Page 1

vo ovoj broj prilog

ДЕН ЗА СПОРТ

www.den.mk

РЕБАЛАНС НА БУЏЕТОТ 8-9

19 o

Четврток 5 април 2012, Година 1, број 20

цена

Државната каса оди на кастрење

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ СО КАПИТЕНОТ

Лазаров: Сигурно одиме во Лондон „Ма, гарант ќе играме на Олимпијада!“ Со оваа реченица почна разговорот со македонскиот капитен Кире Лазаров, четири дена пред почетокот на квалификациите во Гетеборг додека репрезентацијата се подготвуваше во Скопје 24-25

Европските Албанци му вртат грб на Ахмети 4-5

АКТУЕЛНО:

ВЕСТИ

„Демос“ воскреснува за Велигден

2-3

СВЕТ

Србите на 6 мај ќе избираат од кмет до претседател 14-15

ДОСИЕ

Струшките лауреати избирани без жири

18-19


2

ВЕСТИ

Четврток 5 април, 2012 година

НЕКОГАШНАТА ОРГАНИЗАЦИЈА СТАНУВА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА

КОМЕНТАР

Тони АНГЕЛОВСКИ

Катанец на новинарството Министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиевски, завчера објави дека Владата не отстапува од донесување закон за медиуми и покрај противењето на голем дел од новинарите. Откако во претходните неколку обиди ниту една власт не успеа да наметне таков закон, владата на Никола Груевски сега се чини има отворен пат да ја реализира и таа намера затоа што новинарите многу потешко од порано ќе можат да à се спротивстават. Голем дел од медиумите се комплетно зависни од владините реклами, а дел, пак, доброволно се претворени во провладини мегафони и дури јавно бараат донесување закон за медиуми. Се разбира, факт е дека многу работи во новинарството смрдат и дека е тоа на најниско ниво. Но, законот не може да ги поправи тие проблеми, туку нив, пред сè, треба да ги решат самите новинари и пазарот. Законот само би бил дополнителен товар за и онака од сите страни сардисаното новинарство и ќе значи катанец за и она малку останато слободно новинарство. Новинарите веќе се набиени до ѕид со драконските казни што ги плаќаат ако на некое функционерче од власта му го повредат егото. Дури и најавената декриминализација не се спроведува иако веќе неколку пати беше најавено дека е тоа готова работа. Но, наместо да се подобрат работите, Владата сака дополнително да ги притисне медиумите. Можеби ваков закон и би можел да се донесе во некои понормални времиња, но во период кога Владата и онака е главен уредник во поголем дел од медиумите, тоа ќе значи и дефинитивен крај на новинарството кај нас. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Владимир Димовски Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk marketing@den.mk pretplata@den.mk Контакт: 02/3211 - 551

„Демос“ ќе воскресне за Велигден

Поранешните високи функционери на СДСМ, професорите Спасов и Поповски, ќе ја актуализираат темата за формирање трет блок, по примерот на српскиот Г-17 Ана Анастасовска

П

оранешните високи функционери на СДСМ, профе сорите Ѓорѓи Спасов и Никола Поповски, повторно ќе ја актуализираат темата за формирање трет блок, по примерот на српскиот Г-17, со што, како што се објаснува, би дејствувале надвор од црно-белата слика во Македонија создадена од ВМРОДПМНЕ и од СДСМ. Според информации на „Ден“, идејата е да се во скресне организацијата „Демос“ која ја формираше токму Спасов, односно да се соберат профе сори, актери, писатели и интелектуалци и овој пат да формираат политичка партија која би се обидела на следните локални избори да им нане се удар на лидерите на двете најголеми

Восокот се топи за Александар, Филип, Самуил... Управата за заштита на културното наследство склучила договор за изработка на 15 нови восочни фигури за потребите на Археолошкиот музеј во Скопје. Восочните фигури ќе бидат на личности од историјата на Македонија, а нивната изработка ќе чини околу 424.712 евра. Во музејот ќе се најдат фигурите на Александар Македонски, на неговиот татко Филип Македонски, на цар Самуил, на крале Марко и други.

партии, Никола Груевски и Бранко Црвенковски. Во овој контекст се спомнуваат и имињата на колумнистот Венко Андоновски, на актерот Љупчо Бубо Каров и на режисерот Сашко Насев. Според наши извори, тие деновиве се среќавале на заеднички средби, но сè уште конкретно не прецизирале на кој начин би дејствувале. Спасов и Поповски во изјава за „Ден“ ги демантираа ваквите информации и не сакаа да ги коментираат. Актерот Бубо Каров, исто така, ни посочи дека досега никој не го контактирал на тема политичко активирање, но не ја исклучува можно ста за такво нешто. - Можеби по стои таква идеја, но мене досега никој не ме контактирал. Ако има нешто такво, прво ќе видам во која форма ќе дејствува, па потоа ќе размислам дали би се

Се цементира Лидерите на ВМРО-НП, ЛДП, До стоинство и прет ставници на Обединети за Македонија, Љубчо Георгиевски, Андреј Жерновски, Стојанче Ангелов и Ната лија Ивчева, вчера во хотелот „Пелистер“ во Скопје ја одржаа својата прва заедничка средба. На средбата беше предвидено да се договори заедничка соработка на следните локални избори. Според првиот либералдемократ, Андреј Жерновски, целта била да ги усогласат ставовите и да се прецизира како ќе дејствуваат понатаму. - Одлучивме идеолошките разлики да ги ставиме на страна и да зборуваме за она


ВЕСТИ

Четврток 5 април, 2012 година

вклучил - вели Бубо Каров. Ова не е првпат во Македонија да се прават обиди за формирање трет блок кој би делувал надвор од рамките на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ. Слично нешто најавуваат и партиите од десницата, ВМРО-НП, Обединети за Македонија и До стоинство, кои во заедничка соработка со ЛДП планираат да формираат трет блок. Сепак, аналитичарите се скептични дека кој било обид да се дејствува надвор од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ и да се наметне трета опција на политичката сцена во Македонија може да заврши со успех. Ова особено што во земјава има биполарност и строга поделеност меѓу

третиот блок што нè поврзува, а тоа е назадување на демократските процеси во државава, застој во евроинтеграциите, зголемување на сиромаштијата и влошување на меѓуетничкиот соживот. Оној што нè повр за да седнеме на иста маса е токму премиерот Никола Груевски - рече Жерновски. Според најавите, соработката меѓу овие партии е замислена како трет блок, кој би дејствувал надвор од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ. Сепак, Жерновски не ја исклучува можно ста за соработка со опозицискиот фронт предводен од СДСМ, со што би се формира ла широка опозициска коа лиција пред локалните избори. А.А.

„бранковисти“ и „груевисти“. Според аналитичарите, евентуалниот трет блок, доколку се формира, или би исчезнал од политичката сцена за кратко време или пак, би се претопил во една од двете најголеми партии. Токму ваква идеја Ѓорѓи Спасов, заедно со Никола Поповски и со Нано Ружин, промовира и пред две години со формирањето на Институтот „Демос“, чија првична замисла беше како организација да ја поттикне економската и политичката дебата за актуелните проблеми во земјава. На „Демос“ тогаш му се приклучија луѓе од секакви профили, вклучително и Радмила

3

Шеќеринска од СДСМ, Тито Петковски од НСДП, аналитичарот Ризван Сулејмани, а на дебатите на „Демос“ учествуваа и министри од владата на ВМРО-ДПМНЕ. Во еден период на формирањето на „Демос“ се гледаше како на зародиш на третиот пат, кој на граѓаните ќе им понуди излез од црно-белиот свет на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ. Но, ништо од тоа не се случи. Токму поради нејасните позиции, дали ќе прерасне во политичка партија, многу поддржувачи на идејата за дебати, како Шеќеринска и Петковски, го напуштија „Демос“, а неговите активно сти речиси за една година целосно запреа.


4

ВЕСТИ

Четврток 5 април, 2012 година

СЕ ИЗБИРА НОВ СОСТАВ НА ЛЕКАРСКАТА КОМОРА

Лекарите се разболеа да станат функционери Менче ТОЧИ

Закани, притисоци, лобирања го одбележуваат изборот на новиот со став на Лекарската комора. Докторите од цела земја дене ска избираат свои претставници во здружението, кои потоа ќе го изберат претседателот на Лекарската комора. Гласањето е тајно и ќе трае дене ска од 7 часот наутро до 19 навечер. Како се приближува изборот за делегати и за претседател, така апетите се зголемуваат. Извори на „ДЕН“ тврдат дека власта сака да обезбеди контрола врз оваа асоцијација на браншата, која има одредени ингеренции наме сто Министерство за здравство. Во оптек се повеќе имиња. Како кандидат за претседателското столче се споменува ортопедот Анастасија Поповска, мајка на министерот за надворешни работи Никола Поповски. Таа иако важеше за еден од најсигурните кандидати, најверојатно ќе се повлече од трката во интерес на министерската функција на нејзиниот син. Можно е, наме сто за претседател, да биде избрана за член во некоја од комисиите од каде ќе има влијание во проце сот на одлучување на комората. - Нема ништо од тоа што се зборува, рано е да се каже како ќе се одвиваат работите - изјави кратко д-р Поповска. На изненадување на лекарската бранша, како можен кандидат за претседател се споменува директорот на Клиниката за трауматологија, хирургот Славчо Стојменски. За него лобирала одредена политичка структура која претходно била одбиена од директорот на Клиниката за неврохирургија Александар Чапаровски.

- Никој не ми се јавил ниту ме прашал нешто. Ако некој од делегатите ме предложи, немам ништо против - изјави за „ДЕН“ Стојменски. Во игра се и патологот Весна Јаневска, експретседател на пописната комисија, и Драган Даниловски, поранешен министер за здравство. Двајцата актуелни потпретседатели на комората, Идриз Орана и Стоје Стојмановски, тврдеа дека не сакаат да станат претседатели, но сепак ќе се кандидираат. Актуелниот претседател Владимир Борозанов нема да се кандидира. Во пре срет на изборот, атмо сферата е осо бе но зо ври е на ме ѓу ле ка ри те на скопската Клиника за хирургија. Паѓаат ве ту ва ња и па за ре ња, сè со цел да се дојде до саканата позиција. Директорите имаат задача да по стават лојални члено ви за де ле гати за да се до би јат одреден број гласови. Лекари, кои побараа да останат анонимни, тврдат дека на Клиниката за хирургија се одржал нерегуларен со станок за избор на делегати, по што била алармирана Републичката изборна комисија која треба ло да го поништи изборот. На тој со станок присуствува ла и Поповска. - Притисоците одат дотаму што и Републичката изборна комисија ги прекршила правилата и од непознати причини го свикала со станокот еден час пред закажаниот термин. Со тоа, веројатно, се обидела да го режира изборот за делегати - тврдат од клиниката. По кул ми на ци јата на тен зи и те, не кои до кто ри кои на пи ша ле при го вор би ле ме та на при ти со ци и на за ка ни од раз ли чен вид.

Со жив штит запрен возот Скопје - Битола Револтирани патници со жив штит го запреле возот од Битола за Скопје на станицата во Велес. Патниците застанале на пругата со намера да не му дозволат на возот да продолжи бидејќи кога стигнал на станицата за нив немало место. Возот стоел околу 30 минути сè додека не пристигнала полицијата да ги тргне луѓето од шините. Слична блокада на воз се случила и во

понеделникот. Не задоволство кај патниците има и поради тоа што пред извесно време билетите по скапеа за 50 проценти, а патниците и понатаму се возат во стари и дотрајани класи, без ме сто за седење и без парно. Поради тоа, група патници се закануваат со протест ако и наредниот ден за нив нема ме сто во утринскиот воз.

АЛБАНСКАТА ДИЈАСПОРА СО П

Европск му врта А Игор ЧАВЕСКИ

лбанската дијаспора ќе организира проте сти во неколку европски центри и градови во регионот, на кои ќе биде изразено незадоволство од третманот на Албанците во Македонија. Пораката од албанската дијаспора до владејачката ДУИ ќе биде да излезе од Владата на Никола Груевски. Најави за проте сти стигнуваат од повеќе здруженија на Албанците во Белгија, Швајцарија и во Холандија, а планирани се собири и во Приштина и во Тирана. Здруженијата на Албанците во дијаспората подолго време преку соопштенија ја истакнуваат, според нив, дискриминаторската политика што се води против Албанците во Македонија. Како што дознаваме од извори во ДУИ, главни иницијатори на проте стите биле активисти на партијата што живеат и работат во странство. Причина за нивното незадоволство, е тоа што на последните парламентарни избори не успеале да станат пратеници од дијаспората на ДУИ. Тие сметаат дека водечките луѓе на ДУИ без борба им го препуштиле пратеничкото ме сто од Европа на коалицискиот партнер ВМРО-ДПМНЕ. На ланските избори, наспроти очекувањата дека кандидатот за пратеник од редовите на ДУИ, Исмаил Вејн, ќе биде претставник од Европа, најмногу гласови освои Ристо Манчев од ВМРО-ДПМНЕ. Тоа, велат нашите избори, ги налутило претставниците на албанската дијаспора, кои дури се заканиле дека ќе ги секнат парите што ги праќаат на партиска адре са. Сега бараат ДУИ да го следи примерот на ВМРО-ДПМНЕ за начинот на комуникација со македонската дијаспора во Австралија. Последниот протест на албанската дијаспора се одржа пред неколку дена пред седиштето на Европската Унија во Брисел, кога Албанскиот национален совет на Бенелукс под мотото „Стоп за насилството врз Албанците во БЈРМ“ побара ДУИ да покаже доблест и да ја напушти власта како ре зултат на последните меѓуетнички тензии со кои намерата беше во медиумите да се прикаже дека Албанците се тие што ги предизвикуваат инцидентите, за што вина има и ДУИ. Во ДУИ официјално негираат дека од-


ВЕСТИ

Четврток 5 април, 2012 година

РОТЕСТИ БАРА ДУИ ДА ИЗЛЕЗЕ ОД ВЛАСТА

ите Албанци т грб на Ахмети

5

Македонија и Албанија заедно во ЕУ Македонија и Албанија никогаш немале посреќен заеднички проект од НАТО и Европската Унија, изјави претседателката на Собранието на Албанија, Јозефина Топали, за време на официјалната посета на Скопје. - Посакувам на самитот на НАТО во Чикаго да добиете позитивни сигнали, колку што може повеќе, и сакам да потенцирам дека Албанија е силен поддржувач на зачленувањето на Македонија во НАТО - изјави Топали. Нејзиниот домаќин, собранискиот спикер Трајко Велјановски, рече дека со Топали разговарале за интензивирање на парламентарната соработка на повисоко ниво, а се согласиле и на заедничка помош во врска со евроинтеграциите. - Билатералните односи меѓу двете соседни држави се на високо ниво, односи меѓу две пријателски држави. Ние во Албанија имаме уште еден пријател во НАТО и секогаш од страна на Албанија ја имаме поддршката за наше зачленување во алијансата - рече Велјаноски, додавајќи дека иднината и на двете земји е во европското семејство. Двајцата колеги разговарале и за меѓуетничките односи. Топали ги осуди неодамнешните насилства во земјава. - Ние сите веруваме во брзата и динамична реакција на институциите и тоа е вистинскиот одговор на насилството. Нешто што треба да се направи е брзо да се реагира - рече Топали.

