Page 1

www.den.mk

ПОЧНА ГОЛЕМАТА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА НА „ДЕН“

29o

Понеделник, 4 јуни 2012, година 1, број 66

цена

15 денари

НИКОЈ НЕ ВРШИ КОНТРОЛА ДАЛИ НОВИТЕ ГРАДБИ ЌЕ ИЗДРЖАТ ЗЕМЈОТРЕС

Ако затресе, Скопје може да падне? 14

ЕКСПЕРТИТЕ ЗА ВЛАДИНИОТ ПАКЕТ

Кризни мерки за спас на рејтингот 10-11

ВЕСТИ

2-3

ВЕСТИ

6-7

Амбасадата во Женева заглави на командант Шпати Ѓорге Иванов единствен гостин на Николиќ?


2

ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ДУИ И ВМРО-ДПМНЕ ВО КАВГА ЗА АМБАСАДОРОТ ВО ЖЕНЕВА

КОМЕНТАР

Наташа СТОЈАНОВСКА

Бесплатните ваучери нема да ја кренат економијата Со ваучери за апсолвентите, летувања за децата на социјалците, 50 отсто попуст за пензионерите што ќе одат на балет и на опера, шестмесечно вработувања во општините, регистрација на тракторите за кои земјоделците немаат документи не се крева индустријата ниту расте вкупната економија. Слушнав коментар на една жена, која зборувајќи за мерките рече: „Јас немам против да плаќам лаптоп или летување на нечие дете, ниту на пензионерите за да се забавуваат, ама имам проблем бидејќи на моето дете не можам да му платам кино, летување, компјутер“. А, да! Да не заборавам! Владата обезбеди и десетина милиони евра, кредити за стопанството. Но, колку потрошивте за спомениците и за фасадите? А, замислете тие пари да завршеа во стопанството? Премиере, знаете дека индустријата паѓа осум месеци по ред! Дека земјава само технички не е во рецесија бидејќи ако два квартали по ред БДП е во негатива, тогаш е рецесија, а македонскиот БДП во последниот квартал лани беше едвај 0,2 проценти во позитива, а веројатно овој квартал ќе биде во негатива. Знам дека ги знаете овие бројки, но не знам дали не ве загрижуваат, барем колку што ве загрижува победата на изборите? ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: „Вила Принт“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач - Живко Серафимовски, Управител - Дејан Костадиноски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Маја Анастасова, Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Александар Божиновски Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Командант Шпа амбасадорска п

ВМРО-ДПМНЕ одбива да го назначи командант Шпати за амбасадор бидејќи би било не сериозно човекот што ги згасна вентилите на Липковската брана во 2001 година, сега да се бори за човековите права во ОН

П

Тони АНГЕЛОВСКИ

о ставувањето нов амбасадор на Македонија во испразнетата мисија на Обединетите нации во Женева се заканува да предизвика сериозен проблем во одно сите меѓу владините коалициски партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, дознава „Ден“. Партијата на Али Ахмети, која требала да предложи кадар за оваа функција, уште кон почетокот на годинава го предложила пратеникот Хајрула Мисини, попознат како командант Шпати, но нивниот коалициски партнер упорно го одбива ова решение поради неговата улога во конфликтот од 2001 година. Ваквата патпозиција трае веќе со ме сеци и ме стото во Женева останува празно сè додека партнерите не најдат компромис за тоа кој ќе биде новиот амбасадор. Деновиве дури треба да се одржи средба на високо ниво меѓу двете партии за да се надминат разликите и да се реши проблемот со Женева. Иако овој предлог беше во пакет со други десетина имиња за нови амбасадори, од кои неколку се предлози на ДУИ, проблем се појави само во врска со именувањето на Мисини, кој не е прифатлив за ВМРО-ДПМНЕ.

Од двете партии не сакаат официјално да зборуваат за проблемот. Портпаролот на ДУИ, Бујар Османи, вчера само кратко ни изјави дека сè уште не било разговарано на таа тема, а од ВМРО-ДПМНЕ воопшто не сакаат официјално да коментираат за ова прашање. Но, неофицијално, од партијата на премиерот Никола Груевски велат дека не е спорно амбасадорот во мисијата на Обединетите нации во Женева да биде предлог на ДУИ бидејќи тоа било договорено уште минатата година кога била направена поделба на амбасадорските ме ста. Но, не се согласуваат амбасадор да биде токму Мисини, кој беше еден од обвинетите во случајот „Липковска брана“ затоа што за време на во ениот конфликт ги запрел вентилите на браната и го остави цело Куманово без вода. Случајот „Липковска брана“ беше еден од случаите кои беа разгледувани од Хашкиот суд, па потоа вратени на судските органи во Македонија, но со автентичното толкување на Законот за амне стија, кој владејачката коа лиција го изгласа минатата година, Мисини го избегна судскиот процес. Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека би било премногу сега тој да биде по ставен и за ам-

Кој го дестабилизира Балканот?

Претседателот Ѓорге Иванов лаконски му одговори на претседателот на грчката партија Нова демократија, Андонис Самарас, на обвинувањата дека Македонија го дестабилизира регионот, посочувајќи на настани од неодамнешната балканска историја. - Ако станува збор за изјава на лидер кој заедно со Слободан Милошевиќ пред 20 години црташе нови граници на картите на Балканот, тогаш немам коментар - рече претседателот вчера на заедничката прес-конференција на лидерите на државите од

регионот во Мостар на новинарско прашање како ги коментира обвинувањата од лидерот на Нова демократија дека заедно со премиерот Никола Груевски ја дестабилизираат безбедноста и стабилноста на Балканот. Повод за оваа реакција од Самарас беше интервјуто на претседателот Иванов за весникот „Дневник“, во кое рече дека Грција треба да ја почитува пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг или да не поставува дополнителни барања и услови во преговорите за името.


ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

3

ти сака озиција

басадор со потпис на претседателот Ѓорге Иванов, па уште и да биде претставник на Македонија и главен играч во обидот државата да стане дел од Советот на човекови права во Обединетите нации во периодот од 2013 до 2015 година. Пратеникот Хајрула Мисини, кој според предлогот на ДУИ треба да биде нов амбасадор во Женева, вели дека не знае до каде е работата со неговото назначување. - Тоа ниту беше мој предлог ниту моја желба. Навистина, не знам што се случува сега со таа работа. И јас слушнав дека сум предложен и дека тој предлог не е поминат. Но, друго не знам. Јас сум член на екипата и нормално дека ако е добро за партијата да бидам амбасадор, ќе одам. Како ќе каже лидерот Ахмети, така ќе биде - вели Мисини. Лидерот на ДУИ, Али Ахмети, пак, инсистира токму пратеникот Мисини да стане амбасадор затоа што на тој начин со неговото напуштање на парламентот ќе се ослободи ме сто за ше фот на кабинетот на лидерот на оваа партија, Артан Груби, да стане пратеник. Груби беше на четврто ме сто на листата на ДУИ за избор на пратеници во втората изборна единица, каде што но сител беше Ермира Мехмети, а на листата пред Груби беа ставени и Реџаиљ Исмаили и Хајрула Мисини. Токму Груби е еден од најсилните играчи на ДУИ во Скопје и многу близок соработник на лидерот Али Ахмети, кој по неуспехот да вле зе во парламентот минатата година беше назначен за шеф на кабинетот на Ахмети. Пред последните избори беше во центарот на вниманието со тепачката на скопското ка ле, која според процените на ана литичарите

доне се многу по ени за ДУИ, а и претходно како претседател на невладината „Разбуди се“ важеше за многу близок со партијата на Ахмети. Проблемот во врска со назначувањето на Мисини за амбасадор во Женева дополни тел но ги комп ли ку ва ра боти те затоа што, според експертите, крајно не сериозно е државата да нема амбасадор во седиштето на Обединетите нации во Женева во период кога се кандидира за членство во Советот на човекови права во Обединети-

те нации во периодот од 2013 до 2015 година. Од Министерството за надворешни работи велат дека и амбасадорското ме сто во Же не ва ќе оди во комп лет со дру ги те новоназначени амбасадори, но дека не можат да ни дадат информација кој ќе биде нов амбасадор. Од кабинетот на претседате лот Ѓор ге Ива нов, кој, спо ред за ко нот, треба да го потпише указот за назначување на но ви те ам ба са до ри, ве лат де ка од Владата сè уште не стигнал предлог за амбасадорското ме сто во Женева.

Груевски: Опозицијата го урива името Из ја ви те на опо зи ци јата де ка за нив е при фатли во име со ге о граф ска одред ни ца ја ури ва ат ма ке дон ската пре го ва рач ка по зи ци ја во пер и од ко га ре ше ни е то на спо рот не е на по ви док, сме та пре ми е рот Ни ко ла Гру ев ски. Тој во ин терв ју за „Ка нал 5“, комен ти рај ќи ги напа ди те на прате ни ци те на опо зи ци јата де ка во 2008 годи на се согла сил на пред ло гот на Ни миц Ре публи ка Ма кедо -

ни ја (Скоп је), нагла си де ка се согла сил тоа име да би де ста ве но на ре фе рен дум и де ка истото би го сто рил до кол ку пред са ми тот во Чи ка го по сред ни кот по нудил не што слич но. Груевски е де ци ден де ка опо зи ци јата подолг пер и од води не кон зи стент на по ли ти ка за ова пра ша ње и де ка про це ни те во Гр ци ја се де ка тре ба да се соче ка по годен момент да дој де на власт поли тич ка гар ни ту ра ко ја е под го-

тве на на се ка ков ком промис. - Ние ве ќе ед на годи на не ма ме со го ворник во Грција. Ако се избере стабилна вла да, тре ба да ви ди ме ка кви политики ќе води. Сите имаат цврст став, а тоа е име за севкупна употреба што би значе ло проме на на уста вот на зем јата, што ние категорично го одбиваме и за такво нешто не може да се разговара. Ние сме за компромис - изјави Груевски.


4

ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

СО МИТИНГ ВО СТРУМИЦА, ОПОЗИЦИЈАТА ЈА ПОЧНА БОРБАТА ЗА ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ

Жешкото протестно лето тргнува од Струмица

Од најголемата опозициска партија најавуваат дека основна цел на митинзите е да го изразат незадоволството од работењето на власта на чело со Никола Груевски

С

Игор ЧАВЕСКИ

о митинг на плоштадот во Струмица, СДСМ синоќа ги почна серијата митинзи насловени „Крени глас за иднината“, кои треба да го означат жешкото лето на политичката сцена, кое треба да кулминира со голем народен митинг во Скопје на 2 септември. Од најголемата опозициска партија најавуваат дека основна цел на митинзите е да го изразат не задоволството од работењето на власта на чело со Никола Груевски, кој, спо ред нив, е нај ви но вен што земјата е во длабока економска криза и со блокирани евроатлански проце си. Се очеку ва ше на проте стот во Струми ца да се обратат актуелниот градоначалник Зоран За ев, кој об ја ви де ка ќе се кан ди ди ра за нов ман дат, ка ко и пре тседате лот на СДСМ, Бран ко Цр вен ковски. Пр ви от чо век на партијата претходно најави дека е логично што карванот тргнува од Струмица бидејќи, според него, Струмица е најус пеш на оп шти на, а За ев нај до бри от гра до начал ник. Се ри јата ми тин зи на СДСМ, кои, покрај Струмица, ќе опфатат де сетина града и ќе финишираат со голем митинг во Скопје на 2 септември. Процените на познавачите на политички те слу чу ва ња се де ка ми тин зи те се во функција на локалните избори, и дека на тој начин СДСМ са ка да ги мо би ли зи ра сво и те чле но ви и нај до бро може да ги прет ста ви кан ди дати те за гра до начал ни ци. Покрај тоа, јасно е дека на митинзите СДСМ не ма да ба ра пред вре ме ни парла ментарни избори, туку дека со евентуа лен до бар ре зул тат на ло кал ни те из бо ри во март уште по силно да тргне до она што е крајна цел, а тоа е победа на парламентар-

ни те из бо ри и сим ну ва ње од власт на ВМРО-ДПМНЕ. Вче ра пред поче то кот на ми тин гот, гра до начал ни кот За ев нагла си де ка во последните три години биле ре а лизирани два капи тал ни об је кти, ка ко што е град скиот плоштад кој е еден од најмодерните во др жа вата со си те при друж ни об је кти, ка ко и га си фи ка ци јата на Стру-

мица, која е вредна 1,7 милион евра. - Сакам сите да знаат дека и да спомнат дали Владата за овие три години од сопствени средства има изградено такви значајни капитални објекти во државата. Овие два проекта ги презентираме за да потсетиме што се случуваше во последните три години и што ќе се случува наредните пет во нашиот град - рече Заев.

ВМРО-ДПМНЕ: ЗАЕВ НЕ ЗАСЛУЖУВА НОВ МАНДАТ Зоран Заев е градоначалник со убедливо најмногу афери зад себе, аболициран за криминал од 8,5 милиони евра и затоа не заслужува да добие нов мандат, смета Славе

Гошев, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ. Според него, арогантно и безобразно е Заев како истрошен политичар, исто како и Бранко Црвенковски, да бара нов мандат од граѓаните.


ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

5

ДЕНЕСКА СЕ ВРШИ ИЗБОРНО СОБРАНИЕ НА МАНУ

Лобирачки групи ги скроија новите академици Тони АНГЕЛОВСКИ

С

обранието за избор на нови членови на МАНУ ќе се одржи денеска, но веќе однапред се знае кои се главните кандидати за влез во Академијата, велат дел од актуелните академици. Според нив, веќе е време оваа институција да го смени системот на избор на нови академици затоа што со постојниот начин на избори во МАНУ не влегуваат најдобрите кандидати, туку оние што имаат најдобри лобисти меѓу актуелните академици. Ниту еден од овие академици не сака да зборува јавно затоа што, како што велат, не сака да влегува во војна со таборите во Академијата, но ваквото селектирање на новите членови ја довело МАНУ во состојба таа да биде претворена во собир на роднини и пријатели, што многу влијае врз кредибилитетот на МАНУ во општеството. Меѓу оние што, наводно, со сигурност ќе бидат избрани на денешното собрание се споменуваат роднини на актуелните академици, а, како што веќе објави „Ден“, еден од новите членови треба да биде професорот на Универзитетот на Југоисточна Европа, Абдулменаф Беџети, за кого отворено лобираат членови на раководството на МАНУ. Притисок за избор на Беџети врши и владејачката ДУИ, која инсистира на зголемување на бројот на академици-Албанци затоа што во актуелниот состав има само двајца. Беџети е најсилниот кандидат од тројцата предложени Албанци и на минатите избори не влезе во МАНУ затоа што имаше само еден глас помалку од потребниот број. Според статутот на МАНУ, за изборот на новите академици одлучува собранието на Академијата, кое е составено од сите актуелни чле-

Не треба да чуди ако роднини или пријатели станат академици, но тоа треба да биде исклучок, но кај нас се случува сè почесто, вели член на Академијата

нови на оваа институција. Во моментов МАНУ има 41 член и, според статутот, за некој да биде избран за академик, треба да добие поддршка од повеќе од половина од вкупниот број членови, значи најмалку 21 глас, но во исто време за собранието да може да избира нови академици, на него мора да присуствуваат најмалку две третини од членовите на МАНУ, значи најмалку 28 академици. - Не е тајна дека во Академијата постојат табори и токму тие и решаваат за тоа кој ќе биде нов член. Оваа ситуација не е од сега, туку така е со години. Да се биде дел од МАНУ е престиж, но клановите во Академијата знаат дека за да ја задржат својата моќ, мора да имаат контрола врз тоа кој кандидат ќе влезе затоа што потоа новите членови, исто така, добиваат право на глас при избор на претседател или при определувањето на дејствувањето на Академијата. Невозможно е да влезете без таква поддршка - вели еден од академиците. Изборното собрание е закажано за денес во 10 часот. Според статутот на Академијата, нема ограничување колкав треба да биде бројот на избрани академици. На претходните избори

во 2009 година беа избрани рекордни осум нови члена, а годинава, пак, рекордна е бројката на кандидати за нови академици, вкупно 40, од кои 34 кандидати се пријавија на конкурсот, а шестмина беа предложени од одделенијата на МАНУ. Од 34 пријавени на конкурсот, само деветмина добија преодни оценки и од соодветните одделенија во МАНУ и тие заедно со шестмината предложени од одделенијата на МАНУ се фаворитите меѓу кои треба да се бараат новите академици. Од 40 кандидати за избор на нови академици, најмногу кандидати, дури 11, има од областа на уметноста, а најмалку, четири, има од областа на природно-математичките и биотехничките науки. - Дефинитивно, мора да се направи нов систем на избор на академици затоа што на овој начин ниту се добиваат најквалитетните луѓе ниту, пак, тоа à носи бенефит на МАНУ. Академијата ни се претвори во собир на фамилии и пријатели. Се разбира дека не е чудно ако некои роднини или пријатели имаат капацитет да бидат избрани во МАНУ, но тоа треба да биде исклучок. Кај нас, наместо исклучок, некако се случува сè почесто - вели еден од академиците. Претседателот на МАНУ, Владо Камбовски, деновиве е недостапен на мобилниот телефон. Тој на последното генерално редовно собрание на Академијата во април рече дека новите членови ќе бидат избирани врз основа на највисоки достигнувања во науката и во уметноста, а предност ќе биде објавувањето на поголем број научни трудови, како и подготвеноста на кандидатот да се вклучи во активностите на МАНУ. Камбовски тогаш потенцираше и дека треба да се внимава да бидат избрани помлади академици кои се во полна работна сила и можат да придонесат како членови на МАНУ.


6

ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Без декларација со Бугарија, Македонија не може во НАТО Македонија не може да се надева дека ќе стане членка на НАТО и на ЕУ додека не ги реши сите отворени прашања со Бугарија, како и со македонските граѓани кои се изјаснуваат како Бугари. Ова се бара во декларацијата што до бугарскиот парламент ја поднесоа партиите Атака и ВМРО-БНД. Нивните лидери, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, се познати по националистичката политика кога станува збор за односите со Македонија. Според нив, Македонија мора да си ги реши проблемите со сите свои соседи за да го продолжи евроатланскиот пат. За тоа, нагласува Сидеров, мора да се промени содржината во македонските учебници во кои, според него, се фалсификува бугарската историја и преку кои се всадува насилство и омраза против Бугарите. - Исмејувањето со бугарската историја продолжува. Репресијата кон Бугарите

мора да запре - рече Сидеров. Лидерите на двете екстремно десничарски партии се револтирани и од однесувањето на министерот за надворешни работи, Николај Младенов, и на премиерот Бојко Борисов, кои ги обвинуваат дека „предолго го толерираат однесувањето на македонските власти кое не е во духот на добрососедските односи“. Ревидирање на македонската историја и на учебниците се бара и во договорот за добро со седство што Бугарија à го понуди на Македонија како нова форма за регулирање на одно сите меѓу двете земји. Во документот, најпроблематичен дел за Македонија беше барањето за заедничко славење историски настани, како и барањето во учебниците по историја Бугарите да не бидат нарекувани окупатори во Македонија во Втората свет ска војна. И.Ч.

Матура ќе полагаат повеќе од 19 илјади ученици

Задолжителниот дел од државната матура, која се спроведува петта година по ред, ќе се спроведе на 9 јуни, а изборниот дел на 12 јуни, при што ќе бидат опфатени 97 јавни средни и седум приватни средни училишта во Македонија за учениците од гимназиско, уметничко и средно стручно образование. Вкупниот број пријавени кандидати по верификацијата на Државниот испитен центар по подне сените пријави од страна на средните училишта изне сува 19.052 ученик. Од нив 12.736 за македонски јазик и литература, 5.791 за албански јазик

и литература и 411 за турски јазик и литература. Изборниот предмет ќе се спроведе на 12 јуни (вторник) 2012 година. За изборниот предмет од екстерниот дел на државната матура пријавени се 16.751 кандидат за странски јазик, 2.208 за математика, 62 за естетика и 24 кандидати за филозофија, прене се „Макфакс“. За што подобра информираност на учениците, родителите и другите заинтере сирани страни беше публикуван и „Водич за државна матура“ на македонски, албански и на турски јазик.

Бардуљ Махмути прави трета опција во албанскиот блок

Претседателот на Демократската унија на Албанците, Бардуљ Махмути, кој е поранешен висок функционер на ДПА, заедно со лидерите на неколку други пома ли партии од албанскиот политички блок планира да направи т.н. трета опција, која би требало да понуди различни решенија од она што го нудат најголемите две партии ДУИ и ДПА. Махмути не соопштува кои ќе бидат другите партии, но во писмото кое вчера го упати до медиумите вели дека третата опција не е

насочена ниту против ДУИ ниту против ДПА, туку целта е да се создаде вистински албански опозициски фронт. - Некои кругови веќе се обидуваат да ја поткопаат оваа иницијатива и се шират дезинформации дека, наводно, новиот блок се создава против оваа или онаа албанска политичка партија. Но, крајно време е да се направи фронт кој ќе се грижи за националните интереси на Албанците, а не за личните интере си на членовите на раководствата на партиите - вели Махмути.

