Page 1

ЖИВОТ И ЗДРАВЈЕ и ОГЛАСНИК М

www.den.mk

vo ovoj broj

33o

Среда-четврток, 1-2 август 2012, година 1, број 116

цена

15 денари

МАКЕДОНИЈА НЕМОЌНА ВО БОРБАТА СО ПОЖАРИТЕ

5

Џабе тракторите без дожд Противпожарните авиони не можат да нè спасат од пожарите и затоа, додека не се направи реорганизација, ни останува да се молиме да заврне и да го реши проблемот со огновите

Македонците во Албанија сами ќе се пребројуваат 2-3

Крушево подготвено за Илинден

7


2

ВЕСТИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

ОТКАКО ВЛАСТИТЕ ВО ТИРАНА НЕ ИМ ДОЗВОЛИЈА СЛОБОДНО

КОМЕНТАР

Тони АНГЕЛОВСКИ

Пожарите да горат само дење

Завчерашниот пожар близу Долно Дупени за малку фалеше да го повтори трагичниот биланс од минатонеделниот пожар во Струмица кога во борбата со огнот загинаа тројца, а изгореа и неколку куќи. Според информациите оттаму, биле зафатени куќите во селото и само среќата го спасила Долно Дупени бидејќи пожарот се случил во вечерните часови, а ноќе, како што веќе добро научивме, противпожарните авиони „ер трактои“ што ги имаме не летаат. Едноставно, слушајќи ги надлежните, на граѓаните им останува само да се молат пожарите да се случуваат дење затоа што ноќе нема кој да им помогне. Но, со тоа не се исцрпуваат „бисерите“ со кои надлежните нè тераат да останеме со подотворени усти. Според првиот човек на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу, кој вчера одржа прес-конференција за да ги сумира резултатите од борбата против огнот во досегашниот период, штетата од годинашниве пожари како никогаш досега е минимална. Да, го кажа тоа, иако досега загинаа тројца, а двајца се во многу сериозна состојба, црн биланс кој не го паметиме во изминатите години. Едноставно, да се зачуди човек до каде може да оди неодговорноста само за да се оправда својата работа и функција, без и најмала почит кон семејствата на загинатите. Единствената позитивна работа што може да радува во моментов е најавата од УХМР дека деновиве се очекуваат врнежи. Во отсуство на соодветни авиони и стратегија како да се справиме со пожарите, само во дождот ни е спасот. Така сме безбедни, и ноќе и дење. ИЗДАВАЧ: НОВА ПРЕС 2012, Водњанска 7-1 - 1000 Скопје, ПЕЧАТИ: Печатница „Серафимовски“ Скопје, ул. „Лисец“ бб (во кругот на „Еуромилк“), ДИСТРИБУЦИЈА: „Фокус прес“

ДЕПОНЕНТИ: Охридска банка, жиро-сметка 530-0101014688-20 Еуростандард банкa, жиро-сметка 370-0111002339-25 ДАНОЧЕН БРОЈ: МК4080012526243, ISSN 1857-8012

Основач и управител - Живко Серафимовски, Главен и одговорен уредник - Коле ЧАШУЛЕ, Заменик на главен уредник - Горан ПЕТРЕСКИ, Помошник на главен уредник - Диана МЛАДЕНОВСКА Уредници: Илија Лопарски, Анета Стојковска, Никола Ѓуровски, Александра Бубевска, Игор Стојановски, Лектори: Тања Стевановска, Лилјана П. Кочовска Технички уредници: Зоран Инадески, Теодора Циклевска, Ивана Николовска, Дејан Јовески Уредник на фотографија: Андреј Гиновски, Радован Вујовиќ Систем-администратор: Огнен Митев Редакција: redakcija@den.mk, 02/3162 666 marketing@den.mk

pretplata@den.mk

Маркетинг: 02/3211 - 551

Македонците пребројуваат

П

Игор ЧАВЕСКИ

рипадниците на македонското малцинство во Албанија бараат помош од матичната држава за да можат самостојно да организираат попис на населението, со што пред меѓународната заедница ќе докажат дека податоците што сакаат да ги прикажат албанските власти за нивната бројност се нереални. Нивните апели за финансиска помош доаѓаат откако грчкото малцинство што живее во Албанија најави дека, потпомогнато од властите во Атина, ќе организира паралелен попис. Двете малцинства, македонско и грчкото, го бојкотираа официјалниот попис кој албанските власти го спроведоа лани во октомври бидејќи не им беше овозможено слободно да ја изразат својата етничка и верска припадност. Поради тоа, тие се одлучија да организираат свој попис и резултатите од него да им ги

достават на претставниците на ОБСЕ во Тирана, кои досега имаа најголемо разбирање за нивните проблеми. Македонците во Албанија се револтирани што албанските власти не ги почитуваат основните права за слободно изјаснување на граѓаните, а, од друга страна, за Албанците во Македонија се бараат услови што ги нема во ниту една земја и кои не се пропишани според критериумите на „Евростат“. Едмонд Темелко, градоначалник на Пустец, вели дека на пописот имало казни од 1.000 долари за тие што нема да се попишат како Албанци. - Матичните служби за евиденција се од времето на Енвер Хоџа. Како Македонци можевме да се попишеме само во Мала Преспа, но не и во другите градови во Албанија. Целта на албанските власти е да ги избришат сите малцинства, а за тоа најдобро говори одлуката на Уставниот суд со која се избриша

ПОПИС ВО МАКЕДОНИЈА ПО ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ? Двете владејачки партии во Македонија, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, се далеку од постигнување договор за одржување попис на населението откако лани во октомври тој беше прекинат поради многубројни неправилности. Како што неофицијално дознаваме, партијата на Ахмети го условува одржувањето на пописот со многубројни реформи во Заводот за статистика, од кое за неа е најважно вработувањето на дваесетина Албанци. Покрај тоа, од ДУИ инсистира-

ат и да се донесе т.н. кредибилен план за попис, кој има цел албанското население да стекне доверба во државните институции и во веродостојноста на податоците што ќе бидат прикажани со попишувањето. Албанскиот коалициски партнер има многубројни забелешки и на прочистувањето на избирачкиот список бидејќи на тој начин ќе се избришеле гласачите Албанци што живеат во странство, но, сепак, доаѓаат во Македонија за да гласаат.

Грција не отстапува од сложено име со географска одредница

Позицијата на грчката надворешна поли ти ка во вр ска со име то на Ма кедо ни ја оста ну ва сложе но име со ге о граф ска одред ни ца за се ка ква употре ба, по вто ри заменик-министерот за надворешни работи, Константинос Цијарас. Прате ни кот на Злат на зо ра, Крис Папас, во Парламентот повторно го покрена прашањето да не се дозволи употреба на терминот Македонија или на негови деривати во име то на со седот. Потен ци рај ќи де ка ми ни сте рот за над во реш ни ра боти

при фатил употре ба на сложе но име, тој праша од каде Аврамопулос ја донел таа од лу ка и да ли води тај на дип ломати ја за името. - Македонија не е име на трговска марка за да може да се дава. Не смее да се изнај му ва ни ту да се доз воли да се употребува некаде - рече Крис Папас, пратеникот на неонацистичката партија. Цијарас на тоа одговори дека Владата води цврста политика која ја поддржуваат мнозинството политички сили во Грција.


ВЕСТИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

3

О ДА ЈА ИЗРАЗАТ СВОЈАТА НАЦИОНАЛНА ПРИПАДНОСТ

во Албанија сами ќе се

терминот национална припадност, за што веќе поднесовме жалба во судот во Стразбур вели Темелко. Македонците во Албанија напоменуваат дека тие, и покрај иницијативата за самостојно пребројување, не бегаат од официјалниот попис доколку властите во Албанија обезбедат фер услови за негово одржување. Последниот попис во Албанија бил спроведен во 1989 година и според тие податоци на нејзината територија живеат околу 6.000

Македонци. Припадниците на македонското малцинство сметаат дека тие бројки не се реални и дека во Албанија живеат околу 200.000 Македонци. На последните парламентарни избори двете најголеми партии, Демократската партија на актуелниот премиер Сали Бериша и Социјалистичката партија на Един Рама, имаа интензивна кампања во реоните каде што живеат Македонците ветувајќи им, меѓу другото, и право да се изјаснуваат како Македонци. Покрај тоа, Македонците побараа да

им се овозможи образование на мајчин јазик и рамноправност при вработувањето во државните служби. Партијата Македонска алијанса коалицираше со партијата на Бериша и очекува тие да си останат на зборот и да го исполнат она што го ветиле. Статус на малцинство на Македонците во Албанија засега им се признава само во областа Мала Преспа, додека во останатите градови каде што живеат, како што се Голо Брдо, Поградец, Елбасан и Тирана, тоа право не им се признава.

Од Трново ќе одекне повик за прекин на преговорите за името

Под мотото „Стоп на разговорите за државното име Македонија“ и „Стоп на грчкиот геноцид врз Македонците“ на 2 август ќе се одржи 41. Свет ска македонска средба - Трново 2012 во организација на Матицата на иселениците од Македонија, Свет скиот македонски конгрес и на Сојузот на Македонците од Егејот „Македон“. Како што информира претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров, од средбата во Трново ќе биде упатена порака до македонските власти за безусловен и итен прекин на разговорите

за промена на државното име Македонија, а за нормализација на одно сите со Атина, што подразбира историско македонско-грчко помирување и договор за траен мир и добро со седство меѓу Македонија и Грција. Петров очекува повеќе од 10.000 Македонци од целиот свет на средбата, како и прет ставници на дипломат скиот кор, пратеници и градоначалници, да ги поздрави шефот на македонската дипломатија Никола Попо ски. Освен тоа, како што по сочија организаторите, во пре срет на 100-годишнината од Букурешкиот договор поведена е иниција-

тива до ОН за да се продолжи расправата во Генералното собрание од 1948 година за прогонетите Македонци од егејскиот дел на Македонија од Балканските војни и од Граѓанската војна во Грција. Организаторите на средбата во Трново информираат дека за сите граѓаните од Скопје што сакаат да присуствуваат на соби рот во Тр но во се обез беде ни 15 бесп латни автобуси кои утрото во 5.45 часот на 2 август ќе тргнуваат од повеќе де стинации, меѓу кои од населбите Ѓорче Петров, од пред Олим пи ски от ба зен, од Драчево, од Стајковци...


4

ВЕСТИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

АНКЕТА НА ИДСЦС И НА МЦМС

Власта со поголема доверба од опозицијата П артијата на власт ВМРО-ДПМНЕ ужива повисок рејтинг во однос на опозициската СДСМ и тоа со 25,5 наспроти 19 отсто од определените гласачи, покажува истражувањето што во текот на јули го спроведоа Институтот за демократија „Societas Civilis“ - Скопје (ИДСЦС) и Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС). Кај политичките партии со доминантно етнички албански гласачи, ДУИ е во пред-

Во Македонија се почитуваат верските слободи Уставот, законите, но и актуелната политика ја штитат верската слобода, а во практика, македонската влада, генерално, ги почитува верските слободи, е оценката на Стејт департментот што ја пренесе „Гласот на Америка“. - Владата ниту демонстрирала тренд кон подобрување ниту кон влошување во однос на почитувањето и заштитата на верските слободи - наведува официјален Вашингтон. Во глобалниот годишен извештај на Стејт департментот се вели дека Владата во Скопје продолжува да го применува Законот за верските заедници, кој предвидува нивно регистрирање кај властите и дека некои од нив се жалат оти тој не се спроведува подеднакво за сите.

ност во однос на ДПА со 11,1 спрема 6,6 отРечиси една третина од граѓаните, односсто, додека речиси една третина од испита- но 31,3 отсто, би гласале за нова политичка ниците, односно 32,4 отсто, не сакаат да партија, а 49,7 отсто не би го дале својот глас дадат одговор за која партија би гласале на за нова политичка опција. Ваквото следните избори. расположение во подеднаква Една четвртина од испитаниците мера преовладува и кај двеПовеќето граочекуваат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе те најголеми етнички запобеди на следните избори 25,1 от- ѓани, 51,5 отсто, се едници во државава. сто, додека победа на СДСМ очеку- скептични дека преСпоред истражуваваат 15,2 отсто од вкупниот број њето, граѓаните во подизборното коалици- голема испитаници. мера се рање ќе à донесе скептични дека предизборното коалицирање ќе победа на à донесе победа на опозиопозицијата цијата, и тоа 51,5 отсто. Од друга страна, 20,8 отсто од граѓаните очекуваат победа на опозицијата. Коалицијата меѓу Љубчо Георгиевски и Бранко Црвенковски не ја одобруваат 56,2 отсто од граѓаните. Причините поради кои не ја одобруваат ваквата коалиција во најголема мера, како што е наведено во истражувањето, се гледаат во недо стигот од политички кредибилитет кај овие политичари, и тоа за 45,3 отсто од испитаниците. Помал дел, односно 18,4 отсто, ја одобруваат коалицијата меѓу Георгиевски и Црвенковски и главната причина зошто ја одобруваат ја гледаат во потребата власта да си замине по секоја цена.

Граѓаните да се вклучат во креирањето на законите Граѓаните и граѓанските здруженија воопшто не се активни кога станува збор за предлагање закони во Македонија, ниту, пак, се доволно вклучени во јавни расправи пред нивното донесување, забележи граѓанската асоцијација МОСТ. Од асоцијацијата предлагаат измени на Деловникот за работа на Собранието, пред сè, на деловите што овозможуваат учество на јавноста во работата за да им се даде можност на експертите и на граѓаните да се вклучат во работата на Собранието и на неговите тела, при разгледување законски решенија од делокругот и експертизата на граѓанските организации. Од 282 прочитани закони во рамки на парламентарните комисии, како што инфор-

мира МОСТ, 238 се на предлог на Владата, 44 по предлог на група пратеници, а ниту еден по предлог на група граѓани. Собранието донело дури 220 закони на предлог на Владата, а само осум предложени од пратениците. На седниците на 13 собраниски комисии, за кои МОСТ добил записници, присуствувале 144 учесници, од кои 121 или 85 отсто од редот на граѓанските организации, експерти и други засегнати, кои биле присутни на пет комисии. - Анализата укажува на потребата од зголемување на бројот одржани јавни и надзорни расправи, како и јавни дискусии - велат во МОСТ.


ВЕСТИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

5

МАКЕДОНИЈА НЕМОЌНА ВО БОРБАТА СО ПОЖАРИТЕ

Џабе „тракторите“ без дожд

П

Тони АНГЕЛОВСКИ

ротивпожарните авиони „ер трактор“ не можат да ја спасат Македонија од пожарите и затоа додека не се направи реорганизација и набавка на барем еден пософистициран противпожарен авион ни останува да се молиме да заврне и да го реши проблемот со огновите, кои годинава ни создаваат големи неволји. Експертите сметаат дека за да се одбрани од пожарите, на Македонија à е потребен најмалку уште еден канадер, кој е со многу поголем капацитет од „ер трактор“, а може да лета и ноќе, како и неколку хеликоптери. Имено, во јавноста и меѓу граѓаните постои заблуда дека Дирекцијата за заштита и спасување користи канадери при справувањето од пожарите, но вистината е дека има голема разлика меѓу канадерите и „ер трактор“, какви што поседува нашата држава. Иако авионите „ер трактор“ се многу корисни преку ден и соодветно си ја вршат работата, преку ноќ се нефункционални. Поради неможно ста овие противпожарни авиони да полетаат во ноќни услови, минатата недела гореа дел од куќите во Струмица, а во борбата со огнот тројца граѓани го загубија животот, а двајца се борат за живот. Слично беше и завчера вечер во ресенско село Долно Дупени кога пожарот зафати дел од куќите, а авионите воопшто не можеа да полетаат. - Не може државата да се потпре само на еден систем. Борбата со пожарите е повеќеслоен систем. Многу е битно какво е земјиштето, релјефот... Познавајќи го македонскиот релјеф, нема дилеми дека системот треба да биде повеќеслоен. Вам ви се потребни канадери затоа што имате езера

од каде што ќе полнат вода, а ви требаат и најмалку два хеликоптера, кои се приспо собени за гасење пожар. Предноста на хеликоптерите е во тоа што тие се повеќенаменски и можат да се користат и за други активности кога нема пожари. А, и канадерот и хеликоптерите летаат и ноќе - вели Благоје Граховац, поранешен прв човек на авијацијата на поранешна ЈНА. Според него, на Македонија à е потребен најмалку еден канадер затоа што овој тип авиони се многу пофункционални и можат да покријат многу поголем терен и, иако се по скапи од „ер трактор“, според функционално ста, ја оправдуваат цената. Најдобра заштита од пожари, според Граховац, има Хрватска затоа што таа целосно го преземала системот на заштита од поранешна Југославија. Според Шабан Салиу, директор на Дирекцијата за заштита и спасување, тие досега се задоволни од ефектот на „ер трактор“ и не се случило работите да избегаат од контрола. Според него, не е спорно дека канадерите се подобро решение, но, исто така, треба да се знае дека тие се и десетпати поскапи. „Ер трактор“ не можат да полетаат по 18 часот затоа што пред да полетаат им треба најмалку 40 минути за загревање и полнење со вода, а откако ќе падне мрак, се потполно нефункционални. Македонија има три „ер трактор“ кои се произведени во Шпанија, а пред четири години беа набавени за 10,3 милиони долари. - Ние реагираме со авионите на секој поголем пожар и можам да кажам дека сме задоволни од тоа како се справуваме со огновите. Покрај авионите, имаме можност да ги користиме и хеликоптерите на АРМ, но барем засега немало потреба за тоа. Се разбира дека канадерите се подобри авио-

ни од „ер трактор“, но факт е дека се десетпати поскапи. Но, сметам дека и вака добро се справуваме со пожарите. Точно е дека нашите авиони не можат да летаат ноќе, но во такви случаи се снаоѓаме со други начини за гасење на пожарот. Во Ресенско не реагиравме со авионите затоа што станува збор за населено ме сто со електрична инсталација и фрлањето вода претставува опасност за месното население да направи електрична хаварија, а покрај тоа во ноќните часови авионите на Дирекцијата не може да дејствуваат - вели Салиу. Според него, засега ситуацијата со пожарите е под контрола, а вчера беа активни пожарите во Ресен во областа Рудине, меѓу селата Љубојно и Долно Дупени, и огнот во Валандовско, односно на регионалниот пат Струмица - Валандово. Пожарот во Струмица е целосно ставен под контрола, но човечки сили и натаму дејствуваат на терен за да се спречи повторно реактивирање. Заради спречување на пожарите, од вчера е во сила и мерката за ограничено движење во Националниот парк „Маврово“.

КОНЕЧНО ВРНЕЖИ И ЗАЛАДУВАЊЕ

Од денеска до четврток температурата ќе опадне за пет до осум степени, а од петок повторно ќе бидат во пораст, најавуваат од Управата за хидрометеоролошки работи. Времето до петок ќе биде нестабилно со локален пороен дожд, грмежи и засилен ветар. Од УХРМ препорачуваат поголема внимателност во случај на појава на електрични празнења и да не се престојува на отворен простор и под осамени дрвја.


6

ВЕСТИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Ангелов: Власта сака да му ја запечати судбината на Љубе

В

ласта преку заштитениот сведок за убиството на Марјан Тушевски сака да му ја запечати судбината на поранешниот министер за внатрешни работи Љубе Бошкоски, обвини Стојанче Ангелов од коалицијата До стоинство и Обедините за Македонија. - Со првиот заштитен сведок го ставија Љубе в затвор, со овој сакаат да му ја запечатат судбината - вели Ангелов, кој најави борба за негово ослободување. Опозицијата по одморите во Собранието ќе поднесе закон за амнестија на Бошкоски. - И пратеници од ВМРО-ДПМНЕ, кои се срамат бидејќи гласале за амне стија на терористи, ќе го подржат законот - вели Ангелов. Одбраната на Бошко ски веќе примила решение дека судот одобрил во случајот за убиството на Тушевски да се појави заштитен сведок. Адвокатот Владимир Ракочевиќ поднел жалба на вакото решение и не му е јасно зашто се доделува статус на заштитен сведок, пренесе „А1он“.

- Од што се плаши вториот заштитен сведок против Љубе. Дали се срами од себе бидејќи треба да учествува во ова или, пак, наме сто сведок, ќе си стават свој човек праша Ангелов. Бошкоски веќе ја отслужува петгодиш-

ната затворска казна за случајот за нелегално финасирање на кампањата на ОМ во 2011 година. За двојното убиство од 2001, во кое, покрај Тушевски, беше ликвидиран и Киро Јанев, обвинителството гони девет луѓе, меѓу кои е и Бошкоски.


7

ПАРИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

109 ГОДИНИ ОД КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА И 68 ГОДИНИ ОД АСНОМ

Централната прослава за Илинден во Крушево Ц ентралната прослава на националниот празник Илинден ќе се случува на Мечкин Камен, каде што е најавено да говори претседателот на државата, Ѓорге Иванов. За Крушево е најавено дека ќе заминат и неколку автобуси со симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ бидејќи првично беше најавено дека таму ќе присуствува премиерот Никола Груевски. Тој, сепак, годинава ќе ги прескокне церемониите за 2 Август и годинава ќе се појави единствено на положувањето цвеќе пред споменикот на Методија Андонов-Ченто во центарот на Скопје. Во меморијалниот центар Пелинце утре ќе присуствува претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски. Македонија и годинава не побара државна делегација да присуствува на местото каде што во 1944 година се одржа второто заседание на АСНОМ, а тоа е манастирот „Св. Прохор Пчињски“. Причина за тоа се заладените односи меѓу МПЦ и СПЦ, кои повторно се на најниско ниво откако Врховниот суд ја потврди пре судата со која Јован Вранишковски е осуден на две и пол години затвор. Дополнителна причина е и однесувањето на властите во Белград, кои или одбиваа или тактизираа до последен момент за барањето на Македонија 2 Август да се прослави на српска територија. Токму поради односот топло-ладно, последните две години Македонија воопшто и не бараше дозвола да го посети манастирот. Во 2008 година во „Прохор Пчињски“ беше претседателот на Собранието, Трајко Вељановски, придружуван од тогашната претсе-

дателка на српското собрание Славица Дукиќ-Дејановиќ. Овојпат тоа нема да се случи, па единствен претставник од Македонија ќе биде амбасадорот во Србија, Љубиша Ѓоргиевски. Амбасадорот на Србија во Македонија,

МПЦ ќе ги прогласи првите светци

На Илинден во манастирот „Св. Богородица Пречиста“ близу Кичево, Македонската православна црква-Охридска архиепископија првпат во својата историја ќе прогласи тројца монаси за светци. За свети ќе бидат прогласени тројцата монаси Евнувиј, Аверикиј и Пајсиј, кои биле маченички убиени од Турците за време на богослужба токму во овој манастир, како што велат од МПЦ-ОА бранејќи ја Христовата вера. На свечено ста ќе присуствува комплетниот црковен врв, а се очекува присуство и на државниот врв. За чинот на прогласувањето на тројцата монаси за све-

ти богослужба напишал химнографот на Вселенската патријаршија, што е прв случај химнограф на друга црква да напише богослужба за МПЦ-ОА затоа што не е признаена од другите цркви во православниот свет. Според податоците на МПЦОА, во 16 век монашкото братство од овој манастир станало вистинска утеха и крепост за народот кој страдал од тешкото османлиско ропство. Но, гласот за нивната слава и духовна сила ги предизвикал Османлиите, кои на 27 март 1558 година се упатиле кон манастирот за да ги убијат монасите. Т.А.

Томислав Ѓурин, во интервју за „Ден“ нагласи дека поради случувањата со Вранишковски, македонските власти претходните две години воопшто и не барале дозвола, но доколку за овој Илинден го сторат тоа, српските власти нема да имаат ништо против. И.Ч. Согласно чл.16т.2 од ЗТД ТП за производство на амбалажа од хартија и картон ТАМАПАК Мимоза Васил Пешкировкс а Скопје ул.Петар Драпшин бр.1А Скопје на ден 31.07.2012 г. Го дава следниот

О

Г

Л

А

С

Основачот на ТП за производство на амбалажа од хартија и картон ТАМАПАК Мимоза Васил Пешкирска Скопје со седиште на ул.Петар Драпшин бр.1А со ембс 6668623 и едб.5058011500591 објавува дека има намера да ја пренесе фирмата на лицето Дејан Пешкирски од Скопје. Се повикуваат сите доверители на ТП за производство на амбалажа од хартија и картон ТАМАПАК Мимоза Васил Пашкирска Скопје кои се спротивставуваат на преносот на фирмата во рок од 30 дена од објавувањето на намерата за пренос се спротивстават на преносот со поднесок до Централниот регистер на РМ и до правното лице. ТП за производство на амбалажа од хартија и картон ТАМАПАК Мимоза Васил Пешкирска Скопје


8

ПАРИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

ИСТРАЖУВАЊЕ ЗА НЕПРАВИЛНОСТИТЕ ПРИ ЈАВНИТЕ НАБАВКИ

Двојно поскапо пл за исти производи Големите разлики во цените говорат дека институциите сè уште имаат големи проблеми со рационалноста при трошењето на народните пари

Мишко ИВАНОВ

О

громни разлики во цените по кои државните и локалните институции купувале исти производи нотираше Центарот за граѓански комуникации по направената анализа за спроведени јавни набавки во 2012 година. При изработката на оваа анализа биле обезбедени податоци за цените и за купените количини во 70 јавни набавки спроведени од страна на институции на национално и на локално ниво. - Големите разлики во цените по кои се купуваат исти производи говорат дека институциите сè уште имаат големи проблеми во обезбедување на рационално ста при трошењето на јавните пари - изјави Сабина Факиќ од Центарот за граѓански комуникации и додава дека по стапките за јавни на ба вки не са мо што во знача ен дел од слу ча и те не обез беду ва ат по вол ни це ни туку и ре зултираат со цени кои се повисоки од пазарните. Загрижувачки, според Факиќ, е што речиси во сите индекси на рационалност големите разлики во цените не можат да се објаснат со применетите по стапки за јавни набавки бидејќи речиси сите институции ги

КУРСНА ЛИСТА

ЕВРО

ФУНТА

РАЗЛИКИ ВО ЦЕНА ЗА ИСТ ПРОИЗВОД

- индустриска сол се купува по цени кои се движат од 4.672 до 10.738 денари за еден тон; - масло за горење – екстра-лесно ЕЛ-1 се купува со попусти од 0,42 денари до 9,73 денари од цената за еден литар определена од Регулаторната комисија за енергетика; - клима-уредите со јачина 3,5 KW се купуваат по цени кои се движат од 16.665 до 25.905 денари; - медицински завој со димензии 8 см х 5 м се купува по цени од 77 до 146 денари за пакување од 10 парчиња. ФРАНК

ДОЛАР

31 ЈУЛИ 2012

НБРМ

61,5

78,8

51,2

50,2

продажен

61,65

79,00

51,80

51,30

куповен

61,35

77,30

50,70

49,30

Менувачници

МАКЕДОНСКА БЕРЗА НА ХАРТИИ ОД ВРЕДНОСТ БЕРЗАНСКИ ИНДЕКС

ВРЕДНОСТ

ПРОМЕНА

МБИ10

1.796,57

8,39

0,46%

МБИД

1.726,05

1,18

0,07%

118,89

0,03

0,03%

ОМБ

ПРОМЕНА ВО %


ПАРИ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

аќале по стигнале цените низ по стапки за кои објавувале оглас и во кои како критериум за избор на најповолна понуда се користела најниска цена. Соодно сот на најниската и највисоката цена за набавка на хартија за фотокопирање изне сува 1:1,88 , што значи дека највисоката цена од 293 денари, која за набавка, на пример, на еден топ хартија ја плаќа спорт скиот центар „Борис Трајковски“, е повисока за 88 проценти од најниската цена од 156 денари, која за истиот производ ја плаќа Фондот за пензиско и инвалидско осигурување. Гледано во однос на пазарните цени произлегува дека дел од институциите користат исклучително скапа хартија за фотокопирање. Идентични примери со други институции може да се регистрираат и при набавки на други производи. - Овој индекс на рационалност е изработен за група од пет производи кои институциите на национално и на локално ниво ги купувале во текот на 2012 година, и тоа: хартија за печатење и за фотокопирање, индустриска сол, масло за горење – екстралесно ЕЛ-1, клима-уред и медицински завој - вели Факиќ. Инаку, од Центарот за граѓански комуникации велат дека дел од институциите воопшто не до ставиле податоци за тоа за колку пари е набавен одреден производ, што, според нив, може да значи дека разликите во цените би биле и поголеми. Така на пример, одговор за тоа по која цена е набавена хартија не добиле одговор од Управа за водење на матичните книги и од Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Со образложение дека податокот е до стапен на електронскиот систем за јавни набавки (ЕСЈН), побараната цена не ја доставил ниту Апелациски суд во Скопје. За Центарот за граѓански комуникации е нејасно зошто Апелациски суд - Скопје го дал тоа образложение ако се знае дека на ЕСЈН не се објавуваат по единечни цени од купените стоки, услуги и работи. Побараната цена за набавка на еден топ хартија не беше до ставена ниту од Министерство за земјоделство, шумарство и водо стопанство со објаснување дека конкретниот тендер за набавка на канцелариски материјал е поништен.

