи.


16

СВЕТ

Петок, 13 јули 2012 година

ВОЕНИ ИГРИ МЕЃУ ВАШИНГТОН И ТЕХЕРАН

САД трупаат оружје во Персискиот Залив Вашингтон стравува дека Иран се подготвува за блокада на Ормутскиот теснец каде што минуваат нафтените танкери Американската воена морнарица испрати десетици мини-подморници во Персискиот Залив како дополнителна помош за воената операција што има за цел да ги лоцира и уништи подводните мини. Со тоа САД сакаат да го спречат Иран во остварувањето на неговата цел во случај на војна, а тоа е блокирање на стратегискиот Ормутски теснец, пренесува „Би-Би-Си“. Малите роботизирани подморници „Морска лисица“ се опремени со подводна видеокамера, сонар и експлозивно полнење. Американската морнарица ги купи во мај, по итно барање на генерал-мајор Џејмс Метис, командант на американските сили на Блискиот Исток. Овие пловила се наменети да ги зајакнат американските воени капацитети откако преговорите со Иран за неговата нуклеарна програма влегоа во ќор-сокак. Трите рунди преговори меѓу Иран и петте постојани членки на Советот за безбедност на ООН, плус Германија, не остварија позначаен напредок. САД трупаат оружје во Ормутскиот теснец откако Иран се закани дека ќе одговори на санкциите воведени врз неговиот банкарски и енергетски сектор, како и нафтеното ембарго од ЕУ. САД стравуваат дека Техеран подготвува напади врз танкерите што ја пренесуваат нафтата од Персискиот Залив. Техеран по санкциите се закани со блокада на Ормутскиот теснец, што е тесно грло преку кое поминува една петтина од целокупната трговија со нафта во светски рамки. Првата мини-подморница пристигнала во Персискиот Залив последниве недели, заедно со хеликоптери „МХ-53

морски змеј“ и четири минопребарувачки бродови. Мини-подморниците што уништуваат мини се долги околу 1,2 метри и тежат помалку од 45 килограми. Малите димензии на овие подморници овозможуваат да бидат распоредени со помош на хеликоптери и мали гумени чамци, додека истото може да се направи и со новораспоредените бродови минопребарувачи. Подморниците се контролираат со помош на фибер-оптички кабел, додека за цело време испраќаат слика во живо до операторот. Можат да се употребат против пловечки или подводни мини, кои во минатото Иран често ги употребуваше. Оперативни се до длабочина од 300 метри, додека постигнуваат брзина од шест чвора. Иако секоја од нив чини по 100.000 долари, тие во суштина извршуваат „самоубиствени мисии“. Имено, вграденото експлозивно полнење лесно може да ја уништи лоцираната мина, но притоа ја уништува и мини- подморницата. Оваа новопристигната опрема за американската воена морнарица претставува дел од поголемо концентрирање на американските поморски, воздухопловни и копнени сили во регионот насочени кон Иран. Американската морнарица во Персискиот Залив веќе има два носачи на авиони и флота од ловци „Ф-22“, додека во Кувајт се стационирани две бригади од американските копнени сили. Иако големите воени зајакнувања беа објавени од Пентагон, распоредувањето на мини-подморниците беше извршено во тајност, веројатно Иран да не биде алармиран прерано.

Невреме корнеше дрвја во Словенија Силно невреме пропратено со силен дожд, град и ветер завчера ја зафати Словенија. Силниот ветер корнел дрвја и електрични столбови додека огромното количество дожд што паднало за неколку часа ја поплави железничката станица, неколку улици и стотици домови. Поради градот и силниот ветер, оштетени се многу покриви од куќи и од возила. За неколку минути помали места обелеа по врнежите од град. Врнежи од дожд, проследени со силен ветер, како и град ги погодија Љубљана, Бовец, Горна Радгона и други места. Ангажирани се голем број противпожарни екипи за да се заштитат жителите и нивните имоти.

Сирискиот амбасадор во Ирак дезертира

Сирискиот амбасадор во Ирак, Наваф ал Фарес, го напушти режимот во Дамаск во знак на протест поради воените репресии на силите на претседателот Башар ал Асад врз цивилите и опозицијата. Во видеопорака тој порачува дека à се придружил на револуцијата и не ја открива својата локација. Тој е прв висок сириски дипломат што се откажа од режимот на Асад. Ал Фарес имал блиски врски со безбедносниот систем во Сирија. Неговиот потег следува по бегството на генералот Мунаф Тлас, кој беше близок пријател на Асад. Според западните аналитичари, дезертирањето на амбасадорот и бегството на неколку генерали и армиски офицери е доказ дека се ниша бродот на Асад. Во меѓувреме, западните земји поднесоа предлог-резолуција до ОН, според која сирискиот режим има десет дена да престане да користи тешко вооружување против бунтовниците, а во спротивно ќе се соочи со санкции.


за разонода 13.7.2012

ДНЕВНИКОТ НА БРИЏИТ ЏОНС сабота 23.47 Сител

МОДИЛЈАНИ четврток 01.45 Телма

ТВ - прилог Валкан танц ноќи во Хавана

игран филм

Улоги: Ромола Гарај, Диего Луна, Сила Вард Режија: Гај Ферланд

ТЕЛМА

недела

15.35

13.7.2012 - 20.7.2012


18

КРСТОЗБОР

SKANDINAVKA Д

“DEN# PRAT, TOJAGA

Е Н

DOKTOR (MN.)

DEPARTMAN VO GVAJANA

NA[ ISTAKNAT LINGVIST BLA@E

“ARAPSKA REPUBLIKA EGIPET#

Ä Ê

M

SLEP ZA CRVENA BOJA LEKOVITA BILKA

Ê

D

AMERIK. ARTISTKA ANET PEJA^KATA MI[EVA

Ê

B

SIMENS DR@AVNI DAVA^KI (LAT.)

MA[. IME (PAN^E) STARA MERKA ZA @ITO (MN.)

ESTREJA OVADIJA NAMERA, STREME@ (MN.)

POLITI^AROT KAUNDA MARKA AVTOMOB. VID MATERIJAL ZA POKRIVI SEVER

SPLETKA, ZAGOVOR

EKS KO[ARKARKATA VANGELOVSKA

VID @OLTA BOJA EPOHA

AMPER DODATOK (MN.)

PRISVOJUVAWE TU\I TERITORII LETUVALI[TE VO BiH

L

ARTISTKATA EKBERG VID PAPAGAL IZRTEN JA^MEN ZA PIVO

GRAD VO BOKA KOTORSKA

@ENSKO IME SRAMUVAWE

PEJA^KATA REXEPOVA LI^NA ZAMENKA

MESTO VO SREM KAJ [ID

JAK VID ANTILOPA PRODUKTI ZA GRICKAWE, GRISINI KOW

MESEC VO GODINATA ROBERT ALTMAN

TODOR NIKOLOVSKI

P

UNGARSKI PISATEL FERENC RA^KA OD VIOLINA

SKOPJE KRADEC

GRAD VO BEOTIJA GRAD VO EGEJSKA MAKEDON.

Ä

NAPAD, NAVALA

@ENSKO IME RADIUM

IZRABOTUVA^I NA NALANI

VOLT KOLAN, REMEN

AREST, ZATVOR

PILULA PREDISTORISKI LU\E

H

POVIK ZA MOLITVA OD MINARE

Ä

MODEL NA “FORD#

LIKOVNA UMETNI^KA MA[KI PEJA^KI GLAS AVTOMOBILIST MIKA

VLADIN SEKTOR

RADIUS

STAROINDISKI EP JUG

EDNAKOV ITALIJA

DATA (MN.)

IVO ANDRI]


19

КРСТОЗБОР

M 10

7

O

5

Z

A

7

I

K

7

9

5

9

10

9

8

7 10

5

7

6

7

6 8

11 10

6

10 5

8

8

6

5 7

7

6

8

5 5

5

6

7 6

7

7

6 6

8

5 bukvi: ASPIK, VIENA, EZERO, EKRAN, JEMEN, KVART, STROJ, ULICA 6 bukvi: ALPAKA, ARITON, ARMANI, ARMIJA, BRZINA, EREMIT, LISKUN, SPARTA, TABELA 7 bukvi: AKERMAN, ANTANTA, APATRID, EDRENIK, ESTRADA, MONIZAM, NIKENEN, POTREBA, REDENIK, SKIPTAR, TRAKIJA 8 bukvi: ANASONKA, ARABESKA, GOSTINKA, DRAGANKA, MISISIPI, RITORNEL 9 bukvi: ANAMARIJA, EVOKACIJA, MAELSTROM 10 bukvi: AVSTRALIJA, BRIGADIRKA, ETEROMANKA, MAKEDONIJA, NEVESTULKA 11 bukvi: NIKOL KIDMAN


20

КРСТОЗБОР

ITALIJANSKI 1

2

3

4

5

6

7

8

KRSTOZBOR

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 HORIZONTALNO: 1. Sve{tenstvo - Specijalisti za plasti~na hirurgija (1); 2. Hemiski znak za kislorod Amerikanski {ahist od rusko poteklo Gata - Otpornost spre ma bolesti - Prvak, {ampion (3); 3. Edna muzi~ka nota - Porane{na germanska lizga~ka na mraz - Biv{ germanski kancelar Vili (2); 4. Vid zimzeleno drvo - Neaktiven, neproduktiven Glaven grad na Angola (2); 5. Lu|e so ramni stapala Vospalenie na uvoto - Nenaostren (2); 6. Iskinati, izdrpani Hemiski znak za aktinium Bilka od koja se dobiva indigo boja - Avtoznak za Ni{ (4); 7. Toksi~no - Tesno re~no korito, kawon - Imeto na teniserkata Majoli (3); 8. Pe{tera, spila - Pana|ur -

Re{ava~ot sam gi pronao|a crnite poliwa. Brojot vo zagradata, na krajot od opisot, poka`uva kolku crni poliwa ima vo eden red. Rasporedot na crnite poliwa ne e simetri~en. La|a so tri reda vesla Kratenka za alt (3); 9. Italijanska artistka Xovana - Vid love~ki ku~iwa - Avionsko gorivo (2); 10. @itelka na Atina - Medicinsko cev~e za dovod na hrana ili te~nosti na bolen Starorimski filozof (2); 11. Del od mebel - Stranica vo kniga (lat.) - Jak (2); 12. Nadraznuva~ki sredstva Grad vo Japonija - Ostrov pokraj bregot na Mavritanija (2); 13. Flamanski slikar Piter Mom~e {to poslu`uva pri bogoslu`enie kaj katolicite - Kratenka za naselba (3).

VERTIKALNO:

1. Pisateli koi pi{uvaat komedii (1); 2. Kratenka za litar - Crta~i na ilustracii (1); 3. Eho, ekot - Fosil so oblik na yvezda (1); 4. Eden horoskopski znak Vid detsko vozilo (mn.) (1); 5. Glaven grad na Nikaragva Forma na `iten plod (2); 6. Stransko ma{ko ime Ostrov kaj Florida (2); 7. Sostojba na kavga - Avtomoto sojuz (skr.) (1); 8. Despoti, vladeteli so nasilie - [vedski fudbalski klub - Dve isti bukvi (2); 9. Avtoznak za [panija - Grad vo Nigerija - Sos od domati Hemiski znak za azot (3); 10. Imeto na {ansonierot

Rosi - Godi{nik, zbornik (mn.) (1); 11. Rasipani jajca - Gr~ki poet Fereos Konstantinos (1); 12. Mo}, sila (tur.) - Pisatel so osoben stil (1); 13. Arondisman vo Gvajana Avtoznak za Uro{evac [vajcarski kompozitor Emil (2); 14. Popularna pesna - Imeto na ira~kiot politi~ar Azis Grubo selsko platno (2); 15. Ivan To~ko (inicijali) Grad vo [panija - Kratenka za Obedineti nacii (2); 16. Vid enigmatski sostav (mn.) - Krivoverstvo Kratenka za tona (2); 17. Po~etok na denot (mn.) Vid `elezna ruda (2); 18. Kratenka za radium - Star Sloven - Vid mast za podma~kuvawe (2); 19. Zatvor - Japonski politi~ar Hajato (1); 20. Ispad, prestap (mn.) - Vid ju`no ovo{je (1).


21

КРСТОЗБОР

D O M I N O T A R A I L A T A ^ E R E P B L A @ A M O E M R A Z

K R S T O Z B O R

DOMINO PLO^KITE DADENI POKRAJ KRSTOZBOROT RASPOREDETE GI NA SOODVETNITE MESTA VO MRE@ATA ZA DA DOBIETE PRAVILEN KRSTOZBOR. KAKO POMO[ PRI RE[AVAWETO, DADENI VI SE NEKOLKU CRNI POLIWA I SE VPI[ANI NEKOLKU BUKVI.

