Page 1

vo ovoj broj prilog

ДЕН ЗА ПАТУВАЊЕ НОВА ЦЕНА НА ГОРИВАТА

www.den.mk

Бензините повторно палат и гасат 7

16 o

Вторник 10 април 2012, Година 1, број 24

цена

НОВ РЕЦЕПТ ДА СЕ УНИШТИ КОНКУРЕНЦИЈАТА

ДУИ фрли мерак на бизнисот со отпад 6

Свети Димитрија заплака по народ Свештениците велат дека чистењето на фреските е долготраен процес и дека не може да се случи преку ноќ, па затоа оваа појава можела да се објасни само како божјо чудо, кое се случува поради несоодветниот однос кон црквата 2-3


2

ВЕСТИ

Вторник 10 април, 2012 година

ВЕРНИЦИТЕ ЈА ПРЕПЛАВИЈА НАЈСТАРАТА СКОПСКА ЦРКВА ЗА

КОМЕНТАР

Ана АНАСТАСОВСКА

Св. Димитри

Потивко ве молам, Свештениците велат дека чистењето на фреските е СДСМ спие! Собирањето 86.000 потписи за референдум во Скопје, за неменување на имињата на улиците, кој СДСМ одлучно го најави, не претставувало никаков проблем за социјалдемократите. Но, едноставно не сакале да влезат во сценариото на власта за прикривање на катастрофалната економска состојба во земјава?! Или, пак, опозицијата се исплаши да се преброи и да види колкава à е навистина силата? Граѓаните се прашуваат кога, конечно, опозицијата ќе почне да го препознава сценариото на власта и да реагира на нејзините потези? Очигледно е дека и овојпат тимот на Црвенковски најави нешто без претходно да си го процени вистинскиот капацитет. Прво чекаа сто дена нова влада, па најавуваа влада во сенка, се закануваа со жешка есен, па потоа со бурна пролет, но, се чини, сè уште не се разбудени од зимскиот сон. СДСМ наместо да влезе во сценариото на власта, не може да излезе од сценариото на „Монти пајтон“. Удрија со дебати и со состаноци на партиски совети, наместо за секој владин потег да понудат подобра алтернатива. Се однесуваат поанаемично од опозицијата во некоја скандинавска земја. Без разлика колку лоши потези прави, власта со ваква опозиција може мирно да ја спроведува сопствената агенда. Опозицијата ќе дебатира, а народот, според нејзината филозофија, треба сам да се организира и да го крене својот глас ако не му чини состојбата во земјата. Опозицијата и натаму ќе си го чува кубурот за секој случај. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

долготраен процес и дека не може да се случи преку ноќ, па затоа оваа појава можела да се објасни само како божјо чудо, кое се случува поради несоодветниот однос кон црквата Тони АНГЕЛОВСКИ

Г

оспод ги отвори портите на црквата кои градските и државните власти ни ги затворија, вели еден од свештениците во скопската црква „Свети Димитрија“ во обид да го објасни чудото кое од завчера почна да се случува во оваа црква, а продолжи и вчера за време на утринската богослужба. Многуброен народ од целата држава, новинари, свештеници, се туркаа во обид да влезат во црквата и да видат што се случува, а експертите сè уште немаат објаснување. Делови од иконите и фре ските сјаат како штотуку исчистени иако свештениците тврдат дека никој не интервенирал на нив долго време. Иконите сами се прочистува ле дури и во текот на богослужбата, на очиглед на свештениците и верниците. Мистеријата во „Св. Димитрија“ почна во неделата, на празникот Цветници, кога за време на богослужбата присутните свештеници, верници и новинари забележиле дека фре ските на кои со години се таложел чадот од свеќите што ги палат верниците, почнале сами да се прочистуваат и да ја добиваат својата природна боја. Прочистувањето почна ло од фре ската „Воведение на пре света Богородица“ на вле зот на црквата, а потоа ги зафатило и фре ските „Возне сение Христово“, „Оплакување Христово“, „Св. апо столи Петар и Павле“, „Свети Архангел Михаил“. Природните бои најмногу се враќаат на ореолите над насликаните светци, а, исто така, и на дел од нивната одежда во златна боја. Одеднаш една од најстарите скопски цркви, во која во последните години ретко

влегуваа верниците бидејќи целата е оградена поради градежните работи на про ектот „Скопје 2014“, е полна со верници поради чудото. Вратите на црквата останаа отворени дури и во текот на ноќта. Повеќе илјади граѓани се туркаа за да вле зат во „Св. Димитрија“ со надеж дека ќе го видат чудото, новинарите бараа одговор за мистеријата, а оние што имаат мака бараа лек за своите проблеми. Мистериозното чистење на иконите траеше и вчера. - Изутрината во текот на богослужбата иконата на Исус почна да добива црвена боја на раката, на ракавите. Се гледа како да е влажно, но кога ќе допрете, е суво - објаснува свештеникот Зоран Стаменковиќ. Мистериозното прочистување се случува на поновите фре ски кои датираат од периодот непо средно по земјотре сот во Скопје, во 1963 година, но не и на оние што се стари околу еден век. Свештениците велат дека чистењето на фре ските е долготраен процес и дека не може да се случи преку ноќ, па затоа оваа појава можела да се објасни само како божјо чудо, кое се случува поради не соодветниот однос кон црквата. - Свети Димитрија плаче зашто народот не го пуштаат во црквата. Затворија сè околу нас. Прво, ни ставија рампи за да им наплатуваат пре скапо на верниците за паркинг-про стор. Потоа, нè оградија целосно. Ни рекоа од Град Скопје дека ова што се гради околу ќе било готово до Велигден, ама еве го Велигден, а ние уште сме оградени. Ни отворија еден излез накај Ка ле, ама тука по стојано се паркираат возачите на мини-бусите што возат меѓу градовите и го блокираат, па исто како да го нема. По стојано пријавуваме во полиција, ама никој не ги чепка. Верниците нема од каде да вле-

„СВЕТИ ДИМИТРИЈА“ НИЗ ИСТОРИЈАТА Црквата „Свети Димитрија“ е изградена во средниот век, но неколку пати била уривана или оштетувана. Во 1690 година била напуштена, а од 1886 до 1896 година била комплетно обновена и преосветена. Некои од

иконите се стари стотина години, а поголем дел се од периодот по земјотресот во 1963 година. Поновите икони и фрескоживописот во црквата се изработени од познатиот македонски уметник Крсте Колоски.


ВЕСТИ

Вторник 10 април, 2012 година

3

ДА ГО ВИДАТ ЧУДОТО НА ФРЕСКИТЕ

ја плаче по народ

зат и полека се откажаа од доаѓање - вели отец Драги Трпевски, свештеник во црквата „Св. Димитрија“. Архиепископот Сте фан во неделата ја по сети црквата, но не го коментираше чудото. Експертите од Националниот конзерваторски центар, пак, велат дека не можат да кажат веднаш за што станува збор. Директорката на Конзерваторскиот центар, Ема Петрова, вчера беше во црквата и објасни дека била формирана екипа од повеќе стручњаци, кои ќе проверат што се случува во „Св. Димитрија“. Според неа, оваа институција во последните неколку години не работела на фре скоживописот во црквата, а ќе биде потребно подолго време за да се утврди за што станува збор. Од Скопската епархија велат дека со сета сериозност го следат овој процес. - За нас тоа е феномен бидејќи има очигледни промени во фре скоживописот, но официјалниот став на црквата дали станува збор за чудо ќе го соопштиме откако ќе бидат проверени сите параметри од научните институции кои се надлежни за тоа и ќе се спореди духовното искуство кое е ползувано во минатото при појава на вакви промени во фре скоживописот - вели Драги Ко стадиновски од Скопската епархија. За да се прогласи дека во „Св. Димитрија“ се случила божја интервенција, треба да бидат исклучени сите сомнежи дека какво било влијание имал човечкиот фактор или климатските промени. За чудо може да се прогласи нешто само ако е надвор од природните закони. Тоа го утврдува Синодот на МПЦ, кој за чудото ги запознава сите православни цркви. Во историјата на МПЦ до сега немало ваков случај.

СЛИЧНИ ЧУДА ВО РУСИЈА И ВО ВАТИКАН ЧУДОТО ВО „СВ. ДИМИТРИЈА“ ВЕСТ ВО ЕВРОПСКИТЕ МЕДИУМИ Мистеријата во скопската црква го привлече вниманието на голем број медиуми во регионот, а веста за чудото се појави и во некои европски медиуми. Хрватскиот весник „Јутарњи лист“ објавува фоторепортажа од мистериозната појава во црквата, со

објаснување дека многубројни верници палат свеќи и ги допираат фреските за да го почувствуваат чудото. И весниците и телевизиите во соседните земји јавуваат за чудото, а свети Димитрија е тема и на веб-страници од Шпанија, Франција и од други земји.

Слична мистерија како самопрочистувањето на фрескоживописот и на иконите во црквата „Св. Димитрија“ е забележана во една руска православна црква во 30-тите години од минатиот век кога во една црква, исто така, почнале да се враќаат природните бои на фреските и на иконите. Сличен случај имало и во Сикстинската капела во Ватикан врз фрескоживописот на кој е прикажан страшниот суд. Иако биле направени детални истражувања и во двата случаја, не можело научно да се докаже причината за таквата појава.


4

ВЕСТИ

Вторник 10 април, 2012 година

ЗАМЕНА НА ПРОИЗВОДИТЕЛОТ ИЛИ КРИЗА ВО СНАБДУВАЊЕТО СО ЛЕКОВИ

Инсулин нема нит

Во земјава има околу 150.000 дијабетичари, а бројот по стојано се зголемува. Околу 37.000 луѓе се зависни од инсулин. Менче АТАНАСОВА ТОЧИ

Н

ема инсулин за дијабетичарите во инсулинските аптеки, тврдат за „ДЕН“ пациенти што во петокот останале без потребната терапија. Дијабетичарите се во паника. Кога отишле да си го земат неопходното количество инсулин, добиле одговор дека тој вид инсулин повеќе не е во употреба. - Веќе 15 години го примам инсулинот „микстард 30“ и до сега се покажа дека најмногу ми одговара. Сега останав без неопходната терапија. Добив само едно пенкало, кое им остана ло, колку да не останам без инсулин викендов - изјави Јовица Петровски. Но, сите пациенти не добиле инсулин од резервите. На пациентите што го употребуваат овој тип инсулин им било соопштено дека треба итно да одат на Клиниката за ендокринологија во Центарот за дијабет за да им го сменат инсулинот бидејќи „микстард 30“ веќе го нема во аптеките. - Останав со празни раце.

Инсулин имам уште за еден-два дена, а двапати оваа година ми го менуваат инсулинот. Сега повторно ме праќаат на Клиниката за ендокринологија за да ми го сменат лекот - изјави пациентка која изле зе разочарана од Здравствениот дом во Скопје. Од Клиниката за ендокринологија се обидуваат да ја смират паниката. Тврдат дека инсулин има доволно и годинава нема да има недо стиг. Објаснуваат дека проблемот настанал откако на новиот тендер не поминал инсулинот „микстард 30“ на данскиот производител „Новонордиск“. Наме сто него, отсега ќе се употребува инсулин од американскиот производител „Лили“ поради разлика во цената. - Нема потреба од загриженост, инсулинот е комплетно ист, сменет е само производителот. Дијабетичарите треба само да дојдат во Центарот каде што лекарите вршат процени и анализи, за секој да добие инсулин што му одговара - изјави за „ДЕН“ д-р Викторија Перцан, раководителка на овој центар. Во бараката на Центарот за дијабет стотици пациенти днев-

но чекаат да добијат електронски рецепти, со кои се потврдува дека од еден вид на инсулин преминале на друг. Потоа со тој рецепт треба да се вратат во општинските пунктови каде што се дели инсулинот. На клиниката велат дека на тендерот, освен американскиот производител „Лили“, добиле и германскиот „Авентис“ и данскиот производител „Новонордиск“. Не сакаа

да кажат по колкава цена ги набавиле различните марки инсулин, ниту колкава е разликата во цената меѓу „микстард 30“ и инсулинот на „Лили“. Слична е ситуацијата и во другите градови во земјава. И таму дијабетичарите се во паника бидејќи не знаат што, всушност, се случува. По минатогодишната криза со инсулинот, се плашат повторно да не

СДСМ нуди решенија за преживување СДСМ испорача во Собранието три предлог-законски решенија од областа на економијата. Првото предвидува објавувањето на јавниот долг на своите веб-страници да е задолжителна обврска за Владата, министерствата, општините, фондовите и сите јавни прет-

пријатија. Потоа, на секој стопанственик, кому државата му доцни со исплата повеќе од 15 дена, да му се обезбеди издавање банкарска гаранција за доспеаниот долг. На тој начин, велат од СДСМ, најлесно ќе се помогне ликвидно ста во стопанството. А, со третиот пред-

лог се предлага помош од две илјади денари за сите приматели на социјална помош, во вид на ваучер за набавка на прехранбени производи од македонско потекло. Исто така, СДСМ во Собранието подне се уставен амандман, кој предвидува

кривичните дела повр зани со приватизацијата да не застаруваат. Предложиле и законска измена според која ќе се објавуваат имињата не само на големите акционери туку и на малите. И тоа, за сите компании, акционерски друштва и банки.


ВЕСТИ

Вторник 10 април, 2012 година

у за лек

останат без лекот неопходен за живот. - Реагиравме до клиниката и ние, како здружение, но ни објаснија дека станува збор за соодветен тип инсулин кој никако нема да биде на штета на пациентите. Сега сè е во рацете на лекарите - изјави Аврам Ванковски, претседател на здружението на дијабетичари на Македонија.

Во земјава има околу 150.000 дијабетичари, а бројот по стојано се зголемува. Околу 37.000 се зависни од инсулин, 2.000 се деца и адолесценти со дијабет тип еден и тие се зависни од инсулин до крајот на животот. Лекарите велат дека покрај наследниот фактор, големо влијание има начинот на живот, лошата исхрана, стре сот.

Министерот за одбрана во САД Министерот за одбрана на Македонија, Фатмир Бесими, денеска треба да замине во работна посета на Соединетите Држави. Тој во Вашингтон ќе разговара со секретарот за одбрана, Леон Панета. Во Пентагон ќе бидат разменети и мислења поврзани со очекувањата од претстојниот самиот на НАТО во Чикаго и со интеграциите на Македонија во алијансата. Министерот Бесими ќе ја предводи македонската делегација на годишните билатерални одбранбени консултации со Соединетите Држави, на кои ќе се разговара за концептот паметна одбрана, транзицијата на мисијата во Авганистан и за регионалната соработка.