Прво името, па НАТО

но сите со албанската дијаспора им се нарушени и тврдат дека не знаат кој стои зад заче стените проте сти на кои се бара тие да излезат од власта. - Ако ја следите хронологијата на формирањето на партијата, ќе видите дека дел од корените потекнуваат токму од дијаспората. Ние сме во одлични релации со нашите граѓани однадвор, тие ни даваат целосна поддршка во имплементација на законите од Рамковниот договор - изјави за „ДЕН“ Бујар Османи, портпарол на ДУИ. Ким Мехмети, политички аналитичар и

писател, смета дека незадоволство од случувањата во Македонија се чувствува не само кај албанската дијаспора, туку и кај овдешните Албанци. Тој нагласува дека најголемо е незадоволството од начинот на кој ДУИ функционира во власта. - Албанската дијаспора е целосно исклучена од политичкиот живот во Македонија, за разлика од македонската, кај која по стои нишка со државата. Очигледно е дека албанската дијаспора се користи само како прилив на девизи и за ништо повеќе вели Мехмети.

Македонија ќе стане членка на НАТО веднаш штом ќе го реши спорот со Грција и за тоа не е потребен никаков самит. Ова го нагласи Мариет Шурман, амбасадорка на Холандија во земјава, на средбата со Лазар Еленовски од Евроатланскиот совет по повод 63 години од основањето на НАТО. Шурман е децидна дека на Македонија не à треба самит за да стане членка и дека сè уште важат одлуките од Букурешт и од Лисабон во кои стои дека земјата има отворена покана штом се најде заемно прифатливо решение за билатералниот спор меѓу двата соседа. - Одлуката од судот во Хаг е одлука за однесувањето на двете земји во однос на Привремената спогодба, а не за одлуката на НАТО која се носи со консензус. Но, тоа е одлука и ние сме задоволни што Владата ја интерпретира како поттик за да ги заживее разговорите за името - рече Шурман.


6

ВЕСТИ

Четврток 5 април, 2012 година

ИЏЕТ МЕМЕТИ, НАРОДЕН ПРАВОБРАНИТЕЛ

Не го кршам законот и немам втора функција Н Тони Ангеловски

ародниот правобранител Иџет Мемети деновиве го презентираше годишниот извештај за работата на оваа институција, во исто време беше отворена тема за дополнителната работа на правобранителот, случај кој ќе го истражува и Комисијата за спречување на корупцијата. Во интервјуто за „Ден“ Мемети зборува за детали од извештајот, а тврди дека не прекршил ниту еден закон n Деновиве го презентиравте извештајот за работата на Народниот правобранител. Кои се најчестите повреди на човековите права што ги регистриравте и дали ситуацијата се подобрува или се влошува? - Факт е дека, почнувајќи од 2005 година, бројот на граѓани што бараат заштита од институцијата Народен правобранител од година во година сè повеќе се зголемува. Особено во последните четири години тој тренд се зголему ва. Мина та -

та година ние како институција констатиравме 1.226 повреди, од кои во 1.066 случаи органите ги прифатиле нашите интервенции. Карактеристично е што за околу 70 проценти од претставките што доаѓаат до нас ние не отвараме постапка од причина што не сме надлежни да отвараме постапка, што значи дека граѓаните ја познаваат институцијата, но, од друга страна, не ги знаат надлежностите во доволна мера. Од оние предмети за кои можеме да реагираме се забележува дека драстично е зголемен бројот на претставки на граѓаните што алармираат дека им се повредени правата како потрошувачи. Но, од друга страна, факт е дека и натаму најголем е бројот на претставки што се од областа на правосудството.

n За што најмногу се жалат граѓаните од судството? - Од 732 предмети, само во 94 граѓаните се жалеа на неефикасност, односно одложување на судските постапки, каде што институцијата Народен правобранител има надлежност. Другиот дел од претставките е за незадоволство од пресудите, дека се донесени под влијание и слично, но тие работи не се во надлежност на правобранителот. n Дали тоа што и натаму имате најмногу предмети од правосудството, всушност, покажува дека реформите во овој сектор не даваат резултати? - Од формално-правен аспект се донесени низа системски правила, но прашање е колку таквите правила добро се поставени во нашиот систем и колку таквите правила се спроведуваат во практика. Во нашиот извештај ние констатираме дека сè уште треба да се работи во таа сфера во однос на тоа што значи надградба на тој систем. Не е доволно тој да биде само ефикасен, туку треба да биде и ефективен. Граѓаните да имаат верба во тој систем, дека успева да ги штити нивните права. Успева да е функционален и ефективен. Ние го апо строфираме, на пример, Управниот суд, кој се соочува со проблеми со ажурноста. Тој суд работи со големи потешкотии и од аспект на услови за работа и од аспект на човечки ресурси.

n Какво е, според вас, нивото на почитување на човековите права во Македонија. Речиси на сите рангирања од оваа област државата е некаде околу дното. - Граѓаните сè повеќе бараат заштита од нашата институција и може да се заклучи дека повредите на човековите права сè уште се многубројни во нашето општество. И покрај забележителниот зголемен процент на прифатеност на интервенциите на Народниот правобранител, сè уште отсуствува соодветна реакција на укажувањата за појавите кои доведуваат до повреда на човековите права и слободи. n Деновиве се отвори тема дека сте го прекршиле законот како народен правобранител затоа што паралелно сте и член на Комисијата за полагање правосуден испит и од таму исполнувате дополнителни приходи иако тоа е спротивно на законот. Дури и Комисијата за спречување на корупцијата поведе постапка против вас? - Уставот и законите се јасни и тие важат за сите. Функцијата судија и функцијата народен правобранител се неспоиви со друга функција или професија и членување во политичка партија. Тоа е кристално јасно. И во Уставот и во законот. И тие важат за сите исто. Но, именувањето во Комисијата за полагање правосуден испит не е ниту функција, ниту професија. Тоа е адхок-комисија што ја формира министерот за правда. Во согласност со законот, во неа членуваат и судии и народниот правобранител, кој го води испитот уставно уредување во делот на човековите права и вториот дел е судот за човекови права и начинот како таму да се аплицира и да се заштитат човековите слободи и права. Професија е нешто друго. На пример, адвокат, нотар... n Значи, тврдите дека не го кршите законот? - Ниту законот, ниту Уставот. Но, не знам зошто само мене ме прашувате. Па, законот е ист и за правобранителот и за судиите. Во таа комисија има пет члена. n Во Комисијата се и претседателот на врховниот суд Јово Вангеловски и уште тројца судии од овој суд. Ако добро ве сфаќам, штом е ист законот и за судиите, тогаш и тие го кршат законот? - Нема никакво кршење на законот. Не можам да коментирам за другите. Јас тврдам дека не го кршам законот, кој исто кажува за сите членови на оваа Комисија.


ПАРИ

Четврток 5 април, 2012 година

7

„МАКЕДОНСКИ ТЕЛЕКОМ“ ЌЕ ДЕЛИ СТОМИЛИОНСКА ДИВИДЕНДА

Владата ќе се офајди со 38 милиони евра Дивидендата е предвидена во буџетот, а опозицијата предупредува парите да се трошат внимателно Владата ќе добие 38,7 милиони евра дивиденда од „Македонски телеком“. Акционерите се договорија исплатата на ланскиот ќар да почне на 25 месецов, а да заврши на 7 мај. За една акција ќе се пресметува дивиденда од 71,46 денари во бруто-износ. Вкупната бруто-сума на дивидендата што ќе се дели изнесува 6.163.556.917 денари, односно 100 милиони и 200.000 евра, а на неа имаат право сите акционери. Акционери во „Македонски телеком“ се „Камени мост“ - АД Скопје (во ликвидација) со 51 процент од акциите, Владата со 34,81 проценти, „Македонски телеком“ - АД (сопствени акции) со 10 проценти, ИФЦ со 1,88 процент и други малцински акционери со 2,31 процент од акциите.

Парите се планирани во буџетот, велат во Финансии, посочувајќи дека ќе бидат искористени за буџетски потреби. Од опозициската СДСМ, пак, порачуваат Владата да не ги троши овие пари за проектот „Скопје 2014“. - Приходот во буџетот што доаѓа од дивидендата на „Македонски телеком“ е нешто што е предвидено и е редовна работа. Но, проблемот на буџетот е многу поголем од износот што се добива со дивидендата. Поради тоа, крајно време е Владата да почне во оваа исклучително тешка состојба парите од буџетот да ги троши разумно - вели Зоран Јовановски, потпретседател во СДСМ. Ова е деветта дивиденда што ја исплаќа „Македон-

Нафтата поевтини на 103,70 долари за барел Нафтата поевтини на светските берзи откако завчера беше објавен извештајот за нивото на американските нафтени резерви во кој се посочува дека ре зервите во САД се поголеми од очекуваните, што покажува дека побарувачката би можела да остане слаба. Нафтата за испорака во мај во електронското тргување пред отворањето на Њујоршката стокова берза поевтини за 31 цент, на 103,70 долари за еден барел, или за 1,22 долари помалку од понеделникот.

Европскиот „брент“ од Северното Море за испорака во мај, на Лондонската берза поевтини за четири центи, на 124,82 долари за еден барел. Американскиот Институт за нафта соопшти дека минатата недела нафтените залихи на САД се зголемиле за 7,8 милиони барели, наспроти предвидувањата на аналитичарите кои очекуваа пораст за 1,9 милион барели. Во едно, ре зервите на бензини се намалиле за 4,5 милиони барели, а на другите деривати за 1,4 милион барели.

Купени записи за 97 милиони евра Македонските банки купија благајнички записи во износ од 5,96 милијарди денари (96,9 милиони евра), на вчерашната редовна аукција што ја спроведе Народната банка. Благајничките записи се со утврдена каматна стапка од четири проценти. Исто така, вчера беа исплатени 9,15 милијарди денари врз основа на достасани благајнички записи. По одржувањето на аукцијата, информираат од НБРМ, состојбата на благајничките записи се намали за 3,19 милијарди денари.

ски телеком“. Најголемата сума е исплатена во 2007 година, кога државата инкасираше 61,5 милиони евра. Претходната 2006 година не беше исплатена дивиденда. Конкретно, тогаш акционерите одлучија дивидендата да ја префрлат во акумулирана добивка. Н.С. Година 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Бруто-дивиденда по акција во денари 71,46 68,95 75,01 71,42 113,42 -86,10 60,88 26,10 25,04


8

ПАРИ

Акциите на ПИОМ по половина цена

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување денеска преку јавна берзанска аукција ја почнува продажбата на приоритетни акции од 43 компании и на обични акции од 13 компании. Акциите ќе бидат дел од понудата на Македонска берза во текот на пет последователни денови, објавено е на веб-страницата на ПИОМ. Номиналната вредност на понудениот капитал е околу 16 милиони евра. Сепак, реално цените на акциите се многу пониски, некои и до 50 проценти зашто истите акции и порано се нудени на продажба, но за нив немало интерес. Меѓу акциите што се продаваат се и оние од Лотарија на Македонија, Фабрика за шеќер „4 Ноември“ - Битола, „Кјуби Македонија“, „Македонска книга“, „Макотекс“, „Трансбалкан“, „Илинден“ - Виница, „Инекс Дрим“ - Струга, „9 Мај“ Неготино...

Забраната за старо железо може и да продолжи

Владата останува на ставот дека забраната за откуп и за извоз на отпадоци и остатоци на производи од железо, челик, алуминиум, бакар, олово, цинк, калај, бронза и месинг ќе важи во наредните шест месеци, информира министерот за животна средина и просторно планирање, Абдилаќим Адеми. Одговарајќи на новинарско прашање за најавените протести на откупувачите на старо железо, рече дека Министерството не работи со уцени и рокови, туку со закони. Доколку има потреба и состојбите не се променат на подобро, забраната ќе биде продолжена за три до шест месеци.

„Бимилк“ со поголем откуп на млеко

Битолската млекарницата „Бимилк“ во март оствари пораст на откупените количества млеко за повеќе од 15 проценти во однос на февруари и мал пораст во однос на истиот период лани. Една од причините за овие постигнувања е зголемениот број квалитетни грла од Германија и од Австрија, со повисок просек на млекопродукција кај дел од кооперантите на „Бимилк“. Според Златко Најдовски, директор за суровина, се очекува позитивниот тренд да продолжи и понатаму, а најави и понатамошни инвестиции во подобрувањето на безбедноста и на квалитетот на млекото во сите фази на производството.

Четврток 5 април, 2012 година

ВЛАСТА НА ПОСЛЕДНАТА СЕДНИЦА ОДЛУЧИ ДЕКА Е ВРЕМЕ ЗА

Буџетот ќе се за 120 милион С

Мишко ИВАНОВ

о ребалансот на буџетот ќе бидат опфатени сите сегменти, освен пензиите, платите, социјалните додатоци и субвенциите. Иако вкупните приходи на државата, во споредба со лани, се повисоки за 1,2 процент, сепак, според Министерството за финансии, приходите потфрлиле за девет проценти од планираното. - Се очекува индустријата, градежништвото, земјоделството, сообраќајот, хотелиерството и туризмот да придоне сат за по стабилно одвивање на економската активност, а со тоа и реализација на планираните приходи - изјави министерот за финансии Зоран Ставре ски. За капиталните проекти, првиот финансиер потенцираше дека ќе се внимава на динамиката на реализацијата и ќе има намалување кај оние што доцнат. - Ќе настојуваме што помалку да се наруши динамиката на реализација на капиталните проекти - рече Ставрески тврдејќи дека со ребалансот не е предвидено намалување на бројот на вработени во администрацијата. Власта, исто така, признава дека е нарушена и состојбата со намирувањето на обврските кон стопанството и дека овој ребаланс треба да ја подобри кондицијата на буџетот. А, со тоа и плаќањето на долговите кон компаниите на кои им должи државата. Во следниве де сетина дена ќе се направи ана лиза на со стојбата кај сите министерства, по што и конечно ќе се знае од каде и колку ќе се крати. Опозицијата тврди дека уште пред два ме сеца алармирале дека буџетот е напумпан и треба да се сообрази со ре ално ста. Но, тогаш Владата го одбила тој предлог. - Дојде денот на вистината. Владата на премиерот Груевски најави ребаланс на буџетот. Се по ставува прашањето зошто Владата веднаш не го направи тоа што à го кажувавме. Инаетот во водењето на политиките не им но си корист ниту на граѓаните ниту на фирмите. Економската со стојба кај најголемиот број семејства и фирми е многу лоша. Затоа понудивме пакет од 27 економски социјални мерки - изјави потпретседателот на СДСМ, Зоран Јовановски, повикувајќи ја власта заедно да седнат и да

Пари ќе се кратат и кај капитални проекти, особено таму каде што има доцнење, па можно е да се скуси и кај „Скопје 2014“

НБРМ ГО РЕВИДИРАШЕ ЕКОНОМСКИОТ РАСТ

Македонската економија во 2012 година ќе порасне за 2,4 проценти, предвиде НБРМ, ревидирајќи ја неодамна проектираната стапка за раст на БДП од три проценти. Прогнозираниот раст од 2,4 проценти е речиси двојно понизок од оној што го предвиде Владата од 4,5 проценти.

