Page 1

КУЛТУРА СТАРАТА БИТОЛСКА ЧАРШИЈА ЌЕ СЕ ОБНОВУВА СО 124.000 ЕВРА

12 o

ОПОЗИЦИЈАТА ГО КРИТИКУВА БУЏЕТОТ

Дупките ќе се крпат со девизни резерви!

1 5 денари

www.den.mk

10-11

28

Четврток, 8 ноември 2012, година 1, број 195

АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ СЕ ПАЗАРАТ ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

ЗА ДПА СТРУГА, ЗА ДУИ ГОСТИВАР И ДЕБАР 5

На филмаџиите им требаат 11 милиони евра за една година На четирите објавени конкурси продуцентите бараат речиси четири пати повеќе пари од она со што располага Филмскиот фонд за 2013 година

27

АМЕРИКА ГО ИЗБРА СТАРО-НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ

Уште четири години со Обама

18-19


2

ВЕСТИ

Четврток, 8 ноември 2012 година

Шоу од шест милијарди долари КОМЕНТАР

Игор СТОЈАНОВСКИ

Во Америка вчера заврши изборното шоу од шест милијарди долари, во кое како победник повторно излезе Барак Обама. Американците уште еднаш својот глас го дадоа за либералната струја, наспроти конзервативната, која ја предводеше богаташот Мит Ромни. За разлика од првиот претседателски мандат кога целиот свет го зафати обамаманија, сега трката беше далеку потешка и понеизвесна. Ваквата состојба покажува дека уште од денеска, по завршувањето на еуфоријата, старо-новиот шеф на најсилната држава на светот ќе мора да се фати во костец со многуте проблеми, а, пред сè, со економските. Како прва економија на светот, Америка е и најзадолжена, па затоа Обама во следните четири години ќе мора да го редуцира огромниот долг и дефицит на буџетот. Од него се очекува и да му стави крај на финансиското беснеење на Волстрит, кој на овие избори му го сврти грбот и повеќе пари даде за Ромни. Имено, токму од овој финансиски центар почна финансиската криза, која како вирус го зафати целиот свет и му создаде најголеми проблеми за кои не најде решение во првиот мандат. Па, така сега од Обама, кој се претставува како заштитник на

средната класа, се очекува да стави крај на економската ситуација во која најголем дел од богатството завршува кај оној еден процент најбогати Американци додека средната класа и сиромашните врзуваат крај со крај. Но, од исполнувањето на неговите предизборни економски ветувања зависи и покренувањето на зашченикот на американската економија од чие вртење зависи не само американската туку и глобалната економија. Ваквите проблеми и останатите надворешни стратегиски определби на САД покажуваат дека неговата администрација ќе нема многу време за Балканот и нас како дел од него. Обама нема да à го сврти грбот на Македонија, но во следните четири години од Вашингтон може да слушаме само пораки дека САД стојат зад Македонија и натаму силно нè поддржуваат и сакаат да нè видат во НАТО и во ЕУ, но на нас останува да го решиме проблемот со името ако сакаме да влеземе во овие клубови. А, така додека го чекаме решението, нашите политичари, како и Обама, мора да се фатат со решавање на економските проблеми, отворање нови работни места и создавање повисок стандард и клима во која граѓаните нема да се интересираат за политика.

БЕЛГРАД: ПРИВЕДЕН ГАЗДА НИНИ

Српската полиција вчера изутрина извела акција во која бил уапсен Јовица Стефановиќ – Нини, кој à е добро познат на македонската јавност како поранешен сопственик на „Јака 80“ од Радовиш и на „Македонска банка“. Српската радио-телевизија објави дека тој бил уапсен за проневера во српската „Југоремедија“, каде што бил поранешен генерален директор. Заедно со Стефановиќ, познат и како газда Нини, уапсени се и Златко Марковиќ, поранешен директор во „Југоремедија“, како и директорката на претпријатието „Нини“ што е во сопственост на Стефановиќ. Управата за криминалистички дејности на Србија, ги сомничи за проневерени 7,5 милиони евра. Ова не е прво апсење на Стефановиќ во Србија. Во 2010 година тој беше уапсен за проневера тешка 5 милиони евра, пари со кои ги оштетил акционерите на компанијата „Срболек“, бидејќи како претседател на управен одбор на друга своја фирма продавал лекови со огромен попуст, а ќарот си го задржувал.

ШПАНИЈА ГИ ПРИЗНА ИСТОПОЛОВИТЕ БРАКОВИ Шпанија ги легализира истополовите бракови откако Уставниот суд по седум години го одби барањето на Народната партија за проверка на уставноста на Законот, во кое се тврдеше дека според шпанскиот Устав бракот е заедница само меѓу маж и жена. Законот за легализација на истополови бракови е усвоен во 2004 година за време на владеењето

на Социјалистичката работничка партија на чело со Луис Родригес Запатеро. Според податоците на Државниот институт за статистика, во Шпанија досега се склучени повеќе од 20.000 хомосексуални бракови, што е 1,8 отсто од браковите во земјата. Досега единаесет држави во светот одобриле склучување на бракови меѓу ист пол.

МИНСК: МОЛОТОВИ КОКТЕЛИ ВРЗ ЛИТВАНСКАТА АМБАСАДА

ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

redakcija@den.mk, 02/3162 666

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 Стопанска банкa жиро-сметка 200-0024863780-03 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски Управител- Јован Јовчески Главен и одговорен уредник - Бране Стефановски Заменик на главниот уредник - Љубиша Николовски Помошник на главниот уредник - Александар Сидоровски Уредници: Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Непознати напаѓачи фрлиле молотови коктели врз Амбасадата на Литванија во Белорусија. Литванскиот амбасадор во Минск, Линас Линкевичиус, изјави дека, за среќа, немало потежок инцидент од нападот. Дипломатските односи меѓу Белорусија и Литванија се затегнати, особено по инцидентот со играчки со демократски пораки, кои беа фрлени од шведски авион во Белорусија. Минск бараше објаснување од Виљнус бидејќи авионот влегол во белорускиот воздушен простор токму од Литванија.


ВЕСТИ

Четврток, 8 ноември 2012 година

ГРАЃАНИТЕ СО ПРАШАЊА ДО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ

Педесетина граѓани во Народната канцеларија во Скопје имаа можност пред претседателот Ѓорге Иванов да ги изнесат своите ставови и мислења за состојбите во општеството, како и за проблемите со кои се соочуваат во секојдневниот живот и начинот на кој бараат заштита или остварување одредени права и интереси. Македонскиот претседател ги запозна граѓаните со активностите во вршењето на неговите уставни и законски надлежности. Прашањата на граѓаните најмногу се однесуваа на проблемот со

АЛАРМ ЗА ГРЧКИОТ НАЦИОНАЛИЗАМ

Во специјализираното списание наменето за американскиот политички врв „Хил“ е објавена статија посветена на подемот на национализмот во Грција и нападите врз другите етникуми во таа земја. Во статијата на Мето Колоски од Обединетата македонска дијаспора и Севин Елекдаг од Турската коалиција на Америка се оценува дека состојбата во Грција е алармантна, особено по успехот на неонацистичката партија Златна зора, која освои 18 пратенички места. „Економската криза во Грција се покажа како плодна почва за групи како Златна зора, кои го негираат холокаустот и чии членови се вмешани во насилство и злосторства од омраза насочени кон имигрантите, политичките противници и грчките староседелци кои имаат негрчко потекло. Брзиот подем на Златна зора во грчката политика е помогнат од историската неподготвеност на Грција да се соочи со својата нетолеранција и ксенофобија. Неодамнешните напади врз имигрантите кои привлекоа внимание во јавноста се само продолжение на долгите декади на верска и културна репресија врз Македонците, Турците, Албанците, Власите, Ромите и другите заедници на кои им се оневозможува слободна верска определба и зачувување на своето наследство“, пишува во текстот на Колоски и на Елекдаг. Во текстот се потсетува дека Обединетите нации, Советот на Европа и Европскиот суд за човекови права, како и други меѓународни организации, постојано ја повикуваат грчката влада да ги почитува основните човекови права и слободи.

името, на меѓуетничкиот соживот и на невработеноста. Токму народните канцеларии што ги има уште и во Тетово и во Битола, смета претседателот Иванов, се еден од начините за приближување на институцијата претседател до граѓаните, но и можност непосредно да се слушнат нивните идеи, сугестии, иницијативи и предлози. Тој им посочи на граѓаните дека без нивниот конкретен придонес нема да биде возможно градењето успешни и функционални политики.

3


4

АКТУЕЛНО

Четврток, 8 ноември 2012 година

ОСИГУРЕНИЦИТЕ НАД 50 ГОДИНИ ЌЕ ТРЕБА ДА ПОПОЛНУВААТ ПРАШАЛНИК

Нови превентивни мерки во примарното здравство

О

д почетокот на следната година се воведуваат превентивни прегледи кај матичните лекари за рано откривање малигни заболувања на дебелото црево, како и за превенција од кардиоваскуларни боле сти. Ова се дел од измените во договорите за 2013 година меѓу матичните лекари и Фондот за здравствено осигурување на Македонија што ги договорија прет ставници на Фондот, Лекарската комора и Здружението на приватни лекари. Директор-

ката на ФЗОМ, Маја Парнарџиева-Змејкова, рече дека осигурениците од 50 до 74 години кај својот матичен лекар ќе треба да пополнат прашалник за да се утврди ризичност за одреден осигуреник и тој да биде навреме упатен на повисоко ниво, односно на специјалистичко. - Матич ни те ле ка ри пет та година по ред прават кардиоваскуларни прегледи на возрасни лу ѓе пре ку ЕКГ-прегледи и одредени лабораториски прегледи за да се кон стати ра со стој бата на ср це то. Се га

заедно со лекарите ги збогатуваме лабораториските испитува ња кај карди о ва скулар ни те заболувања за да се види конди ци јата и на оста нати те ви тал ни ор га ни - истак на Парнарџиева-Змејкова. Таа по сочи де ка до се га матич ни те лекари имаа лимити за препишу ва ње ре цеп ти без раз ли ка да ли тие се од нив или се по пре по ра ка на спе ци ја лист, а се га но ви на е што тие ле ко ви кои се по препорака на специја лист се надвор од лимитот на матич ни те ле ка ри, та ка што

оси гу ре ни кот не ма да има проблем да си го добие лекот на рецепт. Таа информира дека кај матичниот лекар мора да стои нат пис де ка прегледи те кај не го со ЕКГ и, ге не рал но, целиот преглед е бесплатен. - Матичниот гинеколог, исто така, на видно ме сто треба да има објавено дека прегледите со ЕХО и со колпо скоп се, исто така, бесплатни, а ние ќе провериме дали секој гинеколог има ЕХО-апарат во својата ординација - додаде директорката на ФЗОМ, Парнарџиева-Змејкова.

ДСЗ демантира свој службеник По повод објавениот текст во „Ден“ на 1 ноември, под наслов „200.000 мртви души повторно на избори!?“, добивме реакција од Државниот завод за статистика. Во нашиот текст беа изнесени мислењата на Дончо Герасимовски, демограф во Заводот и негов поранешен директор, и на Хисни Исмаили, раководител во Заводот, кој ни се претстави како член на комисијата на последниот попис. Еве ја реакцијата на ДСЗ: РЕАКЦИЈА НА ДРЖАВНИОТ ЗАВОД ЗА СТАТИСТИКА Во написот под наслов „200.000 мртви души повторно на избори“, на новинарот Стојан Синадинов, објавен на 1 ноември во вашиот весник, се објавени произволни тврдења на г. Хисни Исмаили, кој е вработен во Државниот завод за статистика како советник

за образование и наука во Одделението за социјални услуги. Би сакале да појасниме дека г. Исмаили не бил член на ниту едно тело формирано за потребите на пописот во 2011 година. Државниот завод за статистика се оградува од неговите изјави и тврдења бидејќи ниту една од наведените бројки не е официјален податок на Државниот завод за статистика, туку тоа се произволни тврдења на

вработениот г. Исмаили. НАШ КОМЕНТАР Во објавениот текст на „Ден“ на 1 ноември, под наслов „200.000 мртви души повторно на избори!?“, се прецизно пренесени изјавите на двајцата соговорници. Страниците на ДЕН се отворени за различни мислења на компетентни соговорници без разлика на нивната професионална и поли-

тичка профилација. Тие се претставуваат со полно име и презиме. Конкретно, во наведениот текст, не постои импликација дека објавувачот се согласил со објавеното, но им дал простор на соговорниците да го изнесат своето мислење. Останува на институцијата (ДСЗ) да си ги реши проблемите внатре и да воспостави ред и контрола на можностите кој, како, во кое време и за што дава изјави. Б.С.


АКТУЕЛНО

Четврток, 8 ноември 2012 година

5

АЛБАНСКИТЕ ПАРТИИ СЕ ПАЗАРАТ ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

За ДПА Струга, за ДУИ Гостивар и Дебар?

Ахмети елегантно би се ослободил од Мерко, а Тачи би профитирал од поразот на Руфи Османи, брифираат партиски извори

Д

градоначалникот. ДПА, пак, би добила еден важен град иако мора да се признае дека дури ни поддршката од ДУИ не им гарантира сигурна победа бидејќи доколку како кандидат се појави Сефер Цаноски, што е речиси извесно, работите можат да се закомпликуваат - објаснува нашиот извор.

Тони АНГЕЛОВСКИ

емократската партија на Албанците, најверојатно, ќе го добие градоначалничкото место во Струга во замена за поддршка на кандидатите на ДУИ во Гостивар и во Дебар доколку двете партии се договорат за заедничка соработка на претстојните локални избори, брифираат партиски извори. Иако од двете партии официјално демантираат дека има каков било договор за заедничка соработка, медиумите веќе неколку дена пишуваат за можната соработка на двете партии, а и лидерот на ДУИ, Али Ахмети, од Швајцарија, каде што е во посета на албанската дијаспора, порача дека на денот на албанското знаме на 28 ноември ќе им пружи рака на Мендух Тачи и на Руфи Османи за да се постигне договор кој ќе овозможи Кичево и

Али Ахмети

Струга да имаат градоначалници Албанци затоа што се најавува дека и Македонците ќе настапеле со заеднички кандидат. На понудата на Ахмети следеше експресен одговор од Зијадин Сеља од ДПА дека подадената рака на лидерот на ДУИ не е рака на пријателство, туку на интриги, рака на виновен што бара амнестија за штетата што им ја нанел на Албанците седејќи во скутот на премиерот Никола Груевски, но, сепак, нашите извори брифираат дека соработката меѓу двете партии, која не би се

Мендух Тачи

објавувала јавно, туку би се одработела на терен, доколку се оствари како што се најавува, може да биде корисна и за ДПА и за ДУИ. - Со отстапувањето на Струга, ДУИ ќе успее да се ослободи од проблематичниот актуелен градоначалник Рамиз Мерко, кој има силни позиции во Струга, но воопшто не ја ферма централата на партијата. Имаше обид тоа да го направат и на претходните избори, но, сепак, не успеаја иако од Струга има високи партиски функционери кои не го сакаат

ДПА, пак, од друга страна, би требало да се откаже од Гостивар и од Дебар, но победата на кандидатот на ДУИ во Гостивар би значел крај за лидерот на НДП, Руфи Османи, и со тоа индиректно би добила токму ДПА, која со тоа целосно ќе го запоседне просторот на опозицијата во албанскиот политички блок. За Кичево, ДПА веќе најави дека нема да кандидира свој кадар затоа што влијанието на оваа партија во Кичево и кичевско е многу мало и тука дури нема ни многу простор за пазарење. Се разбира, доколку и се оствари соработката меѓу двете партии, таа би била само неофицијална, односно на терен. Единствено, од поголемите градови каде што победуваат Албанците договор не би постоел за Тетово, каде што во моментов ДПА има градоначалник, но во ДУИ се решени да ја освојат власта, најверојатно, кандидирајќи ја вицепремиерката Теута Арифи.

Денеска продолжува циркусот со амандманите за законот за бранителите Комисијата за труд и социјална политика дене ска, по пауза од неколку дена, ќе продолжи со расправата за законот за бранителите и за 15.000 амандмани подне сени од ДУИ. Претседателката на комисијата, Цветанка Иванова, вчера информираше дека откако добила изве стување од претседателот на Собранието, Трајко Велјановски, дека Комисијата за деловнички и мандат-

но-имунитетни прашања не може да расправа за барање кое не е изгласано на Комисијата за труд и социјална политика, не останува ништо друго освен Комисијата за труд и социјален политика да продолжи со работа и тоа дене ска во 10 часот. - Претседателот Велјановски, наме сто да ја прекине оваа игра врз грбот на бранителите, одбра да биде алатка во неа. Јас закажав продолжение на седни-

цата и сите предлози што ќе дојдат, ќе бидат ставени на гласање. Ние, како СДСМ, ќе го поддржиме предлогот за скратување на дискусиите - вели Иванова, која не сакаше да коментира околу спојувањето на амандманите објаснувајќи дека тоа е работа на стручните служби. На најавеното продолжение на седницата на Комисијата за труд и социјална политика реа-

гираа од ДУИ, оценувајќи го како суспендирање на демократијата. - Ние ќе учествуваме во работата на Комисијата иако најавеното ограничување на дискусиите е суспендирање на демократијата. Ние сме подготвени и за евентуалното спојување на амандманите што се најавува и имаме одговор за да се спречи носењето на законот - вели Ермира Мехмети од ДУИ. Т.А.


6

АКТУЕЛНО

Четврток, 8 ноември 2012 година

СТАРО-НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД ЌЕ ПРОДОЛЖИ СО ПОДДРШКАТА

Обама нема да и` го сврти грбот на Македонија Амбасадорот Пол Волерс нагласи дека е горд што претседателските избори во САД се пример како треба да се организираат избори

С

Игор ЧАВЕСКИ

АД, и по реизборот на Барак Обама, ќе го задржат својот континуитет во надворешната политика кон регионот и особено кон Македонија одржувајќи силни врски, нагласи вчера американскиот амбасадор Пол Волерс. Тој беше дециден дека старо-новиот претседател и неговата администрација се залагаат за силни врски и дека Македонија нема подобар пријател од САД. Волерс го нагласи фактот дека е горд што претседателските избори во САД се пример како треба да се организираат избори. - Секогаш кога дебатираат граѓаните и земјата ја придвижуваат напред, победници се сите граѓани, кога луѓето доброволно го вложуваат сво ето време и работат напорно за кандидатите и за цели, тогаш нивната заедница е победник. И секогаш кога во земјата се одржуваат мирни и демократ ски избори, тогаш земјата е победник. Знам дека претседателските кандидати Обама и Ромни целосно се согласуваат за ова иако има прашања за кои имаат различни мислења. Двајцата сакаат да ја видат Америка успешна. Горди сме на нашиот демократски процес и се надеваме дека она што го видовме дене ска ќе биде добар пример за земјите во светот да го следат

- рече Волерс. Политичарите и експертите од земјава се на став дека останувањето на Барак Обама на чело на САД нема да предизвика промени во американската политика бидејќи немаше промени ниту минатиот пат кога

Обама го зазеде ме стото на претседателот Џорџ Буш, а ниту, пак, сега кога Обама е повторно избран на функцијата. Поранешниот премиер Владо Бучковски не е изненаден од победата на Обама имајќи ја предвид 50-годишната традиција

ИВАНОВ МУ ЧЕСТИТАШЕ НА РЕИЗБОРОТ Претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, му ја че ститаше победата на неговиот американски колега Барак Обама. Иванов се заблагодари на поддршката која доаѓа од САД за членството на Македонија во НАТО и во ЕУ. „Во оваа свечена пригода би сакал да изразам очекување дека заедно ќе продолжиме да придоне суваме за натамошно продлабочување на пријателството и партнерството меѓу нашите две држави. Сакам да Ве уверам, господине претседателе, дека Република Македонија, како докажан пријател и партнер на Вашата голема нација, ќе продолжи да ги поддржува американските напори за мир изграден врз ветувањето за слобода и човечко до стоинство во светот“, стои во че ститката.

бидејќи Американците по дефиниција го реизбираат претседателот. Изненадување, според него, е единствено големата разлика во електронските гласови. - Во изминатите 20 години македонско-американските релации не зависеа од тоа дали на чело на САД е републиканец или демократ. Мислам дека имаат конзистентна политика и не треба да очекуваме ништо спектакуларно, не само во одно сите кон Македонија туку и кон западен Балкан - смета Бучковски. Министерот за одбрана, Фатмир Бе сими, нагласува дека САД се еден од главните поддржувачи и стратегиски партнери за евроатлантските интеграции на Македонија и регионот и дека очекува таа по светеност да продолжи.


Четврток, 8 ноември 2012 година

АКТУЕЛНО

7

ИЗВЕСТУВАЧОТ НА ЕП, РИЧАРД ХОВИТ, ОПТИМИСТ ЗА ИСХОДОТ ВО ДЕКЕМВРИ

Меморандумот ќе ги отвори вратите за датум

За Црвенковски позитивниот извештај ќе има смисла само ако добиеме датум за преговори со ЕУ

И

Игор ЧАВЕСКИ

звештајот на напредокот на Македонија и шансите земјата на со станокот на Советот на Европа следниот ме сец да добие датум за преговори се главна тема на разговорите на изве стувачот на Европскиот парламент, Ричард Ховит, со прет ставниците на власта и на опозицијата. Ховит е дециден дека одговорот од министерот за надворешни работи Никола Поповски на меморандумот за разбирање кој пред еден ме сец беше подне сен од страна на Грција, е позитивен чекор, кој ги отвора можно стите за добивање датум за почеток на преговорите со Европската Унија на де-

кемврискиот самит во Брисел. - Тој меморандум со неколкуте елементи во него провоцираше многу негативни реакции и, верувајте, све сен сум за тоа. Разговарав со колегите од ЕК и јас, како изве стувач за Македонија директно во парламентот, им порачав на нашите колеги во

Скопје, во врска со одговорот, дека не секој збор е важен во тој меморандум. Важно е да ја оствариме целта, да го почнеме проце сот на преговарање за членство во декември - изјави изве стувачот. Ховит вчера имаше средба со лидерот на СДСМ, Бранко

Црвенковски, на која тој истакнал дека доколку во декември Македонија добие датум за преговори со ЕУ, позитивниот извештај ќе ја добие својата вистинска смисла, а во спротивно Македонија ќе се најде во веќе видена ситуација. Ховит, пак, ги повторил своите за ложби и потсетил на личните напори што ги вложил во проце сот за наоѓање компромисни решенија за решавање на спорот со со седна Грција и со тоа конечно почнување на пристапните преговори на Македонија со Европската Унија. - Двајцата соговорници заклучија дека исходот од самитот на ЕУ кој ќе се одржи во декември е од исклучително значење за иднината на Македонија, гледано во најширока смисла. Дека од него ќе зависат движењата, развитокот и позиционирањето на земјата, како во рамки на меѓународните одно си, така уште повеќе и на внатрешен, а пред сè, меѓуетнички и политички план - соопштија од СДСМ.

