Page 1

PORTFOLIO ÓLI GEIR KRISTJÁNSSON


CONTENT 01

90/10 final bachelor studio project 2017

06

METHODOLOGY bachelor studio project 2014

08

INTERGENERATION bachelor studio project 2016

12

FOSS bachelor studio project 2014

15

TÚN URBAN LAB bachelor studio project 2016

19

SLOW AND MOTION bachelor studio project 2015

21

GRETTISGATA 30 bachelor studio project 2015

24

HRAUN DISTRICT internship project 2016


90/10 PROJECT: FINAL BACHELOR STUDIO PROJECT SEMESTER: 6TH SEMESTER OF STUDY - 2017 SUPERVISOR: KRISTJÁN ÖRN KJARTANSSON, KRISTJÁN EGGERTSSON, STEINÞÓR KÁRI KÁRASON MAIL: KRIS@KRADS.INFO, KRISSI@KRADS.INFO, STEINTHOR@KURTOGPI.IS SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS

The landscape at Jökulsárlón consists of very intriguing contrasts where the lagoon, the icebergs and the black sand play the lead role.

Jökulsárlón is one of the most popular

tourist attractions in Iceland, whereas

the existing accomodation do not meet the requirements of the present time.

The Visitor- and education center will be located by the lagoon, placed on a spot

with a panoramic view over the astonishing surrounding nature.

Mountain Fell, Glacier Breiðamerkurjökull, Jökulsárlón lagoon and the Horizon are the

four elements that create the organic form of the center and is as well built on the fact that the ice in the lagoon is mostly hidden from sight, 90/10.

The structure would follow this paradigm as

they would themselves be partially hidden in

the sand and it’s therefore that the entrance is only a tip on the hill, making visitors Jökulsárlón, Visitor- and education center.

1/25

curious and inviting them to access.

“Tip on the hill”.


Inside the entrance a sloped

For this project I chose to

you and you will be presented

Concrete as the main

and stepped landscape greets with the history of the area on the way down to the main hall.

In the main hall visitors

experience the panoramic view as well as the exhibition

room and cafeteria that blend together.

In the main hall, different kinds of exhibitions can be displayed over time.

use raw building materials. material, glass and black

sand, all in the purpose of

adjusting the buildings into the harsh, but beautiful nature. Below you see an early stage material and

concept model where the lava rock is representing bare

concrete and the plastic tube is representing the curved window line.

Early stage concept model.

2/25 Visitor- and education center, plan.

Section through Visitor- and education center.


North-west facade of Visitor- and education center.

3/25 Isometric view of Visitor- and education center.


Water-cut steel, plexi and cardboard model - From lagoon.

Water-cut steel, plexi and cardboard model - Top view.

4/25


Jรถkulsรกrlรณn, Visitor- and education center.

5/25

A sloped and stepped landscape inside the Visitor center.


METHODOLOGY PROJECT: BACHELOR STUDIO PROJECT SEMESTER: 1ST SEMESTER OF STUDY - 2014 SUPERVISOR: HILDIGUNNUR SVERRISDÓTTIR MAIL: HILDIGUNNUR.SVERRISDOTTIR@GMAIL.COM SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS

The objective of the course was to understand the basics of architectural design and form perception.

The first task was to create a figure or a

“key” to be used as a rule throughout the

process. When creating the figure I decided to be influenced by the term “mirroring” and use triangles as the base form.

The figure was created in sketches and models and then implemented to a 15x15 cm cardboard model.

When the figure was ready I used it to

implement a larger box, 50x50x20 cm and

“threw” it into it. I threw the figure on one corner of the box, making the new figure to become heavier on the opposite side.

The idea of the forces that would be created by this implement is borrowed from the

movement of the classic game of tug of war. The heavier part of the model pulls the “Tug of war”.

lighter part which causes it to rise.

6/25


White cardboard model

- Forces.

Facade

7/25

A.

White cardboard model

- Forces.

Facade B.


INTERGENERATION PROJECT: BACHELOR STUDIO PROJECT SEMESTER: 5TH SEMESTER OF STUDY - 2016 SUPERVISOR: A2F ARCHITECTS, BJÖRN GUÐBRANDSSON MAIL: A2F@A2F.IS, BJORN@LHI.IS SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS

The assignment was to create a

sustainable building in Laugardalur,

which is a large green area in Reykjavík. My concept was to create a place for people of all ages. After doing some

research I decided to design a nursery home based on the danish ideology “liv

og bo”, where the individual lives in a

home, has self-determination and is able to live his daily life the way he used to and to add to it I had the concept

of integrating a kindergarten into the

complex. By doing that the individuals, both from the nursery home as well from

the kindergarten would be able to use the same facilities. Thus it’s guaranteed

that the oldest people and the youngest

ones will socialize within the building, and learn from each other. In addition

to this complex I designed an adjoining apartment building, for people of all

kinds, where f.x. the elderly people that don’t need as much help could live but still get the service and company from

the nursery home. The buildings are made from sustainable laminated prefab wood, and cladded with Icelandic larch, which Sustainable and intergenerated complex in Laugardalur, Reykjavik.

eventually becomes naturally grey.