A E T I R I Z A T I R A N T E R K A A T I S U L E T

E

A S T R O R A R O G I N S E R R D E N I T T K I A I J A

E

E D E N I E M I N O N A K A

E

^ A R K A L A N I V T [ T

N E S R M I N T A U N K O

N A U T I O T O M P R I T

A P A R A T I N R N A I Z

R O I N A L I N I M O T O

A V I A O B A R A R M I

A N I A A M I R E T E R

T O T A E D M S A K I E


22

ТВ сабота 14 јули

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 07.00 Религија и култура документарна програма 07.35 Без рецепт 08.05 Образовна програма 09.00 Вести 09.10 Само за вас 10.35 Бон тон - образовна програма 10.45 Биберчиња, бисерчиња - образовна програма 11.15 Во светот на

животните - образовна програма 11.30 Македонски народни приказни 12.00 Документарна програма 13.00 Вести 13.20 Стисни плеј - забавна програма 14.00 Патот до Лондон спортска програма 14.50 Еколоби - инфорамтивен магазин 15.10 Талкачи - документарна

програма 15.35 Ако е ... со Чом дебатна емисија 17.00 Дневник 1 17.40 Брокер - инфорамтивен магазин 18.00 Конечно викенд образовна програма 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.15 Фолковизија - забавна програма

21.15 Амадеус - игран филм 00.00 Дневник 3 00.00 Бостонските адвокати сериски филм 03.20 Стисни плеј - забавна програма 04.05 Талкачи - документарна програма 04.30 Конечно викенд 05.20 Религија и култура документарна програма 05.50 Само за вас

Најава на програмата 07.05 Макпланет 07.45 Девици благороднички серија 09.30 Игран филм 11.00 Документарна програма 12.00 Тоа сум јас 12.30 Градини

13.00 Засекогаш млади музичка емисија 13.35 Љубов попладне – игран филм 15.30 Вести 16.00 Шестиот ден 18.00 Чуда направени од човекот – документарна програма

18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – играна серија 20.00 Игран филм 21.40 Вести 22.10 Метео

22.15 Спорт 22.20 Незадолжително 23.00 Шејн – игран филм 01.15 Игран филм 02.50 Градини 03.30 Вести 04.05 Шестиот ден 06.30 Вести

06.45 Пустолов – играна серија 07.15 Пет и Стен – анимирана серија 07.30 Моите џебни миленичиња – цртана серија 08.10 Робин Худ – играна серија 09.00 Супер ѕвезда – топ листа

09.40 Ај ти замижи – емисија за деца 10.45 Снежана – игран филм 12.30 А. Ведел - украински документарец 13.00 Живот со стил – лајф стајл шоу 13.30 Тајното смеење на

жените – игран филм 15.15 Градот – документарна програма 16.00 Документарна програма 16.50 Виена - патеписна репортажа 17.30 Вести 18.00 Врвна брзина – забавна

програма 19.00 Вести 19.30 Танго - игран филм 22.00 Вести 22.40 Касапски кучиња – игран филм 00.30 Приказната на Лилијан – игран филм

08.30 Фабрика на знаење – едукативна емисија 09.00 Разделба – сериски филм 09.45 Разделба – сериски филм 11.55 Метео 5 – временска прогноза

12.30 Величествениот турска серија 13.15 Величествениот – турска серија 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Капали чаршија – турска

серија 16.15 Капали чаршија продолжува 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Зевзекманија 19.25 Oчајни домаќинки –

турска серија 21.00 Пиво фест 2012 – директен пренос 23.00 Вести 23.25 Пиво фест - продолжува 00.10 Добра идеја – документарна серија 00.45 Кум 2 - игран филм

07.00 Журнал - утринска програма 08.50 Вести 09.00 Топ шоп 09.20 Кај Ана - кулинарско шоу 10.20 Туркан - играна серија 12.15 Под сенката на врбите играна серија 14.30 Зет домазет - играна

серија 16.00 Вести 16.25 Временска прогноза 16.27 Зет домазет - играна серија 19.00 Дневник 19.38 Временска прогноза 19.40 Туркан - играна серија 20.00 Лото - извлекување

20.08 Туркан - играна серија 21.35 Елена од Троја - игран филм 23.20 Дневник 23.45 Временска прогноза 23.47 Дневникот на Бриџит Џонс - игран филм 01.35 Американска пита 2 игран филм

03.15 Од заседа - игран филм 04.50 Најталент - забавна емисија 05.40 Како беше текстот забавна емисија 06.05 Азиланти - забавна емисија 06.30 Програмата продолжува

07.00 Утеран - индиска новела 07.45 Утеран - индиска новела 08.30 Утеран - индиска новела 09.15 Утеран - индиска новела 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Миленичиња во мојот џеб 11.00 Под липите - турска серија 11.45 Под липите - турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер Германија 13.00 Под липите - турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Во Центар - eмисија со Васко Ефтов

16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.55 Перла Шов – забавна емисија 17.55 Запознајте не - емисија 18.25 Дали Знаете? со Дритеро Аме 19.00 Вести 19.45 Три реки – американска серија 20.45 Игран филм 22.30 Во светот на правдата 23.00 Вести на македонски јазик 23.20 Игран филм 01.15 Игран филм 02.45 Странски зет - турска серија 03.30 Странски зет - турска серија 04.15 Странски зет - турска серија 05.15 Странски зет - турска серија

Дневникот на Бриџит Џонс игран филм

Сител 23.47


ТВ недела 15 јули

23

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 07.10 Образовна програма 08.15 Биберчиња, бисерчиња - образовна програма 08.50 Бон тон - образовна програма 09.00 Вести 09.10 Само за вас 10.30 Нешто со Кате забавна програма

11.00 Иселенички џубокс 13.00 Вести 13.20 Аграр - информативен магазин 14.10 Документарна програма 15.00 Вујко Вања - театарска претстава 16.40 Талкачи - документарна програма 17.00 Дневник 1

17.30 Неделно попладне забавна програма 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.15 Од наш агол - дебатна емисија 21.20 Мост - игран филм 23.00 Дневник 3 23.30 Вујко Вања - театарска претстава

01.10 Неделно попладне забавна програма 02.35 Талкачи - документарна програма 02.55 Документарна програма 03.40 Аграр - информативен магазин 04.30 Само за вас 06.00 По глас и светлина музичка програма

07.05 Цртани филмови 07.45 Девици благороднички серија 10.10 Документарна програма 11.00 Храна и вино – емисија за гурмани 12.40 Секој е ВИП 13.30 Канцеларијата – играна серија

14.45 Макпланет 15.30 Вести 15.35 Валкан танц - ноќи во Хавана – игран филм 17.00 Незадолжително 17.35 Мојот пат 18.05 Луѓе и места – репортажа 18.30 Вести

19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра – играна серија 20.00 Натали Вуд – игран филм 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Последен танц – игран

филм 00.15 Игран филм 02.00 Валкан танц - ноќи во Хавана – игран филм 03.30 Вести 04.05 Луѓе и места - репортажа 04.15 Мојот пат 04.45 Игран филм 06.30 Вести

06.45 Пустолов – играна серија 07.30 Пет и Стен – анимирана серија 07.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија за деца 08.10 Робин Худ – играна серија 09.00 Супер ѕвезда – топ листа 10.00 Шлакни ја Французинка е -

игран филм 11.45 Авто стил – емисија за автомобилизам 12.15 Виена - патеписна репортажа 12.55 Вкусот на традицијата – кулинарско шоу 14.00 Зајди, зајди – музичка емисија

15.15 Бродвеј - документарна програма 16.30 Светски познати готвачи – кулинарско шоу 17.00 Крис Ејнџел – забавна програма 17.30 Вести 17.50 Најслаба алка – квиз 19.00 Вести

19.30 Евро Панорама – информативна програма 20.00 Градот на криминалот игран филм 22.00 Вести 22.40 Еден на еден – забавна програма 23.30 Момчињата од Бразил игран филм

05.30 Разделба – индиска серија 06.15 Разделба - продолжува 07.30 Опасна убавина турска серија 08.20 Опасна убавина – продолжува 10.55 Метео 5 – временска прогноза

11.00 Бразди – емисија за земјоделството 11.40 Зевзекманија 12.15 Јунска ноќ – турска серија 13.00 Јунска ноќ - продолжува 13.45 Величествениот – турска серија 14.30 Величествениот -

продолжува 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Крај – турска серија 16.25 Крај - продолжува 17.55 Метео 5 – временска прогноза

18.00 Вести 18.45 Oчајни домаќинки – турска серија 21.00 Пиво фест 2012 – директен пренос 23.00 Вести 23.25 Пиво фест – продолжува 00.15 Око за око - игран филм

06.30 Се за љубов - реално шоу 07.45 Брачен судија - реално шоу 09.00 Топ шоп 09.15 Брачен судија - реално шоу 10.30 Туркан - играна серија 12.15 Под сенката на врбите играна серија 14.30 Зет домазет - играна

серија 16.00 Вести 16.25 Временска прогноза 16.27 Зет домазет - играна серија 19.00 Дневник 19.30 Временска прогноза 19.32 Туркан - играна серија 21.15 Елена од Троја - игран

филм 23.00 Дневник 23.25 Временска прогноза 23.27 Дневникот на Бриџит Џонс - игран филм 01.20 Најталент - забавна емисија 02.10 Како беше текстот -

забавна емисија 03.00 Кој те шиша - забавна емисија 05.00 За своја душа - забавна емисија 05.50 Азиланти - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува

07.00 Пет плус – детска емисија 09.15 Бакуган цртан филм 09.35 Миленичиња во мојот џеб 10.00 Телешоп Бјорнер Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Странски зет - турска серија 11.30 Странски зет - турска серија 12.15 Странски зет - турска серија 13.00 Телешоп Бјорнер-Германија 13.15 Странски зет - турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер-Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај Шоп 14.40 Дали знаете? со Дритеро Аме 15.10 Милионер - квиз

16.00 Вести 16.30 200 – дебатна емисија 17.30 Бустед – скриена камера 18.00 Музикa 19.00 Вести 19.45 Перла Шов – забавна емисија 21.15 Игран филм 23.00 Вести на македонски јазик 23.15 Игран филм 01.00 200 – дебатна емисија 02.00 Перла Шов – забавна емисија 03.30 Лубов и казна - турска серија 04.30 Лубов и казна - турска серија 05.15 Лубов и казна - турска серија 06.00 Лубов и казна - турска серија

Валкан танц ноќи во Хавана игран филм

Телма 15.35


24

ТВ понеделник 16 јули

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Судијата и трете гледачи македонски народни приказни 11.00 Во светот на животните – волк - образовна програма 11.20 Младите знаат - образовна програма 11.45 Лексикомани – планетариум образовна програма

12.00 Патување со рабробил играна програма 12.30 Симпсонови-анимирана серија 13.00 Вести 13.25 Научен спектар - образовна програма 14.00 Од наш агол-дебатна емисија 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.30 Неразјаснети истории документарна програма 16.10 Бостонските адвокати-серија

17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз-забавна програма 18.00 Судијата и трете гледачи – македонски народни приказни 18.30 Риба - сериски филм 19.00 Симпсонови-анимирана серија 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Митските плажи на 60-тите документарна програма 22.00 Бостонските адвокати-серија

22.50 Дневник 3 23.20 Тротоар њуз-забавна програма 23.40 Стапица - тв драма 01.10 Бостонските адвокати-серија 01.55 Риба - сериски филм 02.15 Без рецепт 02.30 За Македонија документарна програма 03.15 Митските плажи на 60-тите документарна програма 04.05 Иселенички џубокс - музичка програма

07.05 Културна хроника 07.15 Шестиот ден 09.15 Луѓе и места - репортажа 09.30 Тоа сум јас 10.00 Генералот умре в зори – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм

13.45 Девици благороднички – играна серија 1435 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.45 Канцеларијата – серија 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Монк – сериски филм 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Метео

19.05 Спорт 19.10 Девици благороднички серија 20.00 Аларм за Кобра 11 – серија 21.00 Филмополис - филмски магазин 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија

23.30 Културна хроника 23.40 Генералот умре в зори – игран филм 01.20 Сексот и градот – серија 01.50 Слободна зона-игран филм 03.30 Вести 04.05 Филмополис 04.15 Храна и вино – емисија за гурмани 04.45 Игран филм 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен-анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи-емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Евромакс-забавна програма 14.25 Живот со стил – забавна програма 15.00 Вести

15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата – играна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Забавна програма 20.30 Авто стил – емисија за автомобилизам 21.00 Котон клуб-забавна програма 22.00 Вести 22.55 Убедување - игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.05 Очајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.15 Доктори – турска серија 14.15 Капали чаршија-турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска серија 16.00 Крај – турска серија

16.55 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот – турска серија 19.45 Капали чаршија-турска серија 21.00 Крај-турска серија премиера

22.00 Опасна убавина – турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Х/О-информативна програма 01.30 Екстра Ексклузив – забавен магазин 01.45 48 часа - игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Брачен судија - реално шоу 23.30 Дневник

23.55 Временска прогноза 23.57 Херои - играна серија 00.45 Просечен маж - серија 01.30 Бекстејџ - естраден магазин 01.40 Се или нешто - забавна емисија 02.30 Балкан бенд - забавна емисија 03.00 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Љубов и казна-турска серија 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер -Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Бакуган - цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Странски зет - турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер -Германија 13.00 200 – дебатна емисија 14.00 Телешоп Бјорнер -Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато -забавна емисија 19.00 Вести 19.45 - турска серија 20.45 Милионер – квиз 21.45 Љубов и казна-турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Пицикато -забавна емисија 23.50 Љубов и казна-турска серија 00.45 Странски зет - турска серија 01.30 Опасна љубов - шпанска новела 02.15 Игран филм 03.45 Музика 04.00 Милионер – квиз

48 часа

игран филм

Канал 5 01.45


25

ТВ вторник 17 јули

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Добро утро, Македонијо контактна програма 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Свети Илија и наречниците – македонски народни приказни 11.00 Лексикомани – библиотека образовна програма 11.00 Ѕвон – микс - образовна програма 12.00 Патување со рабробил -

играна програма 12.30 Симпсонови - анимирана серија 13.00 Вести 13.20 Аграр-информативен магазин 14.00 Фолковизија-музичка програма 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.30 Митските плажи на 60-тите документарна програма 16.10 Бостонските адвокати-серија 17.00 Дневник 1

17.40 Тротоар њуз-забавна програма 18.00 Документарна програма 18.30 Риба - сериски филм 19.00 Симпсонови - анимирана серија 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Митските плажи на 60-тите документарна програма 22.00 Бостонските адвокати-серија 22.50 Дневник 3

23.20 Тротоар њуз-забавна програма 23.40 Крчма на патот за Европа Тв драма 01.15 Бостонските адвокати-серија 01.00 Риба - сериски филм 02.20 Митските плажи на 60-тите документарна програма 03.00 За Македонија документарна програма 03.40 Документарна програма 04.10 Крчма на патот за Европа тв драма

07.05 Културна хроника 07.15 ТВ серија 08.05 Документрана програма 08.30 Градини 09.00 Мојот пат 09.30 Филмополис - филмски магазин 10.00 Девери- игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма

13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички – играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Дигитална зона - емисија за нови технологии 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Доктор Хаус – серија 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани

18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Документарна програма 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија

23.30 Културна хроника 23.40 Арн - витезот темплар – игран филм 01.50 Сексот и градот – серија 02.15 Девери – игран филм 03.30 Вести 04.05 Дигитална зона - емисија за нови технологии 04.15 Храна и вино – емисија за гурмани 04.45 Игран филм 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен-анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи-емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Евро Панорама – информативна програма 14.30 Забавна програма 15.00 Вести

15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата – играна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Градот – документарна програма 20.45 Вкусот на традицијата – емисија за кулинарство 22.00 Вести 22.55 Л.А. Без мапа – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.05 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија

12.00 21 – интерактивен квиз 12.30 На турско кафе со најдобрите 13.15 Опасна убавина – турска серија 14.00 Капали чаршија-турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот-турска серија

16.00 Крај – турска серија 16.55 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот-турска серија 19.45 Капали чаршија-турска серија

21.00 Крај – турска серија 22.00 Опасна убавина-турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Непобедливо срце-игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Брачен судија - реално шоу 23.30 Дневник