5

Талибанци нападнале Македонци

На „Јутјуб“ се појави видеоснимка од напад на Та либанците врз, како што се тврди, американско-македонската база во Авганистан. Од Генералштабот на АРМ ова го демантираат. Недоумици се јавија бидејќи на снимката, покрај англискиот, се слуша и македонски јазик. Видеото е прикачено завчера, но нема информација кога и каде точно се случил нападот. Во текстот под видеото се тврди дека во базата има македонски и американски војници. На снимката се слуша разговор на македонски јазик, но не може да се утврди дали станува збор за наши војници или работници. Веројатно, станува збор за напад со минофрлачи. - Проверивме, разговараме со Кабул и со сигурност можам да кажам дека таков напад се нема случено. Гласовите на македонски на видеото може да се од наши работници таму – вели потполковник Мирче Ѓоргов-

ски, портпарол на Генералштабот на АРМ. Македонија учествува со вкупно 142 војници и медицински персонал во мисијата на НАТО во Авганистан. Главна задача на македонските војници е обезбедување на штабот на ИСАФ во Кабул. А.Б.


6

ВЕСТИ

Вторник 10 април, 2012 година

ДУИ сака да го преземе бизнисот со отпад Д емократската унија за интеграција преку последните измени на законската регулатива од областа на екологијата се обидува да го преземе целокупниот откуп на отпад во Македонија, кој е вносен бизнис со кој годишно се вртат неколку милиони евра, дознава „Ден“. Според нашите информации, партијата, преку својот министер за животна средина, Абдилаќим Адеми, и бизнисмени блиски до ДУИ се во процедура да формираат компанија која би го презеле откупот на отпад од пакување од големите произведувачи, уништувајќи ги по стојните фирми кои веќе се навлезени во овој бизнис. Компанијата блиска до ДУИ доби законска основа, со измените на Законот за управување со отпад и отпад од пакување кои стапија во сила на први април годинава. Со

овие измени, драстично се намалени критериумите за регистрација на колективен постапувач за отпад (фирма што добива лиценца за ракување со отпадот од пакување). Досега за да може да се регистрира ваква фирма, таа мораше да докаже дека има 10 проценти пазарен удел. Но, сега, со измените на Законот, за да се потурне идејата на ДУИ, тој услов е намален на пет проценти. Според Законот, фирмите што работат на собирање, транспорт и преработка на отпадот не смеат да формираат фирма за откуп од големите произведувачи, бидејќи така би го монополизирале пазарот и би постоела опасност од злоупотреба. Иако се работи за еден еколошки закон, чија основна цел е почиста животна средина и исполнување на националните цели за рециклирање, извори во Министерството за

животна средина велат дека веќе по стојат обиди за манипулирање, односно заобиколување на Законот. Имено, фирмата блиска до ДУИ, иако законски е забрането, веќе се занимава со собирање и преработка на откуп, но намерата била да се отвори нова компанија и така да се заобиколи Законот. - Иако со новите измени јасно е забрането вакви компании да се јават како основачи, се очекува тоа да се направи преку скриена форма, односно преку други компании, а министерот да им прогледа низ прсти - вели нашиот извор од Министерството. Експертите велат дека конкуренцијата на пазарот со откуп на отпад од пакување може да биде полезна и потребна, но предупредуваат дека лиценца за ваков бизнис смее да им се даде само на компании кои целосно и бескомпромисен ги исполнуваат сите законски процедури. Досега, најголемите компании кои претставуваат повеќе од 40 проценти од пазарот на амбалажен отпад ги усогласија своите дејствувања во согласност со Законот преку компанијата „Пакомак“, кој во моментов е единствениот правен субјект кој ги задоволува сите строги законски критериуми за добивање дозвола за управување со отпад. Од „Пакомак“ потврдија дека очекуваат во следниот период да се регистрираат најмалку уште две компании за управување со отпад, кои ќе ги исполнат новите, пониски критериуми. Тие очекуваат дека Министерството за животна средина ќе бара стриктно почитување на новите критериуми, пред сè, управувачката структура во новите компании. - Неприфатливо е да се регистрира каков било правен субјект за по стапување со отпад во согласност со Законот ако неговите основачи не го почитуваат. Со тоа директно се нарушува конкурентно ста на компаниите кои работат според законите велат од „Пакомак“.

Стружани со денови пијат заматена вода

Граѓаните на Струга неколку дена пијат заматена вода од градскиот водовод. Тие се жалат дека водата имала невообичаен мирис и вкус, но и оти се забележува ле и мрснотии во водата. Невладиниот сектор упати

апел до надлежните институции да го решат проблемот и да објаснат на што се должат таквите појави со водата за пиење во Струга. Директорот на меѓуопштинското јавно претпријатие „Проаква“, Ваит Ајро информира

дека се запознаени со проблемот. - Тоа е нормална појава. Поради топење и цедење на снегот, дојде до заматување на водата од Беличките извори, од каде што градот се снабдува со вода за пиење - изјави Ајро,

прене се МИА. Тој ги повика граѓаните да не се плашат бидејќи, според него, водата била добра за пиење и може слободно да се употребува, а тоа го покажа ле и биохемиските анализи на водата што ги правеле.


7

ПАРИ

Вторник 10 април, 2012 година

РЕГУЛАТОРИТЕ СО НОВИ ПРЕСМЕТКИ ЗА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА

Бензините палат и гасат Иако на светските берзи нафтата бележи пад, во Македонија регулаторите пресметаа повисока цена на бензините, надминувајќи го нивото од 90 денари за еден литар

Р

Мишко ИВАНОВ

егулаторната комисија за енергетика пресмета повисока цена на бензините за 1,50 денар за еден литар. Еуро супер 95 и Еуро супер 98 од полноќ се продаваат за 89, односно 90,50 денари. Регулаторите утврдија пониска цена на дизелот за два денари, па сега чини 73,50 денари за еден литар. Како причина за промена на цената на нафтените деривати, регулаторите ги по сочуваат за 0,76 проценти пониската про сечна цена на суровата нафта на свет скиот пазар во изминатиот 14-дневен период и за 0,70 проценти понискиот курс на доларот во однос на денарот. Во меѓувреме, министерот за економија,

Ваљон Сараќини, изјави дека сè уште нема датум за почнување разговори со „Окта“ за промена на методологијата за формирање на цената на нафтените деривати. - Тоа прашање останува отворено. Се надевам дека многу бргу ќе имаме одговор од нив за да ги почнеме преговорите - изјави Сараќини. Притоа, не одговори да ли Владата ќе преземе нешто ако дојде до повторно зголемување на цените на горивата (што делумно и се случи). - Ние секогаш сме тука за да направиме

ЦЕНИ НА БЕНЗИНИ ВО РЕГИОНОТ (ВО ЕВРА) ЗЕМЈА Словенија Црна Гора Хрватска Србија Бугарија Албанија БИХ

ЕУРО-95

ЕУРО-98

ДИЗЕЛ

1,52 1,49 1,47 1,43 1,38 1,34 1,28

1,54 1,52 1,53 / 1,46 1,41 1,30

1,35 1,36 1,34 1,41 1,37 1,33 1,30

НОВИ ЦЕНИ Еуросупер 95 Еуросупер 98 Еуродизел

89 ден/лит 90,50 ден/лит 73,50 ден/лит

сè за граѓаните да не се соочат со толку висока цена, но сепак, не можеме да влијаеме на некои работи кои, за жал, се случуваат на светските пазари, а тоа се рефлектира и на домашниот пазар - рече министерот за економија. Новата цена на горивата можно е да се одрази и на цените на основните прехранбени производи, што би предизвикало дополнителен проблем за џебот на граѓаните, особено сега пред велигденските празници. Во прилог на тоа се и последните податоци од Државниот завод за статистика, спред кои, инфлацијата во март е 1,4 процент. Индексот на трошоците за живот, пак, пресметан преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во март, а во однос на февруари, изне сува 100.4. Во споредба со март 2011 година, пак – 101.4.

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА ОГЛАСУВАЊЕ ВО ДНЕВНИОТ ВЕСНИК „ДЕН“ www.den.mk

СЛУЖБЕНИ ОГЛАСИ, МАЛИ ОГЛАСИ, ТАЖНИ ПОМЕНИ... marketing@den.mk

тел. 02/3211 551


8

ПАРИ

Вторник 10 април, 2012 година

НБРМ: ПОЛИТИКАТА НАСТРАНА ОД МОНЕТАРНАТА ВЛАСТ

ЧЕСИТЕ ПОГОДЕНИ ОД ЗАПРЕН

Желез меѓуд

ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ се на различен колосек по прашањето за стопирање на либерализацијата во сообраќајот

Богов во конфликт со партиите Банкарите молчат, но затоа гувернерот влезе во директна пресметка со опозициската СДСМ

Гувернерот на НБРМ, Димитар Богов, влезе во отворена пресметка со потпретседателот на СДСМ, Зоран Јовановски, во врска со пакетот нови мерки што монетарната власт ги соопшти во петокот. Според кои, наме сто како до сега банкарските пари секоја среда да можат неограничено да се вложуваат во благајнички записи, сега тоа ќе се прави само еднаш ме сечно и на ограничени суми. Тогаш првиот монетарец немаше прецизен одговор да ли таквите мерки ќе доне сат повеќе кредити за компаниите, или, пак, парите ќе се пренасочат кон државните записи. Богов вчера во писмено соопштение вели дека нема да коментира изјави на политичари. „Оставаме на јавно ста да процени дали г. Јовановски е загрижен за негативните ефекти од најновите мерки на НБРМ врз каматната стапка на депозитите на граѓаните, или, пак, за нивното влијание врз намалувањето на профитот на деловната банка, во која извршува висока раководна функција“, вели во писмено соопштение гувернерот на НБРМ. Оваа негова ре акција следуваше по барањето на потпретседателот на СДСМ, Зоран Јовановски, гувернерот да им об-

јасни на граѓаните која е целта на промената. - Дали гувернерот мисли дека монетарната политика до сега била премногу ре стриктивна, па треба да се олабави? Тешко веројатно бидејќи пред кратко време изјави дека монетарната политика никогаш не била полабава. Дали гувернерот мисли дека нема закани за стабилно ста на цените? Тешко веројатно со големите по скапувања на бензините, електричната енергија и парното греење, а тоа е трошок што фирмите не можат неограничено да го апсорбираат и преку по скапување на своите производи ќе го префрлат на крајните потрошувачи. Тоа значи дека чекорот на гувернерот не е повр зан со монетарната политика и со стабилно ста на цените. Со што е тогаш поврзан - прашува Јовановски. Според него, промената на начинот на купување благајнички записи на НБРМ ќе произведе еден сигурен губитник, една неизвесност и двајца сигурни добитници. Сигурни губитници се сите што штедат во банка бидејќи банките ќе ги намалат каматните стапки на депозитите за да ги компензираат приходите што ги губат затоа што не можат да купат благајнички записи како до сега. А, добитници се НБРМ бидејќи ќе ги намали своите трошоци за водење на монетарната политика и Владата затоа што дел од парите на банките, наме сто за благајнички записи, ќе одат за купување државни хартии од вредност, односно ќе го полнат буџетот на државата. М.И.

П

Наташа СТОЈАНОВСКА

ремиерот на Чешка, Петр Нечас, кој следната недела пристигнува во официјална по сета на Македонија, според информациите на „ДЕН“, најверојатно на средбите со македонската влада ќе го отвори и прашањето за нејзината намера да забрани влез на приватни компании што ќе вршат превоз во железничкиот сообраќај. Интере сот на премиерот Нечас за ова прашање доаѓа со оглед на тоа што чешка фирма е заинтере сирана да биде втор оператор во овој бизнис. Но, Владата најави дека ќе го менува законот и тоа нема да биде можно. За ваквата намера, од Амбасада на Чешка во Македонија, ја информирале својата влада. - До владата во Чешка доставена е комплетна документација за ваквата најава што дојде од Владата во Македонија - вели за „ДЕН“ заменик амбасадорот Милан Фишер, но дадава дека не знае дали премиерот Нечас за ова прашање ќе зборува со македонскиот колега Никола Груевски. Но, освен револт кај компаниите заинтере сирани да оперираат во железничкиот сообраќај во земјава, дилеми се јавиле и во ДУИ. Намерата, либера лизацијата во железничкиот сообраќај да биде запрена, а законот да се измени, кај коа лицискиот партнер на ВМРО-ДПМНЕ била дочекана со ре зерва. Токму поради ова, според информациите, во ДУИ сега се прават консултации на експерт ско ниво. Меѓутоа, консултации имало и со претставниците на Европската комисија за да се расчистат резервите и дилемите што во партијата се јавиле откако министерот за транспорт и врски, Миле Јанакие ски, обелодени дека монополот и со закон се враќа кај државната компанија „МЖ – Транспорт“.


ПАРИ

Вторник 10 април, 2012 година

9

АТА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА, ПРЕМИЕРОТ НЕЧАС ЌЕ РЕАГИРА

ницата ќе стане ржавен проблем? Дека има не согласување или неусогласеност на ставовите околу ова прашање кај коа лициските партнери, укажуваат и контрадикторните изјави на директорот на „МЖ – Инфраструктура“, Ирфан Асани, и на министерот за транспорт и врски. Имено, Асани кој доаѓа од редовите на ДУИ, во изјава за „ДЕН“ јавно ги повика институциите да дозволат приватни компании да вршат превоз во железничкиот сообраќај, објаснувајќи дека така оваа државна компанија ќе добива пари за користење на пругите. Само неколку дена подоцна, министерот Јанакие ски изле зе со со сема спротивен став, обелоденувајќи дека се запира либера лизацијата бидејќи другата железничка компанија „МЖ – Транспорт“, што ја раководи Оливер Дерко ски, кадар на ВМРОДПМНЕ, не е подготвена за конкуренција во превозот. - Извршивме ана лиза и увидовме дека Македонија сè уште не е подготвена за влез

на нов оператор во железницата, а тоа значи дека треба да се зајакне позицијата на националната железничка компанија за таа да стане конкурентна на пазарот - изјави Јанакие ски. За таа цел, во тек се разговори со ЕБОР за обнова на дел од возниот парк, преку набавување нови патнички гарнитури и на околу 150 товарни вагони. Дозволувањето нов оператор да вле зе во железницата, додаде, во овој момент ќе значи дека стотици вработени од „МЖ –

Транспорт“ ќе треба да бидат отпуштени. Освен чешката „Локо транс“, превоз во железничкиот сообраќај во Македонија сакаат да вршат и „Словенски железници“. В четврток, пак, во собраниската Законодавно-правна комисија на дневен ред се токму измените на Законот за железнички систем, со кој се предвидува враќање на монополот кај „МЖ – Транспорт“. Луѓето од овој бизнис коментираат дека ваквата владина намера е спротивна на Уставот.

ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ ШТРАЈКУВАА

Вработените во двете претпријатија на „Македонски железници“ почнаа предупредувачки штрајк. Вчера во 14 часот ги запреа возовите што сообраќаа во тоа време бидејќи сè уште не ја добиле платата за февруари. Вработените им се извинија на патниците, но велат дека ги бараат зарабо-

тените пари без кои не можат да опстанат. Неофицијално, за „ДЕН“ изјавија и дека некои од нив, поради предупредувачкиот штрајк, добиле и закани дека ќе добијат отказни решенија. Од раководството најавија дека платата ќе биде исплатена утре.


10

ДОСИЕ

Вторник 10 април, 2012 година

Фатен ограбувач на цркви, се трага по друг Ограбувач на цркви бил фатен на дело завчера во Струшко, но истовремено во полицијата била пријавена друга кражба во црква од непознат сторител. Полициската станица во Велешта јави дека го привеле Џ.И.(33) од струшкото село Октиси. Тој на седми овој ме сец е затекнат во дворот на црквата „Свети Никола“ непо средно по обидот за насилно отворање на металната каса, по ставена на надворешниот ѕид од црквата. Во моментот на приведувањето, кај Џ.И. е пронајден копач, со кој тој се обидел да ја отвори металната каса, нане сувајќи повеќе удари и оштетувајќи ја металната брава. Кримина листичката полиција во Струга работи на целосно расчистување на овој случај, по што против Џ.И. ќе биде подне сена соодветна кривична пријава. Во едно, полициските инспектори преземаат мерки за расчистување на обидот за тешка кражба што вчера бил пријавен во полициската станица, а бил извршен во црквата „Света Петка“ во струшкото село Вишни во периодот меѓу 5 и 8 април, од каде засега непознат сторител, кршејќи го прозорецот, од црквата одзел 1.000 денари.

Во текот на 2010 и на 2011 година, полициската станица од Струга против Џ.И. поднела три кривични пријави за сторени кривични дела тешка кражба и обид за тешка кражба.

ни кривични дела од областа недозволена трговија со дрога, насилен криминалитет, како и од областа имотни деликти (тешки кражби и кражби). Приведените се прене сени во истражниот затвор во Скопје.

Пресуда за убиството на Чеврески Дене ска во скопскиот Кривичен суд ќе биде изречена пре судата за убиството на 23-годишниот Михајло Чевре ски, што се случи минатата година. Според Обвинителството, момчето било убиено од неговиот другар Александар Алексовски, на кој му се суди за убиство со умисла и за недозволено држење оружје. Александар Ко стевски и Панче Наумов се обвинети дека му помагале на Алексовски да го из-

„Тивок разгор

Во овој град биле сменети полициски началник и неговите соработници, но МВР вели дека се работи за редовни контроли

Уапсени 13 бегалци од Кумановско Кумановската полиција минатиот петок уапсила 13 граѓани барани со потерница. Од нив, едно лице е приведено по распишана потерница, додека другите се за издржување казна затвор за сторе-

ДАЛИ ГОЛЕМАТА АКЦИЈА ПРОТ

врши убиството. Михајло Чевре ски беше убиен на 15 август, а мотив за убиството беше бана лен проблем што го имал со Алексовски. Чевре ски ноќта со тројцата обвинети се упатил кон браната Козјак. Алексовски го запрел возилото и двапати стрелал кон Чевре ски, при што еден куршум завршил во образот на момето, а вториот во неговото теме.

К

Катерина ГЕТЕВА

ире Божино ски, началник на битолскиот Сектор за недозволена трговија со дрога (СНТД) и неговите најблиски полициски соработници, минатата недела биле разрешени од позицијата во акција која битолчани ја нарекуваат „Тивок детонатор“. Шпекулациите дека во градот на конзулите се случува копија на настаните во Штипско и во Кочанско го подгрева и официјалната истрага против Јовко Крстевски, екслидерот на општинскиот комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Битола и до неодамна директор на битолски „Комуна лец“, кривичната пријава за злоупотреба на службената положба против Димче Шеровски од индустриската зона „Жабени“, како и кривичната пријава против директорот на домот за стари лица „Сју Рајдер“, иако во последниот случај се работи за директор на приватна компанија. Министерството за внатрешни работи тивко разреши неколкумина инспектори во битолската полиција. Најголемиот удар го почувствува Кире Божино ски, кој ја напушти началничката фотелја од секторот за недозволена трговија со дрога на СВР - Битола. Инспектори од Секторот за внатрешна контрола и профе сионални стандарди ја чешлаа работата на битолската полиција. Божино ски од неодамна е префрлен во Гранична полиција - Регионален центар Југ. Иако началник на СНТД, извори од битолската полиција коментираат дека Божиноски бил началник на целата битолска полиција во сенка. Во СВР - Битола се слушал неговиот збор. Најголемите полициски акции во Битола, меѓу кои и акцијата за нелегална трговија со дрога против Душко Илие скиМлекарот од Битола, ја водел токму Божински. Смената на битолскиот началник


ДОСИЕ

Вторник 10 април, 2012 година

ИВ КРИМИНАЛНИ БАНДИ ЌЕ СЕ ШИРИ НИЗ ЗЕМЈАВА?

детонатор“ се ува во Битолa Во битолската полиција беа разрешени голем број старешини

11

Мртов маж најден кај Долно Лисиче Безживотно тело на маж е пронајдено завчера попладне, околу 15.30 часот, во реката Вардар кај Долно Лисиче. Мртвото тело било без облека и свртено на грб, а најдено е кај местото Ледиње каде што го забележале случајни минувачи. Веднаш била повикана полицијата, која по извлекувањето го предала телото на обдукција. Според првичните информации, се работи за маж на возраст меѓу 50 и 60 години, но причините за смртта сè уште се истражуваат. Нема информации ниту дали на телото имало траги на насилство. Со наредба на истражен судија и на јавен обвинител, телото е предадено во Судска медицина за обдукција. Во тек се мерки за утврдување на идентитетот на лицето и за целосно расчистување на случајот.

Го претепале во сопствената куќа

ВО ДЕЛЧЕВО ЗАПЛЕНЕТИ УШТЕ 134 АПАРАТИ ЗА ПОКЕР

Полицијата завчера и во петокот на подрачјето на Делчево и на Кочани претресла вкупно шест објекти, при што се пронајдени 134 апарати за покер, две електронски маси за рулет и дел од маса за рулет. Во обложувалницата на улицата Никола Јонков Вапцаров во Делчево пронајдени биле 19 апарати за покер и една маса за рулет, а објектот не по седувал лиценца за приредување игри на среќа во автомат-клуб. Во куќа на улицата Марза борба против дрога во МВР не ја поврзуваат со некаков битолски „Детонатор“. - Смената на началникот Кире Божино ски е заради процените дека може да пружи соодветни резултати на новото работно ме сто. Што се одне сува за контролата од Секторот за внатрешна контрола и профе сионални стандарди, во континуитет вршат контрола во сите осум сектори на МВР - вели Иво Котевски, помошник министер за одно си со јавност. Извори, пак, од СВР - Битола, за „ДЕН“ коментираат дека во минатото по стоеле повеќе обиди за смена на Божино ски, но неговата функција била под закрила на

шал Тито во Делчево, пак, пронајдени се 27 апарати за покер. При тоа, утврдено е дека тие биле користени пред една недела за организирање игри на среќа. На фарма во село Мојанци, Кочанско, пронајдени се 24 апарати за покер. Во деловен про стор во објект на поранешно „Кочанско Поле“ пронајдени се, исто така, 24 апарати за покер, а во мотел „Дончо“ во село Оризари, Кочанско, пронајден е еден електронски рулет. поранешниот началник на централните полициски сили, сега пензионираниот Јордан Размо ски. Последниот обид за смена била есента 2011 година. Божино ски требало да биде прераспределен во инспектор за кражби во Демир Хисар, но решението за смената завршило во фиока, а началникот заминал на боледување, додека не „стивне работата“. Минатата недела беше крај за началничката кариера на Божински, сега тој е дел од граничната полиција. Сега инспекторите од Внатрешна контрола треба да утврдат дали и СВР - Битола работела под закрила на локални бандити и штитела нечии криминални активно сти.

Непознати насилници завчера во село Карбинци, Штипско, без позната причина влегле во куќа, го претепале сопственикот и си заминале. Според пријавата на претепаниот Е.Д. (41) во СВР - Штип, околу 19.30 часот, во село Карбинци, три непознати лица насилно влегле во неговата семејна куќа и од засега непознати причини физички го нападнале, удирајќи го со безбол-палка и со тупаници и со клоци. Претепаниот побарал помош во штипската болница, а околу 21 часот пријавил во полиција.

Нападната жена во Радовиш Разбојник завчера нападнал жена во радовишкиот парк. Според полициските информации, завчера на улицата Гоце Делчев во Радовиш, поточно во малиот парк, разбојник физички ја нападнал дваесет и деветгодишната радовишанка С.Р., по што à ја украл чантата во која имала 1.000 денари и лична карта. Полициската станица - Радовиш поднесе кривична пријава против триесет и деветгодишниот Ф.А., кој е со привремен престој во Радовиш, за кривично дело разбојништво.


12

СКОПЈЕ

„Биди ин, користи рисајкл бин“ Најмладите од детската градинка „Раде Јовчевски Корчагин“ од општината Центар, активно се вклучија во акцијата „Биди ин, користи рисајкл бин“, спроведена од Друштвото за управување со пакување и отпад од пакување„Пакомак“ и од Здружението за заштита на животната средина и просторно планирање „Планктониум“. Вчера се одржаа две едукативни еколошки презентации во градинката „Р.Ј. Корчагин“, а денеска ќе се одржат уште две. Презентациите се во вид на приредба во кои учествуваат и децата, а целта е и најмладите да научат за намалување на отпадот, селектирање, рециклирање и за отстранување на отпадот.

Децата од Аеродром ќе садат дрвца Учениците од основните училишта и децата од градинките од општината Аеродром утре по повод „Ден на дрвото“, со садење дрвца, ќе се вклучат во проектот „Садница плус“, што се реализира во рамки на програмата „Засади ја својата иднина“ во организација на ЈП „Македонски шуми“. Планирано е да се садат садници од јасен, за кои учениците ќе треба да се грижат и да ги одржуваат во текот на годината. Целта на проектот е да се развие екосвеста, екопатриотизмот и екокултурата кај учениците, кои преку сопствени искуства ќе имаат можност да покажат интерес и грижа за садење и за негување садници. Учениците претходно добија семиња, летоци и упатства за садење.

Запленети уште четири такси-возила Градот викендов привремено одзеде уште четири такси-возила, со што од почетокот на акцијата досега се запленети вкупно 23 возила. Против сите прекршители, покрај изречената мерка за привремено одземање на возилата, ќе се поднесат и соодветни прекршочни пријави. Глобата за нелегално извршување автотакси-дејност изнесува 500 евра во денарска противвредност.

Вторник 10 април, 2012 година

РЕСТОРАНОТ НА МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ ЧЕТВРТА ГОДИНА СТ

Нема луксуз б

Градот речиси цела година ги испитува техничките можности за обезбедување вода околу крстот, откако веќе се изгради објектот Соња Т. ЈАНКОВСКА

Д

ол го нај а ву ва ни от лу ксу зен ре сто ран на Ми ле ни ум ски от крст на Вод но речи си че тврта годи на не поч ну ва со ра бота. Иа ко уште ла ни бе ше ве те но де ка ре сто ра нот зи ма ва ќе ги отво ри врати те за по се ти те ли те, ни што не се слу чи. Зи мата поми на, па сè поизвесно станува дека желбата и можно сти те не се исто ако се знае де ка на вр вот од Вод но не ма вода, а те шко е да се из гра ди лу ксу зен об јект без вода и без ка на ли за ци ја. Од Фон да ци јата „Ми ле ни ум ски крст“ ве лат де ка во јули ми натата годи на склу чи ле до го вор за изда ва ње на об је ктот под кон це си ја на сопс тве ни кот на скоп ски от ре сто ран „Воде ни ца“, кој ве ќе на над во реш ни от про сто рот околу кр стот има ка фуле. - Ние склу чивме до го вор со не го вата фирма, која, исто така, се вика „Милениумски крст“, на 15 jули минатата година, со што сопственикот на ре сторанот „Водени ца“ се об вр за да напра ви лу ксу зен ре -

сторан со тераса и со летна бавча што ќе би де атрак ци ја за по се ти те ли те. Спо ред договорот, тој има право да стопанисува со објектот 15 години, за што ме сечно ќе треба да плаќа кирија од 1.500 евра. Парите од киријата ние ќе ги употребуваме за одржување на крстот. Ние преку тендер нај довме фирма што ја плати инве стицијата за објектот, односно уредувањето и застаклувањето - вели Благоја Дојчиновски, претседател на Фон да ци јата „Ми ле ни ум ски крст“. Ре сто ра нот е из гра ден уште во 2002 година од фондацијата, а пред неколку години е комплетно застаклен, за што се потро ши ле околу 53.000 евра. До се га стои за ста рен и неу потреблив би деј ќи то гаш не се ја ву ва ше ни ту ед на ком па ни ја за сто па ни су ва ње, по ра ди пробле мот со пре во зот и со водо вод ната мре жа. Од фон да ци јата ве лат де ка се га пре во зот е ре шен со пу шта ње то на жич ни цата, а зо што сè уште не ра бо ти ре сто ра нот, тие се уште не ма ат комен тар. Ми натата годи на сопс тве ни кот на ре сто ра нот „Воде ни ца“ не ги ра ше де ка пот -


СКОПЈЕ

Вторник 10 април, 2012 година

13

ТОИ ЗАПУШТЕН

ез вода пи шал до го вор за кон це си ја со фон да ци јата и тврде ше де ка не пла ни ра да пот пи шу ва ни што сè доде ка не се ре ши пробле мот со водо вод ната мре жа и не се по ста ват са ни тар ни јаз ли. Од фон да ци јата, пак, ве лат де ка изра ботката на са ни тар ни јаз ли е об вр ска на кон це си о не рот и тоа сто е ло и во до го во рот. По не кол ку те оби ди во те кот на вче раш ни от ден, до затво ра ње то на вес ни кот не ус пе авме да ста пи ме во кон такт со сопс тве ни кот на ре сто ра нот за да до би е ме од го вор зо што об је ктот сè уште не ра боти. Во од нос на пробле мот со водата, ми натата годи на од ЈП „Водо вод и ка на ли за ци ја“ нај а ви ја де ка ќе под го тват тех нич ко ре ше ние за иско пу ва ње бу нар ска дуп ка за вода, ко ја тре ба да ги за до воли потребите на уго стителскиот објект, а ре ше ни е то ќе се ба зи ра на ко ри сте ње вода што ја ко ри сти Пла ни нар ски от дом, пре ку по стој ни от ре зер во ар. Се га од „Водо вод“ не са каа да комен ти ра ат до ка де е ко па ње то на бу на рот, за од го вор нè упати ја кај град ски те вла сти. Од Градот, пак, велат дека сè уште се преиспитуваат техничките можно сти за обезбе ду ва ње на вода за по тре би те на про сто рот околу Ми ле ни ум ски от крст, а јав но ста ќе би ла бла го вре ме но ин форми ра на за тех нич ки те де та ли по вр за ни со овој про ект.