ПОРАНЕШНИОТ ХРВАТСКИ ПРЕТСЕДАТЕЛ, МЕСИЌ, ВО ПОСЕТА НА ЗЕМЈАВА

Спорот за името за Македонија е национално прашање, а за Грција политичко

Спорот за името меѓу Македонија и Грција за Македонци те е дла бо ко на ци о нал но пра ша ње, доде ка, пак, за Гр ците тоа прашање е политичко. Се пак, овој спор може да се ре ши со еден толе ран тен при стап, сме та по ра неш ни от хр ват ски пре тседател Сти пе Ме сец. Тој деновиве пре стојува во земјава на покана на општина Тетово, која го прогласи за поче сен граѓанин на овој град. Ме сиќ нагласува дека Македо-

нија имаше среќа да ги избегне војните кои ги зафатија поголем дел од бившојугословенските про стори. - Очекувам со толерантна политика меѓу Албанците и Македонците да биде воспо ставено толерантно општество, кое е подготвено да влезе во Европа. Верувам дека Македонија може да биде еден од примерите како може да се живее во едно општество, а сите да не се од иста вера и нација, но да имаат иста цел, а тоа е

Европа - смета Ме сиќ. Во сво ето обраќање поранешниот претседател на Хрват ска се осврна и на ситуацијата на Ко сово и за вината што ја но си поранешниот српски претседател Слободан Милошевиќ за крвавиот распад на поранешната држава. Тој е дециден дека независно ста на Ко сово е факт и дека нема да има никаква промена на границите. - Кога бевме сигурни дека Ју гос ла ви ја не може ше да се

одржи во оној модел, требаше да се најде нов политички дого вор. Ме ѓу тоа, Сло бодан Ми ло ше виќ не са ка ше ни ка ков договор, тој не сакаше ниту феде ра ци ја ни ту конфедерација. Тој сакаше голема Србија и вле зе во големи вој ни кои на кра јот за вр ши ја на Ко со во. Гра ни ци те не се помрднаа ниту за милиметар, па се га ви де те кол ку вој ната што ја предиз ви ка Ми ло ше виќ бе ше ап сурд на - оце ну ва Ме сиќ. И.Ч.


8

АКТУЕЛНО

Четврток, 8 ноември 2012 година

Владата го поддржува увозот на висококвалитетни крави По повод Светската недела на квалитетот дефинирана од Обединетите нации, вчера во работна по сета на битолската млекарница „БиМилк“ престојуваше заменик-министерот за земјоделство, Зоран Коњановски, амбасадорката на Кралството Холандија, Мариет Шуман, и заменикот на амбасадорот на Германија во Република Македонија, Јорк Херера, кои воедно беа запознаени со увозот на нови висококвалитетни крави од германско потекло. На средбата со генералниот директор на „БиМилк“, Роко

Водопија, заменик-министерот Коњановски истакна дека секој што вложува во развојот на земјоделството е партнер на Владата на Република Македонија. - Знаејќи дека компаниите сакаат да се прошируваат и да вложуваат, ние ги проширивме границите за субвенционирање и годинава имаме програма со која поддржуваме увоз на високостелни крави од признато потекло со висок генетски потенцијал и тој што ќе увезе до 20 грла добиток, ги добива полните субвенции од 40.000

денари, за увоз на 20-50 грла добиток се добиваат 30.000 денари по грло од добиток, а оставаме простор да се набават и повеќе од 100 или 200 грла добиток. За фармерите посебно значајна ќе биде уште една мерка што ќе ја примениме наредната година, односно фармерите на посебен оглас да добиваат земјоделско земјиште кое ќе го користат за производство на добиточна храна нагласи Коњановски. Холандската амбасадорка, Мариет Шуман, рече дека оваа компанија е пример за профе сионализам, за квалитет и за подготвеност да им се помогне на фармерите. Заменикот на германскиот амбасадор, Јорк Херера, потсети дека билатералната размена со Република Македонија до стигнала над 2 милијарди американски долари, а тоа значи дека Македонија има суфицит во размената со Германија, што значи дека не соодветни се некои обвинувања дека Германија зајакнува на сметка на економската криза во некои европски држави.

Светската банка загрижена за високите долгови на земјите од западен Балкан

Земјите од западен Балкан годинава се соочуваат со нова рецесија, при што најголем пад од 2,5 отсто се очекува во Србија, додека закрепнувањето во 2013 година ќе биде мошне споро, предупреди Светска банка. Нивоата на долгот во одредени земји, исто така, се превисоки, укажа Џејн Армитиџ, координаторка на СБ за западен Балкан.

- Би кажала дека долговите во Црна Гора, Србија и во Албанија се на мошне опасно ниво, особено во Албанија каде што тој е 60 отсто од домашниот бруто-производ, а тие забрзано се зголемуваат и во Србија и во Црна Гора - истакна таа во интервју за „Ројтерс“. Прогнозата на СБ за Србија е најпесимистичка бидејќи таа земја, како што се наведу-

ва, има тешкотии во стимулирањето на растот во време кога настојува да го намали својот растечки буџетски дефицит. Армитиџ напомена дека единствено Косово веројатно ќе продолжи со растот благодарение на ниското ниво на интеграција со европските пазари, малиот долг и обемните инвестиции во инфраструктурата.

ОД ВЧЕРА НА СКОПС

Отвор „Агро

На Скоп ски са ем од вче ра до сабота се одржува 62. Меѓународен саем за широка потрошу вач ка „Агро фуд 2012“, на кој се прет ста ве ни нај но ви те земјоделски машини, насади и ве штач ки ѓубри ва, ка ко и до стиг ну ва њата во ор ган ската храна. Са е мот се про сти ра во две хали на површина од 5.000 квадратни метри, а првпат годинава е по ста вен и „Слоу фуд Македонија“ на кој ќе се подготву ва тра ди ци о нал на здра ва храна. Ќе се прет стават 12 подружници од Македонија. Саемот го отвори министерот за зем јоделс тво, шумарс тво и водо сто панс тво, Љуп чо

Пораснаа трошоците за живот во октомври Трошоците за живот мерени преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка во октомври годинава во однос на септември бележат пораст од 0,2 проценти, а во однос на октомври лани 5,3 проценти, објави Државниот завод

за статистика. Анализирано по главни групи, според намената на потрошувачката, во октомври во однос на септември пораст на индексите е забележан кај облеката и кај обувките за 2,6 отсто, мебелот и покуќнината за 0,7 отсто,

храната и безалкохолните пијалаци за 0,6 отсто, кај здравството и кај останатите стоки и услуги за 0,4 отсто и кај комуникациите за 0,1 отсто. Намалување на индексот на трошоците на животот е забележан кај транспортот за 2,1

отсто, домувањето, водата, електричните материјали, гасот и другите горива за 0,6 отсто. Нема промена во однос на претходниот месец кај алкохолните пијалоци, тутунот, образованието и кај угостителските дејности.


Истекува рокот за подигнување тендерска документација за ОХИС

КОТО САЈМИШТЕ

рен фуд 2012“ Ди мовски, кој ме ѓу дру гото истак на де ка Ма кедо ни ја има со што да се пофа ли кога стану ва збор за зем јоделс твото и дека македонските земјоделски производи се одликуваат со одличен и по себен ква литет. За по голе ма пре поз натли вост и афирмација на македонски те зем јодел ски про из води изработена е и по себна програма за на стап на најз начај ни те свет ски са ем ски ма ни фе ста ции. На отво ра ње то на са е мот, Прокредит банка првпат годинава додели и награди за најакти вен зем јоде лец во категориите житни култури, про из водс тво на гроз је и на

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

овошје, сточарство, раноградинар ско и ор ган ско про из водс тво. На гра де ни те до би ја по 150.000 де на ри што ќе можат да ги иско ри стат за ку пу ва ње зем јодел ска меха ни за ци ја или ка ко обртен капи тал. Како придружна манифе стации на саемот ќе се одржи третата по ред изложба „Еко етно Македо ни ја“, на ко ја ќе се прет ста ват ру рал ни те оп шти ни од Ма кедо ни ја, нив ната кул ту ра, храната и фолклорот. За време на са ем ската ма ни фе ста ци ја, планирано е да се одржат триби ни и ра ботил ни ци, ка ко и пре зентација за законските измени за лега лизација и за регистрација на тракторите.

ФУНТА

ФРАНК

ДОЛАР

15 ОКТОМВРИ 2012 ГОДИНА

НБРМ

61,5

76,7

50.9

48,0

продажен

61,6

77,8

51,5

48,5

куповен

61,3

76,0

50,1

47,3

Менувачници

9

АКТУЕЛНО

Четврток, 8 ноември 2012 година

Рокот за подигање тендерска документација за продажба на ОХИС истече вчера. До затворањето на весников, само една компанија имаше подигнато тендерска документација од Министерството за економија. Крајниот рок за доставување на понудите е 14 ноември. Ова е деветти тендер за продажба на ОХИС што го објавува Владата. Објектот се нуди за 14 илјади евра со услов да бидат задржани сите вработени и да се исплатат сите зао станати плати и придоне си. Вработените, кои еден ме сец проте стираат пред Владата барајќи исплата на зао стана-

тите плати, не очекуваат премногу од тендерот, но истакнуваат дека е подобро фирмата да се продаде отколку да оди во стечај. - Минатиот пат очекувавме многу, а ништо не излезе. Затоа сега сме малку внимателни и не знаеме што ќе се случи. Тоа го оставаме на Владата. Подобро е да се продаде ОХИС отколку да оди во стечај - вели Благоја Неделковски од синдикатот на ОХИС. Во ОХИС во моментот се вработени 800 работници. Тие тврдат дека немаат земено вкупно 15 плати, осум од 2008 година и седум од оваа година.

По изборите американскиот долар поевтини во однос на еврото

Доларот ја намали вредноста во однос на еврото на берзите во Токио откако стана извесно дека Барак Обама победи на претседателските избори во САД. Доларот малку поскапе во однос на јапонскиот јен бидејќи во Токио тој се менуваше за 80,08 јени, во споредба со 80,33 јени на почетокот на тргувањето.

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.762,23

1,16

0,07%

МБИД

1.755,67

0,14

0,01%

118,30

0,2

0,02%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


10

АКТУЕЛНО

22 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА КОМПАНИИТЕ

Четврток, 8 ноември 2012 година

БУЏЕТОТ ЌЕ СЕ КОРИСТИ ЗА ПОКРИВА

Ќе се крпат ду пари од девиз

Македонија има раст, но нема развој, а со овој буџет тоа нема да се подобри Ирена ЧАЧКОВА

С Премиерот најавува нови 480 работни места

Дваесет и два милиони евра од кредитната линија од сто милиони евра што ја обезбеди Владата преку Европската инвестициска банка од денеска ќе бидат достапни за компаниите во Македонија. Средствата би требало да овозможат отворање на нови 480 работни места. - Ние со Европската инвестициска банка договоривме кредитна линија од 100 милиони евра. Од нив 22 милиони треба да пристигнат веќе утре и треба да бидат пуштени за вкупно 101 компанија во Македонија - изјави премиерот Никола Груевски одговарајќи на новинарско прашање по пуштањето во употреба на лабораторија за интелигентна роботика на ФИНКИ. Според пресметките на Ми-

нистерството за финансии, додаде премиерот, тие би требало да овозможат отворање на околу 480 нови работни места. - Оваа кредитна линија влегува во една конкретна реализација. Владата е подготвена при привршувањето на исцрпување на оваа кредитна линија да обезбеди нова, со субвенционирана камата од 5,5 проценти, со оглед на тоа што во ова тешко време на европска должничка криза пристапот до кредити е отежнат за македонските компании. Оваа каматна стапка е пониска од пазарната и претставува директна помош за македонските компании во време кога ги чувствуваме ефектите од должничката криза - истакна премиерот Никола Груевски.

о предвидениот буџет за 2013 година, се планира да се искористат 200 милиони евра од девизните ре зерви за покривање на долговите на Владата, изјави за „Ден“ пратеникот на СДСМ, Маријанчо Никлов, кој додаде дека најлошото е што со буџетот се предвидува зголемување на дефицитот. - Првпат во еден буџет се планира трошење на девизните ре зерви. Се појавуваат и нови долгови во висина од 288 милиони евра. Дел од овие пари, најверојатно, се за повратот на ДДВ на фирмите, кој се претпо ставува дека ќе бидат испумпани дирекно од буџетот, поради што и ќе се зголеми дефицитот.

Од ова може да се види една лоша фискална политика на долг рок - рече Николов. Според него, вака скроен буџетот нема да ја подобри економијата во земјава бидејќи нема ништо развојно во него. Про ектот „Скопје 2014“ ги јаде парите, ре а лизација на нови капитални инве стиции нема, за старите проекти се земаат кредити. - 135 милиони евра се за субвенции во земјоделството, што е добра мерка, но не но си ре зултати. За инве стиции во железничка инфраструктура и гасификацијата имаме намалување. За железницата се предвидени 13,4 милиони евра, а за гасификација на земјава 3,9 милиони евра. За наредната година се планира 2 проценти економски раст, но сè додека е

Франција им помага на фирмите со даночни олеснувања Владата на претседателот Франсоа Оланд на работодавците им вети олеснувања до 20 милијарди евра годишно, со што индиректно треба да се намалат трошоците за работа, што беа критикувани како превисоки. За да може да ги

финансира привилегиите за фирмите, социјалистот Оланд има намера да го зголеми данокот на додадена вредност, да воведе нов екоданок и да го скрати буџетот за десет милијарди евра. Со ваквиот потег француската влада ги следи препораките на поранешниот шеф на концернот ЕАДС, Луи Галоа. Тој во својот извештај побара олеснувања за стопанството во делот на придонесите на плати во висина од околу 30 милијарди евра. Францускиот премиер Жан-Марк Еро оцени дека планот е напор во интерес на сите Французи. Ова е „одлучувачка етапа“ во борбата против пропаѓањето на француската индустрија, изјави премиерот Еро.


Четврток, 8 ноември 2012 година

АКТУЕЛНО

11

ЊЕ НА ВЛАДИНИТЕ ДОЛГОВИ

пките со ните резерви под 5 проценти, никој нема да почувствува подобрување на ситуацијата. На Македонија à треба раст од најмалку 5 проценти, а тоа се по стигнува со мотивирање на извозните компании. Затоа Владата треба да ги нама ли трошоците, а да ослободи повеќе пари за стопанството - рече Николов. Според пратеникот на опозициската НДП, Изет Зеќири, Македонија има раст, но нема развој, а со овој буџет тоа нема да се подобри. - За 53 проценти се намалени парите за развој на општините, а се зголемува непродуктивното трошење. Наме сто за развојни проекти, највеќе пари има за плати и за пензии - рече Зеќири. Тој искритикува дека во предвидениот буџет за наредната година, скратени се средствата за развој на реоните во кои живее албанско население. Тој смета дека ДУИ нема нови

проекти, а оние старите од пред две години уште не се реализирани. Буџетот влезе во Собранието. Приходната страна тежи 2,4 милијарди евра, расходната 2,7 милијарди евра. Капиталните расходи се за 40 милиони евра пониски од предвидените со буџетот за 2012 година, но сепак за 10,4 проценти се зголемени планираните средства за капитални инве стиции. Од институциите, најмногу пари треба да добијат ПИОМ, Министерство за труд и соција ла, Фонд за здравство и МВР. Помалку пари ќе има за објекти за социјална заштита, односно 136.000 евра, а намалени се и средствата за поддршка на ма ли и средни претпријатија. Во буџетот за наредната година помалку пари ќе има и за намалување на сиромаштијата и за зголемување на вработено ста. И покрај критиките од опозицијата, вака скроен буџетот за

премиерот Никола Груевски е добро избалансиран, во околно сти на длабока европска должничка криза, која се чувствува и во Македонија. Тој рече дека во

овој буџет има највисоки капитални инвестиции, а од март догодина за 5 проценти ќе пораснат пензиите и социјалните трансфери.

Санација по поплавите во Словенија Состојбата по поплавите во Словенија, кои зафатија многу градови и села, постепено се нормализира. Пожарникарите, цивилната заштита и припадниците на војската се на терен од раните утрински часови. Дождот престана, а реките постепено се враќаат во коритата. Покрај Драва се исцрпува водата од поплавените објекти. Некои патишта останаа затворени. Некои делови останаа без вода за пиење. Водата се повлече од повеќето објекти. Во некои општини некои улици сè уште се под вода. Уште е затворена хидроцентралата „Формин“, која во поплавата претрпе голема штета. Затворени се некои гранични премини и регионални и главни патишта и поради пропаѓање на коловозот. Штети

претрпеа и некои училишта и други објекти. Пожарникарите, цивилната заштита и концесионерите на патиштата се обидуваат да воспостават пристап до сите локации.

Нивото на реката Драва, за време на поплавата, донесе 2.400 кубни метри вода во секунда. Ваков протек во последниве 50 години немало. Количеството вода беше толку големо што не можеше да

се регулира ни со регулаторите на хидроелектраните. Водата се прелеваше и преку австриските електрани. Во Словенија имаше и лизгање на земјиштето што ја доведе во опасност сообраќајната и другата инфраструктура. Во некои делови куќите беа повеќе од еден метар под вода. Пожарникарите таму со брод ги евакуираа постарите жители, децата и животните. Министерот за одбрана, Алеш Хојс, последиците од поплавата ги оцени како навистина катастрофална. Комисиите се на терен, ја попишуваат состојбата и ја проценуваат штетата. Поплавените површини се намалуваат, следните денови нивото на водата полека ќе се намалува, но во голем дел од земјата ќе остане високо. М.В.


12

СКОПЈЕ

Четврток, 8 ноември 2012 година

ОБИД ДА СЕ СТАВИ КРАЈ НА УНИШТУВАЊЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ ПРОСТОРИ

Зеленилото ќе се заштити со закон

У

Соња Т. ЈАНКОВСКА

редувањето и заштитата на зелените површини, најверојатно, ќе се регулира со посебен закон. Партијата за демократска обнова на Македонија планира да поднесе предлог-закон за зеленило до Собранието. Од партијата велат дека целта на овој закон е да се зголемат зелените површини во градот, но и да се заштити постојниото зеленило. Тие предлагаат, освен закон, да се изработи и катастар за зеленило. - Со овој закон, освен заштитата, ќе се пропишат строги услови каде може да се отстранува зеленило, а каде не може. Во сите поорганизирани земји заштитата на зелените површини е регулирана со ваков закон. На пример, во Виена со одредбите од законот зеленилото е заштитено во следните 100 години. Во Берлин, закон за зеленило, паркови и зелени површини постои веќе 50 години. Ние при изработката на македонскиот ќе ги користиме искуствата од овие земји. Формирана е работна група, имаме поддршка од Град Скопје и од ЈП „Паркови и зеленило“. За мене лично секој парк е повредена и од најубавата зграда во градот - вели Лилјана Поповска, претседателка на ДОМ.

Планот е предлог-закон за зеленило да се подготви за околу еден месец и да биде изгласан пред одржувањето на локалните избори. Од партијата се уверени дека со овој закон трајно ќе се реши заштитата на зеленилото и на зелените површини. - Нам ни недостига еколошка и институционален свест и токму тоа сакаме да го постигнеме со ваквиот закон. Понекогаш е потребно да се прошири улица или да се изгради наменски објект, но строгите услови што ќе бидат пропишани со законот во тие случаеви ќе треба да се почитуваат. Секако за тоа треба да помине

време. Само за пример како го прават тоа поголемите земји, во Париз изминатиот период се подигнати нови 30.000 квадратни метри зелени површини, а планот е да достигнат до 60.000 квадратни метри. Таму дури се рушат стари згради за на нивно место да се подигнат зелени површини објаснува Поповска. До крајот на годинава треба да почне да работи и зелениот катастар што, исто така, е иницијатива на ДОМ, со кој ќе се обезбеди точен попис на зеленилото и назелените површини во градот и секој граѓанин на интернет ќе може да види каде точно

има зеленило и паркови. Но, засега состојбите на терен се речиси алармантни. Иако надлежните уверуваат дека со новиот Генерален урбанистички план за Скопје ќе има повеќе зелени површини, изминатиот период сме сведоци на масовно уништување на зеленилото, особено во центарот на Скопје, за сметка на изградба на најразлични објекти. Се исекоа дрвја стари и по 50 години спроти хотелот „Бристол“ за изградба на две административни згради, во паркот „Жена-борец“ зеленилото се замени со споменици, се исекоа речиси сите дрвја на булеварот Метрополит Теодосиј Гологанов, а последниве денови на мета беа дрвјата кај Цветниот пазар. Надлежните постојано уверуваат дека на местото на исечените дрвја ќе се засадат нови, на булеварите веќе се засадени или се садат, но никој не сметал на тоа дека на новите дрвја во зависност од видот им е потребен период од неколку години за да раззеленат, оформат крошни и да дадат некаков ефект. Дел од стручната фела уште кога се донесуваше новиот ГУП за Скопје предупредија дека градежната експанзија што го зафати главниот град последните години го оневозможи зголемувањето на зелените површини предвидени со новиот план.


Четврток, 8 ноември 2012 година

СКОПЈЕ

13

Ќе се обележуваат таксистојалишта во Кисела Вода

Во општината Кисела Вода деновиве ќе почнат да се бележат локациите за такси- станиците на територијата на оваа општина. Акцијата ќе ја спроведат екипите на Градот Скопје, а предвидено е да се обележат пет локации за такси-стојалишта, и тоа во населбите Црниче, Пржино, Расадник и Кисела Вода. Такси-стојалиштата ќе имаат капацитет за 24 возила. На локацијата до црквата „Св. Петка“ ќе се обележи такси-стојалиште со капацитет за 7 возила. Четири места за такси-возилата ќе се обележат на последната автобуска станица на број 16 во Пржино, додека пет ме ста за такси-возила ќе се обележат пред бензинската пумпа на „Макпетрол“, односно веднаш до градинката „8 Март“ во Расадник. Две такси стојалишта со по четири места за такси-возила ќе се обележат на улицата Христо Татарчев.