23.55 Временска прогноза 23.57 Херои - играна серија 00.45 Просечен маж - серија 01.30 Бекстејџ - естраден магазин 01.40 Се или нешто - забавна емисија 02.30 Балкан бенд - забавна емисија 03.00 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов-шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер-Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Миленичиња во мојот џеб 11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Љубов и казна-турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер-Германија 13.00 Странски зет - турска серија 13.45 Запознајте не - емисија 14.15 Телешоп Бјорнер-Германија 14.30 Топ шоп 14.45 Скај шоп 14.55 Пет плус - детска емисија 15.40 Миленичиња во мојот џеб 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато - забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна-турска серија 21.45 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Во Центар - eмисијасо Васко Ефтов 00.35 Ин моушн 00.50 Пицикато - забавна емисија 01.15 Љубов и казна-турска серија 02.00 Странски зет - турска серија 02.45 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна љубов-шпанска новела

Симпсонови

анимирана серија МТВ 1 12.30


26

ТВ среда 18 јули 12.00 Патување со рабробил играна програма 12.30 Симпсонови-анимирана серија 13.00 Вести 13.20 Светот на тишината образовна програма 13.50 Конечно викенд –микс образовна програма 14.30 Анплагд - музичка програма 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.30 Митските плажи на 60-тите -

документарна програма 16.10 Бостонските адвокати -серија 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз-забавна програма 18.00 Да бидеме начисто информативен магазин 18.30 Риба - сериски филм 19.00 Симпсонови-анимирана серија 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија - документарна програма 21.00 Без пардон - инфорамтивен

магазин 22.00 Бостонските адвокати -серија 22.50 Дневник 3 23.20 Тротоар њуз - забавна програма 23.40 Пусто турско - драма 01.00 Бостонските адвокати -серија 02.45 Анплагд - музичка програма 03.30 Риба - сериски филм 03.50 Симпсонови-анимирана серија 04.10 Без пардон - инфорамтивен магазин

07.15 ТВ серија 08.05 Документарна програма 09.00 Дигитална зона - емисија за нови технологии 09.30 Ловечко око 10.00 Том Соер – играна филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички –

играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – серија 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Доктор Хаус – серија 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт

19.10 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Засекогаш млади музичка емисија 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Закон и ред – сериски филм 23.30 Културна хроника 23.40 Благодарам д-р. Реј – игран

филм 01.20 Сексот и градот - серија 01.50 Засекогаш млади - музичка емисија 02.20 Том Соер – игран филм 03.35 Вести 04.10 Културна хроника 04.20 Ловечко око 04.50 Храна и вино – емисија за гурмани 05.20 ТВ серија 06.30 Вести

АЛФА ТВ

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата –

рецепт на денот 12.30 Пет и Стен-анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи-емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Зајди, зајди-музичка емисија 15.00 Вести

15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице-забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата – играна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Врвна брзина – забавна програма 21.05 Еден на еден-забавна програма 22.00 Вести 22.55 Бригам Сити – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.05 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.25 Капали чаршија-турска серија 14.15 Добра идеја – иновации 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.20 Величествениот-турска серија 16.00 Крај – турска серија 16.55 Јунска ноќ – турска серија

17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот-турска серија 19.45 Капали чаршија-турска серија 21.00 Крај – турска серија 22.00 Опасна убавина – турска серија

22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Крстопат - игран филм 02.00 Автомагазин – емисија за автомобили 02.45 Разделба – индиска серија

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите-серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија 17.00 Огнови на љубовта - серија

18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите-серија 20.00 Лото - извлекување 20.08 Под сенката на врбите-серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Вајпаут - реално шоу 23.10 Дневник

23.35 Временска прогноза 23.37 Херои - играна серија 00.30 Просечен маж-играна серија 01.15 Бекстејџ - естраден магазин 01.30 Се или нешто - забавна емисија 02.20 Балкан бенд - забавна емисија 02.50 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер - Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Бакуган - цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Љубов и казна -турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер - Германија 13.00 Странски зет - турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер - Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Бакуган - цртан филм

16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато - забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна-турска серија 21.45 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Пицикато – забавна емисија 01.00 Љубов и казна-турска серија 01.50 Странски зет - турска серија 02.40 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

ТЕЛМА

06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.20 Чесниот кадија и сиромавиот македонски народни приказни 10.50 Лексикомани - образовна програма 11.00 Бисерчиња биберчиња образовна програма 11.30 Мали, а опасни - образовна програма

КАНАЛ 5

ТВ

Алфа ТВ 22.55

Бригам Сити игран филм


ТВ четврток 19 јули

27

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Жената, ѓаволот и Господ – македонски народни приказни 11.00 Лексикомани – болница образовна програма 11.10 Ѕвон – микс - образовна програма 12.00 Патување со рабробил играна програма

12.30 Симпсонови - анимирана серија 13.00 Вести 13.15 Најубавите бајки на светот цртан филм 14.05 Без пардон - инфорамтивен магазин 15.00 Вести 15.15 Без рецепт 15.30 Документарна програма 16.10 Бостонските адвокати-серија 17.00 Дневник 1

17.35 Тротоар њуз - забавна програма 18.00 Слободно прашувајте инфорамтивен магазин 18.30 Риба - сериски филм 19.00 Симпсонови-анимирана серија 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија 21.00 Ако е...со Чом-дебатна емисија 22.15 Бостонските адвокати-серија 23.00 Дневник 3 23.30 Тротоар њуз - забавна

програма 23.50 Кројач за дами - театарска претстава 01.25 Бостонските адвокати-серија 02.10 Класична музика - класична музика 04.20 Риба - сериски филм 04.45 Без рецепт 05.00 За Македонија документарна програма 05.45 Слободно прашувајте инфорамтивен магазин

07.05 Културна хроника 07.15 ТВ серија 08.05 Ловечко око 08.35 Документарна програма 10.00 Модилјани – игран филм 11:45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм

13.45 Девици благороднички-серија 14.35бАларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Пазар и пари 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Закон и ред – сериски филм 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести

19.00 Метео 19.05 Спорт 19.15 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички-серија 20.45 Секој е ВИП 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Закон и ред – сериски филм

23.35 Сексот и градот – серија 01.15 Патување до крајот на ноќта – игран филм 01.45 Модилјани – игран филм 03.30 Вести 04.05 Пазар и пари 04.35 Секој е ВИП 05.20 Храна и вино – емисија за гурмани 05.45 ТВ серија

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата –

рецепт на денот 12.30 Пет и Стен - анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи – емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Еден на еден – забавна програма

15.00 Вести 15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Стоковна куќа – забавно

документарна серија 18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Маркет 168 – емисија за економија 21.00 Бродвеј - документарна програма 22.00 Вести 22.55 Внукот - игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.00 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.15 Доктори – турска серија 14.05 Капали чаршија-турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска серија 16.00 Крај – турска серија

17.00 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот – турска серија 19.45 Капали чаршија-турска серија 21.00 Крај – турска серија

22.00 Опасна убавина – турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Бегство од Л.А.-игран филм 02.00 Разделба – индиска серија

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Вајпаут - реално шоу 23.10 Дневник

23.35 Временска прогноза 23.37 Херои - играна серија 00.30 Фаличен пансион - серија 01.00 Бекстејџ - естраден магазин 01.15 Се или нешто - забавна емисија 02.05 Балкан бенд - забавна емисија 02.35 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна лубов-шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер - Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Миленичиња во мојот џеб 11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Љубов и казна-турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер - Германија 13.00 Странски зет турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер - Германија 1415 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.40 Миленичиња во мојот џеб 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна лубов - шпанска новела 18.25 Пицикато - забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна-турска серија 21.45 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Ин моушн 00.00 Пицикато - забавна емисија 00.15 Љубов и казна-турска серија 01.00 Странски зет - турска серија 01.50 Под липите - турска серија 03.30 Игран Филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела

Модилјани игран филм Телма 01.45


28

ТВ петок 20 јули

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Трговецот и слугата – македонски народни приказни 10.55 Лексикомани – кошарка образовна програма 11.00 Калинка 2012-детски фестивал 12.10 Патување со рабробил играна програма 12.30 Симпсонови - анимирана серија

13.00 Вести 13.20 Патот до Лондон - спортска програма 14.20 Нешто со Кате - забавна програма 15.00 Вести 15.15 Без рецепт 15.30 Митските плажи на 60-тите документарна програма 16.10 Бостонските адвокати-серија 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз - забавна програма

18.00 Скопска програма инфорамтивен магазин 18.30 Риба - сериски филм 19.00 Симпсонови-анимирана серија 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Стисни плеј-забавна програма 22.00 Бостонските адвокати-серија 22.50 Дневник 3 23.20 Тротоар њуз - забавна програма 23.50 Време за плачење - драма

01.30 Бостонските адвокати-серија 02.15 Стисни плеј-забавна програма 03.00 Без рецепт 03.15 Скопска програма инфорамтивен магазин 03.45 За Македонија документарна програма 04.35 Митските плажи на 60-тите документарна програма 05.40 Патот до Лондон - спортска програма 06.30 Нешто со Кате - забавна програма

07.15 ТВ серија 08.05 Документарна програма 08.50 Пазар и пари 09.20 Секој е ВИП 10.05 Не тропај на мојата врата – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм

13.45 Девици благороднички-серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – серија 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Закон и ред – сериски филм 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео

19.05 Спорт 19.20 Аларм за Кобра 11 – серија 20.10 Девици благороднички-серија 21.00 Тоа сум јас 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Монк – сериски филм 23.30 Културна хроника 23.40 Поинаква верност - игран

филм 01.30 Сексот и градот – серија 01.55 Не тропај на мојата врата – игран филм 03.30 Вести 04.05 Културна хроника 04.15 Тоа сум јас 04.45 Храна и вино – емисија за гурмани 05.15 ТВ Серија 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата –

рецепт на денот 12.30 Пет и Стен-анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи-емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Вкусот на традицијата 15.00 Вести

15.15 Стоковна куќа – забавно документарна серија 15.45 Во прво лице - емисија 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Стоковна куќа – забавно документарна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Евромакс-забавна програма 20.40 Зајди, зајди – музичка емисија 22.00 Вести 22.55 Љубовта е кучка-игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.00 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.15 Доктори – турска серија 14.05 Капали чаршија-турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска серија 16.00 Крај – турска серија

16.55 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот – турска серија 19.45 Капали чаршија-турска серија 21.00 Крај – турска серија

22.00 Опасна убавина – турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Денови на грмотевицата игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Се за љубов - реално шоу 23.30 Дневник

23.55 Временска прогноза 23.57 Херои - играна серија 00.45 Фаличен пансион - серија 01.15 Бекстејџ - естраден магазин 01.30 Се или нешто - забавна емисија 02.20 Балкан бенд - забавна емисија 02.50 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна лубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер - Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Бакуган цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Лубов и казна турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер- Германија 13.00 Странски зет турска серија 13.35 Под липите - турска серија 14.15 Телешоп Бјорнер - Германија 14.30 Топ шоп 14.45 Скај шоп 14.55 Пет плус - детска емисија 15.40 Бакуган - цртан филм

16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна лубов - шпанска новела 18.25 Пицикато - забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна - турска серија 21.50 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.40 Пицикато - забавна емисија 00.00 Љубов и казна-турска серија 00.50 Странски зет - турска серија 01.30 Игран филм 02.15 Под липите - турска серија 03.45 Опасна љубов - шпанска новела

Странски зет турска серија

Алсат-М 19.45


29

КРСТОЗБОР

7

1

4

6

1

9 8

2

4 6

7

3

4

2

9

4

7

3 6

1 9

5 4

9 6

1

5

2

8

5 3

1

1

6

9

9

6

1

8

9 5

4

2 2

5

7

8 8

7

9

3

3

6 9 8

5

6

5

9

3 8

2

1

4

7 8

1

9

6

6 3

2 5

2

7

8

5

7

6

8

6

4

7

2

5 8 9

1 8

5

3 4

2 2

8

1

7

3 6

5

6

2 2

4

1

1

8

3

8

6 1

6

4

5

7

1

6

4

7 6

4

2

2

1

9 9

7 9

3

4

1

5

8

8

8 7

7

4

2

6

9

7

2

3

2

1 9

4

2

5

7

4

9 2

6

7

2

1

7

5

3

2

3

4

5

9

4

3

7 8

3

8

6 5

3

9

4

9

3 3

6

1

3

2

8

5

3 1

2 3

9


30

КРСТОЗБОР

LUKAVOST, ITRO[TINA

“DEN#

PROBLESOK (MN.)

U^EWE, NAUKA, ZNAEWE

VRZOP O@NEANO KLASJE ELIZABET TEJLOR

Ê

É

S

M

@ITELKA NA MAKEDONIJA A[OV, LOPATA

GUBEWE @IVOT, SMRT

PORANE[EN HRVATSKI VESNIK

PREVOZNO SREDSTVO GRAD VO LUIZIJANA (SAD)

DEL OD SINXIR

Ê

V

NEO^EKUVAN NASTAN VID OBLAK

Ä

S Æ

DEL OD PODMORNICA POSEBNI, ZNA^AJNI

F

GOSPO\A (GERM.) ILIJA NAGALENO

“DIREKTOR# TOMAS ZENDEL EBERHART

VID PAPAGAL AZOT

PISATELOT TARAPUZA CVETEN PRAV

NIKEL

LITAR VID PLETENA TKAENINA DIV TRENDAFIL @OLTENIKAVO-BELA BOJA

GRAD VO POLSKA NEISPLATEN DOLG

AVSTRIJA

BIV[ JU FUDBALER STJEPAN LI^NA ZAMENKA

RE@ISEROT POPOV

PISATELOT PANOV

FILMSKO PLATNO TANTAL

Ä

AVSTRISKI AVTOMOBILIST JOHEN LINDA EVANS

KOW KONAK, MEANA

S BORALI[TE TEGOBA, MA^NOTIJA

MA[KO IME (ALEKSANDAR) AMPER

Ä

POZNATA OHRIDSKA FABRIKA

M

NEUTRON

OSUM NASO^NIK

B

D

E

P

I

S

O

L

E

V

E

Poimite od popisot na levata strana se nao|aat vo site osum nasoki vo likot na osumnaso~nikot. Na krajot }e vi ostanat 7 slobodni bukvi koi ~itani po red go davaat imeto na glaven grad na edna evropska dr`ava

K

A

L

O

R

I

J

A

T

A

R

O

D

O O

L

U

A

K

A

V

K

R

I

P

R

P

J

K

A

G

A

A

I

N

A

I

I

O

R

R

N

K

R

T

O

T

L

A

S

E

O

E

U

A

A

E

A

T

A

D

T

L

R

M

K

R

L

R

L

N

I

K

A

K

O

A

A

O

A

E

R

A

A

A

K

D

L

P

T

T

A

N

A

R

T

S

L

A

A

D

B

E

R

T

A

G

R

A

O

-

AVAKUM AKTERKA ALALIJA ANART AORIST APARAT ARGAT BARITON BERTA VELOSIPED GRANT IJATAR JUPITER KALORIJA KARAKALA KAROLA

-

KVAKA KOKTA KORITAR LEONIDA LEOPOLD LOPATA MERKUR MODLA NIKAKO PORTA SALATA SALTO STAKLO STRANA TENDER TEREN


31

КРСТОЗБОР

3

1

7 4

4

7

2

8

9 4

2

5

2

1

3

3

9

2

8

5

2

7

3 2

9

3

*********

3

5

Do{la nekoja baba vo apteka i veli: - Dajte mi deset antibebi piluli. - Babo, a znaete li za {to slu`at tie? - Znam, protiv glavobolka. - Ama ne babo, tie se za kontracepcija. - Ma znam, ne sum glupava. Tuku, im gi davam jas tie piluli na vnukite, pa potoa ne me boli glavata.