Собрани сто пакети помош во Карпош Во дводневната велигденска хуманитарна акција на Општина Карпош „Да бидеме хумани за нашите соседи“, викендов се собрани 100 пакети помош за социјално загрозените семејства. Стручните служби на Општината до четврток ќе ги дистрибуираат пакетите. Како што соопшти Општина Карпош, главно се собрани прехранбени продукти: зејтин, шеќер, брашно, тестенини, кондиторски производи, како и средства за хигиена. Жителите на општина Карпош донираа пред 14 поголеми супермаркети што се наоѓаат на територијата на општината.

Весникот има потреба од комерцијалисти на процент. marketing@den.mk

Рушење на сите видови на бетони, изведување на градежни работи, малтерисување, кошулици и друго (може и со мој алат). 077/589-415

Р О Л Е ТА Р

Изработка и монтажа на пластични ролетни, венецијанер ролетни, комарници, вариолајт завеси, хантер даглас. 078/331-170


14

СВЕТ

Вторник 10 април, 2012 година

ВОЈНА НА ЗБОРОВИ ЗА ЗАКОНОТ ЗА ЗДРАВСТВЕНАТА ЗАШТИТА НА АМЕРИКАНСКИОТ ПРЕТ

Сенатор го нарече О Отровните стрели меѓу сенаторот Гресли и советникот на Обама, Дејвид Акселрод се испраќаа преку „Твитер“

Р

епубликанскиот сенатор од Ајова, Чак Гресли, изјави дека американскиот претседател Барак Обама е глупав поради неговите коментари за работата на Врховниот суд, кој сега одлучува за уставноста на Законот за здравственото осигурување. - Американците не се глупави како овој поранешен професор по Уставно право – напиша Гресли на својот профил на „Твитер“. Критиката од републиканецот доаѓа откако Обама, кој е поранешен професор


СВЕТ

Вторник 10 април, 2012 година

СЕДАТЕЛ

бама глупав по право, истакна оти очекува од судот да го поддржи Законот бидејќи, во спротивно, ќе донесе одлука без преседан. Здравствената реформа е најголемиот политички проект на Обама на кој жестоко се противат републиканците. На критиките од Грисли во иста мера одговори политичкиот советник на Обама, Дејвид Акселрод. - Главата горе, сенаторе Гресли. Изгледа дека шестгодишно дете упаднало на вашиот профил на „Твитер“ и испратило будалеста порака само за да ве посрамоти – напиша Акселрод. Администрацијата на Обама со новиот закон сака да го прошири здравственото осигурување на повеќе од 30 милиони неосигурени Американци, како и да ги намали трошоците во здравствениот систем, кои постојано растат. Но, законот на 1200 страници се најде пред Уставниот суд бидејќи 26 сојузни американски држави, неколку фирми и поединци ја оспоруваат уставноста

на законот. Од друга страна, војната на зборови за здравствената реформа доаѓа и во време кога републиканците бираат свој кандидат за претседател и во момент кога се собираат пари за кампањите. Најверојатен противник на Обама за изборите во ноември ќе му биде Мит Ромни. Тоа го призна и најголемиот ривал на Ромни од редовите на републиканците, Њут Гингрич. - Нашите момци се обидеа да се натпреваруваат со Ромни, но се покажа дека го немам капацитетот што го има тој кога е во прашање собирањето пари за кампањата - изјави Гингрич. Тој додаде дека во овој момент има нешто помалку од 4,5 милиони долари долг. Но, сепак, истакна дека не сака да ја напушти кампањата, туку дека ќе се обиде да влијае врз политичката платформа што републиканците ќе ја заземат пред претседателските избори.

15

Грчката полиција под наем Владата во Атина донесе решение со кое Грците ќе можат да си изнајмат полицаец за 30 евра на час. Ваквата мерка е само дел од серијата решенија за да се наполни државната каса, пренесува МИА. Граѓаните отсега ќе можат да изнајмат полицајци и полициски возила за свое обезбедување, а најниската цена на услугата изнесува 30 евра на час, при што се изнајмува само полицаец, а за 50 евра на час може да се изнајми полицаец со обучено куче. Полициско патролно возило изнесува 40 евра на час, а полициски автобус - 120 евра. Моторен чамец полицијата изнајмува за 200 евра, а хеликоптер за 1.500 евра за еден час. Доколку некој сака повеќедневно изнајмување, полицијата нуди попусти. Грците што сакаат да ги користат услугите на полицијата, своето барање треба да го достават три дена порано. Грчките медиуми ја критикуваа оваа одлука, која е донесена заеднички од министерствата за финансии и за заштита на граѓаните затоа што сметаат дека во моменти кога престапите во државата се во пораст, полицијата не може да биде „давана под наем“. Со овие мерки, оние што имаат пари ќе си обезбедат сигурност, а сиромашните ќе живеат во страв, коментираат грчките весници.

Пјонгјанг му покажува среден прст на Западот Северна Кореја ја постави својата ракета со долг домет на рампата за лансирање, со што потврдува дека не се откажува од спорната акција која наиде на жестока осуда од меѓународната заедница и ги мобилизира нејзините соседи, пренесува „Си-ЕнЕн“. Ракетата ги алармира соседите, па Јужна Кореја и Јапонија веќе ги инсталираа своите антиракетни штитови и се заканија дека ќе ја урнат. Од Пјонгјанг, пак, стигна закана за „безмилосна казна“ за секој што ќе се обиде да ја урне ракетата. За да биде ситуацијата уште понапната, стигна и извештај од разузнавачките служби на Јужна Кореја во кој пишува дека Пјонгјанг копа нов подземен тунел, како подготовка за трета нуклеарна проба. Сеул тврди дека тунелот во

Пунгје-ри во северозападниот дел на земјата е во завршна фаза. Севернокорејските инженери тврдат дека ракетата ќе биде лансирана поради сателитот на неа кој ќе кружи околу Земјата за да собира метеоролошки податоци, за да може земјата да има побогати посеви и оти не станува збор за никаква војна. - Доколку ова е балистичка ракета, таа ќе биде сокриена под земја или ќе биде под вооружена смотра. Бидејќи не е, јасно е дека не станува збор за војна изјави директорот на лансирното место Џанг Мјонг Џин, пред странските новинари на кои првпат им е дозволено да го следат лансирањето. САД, Јапонија и ЕУ бараа од Северна Кореја да се откаже од тестот, бидејќи на тој начин ја крши резолуција на

ОН и ветувањето на Пјонгјанг дека ќе се воздржи од нуклеарни и ракетни активности. Пјонгјанг и натаму тврди дека целта на лансирањето е славење на нејзините научни достигнувања и одбележување на стогодишнината од раѓањето на таткото на нацијата, Ким ил Сунг. Стручњаците, пак, предупредуваат де-

ка троделната ракета „Унха-3“ може да се користи и за тестирање на ракетна технологија со долг дострел. Западните новинари коментираат дека „Пјонгјанг со ракетата му го покажува средниот прст на Западот“, а новиот лидер Ким Јонг Ун продолжува со политиката што ја водеше неговиот татко.


16

СВЕТ

Вторник 10 април, 2012 година

СВЕТ

Вторник 10 април, 2012 година

НАЈНОВ ИЗВЕШТАЈ НА „СИТИБЕНК“ ЗА ЕКОНОМСКИТЕ ТРЕНДОВИ ВО СВЕТОТ

Почина легендата на„Си-Би-Ес“ Мајк Валас, новинарот на американската телевизија „Си-Би-Ес“ и автор на емисијата „60 минути“, завчера почина на 93 години, во болница во Конектикат. Тој беше познат по неговата изјава дека ниедно прашање не е индискретно. Валас речиси 40 години ја водеше популарната емисија, посветена на истражувачкото новинарство. Тој е автор на повеќе од 800 извештаи, освојувач на 20 награди „Еми“ поради неговиот препознатлив стил на интервјуирање на гостите, кој повеќе личеше на полициски распит отколку на интервјуирање. Тој често беше цел на критики поради неговиот стил„фати го соговорникот за гуша“ и театралноста во неговите емисии. Валас го интервјуирал секој американски претседател почнувајќи од Џон Кенеди, освен Џорџ Буш помладиот. Негови гости беа десетици светски лидери, меѓу кои и Јасер Арафат и иранскиот ајатолах Хомеини.Во една пригода беше тужен за клевета поради што му бараа оштета од 120 милиони долари. Иако не беше осуден, во тој период боледуваше од депресија и се обиде да изврши самоубиство.

Индија ќе стане прва економија во 2050 година

Шеф на КГБ на чело на Јужна Осетија Поранешниот шеф во КГБ, Леонид Тибилов, е претседател на отцепената грузиска република Јужна Осетија, пренесува МИА. - Според конечните резултати од вториот круг од претседателските избори, Тибилов освои 54,12 отсто од гласовите, а неговиот противкандидат Давид Санакоев 42,65 проценти - изјави претседателката на изборната комисија Бела Плиева. Тибилов треба да стапи на должност на 21 април. Новиот претседател е поранешен шеф на јужноосетискиот огранок на КГБ. - Ќе ги подобриме односите со Русија во сите области. Наша цел е да го оствариме стариот сон за повторно обединување на Јужна и Северна Осетија - изјави Тибилов. Јужна Осетија е признаена како независна република од страна на официјална Москва, по кратката војна меѓу Русија и Грузија во 2008 година.

Пет дена под земја

Турски премиер на гости во Кина по 27 години Турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган од вчера е во посета на Кина, каде што со кинескиот врв ќе разговара за унапредување на стопанските и политичките односи на двете земји, пренесува турскиот печат. Ова е прва посета на еден турски премиер на Кина по 27 години, а следува откако во февруари во Анкара и во Истанбул престојуваше потпретседателот Си Џинпинг. Тогаш беа склучени повеќе деловни спогодби во вредност од неколку милијарди долари. Кинеските медиуми наведуваат дека Ердоган во Пекинг доаѓа со 300 стопанственици во надеж дека ќе ги заинтересира кинеските инвеститори, но и ќе го зголеми извозот на турска стока. Ердоган посетата ја почна во Урумчи, главниот град на провинцијата Синџијанг, во која живее муслиманското малцинство Ујгури, етнички блиски на Турците.

17

На врвот од табелата за најсилни економии ќе се најдат земји како Индонезија, Нигерија, Мексико и Египет

И

ндија ќе ја надмине Кина и ќе стане најголемата свет ска економија во 2050 година, покажува најновиот извештај направен од „Сити-

бенк“. Ова предвидување се базира на проекцијата дека во 2020 година Кина ќе стане прва економија откако ќе ги симне од тронот САД, прене сува „Си-Ен-Ен“. Ова истражување беше направено пред две недели кога Индија беше домаќин на самитот на земјите од БРИКС, во кој, покрај Индија, членуваат и Бразил, Кина, Русија и Јужна Африка. Според извештајот, индиски-

от домашен бруто-производ до 2050 година ќе стигне до 85,97 трилиони долари, споредено со кине скиот, кој треба да изне сува 80,02 трилиони долари. САД треба да го задржат третото ме сто со 30,7 трилиони долари домашен бруто-производ, а Бразил и Русија треба да бидат меѓу првите де сет најсилни економии. Најновиот извештај доаЃа откако претходно Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) направи про екција во која се вели дека Индија треба да го продолжи трендот на економски раст од 2011 година, кој ќе биде поттикнат од огромни инве стиции во инфраструктурата и производството. Инте-

ресно е што на врвот од табелата ќе се најдат економии како Индонезија, Нигерија, Мексико и Египет. Многу сиромашни економии се отворија и го до стигнаа нивото на институционален квалитет и политичка стабилност кои се потребни за брз раст - вели Вилем Буитер, економист во „Ситибенк“. Американскиот ана литичар Џејмс Ловсон, пак, вели дека економскиот раст може да се базира на неколку клучни гранки: развој и експлоатација на природни ре сурси, производство и градежништво. Во таква ситуација најголеми губитници во иднина ќе бидат западните земји, барем кога се работи за извозот. Според процените на „Ситибенк“, северноамериканскиот и западно европскиот дел во свет скиот БДП ќе падне од 41 процент

(2010) година на само 18 проценти во 2050 година. Но, затоа уделот на азиските економии во овој колач треба да се зголеми од 27 проценти (2010 година) до 49 проценти во 2050 година. А, со тоа ќе продолжи и трендот за раст на бројот на милионери од Исток. Регионот, кој ги опфаќа Кина, југоисточна Азија и Јапонија, сега има повеќе милионери (оние што имаат повеќе од 100 милиони долари) отколку Северна Америка или западна Европа. Западните аналитичари се согласуваат со бројките, но, според нив, бројките секогаш не значат и подобар живот. Таков е примерот со Кина, која е најнаселена земја во светот. И покрај огромниот економски раст, стандардот на нејзините жители, поради огромниот број население, сè уште не може да го до стигне оној на Американците или на жителите од западна Европа.

Акцијата за спасување на деветмината рудари, кои од четвртокот се затрупани во рудник во јужниот дел на Перу, може да потрае уште најмалку два или три дена, соопшти перуанскиот премиер Оскар Валдес. Валдес, кој на самото место ја следел акцијата за спасување на рударите, рече дека надлежниот инженер проценил дека операцијата ќе потрае уште најмалку два или три дена поради новите разурнувања и одрони во рудникот Кабеса де Негро, кој се наоѓа на околу 300 километри јужно од главниот град Лима. Министерот за рударство на Перу ангажира неколку рударските компании кои обезбедија опрема и експерти за извлекување на рударите. Спасувачите се обидуваат да ископаат осум метри земја и камења, кои го блокираат влезот на рудникот. Уривањето во четвртокот се случи по експлозија, предизвикана од рударите. Затрупаните рудари имаат меѓу 22 и 59 години, заедно се и не се повредени, а спасувачките екипи низ метална цевка ги снабдуваат со кислород и со вода. Целиот случај потсетува на оној од Чиле, кој ги полнеше насловните страници на светските медиуми.


18

КУЛТУРА

Вторник 10 април, 2012 година

МИНИСТЕРСТВО ЗА КУЛТУРА ЌЕ ГРАДИ 20 НОВИ СУВЕНИРНИ

Гане Тодоровски ќе се чествува во Белград Здружението на писателите на Србија денеска напладне во своите простории организира писателска средба посветена на Гане Тодоровски. За личноста и творештвото на академик Тодоровски ќе говорат истакнати литературни творци од Белград и македонските писатели Христо Петревски и Игор Крајчев. Истакнатиот македонски поет, критичар и академик Гане Тодоровски во 2009 година во Србија го доби високото признание Повелба на Морава, која ја доделува Здружението на писателите на Србија.