разговараат за да се излезе од кризата. Домашната експерт ска јавност тврди дека ова кратење не е доволно. За неколку ме сеци се по сочува дека во земјава пак ќе има ребаланс на буџетот. - Не требаше да поминат три ме сеци за да го сфатат тоа што цело време го зборувавме. Уште на почетокот им велевме дека


ПАРИ

Четврток 5 април, 2012 година

РЕБАЛАНС

олесни и евра

9

Регионот - значаен трговски партнер за Македонија

Регионот е значаен трговски партнер на Република Македонија, кој во вкупната трговија на нашата земја со светот во 2011 година учествува со 17,7 проценти. Само со заедничка соработка ќе à се спротивставиме на економската криза во еврозоната, истакна министерот за економија, Ваљон Сараќини, на првиот меѓународен бизнис-форум во Приштина, насловен „Ко сово златна земја за инве стирање“. Сараќини повика да се инвестира во Македонија и да се користат поволностите од договорот ЦЕФТА, имајќи предвид дека инвестициите ќе го опфатат пазарот за потребите на 28 милиони жители. - Интенцијата на македонската трговска политика, а верувам и на земјите од регионот, е да создаде хоризонтална рамка, која треба да ги поврзе поволно стите во бизнис-климата, привлекување инве -

стиции и зголемување на иновациите во знаењето. Ова ќе влијае на создавање нова структура на извозот и на увозот, по стојан економски пораст и подобрување на животниот стандард - нагласи министерот. Притоа, додаде, ќе се градат индустриски зелени зони, ќе се развиваат нови технолошко-индустриски развојни зони во Македонија за да им се овозможи на инвеститорите поволно тло за вложување и поволна бизнис-клима. Сараќини по сочи дека Ко сово е значаен партнер на Македонија, а со вкупната трговска размена од 330 до 577 милиони долари секоја година го зазема осмото ме сто. Со договорот ЦЕФТА од 2007 година, Македонија применува бесцарински третман со БИХ, Црна Гора, Србија и со Ко сово, од ноември лани со Албанија и од јануари годинава со Молдавија.

Вработени во „Макпетрол“ разочарани од Груевски

таков буџет, како што Владата замислува, не е остварлив. Ете, гледате, не можат да го наполнат. Минатогодишните про екции на власта навистина беа шега и ние цело време им укажуваме на убав начин, не само опозицијата, туку и стручната јавност. Но, Владата се одне суваше како буџетот да е играчка. Како и да е, ова кратење за околу 120 милиони евра ќе биде доволно само за некој ме сец. Потоа пак ќе мора да се прави реба ланс - вели универ зитет скиот профе сор Ванчо Узунов. Со реба лансот, буџет скиот де фицит останува на планираните 2,5 проценти, но, сепак, корекција ќе има кај растот на БДП, кој е проектиран на 4,5 проценти. Идејата на реба лансот, според министерот за финансии Ставревски, е да се подобри ликвидно ста на буџетот и да се задржат ниските даноци.

На околу 2.500 вработени во „Макпетрол“, по на лог на ди ре кто рот Ан дре ја Јо сифовски, платите им се намалуваат за 7.000 де на ри, ин форми ра ат од сè уште не ре ги стри ра ни от не за ви сен син ди кат. Тоа, ве лат, кај не кои плати значи за 50 проценти пониски примања, а кратењето е на име храна и превоз. При тоа, се дода ва де ка се во ова е „благодарение на ’народниот човек‘, господи нот Груевски“. Обра ќај ќи му се на премиерот, во соопштението упатено до јав но ста, вра боте ни те од „Мак пе трол“ пишуваат: „...И Вие, и Бучковски и Хари и Бранко секогаш молчевте како риби за

кримина лот на Андреја - уште и му дадо вте за кон ска мож ност да нè оса кати. Цел свет тргува со свои акции како сака, само макпетролци мора да прашаат да ли да си го нап латат гра де ното со годи ни. Тука нема ни закон, ни правда. Тука владее Ан дре ја. И сè доде ка ви ги пол ни автобусите пред избори, најверојатно ќе молчите. И вие и тие што сакаат да се на ваше ме сто“. Во едно, прашуваат, зошто УЈП не ре агира на до ставените докази за прикрива ње да нок од Јо си фовски и да ли премиерот сака лично тие документи да му бидат до ставени.

До Охрид камионите ќе возат по летна шема

Во текот на туристичката сезона, на патот Скопје – Кичево – Охрид ќе се воспостави посебен сообраќаен режим во двата правци, што предвидува привремена забрана за движење на тешки товарни возила. За бра ната ќе ва жи од пр ви јули до 31 август годи на ва. Во тој пер и од те шки те то вар ни во зи ла не ма да сме ат да се дви жат во интерва лите од 17 до 24 часот секој пе ток и од 7 до 24 ча сот се ко ја

са бота и неде ла. Во тие рамки, соодветни сообраќајни табли ќе бидат по ставени покрај целата делница од Скопје до Охрид во двете насоки, на секој излез од градовите, како и на приклучоците со други патишта. Овој по себен режим, информираат од Министерството за транспорт и врски, има цел побрз проток на возилата и непречено движење на туристите.


10

ДОСИЕ

Четврток 5 април, 2012 година

Уапсени сериски крадци во Штип Двајца арамии што ограбиле серија продавници во Штип биле конечно уапсени, јави Секторот за внатрешни работи од овој град. Како можни сторители на тешки кражби ги приведе лицата Д.Ч. (35) и А.П.(35) од Штип. Делата ги сториле при крајот на март и на почетокот од април годинава со тоа што во продавниците „Макпромет“ и „Топ-шоп“ Д.Ч. дејствувал сам, а во „Тинекс“ делото го сторил во соизвршителство со А.П. За кражбите и за провалите користеле хебли, шрафцигери, клешти и друг алат со кој ги отворале надворешните врати на продавниците. Во

продавницата на „Макпромет“ насилно е отворен и сефот од каде се одземени 13.000 денари, а од рафтовите се одземени цигари и разни предмети за хигиена.Од „Топ-шоп“ се одземени кујнски апарати и неколку пара патики, а од „Тинекс“ одзеле цигари и повеќе прехранбени производи. Вкупната вредност на одземените производи е околу 60.000 денари. При претрес на нивните домови пронајден е алатот што го користеле, како и дел од одземените производи. Во тек се активности за целосно расчистување и документирање на делата, по што против сторителите ќе биде поднесена соодветна кривична пријава.

Разбојници расекле обезбедувач Обезбедувач на битолска фирма завчера се пресметал со разбојници што сака ле да ја ограбат фирмата и успе ал во намерата, но добил исеченици по рацете. Според битолската полиција, околу три часот, во про сториите на фирмата „Полимарк“, се случила крвава пресметка меѓу разбојници и обезбедувањето на објектот. Две непознати и маскирани лица, вооружени со пиштол и со нож, влегле во

про сториите „Полимарк“, и од вработениот во обезбедувањето, Томе С. (37), побарале да им даде пари и компјутери во сопственост на фирмата. Томе не сакал да го дозволи разбојништвото, па дошло до пресметка, во која разбојниците успеа ле со нож да му ја повредат раката на вработениот. Непознатите маскирани лица избегале од ме стото, а полицијата ќе продолжи да работи на откривање на идентитетите на сторителите.

Притворен директорот на битолски „Сју Рајдер“ Директорот на домот за стари лица „Сју Рајдер“ во Битола набавувал производи за домот кои никогаш не стигнале до пациентите. Вчера полицијата му поднела кривична пријава, а истражен судија му определил притвор. На вче раш ната прес-кон фе рен ци ја, портпаролот на СВР - Битола, Ѓоко Стре зовски, по сочи дека директорот веќе е во притвор, а полицијата работи и на други ин кри ми ни ра ни дејс тва пре зе ме ни од при ја ве ни от кои предиз ви ку ва ат сом не вање за извршени поголем број кривични дела. - Пријавениот во текот на декември 2010 година, на магационерот на Домот за стари лица „Сју Рајдер“, му до ставил две фактури со листа за прехранбени производи од битолска трговска фирма на износ од 360.000 денари. И покрај тоа што од магационерот бил предупреден дека производите ги имаат во резерва и дека во рокот на употреба нема да ги потрошат, директорот со свој ракопис напишал фактурите да се исплатат. Фактурите биле

исплатени за производи кои никогаш не пристигнале во магацинот на домот. Исто така, во текот на 2011 година, петпати без по стоење одлуки и без по стапка за набавки од ма ла вредност, по на лог на директорот исплатени се фактури во износ од 115.000 денари за прехранбени производи кои лично ги примил директорот, но никогаш не влегле во магацинот, а од кои дел биле распределени меѓу вработените, како и за исплата на адвокатски трошоци за водење работен спор - рече Стрезовски.

ЈАНКУЛОСКА ЌЕ БАРА ОДГОВОРН

Шефот полициј Катерина ГЕТЕВА

З

а Далибор А. Чарли, брат на поранешен пратеник од ВМРО-ДПМНЕ и поранешен командир на полициската станица во Крива Па ланка, МВР се сомнева дека имал нелегални казина во градот. Завчера дојде ред специјалците да влезат и во објектите што ги користел Чарли. Според МВР, од црниот бизнис членот на „Детонатори“ од Крива Паланка имал ме сечна заработка и до 100.000 евра. Според до сегашните сознанија, Да либор А. Чарли ги користел импровизираните казина во уго стителскиот дуќан „Дукис“ и во магацин на фабриката „Тре ска Осогово“. Од овие два објекти биле запленети 165 апарати за покер. Освен машини за коцкање, биле пронајдени и потврди за од земени предмети и две маси за рулет. Во викендичката сопственост на братот на поранешниот пратеник на ВМРО-ДПМНЕ полицијата пронашла автомат ско оружје и куршуми. Освен во Крива Паланка, осомничените од „Детонатор“ имале нелегални казина и во Кочани. Од деловни простории, чиј управител бил Симеон М. Мончо, одземени се 37 апарати за покер. Полицијата и Мончо го сме стува во групата што вршела терор во источна Македонија. Тој е во бегство. Министерката за внатрешни работи вчера најави дека по апсењето на криминалците ќе следуваат санкции за полицајци, па дури и за повисока структура во полицијата која ја штитела или, евентуално, прикривала работата на локалната банда. - Има одговорен во овој момент, но ние не би оделе со презентирање на поединечни имиња. Во согласност со големината на акцијата, ние интервениравме прво со санкционирање на членовите на групата. Во фазата на истрагата, освен што ги истражуваме активно стите на сторителите на кривични дела, ги истражуваме и по стапувањата на полицијата, меѓутоа одговорност ќе има - рече Гордана Јанкуло ска. Ак ци јата „Де то натор“ трае речи си це ла неде ла. МВР уап си 14 ли ца од шес на е сетч ле ната гру па ко ја на те ри то ри ја на источ на Ма кедо ни ја це ли две годи ни би ла страв и тре пет за гра ѓа ни те. Ло кал ни те бан ди ти има ле не ле гал ни ка зи на,


ДОСИЕ

Четврток 5 април, 2012 година

ОСТ ОД ПОЛИЦИСКИТЕ СТРУКТУРИ ВМЕШАНИ ВО „ДЕТОНАТОР“

на штипската а виси на конец Неработењето на СВР - Штип довело до тоа обвинетите од „Детонатор“ да стекнат моќ и да постават свои луѓе во судот и полицијата, смета директорот на БЈБ

11

Ограбена полициска караула Непознати сторители провалиле во караулата Стрезимир, сопственост на МВР. Времето на кражбата не е утврдено. Случајот бил пријавен на 31 март, а заради неповолните услови, увид бил извршен вчера. Утврдено е дека крадците, преку метален капак, провалиле во подрумот на објектот, а потоа насилно ги отвориле и другите врати. Од објектот заминале со плен кој се состоел од пет вреќи за спиење, исто толку ќебиња, две гарнитури со алатки, три светилки и 50 конзерви. Крадците го отвориле и орманот за напојување со електрична енергија. Причинетата штета е проценета на околу 550.000 денари.

Застрелан кичевец

Педесетгодишен кичевец завчера вечер, по претходна расправија со познаник во кичевска кафеана, бил застрелан во левата нога над коленото. Престрелката се случила околу 20 часот, во Кичево, во кафеаната „Конак“, кога Ј.Ч.(34) од село Црвевци, Кичевско, по претходна расправија со И.З.(49) од село Стрелци, Кичевско, од пиштол што го поседувал без дозвола, истрелал еден куршум кон И.З., погодувајќи го во левата нога над коленото. И.З. бил пренесен во медицинскиот центар во Кичево, а поради сериозноста на повредите е пренесен во Ургентниот центар во Скопје. Полицијата извршила увид на местото на настанот, а Ј.Ч. е задржан во полициската станица во Кичево.

Битолчанец се заканувал на УЈП

Акцијата продолжува и во други градови најави министерката Гордана Јанкуловска

ди скоте ки, фал си фи ку ва ле евра, пре прода ва ле хе ро ин, вр ше ле ре кет пре ку аген ци ја за обез бе ду ва ње ко ја би ла сопс тве ност на еден од чле но ви те на гру пата, го зап ла шу ва ле и те ро ри зи ра ле на се ле ни е то. Ди ре кто рот на БЈБ, Љуп чо Тодо ровски, по сочи де ка пред 2011 годи на гру пата не функ ци о ни ра ла, а неј зи ни -

те чле но ви по еди неч но вр ше ле кри вич ни де ла и за нив ни от кри ми нал има ло до сие во СВР - Штип. Но, неработењето на СВР - Штип до ве ло до тоа об ви не ти те од „Де то натор“ да стек нат моќ и да по ста ват свои лу ѓе во судо ви, јав на ад ми ни стра ци ја, па и во поли ци ја кои го шти те ле нив ното кри ми нал но ра боте ње.

Сопственик на ресторан во Битола со закани ги избркал инспекторите на УЈП кога дошле да му ја проверуваат документацијата. СВР - Битола поднесе кривична пријава против 41-годишниот Т.Т. од Битола за сторено кривично дело спречување службено лице во вршење службено дејство. На 19 март, на улицата Маршал Тито во Битола, откако во угостителскиот објект „Грне“, сопственост на Т.Т., дошле две службени лица од УЈП за да извршат контрола, тој вербално им се заканувал по животот, а потоа им ги одзел документите за да спречи преземање мерки од нив.


12

СКОПЈЕ

Четврток 5 април, 2012 година

Кисела Вода се збратими со општина од Истанбул Општина Кисела Вода и турската општина Бахчелиевлер од Истанбул се збратимија. Изминатите четири дена делегација од Општина Кисела Вода беше во по сета на една од 39-те општини во Истанбул, каде што градоначалникот Осман Девелиоглу и претседателот на Советот на општина Кисела Вода, Звонко Спасовски, потпишаа протокол за збратимување. Се збратимија и основните училишта „Невена Георгиева-Дуња“ и „Д-р Ре фик Соидам“. - За почеток, соработката меѓу овие

две општини ќе се одвива на културен план бидејќи неколку културно-уметнички друштва и прет ставници од општината Бахчелиевлер се поканети да присуствуваат на културните манифе стации, кои општина Кисела Вода ќе ги организира за нејзиниот патронен празник Ѓурѓовден и за културното лето „Три круши“. Во согласност со договореното, соработката меѓу двете општини ќе се интензивира и на спорт ски и на економски план - информира Општина Кисела Вода.