9

Почнаа со откази во индустријата Др жав ни от за вод за стати сти ка ре ги стри ра ше на ма лу ва ње на бро јот на ра бот ни ци те во ин ду стри јата за 2,4 про цен ти во ју ни оваа годи на. Нај голем пад има во се кто рот за капи тал ни про из води, и тоа за 8,2 про цен ти, по ната му во ин ду стри ската деј ност трај ни про из води за ши ро ка по тро шу вач ка за седум про цен ти и кај не трај ни те про из води за ши ро ка по тро шу вач ка за три про цен ти. Ина ку, спо реду вај ќи го пр вото полу годие (ја нуа ри - ју ни) од оваа годи на со истиот период лани, Државниот завод за стати сти ка за бе ле жи на ма лу ва ње на бро јот на ра бот ни ци те во ин ду стри јата за 1,7 про цент. На ва кви от расп лет на на ста ни те по сто ја но преду преду ва ше биз нис-се кто рот. Ком па ни и те аларми ра ат де ка по ба ру вач ката од странс тво им е на ма ле на и де ка во ед на та ква си туа ци ја ќе бидат неминовни отпуштањата. Неодамна и Сто пан ската комо ра на Ма кедо ни ја аларми ра ше де ка во од дел ни ин ду стри -

ски гран ки, осо бе но во ме тал ната и текстил ната ин ду стри ја, ќе се слу чат от пу шта ња. Тие ве ќе по ба раа од Вла дата да размис ли за во ве ду ва ње вер ти кал ни мер ки за спас на по годе ни те гран ки, по крај ве ќе при фате ни те ка ко до капи та ли за ци ја на Ма ке дон ската бан ка за под др шка на раз во јот и за е мот од Европ ската ин ве сти ци о на бан ка од 100 ми ли о ни евра. Исто та ка, и Со ју зот на сто пан ски те комо ри пред ла га мер ки кои ќе вли ја ат врз зголе му ва ње на домаш ната по ба ру вач ка, ка ко и за сти мули ра ње на ма ли те и на средните претпријатија кои може да до ве дат до на ма лу ва ње на не вра бо те ност. Не вра боте но ста ве ќе две де це нии се сме та за еден од нај голе ми те пробле ми во др жа вата. Поз на вачи те на оваа пробле мати ка ве лат де ка се га е уште поло шо затоа што це ли от свет е за фатен со еко ном ската кри за и до пр ва во Ма кедо ни ја се оче ку ва ат бра но ви на от пу шта ње ра бот ни ци.

Владата ќе воведе данок за комбајнерите Владата веќе консултира експерти и лица од надлежните институции за регули ра ње на ус лу гата жне е ње од ко ја по единци заработуваат значително, но не ги намируваат обврските кон државата. - Врз основа на информации во јавно ста, детектиран е проблем во оваа област. Над леж ни те ќе го ис пи та ат и ќе напра ват ана ли за, по што Вла дата ќе из ле зе со кон крет ни че ко ри и мер ки. Се га е сè уште ра но, ин форма ци јата е добиена вчера. Ќе се направат дополнителни испитувања и консултации со засег нати те стра ни за да се из ле зе со ква ли те тен ре зул тат за ната мош ни те по стапки. Ќе се насочиме со сиот капацитет да интервенираме и да ја регулира ме оваа област - из ја ви вла ди ни от портпарол Александар Ѓорѓиев. Според информациите во некои медиуми, лицата што вршат услуга жнеење годиш но зата ју ва ат нај мал ку два милиона евра, не плаќаат данок од за-

ра боте ното. Во Ма кедо ни ја има околу 90.000 хектари со пченица и јачмен за кои ком бај не ри те ин ка си ра ат околу 9 милиони евра. Во оваа пресметка не се зе ме ни пред вид па ри те за ра боте ни од балирање на сламата, жетвата на 40.000 хектари пченка, како и по 4.000 ориз и сончоглед, ниту за орање. Процените се де ка овие ли ца рас пола га ат со 1.900 комбајни за кои сопствениците немаат со од вет на до кумен та ци ја. Ѓор ѓи ев напомена дека државата, ако е неопходно, ќе интервенира и со пченица од Стоковни те ре зер ви за за до волу ва ње на домашните потреби. - Поради сушниот период, нама лен е при но сот на пче ни цата, но по ра ди зголемениот обем на површини насадени со лебно жито, доаѓа до ба лансирање на родот. Се пак, недо сти гот што континуирано се јавува веќе 20 години ќе би де на доме стен пре ку др жав ни те ре зер ви до кол ку има потре ба - из ја ви Ѓорѓиев.


10

ДОСИЕ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

ЗЛОСТОРСТВОТО ВО СЕЛО ЧЕЛОПЕЦИ ЈА ШОКИРАШЕ ЈАВНОСТА

Мајка го задуши своето бебе со перница Д вае сет и тригодишна мајка од селото Челопеци си ја задушила својата двоме сечна ќерка со перница, изнервирана од же стоката расправија со својот сопруг. Ве ста, која ја шокираше јавно ста, вчера ја потврди и МВР. За И.Ј. е подне сена кривична пријава поради сомнение дека извршила убиство, изречена à е мерка притвор и е спроведена во истражниот затвор во Скопје. Според информациите од полицијата, младата мајка го направила зло сторството вечерта на 29 јуни, во спалната соба, откако се искарала со невенчаниот сопруг. Вознемирена поради расправијата, таа испила повеќе таблети „дијазепам“ и „хелекс“, по што на сопругот и неколку роднини им испратила СМС кажувајќи им дека не може веќе и дека ќе го задуши бебето. Дури, за својата намера ја изве стила и нејзината се стра преку порака на „Фејсбук“. По првиот плач на новороденчето во спалната соба, И.Ј. ја по ставила перницата врз неговата глава. По де сеттина минути поминати на тераса, се вратила во собата, го забележала безживотното тело на нејзината ќерка, па се обидела да à даде вештачко дишење.

Наредниот ден, без да пријави што се случило и без да биде официјално констатирана смрт од лекар, бебето било погребано на гробиштата во Челопеци. На 21 овој ме сец, околу 22 часот, сега притворената мајка се обидела да се самоубие скокајќи од вториот кат од семејната

Измама со кредити во тетовска Уни банка

Тетовската полиција откри измама што ја направиле поранешен раководител на филијалата на Уни банка во Тетово и неговата ќерка, која, исто така, работела во банката. Двајцата му помогнале на Т.Ј., сопственик на фирмата „Натал пром“ ДООЕЛ од Тетово, да добие кредит. Против тројцата се поднесени кривични пријави. Во 2007 година Т.Ј. им рекол на осум вработени во неговата фирма дека ќе им го регулира работниот однос, за што им зел лични документи под изговор дека му се потребни поради отварање трансакциска сметка за исплата на плата.

По ова, во договор со осомничените банкарски работници, направил документација за добивање ненаменски потрошувачки кредит од 1,3 милион денари, кој бил отплаќан сè до 2010 година кога Т.Ј. склучил нов договор за подигање нов кредит од 8,8 милиони денари. Во февруари 2012 година од кредитот му исплатиле 7,6 милиони денари, а останатиот износ не му бил исплатен под изговор дека истиот е наменет за покривање на претходниот кредит. Со ваквата незаконска постапка, тројцата, според истражителите, заработиле 1,2 милион денари.

Скопјанец претепан во Охрид

Скопјанец е нападнат и претепан во Охрид, во понеделникот ноќта, пред кабарето „Арена“. Според пријавата на повредениот Т.А. ( 35) во полиција, група напаѓачи го пресретнале на излезот кон летната бавча, насила го однеле кај споредниот излез и почнале да го тепаат со тупаници, а откако паднал на подот, го удирале со клоци, по што си заминале оставајќи го да лежи на скалите. По нападот, на повредениот му е пружена лекарска помош во Медицинскиот центар во Охрид, каде што се констатирани тешки телесни повреди и свршеници.

куќа. Во намерата не успеала, по што, со скршеници по телото, итно е прене сена во медицинскиот центар во Кичево. На полицијата à го признала зло сторството правдајќи се дека убиството го извршила во моменти на силно нервно растројство.

Маж загина од струен удар Жител на битолското село Кравари загинал од струен удар кога во летната кујна се обидувал да го приклучи продолжниот кабел од шпоретот. Безживотното тело на Мендо В. го забележале неговите најблиским кои повикале Итна помош. Лекарот утврдил дека причината за смртта е струен удар.

Грабеж на пошта Вооружен разбојник ја ограбил поштата во кавадаречкото село Ваташа, од каде што украл 1.100 евра. Според МВР, во понеделникот околу 14 часот, во поштата влегол крадецот, го вперил пиштолот кон вработениот Љ.Н. и му наредил да му ги даде парите. Вработениот ги извадил парите од касата и му ги дал на разбојникот, кој избегал од селото, а за грабежот веднаш е известена полицијата, која почнала истрага.


marketing@den.mk

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

МАРКЕТИНГ

11


12

СКОПЈЕ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Еднонасочен режим во Дебар маало Од петок и официјално стапува во сила еднонасочниот сообраќаен режим на улиците во Дебар маало во општина Центар. Од Општината апелираат до граѓаните да ја почитуваат поставената хоризонтална и вертикална сигнализација за да се овозможи подобар проток на сообраќајот во овој дел од градот. Во еднонасочниот сообраќаен режим ќе бидат опфатени сите улици што гравитираат во овој дел од општината. Улицата Ленинова ќе биде еднонасочна од крстосницата со улицата Наум Наумовски-Борче кон улицата Орце Николов. Наум Наумовски-Борче ќе биде еднонасочна од вкрстувањето со Илинденска кон Ленинова. Улицата Пиринска, од Ленинова кон кружниот тек, ќе биде еднонасочна, а на улицата Антоние Грубишиќ ќе биде дозволено движење во насока од кружниот тек кон улица Ленинова и од кружниот тек до улица Отон Жупанчиќ. Улицата Коле Неделковски ќе биде еднонасочна од кружниот тек кон Орце Николов. Во една насока ќе смеат да се движат и возилата по улица 309 во насоката од Наум Наумовски-Борче кон Ѓуро Ѓаковиќ. Улицата Ѓуро Ѓаковиќ ќе биде еднонасочна во делот од крстосницата со Орце Николов кон улицата Михаил Цоков. По Отон Жупанчиќ возилата ќе се движат од улицата Антоние Република Македонија ИЗВРШИТЕЛ именуван за подрачјето на Основниот суд

Грубишиќ кон улица Раде Кончар, а по Раде Кончар ќе биде дозволено возење од Радњанска кон Орце Николов. Улицата Радњанска ќе биде еднонасочна во правец од 29 Ноември кон Дане Крапчев и во друга насока од 29 Ноември до Раде Кончар. 29 Ноември ќе биде еднонасочна во делот од Орце Николов кон Радњанска. По улицата Дебарца возилата ќе се движат во насока од Дане Крапчев кон Раде Кончар, по улица 488 Образец бр. 51

Извршителот од врз основа на барањето за спроведување на извршување од доверителот со ЕДБ и седиште на, засновано на извршната исправа Нотарски Акт - од на, против должникот од со ЕДБ и живеалиште на заложен должник Енвер Пајазити од Тетово со ЕМБГ и живеалиште на ул. А. Здравковски број 3, за спроведување на извршување во вредност, на ден 01.08.2012 година го донесува следниот:

ЗАКЛУЧОК

ЗА ВТОРА УСНА ЈАВНА ПРОДАЖБА (врз основа на член 167 став 1, член 169 став 1 и член 170 став 1 од Законот за извршување) СЕ ОПРЕДЕЛУВА ВТОРА продажба со усно јавно наддавање на недвижноста сопственост на заложен должник Енвер Пајазити од Тетово со ЕМБГ и живеалиште на ул. А. Здравковски број 3 со следните катастарски индикации: l КП.бр. 495, дел 2, план 004, слика 005, на м.в. Бродалице, катастарска култура 11000, катастарска класа 4, во вкупна површина од 796 м2, опишана во Имотен лист ИЛ.бр. 1373 за КО Г.Речица – ВОН Г. што се води кај Агенција за катастар на недвижности – Одделение за катастар на недвижности Тетово Продажбата ќе се одржи на ден 17.08.2012 година во 10 часот во просториите на извршител Ванчо Марковски на ул. Илинденска бр. 64 во Тетово. Почетната вредност на недвижноста, утврдена со заклучок на извршителот И.бр. 159/2011 од 01.08.2012 година, изготвен врз основа на член 165 од ЗИ, изнесува 10.843.657,00 денари без вклучен 18% ДДВ, под која недвижноста не може да се продаде на второто јавно наддавање. Недвижноста е оптоварена со следните товари и службености: l Засновано заложно право – ХИПОТЕКА ОД ПРВ РЕД во корист на ДПУ Порше Македонија ДООЕЛ врз основа на Нотарски Акт - од на. Должникот кој како сопственик домува во продадената семејна станбена зграда или стан не го задржува правото да домува тука и е должен зградата односно станот да ги испразни во рок од 60 дена од денот на донесувањето на Заклучокот за продажба, а ако тоа не го стори, извршителот на предлог од купувачот присилно ќе го изврши испразнувањето на зградата односно станот. На јавното наддавање можат да учествуваат само лица кои претходно положиле гаранција која изнесува 1/10 (една десеттина) од утврдената вредност на недвижноста, како и лицата кои согласно член 171 став 3 се ослободени од полагање на гаранција. Уплатата на паричните средства на име гаранција се врши на жиро сметката од извршителот со бр. 210061160430277 со даночен број 5028006130976, што се води кај НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. На понудувачите чија понуда не е прифатена, гаранцијата им се враќа веднаш по заклучувањето на јавното наддавање. Најповолниот понудувач-купувач на недвижноста е должен да ја положи вкупната цена на недвижноста, во рок од 15 дена од денот на продажбата, во спротивно ќе се определи нова продажба, а од положената гаранција ќе се намират трошоците на новата продажба и ќе се надомести разликата меѓу цената постигната на поранешната и на новата продажба. Овој заклучок ќе се објави во следните средства за јавно информирање ДЕН и дневен весник на албански јазик Журнал. Заклучокот ќе се достави до странките, заложните доверители, до учесниците во постапката, до лицата кои имаат запишано или законско право на првенство на купување и до надлежниот орган на управата. ИЗВРШИТЕЛ

од Дане Крапчев кон Дебарца. Улицата 487 ќе биде еднонасочна во правец од Благоја Давков кон 488. По Дане Крапчев ќе се вози еднонасочно од Радњанска кон Орце Николов. Улицата Благоја Давков ќе биде еднонасочна од Дане Крапчев кон 29 Ноември, а по Ѓорѓи Пулевски ќе се движат возилата од Орце Николов кон Благоја Давков. Возилата што ќе се обраќаат на улицата Мајаковски ќе треба да се движат во насока од 29 Ноември кон Дане Крапчев.

Привршува реконструкцијата на Свети Климент Охридски Заврши асфалтирањето на буле ва рот Све ти Кли мент Охрид ски, на поте гот од кр стосницата со булеварот Парти зан ски одреди до ули цата Ди ми три ја Ту цо виќ, во дол жина од 380 метри. Булеварот на оваа делница се прошири со по една коловозна лента од двете страни, со што се добија шест ленти. Но ви те коло воз ни лен ти се широки по 3,5 метри. По стојниот асфалт на коловозот бе ше из гре бан и се на не се нов слој на по вр ши на од

8.500 ква драт ни ме три, за што се употребени 1.210 тони асфалт. Од Град Скопје велат дека де но ви ве ќе се ра боти и на за ме на на раб ни ци те и на форми ра ње но ви трото а ри покриени со бекатон-плочки, со патеки за пешаци и за вело си педи. До пол ни тел но во средишниот дел на булеварот се гра ди и жарди ни е ра од префабрикувани елементи. За реконструкцијата на овој буле вар Гра дот од бу џе тот од вои 30 милиони денари.

Асфалт на улици во Илинден Че ти ри ули ци во оп шти на Илин ден се асфал ти ра ни во изми нати ов пер и од. Ста ну ва збор за ули ци те 23 и 27, со вкупна должина од 450 метри, ка ко и на две ули ци спроти згра дата на Оп шти ната, во должина од 280 и широчина од

3,5 метри. Ка ко што ве лат од Илин ден, со оваа гра деж на актив ност се олес ну ва дви же ње то на возилата и на пешаците, се овозможу ва подо бра и по без бедна комуникација, како и подобар изглед на општината.