8/25


Apartment building: Groundfloor - Apartments, socialspace, laundry and store. Complex: Groundfloor - Kindergarten, sportshall, library and dining area.

Sports and gym for kindergarten and elderly home.

9/25

Crafting space for kindergarten and elderly home.

Common dining room for kindergarten and elderly home.

Apartment building: Typical floor plan - Apartments, socialspaces and public balconies. Complex: Typical floor plan - Apartments, living spaces, “blackbox� room and staff area.

Typical hallway at a health institution.

The hallway at the intergenerated complex.

Large vertical openings between public spaces.

Black box used as a chapel, for bingo, movies or other gatherings.


Section and facade intergenerated complex 1:400

Section and facade intergenerated complex 1:400

Section apartment housing 1:400

10/25


Apartment in intergenerated complex - Large windows and french balconies in all apartments.

11/25

The indoor playground of the intergenerated complex.


FOSS PROJECT: BACHELOR STUDIO PROJECT SEMESTER: 1ST SEMESTER OF STUDY - 2014 SUPERVISOR: ARKIBĂšLLAN ARCHITECTS MAIL: ARKIBULLAN@ARKIBULLAN.IS SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS

Noticing the space around us is a part of

being an architect. But what about the space around us in the dream world?

The task of this course was to create a

section model of at least five dreams. Then asked to pick two section models and have them influence a larger one. The models

that later on influenced the bigger model

were firstly a section through a waterfall in Iceland called Seljalandsfoss. At

Seljalandsfoss visitors can walk behind it

and into a small cave. The model is a simple representation of the space behind the

waterfall where simple LED lights were used to emphasize the water in the waterfall. The second smaller model was a section

through a large atrium, with very high

ceiling that stands down towards the stage. There are a lot of people gathered in the atrium and it’s quite noisy.

Suddenly the lights fade and the people

become silent. The only light left in the

atrium is along the stage, where an unknown musician makes himself ready to play. The model is a simple representation of the

atriums shape and form, simple LED lights White cardboard section model of Seljalandsfoss.

used to emphasize the atmosphere.

12/25


The final model was created

box”, a big empty atrium. The

a big reference to nature:

basalt rock. The acoustic is

from these two models and had The river flows past me, when

I suddenly see a gap into the mountain. I’m now located

tiny inside.

The atrium floats, surrounded

comes from above, but I can’t

suddenly the water starts

see from where. The light

guides me further when I’m

13/25

great and one feels small and

inside, with immensely high “ceiling”. A lot of light

Sketch in beginning face of Seljalandsfoss.

ceiling inside looks like a

suddenly inside a “black

by falling water when

to trickle down the basalt

with the sound of it echoing throughout.


Section model inspired by the space behind Seljalandsfoss.

Section model inspired by an atrium.

The final model inspired by Seljalandsfoss and the unknown atrium.

The final model inspired by Seljalandsfoss and the unknown atrium.

14/25


TÚN URBAN LAB PROJECT: BACHELOR STUDIO GROUP AND INDIVIDUAL PROJECT SEMESTER: 3RD AND 4TH SEMESTER OF STUDY - 2016 SUPERVISOR: KÚRTOGPÍ ARCHITECTS, MASSIMO SANTANICCHIA MAIL: KURTOGPI@KURTOGPI.IS, MASSIMO@LHI.IS SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS PARTNER: MIRIAM KASSEN

The assignment of the 3rd semester was a group project in analyzation of the

area of Tún in Reykjavik. One of the main decisions was to create a new pedestrian area and get rid of current obstacles

that made it difficult for pedestrians to go from A to B. Masses were added, more

green areas and reduced amount of asphalt and parking areas.

The assignment of 4th semester was an individual project, creating a multi

complex building in accordance to the master plan from 3rd semester. The

concept of the building was to imitate

the local one or two story heigh villas, by stacking them up on one another, in

an irregular manner. The ground floor of

the building was activated with a grocery store, a book store, ice cream shop,

restaurant and café. The entrance for the inhabitants was from a courtyard next to an open bicycle storage. The cladding of

the building is an aluminium profile, were different sizes and shapes of the profiles

makes each apartment look unique from the outside. Thus, the inhabitants Cardboard and plexi model placed on 45x60 cm iron binded concrete - Concrete forms the negative of the road and a north arrow.

15/25

Individual work

out their own “villa”.

can point


Before

After

ÁTVR

Built Area 15 %

Built Area 20 %

Asphalt 75 %

Asphalt 50 %

Green area 10 %

Green area 30 %

Situation before.