Кинески Алекс се продава как

Меѓу најпродаваните сувенири се репликите на спомениците и на зградите од скопскиот плоштад

Македонска поезија објавена во Русија Во Друштвото на писателите на Македонија, денеска ќе биде промовирана Антологијата на македонската поезија објавена од московскиот издавач „Окоем“ во Русија. Антологијата содржи поезија од 64 македонски, поети почнувајќи од Кочо Рацин до Јовица Тасевски-Етернијан, а во неа се поместени и обемни биобиблиографски белешки за авторите. Во посебен оддел од изданието, кое има 580 страници, објавен е список на сите песни од македонски автори што биле објавени во Русија. За антологијата ќе говорат академик Матеја Матевски, Максим Каранфиловски и приредувачката Олга Панкина.

Изјава на денот

Се вратив на местото на инспирацијата и сега се обидувам да го правам истото што сум го правел и пред 50 години: да напишам нешто што ми е мошне важно, исто како кога во Дубровник се обидував да го напишам сценариото за филмот „Дождовните луѓе“. Френсис Форд Копола

У

Александра БУБЕВСКА

ште 20 нови сувенирници ќе никнат во земјава. За дополнителни и непредвидени работи за изградба на овие монтажни куќички, Министерството за култура ќе потроши 188.000 евра. Според огласот за јавни набавки, станува збор за непредвидени работи што не биле опфатени во основниот договор за изградба на сувенирници од 18 ноември 2010 година. Со овие нови средства ќе се изградат уште 20 монтажни објекти што ќе бидат информативни пунктови за туристичката и за културната понуда во Македонија. Тендерот од 188.000 евра го добила фирмата „ДГИП Еуро проект“ од Селце, Тетовско. Оваа јавна набавка е направена без да се објави оглас, во постапка со преговарање. Во истиот оглас стои дека дури околу 2 милиони евра се предвидени за овој проект на изградба на сувенирници. Според

Министерство за култура, сувенирниците се потребни бидејќи претходно речиси и немало ваква дејност. - Ре а лизацијата на про ектот на Министерството за култура за изработка, по ставу ва ње и за ста ва ње во функ ци ја на 20 уни фи ци ра ни мон таж но-де мон таж ни об је кти на ме не ти за продажба на су ве ни ри и друг вид културно-туристички промотивен мате ри јал е мош не важ на за за жи ву ва ње на су ве нир ската деј ност во на шата земја и ќе ја дополни евидентната празнина во овој домен, присутна со години - велат од Министерството за култура. До сега во Скопје има пет сувенирници, од кои едната е во триумфалната порта Македонија. Министерството за култура предвидело вкупно 20 вакви монтажни куќички низ цела Македонија. Туристите ќе купуваат сувенири и на граничните премини Богородица, Табановце, Деве Баир, како и во


КУЛТУРА

Вторник 10 април, 2012 година

ЦИ ЗА 188.000 ЕВРА

андар о алва

поголемите туристички ме ста Охрид, Битола, Прилеп, Куманово, Дојран, Берово. Со тие куќички ќе стопанисуваат локалните музеи, а ќе се снабдуваат преку Музејот на Македонија. - Продажбата оди добро, иако во периодов имаме мал број туристи. Очекуваме во април и во мај тој број да се зголеми - велат во Музејот на Македонија за до сегашната продажба на сувенирите. Оттаму информираат дека меѓу најпродаваните сувенири се репликите на спомениците и на зградите, како Археолошкиот музеј, Театарот, Музејот на македонска борба. Најбарана е фонтаната „Воин на коњ“, макетите на зградата на театарот, музејот, судот, а според службата за маркетинг на Музејот, многу се продавале и репликите на археолошките предмети особено новите пронајдоци од последните истражувања. Сувенирите што се продаваат во специјализираните продавници се од кинеско производство, а ги увезува фирмата „Агенс“, инаку позната по изработка на плакети, печати и сл. Музејот на Македонија од Министерството за култура доби 65.000 евра за да изработи сувенири кои се автентични за земјава. Тој стопанисува со скопските сувенирници, а ќе ги снабдува и новите 20 низ цела Македонија, кои треба да се изградат во наредните четири месеци.

НАЈСКАПИ - АЛЕКСАНДАР НА КОЊОТ И ТРИУМФАЛНАТА ПОРТА Ако туристите сакаат спомен од Скопје или од Македонија што ќе ги потсетува на грандиозните споменици, можат да си купат реплика на споменикот „Воин на коњ“ заедно со фонтаната за 490 денари. Исто толку чини и макетата на триумфалната порта Македонија. Репликите на другите споменици, главно од скопскиот плоштад, чинат 360 денари, а репликите на зградите, туристите можат да си ги понесат за 390 денари. Кој сака да си има спомен од двокатните скопски автобуси може да си купи мала реплика за 400 денари, поскапа од другите зашто е изработена од метал. За туристите со поплиток џеб има приврзоци, магнети и налепници чија цена се движи од 60 до 150 денари.

19

Книга на Милчо Манчевски објавена во САД Во САД излезе од печат новата книга на режисерот Милчо Манчевски, под наслов „Вистина и проза: белешки за (исклучителната) верба во уметноста“. Издавач е „Пунктум букс“ од Њујорк. Во најавата на книгата „Пунктум букс“ пишува: „Манчевски размислува за различните начини на кои и авторот и публиката го создаваат, го извршуваат и го апсорбираат синематискиот наратив со одредена верба и вера дека уметничкото дело ќе ја претстави не толку фактичката вистина, туку важното заедничко искуство на верување во „рамништето на

стварност создадено од самото уметничко дело, така што му веруваме на неговата внатрешна логика и интегритет, имаме верба во она што се случува додека му се предаваме на уметничкото дело“. Вистината станува прашање на она што уметникот и публиката успеваат да го видат и почувствуваат заедно: она што го чувствуваме како вистинско станува светот што го населуваме. Ова не е прва книга на Манчевски, кој, покрај режија, се занимава и со пишување сценарија, проза, перформанс арт и фотографија. Неговата постконцептуалистичка мини-книга

„Духот на мајка ми“ се појави во 2000 година, а повеќе пати негова проза е објавуванa во литературното списание „Њу американ рејтинг“. За својата најнова книга, авторот Манчевски вели: „Книжулево содржи белешки кои се резултат на фокусирано размислување за проце сот на уметничко творење. Пишувањето ми е голем ме рак, ве ро јат но по голем од ре жи ра ње затоа што ос ло боду ва и сти мули ра ап стракт но размис лу ва ње“. Книгата е пишувана на англиски и засега нема превод на македонски јазик.

Штимац и Блажевски лауреати на „Астерфест“ Осмото издание на филмскиот фестивал „Астерфест“ ќе биде во знакот на работата на македонскиот режисер Владимир Блажевски и на српскиот актер Славко Штимац. Тие ќе ја добијат почесната награда на фестивалот за особени достигнувања во филмската индустрија. Годинешното издание на „Астерфест“ ќе се одржи од 25 до 29

мај во Струмица, под мотото „Одисеја 2012“. Отворањето ќе биде во НУЦК „Антон Панов“, а настаните ќе се одржуваат и во Летниот амфите атар и во Вељуса. Селекторите веќе ги конципираат програмските содржини, кои ќе ја сочинуваат компетицијата од креативни документарни, кратки играни и аними-

рани филмови. Оваа година фокусот на категоријата „Мувиленд“ ќе биде свртен кон Русија и кон нивните кратки филмови. Новитет во официјалната програма ќе биде и востановувањето на наградата за најдобро сценарио што ќе го но си името „Ѓорги Абаџиев“, а ќе биде одржана и работилница за филмско сценарио.


20

МОЗАИК

Вторник 10 април, 2012 година

АЛЕКСАНДРА ПИЛЕВА ОТКРИВА

Не чекам пари сама си давам Р

Слободанка МАРКОВАЧЕВА

окерката Александра Пилева, која минатата година стана сопственичка на ноќен бар, слави една година од работата во угостителскиот бизнис. Иако е посветена на нејзиното малечко синче, таа успева да ги координира обврските околу мајчинството, музиката и бизнисот во клубот. Слободно може да се каже дека Пилева е единствената на македонската естрада која не чека хонорар од сопствениците на дискотеките бидејќи сама ги раководи финансиите од ноќните настапи во својот локал. Настапува со група во живо, за која вели дека е главниот носач на позитивни ви-

Војвотката Камила се заканува со пиштол Сопругата на принцот Чарлс, војвотката од Корнвол, Камила, ја посети данската престолонаследничка, принцезата Мери, која ја одвела на снимањето на серијата „Убивање“. Гостинката најмногу била заинтересирана за оружјето, поточно за пиштолот кој како реквизит се користи на снимањето и самата се пошегувала заканувајќи à се на Мери. Така, главната актерка Софи Грабол, која го користи пиштолот во серијата, доби достојна замена во војвотката Камила. Целата сцена била проследена со шегување од присутните.

статус: ПЕЦЕ ОД „СУПЕРХИКС“

Нема куќа, ама има 2 милијарди

И сега! Не разбирам, треба да сум помалку горд на ракометариве и на кошаркариве или? :) Секоја чест за сите спортисти што даваат сè од себе за резултат! Не заборавајте каде бевме пред де сетина ме сеци, за разлика од фудбалот наш запустен!

Ни ко лас Бер грин не ма ку ќа, ни ту автомо би ли. Единс тве но не што што по седу ва е харти е на вре ќич ка во ко ја чу ва не кол ку дре булии и сме тка во бан ка на ко ја има 2,3 ми ли јарди дола ри. На овој бо гат бездом ник не му се до па ѓа жи вотот што го водат лу ѓе то ка ко што е тој, па лу ксуз ни от стан во Њу јорк и при ват ни от остров ги продал уште пред 12 годи ни. На ме сто во ку ќа, жи вее во хо те ли, а

смис лата на жи вотот ја про на шол во пату ва њата и во уба ви те же ни. - Не не интересира да поседувам работи. Што и да по седувам е ограничено бидејќи сите имаме одреден век на траење. Нашите постапки се она што ќе трае вечно - изјави за „Дејли меил“. Тој е еден од 50-те милијардери што ветија дека во хуманитарни цели ќе подарат барем половина од своето богатство. Тој, исто така, сака да купува


МОЗАИК

Вторник 10 април, 2012 година

од друг, награда брации во барот „Лед цепелин“. Автентичен на нејзиниот рокерски стил, клубот веќе дванаесет месеци функционира со полна пареа, а освен настапите на сопственичката, настапи во живо имаат скопски рок-групи, иако некогаш може да се слушне и неготинското дуо Пилева и Арнаудова. Како веќе искусен угостител, Пилева вели дека научила многу за водењето сопствен бизнис. - Потребно е многу труд, квалитетна забава и понуда, а популарноста е само дополнителен момент за повеќе гости вели Пилева. Таа додава дека популарноста има влијание за посетеноста. - Мојата цел е да промовирам квалитетна музика, со проверени мајстори од музичката бранша, но и со млади кои допрва треба да ја освежат. Убаво е да се соберат парите на крај и самиот да се наградиш по одличниот настап - вели Пилева. Таа додава дека не е лесно сам да раководиш со угостителството, но затоа ја добива помошта од нејзините најблиски кои ја поддржуваат комплетно во работа. - Пред сè, научив да живеам на ваков начин, да се чувствувам исполнета од местото што отсекогаш сум го посакувала. Се разбира, сите обврски не можам да ги исполнувам сама, но затоа го имам своето семејство кое секогаш стои зад мене - открива Пилева. Александра наскоро планира да го издаде својот нов музички албум „Антиретро“, кој ќе се појави на музичкиот пазар со мало задоцнување поради нејзината прва бременост со малиот Лука.

21

„Мизар“ заедно со „Лајбах“ и со Мерлин Менсон Ма кедон ски от кул тен бенд „Ми зар“ на 9 ју ни ќе го сту ва во Бел град на но вата му зич ка ма ни фе ста ци ја „Ај-Кју мју зик фе сти вал“ во срп ската метро пола. Ма кедон ски те ро ке ри ќе на ста пат во „Бел град ска аре на“ за ед но со ан дер гра унд-хе ро и те на Ср би ја „Блок аут“, сло ве неч ката гордост „Лај бах“, ка ко и со пла нетар но поз нати от Мерлин Мен сон. Фе сти ва лот е во ор га ни за ци ја на „Бел град ска кул тур на мре жа“, ко ја стои зад „Би ер фест“.

Израелката Ронит Бергман со проектот „Андан“ во Македонија Музичарката, поетеса и актерка Ронит Бергман, која живее и работи во Македонија, е главната креативна сила на проектот „Андан“. На 11 април во клубот „Менада“ во Скопје, ќе бидат промовирани нејзината книга поезија „Медено ласо“ и музичкиот албум „Индид“, каде таа се потпишува како автор, изведувач и продуцент на музика. Текстовите на песните се дел од стихозбирката „Медено ласо“, на албумот има 11 песни, од кои две се на хебрејски, две на македонски, а другите се на англи-

ски јазик. За сите работи од про ектот за бидат позачинети, израелската танчерка Тали Саднаи ќе реализира и работилница за стомачен танц. Ронит Бергман најголемиот дел од својот живот го има поминато создавајќи во Англија, а за својата нова книга поезија вели дека е резултат на нејзиното проучување на суштината на одно сот и хармонијата меѓу човекот, природата, љубовта и Бог, и на нејзината фокусираност на одно сот меѓу мажот и жената, различно ста и целината.

долари во банка

уметнички дела и потоа да им ги подарува на музеите. Неговиот татко Хајнц бил трговец со уметнички дела и колекционер. Меѓу другите и Пабло Пикасо му ги доверувал своите дела на Хајнц Бергрин да ги продаде. Со сето ова, тој гради импресивно деловно царство. Неговата последна инвестиција беше вложување на 1,4 милијарда долари во акции во компанијата на чие чело е, во синџирот ресторани „Бургер кинг“.

Борис Бекер е далеку од добра форма Славниот тенисер, кој своевремено царуваше на терените, повеќе не е во добра кондиција. Бекер повеќе години е далеку од тениските терени и ужива во пензијата. Неодамна со своето семејство отпатува на одмор во Мајами, каде што се

буричкаше во базенот заедно со децата. Најмногу помош му требаше на синот Амадеус, но набргу Борис се измори, па изгледаше дека појасот за спасување повеќе му е потребен нему отколку на малиот Амадеус.