СКОПЈЕ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

13

ДЕЛ ОД НОВИТЕ ЖИТЕЛИ НА ЗООЛОШКАТА СЕ СМЕСТИЈА ВО ЖИВЕАЛИШТАТА

Жирафата стигна, слонот ќе задоцни

Од Зоолошката градина велат дека понуденото животно не одговарало на условите што ги поставиле, меѓу кои јасно било дефинирано дека животното треба да биде младо

П

Соња Т. ЈАНКОВСКА

ристигнувањето на слонот во скопската Зоолошка градина, најверојатно, нема да се случи овој месец. Иако пред извесно време беше најавено дека интензивно се подготвуваат живеалиштата за пристигнувањето на новите жители, засега дојде само жирафата. Од Зоолошката градина не сакаа да дадат конкретни информации, единствено објаснуваат дека договорот за набавка не излегол како што очекуваат, односно понуденото животно не одговарало на условите што ги поставиле, меѓу кои јасно било дефинирано дека животното треба да биде младо. Сега велат дека се прават нови ангажмани за набавка на слон кој ќе одговара на поставените услови, но не сакаат да коментираат од каде ќе се набави и кога би пристигнал. Она што е сигурно е дека живеалиштата на слонот и на жирафата се готови. Изминатиот викенд Градината беше затворена за посетителите поради пристигнувањето на жирафата. Во следниов период од 20 дена жирафата ќе биде во карантин додека се аклиматизира. И за овој нов жител од Зоолошка не сакаат да коментираат од каде е набавена, дополнителни инфор-

мации најавуваат по изминувањето на периодот за аклиматизација на жирафата. Неофицијално свечената пре зентација на новиот жител на Зоолошката градина ќе биде на почетокот на учебната година. За перидот што следува од Зоолошката градина беа најавени неколку нови проекти што веќе беа изгласани и од Советот на Град Скопје. Така, во тек е комплетна реконструкција и изградба на ново живеалиште за фламингото и за морските лавови. Кон втората половина на оваа година треба да се заврши со инсталирање на електричното осветлување и на видеонад зорот во Зоолошката градина, со кои ќе се овозможи контрола над вработените и не совесните и

неодговорни по сетители. Во план е да се обнови најстариот и прв влез на Зоолошката, лоциран спроти администрацијата на Град Скопје, и да се реконструира најстариот објект познат како стар ѕверовник. Исто така, оттаму најавија и изградба на економат за производство на раноградинарски производи наменети за исхрана на животните, со што во голема мера би се намалиле трошоците за набавка на храна. Дополнително, со помош од Град Скопје, по теркот на светските Зоолошки градини, и скопската ќе добие ботаничка бавча. Изградбата е во тек, а ја финансира Градот, но засега не е познато на колкава површина ќе биде и кога ќе биде пуштена во употреба.

Се поправа ОУ „Христијан Тодоровски-Карпош“ Почна реконструкцијата на Основното учи ли ште „Хри сти јан Тодо ров скиКар пош“ во оп шти ната Кар пош. Ова е вто рото од пред ви де ни те че ти ри ос нов ни учи ли шта кои Кар пош пла ни ра да ги ре кон стру и ра со па ри те од продажбата

на оп штин ската згра да во Не ре зи. Ре кон струк ци јата ќе чи ни око лу 350.000 евра. Планот е ова најстаро учили ште во Кар пош те мел но да се об но ви, од нос но комп лет но ќе се ре кон стру и ра ат фа са дата, сто ла ри јата,

ка ко и внатреш ни от дел. Од Кар пош ве лат де ка во учи ли ште то ќе би де по ста вен ви де о над зор, аларм за пожар и безжич на мре жа, а ќе би де за ме не то и громо бран ското за зем ју ва ње во учи ли ште то.


14

МАРКЕТИНГ

marketing@den.mk

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година


СВЕТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

15

СКАПАТА ХРАНА ГО НАМЕТНУВА ПРАШАЊЕТО ШТО ЌЕ ЈАДЕМЕ ПО ДВАЕСЕТ ГОДИНИ?

На менито инсекти и лабораториско месо

П

остојаното поскапување на храната и растот на населението на глобално ниво значи дека треба да размислиме што ќе јадеме во иднина, велат футуролозите. Инсекти, алги, вештачко месо и звучно обогатена храна се некои од решенијата што според нивно мислење наскоро може да се најдат на нашите чинии, пренесува „Би-Би-Си“. Големо влијание врз промената на навиките во исхраната во иднина се очекува, пред сè, да има цената на месото. Експертите од прехранбената индустрија прогнозираат дека во следните пет до седум години цената на месото двојно ќе се зголеми поради што местото ќе стане луксуз, кој нема да се конзумира секојдневно. - На Запад многумина од нас израснале со евтино место. Но растот на цените прави да гледаме на местото како на луксуз. Па, поради тоа, бараме начини на кои би можела да се исполни празнината - вели футутологот Морган Геј. Како една од алтернативите што би можеле да го заменат месото се инсектите. Според Геј, тие наскоро може да станат стеблото на нашата исхрана. Тоа е добитна ситуација. Инсектите имаат голема нутритивна вредност како и обичното месо и се богат извор на протеини, покажува истражувањето на Универзитетот „Вегнинген“ во Холандија. Освен тоа, инсектите се поевтини за одгледување отколку кравите, бараат помалку вода и нивното одгледување испушта помалку јаглерод диоксид од одгледувањето добиток. Освен тоа, постојат 1.400 вида инсекти кои човекот може да ги јаде. Кога футуролозите говорат за инсекти во исхраната, тие не мисли на грдата слика со скакулци и штурци во чинијата, туку оваа прехрана би доаѓала, пред сè, како мелено месо во плескавицата во бургерот или, пак, во вид на колбаси. Холандската влада веќе вложува огромни средства за да ги внесе инсектите во главната прехрана. Неодамна таа инвестираше еден милион евра во истражување и во подготовка на законите за основање фарми со инсекти. Голем дел од населението во светот веќе јаде инсекти како редовен дел од исхраната. Гасениците и скакулците се популарни во Африка, осите се деликатес во Јапонија, додека штурците се јадат во Тајланд. Но, според Геј, на инсектите ќе треба да им се направи ре-

Како најнеобична новина во исхраната се споменува звучно обогатена храна монт доколку сакаме

Европејците и Американците да ги користат на нивната трпеза. - Тие ќе станат популарни кога ќе се извлечеме од зборот „инсекти“ и за нив ќе употребуваме нешто како мини-добиток вели Геј. Како најнеобична новина во исхраната се споменува звучно обогатена храна. Познато е како мирисот влијае врз она што го јадеме, но од неодамна се истражува и улогата на звукот врз вкусот во исхраната. Една студија на научниците од Оксфорд покажува дека одредени тонови би можеле да ги направат работите послатки или погорчливи. Иако истражувањето е на самиот почеток, тоа отвора широки можности - вишокот шекер во исхраната да се замени со звуци кои би придонеле јадењето да изгледа послатко или на пакувањата на производите да има листа на мелодии со чие слушање таа храна би имала најдобар вкус. За оние што, сепак, не можат без месо тука е таканареченото месо од епрувета, односно вештачки одгледувано месо. Холандските научници веќе направија парчиња од мускулно ткиво произведено од матични келии од крава. Познато е дека домашните животни се одгледуваат во многу лаборатории, па се очекува до крајот на годинава да биде лансиран и првиот бургер

АЛГИТЕ КАКО СПАС

Алгите може се наоѓаат на дното во синџирот на исхрана, но тие може да бидат решение за еден од најкомплексните проблеми во светот, недостигот од храна. Со нив може да се хранат и луѓето и животните, може да се одгледуваат во океаните, што значи нема потреба од обработливо земјиште и слатка вода. Дел од експертите верува дека фармите со алги наскоро може да станат најбрзорастечка индустрија во светот. Големи фарми со алги наменети за исхрана веќе постојат во Јапонија, а за нивно одгледување размислуваат и голем број земји што имаат излез на море. Освен што се хранливи и вкусни, алгите се здрави бидејќи го снижуваат крвниот притисок и ги чуваат крвните садови. Освен тоа, може да послужат како замена за сол и некој зачини во прехранбената индустрија. од ова месо. Експертите од ова поле тврдат дека ваквиот начин на одгледување месо ќе ја намали емисијата на штетни гасови, потрошувачката на енергија и на вода. Како додаток не треба фарма за негово одгледување, а од него може да се извадат маснотиите и непотребните состојки.


СВЕТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Јахјага претседателка до септември

Ко совската претседателка Атифете Јахјага ќе ја напушти функцијата веднаш по усвојувањето на уставните измени со кои шефот на државата ќе се избира на непо средни избори, пишува весникот „Трибуна шќиптаре“. Според весникот, на Јахјага како „компензација“ за ослободување на претседателската функција ќе à биде понудено министерско место. Аналитичарот Шкелзен Малиќи смета дека не може да се предвиди дали такво нешто ќе се случи, но, сепак, оценува дека е можно Јахјага да подлегне на големиот притисок од сите страни за да замине и да го почитува договорот меѓу политичките лидери при нејзиниот избор. Од друга страна, аналитичарот Неџмедин Спахиу оценува дека Јахјага е поставена од американската амбасада,

па таа може да ја напушти функцијата само тогаш кога Американците ќе се убедат дека таа треба да замине. Јахјага беше избрана за претседателка на почетокот на април 2011 година, по договорот по стигнат меѓу лидерите на Демократската партија на Косово, Хашим Тачи, на Алијансата за Ново Косово, Беџет Пацоли, и на Демократскиот сојуз на Ко сово, Иса Мустафа, со посредство на тогашниот американски амбасадор во Приштина, Кристофер Дел. Во согласност со договорот, таа требаше да остане на функцијата до усвојувањето на измените на Уставот, што требаше да се случи до јуни годинава. Меѓутоа, Уставниот суд на Ко сово неодамна реши дека таа може да остане на претседателската должност до крајот на мандатот за кој е избрана, односно до 2016 година.

Австралија заплени половина тон дрога

Австра лиската полиција завчера заплени повеќе од половина тон хероин и метамфетамини и растури шверцерска мрежа од Хонг Конг, прене сува МИА. Вкупната вредност на запленетата дрога надминува 500 милиони австра лиски долари (429 милиони евра), прецизира полицијата.

Шест лица од Хонг Конг, заедно со тројца Австралијанци, биле уапсени во Сиднеј откако во контејнери биле откриени 306 килограми метамфетамини и 252 килограми хероин. Акцијата била спроведена по 11-ме сечна истрага, со помош на ДЕА - службата на САД за борба со наркотици.

ДУРИ 60 ПРОЦЕНТИ ОД СВЕШТЕНИЦИТЕ ВО ПОЛСКА ИМААТ ЉУБОВНИЦИ

Татковци и љубовџии во МАНТИИ Д

ури 60 проценти од свештениците во Полска го кршат целибатот и имаат љубовници, а од 10 до 15 проценти од нив имаат и деца за чија издршка плаќаат од специјалните црковни фондови. Полскиот неделник „Њуз-

СВЕТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Некои од нив живеат со љубоввик“ направи истражу- ниците без да се кривање за феноменот јат. Верниците знаат „татковци во мантии“, по неодамнешниот за тоа, вели полскискандал во кој свештеник во една парохија во от социолог Јузеф близина на Познањ не поБањак викал итна помош кога се

породува ла неговата љубовница, при што бебето се родило мртво поради компликации. Откако лекарите случајот го пријавиле во полиција, на свештеникот му се заканува казна затвор од три години доколку истрагата покаже дека е виновен за кривичното дело одбивање помош при породување. - Истражувањата покажуваат дека дури 60 проценти од свештениците имаат врски со жени. Некои од нив живе ат со љубовниците без да се кријат. Верниците знаат за тоа - изјави полскиот социолог Јузеф Бањак. Тој предупредува дека процентот на свештеници што имаат деца може да биде и повеќе од 10 до 15 проценти, односно како што велат бројките во социјалните истражувања. За новите генерации свештеници, според Бањак, тоа е со сема нормална работа. - Младите свештеници се со сема нова генерација. Тие воопшто не сакаат да се откажат од сексот, еротиката и врските со жени - објаснува Бањак. Според него, Католичката црква во Полска ги поддржува свештениците што згрешиле и го прекршиле целибатот, со тоа што ќе ги испрати во друга парохија, додека издржувањето на нивните потомци се плаќа од специјални фондови, што е случај и со свештеникот што не повикал бр за помош при породувањето, кој веднаш е пре фрлен во Украина. - На повик на свештеникот Црквата дејствува многу сериозно, тој е толку важен што треба да се спасува. Тоа може да се интерпретира и како закон за молчење. Во Полска нема големи секс-сканда ли на свештениците, што е чест случај во светот. А, љубовта, врската меѓу возрасните и децата, тоа не се сексуални деликти, тоа не може да биде жиго сано кривично -заклучува полскиот социолог.

17

Хрватска à отстапува на Босна два острова

Хрватска ќе à ги отстапи на Босна и Херцеговина врвот на полуостровот Клек и Велики и Мали Шкољ, два мали острова во Малостонски Залив. Ваквиот потег следува откако во собраниска процедура ќе мине договорот од 1999 година, пренесува хрватскиот печат. Тоа го потврди и министерката за надворешни и европски прашања на Хрватска, Весна Пусиќ. - Хрватска не се откажува од ништо, туку ги дефинира границите на својата територија, не само на тие точки, туку и на целата граница од 1.000 километри - рече Пусиќ и додаде дека тоа е долга и комплицирана процедура, која е постигната за време на тогашниот хрватски претседател Фрањо Туѓман и претседателот на Босна и Херцеговина, Алија Изетбеговиќ. Таа вели дека догово-

за разонода

16

рот бил готов уште пред седум години. - Договорот беше подготвен за ратификација во 2005 година, но од некоја причина не беше ратификуван, така што е многу веројатно дека на тој начин и во таа форма повторно ќе биде предложен за ратификација - истакна Пусиќ. Велики и Мали Шољ во Малостонски, односно Неумски Залив треба да à припаднат на Босна и Херцеговина, но Хрватска притоа ќе мора да добие можност на соодветен начин да ја поврзе својата територија, вели министерот за надворешни работи на БиХ, Златко Лагумџија. Според него, најголем интерес на БиХ е пристапот до пристаништето Плоче. Лагумџија вели дека поминало времето кога некој се обидувал да измами некого.


18

КУЛТУРА

„Жената која ги избриша солзите“ во трка за европскиот „Оскар“ Македонскиот долгометражен филм „Жената која ги избриша солзи“ на Теона Стругар Митевска ја доби номинацијата и влезе меѓу најдобрите 40 европски филма кои оваа година ќе се борат за европските филмски награди. Сите 40 препорачани филмови ќе бидат дистибуирани до целосното членство на Европската академија, која брои 2.500 члена, вбројувајќи ги најголемите европски имиња на филмската индустрија, меѓу кои Вим Вендерс, Педро Алмодовар, Михаел Ханеке, Кен Лоуч, Жулиет Бинош, Кетрин Денев, Лив Улман. Филмовите што ќе добијат

официјална номинација ќе бидат соопштени во ноември на Филмскиот фе стивал во Севилја, Шпанија. Церемонијата на доделувањето на европските филмски награди годинава ќе се одржи во Малта на 4 декември. „Жената која ги избриша солзите“ го продолжува својот богат фестивалски живот, така што во август учествува на три фестивали, и тоа на Интернационалниот филмскиот фестивал во Херцег Нови, Црна Гора, на Интернационалниот филмски фестивал „Еспо“, Финска, и на Интернационалниот филмски фе стивал во Тузла, Босна и Херцеговина.