9

4 1

6

4

1

5

2

1

6

1

3

AFORIZMI

8

Vo bratoubistvena vojna ni sestrite ne se nevini.

5 8

5

8 5

8

7

1

3

5

6

9

2

Posle ven~avkata mlad protestanski sve{tenik vleguva vo spalnata soba i ja gleda nevestata kako le`i gola na krevetot. - Ama, mila - rekol pastorot - mislev deka }e me do~eka{ na kolena. - Dobro, mili~ok, ako taka saka{ pove}e.

8

1

Zapira soobra}aec nekoja rusokosa i i’ veli: - Moram da vi naplatam iljada denari poradi neispravni farovi. Ruskosata mu pru`a iljadarka i radosno veli: - Super, vo servisot sakaa da mi zemat ~etiri iljadi. *********

2

7

5

9

1 3

1

6

8

5

9 5

2 5

3

6

9

HUMOR

8 8

8

4

3

6 1

6

*********

9

4

1

7

3

*********

5 1 4

4

8

6

7 6

Posle vojnata sekoga{ doa|a mir. Za zaginatite.

5 1

Ni brcaat prsti vo o~i, a nie morame da ka`uvame deka se toa solzi radosnici. ********* Kaj nas te~e med i mleko. A snimeni se i drugi reklami.


32

1

КРСТОЗБОР

1

4

4

3

7

7

2

8

5

1

3

6 7

2

1

4

8

5 3

4

9

6

1

7 8

9

1

4

8

2

7

3

9

9

4

6

6

1

3

6

5

6

2

8

4

8

1

5

2

3

9

4 7

3

5

1

8 9

1 6 1

5

2

7

4

8

1 1

9 3

8

6 7

8

1

4 9 2 2

3 9

6

3

6

2

5

5

1 9

2 7

7 7

1

4

8

8 1

8

7

RE[ENIJA STRANA 2) - SKANDINAVKA: SLIKARKA, TENOR, AP, HAKINEN, S, PANE, EO, IKAMET, RISTANA, NALANARI, KENET, INTRIGA, [INDRA, STOJNA, SK, DEAK, TANAGRA, OKER, A, LERIN, IREDENTA, RISAN, ARA, CANA, SOT, ESMA, SILEN, TN, JULI, GRICKI, V, RAMAJANA, IST, POJAS, DATUMI, IA

9

7

2

2

STRANA 3) - MOZAIK: HORIZONTALNO: MAELSTROM, NEVES-TULKA, REDENIK, GOSTINKA, EZERO, BRZINA, ANTANTA, NIKOL KIDMAN, MISISIPI, ARABESKA, VIENA, ASPIK, APATRID, EKRAN, RITORNEL, POTREBA, TRAKIJA, ARMIJA, ARMANI, AKERMAN, ARITON, ANASONKA; VERTIKALNO: MAKEDONIJA, ESTRADA, EDRENIK, SPARTA, KVART, STROJ, LISKUN, JEMEN, BRIGADIRKA, MONIZAM, AVSTRALIJA, NIKENEN, ETEROMANKA, EVOKACIJA, ALPAKA, TABELA, ULICA, SKIPTAR, EREMIT, ANAMARIJA, DRAGANKA STRANA 4) - ITALIJANSKI KRSTOZBOR: KLER, ESTETSKI HIRURZI, O, KAMSKI, IMUNITET, AS, MI, KATARINA VIT, BRANT, ELA, NERABOTEN, LUANDA, DUSTABANI, OTITIS, TAP, ISTRGANI, AC, ANIL, NI, OTROVNO, KLISURA, IVA, GROTA, SAEM, TRIREMA, A, RALI, PTI^ARI, KEROZIN, ATINKA, KANILA, SENEKA, FOTELJA, PAGINA, SILEN, IRITANSI, SASEBO, TIDA, IKIS, MINISTRANT, NAS

STRANA 5) - DOMINO: ASTRONAUTI^ARKA, RAROG, OTOMANI, L, INSERT, PRI[T, VT, TOT, ARO, INAETI, MS, EDALINI, RIZA, E, AKIMOTO, TIRAN, TARA, AVI, ARDENI, ILATA, OBARKI, TT, ^EREPI, ARMIJA, A, APARATERKA, ANI, R, TINIS, ATA, AMI, IZ, NALET, UREETR, BLA@, NESREDENI, MOE, AMINTA, EMIN, MRAZ, UNKO, ONAKA STRANA 13) - SUDOKU: 1) 583 647 192, 246 139 758, 917 852 346; 421 986 537, 875 314 269, 369 725 814; 658 291 473, 734 568 921, 192 473 685; 2) 249 738 615, 567 124 893, 138 956 742; 413 862 957, 975 413 268, 682 597 134; 396 275 481, 821 349 576, 754 681 329; 3) 875 362 941, 936 145 872, 214 798 635; 397 624 518, 162 587 493, 458 931 726; 629 453 187, 743 816 259, 581 279 364; 4) 962 158 734, 358 749 126, 417 623 985; 693 215 478, 125 487 693, 874 936 512; 286 591 347, 549 372 861, 731 864 259; 5) 937 451 682, 426 738 519, 185 926 374; 879 612 453, 364 589 721, 251 374 968; 613 845 297, 792 163 845, 548 297 136; 6) 916 372 485, 328 654 197, 745 189 263; 164 527 938, 293 846 751, 857 931 642; 632 798 514, 571 463 829, 489 215 376 STRANA 14) - SKANDINAVKA: IZNENADUVAWE, STRATOKUMULUS, FRAU, PERISKOP, ICKO, DIR, ARA, NI, STOJAN, L, A, POZNAW, TEA, BOBEK, EKRAN, STOLE, AT, RINT, ARENA, ALEKSO, MA^NINA, EMO, N OSUMNASO^NIK: BELGRAD STRANA15) - SUDOKU: 1) 583 971 642, 619 425 783, 427 863 591; 264 758 319, 975 314 826, 138 692 457; 846 239 175, 791 546 238, 352 187 964; 2) 967 458 213, 845 312 769, 213 967 584; 194 786 352, 376 529 841, 528 143 976; 452 891 637, 789 634 125, 631 275 498; 3) 497 683 251, 231 945 687, 685 127 943; 349 856 172, 168 279 534, 752 314 896; 516 738 429, 823 491 765, 974 562 318 STRANA 16) - SUDOKU: 1) 159 648 372, 436 729 815, 278 351 946; 597 182 463, 362 574 198, 841 963 527; 723 495 681, 614 837 259, 985 216 734; 2) 864 753 921, 713 942 685, 259 861 743; 127 436 859, 536 298 174, 498 175 362; 942 387 516, 385 614 297, 617 529 438; 3) 427 319 658, 189 562 473, 563 784 129; 345 621 987, 912 875 346, 678 943 215; 834 297 561, 751 436 892, 296 158 734

PODGOTVUVA

S A G I T TA R I U S


КУЛТУРА

Петок, 13 јули 2012 година

33

ПОЛЕМИКА

Вредноста на уметноста

Поранешниот директор на Националната галерија на Македонија, Златко Теодосиевски, со реакција на изјавите на Елиза Шулевска, директорка на МСУ и на професорот Владимир Величковски за „Ден“ во текстот „Процената на артефактите се прави како од ракав“

Н

ие, своеволно, можеме да тврдиме сè, па дури и дека црното е бело и обратно. Така, можеме да тврдиме, односно да тврдат, дека „во Македонија никој не знае колкава е вредно ста на уметничкото богат ство што го чуваме во државните музеи и галерии“. А сепак, тоа не е така, или не е баш така! Прво, кај нас никој не се зафатил сериозно со такви сеопфатни процени. Можеби и нема ло потреба од тоа. Но, да се тврди дека ние не знаеме ништо, дека немаме проценители, дека немаме пазар... е далеку од ре ално ста. Можеби луѓето што сте ги прашале навистина тоа не го знаат. И тоа не е за чудење. Впрочем, госпоѓата Шулевска, иако веќе пет години директорка на Музејот на современата уметност, ниту е стручна ниту, пак, е компетентна за такви

оценки. По ставена на тоа ме сто според којзнае какви критериуми, таа е последната што може да говори на теми од уметно ста. Профе сорот Величковски, пак, иако навидум компетентен, последниве години како да е паднат од Марс. Во Македонија нема ло уметнички пазар? Жити мајка! А што се тие многубројни галерии низ Скопје, што се купува таму? Пиперки и патлиџани? Ако тој не знае да процени слика од Личено ски, тоа е негов проблем. Но, никако не е национален! Во Македонија секако по стои уметнички пазар, таков каков што ни прилега. И тој функционира зашто луѓе купуваат и продаваат уметнички дела. И по стојат и овластени проценители. Ако тоа наведените лично сти не го знаеле, тоа пак е нивни проблем. Во земјава по стојат овластени (сертифицирани) судски проценители. Еве, јас сум еден од нив. А познавам уште неколкумина. Друго прашање е колку тие се користат, односно консултираат за одредени прашања. Многубројни се примерите кога државата имала сериозен проблем со уметно ста (се сеќавате на проблемот со слика од Мартино ски запленета од царината пред неколку години!) и не знаела, не умеела да го реши. Ако, пак, во нашите музејски институции кусто сите, или барем еден од нив, навистина не знаат да ја проценат вредно ста на уметничките дела што ги имаат во по ставките или во депоата, тогаш слободно можат да си одат дома. Засекогаш. И на нивно ме сто да се вработат сериозни профе сионалци што си ја знаат работата. И понатаму, што има лошо во методот

на компарација со вредно стите на делата во со седството или во светот? А како поинаку би се филтрирале процените? Како на Битпазар, од око? Оттука, проблемот само се чини голем, а во суштина е измислен од луѓе што не си ја знаат работата, па мислат дека никој ништо не знае. Не велам дека сме подготвени за „Сотби“ или „Кристи“, не мислам дека можеме да процениме вазна Минг од не знам кој век, ама сепак знаеме да валоризираме еден Мартиноски, Личеноски, Мазев, Белогаски и др. Или барем некој од нас знае! Златко ТЕОДОСИЕВСКИ историчар на уметност и ликовен критичар

Два тома „Македонски народни песни од Мариово“ Два тома „Македонски народни песни од Мариово“, подготвени од Драган Ристе ски, објави издавачот „Камелеон“ од Скопје. Во ова издание се објавени 571 песна, сите испеани од една личност - Кита Крсте ска Ристе ска. Песните се предадени изворно, на мариовски дијалект, така како што се испеани, нагласува редакторот во предговорот. Ова обемно издание содржи митолошки песни, обредни (велигденски, додолски, водичарски, свадбени песни, песни што се пееле на слави), трудови песни (што се пееле на жетва, на попретки и при други дејно сти), семејни, хумористични песни, голем број љубовни песни, борбени песни (јуначки, комитски) итн. Кон песните се дадени податоци за тоа кога се пееле, на кој начин биле исполнувани... Ова издание го покажува талентот на еден интерпретатор, но и фолклорното богатство на мариовскиот крај. Драган Ристе ски е познат собирач и истражувач на македонскиот фолклор од мариовскиот крај и автор на поголем број книги.


34

КУЛТУРА

Петок, 13 јули 2012 година

ДР ЖА ВА ТА БА РА ОД ГРА ЃА НИ ТЕ ДА ДО НИ РА АТ ПРЕД МЕ ТИ

OД ГРУЕВСКИ, СО ЉУБОВ Изложба на Јасна Димитровска и на Драгана Заревска Вечерва во Отворено графичко студио при Музејот на Град Скопје, со почеток во 21 часот, младите авторки Јасна Димитровска и Драгана Заревска ќе се претстават со „Ретроспективна изложба“, која ќе трае дo крајот на месецот. „Ретроспективна изложба“ е пародија и карневализација на наводно предетерминираните успеси на еден уметник. Во рамките на изложбата е прикажано создавање имагинарни семејни приказни за претци-уметници кои му помагаат на фрустрираниот уметник без семејно уметничко педигре да стекне легитимитет и уметнички имунитет преку користење на т.н. „вештачко колено“, т.е. преку креирање и измислување на сопствената историја. „Вештачко колено“ е одговор на општеството кое го спречува поединецот слободно, без последици да премине од една во друга професионална семејна традиција - вели Бојана Јанева Шемова, куратор на изложбата. Со други зборови, овој проект е една физичка изведба на изразот „Работи за своето име за тоа подоцна да работи за тебе“.