Отворен паркот „Писта“

Пар кот со им про ви зи ра на ави он ска писта и школка од авион, лоциран кај мо стот Близнак во општина Аеродром, свече но е пу штен во употре ба. Пар кот се про стира на површина од 35.000 квадратни ме три и содр жи дет ски игра ли шта, пешачки патеки и урбана опрема. Покрај пи стата се из гра де ни два шан ка, а на про сто рот има и бесп латен ин тер нет. Кон него ќе се пристапува од страната на булеварот АСНОМ и од вело сипедската

патека на кејот. Со изградбата на новиот парк, како што изјави градоначалникот Коневски, се облагороди овој со години запуштен про стор и граѓаните добија уште едно прекрасно зелено катче за одмор и рекреација. За изградбата на паркот од општинскиот буџет се потрошија 600.000 евра, а градежните работи ги изведуваше градежната фирма „Новиком конструктор“.

Нова населба во Визбегово Општина Бутел работи на изработка на новиот детален урбанистички план за Визбегово, со кој треба да бидат опфатени 20 хектари државно градежно земјиште. Нацрт-верзијата на ДУП-от е веќе готова и се очекува негово финално доне сување. - Се работи за 150 локации за изградба на индивидуални станбени објекти што

ќе бидат во функција на владиниот проект „Купи куќа, купи стан“ - информираат од Општината. Со овој ДУП е предвидена локација од 11.000 квадратни метри за изградба на нова училишна зграда со спорт ски терени, како и про стор за изградба на детска градинка.

ДЕЛ ОД ТАКСИСТИТЕ ГО ИСКАЖ

Или одг

Таксистите не веруваат веќе во ветувања и бараат писмен одговор со наведени рокови и конкретни решенија за тоа кога ќе бидат исполнети нивните барања

Д

а се заштити и спроведе утврдена цена за такси-превозот и да се забранат попустите што ги даваат некои компании, да се стави крај на нелојалната конкуренција од дивите таксисти и да се вратат такси-станиците на ударните ме ста низ Скопје за да бидат подо стапни за граѓаните. Ова се барањата што Асоцијацијата на легални такси-превозници ги упати до градските власти од вчерашниот протест. На барањата ќе чекаат писмен одговор најдоцна до петок, а во него бараат стриктно утврдување на роковите кога ќе им бидат исполнети. Доколку не добијат одговор, како што најавија, в понеделник ќе ги продолжат проте стите со блокада на вле зот на Град Скопје. - Бидејќи на сите наши барања до сега и на сите одржани со станоци добивавме само усни ветувања дека истите сериозно ќе бидат разгледани и доне сени решенија и поведени по стапки за нив, а сме уморни само да веруваме на празни ветувања од кои не произлегуваат решенија, бараме писмен одговор со наведени рокови и конкретни решенија кога ќе бидат исполнети нашите барања засновани на закон и одлуки на Град Скопје - изјави Оливер Никушев од Асоцијацијата на легални такси-превозници. Тој побара контролата што се спроведува да важи за сите такси-превозници на територија на цело Скопје, а таму каде што ќе се утврдат неправилно сти и не законитост во работењето на вршителите на та-

Се обновува дворот Училишниот двор на основното училиште „Гоце Делчев“ во селото Љубанци се реконструира. - Со овој градежен зафат ќе бидат опфатени скалите и големото влезно плато, што воедно претставува и летна сцена на која се одржуваат сите манифе стации во училиштето и во селото. Површината од 250 квадратни метри се обложува со бе-


СКОПЈЕ

Четврток 5 април, 2012 година

13

АА НЕЗАДОВОЛСТВОТО ОД СОСТОЈБИТЕ ВО ПРЕВОЗОТ

овор или пак протест

кси-превоз, тие да бидат казнети. На вчерашните проте сти присуствуваа околу 500 таксисти со своите возила, кои, и покрај најавите дека ќе блокираат фреквентни сообраќајници, решија да не создаваат нервоза кај скопјани, па сво ето не задоволство, во мирна атмо сфера, го искажаа пред седиштето на Град Скопје и накратко блокираа дел од улицата Илинденска. Голем дел од таксистите не одговорија на повикот за протест. Во разговор со неколкумина таксисти кои вчера не се приклучија на проте стот, ни беше кажано дека наводно од раководствата на компаниите им било советувано да не одат на проте стите

на ОУ „Гоце Делчев“ катон-плочки во две бои, сива и црвена, како и рабници за скалите и тротоарите околу училишната зграда – информираат од Општина Бутел. Изведувач на работите е фирмата „ГИВ – инженеринг“ од Скопје. Градежниот зафат изне сува 250.000 денари, кои се обезбедени од буџетот на Општина Бутел.

затоа што сето тоа ќе било снимано. - Кој и зошто би не снимал и што со тоа? Човек веќе не може ни да ги бара своите права, мора да ќути и да трпи - рече таксист од една од најстарите такси-компании во градот, кој од разбирливи причини сакаше да остане анонимен. Инаку, Синдикатот на авто-такси превозници, како што е познато, ден пред протестите реши да не ги поддржи затоа што на последните состаноци со градоначалникот Коце Трајановски било договорено да се формираат комисии за решавање на проблемите со такси-станиците и со дивите таксисти. - Му даваме уште една шанса на дијало-

Весникот има потреба од комерцијалисти на процент. marketing@den.mk

гот. Од двата со станока со градоначалникот на Град Скопје, на 22 и на 30 март, произлезе дека се работи на нашите барања, особено за такси- станиците. Во врска со прашањето за дивите таксисти, веќе се одземени 11 возила, а што се одне сува до цената на такси-превозот, тоа е деликатно прашање, односно сите чинители на таксипревозот треба да седнеме и да излеземе со една единствена цена - изјави Маријан Спасовски, претседателот на Синдикатот. Групацијата на автотакси-превозници се огради од проте стот уште кога беше најавен, со образложение дека барањата за нив се нереални и неиздржани. А.С.

Рушење на сите видови на бетони, изведување на градежни работи, малтерисување, кошулици и друго (може и со мој алат). 077/589-415

Р О Л Е ТА Р

Изработка и монтажа на пластични ролетни, венецијанер ролетни, комарници, вариолајт завеси, хантер даглас. 078/331-170


14

СВЕТ

Четврток 5 април, 2012 година

СРБИЈА НА ШЕСТИ МАЈ, ПОКРАЈ ПАРЛАМЕНТ И ЛОКАЛНА САМПОУПРАВА ЌЕ ИЗБИРА И НО

Тадиќ и Николиќ ф Тадиќ, кој вчера поднесе оставка од функцијата, рече дека нема да го признае Косово

С

рпскиот претседател Борис Тадиќ реши да го скрати својот мандат и поднесе оставка на функцијата, со што го отвори патот за одржување предвремени претседателски избори во Србија. Србите ќе избираат нов претседател на 6 мај, за кога веќе се закажани парламентарните, покраинските и локалните избори. - Ќе се кандидирам на тие избори со многу оптимизам поради позитивните трендови во нашата земја - нагласи Тадиќ. Тој истакна дека смета оти изборите ќе бидат тешки, но и дека ќе претставуваат можност граѓаните да се определат по кој пат ќе сакаат да одат. - Јас го предлагам патот на европските


СВЕТ

Четврток 5 април, 2012 година

В ПРЕТСЕДАТЕЛ

аворити интеграции и зачувување на интегритетот на земјата - потенцира Тадиќ додавајќи дека нема да го признае Косово. Според него, со одржувањето на изборите на сите нивоа на власта во исто време би се отворил простор за спроведување на политичките реформи и на тој начин ќе се завршат изборните работи и Србија нема да загуби цела година на избори. Со тоа ќе се намалат трошоците за организирање на изборите. - Сега никој не може да ме обвинува дека ја чувам својата фотелја - рече Тадиќ додавајќи дека е сосема сигурен дека ќе победи на предвремените претседателски избори. Тој потенцира дека тежиштето на неговата кампања ќе биде насочено кон економските реформи во кои треба да бидат вклучени сите институции на Србија. Уште пред да поднесе оставка, српските медиуми веќе ги најавија претседателските кандидати на партиите. Како главен противкандидат на Тадиќ се смета лидерот на Српската напредна партија (СНС), Томислав Николиќ,

кој ветува 100 милијарди евра инвестиции за 10 години и тунел до Егејско Море. Своја кандидатура најавија и лидерот на социјалистите Ивица Дачиќ, Александар Мартиновиќ од радикалите и Иштван Пастор, претседателот на Сојузот на Унгарците од Војводина. Аналитичарите се согласни дека, покрај Тадиќ и Николиќ, тешко дека некој ќе може да влезе во вториот круг. - Вистински претседателски кандидати се Тадиќ и Николиќ. Останатите немаат никаква шанса. Тие се ставени само за партиите да имаат свој кандидат. Тоа не вреди да се коментира. Останатите не се сериозни претседателски кандидати со сериозни намери – вели аналитичарот Милан Николиќ. Стручњаците оценуваат дека со вклучувањето во кампањата на вонредните претседателски избори Тадиќ сака да придонесе за зголемување на рејтингот на ДС на парламентарните избори, која сега заостанува зад опозициската Српска напредна партија (СНС).

15

Самоубиство пред грчкото собрание Грчки пензионер вчера се застрела на плоштадот Синтагма во центарот на грчката престолнина Атина, пренесува МИА. Полицијата, која го истражува случајот, соопшти дека сè уште не е познато што го навело мажот да си го одземе животот. Атинските телевизиски станици велат дека, најверојатно, причина за самоубиството е намалувањето на пензиите, но полицијата не ја потврдува оваа информација. Како што пренесува агенцијата АНА, повикувајќи се на очевидци, старецот го извршил самоубиството пукајќи си во главата, на скалилата на плоштадот Синтагма, каде што веќе две години се одржуваат протести поради ригорозните мерки за штедења со кои драстично се намалија платите и пензиите во Грција. Кон средината на март седумдесетгодишен маж предизвика паника во канцеларија на грчката даночна служба во предградие на Атина откако влета во просториите вооружен со карабин.

Проститутки од милијарда евра Бугарската мафија најмногу заработува од проституција, при што ноќните дами на криминалните кланови годишно им носат дури 1,46 милијарда евра, пренесува бугарскиот печат. Резултатите од студијата на Центарот за следење на демократијата (ЦСД) се однесуваат за периодот по 2007 година кога Бугарија стана членка на ЕУ. Бугарските проститутки, кои работат во странство, но кои ги контролира домашната мафија, ги има меѓу 11.000 и 21.000. Бугарските мрежи на проституција се шират кон Германија и кон Швајцарија, изоставувајќи ги Франција и земјите од Бенелукс, каде што им смета полицијата. Сепак, шверцот на цигари забележува најголем раст имајќи предвид дека тројно се зголемил, а приходот од него, 250 ми-

лиони евра, претставува 30-40 отсто од вкупниот доход од сите тутунски производи бидејќи пониските цени на шверцуваните цигари привлекуваат голем број купувачи. Забраната за пушење на јавни места во Бугарија е одложувана повеќе пати, но се очекува да стапи во сила во јуни годинава. - Најголемата закана која се појави од овој раст е што организираниот криминал воспостави добри односи со транснационалните криминални мрежи, што овозможува постојан шверц на илегални цигари кон земјите од ЕУ - се додава во студијата на ЦСД. Црниот пазар на гориво, пак, опфаќа меѓу 20 и 40 проценти од севкупниот пазар, а годишната заработувачка се движи меѓу 800 милиони и 1,9 милијарда евра.

СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА ОГЛАСУВАЊЕ ВО ДНЕВНИОТ ВЕСНИК „ДЕН“

СЛУЖБЕНИ ОГЛАСИ, МАЛИ ОГЛАСИ, ТАЖНИ ПОМЕНИ... www.den.mk

marketing@den.mk

тел. 02/3211 551


16

СВЕТ

Четврток 5 април, 2012 година

СВЕТ

Четврток 5 април, 2012 година

17

НА НЕБОТО ЌЕ СЕ ПОЈАВИ НОВО КОНТРОВЕРЗНО ОРУЖЈЕ ЗА БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИСТИТЕ

САД прават нуклеарни беспилотни летала

Торнада го пустошат Тексас, бури убиваат во Јапонија САД и Јапонија се зафатени од силно невреме, кое веќе трет ден пустоши и прави хаос во Тексас и во јапонските префектура Акита и Нигата. Во Јапонија силната бура однесе четири животи и повреди 400 луѓе. Ураганот предизвика сериозни проблеми во транспортот. Откажани се 625 летови меѓу Токио и други градови. Четиринаесет брзи возови „Шинкансен“ го откажаа сообраќајот, како и десетици други. Во Токио не се движат околу 70 проценти од градските возови, а забрането е да отпловат и фериботите. Силниот ветар преврти 11 камиони на магистрали околу градот Тојама. Ураганот е со сила на моќен тајфун. Ветрот беше со брзина од околу 40 метри во секунда. На многу места брановите во крајбрежјето беа со висина од околу 10 метри. Синоптичари предупредуваат за морски бури во редица реони. Голем број при-

ватни компании ги враќаат вработените дома без да чекаат завршување на работниот ден. Електродистрибуција „Тохоку“ се обидува да го обнови снабдувањето со електрична енергија за повеќе од 216.000 домаќинства во префектурите Акита и Нигата. Во САД, пак, десетици торнада опустошија голем дел од Далас, при што се повредени 17 луѓе, оштетени се стотици куќи, а штетата се мери во десетици милиони долари. За драмата во Тексас говори и фактот што камерите уловија приколка од камион како лета во воздухот, а беше урнат и дел од меѓународниот аеродром „Далас Форт Ворт“, што го попречи авиосообраќајот во текот на денот. Летовите од аеродромот беа откажани, а патниците евакуирани. Локалните власти се среќни што нема жртви, со оглед на интензитетот на бурата, бројот на регистрирани торнада и густината на населеност во таа област.

Хет-трик на Ромни Поранешниот гувернер на Масечусетс, Мит Ромни, победи на прелиминарните партиски избори на републиканците за кандидат за претседател на САД, кои се одржаа во сојузните држави Мериленд и Висконсин и во американскиот главен град Вашингтон. Со новите победи Ромни ја зацврсти својата позиција како фаворит за републикански претседателски кандидат, кој ќе се соочи со актуелниот американски претседател Барак Обама на изборите во ноември. Покрај Ромни, за републиканска номинација се борат и поранешниот сенатор од Пенсилванија, Рик Санторум, некогашниот

претседател на Претставничкиот дом, Њут Гингрич, и конгресменот од Тексас, Рон Пол. Американските медиуми оценуваат дека Ромни ужива поголема популарност од ултраконзервативниот Санторум кај гласачите што заработуваат повеќе, кај пообразованите и кај жителите на градовите. Аналитичарите проценуваат дека Ромни е речиси сигурен републикански кандидат за претседател на САД, во прилог на што одат и видеоспотовите на ривалската Демократска партија, во кои само тој е изложен на критики, а Санторум воопшто и не се споменува.