22

МОЗАИК

Вторник 10 април, 2012 година

Лидија Георгиева ја лансираше „Спирална колекција број 25“ На седмиот ден од „Моден викенд Скопје“, македонската дизајнерка со интернационална кариера, Лидија Георгиева, која работи во Париз, со заеднички концепт, со Ирена Цветковска, ја претстави најновата колекција. Овој настан во доцните часови, последен на агендата, беше проследен и од уметници и од јавни личности кои вообичаено не се дел од модните настани. По ревијата на неколку модни брендови и на дизајнерката Антонија Ристовска, се одржа ревијата на Георгиева и на Цветковска. Георгиева првпат учествува на „Моден викенд Скопје“, за кој вели дека има потенцијал да прерасне во врвно модно случување. - Јас сум и повеќе од задоволна како помина промовирањето на мојата колекција. Иако учествувам првпат, можам да кажам дека соработував со организатори што ме изненадија околу ажурноста и посветеноста, си ја знаат својата работа и се во зрела фаза да

станат препознатливи, а со тоа и нашата земја да има моден настан со кој ќе може да се пофали - вели дизајнерката Георгиева. „Спирална колекција“ на Георгиева се состои од рачно изработени дизајни, во пудрести тонови во комбинација со карамелнозлатни и со бакарни акценти. Формата на моделите ја следи спиралата на женското тело, инспирирана од неколку култури како келтска, будистичка, индијанска, австралиска и новата глобално-дизајнерска. Преку овој спој и дизајнерски начин на изразување во модата, Георгиева успеала да долови момент на постојана промена, впечатлива динамика и хармонија, преку моделите што го истакнуваат карактерот на личноста. Лидија е препознатлива по рачно изработените модни парчиња, а веќе неколку сезони освен низ европските модни центри ја претставува својата работа

и во Македонија. Инаку модните куќи „Пјер Балмаин“ и „Рочас“, брендовите „Бејби левис“ и „Нели Роди“ се само дел од престижните имиња за кои има работено македонската дизајнерка во Париз. Работата како дизајнер во луксузните ателјеа извршила влијание на нејзиното чувство за квалитетни материјали, студиозноста кон пристапот во дизајнот и на смислата за финиш и за детали. Таа најчесто комбинира неколку влијанија и култури, а не само тенденцијата на работата во престижните модни куќи. Досега има креирано спортска облека, коктелфустани, елегантни и урбани модели. За неа најважно е дали креацијата е интересна, без разлика во која категорија е. Креативна енергија таа црпи од убави амбиенти, слики, фотографии, приказни, но најмногу од музиката. Во среда, 11 април, по осум дена од модните пулсирања во Скопје, завршува петтата сезона на „Моден викенд“.

НАТПРЕВАРОТ НАСТАНАЛ КОГА

Најголе на „Евр

Н

атпреварот за „Евровизија“ настанал во 1950 година како резултат на желбата на Европејците да се обединат по Втората светска војна. Сепак, од година во година, оваа манифестација ја следат скандали. Оваа година Сан Марино беше на удар на публиката и на организаторите. Оваа мала држава на 18 март ја претстави својата песна под наслов „Facebook, uh, oh, oh“. Веднаш потоа се покрена лавина реакции бидејќи, според пропозициите на натпреварувањето, забрането е во песната да се рекламира некој бренд или компанија. Веднаш потоа беше претставена песната „The social network song“, која ќе ја пее Валентина Монета. Освен ова, и изборот за песна на „Евровизија“ во Белорусија ја следеше скандал. Со местење на гласањето прво победи Алјона Ланскаја, но кога измамата беше откриена, неа ја замени групата „Лајтсаунд“. Сепак, најголемите скандали се случуваат на главниот избор за песна на „Евровизија“. Руското дуо „Тату“, кое, наводно, го сочинуваа две лезбијки, во 2003 година претставуваше прв пример за изведувачи со хомосексуална ориентација. Подоцна се покажа дека станува збор само за маркетиншки трик бидејќи една од девојките набргу забремени. На „Евровизија“ имаше и политички пресметки. Така, во 1978 година, „Јордан“ одби да го прикаже настапот на израелските претставници, па во текот на нивниот директен настап на телевизија емитуваше слика од цвеќе. Израел победи таа година, а во Јордан беше објавено дека победила Белгија, која тогаш го освои второто место. И во 1964 година натпреварот имаше политички призвук - беше побарано Шпанија и Португалија да бидат исклучени од натпреварот поради диктатурите во нивните држави, а еден

Во Велика Британија Со помош на спермата на Британецот Бертон Вајзнер, зачнати се 600 бебиња. Вајзнер, заедно со сопругата Мери Бартон, во 1940 година отворил клиника за вештачко оплодување во Лондон и со неговото донирање, успеал да им помогне на голем број брачни двојки. Двајца мажи, родени во клиниката, канадскиот режисер Бери Стивенс и адвока-


МОЗАИК

Вторник 10 април, 2012 година

23

ЕВРОПЕЈЦИТЕ СЕ ОБЕДИНИЛЕ ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА

ми скандали овизија“

Ал Пачино повторно со семејството

Руското дуо „Тату“, кое, наводно, го сочинуваа две лезбијки, во 2003 година претставуваше прв пример за изведувачи со хомосексуална ориентација

човек излезе на сцената со табла на која пишуваше „Бојкот на Франко и на Салазар“. Претставниците на Грузија, „Стефани енд 3Џи“, беа исфрлени од натпреварот во 2009 година откако ја претставија песната „We dont wannt put in“. Кога се пее оваа песна звучи како „Не го сакаме Путин“, иако во буквален превод значи „Не сакаме да се мешаме“. Но, поради очигледната политичка инсинуација, беа отстранети од понатамошното натпреварување. Еден од првите скандали се случи во 1957 година. Тогаш првпат беше дозволено да се натпреваруваат и двојки, а како дует се појавија Данците Бирти Вилки и Густав Винклер. Тие ја изненадија публиката со

долг бакнеж на сцената. Последниот скандал е неучеството на Косово на „Евровизија“. Иако испратиле апликација за учество, Европската радиодифузна агенција ја отфрли можноста Косово самостојно да настапи на „Евровизија“. Интересен е и податокот дека Албанија ќе ја претставува Рона Нишлиу, Албанка родена во Косовска Митровица. Нишлиу победила во финалето на педесеттиот новогодишен фестивал, кој се одржа во Палатата на конгресот во Тирана и директно се прикажува на Јавниот сервис на Албанија во текот на новогодишната ноќ. Рона Нишлиу победи во конкуренција од дваесет из ведувачи. Н.П.

еден татко зачнал околу 600 деца тот од Лондон, Дејвид Голандс го истражиле ДНК-кодот и заклучиле дека биологот Вајзнер е татко на 600 деца зачнати во клиниката. Таквата практика е забранета, но во тоа време не било познато дека тој ја донирал спермата. Тестовите се извршени врз 18 лица зачнати во клиниката и докажано е дека две третини од луѓето родени меѓу 1943 и 1962

имаат ист татко, основачот на клиниката, а потоа е изведен заклучокот дека од вкупниот број речиси половина бебиња се зачнати со неговата сперма. - Тој донирал околу 20 единици сперма секоја година. Го вклучивме и можниот број на близнаци, како и спонтани абортуси, и пресметавме дека тој е татко на 300 до 600 деца.

Холивудскиот актер Ал Пачино, кој од бракот со Беверли ди Анџело ги има близнаците Антон Џејмс и Оливија Роуз, неодамна отпатува кај нив на викенд, а дводневното дружење го завршија со заеднички ручек и со одење во кино каде го гледале филмот „Игра на гладот“. Иако некогаш жестоко се караа за старателство над децата, кои сега имаат десет години, холивудската ѕвезда и неговата поранешна сопруга сега се во мошне коректни односи. Таа живее со децата во Лос Анџелес, а тој во Њујорк, но децата може да ги види кога и да посака.

Мадона: Гај, сакам да ти го дадам ова Менаџерот на поп-кралицата Мадона, Гај Осери, по повод пробивањето на нејзиниот најнов албум „MDNA“ на прво место на топ-листата, организирал забава за изненадување. Но, изненадувањето го почувствувал на сопствена кожа. Имено, Мадона му заблагодарила со сопствено изненадување. Го исекла првото парче торта и се свртела кон својот менаџер велејќи: „Гај, сакам да ти го дадам ова“. Потоа хартиената чинија заедно со тортата му ја залепила в лице. - Ова ти е затоа што ме тераш толку напорно да работам - рекла Мадона.


24

СПОРТ

Вторник 10 април, 2012 година

Ѓорѓиевска со Будуќност во финалето на ЛШ

ПО НАСТАПОТ НА РАКОМЕТАРИ

РФМ „п Раководството на пресконференција ќе го изнесе својот став дали ќе се бара одговорност за необезбеденото учество на ОИ во Лондон, вели претседателот на РФМ, Михајло Михајловски

Македонската ракометна репре зентати вка Еле на Ѓор ѓи евска со еки пата на Будуќ ност ќе игра во фи на ле то од Лигата на шампионите против унгарскиот Ѓер. Во полуфина лето црногорски от пр вак го дек ла си ра актуел ни от шампион Ларвик со 23-13 во реваншот на дома шен те рен отка ко прет ход но сла ве ше по беда и на пр ви от меч во Норвешка (22-20). Ѓер на реваншот во Унгарија беше подобар од Олчим Валчеа со 31-23 и успеа да ја анулира негати вата од пр ви от меч (31-35) за пласман во фина лето на ЛШ. За Будуќност, предводен од Бојана По по виќ, плас ма нот во фи на ле то на ЛШ е најголем успех во историјата на клубот, кој лани стигна до полуфина лето на најелитното европско клупско

нат пре ва ру ва ње, а ед на се зо на пред тоа (2009/2010) бе ше по бед ник во КПК. Фина лето во Лигата на шампионите е најголем до сегашен успех и во кариерата на Елена Ѓорѓиевска. Десниот бек на македонската репрезентација на полусе зоната, во јануари, од Мета лург се пре сели во Будуќност. Таа ќе биде трет прет став ник од ма кедон ски те играчи што на стапи ле во фи на ле на ЛШ со стран ски клуб. По крај три те фи на ли ња и ти тулата на Коме тал ЃП во 2002 година, од македонските играчи со странски клубови во финалето на ЛШ до сега имаат играно само Ва ленти на Ра дуло виќ со Шла гел се (2002/2003 и 2003/2004) и Кире Лазаров со Атлетико Мадрид (2010/2011).

Кошаркарките на Вигор најдобри во Купот на Македонија Кошаркарките на Вигор Скопје го освоија трофејот во Купот на Македонија, потврдувајќи ја доминацијата во ова натпреварување. Во фи на ле то на за врш ни от тур нир што се одржа во Делчево, тие го совладаа тимот на Клупски со 65-57 и ше стипат пос ледо вател но ја од бра ни ја купската титула.

Елена Раденковиќ од победничкиот со став беше најзабележителна на теренот, ре ализирајќи 24 по ени и седум скокови, по што заслужено го доби и трофејот за најкорисна кошаркарка на ова финале. Вигор Скопје во Делчево стигна до шестиот пехар во серија во Купот на Македонија, вкупно деветти во клупската историја.

П

Билјана Б.ПЕТРУШЕВА

о дебаклот на машката ракометна ре пре зен та ци ја на олим пи ските квалификации во Гетеборг, претседателот на РФМ, Михајло Ми хај ловски, вед наш по вра ќа ње то од Швед ска нај а ви де ка офи ци јал ни от став на раководството ќе биде изне сен во јавност на прес-конференција. Но, претходно, треба да се усогласат размислувањата на сите членови на УО на РФМ. - Не би сакал да давам никакви индивидуални изјави и оцени. Само што пристиг навме од Швед ска, да се со зе ме ме малку, да се координираме и ќе изле земе со заеднички став за нашиот настап во Гетеборг, ќе биде најдобро тоа да се соопшти на прес-конференција - изјави вчера Михајловски. Наме сто по сакуваниот пласман на ОИ во Лон дон, ка ко пр ва ма кедон ска ре пре зен та ци ја во екип ни те спорто ви, ра коме тарите на олимписките ква лификации во Гетеборг доживе аја вистински потоп, три порази од три натпревари. Фаворитите Ун-


СПОРТ

Вторник 10 април, 2012 година

25

ТЕ ВО ОЛИМПИСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИИ

егла“ став за Гетеборг

гарија и Шведска ни ги урнаа сите надежи за пласман на Олимписките игри. Поразот од аутсајдерот Бразил во последниот меч (27-28) стави точка на разочарувачкиот настап на македонската репре зентација, која е офи ци јал но пет та се лек ци ја во Евро па спо ред плас ма нот од пос лед ното ЕП во Србија. Олимпискиот сон се претвори во кошмар за македонските ракометари, но и за це лата јав ност, осо бе но за оние 5.000 ма кедон ски на ви вачи што ги бодреа во арената „Скандинавиум“ во Гетеборг.

- На ви сти на е сра мота по сè што се слу чи на ЕП во Ср би ја да дожи ве е ме ва кво фијаско на овие ква лификации. Навистина ми е жал за сите што допатуваа во Гетеборг да нè бодрат и за сите што нè следеа во Македонија. Ова е една голема црна дамка во нашите кариери. Се надевам ќе видиме каде грешевме и ќе извлечеме поука од овие ква лификации. Ќе треба да се прегрупираме, да видиме до каде сме, да не летаме многу во облаци - изјави најискусниот во македонската репре зентаци-

ја, Стевче Алушовски, по поразот од Бразил. Поразите на ракометарите во Гетеборг предиз ви каа бур ни ре ак ции во ма кедон ската јавност. Речиси еднакво бурно како што пред два ме сеци се славеше и се величе ше ус пехот на истата оваа ре пре зен та ција на ЕП во Србија. Сега се бара оставка од се ле кто рот Звон ко Шун довски и се „жиго суваат“ и „линчуваат“ ракометарите, истите тие што до пред некој ден беа величени како национални херои.

Србија и Хрватска на Олимпијада Репрезентациите на Србија и на Хрватска се меѓу ше сте репрезентации што преку квалификациите обезбедија пласман на Олимписките игри во Лондон. На Хрватите, кои имаат и две олимписки злата од ОИ 1996 во Атланта и ОИ 204 во Атина, ова ќе им биде четврто учество на Олимпијада. На Србите ова ќе им биде прва Олимпијада, 12 години по ОИ 2000 во Сиднеј кога репрезентацијата на тогашна Југославија го освои четвртото ме сто. Актуелните европски вицешампиони среќно влегоа меѓу олимписките учесници по поразот на Полска од Шпанија (33-22) во последниот меч од

квалификациската група во Аликанте. Покрај Хрват ска и Србија, ме сто на ОИ во Лондон во квалификациите обезбедија уште и Шпанија, Исланд, Шведска и Унгарија. На олимпискиот турнир во Лондон, што ќе почне на 27 јули, ќе настапат вкупно 12 репрезентации. Двете групи ќе бидат со ставени со ждрепка во која олимписките учесници се поделени во шест барабани: прв барабан: Франција и Шпанија, втор барабан: Шведска и Хрватска, трет барабан: Србија и Унгарија, четврт барабан: Исланд и В.Британија, петти барабан: Данска и Аргентина, ше сти барабан: Ј.Кореја и Тунис.