По изведбата на „Одисеј“ во Хрватска Во хрватската јавност по изведбата на претставата „Одисеј“, работена по текст на Горан Стефановски, а во режија на Александар Поповски, беа објавени низа позитивни критики. Во текстовите објавени во хрватските весници се истакнува податокот дека за македонската култура хрватските весници ретко пишуваат, но притоа се истакнува дека Горан Стефановски е најдобриот драмски писател од просторите на поранешна Југославија, а дека македонската современа книжевност по распадот на Југославија дала одлични драматурзи, каков што е Дејан Дуковски, чиј култен текст „Буре барут“, Александар Поповски го режираше во 2000 година во „Керемпух“. Поповски, пак, на хрватската публика à е познат по режијата на Шекспировата „Сон на летната ноќ“ и Ибзеновиот „Пер Гинт“ во театарот „Гавела“ во Загреб. „Одисеј“ е текст во кој актуелните состојби се споредуваат со митски и оттаму излегува дека луѓето едноставно остануваат исти: насилни, кукавици и лесномислени. Хрватските критичари претставата ја опишуваат како воена драма која говори за тоа како може да се добие некоја битка,

но не може да се добие војната и дека рацете на секој јунак, пред сè, се крвави. Поповски патувањето на Одисеј низ Сцила и Харибда, и од Киклоп до Хад го прикажува како фарса, и тоа фарса наменета за децата. Се игра на и околу голема копија на една античка скулптура, чија половина глава е положена во земја, а Одисеј прекрасно го игра Озрен Грабариќ, кој го предводи ансамблот од десет актери од Скопје, Љубљана, Белград, Загреб. И костимите, кои се дело на Марита Чопо, се оценети како интересни, а целата претстава ја збогатуваат музичките парчиња на култната македонска група „Фолтин“.

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

ВО „РАМСТОР“ ПОЧНА ДА РАБОТИ ПРВОТО 7Д

Филм во пове - уметност ил Повеќедимензионалното прикажување филмови е доживување кое се перцепира не само преку слухот и видот туку и преку нашата моторика, сетилата за допир и за мирис

Љ

Игор ИВКОВИЌ

убителите на филмови од неодамна добија уште една можност да уживаат во една од поновите технологии, т.н. седумдимензионална кинопро екција. Првата кабина за про екција на вакви филмови е пуштена во употреба од пред неколку дена. Лоцирана е на првиот кат во трговскиот центар „Рамстор“. Засега се прикажуваат четири кратки филма во траење од 10 до 15 минути и цената на еден билет изне сува 150 денари. Станува збор за филмско доживување кое се перцепира не само преку слухот и видот туку и преку нашата моторика, сетилата за допир и за мирис. Доколку, на пример, вле зете во кабината за про екции, додека гледате еден од филмовите, вие заедно со актерите ќе чувствувате сè што доживуваат и тие. На пример, ако актерот од филмот поминува низ оган или е прскан со вода, истото го чувствува и гледачот, или, пак, ако актерот минува низ ураган или, пак, паѓа од карпа, таквите чувства се прене суваат и на публиката. - Седумдимензионалната кинопро екција може да се прави со секој филм што претходно е снимен на тридимензионална технологија. Ефектите, како што се вода, воздух, мирис, оган, се додаваат дополнително во кабината. Истите се синхронизираат со филмот и како такви се проектираат пред гледачот. Во нашето кино во моментот ги имаме сите ефекти, а наскоро ќе ги за-

силиме и со ефектот за мирис велат од „Кино сенс“, компанијата што стопанисува со овие кино сали. По изгледаната проекција на еден од филмовите, љубопитните македонски филмофили излегуваат со најразлични коментари. За едни, тоа е незаборавно филмско доживување и совршенство на филмската технологија, за други, пак, е обична забава која го подигнува адреналинот на човекот на ист начин како да се возите на возот на смртта во некој забавен парк. - Ефектот од гледањето на еден таков филм е голем. Доживувањата се прене суваат буквално преку сите сетила кај човекот - објаснуваат од „Кино сенс“. За дел од гледачите новите технологии што се применуваат во филмската индустрија сè повеќе ја уништуваат естетската и уметничката вредност на филмот. Истите ставови ги делат и некои од македонските филмски критичари. - По ве ќеди мен зи о нал ни те про екции на филмови се чиста за ба ва и ин ду стри ја за па ри. Ту ка не ста ну ва збор за умет ност, ту ку тоа е са мо оби чен ви зуе лен екс пе ри мент. Единс твените два филма снимени на 3Д за кои велам дека се убави се „Пи на“ на Вим Вен дерс и „Хуго“ на Мартин Скорсе зе, сè дру го е са мо за ба ва без ни ка ква уметност и естетика - вели филм ски от кри ти чар Влатко Га левски. Забава или уметност, македонските граѓани сакаат да ги иску сат нај но ви те филм ски


Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

КИНО ВО МАКЕДОНИЈА

ќе димензии и забава?

КУЛТУРА

„Охридско лето“ со „Леб и сол“ и на хрватските виолончелисти Во пре срет на празникот Илин ден, на фе сти ва лот „Охридско лето“ вечерва, во „Света Софија“ ќе се одржи кон цертот на „Леб и сол сим фо ни“. Се ра боти за за ед нич ко де ло на култ ната македонска група, во со став Ко кан Ди му шев ски, Бодан Ар сов ски, Ди ми тар Божи ков и Ми ха ил Па ру шев, за едно со камерниот орке стар на музичка младина на Македонија – „Jeunesse moving orchestra“, под ди ри гент ство на Са ша Ни колов скиЃумар. Орке страциите се на Ко-

кан Димушевски, а овој концерт ќе понуди ново видување на поз нати те и по пулар ни ком по зи ции на „Леб и сол“. Му зич ката про гра ма на „Охрид ско ле то“, по кон цертот на „Леб и сол“, продол жу ва со нај а ву ва ни от спе ктакл „Ту че лос“ на хр ват ски те виртуо зи на ви олон че ло Лу ка Сулиќ и Стјепан Хаузер на 2 август, како и со свет ската вокална атракција, словенечкиот хор „Пер пе тум Џе зи ле“ на 4 август на роден де нот на „Охридско лето“.

Изјава на денот „Најмногу ме интересираат темите за сеќавањето и за заборавот, човечката амнезија. Сеќавањето ме спасува, пишувањето ме спасува“. Фредерик Бегбеде

трендови. Иако само една недела е отво ре но пр вото 7Д ки но во „Рамстор“ и има капацитет од само осум седишта, секојдневно се бара билет повеќе. Од „Кино сенс“ велат дека наскоро ќе по ста ват ва кви ки но са ли и низ други градови, кои овој пат ќе бидат македонски производ. - Во моментов работиме и инве стираме во создавање киносали кои ќе бидат македонски производ. Купувањето на една таква кино сала чини околу сто илјади евра, а во Македонија имаме експерти од ваква област и затоа решивме да создаваме и

ние. Воедно ќе правиме и наши филмови кои потоа ќе може да ги дистрибуираме насекаде низ светот - велат од „Кино сенс“. Сопствениците на кинопро сторот најавуваат различен репертоар. Од септември ќе почнат со прикажување долгометражни и документарни филмови. Хит, како што велат од „Кино сенс“, ќе биде филмот за настанувањето на вселената, кој ќе може да се гледа со 7Д технологија. Гледачите ќе можат со помош на ефектите да патуваат и низ га лаксијата, додаваат од „Кино сенс“.

19


20

МОЗАИК

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

АЛЕКСАНДАР БЕЛОВ ОТВОРЕНО ЗА ФЕ СТИ ВАЛ СКИ ТЕ ИСКУ

Принцот Вилијам и Бекам заедно на Олимписките игри На првиот натпревар на фудбалската репрезентација на Англија против Обединети Арапски Емирати, на стадионот „Вембли“ во друштво биле принцот Вилијам и фудбалерот Дејвид Бекам. Двајцата ја искористиле можноста да разговараат за британската репрезентација, а познато е дека соработувале на промоцијата на Лондон кога се одлучувало кој ќе биде домаќин на Олимписките игри 2012 година. Бекам го носел и својот син Бруклин. Тројцата со воодушевување ја дочекале победата на својата селекција.

„Блек ај пис“ го тужи менаџерот Тројца члена од популарната група „Блек ај пис“ ја бараат правдата на суд поради долговите во кои западнале од менаџерот Шон Лакрин. Лакрин од 2002 година до 2009 година ја застапувал групата, а во текот на тие седум години не пријавил данок за нивната заработка. Овој потег на менаџерот ја чинел групата 3,2 милиони долари, а Лакрин им ветувал дека лично ќе им ги врати парите, но тоа не го направил. Членовите на групата сега го тужат за проневера и за измама. Пејачката Ферги не го тужи Лакрин затоа што во тој период имала друг менаџер.

статус: ВЕДРАНА ЃОРЃЕВИЌ И на крај, секој си го покажува вистинското лице, кој полош кој подобар глумец!

Местенките в се јавна тајна! П

Слободанка МАРКОВАЧЕВА

ејачот што го гледаме речиси на секој македонски, региона лен и интернационален фе стивал на забавна музика, Александар Белов, откако е активен на сцената, не пропушта да учествува и да освои некоја награда. И покрај младоста, тој веќе има големо искуство. До сега, тој освои прва награда на „Охрид вест“, трето и второ ме сто на „Макфест“ и уште многу добри пласмани на реномирани балкански фе стивали. За своето долгогодишно искуство од ваков музички карактер, тој вели дека преку овој тип музички натпревар ја изградил својата популарност и кариера. За неправилно стите и ме стенките на фе стивалите, Белов објаснува дека, иако му е познато како функционира сè, за него е најважно песната да се слуша, а останатото е неважно. - Ме стенките, на некој начин, се тема што кружи на секој фе стивал. Реално, ме стенки има и тоа е јавна тајна, но, пред сè, јас мислам дека наградата не е толку важна затоа што нема поголема награда од тоа песната да стане хит. Тоа не може да се наме сти. На секој фе стивал има неправилно сти и никогаш не е сè во совршен ред, но

јас ги игнорирам и едно ставно не го уништувам моментот, сè друго паѓа во вода раскажува Белов. За неготинецот Белов трите македонски фе стива ли на забавна музика „Макфест“, „Скопски“ и „Охрид фест“ веќе не се како некогаш. Иако секогаш е дел од нив, тој вели дека наме сто да се подобруваат, тие стануваат сè полоши, остана ло само дружењето со колегите, но и тоа веќе го губи својот сјај. Ги сакам фестивалите, пред сè оние надвор од Македонија, таму по стои дружба со колегите, нови пријателства кои во секојдневието и не се толку че сти. Секој има своја кариера и приватност, но таму и не останува многу време за дружење. Да бидам реален, нашите фе стивали се губат полека, односно го снема шмекот од некогаш, но да се надеваме дека ќе дојдат подобри времиња и дека единствените македонски фе стивали на забавна музика ќе бидат како порано, а од нив ќе излегуваат вистински хитови - вели Александар. „Све је лепше у двоје“ е песната со која Александар Белов настапи на неодамна завршениот фестивал „Сунчане скале“. Белов е победник меѓу тројцата наши Македонци што се натпреваруваа на фе стивалот, а на

„Аватар 2“ ќе биде готов дури во 2015 година Обожавателите на научнофантастичниот блокбастер на режисерот Џејмс Камерон ќе мора да бидат трпеливи за „Аватар 2“, кој ќе се прикажува во кино салите во 2015 година. Причината за овој долг период е тоа што режисерот Камерон сака да купи имот во Нов Зеланд и таму да сними дел од фил-

мот. Тој сака извесно време да живее таму пред да почне со снимање зашто тоа рајско ме сто го потсетува на Пандора, планетата на народот Нави. Џејмс Камерон инаку планира да сними и втор и трет дел на оваа приказна, а премиерата на третиот дел е предвидена кон крајот на 2016 година.


МОЗАИК

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

СТВА

еќе

21

Здравко Чолиќ вечерва ќе го тресе Охрид Огромна бина донесена од „Скај мјузик“ од Белград викендов се постави на стадионот „Билјанини извори“ во Охрид и со тоа се најави треската што ќе го тресе Охрид вечерва со концертот на најголемата ѕвезда на овие простори - Здравко Чолиќ. Покрај сцената, поставени се екрани од 30 квадратни метри, а тимот на Чола, составен од над 10 професионалци, ги утврдува деталите за неколкучасовниот музичко-сценски спектакл. Вчера во

Охрид пристигна и бендотм кој веднаш почна со тонските проби, а ѕвездата пристигна во Скопје во доцните ноќни часови. - Сакам заедно со моите пријатели и обожаватели од Македонија да го прославам Илинден и по тој повод на концертот ќе има голем огномет, со кој заедно ќе го почнеме славењето на овој голем празник вели Чолиќ.

Мадона не признава дека била исвиркана во Париз

главната фестивалска вечер го освои седмото место од вкупно 25 учесници. Инаку, тој летото го поминува со најблиските, одморот го планира за септември, а на професионален план ја подготвува македонската верзија на „Све је лепше у двоје“, своите обожаватели наскоро ќе ги изненади со нешто поразлично во неговиот музички стил.

Памела Андерсон спиела во автомобил пијана Сексапилната русокоса Памела Андерсон испила повеќе отколку што треба и заспала во својот автомобил. Фотографијата била снимена по забавата што била организирана по повод емисијата „Танц со ѕвездите“. Актерката претерала со алкохолот, а откако влегла во автомобилот, веднаш заспала, а тоа било одлична можност за папараците.

Поп-кра лицата Мадона, откако беше навредена и исвиркана на концертот во Париз, за краткиот и лош концерт на својот официјален веб-сајт негира дека такво нешто се случило. Таа тврди дека за тоа е виновна одредена група на луѓе, која намерно го исценирала настанот само за да à наметне лоша репутација. - Тоа не беа мои обожаватели, концертот беше магичен во секој момент,

како за мене така и за публиката, на за жал, откако се симнав од сцена, неколку лажни обожаватели почнаа да се доближуваат до бината и да фрлаат со пластични шишиња преправајќи се

дека се лути. Медиумите се фокусираа на тоа отколку на убавата вечер - рекла Мадона. Ова е само еден од инцидентите во текот на турнејата „MDNA“. Во текот на концертот таа го споредила францускиот политичар Марин ле Пен со нацистите и саркастично ја поканила Лејди Гага да ги испее песните „Born this way“ и „Express yourself“, а на концертот во Турција ги покажала своите гради.

Џесика Бил отвора пекарница и планира мала свадба со Џастин Популарната актерка и свршеница на поппејачот Џастин Тимберлејк, Џесика Бил, планира да почне приватен бизнис со група пријатели и да отвори ресторан-пекарница под името „Ох Фудге“. - Имаме идеја да направиме место каде што ќе може да се јаде одлична храна, а во исто време посетителите да научат и нешто за го-

твењето. Во ресторанот ќе има пекар што ќе прави леб од фурна, кој јас го обожавам - изјавила Џесика. Што се однесува до свадбата со Џастин Тимберлејк, медиумите ја најавуваат свеченоста како венчавка на годината, но Џесика изјавила дека венчавката нема да биде помпезна, можеби и само со присуство на сведоци.