Новите летала се способни да летаат многу подолго, а со тоа и да соберат повеќе информации кога ќе бидат испратени во мисија во споредба со други летала базирани на други технологии

А

мерикански научници направија нацрт-верзија за нова генерација беспилотни летала кои треба да работат на нуклеарен погон и во целост да го сменат начинот на војување, пренесува „Гардијан“. Новите летала, наместо со денови, ќе може да летаат со месеци без да се спуштат по гориво, да собираат податоци и да напаѓаат мети од воздух. Со самиот факт што ќе работат со помош на нуклеарен реактор, оперативните системи на нив ќе имаат повеќе моќ за дејствување. Новиот проект е резултат на соработката меѓу националната лабораторија „Сандија“, главната служба за нуклеарно истражување и развој и производителот на наменска опрема „Нортроп груман“. Со новата генерација беспилотни летала американската армија сака да ги реши трите главни проблеми на постојаните летала: краткото време на летање над потенцијалната цел, помалку сила за радарските, вооружените и системите за набљудување и малиот комуникациски капацитет. Колку се сериозни намерите покажува фактот што компанијата „Нортроп груман“ веќе работи на проектот. Таа во 1986 година ги патентира беспилотните летала со нуклеарен реактор со хелиумско ладење, а работеше и на многу проекти на воздухопловните сили на САД. Развојниот тим дошол до заклучок дека нуклеарните беспилотни летала се способни да надгледуваат многу подолго, а со тоа и да соберат далеку повеќе информации кога ќе бидат испратени во мисија во споредба со други летала базирани на други технологии. Покрај тоа, овој тип летала ги елиминираат другите трошоци, како што се истурени бази за гориво, кои, по правило, се сместени во далечни, зафрлени и непријателски територии. Пред-

ностите на новиот погон најдобро може да се споредат со постојните летала од типот „МК -9 косач“, кои често се користат во Авганистан и во Пакистан во борбата против Талибанците. „Косачот“ носи два тони гориво и исто толку вооружување и друга опрема, а може да остане во воздух до 42 часа или 14 часа кога е потполно вооружен. Кога ќе се види дека половина од носивоста на леталото отпаѓа на гориво, со новата технологија количината на вооружувањето би можела да се дуплира, а, покрај тоа, би можело и подолго да лета. Меѓутоа, амбициозниот проект има една

голема мана - погонот е нуклеарен. Јавноста не би била претерано среќна ако знае дека на небото летаат мали нуклеарни реактори кои би можеле да се урнат и со самото тоа да предизвикаат огромни катастрофи или, пак, да паднат во рацете на непријателот. Ова сценарио е многу загрижувачко. Сепак, од „Сандија“ потврдија дека проектот е готов. - Често од нас се бара да разгледаме и да истражиме широк спектар на решенија за да ги решиме најтешките технолошки предизвици. Нашите напори резултираа со прелиминарни студии и нацрти, но никаков тврд диск не е направен или тестиран - велат од компанијата.

БОРЦИ ПРОТИВ АЛ КАЕДА Популарните беспилотни летала станаа главно оружје на САД во битката со терористичките организации, како Ал Каеда. Често ги нарекуваат омиленото оружје на Обама во војната со глобалниот тероризам бидејќи со нив беа убиени многу команданти на Ал Каеда. Американските агенти секојдневно ги користат во акциите против милитантите во изолираните подрачја на Пакистан, Јемен и на Сомалија. Како шпионско орудие беспилотното летало се „прослави“ минатата година во Иран кога Техеран „зароби“ едно такво летало, при што дојде до национално славје во земјата. Овие летала се познати и по грешките во своите мисии, кога погрешни процени носеа цивилни жртви. Се проценува дека една третина од жртвите на беспилотните летала се цивили.

Дека прашањето е чувствително говори и фактот што во заклучокот на истражувањето не се споменува нуклеарен погон, туку се нарекува „технологија на погон која отишла далеку пред постојните хидраулични технологии“. Лидер на истражувачкиот тим е докторот Стивен Дрон, кој е специјализиран за нуклеарен погон и добро познат во научните кругови. Од друга страна, стручњакот за беспилотни летала Крис Коулс вели дека ова е застрашувачки концепт. - Беспилотните летала се помалку безбедни од конвенционалните летала и често се случува да се урнат. Постојат силно лоби и големи интереси во воената индустрија да се зголемат можностите, а со самото тоа и производството на овие летала - истакнува Коулс. Британскиот стручњак е против употребата на нуклеарниот погон и верува дека развојот на технологијата за беспилотните летала претставува голема закана. - Колку е поевтино нивното производство, толку помалку ќе се зборува против нив. Последиците не се согледуваат внимателно - заклучува Коулс.


18

КУЛТУРА

„Орландо“ на „Танц-фест“ Вечерва на програмата на осмото издание на фестивалот „Танц-фест“ е претставата „Орландо“ во изведба на Скопскиот танцов театар, претстава со која официјално се отвора сцената за современ танц „Зебра“. Инспирирана од романот на Вирџинија Вулф, „Орландо“ ги истакнува разликите и сличностите меѓу половите. Прикажува човек кој по два века се буди како жена и останува во таа кожа до крајот на приказната, во следните три века. Режијата и кореографијата се на Рисима Рисимкин, а музиката е на „Старовски бенд“. Претставата ќе биде одиграна и утревечер.

Четврток 5 април, 2012 година

ДАЛИ СТРУШКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ЌЕ НАПРАВИ ПРОМЕ

Фестивалските л избирани без жи

СВП воспоставија своја мрежа на соработници во целиот свет, кои претставуваат неформален совет и учествуваат во составување предлози за учесниците и за кандидатите за наградата, вели Данило Коцевски

Поетска средба со Предраг Бјелошевиќ По повод објавувањето на стихозбирката „Под круната на гнилото дрво“ од Предраг Бјелошевиќ на македонски и на српски јазик, денеска напладне во просториите на Друштвото на писателите на Македонија ќе се содржи поетска средба со него. За книгата ќе говорат Санде Стојчевски и Ристо Василевски, свое обраќање ќе има и авторот, а извадоци од стихозбирката ќе чита Александра Велинова.

Изјава на денот „За да бидам на иста бранова должина со Анџелина, сега треба да седнам и да напишам едно сценарио за американските жртви во Ирак“ Емир Кустурица

Од годинашното претставување на лауреатите во Париз


КУЛТУРА

Четврток 5 април, 2012 година

НА ВО НАЧИНОТ НА РАБОТЕЊЕ

ауреати ри

Невена ПОПОВСКА

Д

обитниците на „Златен венец“ на „Струшките вечери на поезијата“ години наназад се избираат без формално жири. Како што дознаваме, изборот најче сто се прави од членовите на управниот одбор на институцијата, а лауреатот се одбира или од т.н. приоритетна листа на кандидати или се одбира ново име, при што списокот е по стојано отворен за предлози кои може да го доставуваат видни писатели, академици, институции. Ваквото однесување на највлијателната поетска манифестација изби на површина откако директорот на заминување, Данило Коцевски, изјави дека јужноафриканскиот поет Монгани Вали Сероте и младиот Французин Франсоа-Ксавие Мегр биле избрани со помош на советници. Ова е практика која досега не беше позната во јавноста иако се спроведувала последниве четири години. - Сакам да истакнам дека „Струшките вечери на поезијата“ во овие четири-пет години воспоставија своја мрежа на соработници во целиот свет и тие претставуваат неформален совет на СВП, учествуваат во составување на предлози за учесниците и за кандидатите за награда. Тука би го споменал Светскиот поетски конгрес од кој советници ни се Норико Мизусаки од Јапонија, Ана Сујатја Матаи од Индија, како и поети од неколку европски асоцијации: Жермен Дрогенброт од Белгија, Кнут Одегарт од Норвешка, Иштван Турчзи од Унгарија, Димитрис П. Краниотис од Грција. Преку нив воспоставивме контакти со сите значајни фестивали од сите континенти. Познато е дека во текот на овие години воведовме практика на „Струшките вечери на поезијата“ да учествуваат поети од сите континенти, а тоа му даде позначајна димензија на фестивалот - вели Коцевски. Неодамна годинашниот лауре ат на „Златниот венец“ беше прет ставен во Париз, што според Коцевски се покажало како добра прилика и за воспо ставување дипломатски, политички, економски и културни одно си. Манифе стацијата ќе се одржи последната недела од август. Дотогаш најверојатно ќе се избере нов директор на фе стивалот, со оглед на фактот што мандатот на Коцевски истече пред неколку ме сеци, а во тек е конкурс за избор на нов директор на СВП.

19

Позната програмата на „Скопски филмски фестивал“ Петнае сеттото издание на „Скопски филмски фе стивал“ од 19 до 27 април ќе понуди филмови од големите светски фестивали. Ќе бидат прикажани шее сетина наслови, поделени во неколку селекции: гала-проекции, авторски филм, главна и документарна програма. Меѓу насловите се издвојуваат „Неуморни“, новиот филм на Гас ван Сант, кој учествуваше на фестивалите во Kан и во Торонто, нова верзија на „Џејн Ер“ од Kари Фукунага, кој беше номиниран за „Оскар“ за најдобра ко стимографија, биографската драма за Едгар Хувер, долгогодишниот челник на ФБИ, во режија на Kлинт Иствуд со Леонардо ди Kаприо во главната улога и други. Од главната програма се издвојуваат и филмовите: „Хара-Kири: Смртта на самурајот“ на Такаши Миики, „Мартовски иди“ на Џорџ Kлуни, „Триша“ на Мајкл Винтерботом. Документарецот „Марина Абрамович: Уметникот е присутен“ од „Санденс“ и од

„Берлинале“ ќе биде прикажан и во Скопје. Од документарците се издвојува и „Гензбур: Херојски живот“ на Жан Сфар, по светен на францускиот по ет и пејач Серж Гензбур. Во ретроспективната програмата фе стивалот годинава ќе му оддаде почит на рускиот филмски гениј Андреј Тарковски. Ќе бидат прикажани неговите филмови „Огледало“, „Ивановото детство“ и „Андреј Рубљов“. Кинотеката на Македонија ќе организира ревија на јапонски филмови и на холандски документарци во соработка со амбасадите на двете земји, а ќе биде прикажан и филмот на „Zero recycled-sri charsy“ во режија на Александар Станковски. Фестивалот и годинава отвори конкурс за најдобар едноминутен филм, кој трае до 10 април. Ќе биде доделена и награда од публиката за најдобриот филм, прикажан во “Милениум“.

Српскиот црно-бел свет во МСУ Во музејот на современа уметност од 6 април ќе биде отворена изложбата „Црно и бело Србија“, на авторите Жељка Момиров, Владимир Ристивојевиќ и Љубомир Вучиниќ. Проектот е дел од соработката со „Блок галерија“ од Белград и е го стување реципроцитет по минатогодишната изложба „Погледи“ во Белград, организирана од Музејот на современа уметност од Скопје. Изложените дела на

тројцата автори раскажуваат еден паралелен систем на доживување на промените во текот на 90-тите години на минатиот век и на самиот почеток на новиот милениум. Преку нив се гледаат реакциите на неодамнешните настани кои се случувале на ова тло. Авторите на изложбата преку своите дела ја прене суваат пораката дека се ослободени од какви било притисоци и идеолошки матрици.


20

МОЗАИК

Четврток 5 април, 2012 година

ИСКУСНИТЕ ЃОКО ТАНЕВСКИ И

Во фина само со П Слободанка МАРКОВАЧЕВА

Младиот Макартни ја продолжува историјата на „Битлси“ Си но ви те на си те чле но ви на ле ген дар ни те „Битл си“ ќе ја продол жат му зи ката на сво и те роди те ли. Ини ци јатор е си нот на Пол Ма карт ни, Џејмс. Во гру пата што ќе го но си име то „Битл си, след ната ге не ра ци ја“, ќе чле ну ва ат и Џон, си нот на Џон Ле нон, Џа ни, си нот на Џорџ Харисон и Зак Старки, синот на Рин го Стар. Во ме ѓу вре ме, си нот на Рин го Стар, Зак, се мис ли да ли да ја

при фати иде јата на Ма карт ни Пом ла ди от затоа што, спо ред не го, тоа не е не што значај но. Се пак, ин те рес но е да се дода де де ка си те си но ви ги пре зе ле истите „улоги“ како и нивните татковци. Џејмс сви рел ги та ра на два ал бу ми на татко му, Стар ки бил тапа нар за „Ху“ и за „Оеј зис“, Ха ри сон е водач на гру пата „Д њу нам бер ту“, а Ле нон е ус пе шен њу јор шки кан та втор.

Том Круз како рокер во најновиот филм Во најновата реклама за филмот „Рок за це ла веч ност“, хо ли вуд ски от актер Том Круз се по ја ву ва во уло га во ка ква што до се га не сме го ви де ле. Тој ја из веду ва пес ната „Wanted death or alive“ од Бон Џо ви. Слав ни от актер во филм ската вер зи ја на исто и ме ни от мју зикл

игра и пее пред ка ме ри те ка ко ро ке рот Стеј си Џекс. Филмот го режира Адам Шенкман, кој во 2007 година го направи мјузиклот „Спреј за коса“, а покрај Том Круз во филмот играат и Алек Болдвин, Кетрин Зета Џонс, Расел Бренд и други.

оп-рокерското дуо „Некст тајм“ и Ѓоко Таневски, како искусни претставници на евровизиската сцена, сметаат дека нема место за сомнеж околу вокалната изведба на годинешната претставничка Калиопи. Близнаците Мартин и Стефан, за песната „Црно и бело“ сметаат дека е убава бидејќи Калиопи и Ромео Грил знаеле со каква песна да настапат за да добијат добар пласман. - Според нас, голема работа е да се влезе во финале, тоа е огромен успех. Но, на овој европски музички натпревар се пре судни многу нешта така што не се работи само за добрата музика и за вокалната изведба на претставникот. Доколку навистина сакаме да влеземе во финалето, па и само да се надеваме на подобар резултат, зошто да не и на победа, ќе треба државата да застане целосно зад изведувачот, а не само неговиот менаџер - вели Стефан Филиповски од „Некст тајм“. Според Ѓоко Таневски, пак, македонските претставници на изборот на песна за „Евровизија“ се секогаш во сенка. Каква и да биде песната или кој било да нè претставува, тие не успеваат да влезат во финале. За разлика од „Некст тајм“, тој мисли дека Калиопи можела да испее подобра песна отколку „Црно и бело“. - Познавајќи ја, знам дека можела да испее песна повпечатлива од оваа. Очекував тимот кој работеше на песната да направи ремек-дело. Воопшто нема сомнеж дека ќе се претстави одлично во Баку. Меѓутоа, редно време е да се направи анализа на политиката на „Евровизија“ и да се воочи дека Македонија е комплетно запоставена на овој избор. Доколку нè забележат како учесници, верувам дека Калиопи ќе влезе во финале, а за понатаму - само напред Опи - додава Ѓоко Таневски. Македонија првпат дебитираше на „Евровизија“ во 1998 година, која се одржа во Велика Британија. Најдобар пласман, во 2006 година во Грција, имаше Елена Ристеска, која го освои одличното 12. место. Македонија и Црна Гора се единствените земји од поранешна Југославија кои никогаш не успеале да се најдат меѓу првите 10 земји. Откако почна новото правило во 2004 година со полуфиналињата, Македонија секогаш бележеше добри успеси. Овој добар рејтинг беше прекршен во 2008 година во Србија со Тамара, Адријан и со Врчак, кога не успеавме да влеземе во финале.


Четврток 5 април, 2012 година

МОЗАИК

21

„НЕКСТ ТАЈМ“, ПРОГНОЗИРААТ ЗА „ЕВРОВИЗИЈА“

ле не се влегува добра песна Тарабунов пее „Ништо не е вечно“

И ПОКРАЈ ДОБРИТЕ ПРОГНОЗИ, НЕ ВЛЕГОА ВО ФИНАЛЕТО Во 2009 година во Москва, поп-рокерското дуо „Некст тајм“ ја претстави Македонија за песна на „Евровизија“. Со „Нешто што ќе остане“ имаа одлична изведба, но не се пласираа во финалето. Следната 2010 година во Осло како претставник од Македонија замина Ѓоко Таневски и настапи со песната „Јас ја имам силата“, која, исто како и претходната година, не ги доби потребните поени за влез во финале.