ÁTVR

Situation after.

Our proposal - Master plan of TÚN.

Group work with Miriam Kassen

16/25


Front facade 1:400

Typical floor plan 1:400

Shield from north.

17/25

Individual work

Greater ceiling height and thinner edge of roof.

Back facade 1:400

Large windows let the sunshine in.

Contact from balconys to plaza

Stacked villa concept


Cardboard, plexi and concrete model - Entrance from courtyard.

Public plaza in front of the Stacked villa.

Individual work

18/25


SLOW AND MOTION PROJECT: BACHELOR STUDIO GROUP PROJECT SEMESTER: 2ND SEMESTER OF STUDY - 2015 SUPERVISOR: BJÖRN GUÐBRANDSSON MAIL: BJORN@LHI.IS SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS PARTNERS: LÁRUS FREYR LÁRUSSON, PÉTUR JÓNSSON

Öskjuhlíð is a small forest in

Reykjavik. The forest is a place of

recreation, especially for the people living in the city. Many go there on

sunny days to enjoy the sun, listen to the birds, ride their bikes the view and peace.

and enjoy

The project is based on my diagram which analysed the movement of a

cyclist and it’s rhythm on a sertain

path in Öskjuhlíð. Using the diagram as an inspiration we designed and built a wooden structure that was placed on a man made cyclist path. The structure

had two completely opposite sides made from recycled timber from a local

hardware store, masonite sheets from

old cabinets, and leftover mirror films from a local printing company.

The timber side was made to make

cyclists passing feeling that they were going faster than they actually were,

while the mirror side of the structure created a slow environment for the

pedestrians passing in need of a place The mirror side of the structure creates a slow environment for pedestrians to relax.

19/25

to relax.

“The movement of a cyclist and it’s rhythm”


Slow and motion

- Öskjuhlíð.

20/25


GRETTISGATA 30 PROJECT: BACHELOR STUDIO PROJECT SEMESTER: 2ND SEMESTER OF STUDY - 2015 SUPERVISOR: KRISTJÁN ÖRN KJARTANSSON, KRISTJÁN EGGERTSSON MAIL: KRIS@KRADS.INFO, KRISSI@KRADS.INFO, SCHOOL: ICELAND ACADEMY OF THE ARTS

The assignment was to create a

multifunctional house, where the inhabitants live and work.

The house in Grettisgata 30 in the

old center of Reykjavik, is placed on the northern part of the site. The

house is a residential building that also includes a coffee shop, that is

vertically connected to the flat. The

building combines the work and the life of the inhabitants.

The building is three stories high,

where the to upper floor is the living

area and the ground floor is the coffee shop.

Placing the building on the northern

part combined to the house Grettisgata

32 creates a gap between the new house and Grettisgata 28. This gap creates a passage that invites the pedestrians on the street to walk around the new

building and explore the park with it’s playground, which is located behind the The vertical movement of the residents becomes visible at night through the windows behind the perforated cladding.

21/25

building.


Section A.

Groundfloor plan - Coffeeshop and entrance.

1.st floor plan

Section B.

- Private rooms.

2.nd floor plan - Public space, kitchen and balconies.

22/25


Cardboard, wire and wood model - 1:100.

23/25

Cardboard, wire and wood model - 1:100.


HRAUN DISTRICT PROJECT: INTERNSHIP PROJECT YEAR: 2016 FIRM: KRADS ICELAND MAIL: KRADS@KRADS.INFO

This project was a part of an internship in 2016 at KRADS in Iceland.

This was a planning competition held by the town of Hafnarfjรถrรฐur, where four

firms were invited to participate. In 2017 our proposal won the 1st prize.

The area is called Hraun, and is an old industrial area with almost no

residential buildings. The transportation system is poor, as well as the pedestrian and the cyclist area.

The idea was to create a mixed area of service and apartments. The aim was to

withhold the character of the existing enviroment, but at the same time,

tear down the ruined buildings, build

extension to a number of them, both on the ground as well as on top.

In the local plan of the capital area the plan is to create a tram system making the neighbourhood more sustainable, as well as being more sustainable with

people working and living in the same area.

My part of the project was from the beginning to the end, making mass

studies, sketches, suggestions, 3D model New masterplan for Hraun district, Hafnarfjรถrรฐur.

and illustrations.

24/25


Districts.

Main connections.

Public transportation.

Bicycle routes.

Perspective view - Boulevard.

Green areas.

Squares.

Underground parking.

Three main landmarks.

Handdrawn and illustrated sections through district.

25/25

Perspective view - Old meets new , the industrial part of the district meets the new.

Portfolio 2018 - Óli Geir Kristjánsson  
Portfolio 2018 - Óli Geir Kristjánsson  
Advertisement