ПРЕ ТСЕ ДА ТЕ ЛИ ТЕ ОД РЕ ГИ О Н

Ивано кај Ср

Од кабинетот на македонскиот претседател велат дека тој со задоволство ќе оди ако стигне покана за инаугурацијата во Белград

Л

Игор ЧАВЕСКИ

и де ри те од ре ги о нот ќе ја бој коти ра ат инау гу ра ци јата на но ви от срп ски пре тсе дател Томис лав Ни колиќ ко ја е за ка жа на за 11 ју ни. За се га, единс тве но пре тседате лот на Македонија, Ѓорге Иванов, најавува дека, до кол ку до бие по ка на, ќе за ми не во Бел град на промо ци јата на Ни колиќ. Оста нати те ше фо ви на др жа ви не ни помис лу ва ат да му ука жат чест на Ни колиќ по ра ди не го вото екстрем но на ци о на ли стич ко ми нато и не при мер ни те из ја ви по вр за ни со вој ни те во по ра неш на Ју гос ла ви ја. Нај де ци ден во сво и те из ја ви де ка не ма на ме ра да при сус тву ва на промо ци јата на Ни колиќ е хр ват ски от пре тседател Иво Јо си по виќ, кој ве ли де ка првo oче ку ва срп ски от коле га да се из ви ни за не го во то „чет нич ко ми нато“, па ду ри по тоа може да седнат на заедничка маса. Ништо подолу не се ни очекувањата на претседате лот на Цр на Го ра, Фи лип Ву ја но виќ, и на претседавачот на претседателството на Босна и Херцеговина, Бакир Изетбеговиќ, кои го потсе ту ва ат Ни колиќ де ка пред да ста не пре тседател не гледал со сим патии кон не за вис но ста на овие зем ји, кои ду ри ги на ре ку ва ше и ве штач ки твор би. Николиќ, кој од четвртиот обид успеа да седне на претседателското столче, закле твата пред срп ски от парла мент ја да де ми натата неде ла, а на 11 ју ни ќе ја има својата инаугурација. Од кабинетот на Иванов велат дека тој со задоволство ќе оди ако стигне покана за присуство. - Еден од приоритетите на претседателот во надворешната активност е добро со -


ВЕСТИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

7

ОТ НЕ ОДАТ НА ИНА У ГУ РА ЦИ ЈА ТА НА СРП СКИ ОТ КО ЛЕ ГА

в единствен гостин бинот Николиќ?

седс твото и ре ги о нал ната со ра ботка. Отво ре ни сме и под готве ни за со ра ботка со сите, и тоа го покажуваме и во практика - нагласуваат од неговиот кабинет.

Лидерите од со седството, пак, сметаат де ка Ни колиќ има прем но гу гре во ви од ми натото, осо бе но од дружбата со Во ис лав Шешељ, во времето кога беше еден од

најистакнатите членови на Српската радикална партија. Токму од Шешељ Николиќ ја доби „титулата“ четнички војвода. Пред две години Николиќ и Шешељ со меѓусебни об ви ну ва ња ја пре ки наа со ра ботката. Николиќ ја формираше Српската напредна партија, со која на последните избори освои најмногу гласови. Неговата победа беше примена со доза на ре зер ва, ка ко од чел ни ци те на Европ ската Унија, така и од земјите во опкружува ње то. Тие вед наш го потсе ти ја де ка не може да очекува подадена рака за соработка и до бро со седс тво штом тврди де ка „Ву ко вар е срп ски град и де ка Хр вати те не ма што да ба ра ат та му“ или, пак, де ка Хр ват ска не смее да ста не член ка на ЕУ додека не го реши проблемот со протераните Срби. Додека беше партиски лидер, Николиќ беше во отворен конфликт со раководството на Црна Гора, па затоа е малку веројатно дека нејзиниот претседател Вујановиќ ќе се појави во Белград. Оценките се дека со доаѓањето на Николиќ на власт се очекува најмногу да се влошат одно сите меѓу Ср би ја и Бос на и Хер це го ви на. Тоа пред не кол ку де на го нај а ви пре тседа вачот на БиХ по ра ди тоа што Ни колиќ во сво и те изјави по стојано ја фаворизира Република Српска и по себно што одби да признае дека си ли те на бо сан ски те Ср би из вр ши ле геноцид во 1995 во Сребреница за време на бо санската војна.

ЕВРОПСКИОТ МИР Е НЕОСТВАРЛИВ БЕЗ БАЛКАНСКИОТ Иднината на Балканот зависи од Европа, но и европската иднина делумно зависи од Балканот, порача македонскиот претседател во обраќањето на 10. самит на УНЕСКО пред лидерите од Југоисточна Европа, кој се одржува во Мо стар. - Мојата визија и мото отсекогаш биле: европскиот мир е неостварлив без балканскиот мир. Сметам дека обединувањето на европскиот континент и напорите за остварување на визијата за Европа обединета во различно стите може да се оствари преку примена на моделите на мултиетнички соживот кои по стојат на Балканот, особено македонскиот модел - рече Ива-

нов обраќајќи се на првата пленарна се сија на дводневниот форум „Верското и културното историско наследство како основа за интензивирање на соработката меѓу државите“, кој се одржува во Мо стар. Македонскиот модел, рече Иванов, е модел на мултиетничка демократија која подразбира интеграција без асимилација. - Верувам дека ваквите позитивни балкански искуства можат да помогнат во обликувањето на европската иднина. Република Македонија живеела и живее во светот на различно ста, почитувајќи го она што ни е оставено во наследство. Животот нè научи на соживот, толеранција и меѓу-

себно разбирање и помагање. На тоа нè потсетува и она што ние на Балканот го знаеме како капиџик, во вистинска смисла на зборот - рече Иванов. Про ектот „Дија лог меѓу цивилизациите“, кој е поддржан и од УНЕСКО, информираше претседателот Иванов, по 10 години, односно во 2013 година повторно ќе биде ре а лизиран во Република Македо ни ја. Пр ви от ва ков са мит во рам ки на форумот „Дија лог меѓу цивилизациите“ пот тик нат од Ма кедо ни ја бе ше одр жан во Охрид во 2003 годи на на ини ци јати ва на по ра неш ни от пре тседател Борис Трајковски.


8

ПАРИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ИЗ МЕ НИ ТЕ НА ОПШ ТИОТ КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР Е ВО ЦЕЛОСНА ФУНКЦИ ЈА НА РА БО ТО

Работниците треба да си го донесат и ј

Помал надомест за работа во ноќна смена, на празник, во недела, за штрајкувачите ќе нема плата, а се крати и заштитата во случај на отказ, се новините што ќе се усвојат летово поради кои КСОМ најавува масовни проте сти

З

Маја АНАСТАСОВА

агрозени се правата на 500.000 вработени. Ќе се намалат надоместоците за работа во ноќна смена, на празник, во недела... Плата ќе нема и доколку работниците штрајкуваат (ќе се намируваат само придонесите), а ја губат и заштитата во случај на отказ. Сето тоа ќе дојде како последица од најновите измени на општиот колективен договор, предупредија од Конфедерацијата на синдикални организации. Истовремено, обвинија дека судбината на работниците ја кројат Владата и лидерите на Сојузот на синдикати на Македонија и на Конфедерацијата на слободни синдикати. Работниците се препуштени самите на себе. Затоа и самите треба да се штитат, велат познавачи на состојбите. Владата, појаснуваат, е на страната на по силниот, на работодавците. Исто и синдикатите, кои се на страната на власта, иако тоа е незамисливо во светот, за што најочигледен доказ се актуелните случувања во Европа. Сепак, додаваат експертите, проблемот во Македонија е што нема критична маса, која ќе ја земе работата во свои раце и ќе ја истера до крај. Незадоволството е големо, но стравот да не се загуби работното ме сто е уште поголем. Уште повеќе, посочуваат соговорниците на „Ден“,е свеж примерот на битолчанецот Душко Илиевски, преку кого премиерот и Владата упатија силен сигнал. Меѓутоа, од КСОМ најавија масовни проте сти доколку јавно не се соопштат предвидените измени и дополнувања на општиот колективен договор. - Македонскиот работник е на работ на егзистенција. Работникот треба да се заштити. Ако се потпише ваков срамен колективен договор, работниците ќе излезат на масовни протести - изјави неодамна претседателот на Конфедерацијата на синдикални организа-

ции, Марјан Ристески. Инаку, КСОМ бара јавен увид во предлог-измените на колективните договори со јавниот сектор и со стопанството. Исто така, по сочуваат дека Живко Митревски од ССМ и Раско Мишковски од КСС немаат право да потпишуваат такви решенија во име на половина милион вработени. Освен тоа, тврди Ристе ски, не случајно потпишувањето на колективниот договор ќе биде во летниот период кога сите се на одмор. Затоа, ги повикува надлежните да го вклучат и КСОМ во проце сот на договарање. Наспроти тоа, министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, вели дека ССМ и КСС се единствените репрезентативни синдикати со кои преговара Владата. - Преговараме со репрезентативните синдикати во однос на текстот на општиот колективен договор за јавниот сектор. Нема потранспарентен процес, репрезентативните синдикати да преговараат со Владата и тоа да им го пренесат на работниците. Конфедерацијата на синдикални организации ќе биде известена - рече Ристовски. Што се одне сува, пак, до работниците, до сегашната практика покажала дека тие најче сто се жалат на неисплатените плати, неплаќање придоне си, на прекувремената, но неплатена работа. А, за жените сè поголем проблем претставуваат бремено ста и мајчинството поради што можат да добијат отказ. Одредени согледувања кај стопанските комори и кај синдикатите укажуваат дека поголемите компании повеќе ги почитуваат правата на вработените. А, кај новоформираните и кај помалите фирми почитувањето на работничките права е на многу ниско ниво. Неодамна на овој проблем се осврна и Стевчо Јакимовски, актуелен градоначалник на Карпош и ексминистер за труд и социјал-

на политика, кој обвини дека во последниве шест години, колку што ВМРО-ДПМНЕ е на власт, по стојано и систематски се кратат правата на работниците. - Процентот на исплата на надомест на плата во случај на боледување е намален од 85 на 70 проценти. Драстично е намален периодот на исплата на паричен надомест во случај на технолошки вишок, од пет на една и пол година. Со законот за бруто-плати во 2009 година се намали основицата за исплата на придонесите за пензиско, за лицата прогласени како технолошки вишок или стечајни работници. Од загарантираниот минимален износ од 8.970 денари, предвиден во 2006, основицата драстично им се намали на две-три илјади денари. Ја намалија отпремнината на лицата кои се прогласени за технолошки вишок. До 2006 година, за секои две години работен стаж им се исплаќаше по една плата, а сега една плата им се исплаќа за секои пет години работа - образложи Јакимовски. Исто така, дополни, власта ја избриша заштитната одредба од една годи-


ПАРИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ДАВ ЦИ ТЕ

сами ажето

9

Самак: Опозицијата не знае да пресметува инвестиции

Опозицијата, очигледно, нема поим од странски инвестиции и како тие се пресметуваат. Слободно може да ме консултираат, па и со други стручни лица, да дојдеме до некој заеднички јазик за тоа, изјави министерот за странски инвестиции Веле Самак во интервју за „Радио Слободна Европа“. Министерот Самак додава дека средствата што од 2006 година до денес Владата ги има потрошено на промоција, на неговиот ангажман, на ангажманот на неговите колеги, на Агенцијата за привлекување странски инвестиции, на Дирекциите за

технолошки зони и на сите тие економски промотори, сите активности, се повеќекратно вратени во буџетот, во македонската економија, во БДП. - Само од инвестицијата на „Џонсон мети“, која денес е 100 милиони евра и е најголем извозник од Македонија, само таа една инвестиција, повеќекратно го има вратено сето она што досега е потрошено. Доколку опозицијата има дилеми за тоа како се прави математиката, слободно може да дојдат да им ги објасниме тие работи - вели Самак.

Невреме го опустоши Валандовско Силно невреме ги опустоши по севите засеани со лозје и со бо стан во Валандово. За само двае сетина минути градот направи вистински пустош, велат жителите и објаснуваат дека од градот со големина на орев, проследен со силен пороен дожд, најпогодени се атарите на селата Јо сифово, Калково и Удово. Земјоделците се пожа лија и дека противградната заштита со години не функционира во регионот. Поради невремето и направените штети, претседателот на Советот на општина Валандово

вчера свика итна седница. - Советот ќе ги разгледа првичните штети и ќе доне се одлука Комисијата за процена на штети од елементарни непогоди да изле зе на терен и да направи процена на настанатата штета - рече Ѓоко Камчев, претседател на Советот на општина Валандово. По завршувањето на процената на штетите ќе биде изготвен елаборат кој ќе биде даден на усвојување од страна на советот, а потоа истиот ќе биде до ставен до надлежните институции.

Владата во потрага по скандинавски инвеститори

на, од злоупотреба на прогласувањето технолошки вишок. Па, откако работодавачот ќе прогласи некого за технолошки вишок, веќе следниот ден може да вработи друго лице на истото работно место. Според најавите, општиот колективен договор треба да се донесе кон крајот на месецов.

Владата продолжува со патувачките шоуа. Во следните четири дена владин тим ќе пре стојува во скандинавските земји. Шведска, Финска, Данска и Норвешка се на агендата на владиниот тим, предводен од премиерот Никола Груевски. Освен средби со политичко ниво, најавено е дека делегацијата на форумите на кои ќе учествуваат ќе ги претстави бизнис-можности-

те на земјава пред инвеститорите од овие земји. Со оглед дека Европа е во криза, македонската влада реши инвестициите да ги бара кај другите земји. Неодамна владина делегација се врати од Кина, инвеститори се ловеа и во Турција. Сепак, Европа нема да биде изоставена од потрагата по инвеститори, најавија од Владата објаснувајќи дека веќе за таа цел е посетена Италија.


10

ПАРИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

РЕАЛНИ И ОСТВАРЛИВИ ЗА ВЛАДАТА, ПОПУЛИСТИЧКИ ЗА ОПОЗИЦИЈАТА

Новите мерки нем кренат индустрија

Комората на Град Скопје бара помош за малите и за средните претпријатија, со кредит од 50 илјади евра, но кои ќе ги гарантира Владата, а парите ќе ги набави од европските фондови. Како и регулатива со која ќе се натераат банките не само да даваат хипотекарни кредити туку и да учествуваат со удели и акции во компаниите КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

ФРАНК

ДОЛАР

31 МАЈ 2012

НБРМ

61,5

76,9

51,2

49,6

продажен

61,65

77,70

51,80

49,80

куповен

61,35

76,00

50,60

48,50

Менувачници

Б

Наташа СТОЈАНОВСКА

есплатен летен и зимски одмор за децата на социјалните семејства, дополнителни 100 денари за надоме сток за енергетска сиромаштија, компјутери за апсолвентите, педесет отсто попуст за пензионерите што ќе одат на опера и балет, 4.000 нови вработувања во општините на шест месеци. Владата промовираше пакет економско-социјални мерки за поддршка на социјално ранливите семејства,

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.968,00

9,45

0,48%

МБИД

1.827,89

0,25

0,01%

120,58

0,00

0,00%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

а да ја та

невработените, земјоделците и компаниите. Дел од деловниот сектор ја оспорува економската оправданост на мерките и прашува каде се економските мерки што ќе помогнат во надминување на кризата. Од Стопанската комора на Град Скопје, која претставува 70 отсто од вкупното стопанство во земјава, велат дека тие веќе одамна имаат до ставено неколку предлози до Владата, кои се директно насочени кон помош на стопанството, но не добиле одговор. Првиот предлог е да се помогне со регулатива со која ќе се натераат банките не само да даваат хипотекарни кредити туку и да учествуваат со удели и акции во компаниите бидејки се покажа дека токму таквото банкарство е по стабилно од хипотекарното - објаснува Горан Рафајловски, претседател на Стопанската комора на Град Скопје. Дополнително бараме и да се донесе закон за финансиска дисциплина, со кој точно ќе се знае кој, колку и кому должи вклучувајќи го и долгот на државата кон стопанството и обратно, објаснува Рафајловски. Друга мерка што Комората ја побарала е помош за малите и за средните претпријатија, со кредит од 50 илјади евра, но кои ќе ги гарантира Владата, а ќе ги набави од европските фондови. Ваквата мерка Комората ја бара со оглед дека се покажа неуспешен моделот да се даваат пари на фирми што ќе вработат по еден или двајца. Во делот за компаниите обезбедени се 10,7 милиони евра за докапитализација на МБПР, со што ќе се зголеми потенцијалот на банката за финансирање нови инве стиции. Дополнително Владата промовираше уште два други проекти за нови вработувања со кредитирање на фирмите. Првиот е кредит за вработувања во фирми кои се формирани со мерките за самовработување со кредит и донација, како и за микро и малите претпријатија кои имаат најмалку двајца вработени и егзистираат на пазарот најмалку една година. Секое ново вработување ќе биде кредитирано со сума од 3.000 евра во период од 3 години, со грејс-период од една година и две години период за отплата, со 1% камата на годишно ниво. Фирмите ќе може да вработат најмногу до три лица. Вториот е про ект за самовработување со кредитирање преку форма лизирање на

11

МЕРКИ НА ВЛАДАТА

1. Вработување 4.000 лица во општините. 2. Летен и зимски одмор за 3.000 деца од социјално ранливи семејства. 3. Ваучери за компјутери за апсолвенти на државните универзитети, кои се од семејства што користат социјална помош или семејства чии заеднички примања на родителите не надминуваат 12.000 денари. 4. Зголемување за 100 денари на надоместокот за енергетска сиромаштија. 5. Попуст во театри, музеи, опера, филхармонија, балет, односно бесплатна посета за лица од социјално ранливите семејства, попуст од 50% за млади лица на возраст до 27 години, попуст од 50% за пензионери. 6. Доделување 850 хектари државно земјиште на плодоуживање на социјално необезбедени лица. 7. Регистрација на тракторите што физичките и правните лица ги имаат во владение или ги користат и за кои немаат комплетна документација. 8.Легализација на објекти за земјоделска намена, кои се бесправно изградени на земјоделско земјиште, со што земјоделците ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД. 9. Два проекти за 1.000 нови вработувања со кредитирање фирми. 10. Програма за 1.000 нови вработувања преку обука за познат работодавец. 11. Владата ќе обезбеди нови 10,7 милиони евра за финансирање на мали и на средни фирми од преработувачката индустрија преку докапитализација на Македонската банка за поддршка на развојот. 12. Владата одлучи да го продолжи рокот за увоз на автобуси со ЕУР 2 за дополнителни шест месеци, од август 2012 до февруари 2013 година.

бизнисите. За опозицијата, Владата сега бара чаре со привремени вработувања на илјадници луѓе кои се совпаѓаат со периодот до локалните избори. Владата најави дека за мерки се потребни 13 милиони евра од буџетот што е колку еден споменик. Опозицијата прашува колку работни ме ста можеа да се отворат да не беа спомениците, златните коњи, златните огради и жалните врби? Вистинска мерка на Владата ќе беше да им ги врати на фирмите милионите евра што им ги должи за неплатени обврски и за поврат на ДДВ. Само таа, една единствена мерка, ќе à помогнеше на македонската економија 10 пати повеќе од сите мерки што вчера ги најави Владата - вели Зоран Јовановски, потпретседател на СДСМ. Според него, само се наметнува прашањето дали Владата ќе ги користи повратот на ДДВ и плаќањето на нејзините обврски како инструмент за да врши притисок на фирмите и тие, спротивно на својата волја, да бидат принудени да ги реализираат мерките на Владата. Од Владата, пак, објаснуваат дека со овие мерки ќе се обезбедат нови 6-8 илјади вработувања. Во услови кога имаме кратења на некои ставки од буџетот, ние одговорно изнајдовме буџетски средства за нивна реализација - изјави премиерот Никола Груевски. Груевски додава дека мерките се реални и остварливи, и не се плод на политички памфлетизам или, пак, на нереална проекција, како што во минатото опозицијата предложи некои мерки, за кои се увиде дека не само што не се остварливи или, пак, опозицијата не ги остварила кога имала можност за тоа, туку и дека во истите сфе-

ри каде што имаше предлози од опозицијата, Владата веќе презема неколку пати подобри, пообемни и поконкурентни и квалитетни мерки. Освен мерките за социјално загрозените и невработените, донесени се и мерки за земјоделците со кои ќе можат да ги регистрираат тракторите за кои немаат документи, како и мерка со која ќе се овозможи легализација на дивоизградени објекти за земјоделска намена со што овие земјоделци ќе можат да аплицираат за средства од ИПАРД. Мерките за земјоделците ги поздрави Сојузот на земјоделци на Македонија. Владата одлучи да го продолжи рокот за увоз на автобуси со ЕУР 2 и ќе важи до февруари следната година. Дел од деловниот сектор ги поздрави владините потези, дел, пак, најави дека сè уште не ги разгледал и дене ска ќе излезе со свој став.