26

СПОРТ

Вторник 10 април, 2012 година

Повратникот Роуз во сенка на Кармело Дерек Роуз се врати во тимот на Чикаго булс, но ниту тој не успеа да им помогне на „биковите“ да стигнат до победа на тешкото гостување кај Њујорк никс. Кошаркарите на Чикаго имаа големи проблеми со одбраната против Кармело Ентони, кој постигна 43 поени и, буквално, самиот му ја донесе на својот тим победата над најдобриот тим во Источната конференција. Ентони најпрвин ја реализираше тројката со која го одведе мечот во продолжение, за потоа со одлична игра во дополнителните пет минути му ја донесе на Њујорк минималната победа од 100-99. Сан Антонио се задржа на првото место во Западната конференција откако ја совлада Јута џез со 114-104 за својата единаесеттата победа во низа. Тони Паркер беше во главна улога со 28 поени, Ману Џинобили влезе од клупата и постигна 23 поени, додека ветеранот Тим Данкан забележа 13 поени и 16 скокови. Резултати НБА: Сакраменто - Хјустон 87-104, Оклахома - Торонто 91-75, Сан Антонио - Јута 114-104, Мајами - Детроит 98-75, Њу Џерси - Кливленд 122-117 (по прод.), Бостон Филаделфија 103-79, Њујорк - Чикаго 100-99 (по прод.).

Ватерполистите шестопласирани Ма ке дон ската ре пре зен та ци ја во ватер по ло за вр ши на ше сто то ме сто на ква ли фи ка ци ски от тур нир за ЛОИ, кој се одр жа во Ед мон тон. Во мечот за пет тата по зи ци ја ма ке дон ски те ватер по ли сти за гу би ја од дома ќи нот Ка на да со 11-10. Пр ви те че ти ри се лек ции од ова нат пре ва ру ва ње, Цр на Го ра, Шпа ни ја, Гр ци ја и Рома ни ја, обез беди ја олим пи ска ви за. На ши от на ци о на лен тим оваа мож ност ја про пу шти отка ко во че твр тфи на ле то за губи од селекцијата на Шпанија. Во бор бата за плас ман на пет тата по зи ци ја, Ма кедо ни ја ло шо го отво ри ре зул татот против Ка на да и по пр вата че тврти на има ше не гати ва од 40. По тоа, по сте пе но поч на да се вра ќа ре зул тат ски во игра, ги до би си те на ред ни пер и оди од мечот, но на кра јот за гу би

со 11-10. Се пак, бе ше дра матич но затоа што Ма ке до ни ја има ше водс тво од 10-9 во пос лед ната че тврти на, но Ка на ѓа ни те ус пе а ја да го свр тат ре зул тат во сво ја ко рист, а фи нал ни от по годок за три умф го по стиг наа на 20 се кун ди пред кра јот на мечот. На је фи ка сен во ма ке дон ската се лек ци ја на овој меч бе ше Ми рос лав Ран џиќ со че ти ри го ла, доде ка два за бе ле жи Мар ко Марти ниќ. Ше стото ме сто за Ма кедо нија, меѓу 11-те репре зентации што учес тву ваа на ква ли фи ка ци ски от тур нир во Ед мон тон, на крајот се оценува како ре ално до стиг ну ва ње. Плас ма нот на Олим пи ски те игри го про пу штивме на нат пре ва рот со Шпа ни ја, ко ја об је ктив но е мно гу по ква ли те тен со став од ти мот со кој рас пола га ше Са шко По повски.

КИМ КЛАЈСТЕРС ГИ ОТКРИВА

И супер Ким Клајстерс во 2007 година објави дека ја завршува својата професионална кариера за да му по свети внимание на семејството. Неколку ме сеци подоцна, таа се омажи за Брајан Линч, а на 27 февруари 2008 година двојката ја доби и својата прва принова, ќерката Џада. На изненадување на многумина, Клајстерс во 2009 година објави враќање на терените, по што експресно успеа да се закити со трофејот на Отвореното првенство на САД, со што стана прва тенисерка-мајка со титула од гранслем-турнир по Ивон Гуналонг во 1980 година. - Минаа неколку години, но сè уште се сеќавам на тој турнир во Њујорк и на радо ста што ја чувствував кога го освоив трофејот. Додека бев „пензионирана“, се слушнав со Ивон Гуналонг и побарав совет дали ќе можам да се вратам на терените и истовремено да бидам мајка. Таа ми кажа воопшто да не се сомневам, туку едноставно да му се вратам на тенисот. До ден-денес сум à благодарна за тој совет - вели Клајстерс. Белгијката, која своевремено беше и пр-


СПОРТ

Вторник 10 април, 2012 година

27

ДВЕТЕ СТРАНИ НА СВОЈОТ ЖИВОТ

мајка и супертенисерка

е да се победи на некој меч. Затоа и многу се фрустрирав кога ќе загубев, па ми требаа денови, некогаш и недели за да се вратам во нормала. Сега размислувам за тенисот само додека сум на теренот, а кога ќе заврши ме-

Серена со трофеј во Чарлстон Американската тенисерка Серена Вилијамс стигна до својата 40. титула во кариерата, откако го освои трофејот на турнирот во Чарлстон. Во финалниот меч Серена беше убедлива против Луси Сафарова, совладувајќи ја со 6-0, 6-1. Претходно, таа à препушти само два гема на Саманта Стосур во полуфиналниот меч. Тоа е најава дека поранешната најдобра светска тенисерка се враќа во старата препознатлива форма. - Одиграв одличен турнир, а најважно е што чувствувам дека повторно се враќам во

форма. Сега другите тенисерки ќе гледаат на мене како голема пречка на секој турнир. Но, ќе морам да продолжам со исто темпо и во наредниот период и да влезам во победнички континуитет - изјави Серена Вилијамс. Колку беше доминантна во дуелот со Луси Сафарова покажува и фактот што финалето заврши за само 58 минути игра, а Серена ги доби првите девет гема во овој меч, поведувајќи со 6-0, 3-0. До крајот, Сафарова успеа да освои еден поче сен гем.

Лоренцо најбрз во Катар Возачот на Јамаха, Хорхе Лоренцо, победи на првата трка во новиот шампионат Мото ГП, што се возеше на патеката „Лосаил“ во Катар. Тој беше побрз од својот сонародник Дани Педроса, кој го освои второто место со својата Хонда, а третата позиција му припадна на Кејси Стонер. - Ова е прекрасен почеток на сезоната за мене. Имав одлична контрола во текот на целата трка, се чувствував моќно и среќен сум што триумфирав на почетокот од новиот шампионат - изјави Лоренцо. Втората трка од шампионатот Мото ГП ќе се одржи на патеката „Херез“ за Големата награда на Шпанија, на 29 април.

живот и здравје

ворангирана на официјалната листа на ВТА, е убедена дека токму создавањето на семејството направило таа далеку подобро да се одне сува и на тениските терени. - Претходно мислев дека најважно од сè

чот, се среќавам со своето семејство и сето време à го подарувам на Џада бидејќи знам дека таа е највредното нешто во мојот живот. Имаше загубени мечеви кога таа само ќе ме погледнеше и јас веднаш се расположував, почнував да се смеам - мајчински коментира одличната тенисерка. Додека другите тенисерки користат дел од слободното време меѓу тренинзите за да се одморат и да ги наполнат батериите, Клајстерс во тој период од денот е целосно насочена на својата ќерка. Сепак, на белгиската тенисерка не à недо стига сон бидејќи токму од Џада црпи огромна енергија. - Има денови кога си навистина преморен и кога сакаш само да се одмориш, но Џада ми дава енергија поголема од секакво спиење. Затоа, воопшто не им завидувам на ривалките што сигурно имаат повеќе слободно време од мене. Мајките секогаш имаат повеќе обврски, тоа ми беше јасно однапред и сега навистина уживам во оваа улога. Ми се допаѓа што истовремено сум и тенисерка и мајка - вели Ким Клајстерс.

Во утрешниот број прочитајте се` за животот и здравјето


28

СПОРТ

Металург и Шкендија се разбудија Се разгоре трката за второто место во Првата фудбалска лига, Металург и Шкендија остварија сигурни победи над Охрид и Тетекс, а истовремено и ја намалија негативата во однос на лидерот Вардар. „Металурзите“ славеа со 1-4 на гостувањето во Охрид, Шкендија со 2-0 го совлада Тетекс, а вардарци немаа муниција на гостувањето во Кичево кај Напредок (0-0). Начевски и Чурлинов постигнаа голови за „металурзите“ во првото полувреме, за во последните десетина минути Кралевски со два реализирани пенали да ја потврди убедливата победа на Металург над Охрид. Херој на Шкендија на дуелот со Тетекс беше Аломеровиќ, кој постигна два гола во периодот кога неговиот тим играше со играч помалку на теренот. Силекс дојде до лесен триумф од 1-3 на гостински терен кај отпишаниот 11 Октомври, а Ренова славеше со минимални 0-1 над Хоризонт Турново. Резултати Прва лига, 24. коло: Работнички - Брегалница 1-3, Напредок - Вардар 0-0, Охрид - Металург 1-4, 11 Октомври - Силекс 1-3, Турново - Ренова 0-1, Тетекс Шкендија 0-2.

Вторник 10 април, 2012 година

„Кралевите“се Барса е многу б Ремито со Валенсија придонесе разликата меѓу Реал Мадрид и Барселона да се намали на само четири бода, на седум кола до крајот на првенството

П

ред само еден ме сец Ре ал Мадрид изгледаше не запирливо во походот по нова шампионска титула во Примера дивизион, ако се знае дека „кра левите“ имаа де сет бода предност во однос на Барселона и без проблеми ги „мелеа“ противниците на стадионите во Шпанија. Никој не ни помислуваше дека тренер како Жозе Мурињо може да си дозволи компликации на патот кон трофејот, но во последните неколку натпревари се случи токму тоа. Реал Мадрид најпрвин одигра нерешено (1-1) пред своите гледачи со Ма лага, веднаш потоа следеше идентично реми со

Вилјареал, а црвеното светло за аларм сега силно свети откако „кралевите“ одиграа само 0-0 со Валенсија, па оние де сет бода предност сега станаа само „плус четири“ во однос на актуелниот првак Барселона. - Ништо не е готово, но сега самите си ја комплициравме ситуацијата. Имавме одлична предност и наме сто да ја задржиме, сега имаме само четири бода позитива во однос на Барса, која игра одлично. Мораме експресно да ја вратиме стабилно ста во играта, да дадеме сè од себе за веќе од следниот меч да се вратиме на победничката патека - изјави капитенот Икер Касилјас.

Роналдо: Меси не ми е опсесија Реал Мадрид одигра само 0-0 со Валенсија, „кралевите“ сега имаат предност од четири бода во однос на Барселона, а Кристијано Роналдо ја загуби и првата позиција на листата на најдобри стрелци во Примера дивизион од вечниот ривал Лео Ме си. Португалецот со 37 по стигнати погодоци се наоѓа во мртва трка со аргентинскиот генија лец, кој 38 пати ја затре се мрежата на ривалите, но Кристијано е цврст на ставот дека не размислува премногу за најдобриот фудба лер на Барселона. - Ме си не ми е опсе сија, без оглед на тоа што јавно ста има со сема спротивно мислење. Не размислувам премногу за Аргентинецот, целосно сум фокусиран на задачата пред мене, а тоа е освојувањето на што повеќе трофеи со Реал Мадрид. Веќе имам кажано, споредбите меѓу мене и Ме си се како да споредувате „ферари“ и „порше“. И двајцата сме одлични фудбалери во чија игра ужи-

ваат милиони обожаватели во светот - изјави Кристијано Роналдо. Португалскиот ас е најскап играч во историјата на свет скиот фудбал, но по трансферот од Манче стер јунајтед во Реал Мадрид тој освои само еден единствен трофеј, оној во Купот на Шпанија минатата сезона. - Тоа е само дел од ре алната слика бидејќи другиот дел се моите настапи за тимот и придоне сот во победите во изминатите неколку години. Сè додека тренерот е задоволен од моите настапи и додека се сложувам добро со соиграчите, тоа значи дека добро си ја вршам работата. Сепак, од друга страна, све сен сум дека во фудба лот се бројат осво ените трофеи и затоа се надевам дека веќе се зонава ќе стигнам барем до еден позначаен пехар, во Примера дивизион или во Лигата на шампионите истакнува Роналдо.


СПОРТ

Вторник 10 април, 2012 година

29

тресат, блиску Сепак, „кра левите“ воопшто нема да имаат лесна задача ако се знае дека веќе утре ги очекува тежок меч на го стински терен кај градскиот ривал Атлетико Мадрид. Доколку избраниците на Мурињо не успе ат да слават на овој меч, со тоа би им овозможиле на фудбалерите на Барселона, кои имаат лесна задача на домашен терен со Хетафе, да ја спуштат разликата под три бода, во пре срет на големото дерби меѓу двата шпански гиганти што ќе се одигра на 22 април на „Камп ноу“. - Планиравме три бода со Ва ленсија, освоивме само еден. Не се согласувам со тие што коментираат дека сме во криза, но де финитивно мораме да вле земе во победничка серија за да ја задржиме оваа предност, која веќе не е така голема како пред еден ме сец. Најважно е што сè уште имаме позитива и сè што треба да направиме е да ја задржиме - порачува Чаби Алонсо.

Балотели го одигра своето за Манчестер сити

Марио Ба лотели уште еднаш се најде на удар од Роберто Манчини, своите соиграчи и од навивачите на Манче стер сити откако заработи црвен картон при поразот од 1-0 од Арсенал, со што уште повеќе ги намали шансите на „граѓаните“ во трката за титулата. Италијанскиот стратег Манчини уште еднаш му даде шанса на Ба лотели да покаже дека заслужува да биде дел од овој тим, но наме сто напаѓачот да возврати со голови, тој го доби својот четврти црвен картон се зонава, за што се очекува да заработи суспензија од најмалку четири натпревари. - Тој го одигра своето за на-

шиот клуб. Имаше премногу шанси да импре сионира, но наме сто тоа, редовно се случуваа инциденти на теренот. Кога Марио е во игра, секогаш по стои опасност дека ќе останеме со играч помалку. Сега тој ќе биде казнет, најверојатно нема да игра до крајот на сезонава, а потоа најверојатно и ќе си замине од клубот - најави Манчини, кој воопшто не пре зеде дел од одговорно ста бидејќи упорно му укажуваше доверба на овој фудбалер све сен дека Балотели воопшто не му возвраќа. Медиумите во Англија пишуваат дека по завршувањето на натпреварот на „Емирати“,

Врз основа на член 16 став 2 од ЗТД, Бутик ПЕЈОВИЌ СТИЛ ТП Пејовиќ Благоја Соња Гевгелија на ден 09.04.2012 година го дава следниот: ОГЛАС за пренос на ТП Бутик ПЕЈОВИЌ СТИЛ ТП Пејовиќ Благоја Соња Гевгелија со ЕМБС 6108105 и ЕДБ 5006006108047 има намера да изврши префрлување на фирмата. Се повикуваат сите доверители кои се спротиставуваат на преносот на фирмата да во рок од 30 дена од денот на објавувањето на намерата за пренос се спротивстават со поднесок на адреса на правното лице и до Централен регистар на Р.Македонија.

www.den.mk

Ба лотели во соблекувалната имал же стока караница, па дури и физичка пресметка со дел од своите соиграчи, но Манче стер сити тоа го демантираше со официјално соопштение на клубот. Извори блиски до управата на „граѓаните“ тврдат дека англискиот клуб сигурно ќе го продаде проблематичниот голгетер во текот на летниот преоден рок. Најзаинтере сиран за услугите на „Супер Марио“ е неговиот поранешен клуб Интер, кој е подготвен да плати 22 милиони евра за да го врати Балотели во својот табор. Пред извесно време интерес за овој фудбалер искажуваше и Милан.

