Page 1

18-19

www.den.mk

КУЛТУРА ПРОЦЕНАТА НА АРТЕФАКТИТЕ СЕ ПРАВИ КАКО ОД РАКАВ

37o

Вторник, 10 јули 2012, година 1, број 97

цена

15 денари

НЕВЛАДИНАТА „ПАВЕЛ ШАТЕВ“ БИЛА ИЗБРИШАНА ОД РЕГИСТАРОТ ГОДИНАВА

2-3

Институтот згаснал, ама не и анкетите Институтот „Павел Шатев“, кој важи за близок на владејачката партија, престанал да постои на 2 мај годинава, но и понатаму објавува анкети кои одат во прилог на ВМРО-ДПМНЕ

РЕКОРДНАТА ПОТРОШУВАЧКА ЈА ОПТОВАРИ МРЕЖАТА

Африканската жештина ја стопи струјата

ВЕСТИ

5

ВЕСТИ

4

СДСМ ќе се проширува и надградува?

8-9

Државна декларација за локална употреба


2

ВЕСТИ

Вторник, 10 јули 2012 година

ИНСТИТУТОТ БЛИЗОК НА ВМРО-ДПМНЕ БИЛ ИЗБРИШАН ОД

КОМЕНТАР

Катерина ГЕТЕВА

Пази скутер! Возач на скутер во неделата попладнето удри во педалина во Охридско Езеро. На педалината се сончале туристи. Среќа што никој не загинал, има само еден повреден. А возачот на скутерот? Тој избегал, не знаат ниту кој бил, ниту каков скутер возел. Надлежните велат нема хаос на езерските води и сè е под контрола, а туристот бил надвор од животна опасност. Е шуќур! Требало да биде во животна опасност за да се преземат мерки за безбедност во водите кај Охрид и кај Струга. Годините наназад покажуваат дека во тој туристички крај обично се дејствува само откако некој ќе биде во животна опасност. Потона брод, струја уби луѓе на крајбрежјето, имаше судири на глисери, скутери удираа во деца и откако едно чудо несреќи на вода се случија и со скутери и со глисери, во кои имаше и жртви, властите донесоа закон за забрана на скутери и на глисери. Но, чуму забрана која важи само од 20 јули до 20 август!? Значи, туристите во Охрид слободно може да се капат само еден месец! А дотогаш безбедно нека се сончаат оти ако влезат во вода, треба да отворат четири очи за да не ги залепи некој скутер. Кабаетот за лошиот туризам властите го најдоа во „ендемските видови“ и сè заврши тука! Ете, така се прави туризам. Некој мора да биде виновен, ама никако одговорните. Ако, пак, се свртиме наназад кон минатите лета, Охрид најмногу го имаше во вестите за црна хроника, а одговорноста беше ничија. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

„Павел Шатев“ Институтот „Павел Шатев“, кој важи за близок на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, престанал да постои на 2 мај годинава, дознава „Ден“

И

Ана АНАСТАСОВСКА

нститутот „Павел Шатев“, кој важи за близок на владејачката ВМРО-ДПМНЕ, престанал да постои на 2 мај годинава, дознава „Ден“. Сепак, институтот и понатаму во јавноста излегува со анкети кои одат во прилог на рејтинзите на ВМРО-ДПМНЕ и на премиерот Никола Груевски, но продолжува и да организира дебати во кои се напаѓа опозицијата. Според документите од Централниот регистар, институтот е избришан преку регистраторот Добре Наумов, а како причина за престанок се наведува „ликвидација“. Како дел од основачите на институтот се наведени Кирил Божиновски, кој е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ и на Владата, Христина Рунчева, поранешна пратеничка од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, како и директорот на институтот, Панде Лазаревски, поранешен директор на ЦУК, а сега иден

амбасадор на Македонија во Букурешт. „Престанок на Здружение на граѓани Институт „Павел Шатев“ Скопје по скратена постапка за ликвидација врз основа на Одлука за престанок од 02 мај 2012 година со дата на пре станок 02 мај 2012 година. Од членовите на собранието доставени се изјави дека се намирени сите обврски кон доверителите и кон вработените во здружението и тоа од 1. Кирил Божиновски, 2. Христина Рунчева, 3. Панде Лазаревски. Наведените членови на собранието одговараат солидарно за обврските на здружението во рок од три години од денот на бришење од Регистарот“, се наведува во основата за бришење впишана во Централниот регистар. Но, и покрај тоа што институтот престанал да постои на почетокот од мај, тој продолжи во јавноста да излегува со резултати од испитувања на јавното мислење. Последната анкета „Павел Шатев“ ја објави на 3 јуни годинава, а била спроведена во периодот од 30 мај до 1 јуни.

САД се загрижени за Македонија

Соединетите Американски Држави се загрижени поради растечката меѓуетничка нетрпеливост во Македонија, како и поради негативните појави во правосудството и во слободата на медиумите и ја повикуваат Владата да вложи повеќе напори за да го примени до крај Охридскиот рамковен договор. Ова порака во саботата од Дубровник ја испрати Филип Гордон, помошник државен секретар на САД кој е во посета на регионот. - Јасно е дека мора уште многу да се направи пред целата југоисточна Европа да се смета за целосно интегрирана во евроатлантската заедница. Ќе бидам искрен за тоа како САД ги гледаат сегашните предизвици и можности во регионот – вели Гордон. Тој потоа се осврнал на Македонија и констатирајќи ги пречките што ги има државата поради проблемот за името, побарал што поскоро решавање на овој проблем. Според Гордон, спорот за името на Македонија со Грција продолжува да ги блокира нејзините аспирации за членство во НАТО и почетокот на преговорите за зачленување во ЕУ. САД биле разочарани што

НАТО не можел да ја прими Македонија на самитот во Чикаго, но бидејќи НАТО е организација во која владеел консензус, Македонија и Грција најпрво морале да ги решат своите меѓусебни недоразбирања пред алијансата да го исполни своето ветување за членство упатено на самитот во Букурешт. САД го поддржуваат тековниот процес во ОН за ова прашање и ќе го прифатат заемно прифатливото решение што ќе се појави. - Инвестиравме многу во успехот на Македонија, поддржувајќи го растежот на граѓанското општество и силните демократски институции, како и напорите да се институционализираат принципите на разноликост и инклузија преку Владата и општеството. Иако Македонија направи напредок во меѓуетничките односи, алармирани сме од знаците на растечка тензија меѓу заедниците. Загрижени сме и за развојот на ситуацијата на правосудството и на медиумите. Ја поттикнавме Владата да ги удвои своите напори за да ги примени словото и духот на Охридскиот рамковен договор - порачал Гордон во Дубровник.


ВЕСТИ

Вторник, 10 јули 2012 година

3

РЕГИСТАРОТ ВО МАЈ ГОДИНАВА

згаснал,нонеианкетите

Според оваа анкета, најголем дел од испитаниците, односно 23,3 проценти, одговориле дека на следните избори би гласале за ВМРО-ДПМНЕ, наспроти 13,7 проценти кои се изјасниле за СДСМ. На премиерот Никола Груевски му веруваат 24,8 проценти од испитаниците, а на Бранко Црвенковски 7,4 проценти. Од појавувањето на овој институт во

2008 година, во јавноста имаше многу дилеми за тоа кои се неговите основачи и дали тој е близок до владејачката ВМРО-ДПМНЕ. Овие дилеми беа расчистени во јануари годинава, кога во медиумите беше обелоденето дека на официјалната веб-страница на ВМРО-ДПМНЕ на 27 јуни 2008 година било најавено формирањето на институтот. „Ве известуваме дека е формиран Инсти-

тут „Павел Шатев”, кој ќе функционира како самостојно и непрофитно здружение, блиско на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. За претседател на Институтот е избран проф. Панде Лазаревски“, се наведува меѓу другото во тогашното соопштение до јавноста. Претседателот на институтот, Панде Лазаревски, вчера, и покрај обидите на „Ден“, остана недостапен за коментар.

Црквата на Вранишковски се кара со судот Пресудата за поранешниот владика Јован Вранишковски судот ја донел пред да поминат десет години, од кога е поднесено обвинение против него. Притоа, делото не е застарено како што тврдат од нерегистрираната Православна охридска архиепископија (ПОА), изјавија за порталот „Плусинфо“ од Основниот суд во Скопје. Наспроти ставот на судот, од ПОА денеска лиферуваа соопштение во кое се вели дека денеска, според важечките закони на Македонија, „делото за кое расколничката Македонска православна црква (МПЦ) го обвинува Неговото блаженство, архиепископот охридски и митрополит скопски г.г. Јован, веќе е целосно застарено бидејќи се изминати десетте години од последниот датум опфатен во обвинението“. - Делото е целосно застарено, а Апелациониот суд сè уште нема изречено пресуда! И покрај тоа, архиепископот г.г. Јован најпрвин беше два месеца во затвор, а сега се наоѓа во притвор веќе пет месеци! Против архиепископот г.г. Јован во последниве де-

сет години, во континуитет, штом ќе заврши еден судски процес, почнува нов, и по барање на расколничката МПЦ, тој веќе шести пат се наоѓа во затвор. Ваквиот однос кон архиепископот г.г. Јован од активистите за човекови права е именуван како класична државна тортура врз личноста на архиепископот г.г. Јован, та следствено, сосема е јасно дека под плаштот на „независното судство“ се спроведува државен терор врз верска основа против архиепископот г.г. Јован и останатите епископи, монаштво и верници на Православната охридска архиепископија – се вели во соопштението од ПОА. Од ПОА додаваат дека посочениот однос на корумпираното и подложно на политички притисоци судство резултира со негативни известувања на релевантни меѓународни институции во однос на газењето на верските слободи во Македонија, и неговата реформа се наметнува како услов за интегрирање на нашата земја во цивилизациските демократски текови.


4

ВЕСТИ

Вторник, 10 јули 2012 година

ЕКСПЕРТИТЕ СМЕТААТ ДЕКА Е ЗАДОЦНЕТА ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА СОРАБОТКА СО ГРЦИЈА

Државна декларација за локална употреба П Игор ЧАВЕСКИ

онудената декларација за соработка и пријателство со Грција е обид на македонскиот државен врв да покаже конструктивност и да добие поен плус во очите на меѓународната заедница во ситуација кога од новата грчка влада стигнуваат студени тонови за одно сите со Македонија. Вака познавачите ја толкуваат новата иницијатива, која произлезе од официјално Скопје за нова форма на соработка со Атина, која треба да помогне полесно да се решат сите отворени прашања меѓу двете земји. Според нив, иако иницијативата, во суштина, не е лоша, однапред се знае каков ќе биде одговорот од другата страна. Затоа, велат тие, е подобро, наме сто со „алиби“ декларации, времето да се искористи да се иницираат суштински разговори со грчките политичари. Универ зитет скиот профе сор Стево Пендаровски смета дека оваа иницијатива, пред сè, е наменета за македонската јавност за да се прикаже дека нешто се работи, а во таков случај не можеме да очекуваме некаков ефект. - Вакви иницијативи претходно треба да се „одработат“ зад сцена и во координација со Европската унија. Што ќе се слу-

чи доколку Грција веднаш ја одбие понудената соработка? - прашува Пендаровски. Тој нагла су ва де ка глав ни от проблем во од но си те ме ѓу две те зем ји оста ну ва спорот за името, но дека на тоа поле ништо битно нема да се смени и со доаѓањето на новата грчка влада. - Преговорите се де факто замрзнати. За тоа доволно говори тоа што од по средникот Метју Нимиц нема најави за средби со преговарачите - додава Пендаровски. Поранешниот собраниски спикер Тито Петковски смета дека оваа иницијатива е исклучително за локална употреба. - Во 2008 годи на ве ќе имавме ва ква иницијатива. Собранието ја прифати, но, за жал, не ма ше ни ка ква ре а ли за ци ја. Груевски е све сен дека времето во спрот со Грција не работи за него, па затоа мора да предлага некакви декларации - вели Петковски. Ми ни сте рот за над во реш ни ра бо ти, Ни ко ла По пов ски, вче ра ја прет ста ви на ци о нал ната про гра ма за до бро со седс тво со ли ста на ини ци јати ви од Ма кедо ни ја упате ни до Гр ци ја. Во листата се наоѓаат де сетина предлози за кои Грција до сега не одговорила или се изјаснила негативно. Главните барања остануваат Грција да дозволи Македонија да ги почне преговорите со Европската

унија, како и да не се спротиставува на приемот во НАТО. Покрај тоа, се бара да се формира заеднички образовно-историски комитет со експерти од двете држави, кој отворено ќе дискутира за сите спорни прашања во делот на идентитетот, јазикот, како и постоењето на македонското малцинство во Грција. Македонија, исто така, предлага неколку мерки, како што се отворање нови гранични премини и регулирање на економската соработка преку склучување договор за одбегнување на двојното оданочување. Поповски смета дека енергијата во одно сите со Грција треба да ја трошиме на конкретни ге стови и проекти наме сто, како што беше конкретниот случај на лепење лепенки на македонските автомобили. Тој нагласува дека иницијативите датираат од различни фази, некои датираат дури од Привремената спогодба, но дека е добро да се повторат бидејќи не се исцрпени сите форми на соработка. - Нашата идеја и нашата поента е да направиме нешто, вие решете што сакате да направите од ова. Вие решете кои гестови можеме да ги направиме конкретно. Да не зборуваме за добрососедски односи, а во исто време да лепиме лепенки кои се навредливи, бесправни и немаат никаква основа, не придонесуваат за тоа - рече Поповски.

СДСМ се надградува и се проширува?

Зградата на седиштето на СДСМ на Бихаќка да се прошири и да се надгради за уште два дополнителни ката, побара ле социјалдемократите од Општина Центар, објавува порталот „Нетпрес“. Според извори на порта лот, се работи за барање дозвола за нов дополнителен про стор со површина од 8.000 квадратни метри, со што од по стој ни те 4.000 ква драт ни ме три би се доз воли ла по вр ши на за гра де ње во обем од 12.000 квадратни метри, при што и дозволе ната ви си на на об је ктот тре ба да се зголеми од 16,4 метри на 25 метри. Барањето било подне сено во април годинава. „Барањето е испратено како резултат на потре бата на СДСМ за по голем про стор, во кој би се извршува ле партиските обврски. СДСМ во последниот период го зголеми бројот на своите потпретседатели и

за нив но функ ци о ни ра ње би ле потреб ни но ви кан це ла рии, во кои, по крај нив, би ра боте ле и нив ни те помош ни ци. И Град ската организација на СДСМ бара ла поголем про стор и, веројатно, и ним ќе им се дозволи да бидат сме стени во новите про стории. Оваа иницијатива за надградба на седиштето ја добила и поддршката од претседателс твото на парти јата“, пи шу ва „Нетпрес“. Од Општина Центар потврдиле дека е до ставено барање од СДСМ за корегирање на градежната маркица и за проширување и за надградба на уште два дополнителни ката. Советот на општината ќе одлучува за изме ни те на ДУП Град ска че тврт Капи штец, локалитет Геолошки завод на седница во август. Од СДСМ, во изјава за „Ден“ ги неги-

ра ат ва кви те ин форма ции. От та му об јас нуваат дека партијата не поднела никакво ба ра ње, ту ку под не ла при го вор на пред лог-урбанистичкиот план кој предвидува улицата што води до сегашниот влез на седиштето на партијата да се затвори и да се претвори во површина со зеленило. - Овој план предвидува нов пристап до нашето седиште, односно да се отвори нова улица што од МВР би водела до нашиот влез. Ние под не совме при го вор об јас ну вај ќи де ка се гаш ната улич ка ни е потребна и дека не сакаме да ја затвораат. При го во рот, исто та ка, се од не су ва и на тоа што сите згради околу нас се изградени со дополнителни два ката, за разлика од нашата, и во согласност со тоа побаравме законот и правилата да важат за сите еднакво - велат од СДСМ. А.А.


