Page 1

SUCCESS THROUGH VALUE INNOVATION

SOLUTIONS

Bouwgroep Jansen uit Meeuwen maakt komaf met papieren documenten TRENDWATCHER

Interview met Prof. Dr. Luc Chalmet

SPOTLIGHT

Kristalheldere samenwerking tussen Aquacare en Offimac bij implementatie nieuw bedrijfssysteem


Waarom waarom uw uw betalingen betalingen twee twee keer keer ingeven ingeven??

Editoriaal

Inhoud

KEYBOARD MAGAZINE 11/2010 ‘Optimism is a moral duty’

SPOTLIGHT Kristalheldere samenwerking tussen Aquacare en Offimac bij implementatie nieuw bedrijfssysteem

Pag 4

TRENDWATCHER Interview met Prof. Dr. Luc Chalmet Kenniseconomie heeft nood aan innovatie

Pag 7

Betekent dit dat alles weer gaat worden zoals vroeger? Zeker niet. Daarvoor zijn de krachtverhoudingen op de wereldmarkt al te zeer door elkaar geschud. De kans dat uw favoriete automerk binnen enkele jaren in Indische of Chinese handen terecht komt, is vandaag misschien niet relevant voor u, maar wel een teken aan de wand van een trend die zich doorzet.

Pag 13 Dat mensen en bedrijven in Vlaanderen ondanks - of beter dankzij - deze wereldorde durven nadenken over innovatie en geloven in de kracht van onze KMO’s, kan u zelf lezen doorheen verschillende bijdrages in dit magazine.

SOLUTIONS Bouwgroep Jansen uit Meeuwen maakt komaf met papieren documenten

Optimisme is een morele plicht, maar vandaag ook een realiteit. Wie met ondernemers praat, voelt vertrouwen in de toekomst. De werkloosheid daalt, de vraag naar kantoren gaat in stijgende lijn, en veel bedrijven pakken uit met actieve investeringsplannen.

Pag 10

En ook Offimac staat niet stil: wij blijven kritisch nadenken hoe wij de dingen anders en beter kunnen aanpakken. Met één doel voor ogen: uw ‘Company Mass Index’ verbeteren.

Wij wensen u nog een aangename lectuur! Raf Kinet Managing Partner OFFIMAC

Isabel en Microsoft Dynamics werken perfect samen. Een indrukwekkende tijdwinst in uw dagelijks beheer wat zich vertaalt in aanzienlijke besparingen.

Colofon KeyBoard Magazine | Success through value innovation Uitgever:

Lemarco Sneeuwbeslaan 17 B7 B-2610 Wilrijk +32 (0)3 827 26 36 contact@lemarco.be

Redactie:

Veerle Bonte, Dries Van Damme, Patrick Dalle

Advertenties:

Isabel, Microsoft, Offimac,

Grafische opmaak: Lemarco - Lutz Stange

Haal meer uit uw dag met Isabel

Offimac NV Heerstraat 86 3510 Kermt (Hasselt) Tel.: +32(0)11 850 130 Fax: +32(0)11 253 592

info@offimac.com www.offimac.com

KEYBOARD > Page 3


SPOTLIGHT

SPOTLIGHT

Van maatwerk naar standaardplatform

Kristalheldere samenwerking tussen Aquacare en Offimac bij implementatie nieuw bedrijfssysteem

Aquacare was als KMO ongetwijfeld een voorloper wat betreft informatisering. Het bedrijf investeerde al in de vroege jaren ‘80 in bedrijfssoftware en maakte lange tijd gebruik van een boekhoudpakket dat het inzette in combinatie met een op maat geschreven softwaretoepassing. Het gebrek aan integratie tussen het boekhoudpakket en de maatwerkoplossing bleek na enkele jaren echter een doorn in het oog van het management, terwijl de maatwerktoepassing op zich –ontwikkeld in Visual Basic - door een gebrek aan on-

“Dankzij OffiSERV verloopt het beheer van onze servicecontracten voortaan veel vlotter. Het feit dat we daarmee meer dan 20.000 service-interventies per jaar met succes uitvoeren en beheren, zegt genoeg.” Jean Paul Van Kerkhoven, afgevaardigd bestuurder, Aquacare Marktleider in waterbehandeling Aquacare, gelegen in Herk-de-Stad, werd in 1972 opgericht en is vandaag uitgegroeid tot marktleider in waterbehandeling. De oorspronkelijke – en nog steeds belangrijkste - activiteit van Aquacare is de verkoop, installatie en serviceverlening voor waterontharders – hoofdzakelijk voor de particuliere markt. Sinds 2004 heeft Aquacare drinkwatersystemen aan het gamma toegevoegd. Deze systemen filteren het water van de kraan en garanderen permanent, gekoeld, plat, lichtbruisend en bruisend water. Met deze activiteit richt Aquacare zich voornamelijk op de de business to business sector; het bedrijf kan dan ook uitpakken met klanten in onder andere de ondernemingswereld, de gezondheidszorg en de overheid. Meer recent bouwde Aquacare een derde poot uit die zich via een aparte commerciële cel toelegt op de horecasector, met een specifieke focus op de topbedrijven uit de hotel- en restaurantsector. Met 45 werknemers haalt Aquacare een totaalomzet van bijna zeven miljoen euro.