Гази Баба ќе светне

Старите светилки на улиците во општина Гази Баба ќе се заменат со нови натриумови, односно штедливи светилки. Во согласност со Програмата за зголемување на енергетската ефикасност во заштеда на електричната енергија, која ја изготви општината, градоначалникот Тони Трајковски и генералниот директор на фирмата „Минал Шредер“, Братислав Вучковиќ, потпишаа договор за замена на живините светилки. Ќе бидат заменети 5.661 светилки на подрачјето на општината, со што се очекува заштедата на електричната енергија да биде околу 35 отсто, а во делот на одржувањето на уличното осветлување, од најмалку 50 от сто. Акцијата за заменување на старото улично осветлување ќе трае околу три ме сеци.

Се чистат шахтите во Аеродром и во Карпош

Деновиве во општина Аеродром се изврши есенска дератизација на шахтите. На подрачјето на целата општина се опфатија 2.500 шахти со 7.500 мамци, вклучувајќи ги и основните училишта на нејзината територија. Дератизацијата на глодарите ја изврши Ветеринарната болница Скопје. И Општина Карпош почна

со дератизација на својата територија. Со дератизацијата, која е редовна активност што ја извршува Општината двапати во годината, ќе бидат опфатени десетте основни училишта, четирите градинки со своите клонови, како и над 3.600 шахти на нејзината територија. Дератизацијата се планира да заврши на крајот на овој месец.


14

МАКЕДОНИЈА

ОХРИД

Споменик на Ванчо Николески Здружението на акцијаши „Брег на младоста“ од Охрид поведе иницијатива за одбележување датуми поврзани со истакнатиот писател и поет Ванчо Николески и за изградба на негов споменик во центарот на Охрид. Предлогот е веќе доставен до локалната самоуправа. - Нашиот познат писател Ванчо Николески својот богат литературен опус го насочи кон децата и младите, отсликувајќи го времето на тешките денови на антифашистичката борба и судирот со тешкотиите на изградбата на нашата држава Македонија. Со своите дела остави длабоки траги во свеста на младите и на сите други генерации, за односот кон работата, самоодрекувањето, кон патриотизмот и љубовта кон татковината. Неговиот книжевен опус го воздигна во национални и меѓународни рамки, а во Охрид беше искрено заљубен, како кон ризница на културата и на културните дејци. По повод стогодишнината од неговото раѓање и 50 години од објавувањето на неговото најпознато и екранизирано дело „Волшебното самарче“, цениме дека оваа наша иницијатива ќе наиде на разбирање од советот и од службите на Општина Охрид - стои во образложението на Здружението на акцијаши „Брег на младоста“.

Четврток, 8 ноември 2012 година

ШТИП

Ден на културата во порта„Македонија“

Општина Штип ја претстави својата култура во Скопје. Станува збор за настан кој официјално но сеше наслов „Ден на културата на Штип во Скопје“ и е дел од одбележувањето на денот на ослободувањето на Штип, 8 Ноември. Првпат културата на еден град од внатрешно ста се прет ставува на овој начин во Скопје. Настанот се одржа во порта „Македонија“. Се одржаа низа активно сти за претставување на штипската култура кои вклучу-

ваа изложба, промоција на книги како и драмска претстава во продукција на Народниот те атар во Штип, а беше подготвен и промотивен филм од 20 минути кој ги прет ставува институциите, градот и културата во Штип. На отворањето се обрати градоначалникот на Штип, д-р Зоран Алексов. -Драго ми е што Штип ја има че ста да биде првиот град што ќе ја претстави својата култура во овој објект бидејќи имаме и со што да се пофа лиме.

„Штипско културно лето“, Народен те атар, Завод и музеј, Универзитет, Дом на култура се дел од институциите кои изминатите децении успешно ја шират културата во Штип напомена Алексов. Во програмата беа вклучени и студенти на одделот за етнокореологија при Факултетот за музичка уметност на Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, кои се прет ставија со неколку етнопесни од овчеполскиот регион.

Поништен огласот за прием на 18 лекари Основниот суд од Штип го поништи огласот за вработување 18 лекари во Клиничка болница. Портпаролот на Основниот суд, Стојан Михов, информира дека предметот е проце суиран од еден од одбиените кандидати за вработување. - По тужбено барање на еден од кандидатите за прием на лекари во Клиничка болница Штип е заведен предмет од областа на работните одно си. Предметот е проце суиран, со тоа што во согласност со Зако-

нот за работни односи и во согласност со Законот за здравствена заштита, огласот за прием на лекари во Клиничка болница е поништен со одлуката на Основен суд од Штип. Самото тоа повлекува и поништување на одлуката за избор на кандидатите. Меѓутоа, треба да се има предвид дека оваа пресуда не е правосилна и против неа странките имаат право на жалба во рок од 15 дена - појасни Михов. Тој не открива дета ли од образложението на судската

пре суда за поништување на огласот за прием на 18 лекари во Клиничката болница - Штип. Раководството на болницата не сака да коментира ништо сè додека не им се до стави пре судата, но најави дека ќе ја обжалат на второ степен суд. Осумнае сетте лекари кои се примени во Клиничката болница пред еден ме сец ги добија решенијата за вработување. Во меѓувреме од вчера е распишан нов оглас за вработување тројца лекари.


Четврток, 8 ноември 2012 година

МАКЕДОНИЈА

КУМАНОВО

ДЕМИР КАПИЈА

Центарот за култура го прослави 31. роденден

Г

олем број гости ја проследија музичката програма организирана по повод 31 патронат на Центарот за култура „Трајко Прокопиев“. - Годишно реализираме од 150 до 200 различни културни програми. Отворени сме за сите звучни национални имиња, а промовираме и талентирани локални изведувачи. Публиката имаше можност да го проследи настапот на Симон Трпчевски и изложбата на Васко Ташковски. Поретко ни го стуваат уметници од надвор, но имаме богата програма за публикатa - вели Роберт Цветковски, стручен соработник за изложбена и за музичко сценска дејност. Центарот за култура „Трај-

15

ко Прокопиев“ работи од 1981 година и го но си името на познатиот композитор на кла-

сична музика, диригент и автор на филмска музика од Куманово.

Врачени Седмоноемвриските награди Амбасадата на Република Турција во Македонија и Tурската агенција за соработка и координација ТИКА вчера во Демир Капија беа наградени со Седмоноемвриска награда во чест на празникот на ослободувањето на градот. - Наградите се доделуваат заради придонесот во областа на образованието со донацијата за изградба и за опремување на објектот на новото подрачно училиште во селото Челевец - образложи претседателот на советот на Општината Петре Мојсов. Општински признанија во чест на празникот добија Димче Бањански, за афирмација на драмскиот аматерски театар, Здружението на спортски риболовци „Дошница“, за спортски резултати и заштита на животната средина, и Симона Јованова, за негување на македонскиот фолклор во рамки на културно-уметничкото друштво „Мирка Гинова“.


16

КОЛУМНА

Четврток, 8 ноември 2012 година

Матни и мовливи говорења

Н

Нијази МУХАМЕДИ

еподносливо здодевно ни поминува есенва, исто како што помина и летото: дење некако сончево, ноќе некако смрзнато. Така некако ни почнаа и политичките работи есенва: претпладне ги слушаме матните говори на Грујо премиерот, а попладне мовливите говори на Бранко опозиционерот. Едно чудно и баш многу ретко сообразување на природната сезона со политичката. Ова, велат најстарите, не ќе е на добро, не за нас, ами за оние, големците на политиката. Исто како со оваа здодевна есен, нешто здодевно се случува и во говорите на Грујо премиерот: Час ги предупредува на демократски начин новинарите, не сите, како што велат - не своите, туку оние отспротива, кои сè уште не ги фрлил во зандана и час ги пофалува - не нив, ами нивниот занает, новинарството, како вредно и потребно за демократијата овде и сега, што значи ги фали и ги смета за потребни за неговата матна демократија. Та, затоа што во многу прилики му се случува да остане неразбран од граѓаните кои можеби ќе помислат дека премиерот, зане сен по античките сезони на Александар Велики во Индија, како да ги препишал неговите говори пред Индијците, и така се случува неговото говорење да не се сообразува со тоа што се случува овде и сега, во оваа наша измешана демократија. Тоа сега му текнало нему, или овие Европејците го Дневниот весник „Ден“ е отворен за различни мислења, но се оградува од ставовите на колумнистите

притиснале за да му текне, а не кога едно време на демократски неучтив начин мислеше дека новинарството во „А1“ и така натаму во некои весници наводно била не важна, туку и опасна по неговата демократија. И уште во тоа време се виде дека премиерот милува новинарство што за белото вели црно, за црното - бело и сè пишува како да му угоди на премиерот, а не на опозицијата..! Тие што добро ги познаваат политичките превртливо сти и лукаво сти, говорењето на премиерот за новинарството како важна работа сè уште не го сметаат како демократски учтив знак оти тој ненајдено може да постапи на спротивен начин од кажаното. Ама, ако помислува да биде разбран јасно од граѓаните во претстојните сезони пред изборите, ако помислува, значи, да им даде „јасно на знаење на граѓаните“ дека неговото сегашно говорење, па и неговите идни говорења нема да бидат налик на говорењето на Александар Велики пред неговите потчинети граѓани, треба да ги среди работите попрво „со своите новинари“, со оние што повеќе од другите ја матат неговата демократија и тоа да ги среди работите на начин како што тоа го правел епирскиот внук, Александар Велики, со еден хроничар на неговите битки и патешествија на пат за Индија. А тоа останало напишано вака: на пат за Индија, во пресрет на една битка на море, на Алекандар Велики му се доближува хроничарот да му го прочита опишувањето на минатата битка, во кое немало ништо напишано за битката, ами само поетски хиперболи за ликот на војсководецот Александар. Тогаш Александар му го зграпчил од рацете напишаното и го фрлил в море, а нему му рекол: И тебе требаше да те фрлам в море со напишаното со кое ми ја

матиш славата, ама за прв и последен пат ти про стувам, та затоа отсега веќе нема да бидеш хроничар, туку само обичен воин за да се научиш како треба да се опишуваат битките и војсководците..! Па и „неговите новинари“ што со претерано фалење и ласкање го матат неговото говорење и онака матната демократија да останат само граѓани, и тоа сега, во ова неподнослива скапотија и пустелија, ќе научат скапотијата да не ја нарекуваат евтинија, па ќе научат и за ред други безобразлуци што тие ги нарекуваат демократија..! Да беше само античкоевропското матно говорење на Грујо премиерот, есенското претпладне не ќе ни беше толку здодевно, ама што да правиме кога речиси секидневно, по премиеровото претпладне, секогаш почнува попладнето на Бранко опозиционерот и на неговите мовливи говорења за демократијата и за граѓаните кои се противат на матното говорење на Грујо премиерот. Така, првиот есенски митинг на Бранко опозиционерот, се вели, беше само едно мовливо опозиционерско говорење. Се вели дека тоа не можело ни поинаку да биде кога говорењето го има напишано на хрватско островче под сенка ладовина, слушајќи го мрморењето на морето, а тоа му се причинило како да мрмори Титовото говорење против Сталина, а заборавил кога рекол дека во битката против Грујо премиерот, самиот тој, и некој друг кој се замислил дека е Черчил, ќе бидат како Сталин пред Хитлер..!Пред насобраниот народец, што го збрале, велат, неговите верни на партијата кога се шеткаа по градовите и селата и среде народецот думаа против Грујо во работното СДСМ-лето, Бранко опозиционерот го повторил своето мов-

ливо говорење за многу државнички и недржавнички работи и бучно рекол дека му се брза да стане Бранко премиерот наме сто Грујо премиерот откако овој ќе ја заврши „државничко-предавничката“ работа за промена на името и ред други демократски работи што треба да ги прави Грујо, а не ги правел самиот кога бил место Грујо петнаесет и повеќе есени и шеснае сет и повеќе зими. И кај Бранко опозиционерот чудно не се сообразуваат сезоните. Па, тој, велат учените во политичките митингувања, тука се лизга на дубарата на Грујо што ја научил од Титовото време, а овој Бранко што излегол од Титовиот шинел, тоа го заборавил. Имено, лете, кога е Скопје запустено како во народните песни, Грујо премиерот замолкнува, трае, трае, ама и прави, а народот, односно опозицијата, ја пушта да митингува, да аманува и да думанува и никој да не ги слуша дури и овие Европејците што, демек, ги запишуваат аманувањата на опозицијата, како што тоа го правеше и Тито. А кога иде есента, дождлива или здодевна, кога народецот е сиот дома и гледа телевизија, излегува тој (како што излегуваше Тито) и ги држи своите матни говори, ѓоа како нечуени говори и целиот народец го измамува да ја следи неговата сезона. Та затоа во сезоната на Бранко опозиционерот, запустена и помалку здодевна, луѓето само сеир гледаат, ама не бунтуваат..! Па, видете, мои читатели, дека токму во оваа работа, значи, во несообразеноста на сезоните на говорењето кај едниот и другиот, и Бранко опозиционерот и Грујо премиерот се покажаа дека се како дренки од ист дол, и чуму да ги следиме и да се караме меѓу нас за нивните матни или мовливи сезони и говорења...!


Четврток, 8 ноември 2012 година

ДОСИЕ

17

Приведен за даночно затајување СВР Струмица подне се кривична пријава против М.А.(43) од Битола, сопственик и управител на АД „Агрофелна“ од Струмица, и против неговата фирма за даночно затајување и за фалсификување или уништување деловни книги. Истовремено, подне сена е кривична пријава и против К.Н.(45) од село Сарај и против Н.А.(40) од село Банско за поттикнување на наведените дела. Во текот на 2011 година, К.Н. и Н.А. го поттикна ле М.А. преку неговата фирма да извршат увоз и извоз на земјоделски производи во Албанија

и во Босна и Херцеговина без да изготват соодветна документација, а парите од извршениот увоз и извоз биле префрлени на сметките на К.Н. и на Н.А. Исто така, М.А. во периодот од ноември 2010 година до декември 2011 година, во книговодството на фирмата не го евидентирал извршениот увоз и откуп на земјоделски производи, со што не пресметал и не платил персонален данок на доход и данок на додадена вредност во вкупен износ од 9 милиони денари, со што го оштетил буџетот на Република Македонија.

Кумановка тепана од поранешен сопруг

Кумановката С.Б.(32) пријавила во полиција дека на закажана средба со поранешниот сопруг била физички малтретирана од него. Поранешната брачна двојка била договорена да се сретнат на улицата 11 Октомври во Куманово, по што С.Б. влегла во возилото на Т.Б.(36). По кратка вербална расправија, Т.Б. физички ја нападнал, удирајќи ја по телото. Потоа заминале на

ме стото Бедински мост, каде што насилно ја извлекол од возилото и повторно физички ја нападнал, ја затворил во багажниот про стор и со возилото заминал на улицата 11 Октомври, каде што ја ослободил. На 32-годишната кумановка à е укажана лекарска помош во Медицинскиот центар во Куманово, а МВР презема мерки за целосно расчистување на случајот.

Косовец фатен со лажни исправи Одделението за илегална миграција и превенција подне се кривична пријава против ко совскиот државјанин З.М. (20) за фалсификување исправа. Имено, завчера на граничниот премин Богородица на излез од Македонија, пријавениот на полициските службеници им дал на увид бугарска

патна исправа, лична карта и возачка дозвола, за кои по извршените проверки е утврдено дека се фалсификат, односно дека на оригиналните обрасци е извршено бришење на податоците и се вне сени нови податоци и фотографија. Истражен судија на пријавениот му одреди мерка притвор во траење од 30 дена.

Однел пари и предмети вредни повеќе од 8.000 евра М.Р.(59) од Но во Се ло, Кума нов ско, при ја вил де ка не поз нат сто ри тел, отво рај ќи ја на сил но влез ната врата, из вр шил те шка кражба во не го ви от дом, од зе мај ќи чан та во ко ја има ло око лу 4.100 евра и 700 до ла ри, а зел и пре нос лив комп ју тер, фото апа рат, ка ме ра и дру ги пред ме ти, пра веј ќи вкуп на мате ри јал на ште та од околу 510.000 де на ри. МВР пре зе ма мер ки за откри ва ње на сто ри те лот.


18

СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

БАРАК ОБАМА ПОВТОРНО ИЗБРАН ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ

УШТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ Не е битно дали сте црни или бели, млади или стари, хетеро или хомо, инвалиди или не, овде има место за вас, вие можете да успеете во Америка, порача Обама

А

мериканскиот претседател Барак Обама на изборите што се одржаа во вторникот го победи својот ривал Мит Ромни од редовите на републиканците и си обезбеди уште еден четиригодишен мандат во Белата куќа. Обама ја однесе победата со освоени 303 електорски гласа, односно 33 повеќе од потребните 270 кои гарантираат победа. Ромни заврши со 206 електорски гласови. Не се исполни ни црното сценарио на кое предупредуваа аналитичарите дека Обама може да ги добие електорските гласови, а Ромни да освои повеќе гласови од граѓаните. По 92 отсто преброени ливчиња, Обама има 57,5 милиони гласови, а Ромни 56 милиони гласови. И додека низ американските улици

се славеше неговата втора победа, Обама се појави во центарот „Мекормик“ во Чикаго, каде што илјадници симпатизери го пречекаа со громогласен аплауз извикувајќи „Уште четири години“. - Во нашите срца знам дека најдоброто за Америка допрва доаѓа. Ви благодарам на сите

што гласавте, без оглед дали гласавте за мене или за Ромни, вие го дадовте вашиот глас. Слушав и учев од вас и поради вас сум подобар претседател и ќе се вратам во Белата куќа поодлучен и помотивиран од кога било за работите што се пред нас – рече Обама. Тој истакна дека ќе работи

многу повеќе за надминување на поделеноста на општеството и оти проблемите ќе ги решава заедно со републиканскиот табор. - Ние сме американско семејство и заедно паѓаме и се подигаме како една нација. Се радувам на тоа што ќе работам со двете партии бидејќи имаме многу работа. Но, тоа не значи

ТРАМП Е НАЈОГОРЧЕН

Изборите се тотална измама и лакрдија, изјави американскиот милионер Доналд Трамп веднаш по победата на Обама. Очигледно, незадоволен од успешната кампања и победа на Обама, тој го критикуваше елкторскиот систем на гласање и демократскиот процес во САД. - Овој избор е тотална измама и лакрдија. Ние не сме демократија. Повеќе гласови еднакво на пораз... револуција - напиша Трамп на својот профил на „Твитер“.


СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

19

НА НАЈМОЌНАТА ДРЖАВА ВО СВЕТОТ дека со ова завршува вашата работа. Важно е она што можеме да го сториме заедно. Оваа земја има многу нации, но тоа нè први побогати. Ние сме голема воена сила, но тоа не нè прави силни. Нашата земја има најмногу богатства во светот, но она што нè прави посебни е заедничката сила која ја имаме и за која гиневме, тоа ја прави Америка голема. И покрај сите наши разлики, мнозинството дели одредени надежи за нашата иднина. Не е битно дали сте црни или бели, млади или стари, хетеро или хомо, инвалиди или не, овде има место за вас, вие можете да успеете во Америка - рече Обама. Тој истакна дека Америка е потолерантна отколку што мислат другите и најдобра нација на светот, па затоа побара од Бога да ја благослови неговата земја. Тој посебно à заблагодари на својата сопруга Мишел, на која à кажа дека ја сака повеќе од кога било, а предизвика смеа во центарот во Чикаго кога на своите ќерки им кажа дека едно куче е доволно. Имено, по неговиот прв избор, тој им вети дека ќе им купи миленик, па така семејството Обама веќе има едно куче во Белата куќа. Обама не пропушти да му честита на својот ривал за кампањата и најави средба со него за да видат што можат да направат заедно за американската иднина. Од друга страна, републиканскиот кандидат Мит Ромни го призна поразот и му ја честиташе победата на Обама. - Ова е момент на големи предизвици за Америка и се молам за тоа претседателот да биде успешен во водењето на нашата нација - рече Ромни. Тој истакна дека земјата мора да се обедини за да се справи со предизвиците што стојат пред неа. - Очекувам од демократите и од републиканците на сите нивоа на власт да му дадат предност на народот пред политиката - рече републиканецот. Тој му заблагодари на семејството на поддршката и порача дека, сепак, е тажен што не може да ја води земјата. А, за тоа какви предизвици го чекаат Обама објаснува американскиот печат.

АМЕРИКАНСКА ПРИКАЗНА Кога пред четири години првпат стана шеф на најмоќната држава во светот, Барак Обама го споредуваа со Џон Кенеди. Додека неговите противници тврдат дека под негово водство САД стагнираат, следбениците порачуваат дека ја извлекол Америка од најлошата економска криза. Неговата приказна е американска приказна, пишува на веб-сајтот на Белата куќа. Во себе тој ги носи вредностите на татковината, одгледуван е во духот на средната класа, во семејство во кое високо се ценеле напорната работа и образование, додека личната филозофија на Обама се отсликува во ставот дека животот го живее служејќи à на пошироката заедница. Тој е производ на љубовта меѓу белата Американка Ен од Канзас и муслиманот Барак од Кенија, кои се запознале на Хаваите на 4 август 1961 година. Две години потоа тие се разведуваат, а неговиот татко се враќа во Африка. Обама го сретнал својот татко уште еднаш како дете. Говорејќи за нивниот однос, вели дека како човек повеќе се обликувал од татковото отсуство отколку од миговите поделени со него. За разлика од неговиот татко, Обама е многу приврзан со своите ќерки,

- Длабоко поделената Америка му додели на претседателот Обама втор мандат за да го предводи економското заздравување на земјата – пишува „Вашингтон пост“, додека „ЛА Тајмс“ оценува дека битката за вториот мандат била далеку потешка за Обама отколку во 2008 година. Весникот потсетува дека победата на Обама се должи, пред сè, на освојувањето на клучните сојузни неопределени држави. Обама сега го очекуваат серија

Малија и Саша, и со сопругата Мишел. Дипломата по право ја добил на престижниот „Харвард“ и потоа со години работел како адвокат и професор на универзитетот во Чикаго. Политичката кариера ја почнал во 90-тите години во Илиноис за во 2004 година да стане сенатор, како една од највпечатливите фигури во Вашингтон. Неговата прва претседателска кампања ја одбележа со противењето на војната во Ирак и обамаманијата која го зафати светот. Со првиот мандат влезе во историјата како прв Црнец кој е избран за претседател на САД. Во втората изборна кампања доминираа економските теми. - Не верувам во економијата од врвот кон дното. Верувам во економијата која се потпира на средната класа и во економијата од долу нагоре. Тоа е рецепт за нејзин раст и опција која ја избирате на претсојните избори. И тоа е причина за мојата втора кандидатура за претседател на САД – рече Обама кога повторно се кандидираше во трката за Белата куќа. Тој веќе влезе во американската историја, а во наредните години ќе продолжи да ги испишува нејзините страници.