ВЕСТИ

Вторник, 10 јули 2012 година

5

НОВА ЕПИЗОДА ОД КАВГИТЕ ВО СОБРАНИЕТО МЕЃУ ВЛАСТА И ОПОЗИЦИЈАТА

Опозицијата ќе контролира без амин од спикерот

П

ратеничките групи од опозицискиот фронт во Собранието вчера, и покрај повикот на претседателот Трајко Вељано ски, не се појавија на координацијата кај него, со што се доведува во прашање одржувањето на надзорните расправи, со кои опозицијата најави дека ќе врши политичка контрола врз работата на власта. Вељано ски и натаму останува на ставот дека, доколку координаторите на опозициските пратеници не го прекинат бојкотот на координациите, не може да се договори одржувањето на седумте надзорни расправи или т.н. сослушувања. Ова, велат од кабинетот на Вељаноски, произлегува од Законот за Собрание, во кој е дефинирано дека на координации кај него се договара динамиката на одржување на ваквите сесии. Опозицијата, пак, од друга страна, е децидна дека нивното присуство нема никаква врска со закажувањето на надзорните расправи, кои треба да се одржат доколку тоа го побараат најмалку 15 пратеника. На поканата на Вељаноски на вчерашната координација се одзваа координаторите на владејачките партии, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, Силвана Бонева и Талат Џафери, координаторот на ДПА, Имер Алиу, како и членот на Владата, министерот за информатичко општество, Иво Ивановски. Претседателот на Собранието изрази жа лење што, освен ДПА, опозицијата не дојде на закажаната координација за нивното барање за надзорни расправи. Вељано ски, како што по сочи, ќе поддржи сè што

Вељаноски и натаму останува на ставот дека, доколку координаторите на опозициските пратеници не го прекинат бојкотот на координациите, не може да се договори одржувањето на седумте надзорни расправи или т.н. сослушувања

значи зајакнување на законодавната власт, но предупреди дека не смее да ги применува прописите селективно кога е партија во опозиција. - Апелирам политичките партии од опозицијата да го остават зад себе селективното толкување и примена на Законот за Собрание. Надзорните расправи не смеат да бидат поткрепа на нечии митинзи - изјави Вељаноски. Тој упорно го избегнуваше одговорот на прашањето дали ќе закаже надзорна расправа доколку опозицијата не дојде на координација. Од СДСМ, пак, се децидни дека надзорни расправи мора да има и покрај „отсуството на политичка волја кај спикерот Вељаноски“. - Претседателот на Собранието продолжува да манифестира отсуство на демократски капацитет. Не може и не смее учеството или неучеството на собраниски координации да биде поважно од контролата што законодавниот дом мора да ја има врз владините функционери. Не може која било координативна средба да биде над Законот за Собрание. Впрочем, токму Вељановски, во согласност со негови-

те празни аргументи, пропушти да го испочитува Законот за Собрание и самиот не предложи договор за надзорни расправи, ниту, пак, воопшто ги спомена – реагираше пратеникот Оливер Спасовски од СДСМ. Тој го повика Вељано ски да излезе од улогата на заштитник на извршната власт. Македонското Собрание ги воведе надзорните расправи, како контролен механизам на пратениците врз извршната власт, по примерот на парламентите во повеќе европски земји. Значајна улога во воведувањето на овој механизам има и Националниот демократски институт (НДИ), кој ги предложи чекорите што се потребни да се иницираат и да се одржуваат вакви расправи. За да им се даде неопходното значење на овие дебати, првата надзорна расправа се одржа во февруари 2010 година, на тема „Имплементација на спогодбата меѓу Македонија и САД“, при што го стин беше американскиот конгресмен Ерл Померој, но учествуваа и тогашниот амбасадор Филип Рикер, тогашниот министер за надворешни работи Антонио Милошо ски и вицепремиерот Владимир Пешевски. А.А.


6

ВЕСТИ

Вторник, 10 јули 2012 година

ДОЛГОНАЈАВУВАНИОТ ПРОЕКТ ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРА САМО ПОЛОВИЧНО

Електронската здравствена картичка, само скап украс

25.000 електронски здравствени картички наменети за јавната администрација веќе биле изработени и деновиве треба да бидат пуштени во употреба, но без подготвена база на податоци

М

Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

инистерството за здравство најверојатно ќе почне да го реализира проектот „Интегриран здравствен информатички систем„ (ИЗИС), но само половично. 25.000 електронски здравствени картички наменети за јавната администрација веќе биле изработени и деновиве треба да бидат пуштени во употреба, дознава „Ден“ неофицијално од извори во Министерството за здравство. Станува збор за пластифицирани картички кои преку читач при внесување во системот ќе треба да ги покажат основните базични информации за пациентот. Секоја амбуланта треба да има по два вакви читачи, а лекарот на овој начин ќе дознае дали пациентот има платено здравствено осигурување, од што боледувал, дали има алергии, хронични болести, кои вакцини ги примил, дали е крводарител и слично. Но, за да може сето ова да се реализира, потребно е да се изработи интегриран здравствен информатички систем, за кој ниту се знае дали се прави, ниту има најава дали и кога ќе се реализира. Експертите што се занимаваат со оваа проблематика објаснуваат дека електронската здравствена картичка нема никаква функ-

ција без информатичкиот систем. Пациентите и понатаму со себе треба да ја носат здравствената легитимација заради основните информации во неа, бидејќи преку електронската картичка, освен име, презиме и дата на раѓање, не може да се дознае ништо друго. - Електронската здравствена картичка е само оправдување пред граѓаните дека нешто се прави бидејќи без софтверски систем со база на податоци на пациентите оваа картичка нема функција - велат извори добро упатени во оваа проблематика. Не се знае колку пари ќе бидат потрошени за овој „експеримент“ на Министерството за здравство, но нашите извори велат дека изработката на тие 25.000 картички нема да чини повеќе од 12.000 евра. За да се заокружи целиот процес, потребен е интегриран информатички систем за кој требаат огромни финансиски средства. - Електронската здравствена картичка треба да биде јаготка на шлагот. За да ја има неа, потребно е да има основа, база на податоци без која картичката не може да го оправда своето постоење - изјави за „Ден“ Методија Трајаноски, експерт за јавно здравство и за здравствено осигурување. Познавачите на оваа проблематика велат

дека тоа што сега го прави Министерството за здравство е само гаснење на пожарот бидејќи министерот за здравство, Никола Тодоров, со закон е обврзан да го воведе интегрираниот информатички систем до април 2013 година. Иако Тодоров никогаш не потврди, пред неколку месеци медиумите наголемо пишуваа дека поради ребалансот на буџетот, првично планираните за годинава 324.624 евра за ИЗИС се сведени на нула. Тоа значи дека годинава нема да има пари за информатички систем во здравството. Парите, пак, за електронската здравствена картичка од 1,6 милиони евра се преполовени на 815.660 евра. Според новиот Закон за здравствена заштита, ИЗИС е неопходен за потребите на мрежата на здравствени услуги. Весникот „Капитал“ пред неколку месеци објави дека хрватската фирма „Купис“ може да го тужи Министерството за здравство на Македонија бидејќи една и пол година доцни со наплата на ратите за проектот ИЗИС, а со тоа го сопира и долгонајавуваниот проект за електронска здравствена картичка вреден 7,5 милиони евра. Фирмата „Купис“ е подизведувач на хрватската компанија СИТ, која пред неполни три години го доби тендерот за овој проект. Од Министерството за здравство велат дека почнал процесот на обработка на електронски картички и до крајот на годината се предвидува да има 750.000. До крајот на 2013 година се очекува сите осигуреници да добијат вакви картички. Што се однесува до базата, од Министерството додаваат дека се обезбедени услови за проверка само на здравственото осигурување.


ПАРИ

Вторник, 10 јули 2012 година

7

ДОДЕКА РАКОВОДСТВОТО НА МНАВ СЕ ПОВИКУВА НА ЗАКОНОТ

Синдикалците ќе ја тужат Навигацијата И

Наташа СТОЈАНОВСКА

збрканите синдикалци од контрола на летање поднесоа тужби против раководството на Македонската навигација(МНАВ). Тужат зашто сметаат дека се незаконски избркани од работа откако јавно проговориле дека колективните договори што се кројат во фирмата се на штета на вработените. - Додека директорите на Македонската навигација се занимаваат со растурање на синдикалното организирање и со замолчување на гласноговорниците на синдикатите, со што à нане суваат штета на земјава пред меѓународната јавност, овие нивни по стапки веќе се или ќе бидат нотирани како негативност во редовните извештаи на ЕУ и на Стејт департментот во однос на работничките и синдикалните права во РМ - велат за „Ден“ двајцата синдикалци што неодамна добија откази, Милорад Миловановиќ и Владимир Ристе ски. Синдикалците помош побарале и од Синдикатот на работниците од сообраќај и врски на Македонија. - Се обративме до сите надлежни институции за да укажеме дека бркањето не смеело да се направи на таков начин, но тоа, сепак, не помогна. Отказот е врачен, по што ќе треба правдата да се бара на суд - вели Мичо Стојановски, претседател на овој синдикат. Раководството на МНАВ, пак, останува на ставот дека синдикалците се избркани од работа по сите законски основи. Дополнуваат и дека тие со своите изјави нанеле штета на угледот на компанијата и на менаџментот, но и пред европската јавност сакале да создадат негативна слика за Македонија. - Нека докажат дека се незаконски избркани и нека докажат дека Европската коми-

сија е задолжена и за синдикалното работење кај нас - вели Живко Поповски, претседател на управниот одбор на МНАВ. Освен со проблемите со синдикалците, МНАВ се соочува и со проблеми во финансиското работење. Имено, лани компанијата евидентираше загуба од 8.169.000 денари поради што à било наложено дел од загубите, или 3.414.000 денари, да ги покрие со пари од задолжителните резерви на компанијата, а остатокот од добивката од следната година. Сепак, проблемот е во тоа што и оваа година не е финансиски поволна поради намалување на прелетите над Македонија, кој по однос на планираното зголемување во некои месеци од годинава изнесува 17 проценти. - Проблематично е, намалени се прелетите генерално и во Европа за 4,6 проценти. Дополнително намалени се и во Грција, Србија и во Македонија што се должи на неотворањето на Ко сово. Влијание имаат и штрајковите во Грција и во Шпанија, како и пропаѓањето на повеќе авиокомпании. Пра-

ктично, ние сега сме вратени во 2004 година по нивото на прелети - вели Дејан Мојсовски, директор на Агенција за цивилно воздухопловство. Тој објаснува дека сè што ќе биде загуба се прене сува за следната година, а веројатно е дека загубите од минатата и од оваа година ќе се прене сат за следната година. - Но, освен тоа, ќе мора да се прават и некои други редефинирања, а тоа најверојатно ќе се направи со запирање на планираната набавка на новиот радарски систем, за кој требаше да се потрошат од шест до седум милиони евра - најави Мојсовски. На со стојбите во МНАВ влијание имале и вработувањата на 18 луѓе според Рамковниот договор. Така, иако вработувањата беа намалени, сепак буџетот за плати во комапнијата се зголеми. Но, според Мојсовски, проблемот во авијацијата не е само во Македонија и вината не може да се бара кај раководството, туку станува збор за генерална со стојба од која земјава не е исклучена.

Албанската ТВ „Клан“ ќе емитува во Македонија Најголемата приватна телевизиска станица во Албанија, „Клан“, најавила отворање телевизиска станица и во Македонија, информира „Капитал“. Претседателот на Управниот борд на ТВ „Клан“, Александар Франгај, во емисија на телевизијата изјави дека се презе-

маат активно сти за да стартува и ТВ „Клан“ во Македонија. „По стартот на ТВ „Клан“ во Ко сово, сега е редот да профункционира и ТВ „Клан“ во Македонија. Наша цел е во текот на оваа година ТВ „Клан“ да се прошири и во Македонија - изјавил Франагај

објаснувајќи дека претходно треба да завршат одредени процедури. Повикувајќи се на анкети, тој кажа дека ТВ „Клан“ е една од најгледаните ТВ станици во Албанија и регионот. Пред една година ТВ „Клан“ почна да емитува програма во Ко сово.


8

ПАРИ

Вторник, 10 јули 2012 година

РЕКОРДНАТА ПОТРОШУВАЧКА Н

Жештин А

Наташа СТОЈАНОВСКА

фриканската температура во земјава ја зголеми потрошувачка на струја до рекордното ниво, а некаде предизвика и преоптоварување на мрежата. Тоа ја зголеми тензијата, особено во населените места што веќе се соочуваат со недостиг од вода за пиење. При температура повисока од 33 Целзиусови степени, само во првите пет дена од јули, во земјава вкупно се потрошени околу 70.000 мегават-часови струја, а од нив 25.700 мегават-часови се потрошени во Скопје. Во истиот период лани биле потрошени 65.000

МИНИСТЕРОТ СЕ ЗАКАНУВА, ГРАД

И покрај препораките на институциите да не се излегува на отворено во периодот од 11 до 17 часот, сепак на терен се регистрираат градежни работници кои се изложени на високата температура. СДСМ побара да запрат градежните активности на собраниската зграда и обвини дека државата сама не ги почиту-

Металурзите ќе делат откази Се закануваат откази за вработените во металуршката индустрија, реагираа вчера од Здружението на црната и обоената мета лургија со оглед дека последиците од кризата сè по силно се чувствуваат. Компаниите од овој сектор бараат поевтина струја, 30 отсто од 100-те милиони што Владата ги зеде од Европската инве стициска банка и одложување на роковите за воведување еколошки стандарди. Предупредија дека побарувачката се намалува поради што има пад на производството. Предвидувањата се дека надворешната побарувачка до крајот на годинава ќе се намали за 50 проценти. - Ќе мора да се интервенира во цената на електричната енергија како најголем производствен инпут. Но, особено загри-

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

жува воведувањето на часовното балансирање кое, според нашите процени, ќе предизвика огромни загуби во работењето. Практично ќе плаќаме нешто што не сме го потрошиле - истакна Никола Ризов од „Фени индустри“. Овој сектор е под силно влијание на случувањата на странскиот пазар и затоа се неопходни итни мерки. - Како резултат на должничката криза во Европа, производството на основни метали во првите пет ме сеци годинава бележи нама лување за 8,6 от сто во однос на истиот период лани. Само во април, намалувањето на физичкиот обем на производството е 19 проценти, а во мај било 11,5 от сто - рече Стојмирка Тасевска од Стопанска комора. ФРАНК

ДОЛАР

61,6

77,3

51,3

49,7

продажен

61,60

77,00

51,40

50,20

куповен

61,40

76,00

50,80

49,50

Менувачници

Владата најави изработка на проектни студии и документација за железничките делници Куманово - Дељадровце, Драчево - Велес и Битола - Кременица, како увертира за реконструкција на железничкиот Коридор 10. Проектот чини 1,4 милион евра и се финансира со 1,24 милион евра од фондот на ИПА, компонентата за регионален развој, и 200 илјади евра од Буџетот на Македонија. Приоритет ќе има делницата Битола – Кременица, која треба да почне да се реконструира во 2013 година и да заврши за две години. Тендерот за реконструкција на железничката станица во Скопје, во вредност од 2,7 милиони евра, ќе биде распишан следниот месец, најави министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ВРЕДНОСТ ИНДЕКС

9 ЈУЛИ 2012

НБРМ

Реконструкција на Коридор 10

ПРОМЕНА

ПРОМЕНА ВО %

МБИ10

1.857,45

17,57

0,94%

МБИД

1.804,13

0,08

0,00%

118,86

0,01

0,01%

ОМБ


ПАРИ

Вторник, 10 јули 2012 година

9

НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ЈА ОПТОВАРИ МРЕЖАТА

ната ја стопи струјата мегават-часови, во 2010 година околу 62.000 мегават-часови електрична енергија, додека во 2009 година во првите пет дена од јули се потрошиле 64.400 мегават-часови електрична енергија. Според податоците, потрошувачката на струја само во јуни, во однос на изминатите две години, е зголемена за 5-10 проценти. Во просек, во земјава дневно се трошат 13.943 мегават-часови електрична енергија што е повеќе од просекот во однос на сите изминати години. За споредба, изминативе три години во првите пет дена од јули дневно во земјава се трошеле од 12.000 до 13.000 мегават-часови струја, додека оваа година дневната потрошувачка на струја се дви-

ДЕЖНИЦИТЕ НЕ ЗАПИРААТ ва своите препораки. Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, вчера инсистираше да запрат активностите на отворено и повторно најави засилени инспекции и казни за компаниите што ги тераат работниците да работат надвор од препораките, но засега нема информација дали некој е казнет.