ВАУЧЕРИТЕ ДОБРА МЕРКА ЗА СТУДЕНТИТЕ Студентскиот парламент на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ го поддржа пакетот со мерки кој вчера беше презентиран во Владата. - Со тие мерки на голем број студенти ќе им се овозможи вработување, а оние од социјално загрозените семејства ќе добијат ваучер за компјутер. Апелираме до Владата и понатаму да продолжи со такви реформи и мерки, со што и понатаму би се подобрувал студентскиот живот во Република Македонија - истакна Иван Живковски, претседател на СПУКМ.


12

ДОСИЕ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Ален Зекиров ќе одговара за учество во тепачка Секторот за внатрешни работи во Струмица подне се пријава за Ален Зекиров, полицаец вработен во Ше стата управа на МВР, кој долги години е дел од тимот што го обезбедува директорот на Управата за безбедност и контраразузнавање. Зекиров треба да одговара прекршочно за ,,учество во тепачка“ која, според полицијата, се случила во Струмица, пред три месеци. На 25 март струмичанецот Лазо Котурович во полициска станица пријавил дека пред ре сторанот „Студио“ се случила масовна тепачка во која учествува ле две групи. Некој од учесниците во тепачката користел моторна пила, но потешко повредени, според неговиот исказ, нема ло. Котурович, според полицијата, идентификувал само три лица од Струмица кои учествува ле во тепачката, а меѓу нив не бил по сочен Зекиров. Првичното дело, според пријавата на Котурович, беше кривично „загрозување со опасно орудие при тепачка или караница“, но истрагата на полицијата констатира ла дека само станува збор за

прекршочно дело, за кое треба да одговара и Зекиров. Кои биле мотивите за тепачката не е утврдено, но подне сени се пријави против две лица за учество во тепачка. За учеството во инцидентот во март годинава, Зекиров ќе треба да плати парична казна која изне сува до 500 евра. Против него веќе трета година трае судскиот спор за сообраќајната не среќа која се случи на булеварот Партизански одреди во Скопје кога Зекиров со својот мотор „агуста“ удри во седумде сет и тригодишниот Симо Серафимовски, кој почина од повредите. Предметот за сообраќајната не среќа со ме сеци беше во „фаза на истрага“. Најпрво, се чекаше на подне сување кривична пријава, а потоа се чекаше на барање за спроведување кривична истрага. Во летото 2010 година Зекиров даде исказ пред истражен судија. Сега случајот е во рацете на судот, но многу че сто судењето се одлага или поради неприсуство на застапник од некоја страна во случајот или поради презафатеност на судијата. К.Г.

Истрагата на обвинителството за Смиљковци оди бавно Основниот суд Скопје 1 од понеделник натаму ќе одлучува дали Хаки Хазири, шестоосомничениот за петкратното убиство кај Смиљковци, ќе остане во притвор. Хазири беше дел од групата која со посебен поднесок беше изведена пред истражен судија и првично имаше статус на заштитен сведок, од кој статус, според судот, сам се откажал. Притворот им е продолжен на двајцата бегалци, а во притворското одделение во затворот во Битола дополнителни триесет дена ќе останат и тројцата осомничени за терористичкиот чин кај Смиљков-

ско Езеро. Тие во моментот се наоѓаат во битолскиот затвор и таму ќе останат и наредните триесет дена. Притворот им е продолжен и на двајцата бегалци, додека за шестиот осомничен, кој беше притворен неколку дена подоцна бидејќи го имаше статусот на заштитен сведок, ќе се одлучува наредната недела, но повеќе од извесно е дека и тој ќе остане во притвор. Обвинителството работи на обвинителниот акт, кој, според нив, оди бавно поради чекање на резултатите од вештачењата на оружјето и предметите запленети од осомничените.

РЕ ПУБ ЛИ КА МА КЕ ДО НИ ЈА ДО

Осуден со дожи Со овој регистар, осудените лица ќе бидат контролирани до крајот на нивниот живот зa да се следат нивната состојба, движење и местоположба

Катерина ГЕТЕВА

С

е кој гра ѓа нин во ид ни на ќе мо же да ви ди кои се осуде ни за пе до фи ли ја во др жа ва ва на но вата офи ци јал на веб-стра ни ца, ко ја Ми ни стерс тво то за труд и со ци јал на по ли ти ка вче ра ја пу шти во упо тре ба. На www.registarnapedofili.mk мо же да се до бие ин фор ма ци ја со лич ни те подато ци на пе до фи ли те. Ре ги ста рот со др жи подато ци за име то и пре зи ме то, дату мот на ра ѓа ње, адре са на жи ве е ње, кри вич но то де ло за кое е осуден и фо то гра фи ја. Сто ли ца има на офи ци јал на та стра ни ца на ре ги ста рот за пе до фи ли и си те се со изрече ни пра во сил ни пре суди, а стра ни цата ќе се на до пол ну ва ка ко што ќе би дат изре ку ва ни пра во сил ни те пре суди за сто ри те ли те на овие кри вич ни де ла. Ми ни сте рот за труд и со ци јал на по ли ти ка сме та де ка со овој ре ги стар осуде ни те ли ца ќе би дат кон тро ли ра ни до кра јот на нив ни от жи вот за да се сле дат нив ната со стој ба,

Крваво на македонските патишта Еден загинат и тројца тешкоповредени, од кои еден се бори за живот, ова е билансот од две сообраќајни несреќи што за неполно деноноќие се случија низ патиштата во Македонија. Триесет и деветгодишниот Игор Андреески од Битола загина во саботата вечер, а потешко се повредени неговите сопатници В.Д (30) и Б.А (29) и двајцата од Битола. Несреќата се случила завчера околу 18.30 часот. - Од засега неутврдени причини возилото „мерцедес“ со кое управувал Игор Андрески, кое се движело од Витолиште кон Прилеп, нај-

веројатно поради неприспособенба брзина на условите на патот, излетало од коловозот. Најпрво десно, а потоа возилото се превртувало повеќе пати. Возачот Игор излетал од левата врата на возилото и паднал на 20 метри оддалеченост од возилото на коловозот. Се здобил со тешки повреди од кои починал на самото место. Двајцата сопатници се здобиле со тешки повреди - изјави Ѓоко Стрезовски, портпарол на СВР Битола. Дваесет и двегодишниот Г.В. жител на кочанското село Грдовци се бори за живот во

скопскиот Клинички центар откако во саботата ноќта паднал од неговиот скутер. Несреќата се случила еден час пред полноќ на регионалниот пат Кочани - Зрновци. До несреќата дошло поради неприспособенба брзина, при што момчето загубило контрола врз скутерот и паднало покрај патот. Таксист, кој случајно поминувал, го забележал повредениот Г.В., повикал полиција и го однел во кочанската болница. Поради сериозноста на повредите, момчето е пренесено во Клинички центар во Скопје.


ДОСИЕ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

13

БИ РЕ ГИ СТАР НА ОСУ ДЕ НИ ЦИ ЗА СЕ КСУ АЛ НА ЗЛО У ПОТ РЕ БА НА ДЕ ЦА

ите за педофилија вотна казна од јавноста дви же ње и ме сто по лож ба. Не за ста ну ва ме са мо со јав на об ја ва на нив ни те подато ци. Воде ни од иде јата да обез бе ди ме ма кси мал на за шти та на на ши те де ца и да пре ве ни ра ме ва ква по ја ва во ид ни на, осо бе но затоа што подато ци те по ка жу ва ат зго ле мен број по втор ни ци на овие кри вич ни де ла, осуде ни те ли ца ќе би дат долж ни по исте кот на каз ната затвор нај мал ку ед наш годиш но на пет де на пред нив ни от роден ден, па сè до кра јот на нив ни от жи вот да се при ја ву ва ат до над леж ни от суд ски ор ган - из ја ви Спи ро Ри стов ски, ми ни стер за труд и со ци јал на по ли ти ка. До кол ку не кој го за бе ле жи осуде ни кот во бли зи на на гра дин ки, дет ски игра ли шта, игро те ки и пар ко ви во бли зи на на де ца, се кој гра ѓа нин и по ли ци јата ќе би дат об вр за ни да при ја ват во по ли ци ја, од нос но ус но да го опоме нат, но до кол ку по втор но се затек не на та кво ме сто, ќе би де из ве стен судот, кој тре ба да од лу чи да ли ќе го каз ни па рич но или со каз на затвор до ед на годи на. Од ја нуа ри 2004 до ју ни 2009 годи на во Цен та рот за со ци јал ни ра бо ти на Ре публи ка Ма ке до ни ја има еви ден ци ја за 105 слу чаи на де ца-жр тви на се ксу ал на злоу по тре ба. Ана ли зи те на суд ски те пре суди збо ру ва ат де ка во пер и одот од 2004 годи на до 2009 годи на од 231 осуде но ли це, 191 ли це се при мар ни пре стап ни ци, 38 од нив го по вто ри ле де лото, од нив 26 са мо ед наш, а 12 осуде ни ли ца по ве ќе пати се ксу ал но злоу по тре бу ва ле ма лолет ни ци.

ЗАТВОР ИЛИ ПАРИЧНА КАЗНА ЗА СЕКОЈ ШТО ЌЕ СЕ ЗАКАНУВА НА ПЕДОФИЛИ Регистарот на педофили и сексуални злоупотребувачи на деца на официјалниот веб-сајт има предупредување за секого што сака да влезе во регистарот и да добие податоци за осудениците на овие кривични дела. За секој

граѓанин што ќе се заканува, заплашува или ќе ги вознемирува осудените лица или членовите на нивните семејства законот предвидува казна од 6 месеци затвор или парична глоба.


14

СКОПЈЕ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ИЗИИС РЕЧИСИ НЕМА УВИД ВО ПРОЕКТИТЕ ЗА НОВИТЕ ГРАДБИ

Ако посилно затресе половина Скопје ќе падне?

З

Анета СТОЈКОВСКА

емјотресите, кои во изминатиот период го погодија регионот, како и последните во Италија, повторно го наметнаа кај скопјани прашањето за тоа колку, при евентуален посилен потрес, се сигурни зградите во кои живеат. Ако се има предвид градежната офанзива која се случува во градот, кога буквално на секој слободен простор преку ноќ се подигнува зграда, масовната надградба и доградба на старите згради, напливот од инвеститори и тазе отворени градежни фирми, тогаш и не е за изненадување притаениот страв на граѓаните. На ова прашање никој од надлежните не може да даде конкретен одговор со целосна одговорност затоа што дури и најкомпетентните од Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија имаат мал увид во проектите за новите градби. Сепак, од таму објаснуваат дека повеќето од зградите во Скопје, особено оние што се градени во периодот од 1963 до 1990, се сеизмички сигурни бидејќи кај нив се запазени сеизмичките прописи и изградбата е спроведувана според проектите. - Никој не е обврзан да ги носи проектите кај нас. Инвеститорите проектирањето и ревизиите ги даваат на поединци затоа што сите немаат во нивните компании ваков профил на инженери, па ги работат за многу мали хонорари и оттука прашање е колку сериозно се прават тие ревизии. Инвеститорите мислат дека нашите услуги се скапи и сакајќи да заштедат, нè избегнуваат. Сепак, без оглед на сè, гледајќи ги визуелно објектите, од моето искуство, без увид во проектите, можам да кажам дека најголемиот број од нив се добро изведени - вели проф. д-р Михаил Гаревски, директор на Институтот. Според него, некаде до 1990 година постоела една уредба на ниво на Скопје дека сите згради треба да бидат ревидирани од страна на ИЗИИС и за сите нив Институтот правел динамичка анализа или ревизија. За зградите, пак, што се типски градени, како оние во Аеродром и Капиштец, се вршела дури и контрола на репрезентативни објекти со помош на принудни вибрации, односно, како што вели, со предизвикување вештачки земјотре си. Од тогаш до денес нема ниту еден објект кој е тестиран со принудни вибрации. Денешните инвеститори ниту знаат за ова верификација на сеизмичката стабилност на објектите, смета директорот Гарев-

КУЛИТЕ ВО КАПИШТЕЦ, МЕЃУ НАЈБЕЗБЕДНИТЕ Земјотресите не можат да се предвидуваат, па и кога би знаеле кога ќе се случат, тоа нема да помогне зградите да не се уриваат, па затоа единствен начин за борба со нив е изградба на сигурни сеизмички објекти. Во Скопје асеизмички згради се Македонската радио-телевизија, зградата на

„Кјуби – Македонија“, кулите во Капиштец, во Јане Сандански и во Карпош 4. Пример за сигурен објект е основното училиште „Јохан Хајнрих-Песталоци“. Под секој столб во конструкцијата на училиштето има гумени лежишта, но таквата градба е погодна само за објекти од три до седум ката.

ски, ниту пак сакаат да ја прават кога ќе дознаат бидејќи им изгледа многу скапа. Во 2004 година во Законот за градба е вметнат еден член, кој се укина по една година, според кој за објектите се бараше суперревизија и тогаш ИЗИИС повторно имал делумен увид во асеизмичкото проектирање на објектите. При тие суперревизии било заклучено дека многу често се правеле грешки при проектирањето иако биле земани предвид и сеизмичките сили. Според директорот, овие грешки биле најче сто поради недоволно познавање на природата на сеизмичките сили и на принципите на земјотресното инженерство, а не поради барање на инвеститорот да заштеди во материјали иако некогаш не може да се исклучи тоа. Токму заштедата на материјалите и брзината со која се подигаат објектите е она

што најмногу ги загрижува скопјани. Но, од неколкуте градежни фирми со кои контактиравме, одговорот беше дека никогаш не се штеди на материјалите за сметка на безбедно ста. Поинаков одговор и не се очекува од нив. - Сега се работи на усвојување на европските прописи за проектирање - вели проф. д-р Гаревски и додава дека на земјотресно подрачје, какво што е Скопје, е неопходна изградба на сигурни сеизмички објекти, за што треба сериозна подготовка од државата со воведување обмислени закони, правила и прописи, како и сериозни и одговорни ревиденти, изведувачи и инвеститори Инаку, во согласност со Законот за градење, за да се добие одобрение за градење објект, неопходен е проект за статичка и за сеизмичка издржливост.


СВЕТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

15

РУСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ЗАСТАНА ПРОТИВ ПРИТИСОКОТ ОД ЗАПАД

Путин не дава нови санкции за Сирија

Западот се соочи со непремостлива пречка во својата намера за соборување на сирискиот претседател Башар ал Асад

М

осква и натаму не дозволува да падне режимот на претседателот Башар ал Асад и покрај масовните меѓународни критики. Претседателот Путин на разговорите со канцеларката Меркел и со претседателот Оланд одби построги санкции, пренесува „Дојче веле“. Францускиот претседател Франсоа Оланд се заложи за оставка на сирискиот претседател Башар ал Асад. Без оставка на Асад не може да има решение на конфликтот во Сирија, изјави Оланд по средбата со рускиот претседател Владимир Путин во Париз. Путин, од своја страна, се сомнева во влијанието кое би го имале западните барања за оставка на Асад и заострени санкции против Сирија. Рускиот претседател се сомнева дека западните интервенции во Либија и во Ирак биле успешни и предложи барем во Сирија да се преземат избалансирани мерки. Путин, пред посетата на Париз, беше во Берлин. Ситуацијата во Сирија беше на дневен ред и на средбата со канцеларката Меркел. - Двајцата ставивме јасно до знаење дека мора да се работи на дипломатско реше-

ние - изјави германската канцеларка Ангела Меркел по средбата со рускиот претседател Владимир Путин во Берлин. Германија и Русија се единствени во анализата на состојбата во Сирија и ја оценуваат како ужасна. Разлики има во дискусијата околу излезот од кризата. - Мора да се стори сè за да се спречи граѓанска војна - нагласи Меркел. И канцеларката и рускиот претседател се залагаат за спроведување на мировниот план на спе-

цијалниот пратеник на ОН и на Арапската лига за Сирија, Кофи Анан. - Не смее да се дејствува со насилство. Русија има долгогодишни блиски односи со раководството во Дамаск, но не ги поддржува ниту владата ниту опозицијата - рече Путин додавајќи дека по протерувањето на сириските амбасадори од голем број држави на ЕУ и САД, неговата земја ќе ги одржи односите со сириското раководство какви што се.

Авион падна во Гана и уништи автобус со патници Товарен авион „боинг 727-200“ ја утна пистата при слетувањето вчера на аеродромот во Гана, по што удри во минибус во кој настрадаа сите десет патници, додека нема загинати меѓу екипажот во авионот, јави „Би-Би-Си“. Четворицата членови на екипажот во авионот на нигериската авиокомпанија

„Елајд ер“ ја преживеале несреќата и се префрлени во локалната болница. Според изјавите од сведоците, авионот ја пробил оградата околу аеродромот и удрил во минибус, кој се движел по патот на линијата Нигерија - Гана. Официјалниот претставник на аеродромските власти, како и полициските

претставници, одбија да ја коментираат несреќата. Војската и полицијата на Гана ги блокираа приодите до местото на падот на авионот. Локалната телевизија пренесе снимка на која се гледа авионот како лежи на патот, со оштетена опашка, пренесе АФП.


16

СВЕТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ВТОРА ЕПИЗОДА ОД АРАПСКАТА ПРОЛЕТ

Мубарак го крена Египет на нозе

Е

гипетскиот суд завчера го осуди на доживотна казна затвор соборениот египетски лидер Хосни Мубарак, кој заедно со своите синови и неколку раководители на тајните служби беше обвинет за убиства на демонстранти и за корупција, јавува „Би-Би-Си“. На доживотен затвор е осуден и Хабиб ел Адли, поранешен министер за внатрешни работи во времето на Мубарак. Истовремено, со судиската одлука се отфрлени доказите за корупција против Мубарак и неговите синови, со образложение дека се застарени. Мубарак е првиот арапски лидер на кој му се суди во татковината. Обвинителството бараше пресудата да е

смртна казна. Државната телевизија прикажа снимки на кои се гледа како 84-годишниот Мубарак со болничко возило е префрлен од хеликоптер до зградата на полициската академија, која е адаптирана во судница. Незадоволството кулминираше откако беше објавено дека Мубарак не е осуден на смртна казна, додека неколку од неговите најблиски соработници се ослободени од понатамошно гонење. Ослободените лица биле на чело на тајните служби, кои со крв се обидоа да ги задушат протестите со кои неколкудеценискиот египетски лидер беше соборен од власта. Мубарак се обидуваше да го сокрие ли-

цето од камерите додека беше внесуван во зградата во која се одржува судењето, околу која неколку илјади полицајци направија кордон за да ги спречат насобраните демонстранти да му се приближат. Неколку стотини лица мавтаа со египетски знамиња, додека други ги газеа на асфалтот портретите на Мубарак. По објавувањето на пресудата, незадоволни од изречената казна, демонстрантите пред зградата се судрија со полицијата. Повеќето од 20.000 демонстранти ја поминаа ноќта на отворено, додека организаторите на протестите најавуваат дека тие и натаму ќе протестираат поради пресудата.

Во Србија цвета бизнисот со човечки органи Трговијата со човечки органи последниве години се сели од Далечниот Исток и Јужна Америка во земји од Европа, меѓу кои се наоѓа и Србија, пренесува „Интернешнел хералд трибјун“. Овој весник објавува дека, освен Србија, во Европа најзафатени со ваквата појава се и Грција, Шпанија, Италија и Косово. - Сиромашните и очајните луѓе ги продаваат своите бубрези, коскената срцевина или рожницата од очите најчесто преку интернет, додека бескрупулозните трговци со човечки органи од тоа заработуваат огромни пари - пренесува американскиот печат. Во текстот се издвојува приказната на Павле Мирцов и неговата девојка Даниела

од Ковин, Србија, кои се договориле електронски да ги продадат своите бубрези за 30.000 евра. Тие биле принудени на ваква драстична мерка затоа што долго време едвај преживуваат со само еден оброк дневно откако Павле ја загубил работата и не успеал да се вработи повторно. Мирцов изјавува дека не се плаши од операцијата, ниту се плаши од санкции затоа што го крши законот. - Повеќе се плашам дека нема да имам пари да се грижам за своите деца - изјави Мицов. Со ширењето на економската криза низ Европа, сè почесто се откриваат вакви обиди да се дојде до средства за преживување.


СВЕТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

17

„Биг Бен“ стана „Кула Елизабета“

Британскиот парламент ја поддржа иницијативата да се промени името на познатиот „Биг Бен“ во „Кула Елизабета“ по повод 60годишнината од крунисувањето на кралицата Елизабета Втора, јави „Би-Би-Си“. Парламентарците во двата дома на британскиот Парламент кон крајот на месецов треба да ја донесат конечната одлука за преименувањето на „Биг Бен“, а засега оваа кампања е поддржана од премиерот Дејвид Камерон, заедно со Ник Клег и Ед Милибанд. Интересно е што „Биг Бен“, како што е наречена оваа светски позната сааткула во Лондон, и претходно имал промени на името во чест на британските владетели, па така по повод дијамантскиот јубилеј на кралицата Викторија, наместо „Кралска кула“, наречен е „Кула Викторија“. На вчерашната церемонија, која се одржа во Лондон, присуствуваа повеќе од еден милион луѓе, додека по тој повод низ Темза свечено пловеа преку илјада брода. Вчерашната прослава беше најважен настан во Британија, по минатогодишната кралска свадба, во која се ожени внукот на британската кралица, кој е втор по ред наследник на престолот.

Мугабе стана лидер за туризам на ОН

Обединетите нации го назначија претседателот на Зимбабве, Роберт Мугабе, за лидер за туризам, што предизвика широка осуда кај активистите за човекови права, пренесува „Гардијан“. Покрај Мугабе (88), Светската туристичка организација при ОН (ОНВТО) за меѓународен претставник за туризам го назначи и неговиот колега од Замбија, Мајкл Сата. Нивното назначување е донесено врз база на проценката дека Зимбабве е сигурна туристичка дестинација. Ова предизвика шок кај борците за човекови права бидејќи цел свет го обвинува Мугабе за етничко чистење, местење избори, терор врз опозицијата, економски колапс на земјата и железна рака врз медиумите во неговата земја, со која владее со години. Иако тој има забрана за патување во многу земји, тоа не му пречело на генералниот секретар на разгранокот за туризам во ОН, Талеб Рафаи, да потпише договор со диктаторот. - Ми кажаа за прекрасното искуство и топлото гостопромиство на оваа земја. Доаѓањето тука е признавање и поттик за земјата која е безбедна дестинација - изјави Рифаи. Ова е шок за противниците на Мугабе кои го сметаат претседателот за тиранин. - Не можам да прифатам какво било објаснување за овој човек да биде амбасадор. Амбасадор за што? Човекот има крв на своите раце. Дали туристите сакаат да ги видат

тие крвави раце? - прашува Кумби Мучемва, портпарол на Движењето за демократски промени во Зимбабве. Интересно е како ОН дозволиле да им се случи ваков скандал ако се знае дека Мугабе и неговите сојузници се под санкции од САД и од ЕУ и имаат забра-

на за патување. Од ОНВТО се правдаат дека на двајцата политичари не им е дадена никаква титула, туку дека организацијата ги повикала Мугабе и Сата да придонесат за развојот на туризмот во нивните земји за да им помогнат на луѓето.


18

СВЕТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

СЕ РАЗОТКРИВА МИСТЕРИЈАТА КОЈ СТОИ ЗАД ХАКЕРСКИТЕ НАПАДИ ВРЗ ИРАН, КОЈА ДО

Обама - врховен ком

„Стакснет“ и „флејм” се најновите алатки на САД, кои можат да послужат за дестабилизација на која било друга земја во светот

А

мериканскиот претседател, Барак Обама, ги наредил хакерските напади врз Иран. Најсовршениот компјутерски вирус во историјата „флејм”, чие по стоење е објавено пред неколку дена, е можно да е резултат на таквата одлука, изјави анонимен дипломат за „Њујорк тајмс“. Само неколку дена по откривањето на компјутерскиот вирус „флејм“, американските весници ја пренесуваат информацијата дадена од анонимен дипломат од врвот на американската политика, дека, всушност, САД се одговорни за многубројните хакерски напади на Иран изминативе години. Според овие тврдења, Обама наредил да се забрзаат кибернетските напади врз Иран и покрај истекувањето на информацијата за вирусот „стакснет“, со кој во 2010 година во Натанц беа онеспособени стотина центрифуги и така иранската нуклеарна про-

грама беше вратена назад за неколку години. Акцијата почната уште во времено на поранешниот претседател Џорџ Буш, именувана со шифрираното име „Олимписки игри“ и имала цел да ја онеспособи иранската нуклеарна програма. Само неколку дена по објавувањето на веста за предизвиканата хаварија во Иран, во Белата куќа се одржал со станок, на кој, покрај Обама, присуствувале и секретарот за одбрана Леон Панета и директорот на ЦИА. На состанокот претседателот се консултирал со присутните дали треба да се затвори програмата заради претходната компромитација низ американските медиуми. - Дали да го затвориме ова? запрашал Обама пред да нареди продолжување и интензивирање на развојот на кибернет ските програми. Нукле арните по стројки во Натанц уште двапати биле предмет на напад со по-

ЛИСТАТА ЗА ОТСТРЕЛ НА ОБАМА ПРИКРИЕНО ВЛИЈАЕ НА НАСТАНИТЕ ВО СВЕТОТ Американскиот претседател, Барак Обама, лично донесува одлука кој од терористите на Ал Каеда ќе биде ликвидиран откако ќе ги одбие сите неопходни податоци од безбедносните служби, прене сува „Њујорк тајмс“. Според весникот, Обама во последните ме сеци потпишал дваесетина одлуки за ликвидација на терористи во Јемен, Сомалија и во Пакистан. Дел од неговите советници велат дека при потпишувањето на овие извршни наредби воопшто не му трепери раката. Она што е необично е промената што Обама ја доживеал откако пристигнал

во Белата куќа. Некогашниот либерален политичар, кој како еден од првите потези го најави затворањето на затворот во Гвантанамо, сега се покажува како немило срден во пресметката со терористите од типот на оние што лежат затвор во Гвантанамо. Тоа што предизвика негодување кај американската јавност е дека на црната листа се наоѓаат и американски државјани, па дури и тинејџери. Ако овие терористи имаат наполнето 18 години се „класифицираат “ како непријател на САД, без разлика од која националност се. Друг проблем е колатералната штета, односно

цивилните жртви при одобрувањето на овие акции, кои најче сто се изведуваат со беспилотни летала. Поранешниот новинар на весникот, Дејвид Род, кој во Пакистан беше заробен од талибанците, вели дека овие летала постојано се над небото во Пакистан, што ги преплашува луѓето бидејќи не знаете кога некоја ракета може да удри во ваша близина. Во еден од ваквите напади лани настрада и еден американски државјанин кој à се приклучил на Ал Каеда, па голем дел од јавноста постави прашање дали претседателот може да доне се одлука за

ликвидација на сопствени државјани без пресуда од суд. Дали Обама ќе ја смени стратегијата останува неизвесно, но во јавно ста и натаму останува сликата на американскиот претседател кој заедно со Хилари Клинтон и со останатите членови на администрацијата минатата година во живо ја следеше акцијата за ликвидација на Осама бин Ладен. Група Американци веќе покренаа интернетска петиција под назив „листа против ликвидации“, преку која американските граѓани се предупредуваат дека може да станат мета на сопствената земја.


СВЕТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

19

БИВА НОВА ДИМЕНЗИЈА ПО ОТКРИТИЕТО НА РУСКАТА „КАСПЕРСКИ ЛАБ“

андант на хакерите доаѓањето до техничките податоци, заеднички американско-израелски тим развил компјутерски вирус со кој требало преку компјутерските системи да се преоптоварат центрифугите во Натанц. „Стакснет“ бил вне сен во комплексот во Натанц преку „заразен“ УСБ мемориски уред. - Тоа беше нашиот свет грал. Излезе дека секогаш по стои некој идиот кој не размислува што сè може да се наоѓа на малиот мемориски уред кој го држи в рака -изјави еден од експертите кој е заслужен за создавањето на „стакснет“. Интересно е што Американците ги обвинувале своите израелски партнери за откривањето на вирусот, кој требало да остане тајна. Според овие тврдења, Израелците при модифицирањето на „стакснет“ направиле програмска грешка која предизвикала вирусот да се шири и да зарази голем број компјутери, што довело до тоа да биде откриен. Од друга страна, некои експерти сметаат дека овие информа-

мош на модернизирана верзија на вирусот „стакснет“, при што биле предизвикани големи оштетувања на околу илјада центрифуги. Наодите за развојот на кибернет ските оружја, заедно со Израел, доаѓаат само неколку дена откако Иран беше погоден со новиот вирус „флејм“, за кого руските експерти од компанијата „Касперски лаб“ изјавија дека е најмалку 20 пати посложен од „Стакснет“. Тврдењата што ги прене сува американскиот печат дополнително се поткрепени со наодите на руските експерти кои ги проучувале „стакснет“ и „Флејм“. Според „Касперски лаб“, првиот напад со помош на „стакснет” е изведен во јуни 2009 година, но неговото присуство е

потврдено една година подоцна, што иде ално се вклопува со иформациите објавени во американскиот печат. Голем број компјутерски стручњаци тврдат дека двата вируси меѓу себе имаат многу слично сти, а тоа е уште еден факт кој оди во прилог на тврдењето дека овие вируси се создадени од исти луѓе. Првата цел на програмата, која е одобрена од поранешниот претседател на САД Џорџ Буш во 2006 година, била да се дојде до контролните системи на нуклеарните постројки во Натанц преку компјутерска инфилтрација за да се украдат важни технички податоци за постројките. Инаку, опремата во нуклеарниот комплекс во Натанц е проектирана од германски „Сименс“. По

ции, кои ги објави „Њујорк тајмс“, се само еден од предизборните чекори на демократите за да се отфрлат републиканските обвинувања дека актуелната администрација дејствува млитаво против иранската нуклеарна програма. Мит Ромни, републиканскиот кандидат за претседател, последниве недели се обидува да ја претстави администрацијата на Обама како слаба и „збунета“ околу надворешната политика. Според мислењето на американските аналитичари, демократите се трудат да ги истакнат воените успе си на Обама, како, на пример, убиството на Осама бин Ладен, а ве ста за зајакнувањето на кибернет ските напади врз Иран би требало дополнително да го зајакнат впечатокот кај гласачите. Ваквите новооткриени информации даваат потполно нова перспектива на забрзаниот развој на кибернетските капацитети на САД, како и нивната подготвеност да ги користат ваквите оружја за остварување на своите цели.


20

КУЛТУРА

Јовица Тасевски во американско списание Поетот, критичар и есеист Јовица Тасевски-Етернијан во текот на јуни ќе добие ексклузивно претставување во секој викенд број на американското книжевно списание „Бук тајмс“. Редакцијата на списанието го издвои Ј. Т. Етернијан меѓу одбраните автори на кои им е испратена понуда за обезбеден посебен простор во одредени броеви за објавување избрана песна, проследена со краток приказ на неговата поезија. Инаку, во ова списание неодамна беше објавен прилог за книгата „Синтакса на светлината“ од Ј. Т. Етернијан, во кој беше истакнато дека неговите песни се исполнети со инвентивни и импресивни поетски слики, базирани на трансцендирањето како креативен принцип.

Никола Маџиров го отвори поетскиот фестивал во Берлин Никола Маџиров во Академија на уметностите во Берлин го отвори најзначајниот германски и еден од најголемите европски поетски фестивали „Поесиефестивал Берлин“, кој ќе трае до 9 јуни. Маџиров е првиот македонски поет и еден од најмладите автори во долгогодишната историја на овој фестивал што ќе настапи на отворањето, наречено „Велткланг - Ноќ на поезијата“. На 5 јуни, во рамките на истиот фестивал, ќе се одржи и настан наречен „Секој ден светот“ посветен на Никола Маџиров и на неговата поезија. По отварањето на фестивалот во Берлин, Никола Маџиров продолжи со својата турнеја во Германија, односно со читањето на меѓународниот поетски фестивал „Poetry on the road“, кој 13. пат се одржува во Бремен.

Изјава на денот „Во секој обичен човек се крие потенцијален херој, кој во кризни времиња се буди и си ја покажува вистинската вредност“. Дарко Митревски

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

БРАНКО ЃОРЧЕВ, АКТЕР СО ДВА МАНДАТА ДИРЕКТОРУВАЊЕ

Театарот во Мак не е политизира

Вистинското прашање е како преку разни општествени дејности да го зголемиме процентот на посетеност на театрите, вели Бранко Ѓорчев, директор на Драмски театар. Сезоната која ја завршуваат вечерва со изведбата на последната премиера од нивна продукција „Генетика на кучињата“, ја оценува за повеќе од успешна, со рекорден број посетители на сите нивни претстави.

Н

Игор ИВКОВИЌ

еколку години по ред помпезно беше најавувана реконструкцијата на Драмски театар, но досега нема никаква реализација. На што се должи одложувањето на овој проект? Немање доволно финансии или да не се нарушат вашите репертоарски активности? - Прашањево би требало да биде упатено повеќе до Министерството за култура, но она што јас досега го согледувам од досегашните активности, по завршувањето на староновиот и велешкиот театар, ќе дојде на ред и Драмски театар. Што се однесува до зборот ,,помпезно“ мислам дека би требало да биде употребен во фактот дека, како никогаш досега, се градат толку храмови на културата, а не во малициозна смисла, дека еден од овие храмови доцни. Дали театарот во Македонија е политизиран. Какви се вашите оценки за македонското театарско живеење? - Нема толку политизираност колку што кај новинарите постои желба за исполитизиран театар затоа што немаат компетенции, ниту, пак, знаење да ги анализираат самите театарски дела, па најлесно им е да се движат во сферата на политикантството. Втор мандат сте на чело на Драмски театар, а исто толку и со многубројни нови улоги на матичната сцена. Успевате ли да влезете во светот на креативноста во вечерните часови, по напорниот бирократски ден? - Се трудам да бидам строг кон себе, и ако ги погледнам реакциите и потребите на оние што ме ангажирале - режисерите, на оние со кои ја споделувам сцената - актерите, и на оние со кои ја споделувам претставата - публиката, мислам дека успешно се вклопив во

она што се нарекува театарски живот во Македонија. Неодамна изјавивте дека Драмски театар оваа сезона имал рекордна посетеност на претставите од репертоарот. Во другите институции од културата, пак, се жалат на сè помалку публика. Има ли доволно консументи за настаните од културата во Македонија? - Или има сè помалку публика или, пак,


КУЛТУРА

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ВО ДРАМСКИ ТЕАТАР

едонија н

21

Претставата на Боњо Лунгов во Прилеп

На програмата на 47. издание на те атарскиот фе стивал „Војдан Чернодрински“ дене ска напладне ќе биде изведена претставата „Волшебникот од Оз“ во режија на познатиот бугарски режисер Боњо Лунгов, а во продукција и изведба на Театар за деца и младинци од Скопје. Вечерва публиката во Прилеп ќе ги види и прет ставите „Парите се отепувачка“ во изведба на штипскиот театар во режија на Александар Ивановски и „Вишновата градина“ од Чехов, на режисерката Ѕвезда Ангеловска, која е во изведба на битолскиот те атар. Полноќниот термин е ре зервиран за продукцијата на МНТ со прет ставата „4.48 Психоза“, во режија на Ѓорѓи Јолевски.

Освен претставите, на фе стивалот во Прилеп можат да се видат изложбите на Димитар Ма лиданов и на Христина Зафировска и про ектот на Филип Јова-

новски, со кој Македонија се прет стави на архитектонското квадрина ле во Прага. Утре ќе се одржи и трибина за те атарот и новите форми.

Заврши фестивалот на театарските аматери

има сè повеќе настани. Процентот на консументите на култура во цивилизираните општества се движи меѓу 3 и 5 проценти. Вистинското прашање е како преку разни општествени дејно сти да го зголемиме овој процент за да може културното однесување да влијае во сите пори на општеството. Лично сум оптимист и се надевам дека бројот на луѓето што сакаат култура ќе се зголемува сè повеќе и повеќе.

Со настапот на студентите од прва година по актерска игра во класата на профе сорката Мими Таневска од Факултетот за драмски уметно сти - Скопје и со врачување на наградите на најуспешните актери и претстави, во саботата во Кочани заврши 48. издание на Драмскиот аматерски фе стивал на Македонија. Жири-комисијата, во со став Изабела Новотни и Благој Ве селинов, актери, како и Драгана Лукан Николо ски, драматург, по видените 15 претстави од кои 13 од Македонија и по една од Словенија и од Србија, ги доделија следниве награди: - Наградата најдобра епизодна машка улога ја доби Петар Цветковски од Охрид за улогата на учителот Сречко во претставата „Чекајќи го Годо“, додека наградата за најуспешна епизодна женска улога à припадна на Ангела Димевска за улогата во претставата „Крајот на светот каков што го знаеме“ во изведба на Младинското драмско студио од Прилеп.

- На гра дата за глав на ма шка уло га жирито му ја додели на Јован Кмечко од Пив ни це, Ре публи ка Ср би ја, за уло гата во монодрамата „Не ќе ја напишам“, додека наградата за главна женска улога à при пад на на Ана Ата на со ва од Коча ни за улогата на Љупка во прет ставата „Орке стар титаник“ на Аматерскиот те атар од Кочани. Наградата за колективна игра жирито à ја додели на претставата „Кревет“ во изведба на Музичкиот театар при СОУ „Раде Јовчевски-Корчагин“ од Скопје. Големата награда за претстава во целина ја доби претставата „Орке стар Титаник“ во режија на Кристина Атанасова-Арсова, а во изведна на Аматерскиот те атар при Центарот за култура од Кочани. Во рамките на програмата на фе стивалот се одржаа и две ликовни изложби, како и портрет на академик Матеја Матевски и пре зентација на македонскиот драмски писател Сашко Насев.


22

КУЛТУРА

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ТЕАТАРСКА РЕЦЕНЗИЈА

Ангажирано и моќно

Кон претставата „Енциклопедија на изгубеното време“ од Слободан Шнајдер, во режија на Лидија Дедовиќ, во изведба на Кралскиот театар „Зетски дом“ од Цетиње, Црна Гора

омп лекс но и про во кативно - така најкратко би можело да се оцени ан га жи ра ната и моќ на прет ста ва „Ен цик ло педи ја на изгубеното време“, изведена на Фе стива лот на монодрамата во Битола.

боти. Грегор Самса е металски ра бот ник, ли вец, со ло шо здравје, истрошен и соочен со смртта, додека неговата „Железа ра“ се прода ва за са мо ед но евро. Ова е прет става за економски те тран зи ци ски тур булен ции и чо ве ко ви те стра да ња и премрежиња во времето кое се претвора и со право се нарекува невреме. По старите генерации се разочарани од верата во Бога и безмалку во сите други поради пустите надежи и празните ветувања, бесперспективно ста и си рома шти јата. А, младите се склони кон револт, блуд и гневен протест. „Ен цик ло педи ја на из губе -

за патување

К

Христо ПЕТРЕСКИ

Станува збор за актуелен и повеќесло ен текст на современиот хрватски драмски писател Слободан Шнајдер, кој е извонредно по ставен и интерпретиран од ре жи сер ката Ли ди ја Дедовиќ. Амбициозната екипа, предводена од актерот Срѓан Граховац во главната улога на Грегор Самса, ја игра прет ставата суптилно и со страст, а публиката присуствуваше на многубројни ерот ски сце ни, па роли на штрајкувачи, меѓугенерациски и меѓуполови судири и конфликти. Во самото средиште на сиже то на драм ски от колаж е „Же ле за рата“ ко ја ве ќе не ра -

ното време“ е впечатлива прет ста ва за транс форма ци и те и ме та мор фо зи те, и тоа од ка фкијански вид, за неповратно и речиси беспоговорно загубеното вре ме, за смрт та ко ја пред вре ме тро па на врати те од работничката класа. Покрај извонредниот драмски текст и одличната режија, заслужуваат внимание и респект и сценографијата и ко стимографијата, кои заедно придоне соа битолската публика да се насладува во една солидна прет става и изведба, која како завршница беше круна на годинашното четиринае сетто по ред издание на Меѓународниот фе стивал на монодрамата.

Во утрешниот број прочитајте се` за патувањето


МОЗАИК

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Пандев се венча во црква

23

Даниел Дан и Папаз во видеоспот за „Ти ми требаш“ Заедничката песна на Дан и Папаз, „Ти ми требаш”, чиј комплетен автор и продуцент е Александар Масевски, деновиве ја доби својата видеоприказна. Интересната сторија и овој пат ја реализираше младиот режисер Бојан Стоилковски, кој за главен лик ја одбра прекрасната Тања Соколовска. На еден невообичаен начин, улога во овој видеозапис доби и поп-пејачката Маја Вукичевиќ. „Ти ми требаш“ е многу емотивна балада која по барање на навивачите доби и видеозапис. Пријателскиот однос со Бојан и големиот ентузијазам со кој почнавме да снимаме придонесе да добиеме одлично видео. Ја пуштивме сета наша позитивна енергија и сакам сите да уживаат во песната, особено сега кога со новиот спот ќе ја доживеат целата приказна, изјави Дан.