ДНЕВНИОТ ВЕСНИК ДЕН ИМА ПОТРЕБА ОД МАРКЕТИНГ КОМЕРЦИЈАЛИСТИ ВАШЕТО CV-ПРАТЕТЕ ГО НА MARKETING@DEN.MK ПРЕДНОСТ ИМААТ АПЛИКАНТИТЕ СО ИСКУСТВО


22

МОЗАИК

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Десничарите носат боксерки, левичарите уживаат во широки гаќи

А

нкетата што чешки таблоид ја направил меѓу политичарите за тоа каква долна облека но сат покажува дека некои од нив се конзервативни кога се работи за таа тема. Министерот за здравство, Леош Хегер, на СМС одговорил: „Јас сум од конзервативна партија и со сигурност не носам танга“. Психолозите, пак, тврдат дека конзервативците но сат кратки, т.н. слип-гаќи. Пратеникот Борис Штастни за тоа има слично мислење. - Убеден сум дека кратките гаќи и боксерките се десничарски, а оние широките гаќи (по себно црвена или сива боја) ги но -

сат левичарите - вели Штастни. Што се одне сува на десничарите, анкетата ја потврдува оваа теорија. Но, секогаш постојат исклучоци. Лидерот на Комунистичката партија, Војтех Филип, повеќе сака да но си класични тесни гаќи, додека неговиот партиски колега, Јиржи Долејш, носи секаков вид долна облека. Единствен почитувач на широки гаќи со ногавици во чешката левица е социјалдемократот Петр Хулински. Лекарите сметаат дека тесната долна облека ја намалува плодно ста иако тоа не е главната причина за немањето деца кај некои од мажите.

Ракавици што го претвораат знаковниот јазик во говор

Не знаел дека го гризнала црна мамба сè додека не видел на слика

Тројца студенти од Украина направија ракавици со сензори, кои со помош на апликација го претвораат јазикот на глувонемите во говор. Овие ракавици го освоија првото место на купот на „Мајкрософт“ за 2012 година, кој неодамна се одржа во Сиднеј. Украинците победија во категоријата во која се натпреваруваа 350 студенти од 75 земји. Овие ракавици им овозможуваат на глувонемите и на лицата со оштетен слух да комуницираат со лица што не го разбираат знаковниот јазик. Студентите објаснија дека до идејата дошле кога во една продавница виделе како една од работничките имала проблем при комуницирањето со глувонемо лице. - Помисливме како би било добро да постои

Фотографот Марк Лаита имал неверојатна среќа по една случка со црна мамба, пишува весникот „Дејли меил“. Марк се занимава со фотографирање змии во лаборатории, кај приватни сопственици и во зоолошки градини. За време на последното фотографирање го каснала црна мамба, змија чиј отров е стопроцентно смртоносен. Интересно е што Марк не го знаел тоа сè додека следниот ден не ги развил фотографиите и не видел што го гризнало, а преживеал само поради тоа што змијата не му вбризгала отров, што е вистинска реткост. Фотографот со својот проект на сликање змии сака да привлече внимание како овие влечуги се во изумирање бидејќи им се уништуваат природните живеалишта.

некој апарат со кој ќе се надмине таа бариера. Наскоро разбравме дека никаде не постои нешто слично. При разговор со глувонемите лица од нашето училиште, дојдовме до заклучок дека таков апарат навистина би помогнал при комуницирањето меѓу нив и светот - наведоа студентите во пријавата за натпревар. Ракавиците лесно се користат, евтини се за производство и секоја ракавица има 15 сензори кои ги дешифрираат движењата направени во воздухот, а апликацијата „енејбл ток“ги преведува тие движења во говор.


СПОРТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

23

НАПЛИВ НА МЛАДИ СИЛИ ВО ОЛИМПИСКИОТ БАЗЕН ВО ЛОНДОН

Литванска тинејџерка направи сензација на ОИ Петнаесетгодишната Рута Меилутите е новата олимписка шампионка на 100 метри градно

Л

итванската пливачка Рута Меилутите направи вистинска сензација во „Акватик центар“ во Лондон. Девојчето, кое пред четири месеци наполни 15 години, победи во трката на 100 метри градно на Олимписките игри во Лондон. Пливачката, која досега речиси никој не ја знаеше, направи сензација и стана најмлада олимписка шампионка во оваа дисциплина. - Не можам да верувам! Ова, едноставно, е премногу за мене. Ова е сон, не можам да верувам што ми се случува - рече возбудената Меилутите по трката. Младата литванска пливачка во последните три години живее и тренира во Англија на колеџот „Плејмонт“. Зад преселбата стои тажната семејна приказна. Пред три години, кога починала мајката на Рута, нејзиниот татко Саулиус Меилутис решил со своите два сина и ќерката со исклучителен пливачки талент да се пресели во Англија во потрага по подобар живот за своето семејство. Младата пливачка уште во квалификациите и во полуфиналето, каде што исплива најдобар резултат годинава, најави дека е подготвена за големи подвизи. Но, целата приказна на најдобар начин ја заклучи во финалната трка, во

која стана олимписка шампионка. Меилутите во финалето победи со време од 1:05.47 минути, оставајќи ја за осум стотинки зад себе десет години постарата Американка Ребека Сони (1:05.55), која и пред четири години во Пекинг освои сребро. Бронзениот медал à припадна на Јапонката Сатоми Сузука (1:06.46). Напливот на млади сили во Олимпискиот базен во Лондон го потврди и 17-годишната Американка Миси Френклин, која беше најбрза на 100 метри грбно со време на нов американски рекорд од 58.33 секунди, оставајќи ги зад себе Австралијката Емили Сибом и Јапонката Аја Теракава. Новата француска пливачка ѕвезда Јаник Агнел (20), кој во неделата сензационално ја исплива последната делница и à доне се олимписко злато на француската штафета четири пати по 100 метри слободно, славеше и во трката на 200 метри слободно (1:43.14 мин). Сребрениот од Пекинг, Парк Тае Хван, освои сребро и во Лондон делејќи го второто ме сто со Кинезот Сун Јанг. Без медал на четвртото ме сто во оваа дисциплина остана американскиот фаворит Рајан Лохте.

Симона Маринова ќе плива на Илинден Пливачката Симона Маринова е втората од четворицата македонски претставници што ќе се појави на олимписките борилишта во Лондон. По Марко Блажевски, кој се обиде, но не успеа да го исплива сво ето најдобро време во ква лификациите на 400 метри мешано, следна на потег е Маринова. Таа ќе плива во трката на 800 метри. Нејзиното најдобро време со кое е пријавена во оваа дисциплина изне сува 9:08.67 минути. Маринова, која, како и другите тројца македонски спортисти на Игрите, настапува со покана од организаторот, најави дека целата и е во Лондон да го исплива својот најдобар резултат.

- Добро сум подготвена и во Лондон ќе се обидам да го испливам мојот најдобар резултат. Тоа што мојот настап е на големиот македонски празник Илинден за мене е уште поголем мотив да дадам максимум и на Олимписките игри да испливам добро време – најави македонската пливачка пред заминувањето за Лондон. По пливачите, на олимписката сцена во Лондон ќе се појават и двајцата македонски атлетичари. На 3 август во квалификациите на 400 метри ќе трча Христина Ристе ска, а следниот ден, на 4 август, последен од македонската делегација во истата дисциплина во машка конкуренција ќе настапи Кристиан Ефремов.


24

СПОРТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Глув американски одбојкар

херој на ОИ

Ф

изичкиот хендикеп не е секогаш хендикеп за да се по стигнуваат врвни спорт ски ре зултати. На Олимписките игри во Лондон тоа го

потврдуваат неколку спортисти. Кореецот Им Донг Хјун, иако е речиси потполно слеп, погоди нов свет ски рекорд во стреличарство. А, во редот на хероите на ОИ во Лондон е и

американскиот одбојкар Дејвид усните, а во одбојката тоа не е Смит, кој е речиси потполно секогаш возможно. Но, Дејвид, глув, но, сепак, е но сител на и покрај својот хендикеп, е изиграта на својата репре зента- вонреден одбојкар. ција. - Со Дејвид е лесно да се Тренерот на американскиот примени ова бидејќи тој кога ќе одбојкарски тим, Џон Спероу, ја добие топката, секогаш знае има едно правило за својот сре- што треба да стори со неа. Сиден блокер, кое не важи за дру- те проблеми што ги има тој ги гите играчи. ублажува со тоа што е одличен, - Тоа што сака Дејкомплетен играч – вели Спевид, тоа и го прави. роу. Средниот Ова правило ваДејвид Смит (27) е блокер Дејвид жи за Дејвид роден со оштетен слух, Смит бидејќи Смит, и покрај сво- а од својата трета гово текот на јот хендикеп, е еден дина но си апарат за играта не може од најдобрите игра- слушање бидејќи леда му се каже чи во американ- карите проценуваат декако да одигра ка му недо стигаат 90 скиот состав или да ја смени тапроценти од слухот. Храктиката – истакнува бриот американски спортист американскиот селектор. првпат стана дел од американПричина за таквата тактика скиот олимписки одбојкарски е фактот што Смит е речиси тим кој настапот во Лондон го потполно глув и со своите сои- почна со победа над репре зенграчи комуницира со читање од тацијата на Србија.

Бронзениот медал од ОИ чини само 4 евра!

Бразилец си го скрши медалот под туш Бразилскиот џудист Фелипе Китадаи (23) успеа да го скрши својот бронзен олимписки медал додека се туширал. Пресреќен што освоил олимписко признание, Бразилецот секаде го носел својот бронзен медал, па на шега со медалот отишол и да се тушира. - Се туширав со медалот околу врат. Ми беше страв да не го изводенам, па го извадив и го држев со забите, ама ми

падна на подот и се скрши дел од него раскажа Китадаи. Бронзениот медал во категоријата до 60 кг Бразилецот го освои на 28 јули, на неговиот 23. роденден. Од Бразилскиот олимписки комитет веднаш испратиле барање за замена на скршениот медал. Меѓународниот олимписки комитет го прифатил барањето и Китадаи наскоро ќе добие нов медал.

Медалите на ОИ во Лондон се најголеми во историјата. Но, материјалот за изработка на бронзениот медал чини само четири евра, открива англискиот весник „Дејли мејл“. Ниската пазарна вредност на олимписките признанија на спортистите им е најмалку важна. Без разлика на цената, за нив останува непроценливо освојувањето олимписки медал за својата земја. Но, за организаторите на Игрите тие не се толку вредни ако се проценува според материјалот и пазарната цена на медалите. Најевтин е бронзениот медал, кој содржи 97 проценти бакар, 2,5 проценти цинк и 0,5 проценти калај и вкупно, според материјалот, чини околу четири евра. Многу поскапи се сребрените медали чија пазарна вредност е околу 266 евра, а двојно поскапи, околу 500 евра, чини златниот медал. На ОИ во Лондон на спортистите ќе им бидат поделени 4.700 златни, сребрени и бронзени медали. Олимписките признанија се изработени од осум тони злато, сребро и бакар од рудниците во Америка и во Монголија. Медалите тежат од 375 до 400 грама и имаат дебелина од 7 милиметри. Лондонските медали се најголеми во историјата на Олимписките игри, двојно помали од нив беа медалите што ги добија спортистите на претходните ОИ во Пекинг.


СПОРТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

25

ЛОНДОНСКИ БАКСУЗ ЗА КОРЕЈСКАТА МЕЧУВАЛКА ШИН А ЛАМ

Расипаниот часовник ја чинеше медал

В

о животот на една од најдобрите натпреварувачки во мечување, Корејката Шин А Лам, изреката „Времето како да стои“ има потполно ново значење по баксузот што à се случи во Лондон. Поради расипаниот часовник, кој се заглавил на една секунда пред крајот на мечот, таа ги загуби олимпиското полуфинале и шансата да се бори за олимпиското злато. Нејзиниот дуел со Брита Хајдерман од Германија го оправда епитетот на дерби бидејќи во завршницата двете натпреварувачки влегоа со нерешен ре зултат 5-5. Но, продолжението не беше како кое било дру-

Доминација на Кинезите во Лондон Кинеските спортисти се најуспешни со освоени 17 медали, од кои девет златни само на првите три дена од натпреварите на Олимписките игри во Лондон. Покрај деветте златни медали, Кинезите имаат освоено и пет сребрени и три бронзени медали. На второто место се САД, исто така, со 17 освоени медали, но со пет златни, седум сребрени и пет бронзени медали. Зад Американците се Французите со седум медали (три златни, еден сребрен и три бронзени), четврта е С. Кореја со три злата и една бронза, а петта е Италија со две златни, четири сребрени и два бронзени медала. По првите три дена, 37 земји имаат освоено медали на ОИ.

го во овој спорт. останува во чудо поради секундата што Официјалниот часовник покажува дека трае како вечност, а нејзиниот тренер побадо крајот на дуелот останува само една се- ра од судиите да ја преиспитаат одлуката. кунда. Хајдерман се обидува да Шин А Лам речиси цел час остана да ја поентира, но не успева. Натчека правдата бидејќи, според правилата, преварувачките повторно додека трае жалбената по стапка, натПоради чазаземаат став и без успреварувачката мора да остане на босовникот што се пех завршува уште рилиштетот. А, потоа уште долго еден обид на Герман- заглавил на една се- седеше и плачеше откако ја слушна ката. И додека расипа- кунда до крајот на ме- одлуката на судиите, кои à ја додениот часовник сè уште чот, Шин А Лам го лија победата на Хајдерман со чудпокажува една секунда загуби олимписко- но објаснување дека, без разлика до крајот, Хајдерман дали нешто не е во ред со часовникот, има време и за трет обид то полуфинале борбата завршува дури тогаш кога тој во кој по ентира. Корејката ќе покаже дека времето истекло.


26

СПОРТ

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Јувентус не се откажува од Ван Перси

Италијанскиот шампион Јувентус нема намера да се откаже од трката по Робин ван Перси и во следните неколку дена ќе испрати нова официјална понуда за капитенот на Арсенал. Иако пред само неколку дена беше обелоденето дека „старата дама“ нема да се трка со Манче стер сити и со Манчестер јунајтед во обид да стигне до услугите на холандскиот ас, спорт скиот директор Џузепе Марота се решил уште еднаш да се обиде да го убеди Ван Перси својата кариера да ја продолжи во таборот на најтрофејниот италијански клуб. Италијанските медиуми најавуваат дека понудата на Јувентус ќе изне сува фантастични 200.000 евра неделно, со што Ван Перси ќе биде убедливо најплатен фудбалер на „старата дама“. Со оглед на фактот дека Манче стер сити и Манче стер јунајтед засега не му нудат вакви услови на Холанѓанецот, лесно може да се случи

тој да „пре сече“ и да ја прифати токму понудата на Јувентус. Ваквиот развој на настаните би му одговарал и на Арсенал, со оглед на фактот дека „топчиите“ повеќе би сакале да го продадат својот најдобар фудбалер надвор од Англија за да не ги засилат директните рива ли за највисок пласман.