Паралелно во радискиот етер и на „Македонска музичка мрежа“, обожавателите на Александар Тарабунов можат да ја слушнат неговата најнова песна „Ништо не вечно“. Музиката ја напишал самиот Тара, а за текстот му помогнала Магдалена Цветкоска. Аранжманот е дело на Дамјан Лазаров, а продукцијата е на Роберт Билбилов.

статус: ВИКТОРИЈА ЛОБА

Го отворам фрижидерот и ја гледам пивтијата како се тресе... À велам: Не треси се ти, дојдов по јогурт. :)


22

МОЗАИК

Четврток 5 април, 2012 година

Дру Баримор е бремена Славната холивудска актерка низ улиците на Лос Анџелес била фотографирана во спортска широка маичка преку која à се забележувал зголемениот стомак. Таа е во својата рана бременост, но сè уште не го официјализирала својот брачен статус. 37-годишната Дру Баримор во јавноста изјави дека планира да се омажи летово со нејзиниот свршеник Вил Коперман.Таа сака да направи мала и интимна венчавка пред да се роди нејзиното прво дете. Ова е првпат папараците да го фотографираат стомакот на актерката. Мината недела таа заедно со свршеникот била во Париз, но успешно го криела стомакот. Дру и Вил се заедно од јануари минатата година, а таа досега има два неуспешни брака зад себе. Првиот, во 2001 година, заврши со развод по само еден месец, додека вториот брак со комичарот Том Грин во 2004 година заврши по пет месеци. Дру Баримор веќе на 16 години беше свршена со Ленан Хајвард, потоа следната година исто така се сврши со музичарот Џејми Волтерс, но ниту една свршувачка не резултираше со брак.

Наместо извинување, Лагерфелд и испрати чанта „шанел“ на Адел Бидејќи сфати дека претерал со изјавата дека пејачката Адел е „премногу дебела“, Карл Лагерфелд реши да à се извини на специфичен начин. Кре атив ни от ди ре ктор на „Ша нел“, Карл Ла гер фелд, открил де ка Адел ја обожу ва модата, па à ис пратил ска пи мод ни де та ли во знак на из ви ну ва ње. - Му рекол на својот тим на Адел да à го испратат најдоброто што оваа модна куќа може да го понуди, особено откако дознал дека познатата пејачка е колекционерка на чанти. И самиот бил изнервиран затоа што ја навредил пејачката во моментот кога сакал да à даде комплимент. Тој смета дека таа е прекрасна и ја нарекува дива - изјави анонимен извор за британскиот весник „Сан“.

Музејски

О

гром ната колек ци ја на Изра ел ски от му зеј, во кој е вклу че на и 9.000 години старата резба на човеково лице, ќе може да се види преку „Гугл“. Со помош на еден кликнување со глувчето и во удобно ста на својот дом, а благодарение на заедничкиот про ект на музејот и на интернет-компанијата „Гугл“, луѓето од целиот свет сега можат не прече но да го проу чат овој не олит ски арте факт, за кој му зе јот ве ли де ка е нај стариот на светот,. Маската е само еден од 520 предмети до стапни во рамки на проектот „Гугл арт“ - интернетска компилација на фотографии со висока резолуција од галерии насекаде во светот, како и виртуелната тура по музеите со помош на специјалната технологија на „Гугл“. Израелскиот музеј е еден од 151 музеи од 40 земји кои пред некој ден влегоа во вториот бран про екти. Про ектот е покренат минатиот февруари во соработка со 17 музеи, вклучувајќи го лондонскиот „Тејт“, „Метрополитен музејот“ од Њујорк, галеријата „Уфици“ од Фиренца, Уметничкиот институт од Чикаго и Музејот на Ван Гог во Амстердам.

Вуди Ален го Из ле зе рек ла мата за но ви от филм „Со љубов за Рим“ на култ ни от ре жи сер Вуди Ален. По Њу јорк, Лон дон, Бар се ло на и Па риз, Вуди Ален се га им се во оду ше ву ва на Рим и, нор мал но, на европ ски те ко проду цен ти, кои очиглед но по ве ќе ја раз би ра ат и при фа ќа ат не го вата иде ја, откол ку хо ли вуд ски те. Во не го вата но ва комеди ја тој не ги нуди са мо уба ви ни те на ста ри от Рим, ту ку и комич ни те си туа ции пред воде ни од акте ри те Елен Пејџ, са ми от Вуди Ален, ка ко и Пе не ло пе Круз. Фил мот е кла сич на роман тич на комеди ја во до бро поз нати от стил на Вуди Ален. Во не го доми ни ра ат ин три гант ни те ди ја ло шки форми. Во „Со љубов за Рим“ игра ат и Алек Болд вин и Џе си Ај зен берг, а се по ја ву ва ат и Ро берто Бе ни ни во уло га на чо век што го про го ну ва ат папа ра ци. Ин те рес но е што по пау за од шест годи ни, на филм ско то плат но по втор но се по ја ву ва са ми от Вуди Ален. Ита ли јан ската пре ми е ра е за ка жа на за две неде ли.


МОЗАИК

Четврток 5 април, 2012 година

поставки на „Гугл“

23

Бонд го замени мартинито со „хајнекен“ Големо изненадување предизвика информацијата дека Џејмс Бонд во најновото продолжение насловено „Пад од небо“ својот препознатлив пијалак, мартини, ќе го замени со пиво и тоа „хајнекен“. До промената дошло поради измената на партнерството меѓу холандската компанија и франшизата за 007, но обожавателите сепак се навикнати на Бондовиот мартини. Филмовите на Џејмс Бонд, според поголемиот број критичари, веќе низа години претставуваат „забавни реклами испрекинати со сцени од акции, па оттука ни оваа драстична промена на пијалаците не ги изненадува.“ Можеби сте заборавиле, но Шон Конери во филмот „Доктор Но“ откри дека негов омилен пијалок е „дом перињон“ од 1953 година, а додека Конери ја толкуваше улогата на тајниот агент, Бонд пиеше сè, од „хенеси“, преку вотка „столичнаја“, па сè до рум „маунт геј“. Колку платиле од „Хајнекен“ за Бонд да го пие токму нивното пиво, сè уште не е познато.

освојува и Рим

Кетрин Денев доби награда за американски актери Француската актерка Кетрин Денев ја доби наградата „Чарли Чаплин“. Кога à била доделена наградата, Денев изјавила дека е изненадена бидејќи е француска актерка. Според неа, тоа е многу ретко и особено. Таа им се заблагодари на режисерите кои à дале доволно самодоверба да прави радикални чекори во своите филмови. Нејзината ќерка, актерката Кјара Мастројани, изјави дека нејзината мајка е бе страшна како во филмовите, така и во животот, при што го истакна нејзиното учество во јавните проте сти против смртната казна и за правото на абортус. За Денев зборуваа и актерката Сузан Сарандон, која играше покрај Денев во филмот „Глад“ од 1983 година и францускиот режисер Франсоа Озон, кој неодамна со неа ја сними комедијата „Жена за украс“ во која една од улогите ја толкува и Жерар Депардје. Меѓу најпознатите филмови на Денев се „Шербурските чадори“ на Жак Демиј, „Убавица на денот“ на Луис Буњуел,

„Последното метро“ на Франсоа Трифо и „Индокина“ на Режис Варни за кој беше номинирана за наградата „Оскар“. Наградата „Чарли Чаплин“ ја доделува Филмското друштво на центарот „Линколн“. Името го добила по славниот актер Чарли Чаплин, кому му беше доделена првпат пред 40 години. Добитници на оваа награда се и Мартин Скорсе зе, Том Хенкс, Елизабет Тејлор, Алфред Хичкок.


24

СПОРТ

Четврток 5 април, 2012 година

ИНТЕРВЈУ СО КИРЕ ЛАЗАРОВ, КАПИТЕН НА МАКЕДОНСКАТА РАКОМЕТНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Ма, гарант ќе игра М

Билјана Б. ПЕТРУШЕВА

а, гарант ќе играме на Олимпијада!“ Токму со оваа реченица ни почна разговорот со македонскиот капитен Кире Лазаров, четири дена пред почетокот на олимписките ква лификации во Гетеборг додека ракометната репрезентација се подготвуваше во Скопје. Најдобриот стрелец во историјата на светските и на европските ракометни првенства ја предводи македонската репрезентација во новиот можеби и најголем предизвик до сега – пласман на Олимписките игри во Лондон. Признава дека Олимписките игри се неодоливо привлечни за секој спортист и во шега вели дека веќе вежба со знамето в рака, како да го вее на Олимпискиот стадион во Лондон. Но, Кире Лазаров, и покрај „гаранцијата со негов потпис“, во принцип, сепак, останува внимателен во прогнозите и ре а лен во процените.

u Има ли Македонија сили да се избори за остварување на олимпискиот сон? - Еднаш ни се пружа ваква шанса. Пред ЕП во Србија, искрено, не се надевавме дека ќе дојдеме до овде, знаевме дека е многу тешко да се изборат ква лификации за Олимписките игри. Ќе влеземе максимално мотивирано и ќе се обидеме да го оствариме нашиот сон и сонот за Македонија, првпат со еден колективен спорт да се појавиме на Олимпијада, што би било навистина едно големо остварување. Јас како капитен сум исклучително горд што ние ќе бидеме тие, први во историјата на македонскиот ракомет што ќе играме квалификации за Олимписки игри. На добар пат сме да го оствариме нашиот сон и сонот на целата македонска јавност. u Петтото место на ЕП во Србија ни донесе пласман на олимписките квалификации, сега два и пол месеца подоцна, може ли македонската репрезентација да одигра на истото ниво и во Гетеборг? - Психички сè уште не сме доволно подготвени и затоа добро ни дојдоа двата контролни натпревари со Романија. Да се осве стиме. Ние сè уште живееме во она време во јануари, во Ниш и во Белград, бидејќи таму навистина одигравме добро, дадовме максимум, имавме голема поддршка од навивачите и направивме успех. Но, сега веќе доаѓа нов момент, пред нас е нов

предизвик и треба да се разбудиме, да се осве стиме и да продолжиме со добри ре зултати. Мора да се разбудиме од европскиот за да го оствариме олимпискиот сон. За да продолжиме во тој стил, секој репрезентативец треба да даде максимум и никогаш, во ниеден случај, не треба да бараме алиби на друга страна. Секогаш кај секого има лош ден, пад во формата, но никогаш не смее да се бара оправдувања од типот „ми пречи овој или оној, тренерот не ме стави во игра, медиумите не ме поддржаа...“. Треба психолошки сами да се подготвиме и тоа што го имаме како потенцијал, како по единци и како колектив, да се обидеме да го дадеме. Ако успееме во тоа сите ние, 16, што ќе бидеме во Гетеборг, тогаш ќе успееме и во олимписките квалификации. Ако не се по светиме максимално, ние сме само една репрезентација, која ако не го респектира противникот, може да загуби и од една Бугарија. Но, со една добра програма, со добра работа и организација, можеме да ја победиме и Франција. Проблемот е многу повеќе во нашиот менталитет. Затоа овие два натпревари со Романија беа добредојдени, да видиме до каде сме и да собереме сили и во Гетеборг да бидеме на она ниво на кое одигравме на ЕП. u Да ли резултатите и пласманот на последното ЕП à носат фаворитска улога на Македонија во овој олимписки квалификациски циклус, со оглед на тоа дека и Унгарија и Шведска завршија зад нас, на 8. и на 12. место? - Ние како репрезентација не сме фаворити во овие квалификации. Не можеме да бидеме фаворити реално. Убаво е да се размислува така, да се има самодоверба, меѓутоа реално ста е со сема друга. Еве, да ја земеме Унгарија како прв противник, играла на седум Олимписки игри, последно во 2004 година, репре зентативците игра ле многу квалификации, така што многу подобро го имаат почувствувано она што нè очекува во Гетеборг. Швеѓаните се во последните двае сет години најуспешна европска репре зентација што се одне сува


СПОРТ

Четврток 5 април, 2012 година

25

ме на Олимпијада! на светски првенства, европски првенства и олимпијади, така што тие знаат како да се организираат за тоа што нè очекува. Додека овие олимписки квалификации се нешто ново за нас. Тоа, пак, не значи дека ние сме без шанси. Напротив, ние ќе се обидеме да играме во еден транс, ќе се обидеме да ја искористиме поддршката од, како што се најавува, 7.000-8.000 македонски навивачи што ќе дојдат да нè бодрат во Гетеборг. Ќе се обидеме да го искористиме сето тоа и во Гетеборг да се чувствуваме како во Ниш и во Белград, или како во „Борис Трајковски“ и заедно да се обидеме да направиме уште еден голем успех. u Што ќе биде клучно во трите меча што ни претстојат во Гетеборг за да обезбедиме пласман на ОИ во Лондон? - Верувам дека ќе успееме во овие ква лификации и ќе играме на Олим пи ски игри. Са-

мо не треба да правиме калкулации, треба вака или треба онака. Секогаш кога сме калкулира ле, сме губеле. Ние треба да бидеме свесни дека треба максимално да ги одиграме сите три меча. А не, ако ја победиме Ун г а р и ј а , да правиме калкулации, на

пример, дека ќе одмораме со Шведска, па после ќе го победиме Бразил. Во практика тоа не оди така. Јас лично мислам дека Бразил нема да се пласира, но сигурно ќе направи едно изненадување на овие ква лификации, само се надевам дека тоа нема да биде против нас, туку дека ќе ги изненади Шведска или Унгарија. Така што, може да ни биде доволна и една победа за пласман, а може и две победи да не бидат доволни, да ни требаат три. Ако ние ја победиме Унгарија, па загубиме од Шведска и го победиме Бразил, а во последното коло играат Шведска и Унгарија меѓу себе, може да ни се случи Турција (елиминација во квалификациите за СП 2011). Така што, нема калкулации. Одиме ден по ден, натпревар по натпревар. Ќе биде напорно бидејќи за три дена играме три натпревари, но имаме добар тим, добра медицинска екипа и заедно со нив ќе се обидеме тие ситни проблеми да ги решаваме, машки да го издржиме напорот во овие три дена и да се пласираме во Лондон. u Кои репрезентации, според тебе, се фаворити за првите две места во групата, кои обезбедуваат пласман во Лондон? - Шведска е домаќин, но мислам дека ние ќе имаме повеќе навивачи од нив и дека ќе ги изненадиме со тоа оружје. Се надевам дека ќе ги искористиме и тие 2-3 повреди што ги имаат Швеѓаните на нивните клучни играчи и ќе дадеме до сто ен отпор и цврстина да видат дека не беше случајност тоа што го направи Македонија на ЕП. Со нив одигравме нерешено на почетокот на првенството, а можеше или требаше да победиме, ако ни беше до суден пенал во последниот напад. Тоа може да ни биде и една дополнителна мотивација сега да се реваншираме. Унгарците се силна ракометна нација. Но, секако дека и тие имаат слабо сти, ќе се обидеме и со нив да се но симе, да влеземе во една отворена борба, па да видиме што ќе излезе. Бразилците се една незгодна репрезентација. Техничко-тактички се малку „дива“ екипа и секогаш треба да се биде внимателен со тие репрезентации. Тие екипи ќе направат некое изненадување и задоволни ќе си одат дома. Колку што имаме информации, и Бразилците многу сериозно се подготвуваат за овие квалификации. Па, ќе видиме

ЛОНДОН, СО БОЛТ, МЕСИ... Уште на ЕП во Србија реков дека сон ми е да го носам македонското знаме на Олимпијада. Знамето уште в понеделник ќе го земам, да вежбам (се смее). Дај Боже, само да помине сè како што треба на овие натпревари во Гетеборг и да се пласираме во Лондон. Чест и задоволство е да се биде дел од тој најголем спортски настан, да бидеш заедно со Болт, Меси... со сите тие големи спортски ѕвезди.