предизвици на надворешен план, како што е сирискиот конфликт и иранската нуклеарна програма, но на домашен план го очекува поголема битка. Тој мора да го намали огромниот дефицит и да ја поправи економијата, која мора да испорача повеќе работни места бидејќи економското цунами, кое во 2008 година тргна од САД, ги зафати како вирус и другите земји во светот. Па, така доколку Обама успее да ја покрене амери-

канската економија, тоа може да го забрза заздравувањето кај остатокот од светот. Старо-новиот претседател најави дека во следните недели и месеци ќе работи со лидерите од двете партии на предизвиците кои мора да се решат со заеднички сили намалување на дефицитот, даночните реформи, имиграциските реформи и ослободување на зависноста од странската нафта. Победата на Обама му ја честитаа речиси сите светски лидери.


20

СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

АМЕРИКАНЦИТЕ, ОСВЕН ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ, ГЛАСАА

Зелено светло за ге и за марихуаната В

о некои сојузни држави во САД, паралелно со претседателските избори во САД, Американците можеа да го дадат својот глас и за повеќе локални прашања како зголемување на даноците, укинува-

ње на смртната казна, но и легализација на марихуаната и нејзина продажба во немедицински цели, како и за правото за склучување геј-бракови. Од 172 референдуми во 27 сојузни држави, победа однесоа приврзаниците на консуми-

рањето на марихуаната заради рекреативни цели, на еднополовите бракови и на финансирањето на абортусите со државни средства. Па, така Мејн, Вашингтон и Мериленд гласаа за легализација на браковите од ист пол.

Камерон бара егзил за Асад Британскиот премиер Дејвид Камерон смета дека на сирискиот претседател Башар ал Асад би можело да му се понуди егзил и да му биде ветено дека нема биде затворен,доколку се повлече од функцијата, пренесува „Дојче веле“. Доколку на тој начин може да се спречи крвопролевањето, тогаш вакво решение би требало да биде предмет на договор, изјави британскиот премиер Дејвид Камерон за телевизијата „Ал Арабија“. Засега е нејасно дали Камерон за ваквото свое залагање се договарал со другите постојани членки на Советот за безбедност на ОН. Исто така, отворено е и прашањето која земја би можела да му понуди азил на Асад. Специјалниот пратеник на ОН за Сирија, Лакдар Брахими, стравува од распад на државата и можност власта во свои раце да ја преземат воените лордови и милиции во секое од нивните упоришта. - Постои опасност Сирија да се претвори во „нова Сомалија“ - рече Брахими за арапскиот весник „Ал Хајат“.

Републиканците го држат Конгресот Ново-стариот американски претседател Барак Обама повторно ќе се соочи со поделен Конгрес бидејќи демократите ја задржаа контролата над Сенатот, додека републиканците имаат мнозинство во Претставничкиот дом. Покрај за претседател, Амери-

канците гласаа за 33 од 100 места во Сенатот, каде што демократите го бранеа мнозинството. Им помогна тоа што се поразени двајца републиканци од Мисури и Индијана поради нивните експлозивни изјави за силување и абортус, и тоа што не мина еден либера-

лен републиканец во Масачусетс. Па, така сега соодносот во Сенатот изнесува 53-47 во корист на демократите. Демократите беа во опасна позиција бидејќи бранеа 23 места, а загубија и неколку свои ветерани кои заминаа во пензија, а кои доаѓаат од држави што се нак-


СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

А И НА НЕКОЛКУ РЕФЕРЕНДУМИ

еј-браковите

21

Српска крвава свадба во Сиднеј

Мејн, Вашингтон и Мериленд кажаа „да“ за истополовите бракови, додека во Колорадо и Вашингтон отсега ќе може да се употребува марихуана за рекреативни цели Во Минесота прашањето беше дали државата ќе се приклучи кон другите 30 држави, кои ги забранија еднополовите бракови, при што избирачите се изјаснија против воведувањето на таа забрана во уставот на Минесота. Во САД еднополовите бракови досега се одобрени во шест сојузни држави и во федералниот округ Вашингтон. Овие бракови во САД не се легални на федерално ниво, но веќе се легализирани во Конектикат, Ајова, Масачусетс, Њу Хемпшир, Њујорк, Вермонт и во дистриктот Колумбија. Во 31 држава во САД тие се забранети со локалните Устави. Барак Обама, кој по вторпат беше избран за претседател на САД, ја поддржа легализацијата на геј-браковите неколку месеци пред изборите, со што се соочи со републиканецот Мит Ромни, кој смета дека институцијата брак треба да биде резервирана само за врска меѓу маж и жена. Покрај тоа, Обама во првиот мандат го исполни ветувањето дека ќе го повлече контроверзниот закон со кој се забранува служба на мажи и жени што се хомосексуалци во американската војска. Од друга страна, Колорадо

и Вашингтон на гласањето во вторникот дадоа зелено светло за легализација на употреба на марихуана во рекреативни цели. Педесет и четири проценти, односно 55 отсто од избирачите во двете држави ја поддржаа оваа идеја. Тоа значи дека лицата над 21 година ќе имаат можност да купуваат марихуана од лиценцираните продавници, кои ќе плаќаат данок. Се очекува приходите од тие даноци на државата да à донесат милиони долари. Ова е еден чекор подалеку од оние држави што ја легализираа употребата на оваа дрога во медицински цели. Во Калифорнија избирачите се изјаснуваа за прашањето за укинување на смртната казна. Засега резултатите велат дека оваа идеја имаа поддршка над 50 проценти , што значи дека 720-те лица што во моментот се осудени на смрт ќе добијат доживотен затвор. Седумнаесет американски држави веќе се откажаа од смртната казна, но во повеќе од нив тоа се случи преку законска процедура. Само во Орегон во 1964 година избирачите одлучија на референдум да ја укинат смртната казна.

т, демократите Сенатот лонети кон републиканците. Но, во Конгресот сликата е поинаква. Републиканците досега имаа 242 места во Претставничкиот дом, од вкупно 435, додека демократите имаат 193. Според првичните резултати, во новиот состав републиканците ќе ја имаат приближно

истата предност, а Џон Бејнер ќе остане спикер на домот. Тоа значи дека Обама ќе има проблеми доколку сака да протурка некој поамбициозен закон во вториот мандат. Токму поради поделеноста и кочењето на работата Конгресот има лоши оценки кај Американците.

Венчавката во Синдеј на Роки и Саша Штрбац по потекло од Србија се претвори во крвава мафијашка пресметка во која е убиено едно лице, а двајца се ранети, пренесува „Телеграф“. Убиениот Фало Пису бил член на моторџиската банда Комачеро и близок пријател на младоженецот. Инцидентот се случил за време на свадбената прослава во просториите на Српската народна одбрана во Австралија кога вооружен напаѓач упаднал и почнал да пука во гостите. Според полицијата, се работи за пресметка меѓу две ривалски моторџиски банди бидејќи најголемиот дел од гостите биле членови на бандата која е во војна со ривалите од „Ангелите од пеколот“. - Премногу сме исплашени за да уживаме во бракот. Ова ни го уништи денот и нашите

планови за меден месец. Многу сме бесни. Тоа требаше да биде нашата венчавка и гледајте во што се претвори - изјави невестата Саша. Таа вели дека нема идеја зошто убиецот пукал и кој бил мета за ликвидација. Пису починал неколку часа откако бил префрлен во болница бидејќи со два куршуми бил погоден во главата. Саша вели дека се плаши за својот живот и за најблиските. Според локалниот печат, пред локалот каде што се одржувала свадбата на почетокот имало полиција бидејќи имале информации дека ќе се соберат голем број членови на моторџиска банда. Но, бидејќи немало инциденти, полицијата по кратко време се повлекла, а маскираниот напаѓач со капа преку главата влегол и венчавката на Србите ја претворил во свадба од пеколот.

Турција бара безвизен режим со ЕУ Турција без сомнение ќе стане членка на ЕУ, изјави холандскиот премиер Марк Рут, при посетата на Анкара. Неговиот турски колега Реџеп Таип Ердоган, пак, го потсети дека дури и земјите од Јужна Америка имаат безвизен режим, а Турција сè уште ја нема таа привилегија со ЕУ. На прашање каков е неговиот став кон примената на визниот режим за турските граѓани што патуваат низ земјите на ЕУ,

Ердоган вели дека ставот на Турција за тоа прашање е јасен и дека ЕУ кога-тогаш ќе го укине визниот режим за турските граѓани. Ердоган кон крајот на октомври, при посетата на Берлин, изјави дека неговата земја најдоцна до 2023 година, точно на 100-годишнината од основањето на Република Турција, мора да стане членка на Европската Унија бидејќи во спротивно Европа ќе ја загуби Турција.


22

СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

СИНГАПУР Е НАЈАТРАКТИВНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА БОГАТИТЕ ЗАТАЈУВАЧИ НА ДАНОК

Кризата не допира до даночниот рај

Т

ајните банкарски сметки во Швајцарија, Лихтенштајн или на Карибите на најбогатите луѓе на светот одамна престанаа да бидат доверливо место за криење на парите што не ги пријавуваат на даночните власти во земјите каде што имаат државјанство. Но, најимотната елита и натаму прави големи пари бидејќи само на прекуокеанските сметки лани оставиле 7,8 билиони долари, 2,7 проценти повеќе од претходната година. По избивањето на финансиската криза пред шест години, тамошните даночни управи покренаа селективна глобална потера за непријавени приходи на своите богати сонародници. По првобитниот отпор, властите на довчерашните сигурни лулки на испрани пари почнаа да соработуваат со даночните инспектори на САД, Германија,

Дури 17 проценти од домаќинства во Сингапур на сметките поседуваат повеќе од еден милион долари Британија, Франција, Грција. Дел од сопствениците на шифрираните сметки се ужаснати бидејќи листите со илјадници богати клиенти веќе се врачени до правосудството на двете страни од Атлантикот. Но, сопствениците на огромен капитал набргу увидеа дека сите земји не соработуваат подеднакво жестоко со гонителите на даночни затајувачи. На пример, пребогатиот Сингапур нема договор за избегнување двојно оданочување со САД, ниту договор за размена на информации за сметките на клиентите на тамошните банки со Германија, Британија, Индија или Кина. Странците што имаат банкарски сметки во Луксембург плаќаат драстично пониски даноци

за користење на сметките отколку во Германија или во Британија. Отворање офшорсметки на Нов Зеланд не подразбира долги прашалници за потеклото од каде се донесените пари. - Даночните махинации цветаат како никогаш досега. Речиси седум отсто од работниот простор во центарот на Лондон е неиздадено. Но, затоа во Луксембург само 3,5 проценти од банкарските канцеларии не се под кирија. Банкарските експерти за даночни олеснувања се селат од британската престолнина во Луксембург и на островите во Ла Манш за да ја услужат влијателната клиентела која сака олеснета даночна политика –

оценува Ричард Марфи, британски даночен стручњак. Во потрага за потолерантни адреси, Сингапур од неодамна стекна имиџ на ново засолниште на мегабогатите и нивните пари. Дури 17 проценти од тамошните домаќинства на сметките поседуваат повеќе од милион долари. Според богатството по домаќинство, на второ место е Катар, трето е Кувајт, додека Швајцарија е дури четврта, покажува истражувањето на Бостонската консултантска група, глобална фирма за бизнис стратегија. - Во светот има малку секуларни, отворени демократски држави, со имиграциска политика наклонети кон странците и ниски даночни давачки – вели еден индиски мултимилијардер, кој поднел барање за селидба во Сингапур. Можеби токму затоа Сингапур сè уште котира на листата како „сива зона“.


ДЕН И НОЌ

Четврток, 8 ноември 2012 година

23

„Мизар“ и „Лајбах“ на иста сцена

Н

а 17 ноември се очекува голем музички спектакл на „Таксират 14“. Покрај концертот на „Лајбах“, истата вечер како предгрупа ќе настапи македонската група „Мизар“. Тоа што во 80-тите години на минатиот век значеше почеток на демократизацијата на СФРЈ, „Мизар“ во Македонија и „Лајбах“ во Словенија, со своите проекти „Македонска стрелба“ и „Neue sloweniscche kunst“, до ден-денес остана гордост на бунтот на младите и прогресивни луѓе. „Мизар“ е македонска рок-група настаната во 1983 година во Скопје, од пионери на дарквејв-

звукот на балканските простори. Првичната идеја и концепција на групата е настаната уште во 1981 година, а првиот успех под името „Мизар“ го постигнуваат во 1987 година, каде по гласовите на публиката, заедно со „КУД Идијоти“ победија на „Младински фестивал“ во Суботица. Во текот на 90-тите, групата не постоеше, сè до 2003 година кога момците повторно се составуваат и го најавуваат новиот албум со првата песна „Почесна стрелба“. Таа година настапија на „Егзит“ и во загрепската Мочвара. 2004 година излегува албумот „Кобна убавина“, кој наредната година

концертно е промовиран на поранешните југословенски простори. По овој албум, објавен е и албумот „Поглед кон цветната градина“, кон крајот на 2007 година, а во

2010 година, албумот „Детето и белото море“ беше промовиран заедно со машкиот хор „Хармосини“, кој изведува византиска духовна музика.

Браќата Тавитјан импресионирани од Стив Вај во Белград Диран и Гаро Тавитјан неодамна беа дел од неколкуилјадната публика во белградската „Комбанк арена“, на концертот на еден од најпознатите американски виртуози на гитара, Стив Вај. За спектакуларниот концерт на Стив Вај, клавијатуристот Диран вели дека бил инструментално шоу кое може да се доживее само во живо. - Го слушаме со години, но задоволството е многу поголемо доколку се слуша во живо. Човекот од инструментална музика направи невидена еуфорија и перформанс дополнет со сценски настап,

енергија, продукција, идеологија. Секоја чест, навистина нè импресионираше вели Диран Тавитјан. Стив Вај во Белград настапи во рамките на турнејата „The story of light“, на која го промовира истоимениот албум, кој му е 16. по ред. Во 30-годишната кариера, славниот гитарист продаде 15 милиони албуми и освои многу признанија меѓу кои и награда „Греми“. Во „Комбанк арена“ пред белградската публика ја покажа новата гитара од марката, изработена специјално за него од смарагди. С.М.

Почнува фестивалот на детска песна „Златно славејче“ Еден од најпознатите македонски фестивали за детска музика „Златно славејче“, кој повеќе од четири децении продуцира песни кои го одбележуваат сечие детство, ги одбројува последните секунди до својот почеток. Годинава на фестивалот ќе бидат изведени 15 нови композиции, напишани од врвни мајстори на детската песна и од познавачи на детската психологија. На сцената на „Универзална сала“ во Скопје, секој ден од петок, од 9 до 14 ноември, во две претста-

ви од 11 и од 13 часот, присутните на фестивалот ќе имаат можност да ги погледнат настапите на идните пејачи на македонската естрада. Меѓу нив се: Ангела Митревска, Сандра Николовска, Виктор Тошевски, Елена Стојановска, Сара Стојковска, Мила Михајловска, Сара Глигорова, Тамара Милошевска, Симеон Маркоски, Мила Поповска, Марија Доновска, Бисера Анастасовска, Магнолија Огњановска, Мартина Томовска, како и хорот „Златно славејче“. Фестивалот ќе биде збогатен и со настап на

дечиња од странство. Темите на песничките се типично детски, а зад нив стојат имиња на веќе проверени автори: Александар Митевски, Кристијан Габровски, Ванчо Димитров, Валентино Скендеровски, Миодраг Врчаковски, Цане Петров и други. Организатор на фестивалот е Советот за грижа и воспитување на децата на град Скопје. Уметнички директор е Александар Џамбазов, раководител на хорот е Катерина Баталаковска, а кореографијата е дело на Виолета Бајрам. Сценарио-

то го потпишува Ристо Самарџиев, а водител на фестивалот ќе биде Влатко Илиевски.


24

ДЕН И НОЌ

„Новиот почеток“ на европска турнеја

Четврток, 8 ноември 2012 година

Четврток, 8 ноември 2012 година

Бени Шаќири: Син ми има посебна комуникација со жените Човекот кој и понатаму е актуелен со неповторливите настапи во живо, рок-пејачот кој од неодамна стана татко, Бени Шаќири, знае да проговори во јавноста за приватниот живот, особено откако во октомври минатата година се роди неговиот син Мик

Скопскиот панкрокерски состав „Новиот почеток“ на вистински начин годинава ја прославува својата десетгодишнина од постоењето. Во јануари со вториот видеозапис „Таму живеам“ го најави новиот албум „Melancholic machine“ (Sixtynine records), во април ја делеше сцената со „A Wilhelm scream“ во Скопје, во мај го прошета Балканот на турнејата низ поранешните југословенски простори, во летниот период се појави на неколку регионални фестивали, есенва го реализира и видеоспотот за „Надреални приказни“, а од 8 до 23 ноември ќе ја реализира

својата прва европска турнеја која што ќе опфати 15 концерти во Бугарија, Романија, Србија, Чешка, Германија, Словенија и во Хрватска. Европската турнеја е дел од промоција во живо на последниот албум Melancholic machine“, кој доби одлични критики во и надвор од земјава. Претстојната европска турнеја на која се планирани да се поминат повеќе од 5.000 километри е само најава на она што ќе се случи на 15 декември 2012 година во Младинскиот културен центар во Скопје – голема прослава на 10-годишнината од постоењето на „Новиот почеток“.

Се сеќавате ли на Тајчи? Голем број генарации со сигурност се сеќаваат на русокосата девојка Тајчи, која во 90-тите години на минатиот век ја испеа песната „Hajde da ludujemo“, што сè уште е популарна и се врти на радијата и на телевизиите во регионот. Некогашната југословенска поп-ѕвезда првпат се претставува пред публиката како композитор на нејзината нова песна, испеана на англиски јазик, насловена „Сè е можно“ и снимена во студио во Њујорк. - Песната ја напишав на хрватски јазик додека бев во посета на Загреб, а потоа ја преработивме на англиски. Се трудам да го задржам поп-стилот, ги засукав ракавите и чекор по чекор невозможното го претварам во возможно - изјавила Тајчи за српските медиуми. За Тајчи ноември е резервиран за турнеја низ Калифорнија.

статус:

ХЕЛЕНА РОЗА

Веста што за мене вели дека ќе станам пејачка и дека барам спонзори, а која излезе на интернет-порталите е прочитана вкупно 24.601 пати. Леле! А јас уште спонзор не најдов :)

Ирина ДАСКАЛОВСКА

Е

днаш Бени изјави дека не се менува човекот кога ќе добие принова, туку само му се разубавува животот. Токму затоа го прашавме како стојат работите во моментов, колку тој и неговата сопруга Лиса уживаат во по стоењето на малиот Мик. - Ма лиот мој има 19 см... оп, пардон, 13 ме сеци. Се чувствувам најубаво на свет, не постои емоција која се споредува со љубовта кон сво ето дете. Исклучително темпераментно дете, љубопитен до бе свест, сè сака да знае, да види, да проба... - вели тој. Не случајно е кажано „каков татко - таков син“. Мик сака да комуницира со луѓето, особено со женската популација. Со оглед на тоа што расте со музика, знае како и со неа да се одне сува. - Комуницира со сите жени, ги сака жените, додека мажите... само тие што добро ги познава. Потпевнува, сака музика, клати со глава и со колкови додека во заднина има музика. Се

додворува на девојчиња. Сè ова што ви го кажувам може да ви звучи неверојатно за таа возраст, но вистина е. Темпераментен е и навистина гласен додава пејачот. Пред еден ме сец Бени и Лиса го прославија првиот роденден на својот син. Како и сите родители, така и тие го по сакуваат најдоброто за своето дете. Животот на Бени, познатиот скопски рокер, не се променил драстично откако станал татко. Тој вели дека околината воопшто не се менува, туку динамиката на движењето, функционирањето, како и снаоѓањето во самата средина. - Сега по стои суштество кое буквално прет ставува центар на твојот свет и тука почнува сè, тоа е приоритетот, тоа е најглавното нешто. Што се одне сува до мене, не ме промени воопшто, но ми даде едно чувство како да се почувствува одговорност, многу поголема од таа пред да станам татко - вели Бени. Бени и Лиса беа три години во врска пред да стапат во брак во јуни минатата година. Тој долги години чекори на маке-

наме сто кафе, тој наутро пие чај, за кој вели дека е најдобар за неговото грло. - Не дека се фалам, ама навистина водам здрав живот и внимавам на мојот глас. Практикувам наутро да го стоплам со чајче мо ето грло и да јадам многу овошје. Немам пороци кои би ми штетеле на гласот, а

25

„Ден на инспиративна жена“ во Скопје

Денеска, со почеток во 14 часот, во Меморијалниот центар Никола Кљусев - Дом на АРМ, ќе се одржи „Ден на инспиративна жена“. Настанот има цел да ги помести стереотипните верувања за улогата на жената надвор од традиционалните верувања и да ја истакне свесноста за изборот и можностите. - Оваа цел ќе биде постигната преку непосредно и несекојдневно запознавање на 12 истакнати македонски дами од различни општествени сфери: бизнис, уметност, политика, спорт, академија, кои преку своите излагања ќе говорат за секојдневното исполнување на различни улоги, за спојот на работата и на домаќинството, за предрасудите и за инспирацијата, за преточувањето на невоз-

можното во возможно - велат организаторите. На настанот ќе говорат, Дијана Белевска, психолог и универзитетска професорка, Татјана Гуржанова, гинеколог, Весна Петрушевска, актерка, Мирјана Марковска, адвокатка, посредничка, арбитерка, Валентина Тасева, генерална директорка на „Семос едукација“,Тања Кокев, дизајнерка и сопственичка на ателје „Кокев“, Катица Ќулавкова, писателка и академик, Драгана Чифлиганец, извршна директорка на „Адора инженеринг“, Ана Јовковска, новинарка, Мелина Милевски, сопственичка на салон за убавина „Силуете“, Кристина Тодоровиќ, генерална и извршна директорка на „Тинекс“, Наташа Мешковска, спортистка и професорка на ФФК.