И Рио Фердинанд под истрага за расизам Само неколку дена откако беше поведена истрага против Џон Тери за наводните расистички навреди упатени кон Ентон Фердинанд, челниците на Фудбал-

ската асоцијација се решија за идентична по стапка и против повозрасниот брат на Ентон, Рио Фердинанд. Имено, дефанзивецот на Манче стер јунајтед во текот на судскиот процес против Тери преку својот профил на „Твитер“ цело време го коментираше овој случај, а беше особено разочаран од Ешли Кол, кој се појави во судот како сведок на одбраната. Рио го нарече Ешли Кол чоколаден сладолед, што во Англија има по себно значење (однадвор црн, однатре бел), со што уште тогаш го привлече вниманието на британската јавност. ФА тогаш остави страстите да се смират, но сега, сепак, реши да покрене истрага за расизам, по која фудба лерот на Манче стер јунајтед ќе заработи суспензија од неколку натпревари неиграње.

Македонското дерби во СЕХА во ноември Првото македонско дерби меѓу Металург и Вардар про во втората сезона од регионалната ракометна СЕХА лига ќе се одигра во 8. коло (10/11 ноември) во „Кале“, а реваншот е во 17. коло (16/17 март 2013) во Автокоманда. Иако сè уште не е дефиниран статусот на Металопластика од Шабац, која за настап во регионалната лига треба да добие согласност од српската ракометна федерација, распоредот во СЕХА е направен врз база на учество на 10 екипи. За термините во СЕХА што се совпаѓаат со термините за одигрување на мечевите во Лигата на шампионите се дадени и ре -

зервни датуми. Втората сезона во СЕХА ќе стартува на 13/14 септември, а последното коло од лигашкиот дел е на 24 март. Завршниот турнир на четирите најдобри екипи ќе се одигра на 13 и на 14 април, а, како што е најавено, домаќин треба да биде Скопје. Во регионалната лига СЕХА во следната сезона ќе настапуваат 9 или 10 екипи: Вардар про, Металург (Македонија), Загреб КО, Нексе (Хрват ска), Извиѓач, Слога (БиХ), Ловќен (Ц.Гора), Татран Прешов (Словачка), Мешков Брест (Белорусија) и Металопластика (Србија).

ПРОМЕНИ ВО НАЈТРОФЕЈНИОТ

Милевск веќе не е По заминувањето на Илчо Ѓорѓиоски во ФФМ, тренерската улога ја добива неговиот прв асистент Благоја Милевски

В

о пре срет на но вата фуд бал ска се зона во Македонија, а предизвикано со заминувањето на до се гаш ни от тре нер Ил чо Ѓорѓио ски, кој седна во претседателската фотелја во ФФМ, шампионот Вардар назначи нов шеф на стручниот штаб. Изборот падна на до сегашниот прв помошник на Ѓорѓио ски, Благоја Милевски. Иа ко не ма искус тво ка ко гла вен тре нер во ниту една екипа, Управниот одбор на ФК Вардар му даде шанса, со оглед дека најдобро ги познава играчите и би можел да ја продол жи ра ботата на Ил чо Ѓор ѓи о ски, ко ја бе ше мош не ус пеш на. Останува да се види како Милевски ќе се снајде во новата улога бидејќи сега него-

Ристе Наумов се врати во Брегалница Искусниот напаѓач Ристе Наумов, по цели 12 години, се врати во својот матичен клуб Брегалница и во претстојната сезона ќе го носи дресот на штипскиот прволигаш. Тој во 2000 година го напушти Штип, а потоа беше член на Цементарница и на Вардар во македонскиот шампионат, по што замина на печалба и настапуваше во Омонија и Етникос Ахна на Кипар, како и во Викторија Жижков и Славија Прага во Чешка. Во овој тим доживеа тешка скршеница на ногата, а потоа неговата кариера почна да се движи во надолна линија. Овој преоден рок, Ристе Наумов се обиде да потпише договор со бугарскиот клуб Етар, но не се договори со раководството и реши да се врати дома, во матичната Брегалница. - По долги години, повторно сум дома. Се надевам дека ќе дадам придонес во добрите игри и резултати на Брегалница во новиот шампионат на Македонија - изјави Ристе Наумов на презентацијата.


Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

СПОРТ

27

Т ФУДБАЛСКИ КЛУБ

ки тренер, Шишковски е на чело на Вардар

вата одговорност ќе биде многу поголема. Промени се случија и во раководните органи на најтрофејниот македонски фудбал ски клуб. Пре тседате лот Зо ран Ши шков ски под не се оста вка, ко ја е прифатена од Управниот одбор на клубот, а тој ќе остане член во Одборот на директо ри. Се пак, нај а ви те се де ка тој ќе се пре се ли во ко шар ката и ќе до бие за дача да го во скрес ну ва ко шар кар ски от клуб Работнички, кој се наоѓа во тешка и не завидна ситуација. И таму би добил претседателска функција, а мисијата ќе му биде да го извлече КК Ра бот нич ки од дното, речи си исто ка ко што бе ше и со нај тро феј ни от фуд бал ски клуб Вардар. И та му Градот Скопје треба да биде главен двигател на работите. Пред почетокот на новата се зона, Вардар се засили со уште едно ново име. Се работи за Благоја Гешо ски, напаѓачот кој доаѓа од 11 Октомври и треба да ја засили конкуренцијата во навалната линија на „црвено-црните“. Со ова, најверојатно, се комплетира ро стерот на Вардар за одбрана на шампионската титула, која ќе почне со но ви от шеф на струч ни от штаб, Благоја Милевски. Н.Ѓ.

Марадона се сели во Кина? Ди е го Ма ра до на би можел да би де след ното ме гапоз нато фуд бал ско име што ќе се пре се ли во Ки на и ќе работи во тамошната Суперлига. Легендарниот Аргентинец, отка ко и де фи ни тив но ќе го рас ки не до го во рот со Ал Васл, најавува дека ќе работи во ки не ски от фуд бал. Тој во Дубаи веќе имал прего во ри со чел ни ци те на Су перли гата на Ки на и е под готвен да ја продол жи тренерската кариера во оваа земја. Тоа го потврди и него-

виот агент за „Оле“. - Ди е го е оду ше вен од иде јата да дој де во Ки на, останаа да се договорат само уште финансиските дета ли изјави неговиот агент. Во Ки на се слу чу ва ви стинска фудбалска револуција, та му ве ќе игра ат голе ми ѕвезди, како Николас Анелка и Ди дие Дрог ба, а тре нер е Марчело Липи. Исто така, и Македонија има двајца прет ставници во кине ската лига, Влатко Гроздано ски и Величе Шумулико ски.


28

РАЗОНОДА

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

АЛСАТ-М

СИТЕЛ

КАНАЛ 5

АЛФА ТВ

ТЕЛМА

ТВ ПРОГРАМА 06.45 Добро утро Македонијо – контактна програма 09.05 Без рецепт 10.00 Дневник 10 10.20 Метео табела 10.30 ЛОИ 2012 – Норвешка – Кореја – ракомет - жени 12.15 ЛОИ 2012 - Црна Гора – Ангола - ракомет

14.00 ЛОИ 2012 - Русија – Алжир - одбојка 15.30 ЛОИ 2012 – Франција – Шведска - ракомет 17.00 ЛОИ 2012 - прелиминарни борби - бокс 18.00 ЛОИ 2012 – Шпанија – Мароко - фудбал 20.00 Дневник 2

20.25 Метео 20.30 ЛОИ 2012 - финални трки пливање 22.10 ЛОИ 2012- Велика Британија-Уругвај -фудбал 00.00 ЛОИ 2012 – квалификации кошарка 01.00 ЛОИ 2012 - Русија – Хрватска - ракомет

01.15 Бостонски адвокати - серија 01.55 Тротоар њуз – забавна програма 02.10 ЛОИ 2012 - Црна Гора Ангола ракомет 03.30 ЛОИ 2012 - Норвешка – Кореја - ракомет 04.50 ЛОИ 2012-Велика Британија - Уругвај -фудбал

07.15 ТВ серија 08.05 Документарна програма 09.00 Дигитална зона - емисија за нови технологии 09.30 Ловечко око 10.00 Единствената возбуда – игран филм 11.45 Храна и вино – емисија за гурмани 12.15 Диви суштества – документарна програма 13.00 Цртан филм

13.45 Девици благороднички – играна серија 14.35 Аларм за Кобра 11 – серија 15.30 Вести 15.50 Канцеларијата – серија 16.20 Диви суштества – документарна програма 17.05 Доктор Хаус – серија 17.50 Храна и вино – емисија за гурмани 18.30 Вести 19.00 Метео

19.05 Спорт 19.10 Аларм за Кобра 11 – серија 20.00 Девици благороднички – играна серија 21.00 Засекогаш млади музичка емисија 21.40 Вести 22.10 Метео 22.15 Спорт 22.20 Сексот и градот – серија 22.45 Закон и ред – серија 23.30 Културна хроника

23.40 Вресок 3 – игран филм 01.40 Сексот и градот – серија 02.05 Засекогаш млади - музичка емисија 02.35 Ловечко око 03.05 Храна и вино – емисија за гурмани 03.30 Вести 04.05 Културна хроника 04.15 Единствената возбуда – игран филм 05.45 ТВ серија

06.55 5 до 7 – утринска програма 09.00 Вести 09.10 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 09.25 Осомничени - играна серија 10.15 Портик – хроника на денот 11.45 Телешоп 12.00 Вести 12.15 Вкусот на традицијата – рецепт на денот

12.30 Пет и Стен – анимирана серија 12.45 Моите џебни миленичиња – цртана серија 13.05 Ај ти замижи - емисија за деца 13.30 Супер ѕвезда – топ листа – емисија за деца 14.00 Зајди, зајди-музичка емисија 15.00 Вести

15.15 Стоковна куќа – забавно документарна серија 15.45 Во прво лице – забавна програма 16.15 Осомничени – играна серија 17.05 Вкусот на традицијата – рецепт на денот 17.30 Вести 17.55 Стоковна куќа – забавно документарна серија

18.30 Фактор здравје – контактна програма 19.00 Вести 19.45 ВОА - Гласот на Америка 20.00 Врвна брзина – забавна програма 21.05 Еден на еден – забавна програма 22.00 Вести 22.55 Рај или Вегас – игран филм

07.00 Здраво Македонијо 09.00 Вести 09.10 Јунска ноќ – турска серија 10.05 Oчајни домаќинки – турска серија 10.55 Метео 5 – временска прогноза 11.00 Вести 11.10 Разделба – индиска серија 12.00 21 – интерактивен квиз

12.30 Доктори – турска серија 13.15 Капали Чаршија – турска серија 14.15 Добра идеја – иновации 14.55 Метео 5 – временска прогноза 15.00 Вести 15.25 Величествениот - турска серија 17.00 Имотот на дамата – турска

серија 17.55 Метео 5 – временска прогноза 18.00 Вести 18.45 Екстра Ексклузив – забавен магазин 19.00 Доктори – турска серија 20.00 Јунска ноќ – турска серија 21.00 Судски процес – игран филм

22.55 Метео 5 – временска прогноза 23.00 Вести 23.35 Со пластична хирургија до совршенство – документарен филм 00.10 Екстра Ексклузив – забавен магазин 00.30 Фати ме ако можеш - игран филм

06.15 Засекогаш вљубени серија 07.00 Вести 07.10 Журнал - утринска програма 09.00 Вести 09.10 Кај Ана - кулинарско шоу 09.25 Македонски стари приказни 10.00 Слушни ја мојата судбина играна серија 10.25 Топ шоп 10.55 Бекстејџ - естраден магазин 11.05 Малечката невеста - серија

11.30 Огнови на љубовта - серија 12.00 Вести 12.10 Огнови на љубовта - серија 12.30 Топ шоп 12.50 Љубов и казна - серија 14.20 Под сенката на врбите играна серија 15.05 Зет домазет - играна серија 16.00 Вести 16.24 Временска прогноза 16.26 Зет домазет - играна серија 17.00 Огнови на љубовта - серија 18.00 Малечката невеста - серија

18.35 Бекстејџ - естраден магазин 19.00 Дневник 19.30 Бизнис вести 19.40 Временска прогноза 19.45 Под сенката на врбите играна серија 20.00 Лото - извлекување 20.08 Под сенката на врбите играна серија 20.50 Зет домазет - играна серија 22.10 Вајпаут - реално шоу 23.10 Дневник 23.35 Временска прогноза

23.37 Фаличен пансион - серија 00.10 Херои - играна серија 01.00 Бекстејџ - естраден магазин 01.15 Се или нешто - забавна емисија 02.05 Балкан бенд - забавна емисија 02.35 Кој те шиша - забавна емисија 03.10 Журнал - реприза 05.00 Зора зори - забавна емисија 06.15 Програмата продолжува

08.00 Ноди - цртан филм 08.15 Утеран - индиска новела 09.00 Опасна лубов - шпанска новела 09.45 Да готвиме заедно со А. Положани 10.00 Телешоп Бјорнер-Германија 10.10 Топ шоп 10.25 Скај шоп 10.45 Бакуган - цртан филм 11.05 Пет плус - детска емисија

11.45 Љубов и казна - турска серија 12.45 Телешоп Бјорнер-Германија 13.00 Странски зет - турска серија 14.00 Телешоп Бјорнер-Германија 14.15 Топ шоп 14.30 Скај шоп 14.45 Пет плус - детска емисија 15.35 Бакуган - цртан филм 16.00 Вести

16.30 Да готвиме заедно со А. Положани 16.45 Утеран - индиска новела 17.30 Опасна лубов - шпанска новела 18.25 Пицикато-забавна емисија 19.00 Вести 19.45 Странски зет - турска серија 20.45 Љубов и казна - турска серија

21.45 Под липите - турска серија 23.00 Вести на македонски јазик 23.35 Пицикато -забавна емисија 01.00 Љубов и казна - турска серија 01.50 Странски зет - турска серија 02.40 Под липите - турска серија 03.30 Игран филм 05.00 Опасна лубов - шпанска новела


ИНФОРМАТОР

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

ВРЕМЕПЛОВ

1502 - Италијанскиот морепловец Христофер Колумбо пристигна на брегот на американското копно, дел кој подоцна го доби името Хондурас. 1744 - Роден е Жан Батист Ламарк, француски природонаучник и филозоф, основач на учењето за развитокот на живите суштества. Според него, живите суштества ја менуваат структурата и некои органи во зависност од животните потреби, а потребите се менуваат со промена на околината. Умре на 18 декември 1829 година. 1819 - Во Њујорк е роден Херман Мелвил, северноамерикански романсиер, автор на познатиот роман „Моби Дик“. Умре во Њујорк, на 28 септември 1891 година. 1874 - Велика Британија го укина ропството во сите британски колонии. 1884 - Во Скопје е роден Лазар Танев, прв претседател (градоначалник) на НОО на град Скопје по завршувањето на НОВ на Македонија. Умре во Скопје, на 1 јануари 1956 година. 1894 - Јапонија à објави војна на

ХОРОСКОП

21.03 19.04

Кина поради спорот меѓу двете земји за Кореја. 1904 - Јапонија à објави војна на Русија, која заврши со пораз на флотата на Русија кај Порт Артур. 1910 - Во Софија умре Владимир Ковачев, македонски револуционер и поет (брат на Владислав Ковачев, револуционер и публицист). Неговата поезија е проткаена со нагласен револуционерен патриотизам и со неизмерна љубов кон својата земја и народ. Роден е во Штип, на 5 јануари 1875 година. 1958 - Кралот Хусеин ја распушти федерацијата на Јордан со Ирак. 1968 - Во Врела, кај Макарска, умре Мито Хаџивасилев-Јасмин, македонски револуционер, борец, мислител, државник, новинар и публицист. Посебно значајно место има во развојот на македонското новинарство и публицистиката. Учествуваше во издавањето речиси на сите централни весници во Македонија во 1944 година. Еден е од првите главни и одговорни уредници на весникот „Нова Македонија“, како и на други весници и списанија. Роден е во Кавадарци, на 21 декември 1922 година. 1975 - Советскиот Сојуз и западните земји на конференцијата во Хелсинки за европската безбедност и соработка потпишаа завршен акт за човекови права. 1978 - Во Скопје умре Спасе Куновски, македонски сликар, професор на Педагошката академија во Скопје и член на групата „Мугри“. Учесник е на

Овен – Ја трошите енергијата на погрешни работи, размислете добро дали од сето тоа ќе имате некаква корист. Совет: внимавајте на здравствената состојба, можни се кардиоваскуларни проблеми.