Изјава на денот

„Не е секоја куќа дом, а не е ни секоја идеја дома автентична. Велат дека домот е таму каде што е срцето, но што ако не знаеме точно каде е срцето“. Горан Стефановски

З

а секој вратен предмет што бил дел од историјата на старо-новиот те атар, добронамерните граѓани на Македонија ќе добијат благодарница потпишана лично од премиерот Никола Груевски. Вака отприлика гласи повикот на Владата и на Министерството за култура објавен на неколку национални телевизии, преку кој упатуваат апел до сите граѓани што имаат предмети: плакати, маски, репертоарни листи од стариот театар, да ги донираат во новоизградениот објект, а за возврат, наме сто финансиско обештетување, ќе добијат благодарница потпишана од премиерот Никола Груевски. - Идејата е во рамките на внатрешно ста на музејот, да се направи музејска минипо ставка во која ќе има неколку витрини, во кои ќе бидат изложени најразлични

предмети од периодот на функционирањето на стариот те атар до земјотре сот. Во рамките на музејската по ставка ќе има дела кои оставаат печат на творештвото и на театарската историја од тоа време во Македонија - го објаснуваат повикот од Министерството за култура. Тие имале сознанија дека голем дел од предметите по земјотре сот биле земени од скопјани кои ден-денес ги чуваат во домашни услови. - Имаме сознанија дека кај граѓаните има уникатни примероци на плакати од тој период, перики, маски, репертоарни листи, фотографии. Истите бараме да ги донираат за да ја покажеме богатата те атарска историја на Македонија - велат од Министерството за култура. Поранешниот министер за култура,


КУЛТУРА

Петок, 13 јули 2012 година

ОД СТА РИ ОТ ТЕ А ТАР

Граѓаните што имаат какви било предмети од стариот театар, како, на пример, фотографии, перики, маски, постери, Владата ги повикува да ги вратат назад, односно да ги донираат за музејската мини-поставка предвидена со обновата. За возврат, добронамерните ќе добијат благодарница потпишана лично од премиерот Никола Груевски Благој Сте фановски, во чие време беше почната обновата на старо-новиот театар, ја поздравува идејата за правење музеј во рамките на театарот, но начинот на кој се бараат предметите од граѓаните, според него, е непринципиелен. - Идејата за мини-музејот е одлична, но се знае како се отуѓуваат предметите од физичките лица. Или со откуп или да се истакне името на донаторот во рамките на музејот. Тоа со потписот на премиерот потсетува на некои други времиња, а не на денешното современо живеење - вели Благој Стефановски. Од друга страна, пак, некои од театролозите во Македонија сметаат дека и благодарницата на премиерот е доволна. Според нив, предметите што сега се наоѓаат кај некои од граѓаните не се личен, туку општествен имот. Тие ги зеле предметите по уривањето на театарот и не се наследени од колено на колено и затоа е доволна и благодарницата, објаснуваат дел од македонските театролози. Како артефакти од некогашното живеење на театарот јавноста досега ги знае само трите скулптури што се изложени пред платото на Македонската опера и балет. Има уште неколку слични на нив, кои се чуваат во магацинските простории на МОБ и по други институции. Сознанијата на Министерството за култура во соработка со театарските работници говорат дека кај граѓаните може да се најдат и фотелји, маси, столови од тоа време, кои доколку бидат вратени со помош на актуелниот повик, ќе го збогатат амбиентот на театарот.

35

Награден стрипот „Волшебното катче на Цане“ на Тхе Мичо

Тхе Мичo, или Михајло Димитриевски, познат по цртежите за анимираната серија „Еднооки“, стриповите за кучето Петко, на Балканската смотра на млади автори на стрип ја доби наградата за „Сатиричен стрип каиш 2012“. Еден од најдобрите македонски цртачи на стрипови беше награден со специјалната награда во чест на Миодраг Величковиќ–Мивел, награда која првпат е воспоставена минатата година. - Наградата, секако, е сатисфакција, но посетата на самата смотра е тоа што мене лично ми беше поважно, разговор со други автори на стрипови, критичари, размена на стилови, да не кажам искуства, запознавање нови правци во стрипот. Со неколку зборови, овој собир е место каде што мора да се биде за секој автор на стрип - вели Тхе Мичо. Насловот на наградениот стрип е „Волшебното катче на Цане“, а се работи за приказната за дете кое се обидува да се снајде во македонските транзициони

премрежиња, притоа соочувајќи се со морални и индивидуални кризи, институционални и социокултуролошки предизвици. Бегството како неминовно транзициско решение е во безбедноста на фантазијата. Артистичкиот израз на Тхе Мичо беше оценет како сурово реалистичен, со ненаметлив сарказам и со присутна натуралистичка линија. Стрипот може да се погледне на страната на „Македонски стрип-форум“. Балканска смотра на млади автори на стрип е еден од најстарите стрип-фестивали и веќе 14 години се одржува во Лесковац, кој е еден од центрите на стрипот во Ср-

бија. На 14. смотра на стриповите учествуваа 394 автори од 16 земји. Македонските автори се редовни учесници и секоја година понесуваат некоја награда. - Македонската стрип-заедница постои и е една од поценетите на овие простори за што зборува и фактот дека секоја година добиваме некоја награда. Се шириме и стануваме сè побројни што е одлично и од културолошки аспект затоа што тоа значи дека стрипот како мултимедијална уметност, а, сепак, во ова време класична, не ги изгубил своите вредности и сè уште се јавуваат и млади деца кои се заинтересирани за стрипот - вели Тхе Мичо.

Македонските групи на европско првенство во модерни танци Танцовите клубови „Студио Брејк а лег“ и „Аква“ од Скопје ќе ги бранат боите на Македонија на претстојното Европско првенство во модерни танци што од денеска до недела ќе се одржува во Копер, Словенија. Оваа пре стижна танцова манифе стација е втора по големина во светот на танцот, а ќе учествуваат повеќе од 2.000 танчери од 27 земји. Ма ке до ни ја прв пат учес тву ва и тоа по са мо еден ме сец од при е мот на Ма -

кедон ската асо ци ја ци ја за модер ни тан ци (МАМТ) ка ко пол но прав на член ка на Ме ѓу на род ната тан цо ва ор га ни за ци ја (МТО). Ова не е прво големо натпреварување на танчерите од „Студио Брејк а лег“. Сениорите се актуелни фина листи од последното Светско првенство и 6. најдобра хипхоп-група во светот за 2011 година, а јуниорите на „Брејк а лег“ се закитија со титулата свет ски вицепрваци на последниот Светски куп во уличен танц.

Филмови и рок-забави на летните фестивали На „Скопско лето“ вечерва, на програмата на кафе-киното во Градски парк, е филмот „Што да очекуваш кога очекуваш“. Филмот е интересна комедија за пет двојки чии испреплетени животи ќе добијат сосема нова насока кога ќе бидат соочени со бременоста и со претстој-

ното родителство. Проекцијата на филмот почнува во 21 часот. Битолското културно лето „Бит-фест“ денешниот ден го почнува со забава за најмладата публика. Вечерта е резервирана за младинскиот рокнастан, кој ќе почне во 21 часот.


36

МОЗАИК

Игор Шарески со нова песна

Младиот изведувач Игор Шарески вчера во етер ја пушти својата нова песна, летната тема во латински ритам „Верувај во нас“, која има шанса да стане голем летен хит. Музиката и текстот се дело на Шарески, а аранжманот го направи Михајло Михајловски. Инструментите во песната ги отсвири познатиот гитарист Дарко Тасев. Песната може да се чуе на интернетстраницата „Јутјуб“.

Фулиш Грин со соло-издание Ненад Стефановски, алијас Фулиш Грин е алтернативен музичар од Скопје, кој е познат по работата како продуцент на македонските хипхопери „Легијата“, „Грин аут“, „Против сите“ итн. Неодамна почна да работи на својот соло-проект насловен „Foolish green“. Првиот продукт на проектот е „Sun is gone“, кој од понеделник ќе биде достапен за слободно преземање од вебстраниците на регионалниот канал „Ем-Ти-Ви“. „Sun is gone“ содржи четири композиции и во него може да се забележи неконвенционалниот метод на снимање и креирање хармонски звуци и музички структури со што Фулиш Грин целосно се разликува од локалната музичка сцена. Овој материјал е работен заедно со музичарите Давор Стојановски, Ади Имери, Снежана Матовска и Мартин Јосифовски, додека миксањето и мастер-продукцијата ги сработи Дарко Спасовски–Пацки. За дизајнот на обвивката беше задолжен Мики Стефановски. „Sun is gone“ е најава на деби-албумот на Фулиш Грин, насловен „Escape“, кој треба да се појави до крајот на оваа година.

статус: АЛЕКСАНДАР БЕЛОВ Баба ми дене ска ми кажа да живеам 100 години, но без празниците. Колку години е тоа од прилика, само за да си знам, дали некој знае?

Петок, 13 јули 2012 година

ЛЕТОТО ИМ НОСИ НОВИ ПРЕДИЗВИЦИ И АВАНТУРИ НА МО

Панчо: Жешк лето ги поттикну

ХОРМОНИТ М

ожеби не сите, но поголемиот дел слободни момци го користат летото за возбудливи авантури со понежниот пол. Едно научно истражување докажало дека во ме сеците кога температурата е повисока, расте и телесната температура, а со тоа и возбудувањето. За убавите спомени од изминатите лета поп-пејачот Дарко Илиевски вели дека се нешто што се памети цел живот, а авантурите се неизбежен дел од целата приказна. - Додека бев помлад, имав, се разбира, такви летни љубови. Интересни се и незаборавни и се чувствувам убаво кога ќе се сетам на нив. Јас сум секогаш расположен за авантури, но не би знаел што може да ми доне се ова лето. Во секој случај, добра комбинација е секогаш добредојдена - вели Дарко. Панчо од „ДНК“ последен пат на летен одмор бил пред пет години во Хрватска, а според популарниот диџеј и рапер, животот е чуден и непредвидлив.

- Ние секогаш функционираме поинаку од другите луѓе. Кога сите одмораат, ние настапуваме, но што е тука е. Совршен одмор за мене е да одам со мојот син, каде било надвор од Скопје. Авантурите ги сфаќам само како ре акција предизвикана од летото, што задолжително ги поттикнува хормоните кај машкото и женското тело. Јас велам дека животот е чуден, не знаеш што ти но си, така што тоа што ќе дојде е добредојдено - и Панчо го дели мислењето на Дарко. Поп-пејачот Димитар Андоновски, пак, пред изве сен период летуваше во Грција, а неговиот пре стој таму тој го раскажа на својот профил на „Фејсбук“, со образложение дека, сепек, кога е друштвото само машко, тогаш е поинтересно. - Ми недо стасуваат другарите на одмор во Грција, да си направиме салатичка со ракија и скаричка – напишал Димитар. Тој уште додал дека му е здодевно да ги придружува девојките на купување.

Почна 13. фес Со настапот на „Дјуран дјуран“ на главната сцена, вчера на Петроварадинската тврдина почна 13. меѓународен музички фе стивал „Егзит“. Организаторите очекуваат дека во текот на четирите дена многубројните концерти на фе стива лот ќе ги видат меѓу 150.000 и 200.000 по сетители од целиот свет. Според портпаролката на „Егзит“, Бојана Ковачевиќ, најголем број го сти од странство пристигнуваат од Велика Британија и од Хо-


МОЗАИК

Петок, 13 јули 2012 година

МЦИТЕ ОД ЕСТРАДАТА

ото

ва

Е!

37

„Пиво-фест“ ќе урива рекорди Во Прилеп денеска почнува десеттиот јубилеен „Пиво-фест“, за што на 5.000 квадратни метри во центарот на градот се поставени 33 штандови. Локалната самоуправа, како организатор, уверува дека се направени сите подготовки за почетокот на фестивалот, една од најголемите летни манифестации во земјава. До недела на посетителите ќе им се понудат триесетина видови пиво, скара и забава со настап на атрактивни музички имиња од земјава и од Балканот. - Фестивалот стана препознатлив не само за Прилеп, туку и за Македонија и за овие простори. Очекуваме посетители од целиот Балкан, од повеќе европски земји и нашинци од прекуокеанските земји кои вообичаено го користат одморот за време на фестивалот на пивото - вели Марјан Ристески, градоначалникот на Прилеп.

Покрај туристичкиот воз кој беше промовиран деновиве, првпат посетителите ќе може да уживаат на велосипедот со 10 седишта, кој е и подвижен шанк, а ќе им биде на располагање и пајтон. Секојдневно, покрај редовната вечерна програма со настап на познати музичари, ќе има придружни изненадувања и натпревари во брзо јадење скара, пиење пиво и слично. Организаторите се убедени дека фестивалот ќе ги урне досегашните рекорди во посетеност и во дегустација на пенливиот пијалак и на скарата. Се очекуваат повеќе од 350.000 посетители. Сите сместувачки капацитети се на располагање, а во Паркот на револуцијата е поставен и камп. Оваа прва фестивалска вечер ќе настапат повеќе групи од земјава и од странство, а меѓу познатите музичари деновиве ќе бидат Влатко Стефановски, Есма Реџепова, Наум Петрески, Жељко Самарџиќ, Мирослав Илиќ, Петар Грашо и Лепа Брена.

„Продиџи“ ќе настапи во Бургас

тивал „Егзит“ ландија и од земјите од регионот, а тоа што е новина е големиот број го сти од Бугарија, Полска и од Русија. Таа истакна дека до 15 јули, до кога трае фе стивалот, на вкупно 22 сцени, од кои една е во кампот Штранд, а 21 на Петроварадинската тврдина, ќе настапат повеќе од 400 изведувачи. Капиите на „Егзит“ секој ден ќе бидат отворени од 17 часот до три часот наутро, а најголемиот број по сетители, по традиција, ќе бидат сме стени во кампот на „Егзит“, односно во „Егзит вилиџ“.

„Спирит оф Бургас“е најголемиот и најразновиден музички настан во Бугарија, на кој секоја година го стуваат стотина свет ски музичари. Годинава е петгодишнина на „Спирит оф Бургас“ и организаторите ветуваат дека ова ќе биде најголемото издание на фе стива лот до сега. На 3, 4 и 5 август, покрај традиционалната главна сцена и рок-сцената на „Џек Даниелс“ на централната плажа во Бургас, Бугарија ќе има уште три нови сцени: „Солар денс-арена“, „Бразо брази“ и хипхоп-сцена. „Солар денс арена“ ќе ги претстави најпопуларните и најпо сакуваните диџеи од изминатата година со квалитетен и разновиден музички избор. „Бразо брази“, пак, е наследник на џез и блуз-бината. Најзабавното ме сто на фе стива лот ќе понуди широка разновидност на стило-

ви и артисти од џез, свинг, фанк, етно и латино-сцената. Името на хипхоп-сцената говори само за себе, а програмата на оваа сцена е исполнета со низа артисти кои ќе ги размрдаат обожавателите на бунтовните ритми. Низ трите фе стивалски дена „Спирит оф Бургас“ ќе претстави богата програма исполнета со звучни музички имиња кои гарантираат незаборавна забава. Баста Рајмс, Мис Дајнамајт, „Продиџи“, „Корн“, „Џентлмен“, „Феди ле Гранд“, Армин ван Бурен, Ричи Хоутин, „Чес енд статус“, „Дабфајр“, Тини Темпа, Марк Најт, „Сан 41“, „Каспа“, Сани Џејмс и Рајан Маркијано, „Апсурт“, се само дел од годинашниот изведувачки со став, во чии рамки ќе настапи и македонската реге-група „Конкваеринг лајон“.