„Суперхикс“ во средношколска акција донската музичка сцена и не мисли да замине. И покрај тоа што формираше семејство, музиката е една од најважните работи во неговиот живот. Иако веќе ја има улогата на родител, неговите профе сионални настапи продолжуваат таму каде што за-

стана ле. Бени и понатаму е препознатлив по настапите во живо, заедно со неговиот добро познат со став „Нон-стоп“, кои можат да се видат во скопските клубови „Миднајт“, „Дион“, „Џубокс“, како и во други кафулиња и клубови во Македонија.

Стефан Филиповски: За добар глас, пијам само чај! Пејачот на популарното попрокерско дуо „Некст тајм“, Стефан Филиповски, како и сите останати јавни лично сти, поголемиот дел од своите секојдневни активно сти ги објавува на социјалната мрежа „Фејсбук“. Овојпат тој на своите обожаватели им покажа фотографија на која се расонува, а

ДЕН И НОЌ

мајка ми е таа која најмногу се грижи да функционираме здраво - вели Стефан Филиповски. „Некст тајм“ неодамна настапи на манифе стацијата „50 години евергрин“ со песната „Високи штикли и црни чорапи“, а набргу ќе ја промовира и новата песна на која момците веќе работат во студио. С.М.

„Суперхикс“ за претстојниот голем концерт подготвуваат низа мали славенички изненадувања за своите обожаватели, а тие почнуваат од 12 ноември. Со акцијата насловена „Кој нè слуша, нека игра“, во наредните денови „Банда инструментале“ најавува акустичен упад во скопските средни училишта. Задачата на „Суперхикс“ вклучува поход во средните училишта во Скопје со акустична сесија на часот по музичко, а средношколците ќе можат да изведат една песна од „Суперхикс“ кои сами ќе ја одберат. За најдобрата средношколска изведба на песна од „Суперхикс“, групата подготвува посебно изненадување, кое ќе пристигне токму на позитивниот концерт во „Метрополис арена“ на 1 декември. Како што групата веќе нај-

ави, тие интензивно работат и на подготовките за нивниот четврти студиски албум. Одлично наговестување за скапанкерската експлозија што нè очекува на новото студиско издание се хитовите „На лута рана“, „Африка“ и последниот „Ти треба некој“, кој беше промовиран годинава и со видеоспот, на регионалниот канал „Ем-Ти-Ви“. Објавувањето на албумот е најавено за годинава, а промоцијата во живо овој албум ќе ја има токму на 1 декември во „Метрополис арена“.


26

ДЕН И НОЌ

Четврток, 8 ноември 2012 година

Кристен Стјуарт сака дете од Роберт Патинсон

Харисон Форд повторно во „Војна на ѕвездите“

Актерот Харисон Форд повторно би можел да се врати во улогата на Хан Сол во новото продолжение на серијата „Војна на ѕвездите“. Според изјавата на неименуван извор, близок на актерот, Форд е многу возбуден околу снимањето на седмиот филм од серијалот, кој е најавен минатата недела. - Харисон е отворен за идејата за снимање нов филм и многу е возбуден поради тоа рече изворот. Форд претходно изјави дека никогаш повторно не би ја играл улогата на Хан Сол. Иако

таа улога му ја отвори вратата кон успехот, рече дека кон тоа нема да се врати. - Некои ликови едно ставно се така замислени. Тие едно ставно не живе ат по филмот рече Форд. Марк Ха мил, кој го глу ме ше Лук Скај во кер, не одам на откри де ка не му и на Ке ри Фи шер, ко ја ја глу ме ше прин це за та Леа во ори ги нал ни те фил мо ви, за пла но ви те за сни ма ње на но ви от филм им е ре че но уште во август, пред да би де нај а ве но ку пу ва ње то на „Лу ка с филм“ од стра на на „Диз ни“.

Кристен Бел е бремена Актерката Кристен Бел го очекува своето прво дете со сопругот, актерот Дакс Шепард. Оваа шармантна актерка треба да се породи напролет. Бел и Шепард направија свршувачка во јануари 2010 година и ова е нивно прво дете. Таа веќе има изградено доста успешна телевизиска кариера, благодарение на „Херои“, „Куќа на лагата“, „Заборавајќи ја Сара Маршал“, додека нејзиниот животен партнер Шепард е ѕвезда на филмската серија „Родителство“.

Откако оваа холивудска озборувана двојка е повторно заедно, младата 22-годишна актерка Кристен Стјуарт буквално процветала, а во едно свое неодамнешно интервју открива дека би можела за брзо време да стане мајка. - Едвај чекам да станам мајка, но свесна сум дека за тоа треба време и трпение. Можам да чекам - изјавила Кристен, додека Роберт Патинсон на тоа прокоментирал дека обожава да си игра со бебиња и што се одне сува до него, нема да му прет ставува проблем доколку има бебиња во сите филмови во кои игра. За ова, сепак, ќе биде потребно повеќе трпение, а дотогаш вљубената двојка ќе посвои куче.

Астрофизичар ја „пронајде“ планетата Криптон на Супермен Планетата на Супермен, Криптон, и понатаму не по стои, но врз основа на насоките дадени во најпознатиот стрип „ДЦ Комикс“, астрофизичарот Нил Дегрос Тајсон го лоцираше местото во универзумот каде планетата би се наоѓала кога навистина би постоела. За целите на новиот проект, одговорните лица во „ДЦ Комикс“ добиле идеја да побараат помош од астрофизичарот Тај-

сон. Станува збор за планета која се наоѓа 27,1 светлосна година од Земјата во соѕвездието Корвус и ротира околу ѕвездаџуџе попозната како ЛХС 2520. Астрофизичарот со големо задоволство се вклучил во проектот и на шега изјавил дека доколку Супермен не беше суперхерој, сигурно би бил добар астрофизичар. Тој додал дека како жител на Метрополис, град за кој Супермен има многу направено, должност му е да помогне во лоцирањето на планетата. Ве ста за локацијата на планетата Криптон ќе се искористи како дел од приказна за „Екшн Комикс“ во која Супермен ќе сфати каде се наоѓа.


Четврток, 8 ноември 2012 година

КУЛТУРА

27

Македонските продуценти бараат пари за 30 играни филмови

Ф

илмскиот фонд на Македонија распиша четири конкурси: за стимулација на пишување сценарио базирано на предлог-синопсис, за филмски проекти за 2013 година, на Организацијата на филмските институции од Југоисточна Европа, за развој на регионална копродукција и „Мини EAWE – Македонија“ за обука на продуцентите, информираше директорот на Филмскиот фонд на Македонија, Дарко Баше ски, кој рече дека на конкурсот за грант за стимулација на пишување сценарио базирано на

предлог-синопсис се пријавени 12 кандидати, а резултатите ќе бидат познати до крајот на ноември. - На конкурсот за филмски проекти за 2013 година на кои се пријавуваа про ектите за нови филмови се пријавени вкупно 30 играни филмови, 23 документарни филма, 20 кратки и 4 анимирани, а на конкурсот на „See cinema network“ за развој на регионална копродукција се пријавени два

Промовирана монографија за академик Васко Ташковски Во Македонската академија на науки и уметности вчера се одржа промоција на монографијата на академик Васко Ташковски, објавена на македонски и на англиски јазик. Во делото се застапени повеќе од 400 слики, како и прилози од Раде Силјан, Ефтим Клетников, Славко Јаневски и од Георги Старделов за делото на познатиот македонски сликар. Промоцијата ја отворија академиците Луан Старова и Љупчо Коцарев, а бе седа за творештвото на Ташковски одржа академикот Георги Старделов. Мо но гра фи јата е во издание на МАНУ и на книгоиздателството „Матица македонска“ од Скопје.

Одбележување на стогодишнината од раѓањето на Коле Неделковски Денеска со почеток во 12 часот, во Друштвото на писателите на Македонија ќе биде одбележана стогодишнината од раѓањето на македонскиот поет и револуционер Коле Неделковски. За животот и за делото на Коле Неделковски ќе зборува проф. др Валентина Миронска-Христов-

ска од Институтот за македонска литература, а стихови од творештвото на поетот ќе чита Анастасија Стојчевска. Друштвото на писателите на Македонија годишнината од раѓањето на Неделковски ја одбележа и во најновиот број на својот книжевен гласник „Стожер“.

про екти, „Септември“ на Дарјан Пејовски и „Бе зимени“ на Вардан Тозија кој доби грант во висина од 7.500 евра - вели Баше ски. Кон кур сот „Мини EAWE – Македонија“ за обука на про ду цен ти те ќе трае до 9 ноември и ќе бидат опфатени две теми - финансирањето на филмовите надвор од мали територии и презентација на проектите во

различни фази од продукцијата на филмот. - До сега се пријавени четворица кандидати што значи има ме сто уште за најмногу осум кандидати - додава Баше ски. Сите овие про екти кои се пријавени на конкурсот за проекти вкупно бараат од Филмскиот фонд повеќе од 852 милиони денари, или околу 11 милиони евра, што е многу повеќе од буџетот со кој располага Филмскиот фонд. Сумата за филмски проекти со која располага фондот за 2012 година изне сува 240 милиони денари или околу 4 милиони евра. А.Б.

Најдобриот светски трубач гостин на Македонската филхармонија

Вечерва, со почеток во 20 часот, Македонската филхармонија ќе го одржи првиот концерт од циклусот „Виртуози“ оваа сезона. Оркестарот ќе настапи под диригентската палка на добро познатиот и талентиран бугарски диригент Мартин Пантелеев, а како солисти ќе настапат најголемиот виртуоз на труба на денешницата, Сергеј Накарјаков, и пијанистката Марија Меерович од Русија. Со уникатен музички израз, кој ги надминува сите граници на класичната интерпретација на труба, Сергеј Накарјаков, еден од најголемите виртуози на труба на денешницата, на концертот во Скопје, на инструментот флугел-

хорн ќе ги изведе „Рококо варијациите“ од Чајковски. оригинално напишани за виолончело и за оркестар. Македонската публика ќе има можност да го слушне и во вториот дел на концертот кога ќе соработува со пијанистката Марија Меерович во Концертот за пијано, труба и гудачи на Дмитриј Шостакович. Уникатниот тон и виртоузност му го носат на Накарјаков епитетот „Карузо на труба“, а настапува со најпризнатите светски оркестри и диригенти. Под диригентска палка на гостин диригентот Мартин Пантелеев ќе бидат изведени и Празничната увертира на Шостакович и Италијанското капричо од Чајковски - дела кои блескаво го претставуваат оркестарот. А.Б.


28

КУЛТУРА

Маџиров со стипендија „Маргарет Јурсенар“ Поетот Никола Маџиров од 8 до 10 ноември ќе престојува во Франција, каде пред европската и француска јавност ќе бидат претставени добитниците на европската книжевна стипендија „Маргерит Јурсенар“ за 2013 година. Меѓународното жири избра петнаесет европски книжевници, прозаисти и поети, кои следната година ќе престојуваат и творат во вилата „Маргерит Јурсенар“, на имотот каде што некогаш творела оваа значајна француска писателка. Во текот на ова претставување на авторите пред пошироката јавност, поезијата на Никола Маџиров ќе се чита на македонски и на француски јазик, а тој ќе учествува и на трибина на која авторите ќе дебатираат за пишувачките и за преведувачките искуства. Оваа стипендија се доделува на автори од Европа за досегашниот придонес во современата европска литература, како и за разви-

вање нов ракопис за време на престојот. Никола Маџиров е единствениот избран балкански автор за 2013 година. Од Франција, Маџиров патува за Берлин, каде на 10 ноември ќе настапи како специјален гостин на меѓународниот поетски фестивал за латиноамериканска литература „Латинале“, на кој ќе ја чита поезија на македонски јазик, а актери ќе ги читаат песните во превод на германски и на шпански јазик. А.Б.

Прва клапа на филмот „Намини барем еднаш“ Денеска почнува снимањето на краткометражниот филм „Намини барем еднаш“ на младата режисерка Косара Митиќ, во продукција на „Скопје филм студио“. „Намини барем еднаш“ раскажува една навидум вообичаена приказна, која може да се случи во кое било ќоше во светот. Почнува како типичен трилер, со напната атмосфера и со параметри кои го наведуваат гледачот да верува дека ќе биде сведок на злосторство, за веднаш по пресвртот да добие друга димензија. „Намини барем еднаш“ е дебитантски филм на Косара Митиќ, по нејзиното дипломирање на катедрата за филмска и

телевизиска режија на ФДУ во Скопје. Проектот доби финансиска поддршка за продукција од „SEE cinema network“ и Филмски фонд на Република Македонија. Снимањето ќе се одвива на неколку локации во Скопје и во околината. Улогите ги толкуваат актерите Кристина Леловац, Славиша Кајевски, Оливер Митковски, Драгана Левенска и Александар Микиќ, а авторската екипа ја сочинуваат Ѓорѓи Клинчаров кинематографер, Крсте Џидров - сценограф, Жаклина Крстевска – костимограф. Продуцент на филмот е Томи Салковски, a извршен продуцент Никола Мадиќ. А.Б.

Изјава на денот „Живееме во свет каде се знае цената на сè, ама не се знае што колку вреди.“ Бранислав Димитријевиќ

Четврток, 8 ноември 2012 година

МАКЕДОНИЈА ДЕЛ ОД ПРОЕКТ НА УНЕСК

Старата чарши се обновува со

Презентиран проектот „Зајакнување на културното наследство преку планирање на животната средина и менаџмент - Шерплан“

М

Невена ПОПОВСКА

инистерката за култура, Елизабета КанческаМилевска, и Серена Кутрано од автономниот регион на Фриули Венеција Џулија од Италија го претставија проектот „Зајакнување на културното наследство преку планирање на животната средина и менаџмент – Шерплан“, во кој Македонија учествува со Старата чаршија во Битола, која е меѓу седумте локации во југоисточна Европа вклучени во проектот „Шерплан“. Целта на проектот е зајакнување на културното наследство преку планирање на животната средина и менаџментот, а поддржан е од УНЕСКО и финансиран од ИПАфондовите на Европската Унија. За реализација на „Шерплан“ во Битола се обезбедени 124.000 евра и е меѓу четирите кои се спроведуваат во Македонија во областа на заштитата на културното нас-

ледство со средства од ИПА. - Целта на проектот е да му се врати сјајот на ова градско јадро на Битола и токму затоа, во наредниот период ќе биде изработена посебна стратегија за ревитализација на Старата чаршија во Битола, со акционен и бизнис-план како и со менаџмент-план за зачувување на животната средина. Проектот предвидува и обнова и реконструкција на фасада на еден објект од богатото културно наследство на Битола, кој ќе биде избран на конкурс, како и поставување на многу клупи, корпи за селективен отпад, еколошки светилки итн информираше Канческа-Милевска. „Шерплан“ ќе биде завршен и промовиран до крајот на 2014 година, а во неговата реализација учествуваат Заводот за заштита на

Уметнички проект на Зоран

Проект од македонскиот дигитален уметник Зоран Попоски учествува на меѓународната интерактивна изложба „Урбани соништа“ во Центарот за современа уметност во Пловдив, Бугарија, која е отворена до 20 ноември. „Урбани соништа“ ги истражува јавните и полујавните простори преку перспективите на повеќе европски уметници, во кои уметноста претставува истражувачка стратегија, а градот станува лабо-


Четврток, 8 ноември 2012 година

О ФИНАНСИРАН ОД ИПА ФОНДОВИТЕ

ја во Битола ќе 124.000 евра

спомениците на културата и музеј – Битола, општината Битола, а, исто така, предвидена е и комуникација со локалното население, кое преку работилници ќе може да ги истакне своите проблеми, идеи и мислења за унапредување на заштитата на Старата чаршија во Битола. Проектот ќе биде промовиран заедно со проектите во останатите шест земји-учеснички: Италија,Албанија,Црна Гора,Австрија,Словенија и Грција. Битола и битолската чаршија како споменична целина, како што информираа од Министерството за култура, биле предложени од стручните лица за заштита на културното наследство кои имаат листа на приоритети според степен и значење. Според нив, стручната процена била дека Битола со чар-

шијата е најадекватна локација за потребите на „Шерплан“. Серена Кутрано од автономниот регион на Фриули Венеција Џулија од Италија, партнер на проектот „Шерплан“, рече дека е задоволна од учеството на седум држави во проектот бидејќи со заеднички пристап се доаѓа и до подобри решенија и, како што рече, до најдобар начин на промовирање на културното наследство. - Свесни сме дека секоја од земјите учеснички е способна самата да изнајде решенија бидејќи најдобро ги знаете сопствените проблеми, но заедно подобро и полесно ќе најдеме решенија. Целта на проектот е да изнајдеме методи за нивно решавање зашто ние на тоа не гледаме како на проблеми, туку како на проекти - рече Кутрано.

Попоски во Пловдив раторија. Со овој проект, чиј куратор е Емил Миразчиев, изложбениот простор на Центарот за современа уметност се трансформира во архива и библиотека на (источно) европски уметнички урбани истражувања. Попоски е застапен со документација од повеќегодишниот партиципативен уметнички проект „Јавен простор: право на градот“, фокусиран врз колективната утописка интервенција во урбаната

географија на Скопје. Проектот ги истражува прашањата на „сопственост“ на јавниот простор, како и правото на граѓаните да ја „пишуваат“ урбаната меморија. „Урбани соништа“ се серија јавни настани организирани од Асоцијацијата „Уметноста денес“ од Пловдив и финансирани од Европската комисија, како дел од иницијативата „Пловдив – кандидат за европска престолнина на културата 2019“. А.Б.

КУЛТУРА

29

Почнува фестивалот за танц „Локомоушн“ Денеска во Младинскиот културен центар, со почеток во 10.30 часот, во организација на „Локомотива“, свечено ќе биде отворен фестивалот за современ танц и перформанс „Локомоушн“ и конференцијата „Номад танц застапува“. Настанот ќе го отвори Аиво Орав, шеф на делегацијата на Европската Унија во Македонија. - По неколку години интензивна работа во сферата на изведувачките уметности на Балканот, „Номад танц академија“ ги собира своите стари и нови пријатели, партнери, поддржувачи, креатори на културни политики и пошироката уметничка заедница од Балканот и од соседството за застапување за реформи во културните политики кои ќе ја подобрат соработката во регионот - велат од „Локомотива“. Целта на собирот насловен „Номад танц застапува“ е да ги презентира патиштата и сфаќањата за партнерство меѓу уметниците и креаторите на културните политики, уметноста и (процесот на) донесувањето одлуки, сфаќањата за вистинската соработка и заедничко работење. - Се залагаме за уметност и за култура преку директно вклучување во процесите на донесување одлуки за да се пополнат сите празнини и дупки - додаваат организаторите. Во делот на програмата насловен „Катчиња“ се „Мапирање“ на Ива Нерина Сибила,

„Утописко катче“ на Гизела Мулер, „Собрани приказни од Mi(s)s(ed)Fortune“ на Нина Јан, „Преведувачки движења“ на Елма Селман, „Случајна контрола“ на Еста Матковиќ и „Видео катче“ на „Номад танц академија“. Потоа следува заеднички час со Дејан Срхој и тркалезни маси и дискусии, а фестивалскиот ден завршува со вечера подготвена од уметникот Клемен Косир. Танцовиот дел на фестивалот ќе започне со кореографијата „Бејби! Епизода 3“ на Селин Лалиер и Јана Ефтовиќ, а во рамките на првата вечер ќе биде прикажана и претставата „Привремени“ каде автори и изведувачи се Ана Дубљевиќ, Душан Брокиќ, Игор Коруга, Љиљана Тасиќ, Јована Ракиќ Киселиќ и Марко Милиќ, а драматург Ана Вујановиќ. Во петок настапуваат студентите од втора и трета година од класата за Современа педагогија при Факултетот за музичка уметност кои премиерно ќе ја претстават кореографијата „Кинестезија 1“ на Искра Шукарова, работена на музика на „Андан проџект“ или Ронит Бергман, Доријан Јовановиќ и Филип Митров, Вежбанката по кореографија за внимание „Точка од која нема враќање“ на Далија Аќин Теландер, „Трансформација“ – концепт и режија на Вили Прагер во соработка со Соња Предгар и Тиан Ротивил и за крај „Врело лижавче“ на авторите и танчери Тасиќ и Брокиќ. А.Б.


30

КУЛТУРА

Четврток, 8 ноември 2012 година

Ретроспектива на Васил Василев В о Даут-пашин амам утре, со почеток во 20 часот, ќе биде отворена ретроспективна изложба на реномираниот македонски скулптор Васил Василев. Изложбата насловена „Васил Василев – Скулптури и цртежи (1967-2012)“ презентира 150 скулптури и повеќе од 70 цртежи и цртежи-објекти од сите фази на речиси педесетгодишното творештво на авторот. - Специфични елементи по кои го препознаваме творештвото на Василев е афинитетот за спојување на чистиот израз на примарното во архајската пластика и современите тенденции, со одредени евокации на поднебјето и фокусот кој е ставен врз еротскиот набој, што е, всушност, одраз на едно интимно творештво преку силно емотивно, драматично во еден единствен материјал – дрвото, кој од своја страна има специфични изразни својства - вели

РЕЦЕНЗИЈА

кусто сот на изложбата Маја Чанкуловска. Василев се вбројува меѓу најплодните творци во македонската современа скулптура. Делата претставени на изложбата и во монографијата се само сегмент од неговото творештво кој се одне сува на скулптурите и на цртежите. - Влијанието на Василев за македонската скулптура се согледува и валоризира токму преку настојувањата за ослободување, експериментира-

Промоција на монографија за Мите Грозданов Во Драмскиот театар вечерва, со почеток во 18 часот, ќе биде промовирана монографијата „Мите, сцена, живот...“, посветена на истакнатиот македонски актер Мите Грозданов. Монографијата, чиј автор е синот на Мите, Борче Грозданов, ќе ја претстави писателот Блаже Миневски, а фрагменти од монографијата ќе чита Самоил Стојановски. Н.П.

ње, барање различни ликовни и пластични решенија со намера да се надминат границите на ликовните дисциплини и да се осовремени скулптурата. Тој е препознатлив по карактеристичната пластична обработка на формата на скулптурата и третманот на нејзината површина, интегрирани од овој рафиниран уметник во студиозни и прецизно анализирани креации - додава Чанкуловска. Изложбата ќе биде проследена со монографско издание. А.Б.