жи од 13.400 до 14.300 мегават-часови. Само во Скопје дневно се трошат околу 5.000 мегават-часови електрична енергија. - Според центрите за испитувања, истражувања и мерења на „ЕВН Македонија“, зголемената потрошувачка се должи, пред сè, на повисоката просечна температура годинава, која се движи над 33 Целзиусови степени, за разлика од 2011 и 2010 година, кога таа во просек изнасуваше 30 степени - објаснуваат од ЕВН. Потрошувачката е зголемена поради сè помасовното користење на клима-уредите во домовите и во работните простории. - И покрај ваквиот тренд на зголемена потрошувачка, не се очекуваат поголеми проблеми во снабдувањето. Евентуално, проблеми може да има во централните градски подрачја или, поточно, во средините каде во текот на зимата корисниците ги затоплувале своите домови користејќи го централното греење или парното, а сега со вклучувањето на разладните уреди се троши многу поголемо количество струја, што доведува до преоптоварување

на мрежата - велат од ЕВН. Дополнително, африканскиот бран ја зголеми и потрошувачката на вода во земјава поради што во дел од населените места изминативе недели во континуитет нема питка вода повеќе часови во текот на денот.

СИНДИКАЛЦИТЕ ГО САКААТ СТАРОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Топлотниот бран повторно го актуелизира и старото барање на Синдикатот на УПОЗ за промена на работното време. Од Синдикатот сметаат дека сега е моментот за промената, барем за летниот период. Синдикалците бараат работното време да почнува во 7 часот, односно во 7.30 часот и да завршува во 15 часот, односно во 15.30 часот. Од Министерството за труд и социјална политика објаснуваат дека веќе се изјасниле дека засега нема промена на работното време. Во меѓувреме, во земјава и денеска се очекува многу топла воздушна маса од северна Африка, со претежно сончево време.


10

ДОСИЕ

Вторник, 10 јули 2012 година

ПЛИВАЧИТЕ НЕБЕЗБЕДНИ ПРЕД ЗАБРАНАТА ЗА ПЛОВНИ ОБЈЕКТИ ВО ОХРИД

На езерата се возат скутери како на трка Од 20 јули стапува на сила ограничувањето на пловидбата на Охридско, Преспанско и на Дојранско Езеро, која ќе важи од 11 до 18 часот секој ден до 20 август Катерина ГЕТЕВА

Д

ва е сет и ед но годиш ни от Ве ги А. од те товското се ло Ми ле ти на е пр вата жртва оваа туристичка се зона во водите на Охридското Езеро. Во неделата момчето било по вреде но отка ко не со ве сен возач на скутер, лудо возејќи по води те на езе рото, ја парчо сал педа ли ната на ко ја се сон чал Ве ги со уште еден при јател. Мом че то со те шки телесни повреди било пре фрле но во стру шката бол ни ца. Тоа би ло над вор од жи вот на

опасност, но поради тежината на повредите, скинати тетиви на левата рака, итно било прене се но на Кли ни ката за пла стич на хи рур ги ја во Скоп је, каде било задржано на лекување. Неговиот пријател минал без те шки по вреди. Спо ред полицијата, не среќата се случила околу 16.30 часот, во водите на Охридското Езеро, на 120 ме три од ма шката пла жа на стру шкото крај бреж је, кај хотелот „Дрим“. До сегашните не о фи ци јал ни соз на ни ја на МВР се де ка ску те рот, кој се движел по плажите во Струга, најверојатно поради големата бр зина не можел да ја одбегне

педа лината и удрил директно во неа, а потоа побегнал. Ова е прва не среќа летово, но се случи само неколку седмици по отварањето на туристичката се зона во Охрид и во Стру га. Без бед но ста на со о бра ќа јот во езе рото е во над лежност на Капетанијата, која е под Ми ни стерс твото за транспорт и врски, а надлежност за безбедност на водите има и Езерската полиција. Возачот на скутерот што во неделата ја предизвикал не среќата, им побегнал и на полициските патроли те во езе рото и на надлежните во Капетанија. - Езерската полиција прави без бед нос ни про це ни и план за при сут ност во води те на езе рото. Не можам да ви да дам ин форма ци ја за на ши те оперативни планови по време и ме сто каде патролира полици јата. Има зголе му ва ње на бро јот на ску те ри и гли се ри, но пре земаме сè што е во наш

домен и не може да стане збор за хаос на Охридското Езеро изјави Сте фан Димо ски, портпарол на СВР Охрид. Вчера прет ставници на локалната власт, заедно со полицијата, биле на со станок за да доне сат решенија како ќе дејствуваат летово за да не им се повторат црните настани што ги одбележаа изминатите лета во Охрид. Бр зи те ску те ри и глисери повторно прават хаос на езерото и ќе бидат сериозна за ка на за без бед но ста на капачите уште де сет дена. Од 20 јули стапува на сила ограничувањето на пловидбата на Охрид ско, Прес пан ско и на Дојранско Езеро. Забраната се одне сува на скутерите со јачина поголема од 45 коњски сили, кои можат да прене суваат максимум три лица. Забраната важи за период од 11 до 18 часот секој ден за целата водена површина на трите езера и ќе трае до 20 август.


ДОСИЕ

Вторник, 10 јули 2012 година

Технозабава и марихуана

Велешката полиција во саботата запленила помало количество марихуана, која била наменета за технозабавата во селото Богомила, а на која присуствувале повеќе од 250 млади луѓе. Во две рации што ги направиле полицајците од Велес, биле фатени две групи што со себе но селе марихуана. Околу 17.30 часот на регионалниот пат Велес село Богомила, при контрола на возило во кое биле пет лица од Скопје, полицијата ин-

формира дека пронашле една најлонска ке са со околу 50 грама марихуана. Неколку часа подоцна, поточно околу 22 часот, во селото Богомила при извршен преглед кај лицето С.Т. (28) од Велес биле пронајдени две помали пакувања со опојна дрога марихуана со тежина од околу три грама. Откако дрогата била запленета, шестмината биле пуштени од полицијата. За нив се најавени пријави.

Полицијата открила меѓународна група фалсификатори

Министерството за внатрешни работи, по спроведена повеќемесечна меѓународна истрага со полициите на Косово, Црна Гора, Бугарија, Австрија, на Холандија и други, разоткрила меѓународна криминална група која подолг временски период се занимавала со набавување и со фалсификување странски патни исправи, лични карти, возачки дозволи, осигурителни картички, дипломи, како и со подготвување документи и исправи од институциите на РМ (возачки дозволи, АДР-лиценци и др). Според полицијата, групата била составена од македонски и од косовски државјани, а

организатори биле двајца македонски државјани. За услугите наплаќале од 100 евра до 3.500 евра. Во акцијата на полицијата биле приведени 12 члена на криминалната група, на возраст од 21 до 62 години, од Скопје и од Прилеп, додека шест лица се во бегство. Од МВР велат дека дел од припадниците на организираната група и претходно биле пријавувани за различни кривични дела, а еден од нив требало да издржува и де сетгодишна затворска казна за убиство. Целата група, според сознанијата на полицијата, изминативе де сетина години се занимавала со фалсификување документи.

11

Се коцкал со лажни пари Непознат маж во неделата попладне со фалсификувана банкнота од сто евра се коцкал во казиното „Сенатор“ во Гостивар. Според полицијата, случајот го пријавила Ј.Д., која работела како касиерка во казиното. Непознатиот човек дошол околу 13 часот, à дал 100 евра за да игра на апаратот за покер. Лицето играло околу 15 минути, а потоа си заминало. Касиерката тогаш забележала дека банкнотата е фалсификувана.

Демолирано училиштето во Врапчиште Непознати лица го демолирале основното училиште „Сали Лиси“ во општина Врапчиште, информираат од СВР Тетово. Според полицијата, завчера непознати лица фрлале камења и дрва кон прозорците и вратите од приземјето и од катот на училишната зграда, со што направиле голема материјална штета. Ова е втор случај за два месеци како ова основно училиште е мета на насилници.


12

СКОПЈЕ

Коце делеше совети и шишиња со вода Мобилните тимови на Црвениот крст, заедно со градоначалникот Коце Трајановски, вчера делеа шишиња со вода и брошури со совети како граѓаните да се заштитат од високата температура. Пунктот беше стациониран на автобуската станица во близина на болницата „Свети Наум Охридски“ . - Мобилните тимови на Црвениот крст ги обиколуваат најфреквентните места во градот - автобуски станици, пазари, трговски центри, здравствени организации - и делат шишиња со вода, мерат крвен притисок, а онаму каде што има потреба укажуваат и прва помош и ги превезуваат старите и изнемоштени лица до нивните домови - вели Трајановски.

Градската власт, во рамките на мерките што се преземаат за справување со топлотниот бран, на компаниите што се ангажирани за изведување градежни активности им даде препорака за намалување на работното време, а градската администрација ќе го промени работното време и ќе работи од 7.30 до 15.30 часот. И во наредните денови, поради високата температура, во периодот од 11 до 17 часот, ќе се делат вода и брошури по скопските улици. Секоја година за поддршка на активностите на Црвен крст на град Скопје, за кризни интервенции, Градот издвојува 500.000 денари.

Вторник, 10 јули 2012 година

СА МО НЕ КОЛ КУ ОПШ ТИ НИ КО РИ СТАТ ТЕХНИЧКА ВОДА ЗА

Парковите и зелени, граѓа

П

Соња Т. ЈАНКОВСКА

оради топлото време, значително се зголеми потрошувачката на вода во градот и во одредени делови веќе има проблеми со водоснабдувањето. Сепак, и покрај тоа, зеленилото и жардиниерите речиси во цело Скопје се наводнуваат со чиста вода за пиење од хидрантите. Иако од „Водовод и канализација“ секојдневно апелираат водата да се користи рационално, само мал број од општините имаат ископано бунари за техничка вода за наводнување. - Нашиот став е зелените површини да се полеваат исклучително со техничка вода. Изготвивме студија за исплатливост, која предвидува изградба на 56 бунари на целата територија на Скопје, преку кои ќе се полеваат јавните зелени површини и мијат сообраќајниците во Градот. Обврската за изградба е на општините и тие располагаат со прецизни податоци за тоа колкава е бројката на изградени бунари - вели Тони Јаревски, директор на „Водовод и канализација“. Засега само Аеродром, Ѓорче Петров, Карпош и ЈП „Паркови и зеленило“ имаат бунари со техничка вода. Град Скопје располага со седум бунари за наводнување во Градски парк. Оттаму велат дека веќе е изработена студија за искористување на подземните води за полевање јавно парковско зеленило и за миење јавни сообраќајни површини, која е доставена до сите општини, кои, исто така, треба да се ангажираат на изградба на бунари за техничка вода на подрачјето на нивните општини.

- Засега јавното зеленило не се полева целосно со техничка вода, но Градот настојува во догледно време, во координација со општините, целосно и сеопфатно да го регулира ова прашање - објаснуваат од Град Скопје. Во Аеродром, која важи за општина со најмногу зеленило - дури 100 хектари, се изградени 16 бунари, кои се распоредени низ целата територија на општината. - Во Општина Аеродром, според нејзиниот локален еколошки акциски план, има 28 квадратни метри блоковско зеленило по жител, додека европски проектантски стандард за квадратен метар зеленило по жител изне-

Аеродром додели 150 решенија за легализација Во Оп шти на Ае родром вче ра се доде ле ни 150 ре ше ни ја за ле га ли зи ра ње на ди во град би те. Со до би ва ње ре ше ни ја за ле га ли за ци ја гра ѓа ни те ве ќе не мо ра да стра ву ва ат де ка нив ни те ку ќи, из гра де ни пред 30-40 годи ни, се во опас ност да би дат ур нати, од нос но со ре ше ни јата што ги добија и официјално стануваат сопствени ци на град би те, ве лат од Ае родром.

- Во Оп шти на Ае родром се под не се ни око лу 10.000 ба ра ња за ле га ли за ци ја на не ле гал ни об је кти, на чие ле га ли зи ра ње оп штин ска та ад ми ни стра ци ја ра бо ти ин тен зив но и со за бр за но тем по за да се за вр шат во разумен рок - ин фор ми ра ат од ло кал ната са моу пра ва. Што се од не су ва до пред ме ти те на кои им недо стасуваат документи, во ин-

те рес на по е фи кас но и по бр зо за вр шу ва ње на про цеду рата, Оп шти ната ги по ви ку ва гра ѓа ни те да ја до комп ле ти ра ат до кумен та ци јата - ин форми ра ат од Оп шти ната. До кол ку не кој од не оп ход ни те до кумен ти недо ста су ва, по стап ката за ле га ли за ци ја се пре ки ну ва со зак лу чок, а ќе продол жи со до ста ву ва ње на си те по ба ра ни до кумен ти.


СКОПЈЕ

Вторник, 10 јули 2012 година

13

ПО ЛЕ ВА ЊЕ

дворовите ните жедни

сува 8,5 квадратни метри. Садниците во урбаната средина во текот на летото имаат вода за полевање бидејќи станува збор за неискористени бунарски подземни води, кои како потенцијали ги има на територијата на општината - велат од Општина Аеродром. Пет бунари за техничка вода има изградено Општина Ѓорче Петров, од кои два служат за полевање на зеленилото во паркот, еден за игралиштето во Волково и останати два се во основни училишта. Општината Карпош има 17 бунари, од кои девет се во функција и се користат за полевање на зелените површини по должина

на булевар Партизански одреди, но само од едната страна на булеварот. Од Општината велат дека за околу две недели ќе бидат пуштени и останатите, на другата страна на булеварот, со што наводнувањето на зеленилото низ Партизанска целосно ќе биде решено со бунарска вода. Карпош за изградбата на бунарите потрошила околу три милиони денари. Зеленилото во општина Центар се наводнува од хидранти, односно со вода за пиење бидејќи Општината нема ископано бунари. Од Центар велат дека со годинешната програма на Општината е планирано изградба на бунари, но на оние површини каде што нема хидранти. И во општината Кисела Вода зелените површини се полеваат со вода од водоводната мрежа. Оттаму велат дека немале ископано бунари за техничка вода. Во останатите општини каде што нема ископано бунари, зеленилото се наводнува со пивка вода од хидрантите. А, токму со нив се прави најголемата злоупотреба и загуба на водата, објаснуваат од „Водовод“. Често се случува хидрантите да ги употребуваат и граѓаните, па не само што неконтролирано се користат туку и остануваат трајно оштетени поради нестручно ракување. Според анализите на претпријатието, 25% од произведената вода се користи за полевање на зелените површини. Од „Водовод“ им порачуваат на општините што немаат ископано бунари, што поскоро да почнат, и со таа вода да се полеваат јавните зелени површини, а истoвремено да се користат и за миење на сообраќајниците.

Нови канделабри во Гази Баба Во населбата Автокоманда во општина Гази Баба се поставуваат 32 канделабри. Новото улично осветлување ќе биде поставено на улиците Ташко Караџа, Христо Ботев и Бапчор во должина од 700 метри, каде што во изминатиот период се демонтираше старата инсталација. Од општината велат дека за поставувањето на новите канделабри од општинскиот буџет ќе се одвојат 800.000 денари.

Кружен тек и во Чаир И Чаир ќе добие нов кружен тек, за што веќе е распишан јавен оглас за избор на најповолен изведувач. Кружниот тек ќе се гради на крстосницата на улиците Втора македонска бригада и Лазо Трповски. Почетокот на градежните работи и финансиската конструкција на овој градски проект ќе се знае по изборот на фирмата-изведувач. Во тек е изградба на кружните текови и кај црквата „Св. Петар и Павле“, во населбата Ѓорче Петров и во населбата Бутел, на крстосницата меѓу улиците Александар Урдаревски и Боца Иванова.