статус:

М

акедонскиот голгетер од Струмица, Горан Пандев, вчера во храмот „Св. Кирил и Методиј“ во неговиот роден град го кажа судбоносното „да“ и пред Бога. Иако Пандев и неговата животна избраничка Надица стапија во брак на 26 декември во 2009 година, по две години тие ќе го официјализираат бракот и со церемонија во црква. Инаку, дознаваме дека познатиот фудба-

лер сакал венчавката да биде далеку од очите на јавноста, без новинари, само во кругот на најблиските роднини и пријатели. Се зборува дека било ангажирано и обезбедување кое ќе внимава случајно да не се појави некој новинар и фотограф. По црквената венчавка, двојката заминала во струмичкиот хотел „Сириус“ на интимна и семејна вечера. Горан и Надица имаат две деца, двегодишниот Филипо и шестмесечната ќерка Ана.

Четкар блесна во Холивуд! Концертот на Владимир Четкар во светски прочуениот „Каталина џез-клуб“ во Холивуд, со адре са на славниот Сансет булевар, каде што за првпат на билборд забле ска името на еден македонски уметник. Енергичниот и виртуозен настап на Четкар и неговиот квартет, заедничката изведба со Диси Лару и легендарниот продуцент на „Казабланка рекордс“ Боб Ести, продуцентот на Дона Самер, Шер, Барбара Стрејсенд, ја направија атмосферата таа вечер навистина незаборавна и ја дигнаа на нозе презадоволната публика во џез-клубот, меѓу која се најде и холивудската звезда Сали Келерман, која е голем обожавател на Четкар, исто и холивудскиот филмски продуцент Ланс Рејнолдс. Како и на сите свои настапи низ светот, така и во Холивуд, Четкар се претстави како комплетен уметник со авторска музика и ја претстави својата земја во најдобро

светло. На 23 јуни Четкар ќе биде дел од најголемиот џез-фестивал во Њујорк, „Блу ноут џез-фестивал“.

ЕЛЕНА РИСТЕСКА Моите најдраги и најсакани другарки ме изненадија со најубава моминска вечер во Белград. Им по сакувам на сите да имаат вакви другарки, со по себно благодарам до мојата старо сватица Тања :) Ве сакам! На среќата à нема крај, морав да споделам јавно.


24

МОЗАИК

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Д.Н.О. и Џамбазов на „Пикник рок-фестивал“ На 16 јуни, „Пикник рок-фе стивал“ ќе го тре се Куманово, меѓу имињата на учесниците ќе бидат и култниот бенд Д.Н.О. во првата по става од пред седумнае сет години, а како церемонијал мајстор е најавен најдобриот шоумен во државава, Игор Џамбазов. Забавата ќе почне во 12 часот со изведба на хитовите и новите теми на „Памперс“ и „Хај контрол“, како потсетување на звукот на првата по става на Д.Н.О., а во 21 часот е закажано присуството и на легендарните „Нокаут“. Освен добрата музика која ќе ја има на тони, тука се и пикникот со најдобрите кулинари на добрата храна кои ќе ја прет стават кумановската кујна, односно

кумановските гурмански специја литети, многу мотори, тетоважи, акробации, скокачки замок, детска градинка за најмладите, сето ова бесплатно за консумирање повеќе од шеснае сет часа. Влезот е бесплатен, а организаторите најавуваат и бесплатен превоз од три де стинации, Крива Паланка, Штип и Скопје за сите оние што се желни за добра забава, изобилство на вкусови и добра музика, а целта е сево ова да прерасне во една убава традиција по која ќе се памети градот на шегата и добрата кујна. Инаку, Стара Бања е локалитет во Куманово кој е надалеку познат по своите извори на природна минерална и лековита вода.

Сергеј и Тавитјан снимаа видеоспот во Скопје По гостувањето на хрватската звезда Нина Бадриќ, со која Тавитјан неодамна сними видеоспот, деновиве и мегапопуларниот пејач Сергеј Четковиќ допатува од Србија во Скопје и тоа специјално за снимањето на видеоспотот за македонската традиционална песна „Градел Илија манастир“, која е дел од најуспешниот домашен албум на Балканот, „Македонското срце“. Тој допатува на покана на Гаро и браќата Тавитјан, а видеото го режираше Бане Поповиќ. За оваа пригода беше избран прекрасниот локалитет на храмот „Св. Пантелејмон“ на средно Водно, кој по неколку децении за првпат е искористен и успешно вклопен во сценариото за промовирање на македонските културни вредности на Балканот. Сергеј допатува со својот менаџер Драган Поповиќ и уживаа во нашите кулинарски специјалитети и природни убавини во друштво на браќата Тавитјан и македонските обожаватели. Она што е особено интересно е дека за време на снимањето Сергеј беше

Македонија, која навистина ја има најубавата фолклорна музика. За потребите на видеоспотот беше ангажирана и убавицата Ивана Грбиќ, која по Сања Николиќ и Натали Грубовиќ, ја продолжува естетиката која е веќе заштитен дел на проектот. Спотот ќе биде објавен по промоцијата на видеото со Нина Бадриќ за темата „Не кажувај либе добра ноќ“, а во план се уште неколку видеа со легендарните балкански ѕвезди, кои ќе дадат свој придонес во чест на нашата земја.

25

ТОДЕВСКА ПОВТОРНО МУ СЕ ВРАТИ НА МАТИЈА

Тамара на роденден со старо-новиот дечко О

ткако неодамна ја раскина врската со продуцентот на продукцијата „БМА“, Бертан Аслани, поп-пејачката Тамара Тодевска, по сè изгледа, не сака да остане сама, па веднаш му се врати на поранешното момче Матија. Ова е третпат како Тамара и Матија се смируваат, а откако се шпекулираше во медиумите дека тие двајца наводно се смириле, информацијата и официјално се потврди. На профилот на пејачката на „Фејсбук“ веќе има нови фотографии од вљубената двојка, а Тамара тоа не го крие од јавно ста. Инаку, изминатиот викенд пејачката го прослави својот 27. роденден, а меѓу најблиските е и поранешното момче, кое ја држи роденденската торта, а Тамара ги дува свеќите. Иако до неодамна таа изјавуваше дека е многу вљубена во својот продуцент Бертан, излезе дека имала измешани чувства по старата љубов, па не знаела за кого да се одлучи. Роденденот добро го искористила како повод за повторно зближување , а

пријатели блиски на двојката велат дека двајцата не можат еден без друг. - Тамара и Матеја се иде ални еден за друг, тие уживаат во тоа што го чувствуваат, а љубовта кај нив се гледа на прв поглед - вели нивен близок пријател. Додека Тамара и Матија беа во врска, пејачката изјавуваше дека планираат да живе ат заедно, а за понатаму ќе остават на времето да покаже. - Сметам дека тоа е добро пред да се преземе официјалниот чекор и да се направи што било друго. Ќе се обидеме малку сами, па да видиме како ќе ни оди. Многу сум вљубена и задоволна од љубовта - изјави тогаш Тамара. Инаку старо-новото момче на пејачката, Матија Мирков е тренер на голманите во ФК Металург, беше голман додека живееше во Хрватска, па во Виена, но откако ја сретна Тамара, се врати во Скопје и се посвети на својата тенисерска кариера. Дали ова помирување по трет пет ќе резултира со нешто повеќе од врска останува времето да покаже. С.М.

Уште едно издание на „Треш фешн“ воодушевен од првиот македонски барабан, кој беше неодамна направен за Гаро Јуниор, и тоа од специјално селектирани македонски дрва. Му се допадна звукот на овој посебен тапан, како и идејата за еден ваков необичен домашен производ. За соработката во Скопје Сергеј изјави: - Воодушевен сум од гостопримливоста во Скопје, уживав и кога ја работев оваа песна со браќата Тавитјан, па и сега. Се надевам дека со овој спот ќе дадеме уште поголем белег во историјата на

МОЗАИК

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Утре во Младински културен центар во Скопје, со почеток во 19.30 часот, ќе се одржи модна ревија на креации изработени со редизајнирани материјали од отпад кои ги изработија тимови од 37 средни училишта во Македонија. Освен тоа, учениците ќе се претстават со два модела изработени од стари броеви на магазинот „Теа модерна“ и од капачиња и шишиња на „пелистерка“. Сценографијата на настанот ќе биде дизајнирана во форма на екодвор, диџеј Вишко ќе пушта музика на пулт, креиран од канта за отпад, додека специјално за „Треш фешн“ танцовата школа „Брејк а лег“ ќе има свој неколкуминутен настап. Ќе се додели прва, втора и трета награда од страна на шестчлено жири. Настанот е во организација на ОХО - Здружение за едукација, комуникација и консалтинг и е дел од програмата „Интеграција на еколошката едукација во македонскиот образовен систем“, која се реализира во соработка со Швајцарската агенција за развој и соработка и Министерството за образование и наука на Република Македонија. Целта на овој настан

е подигнување на општествената свест за значењето и зачувувањето на природата, со намалување на отпадот преку неговата реупотреба.

На концерт на „Ганс енд роузес“ според стил на облекување Членовите на популарниот рок-состав „Ганс енд роузес“ на свој концерт не дозволуваат да се носат маички со ликот на нивниот поранешен гитарист, популарниот Слеш. По ова обожавателите реагирале дека целата работа е масло на водачот на групата Аксел Роус, за кој сметаат дека е крајо време да порасне и да престане да се однесува како дете. Она што уште повеќе ги нервира верните слушатели е тоа што популарните „Гандс енд роузес“ постојано доцнат со излегување на сцена по еден или два часа од најавениот почеток на концертот

Продадено поршето на Бил Гејтс Виенската аукциска куќа „Доретеум“ го продаде спортското возило од марката „порше“, кое некогаш беше во сопственост на основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс. Автомобилот, кој Гејтс го возел од 1979 до 1980 година, беше проценет на сума меѓу 39.000 и 50.000 евра. Најголема сума на аукцијата понудил германски државјанин, кој за поршето „011 турбо“ бил подготвен да даде 64.000 евра.


26

МОЗАИК

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Се враќаат Прада и Ѓаволот

К

нигата на авторката Лорен Вајсбергер, „Ѓаволот но си Прада“, која во 2006 година по стигна голем успех и како филм со Мерил Стрип и Ен Хатвеј во главните улоги, наскоро ќе добие свое продолжение под името „Одмаздата но си Прада, Ѓаволот се враќа“. Осум години по првата книга, приказната продолжува со поранешната асистентка Андреа Сакс, која сега е уредничка на магазин за венчавки и нејзиниот живот повторно се вкрстува со поранешната шефица Миранда Пристли. Книгата ќе ја објави куќата „Харпер Колинс“ и тоа следната година во април. Директорката Колинс се надева дека продолжението ќе биде бестселер и дека читателите со задоволство повторно ќе можат да се втурнат во светот на модните магазини и нејзината омилена хероина, Миранда Пристли. Кога се објави, „Ѓаволот но си Прада“ стана најпродавана книга, која на прво ме сто по продажба се задржа повеќе од една

година на листата на најпродавани изданија на „Њујорк тајмс“. По книгата е снимен и истоимениот филмски хит во кој главните улоги ги играат

Ен Хатавеј и Мерил Стрип, која за улогата на Миранда беше номинирана за „Оскар“. Филмот заработи повеќе од 300 милиони долари.

„Кранберис“ го откажа концертот во Загреб Ир ски от по прок-бенд „Кран бе рис“ ги отка жа си те потврде ни фе сти вал ски на стапи во ју ни и во јули,

а со тоа и нај а ве ни от на стап на ово годиш ни от за греп ски фе сти вал „Ин мју зик“. Доде ка кон цертот

што е за ка жан за 4 де кем ври во Бел град не е ста вен под знак пра шал ник. За при чи ната за отка жу ва ње на тур не јата на „Кран бе рис“ член ката на гру пата Доло рес О’Ри орда ин из ја ви ла: - Од лични причини, кои не би сакала да ги изнесувам во јавноста, мислиме дека не е вистинско време ова лето да го поминеме работно на тур неи, им се из ви ну ва ме на сите обожаватели. Според нај а ви те, по од мо рот „Кранберис“ ќе оди прво во Србија.

Адам Левин има нова девојка Иако пред само два месеца ја раскина врската со манекенката Ана Ваилитсија, фронтменот на познатата група „Марун фајф“ си најде нова девојка. Папараците го уловиле згодниот пејач на Хаваи како се бакнува со Бехати Принсл, која е ангел на Викторија Сикрет, како и неговара поранешна девојка. Атрактивната манекенка веќе некое време флертува со пејачот.

Неизбежен е судирот на нашата галаксија со соседната Андромеда Катаклизмичниот судир на нашата галаксија Млечен Пат и на соседната Андромеда не може да се избегне, но ќе се случи за четири милијарди години, објави пред два дена американската вселенска агенција НАСА. - Нашиот модел статистички одговара на оригиналниот судир на Андромеда и на Млечниот Пат - изјави астрофизичарот Роланд ван дер Марел. Ваквиот негов заклучок е резултат на мерењето на брзината и на насоката на патување

на Андромеда. Оваа галаксија, која уште ја нарекуваат и М31, моментно е оддалечена 2,5 милиони светлосни години од Млечниот Пат, но постепено се приближува како последица на гравитациската сила на двете галаксии и на темните предмети што ги опкружуваат. - По еден век претпоставки, конечно имаме јасна слика за текот на тие настани во вселената во следните милијарди години - изјавил астрономот Сангмо Тони Сон. Иако Андромеда се приближува на нашата

галаксија две илјади пати побрзо отколку што се претпоставуваше, ќе à требаат четири милијарди години за да се судри со Млечниот Пат. По судирот, на двете галаксии ќе им требаат уште две милијарди години за целосно да се спојат. Од нив ќе настане една галаксија со елиптичен облик, кој е вообичаен во вселената - објаснуваат астрономите. Сонцето во новата галаксија ќе биде замрачено, но нашата планета Земја и нашиот Сончев систем нема да исчезнат, тврдат научниците.


за домот и убавина

Практично уредување на гарсониера Мал стан, со генијално решение, може да стане голем и топол дом. Овој напис ќе им послужи на оние што имаат многу мал стан.

Козметиката за млади Young derm со нов дизајн

4.6.2012

Избегнувајте неуредни спални

Совршената кошула е омиленото парче облека


ZA ДОМОТ Организација на шпајз 28 ДЕН

Д

о брата ор га ни за ци ја на шпај зот ќе при до не се за за ште да на про стор и на ва ше то дра го це но вре ме. Пр ви от че кор е да ги из ва ди те си те ра бо ти од шпај зот и да на пра ви те кате го ри за ци ја за да имате це ло сен увид со што рас пола гате. Кате го ри за ци јата на пра ве те ја на след ни от начин:

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

l работи што ги користите секој ден; l работи што поретко ги користите; l работи на кои им истекнал рокот – фрлете ги. Потоа избришете ги полиците со влажна крпа и оставете ги да се исушат пред да ги ставите работите на нив. Доколку неко-

гаш сте имале желба да купите специјални садови за зачините, брашното, шеќерот, сега е вистинскиот момент за тоа. Сложувајте паметно, односно при враќањето на работите одредете зони. Почнете со ставање на едно место на работите кои ги користите секој ден. Работите кои поретко ги користите ставете ги на горните полици. Тешките работи, како што се теглите, е нај-

добро да се при дното за да не се оптоварувате ниту вие кога ги земате ниту, пак, полиците на кои се сместени. За поголема воочливост, поголемите работи ставајте ги во задниот дел на полиците за да не ги затскриваат помалите работи. За полесно снаоѓање на вас и останатите членови од семејството, може да залепите лепенки на кои ќе бидат напишани зоните во вашиот шпајз.


prilog@den.mk

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

М

ал стан, со генијално решение, може да стане голем и топол дом. Овој напис ќе им послужи на оние што имаат многу мал стан, гарсониера која треба да ја уредат за да биде комплетно функционална. Гарсониерата која ја гледате на фотографиите е со површина од 33 квадратни метри. Кога имате простор што е многу мал, како што е овој, при уредувањето треба да бидете многу внимателни и затоа сметам дека тоа треба да го препуштите на професионалци затоа што тие ќе можат најдобро да ја искористат таа површина. Значи, во овие 33 квадратни метри треба да се вклопат сите потребни елементи што ги користат оние кои живеат во тој простор. Треба да се вклопи кујна, спална, дневен престој, трпезарија, салон и тоа сè во постојната квадратура. Затоа ви напоменувам дека ова е чувствителен простор и треба совршено да ги вклопите сите елементи.

СПАЛНА СОБА Во ваков простор нема место за спална соба што ќе биде одделена од останатиот дел, па совршено решение е креветот да биде на лизгање и да се собира по употреба, и тоа во дневниот простор, веднаш под гарнитурата за седење каде што го поминувате поголемиот дел од денот. Како што гледате, троседот во дневната соба е над креветот, кој посебно е изработен за оваа намена. Тој е многу добро дизајниран со светлозелена боја и перници со различен дизајн. Спроти троседот се наоѓа комода со мали димензии на која е ставен телеви-

29

Практично уредување на гарсониера

зорот и постои можност да направите мала библиотека. Веднаш до комодата се наоѓа просторот за ручање: трпезариската маса што е во форма на коцка и има многу интересни столови во различни бои. Некои од овие маси имаат можност да се отвораат и да се добие уште еден продолжен дел, па кога имате гости, многу лесно ќе ги сместите.

РАБОТЕН ПРОСТОР Бирото од работниот простор, како што можете да видите од фотографиите, се наоѓа до троседот. Бирото изберете го со помали димензии за да не одзема простор, а над него ставете полици на ѕидовите на кои ќе ги чувате сите потребни работни материјали.

КУЈНА Со кујната треба најмногу да внимавате бидејќи во неа се сместени сите апарати што ви се неопходни за секојдневно функционирање, па затоа изберете елементи и апарати што се со помали димензии. Точно пресметајте какви и колку елементи ви се потребни.

ЗАБАВА ВО ОВОЈ МАЛ СТАН Иако просторот е многу мал, можете да го приспособите за забава или вечера со вашите пријатели. За да организирате забава, треба по должината на станот да поставите

или споите две маси и да сервирате, така што ќе можете слободно да го прославите и својот роденден.

ПЛАКАР Плакарот е во претсобјето и е многу значаен дел зашто сите предмети што ви требаат во текот на денот можете да ги ставите во него, а сите знаеме колку многу предмети ни се потребни или ги користиме сезонски.


ZA ДОМОТ

30 ДЕН

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Избегнувајте неуредни спални

Д

ури и најуредените домови понекогаш кријат во себе скриена тајна - здодевна спална или спална во хаос. Бидејќи се работи за про сторија која е подалеку од очите на јавно ста, понекогаш за нејзино уредување се по светува најмало внимание. Тоа е грешка. Спалната соба треба да претставува наша оаза или парче од рајот каде што ќе се ослободиме од дневниот стрес. Таа треба да биде убав, релаксирачки про стор каде што ќе му ја затвориме вратата на светот. Бо и те се моќ но оруж је во уреду ва ње то и на спал ната со ба. Сми ру вач ка, мо нохромат ска па ле та со при сус тво на сен ки овозможува опуштено расположение. Меката зе ле на, си ната и бо јата на ла ван да созда ва ат чувство на сми ре ност и спо кој, а бо гати те ни јан си на ка фе на и тем но цр ве на ја збо гату ва ат спал ната со чув ство на топлина. Но, затоа светлите нијанси на цр ве на, жол та и порто ка ло ва сочу вај те ги за дру ги про сто рии. Сè што е жи во и но си со се бе пул са ци ја го од би ва ре ла кси рач ко то чув ство кое са ка ме да го созда де ме во спал ната. Таванот во спалната соба направете го ме сто каде што ќе уживате со поглед во него со додавање ситни детали кои ќе ги забележи окото. Тоа може да се по стигне со нежна, суптилна шара или со нежна боја. Еден од триковите е да се обои таванот со по светла нијанса од бојата на ѕидовите. Бојата, исто така, дава ефект на спуштање на таванот, како и чувство на комфор и на ин-

тимност. Освен ако спалната не е многу голема, голем мебел е грешка. Премал мебел, исто така, може да биде проблем бидејќи ќе се загуби во про сторот, а може и да не биде функционален. Креветот и фиоките до него треба да бидат пропорционални. За повисок кревет - повисоки фиоки. За да не погрешите при изборот на мебел, имајте ги на ум димензиите на собата. Направете скица на спалната со отсекување парчиња каде што ќе стојат парчињата мебел. По стоењето мебел што ќе ја врши улогата на разни масички, а ќе биде затскриен


prilog@den.mk

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

во собата вне сува чувство на спокој во спалната. Еве неколку опции: n изберете шкафчиња со вратички и фиоки каде што ќе ги чувате списанијата, очилата за читање и сл.; n по ставете сандак или шкафче до крајот на креветот каде што можат да се држат перниците или по стелнината; n вградете полици над креветот; n поставете вградени плакари во ѕидовите. Направете спалната соба да биде едно ставна и спокојна. За помалите спални соби користете го само оној мебел

што ви е апсолутно потребен: кревет, шкаф, можеби фотелја и масичка. Кога го по ставувате мебелот, направете да има најмалку 90 см помеѓу креветот и ѕидот (или плакарот) и најмалку 60 см меѓу креветот и помалите парчиња мебел. Не попречувајте ги најдобрите патеки за движење во спалната. Ако треба да кружите при одење од бањата до плакарот, треба да размислите за поставување на креветот на друго ме сто во спалната. Не претерувајте со бројот на останатите предмети. Нека бидат во склад со уредувањето на спалната.