Блескав јубилеј на дуото „Рибарски“

Триесет и петгодишниот јубилеј на најдоброто и најуспешно инструментално дуо во нашата музичка историја, дуото „Рибарски“, претставуваше час на сеќавање на големите мајстори на тромбонот и на пијаното, чија восхитувачка креација претставува гордост на нашата репродуктивна уметност Во три и полдецениската актива на концертните подиуми во 37 земји на пет континенти доживуваа и овации и секогаш се враќаа со ласкави критики за нивното восхитувачко музицирање што претставува блескав пример на уметноста. Како спиритуален репрезент, идеално сплотеното дуо дишеше како еден организам, демонстрирајќи ги сите доблесни финеси така што изведбата на концертната програма претставуваше вознес на возвишена креација која фундира

врз перфекција на изразот со што го допираше идеалот на духовната убавина. И така, со силна експресија и сугестивна моќ, дојде до израз целиот креативен потенцијал на елитни уметници од чија блескава виртуозност и експресија се ослободуваше моќна креативна енергија, одгласувајќи се како уметнички десерт со што ја плени публиката. Така, Милица Шперовиќ-Рибарски, првиот наш магистер по пијано, не беше само извонреден пијано-придружник, туку и како

многу респектиран солист која во првиот дел многу продуховено, технички рафинирано, со нагласен сензибилитет мајсторски ги изведе четирите прелудии на Дебиси, а потоа целосно ја отвори душата со Шопен. Сопругот, пак, Кирил Рибарски е на највисокото место во хиерархијата на светски тромбонисти и со право го нарекуваат Паганини на тромбонот. Како наш репрезент со восхитувачката виртуозност и со враголиите на концертниот подиум некогаш ги споулавува и најстрогите критича-

ри кои не можат да веруваат во тоа што го гледаат и слушаат. Каденцата за соло-тромбон од И.Петриќ и најдобрите мајстори на овој инструмент можат да ја отсвират само на сон. Го слушавме и Де Фаља, Равел, Прајор, Шпато, Трајчевски и други кои се одгласија маестрално, а меѓу нив имаше и некои од 56-те композиции што му ги посветиле нему и на дуото од домашни и странски композитори. Добитник на 13 награди, снимил 5 компакт-диска за странски продукции, одржал многу рецитали со сопругата Милица, настапувал како солист со елитни диригенти и со многу престижни светски оркестри. По повод јубилејот за извонредниот успех на дуото „Рибарски“ СМУМ му ја додели наградата „Златна лира“. Костадин Костадиновски


ХРАНА

Подготвија: Анета Стојковска и Марија Петковска

Корисни совети за вкусни колачи

8.11.2012

ПИРЕ ОД КОСТЕНИ Есента е време на костени, па затоа сега е вистински момент да приготвите нешто вкусно од нив. Еден од најпознатите и најомилени десерти од овој плод е пирето од костени. Еве како сами да го приготвите. За 4-6 порции потребни ви се еден килограм костени, една мала лажица шеќер, 100 гр путер, малку млеко, малку рум и шлаг. ПРИГОТВУВАЊЕ Засечете ја лушпата на костените и ставете ги во засладена вода која врие. Откако ќе се сварат, отстранете ја лушпата и испасирајте ги. Наместо да ги пасирате, можете и да ги изрендате ако сакате или да ги сомелете на машина за мелење месо. Додадете малку топло млеко, рум и измиксиран путер. Сите состојки добро измешајте ги и смесата распоредете ја во неколку порции. По желба декорирајте со шлаг.

При приготвувањето колачи, понекогаш крајниот резултат е неуспешен иако сте направиле сè според рецептот. Но, не вознемирувајте се, дури и на најголемите готвачи им се случува да направат грешка. За да ги намалите можностите за грешка, погледнете ги следниве совети. МАСНОТИЈАТА И КОЛАЧИТЕ Многу е важно кога приготвувате колач да употребувате состојки што се наведени во рецептот. Путерот не би требало да го заменувате со маргарин или обратно бидејќи тие се разликуваат според тврдоста - маргаринот е поцврст, а путерот е помек. Ако направите замена, колачот може да ја загуби својата форма поради мекоста. Колачите што содржат путер полесно се топат во устата.

БРАШНО Брашното е главна состојка при месењето, па затоа е многу важно да одберете убаво и квалитетно. Најчесто во приготвувањето на слатките се користи бело брашно. Количината на протеини што ги содржи брашното е важен фактор за конечниот изглед и за вкусот на колачите. КВАСЕЦ Прашокот за печиво, квасецот и сода бикарбоната најчесто се користат за подигнување на тестото. Но, доколку во рецептот треба да се користи сода бикарбона место прашок за печиво, тоа треба да биде во 2-3 пати поголеми количини. Сода бикарбоната ја неутрализира киселоста на тестото и ако ја користите

само неа, тестото ќе добие потемна боја. ШЕЌЕР Шеќерите за време на печење на тестото се омекнуваат. Ако во колачите ставите темен шеќер, тие ќе бидат помеки бидејќи впиваат повеќе влага. Иако колачите се поедноставни за приготвување во однос на тортите, секогаш мора да се следат упатствата. Доколу во рецептот е посочено дека на тестото му е потребно појако, поинтензивно мешање, тогаш треба да постапите така за да биде успешен колачот. Иако за поголемиот број рецепти се користат состојки што неколку часа седеле на собна температура, доколку е потенцирано дека одреден производ треба да биде ладен, тогаш постапувајте така.


32 ХРАНА

Четврток, 8 ноември 2012 година

Препознајте која риба е свежа Нутриционистите препорачуваат да се консумира два до три пати риба неделно. Многу е важно да купите свежа риба. При пазарењето треба да внимавате на очите на рибата, ако се матни и рамни, тогаш рибата е стара. Јасните и испакнати очи се сигнал за нејзината свежина. Исто така, треба да се посвети внимание на бојата на рибата. Свежата риба има металик сјај и изгледа како сè уште да е жива. Филетите од риба можете да ги консумирате ако имаат бела или проѕирна розе боја, но доколку забележите точки, тоа ви е сигнал дека веќе не се за употреба. Жабрите треба да имаат интензивно црвена боја, а колку повеќе стојат, тие стануваат сè потемни, со боја на цигла. При изборот, слободно допрете ја рибата, доколку е цврста и еластична, тогаш е свежа, но доколку е мека, тогаш одете во друга продавница.

Чашата е важна колку и пијалакот

Како што посветуваме големо внимание на храната што ја подготвуваме и на садовите во кои таа храна ја служиме, така треба да внимаваме на правилниот избор на чашите во кои го служиме пијалакот. За секој пијалак има посебна чаша, а се вели дека постојат десет основни видови чаши, додека другите се само нивна варијанта. Секое домаќинство треба да има најмалку пет различни видови чаши иако, ако сакате пијалакот секогаш да ви биде соодветно послужен, најдобро е да ги имате сите десет вида.

ЧАША ЗА КОКТЕЛ Чашата за коктел уште ја нарекуваат и чаша за „мартини“. Оваа чаша е многу елегантна, поставена на столпче. Благодарение на ваквиот дизајн, чашата покрај естетската има и практична функција. Чашата се држи за столпчето и преку раката не се пренесува топлината на алкохолот, па коктелот подолго останува ладен. Овие чаши најчесто се мали, можат да соберат околу 100 милилитри течност. Овој тип чаши секогаш морате да ги имате дома. ЧАША „ТАМБЛЕР“

Ниска, широка чаша со правилни рабови, позната и како чаша за виски. Во овој тип чаши најчесто се служат алкохолни пијалоци со лед, а можат да соберат до 250 милилитри течност. ВИСОКА ЧАША Високите чаши служат за служење негазирани пијалоци или долги коктели, составени од алкохол и од овошни сокови. Посебен тип висока чаша е чашата „колинс“, која го добила името по истоимениот коктел. БАЛОН-ЧАША Чашата балон е наменета за служење на бренди. Конструкцијата

на чашата дозволува топлината од раката да се пренесе на пијалакот и на тој начин се ослободуваат аромите од пијалакот. ЧАША ЗА ВИНО Различните дизајни на чашите за вино најчесто создаваат дилема во која какво вино треба да се послужи. Сепак основната разлика е во тоа што чашите за црно вино можат да соберат и до 500 милилитри течност, додека чашите за бело вино можат да соберат најмногу 250 милилитри. ЧАША ЗА РАКИЈА Чашите за ракија се мали, со дебели ѕидови и со дебело дно бидејќи покрај за служење ракија, се користат и за коктели кои се пијат наеднаш. По испивањето на пијалакот, чашата се удира од масата, па затоа е важно да биде поцврста. Најчесто собираат од 30 до 50 милилитри течност.


Четврток, 8 ноември 2012 година

ХРАНА 33

„Опашка од петел“ што го освои светот

КОКТЕЛ

Т

ерминот коктел во буква лен пре вод значи „опа шка на пе тел“, а спо ред ле ген дата, Шпанците во освојувањето на Латин ска Аме ри ка со се бе ги но селе и културата и традицијата и, секако, нивната карактери стич ната за ба ва, бор ба со петли. По завршување на борбата на петлите, тие ги меша ле пија ла ци те со спе ци фич ни ја ки бои, кои на ли ку ва ле на бо и те на пе те лот. Во поче то кот, ко ктелите биле со ставени од алкохол, шеќер, вода и од горки пија лаци. Потоа почна ле да се дода ва ат и овош ни со ко ви, мед, мле ко и раз но вид ни рас тенија. При подготовката на коктелите особено внимание се по све ту ва на ми ри сот, бо јата, аромата и на убавиот изглед на коктелот. БЛАДИ МЕРИ Спо ред ле ген дата, овој ко ктел бил пи ја лак со ста вен од ед на кви коли чес тва домати и

вотка и порано се користел како лек за мамурлак. Но, денес овој пи ја лак е мно гу по пула рен. МАИ ТАИ Овош ни от троп ски ко ктел маи таи, што во пре вод значи „мно гу до бро“, го измис лил Виктор Бургон и е спој на бел и на златен рум, сок од ананас, портокал и од лимета.

МЕНХЕТН Мен хетн е еден од нај ста рите и најдобри коктели, познат и ка ко крал ски пи ја лак. Со ста вен од вермут и од ви ски, овој коктел има прекрасна арома. МОХИТО Мохитото бил омилен пија лок на Ер нест Хе мин гвеј. Мно гуми на го сме та ат за нај до бар ко ктел. Рум и ли ме та, ком би на ци ја ко ја осве жу ва и го подигнува расположението, неколку листови нане – и ќе го добиете свет ски познатиот кубански коктел.

И


34

НОВ СВЕТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

Глоба ќе ги С

Подвижен полнач за мобилни телефони Компанијата „Етон“ излезе на пазарот со интересен уред што овозможува складирање електрична енергија, која потоа може да се искористи за полнење мобилни телефони, таблеткомпјутери и слични електронски уреди. Уредот доаѓа во две варијанти, и тоа „буст блок“ и „буст турбин“. „Буст блок“ функционира како батерија со голем капацитет, на која преку УСБ-кабел можете да поврзете електронски уред како, на пример, паметен телефон, и со тоа да наполните дел од неговата батерија. Ваква направа би била корисна да се носи во автомобил или во чанта, во случај да ви се потроши батеријата

на вашиот телефон или, пак, за долги патувања и кампување. Постојат три модели „буст блок“, и тоа со капацитет од 2.400 или 6.600 милиампер часови, и тоа по цена од 39,59 и 99 долари соодветно. Моделот со најмал капацитет, пак, може само делумно да го наполни вашиот телефон, „Буст блок 6600“ може трипати целосно да наполни еден просечен паметен телефон, а има и опција за полнење два уреда истовремено. За разлика од „буст блок“, кој самиот треба да се наполни кога ќе се испразни, на „буст турбин“ има механизам кој преку вртење на вградената рачка, создава електрична енергија за

полнење на батериите. Тој највеќе може да ни се најде во итни случаи бидејќи едноминутно вртење на рачката само минимално ја полни батеријата на еден телефон, доволно само за еден повик, или неколку СМСпораки. Секако, доколку имате волја и време, можете целосно да ја наполните батеријата, но за тоа веројатно би ви требале часови. Треба да се напомене дека рачката на „буст турбин“ му е само додатна опрема бидејќи и тој може да се наполни како и „буст блок“ преку адаптер за струја. „Буст турбин“ доаѓа во два модели од 1.000 и 2.000 милиампер часови, по цена од 49 и од 59 долари. М.Н.

поред податоците објавени во весникот „Енвајрометал рисрч летрс“ за последиците од климатските промени, глобалното затоплување ќе има значително негативно влијание врз летните монсуни во Индија и тоа во наредните два века. Влијанието на овие климат ски промени тешко ќе ја погоди економијата на Индија, која во голема мера се потпира на монсунската сезона што но си чиста вода за наводнување на полињата. Истражувањето е вршено со компјутерски симулации и е

Направа која не Че стопати не можеме да се сетиме каде сме ги оставиле клучевите, паричникот, очилата или далечинскиот управувач, па потоа губиме многу време барајќи некој од овие предмети и, за нештата да бидат уште полоши, најче сто ова ни се случува кога брзаме. Доколку се пронајдовте и вие во наведеното, тогаш сигурно ќе ве интере сира креирањето на направата наречена „гаџет хаунд“. Оваа напра-

Глодарите ќе помогнат во откривањето лек за рак? Слепи долговечни глодари кои изгледаат како кртови, роднини на стаорците и на глувците, живеат во подземни тунели, не заболуваат од рак и можат да им помогнат на научниците да најдат нов начин за борба против ова заболување. Биолозите сметаа дека кр-

тот-стаорец се справува со ракот како и останатите кртови, односно кога ќе дојде до преполнување со заболени клетки од рак, се активира одбрамбен механизам во самото тело и ги уништува. Овој процес функционира слично како борбата на антивирусите со вируси. Но, овој


Четврток, 8 ноември 2012 година

НОВ СВЕТ

35

лното затоплување сопре монсуните базирано на податоци за глобалното затоплување во изминатите неколку декади. Резултатите покажуваат дека на крајот од 21 и на почетокот од 22 век, зголемената температура и промената на јачината на атмо сферските струи ќе резултираат со промени во пролетната сезона, односно во периодот кога монсуните се формираат. Компјутерските симулации покажуваат дека доколку температурата се зголемува и во иднина, атмо сферските струи, про сечно, ќе но сат многу повеќе висок атмосферски притисок врз Индија, дури и во случај ако океанско- атмо сферскиот фено-

мен Ел Нињо, попознат како „јужно колебање“, не порасне. Овие флуктуации во монсунскиот систем, кои според истражувањето ќе ре зултираат со намалени врнежи од дожд од 40 до 70 проценти, ќе имаат влијание врз целокупниот климатски систем на планетата Земја. Моменталното влијание на климат ските промени врз монсунските дождови е веќе очигледно, но научниците се надеваат дека доколку прецизно предвидат како глобалното затоплување ќе ги погоди монсуните, тие ќе можат на некој начин да дејствуваат за последиците да бидат што помали.

дозволува да ги загубите вашите омилени предмети ва ќе им овозможи на корисниците со леснотија да ги наоѓаат омилените и најче сто користените предмети. Таа се со стои од предавател и од неколку миниприемници. Ма лите приемници, кои имаат големина колку паричка, се прицврстуваат за по сакуваниот предмет и на дадена команда преку рачниот предавател, испуштаат силен звук, кој ќе ви го покаже патот до предметот поврзан со мини-

вид слеп крт-стаорец е специфичен во борбата со рак и се справува со тумор преку процес на некроза, односно умртвување само на заболените клетки. Поради намалените количества на кислород, глодарот треба да е поподложен на заболувања од рак, но организмот на кртот-стаорец се адаптира и тој не заболува од рак. Заради лошите услови во подземниот живот, самиот организам развива еден вид кле-

тки-самоубијци, наречени апоптозни, но создава и противмерка да ги победи. На овој начин доаѓа до создавање мутиран протеин наречен п53, кој ги спречува клетките да подлегнат на аптоза, односно да се уништат себеси однатре. Истиот процес се користи за борба со ракот во човечкиот организам, но пациентите заболени од рак често имаат слични мутации во организмот кои спречуваат туморот да

приемникот. Рачниот предавател има по себно копче за секој од приемниците, а до секое копче има и про стор на кој може да го запишете одредениот предмет. Плановите на производителот се овој уред да се продава во три модели, со можност да „водат грижа“ за 2, 4 или, пак, 6 предмети. „Гаџет хаунд“ е направен за да може да функционира преку врати, ѕидови и други пречки на површина од

максимум 240 квадратни метри. Исто така, производителите тврдат дека звукот што го емитуваат малите приемници ќе го слушнете од кое било ме сто во рамки на оваа површина. Произведувачите на овој уред се уште се во фаза на собирање финансиски средства за да може да почне масовното производство, па најавите се дека на пазарот ќе се појави во текот на претстојната зима. М.Н.

биде уништен. Тоа што е интересно за научниците е дека глодарот преку хемиска реакција наоѓа начин да ги умртви само заболените клетки и тоа без да оштети здраво ткиво во организмот. Научниците се обидуваат да откријат што е тоа што ја поттикнува хемиската реакција на умртвување на заболените клетки и сметаат дека тоа откритие ќе биде клучно во третирањето на пациентите заболени од рак.


36

СПОРТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

МКФ СО БАРАЊЕ ЗА ПОЛУДИРИГИРАН ЖДРЕБ ЗА ЕП 2013

„Фалангата“ ќе го окуп

М

акедонската кошаркарска репре зентација би треба ло во Копер да ги игра своите натпревари од првата фаза од Европското првенство што ќе се одржи во Словенија следната година. Челниците на Македонската кошаркарска федерација веќе упатиле и официјално барање за ждрепката при извлекување на групите да биде полудиригирана, односно „црвено-жолтите“ како но сители да бидат сме стени токму во групата што ќе се игра во Копер. Причина за ваквото барање од страна на МКФ е далеку поголемиот капацитет на овој град кога станува збор за сме стување на навивачите на земјитеучеснички. Македонските фанови веќе најавија дека планираат во голем број да отпатуваат за Словенија за да им дадат поддршка на своите миленици во обидот да се одбрани четвртото ме сто освоено лани во Литванија. Со оглед на фактот

дека дел од останатите градови се со минимални капацитети кога станува збор за хотелско или, пак, приватно сме стување, претставниците од македонската куќа на кошарката со право бараат токму Копер да биде базата на „црвено-жолтите“ во првата фаза од шампионатот. - Доколку се случи да играме во Је сенице, тоа би бил голем удар за сите македонски навивачи бидејќи станува збор за ме сто каде што многу тешко може да се најде сме стување. Со оглед на најавите дека неколку илјади Македонци планираат да патуваат за Словенија, чувствуваме обврска да сториме сè што е во наша моќ за нашите навивачи да можат да се соберат на едно ме сто и да приредат шоу и во градот-домаќин, како и во салата каде што ќе се играат натпреварите. Затоа и испративме официја лен допис до ФИБА-Европа во кој бараме нашите натпревари да ги играме во Копер – изјави Илија Мерџановски, директор на ма-

Челниците на МКФ бараат Македонија своите натпревари од првата фаза од ЕП да ги игра во Копер бидејќи овој град може да прими далеку поголем број навивачи

Оклахома сити до рутинска победа

Кошаркарите на Оклахома сити тандер експресно се рехабилитираа од поразот од Атланта, па стигнаа до рутински триумф од 108-88 во пресметката со Торонто репторс. Расел Вестбрук, и покрај проблемите со незгодната повреда на рамото, одигра одличен меч реализирајќи 19 поени и осум асистенции. Ибака придонесе со 17 поени во овој триумф, додека Мартин и Дурант постигнаа по 15 поени за Оклахома сити. Во таборот на Торонто најистакнат поединец беше литванскиот центар Јонас Валанчиунас со 18 постигнати поени. Орландо го претрпе првиот пораз сезонава откако „магични-

те“ загубија со 99-93 на гостувањето против Чикаго булс. Луол Денг беше главна фигура на овој натпревар постигнувајќи 15 од своите 23 поени во второто полувреме, кога „биковите“ ја направија клучната предност. Ноа беше стрелец на 20 поени, имаше и девет скока, додека Нејт Робинсон беше стрелец на 11 поени за Чикаго. Шест кошаркари на Денвер нагетс стигнаа до двоцифрен број поени при триумфот од 109-97, прв за Денвер оваа сезона. Резултати НБА: Чикаго – Орландо 99-93, Оклахома – Торонто 108-88, Денвер – Детроит 109-97.


Четврток, 8 ноември 2012 година

пира Копер кедонските кошаркарски репрезентации. Ждрепката за извлекувањето на групите за ЕП 2011 ќе биде извршена на 18 но ември, а дотогаш ќе биде познато да ли ваквото барање на МКФ ќе биде прифатено. - Викендот пред ждрепката ќе биде одржан со станок на Бордот на директори на ФИБА Европа, при што ќе се дискутира токму за ова наше барање, како и за многу други детали во врска со организацискиот аспект на ЕП 2013. Треба да добиеме дозвола од домаќинот на шампионатот, но и од ФИБА Европа бидејќи во тој случај ждрепката треба да биде полудиригирана, со оглед на фактот дека ние и Словенија ќе треба да бидеме во различни групи во првата фаза. Сепак, сметаме дека имаме доволно силни аргументи бидејќи македонските навивачи веќе се имаат докажано како едни од најдобрите – по сочи Мерџановски. С.Ц.

СПОРТ

37

Кожуф немоќен во Тиват

Кожуф загуби со 75-68 на гостувањето кај Теодо, што е втор пораз за македонскиот претставник во групата Б од БИБЛ. Најавите за добар меч и нов триумф паднаа во вода веќе на самиот почеток откако црногорскиот состав за неколку минути стигна до предност од 8-0. Иако во меѓувреме Кожуф намали на 13-11, не успеа да направи целосен пресврт, а како што одминуваше времето, домаќините сè повеќе ја зголемуваа позитивата и на одмор заминаа со предност од единаесет поени (46-35). Теодо доминираше и во третата четвртина, па во последниот период од натпреварот се влезе со убедлива предност на Црногорците од 16 поени разлика. Кожуф предоцна се разбуди, македонските кошаркари направија мини-серија и се приближија на шест поени негатива во пос-

ледната минута, но домаќините беа прецизни од линијата за слободни фрлања и не дозволија да си ја искомпликуваат судбината во самата завршница од мечот. Владимир Филиповиќ со 12 поени беше најпрецизен во таборот на Кожуф, Дарко Радуловиќ постигна 11, а Александар Штерјов 10 поени при овој пораз на македонскиот претставник. Марко Мијовиќ со 19 поени беше најефикасен поединец на натпреварот, додека Џикановиќ придонесе со 15 поени во победата на Теодо. Ова е втор пораз во четвртиот натпревар на Кожуф во БИБЛ и прв на гостински терен. Во наредниот меч, закажан за 13 ноември, тимот од Гевгелија гостува на Рилски Спортист во Самоков, од кого загуби пред своите навивачи во второто коло.

