Page 79

Driftsmargin V&M OG ISO Bilfinger Industrier

-7,9

Aker Solutions MMO

-5

Fabricom

Tall fra sist registrerte regnskap

-1,1

Prezioso Linjebygg AS

-0,4

Reinertsen

3

Kaefer Energy

3

Aibel

3,1

Apply Sørco

4,5

Beerenberg

10,5 -8

-6

-4

-2

0

2

4

6

8

10

Offshore+ har gått gjennom de siste regnskapene til de selskapene som vant kontraktene i 2010.

S

tatoil er nå i gang med å dele ut nye kontrakter innen vedlikehold og modifikasjon (V&M) og isolering, stillas og overflatebehandling (ISO).

Dersom Statoil fortsetter sin strategi med å be om lavere priser i størrelsesorden 20-30 prosent, vil konkurransen bli knallhard og døren kan åpnes for nye aktører.

Tildelingen ender uansett med store utfordringer for aktørene i dette markedet.

Spørsmålene er mange denne høsten – de mest sentrale er:

Milliardrushet i 2010 Det skapte stor jubel da Statoil i 2010 inngikk avtaler verdt 49 milliarder kroner innen V&M. I tillegg kom ISO-avtaler for totalt 12 milliarder kroner, opsjoner inkludert.

• • • •

Da regnskapene fra vinnerselskapene tikket inn i årene etter viste det seg at jubelen hadde satt seg fast i halsen. Omsetningen hos selskapene var god – fortjenesten liten. Med driftsmarginer på 4-6 prosent har de ikke mye å gå på – og nå må de vise at de kan levere enda billigere, eller «mer effektivt» som det heter. Må kutte 30 prosent Selskapene som fikk disse rammeavtalene får altså en kjempejobb med å oppfylle Statoils krav om høyere effektivitet og lavere kostnader.

Hvordan skal de eksisterende leverandørene klare å kutte prisene drastisk? Vil nye spillere komme inn på markedet? Hva skjer om Statoil åpner døren for enda flere aktører? Hva skjer med dem som mister kontraktene?

type selskaper ikke forbedres. Heller motsatt. Offshore+ har også snakket med bransjekilder som skisserer lengre avtaler, opp til 10 år, noe som er naturlig med tanke på at selskapene nå er desperate etter oppdrag. Skulle det bli tildelt vesentlige avtaler på 10 år er det bare å kalle inn til allmøte og si at oppsigelsen kommer i posten til de fleste ansatte, for dem som ikke får kontraktene. Så viktig er det spillet som nå pågår.

Da avtalene ble tildelt i 2010 hentet Statoil inn to nye aktører. Nå forhandler de både med de fem som sitter på V&M-porteføljen i dag og nye aktører som har meldt sin interesse for ferske avtaler. Offshore+ vet at både Wood Group og WorleyParsons ønsker en bit av kaken. Lange og billige kontrakter Det er derfor ventet at prisene blir presset så lavt som mulig og margin-situasjonen for denne

Offshore+

| 79

Offshorepluss OTD 2015  

Oljemagasinet Offshorepluss til OTD-messen i Stavanger 2015.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you