14

СВЕТ

Вторник, 10 јули 2012 година

ГРЧКИОТ ПАРЛАМЕНТ ЈА ПОДДРЖА НОВАТА ВЛАДА И НЕЈЗИНАТА ПРОГРАМА ЗА ИЗЛЕЗ ОД

Самарас доби дове Ципрас подготвува

Грчкиот премиер светлата точка за излез од тунелот ја гледа во приватизацијата на државните претпријатија

К

живот и здравје

оалициската влада на премиерот Андонис Самарас завчера доби поддршка од грчкиот парламент, со што е прекинат периодот на политичка несигурност кој доведе за период од два месеца двапати да се организираат предвремени избори. Сто седумдесет и девет од 300 пратеници во Парламентот дадоа поддршка на планот на Самарас за приватизација и за потикнува-

ње на економијата. Тоа значи дека немало ниту еден единствен пратеник од трите коалициски партии - Нова демократија, ПАСОК и Демократската левица - што не гласал позитивно. Гласањето на грчкиот парламент се случи на само неколку часа пред состанокот на министерите за финансии во еврозоната во Брисел, каде што состојбата во Грција беше една

Во утрешниот број прочитајте се` за животот и здравјето од главните точки на расправа. Во тридневната парламентарна дебата, Самарас им порача на граѓаните дека претстојат тешки месеци пред Грција. Земјата не го исполнува временскиот план за реформи и мора да го забрза нивното спроведување. Истовремено, премиерот се надева дека ќе добие повеќе од меѓународните кредитори (ММФ, ЕУ и ЕЦБ) за исполнување на целите. Доколку сака да добие некаков позитивен одговор од Брисел, Самарас мора да се погрижи за повеќе пари во државната каса. - Тежиштето го ставаме врз приватизацијата. Ако за тоа се неопходни нови закони, ќе ги донесеме. Мора да ја забрзаме приватизацијата зашто таа носи инвестиции, со други зборови,

работни места и развој - истакна Самарас. Кредиторите одамна притискаат во Грција да бидат приватизирани државната железница, електроцентралите, пристаништата и државното земјиште. Шефот на опозицијата Алексис Ципрас од радикалната левица СИРИЗА најави жесток отпор против политиката на штедење бидејќи, според него, тоа ќе однесе уште многу Грци во сиромаштија. Ципрас не се согласува со новата владина програма и ја критикува планираната приватизација. - Приватизациите нема да ја спасат нашата економија, туку ќе ја ограбат – вели лидерот на СИРИЗА. Според Ципрас, преку приватизацијата владата сака да ја


СВЕТ

Вторник, 10 јули 2012 година

15

КРИЗАТА

рба, протести распродаде Грција. Тој најави дека неговата партија ќе се бори против тоа, во Парламентот и на улица, бидејќи планираните приватизации се злосторство. Плановите на Владата ги бранеше новиот грчки министер за финансии, Јанис Стурнарас, кој рече дека Грција не може вечно да дава десет проценти повеќе отколку што има приходи. Според Стурнарас, програмата за приватизација е чекор напред во обидот да се убедат кредиторите дека земјата може да оствари напредок во следните неколку месеци, Според него, вината за проблемите во Грција не треба да се бара во меморандумот со тројката. Тој нагласи дека во Брисел ќе бара повеќе време од кредиторите за да може земјата да ги исполни фискалните задачи и цели. К и приспо-

собувања завршува во 2014 година, но Грција се надева дека ќе издејствува одложување за уште две години, што значи дека кредиторите ќе мора да à дадат уште 20 милијарди евра нов заем. Според него, не можеш да преговараш ако не си остварил дел од реформите. - Не можеш да преговараш ако не си презел мерки со кои програмата за фискални приспособувања не си ја ставил на прав пат – вели грчкиот министер за финансии.Тој нагласи дека фискалните приспособувања е еден од четирите елементи од стратегијата што ќе à донесат стабилизирање на Грција. Останатите три се зголемување на продуктивноста, создавање модерна држава и отстранување на пречките кои го успоруваат растот.

ЗЕМЈАТА ЛЕЖИ НА МИНЕРАЛНО БОГАТСТВО Грција „крие“ полезни минерали, како злато, бакар и никел, што би можеле да ја извадат земјата од сегашната економска криза, стои во извештајот на ОН, објавен во весникот „Имерисија“. Големото богатство на минерали веќе го привлекло интересот на големи надворешни „играчи“. Грција е на 57. место од 177 држави во однос на нејзините можности за привлекување инвестиции поврзани со природните ресурси. Во извештајот на ОН се вели дека како резултат на истражувањата било утврдено оти Грција во земјата има минерални наоѓалишта, кои може да се користат во тешката индустрија, изградбата на авиони и во други области, и оти тие се во големи количини. Се потсетува дека Грција е на прво место во Европа по добивање боксит, никел, перлит и н еобработен магнезиум, на второ место на стариот континент и на петто место во светот по лигнитни наоѓалишта.

Русија жали за жртвите од поплавите Во Русија вчера беше прогласен Ден на жалост поради поплавите во Краснодарскиот регион, каде што загинаа 171 лице, а 643 се повредени, пренесува рускиот печат. Во склад со указот од претседателот Владимир Путин, на целата територија на Русија вчера знамињата беа на половина копје, а културните институции и државните канали не емитуваа забавна програма. Во знак на почит кон жртвите, рускиот патријарх Кирил одржа миса во црквата „Христос спасител“ во Москва. Во меѓувреме, сè уште трае истрагата што ја нареди Путин за да се утврди дали локалните власти навреме го предупредиле населението и дали ги презеле сите мерки. Локалните претставници веќе ги отфрлија наводите дека поплавите, кои оставија 8.000 луѓе без своите домови, се резултат на неконтролирано испуштање вода од планинското вештачко езеро Неберџевски. Поплавите во регионот Краснодар се случија во петокот вечерта кога луѓето во паника од надојдената вода морале да се спасуваат качувајќи се по дрвја и по покриви. Жителите од најпогодените градови Кримск, Геленџик и Новосирјск се жалат дека водата дошла одеднаш и оти не добиле никакво предупредување. Локалните власти се правдаат дека поплавите се резултат на тридневни поројни дождови и оти во Краснодар во петокот паднало количество дожд што обично паѓа за пет месеци. Се проценува дека во поплавите осум илјади луѓе го загубиле целиот имот, 3.300 луѓе загубиле голем дел од неопходните предмети за живеење, а погодени се 22.000 луѓе. Водената стихија уништила 96 згради. Руската влада најави обесштетување до 100.000 рубљи (2.500 евра). Обесштетени ќе бидат и семејствата на загинатите. Без гас се повеќе од 400 објекти за живеење во Кримск, а над 4.600 луѓе немаат електрична енергија. Во околните села е нарушено и водоснабдувањето.


16

СВЕТ

Вторник, 10 јули 2012 година

СВЕТ

Вторник, 10 јули 2012 година

ДАЛИ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ДОПОЛНИТЕЛНО ЌЕ ГИ ИСПРАЗНИ ЛЕТУВАЛИШТАТА НА ЦРВЕНО МОРЕ

Плажите во Египет без бикини и без алкохол? Во ринг за да ги прехранат семејствата

Стотици деца што ја изучуваат боречката вештина маи таи секојдневно храбро влегуваат во рингот со една цел – да стигнат до победата, која значи слава и преживување на нивните сиромашни семејства, пишува „Дејли меил“. Во културата на Тајланд маи таи е дел од секојдневниот живот. Момчињата и девојчињата го тренираат овој национален спорт уште од малечки и воопшто не е невообичаено на мала возраст да учествуваат на турнири пред очите на стотици гледачи. Борците на Тајланд се славни личности, ѕвезди, како кај нас фудбалерите, па многу деца се надеваат дека преку борба ќе се пробијат до врвот. Телевизискиот пренос од борбите е најпопуларното шоу во земјата, а улиците на градовите и селата се празни кога се во тек големите мечеви. Но, нивните години не треба да ве залажуваат – борбата е вистинска и овие деца не се воздржуваат да им задаваат силни удари на своите противници. Повеќето мали борци ги испратиле нивните родители во Бангкок и во другите големи тајландски градови од руралните, североисточни делови на земјата за да тренираат и да станат добри борци и со тоа да заработуваат пари за да го прехранат семејството. Оваа боречка вештина е развиена пред неколку века како начин на одбрана без користење оружје. Маи таито се нарекува и „уметност на осумте екстремитети“ или „наука на осумте екстремитети“ бидејќи се користи принципот на осум точки при контактот, односно удар со раце, лакти, колена и стапала. Називот маи потекнува од санскритскиот збор мавиа (mavya), што значи „да се поврзе“.

Туризмот е третиот најважен столб на египетската економија, додека секое шесто работно место зависи од него

П

о Арапската пролет и немирите во Каиро, египетските летувалишта и плажи не се полни како порано, но сега Египќаните стравуваат дека новиот претседател Мохамед Мурси драстично ќе го намали бројот на туристи, пренесува „Дојче веле“. Во центарот на Ел Гуна на брегот на Црвено Море, Екрами Латиф седи на мала маса со своите пријатели на пладневното сонце. Екрами е инструктор за нуркање и има 36 години. Во неговата чинија има фалафел, што е секојдневна храна во Египет, додека мнозинството од туристи во блиските ексклузивни ресторани ужива во морската храна. Екрами се присетува на моментот кога било објавено дека Мурси е новиот египетски претседател. Во Ел Гуна било мирно, само два автомобили поминале низ градот свирејќи. Поголемиот дел од жителите на ова место го поддржувале противкандидатот на Мурси, Шафик, кој е претставник на стариот режим. По победата на Мурси, сограѓаните на Екрами се видно загрижени. - Да, секако дека се плашам од Мурси. Мислам дека туристите ќе заминат во други земји, кои имаат иста клима, но се погостољубиви од Египет - вели Екрами. Проблемот не е во тоа дека во Ел Гуна не ги сакаат гостите бидејќи тие досега уживаа во нуркање, сурфање и едрење. Меѓутоа, во последниот египетски парламент, кој беше распуштен во јуни, пратениците на Муслиманското братство сериозно размислуваа да воведат забрана за бикини и алкохол на плажите. Тоа би било фатално за Ел Гуна, како и за останатите магнети за туристи на Црвено Море. Туризмот е третиот најважен столб на египетската економија, додека секое шесто работно место зависи од него. Наглиот пад би бил катастрофа за веќе загрозената економија. Анамари Бејкер од Холандија ве-

ќе четири пати била во Египет. Седи на маса облечена во кратки панталони и со гол стомак. По пливањето, таа сака да се одмори со добро пиво. - Ако не можеме да носиме бикини или да пиеме алкохол, тогаш нема да се вратам. Многу ми се допаѓа тука, но сепак не - тоа би било премногу - вели Анамари. Сепак, таквите забрани во Египет сè уште ги нема. Новиот претседател Мурси го знае значењето на туризмот, а во својот прв говор вети дека ќе даде сè од себе за да го задржи приливот на гости на нивото од пред револуцијата. Инаку, во 2011 година Египет имаше за 30 проценти помали приходи од туризмот. Додека во Каиро имаше немири, туристите ги избегнуваа и туристичките места, кои се далеку од египетската престолнина. Одговорниот за туризам во Ел Гуна, Адам Махмуд, на работите гледа со поголем оптимизам. Тој верува во зборовите на Мур-

си, додека во малото туристичко гратче сè е по старо. На Адам му е јасно дека Мурси има поважни работи отколку да се занимава со спроведување на исламистичките догми. - Кога ќе дојдеш на власт, најважните работи се невработеноста и сиромаштијата, а тоа значи дека не сакаш да го расипеш она што оди добро во економијата, сакаш да постигнеш повеќе -дециден е Адам. Но, инструкторот Екрами не гледа на работите на тој начин. За него Мурси е член на Муслиманското братство и популист. Можеби притисокот од радикалните салафисти ќе биде доволен да се донесат законите што се штетни за туризмот. Овој туристички работник се плаши и од нешто друго. Имено, тој е христијанин, исто како и половина од населението во Ел Гуна. Овде муслиманите и христијаните работат заедно, рамо до рамо, што не е случај секаде низ Египет. Во Ел Гуна постои заедница, а не два паралелни све-

та. Гратчето има и црква и џамија. За време на рамазанските пости христијаните работат повеќе, додека за Божик муслиманите доаѓаат на помош. Но, Екрами стравува дека сето тоа може наскоро да заврши откако претседателската функција ја презеде член на Муслиманското братство. - Мислам дека ќе има повеќе правила против христијаните, на пример за градењето цркви или сегрегација, но сè уште не се знае. Но, секако дека се плашиме - објаснува Екрами. Тоа, пред сè, зависи од претседателот Мурси, како и од тоа дали неговите ветувања и добрата волја ќе се видат на дело. Само така ќе ги придобие Екрами Латиф и останатите христијани, како и луѓето од туризмот. - Се надеваме на најдоброто затоа што лежењето на нашите плажи во бикини и со пиво во рака е навистина пријатно - заклучува Екрами.

17

Сите партии во Либија под едно знаме Алијансата на национални сили (АНС), предводена од Махмуд Џибрил, води на изборите во Либија. Џибрил, кој беше шеф на Преодниот национален совет (ПНС), за време на бунтот против режимот на Моамер Гадафи ги повика сите партии што учествувале на изборите во саботата да се соберат во една коалиција и под едно знаме. - Упатуваме чесен повик кон сите за национален дијалог за обединување во една коалиција, под едно знаме, за да се постигне компромис – консензус по кој може да биде напишан нов устав и составена нова влада– истакна Џибрил. Тој увери дека на изборите во саботата „немало губитници или победници... Кој и да победил, вистинскиот победник е Либија“. Доколку официјалните резултати од парламентарните избори во Либија се потврдат и на нив победата ја однесе АНС, која се состои од 60 помали партии со широк спектар на идентитети и идеологии, земјата ќе покаже различен тренд од Тунис и од Египет, каде што победата ја однесоа исламистите. Во саботата Либијците гласаа на првите слободни национални избори по 42-годишното управување на Гадафи, кој минатата година беше соборен од власт и убиен. Гласањето имаше висок одѕив - од 65 отсто и помина во голем степен во мирна атмосфера и покрај низата инциденти во Бенгази.


18

КУЛТУРА

Музички гостувања на летните фестивали На програмата на „Скопско лето“ вечерва, со почеток во 20.30 часот во Даут-пашин амам концерт ќе одржи унгарскиот музичар Андраш Чаки. Тој на гитара ќе изведе дела од класичната музика. На битолскиот летен фестивал „Битфест“ гостува „Вест кост симфони“ од Канада. Концертот е најавен за 21 часот во Домот на АРМ. Во центарот за култура во Битола ќе се одржи и ликовна работилница и изложба на портрети и мини-саем на книги.

Вторник, 10 јули 2012 година

ВРЕДНОСТА НА МАКЕДОНСКОТО УМЕТНИЧКО БОГАТСТВО Е Н

Процената на арт се прави ка ко од р

„Блесок“ стана меѓународно списание Од овој месец првото македонско е-списание за култура и уметност „Блесок“ има статус на меѓународно списание, со меѓународен уредувачки одбор. Одборот го сочинуваат единаесет членови кои со своите активности покриваат 12 земји: Ханс ван де Ваарсенбург, Холандија (претседател); Алеш Дебељак, Словенија; Иља Камински, САД/Русија; Орелија Ласак, Франција; Елизабета Линднер, Германија; Младен Ломпар, Црна Гора; Амир Ор, Израел; Сибила Петлевски, Хрватска; Тод Свифт, Обединето Кралство/Канада; Рони Сомек, Израел; Гокченур Ч., Турција. Најновиот, 84. број на „Блесок“ донесува: поезија од Рикардо Доменек и од Азита Гареман, расказ од Ф. Скот Фицџералд, есеј од Николина Стојанова, критички осврти од Соња Стојменска Елзесер, Јасмина Мојсиева Гушева и Марија Ѓорѓиева Димова, изложба од Касиопеја Наумоска, изложба и видео од Аниш Капур, ликовен осврт од Илија Кочовски, музика од „Дед кен денс“ и Доктор Џон и осврт на Рандал Робертс за албумот „Заклучен“ на Доктор Џон.