Мекејлеб сè уште се мачи со повреда Пеколниот распоред на натпревари придоне сува Ле стер Бо Мекејлеб никако да не успее целосно да се рехабилитира од повредата што ја заработи уште пред двае сетина дена на дуелот меѓу Унион Олимпија и Фенербахче Улкер. Тимот на Улкер дене ска му го стува на италијанскиот со став Канту во рамките од петтото коло од Евролигата, но сè уште е неизвесно дали Мекејлеб ќе може да се најде во тимот, со оглед на фактот дека македонскиот репрезентативец тренираше со намален интензитет во последните неколку дена. - Статусот на Мекејлеб за следниот натпревар е загрижувачки бидејќи Бо сè уште чувствува болка. Станува збор за огромен борец, тој играше по-

вреден на последните натпревари, но не може да продолжи во ист ритам до бе скрај. Ќе треба да одмори извесно време за да може целосно да се рехабилитира, сè уште не сме решиле дали тоа ќе биде пред или по натпреварот со Канту - изјави страте-

гот на Фенербахче Улкер, Симоне Пјаниџани. Евентуалното отсуство на Мекејлеб би прет ставувало огромен проблем за турскиот со став, со оглед на фактот дека токму македонскиот репре зентативец е најзаслужен што овој

тим триумфираше на три од првите четири средби оваа сезона. Предраг Самарџиски со тимот на Литвос Ритас ќе го пречека Бешикташ, меч што литванскиот тим едно ставно мора да го добие доколку сака да си ги задржи шансите за пласман во следната фаза. Во ситуација кога се наоѓа во група со „големите“ ЦСКА Москва и Барселона, кои се суперфаворити за првите две ме ста, Литвос мора да слави против „про сечните“ ривали, како Бешикташ, за да се најде на третото или четвртото ме сто на табелата. Актуелниот европски првак Олимпијакос, за кој што настапува и Перо Антиќ, вечерва го очекува незгодно го стување во Италија против Емпорио Армани.


38

СПОРТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

РЕШЕНА ДИЛЕМАТА ВО ЖЕНСКАТА РАКОМЕТНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Николиќ ќе игра на ЕП во Србија! Иако претходно најави повлекување, Јулија Николиќ ќе ја предводи македонската репрезентација на ЕП 2012

С

Билјана Б. ПЕТРУШЕВА

електорот на женската ракометна репрезентација на Македонија, Гино Стрезовски, од вчера има една грижа помалку пред настапот на Европското првенство во Србија (4-16 декември). Јулија Николиќ и официјално потврди дека ќе биде дел од македонската репрезентација на натпреварите од континенталниот шампионат. Иако по завршувањето на квалификациите и пласманот на Македонија на ЕП 2012, Николиќ најави дека ја завршува репрезентативната кариера, на инсистирање на стручниот штаб прифати да го одложи пензионирањето во македонскиот дрес. - Јулија Николиќ ќе игра за Македонија на ЕП во Србија, тоа сега е сигурно и официјално. Разговарав со неа и ми потврди дека ќе игра за македонската репрезентација на претстојните натпревари на Европското првенство и дека на ЕП официјално ќе ја заврши репрезентативната кариера. Сите знаеме колку значи Јулија во играта на нашата репрезентација и колку значи нејзиното присуство во тимот – истакнува селекторот Стрезовски.

Николиќ (29) од оваа сезона настапува за рускиот тим Звезда Звенигород, во кој дојде по три години поминати во францускиот Арвор 29. Поради повредите на коленото и неопходноста да го намали оптоварување, таа реши да à стави крај на репрезентативната кариера. Беше решена да го стори тоа уште лани, но дојде за да им помогне на своите колешки во квалификациските мечеви против Франција, Турција и Литванија за пласман на ЕП 2012. Во ситуација кога македонската репрезентација има проблеми со отсуството на неколку стандардни репрезентативки, Николиќ уште еднаш реши да излезе во пресрет и да ги одигра и натпреварите на ЕП во Србија. - Немаше никакви услови од нејзина страна. Ја замоливме и прифати да дојде. Единствено нејзино барање е да се регулира осигурувањето, со оглед на нејзините проблеми со повредите. Верувам дека РФМ ќе го среди тоа – вели македонскиот селектор. Од поширокиот список на 28 играчи пријавени во ЕХФ за настап на ЕП 2012, вчера селекторот го објави потесниот избор на 16 репрезентативки на кои смета во завршните подготовки и настапот на ЕП во декември. Најголемиот дефицит е на десната бековска

позиција. Од стандардната бековска двојка, Елена Ѓорѓиевска не може да настапи на ЕП поради повреда на стапалото, а Даниела Новеска очекува принова. Во отсуство на класичен бек левак, Стрезовски ќе бара решение за оваа позиција со комбинација на другите бекови. Репрезентацијата почнува со подготовки на 19 ноември, а од 22 до 26 ноември ќе настапи на турнирот „Турчин Куп“ во Украина. На ЕП во Србија, противници на македонската репрезентација во групата Б во Ниш ќе à бидат Франција, Шведска и Данска. Список за ЕП 2012: голмани - Андрејева (Металург), Наумовска (Жито Прилеп), крила - Гроздановска (Металург), Пецевска (Металург), Митрова (Металург), Атанасовска (Германија), Папуџиева (Турција), бекови Барјамовска (Металург), Георгиевска (Металург), Деспотовска (Металург), Штериова (Вардар СЦБТ), Црвенковска (Италија), Саздовски (Вардар СЦБТ), Николиќ (Русија), пикери – Меческа (Металург), Младеновска (Металург).

Агим Ибраими Македонскиот фудбалски интернационалец Агим Ибраими со својот тим Марибор вечерва ќе гостува на „Вајт харт лејн“ во обид да го изненади англискиот премиерлигаш Тотенхем и да оствари позитивен резултат во Лигата на Европа. Во претходното коло словенечкиот тим одигра 1-1 пред домашните гледачи со Тотенхем и во моментов се наоѓа на второто место на табелата во групата Ј, со еден бод повеќе од Тотенхем. Ова е голем предизвик за нас, но

одиме во Лондон по бодови. Не мислиме да се предадеме затоа што и на мечот дома против овој голем клуб покажавме дека можеме да се надигруваме со нив – изјави тренерот на Марибор, Дарко Миланич. Горан Пандев е најавен као резерва во тимот на Наполи, кој на домашен терен ќе го пречека украинскиот Днипро и ќе се обиде да возврати за убедливиот пораз од 3-1 на гости од истиот противник.


Четврток, 8 ноември 2012 година

СПОРТ

39

ЗНАЧИТЕЛЕН ПОРАСТ НА РЕЈТИНГОТ НА ФУДБАЛСКАТА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Скок од 21 место на листата на ФИФА

М

акедонската репре зентација направи скок од 21 позиција на ранг-листата на ФИФА и се најде меѓу петте национални селекции со најголемо подобрување на рејтингот, на најновата листа на ФИФА. Селекцијата на Чедомир Јаневски на најновата листа се наоѓа на 83. ме сто, во друштво на Ерменија, која назадуваше цели 18 позиции. Триумфот над Србија од 1-0 во квалификацискиот меч за СП 2014 влијаеше македонската фудбалска репре зентација да има 431 бод на листата на ФИФА, со значителен напредок во однос на минатиот ме сец. Овој ме сец Македонија ќе има нов предизвик, на 14 ноември на арената „Филип Втори“ во пријателски меч ќе ја пречека селекцијата на Словенија, која се наоѓа на 49. ме сто на ова рангирање. Од репре зентациите што се наоѓаат во нашата квалификациска група, најдоброрангирана е Хрватска која се врати во првата „де сетка“ и се наоѓа на 10. ме сто. Белгија е селекција која,

Фудбалскиот национален тим по триумфот над Србија во квалификациите за СП 2014 се наоѓа на 83. место на листата на ФИФА исто така, забележи значителен напредок, скокна девет позиции на листата на ФИФА и сега е двае сетта фудбалска репре зентација во светот. Србија по поразот од нашиот национален тим падна девет ме ста подолу на листата и сега се наоѓа на 42.

место, а најголемиот пад го имаше Шкот ска, која назадуваше цели 14 позиции и на рангирањето за ноември е на 70. ме сто. Четири ме ста подобра позиција има селекцијата на Велс, која се наоѓа на 66. позиција. На водечките позиции на ли-

стата на ФИФА нема промени. Актуелниот европски и светски шампион Шпанија го чува првото ме сто, пред Германија, а потоа следат Аргентина, Португалија, Италија, Англија, Холандија, Колумбија, Русија и Хрватска. Н.Ѓ.

го напаѓа „Вајт харт лејн“ Иван Тричковски со Клуб Бриж ќе има англиски предизвик и пред своја публика ќе го пречека Њукасл. Македонскиот репрезентативец се бори за место во стартниот состав на белгискиот клуб, но, најверојатно, ќе го почне мечот од клупата за резерви. Александар Лазевски не играше против Интер на „Џузепе Меаца“, но се очекува вечерва во Белград да истрча во првиот тим на Партизан, кој несреќно загуби на првиот меч во Милано, па сега ќе се обиде

да се одмазди. Сепак, италијанскиот гигант, кој допатува без неколкумина стандардни првотимци, важи за фаворит на оваа средба. Игор Митрески е столб во одбраната на Нефчи, а неговиот тим ќе игра против Рубин Казан. Тимот од Азербејџан има само теоретски шанси за да ја мине групната фаза во ова натпреварување. Стеауа и Даниел Георгиевски отпатуваа во Норвешка, каде што денеска ќе ги одмерат силите со Молде. На првиот меч романскиот тим бе-

ше убедливо подобар, а македонскиот репрезентативец е најавен во првиот состав на Стеауа. Хапоел Киријат Шмона, израелскиот тим за кој настапува Дарко Тасевски, доживеа дебакл на гостувањето во Прага против Спарта, а сега ќе се обиде да возврати на домашен терен со иста мера. Од останатите натпревари, внимание предизвикува дуелот меѓу Анжи и Ливерпул. Двојки Лига Европа: Анжи – Ливерпул, Нефчи – Рубин Казан, Акаде-

мика – Атлетико М., АИК – ПСВ Ајндховен, Бордо – Маритимо, ФК Копенхаген – Штутгарт, Фенербахче – АЕЛ Лимасол, Ол. Марсеј - Борусија М., Молде -Стеауа, Наполи – Днипро, Плзен – Хапоел ТА, Удинезе – Јанг Бојс, Атлетик Б. - Лион, Баер Л. - Рапид Виена, Базел – Видеотон, Партизан – Интер, Хановер – Хелсингборг, Хапоел Киријат Шмона – Спарта Прага, Лацио – Панатинаикос, Металист – Розенборг, Спортинг Л. - Генк, Тотенхем – Марибор, Твенте – Леванте.


40

СПОРТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

МАНЧЕСТЕР СИТИ ПОВТОРНО ЌЕ БИДЕ ЕЛИМИНИРАН ВО ПРВАТА ФАЗА ОД Е

Ништо од граѓанскат

Ф

удба лерите на Манче стер сити, очигледно, не извлекоа никаква поука од ланската елиминација во првата фаза од Лигата на шампионите, па истиот неуспех ќе го повторат и во овогодишното натпреварување. Иако најавуваа „револуција“ и враќање на шансите за пласман во следната рунда, избраниците на Роберто Манчини и во својот четврти натпревар не успеаја да ја забележат првата победа, ремизирајќи 2-2 на домашен терен против Ајакс. Откако го стите рано дојдоа до предност од 0-2, Јаја Туре и Агуеро по стигнаа погодоци со кои ги вратија „граѓаните“ во живот, но сè беше попусто кога не можеше да биде направен цело сен ре зултатски пре сврт. Стратегот Манчини и неговите фудба лери по мечот со сема оправдано проте стираа кај судиите на натпреварот, кои неоправдано му поништија гол на Агуеро при ре зултат 2-2, а во самиот финиш не беше до суден и очигледен пенал за стартот врз Марио Балотели.

- Нормално е да бидеш бе сен кога ќе се случи ваква неправда. Покажавме карактер, се вративме по негатива од два гола, а судиите не ни дозволија да победиме. По стигнавме трет гол, ни го поништија, имаше пенал, не ни го до судија. Ова е голема неправда – разочарано изјави Манчини, кому сè повеќе му се тре се клупата поради слабите игри на тимот во ЛШ, но и во Премиер-лигата. Италијанскиот стратег е свесен дека со ова реми Манче стер сити и дефинитивно си ги загу-

Англискиот шампион одигра само 2-2 на домашен терен со Ајакс, па сега има само теоретски шанси за пласман во осминафиналето од натпреварувањето

ГРУПА А: ПСЖ - Динамо З. 4-0, Динамо К. - Порто 0-0. Табела: Порто 10, ПСЖ 9, Динамо К. 4, Динамо З. 0. ГРУПА Б: Олимпијакос - Монпелие 3-1, Шалке - Арсенал 2-2. Табела: Шалке 8, Арсенал 7, Олимпијакос 6, Монпелие 1. ГРУПА Ц: Милан - Малага 1-1, Андерлехт - Зенит 1-0. Табела: Малага 10, Милан 5, Андерлехт 4, Зенит 3. ГРУПА Д: Ман. сити - Ајакс 2-2, Реал М. - Борусија Д. 2-2. Табела: Борусија Д. 8, Реал М. 7, Ајакс 4, Ман. сити 2.

МУРИЊО: ДАДОВМЕ ТРИ ГОЛА, НИ ПРИЗНАА САМО ДВА

- Разочаран сум од овој резултат, најмногу поради фактот дека постигнавме три регуларни погодоци, од кои судиите ни признаа само два. Хозе Калјехон беше одличен, постигна гол на стартот од второто полувреме, а само арбитрите знаат зошто го поништија кога дефинитивно не стануваше збор за офсајд. Навивачите беа прекрасни, ни даваа огромна поддршка во текот на целиот меч. Мислам дека им возвративме на вистински начин, со добра игра и дека задоволни го напуштија стадионот бидејќи ова беше прекрасен меч меѓу две силни екипи – истакна стратегот на Реал Мадрид.


СПОРТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

41

ЕЛИТНОТО ЕВРОПСКО НАТПРЕВАРУВАЊЕ

та револуција во ЛШ левите“, сепак, успеаја да останат непоразени благодарение на погодоците на Пепе и на Озил. - Пре среќен сум поради мојот гол, но и поради изданието на тимот. Игравме навистина добро, дадовме сè од себе и штета е што не победивме, но мора да се каже дека против себе имавме квалитетен ривал. Сè уште имаме шанси за првото место во групата и во последните две кола ќе дадеме сè од себе за да ја исполниме таа зацртана цел - истакна Пепе. Ма лага ја задржа удобната предност во однос на ривалите во групата Ц откако шпанскиот клуб успеа да остане непоразен на натпреварот со Милан на „Сан сиро“ (1-1). - Наша цел е да ја завршиме оваа фаза како првопласирана екипа во групата, па потоа да се надеваме на нешто поле сен противник во осминафиналето.

Ре зултатот од Милано е одличен бидејќи ни дава дополнителна самодоверба пред последните две кола – истакна стратегот на Ма лага, Мануел Пелегрини. Фудбалерите на Шалке не го кријат задоволството откако се вратија од негатива од два гола против Арсенал, ремизирајќи 22 и задржувајќи се на првото ме сто во својата група. - Фуриозно го почнавме натпреварот, имавме многу шанси и делуваше невозможно кога се најдовме во негатива од 0-2. Сепак, тоа не влијаеше негативно врз нас, туку дополнително нè мотивираше да одиграме одличен меч и да стигнеме до реми. Со играта дене ска покажавме дека сме многу сериозни во намерите да стигнеме што подалеку во ЛШ оваа сезона – изјави младиот плејмејкер на Шалке, Луис Холтби.

„КРАЛЕВИТЕ“ ОСТАНАА БЕЗ НАПАЃАЧИ

би шансите за пласман во следната фаза. За тоа да се случи постојат само теорет ски шанси, Сити да ги добие следните два меча со Реал Мадрид и Борусија Дортмунд, но и Ајакс да освои барем еден бод на го стувањето на „Сантијаго Бернабеу“ во последното коло. - Не сум човек што се откажува, но, дефинитивно, немаме шанси да одиме понатаму. Можеби и ќе освоиме шест бода во последните две кола, но сè е попусто бидејќи не сме господари на сопствената судбина - признава Манчини. Интере сен натпревар се одигра на „Сантијаго Бернабеу“, каде што Реал Мадрид со многу мака успеа да стигне до реми на мечот со Борусија Дортмунд. Германскиот шампион двапати доаѓаше до предност, но „кра -

Стручниот штаб на Реал Мадрид се соочува со сериозен проблем откако Гонзало Игуаин се повреди во првиот дел од дуелот со Борусија Дортмунд и мораше да биде заменет на полувремето од овој натпревар. Ситуацијата е уште поалармантна ако се знае дека и вториот класичен голгетер на „кралевите“, Карим Бензема, исто така, е повреден, па очигледно е дека Жозе Мурињо ќе се соочи со огромен проблем за претстојниот натпревар од Примера дивизион против составот на Леванте.

ВОЛКОТ: ШТЕТА ШТО НЕ ПОБЕДИВМЕ

- Доколку некој пред натпреварот ни понудеше бод во Гелзенкирхен, сигурно ќе прифатевме. Сепак, со оглед на случувањата на теренот, не може да не жалиме што не успеавме да стигнеме до триумф. Имавме предност од 2-0 и игравме добро, но, за жал, им дозволивме на противниците да се вратат во натпреварот. Штета што не победивме, особено ако се земе предвид и мојата одлична шанса во самиот финиш кога не реагирав најдобро – прокоментира крилниот фудбалер на „топчиите“.

ИБРАХИМОВИЌ ГО РАСТУРИ ДИНАМО ЗАГРЕБ

Златан Ибрахимовиќ беше во главна улога на мечот меѓу ПСЖ и Динамо Загреб, што францускиот вицешампион го доби со 4-0. Иако ниту еднаш не се запиша во листата на стрелците, шведскиот ас асистираше при сите четири погодоци на својот тим, создавајќи им главоболки на противничките дефанзивци во текот на сите 90 минути. - За нас беше многу важно да се вратиме со добра игра по поразот од Сент Етјен на последниот меч во францускиот шампионат. Не можев да постигнам гол, но во таква ситуација решив да им помогнам на соиграчите. Треба само да создаваме шанси, головите сигурно ќе дојдат без оглед на фактот дека имавме проблем со реализацијата во последно време. Задоволни сме од играта и од резултатот, ова е уште еден чекор напред кон осигурување на место во следната фаза – истакна најдобриот фудбалер на „светците“ од Париз.


42

СПОРТ

Четврток, 8 ноември 2012 година

БЕЗ ИЗНЕНАДУВАЊА НА ЗАВРШНИОТ ТУРНИР ВО ЛОНДОН

Победа и нов рекорд на Федерер

Швајцарскиот тенисер против Јанко Типсаревиќ ја запиша 40. победа и стана најуспешен тенисер во историјата на завршните турнири на АТП

С

тартот на завршниот турнир во Лондон, свет скиот рекет број два Роже Федерер го одбележи со ле сен триумф против Јанко Типсаревиќ со 6-3, 61 и со рекордна 40. победа од 47 одиграни натпревари на завршните турнири на АТП. Со оваа победа Федерер изби сам на чело на вечната листа на која до сега со 39 победи беше изедначен со Иван Лендл. - Ако се знае дека сум играл добро на овој завршен турнир во изминатите години, од себе очекувам и годинава да бидам

на солидно ниво. Имав добра година. Вистина е, се чувствувам сигурен по денешниот меч. Се надевам дека тоа е добар знак и за наредните мечеви – изјави Федерер. Типсаревиќ, кој е тенисер со убедливо најмногу предадени мечеви, овој пат одигра до крај, но и во двата сета беше инфериорен во однос на Федерер. Швајцарецот имаше 7 аса со дури 95 проценти на освоени поени на прв сервис и со четири брејк по ени, еден во првиот и три во вториот сет. - Проблемот беше во тоа

што тој брзо направи брејк и во двата сета. А, сите знаат дека Роже е најдобриот тенисер во светот кога ќе стартува со водство – рече Типсаревиќ. Во вториот натпревар од групата Б, Шпанецот Давид Ферер, кој минатата недела го освои мастерсот во Париз, на стартот во Лондон беше поуспешен од Аргентинецот Хуан Мартин дел Потро со 6-3, 3-6, 6-4. - Оваа победа е голем успех за мене. Мечот беше многу неизве сен, имаше неколку стравотни разигрувања, но јас сум задоволен од играта и од резул-

татот. Мислам дека агре сивната игра што ја прикажав ми помогна да го добијам мечот – истакна Ферер. Во натпреварите од втората рунда, дене ска Ферер ќе игра против Федерер, а Дел Потро ќе ги одмери силите со Типсаревиќ. - Роже е неверојатен играч. Тој има фантастичен сервис, кој многу тешко може да се сопре, а да не зборувам за неговиот форхенд. Разликата меѓу двајцата нас е во тоа што тој е подобар од мене – вели Шпанецот Давид Ферер.

Американската титула му стана кошмар на Мареј

Првата гранслем-титула во кариерата што ја освои на годинашното Отворено првенство на САД му доне се кошмари на британскиот тенисер Енди Мареј.

Тој толку многу по сакувал титула од четирите најголеми турнири што дури почнал и да ги сонува и че сто се будел со кошмари. - Неколку дена по поразот

во фина лето на Вимблдон сонував дека сум победил и сум ја освоил титулата и кога се разбудив бев многу разочаран. Нешто слично ми се случи и по Отвореното првенство на САД.

Еден ден се разбудив на креветот целиот во паника бидејќи во сонот ја загубив титулата и во прв момент не знаев да ли навистина сум го победил Ѓоковиќ или не – признава Мареј.