како ќе биде. u Како дел од тимот на Атлетико Мадрид, какви беа реакциите во Шпанија по настапот на Македонија на ЕП и како ја гледаат македонската репрезентација во овие олимписки ква лификации? - Во целост е сменето мислењето за Македонија и за македонскиот ракомет по нашиот настап на ЕП, не само во Шпанија, туку и во цела Европа. Сите беа изненадени од Македонија. И тоа сега ни создава и еден мал проблем, сите нè фалат и ни ласкаат. Сето тоа, тие комплименти од луѓе што знаат многу и значат многу во светскиот ракомет, е убаво да се слушне. Но, треба да ни биде јасно дека доколку не продолжиме со вакви резултати, доколку се случи некое разочарување, сите тие комплименти ќе избледат во секунда. Не се сомневам дека тоа во Гетеборг ќе изгледа многу подобро од двата контролни натпревари со Романија, но дури и тој пораз во контролен натпревар не стивнува малку. Победникот секогаш победува, дали е тоа голем или мал натпревар, секогаш треба да се бориме и да го имаме тој победнички дух.

ВО ШПАНИЈА МИ ФАЛИ „МАКЕДОНСКА НЕРВОЗА“ Во Атлетико Мадрид и во Шпанија засега сè оди како што треба, задоволен сум, клубот секогаш има големи цели, добро е организиран, со убави луѓе. Има многу помалку нервози во однос на овде. Понекогаш дури таму ми фали малку од нашата нервоза, која ние сами си ја наметнуваме. Па, тогаш ќе си најдам некој „виновник“ за да се издувам. Нормално, потоа секогаш следува извинување, ќе кажам: „Слушај јас сум Македонец, не можете да ме успиете овде“.


26

СПОРТ

Четврток 5 април, 2012 година

КОГА НЕ ОДИ ПОДМАЧКАНО, ТУКА СЕ СУДИИТЕ

Фама за фамозниот пенал на „Камп ноу“ Ф

удба лерите на Милан не можат да го скријат разочарувањето, но и бе сот кон судијата Бјорн Куиперс поради двата пена ли што беа до судени во корист на Барселона на реваншниот дуел од четвртфиналето во ЛШ што каталонскиот тим го доби со 3-1. Само неколку минути откако Милан успеа да израмни преку Ночерино, холандскиот арбитар по вторпат покажа на белата точка, овојпат поради дуелот меѓу Не ста и Бускетс при еден корнер на Чави. - Прво ме блокираше Пујол, и тоа непрописно, па морав да се ослободам од него. Судијата не покажа прекршок поради тоа, но затоа реши да ме казни за мојот дуел со Бускетс. Навистина неверојатно – разочарано изјави Але сандро Не ста. Членовите на ита лијанскиот гигант се понадеваа дека можат да направат чудо на „Камп ноу“, но тој втор пенал ги пре сече избраниците на Масимилијано Алегри во обидите да се изборат за пласман во полуфиналето. - Подобро да загубевме со 7-1 во фер натпревар отколку на ваков начин. Тој пенал целосно ја смени психологијата на мечот, потоа Барса веќе не мораше да притиска кон нашиот гол и можеше само да ја чува топката, што Каталонците многу успешно го прават со години - истакна Кларенс Сидорф.

На спротивната страна, Пеп Гвардиола е убеден дека неговиот тим ги заслужи триумфот и пласманот меѓу четирите најдобри екипи во Европа. - Ако има влечење за дрес пред очите на судијата, тој треба да покаже на белата точка. Не гледам зошто некој се буни кога ние апсолутно ја заслуживме победата. Имавме

преку 20 обиди кон голот на противникот, наспроти само три на Милан - изјави Гвардиола. Баерн по вторпат во седум дена го совлада Олимпик Марсеј со идентични 2-0, овојпат со погодоците на Ивица Олиќ во првото полувреме од мечот на „Алијанц арена“.

Неверојатниот Меси урна уште еден рекорд

Лионел Ме си продолжи со поставувањето нови рекорди во шпанскиот и европскиот фудбал откако стана првиот играч што ја надминал „магичната граница“ од дванаесет постигнати погодоци во една сезона во Лигата на шампионите. Со двата гола

реализирани во триумфот над Милан, извонредниот Аргентинец стигна до бројката од 14 погодоци сезонава во ЛШ, надминувајќи го сопственото до стигнување од 12 гола во елитното европско натпреварување од сезоната 2010/20111.

Горд сум на ова остварување, како и на секое претходно, но најголемо задоволство ми претставува фактот дека се пласиравме во полуфиналето. Знаевме дека Милан е силен тим и дека ќе ни создаде многу проблеми, но покажавме карактер и добра

СО ПРЕТПЛАТА НАЈЕДНОСТАВЕН НАЧИН ДА ДОЈДЕТЕ ДО ВЕСНИКОТ „ДЕН“ www.den.mk

pretplata@den.mk

тел. 02/3211 551

игра и на крајот се радувавме на победата - изјави Меси. Аргентинецот ќе има уште најмалку два меча во елитното клупско натпреварување во кои може да постави и нова граница за бројот на постигнати голови во ЛШ во една сезона.


СПОРТ

Четврток 5 април, 2012 година

Сега ми е јасно зошто се лути Мурињо

Мацари вети дека Пандев ќе игра повеќе Тренерот на Наполи, Валтер Мацари, јавно му вети на македонскиот фудбалски интернациона лец Горан Пандев дека ќе му даде многу поголема шанса за настап во останатиот дел од шампионатот во Серија А. „Наполитанците“ в

сабота му го стуваат на Лацио во Рим, поранешниот тим на Пандев, па Мацари, најверојатно, ќе му даде шанса на Македонецот да истрча како стартер на „Олимпико“. Пандев е неверојатно ква литетен фудбалер и точно е дека во изминатите натпревари можеби и не го искористивме доволно. Тој заслужува поголема минутажа во Наполи, тоа не е спорно, но понекогаш се наоѓам на слатки маки да одберам тим од 11 фудбалери иако во ро стерот имаме далеку поголем број на оние што заслужуваат да се меѓу првотимците – изјави Валтер Мацари за италијанските медиуми. Карло Палавичино, агентот на Пандев, истакна дека македонскиот ас би сакал да остане во Неапол и наредната година, но потенцираше дека тој заслужува многу поголема минутажа во дре сот на Наполи.

за разонода

Напаѓачот на „ро сонерите“, Златан Ибрахимовиќ, не може да се помири со начинот на кој Милан беше елиминиран од Барселона во Лигата на шампионите. Тој истакна дека по двата пенали што à беа до судени на Барселона, многу добро разбира зошто Жозе Мурињо по стојано е бе сен на судиите кога игра против Каталонците. - Не можам да поверувам дека судијата покажа на белата точка за фаул што беше направен пред топката да биде уфрлена од корнер во игра. Како можеше да до суди таков пенал? Ако за нешто такво на Барселона à судеше пенал, тогаш мораше да покаже на белата точка и за фаулот над мене на спротивната страна од теренот. Сега многу добро разбирам зошто Мурињо секогаш е бе сен на судиите по натпреварите со Барселона - изјави Златан Ибрахимовиќ по дуелот на „Камп ноу“.

27

Пато пак се повреди Покрај елиминацијата од Лигата на шампионите, во таборот на Милан владее фрустрација и поради најновата повреда на Алехандре Пато. Бразилскиот интернационалец влезе во игра во 70. минута со надеж дека би можел да стори нешто повеќе и да ги зголеми шансите на Милан за постигнување два гола и пласман во полуфиналето. Наместо тоа, младиот голгетер експресно заработи нова повреда, па по само четиринаесет минути на теренот на „Камп ноу“ мораше да биде заменет од Макси Лопез. - Не знам што се случува, ги чекаме резултатите од прегледите. Јасно е дека на Пато му претстои нова пауза - изјави тренерот Масимилијано Алегри. Шефот на стручниот штаб одби да ја преземе одговорноста што го внесе Бразилецот во игра иако тој не беше подготвен за такво нешто, по серијата проблеми со повредите за кои што дури и специјалистите од САД не успеаја да постават точна дијагноза. Ова е дури четиринаесетта повреда на Пато во последните две и пол години, по што станува јасно дека Бразилецот се соочува со сериозен проблем за кој ќе мора да најде решение доколку сака да ја продолжи својата кариера.

Во утрешниот број прочитајте се` за разонодата


28

СПОРТ

Романија ни ги скрати надежите Македонската ватерполо-репрезентација загуби од Романија со 6-9 во третото коло од олимписките квалификации во Едмонтон, Канада. Овој втор пораз во квалификациите практично значи и крај на надежите за пласман на ОИ во Лондон. Во поголемиот дел од натпреварот се водеше изедначена борба, а пред крајот на третата четвртина резултатот беше 5-5. Во финишот на мечот, Романците ја направија решавачката предност. Исклучувањето на Мирослав Ранџиќ и петерецот за Романците го најавија триумфот на Романците. Не знам што да кажам за судиите, за овој натпревар и за овој спорт. Мора нешто да се смени. Дефинитивно, некои работи мора да се сменат... Стопати ја гледавме снимката и не можеме да видиме зошто добивме исклучување со казна. Мислам дека уште од почетокот на овие квалификации се знаеше кои репрезентации ќе одат на Олимписките игри - изјави селекторот Сашко Поповски. Срѓан Аксентиевиќ постигна три гола за македонската репрезентација, а по еден погодок на овој меч запишаа Иван Башара, Мирослав Ранџиќ и Борис Летица. По првите три натпревари во групата, Македонија има два пораза, од Грција и од Романија, и победа над Холандија. Синоќа македонските ватерполисти играа против Црна Гора, а вечерва ги очекува дуелот со Германија. Првите четири селекции од оваа и четирите најдобри од другата група го продолжуваат настапот во четвртфиналето на квалификацискиот турнир.

Четврток 5 април, 2012 година

Фени во истор

Македонскиот првак е единствениот тим што четири години по ред обезбедува учество на завршниот турнир

Ф

е ни ин ду стри ис пи ша но ва стра ни ца во исто ри јата на БИБЛ отка ко ста на единс тве ни от тим што ус пе ал да обез бе ди плас ман на за врш ни от тур нир во че ти ри те годи ни кол ку што по стои ова ре ги о нал но нат пре ва ру ва ње. Ма ке дон ски от пр вак, кој во ед но е и бра ни тел на тро фе јот во БИБЛ, ус пеа да сла ви со 8283 на го сту ва ње то кај Мор нар, со што из бра ни ци те на Емил Рај ко виќ обез бе ди ја учество на завршниот турнир кој од 21 до 23 април ќе се одржи во израелскиот град Ган Нер. Иван Лилов беше херојот на Фени индустри на дуелот во Бар откако бугарскиот ас ја по стиг на клуч ната трој ка во последниот шут на мечот, со кој ја претвори не гати вата од два по е ни во ко нечен триумф од 82-83. Со тоа беше крунисана извонредната игра на кавадарчани во послед ната че тврти на ко га ко шар ка ри те на Фени успе аја да се вратат од негатива од

Шарапова заштитно лице на „Самсунг“ Марија Шарапова уште повеќе ќе ја зголеми својата доминаци ја ка ко најп лате на свет ска спортис тка отка ко пот пи ша нов спонзорски договор, овојпат како заштитно лице на „Самсунг“. Корејската компанија веќе извесно време преговараше со второ ран ги ра ната свет ска те ни сер ка, за ко неч но да би де по стигнат договор Шарапова да би де за штит но ли це на „Сам сунг“ во Ру си ја и во зем ји те од Комонвелтот. - Марија отсекогаш била многу атрактивна за спонзорите, но зачуду вач ки е кол ку мал ку е за стапе на на па за рот во Ру си ја.

Овој договор прет ставува одлична мож ност за неј зин влез во мар ке тин шки от про стор во татко ви ната - из ја ви аген тот на Шарапова, Макс Ајзенбуд. Фи нан си ски те де та ли од до говорот не се обелоденуваат, но се шпекулира дека Шарапова ќе заработи најмалку де сет милиони евра од три годиш ни от до го вор со „Самсунг“. Ма ри ја Ша рапо ва ми натата година заработи 25 милиони долари од награди од турнири, како и од спон зор ски те до го во ри, со што беше убедливо најплатена свет ска спортистка во последните дванае сет ме сеци.


СПОРТ

Четврток 5 април, 2012 година

ијата на БИБЛ единае сет по ени. - Од са ми от поче ток Мор нар ги ди кти ра ше и тем пото и ре зул татот, но зна евме де ка ќе дој дат и на ши те пет ми ну ти. Пос лед ната ак ци ја бе ше по ста ве на за јас да упатам шут за трој ка, пре сре ќен сум што ус пе ав да по годам и да го обез бе дам плас ма нот на сво јот тим на за врш ни от тур нир - из ја ви Иван Ли лов, хе ро јот на Фе ни ин ду стри. Фе ни ин ду стри е единс тве ни от тим што редов но е дел од за врш ни от тур нир во БИБЛ отка ко во пре ми ер ната се зо на за губи во полуфи на ле то од Ра бот нич ки, во 2010 годи на бе ше по ра зен во истата фа за од Ло вќен, за ка ва дарча ни ла ни да во оду ше ват со од лич на игра на тур ни рот одр жан во нив ната са ла и да се за ки тат и со тро фе јот во ова нат пре ва ру ва ње. Од бра ната на овој тро феј си гур но ќе прет ста ву ва голе ма жел ба за Емил Рај ко виќ и за не го ви те из бра ни ци, но, ре ал но гледа но, тоа ќе би де мно гу те шко со оглед на ква ли те тот на ри ва ли те. Фе ни нај пр вин во полуфи на ле то ќе се срет не со Левски, тим од кој ма кедон ски от пр вак ве ќе пре тр пе два по ра зи во фа зата по гру пи се зо на ва. До кол ку ус пе ат да ја поми нат оваа преч ка, ко шар ка ри те на Фе ни ин ду стри во фи на ле то ќе се срет нат со подо бри от од „изра ел ското полуфи на ле“ ме ѓу Хапо ел Га лил Бил бао и Хапо ел Тел Авив.

Ѓоковиќ: Од дедо ми научив да не се предавам Трофејот освоен во Мајами, Новак Ѓоковиќ му го посвети на својот дедо Владимир, за кого вели дека го научил како да стигне до успехот. - Овој освоен турнир сакам да му го посветам на мојот дедо Владо, кој во сите овие години ми дава бескрајна поддршка и позитивна енергија. Секогаш насмеан и подготвен за шега, тој е мојот јунак и борец што никогаш не се предава. Така ме научи и мене - напиша најдобриот светски тенисер на својот профил на „Твитер“. По одбраната на титулата во Мајами, Ѓоковиќ во наредните десетина дена ќе се подготвува за настапот во Монте Карло, турнирот кој седум пати по ред го освојува Рафаел Надал.