Изјава на денот „Хуморот не се учи иако некои луѓе се трудат цел живот да научат. Тоа, едноставно, е начин на кој го гледате светот и одите низ животот.“ Сузан Сарандон

Секогаш споредуваме колку чини некоја од сликите со сумите што ги добиваме од соседните или од светските музеи и претпоставуваме дека некоја слика чини илјадници или милион евра. Кај нас нема сертифицирани проценители и затоа се даваат произволни вредности, објаснуваат експертите

В

Игор ИВКОВИЌ

о Македонија никој не знае колкава е вредно ста на уметничкото богат ство што го чуваме во државните музеи и галерии. Сликата од Пикасо или уметничките експонати на Вазарели, Клаве, Солаж, Хартунг, Калдер, Леже, Маноло, кои наскоро треба да бидат изложени во по стојаната по ставка на Музејот на современа уметност, немаат конкретна вредност. Проблемот, според директорката на Музејот на современа уметност, Елиза Шулевска, е што во Македонија нема стручни лица, односно сертифицирани проценители што ќе ја кажат конкретната вредност. - Во Музејот на современа уметност до сега не сум сретнала документ со направена процена на уметничките дела. Секо-

гаш споредуваме колку чини некоја од сликите со сумите што ги добиваме од со седните или од светските музеи и претпо ставуваме дека некоја слика чини илјадници или милион евра. Такво нешто нам ни е потребно, но во Македонија сè уште нема овластени проценители што ќе можат да ја утврдат конкретната сума - објаснува Елиза Шулевска, директорка на Музејот на современа уметност. Дека процената е важна, говори и профе сорот Владимир Величковски од Институтот за историја на уметност. - За жал, пливаме во хаос од вредно сти, а тоа е така затоа што сè уште немаме организиран галериски пазар. Во Македонија нема ниту аукциска куќа, ниту сертифицирани проценители. Затоа че сто се даваат суми за одредени дела, дали од археологијата или, пак, од сликарството, како од ракав, произволно. Потребно е во


18

КУЛТУРА

Музички гостувања на летните фестивали На програмата на „Скопско лето“ вечерва, со почеток во 20.30 часот во Даут-пашин амам концерт ќе одржи унгарскиот музичар Андраш Чаки. Тој на гитара ќе изведе дела од класичната музика. На битолскиот летен фестивал „Битфест“ гостува „Вест кост симфони“ од Канада. Концертот е најавен за 21 часот во Домот на АРМ. Во центарот за култура во Битола ќе се одржи и ликовна работилница и изложба на портрети и мини-саем на книги.

Вторник, 10 јули 2012 година

Изјава на денот „Хуморот не се учи иако некои луѓе се трудат цел живот да научат. Тоа, едноставно, е начин на кој го гледате светот и одите низ животот.“ Сузан Сарандон

19

ВРЕДНОСТА НА МАКЕДОНСКОТО УМЕТНИЧКО БОГАТСТВО Е НЕПОЗНАТА

Процената на артефактите се прави како од ракав Изложба и базар „Вредни раце чуда чинат“

„Блесок“ стана меѓународно списание Од овој месец првото македонско е-списание за култура и уметност „Блесок“ има статус на меѓународно списание, со меѓународен уредувачки одбор. Одборот го сочинуваат единаесет членови кои со своите активности покриваат 12 земји: Ханс ван де Ваарсенбург, Холандија (претседател); Алеш Дебељак, Словенија; Иља Камински, САД/Русија; Орелија Ласак, Франција; Елизабета Линднер, Германија; Младен Ломпар, Црна Гора; Амир Ор, Израел; Сибила Петлевски, Хрватска; Тод Свифт, Обединето Кралство/Канада; Рони Сомек, Израел; Гокченур Ч., Турција. Најновиот, 84. број на „Блесок“ донесува: поезија од Рикардо Доменек и од Азита Гареман, расказ од Ф. Скот Фицџералд, есеј од Николина Стојанова, критички осврти од Соња Стојменска Елзесер, Јасмина Мојсиева Гушева и Марија Ѓорѓиева Димова, изложба од Касиопеја Наумоска, изложба и видео од Аниш Капур, ликовен осврт од Илија Кочовски, музика од „Дед кен денс“ и Доктор Џон и осврт на Рандал Робертс за албумот „Заклучен“ на Доктор Џон.

КУЛТУРА

Вторник, 10 јули 2012 година

Секогаш споредуваме колку чини некоја од сликите со сумите што ги добиваме од соседните или од светските музеи и претпоставуваме дека некоја слика чини илјадници или милион евра. Кај нас нема сертифицирани проценители и затоа се даваат произволни вредности, објаснуваат експертите

В

Игор ИВКОВИЌ

о Македонија никој не знае колкава е вредно ста на уметничкото богат ство што го чуваме во државните музеи и галерии. Сликата од Пикасо или уметничките експонати на Вазарели, Клаве, Солаж, Хартунг, Калдер, Леже, Маноло, кои наскоро треба да бидат изложени во по стојаната по ставка на Музејот на современа уметност, немаат конкретна вредност. Проблемот, според директорката на Музејот на современа уметност, Елиза Шулевска, е што во Македонија нема стручни лица, односно сертифицирани проценители што ќе ја кажат конкретната вредност. - Во Музејот на современа уметност до сега не сум сретнала документ со направена процена на уметничките дела. Секо-

гаш споредуваме колку чини некоја од сликите со сумите што ги добиваме од со седните или од светските музеи и претпо ставуваме дека некоја слика чини илјадници или милион евра. Такво нешто нам ни е потребно, но во Македонија сè уште нема овластени проценители што ќе можат да ја утврдат конкретната сума - објаснува Елиза Шулевска, директорка на Музејот на современа уметност. Дека процената е важна, говори и профе сорот Владимир Величковски од Институтот за историја на уметност. - За жал, пливаме во хаос од вредно сти, а тоа е така затоа што сè уште немаме организиран галериски пазар. Во Македонија нема ниту аукциска куќа, ниту сертифицирани проценители. Затоа че сто се даваат суми за одредени дела, дали од археологијата или, пак, од сликарството, како од ракав, произволно. Потребно е во

земјава да се обучи кадар што ќе биде овластен за таква дејност - појаснува Владимир Величковски. Потребата од такви експерти тој ја објаснува со конкретен пример. Ако некој граѓанин на Македонија сака да отуѓи вредна слика од, на пример, Пикасо или, пак, од македонски автор како што е Личено ски, никој нема да знае колку пари да му понуди на човекот затоа што немаме проценители. Процената на уметничките дела до сега се вршела со формирање комисии во кои членуваат стручни лица од уметничките дисциплини. Тие не се сертифицирани, ниту овластени, како што е пример во другите земји. Директорот на Управата за заштита на културното наследство, Паско Кузман, вели дека во стратегијата за култура, која сè уште е во фаза на подготовка, се предвидува уредување и на овој проблем. - Верувам дека во новата стратегија за култура, а понатаму и со закон ќе се реши овој проблем со издавање дозволи за работа на проценители кои ќе ја вршат таа дејност - објаснува Паско Кузман. Дотогаш од музеите во Македонија велат дека ќе прават максимални напори за заштита на колекциите што ги имаат во нивните депоа за да ги сочуваат артефактите кои сè уште се од „непроценливо“ значење.

Дел од проектите за ревитализација на Старата скопска чаршија е изложбата на ракотворби во црквата „Св. Спас“ и базарот во Капан-ан под заедничко име „Вредни раце чуда чинат“, каде што до среда занаетчиите ќе ги претстават своите креативни изработки. На продажните штандови во Капанан, кој е отворен од 10 до 20 часот, има народни но сии, производи од природни материјали, килими, филигран, слики од срма, сувенири од дрво, крзно и од кожа, резбани икони, грнчарија... Настанот е дел од „Недела на чаршијата“ и од проектот „Еко етно Македонија - вкусот на традицијата“, чија цел е негување на традиционалните вредно сти. Отворајќи ја изложбата, министерката за култура Елизабета Канче ска-Милевска истакна дека намерата е занаетчиството да стане симбол за долгорочен успех, соција лен ангажман и модерна иднина и оти Министерството се залага за поддр-

шка и за развој на кре ативните индустрии. - Овие уникатни примероци пред нас се потврда дека Република Македонија е земја на кре ативци кои немаат недо стиг од оригиналност или богат ство на идеи туку, напротив, кре ативци кои имаат голема желба својот потенцијал да го искористат во вистинска насока и од својата творечка енергија да создадат важен економски ре сурс - рече Канче ска-Милевска. Таа информираше дека Министерството работи на расчистување на имотноправните проблеми со дуќаните. Покрај Безистенот, кој им е доделен на користење на уметниците од ДЛУМ, преку Занаетчиската комора овој ме сец е во план доделување дуќани со уредни имотноправно одно си на занаетчии за да работат во чаршијата. Организатор на манифе стацијата „Вредни раце чуда чинат“ е „СИМ-дизајн“ од Скопје.

Нов роман на Јелена Бачиќ Алимпиќ во „Матица“ Од дене ска во клубот „Матица“ се продава „Писмото на госпоѓа Вилма“, новиот роман на Јелена Бачиќ Алимпиќ, чија книга „Рингишпил“ минатата година беше прогласена за најчитана книга од читателите на „Матица“. Во романот „Писмото на госпоѓа Вилма“ Бачиќ раскажува за тајните на семејното минато и за судбината на жената која ја жртвува својата љубов за

да ги спаси од сиромаштија членовите на едно семејство во Војводина. Романот прет ставува мошне чувствителна приказна, а Миломир Мариќ во поговорот подвлекува дека „уметно ста има смисла само ако се дели со другите“. Тоа е и вистинската порака на романот „Писмото на госпоѓа Вилма“, кој ги соединува вековите и во минатото наоѓа поука за иднината.


КУЛТУРА

Вторник, 10 јули 2012 година

19

НЕПОЗНАТА

ефактите акав Изложба и базар „Вредни раце чуда чинат“

земјава да се обучи кадар што ќе биде овластен за таква дејност - појаснува Владимир Величковски. Потребата од такви експерти тој ја објаснува со конкретен пример. Ако некој граѓанин на Македонија сака да отуѓи вредна слика од, на пример, Пикасо или, пак, од македонски автор како што е Личено ски, никој нема да знае колку пари да му понуди на човекот затоа што немаме проценители. Процената на уметничките дела до сега се вршела со формирање комисии во кои членуваат стручни лица од уметничките дисциплини. Тие не се сертифицирани, ниту овластени, како што е пример во другите земји. Директорот на Управата за заштита на културното наследство, Паско Кузман, вели дека во стратегијата за култура, која сè уште е во фаза на подготовка, се предвидува уредување и на овој проблем. - Верувам дека во новата стратегија за култура, а понатаму и со закон ќе се реши овој проблем со издавање дозволи за работа на проценители кои ќе ја вршат таа дејност - објаснува Паско Кузман. Дотогаш од музеите во Македонија велат дека ќе прават максимални напори за заштита на колекциите што ги имаат во нивните депоа за да ги сочуваат артефактите кои сè уште се од „непроценливо“ значење.

Дел од проектите за ревитализација на Старата скопска чаршија е изложбата на ракотворби во црквата „Св. Спас“ и базарот во Капан-ан под заедничко име „Вредни раце чуда чинат“, каде што до среда занаетчиите ќе ги претстават своите креативни изработки. На продажните штандови во Капанан, кој е отворен од 10 до 20 часот, има народни но сии, производи од природни материјали, килими, филигран, слики од срма, сувенири од дрво, крзно и од кожа, резбани икони, грнчарија... Настанот е дел од „Недела на чаршијата“ и од проектот „Еко етно Македонија - вкусот на традицијата“, чија цел е негување на традиционалните вредно сти. Отворајќи ја изложбата, министерката за култура Елизабета Канче ска-Милевска истакна дека намерата е занаетчиството да стане симбол за долгорочен успех, соција лен ангажман и модерна иднина и оти Министерството се залага за поддр-

шка и за развој на кре ативните индустрии. - Овие уникатни примероци пред нас се потврда дека Република Македонија е земја на кре ативци кои немаат недо стиг од оригиналност или богат ство на идеи туку, напротив, кре ативци кои имаат голема желба својот потенцијал да го искористат во вистинска насока и од својата творечка енергија да создадат важен економски ре сурс - рече Канче ска-Милевска. Таа информираше дека Министерството работи на расчистување на имотноправните проблеми со дуќаните. Покрај Безистенот, кој им е доделен на користење на уметниците од ДЛУМ, преку Занаетчиската комора овој ме сец е во план доделување дуќани со уредни имотноправно одно си на занаетчии за да работат во чаршијата. Организатор на манифе стацијата „Вредни раце чуда чинат“ е „СИМ-дизајн“ од Скопје.

Нов роман на Јелена Бачиќ Алимпиќ во „Матица“ Од дене ска во клубот „Матица“ се продава „Писмото на госпоѓа Вилма“, новиот роман на Јелена Бачиќ Алимпиќ, чија книга „Рингишпил“ минатата година беше прогласена за најчитана книга од читателите на „Матица“. Во романот „Писмото на госпоѓа Вилма“ Бачиќ раскажува за тајните на семејното минато и за судбината на жената која ја жртвува својата љубов за

да ги спаси од сиромаштија членовите на едно семејство во Војводина. Романот прет ставува мошне чувствителна приказна, а Миломир Мариќ во поговорот подвлекува дека „уметно ста има смисла само ако се дели со другите“. Тоа е и вистинската порака на романот „Писмото на госпоѓа Вилма“, кој ги соединува вековите и во минатото наоѓа поука за иднината.


20

МОЗАИК

Вторник, 10 јули 2012 година

Ламбе си најд една Магдале

Игор Митровиќ со нов видеоспот Излезе видеоспотот за новата песна на Игор Митровиќ, која ја изведува во дует со германскиот продуцент Дејвман. Тие се запознале во Турција на фестивал во Чешме пред две години, каде што и двајцата биле дел од фестивалот. Нивната песна е насловена „Summer stereo“, а видеоспотот е сниман и во Македонија и во Германија. Деловите каде што е Игор се снимени во Скопје, во Градски парк и на панорама на Водно, додека деловите на Дејвмен се снимани во Берлин. Песната е комплетно дело на Дејвмен, додека видеоспотот е комплетно дело на Игор Митровиќ. Воедно Игор дипломираше на Факултетот за дизајн и мултимедија на ФОН со овој видеоспот бидејќи му беше дипломска работа.

Се роди нов член на семејството Кардашијан Кортни, сестрата на старлетата од реалните шоуа Ким Кардашијан, завчера во Лос Анџелес роди ќерка, за која решила да ја крсти Пенелопа Скотланд. - Кортни се породи на природен начин, бебето е многу убаво и личи на син ми Роби - изјавила Крис Џенер, мајката на Кардашијан.

статус: АЛЕКСАНДАР БИЛЈАНОВСКИДАДАР Да знаат некои луѓе со какви очи ги гледам, би ми ставиле превез на очите!

П

оп-пе јачот Лам бе Ала ба ков ски ле тото го поч на со но ва љубов на вр ска. Не го вата но ва из бра нич ка се ви ка Магда ле на, исто ка ко и прет ход ната, Шве ѓан ката Магда ле на Сте фа новска, со ко ја бе ше во вр ска не кол ку годи ни. Но вата љубов на Лам бе е би тол чан ката Магда ле на Јовчевска, со ко ја де но ви ве пре сто ју ва во Гр ци ја, а прет ход но и двај цата од мо раа во не го вата род на Прес па. Спо ред при јате ли на двој ката, Лам бе и Магда ле на се лудо вљубе ни, но за се га не са ка ат да се знае мно гу во јав но ста за нив ната вр ска. - Заедно се изве сен период, не пропуштаат ни малку од времето да им помине еден без друг. Врската им е нова, но многу се заљубени - вели нивен близок пријател. На профилот на пејачот на „Фејс бук“, љубовниот статус стои непроменет, но дел

од љубовните песни што à ги праќа на љубената ги потврдуваат информациите дека Ламбе решил летото да го помине романтично. Изминатите неколку дена медиумите го поврзуваа пејачот со водителката Бона Пауновска, со која тој го снимаше новиот видеоспот што треба наскоро да излезе во телевизискиот етер, но излезе дека станува збор за со сем друга девојка во неговиот живот. Ламбе пред околу една година ја раскина врската со убавата Магдалена Сте фановска која живее во Шведска. Тие беа во врска неколку години, а Ламбе тогаш не ја криеше од јавноста својата приватност. Поранешната девојка поретко доаѓа во Македонија, но само за да се види со своите пријатели. Додека беа во врска, по стојано се појавуваа заедно на јавни случувања, па дури се фотографираа и за насловна страница на еден магазин. А.Б.