31


ZA УБАВИНА

32 ДЕН

Парфемот на жената е дрога за мажот

Дали сте ја слушнале изреката „Парфемот на жената е дрога за мажот“. Ова и не е толку далеку од вистината. Парфемот е едно од најважните тајни женски оружја. Жените сакаат да употребуваат парфеми, а многу не можат да замислат да излезат од дома без барем една капка парфем. Но, да се пронајде совршениот мирис, не е ни малку лесна работа. Сепак, ако сте среќница која го открила својот парфем, тогаш сигурно сакате да знаете како да го задржите на кожата што подолго. Парфемите имаат една голема мана сакале ние или не - за неколку часа испаруваат од нашата кожа, а тоа се случува дури и со парфемите од познатите марки. Од друга страна, ако веќе сте платиле многу за вашето мало волшебство, сигурно не сакате да го потрошите веднаш нане сувајќи го по де сет пати дневно. Со ставот на парфемот, типот на вашата кожа, дури и светлото на кое е изложен парфемот, играат значајна улога во неговата трајност на вашата кожа. Еве неколку совети како да го задржиме што подолго. - Истражувањата покажале дека мирисот се задржува подолго на масна кожа, а брзо испарува од сува кожа. Затоа

по туширање нане сете ло сион на деловите каде што ќе го прснете парфемот, па така тој ќе трае многу подолго. - Кога ставате парфем, имајте предвид дека парфемот треба да го нане сете на вистинските ме ста. Тој трае многу повеќе ако се нане се на таканаречените пулсни точки, како што се: зад ушите, дното на грлото, на внатрешната страна на лактите, меѓу градите, на задниот дел од колената или на зглобовите. На овие делови кожата е најтенка и вените се најблиску до кожата. - Многу луѓе грешат со тоа што кога ќе прснат парфем го тријат ме стото со дланките или зглоб од зглоб. Ова е многу лоша навика затоа што така се уништуваат молекулите на парфемот и се губи неговата главна нота. - Парфемот нане сете го пред да се облечете за да не ја исфлекате облеката. - Правилното чување на парфемот е една од најважните работи. Високата температура може во целост да го уништи вашиот парфем затоа што ќе му ја сменат композицијата. Најубаво е парфемот да се чува во неговата кутија, на собна температура, максимално до 25 Целзиусови степени.

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Соврш е омил парче


prilog@den.mk

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ената кошула еното облека Д

а се пронајде совршената кошула е тешка работа. Прекратки или предолги ракави, широчина на рамената, обемот околу градите, се само некои од проблемите со кои се соочуваме при изборот. Но, кога ќе се пронајде вистинскиот крој, кошулата ќе ви стане омиленото парче облека. Како кај ретко кој дел од облеката, кај кошулата се многу битни дета лите. Вистинската кошула, онаа профе сионалната и сериозна, има цврста јака, долги ракави и манжетни. Нејзината намена е елегантно да го дополни лицето на лично ста која ја но си и е основа за целокупниот изглед – било да е тоа само дополнителен елемент на сакото или главниот акцент на целата комбинација. Сепак, повеќето жени че сто купуваат погрешни модели.

33

Банана и мед против брчки Од големиот број производи за нега на лицето што ги има во продавниците, купувачите често не можат да се одлучат за вистинскиот производ кој одговара на нивниот тип кожа. Понекогаш е подобро за кожата, а е и поекономично да се направат маски од природни производи, кои речиси сите ги имаат дома. МАСКА ЗА МЛА ДА КОЖА Ако сакате вашата кожа да биде мека и еластична, направете маска од банана. Таа ќе ја ревитализира кожата и ќе à ја даде потребната еластичност. Излупената банана се меша со кравјо сирење и една лажица павлака, па се става на лицето да стои околу 20 минути. Потоа лицето се мие со млака вода. МАСКА ЗА ОСВЕЖУВАЊЕ НА КОЖАТА За кожата да биде мека, може да се употреби и комбинација од краставица и од млеко. Краставицата темелно ја чисти кожата и го освежува лицето, а млекото е богато со витамини и протеини кои ја потхрануваат кожата и ја прават сјајна и мека. Краставицата се лупи и се миксира, а потоа се додава млекото. Смесата се нанесува на лицето и се остава да дејствува околу 20 минути.

Иако изгледа едно ставно, воопшто не е лесно да се избере кошула која добро ќе ви стои. Совршениот модел морате да го раскопчате на ракавите пред соблекување, кројот на рамената мора да завршува точно онаму каде што е вашето рамо, а ракавите не сме ат да паѓаат под зглобот повеќе од два сантиметри. Всушност, најголемиот проблем се ракавите – најче сто се предолги или прекуси, рамената се или претесни или прешироки или, пак, не ни прилега добро на телото. Во идеални услови проблемот би го решил добар кројач, кој би ни сошил кошула по наша мера, но најче сто се решаваме да купиме во продавница готов производ по стандардни димензии. Тоа не значи дека нема да најдеме соодветна кошула, но мора да бидеме малку поупорни и да издвоиме повеќе време.

МАСКА ЗА ИРИТИРАНА КОЖА Идеална маска за иритирана кожа или лице што е поосетливо е маската од диња. Дињата е богата со витамини А и Ц и има многу минерали. Витаминот Ц учествува во создавањето на колагенот, кој ја прави кожата свежа и го успорува стареењето. За да ја смирите кожата, изматете едно парче диња и нанесете го на лицето и на вратот, се остава да постои 30 минути и потоа се мие со млака вода. Оваа маска се препорачува и за луѓето што имаат сува кожа. МАСКА ЗА ЗРЕЛА КОЖА Ако сакате да ја поттикнете регенерацијата на кожата и да ги намалите брчките, тогаш маската од банана, мед, масло од лаванда и маслиново масло е идеално решение. Бананата, медот и 10 капки маслиново масло се мешаат и се нанесуваат на лицето, лицето се мие по половина час.


ZA УБАВИНА

34 ДЕН

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Козметиката за млади Young derm со нов дизајн „Алкалоид“ ја лансираше новата колекција на козметиката за млади Young derm, веќе добро познато име и квалитет, но овој пат усовршено и редизајнирано. Дерматолошки тестираната формула со докажана ефикасност, зад која стои експертизата на реномираната компанија „Алкалоид“, доби нов дизајн. На редизајнот на производот, експертите од „Алкалоид“ работеле 10 ме сеци, биле спроведени две ква литативни истражувања на пазарот за навиките, ставовите и за пре ференциите на младата, пребирлива, по малку комплицирана и висококритична возрасна група – тинејџери на возраст од 12 до 17 години, кои во голема мера учествувале во креирањето на новиот изглед на производот – трендовски и близок до корисниците. - Главната цел беше да се направи видеоспот, кој не само што ќе го промовира новото пакување на производот туку и ќе предизвика интерес меѓу младите - велат од „Алкалоид“. Истражувањата покажаа дека младата популација има големи соништа, живее во динамично опкружување кое понекогаш е напорно да се следи заради брзиот проток на информации, меѓутоа речиси 90% од испитаниците во анкетите имаа свои идоли со кои сонуваат да се сретнат, да се фотографираат и да комуницираат. Затоа и изборот на главните ликови во новата кампања за производот Young derm падна на Јана Бурчевска, скромната девојка од со седството, не судениот македонски идол, и

на најславниот македонски хипхопер – Тони Зен. Во новиот спот, тинејџерката Јана сонува да стане славна пејачка. Јана го има својот музички идол Тони Зен со кого се појавува на концертната сцена и пее дует. Секако, тука е мајката на Јана, која како и секоја друга мајка, понекогаш знае да ги „урне“ големите младешки и понекогаш нереални соништа, но велат: „Никогаш не се знае кој ќе се појави зад аголот“. Можеби тоа ќе е некој кој сонуваме да го видиме... За целите на кампањата, нашата позната креаторка Ро сица Мршиќ дизајнираше маичка со препознатливи елементи, трендовски форми и бои, инспирирана од динамичното секојдневие и од типичниот тинејџерски стил на изразување и на облекување. Ова ќе биде комплетна кампања, која

„Алкалоид“ ја креираше заедно со „Концепт маркетинг комуникации“, во извонредна техничка изведба на студиото за продукцијата „Вертиго вижуалс“. Музиката за видеоспотот специјално ја направи Јован Јованов, текстот е на Тони Зен, а наскоро се очекува пуштање на целосната верзија на песната во македонскиот етер. Креирана е веб-страница и профил на „Фејс бук“ за колекцијата, ќе следуваат промоции на ме стата на продажба, а со свои стручни совети за нега на тинејџерската кожа ќе учествува врвната дерматолошка ординација „Д-р Анчевски“. Како централна активност на кампањата, „Алкалоид“ најави промотивен настан кој ќе се случи на 10 јуни 2012 година, во Градски парк пред Школка, кој ќе го означи крајот на учебната година и ќе ги подготви тинејџерите за долгото топло лето, со нивниот нов идол – Young derm.


prilog@den.mk

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

35

ТОА ШТО ЖЕНИТЕ ГО МРАЗАТ КАЈ СЕБЕ, НА ПОВЕЌЕТО МАЖИ ИМ СЕ ДОПАЃА

Самодовербата е најпривлечна кај жените

Г

и мразите своите колкови? Мислите дека се премногу широки, премногу ковче сти или прекриени со целулит? Можеби не ви се допаѓа како ви изгледа но сот? Како и да е, жените секогаш имаат многу забелешки за сопствениот изглед и најче сто – со сема неосновани. На мажите повеќето од тие „мани“ многу им се допаѓаат, а некои, пак, се исклучително ориентирани на жени со одредени физички карактеристики што нема да ги видите во модните списанија. Еве некои од деловите на женските тела кои мажите најмногу ги сакаат и причините за да ги засакате и вие. СТАПАЛА Многу мажи потајно ги сакаат женските стапала. Тие и не ги забележуваат деловите на телото со кои вие не сте задоволни, па затоа обрнете внимание на стапа лата, направете беспрекорен педикир, налакирајте ги ноктите, а можете да ставите и некаков накитоколу глуждот. ДЛАНКИ Како изгледаат вашите дланки? Ако че сто ги стегате и ги криете ноктите, тогаш сте не сигурни и срамежливи. Направете маникир, а потоа обидете се дланките да ги покажувате што поче сто затоа што така ќе изгледате поотворени и поискрени. ЗАДНИК Не грижете се ако вашиот задник е поголем отколку што би сакале вие. Повеќето мажи обожаваат заоблен задник, а многуте анкети потврдиле дека повеќе ги привлекуваат жени со природни облини, отколку тие со манекенски изглед. УСНИ Можеби вашите усни не се крупни и сочни, туку тенки и мали. Тоа не значи дека не можете страсно да се бакнувате. Не заборавајте дека зборовите се помоќни отколку изгледот на усните и затоа максимално користете ги за да го заведете вашиот сакан. ЛИЦЕ БЕЗ ШМИНКА Жените имаат повеќе самодоверба кога се нашминкани, но на повеќето мажи им се допаѓаат целосно природни. Некои од нив

мислат дека жените се прекрасни без обоени очи, но и дека така изгледаат помлади. СТОМАЧЕ Иако жените со сите сили се трудат да се ослободат од „перничињата“ околу половината, на мажите им се допаѓаат, се разбира, доколку се работи само за елегантна пополнетост, а не за дебелина. ФИНИ БРЧКИ Може би сте во ди ле ма да ли да си го подм ла ди те ли це то со ин јек ции бо токс, но до кол ку го сто ри те тоа, подоц на ќе се по ка е те. Си те са ка ат да ви дат при род но ли це на кое се гледа ат жи вот ното искус тво, са модо вер бата и зна е ње то. Со от стра ну ва ње на брч ки те, ни што од тоа по ве ќе не се гледа, а ли це то ста ну ва без и зраз но.

ГРАДИ Додека едни жени по сакуваат големи гради, други трошат илјадници евра за да ги намалат. Всушност, на мажите им се допаѓаат жени што се сигурни и задоволни од себе, без оглед на тоа колкави им се градите. Ако мислите дека градите ви се многу мали, секогаш можете да купите некој градник кои визуелно ќе ги зголеми, но верувајте дека вашиот партнер ќе ве сака и без него. ШИРОКИ КОЛКОВИ Во дамнешни времиња широките колкови означува ле женска сила, стабилност и спо собност да ги заштитат децата. Можеби затоа и денес на многу мажи им е возбудливо крупното женско тело. Дури и доколку имате целулит, опуштете се, на повеќето тоа не им пречи.


36

СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ДЕНЕСКА СТАРТУВА И ОФИЦИЈАЛНИОТ ДЕЛ ОД ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ПРЕДОЛИМ

Кошаркарите во рита приклучуваат и најиск С

Стеван Цаневски

о вклу чу ва ње то на по голе ми от дел од ре пре зен татив ци те де не ска ќе би де оз начен и офи ци јал ни от поче ток на под гото вки те на ко шар кар ски от на ци о на лен тим за пре до лим пи ски от тур нир што на поче то кот на след ни от ме сец ќе се одр жи во Ве не цу е ла. Ма ке дон ски от се ле ктор Мар јан Ла зов ски во пос лед ни те де но ви ра боте ше со дел од пом ла ди те ко шар ка ри, за кои што не кри е ше де ка е за до волен од при ка жа ното и де ка им прет стои ид ни на во ре пре зен татив ни от дрес. Се пак, кон ку рен ци јата за ме сто во на ци о нал ни от тим се ри оз но ќе се

Речиси сите репрезентативци од денеска ќе му бидат на располагање на селекторот Марјан Лазовски

зго ле ми од де не ска, ко га на рас по ла га ње на Ла зов ски ќе му се ста ват Вој дан и Дам јан Сто ја нов ски, Предраг Са мар џи ски, Дар ко Со ко лов, Тодор Гечев ски и Ѓор ѓи Че ков ски. - Оние ко шар ка ри со кои што ра ботев до се га по ка жаа из во нред на жел ба и за ла га ње, јас но по ка жу вај ќи де ка има ат потен ци јал за да би дат дел од ре пре зен та ци јата. Се пак, ве ќе ка жав де ка глав ни от то вар во Ве не цу е ла ќе го по не сат

оние ко шар ка ри што играа во Ли тва ни ја. Поч ну ва ме со под гото вки те со по голе ми от дел од играчи те од Евро ба скет 2011 и екс прес но ќе старту ва ме со тех ни ка и со та кти ка би деј ќи кон трол ни те сред би со Ли тва ни ја и Гр ци ја следат на ско ро. По при стиг ну ва ње то на Сан дро Бен карди но на 7 или 8 ју ни ќе се обр не вни ма ние и на осве жу ва ње то на ко шар ка ри те – из ја ви се ле кто рот Ла зовски. Корми ла рот на на ци о нал ни от тим


Понеделник, 4 јуни, 2012 година

СПОРТ

37

ПИСКИОТ ТУРНИР

м, се кусните

имал краток раз го вор и со капи те нот Пе ро Ан тиќ, кој што де не ска би тре ба ло да при стиг не во Ма ке до ни ја по осво е ната ти тула во грч ки от шам пи о нат. - Се слуш нав со Ан тиќ за да му го че сти там но ви от голем ус пех. Му ре ков да го прос ла ви но ви от пехар, па потоа да се ви ди ме во Скоп је. Пе ро е голем про фе си о на лец и оче ку вам тоа да се слу чи во след ни те не кол ку де на, може би ве ќе де не ска на првиот собир – порача Лазовски. Ка ко што е ве ќе поз нато, Ма кедо ни ја на пр ви от дел од под го то вки те ќе би де без двај цата глав ни плеј меј ке ри, Ле стер Бо Ме кеј леб ќе доц ни по ра ди клуп ски те об вр ски во Мон те па ски Си е на, доде ка Вла до Или евски ќе ги про пу шти под гото вки те во Ли тва ни ја по ра ди по вреда.

Перо Антиќ со Олимпијакос ја освои и титулата во Грција

Мекејлеб игра за италијанската круна Лестер Бо Мекејлеб со тимот на Монтепаски Сиена се пласира во финалето на плејофот во италијанскиот шампионат, а „банкарите“ и во финалната серија важат за огромни фаворити. Доколку Мекејлеб успее да ја освои титулата во Италија, ќе ја комплетира одличната сезона за македонските репрезентативци. Досега, со шампионски титули се закитија Перо Антиќ во Грција, Војдан Стојановски во Украина, Дамјан Стојановски во Бугарија, како и Тодор Гечевски и Ѓорѓи Чековски во Македонија, со тимот на МЗТ Скопје. Тука треба да се вброи и Огнен Стојановски, кој исто така се наоѓа на поширокиот список на македонската кошаркарска репрезентација.

Македонскиот кошаркарски интернационалец Перо Антиќ со тимот на Олимпијакос ја освои шампионската титула и во грчкото првенство. Со тоа, на најубав можен начин ја комплетираше одличната сезона во дресот на Олимпијакос , иако по завршниот турнир во Евролигата доби и многу критики со оглед дека истакна дека доаѓа од ФИРОМ. Кошаркарите на Олимпијакос во „мајсторката“ од финалната серија на плејофот, на домашен терен славеа против Панатинаикос со 82-76 и стигнаа до конечни 3-2 во победи, по што по 15 години апстиненција повторно го донесоа шампионскиот пехар во Пиреја. Со тоа тимот што го предводи Душан Ивковиќ ја потврди својата доминација оваа сезона, откако претходно ја освои и Евролигата со спектакуларниот триумф над ЦСКА Москва. Перо Антиќ во решавачкиот меч за титулата постигнати само три поени за 17 минути игра, но многу поголемо внимание посвети на одбраната и сопирање на противничкиот центар Мајк Батист. Затоа пак, во редовите на Олимпијакос расположен за кошеви беше Василис Спанулис, кој со 24 поени го декласира Панатинаикос, а во тоа му помогна и Принтезис кој уфрли 14 поени. Кај Панатинаикос, најефикасен беше Калатес со 17 поени, пред Дијамантидис со 13 постигнати поени. Олимпијакос по првите две четвртини обезбеди значајна предност од 12 поени разлика (48-36) и направи голем исчекор кон титулата. Во решавачките десет минути влезе со предност од 14 кошеви позитива, што беше повеќе од доволно за да се заокружи шампионската сезона. Панатинаикос се обиде во завршницата да се врати во игра, но, сепак предноста на Олимпијакос беше преголема.