38

МОЗАИК

Петок, 13 јули 2012 година

Бугарска брачна двојка живее во пештера

Б

угарска двојка живее во пештера на грчкиот остров Крит во обид да ја преживее кризата, јавуваат грчките медиуми. Брачниот пар имигранти си изградиле мало живеалиште во пештера покрај пат во главниот град на островот, Ираклио. Тие пристигнале во Грција за да заработат пари за време на туристичката сезона. Во пештерата, каде решиле да се сместат, бидејќи не можеле да си дозволат апартман, мажот и жената имаат само кревет и едно тавче. Тие по неколку дена месечно работеле во земјоделството и добивале мошне ниска плата. Приказната за двајцата бу-

гарски државјани на возраст од 58 и 45 години предизвикала сочувство кај граѓаните и тие побарале од службата за социјални грижи за го разгледа нивниот случај. - Сега имаме потреба од само 72 евра за да се вратиме

во Бугарија, ништо друго. Сакаме да се вратиме дома - изјави едниот од нив. Имигрантите во Грција се меѓу најпогодените од кризата и тие не се вклучени во мерките за финансиска поддршка на државата.

Милијардерот Ричард Бренсон во вселената ќе патува со своите деца Британскиот милијардер и авантурист Ричард Бренсон вчера изјави дека на првиот лет во вселената на неговата компанија „Вирџин галактик“ ќе патува со своите деца. Британскиот милијардер, сопственик на империјата „Вирџин“, откри дека тие тројца следната година ќе отпатуваат во вселената на 100 километри од Земјата, со „Вселенско летало 2“. Со нив ќе одат уште 120 туристи кои се пријавиле за тоа двочасовно патување по цена од 200.000 долари.

Групата „Ролинг стоунс“ наполни 50 години Клубот „Марке“ на Оксфорд стрит во Лондон, каде што дебитираа, повеќе не постои, но легендарните момци од „Ролинг стоунс“ продолжуваат да ја воодушевуваат публиката и 50 години по првиот концерт. На 12 јули 1962 година тие ги направија прави првите чекори на сцената. Џегер и Ричардс се пријатели од деца. Кога ја формирале групата, имале 19 години, а Џоунс имал 20. Подоцна им се придружиле и Бил Вајман и Чарли Вотс. Во далечната 1962 година, тие не ни претпоставувале дека ќе станат пример за поколенија музичари, дека ќе продадат 200 милиони албуми, а нивните песни како „I can’t get no satisfaction“ или „Jumpin’ Jack Flash“ ќе станат легендарни.

Групата „Ролинг стоунс“, која го достигна врвот на крајот на 60-тите и средината на 70тите години со албумите „Beggars’ banquet“, „Sticky fingers“ и „Exile on Main street“, преминуваше низ кризи, злоупотреба со наркотици и низ ред други проблеми. Претрпуваше промени, но продолжува да е на врвот и денес.

Швеѓанец два часа бил милијардер Еден Швеѓанец од Остерсунд доживеал вистински шок кога ја проверил својата банкарска сметка. Некој на неговата сметка префрлил 6.206.028.315 круни, односно околу 900 милиони евра. - За малку ќе паднев во не свест. Тоа е фантастична сума - изјавил 50-годишниот Швеѓанец. Но, среќата била краткотрајна. Два часа подоцна парите исчезнале. Шведската банка „Сведбанк“, каде Швеѓанецот има сметка, нема никакво објаснување како можела да се случи таква

фантастична трансакција. - Не мора да значи дека парите се дојдени од нас. Тоа би можела да биде уплата од каде било во светот - вели Ана Сундблад, одговорна за контакти со медиуми во „Сведбанк“. Сепак, вакви шокантни случки ретко се доживуваат. - Тоа е мошне, мошне необично и навистина се случува мошне ретко. Очигледно дека станува збор за некаква чудна грешка - вели Ана Сундблад за шведскиот весник „Експре сен“.

Гвинет Палтроу има свој лек за мамурлак Актерката Гвинет Палтроу во интервју за списанието „Клоусер“ откри дека обожава да консумира пиво и црно вино бидејќи нема проблем со мамурлакот. Триесет и осумгодишната актерка тврди дека има одличен лек за мамурлак, па затоа и не се воздржува да ужива во своите омилени пијалаци. - Наутро, откако ќе се напијам, се капам со студена вода и потоа одам во сауна. Преку ден пијам многу вода, а ми помага и зелениот чај - изјавува оскаровката. Мајката на две деца вели дека луѓето, веројатно, мислат дека води здодевен живот на домаќинка откако во 2003 година се омажи за водачот на групата „Колдплеј“, Крис Мартин. - Најголемата заблуда за мене е дека сум здодевна и здрвена. Не знам зошто луѓето мислат така, но се надевам дека публиката наскоро ќе ме види во серијата „Гли“ и ќе добие поинаква слика за мене - вели Гвинет.


СПОРТ

Петок, 13 јули 2012 година

39

ЌЕ ПОМИНЕ САМО ТРИ-ЧЕТИРИ ДЕНА ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Бекам ќе ги бојкотира Олимписките игри А нглиската фудбалска икона Дејвид Бекам ќе ги бојкотира Олимписките игри, нема да присуствува ниту на една третина од деновите во кои во Лондон ќе се одржува најголемата спортска манифе стација на планетата. Тој беше именуван за официја лен промотор, спортски амбасадор на Олимпијадата, меѓутоа работите се променија откако не беше вклучен во олимпискиот

Дејвид Бекам е официјален промотор, еден вид амбасадор на ОИ 2012 во Лондон, но тој е екстремно лут затоа што селекторот Стјуарт Пирс не го вклучи во фудбалскиот тим на Велика Британија

фудбалски тим на Велика Британија што ќе настапи на овие Олимписки игри. Селекторот Стјуарт Пирс одлучи да не го повика Дејвид Бекам, а тоа екстремно го налути најпопуларниот англиски фудба лер, кој, иако е на залезот од својата кариера, сè уште е доволно квалитетен за да даде голем придонес. - Знаете дека моја огромна желба беше да учествувам на Олимписките игри во Лондон и да го но сам дре сот на Велика Британија. Тоа ќе беше исполнување на уште еден мој сон како спортист, но одлуката не беше моја. Со цело срце сакав да играм за олимпискиот тим – изјави Дејвид Бекам откако дозна дека Стјуарт Пирс не смета на него за олимписката фудбалска репре зентација. Британските медиуми информираат дека токму поради таа одлука на Пирс, Дејвид Бекам одлучил на еден начин да ја бојкотира

Олимпијадата сметајќи дека е изигран затоа што со својот авторитет лобираше многу за Лондон да ја добие организацијата на Игрите. Беше и во официјалниот со став на членовите што отпатуваа во Грција за да го пре земат олимпискиот оган, кој тргна на пат кон Велика Британија. Ниту во сон никој не веруваше дека Бекам нема да се појави и како спортист на Олимписките игри, а таа одлука ја доне се

Стјуарт Пирс. Во новонастанатата ситуација, популарниот Бекс ги изве стил организаторите на ОИ во Лондон дека мора да им се по свети на профе сионалните обврски во својот клуб ЛА галакси и дека само неколку дена, најмногу три или четири натпреварувачки денови, би можел да долета во Велика Британија и да парадира наоколу за промоција на Игрите. Договорот што тој го има со ЛА га лакси му дозволува да биде отсутен во комплетниот период додека траат Олимписките игри, но тој, сепак, одлучи да му се по свети на тимот што настапува во МЛС – лигата. Многу очигледно е дека е повредена суетата на Дејвид Бекам, кој очекуваше дека ќе биде предводник на фудбалскиот со став на Велика Британија на големата спорт ска манифе стација.


40

СПОРТ

Петок, 13 јули 2012 година

ФРАНЦУСКИОТ КЛУБ СО АМБИЦИОЗНА ПОНУДА ЗА НАЈДОБРИТЕ ФУДБАЛЕРИ НА МИЛАН

Ибрахимовиќ и Силв кон Париз

К

ога Милан пред неколку недели ја од би по нудата на ПСЖ за Ти ја го Силва вредна 40 милиони евра, се чи не ше де ка тоа значи и крај на преговорите меѓу овие два клуба во летниот преоден рок. Сепак, ситуацијата драстично се смени откако францускиот вицепрвак повторно сед на на пре го ва рач ка ма са со „ро сонерите“ нудејќи 65 милиони евра за на „Паркот на принцовите“, покрај Силва, да пристигне и шведскиот ас Златан Ибрахимовиќ. Очигледно е дека арапските газди на ПСЖ се решени да со стават тим од со ни штата што ќе доми ни ра во фран цу ската лига, но ќе атакува и на круната во европ ски от фуд бал во след ни от пер и од, па не жа лат пари за да доведат супер засилувања во своите редови. Откако Езекиел Лавеци беше доведен од Наполи како освежување за навалната линија на „светците“, последните инфор-

Францускиот вицешампион е подготвен да плати 65 милиони евра за да ги доведе овие две суперзасилувања на „Паркот на принцовите“

ма ции го во рат де ка напа дот на ПСЖ ќе биде дополнително засилен и со Ибрахимо виќ. Швед ски от гол ге тер се на о ѓа на

ТЕВЕЗ ЗАМЕНА ЗА ИБРА Доколку се случи Милан да го продаде Ибрахимовиќ, речиси е сигурно дека челниците на Милан повторно ќе ги интензивираат преговорите со Манчестер сити за трансферот на Карлос Тевез. На оваа тема беше дискутирано и во текот на јануарскиот преоден рок, но Сити тогаш остана цврст на ставот дека Тевез не може да замине на позајмица. Ситуацијата овојпат би била поинаква бидејќи „росонерите“ би имале доволно пари за да го откупат неговиот договор со „граѓаните“ за 25 милиони евра и би им останале сосема доволно средства за да ангажираат уште неколку квалитетни засилувања во своите редови.

годи шен од мор и за се га не од го ва ра на гласините за заминување од „Сан сиро“, но доброупатените тврдат дека тој би бил за ин те ре си ран за транс фер над вор од Ита лија откако во оваа земја веќе ги но се ше дре со ви те на Ју вен тус, Ин тер и на Милан. Челниците на Милан имаа со станок со тренерот Алегри, а интересно е што по оваа средба ниту еден од нив не даде демант ниту, пак, порака дека Ибра и Силва ќе останат на „Сан Сиро“ и во следната се зона. Ова е јасен знак дека „ро сонерите“ се подготвуваат за продажба на своите најдобри

Капело на преговори во Москва Баерн заврши со

По ра неш ни от англи ски се ле ктор Фа био Капе ло е гла вен фа во рит во тр ката за се ле ктор на Ру си ја отка ко до пату ва во Мос ква на пре го во ри со ру ската фуд бал ска феде ра ци ја. Искус ни от струч њак бе ше по вр зу ван со не кол ку раз лич ни функ ции во пос лед ните неколку ме сеци, но напомена дека за не го единс тве но уло гата ка ко се ле ктор на ру ски от на ци о на лен тим изгледа ка ко ин те рес на оп ци ја. Чув ство то за со ра бо тка е обо стра но, па та ка и ру ски от ми ни стер за спорт, Ви -

та ли Мутко, истакна дека Капело е иде ално ре ше ние за се ле ктор ската функ ци ја. - Фа био Капе ло е ви стин ското ре ше ни за се ле ктор на Ру си ја. Тој има сè што е по треб но, бо гато искус тво, по бед нич ки дух. Ги по седу ва исти те ква ли те ти ка ко и Гус Хи динк, со ко го имавме до бри ре зул тати - истак на Му тко. Се шпекулира дека на Ита лијанецот ќе му би де по нуде на плата од осум ми ли о ни евра за след ни те две годи ни, со бо гати пре мии до кол ку Ру си ја стиг не да ле ку на СП 2014 во Бра зил.

Баерн Минхен нема да ангажира нови фудбалери до крајот на овој преоден рок откако управата успешно ги финализираше преговорите за ангажман на неколку засилувања. Баварците ги доведоа напаѓачите Марио Манџукиќ и Клаудио Пизаро, швајцарскиот генија лец Џердан Шакири, дефанзивецот Данте, резервниот голман Том Штарке, а претседателот Карлхајнц Румениге е убеден дека овој со став на Баерн по седува доволно квалитет за да ја симне Борусија Дортмунд од врвот на Бундес-лига. Воедно, тој ги де-


СПОРТ

Петок, 13 јули 2012 година

а на пат

фудбалери. Раководството на Милан не само што ќе заработи добра сума од трансферите на овие две фудбалски ѕвезди туку и ќе се откачи од богатите договори со Силва и Ибрахимовиќ, на кои само за следната сезона ќе требаше да им платат 18 милиони евра (шест на Силва, 12 на Ибра), плус богати премии за секој освоен трофеј. Преговорите меѓу двата клуба ќе продолжат и во следните неколку дена, по што ќе стане јасно дали ПСЖ навистина ќе со стави тим од соништата, предводен од Силва и од Ибрахимовиќ.

о трансферите

мантираше гласините дека Баерн ќе се обиде да го продаде Арјен Робен. - Имаме по двајца фудбалери за секоја позиција, така што тимот за следната се зона е комплетиран и подготвен да се бори за титулата. Завршивме со трансферите, нема да ангажираме нови засилувања во текот на летниот преоден рок. Што се одне сува до Робен, залудно е да се прават какви било дебати. Тој е играч на Баерн, има договор со нашиот клуб и ќе остане во Минхен - изјави Румениге за тиражниот германски весник „Билд“.

41

Пандев е еден од трите мускетари на Наполи Најдобриот македонски фудбалер Горан Пандев во новата сезона ќе биде дел од ударното напаѓачко трио на Наполи, заедно со Уругваецот Кавани и со Словакот Хамшик. Ова го потенцираше тренерот Валтер Мацари на почетокот на летните подготовки на тимот. - Горан Пандев ќе биде еден од нашите клучни играчи во новата сезона и заедно со Кавани и со Хамшик ќе биде стартер во нападот на нашиот тим. Сигурен сум дека, доколку го одржи континуитет на игри на своето препознатливо ниво, ќе биде од исклучителна важност за Наполи - изјави Мацари. Пандев минатата сезона многу почесто беше на клупата за резервни фудбалери, но и повредите го спречија во целост да ги покаже своите квалитети. Всушност, кога беше здрав и подготвен за игра, тој ја делеше минутажата со Аргентинецот Езекиел Лавеци, кој ова лето го напушти Наполи и замина во францускиот ПСЖ. Сега Пандев е веќе втора сезона во Неапол и ќе биде дел од ударното трио. - Лавеци беше значаен дел од играта на Наполи, но сега го имаме Пандев. Видовте дека Македонецот одлично се вклопи во нашиот состав и минатата сезона имаше исклучителен ефект. Горан има големи фудбалски квалитети, комплетно може да го замени Лавеци, дури и да понуди нешто свое, ново за тимот, па очекувам дека ќе немаме проблеми во напаѓачките редови – истакна стратегот на Наполи.