Шарапова и Вујачиќ ќе се венчаат во ноември Најдобрата светска тенисерка Марија Шарапова и кошаркарот Александар-Саша Вујачиќ ќе се венчаат на 10 ноември, а не ова лето како што беше планирано. Судбоносното „да“ ќе го изговорат во Истанбул, каде Вујачиќ од минатата сезона ги брани боите на Ефес пилсен. Свадбата е одложена за нае сен поради обврските на неве стата, а пред сè поради подготовките за учество на Олимпиското игри во Лондон. - Ја гледав на телевизија свадбата на принцот Вилијам и на Кејт Мидлтон и исклучително ми се допадна нејзиниот венча лен фустан. Сепак, нашата свадба нема да биде ниту приближно грандиозна како таа во британското кралско семејство. Ќе се одржи во кругот на најблиските - изјави Шарапова. Словенечкиот кошаркар и руската тенисерка се свршија во октомври 2010 година, на годишнината од нивната прва средба, а Вујачиќ ја побарал за жена во својот дом во Менхетн, подарувајќи à прстен со огромен дијамант.


МОЗАИК

Вторник, 10 јули 2012 година

е уште на

21

Сигурни Вивер го сменила името поради висината Американската актерка Сигурни Вивер своето вистинско име го сменила бидејќи сакала нешто што повеќе ќе одговара на нејзината импозантна фигура. Вистинското име на ѕвездата е Сузан, но кога почнала да расте и станала највисока во училиште, à се причинило дека името не à одговара и затоа решила да најде име кое ќе одговара на нејзината фигура и изглед. За Сигурни се одлучила поради ликот во романот „Големиот Гетсби“ од Скот Фицџералд. - Би сакала да можев подобро да ги поднесувам критиките. Секогаш ми велеа дека сум превисока и се чувствував непријатно. Дури и кога имав 11 години, децата кои беа со нормална висина ме избегнуваа. Бев висока 182 сантиметри, а ме викаа Сузи или Сју. Бев превисока за толку кусо име. Тогаш го забележав името Сигурни во тој роман и си помислив дека можам да го користам додека не сфатам што навистина сакам да направам со

своето име. Моето семејство долго време се шегуваше на моја сметка - раскажува актерката.

Сиена Милер стана мајка Актерката Сиена Милер и нејзиниот свршеник Том Стариџ во саботата станаа родители. Извор близок до двојката потврди дека актерката се породила во болница во Лондон, но сè уште не се познати деталите за полот и за името на нивното прво дете. Милер и Стариџ се заедно повеќе од една година, а во февруари беше забележано стомачето на актерката и свршеничкиот

Боби Браун ужива во првите брачни денови Поранешниот сопруг на Витни Хјустон, Боби Браун, неодамна се ожени со својата менаџерка Алиша Етриџ. Двојката, која има тригодишен син Касијас, направи свршувачка пред две години, а судбоносното „да“ го изговори на прекрасниот остров Оаха на Хаваите. По церемонијата на која присуствуваа мал број гости, сопружниците со своите пријатели го продолжија престојот на островот. Боби Браун и Алиша уживаа на прекрасната плажа во романтичните ноќни прошетки. Но, младенците нема да имаат многу време за опуштање, ниту ќе патуваат на меден месец бидејќи на Боби му претстои турнеја низ САД.

прстен на нејзината рака. Милер не сака многу да зборува за својот приватен живот, но во април за британското издание на „Вог“ конечно проговори за бремено ста. - Добро се чувствувам. Возбудена сум и сè се одвива добро - рече Милер. Сиена Милер играше во „Казанова“, „Интервју“ и во „Алфи“, каде партнер à беше поранешниот свршеник Џад Лоу.

Џорџ Клуни и Стејси Киблер го обиколија Комо со мотор

Познатиот холивудски заводник Џорџ Клуни неодамна со новата девојка Стејси Киблер уживаше во возењето мотор. Вљубената двојка направи обиколка на езерото Комо во Италија, каде на самиот брег популарниот актер по седува една од најубавите вили. Тој во текот на возењето à ги покажал убавините на Ломбардија на својата 32-

годишна избраничка, која порано профе сионално се занимавала со борење. Вилата на брегот на Комо Клуни ја купи за де сет милиони фунти и во неа го минува секое лето. Пред Стејси, таму пре стојуваа и Елизабета Каналис и Лиза Сноудаун, а со Стејси дојдоа да ја прослават годишнината од почетокот на врската.


22

МОЗАИК

Вторник, 10 јули 2012 година

Џоли со планови да режира уште еден филм

А

ктерката Анџелина Џоли не исклучува можност наскоро повторно да режира филм. Таа вели дека многу научила од искуството во Босна и Херцеговина, каде го сними првиот свој филм „Земја на крв и мед“. Сега, како што вели, заинтере сирана е за Авганистан. - Како млада станав успешна, но сепак не бев многу задоволна. Сакав да по сетам ме ста, да видам други култури, тоа го остварив и многу сумблагодарна за тоа што го по стигнав - изјавила таа за „Дневни аваз“. Џоли допатува во Сараево во саботата, на 18. Сараевски филмски фе стивал. Прими признание за поче сен жител на Сараево доделено лани од Собранието на кантонот Сараево.

Лени ја теши Ванеса

За време на болната разделба на познатата двојка Џони Деп и Ване са Парадис, скршеното срце на пејачката го лечел Лени Кравиц, нејзиното поранеш-

но момче. Ване са и Лени се забавувале уште во 90-тите години и останале во контакт и по раскинувањето, додека пејачката 14 години беше во врска во холивудскиот актер Џони Деп. - Пред да го запознае Џони, Лени беше љубовта на нејзиниот живот. Иако нивната романса не траеше долго, тие останаа блиски пријатели долги години и таа никогаш не се плашела да го повика - прене суваат светските медиуми. По разделбата со Деп,

Ване са го повика ла Лени , велат нејзините пријатели. -Таа му се јавуваше на Лени изминатите неколку ме сеци додека таа и Џони беа на работ да ја прекинат врската. Нејзе à беше потребен разговор со некој што ќе ја разбере и нема да ја осудува. Таа знае дека Лени секогаш ќе à биде поддршка, а тој неколкупати à кажал дека може да смета на него кога ќе се чувствува лошо. Тој секогаш знаел како да ја утеши и да ја расположи - велат извори блиски на Парадис.

Мажите почесто им плаќаат вечери на атрактивни девојки

За љубовните состаноци постојат голем број правила на однесување и добри манири, а особено кога станува збор за тоа кој треба да ја плати сметката на крајот од вечерта. Истражувањето на универзитетот „Св. Ендрјус“ во Шкотска дојде до „неочекувано“ откритие, објави „Фриску“. Истражувањето покажа ло дека шансите се поголеми за мажите да à платат вечера на жена доколку таа е убава и атрактивна. Интересно е и тоа што истражувањето

покажало дека колку што е мажот поубав, толку повеќе жените очекуваат дека ќе бидат поче стени со вечера. Луѓе што се опишувале како атрактивни, секако, не може да се сметаат и за скромни бидејќи очекувале и специјален третман. Иако резултатите од истражувањето се со сема очекувани, добро е да се истакне колку добриот изглед е значаен во денешниот свет.

„Трибус“ - обединети шверцери во градски превоз во Словачка Групата „Трибус“ во Словачка се организира преку интернет за да олесни шверцување во градскиот превоз во Братислава. Секој член плаќа по три евра месечно, а тој што ќе го фатат контролорите, добива пари од фондот за казни на групата. Според медиумите во Словачка, се зголемува бројот на групи што ја имитираат „Трибус“. Младите во Словачка хронично немаат пари, а се обидуваат да заштедат секогаш кога е можно. - Ние го знаеме секој контролор. И покрај тоа, мора добро да внимаваме. Нема веќе читање додека се возите, но човек се навикнува на тоа - вели еден од членовите на групата Трибус. На интернет-презентацијата на „Трибус“, покрај фотографии од контролорите, има и упатство за формирање група за тие што сакаат да се шверцуваат. - Се здруживме и тоа ни дава сила. Ако некого фатат, казната се плаќа од заедничката каса. Тоа се исплати - вели претстаник на групата.

Изела 45 сендвичи за 10 минути Американката Соња Томас, попозната како „Црна вдовица“, го собори сопствениот рекорд на натпреварот во јадење сендвичи со виршли во Њујорк на тој начин што за 10 минути изела 45 виршли во кифла, пренесуваат американските медиуми. На минатогодишното натпреварување, Томас била победничка во женска конкуренција, откако изела 40 сендвичи. Во машка конкуренција победи Џои Чеснат, повторувајќи го својот рекорд од 2008 година кога за 10 минути изел 68 парчиња. Ова натпреварување првпат било одржано во 1916 година. Натпреварот традиционално се одржува на Денот на независноста, 4 Јули, на Кони Ајленд, во јужниот дел на Бруклин.


23

СПОРТ

Вторник, 10 јули 2012 година

МЗТ СКОПЈЕ ДЕНЕСКА ГО ДОЗНАВА РАСПОРЕДОТ НА НАТПРЕВАРУВАЊЕ ВО АБА

Тодоров посакува премиера со Задар

М

Стеван ЦАНЕВСКИ

акедонскиот кошаркарски првак МЗТ Скопје дене ска ќе го дознае целокупниот распоред на натпреварување во рамките од својата дебитантска сезона во АБА-лигата. „Металците“ ја имаат таа чест да бидат првиот македонски претставник во ова силно регионално натпреварување, па неслучајно вниманието на целокупната кошаркарска јавност во текот на денешниот ден ќе биде насочено кон Загреб, каде што ќе биде утврден целокупниот календар за натпреварување за новата сезона од АБА-лигата. Исто како и претходно, дел од ова натпреварување ќе бидат 12 квалитетни тима, па покрај МЗТ Скопје, тука ќе бидат и: Шолнок (Унгарија), Партизан, Црвена звезда и Раднички Крагуевац (Србија), Цедевита, Цибона, Сплит и Загреб (Хрват ска), Олимпија и Крка (Словенија), Будуќност (Црна Гора) и Игокеа и Широки бријег (БиХ). Шефот на стручниот штаб на МЗТ Скопје, Александар Тодоров, посакува „металците“ својот премиерен меч во ова силно натпреварување да го играат на домашен терен, во салата „Борис Трајковски“, но и да ги избегне главните фаворити за највисок

Би било идеално кога првиот меч би го играле во Скопје, а за противник би го имале Задар, Сплит или Широки бријег, истакна кормиларот на „металците“ пласман: Цедевита, Партизан, Црвена звезда и Цибона. - Нам ни е чест што ќе бидеме дел од АБА-лигата и нормално е да посакуваме првиот меч да го играме во Скопје, во преполната арена „Борис Трајковски“. Како можен противник во првото коло најмногу ги по сакувам Задар, Сплит или Широки бријег, но не поради фактот дека станува збор за слаби противници бидејќи во АБА-лигата, де финитивно, нема неквалитетни екипи. Убаво би било кога на стартот би ги избегнале Цедевита, Партизан, Црвена звезда и Цибона, но и кога дуелите на домашен терен со овие ривали би ги играле во вториот дел од сезоната, односно во 2013 година – истакна Тодоров. Кормиларот на македонскиот шампион уште еднаш го потенцираше квалитетот на АБА-лигата, која успеа да се етаблира како најсилното регионално натпреварување во Европа. - Можам да кажам дека тимовите во АБА-лигата во сезоната 2012/2013 ќе бидат

многу поквалитетни во однос на оние од претходните неколку години. Кошарката се движи во нагорна линија на овие про стори, а уште еден мотив за сите е фактот дека победникот на целото натпреварување обезбедува директно ме сто во Евролигата. Токму затоа газдите на клубовите инве стираат сериозни суми во обид да стигнат до титулата. Што се одне сува до МЗТ, можам да ветам дека ќе играме храбро, квалитетно и дека ќе одиме на победа на секој меч - порача Александар Тодоров. ОСНОВЕН СУД КУМАНОВО, закажува Собрание на доверители на должникот Друштво за превоз и шпедиција трговија и услуги БОРО ТРАНС ДООЕЛ увоз извоз Куманово на ден 30.08.2012 година во 09,30 часот,во просториите на Основен суд Куманово,со следниот : Д Н Е В Е Н

Р Е Д

Извештај на стечајниот управник за економскофинансиската состојба на стечајниот должник. ОСНОВЕН СУД КУМАНОВО,Ст.бр.85/2010 од 04.07.2012 година


24

СПОРТ

Вторник, 10 јули 2012 година

Бо Мекејлеб меѓу НБА и Фенербахче Улкер

Првите луѓе на Монтепаски Сиена потврдија дека планираат да го скратат буџетот за следната сезона, што ќе резултира со заминување на Лестер Бо Мекејлеб од редовите на италијанскиот кошаркарски шампион. Поранешниот тренер на Сиена, Симоне Пјаниџани, прави сè што е во негова моќ за да го убеди македонскиот репрезентативец да му се приклучи и во тимот на Фенербахче Улкер, но од таборот на турскиот гигант откриваат дека приоритет на Мекејлеб ќе претставува заминувањето во НБА-лигата. - На самиот почеток од преговорите со Пјаниџани, италијанскиот стратег побара од нас да сториме сè што можеме за да ги доведеме Мекејлеб и Андерсен во Истанбул. Морам да кажам дека ситуацијата со Мекејлеб е многу посложена бидејќи овој кошаркар има добиено и неколку понуди од НБА. Негова желба е прво да ги разгледа тие понуди за да може да се врати во татковината, а доколку увиди дека може да добие подобри услови во Европа, тогаш дефинитивно ќе дадеме сè од себе за да го доведеме во Фенербахче. Трансферот на Бо е приоритет за нас ова лето, но пресудна, сепак, ќе биде неговата одлука дали ќе остане во Европа или ќе се врати во САД за да заигра во НБА - изјави генералниот менаџер на Фенербахче Улкер, Кемал Динчер.

Нигерија последна со олимписки билет Ко шар кар ски те ре пре зен татив ци на Нигерија влегоа во историјата на својата земја, која за првпат ќе има свои прет став ни ци во овој спорт на ед ни Олимписки игри. Нигеријците, кои претход но на предолим пи ски от тур нир во Ве не цуе ла ги совла даа Ли тва ни ја и Гр ција, блеснаа и во мечот за третото ме сто, во кој ус пе а ја да ја совла да ат Доми ни кан ска Ре публи ка со 88-73 и да стигнат до последниот олимписки билет за Лондон. Африканците беа подобри во првите две четвртини, но Доминикана успеа да се врати со добро издание во третата четвртина, па во последниот период вле зе

со 59-57 за Нигерија. Сепак, за разлика од македонските кошар ка ри во че твртфи нал ни от дуел со исти от против ник, ни ге ри ски те ре пре зентативци не потклекнаа под притисокот, туку одиграа најдобро кога тоа беше најпотребно. Во последните де сет минути на теренот во Каракас можеше да се прос леди це лос на доми на ци ја на Ни ге рија, па оваа селекција на крајот стигна до заслужена победа од 88-73. Диогу со 25 поени беше најпрецизен во таборот на Ни ге ри ја, Ами ну по стиг на 14 за по бед ничката селекција, додека на спротивната стра на нај пре ци зен во редо ви те на Доминикана беше Гарсија со 17 по ени.