38

СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

РАКОМЕТАРИТЕ ВО ПОДГОТОВКИ ПРЕД БАРАЖОТ СО АВСТРИЈА ЗА ПЛ

Последната недела во комплетен состав

Поради клупските обврски, последни на репрезентацијата денеска треба да à се приклучат Кире Лазаров и Борко Ристовски

М

ашката ракометна репре зентација на Македонија од дене ска во комплетен со став во „Кале“ ги одработува подготовките пред баражот со Австрија за пласман на СП 2013 во Шпанија. Поради клупските обврски во Шпанија и во Германија, со неколку дена задоцнување, дене ска на репрезентацијата треба да и се приклучат капитенот Кире Лазаров и голманот Борко Ристовски. За бараж двомечот со Австрија, селекторот Звонко Шундовски на располагање има 20 репрезентативци и двајца во резерва. Во овој подготвителен период до првиот меч со Австрија, в сабота во „Борис Трајковски“ не е предвидено одигрување на контролни натпревари и репрезентативците ќе работат главно на техничко-тактичката дел и ќе ја студираат играта на противникот. - Во овие неколку дена до првиот натпревар со Австрија, вниманието главно го по светуваме на техничко-тактичката работа. Австрија воопшто не е наивен против-

ник и мора максимално сериозно да ги сфатиме претстојните мечеви и да одиграме како што треба. За противник имаме репре зентација со солиден квалитет и добро вкомпониран со став со неколку репрезентативци што настапуваат во Бундес лигата. Знаеме што и колку можат да оди-

граат и што може да очекуваме во баражот – вели селекторот Звонко Шундовски. Најмногу инсајдерски информации за противникот но си десниот бек, Влатко Митков, кој по четири сезони минати во Германија, на почетокот од оваа се зона се пре сели во австрискиот тим Барнбах. Освен четворицата австриски репрезентативци што настапуваат во Германија (Никола Мариновиќ – Вецлар, Роланд Шлингер – Ба линген, Виктор Силаги – Флензбург и Роберт Вебер – Магдебург) остатокот од австрискиот со став го сочину-

ЛАЗАРОВ ВТОР СТРЕЛЕЦ ВО АСОБАЛ

Втора сезона по ред Кире Лазаров ја завршува како најдобар стрелец во Атлетико Мадрид и во настапите во Лигата на шампионите и во шпанската АСОБАЛ лига. Македонскиот капитен ги одигра сите 29 натпревари за мадридскиот тим во АСОБАЛ лигата и постигна вкупно 155 гола со просек од 5.34 гола по натпревар. Со овој скор, најдобриот македонски ракометар е втор на листата на стрелците во шпанското првенство во кое голгетерската титула ја освои Луис Паван Лопез од екипата на БМ Сиудад Енкантада со 182 гола. Во последниот првенствен натпревар, Атлетико Мадрид на домашен терен играше нерешено, 25-25 против Адемар Леон и сезоната ја заврши на второто место со 57 бода, еден помалку од шампионот Барселона. Лазаров на завршниот дуел постигна еден гол. Атлетико Мадрид сезонава втор пат по ред ја освои вицешамионската титула и во Лигата на шампионите, а Лазаров беше втор стрелец 97 гола, само еден помалку од првиот голгетер во ЛШ, данскиот бек Микел Хансен (98). Кај мадридскиот тим оваа сезона завршија титулите во шпанскиот Супер куп и во Купот на кралот.

Јулија Николиќ најдобар среден бек во Македонската репрезентативка Јулија Николиќ која настапува за тимот на Арвор 29 е прогласена за најдобар среден бек во Франција. Николиќ беше меѓу најзаслужните за првата шампионска титула на тимот од Брест кој успеа да го симне од тронот неприкосновениот Мец. Тоа заслужено ја стави македонската репрезентативка во изборот на најдобрите ракометарки што настапуваат во францускиот шампионат и втора сезона по ред и ја донесе титулата најдобар среден бек. Поради настапот со македонската репрезентација во квалификациите за ЕП 2012, Николиќ не беше присутна на свеченоста во Париз на која беа прогласени најдобрите ракометари и ракометарки во Франција. Но престижното признание за македонската


СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

АСМАН

НА СП 2013

ваат ракометари од австриските клубови. Првиот натпревар од бараж против Австрија, македонската репрезентација ќе го одигра в сабота пред домашната публика во салата „Борис Трајковски“, а реваншот е на 16 јуни во Виена. Победникот од баражот

Франција репрезентативка дојде во вистински момент, ден пред синоќешниот решавачки меч на македонската репрезентација против Турција за пласман на ЕП 2012 во Холандија. - Ова е големо признание за мене и дојде баш во вистински момент, пред најважниот натпревар со македонската репрезентација. Имавме добра сезона со Арвор, прв пат станавме шампиони на Франција и клу бот има големи планови за во иднина – задоволно истакнува Јулија Николиќ. Покрај Николиќ во ол-стар тимот од францускиот шампионат се најдоа уште две ракометарки на Арвор 29 – десниот бек, Александра Лакрабер, пикерот Жули Гуарани и Клеопатра Дарло , а признание доби и тренерот на Арвор 29, Лорен Безо. Б.Б.П.

во јануари наредната година ќе игра на СП во Шпанија. Последниот настап на македонските ракометари на СП им беше во 2009 година на шампионатот во Хрватска, на последното СП 2011 во Шведска, Македонија не обезбеди пласман. Б.Б.П.

39

Тетекс го задржа прволигашкиот статус Фудбалерите на Тетекс успеаја да останат во Првата фудбалска лига на Македонија, откако во првиот бараж натпревар за пополнување на елитното друштво беа подобри од второлигашот ФК Скопје по изведување пенали (5-4). По 120 минути игра на стадионот „Тумбе кафе“ во Битола, мечот заврши без голови, па патникот за Првата лига се бараше со удари од белата точка. Голманот на Тетекс, Јорде Георгиевски, успеа да го одбрани ударот на Ален Јашаровски како втор изведувач за ФК Скопје, а „текстилците“ беа стопроцентно успешни во ударите од белата точка. Првиот пенал го реализираше токму голманот Георгиевски, а потоа прецизни беа и Ристовски, Митревски, Алии и на крајот Велинов, по што фудбалерите на Тетекс се радуваа на останувањето во прволигашка конкуренција. Тетекс беше подобар ривал и во текот на натпреварот. Скопје во првото полувреме имаше шанса преку Божиков кој ја погоди гредата, но сепак најдобар играч на скопјани беше голманот Марковски. Тој во 109 минута одбрани фантастично по ударот на Милан Ристовски и го одведе мечот на пенали. Сепак, при изведувањето на ударите од белата точка, Јорде Георгиевски беше поуспешен од него и му осигура на Тетекс уште една прволигашка сезона. Тетекс е 11. член во Првата лига за наредната сезона, а синоќа, на стадионот во Прилеп во вториот бараж натпревар за пополнување на прволигашкото друштво играа Хоризонт Турново и Еуромилк.


40

СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

УБАВИЦИТЕ ШТО ЌЕ ГИ БОДРАТ СВОИТЕ „ПОСИЛНИ ПОЛОВИНИ“ НА СТАДИОНИТЕ ВО ПОЛС

Привлечната стра

Ирина Шаик се соочува со дилема дали да навива за Русија или за Португалија, додека Сара Бранднер мораше да го теши Бастијан Швајнштајгер по промашениот пенал во финалето од ЛШ

Г

лавната битка на прет стојното Европско Првенство во Полска и во Украина ќе се води на теренот, каде што фудбалерите на шеснае сетте репре зентации ќе се обидат да стигнат до големиот трофеј што е во сопственост на Шпанија. Сепак, една со сема поинаква битка ќе се води и на трибините, и тоа не меѓу „најзапа лените“ навивачи, туку меѓу девојките и сопругите на репрезентативците. Дел од селекторите целосно им забранија пристап на фудба лерите до нивните „поубави половини“, дел од нив најавија дека ќе можат да се сретнат со своите сопруги и девојки дури по минувањето на првата рунда од шампионатот. Без оглед на тоа колку време ќе минат заедно во следните трие сетина дена, јасно е дека овие убавици ќе бидат во центарот на вниманието на европската јавност. САРА БРАНДНЕР (ГЕРМАНИЈА)

Преубавата Германка имаше зад себе тешки петнае сетина дена, во кои што мораше да го утеши Бастијан Швајнштајгер по големото разочарување по промашениот пенал во финалето од Лигата на шампионите. Блиски пријатели на Швајнштајгер и Бранднер тврдат дека таа успеала во својата намера, па членот на Баерн Минхен сега максимално фокусиран и мотивиран влегу-

Ирина Шаик (Португалија)

ва во шампионатот на „стариот континент“, све сен дека само европска круна може да го ублажи неговиот неуспех во најголемото клупско натпреварување. ИРИНА ШАИК (ПОРТУГАЛИЈА) Оваа прекрасна манекенка се соочува со сериозна дилема, дали да навива за својата татковина Русија, или пак за Португалија, репре зентацијата чиј лидер е нејзиното момче Кристијано Роналдо. Во прилог на Ирина оди фактот дека овие две селекции играат во различна група во првата фаза, но лесно може да се случи Русија и Португалија да се сретнат во четвртфина лето, со што оваа убавица би се нашла во небрано. Португалците му замеруваат на Кристијано што премногу е фокусиран на приватниот живот, порачувајќи му дека тоа влијае на неговите настапи за националниот тим. Според нив, токму Ирина е главната виновничка што оваа репрезентација предводена од Роналдо играше многу слабо во подготвителниот период, но на Кристијано тоа воопшто не му пречи. СИЛВИ ВАН ДЕР ВАРТ (ХОЛАНДИЈА) На секој натпревар што Холандија го игра на домашен терен, или пак на големите натпреварувања, присутна е и Силви ван дер Варт. Нејзиниот сопруг Рафаел е најискусен член во таборот на „ла лињата“, а Силви може да се пофали дека можела да

ги проследи поголемиот дел од 93-те средби што членот на Тотенхем ги одиграл во дре сот на националниот тим. Откако во 2009 година успеа да се избори во тешката битка со ракот на градите, оваа убавица ќе биде предводничка на девојките на холандските фудбалери, во обидите што подобро да се мотивираат овие репрезентативци за да остварат историски успех и да им ја доне сат на „лалињата“ втората титула европски прваци. РЕНАТА ЛАНГМАНОВА (ЧЕШКА)

Чешките девојки се познати како едни од најубавите, но и највљубените во фудбалската игра, а во овој опис целосно се вклопува и Рената Лангманова. Откако во


СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

41

СКА И ВО УКРАИНА

на на ЕП 2012 2006 година ја освои титулата „Мис на Чешка“, преубавата Рената почна и успешна манекенска кариера, по што можеше да биде видена во друштво на познати лично сти од јавниот живот во својата татковина. Како голема вљубеничка во спортот, само прашање на време беше кога таа ќе почне врска со некој чешки ас, а тоа се случи по средбата што ја имаше со Мартин Фенин. Блиските пријателки на Лангманова тврдат дека таа е лудо вљубена во голгетерот на Енерги Котбус и дека размислува дури и за пре селба во Германија и заеднички живот со овој фудбалер. Во меѓувреме, Рената сигурно ќе биде присутна на натпреварите на Полска и во Украина за да им даде што поголема поддршка на Фенин и на неговите репрезентативни колеги.

ме ја прекина свршувачката со Рафаела Фико и повторно се реши за „ергенски живот“, но тоа траеше премногу кратко бидејќи повторно налета на Томаси, која што брзо му ја про сти „клоцата“ од пред неколку години. Токму Сара ќе биде придружничка на Балотели на ЕП 2012, но тешко е да се поверува дека таа ќе успее да го смири незгодниот темперамент на голгетерот, кој што многу поче сто се наоѓа на насловните страници со своето проблематично одне сување, отколку со фудбалските потези.

Последните де сетина ме сеци таа е во САД заедно со Роби, кој што со голем успех настапува за тимот на ЛА галакси заедно со Дејвид Бекам. ШАКИРА (ШПАНИЈА)

КЛАУДИЈА КИН (Р. ИРСКА)

САРА ТОМАСИ (ИТАЛИЈА)

Сара Томаси добива втора шанса за да го стори невозможното – да го смири Марио Балотели и од проблематичниот фудбалер на Манче стер сити да направи „нормален човек“. Оваа двојка неколку ме сеци беше во врска во 2010 година, но Балотели реши да ја напушти Сара. „Супер Марио“ во меѓувре-

Ирците своите надежи за успех на овој европски шампионат ги полагаат во Роби Кин, а за најдобриот фудбалер на оваа земја да биде во топ-форма се грижи неговата сопруга Клаудија. Иако не победи на изборот за „Мис на Ирска“ пред неколку години, Клаудија Кин ги освои симпатиите на целокупната јавност во оваа земја и почна кариера како манекенка за долна облека.

Силви ван дер Варт (Холандија)

Во шпанските медиуми многу се шпекулираше околу разделбата на Шакира од Жерар Пике, но колумбиската пејачка ги демантираше овие гласини купувајќи луксузна куќа заедно со дефанзивецот на Барселона, во која двојката планира да го мине животот заедно. Колумбијката веќе резервираше лет за да допатува во Полска и Украина. Таа ќе пристигне навреме за првиот меч на Шпанија, против големиот ривал Италија, и ќе остане се додека Шпанците се во игра за одбрана на трофејот, со надеж дека ќе може да го гледа своето момче и во големото финале на 1 јули. Сепак, неизвесно е колку таа ќе може да се види со Пике, ако се земе во предвид строго ста на селекторот Дел Бо ске, кој им забрани на шпанските фудбалери користење на социјалните мрежи, а исто така им соопшти и дека нема да сме ат да минуваат премногу време со своите „поубави половини“.


42

СПОРТ

Прандели ќе ја менува одбраната на Италија Италијанскиот селектор Чезаре Прандели најави дека ќе направи коренити промени на играта во одбрана на „аѕурите“, откако оваа селекција беше поразена со убедливи 0-3 од Русија на последниот контролен меч за ЕП 2012. Поголемиот дел од головите беа примени поради очајното функционирање на последната линија на Италијанците, па јасно е дека Прандели има причина да биде загрижен на помалку од десет дена пред почетокот од европскиот шампионат, на кој што „аѕурите“ својот прв меч го играат токму против бранител на трофејот, Шпанија. - Одбраната беше посилен дел од нашиот состав во квалификациите, но тоа беше пред осум месеци. Во моментов токму последната линија е она што ме загрижува, начинот на кој што ги примивме головите е фрустрирачки и јасно е дека нешто мора да се менува. Ќе направам коренити промени, бидејќи со ваква одбрана не ни се пишува ништо добро на европскиот шампионат – најави Прандели. Италијанските медиуми тврдат дека селекторот ќе се реши за целосно менување на формацијата, па „аѕурите“ средбите на ЕП 2012 ќе ги играат во 3-5-2, тактика со која што Јувентус стигна до титулата во Калчо-лигата оваа сезона.

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ЗАГРИЖУВАЧКИ ПОРАЗ ОД ТУРЦИЈА ВО ГЕНЕРАЛНАТА ПРОВ

Португалците софрустрации на ЕП 2012 По ремито (0-0) што го одиграа со Македонија, Кристијано Роналдо и сонародниците загубија со 1-3 од Турција

К

ристијано Роналдо и неговите колеги од репре зентацијата на Порту га ли ја дожи ве а ја уште еден шок во подготовките за настап на Европското првенство во Полска и Украина. Откако не успеаја да и дадат гол на Македонија на пријателскиот меч во Леирија, тие за губи ја пред домаш на публи ка и на генералната проверка пред ЕП 2012 од селекцијата на Турција. Поразот од 1-3 само ги зголеми грижите на селекторот Паоло Бенто во пре срет на патот на ЕП, а Португал ци те ќе мо ра екс прес но да проме нат

нешто во својата игра ако сакаат да ја преживе ат „групата на смртта“ каде се наоѓаат за ед но со ре пре зен та ци и те на Германија, Холандија и на Данска. -Со ваква игра нема да поминеме добро на Европското првенство. Оној прв меч со Македонија беше предупредување, но овој втор пораз од Турција веќе мора сите да не загрижи. Ќе мораме комплетно да промениме нешто во приодот, затоа што на ЕП 2012 нема ме сто за вакви изданија – изјави селекторот на Португалија, Паоло Бенто по поразот од Турците.

Ерани преку Кузњецова до четвртфинале

Ита лијанката Сара Ерани е првата четвртфиналистка на женскиот дел од гранслем тур ни рот на Ролан Га рос. До ме сто меѓу осумте најдобри тенисерки на парискиот турнир Ерани (21.но сителка) стигна со по бедата над по ра неш ната по бед нич ка,Светлана Кузњецова со 6-0, 7-5. Ита лијанската тенисерка која има најдобри ре зултати на земјени терени, на Ролан Га рос ни ко гаш до се га не стиг на ла пода леку од второто коло, но годинава ќе игра че твртфи на ле. Ова е неј зи но вто ро четвртфина ле на гранслем турнирите. Позитивниот скор од пет последователни победи во ме ѓу себ ни те дуе ли со Ера ни, на Кузњецова не и помогна многу. Русинката напра ви 14 не из нуде ни гре шки, а Ера ни имаше само четири во првиот сет кој Италијанката го доби без загубен гем. Во исто тем по Ера ни продол жи и во вто ри от сет кој го отвори освојувајќи ги првите два гема. Во че твртфи на ле то, Ера ни ќе игра против Герман ката Ан џе лик Кер бер ко ја

беше поуспешна од Хрватката Петра Мариќ со 6-3, 7-5. Настапот во Париз предвреме заврши и за деветата но сителка, Каролина Возњац-

ки. За елиминацијата на поранешната прва свет ска тенисерка, во мечот од третото коло се погрижи Естонката Каиа Канепи со триумфот од 6-1, 6-7, 6-3.


СПОРТ

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

43

ЕРКА ПРЕД ШАМПИОНАТОТ

Напа ѓачот на Тулуз, Умут Булут, двапати ја изненади одбраната на Португалија, по што нивните напаѓачи за момент се разбудија и на асистенција на Кристијано Роналдо гол по стигна Нани. Потоа Роналдо застана и на белата точка, но неговиот удар од пе нал го од бра ни гол ма нот на

Тур ци ја, Вол кан Де ми рел. За комп лет на фру стра ци ја на Порту гал ци те се по гри жија де фанзивците Рикардо Ко ста и Пепе кои во самата завршница од мечот си по стигнаа автогол. Холанѓаните, спротивно од Португалија, разиграни и голгетерски расположени

Дурент за изедначување на Западот Кевин Дурент е најзаслу жен за победата на Ок лахома сити против Сан Антонио од 109103 со која израмни на 2-2 во финалната серија во Западната конференција. Сан Антонио се врати од негатива од 16 поени и се приближи на „минус четири“ кон средината на последната четвртина, но тогаш Дурент ги презеде работите во свои раце. За четири минути, тој постигна 16 поени во низа за својот тим и не му дозволи на противникот да направи целосен резултатски пресврт. „Претходно не инсистирав премногу на шут бидејќи начинот на кој што игравме функционираше добро и имавме предност. Сепак, кога Сан Антонио почна да се приближува, логично беше повеќе да ја барам топката. Згора на тоа, добрата игра на соиграчите ми отвори поголем простор што знаев како да го искористам“ - изјави Дурент. Токму Дурент со 36 поени беше најпрецизен во редовите на Оклахома сити на овој натпревар, а со одлична игра се истакна и Серж Ибака, кој реализираше рекордни за него 26 поени.

ќе заминат на ЕП 2012. Тие со убедливи 60 ја совладаа селекцијата на Северна Ирска. По два гола по стигнаа Ван Перси и Ибрахим Афелај, а во листата на стрелците се запишаа и Снајдер и Влаар. Англичаните немаат пораз со новиот селектор Рој Хоџсон, а во последниот тест пред ЕП, на „Вембли“ ја совладаа селекцијата на Белгија со 1-0. Стрелец на погодокот беше Дани Велбек во 36.минута, а грижите на Хоџсон се насочени кон де фанзивецот Гери Кејхил кој се повреди по еден судир со својот голман Џо Харт. Тој ќе мора да мине низ детални лекарски прегледи, по што ќе биде познато дали ќе може да им помогне на соиграчите на натпреварите на Европското првенство. Би било премногу за селекцијата на гордиот Албион доколку и Кејхил им се придружи на Герет Бери и на Франк Лампард, кои во подготвителниот период заработија повреди поради кои нема да бидат дел од ЕП 2012. Ед на од домаш ни те се лек ции на нат преварувањето, репре зентацијата на Полска, се раз и гра со убед лив три умф над ау тсај де рот Ан до ра, по беду вај ќи со 4-0. Хрватите немаа најдобра проверка против Норвешка и одиграа 1-1. Европ ското пр венс тво во Пол ска и Украина почнува в петок, со натпреварот меѓу Полска и Грција во Варшава (18 ч.), а во вечерниот термин во Вроцлав (20.45 ч.) ќе игра ат се лек ци и те на Че шка и на Русија.