29

Њујорк прокоцка триумф во Индијана Ниту одличната игра на Кармело Ентони, ниту, пак, предноста од 17 поени кон крајот на третата четвртина не им беше доволна на кошаркарите на Њујорк никс за да стигнат до победа на гостувањето кај Индијана. Тие одиграа далеку под своите можности во последните петнаесетина минути од мечот, овозможувајќи му на домаќинот не само да ги стигне 17. поени негатива, туку и на крајот да слави со убедливи 112-104. Мислам дека се отпуштивме откако поведовме со 17 поени разлика, тоа е нешто што не смее да ни се случува. Тие не се откажаа, продолжија да се борат, да играат со највисок интензитет и тоа им ја донесе победата - изјави Кармело Ентони по поразот. Ентони реализираше 39 поени и 10 скока, но и тоа беше недоволно за Њујорк да стигне до победа на ова незгодно гостување. Двејн Вејд поради повреда го пропушти дуелот на Мајами против Филаделфија, но „жешките“ во своите редови го имаа одличниот Леброн Џејмс, кој со 41 поен го предводеше својот тим до 16. победа во серија на домашен терен. Резултати НБА: Индијана – Њујорк 112104, Кливленд – Сан Антонио 90-125, Торонто – Шарлот 92-87, Мајами – Филаделфија 99-93, Детроит – Орландо 102-95, Мемфис – Голден стејт 98-94, Сакраменто – Феникс 100-109, ЛА лејкерс – Њу Џерси 91-87.


30

РАЗОНОДА

Четврток 5 април, 2012 година

ХОРОСКОП

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.30 Дарма и Грег – серија 10.00 Дневник 10 10.30 Македонски народни приказни 11.00 Ѕвон - образовна програма 12.10 Документарна програма 13.00 Вести 13.15 Без пардон

14.00 Конечно викенд 15.00 Вести 15.15 Без рецепт 15.30 Документарна програма 16.15 Бостонските адвокати -сериja 17.00 Дневник 1 17.40 Тротоар њуз - забавна програма 18.00 Дарма и Грег – серија 18.30 Сободно прашувајте -

информативен магазин 19.00 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.15 Документарна програма 21.00 Ако е . . . со Чом дебатна емисија 22.15 Бостонските адвокати -сериja 23.00 Дневник 3 23.30 Тротоар њуз - забавна

програма 23.50 Документарна програма 00.50 Без рецепт 01.05 Нем сведок -игран филм 02.00 Дарма и Грег – серија 02.20 Бостонските адвокати -сериja 03.00 Класична музика 03.15 Документарна програма 04.35 Документарна програма 05.25 Конечно викенд

07.40 Најава на програмата 07.45 Ловечко око 09.00 Египет – документарна програма 09.45 Канцеларијата – серија 10.15 Подземјето на Њујорк – играна серија 11.00 5+ 12.00 Храна и вино – емисија за гурмани 12.30 Игран филм 06.55 5 до 7-утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата 09.25 Зајди, зајди талент 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи – емисија за деца 10.15 Супер ѕвезда – емисија за деца 10.45 Во прво лице – забавна

14.30 Девици благороднички – играна серија 15.30 Вести 15.45 Канцеларијата – играна серија 16.15 Документарна програма 17.00 5+ 17.45 Храна и вино – емисија за гурмани 18.25 Метео 18.30 Вести програма 11.15 Пресинг 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата 12.45 Зајди, зајди талент 12.55 Кујната на Јулија 13.05 Зајди, зајди телент 14.05 Моите џебни миленичиња – цртана серија

19.05 Спорт 19.15 Пазар и пари 20.00 Девици благороднички – играна серија 20.45 Секој е ВИП 21.33 Метео 21.40 Вести 22.15 Спорт 22.20 Еурека – играна серија 23.05 Културна хроника 23.15 Малечката Лили – игран 14.30 Портик-хроника на денот 15.00 Вести 15.10 Портик-хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата 16.55 Фактор здравје - емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг 18.15 Овде и сега 19.00 Вести

филм 01.10 Подземјето на Њујорк – играна серија 01.55 Пазар и пари 02.25 Секој е ВИП 03.20 Културна хроника 03.30 Вести 04.05 Храна и вино – емисија за гурмани 04.35 Игран филм 06.30 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Маркет 168 – емисија за економија 20.45 Вин-Вин-дебатна емисија 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 22.55 Голи и смешни – еротска скриена камера 23.25 Танцувајќи во Сината Игуана - игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.00 Разделба – серија 10.55 Метео 5 11.00 Вести 11.10 Скршено крило – серија 11.45 Јунска ноќ - серија

12.30 Код – информативна програма 13.00 Џанан – серија 13.30 Лале – серија 14.00 Скршено крило – серија 14.30 Имотот на дамата – серија 14.55 Метео 5

15.00 Вести 15.25 Имотот на дамата – серија 17.00 Јунска ноќ - серија 17.50 Екстра Ексклузив– 18.15 Метео 5 18.20 Вести 19.00 Имотот на дамата –

серија 20.00 Величествениот – серија 21.00 Атлетик – Шалке - фудбал 23.00 Метео 5 23.05 Вести 23.35 Екстра Ексклузив 23.55 7 часа разлика – сериja 00.45 Прстенот 1 – игран филм

06.15 Напуштен ангел - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал-утринска програма 09.00 Вести 09.10 Под сенката на врбите играна серија 09.40 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.10 Топ шоп 10.40 Бекстејџ-естраден магазин 10.50 Малечката невеста - играна

серија 11.15 Огнови на љубовта-серија 12.00 Вести 12.10 Македонски стари приказни 12.40 Преживеан - реално шоу 13.40 Топ шоп 14.00 Езел - играна серија 14.50 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза

16.26 Љубов и казна - серија 17.10 Огнови на љубовта-серија 18.00 Малечката невеста-серија 18.35 Бекстејџ-естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Љубов и казна - серија 20.55 Бурни времиња - серија 21.45 Езел - играна серија 22.40 Преживеан - реално шоу

23.40 Дневник 00.05 Временска прогноза 00.07 Преживеан - реално шоу 00.40 Некој да ме чува - серија 01.30 Бекстејџ-естраден магазин 01.40 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.30 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал 05.00 Зора зори - забавна емисија

21.03 19.04

Овен - Еден пријател нетрпеливо го очекува вашиот одговор, а вие подолг период тактизирате со одговорот. Совет: партнерот се труди да ви ги исполни сите желби, посветете му малку внимание.

20.04 20.05

Бик - Денеска ќе бидете многу чувствителни, затоа не почнувајте разговор со луѓе што би можеле да ве изнервираат. Имате непланирани трошоци, но тоа нема да ве вознемири. Совет: многу сте самоуверени.

21.05 20.06

Близнаци - Патувањето што ви претстои, ќе ви донесе многу возбуда и средба со позитивни луѓе. Но, една личност особено ќе го привлече вашето внимание. Совет: еден совет многу ќе ви помогне.

21.06 22.07

Рак - Соговорниците денеска нема да бидат многу нак лонети кон вас. Секој ќе се обиде да го наметне своето влијание. Совет: бидете поактивни, одете на прошетка во природа

23.07 22.08

Лав - Многу сакате да излезете на пијалок со една личност, која неодамна ја запознавте, но немате храброст да ја поканите. Совет: внимавајте да не се повредите.

23.08 21.09

Девица - Имате доволно време да размислите дали сè уште сакате да бидете со една личност, но време е за конкретни чекори. Совет: користете некоја од техниките за опуштање.

22.09 23.10

Вага - Чуда се случуваат, во оној момент кога ќе помислите дека нема решение за вашиот проблем, тој сам ќе исчезне. Совет: бидете поостри кон партнерот, премногу му дозволувате.

24.10 21.11

Скорпија - Една информација што ќе ја добиете денеска многу ќе ве вознемири. Сепак, останете смирени. Совет: ако сакате да се одморите, останете дома и исклучете го телефонот.

22.11 21.12

Стрелец - Знаете што сакате и успешно реализирате сè што ќе почнете, а тоа предизвикува завист кај колегите. Совет: внимавајте на финансиите, може да ви направат проблеми.

22.12 19.01

Јарец - Не сте расположени за лоши вести, но сепак бидете подготвени на сè. Одбирајте ги зборовите за да не кажете нешто за кое подоцна ќе се каете. Совет: внимавајте на здравјето.

20.01 18.02

Водолија - Односите со партнерот ќе се стабилизираат, а тоа ќе ве смири. Вишокот енергија насочете ја на убави работи. Совет: јадете здрава храна и пијте повеќе течности.

19.02 20.03

Риби - Премногу зборувате и непотребно се враќате на работи од минатото, а тоа малку ги заморува соговорниците. Опуштете се. Совет: потребна ви е поголема самодоверба.


Рецепт на денот Тоблероне

SEBI^“SAGIT- NOST, POTARIUS” VLE^ENOST OD SVETOT

PRAVEC VO UMETNOSTA

UMETNI^KI VEZENI SLIKI ZA NA YID

STRANSKO @ENSKO IME

UKRAS NA ZAVESA (MN.)

4 јајца 15 лажици шеќер 1 путер 250 г чоколада за готвење l 100 г сусам l 250 г ореви l 250 г бисквити l l l l

AGATA KRISTI

“KILO VOLT AMPER#

PISATELOT ANDREEVSKI

DR@AVA VO EVROPA

ARTISTKATA @UGI] O@IVUVA^

ME\UDEJSTVO, ME\UZAVISNOST NESOODVETEN GRANKA NA POVIK NA URBANIZMOLITVA MOT ZA OD MINARE UREDUVAWE NA SELATA

LETOPISI ORGAN VO UTROBATA

PISMO, DOPI[UVAWE

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

31

РАЗОНОДА

Четврток 5 април, 2012 година

GRAT^E VO BANAT HIT NA DRAGAN MIJALKOVSKI

VOSPALENIE NA IRISOT

DRUGO, ALIJAS “INDUSTR. za MOTORI i TRAKTORI#

LORENS OLIVIE POND

GRAD VO VISKONSIN (SAD) LEKAR ZA DETSKI BOLESTI POETOT RACIN

NAZIV, NASLOV

EDNO GODI[NO VREME LEKOVITA BILKA

FRANCUSKA ARISTKA MIREJ

REKA VO RUSIJA LEKARI ZA U[NI BOLESTI

PRIVRZANIK NA OBEDINUVAWETO

GRABLIVA PTICA KIKIRITKI LI^NA ZAMENKA GRAT^E VO BOKA KOTORSKA

KOW GRAD VO ANTI^KA KILIKIJA

@ITELI NA POLUOSTROVOT ATIKA POKAZNA ZAMENKA VEST, PORAKA (TUR.)

LITIUM

MALA STATUA NA BOGOT EROS ISPRAVEN HRV. FUDB. GOLMAN MLADEN BIL KRUZ OSVALD

ELEKTRON [TAVENA OV^A KO@A

ARTISTKATA MIRANDA

ZAPAD JUG

GRAD VO ROMANIJA IVAN KARADAK

KOSKENI ORGANI VO USTATA

MINUTA ARTISTKATA VEST

AMERIKANSKI IZRAZ VI DRUGI JAZICI

Јајцата се топат на пареа, потоа се додаваат петнае сет те ла жи ци ше ќер. Откако убаво ќе се со единат, се тргаат од оган и се оста ва ат на соб на тем пе рату ра да се из ла дат. Потоа се дода ва измате ни от путер, претходно растопеното чо кола до, пот пече ни от су сам, ме ле ни те ореви и мелените бисквити. Сè убаво се меша и потоа се ста ва во ка лап. Ка лапот тре ба да се на мач ка со мас ло за ја де ње за подоцна полесно да се извади те стото. Сe остава во фри жи дер да от стои не кол ку ча са и потоа се служи.

[EF, LICE KOE RAKOVODI

METAR

5 2

6 8 9 3

1 8 9 6

3 1 8

8 4

5 9 7 7 1

1 6 2

4 3 4 8 1 6

3 5 1 4 7

2 4

9

7 1

8

1 4 9 4 9 3 7 2 6 5 8 1 7 6 2 3 9 4 9 2 4 3 9 2 6 8

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: INTERAKCIJA, NEADEKVATEN, DOPIS, ANALI, IRITIS, ELEMIR, VOSA, LO, INAKU, IME, PEDIJATAR, DARK, ZIMA, OMA, UNIONIST, OREL, ATI^ANI, AT, TI, LI, ONA, EROT, Z, IZA, E, PRALIJA, ZABI, BRA[OV, M, AMERIKANIZAM, M, RAKOVODITEL; SUDOKU: 1) 516 728 943, 489 356 172, 237 941 686; 693 812 754, 124 597 368, 875 634 291; 351 479 826, 748 263 519, 962 185 437; 2) 351 964 782, 924 871 653, 678 523 149; 849 357 261, 236 189 475, 517 642 398; 492 715 836, 185 436 927, 763 198 514

ПРИГОТВУВАЊЕ:

LITAR


ЗРНЦА НА МУДРОСТА

ТИКЕТ СЕК Ј

Тие што знаат да зборуваат, зборуваат кратко. Достоевски

Атлетик Б. Шалке Валенсија АЗ Алкмар

1 Униот Берлин Ауе 1 Гројтер Е. Котбус 1

Љубовта е како водата. Ако нешто не ја разбранува, таа ќе стане бара. Артуро Граф

1

Коефициент 6.1

ВИЦОТЕКА

l

21

l

Тетово l

Гостивар

16

Куманово

18

Скопје l

21

22

l Кочани

19

18

20

l Делчево

l Штип

18

Велес l

21

l Радовиш

17

l Кичево

l Дебар

l Неготино

17

18

l Струмица

l Кавадарци

20 l Струга

22

18 l Охрид

l Прилеп

17 l Гевгелија

Битола

17

l Ресен

l

17 5 ПЕТОК 24

што не можат да ви возвратат. Душан Радовиќ Човекот се вљубува во жена кога ја гледа, а жената се вљубува во мажот додека го слуша. Ксенофонт

или пилот. Секогаш кога ќе влезам кај него в соба насекаде има шприцови, а тој ми вели „бабо ајде да летаме“ - одговара втората баба. *** Малиот Трпе го прашува татко му: - Тато, навистина Пеце има пра-пра-пра-пра-прабаба?

Во текот на денешниот ден ќе дува слаб ветер од северен правец со брзина од 10 километри на час

16

l

Проверете дали навистина сте добар човек, помогнете им на тие

Зошто русокоса девојка си ги мие нозете со чорапи? Затоа што водата е ладна! *** Две баби си разговараат и едната вели: - Од внук ми нема да биде ништо, по цел ден седи на компјутер и ништо не прави! - Мојов ќе биде доктор

Крива Паланка

21

Љубомората секогаш се раѓа со љубовта, но никогаш не умира со неа. Артур Шопенхауер

4 САБОТА 25

Времето денеска ќе биде облачно со локален дожд. Во јужните и во западните делови од земјата врнежите во текот на попладневните часови ќе бидат пообилни. Во Скопје минималната температура ќе биде 6 Целзиусови степени, а максималната 19 степени. Влажноста на воздухот ќе биде 62 проценти. Биометеото е поволно. 3 НЕДЕЛА 22

- Не сине, Пеце пелтечи! *** Зошто русокоса девојка го става бебето во лонец за вриење? Бидејќи прочитала дека ако бебето не сака да пие млеко, треба да се проврие!

15

Барселона

23

Букурешт

22

Будимпешта

21

Загреб

22

Софија

20

Атина

19

Приштина

17

Сараево

25

Белград

Den 05 April  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you