ТРИУМФИРАШЕ НА ВИМБЛДОН

Магијат повторн Швајцарецот стигна до својата седма титула на Вимблдон, но и го израмни рекордот на Сампрас од 286 недели како прворангиран светски тенисер

Р

оже Федерер уште еднаш ја демонстрираше сета своја тениска магија откако успеа да го совлада Енди Мареј со 3-1 во сетови во финалето од Вимблдон и да се израмни со Пит Сампрас со седум освоени титули на британскиот гранслем-турнир. Швајцарскиот ас уште еднаш потврди дека се наоѓа во одлична форма, целосно надигрувајќи го Мареј, кој на крајот беше принуден со наведната глава и со солзи во очите да го напушти централниот терен на Вимблдон. Отпишан од тениската јавност по променливите игри во текот на минатата сезона и поразот во четврт-фина лето од Цонга со 3-2 (меч во кој Федерер водеше со 0-2), швајцарскиот ас на најдобар можен начин ги увери сите во спротивното, играше одлично во последните неколку ме сеци, а кулминација на извонредните настапи беше токму фантастичното фина-

ГОЛЕМА ПОДДРШКА ОД ТАЈГЕР ВУДС

Швајцарецот откри дека во последните денови од Вимблдон добивал голема поддршка од најдобриот голфер на денешницата, Тајгер Вудс, со кого е добар пријател веќе неколку години. - Тајгер ми даде огромна позитивна енергија, се слушнавме неколку пати, а преку својот профил на „Твитер“ цело време ми изразуваше поддршка. Убаво е чувството кога други врвни спортисти ти даваат поддршка и веруваат во тебе, тоа ми даде сила да се вратам кога ми беше најтешко. Се надевам дека ќе му возвратам на Тајгер со иста мера на некое од неговите следни големи натпреварувања – истакна Федерер.


СПОРТ

Вторник, 10 јули 2012 година

И СЕ ВРАТИ НА ПРВОТО МЕСТО НА ЛИСТАТА НА АТП

та на Федерер но во мода

ле и трофејот на Вимблдон. Станува збор за 17. гранслем-трофеј во кариерата на Роже Федерер, но што е уште поважно, Швајцарецот успеа и да се врати на тронот на листата на АТП. Тој успеа да се израмни со Пит Сампрас по бројот на недели минати на првото ме сто (вкупно 286), а со оглед на фактот дека неделава нема да има елитни турнири на програмата, јасно е дека Федерер следниот понеделник и официјално ќе стане тенисерот со најдолг стаж како прворангиран на светската тениска листа. - Имам искуство на големите турнири, но овојпат решив да не тактизирам. Претходните неколку гранслем-турнири ги завршив токму поради фактот дека не бев доволно храбар, па затоа овојпат одиграв токму онака како што по сакував, настојував да имам што повеќе победнички удари, а не да чекам неизнудени грешки од противникот. Чувството е навистина прекрас-

но, исто како и првата година кога триумфирав овде – изјави Федерер. Со овој триумф, како и со уривањето на последниот рекорд на Сампрас, швајцарскиот ас дефинитивно го зазеде своето ме сто како најдобар светски тенисер на сите времиња. Токму затоа, големото финале со Енди Мареј беше од големо значење за Федерер. - Настојував да не размислувам за сите тие работи, за седмата круна на Вимблдон, ниту, пак, за рекордот на Сампрас. Едно ставно излегов на теренот и одиграв најдобро што знам. Не беше лесно, Мареј беше извонреден ривал, но јас дури сега сфаќам колку добро одиграв. Навистина сум горд на она што го остварив, но не планирам да застанам овде, ќе продолжам во ист стил и се надевам дека ќе останам на врвот уште некое време – порача најдобриот свет ски тенисер на сите времиња, Роже Федерер.

25

Мареј: Играв одлично, но не беше доволно Енди Мареј не можеше да ги сокрие солзите откако пропушти уште една шанса да го прекине британскиот пост без освоен трофеј на гранслем-турнирите. Четврторангираниот светски тенисер ги имаше сите предуслови за такво нешто, играше одлично во текот на целиот турнир, зад себе ја имаше извонредната публика, но не успеа да најде начин да му се спротивстави на незапирливиот Роже Федерер. - Играв одлично, најдобро во однос на претходните финалиња на гранслем-турнирите, но, за жал, тоа не беше доволно за да се стигне до трофејот. Тешко е да се соочиш со реалноста по уште еден пораз во големо финале, но утеха ми е што барем не загубив глупаво, како во претходните битки за трофеите. Овојпат бев на потребното ниво, но Федерер беше уште подобар. Не ми преостанува ништо друго освен да извлечам поуки и да се обидам веќе на следните големи турнири да стигнам до трофеј – изјави разочараниот Енди Мареј. Британецот доби огромни пофалби за својата игра и од Федерер, кој порача дека е убеден дека Мареј во блиска иднина ќе го оствари својот сон и ќе се закити со пехар на еден од четирите гранслем-турнири. - Максимално сум искрен кога велам дека Енди ќе освои гранслем-титула, и тоа не една, туку сигурно многу повеќе. Станува збор за извонреден тенисер кој редовно напредува од година во година и кој заслужува ваков пехар во својата колекција. Тој е фантастичен професионалец, работи навистина напорно и сигурно ќе биде награден за тој труд. Верувајте ми, Енди Мареј наскоро ќе биде првак на еден од гранслем-турнирите – порача Федерер.

Азаренка прва, Серена на 4. место Викторија Азаренка се врати на првото место на листата на ВТА користејќи ја прераната елиминација на Марија Шарапова во осминафиналето од Вимблдон. Русинката неочекувано загуби од Сабине Лисицки, па наместо да се задржи на врвот, падна дури на третата позиција на најновата листа на ВТА, зад Азаренка и финалистката од Вимблдон, Агњешка Радванска. Сосема очекувано, значителен напредок на рејтинг-листата имаше шампионката на Вимблдон, Серена Вилијамс, која од шестата се искачи на четвртата позиција. Искусната Американка со 2.000 поени, кои ги освои со гранслем-трофејот, успеа да ги помине Стосур и Квитова, па сега има 7.360 бода или 1.440 помалку во однос на шампионката Азаренка.


26

СПОРТ

Вторник, 10 јули 2012 година

Борче Маневски најново засилување за Вардар

Напаѓачот на Работнички, Борче Маневски, е најновото засилување на македонскиот шампион Вардар во пре срет на настапите во квалификациите за Лигата на шампионите и дуелите со Бате Борисов. Со ова е зголемена конкуренцијата во нападот на „црвено-црните“ пред значајните европски натпревари. Маневски е ново име во нашиот табор. Очекувам да ја зголеми конкуренци-

јата во тимот, со него, најверојатно, се затвора списокот на засилувања. Нè очекуваат дуелите со Бате Борисов во квалификациите од Лигата на шампионите и очекувам да се претставиме во добро издание - вели тренерот Илчо Ѓорѓиоски. Вардарци пред настапот во Европа ќе имаат „генералка“ в четврток против со седот Работнички на помошното игралиште на „романтичарите“. Н.Ѓ.

Нурединоски потпиша за ФК Баку Македонскиот фудбалски репрезентативец, голманот Един Нурединоски, потпиша договор со ФК Баку и од Кипар се сели во првенството на Азербејџан. Тој во изминатите три сезони го бранеше голот на Етникос Ахна, а во новата сезона ќе настапува во Азербејџан, каде што ќе има македонско друштво со Игор Митрески, Славчо Георгиевски, Роберт Петров. До пред изве сен период таму беше и Ндерим Неџипи, што значи дека тоа е веќе пробиен пазар за македонските фудбалери. Според „Азериспорт“, Нуредино ски потпиша едногодишен договор со ФК Баку, со можност истиот да биде продолжен

за уште една дополнителна сезона. Тренер на голманите во ФК Баку е поранешниот чувар на мрежата на Вардар, Муарем Зекир. ФК Баку минатата сезона го освои шестото место во првенството на Азербејџан, но ја освои куп-титулата, со што се избори за учество во квалификациите на Лигата на Европа. Во првото квалификациско коло играше со словенечкиот претставник Мура и на првиот меч на домашен терен не успеа да обезбеди предност (0-0). Доколку Баку помине во следната рунда од ова натпреварување, Нурединоски ќе може да биде регистриран за второто квалификациско коло.

Ибраими го освои Суперкупот на Словенија Македонскиот фудбалски репрезентативец Агим Ибраими со својот тим Марибор го освои Суперкупот на Словенија откако ја победи Олимпија со 2-1. Токму Ибраими беше стрелец на победничкиот погодок за Марибор. Во 77. минута Ибраими со солоакција ја надмудри одбраната на Олимпија, а медиумите во Словенија му дадоа посебно значење со оглед дека во минатото го носеше дресот на противникот. - Среќен сум што ја почнавме сезоната со трофеј. Постигнав погодок, дадов голем придонес во триумфот и се надевам дека целата сезона ќе биде успешна. Секогаш кога играм против Олимпија имам посебни мотиви, тоа е голем клуб - изјави Агим Ибраими за словенечките медиуми, позирајќи со трофејот од Суперкупот на Словенија.

МАКЕДОНСКИОТ ПРВОЛИГАШ Г

Шкенди но има

М

акедонскиот прет ставник во Лигата на Европа, тимот на Шкендија, вечерва го игра реваншниот натпревар против Портадаун, на го стински терен во Северна Ирска. И покрај ремито без голови од првиот меч, се надева дека ќе обезбеди пласман во следната рунда. Пред седум дена, на првиот меч што се одигра во Куманово, во безмалку пеколни услови, фудбалерите на Шкендија беа подобар противник, но не успеаја тоа да го валоризираат и со погодок во мрежата на Портадаун. Сепак, тоа не ги намалува нивните амбиции да се пласираат во следното коло од ова европско натпреварување. Напаѓачот Музафер Ејупи, новото име во редовите на тетовци, е сигурен дека Шкендија ќе обезбеди пласман понатаму. Бевме подобар противник од нив и покрај пеколното време. Создадовме неколку одлични шанси, но не нè по сака и среќата. Но, тоа што одигравме нерешено не значи ништо. Шкендија и натаму е фаворит за пласман во второто коло. Сигурен сум дека

Лампард останува на „Стемфорд бриџ“ Играчот за вр ска на Чел си, Франк Лам пард, не ма на ме ра да си зами не од „Стем форд бриџ“ нај а ву вај ќи де ка и во новата сезо на си гур но ќе го но си дре сот на но ви от европ ски шам пи он. Во пос лед ни те не кол ку недели Лам пард бе ше по врзу ван со транс фер во САД, во ти мот на ЛА га ла кси, доби не ве ро јат но бо гата по нуда и од Кина, но англи ски от ре презен тати вец во оп што не раз мис лу ва за ме ну ва ње на клупски те бои. Бев во Лос Ан џелес на од мор и вед наш поч на да се шпе кули ра де ка ќе се пре селам во ЛА га ла кси. Тоа се обични глу по сти, оти дов да прос ледам еден меч на овој тим би деј ќи до бив лична по ка на од Деј вид Бе кам. Одлич но си по ми нав, но тоа не значи де ка са кам да се преселам во САД. Јас сум член на Чел си, имам дого вор со овој клуб и во оп што не раз мис лу вам за за ми ну ва ње из ја ви Лам пард.


СПОРТ

Вторник, 10 јули 2012 година

27

ГОСТУВА КАЈ ПОРТАДАУН ВО СЕВЕРНА ИРСКА

ија нема предност, мотиви за триумф Шкендија и натаму е фаворит за пласман во второто коло иако првиот меч заврши 0-0, вели напаѓачот Музафер Ејупи

ќе одиграме квалитетно на вечерашниот натпревар во Северна Ирска и ќе обезбедиме позитивен ре зултат со кој ќе бидеме вкупни победници - вели Ејупи. Тренерот Ќатип Османи, исто така, е оптимист, смета дека неговиот тим може да стигне до по сакуваниот резултат и до пласман во следната рунда од Лигата на Европа. Бевме подобри на првиот меч, но не обезбедивме предност. Затоа ќе се потрудиме тоа да го направиме на реваншот. Одиме на победа, имаме квалитет за да го минеме Портадаун – истакна Османи. Реваншниот натпревар меѓу Портадаун и Шкендија ќе се игра во вечерен термин (20.45 часот) на стадионот „Шамрок парк“.

Модриќ: Сакам да играм само во Реал Мадрид

Хрватскиот интернационалец Лука Модриќ е една од најголемите ѕвезди на летниот преоден рок во фудбалска Европа, за него се интере сираат најголемите клубови од стариот континент, а тој јасно и гласно истакна дека единствен клуб каде што сака да ја продолжи кариерата е Ре ал Мадрид. Фудба лерот на Тотенхем категорично им по сочил и на раководните луѓе од својот клуб дека ова лето има намера да се пре сели на „Сантијаго Бернабеу“ и да го исполни својот детски сон. Со „кралевите“ ќе има можност да атакува на многу трофеи во наредниот период. Сакам да играм единствено во Реал Мадрид. Тоа е мојата желба која веќе им ја соопштив на водечките луѓе на Тотенхем. Се надевам дека наредните денови транс ферот ќе биде реализиран, а со тоа и мојата

желба ќе стане реалност – изјави Лука Модриќ. Шпанските медиуми истакнуваат дека раководствата на двата клуба веќе по стигнале согласност за трансферот на Модриќ, Реал Мадрид ќе плати 35 милиони фунти, плус Рикардо Карвалјо, кој од Мадрид ќе се пре сели на „Вајт харт лејн“. Сепак, има само уште една пречка до конечната пре селба на Модриќ, а тоа е „кралскиот клуб“ да го продаде Рикардо Кака. Тотенхем под раководство на новиот менаџер Андре Вилјас-Боас веќе го комплетира транс ферот на белгискиот репре зентативец Јан Фертонген од редовите на Ајакс, а наредните денови треба да го откупи и договорот на Емануел Адебајор, кој изминатата се зона играше како позајмен фудбалер од Манче стер сити.


28

РАЗОНОДА

Вторник, 10 јули 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо контактна програма 09.05 Без рецепт 09.25 Риба - сериски филм 10.00 Дневник 10 10.25 Македонски народни приказни 11.00 Образовна програма 12.00 Опстанок - играна програма 12.30 Симпсонови - цртан филм 13.00 Вести 13.20 Аграр - информативен

магазин 14.10 Музичка програма 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.30 Неразјаснети истории – документарна програма 16.10 Бостонските адвокати серија 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз - забавна програма 18.00 Документарна програма 18.30 Риба - сериски филм

19.00 Симпсонови - цртан филм 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија документарна програма 21.00 Неразјаснети истории документарна програма 22.00 Бостонските адвокати серија 22.50 Дневник 3 23.20 Тротоар њуз - забавна програма 23.40 Опсесивна љубов игран филм

01.00 Бостонските адвокати серија 01.45 Риба - сериски филм 02.10 Неразјаснети истории – документарна програма 02.55 За Македонија документарна програма 03.40 Документарна програма 04.10 Опсесивна љубов - игран филм 05.35 Аграр – информативен магазин 06.20 Опстанок

07.05 Културна хроника 07.15 ТВ серија 08.05 Документрана програма 08.30 Градини 09.00 Мојот пат 09.30 Филмополис - филмски магазин 10.00 На спротивни страни – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+

13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички – играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Дигитална зона - емисија за нови технологии 16.20 Доктор Хаус – серија 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани

18.30 Вести 19.00 Метео 19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Документарна програма 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија

23.30 Културна хроника 23.40 Музичка сцена 01.50 Сексот и градот – серија 02.15 На спротивни страни – игран филм 03.30 Вести 04.05 Дигитална зона - емисија за нови технологии 04.15 Храна и вино – емисија за гурмани 04.45 Игран филм 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 12.30 Пет и Стен - анимирана

серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи-емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Евро Панорама – информативна програма 14.30 Олимписки кругови –

спортска емисија 15.00 Вести 15.15 Миле против транзицијата – играна серија 15.45 Во прво лице - забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата 17.30 Вести 17.55 Миле против транзицијата – играна серија

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.05 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Опасна убавина – турска серија 13.15 Доктори – турска серија 14.05 Капали чаршија-турска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот – турска серија 16.00 Крај – турска серија

16.55 Јунска ноќ – турска серија 17.55 Метео 5-временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Величествениот – турска серија 19.45 Опасна убавина – турска серија