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551


30

РАЗОНОДА

Вторник 10 април, 2012 година

ХОРОСКОП

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо 09.00 Без рецепт 09.15 Дарма и Грег – серија 10.00 Дневник 10 10.20 Македонски народни приказни 11.00 Ѕвон-образовна програма 12.00 За Македонија – документарна програма 13.00 Вести

13.15 Аграр 14.20 Трета доба - информативна програма 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.25 Документарна програма 16.15 Бостонските адвокати – сериски филм 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз

18.05 Дарма и Грег – серија 18.30 Витраж-емисија од култура 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.10 За Македонија – документарна програма 21.15 Зора зори со Зоран Џорлев 22.20 Сериски филм 23.05 Дневник 3

23.35 Тротоар њуз 00.00 За Македонија – документарна програма 01.00 Без рецепт 01.15 Нем сведок – серија 02.05 Дарма и Грег – серија 02.25 Сериски филм 03.10 Дискавери 04.05 Аграр 05.05 Зора зори со Зоран Џорлев

07.05 Зелени прсти-игран филм 08.45 Преглед на колото 09.30 Доктор Хаус – серија 10.15 Подземјето на Њујорк -серија 11.00 5+ 12.00 Храна и вино - емисија за гурмани 12.30 Мојот пат 13.00 Филмополис-филмски магазин 13.30 Пат низ 80 градини

14.35 Девици благороднички-серија 15.30 Вести 15.45 Доктор Хаус – серија 16.30 Цртан филм 17.00 5+ 17.45 Храна и Вино – емисија за гурмани 18.25 Метео 18.30 Вести 19.05 Спорт

19.07 Метео 19.10 Цртан филм 19.30 Дигитална зона - емисија за нови технологии 20.00 Девици благороднички -серија 21.00 Дијалози-емисија од културата 21.33 Метео 21.40 Вести 22.15 Спорт 22.20 Закон и ред – серија

23.05 Културна хроника 23.15 Ноќен чувар-игран филм 01.00 Подземјето на Њујорк -серија 01.45 Зелени прсти-игран филм 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Дијалози - емисија од културата 04.35 Дигитална зона - емисија за нови технологии

06.55 5 до 7 -утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата 09.25 Зајди, зајди талент 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи 10.15 Топ листа - Супер ѕвезда 10.45 Во прво лице -забавна про. 11.15 Пресинг – информативна

програма 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата 12.45 Зајди, зајди талент 12.55 Вкусот на традицијата 14.05 Моите џебни миленичиња – цртана серија 14.30 Портик – хроника на денот

15.00 Вести 15.10 Портик – хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата 16.55 Фактор здравје - емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информастивна програма 18.15 Овде и сега – забавно

информативна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Живот - информативна програма 20.40 Вкусот на традицијата 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 23.00 Исус од Назарет -игран филм

07.00 Здраво Македонијо – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо – утринска програма 10.00 Јунска ноќ – серија 10.55 Метео 5 11.00 Вести 11.10 Скршено крило – серија

11.45 Македонска народна приказна 12.05 Разделба – серија 12.55 Зевзекманија 13.30 Лале – играна серија 14.10 Скршено крило – серија 14.35 Имотот на дамата - серија 14.55 Метео 5 15.00 Вести

15.25 Имотот на дамата серија 15.55 Величествениот – серија 17.00 Јунска ноќ - серија 17.50 Екстра Ексклузив 18.15 Метео 5 18.20 Вести 19.00 Имотот на дамата – играна серија

20.20 Величествениот –серија 22.05 Метео 5 22.10 Вести 23.00 Екстра Ексклузив 23.20 7 часа разлика – сериски филм 00.00 Невозможна мисија 1- игран филм 01.45 Разделба -играна серија

06.15 Засекогаш вљубени-серија 07.00 Вести 07.10 Журнал-утринска програма 09.00 Вести 09.10 Под сенката на врбите - играна серија 09.55 Слушни ја мојата судбина - играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ-естраден магазин 11.05 Малечката невеста-серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Македонски стари приказни 12.40 Преживеан - реално шоу 13.40 Топ шоп 14.00 Бунтовничка - серија 14.45 Езел - играна серија 15.45 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза

16.26 Бурни времиња - серија 17.10 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ-естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.00 Езел - играна серија 22.15 Преживеан - реално шоу 23.15 Дневник

23.40 Временска прогноза 23.42 Преживеан без цензура реално шоу 00.25 Некој да ме чува -серија 01.10 Бекстејџ-естраден магазин 01.20 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.10 Кој те шиша-забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори-забавна емисија 06.15 Програмата продолжува

21.03 19.04

Овен - Вашите соработници немаат храброст, знаење и сила да ви се спротивстават, а вие тоа знаете добро да го искористите. Совет: поканата за дружење ќе ве расположи.

20.04 20.05

Бик - Ви недостига трпение и разбирање за колегите, а тоа нема добро да влијае на работната атмосфера. Совет: стабилната финансиска состојба ќе ви дозволи да се опуштите.

21.05 20.06

Близнаци - Покажете благодарност за коректниот однос на партнерот кон вас. Ако продолжите со негирање на сè околу вас, ќе имате лоши последици. Совет: едно пријатно дружење може да прерасне во нешто посериозно.

21.06 22.07

Рак - Имате добри идеи, но имате проблем да ги реализирате. Ако сакате да имате успех, покажете желба за соработка. Совет: посветете поголемо внимание на здравјето.

23.07 22.08

Лав - Денеска ќе ви понудат работа што ќе ве натера да размислувате. Пред да донесете одлука, добро размислете. Совет: избегнувајте стресни ситуации.

23.08 21.09

Девица - Иако се трудите да го задржите позитивното расположение, тоа не ви оди од рака. Не вложувајте напор непотребно. Совет: нема потреба од лажна скромност, покажете го вистинското лице.

22.09 23.10

Вага - Не обидувајте се да ги средите конфликтните ситуации на работа, нема потреба да се мешате таму каде што не ви е место. Совет: повеќе часа сон добро ќе ви дојде.

24.10 21.11

Скорпија - Финансиската состојба ви е многу лоша и ако не престанете со непланираното трошење, ќе се соочите со тешка состојба. Совет: неопходна ви е физичка рекреација.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

Стрелец - Односите со партнерот ви се повеќе од лоши. Покажете желба да ги средите односите, тоа зависи од вас. Совет: јадете здрава храна. Јарец - Бидете посериозни, сè што е почнато треба да се заврши навреме. Искористете го времето практично. Совет: прошетка во природа добро ќе ви дојде. Водолија - Семејството воопшто не наоѓа разбирање за вашата емотивна нестабилност, а ако тоа ви пречи, отворено кажете им го. Совет: јадете здрава храна. Риби - Ако постојано сте попустливи кон соработниците, ќе се појават нови проблеми, а некогаш јасно треба да се искажат ставовите. Совет: користете некоја од техниките за опуштање.


Рецепт на денот

Солени стапчиња ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: l 1 јајце l малку сол l малку шеќер l 1 лажичка сода бикарбона l млеко l 200 мл вода l 400 г брашно

За фил: l 200 г мелено месо l 100 г салама За прелив: l 200 мл павлака l 3 јајца l лебни трошки

“SAGITTARIUS”

NA[ POET LAUREAT NA “PRLI^EVITE BESEDI#

VMETNUVAWE NOVI ARTISTKAZBOROVI TA DEREK VO TEKST

LEOPOLD MAKSIMOVI^ ORLOV

I POKRAJ TOA [TO

TORINO

GOLEMO EPSKO DELO

ZIMZELENO DRVO

SVETA (TUR.)

[EF, LICE [TO UPRAVUVA

PODRA@AVAWE ORGAN ZA VID DR@AVA VO LATIN. AMERIKA

VID PES, ZAGAR

HRVATSKI KOMPOZITOR KRSTO DNEVNO ORAWE (MN.)

LEKAR ZA DETSKI BOLESTI

SOJUZNA INDISKA DR@AVA MA[. IME (STANKO)

VID PLATE@NO SREDSTVO

IVAN ZAJC MUZIKOLOGOT BADEV

STARO ELINSKI BOG NA QUBOVTA

SELO VO GOSTIVARSKO KARAT OSNOVNA TE^NOST (MN.) ARAPSKA BUKVA

OPSTANUVAWE FR. RE@ISER RO@E ^OVEK [TO “^ITA# MISLI

CIKLOSTIL, GE[TETNER DR@AVA VO EVROPA OTO PESTNER

PEJA^KATA MAJLS

VID MASLO ZA JADEWE DEL OD TRKA

UKRASENO SO RAZNI BOI JAVEN POVIK GRAD VO [PANIJA

TETKI GOSPODAR (FRANC.) [PANSKI GRAMATI^KI ^LEN ARTILER. ORU@JE

GRAD VO KOLUMBIJA IZUMRENO GOVEDO

IZDADEN DEL OD KOPNOTO VO VODA RENIUM

YIDNA OBLOGA KIRE KOSTOV

BLESOK OSVOJUVA^ NA TU\A TERITORIJA ITALIJA

MODEL NA “FORD#

IMAGINAREN BROJ

@ENA CRTA^ NA @IVOTNI

IZVIK PRI SKOK MINERAL NAJDEN NA AVALA

EKS GR^KI KO[ARKAR GALIS

KALIUM VOLT

NA[A PEJA^KA

1 4 7 2 5 6 4 3 1 5 1 6 7 6 1 9 2 7 8 9 8 4 7 8 5 1 2 6

8 2 1 7 9 5 3 6 4 6 5 4 2 7 8 1 6

7 6

2 5 6 9 4 8 1 3 5 7

9 3

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: BIBLIOTEKAR, ONOMATOPEJA, ‘RT, OKO, ODAK, ^EK, ORISA, OPA, EROS, IZ, RAVEN, OPSTANOK, VODI, ROTATOR, VADIM, ALANA, ITALIJA, [ARENO, EVITAL, ACI, APEL, TETI, NIKOS, TEM, LAS, SJAJ, TAPET, ‘RT, KA, OKUPATOR, K, I, ISKRA TRPEVA; SUDOKU: 1) 814 672 953, 365 491 782, 792 385 146; 528 136 497, 673 849 521, 941 257 638; 259 768 314, 136 924 875, 487 513 269; 2) 958 231 476, 627 954 831, 431 876 529; 246 583 917, 519 427 683, 783 169 254; 874 612 395, 395 748 162, 162 395 748

Од брашното, јајцето, млекото, водата, шеќерот и од солта се заме сува те сто, кое треба да по стои неколку часа, а потоа се пржат палачинките. Во кружна тава на дното се ставаат две па лачинки, а одозгора се става пропрженото ме со, кое е помешано со сечканата салама. Се реди додека не се потрошат сите со стојки. Но, одозгора мора да се заврши со палачинка. Потоа се прелева со сме сата од јајца и од павлака, а по желба се ставаат и лебни трошки.

KOMPOZITOROT RESPIGI

RABOTNIK VO BIBLIOTEKA

KOMPOZITOROT BERTONCEQ

ПРИГОТВУВАЊЕ:

31

РАЗОНОДА

Вторник 10 април, 2012 година


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј

Сакај ме кога не заслужувам бидејќи тогаш љубовта ми е најпотребна. Кинеска поговорка

Екцелсиор НЕЦ

2 Сент Паули У. Берлин 1 Р. Сосиедад Бетис 0-2 Барселона Хетафе 4+

Кога некого сакаме поради неговите доблести, тоа не е сериозно. Но, кога ќе почнеме да го

Коефициент 7.4

ВИЦОТЕКА

l

12

l

Тетово l

Гостивар

14

Куманово

14

Скопје l

13

14

14

l Штип

12 l Неготино

14

l Кавадарци

14

12

14 l Охрид

12

l Радовиш

l Кичево

l Дебар

l Струга

l Делчево

Велес l

13

Никогаш не оди по изгазена патека зошто таму некој веќе бил! Грахам Бел

l Прилеп

15

l Струмица

15 l Гевгелија

Битола

14

l Ресен

l

13 -3 СРЕДА 19

* * * Од службен пат, Хасо à праќа честитка за роденден на својата жена во која вели: - На дваесет години беше пупка, на триесет беше чоколада, на четириесет добро вино, а сега на педесет си баба! Фата ја прочитала пора-

15

l Кочани

16

Времето е бавно за тие што чекаат, многу брзо за тие што се плашат, многу долго за тие што плачат, многу кратко за тие што

Во текот на денешниот ден ќе дува слаб ветер од северен правец, кој ќе се движи со брзина од четири километри на час.

12

l

слават, а вечност за тие што љубат. Вилијам Шекспир

Се шетале две јајца по улица, но едното го згазнало автомобил, па на другото му пукнала жолчката од страв! * * * Се буди пациент по операција и прашува: - Докторе, како помина операцијата? - Јас не сум доктор, јас сум свети Петар!

Крива Паланка

16

сакаме поради неговите недостатоци, тоа е веќе љубов. Народна поговорка

3 ЧЕТВРТОК 17

Во текот на денот ќе преовладува сончево време со мала локална облачност. Во Скопје минималната температура ќе биде околу нулата, а максималната температура ќе достигне 16 Целзиусови степени. Видливоста ќе биде до 10 километри, а влажноста до 38 проценти. Биометеото е неповолно за луѓето со хронични болести. 2 ПЕТОК 19

ката и малку се вознемирила, па му вратила: - Пупката не ја скина ти, чоколадата ја подели со најдобриот пријател, виното го пиеја сите, ама сега само ти спиеш со баба!

21

Барселона

12

Букурешт

12

Будимпешта

13

Загреб

13

Софија

10

Атина

12

Приштина

14

Сараево

13

Белград

Den 10 April  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you