20.04 20.05

Бик – Премногу бурно реагирате на сè што се случува околу вас. Пробајте со смирен тон да им кажете на луѓето што ви пречи. Совет: прошетка во природа ќе ве отпушти.

21.05 20.06

Близ на ци – Се со очу вате со предиз ви ци кои во оп што не се лес ни, но вие зна ете на мај стор ски начин да излезете од се ко ја нез года. Со вет: потреб ни ви се мир и ти ши на за да раз мис ли те што са кате по ната му.

21.06 22.07

Рак – Еден пријател има големо влијание врз одлуките што ги донесувате во секојдневниот живот, а на партнерот тоа му пречи. Совет: ако сакате сè да биде добро, внимавајте како се однесувате.

групните изложби на македонската и југословенската уметност во Франција, Бразил, Турција, Италија, Полска, Норвешка, Куба и на други места. Роден е во Дебар, на 25 септември 1929 година. 1986 - Македонската иселеничка колонија во Австралија организира голем протестен митинг пред грчката амбасада во Канбера. 1989 - Во селото Ранковци, Кумановско, е предаден во употреба новоизградениот магистрален пат Куманово - Крива Паланка Деве Баир (граница со Бугарија), односно делницата Куманово Ранковци во должина од 39 километри. 1994 - Претседателот на Германија, Роман Херцог, à изрази жалење на Полска поради страдањата што неговата земја à ги нанела во Втората светска војна. 1997 - Умре рускиот пијанист Свјатослав Теофилович Рихтер, еден од најзначајните пијанисти на 20 век. Автентично ги толкуваше композициите на различните епохи, интерпретирајќи ги со совршена техника, што ја одушевуваше концертната публика низ светот. 2000 - Исламските терористи во Кашмир во седум напади масакрираа најмалку 100 луѓе. 2004 - Во пожар во еден супермаркет во предградието Асунсона, Парагвај, животот го изгубија 409 луѓе, додека 454 беа повредени. 2005 - Умре саудискиот крал Фахд, а за нов крал беше прогласен неговиот помлад полубрат принцот Абдулах.

23.07 22.08

Лав – Во фаза сте на заљу бување и светот го гледате со розови очила. Уживајте во доброто расположение. Совет: долгоочекуваниот одмор ќе ги исполни вашите очекувања.

23.08 21.09

Девица – Во потполност ги исполнивте очекувањата на претпоставените затоа нема потреба веќе да стравувате за своето работно место. Совет: пијте повеќе течности.

22.09 23.10

Вага – Конечно, разумот ги победи емоциите. Одлуките што ги донесувате се темелат на цврсти докази. Совет: партнерот сака да му посветите поголемо внимание.

24.10 21.11

Скорпија – Времето за одмор заврши, сега е вистински момент да почнете да размислувате дали вреди да го смените работното место. Совет: имате вишок енергија, искористете ја правилно.

29

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР Денеска е Преподобна Макрина Света Макрина беше сестра на двајца познати и славни светители, Василиј Велики и Григориј Ниски. Во својата младост таа беше свршена со некое момче што умре уште пред да се земат, а Макрина се заветува никогаш да не стапува во брак велејќи: не е право девојка свршена со еден свршеник да се земе со друг; според природниот закон треба да има едно сопружништво, како што има едно раѓање и една смрт. Таа тоа го правдаше уште и со верата во воскресението, не сметајќи го својот свршеник мртов, туку жив во Бога: грев и срамота е сопругата да не ја сочува верноста кога сопругот ќе à замине во некоја далечна земја. И понатаму целиот живот го помина во длабоко богомислие и подвиг. Се упокои во 379 година, набргу по упокојувањето на својот брат Василиј.

КАТОЛИЧКИ КАЛЕНДАР Денеска е Св. Алфонз Марија де Лигуори

Бил роден во Неапол, во 1696 година. Ја основал конгреацијата на пресветиот исцелител. Проповедувал меѓу народот и го ширел христијанскиот живот. Пишувал книги за моралот, па затоа бил наречен „татко на христијанскиот морал“. На 66-годишна возраст станал бискуп во бискупијата Санта Агата деи Готи. Ја почитувал мајката Господова и во нејзина чест напишал книга која била преведена на многу светски јазици. Умрел во 1787 година.

22.11 21.12

Стрелец – Семејните проблеми нема да се решат сами, ако сакате да ги задржите редот и хармонијата, сериозно сфатете си го проблемот. Совет: здравствените проблеми не се за потценување.

22.12 19.01

Јарец – Иако околу вас има многу луѓе, вие се чувствувате осамено. Не сакате да ја откриете причината за оваа состојба бидејќи никој нема да ве разбере. Совет: главата горе, набрзо сè ќе се среди.

20.01 18.02

Водолија – Вие ја сакате слободата, но партнерот почнува да ве задушува со постојаните прашања. Кажете му што ви пречи. Совет: внимавајте колку трошите.

19.02 20.03

Риби – Престанете да живеете во минатото, подобро за вас ќе биде да се свртите кон иднината. Совет: партнерот ви подготвува пријатно изненадување.


30

РАЗОНОДА

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година

Почеток: 15.00 часот

КИНО „РАМСТОР“ „Кунгфу-панда 2“ Режија: Џенифер Јух Автор: Џонатан Аибел, Глен Бегрер Почеток: 11.00, 13.00 и 15.00 часот

„Човек-пајак“ Жанр: Акција, авантура Режија: Марк Веб Почеток 17.00 часот

КИНО „МИЛЕНИУМ“ „Тилт“ Жанр: драма Режија: Шери Хорман Почеток: 13.00 часот

ИЗЛОЖБИ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА ЗА ДРЖАВНОСТ И САМОСТОЈНОСТ, МУЗЕЈ НА ВМРО И МУЗЕЈ НА ЖРТВИТЕ ОД КОМУНИСТИЧКИОТ РЕЖИМ Меѓународна колекција Отворен од вторник до недела од 10.00 до 18.00

„Што да очекувате кога очекувате“ Режија: Кирк Џонс Жанр: комедија, романса Почеток: 17.15, 19.30 и 22.00 часот

„Издигнувањето на темниот витез“

„Ледена доба 4“ Жанр: анимација, авантура, комедија Режија: Стив Мартино, Марк Турмејер

МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА „Традиционални предмети од метал“ „1+ 1 Живот и љубов низ македонската историја“ MUNICIPiVM STOBENSIVM – Римска монетарница во Стоби

Сала 2: „Каубои и вонземјани“ Жанр: акција, трилер, научна фантастика Режија: Џон Фавреу Почеток: 10.30 и 13.00 часот

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНА УМЕТНОСТ Изложба „Прагови“

„Мачорот в чизми“ Жанр: анимиран филм Почеток: 15.30 часот

МУЗЕЈ НА ГРАД СКОПЈЕ Постојана поставка

„Огледалце, огледалце“ Жанр: авантура, комедија, драма Режија: Тарсем Синг Почеток: 17.30 и 20.00 часот

Жанр: акција, криминалистика, драма Режија: Кристофер Нолан Почеток: 20.00 и 23.00 часот

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЈА НА МАКЕДОНИЈА: Даут-пашин амам, Чифте-амам и Мала станица Постојана поставка Објектите на Националната галерија работат од 10.00 до 18.00

„Предавство“ Жанр: акција, драма Почеток: 22.00 часот

ЗРНЦА НА МУДРОСТА Надежта е една од оние лекови, кои воопшто не лечат, туку само го продолжуваат патењето! Кронин Паметен е оној што не тагува поради тоа што го нема, туку оној

што се весели на тоа што го има! Демокрит

то однесување во животот!

Луѓето не треба да се обидуваат да се ослободат од своите комплекси, туку да се помират со нив бидејќи тие го одредуваат наше-

Човекот секогаш го наоѓа она што го бара, добро или зло, решение или проблем! Темплетон

l

30

l

Тетово l

Гостивар

Куманово

26

l Кочани

33

l Штип

l Радовиш

33

l Кичево

l Неготино

33

33

l Струмица

l Кавадарци

28

30

28 l Охрид

32

Велес l

l Дебар

l Струга

Делчево

32

31

28

25

32

Скопје l

30

27

l

l Прилеп

33 l Гевгелија

Битола

28

l Ресен

Да не згрешите е голема грешка! Роберт Халф

l

Денеска времето во земјава ќе биде променливо, со услови за пообилен дожд. Во Скопје минималната температура ќе биде 19 Целзиусови степени, а максималната до 33 степени. Влажноста на воздухот ќе биде до 47 процента, а видливоста до 10 километри. Биометеото е неповолно за луѓето со кардиоваскуларни и хронични болести.

31 11 31 ЧЕТВРТОК

Без победа над стравот, храброста не е храброст! Народна поговорка

Во текот на денот ќе дува ветер од западен правец, кој ќе се движи со брзина од 19 километри на час.

Крива Паланка

33

Фројд

10 ПЕТОК 35

10 САБОТА 37

29

Барселона

33

Букурешт

30

Будимпешта

29

Загреб

28

Софија

36

Атина

29

Приштина

29

Сараево

30

Белград


Рецепт на денот

ПИЦА

полжавчиња ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За тесто: 300 г брашно 1 лажичка прашок за печиво 185 мл млеко 50 г ладен маргарин За фил: 200 г шунка 200 г кашкавал 200 г печурки оригано кечап

„SAGITTARIUS# TARIUS#

KALIUM

BERZANSKA VREDNOST NA PARI „RECEPT#

Ê

K

HRVATSKA PEJA^KA ANTONIJA

É

K

PODVODNI YVONA @IVO, PLAMENO (MUZ.)

DR@AVNI DAVA^KI (LAT.)

ISTORISKA MESNOST BLIZU KRU[EVO (ILINDEN)

Ê

É

M

P

^OVEK KOJ SE KAE (MN.) LITIUM

ELINSKI BOG NA VETROT ERIKA NOJMAN HANTER

VOSTANI^KI GRAD VO MAKEDONIJA (02.08.1903) BIV[ HRVATSKI FUDBALER ROBERT MANASTIR NA KOZJAK (PRVO ZASEDANIE NA ASNOM) POND

@ITELKA NA SLOVENIJA VID PLATNO, ASE

VODA SO JAGLERODNA KISELINA (MN.) BEZVLASTIE MA[KO IME

EGIPETSKI BOG AMON

GRAD NA KAM^ATKA MUSLIM. MA[KO IME

REKA VO SIBIR (RUSIJA) STARO ELINSKA BO@ICA (@ENATA NA ZEVS)

„NORD NORD - EST# ACO JOVANOVSKI

SOJUZNA DR@AVA VO INDIJA ZAJADLIVEC

Ä

Æ

GORA KAJ KASPISKO EZERO DEL OD VRATA (MN)

ELEKTRON NEBESNO SINILO PLO[TAD (ITAL.) STRANSKO @ENSKO IME

LEGENDA, PREDANIE AFRIKAN. POLITI^AR XULIUS

K

ITALIJA FILM NA BRANKO BAUER

O

KOPAWE OKOLU EZERO VO SIBIR (RUSIJA)

NEUTRON

„ANTIFA[. SOBRANIE na NARODNO OSLOB. na MAKEDONIJA#

KRALSKI NAMESNIK AEROSTAT BELGIJA AVTOMOBILISTOT RAIKONEN

REKA VO AVSTRIJA

RADIUM „TELEFON. TELEGRAF. TEHNI^KA SEKCIJA#

„NORVE[KA# FRANCUSKI PISATELKA @OR@

AMER. RE@ISER XON VILIJAM (SKR.) MUSLIM. MA[KO IME OSKAR ENDRJUS

VID TKAENINA TRADICIONALNA JAPONSKA NAMETKA

PREFIKS: NAROD, NARODEN AZOT

MAKEDONSKI NACIONALEN PRAZNIK, VTORI AVGUST

3 1 2 5 5 7 4 6

NAJSTARIOT NOEV SIN, SEM

9 8 3 8 5 9 1 4 1

7 9 2 4 9 5 1 4

8 5 2 3 3 6 1 9

8 1

7

3 4

9

4 5 1 8 7 2 5 6 7 5 3 6 2 9 6 2 1 9 7 8 7 9 1 9 6 8 9 7

RE[ENIJA - SKANDINAVKA: KRU[EVO, EOL, PROSINE^KI, P, SLOVENKA, RA, ANARHIJA, OMA, I^A, NNE, HERA, E, AKIR, ORISA, PJACA, KRITIZER, MIT, OPKOPUVAWE, I, ^AN, REGENT, IN, B, NOR, RA, N, KASAVETIS, SVILA, IRTAN, KIMONO, ETNO, ILINDEN, SIM; SUDOKU: 1) 634 598 721, 712 634 859, 958 271 346; 527 389 164, 463 712 985, 891 465 273; 175 926 438, 249 853 617, 386 147 592; 2) 579 813 462, 832 764 195, 164 529 837; 918 472 356, 745 386 219, 623 195 784; 386 257 941, 497 631 528, 251 948 673

ПРИГОТВУВАЊЕ: Во брашното се ставаат прашокот за печиво, млакото млеко и ладниот маргарин. Сè се заме сува убаво. Потоа на работна површина, која претходно е попрскана со брашно, се развлекува кора, која треба да има димензии 30 на 30 сантиметри. Потоа кората се премачкува со кечап, се рендаат кашкавалот и саламата, се ставаат сечканите печурки и на крај се става оригано. Се витка во ролат, кој се сече на 12 еднакви парчиња. Парчињата се ставаат во подмачкан плех и се печат околу 20 минути на 200 Целзиусови степени.

31

РАЗОНОДА

Среда-четврток, 1-2 август 2012 година


ВИЦОТЕКА

* * * Прилепчанец ја однел девојката на излет во друг град и по неколкучасовно дружење à рекол: - Можам ли да те прашам нешто искрено? - Секако, со мил тон му одговорила девојката. - Ќе дадеш пари за бензин? * * * Момче à вели на девојката: - Дојди вечер кај мене, нема ни-

кој дома! Таа дошла, и ѕвонела, ѕвонела и навистина немало никој дома! * * * Полицаец застанува автомобил со русокоса девојка и à вели: - Добар ден, Ве молам документите! - Зошто, господине? - Бидејќи возевте со 100 километри на час во населено место!

ТИКЕТ СЕК Ј Шпанија Мароко Селтик Хелсинки

1 1

Фенербахче Васлуи Бразил Нов Зеланд

Коефициент 5.9

1 4+

Den 01 Avgust  

Dneven Vesnik Den

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you