21.00 Капали чаршија-турска серија 22.00 Крај – турска серија 22.55 Метео 5-временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Доктори - турска серија 00.20 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.35 Ќерката на генералот игран филм

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал -утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите-серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија 17.00 Огнови на љубовта - серија

18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите-серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Брачен судија - реално шоу 23.30 Дневник 23.55 Временска прогноза 23.57 Херои - играна серија

00.45 Просечен маж - серија 01.30 Бекстејџ - естраден магазин 01.40 Се или нешто - забавна емисија 02.30 Балкан бенд - забавна емисија 03.00 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна љубов-шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер-Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Миленичиња во мојот џеб 11.05 Пет плус - детска емисија

11.45 Љубов и казна-турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер-Германија 13.00 Странски зет - турска серија 13.45 Запознајте не - емисија 14.15 Телешоп Бјорнер-Германија 14.30 Топ шоп 14.45 Скај шоп 14.55 Пет плус - детска емисија 15.40 Миленичиња во мојот џеб 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна љубов - шпанска новела 18.25 Пицикато -забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Под липите - турска серија 21.45 Љубов и казна-турска серија

23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Во Центар - eмисија со Васко Ефтов 00.35 Ин моушн 00.50 Пицикато -забавна емисија 01.15 Љубов и казна-турска серија 02.00 Странски зет турска серија 02.45 Под липите - турска серија 03.00 Опасна љубов - шпанска новела

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Градот – документарна програма 20.45 Вкусот на традицијата – емисија за кулинарство 22.00 Вести 22.45 Се оженивме со Марго – игран филм


ИНФОРМАТОР

Вторник, 10 јули 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ влијание врз европското сликарство. Најмногу сликаше предели и улици. Умре во Париз, на 13 ноември 1903 година. 1834 - Роден е Јан Неруда, чешки писател и публицист, најистакната личност во чешкиот културен живот во втората половина на 19 век. Најпознати негови дела се „Малострански раскази“, „Арабеска“, „Прости мотиви“, „Балада и 1559 - Умре францускиот крал романси“ и други. Умре во 1891 Анри Втори, татко на тројцата година. кралеви Франсоа Втори, Шарл 1851 - Роден е францускиот слиДеветти и Анри Трети. Во текот кар Луј Жак Манде Дегар, пронаона владеењето од 1547 година, ѓач на „дагеротипијата“. Неговиот пронајдок ја овозможи изработкакако изразит римокатолик, со поддршка на сопругата Катерина та на првите типови фотографии. де Медичи, го почна систематско- 1856 - Во селото Смиљан, Госпиќ, роден е Никола Тесла, генијален то прогонување на Хугенотите истражувач и пронаоѓач на полето (француските калвинисти), со што во 1562 година ги предизви- на електриката и на радиотехника верските војни кои цели 36 го- ката. Умре во Њујорк, на 7 јануари 1943 година. дини ја потресуваа Франција. 1871 - Во Париз е роден Марсел 1774 - По шестогодишната војна Пруст, француски писател и акамеѓу Русија и Османлиското демик. Автор е на голем циклус Царство, склучен е Кучук-канарџискиот мир со кој на Русија à е романи. Умре во Париз, на 2 нопризнаено правото да ги штити ември 1922 година. христијаните и нивните установи 1895 - Роден е германскиот комво Турција, да има дипломатски позитор Карл Орл, автор на сценпретставници во турската влада, ската кантата „Кармина Бурана“. Напиша „Музика за деца“, намекако и да отвори трговски конзулати во турските градови. Русија нета за музичко образование на деца. ја доби и тврдината Кинбурн на 1940 - Со нападот на најмалку устието на Дњепар во Црно Мо70 германски бомбардери врз ре, Керч и Кеникал на Крим и слободна пловидба на трговските цели во јужен Велс, почна Битката за Британија во Втората светбродови во Дунав и Црно Море. ска војна. 1830 - Роден е Камиј Писаро, француски сликар, еден од глав- 1941 - Во Лос Анџелес умре Џели Рол Мортон, роден како Фердините претставници на импресионанд ла Мент, американски џезнизмот, кој изврши големо

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

Овен - Денеска ќе имате тежок ден исполнет со неизвесност и со очекување. Обидете се да го поминете без тензии. Совет: забавувајте се во друштво на пријателите во природа. Бик - Успесите што ги нижете на работа предизвикуваат задоволство кај претпоставените и стимул за работа кај останатите колеги. Совет: јадете здрава храна. Близнаци - Вашата амбициозност е добра за вас, но предизвикува незадоволство кај членовите на семејството. Совет: направете рамнотежа меѓу желбите и можностите. Рак - Не дозволувајте да ве фати паника од големиот број обврски. Всушност, вие самите си ги наталоживте проблемите. Совет: неизвесноста на љубовен план ве прави напнати.

23.07 22.08

23.08 21.09

22.09 23.10

24.10 21.11

музичар. Роден е во 1885 година. 1962 - САД го лансираа телекомуникацискиот сателит за пренос на телевизиските програми од САД во Европа. 1973 - Бахамските Острови стекнаа независност по тривековно британско колонијално владеење. 1991 - Борис Елцин ја презеде должноста претседател на Русија како прв шеф на државата кој стана претседател со победа на избори. 1998 - Во Скопје умре Атанас Близнакоф, основач на Фондот „Атанас Близнакоф“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, прв од ваков вид на Универзитетот, од кој се стипендираат студенти кои покажуваат особени резултати во студиите. Роден е во село Д’мбени, Костурско, Егејска Македонија, на 15 декември 1901 година. 2001 - Во Скопје умре Иван Дејанов, македонски академик, основач на трансфузиологијата и имунологијата во Македонија. Роден е во Ќустендил, на 6 јануари 1931 година. 2006 - Загина чеченскиот терорист Шамил Басаев. Тој и низа други терористи убиени се од руските сили за безбедност, во операција во Ингушија додека подготвуваа терористички акти во кавказката област. 2006 - Полскиот претседател Лех Качињски го именува својот братблизнак Јарослав Качињски за претседател на владата. Ова е единствен случај во историјата на демократските општества.

Лав - Прифатете ги новите услови за работа, не може секогаш само вие да негодувате за новитетите. Совет: бидете поромантични кон партнерот, однесете го на вечера. Девица - Размислете добро зошто партнерот ви се лути, можеби грешката е во вас. Обидете се да ја вратите хармонијата. Совет: подолг сон добро ќе ве опушти. Вага - Иако пријателите постојано ве викаат на дружење, вие упорно ги игнорирате. Искрен разговор може да помогне. Совет: внимавајте во сообраќајот. Скорпија - Постојат граници до кои можете да се однесувате дрско, но вие одамна ги преминавте тие граници. Совет: еден бик сака да ви се доближи, дозволете му го тоа.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

29

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Св. Сампсон Странопримец Свети Сампсон по потекло беше римјанин, а по занимање лекар, од тие што црквата ги нарекува бесребреници, т.е. што лекуваат без земна плата и со Божјата сила, освен со помош на лекарската вештина. Тој подоцна од Рим се пресели во Цариград. А таму неговите добри дела набргу ги забележа патријархот, па го ракоположи за свештеник. Кога императорот Јустинијан боледуваше од некоја неизлечива болест, беше повикан светиот Сампсон, кој го излечи со допир со раката. Како благодарност, Јустинијан подигна сиропиталиште во кое Сампсон постојано им служеше на бедните. Овој свет маж се упокои во мир во 530 година.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Благословени маченици од Дамаск Во историјата на христијанството градот Дамаск бил познат по тоа што пред неговите врати се обратил најголемиот мисионер на сите времиња, свети Павле. Во 1860 година во градот фанатиците уништиле 2.400 куќи и ограбиле и убиле 6.000 христијани. Меѓу луѓето имало 30 свештеници и тројца бискупи. Стрелец - Ако сакате да го задржите партнерот, треба да го смените однесувањето. Не дозволувајте да изгубите личност што ве сака. Совет: посветете внимание на здравјето. Јарец - Новонастанатата ситуација на работа ве вознемирува. Не грижете се, следуваат подобри денови. Совет: својата нервоза не пренесувајте им ја на другите. Водолија - Вие секогаш се грижите предвреме за сè и така самите си предизвикувате нервози и тензии. Совет: послушајте го партнерот и одете на одмор, тоа ви е повеќе од потребно. Риби - Многу селективно ги примате информациите. За да добиете вистинска слика за сè што се случува околу вас, мора да го слушнете и тоа што не ви се допаѓа. Совет: опуштете се.


30

РАЗОНОДА

Вторник, 10 јули 2012 година

„Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 17.15, 19.30 и 22.00 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Пустинско цвеќе“ Жанр: драма Режија: Шери Хорман

Сала 2: „Првиот одмаздник: Капетан Америка“ Жанр: акција, авантура, научна фантастика, спектакл Почеток: 10.30 и 13.00 часот „Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 15.15 и 17.15 часот „Парада“ Жанр: комедија, фантазија, романса Режија: Срѓан Драгојевиќ Почеток: 19.30 часот

Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 20.00 и 22.30 часот

Почеток: 15.00 часот „Прометеј“ Жанр: акција, хорор, научна фантастика Режија: Ридли Скот Почеток: 17.00 часот

„Бесмртници“ Жанр: акција, драма, фантазија Режија: Тарсем Синг Почеток: 22.00 часот

КИНО „РАМСТОР“ „Кунгфу-панда 2“ Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен Бегрер Почеток: 11.00, 13.00 и 15.00 часот

„Ледена доба 4“

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА

БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Изложба на Станко Павлески Изложба на Павле Маневски Меѓународна колекција МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Пријателот го запознаваме откако ќе го изгубиме! Италијанска поговорка

Персиска поговорка На непријателите треба постојано да им простуваме бидејќи нив тоа ги лути! Вајлд

Секој маж во својот живот има четири должности: да создаде дом, да има син, да засади дрво и да напише книга!

l

34

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

l

35 35

35

l Штип

35

l Радовиш

35

l Кичево

l Неготино

35

l Кавадарци

33

34

34 l Охрид

l Делчево

Велес l

l Дебар

l Струга

32

l Кочани

38

35

32

32

l Прилеп

35

l Струмица

35 l Гевгелија

Времето денеска ќе биде сончево и топло. Во Скопје минималната температура ќе биде 16 Целзиусови степени, а максималната ќе биде 38 степена. Видливоста ќе биде до 10 километри, а влажноста до 27 процента. Индексот на УВ-зраците ќе биде 9.

Битола

35

l Ресен

l

35 13 СРЕДА 41

12 ЧЕТВРТОК 41

Вилијам Оутон

Љубовта е како капка роса што блеска во тревата. Откако сонцето ќе излезе, росата испарува! Индонезиска поговорка

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од северозападен правец, кој ќе се движи со брзина од 3 километри на час.

Крива Паланка

37

Скопје l

35

Љубовта на жената е напишана на водата,

а верноста на песокот!

13 ПЕТОК 38

30

Барселона

36

Букурешт

30

Будимпешта

29

Загреб

34

Софија

38

Атина

33

Приштина

35

Сараево

34

Белград


Рецепт на денот

Жолто зелен ролат ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l 200 г брашно l половина ќесичка сув квасец l 150 мл јогурт l 1 јајце l 25 г маргарин l половина лажичка сол

Фил: l 200 г зелје l 1 чешне лук l 1 мала главичка кромид l 1 лажица сув магдонос l малку масло за јадење l 2 лажици топено сирење l 2 лажици брашно l 1 јајце l 3 тврдо варени јајца l 1 лажица лебни трошки l 50 г сирење l 1 јајце за премачкување

VID AROMATI^NO I LEKOVITO RASTENIE (MN.)

Ä

PODRA@AVAWE NA ZVUCI OD PRIRODATA

@ENA [EF

KINESKI NEGATIVEN PRINCIP NA UNIVERZUMOT

STARO IME ZA VIETNAMCI

GRAD VO PIEMONT (ITALIJA)

ITAL. KOMPOZITOR (XOVANI BERNANDINO)

DENAR

DIVO @IVOTNO (DIVA MA^KA)

ERBIUM

SELEN SLOVENE^KA PEJA^KA @ENSKO IME (MARIJA) REON, PODRA^JE

NAJMLAD MORNARI^KI POMO[NIK

ITALIJA DNEVEN KALENDAR (MN.)

TRGOVSKO IZVESTUVAWE

OBI^AI (TUR.) ARGENTIN. FUDBAL. ASOCIJAC. PREPI[UVAWE (MN.)

MARKA JAPONSKI AVTOMOBILI

Æ

PRILOG ZA MESTO TOP^E OD TESTO I MELENO MESO

R

NAPRAVA ZA PREDEWE (MN.) BANICA

Æ

LINGVISTOT KEPESKI TEMPO TREPEREWE GLINA I OKSID NA @ELEZO

L

GODI[NO VREME [PANSKI FUDBALER FERNANDO

Ä

ZAMISLA (MN.)

BRDO, VOZVI[ENIE VID PAPAGAL

JAPONSKI OSTROV

DOMA[NO @IVOTNO

MUZI^KO SCENSKO DELO (MN.) "OLIMPISKI IGRI# METALNI KALAPI ZA LEEWE ANITA VAHTER

PRVAK, [AMPION

GNIEWE NA ZABITE RADIUS

AFIRMACIJA AZOT AMERIKANSKI ARTIST ROJ

K

6 5 4

3

4 5

2 9

5

3 1

9 8 2 5 2 1 3 4 7 9 6 1 7 9 8 4 9 8 2 3 9 5

2

1 5 5 3 1 3

7

7 6 8 4

9

3 5 6 9 1

7

2 7 4 8 7

3

5 4 2 6 3 1

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: KORIJANDERI, NANINO, RID, OKINAVA, SE, MOC, MARA, I, AVIZIRAWE, TOJOTA, AFA,RODANI, PRED, PITA, KRUME, LETO, TREPET, JERO, OPERI, AL, KOKILI, KARIES, DA, KRAVA, TINIS; SUDOKU: 1) 865 321 479, 192 476 583, 347 589 261; 413 795 826, 586 213 794, 279 864 135; 731 958 642, 958 642 317, 624 137 958; 2) 879 634 215, 241 587 963, 653 129 748; 416 753 892, 932 861 574, 587 492 136; 168 375 429, 725 946 381, 394 218 657

Брашното се меша со квасецот, а потоа се додаваат јогуртот, јајцето, маргаринот и солта. Сè се меша со миксер. Потоа се остава да отстои додека не нарасне. Зелјето се вари 2-3 минути, а потоа се цеди и се сечка на мали парчиња. Во врело масло за јадење се пропржуваат лукот, кромидот и зелјето, а откако ќе се тргне од оган, се додаваат топеното сирење, јајцето и брашното. Нараснатото те сто се расукува во правоаголна кора, а одозгора се става подготвениот фил. Одозгора се ренда сирењето, се ставаат лебните трошки и се редат варените јајца. Се витка во ролат и одозгора се премачкува со јајце. Се пече на умерена температура.

ZA^ETNIK, DVIGATEL, POTTIKNUVA^

K

ARTISTOT PA^INO

ПРИГОТВУВАЊЕ:

31

РАЗОНОДА

Вторник, 10 јули 2012 година


ВИЦОТЕКА

Разговараат двајца уметници за едно дело. Едниот вели: - Многу ме интересира што рекоа критичарите? - Па, мислењата се поделени, на едните им е жал за платното, а на другите за боите! *** Полицаец сопира една русокоса девојка и à вели: - Добар ден, Ве молам возачката дозвола! - Возачка дозвола, а што е

тоа? - вели русокосата девојка. - Па, тоа е еден документ со Ваша фотографија на него. Девојката бара во чантата, ама не може да ја најде. Одеднаш се гледа во ретровизорот, го вади и му го дава на полицаецот. Полицаецот се гледа себеси во ретровизорот и вели: - Леле, извини, не знаев дека сме колеги!

ТИКЕТ СЕК Ј Шахтјор Металург Д . Флориана Елфсборг

1 4+

Коефициент 6,5

Тре Пене Дуделанж Луситанос Валета

4+ 4+

Den 10 Juli  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you