И фудбалерите во Англија се обложуваат илегално

Поранешниот капитен на Саутемптон, Норвежанецот Клаус Лундеквам, призна дека и во Англија фудбалерите се обложуваат илегално, и тоа на натпреварите на своите тимови. Тој го правел тоа цели 12 години, во периодот од 1996 до 2008 година, додека го носел дресот на Саутемптон. Во тој период има одиграно 357 натпревари, но тврди дека ниту еден не бил наместен. - Морам да истакнам дека сум горд на тоа. Се обложувавме речиси на секој натпревар. Вложувавме огромни суми пари и се обложувавме со некој од противничкиот тим за тоа кој ќе има прв аут, прв корнер, кој ќе има пенал... На тоа се обложувавме, но никогаш не влијаевме на

текот на натпреварот. Тоа е нешто што никогаш не би го направил. А, се обложувавме од забава за да биде поинтересно. Знам дека тоа се случуваше и сè уште се случува во многу клубови од Премиер-лигата. Едно ставно се обложуваат на сè што можат - изјави Лундеквам за англиските медиуми. Признанието на поранешниот фудбалер на Саутемптон веќе предизвика многу реакции на островот. Со ова паѓаат во вода постојаните тврдења дека Премиер-лигата е една од „најчистите“ лиги во светскиот фудбал. Очигледно дека не е така штом фудбалерите сами се обложуваат илегално.


42

СПОРТ

Петок, 13 јули 2012 година

Кошаркарите подобри и од Австрија Женската кошаркарска репрезентација на Македонија славеше со 41-39 над Австрија и успеа да ги осигури првото место во својата група и пласманот во полуфиналето од Европското првенство за мали земји, кое се одржува во нашата држава. По убедливиот триумф над Гибралтар во првото коло, избраничките на селекторката Милкова одговорија на предизвикот и во дуелот со Австрија, селекција што важи за една од најсилните на овој шампионат. И двете репрезентации акцентот во играта го ставија на одбраната, па така беа постигнати вкупно 80 поени, за радост на македонските кошаркарки на минималниот триумф од 41-39. По одличната одбрана во втората четвртина, во која Австрија постигна само четири поени, македонските кошаркарки заминаа на одмор со предност од 21-18. Следеше добра игра на „црвено-жолтите“ и во третиот период кога поведоа со 34-24. Сепак, потоа дојде до пад на концентрацијата во редовите на македонскиот национален тим и водство на противникот од 37-39. Во самиот финиш повторно проработи одбраната, а на спротивната страна со слободните фрлања на Раденковиќ и на Тантуровска Македонија стигна до триумф од 41-39. Едина Муса со 11 поени и 8 скока беше

предводник на победата на нашиот национален тим. Моника Гавриловска повторно одигра добар меч под кошевите завршувајќи го со 10 поени и 6 скока. Славица Димовска додаде уште 7 поени, додека Елена Раденковиќ беше стрелец на шест поени за нашата селекција.

преговори со останатите клубови што во изминатиот период искажаа интерес да го доведат овој кошаркар во своите редови. Лос Анџелес лејкерс останува сериозно заинтере сиран за Супермен, но проблем прет ставува фактот дека Орландо инсистира да го добие Ендрју Бајнам, кошаркар од кого Лејкерс не сакат да се раздели по извонредните настапи во плејофот минатата сезона. Ова го отвора патот за Хјустон и Атланта да се вмешаат во трката по извонредниот центар, за кого по најновиот развој на настаните не се исклучува ниту можно ста да остане во Орландо за стартот на сезоната.

Крофорд потпиша за Клиперс Џамал Крофорд е најнов член на тимот на Лос Анџелес клиперс, кој изле зе како победник од трката по искусниот кошаркар на Портланд трејл блејзерс. Крофорд имаше солидна се зона, во која по стигнуваше по 13,9 поени, 3,2 асистенции и два скока по натпревар, но слабите ре зултати на Портланд беа причина тој воопшто да не размислува за останување

Фудбалс Модриќ, Ван Перси, Снајдер, Јоветиќ и Мартинез се само дел од ѕвездите што би можеле летово да ги сменат клупските бои

Пропадна трансферот на Хауард Двајт Хауард има причина да се чувствува разочарано откако пропадна секоја можност да се исполни неговата желба за трансфер од Орландо меџик во редовите на Бруклин нетс. Извонредниот центар не криеше дека би сакал својата кариера да ја продолжи токму во таборот на „мрежичките“, но двата клуба не успеаја да по стигнат договор, по што челниците на Бруклин решија да потпишат нов долгогодишен договор со својот до сегашен стартен центар Брук Лопез. Со ова беше ставен крај на надежите дека може да биде по стигнат договор за транс ферот на Хауард во Бруклин, па челниците на Орландо наскоро ќе почнат

ЕЛИТ НИ ФУД БА ЛЕ РИ ШТО ЛЕ Т

во овој клуб. Од неколкуте понуди што пристигнаа на негова адре са, тој реши да ја избере онаа на Лос Анџелес клиперс, со оглед на фактот дека станува збор за ква литетен тим во кој остануваат Пол, Грифин и Билапс, а во меѓувреме беше ангажиран и поранешниот член на Далас и на ЛА лејкерс, Ламар Одом.

Н

а око лу еден ме сец до поче то кот на елит ни те европ ски ли ги, јас но е де ка нај го ле ми те клу бо ви на ста ри от кон ти нент до пр ва ќе ан га жи ра ат но ви фуд бал ски ме гаѕ вез ди во оби ди те да со ста ват што по сил ни ти мо ви во би тката за тро феи во се зо ната 2012/2013. Речи си си те ги ган ти има ат до вол но бо га ти бу џе ти за да мо жат да ан га жи ра ат елит ни за си лу ва ња, а тоа им овоз можу ва и на фуд ба ле ри те, осо бе но оние од свет ска кла са, до бро да ги нап ла тат ква ли те ти те што ги по се ду ва ат. Тоа осо бе но е слу чај со пет те играчи што ве ќе нај а ви ја де ка ле то во ќе ги сме нат клуп ски те бои, но сè уште пре го ва ра ат за сво јот сле ден ан гаж ман:


СПОРТ

Петок, 13 јули 2012 година

43

ТО ВО ЌЕ ГИ СМЕ НАТ КЛУП СКИ ТЕ БОИ

ки ѕвезди на продажба ХАВИ МАРТИНЕЗ

Иако не доби солидна минутажа на ЕП 2012, Хави Мартинез сè уште се смета за извонреден млад фудбалер пред кого е блескава иднина. Способноста подеднакво добро да се снајде како централен дефанзивец и како последен играч за врска уште повеќе ја крева цената на овој фудбалер, за чии услуги Атлетик Билбао бара огромни 40 милиони евра. Баерн Минхен изгледаше загреано, но се откажа кога се обелодени сумата на баскијскиот клуб. Манчестер сити, исто така, будно ја следи ситуацијата со Мартинез, но, сепак, најголеми шанси во оваа трка му се даваат на каталонскиот гигант Барселона, кој веќе ги стартуваше преговорите со Атлетик. Понудата на Барса изнесува 26 милиони евра, но Каталонците се надеваат дека со неколку клаузули за доплата во зависност од настапите на Мартинез ќе успеат да се договорат со баскијскиот клуб и да го доведат овој фудбалер на „Камп ноу“.

РОБИН ВАН ПЕРСИ

Има само уште една година од договорот со Арсенал, па токму затоа неговата цена на фудбалската берза изнесува 25 милиони фунти, многу пониска од реалната вредност на најдобриот фудбалер во Премиер-лигата за минатата сезона. Барселона најавуваше понуда, но не стапи во контакт со „топчиите“, Јувентус е подготвен за разговори, но дејствува како неинтересна опција за Холанѓанецот. Во оваа ситуација, најголеми шанси во трката по Ван Перси му се даваат на новиот англиски првак Манчестер сити, кој е подготвен да му гарантира на голгетерот атак на трофеи, но и фантастична плата од околу 250.000 евра неделно.

СТЕВАН ЈОВЕТИЌ Црногорецот веќе ја надрасна средината во Фиорентина и многу нормално е што побара да му биде дозволено да се пресели во клуб со кој ќе може да атакува на трофеи. Арсенал се обидуваше да го убеди голгетер својата кариера да ја продолжи токму во овој клуб, но „топчиите“ немаа премногу аргументи со оглед на фактот дека седум години немаат освоено ниту еден трофеј. Со тоа широко се отвора вратата за Јувентус, па челниците на најтрофејниот италијански клуб веќе тргнаа во целосна офанзива за негов ангажман. „Виолетовите“ бараат 30 милиони евра за својот најдобар фудбалер, сума што Јувентус сигурно ќе ја намали со тоа што во понудата ќе вклучи некој од оние играчи на кои тренерот Антонио Конте нема да смета за следната натпреварувачка сезона.

ВЕСЛИ СНАЈДЕР Јасно е дека во Интер се прави вистински ремонт на тимот, а претседателот Морати ќе настојува да се ослободи од фудбалерите што земаат најголема плата. На врвот на оваа листа се наоѓа Весли Снајдер, кој сигурно ќе нема проблеми да си најде нов ангажман и добро да ги наплати своите вонсериски квалитети. Алекс Фергусон долго време е фан на холандскиот генијалец, но стратегот на Манчестер јунајтед не се согласува да плати 25 милиони евра за овој фудбалер останувајќи доследен на својот став дека цените на фудбалерите се кренати до небо и дека се апсолутно нереални. Од друга страна, парите не се никаков проблем за рускиот прволигаш Анжи, чии газди се подготвени за договор со Интер, но и му нудат на Снајдер фантастична сума од 15 милиони евра по сезона за да го убедат летово да си замине од Милано и својата кариера да ја продолжи токму во Русија.

ЛУКА МОДРИЌ Тотенхем успеа да го задржи Хрватот минатото лето, но тој е цврсто решен да си замине од „Вајт харт лејн“. Манчестер јунајтед и Челси најавија понуди за Хрватот, но овие два клу ба имаат најмали шанси да дојдат до Модриќ поради фактот дека Тотенхем нема намера да го продаде својот најдобар фудбалер на директен ривал од Премиер-лигата. Желба на извонредниот плејмејкер е да го облече дресот на Реал Мадрид, но „кралевите“ никако не успеваат да се договорат за висината на отштетата. Ова ја отвора вратата за челниците на ПСЖ, кои нудат финансиски најповолни услови, но не можат да го убедат Модриќ да се пресели на „Паркот на принцовите“.


44

РАЗОНОДА

Петок, 13 јули 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо контактна програма 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Македонски народни приказни 11.00 Образовна програма 12.00 Рабробил - играна програма 12.30 Симпсонови - цртан филм 13.00 Вести 13.20 Патот до Лондон - спортска програма

14.20 Нешто со Кате - забавна програма 15.00 Вести 15.15 Без рецепт 15.30 Неразјаснети истории документарна програма 16.10 Бостонските адвокати серија 17.00 Дневник 1 17.35 Тротоар њуз - забавна програма 18.00 Скопска програма инфорамтивен магазин 18.30 Риба - сериски филм

19.00 Симпсонови - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Стисни плеј - забавна програма 22.00 Бостонските адвокати серија 22.50 Дневник 3 23.20 Тротоар њуз - забавна програма 23.50 Деветтата порта - игран филм 01.55 Бостонските адвокати -

серија 02.40 Стисни плеј - забавна програма 03.25 Без рецепт 03.40 Скопска програма инфорамтивен магазин 04.10 За Македонија документарна програма 04.55 Неразјаснети истории документарна програма 05.40 Патот до Лондон - спортска програма 06.30 Нешто со Кате - забавна програма

07.15 ТВ серија 08.05 Документарна програма 08.50 Пазар и пари 09.20 Секој е ВИП 10.05 Полудени – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички серија

14.35 Аларм за Кобра 11 - серија 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – серија 16.20 Закон и ред – сериски филм 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео

19.05 Спорт 19.20 Аларм за Кобра 11 – серија 20.10 Девици благороднички серија 21.00 Тоа сум јас 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Монк – сериски филм

23.30 Културна хроника 23.40 Животот на оваа девојка – игран филм 01.30 Сексот и градот – серија 01.55 Полудени – игран филм 03.30 Вести 04.05 Културна хроника 04.15 Тоа сум јас 04.45 Храна и вино – емисија за гурмани 05.15 ТВ Серија

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен – анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи – емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Вкусот на традицијата – емисија

15.00 Вести 15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице - емисија 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата – играна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Документарна програма 20.40 Зајди, зајди – музичка емисија 22.00 Вести 22.55 Додека да трепнеш – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.00 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5 - временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.15 Доктори – турска серија 14.05 Капали чаршија - турска серија 14.55 Метео 5 - временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска серија

16.00 Крај – турска серија 16.55 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот – турска серија 19.45 Опасна убавина – турска серија

21.00 Капали чаршија - турска серија 22.00 Крај – турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Нашите изгорени спомени игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал -утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Се за љубов - реално шоу 23.30 Дневник

23.55 Временска прогноза 23.57 Херои - играна серија 00.45 Фаличен пансион - серија 01.15 Бекстејџ - естраден магазин 01.25 Се или нешто-забавна емисија 02.15 Балкан бенд-забавна емисија 02.45 Кој те шиша-забавна емисија 03.45 За своја душа - забавна емисија 03.55 Журнал - реприза 05.45 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер-Германија 10.15 Топ шоп 10.30 Скај шоп 10.40 Бакуган - цртан филм

11.05 Пет плус - детска емисија 11.45 Љубов и казна - турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер-Германија 13.00 Странски зет - турска серија 13.35 Под липите - турска серија 14.15 Телешоп Бјорнер-Германија 14.30 Топ шоп 14.45 Скај шоп 14.55 Пет плус - детска емисија

15.40 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато-забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија

20.45 Под липите - турска серија 21.50 Љубов и казна-турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.40 Пицикато-забавна емисија 00.00 Лубов и казна турска серија 00.50 Странски зет - турска серија 01.30 Игран филм 02.15 Под липите - турска серија 03.45 Опасна љубов - шпанска новела


ИНФОРМАТОР

Петок, 13 јули 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ кови, загубија и половина милион луѓе, а 30 нивни дивизии беа уништени. 1946 - При Земската болница во Скопје е формирана првата Станица за трансфузија на крв. Од мала станица со еден лекар и со три медицински сестри таа прерасна во Републички завод за трансфузиологија. 1951 - На Голи Оток, во таканаречената болница на работилиште1793 - Во Париз е убиен Жан Пол то мермер, умре Панко Мара, познат француски револу- Брашнаров, македонски национационер, еден од водачите на лен деец, народен учител, хумафранцуската буржоаска револунист, воденичар, кафеџија, ција. Убиството го изврши Шарло- градинар и слуга, најстар пратета Кордеј, приврзаничка на ник на Првото заседание на АСжирондистите и на монархистите. НОМ, прв претседател на Заседанието и прв потпретседаРоден е на 24 мај 1734 година. 1837 - Кралицата Викторија Прва, тел на АСНОМ, прв доверител за информации во првата привремекако прв британски монарх, се пресели во Бакингемската палата на влада на Македонија, најблизок соработник на Матодија во Лондон. Андонов - Ченто, еден од плеја1930 - Во главниот град на Урудата херои-маченици на Голи гвај почна првото Светско фудОток. Роден е во Велес, на 9 балско првенство, на кое во конкуренција на 13 екипи победи август 1883 година. 1951 - Во Лос Анџелес умре Аррепрезентацијата на земјата-домаќин. нолд Шенберг, австриски компо1943 - Со победа на советската зитор, еден од иноваторите и армија, во Втората светска војна творците на модерната музика. по осум дена заврши клучната Роден е во Виена, на 13 септемфаза од Курската битка, во која ври 1874 година. учествуваа приближно 6.000 тен- 1955 - Рут Елис, осудена на смрт поради убиство на својот љубовкови од двете страни. Германциник, стана последната жена која е те, иако ангажираа 50 дивизии, обесена во Велика Британија. од кои 14 оклопни и две мотори1984 - Во Окленд, Калифорнија, зирани, претрпеа пораз, вклучуумре Филип Вин, познат америвајќи ја и загубата од 2.900 тенкови. Во текот на борбите кои кански пејач на соулот, некогаш вокален солист на групата „Спитраеја до 23 август 1943 година, нерс“. Роден е во Синсинати, во Германците, заедно со сите тен-

ХОРОСКОП

21.03 19.04

Овен - Една блиска личност без да ви каже се обидува да ви помогне да го смените работното место. Совет: ви претстои интересна средба со една личност која одамна ве привлекува.

21.05 20.06

Бик – Морате да имате поголемо разбирање за луѓето со кои соработувате, нема потреба да ја покажувате нервозата. Совет: со партнерот имате недоразбирања, но со молчење нема да постигнете договор. Близнаци – Иако имате одлични решенија, сепак претпоставените немаат разбирање за вас. Совет: топлото време лошо влијае на вашето здравје, бидете претпазливи.

21.06 22.07

Рак – Коментарите што ќе ги слушнете од една блиска личност, многу добро ќе влијаат на вашето расположение. Совет: потребна ви е поголема физичка активност.

20.04 20.05

1941 година. 1985 - На лондонскиот стадион „Вембли“ и на стадионот „Џон Кенеди“ во Филаделфија во истовреме беа одржани големите хуманитарни концерти под името „Лајв ејд“. Во акцијата за помош на гладните во Африка, која ја организираше Боб Гелдоф, најпознатиот рок и поп-музичар во светот, собрани се 60 милиони долари, а ТВ-преносот од концертите го следеа околу милијарда и пол гледачи во светот. 1990 - Во Скопје е основана Социјалистичката партија на Македонија. За претседател е избран Киро Поповски. 1992 - Преземајќи ја должноста претседател на владата на Израел, Јицак Рабин најави дека ќе ги посети престолнините на арапските земји заради постигнување мир на Блискиот Исток. 2000 - Виетнам постигна трговски договор со САД со што ја почна нормализацијата на трговските односи меѓу двете земји, првпат по завршувањето на Виетнамската војна. 2006 - Отворен е нафтоводот Баку-Тбилиси-Џејхан, долг 1.774 километри. За неговата изграба беа вложени четири милјарди долари. Преку нафтоводот Баку-ТбилисиЏејхан нафтата се транспортира од Каспиското Море до средоземното турско пристаниште Џејхан, заобиколувајќи ги Русија и Иран. Овој нафтовод, според зборовите на турскиот премиер Реџеп Тајип Ердоган, претставува „пат на свилата во 21 век“.

23.07 22.08

Лав – Постојано се сомневате во верноста на партнерот, а од тој непотребен сомнеж излегуваат сите ваши проблеми и кавги. Совет: пореално гледајте на сè што ви се случува.

23.08 21.09

Девица – Од состанокот што ќе го имате денеска, зависи како ќе течат настаните во следниот период. Обидете се да оставите позитивен впечаток. Совет: размислувајте позитивно.

22.09 23.10

Вага – Иако здравствената состојба не ви е во најдобар ред, сепак нема потреба да кревате паника. Совет: партнерот ви подготвува пријатно изненадување, тоа ќе ве расположи.

24.10 21.11

Скорпија – Добро размислете на кој начин ќе дојдете до подобро работно место, не брзајте со непотребни коментари. Совет: по долг период, односите со партнерот ви се одлични, уживајте.

45

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Собор на 12 Апостоли Павловден Вториот ден од завршувањето на постот е празник на сите 12 Апостоли. Така и се вика празникот: Собор на 12 Апостоли, и тоа е нивен главен заеднички празник, слично како што има соборни денови и за свети Јован Крстител, за архангел Михаил итн. Апостолите се слават како темели на црквата, што навистина се, со оглед на тоа што тие се првите луѓе кои во целост ја примија благата вест за единствениот можен спасител на луѓето и на светот. Уште повеќе затоа што истата вест ја проширија по сите краишта на вселената.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Хенрик Бил роден во 973 година во Абако во близина на Регенсбург. Царот Хенрик бил побожен човек. Се залагал за обновување на црквата и за испраќање на свештениците-мисионери во областите каде не било раширено христијанството. Свети Хенрик основал многу бискупии и манастири. Умрел во 1024 година.

22.11 21.12

Стрелец – Иако ситуацијата во домот не е најдобра, сепак не дозволувајте да паднете во депресија, тоа уште повеќе ќе ги влоши работите. Совет: најдете некој начин за опуштање.

22.12 19.01

Јарец – Бидете претпазливи што зборувате пред една драга личност, вашите зборови можат да бидат погрешно разбрани. Совет: бидете поамбициозни на работа.

20.01 18.02

Водолија – Ако сакате да одите на одмор, вистинско време е да направите анализа дали можете да си го дозволите тоа. Совет: потребни ви се повеќе часа сон и одмор.

19.02 20.03

Риби – Недоразбирањето што го имавте со еден бик веќе е минато. Гледајте посветло на иднината, следуваат убави денови. Совет: не одбивајте ја поканата за вечерно дружење.


46

РАЗОНОДА

Петок, 13 јули 2012 година

„Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 17.15, 19.30 и 22.00 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Пустинско цвеќе“

Сала 2: „Каубои и вонземјани Жанр: акција, авантура, научна фантастика, спектакл Почеток: 10.30 и 13.00 часот

Почеток: 17.00 часот „Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 20.00 и 22.30 часот

Жанр: драма Режија: Шери Хорман Почеток: 15.00 часот

КИНО „РАМСТОР“ „Кунгфу-панда 2“ Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен Бегрер Почеток: 11.00, 13.00 и 15.00 часот

„Прометеј“ Жанр: акција, хорор, научна фантастика Режија: Ридли Скот

„Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 15.30 и 17.30 часот

ИЗЛОЖБИ Музеј на македонската борба за државност и самостојност, Музеј на ВМРО и Музеј на жртвите од комунистичкиот режим Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 Музеј на Македонија „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љу бов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби Музеј на современа уметност Излож ба „Прагови“

„Мачорот во чизми“ Жанр: анимиран филм Почеток: 19.30 часот „Предавство“ Жанр: акција, драма Почеток: 22.00 часот

Музеј на Град Скопје Постојана поставка Национална галерија на Македонија: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Телевизијата е пронајдок што ви овозможува во вашата дневна соба да гледате луѓе кои никогаш не би ги примиле дома! Дејвид Фрост

Ако вредно работиш осум часа дневно, можеш да станеш шеф и да работиш дванаесет часа дневно! Роберт Фрост

Ретките убави моменти најмногу веселат! Демокрит

Кога најмногу ти се брза биди најбавен! Јапонска поговорка

l

31

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

32

32

l Штип

32

l Радовиш

31

l Кичево

l Неготино

32

l Кавадарци

32

30

33 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

30

l Кочани

32

32

32

32

Скопје l

32

30

l

l Прилеп

32

l Струмица

33 l Гевгелија

Битола

33

l Ресен

Во тенџерето вари, во капакот јади! Македонска поговорка

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од 9 километри на час.

Крива Паланка

33

Љубомората е сенка на љубовта. Колку љубовта е поголема и сенката е подолга! Магдалена Самозвањец

Денеска времето ќе биде стабилно и топло низ целата земја. Во Скопје минималната температура ќе биде 15 Целзиусови степени, а максималната 32 степена. Влажноста на воздухот ќе биде 38 процента, а видливоста до 10 километри. Индексот на УВ-зраците ќе биде 8.

l

33 12 САБОТА 40

13 НЕДЕЛА 41

14 ПОНЕДЕЛНИК 41

30

Барселона

31

Букурешт

30

Будимпешта

26

Загреб

32

Софија

37

Атина

31

Приштина

33

Сараево

31

Белград


Рецепт на денот

Господска пита ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 150 г маргарин 150 г брашно 1 лажичка прашок за печиво 150 г сирење 200 г салама 150 г кашкавал 250 г павлака 1 јајце 2 жолчки 2 лажици пармезан лебни трошки сол црвен пипер

47

РАЗОНОДА

Петок, 13 јули 2012 година

NA[ [AHOVSKI VELEMAJSTOR

Ê

N

EDNA OD SAD

NAUKA ZA IMIWATA I NIVNO ZNA^EWE

SOOBRA]AJNO SREDSTVO

Ê

PLA[T

K

KOMI^AROT HIL

OTIS TORP

AVTOMAT

ELEKTRON

VID OTROV

PROTIVNIK NA PO^ITUVAWE NA IKONI ITALIJANSKI RENESANSEN SLIKAR

ITALIJA BEZNADE@ BORBA, BITKA NA[ EKS [AHIST RISTO

MUSLIMANSKO MA[KO IME GRAD VO DANSKA BORE^KI TERMIN (MN.)

Ä

DRUGA @ENA POKRAJ PRVATA IVICA VIDOVI] ARTISTOT HOUK OSTROVOT NA ODISEJ

Z

MARKA RUSKI AVTOMOBILI SREDOZEMNA BILKA

Ä

Æ

JON ISAJA OBLASTI SO ISTA FAUNA I FLORA DIV TRENDAFIL PREDLOG (VNATRE)

M

DENAR DOBRINA

HRVATSKA ARTISTKA NINA DEL OD GLAVATA

I

ITAR ^OVEK, ITROMAN

BRZI, URGENTNI VID SPORTISTI

Æ

MEDITERANSKO RASTENIE STAR SLOVEN

B

FARBAR, BOJAXIJA VASIL ATANASOV POLUOSTROV VO RUSIJA

Ä

SLEDNO, NAREDNO METAR

REKA VO KINA AMPER

K

AUGUST CESAREC

9 7 2 6 2 4 3

6

AVSTRIJA

4

6 2 1 1 9 7

6 9 7 1 8 5 1 2 7 4 8

6

4

2 8 7 4 3 5 9

7

1 5 2 5 6 7 4 8 3 6 1 7 2 9 4 6 7 4 3 9 8 2 6 2 9 5 3 5 9 3 1 7 8

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: IKONOBOREC, KANALETO, I, OLOMAN, BOJ, LIME, INO^A, ZAFATI, ITAN, MOSKVI^, JI,MIRTA, TEA, D, ITNI, VAVRA, KIK BOKSERI, BOJAR, AKANT, VA, AA, ILIR, IDNO, INE, KAM^ATKA, AC; SUDOKU: 1) 973 562 184, 281 347 965, 564 819 732; 728 654 391, 436 971 528, 159 238 476; 395 126 847, 842 795 613, 617 483 259; 2) 376 152 498, 582 946 371, 194 873 265; 817 625 934, 629 438 157, 453 791 826; 761 289 543, 238 564 719, 945 317 682

Приготвување: Брашното, маргаринот, прашокот за печиво и сирењето се замесуваат, а потоа тестото се става во фолија да стои околу 20 минути. Саламата и кашкавалот се сечат на долгнавести парчиња. Павлаката се меша со јајцето, жолчките, пармезанот, а потоа се додаваат и зачините. Од тестото се прави кора, која се става на тавче претходно попрскано со брашно. Потоа се редат кашкавалот и саламата, а одозгора се става филот со павлака. Се пече на умерена температура. Кога е полупечено тестото, се попрскува со лебните трошки и се враќа да се допече.

STAROSEDELEC NANA BALKANOT OGIST KONT

ALBERT AJN[TAJN NI[TO (TUR.)


ВИЦОТЕКА

На Митре му било роденден, па Митра го прашала каков подарок сака да му купи, а Митре à рекол: - Сакам пушка. - Не, не може, тоа не доаѓа предвид! - Ама, навистина сакам пушка! - Значи, реков не може! Кој овде одлучува? - Ти Митро, но кога би имал пушка...

* * * Му јо и Фа та ше та ле во при ро да и стиг на ле до еден бу нар. Пр во Му јо фрлил па рич ка за жел ба. Потоа и Фа та фрли ла па рич ка, ама се лиз на ла и пад на ла во бу на рот. - Ле ле жел би те што ќе си ги за мис лиш во овој бу нар мно гу бр гу се ис пол ну ва ле! –ре кол Му јо.

ТИКЕТ СЕК Ј Архус Алборг

1

Бате Борисо в Торпедо 1

Коефициент 6,3

Лилестром Томсо Сервет Базел

GG

GG 3+

Den 13 Juli  

Dneven Vesnik Den