Четврток, 8 ноември 2012 година

Тајниот јазик на цвеќињата Заборавениот викторијански јазик на цвеќињата се употребувал за да се пренесе романтична порака: анамска рака за посветеност, митровденче за трпение, црвена роза за љубов. Но Викторија Џонс го применува за да искаже поинакви чувства: недоверба, огорченост и самотија. По детството поминато во системот за деца без родители, таа е неспособна да се зближи со никого и комуницира со светот само преку цвеќињата и нивното значење. Штом навршува осумнаесет години и се осамостојува, без работа и без покрив над главата, Викторија сфаќа дека има дарба да им помага на другите со цвеќињата што ќе им ги одбере. Но, неочекуваната средба со еден мистериозен трговец со цвеќиња ја тера да се запраша што и недостига во животот. Принудена да се соочи со болната тајна на своето минато, ќе успее ли таа да ја препознае втората шанса за среќа? Во својот трогателен и елегантно напишан роман, Ванеса Дифенбо на прекрасен начин ги преплетува минатото и сегашноста, создавајќи јасен портрет на една незаборавна жена чија дарба за цвеќињата и помага да ги смени туѓите животи додека се бори да го надмине своето мачно минато. „Тајниот јазик на цвеќињата е трогателно сведоштво за многуте тајни што ги крие човековото срце.“ Буклист „Тајниот јазик на цвеќињата“ веќе дваесет недели се наоѓа на листата ТОП 20 на Њујорк тајмс, и моментно е на деветто место на листата на најпродавани психолошки трилери на АМАЗОН!

Ко га à ка жав на Ме редит зо што ос ла бев, ме на рече лаж га, но, се пак, ме повлече од до мот и по ба ра фор мал на истра га. Суди јата ја прес лу ша мо јата при каз на, а потоа и при каз ната на г-ца Тејп ли. Не мо жете да ме на речете кри ми на лец са мо затоа што не сум са ка ла да à угодам на жел би те ко га е пребирли ва за ја де ње, на пи ша ла во сведоче њето. Суди јата из ја ви де ка ви сти ната е не ка де на среде, со очи те впе ре ни во ме не, стро ги и об ви ну вач ки. Но, тој не ма ше пра во. Г-ца Тејп ли ла же ше. Имав по ве ќе ма ни откол ку што Ме редит може ше да на брои во суд ски от из ве штај, но де фи ни тив но не бев пре бирли ва за ја де ње. Цел ју ни г-ца Тејп ли ме те ра ше да го до ка жам сво јот глад на дело. За поч на уште на пр ви от ден во неј зи ни от дом, ден та отка ко се рас пу штив ме од учи ли штето. Ми по мог на да се рас па ку вам во но вата со ба и пра ша, со до вол но благ глас за да се по сом не вам, кое ми е нај о ми ле ното и нај не о ми ле ното ја де ње. Но, се пак, à од го во рив, веч но глад на: пи ца, ре ков, и смрз нат гра шок. Таа ноќ за вече ра ми пос лу жи чи ни ја гра шок, сè уште смрз нат. Ако сум ви стин ски глад на, рече, ќе го изедам. Јас си изле гов. Г-ца Тејп ли ги зак лу чи ла дил ни кот и кујн ски те креден ци. Цели два де на изле гу вав од со бата са мо за да одам во то а лет. Ми ри -

43

ФЕЉТОН

си те на готве но се во ви раа под мо јата врата во точ но вре ме, теле фо нот ѕво не ше, а теле ви зо рот ста ну ва ше погла сен или поти вок. Г-ца Тејп ли ни ед наш не дој де кај ме не. По два е сет и чети ри ча са à се ја вив на Ме редит, но из ве шта и те со мо ето гла ду ва ње беа тол ку че сти што таа не ми се пре ја ви. Третата ноќ се потев и се тре сев, па се вратив на кујн ската ма са. Се отка жав, го во врев сво ето тело сла бо ка ко чкорче во про це пот ме ѓу ма сата и пот пир ката на столот. Гра шо кот во чи ни јата бе ше со бран и стврд нат. Г-ца Тејп ли ме гледа ше на по реч ки со кујн ската кр па в ра ка доде ка на шпо ретот пр ска ше зеј тин, и ми др же ше лек ци ја за тоа ка ко ја деле по свој чи њата затоа што се трау мати зи ра ни. Хра ната не е утеха, ми рече ко га го ста вив пр вото зр но гра шок в уста. Ми се стр ка ла по јази кот и ми за ста на во грлото ка ко кам че. Сил но голт нав, па лап нав уште ед но, и го бро ев се кое зр но што ќе го про гол тав. Ми ри сот на мр соти ја и пр же ни ца ме те ра ше да ја дам. Три е сет и шест. Три е сет и седум. На три е сет и ос мото зр но гра шок, ги по вратив си те назад во чи ни јата. Оби ди се од но во, рече таа и по ка жа кон полусва ре ни те зр на. Сед на на шан кер ското столче во куј ната и из ва ди же шко ме со од та вата, гри зе ше же шки за ла ци и ме гледа ше. Се оби дов од но во. Ва ка тече ше недела по недела доде ка не дој де Ме редит на ме сеч на по сета; дото гаш ве ќе прем но гу ос ла бев. Ели за бет се нас мев на ко га вле гов во куј ната. „Па, ти си уба ва“, рече без да се оби де да ја скрие из не на де но ста во гла сот. „Не се гледа ше под си от оној кечап. Подо бро ли ти е?“

11

„Не“, ре ков, иа ко тоа не бе ше ви сти на. Не се се ќа вав на пос лед ни от дом во кој ми доз воли ле да влезам во ка да; може би Џе ки има ше ка да на вто ри от кат, но не ни доз волу ва ше нам, на де цата, да се качу ва ме го ре. Пред тоа има ше ед но чудо ста но ви, тес ни туш-ка би ни пре пол ни со про из води за уба ви на и сло е ви мувла. Же шката ба ња уба во ми дој де, но се га, доде ка сто ев пред Ели за бет, се пра шу вав кол ку ќе ме чи ни. Се качив на еден стол и сед нав на кујн ската ма са. На тр пезата има ше до вол но ја де ње и за шестч ле но се мејс тво. Голе ми чи нии те сте ни ни, дебели парчи ња шун ка, ше ри-до мати, зеле ни ја бол ка, тост-ка шка вал за ви ткан во про ѕир ни плас тич ни об ви вки, дури и пол на ла жи ца пу тер од ки ки ри тки на бела плат не на сал фета. Има ше тол ку мно гу што не се доб ро ју ва ше. Ср цето глас но ми зачу ка; ус ни те ми се из ви ваа и си ги прик ле штив со за би те. Ели за бет ќе ме нате ра да изедам сè што има на ма сата. И прв пат по мно гу ме се ци, не бев глад на. Ја поглед нав, и ја че кав на ред бата. „Хра на за де ца“, рече таа и сра меж ли во по ка жа кон ма сата. „Ка ко ми оди?“ Ни што не ре ков. „Не ве ру вам де ка си глад на“, рече таа ко га сфати де ка не ма да à од го во рам. „Не, ако нош ни цата е сведок за тво јот ру чек“. Од мав нав со гла вата во знак на не.


44

ИНФОРМАТОР

Полиција 192 Брза помош 194 Противпожарна бригада 193 КОМУНАЛНИ УСЛУГИ Топлификација 3076-200 Електро – Скопје – дежурен диспечер 3161-454 Служба за наплата 3116-099 Улично осветлување 2622-789 Водовод и канализација – дежурна служба 3073-010 Водовод 3163-240 Оџачарски услуги 2440-293 Пламен 2650-230 Организација на потрошувачите 3212-440 Комунална хигиена 3216-644

ХОРОСКОП

ЗДРАВСТВЕНИ ОБЈЕКТИ Клиничка болница 3147-147 3283-000 Воена болница Градска општа болница 3087-400 Гинекологија и акушерство – Чаир 2611-033 Поликилиника Букурешт 3064-088 Поликлиника Јане Сандански 2469622 Неуролошка клиника 3147-342 Институт за белодрбни заболувања 3035-822 Институт за трансфузиона медицина 3226-923 Ремедика 2603-100

Четврток, 8 ноември 2012 година

Систина 3099-500 Свети Лазар – гинеколошка болница 5112-016 Неуромедика 2042-323 Авицена – лабараторија 3179-001 Адриалаб 3296-925 Фармахем – биохемиска лабараторија 2031-905 Мак Медикус 3224-445 Неуропсихијатриски центар Др. Павлов 3236-667 Рендген дијагностика 3110-003 Центар за стерилитет 3213-697 Центар за сколиозии 3212-353 Национална СОС линија 15700 СОС телефон за помош од дрога 0800 11 444 СОС телефон за деца и младинци 0800 12222 СОС превенција од трговија со луѓе 2777070 Прва детска амбасада 0800 12222 СОС превенција од ХИВ 0800 33 444 СОС Национална линија 070/141700 Сакам да знам – центар за сексуално здравје 3176950 Шелтер центар 070/520639 Кризен центар – Надеж – жртви од насилство 3173-424 Институт отворено општество 3136-400 Ветеринарна амбуланта Пет- Вет 3178-656

21.03 19.04

Овен - Вашето добро расположение позитивно влијае на луѓето околу вас. Продолжете така. Совет: слободно кажете му на партнерот дека многу ви значи и дека не можете без него.

20.04 20.05

Бик - Крајот на работната недела ќе биде исклучително тежок, па бидете подготвени за стресот. Совет: почнете да ги слушате советите од лекарот ако сакате да го сочувате здравјето.

21.05 20.06

Близнаци - Прифатете ги критиките што ќе бидат упатени на ваша адреса зашто тие се само добронамерни совети. Совет: посветете внимание на малите работи што го прават животот поубав.

21.06 22.07

Рак - Трудот што го вложивте изминатиот период сека ќе излезе на површина. Претпоставените ќе ве наградат за успешно завршената работа. Совет: не отстапувајте од љубовните намери.

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР

ПТТ СООБРАЌАЈ Будење 180 Информации 188 Меѓународна ценетрала 182 Меѓуградска централа 901 Повик на сметка 1833 Точно време 185 Телеграми 186 Пријава на ПТТ дефекти177 Федекс – брза пошта 3111-116 ЕМС услуги - Од врата до врата 15000

Денеска е Св. великомаченик Димитриј – Митровден

СООБРАЌАЈ Меѓуградска автобуска станица 2466-011 Железничка станица 3164-255 Аеродром Александар Велики - Скопје 3148-333 Аеродром Свети Павле - Охрид 046 252842 Чех Ерлајнс 3290-572 Инех 3216-120 Делфина травел 3111-214 Кроација ерлајнс 3115-858 ЈАТ 3229-078 Регионален центар за управување со кризи 195 АМСМ – Помош на патишта 196 АМСМ – Инфо центар 15555 Воена полиција 3282-361 Матична служба 3117-766 Сала за венчавање 3118-250 Храм Свети Климент 3237-218 Храм Свети Димитрија 3162-919 Храм Света Петка 3238-066 Храм Пресвета Богородица 3227-165

23.07 22.08

Лав - Потребна ви е поголема мудрост за да ги избалансирате желбите и можностите. Не може сè да добиете така лесно. Совет: заведете го партнерот со романтична вечера.

23.08 21.09

Девица - Не дозволувајте луѓето што не ви значат многу да влијаат на вашите одлуки. Нема потреба да се заморувате со неважни нешта. Совет: акумулирајте позитивна енергија.

22.09 23.10

Вага - Бидете внимателни што зборувате пред колегите зашто некои од нив не ви посакуваат добро. Совет: работите што подолг период ги одложувате мора веднаш да ги завршите.

24.10 21.11

Скорпија - Не ветувајте нешто што не можете да го исполните. Се чувствувате многу исполнето благодарение на еден бик. Совет: посветете внимание на соновите.

Свети Димитриј се роди во Солун, во третиот век. Беше син единец на солунскиот војвода. По смртта на татко му, цезарот Максимијан го постави Димитриј на истото место и посебно му препорача да ги гони христијаните. Меѓутоа, Димитриј не само што не ги гонеше, туку и јавно ја исповедаше и проповедаше верата во воскреснатиот Христос. Штом слушна за тоа, цезарот, враќајќи се од еден поход, сврати во Солун, за да ја испита работата. Го повика Димитриј, кој не ја одрекуваше својата вера и дури и го убедуваше цезарот во бесмисленоста на идолопоклонството. Максимијан се разгневи и го фрли Димитриј во затвор, а по неколку дена и го погуби. Некои христијани го земаа неговото тело и чесно го погребаа. На тоа место подоцна беше подигната црквичка, а после и голема црква, која до ден денес се наоѓа во Солун. Таму се сместени и неговите мироточиви мошти.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Блажениот Грацие

Живеел во петнаесеттиот век, во Мула кај Котор, во сиромашно рибарско семејство. Работел на бродови како морнар. Додека патувал со бродовите мислел дека Господ го повикува потполно духовно да живее како калуѓер. Отишол во манастир во Венеција, а калуѓерскиот живот го продолжил во Падова. Се грижел и им помагал на сиромашните. Триста години по неговата смрт, телото му било пренесено во Котор. Му се молат верниците кои се наоѓаат во финансиски кризи.

22.11 21.12

Стрелец - Постојано имате забелешки за однесувањето на партнерот, но место постојано да приговарате, треба да уживате во вистинската љубов. Совет: одете на прошетка во природа.

22.12 19.01

Јарец - Сите проблеми побргу и поедноставно се решаваат со поддршка и со искрен совет од пријател. Совет: вашето добро расположение позитивно влијае врз колегите.

20.01 18.02

Водолија - Нема потреба да жалите за пропуштената можност, времето ќе покаже дека одлуката што ја донесовте е правилна. Совет: уживајте во вечерните излегувања.

19.02 20.03

Риби - Тензичната состојба која неколку дена владее во вашиот дом, денеска ќе го достигне максимумот. Иако кавгата е неизбежна, на крај сè ќе заврши добро. Совет: пијте течности.


marketing@den.mk

Четврток, 8 ноември 2012 година

WWW.ELANCER.MK

Најдете работа и сè што ви треба

45


46

ИНФОРМАТОР

Четврток, 8 ноември 2012 година

ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛА ДИНЦИ „Цветната улица“ Почеток: 19.00 часот

„Шрек“ Почеток: 11.00, 13.00 и 17.30 часот КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер Почеток: 11 часот

„Што да очекувате кога очекувате“ Жанр: комедија, романса Режија: Кирк Џонс Почеток: 19.30 и 22 часот „Првиот одмазник - Капетан АМЕРИКА“

„Мадагаскар“ Жанр: анимиран, комедија Режија: Ерик Дарнел, Том Мекграт, Конрад Вернон Почеток: 13 и 15 часот „Трето полувреме“ Жанр: драма Режија: Дарко Митревски Почеток: 17.30, 20 и 22.30 часот

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+1 Живот и љубов низ македонската историја“

КИНО „РАМСТОР“ „Мачорот в чизми“ Жанр: авантура, анимиран, комедија Режија: Крис Милер Почеток: 13 и 16 часот

ДРАМСКИ ТЕАТАР „Ах, љубов моја“ Автор: Коле Ангеловски Режија: Коле Ангеловски Почеток: 20.00 часот

„Поинт Бланк“ Жанр: криминалистички, трилер Режија: Фред Каваје Почеток: 18, 20 и 22 часот

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

17 l Кочани

12

15

12

l Кичево

l Дебар

11

l Штип

Велес l

l Берово

12

l Радовиш

l Неготино

13

15

l Струмица

l Кавадарци

12 l Струга

11

12 l Охрид

l Прилеп

4 јајца 15 лажици шеќер 1 путер 250 г чоколадо за готвење 100 г сусам 250 г ореви 250 г бисквити

ПРИГОТВУВАЊЕ:

Јајцата се топат на пареа, потоа се додаваат петнаесетте лажици шеќер. Откако убаво ќе се соединат, се тргаат од оган и се оставаат на собна температура да се оладат. Потоа се додаваат изматениот путер, претходно растопеното чоколадо, потпечениот сусам, мелените ореви и мелените бисквити. Сè убаво се меша и потоа се става во калап. Калапот треба да се намачка со масло за јадење за подоцна полесно да се извади тестото. Сe остава во фрижидер да отстои неколку часа и потоа се служи.

16 l Гевгелија

Времето денеска ќе биде стабилно, во Скопје минималната температура ќе биде 0 Целзиусови степени, а максималната 12 степена. Влажноста на воздухот ќе биде 69 процента, а видливоста до 10 километри.

Битола

11 l Ресен

l

10 -4 17 ПЕТОК

18

Барселона

13

Букурешт

13

Будимпешта

15

Загреб

15

Софија

17

Атина

10

Приштина

12

Сараево

12

Белград

12

l Делчево

13

12

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од северен правец, кој ќе се движи со брзина од 7 километри на час.

Крива Паланка

Скопје l

10

12

12

Тоблероне

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка

16

l

Рецепт на денот

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка

МНТ „Ромео и Џулиета“ Режија: Лилија Абаџиева

Сала 2

15

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Одбрани дела 2007-2012 од Игор Јосифов Изложба на Борка Аврамова „Говорот на модерната форма“

Жанр: акција, авантура, научна фантастика Режија: Џо Џонстон Почеток: 15.00 часот

„Кунг-фу панда“ Жанр: анимиран Режија: Крис Милер Почеток: 10.30 часот

l

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10 до 18 часот

-5 17 САБОТА

-2 18 НЕДЕЛА


ЗРНЦА НА МУДРОСТА Кога ти припаѓам тебе, тоа значи дека целосно си припаѓам на себе!

"DEN#

DEL OD PANTALONI (MN.)

EDNA OD SAD

PO^ETOK NA DENOT SUVOMESEN PROIZVOD

Ê

EKS JU ARTISTKA ITA

U

ARTISTKATA EKBERG

Æ

Немирот е израз на незадоволство, а незадоволството е прв чекор кон напредокот! Народна поговорка Љубовта е како војна, лесно е да се почне, но тешко се завршува! Манкен На светот има два типа луѓе, добри и лоши. Добрите подобро спијат, а лошите повеќе уживаат во часовите кога се будни!

Æ

Æ

KOZA^KI POGLAVAR GRAD VO MAKEDONIJA

B

L NADRAZNUVA^KO SREDSTVO DIGALKA

NAJSJAJNA YVEZDA OD SOYVEZDIETO "OREL#

NA[ PROSVETITEL SIN NA PRIJAM

P GLAVNA GREDA (MN.) CRTI^KA

AMPER PISATELOT POPOVSKI

GRAD VO ITALIJA [AHOVSKA FIGURA, PE[KA

KOW PAMU^NA PRE\A

P

Ä

2 9

LI^NA ZAMENKA DARKO PAN^EV

HRVATSKA INDUSTRIJA ZA NAFTA ARTISTKA BAKSTER

8

6 2 1

ZVAWE NA UNIVERZITETESKI NASTAVNIK (MN.) ELEKTRON

RIEKA DALEKUPI[UVA^

5

T

4 6

2

1 8

8

3 5

7 6

4 1

9

6 2

9 2 8

7

1 7 9

3

5

4 5

9 7 2 1

3

3 2

6 1 8

4

8 2 7

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: NASTRANO, K, KOLARINA, AA, GALONI, OMR, BABA, ATAMAN, VAMP, AMORE, LIMARI, ARAK, CA, IRITANS, PI, KLIMENT, TREGERI, A, TRAPANI, AT, PION, TI, INA, RI, DOCENTI, TELEPRINTER; SUDOKU: 1) 746 925 381, 321 487 569, 895 136 742; 418 273 956, 539 641 278, 672 859 413; 257 368 194, 964 512 837, 183 794 625; 2) 586 732 914, 942 165 738, 173 894 652; 298 471 365, 614 583 279, 735 629 481; 469 318 527, 857 246 193, 321 957 846

Љубовта е како стакло кое се крши ако човекот го фати многу цврсто или премногу несигурно! Руска поговорка

QUBOV (ITAL.) IZMIVA^ NA UTROBA MERKA ZA HARTIJA SPISOK SO IMIWA (MN.)

LUDOLFOV BROJ (3,14)

Ä

POZNATA SRPSKA MESNA INDUSTRIJA

KRATENKA ZA OMANSKI RIAL NEPROFESIONALCI

VID ZANAET^II KACIUM

3

Вуди Ален

P

REKA VO ITALIJA

"AD AKTA# SEL BLIZU VELES

K

STARICA @ENA ZAVODNI^KA, FATALNA @ENA

Љубовниот поглед содржи долг текст! Германска поговорка

É

KALIUM VID UKRASNO RASTENIE

ANGLISKA MERKA ZA TE^NOSTI 4 - 4,5 l. (MN.)

Буонароти

NATRIUM

EKSTRAVAGANTNO TAKSA ZA VOZEWE KOLA

Ä

47

РАЗОНОДА

Четврток, 8 ноември 2012 година


СПОРТ Николиќ ќе игра на ЕП во Србија Иако претходно најави повлекување од националниот тим, Николиќ ќе ја предводи македонската репрезентација на ЕП 38 2012

Четврток, 8 ноември 2012

Скок од 21 место на Нов рекорд 39 листата на ФИФА на Федерер

Швајцарскиот тенисер против Јанко Типсаревиќ ја запиша 40. победа и стана најуспешен тенисер во историјата на завршните турнири на АТП

42

ЗА ВРЕМЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2013 ВО СЛОВЕНИЈА

36-37

ФАЛАНГАТА ГО ОСВОЈУВА КОПЕР ВИЦОТЕКА

Шетаат две русокоси девојки и едната вели: - Гледај, мртва птица! Другата, пак, ја крева главата кон небото и вели: - Па, каде е, не ја гледам? *** Една самовила го прашува Хасо: - Кажи ми каква моќ сакаш да ти дадам, да можеш да зборуваш со животни, да бидеш невидлив, да можеш да се телепортираш, да читаш мисли или кажи друго што би сакал?

- Да можам да разговарам со жени! *** Разговараат две русокоси девојки и едната вели: - Слушам дека си паднала на возачкиот испит! - Да, паднав. - Па, како? - Влегов во кружен тек и таму пишуваше 30, па јас 30 пати вртев во круг и инструкторот ми рече дека не сум положила! - О, сигурно си згрешила во броењето!

ТИКЕТ СЕК Ј Атлетик Б. Лион Анжи Ливерпул

Баер Л. Рапид В.

1 1

Базел Видеотон

Коефициент 6,1

1 1

Den 08 Noemvri  

Dneven Vesnik Den

Advertisement