44

РАЗОНОДА

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро, Македонијо 09.05 Без рецепт 09.25 Мит неутрализатор 10.00 Дневник 10 10.20 Македонски народни приказни 10.55 Ѕвон - образовна програма 11.55 Цртан филм 12.00 За Македонија – документарна програма 13.00 Вести 13.15 Научен спектар – обра-

зовна програма 13.45 Образовна програма 14.00 Од наш агол 15.00 Вести 15.10 Без рецепт 15.25 Документарна програма 16.10 Клара Шелер – серија 17.45 Тротоар њуз - забавна програма 18.05 Риба – сериски филм 18.31 Свет - информативна програма

19.01 Македонски народни приказни 19.30 Дневник 2 20.15 За Македонија – документарна програма 21.00 Евромагазин информативна програма 21.35 Клара Шелер – серија 22.30 Дневник 3 23.05 Тротоар њуз - забавна програма

23.25 За Македонија – документарна програма 00.10 Без рецепт 00.25 Клара Шелер – серија 01.20 Риба – сериски филм 01.45 Новелите на Мопасан серија 03.30 Дискавери – информативна програма 04.00 Евромагазин информативна програма 04.35 Иселенички џубокс

07.05 Културна хроника 07.15 Шестиот ден 09.15 Луѓе и места - репортажа 09.30 Тоа сум јас 10.00 Убавицата и ѕверот – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 5+ 13.00 Цртан филм 13.45 Девици благороднички –

серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.45 Канцеларијата – серија 16.20 Монк – сериски филм 17.00 Цртан филм 17.10 5+ 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео

19.05 Спорт 19.10 Девици благороднички серија 20.00 Аларм за Кобра 11 – серија 21.00 Филмополис - филмски магазин 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Доктор Хаус – серија

23.30 Културна хроника 23.40 Сексот и градот – серија 02.00 Фрида – игран филм 12.30 Храна и вино – емисија за гурмани 03.00 Филмополис 03:30 Вести 04.05 Убавицата и ѕверот – игран филм 05.45 ТВ серија 06.30 Вести

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Зајди, зајди талент – реално шоу 09.35 Моите џебни миленичиња – цртана серија 09.55 Ај ти замижи - емисија за деца 10.15 Топ листа – Супер ѕвезда – емисија за деца 10.45 Во прво лице – забавна

програма 11.15 Пресинг – информативна програма 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 К-15 – дневна доза 12.30 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 12.45 Зајди, зајди талент – реално шоу 12.55 Зајди, зајди - музичка емисија 14.05 Моите џебни милиеничиња

– цртана серија 14.30 Портик – хроника на денот 15.00 Вести 15.10 Портик – хроника на денот 16.10 Во прво лице – емисија 16.40 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 16.55 Фактор здравје – емисија 17.15 К-15 – дневна доза 17.30 Вести 17.45 Пресинг – информативна програма 19.00 Вести

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Здраво Македонијо 10.05 Разделба – индиска серија 10.55 Метео 5-временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Oчајни домаќинки – турска серија 12.00 Јунска ноќ – турска серија

12.50 Македонска народна приказна 13.20 Разделба – индиска серија 14.55 Метео 5-временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот-турска серија 16.10 Имотот на дамата – турска серија 17.00 Oчајни домаќинки – турска

серија 17.50 Екстра Ексклузив – забавен магазин 18.15 Метео 5-временска прогноза 18.20 Вести 19.00 Имотот на дамата – турска серија 20.00 Џамбо бинго – игра на среќа

06.15 Засекогаш вљубени - серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Сушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Онови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Под сенката на врбите играна серија 13.20 Љубов и казна - серија 14.50 Бурни времиња - серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Бурни времиња - серија

17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија 18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Бурни времиња - серија 21.05 Зет домазет - играна серија 22.10 Езел - играна серија 23.20 Дневник 23.45 Временска прогноза

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна лубов-шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер-Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.40 Бакуган - цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија

11.45 Така како што времето одминува - турска серија 12.35 200 - дебатна емисија 14.00 Телешоп Бјорнер-Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести 16.30 Да готвиме заедно со

А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна лубов-шпанска новела 18.25 Пицикато-забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Така како што времето одминува - турска серија 20.45 Милионер – квиз 21.45 Странски зет - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик

19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 К-15 – дневна доза 20.10 Патоказ – патеписна репортажа 20.35 Авто стил – емисија за автомобилизам 21.05 Котон клуб - музичка емисија 22.00 Вести 22.45 К-15 – дневна доза 23.05 Холивудски сопруги игран филм 21.00 Величествениот-турска серија 21.45 Јунска ноќ – турска серија 22.40 Метео 5-временска прогноза 22.45 Вести 23.30 Х/О-информативна програма 00.30 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.45 Немир - игран филм 02.30 Разделба – индиска серија 23.47 Преживеан - финале 01.15 Бекстејџ - естраден магазин 01.25 Мојата ѕвезда - забавна емисија 02.15 Балкан бенд - забавна емисија 02.45 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува 23.35 Пицикато-забавна емисија 23.50 Така како што времето одминува - турска серија 00.45 Странски зет - турска серија 01.30 Милионер – квиз 02.30 Опасна лубов - шпанска новела 03.15 Околу оџакот - фолклорна емисија 04.00 Игран филм


ИНФОРМАТОР

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

1798 - Умре италијанскиот авантурист Ѓакомо Ѓироламо Казанова де Сеингал, синоним на латински љубовник. Неговите „Мемоари“ претставуваат скапоцена слика на европското општество и епоха во кои живееше. 1867 - Роден е финскиот маршал и државник Карл Густав Емил фон Манерхајм, претседател на Финска од 1944 до 1946 година. Како офицер на руската коњаничка војска учествуваше во Руско-јапонската и во Првата светска војна. Од 1917 година ги предводеше контрареволуционерните сили во Финска и беше регент на Финска во 1918 и 1919 година. Во текот на Втората светска војна беше врховен командант на финската армија. Утврдената одбранбена линија кон Советскиот Сојуз, изградена пред Втората светска војна по негова замисла е наречена „Манерхајмова линија“. 1878 - Англија го присвои Кипар. Претседателот на британската влада Бенџамин Дизраели потпиша таен договор со Портата при што Англија се

ХОРОСКОП

21.03 19.04

20.04 20.05

21.05 20.06

21.06 22.07

обврза да ги брани турските поседи во Азија, а како награда за тие „идни услуги” Турција и го предаде на „привремена управа” островот Кипар - важна стратешка точка во источниот дел на Средоземно Море. До овој настан дојде неколку дена пред почетокот на Берлинскиот конгрес, каде што се решаваа прашањата на Санстефанскиот мир и териториите што ги држеше Турција. Англија, подготвувајќи се за Берлинскиот конгрес, настојуваше да ги зајакне своите позиции на штета на Портата со „заштита на турските интереси загрозени со Санстефанскиот мир”. 1903 - Во близина на манастирот „Свети Стефан”, кај месноста Гумниште, Охридско, подмолно и мистериозно е убиен Наум Чакаров - Лондра, македонски војвода, член на Охридското револуционерно началство, горски началник на Охридската околија и учител. Роден е во Струга, во 1869 година. 1916 - Под команда на рускиот генерал Алексеј Брусиолов почна првата фаза на руската летна офанзива во Првата светска војна. Целта беше да се пробие австриско-унгарскиот фронт, кој беше успешно завршен до 15 јуни 1916 година. Во пробивот, Австријците загубија околу 250.000 војници. Притоа руските единици стигнаа до Карпатите, а Романија тогаш влезе во војната на страната на Антантата.

Овен - Претерувате со барањата, им правите преголем товар на соработниците, треба да знаете кога е доста. Совет: новонастанатата ситуација на љу бовен план ве прави среќни. Бик - Одреден период заборавете на проблемите, прифатете го советот од пријателите и одете на одмор. Совет: не потиснувајте ги емоциите, ве очекуваат романтични денови. Близнаци - Бидете внимателни што зборувате пред луѓето, сите не ви посакуваат добро. Совет: заклучоците ги носите брзо и импулсивно, понекогаш размислете двапати пред да го кажете својот став. Рак - Имате голема желба да ги доведете работите во ред, но тоа не ви оди од рака. Сменете го однесувањето пред да ја загубите поддршката од соработниците. Совет: јадете здрава храна.

23.07 22.08

23.08 21.09

22.09 23.10

24.10 21.11

1941 - Умре поранешниот германски цар и пруски крал Фридрих Вилхелм II Виктор Алберт, творец на политиката за продор на исток и предизвикувач на низа воено-дипломатски кризи, вклучувајќи го и објавувањето на војна со Србија во 1914 година, со што започна и Првата светска војна. 1943 - Војската го тргна од власт претседателот на Аргентина Рамон Кастиљо. 1944 - Осмата британска и Петтата американска армија влегоа во Рим во Втората светска војна. Иако германскиот командант во Италија фелдмаршалот Алберт Кесерлинг се откажа од одбраната на Рим, сојузничките армии не го искористија моментот да го продолжат напредувањето и да ги поразат германските трупи. 1946 - Генералот Хуан Перон е избран првпат за претседател на Аргентина. 1971 - Умре унгарскиот филозоф Ѓерѓ Лукач, протагонист на „западниот марксизам”. Дела: „Теорија на романот”, „Егзистенцијализмот или марксизмот”, „Естетика”. 1989 - Гасовод покрај транссибирската пруга експлодира и запали два патнички воза во кои загинаа 575 луѓе. 1996 - Европската ракета „Аријана 5” експлодира 40 секунди по лансирањето. 2000 - Во земјотрес на индонезискиот остров Суматра загинаа повеќе од 100 луѓе.

Лав - Еден Бик флертува со вас, нема причина да си играте со неговите емоции. Или прифатете ја неговата игра или отворено кажете му дека не ви се допаѓа. Совет: пијте витамини. Девица - Имате одлична тактика на заведување, ако тоа ви причинува задоволство, продолжете така. Совет: девиците сакаат секогаш да бидат средени, а вие во последно време не посветувате внимание на својот изглед. Вага - Настаните не одат во посакуван правец. Ако нешто не ви се допаѓа, бидете поодлучни и отворено спротивставете се и борете се за вашите права. Совет: внимавајте што зборувате. Скорпија - На партнерот не давајте му лажни ветувања. Ако сакате да ги хармонизирате односите, мора да го смените однесувањето, но ако продолжите со исто темпо, ве очекуваат тешки денови. Совет: повеќе сон.

45

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Духовден - Слегување на Духот Свети (Втор ден) Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во Ерусалим и да го чекаат слегувањето на Духот-Утешител. На десеттиот ден од Христовото вознесение, на еврејскиот празник Педесетница, Светиот Дух слезе врз апостолите во вид на пламени јазици, а овие се исполнија со сила и добија дар да зборуваат на разни јазици. Тоа е конкретниот настан. Но, за црквата овој настан има посебно значење затоа што Светиот Дух од тоа време, па сè до денес не ја напушта црквата. Духот е критериум за сè што се случува во црквата и на општ и на личен план. Во таа смисла, Духот од оној ден во Ерусалим непрестано слегува врз црквата на Литургијата, во молитвите, во сите дела. Тој е оној Дух по кој христијанскиот живот се нарекува духовен.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Квирин Тој бил бискуп. Најстариот извештај за мачеништвото на свети Квирин говори дека за време на Диоклецијановите прогонства бил фатен. Од него барале да се жртвува за паганските богови, што значело да се откаже од верата. Знаел дека поради тоа ќе биде измачуван и затоа останал одлучен. Бил осуден на смрт и фрлен во реката Сава. Верувајќи во вечниот живот, свети Квирин се присетувал на Христовите зборови: „Не плашете се од оној кој може да го убие телото. Плашете се од оној кој може и телото и душата да ги фрли во пеколот“.

22.11 21.12

22.12 19.01

20.01 18.02

19.02 20.03

Стрелец - На семејните проблеми им нема крај, тоа ве оптеретува и ви создава грижи. Не заморувајте ги другите луѓе со вашите проблеми. Совет: користете некоја од техниките за отпуштање. Јарец - Не дозволувајте другите да решаваат во ваше име, вие одлучете за што треба да се борите. Совет: иако сакате да го сокриете вистинското расположение, тоа не ви оди од рака. Водолија - Не жалете за можностите што ги пропуштивте, тие сега се зад вас. Гледајте пооптимистички на иднината, доаѓаат подобри денови. Совет: не оптоварувајте се со лоши мисли. Риби - Деновиве сте многу расположени и имате енергија и желба да ги реализирате сите обврски. Вашето расположение позитивно влијае врз сите. Совет: продолжете така.


46

РАЗОНОДА

Понеделник, 4 јуни, 2012 година

Жанр: акција, комедија, фантазија Режија: Бери Соненфилд Почеток: 15.00 и 20.00 ДРАМСКИ ТЕАТАР „Генетика на кучињата“ Автор: Венко Андоновски Режија: Дејан Пројковски Почеток 20.00

„Одмазници“ Жанр: акција, авантура, фантазија Режија: Јос Видон Почеток: 17.00 и 22.30 КИНО „РАМСТОР“ сала 1 „Мачорот в чизми“ Жанр: авантура, анимација, комедија Режија: Крис Милер Почеток: 10.00 и 12.15

МНТ „4.48 Психоза“ Автор: Сара Кејн Режија: Ѓорѓи Јолевски Почеток 20.00 КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Мапети“ Жанр: анимација, комедија, авантура Режија: Џејмс Бобин Почеток: 12.00

„Мачорот в чизми“

„Предавство“ Жанр: акција, трилер Режија: Стивен Содерберг Почеток: 22.00

„Максим“ Режија: Кирил Трајковски Почеток: 20.00 „Скопје ремикс“ Режија: Група автори Почеток: 22.00 сала 2: „Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма

10.00 до 18.00 МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби „Хрватска традиционална музика и идентитетите“ - Привремена изложба

Жанр: авантура, анимација, комедија Режија: Крис Милер Почеток: 14.00

„Балкан базар“ Режија: Едмонд Будина Почеток: 14.15, 16.15 и 18.00

„Луѓе во црно“

Режија: Крис Милер Почеток: 12.00, 16.00, 18.00 и 20.00

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Отворен од вторник до недела од

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ „Black & white Serbia“ - Жељка Момиров, Љубомир Вучиниќ и Владимир Ристивиевиќ „Орнаменти“ - Атанас Атанасоски КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВЕН ЦЕНТАР Изложба на Владимир Симеонов МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Нивото на култура на еден маж се одредува според неговиот однос кон жената. Руска поговорка Подобро е почесто да се употребуваат ушите, а поретко јазикот! Сенека

l

28

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

Не гледај со презир на слабо новороденче, можеби тоа е лавче! Арапска поговорка

Мажите не ги мразат жените толку колку што викаат на нив, ниту жените ги сакаат мажите толку колку што ги слушаат и ги трпат! Душан Радовиќ

Смртта го избегнува човекот што ја посакува,

28 28

l Делчево

l Штип

28

Велес l

l Радовиш

26

l Кичево

l Неготино

28

l Кавадарци

26

27

26 l Охрид

29

l Кочани

28

l Дебар

l Струга

Во текот на денот ќе дува слаб ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од 8 километри на час

26

l

29

27

25

но секогаш е спремна да го фати тој што цврсто се држи за животот. Мика Валтари

Крива Паланка

29

Скопје l

27

Нема поефикасно козметичко средство од љубовта. Белмондо

l Прилеп

29

l Струмица

29 l Гевгелија

Битола

27

l Ресен

l

Денеска ќе имаме топло и стабилно време. Во Скопје минималната температура ќе биде 10 Целзиусови степени, а максималната 29 степени. Влажноста на воздухот ќе биде 37 проценти, а видливоста до 10 километри. Биометеото е поволно. УВ-зраците ќе бидат шест.

29 11 ВТОРНИК 26

8 СРЕДА 27

6 ЧЕТВРТОК 31

26

Барселона

31

Букурешт

26

Будимпешта

27

Загреб

28

Софија

29

Атина

25

Приштина

29

Сараево

30

Белград


Рецепт на денот

Двобоен ролат ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

Црна кора: l 5 јајца l 10 лажици шеќер l 5 лажици брашно l половина пудинг од чоколада l 1 лажиче прашок за печиво Жолта кора: l 5 јајца l 10 лажици шеќер l 5 лажици брашно l половина пудинг од ванила l 1 лажиче прашок за печиво Фил: l 700 мл млеко l 10 лажици шеќер l 6 лажици густин l 250 гр маргарин l бисквити „јафа” l 50-100 гр бело чоколадо со житарки l 3 лажици чоколаден крем l 3 лажици бел крем

" SAGITTARIUS# TARIUS#

VR[ITELI NA POLIMERIZACIJA AVANTURA

P

DVOLI^EN ^OVEK

VID KARPA (KRISTALEN [KRILEC) PEJA^OT POP

Ê

G

É

M

ARTISTKATA GRIFIT NATPREVARUVA^I VO ZONA

IRIDIUM

JUG

AMERIKANSKO INDIJANSKO PLEME

RADIUS EDEN OD SEDUMTE RIMSKI RIDOVI

VID KROKODIL

LUDOLFOV BROJ (3,14) VID MORSKA RIBA

ITALIJANSKI RENESANSEN SLIKAR SLAB ^OVEK GODI[EN PRIHOD NA PAPA

FRANCUSKA ARTISTKA ANUK

AKO DADE BOG (TUR.) SOL NA OCETNATA KISELINA

PLAN, NACRT

Æ

PRVIOT MITSKI LETA^ POSEDUVA^

S

TENISERKATA VILIJAMS DECA BEZ RODITELI

TATKO (ST. SLOV.) EROTI^AR OSNOVA, BAZA (MN.) "BELIOT# SPORT

TONI ZAJLER

POND VID PAPAGAL

L

ANGLISKA PISATELKA NA KRIMI ROMANI AGATA

Ä

EDEN MESEC VO GODINATA SITNO ZRNESTO TESTO ROMANIJA

EDINICA ZA ELEKTRI^NA MO]NOST

KINESKA NOVA GODINA STOJAN TARAPUZA

PODBIVEN IZRAZ ZA PISATEL VE^NOST DIVA MA^KA REOMIR

K

1 9 3 6 7 8 5 1 7 2 5 6 3 2 6 7 3 4 5 6 5 8 8 2 6 4 1 7 4 2 1

MERKA ZA ZEMJI[TE TURCIJA MERKA ZA TE^NOSTI (MN.) ISTOK

MONARH

4 1

7

5 2 5 4 7 9 8 8 4 1 7 2 9 6 3 2 6 5 8 8 6 7 5 9 5 3 1 4 7

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: POLINEZIJA, ALIGATOR, R, TICIJAN, PI, EME, SLABAK, [EMA, I[ALA, SERENA, IKAR, SIRACI, ATA, TZ, TEMELI, VAT, TARANA, LITERATOR, P, EON, TET, AR, RIS, LITRI, KRISTI, KRAL; SUDOKU: 1) 582 346 197, 367 189 534, 194 725 683; 819 453 276, 273 691 458, 645 872 931; 758 264 319, 936 518 742, 421 937 865; 2) 678 592 413, 419 738 562, 325 146 798; 986 413 275, 152 879 634, 734 265 189; 867 354 921, 593 621 847, 241 987 356

Убаво се матат 5 јајца со 10 лажици шеќер, а потоа се додаваат брашното, пудингот од чоколада и прашокот за печиво. Откако смесата е изедначена, се пече во плех на хартија на температура од 200 Целзиусови степени. Кората се витка во ролат додека е топла, заедно со хартијата. Постапката се повторува и за жолтата кора. Во длабоко тенџере се става млекото и шеќерот и се топи на умерена температура. По себно се мати густинот со малку вода, а потоа се додава во топлото млеко. Смесата се трга од оган кога ќе се згусне. Откако е добро оладена, се додава матениот маргарин и целата сме са се дели на два еднакви дела. Во едниот дел се ставаат белиот крем и белото чоколадо, кое е ситно исечкано, а во вториот дел се ставаат црниот крем и бисквитите „јафа”, кои се исечкани. Црната кора се одмотува од хартијата и на неа се нане сува белиот фил, потоа се става жолтата кора, а врз неа црниот фил. Потоа се витка во ролат.

Ê

GOLEMA GRUPA OSTROVI VO PACIFIKOT

Æ

ПРИГОТВУВАЊЕ:

47

РАЗОНОДА

Понеделник, 4 јуни, 2012 година


ВИЦОТЕКА

Отишла една русокоса со удрен автомобил на сервис да ја поправи. Сервисерот сакал да се пошегува, па à рекол: - Автомобилот не треба да се пегла. Оди дома, дувај во ауспухот и дупките сами ќе се исправат! Русокосата девојка го послушала советот и правела сè како што à рекле, но немало никаков ефект. По некое време, поминала друга русокоса

девојка и ја прашала што прави, а првата à раскажала. Втората, пак, почнала да се смее и рекла: - Па, како ќе се исправат дупките кога не си ги затворила прозорците! * * * Ед но дете оди во продав ни ца и му вели на прода вачот: - Имате ше ќер? - Бе гај та му, ти да имаш ше ќер - од го ва ра прода вачот.

ТИКЕТ СЕК Ј

Сан Антонио Оклахома Литванија(21) Украина (21)

2

1

Коефициент 5.9

Р. Ирска (21) Италија (21) Ландскрона Љунгскиле

2

3+

Den 04 Juni  

Dneven Vesnik Den