KEYBOARD > Page 4

dersteuning onvoldoende continuïteit bood naar de toekomst. Op de beslissing om op zoek te gaan naar een nieuw en geïntegreerd softwaresysteem, volgden al snel intensieve gesprekken met het informaticabedrijf Offimac uit Hasselt. Offimac was immers al jarenlang kind aan huis bij Aquacare voor de hardware infrastructuur.

Centers over heel België, terwijl een team van 18 technici instaat voor de installatie, het preventief onderhoud en de herstelling van drinkwatersystemen. Het bedrijf verricht jaarlijks al gauw 20.000 technische interventies. Het beheer van verschillende types service- en huurcontracten bij Aquacare vergt een nauwgezette opvolging: het bedrijf moet immers rekening houden met preventieve onderhoudsbeurten met wisselende intervallen, contractuele vervaldata die moeten gerespecteerd worden en specifieke wensen van de klant. Het callcenter van Aquacare speelt een cruciale rol als centraal contactpunt met klanten: daar worden immers onder andere de afspraken met klanten ingepland voor controle en preventief onderhoud. Ter ondersteuning wordt een CRM-toepassing ingezet om alle nodige informatie met betrekking tot iedere klant op te vragen en te registreren van de gedetailleerde beschrijving van het geïnstalleerde systeem tot de openingsuren en de historiek van de uitgevoerde interventies. Om het ganse proces van technische interventies, beheer van servicecontracten en de daaruit volgende facturatie efficiënt te beheren, maakt Aquacare vandaag dankbaar gebruik van de OffiSERV module

“Offimac kende ons bedrijf en onze businessconcepten zeer goed. Het was voor ons een essentiële voorwaarde dat een IT-partner zich meteen kon inleven in onze vertrouwde manier van werken”, aldus Jean Paul Van Kerkhoven, afgevaardigd bestuurder bij Aquacare. In 2008 werd de knoop doorgehakt: Offimac bleek met Microsoft Dynamics NAV een krachtig en geïntegreerd standaardplatform in huis te hebben en het management van Aquacare was na een demonstratie onder de indruk van de aangename gebruikerservaring die het pakket kon bieden.

Optimale service met OffiSERV Om een optimaal serviceniveau te garanderen, beschikt Aquacare over 15 Service KEYBOARD > Page 5


SPOTLIGHT

TRENDWATCHER

Betrouwbaar toekomstplatform

van Offimac; deze standaardtoepassing integreert bovendien naadloos met het generieke bedrijfssysteem Microsoft Dynamics NAV waarin onder andere de boekhouding, het aan- en verkoopbeheer gebeuren. “Offimac heeft medewerkers in huis die de problematiek van servicebedrijven door en door kennen, en dat merk je aan veel details. Dankzij OffiSERV verloopt het beheer van onze servicecontracten voortaan veel vlotter. Het feit dat we meer dan 20.000 service-interventies per jaar met succes uitvoeren en beheren, zegt genoeg. We weten steeds waar elke medewerker zich bevindt en we kunnen veel vlotter nieuwe afspraken inplannen”, stelt Jean Paul Van Kerkhoven.

Vlotte overgang met vertrouwde Windows omgeving Jean Paul Van Kerkhoven: “Wat ons bijzonder aansprak, was de vertrouwde Windows omgeving. Zelfs medewerkers die minder met IT vertrouwd waren, konden in een mum van tijd met de oplossing werken.” Om de overgang vlot te laten verlopen, hechtte Aquacare veel aandacht aan de opleiding van de gebruikers, die zowel binnen het bedrijf als in de kantoren van Offimac plaatsvond.

Volgens Aquacare legt het interne ERPsysteem een basis voor nieuwe initiatieven die in de toekomst de kwaliteit en de efficiëntie van de dienstverlening bij Aquacare verder moeten verbeteren. Jean Paul Van Kerkhoven: “We hebben nu een betrouwbare basis om in de komende jaren verder op te bouwen. Ik denk maar aan het ondersteunen van technici op verplaatsing met

“Offimac kende ons bedrijf en onze businessconcepten zeer goed. Het was voor ons een essentiële voorwaarde dat een IT-partner zich meteen kon inleven in onze vertrouwde manier van werken.” Jean Paul Van Kerkhoven, afgevaardigd bestuurder, Aquacare Managementinformatie cruciaal Eén van de belangrijkste doelstellingen van een bedrijfssysteem is volgens Van Kerkhoven om het management een vlotte toegang te bieden tot informatie: “Dankzij de gebruiksvriendelijkheid vinden wij altijd snel de informatie terug die wij nodig hebben. En voor rapporteringen kunnen wij beroep doen op Jet Reports, dat ons toelaat om gegevens op gepersonaliseerde wijze voor te stellen en te analyseren”, aldus Jean Paul Van Kerkhoven.

Interview met Prof. Dr. Luc Chalmet

De ‘Company Mass Index’ Hoe slank en wendbaar is uw bedrijf?

de module OffiWeb: zo kunnen ze hun activiteiten bij de klant onmiddellijk registreren met een Notebook of PDA. Wij werken al 20 jaar samen met Offimac als informaticapartner: een beter bewijs van continuïteit bestaat er niet.”

“In de meeste bedrijven ontbreekt een cultuur van continue verbetering – Kaizen in het Japans. Iedereen binnen de organisatie zou zich iedere avond opnieuw de zelfde vraag moeten stellen: wat hebben we vandaag goed gedaan? Wat kan nog verbeterd worden? Met een minimale inspanning kan je daarmee maximale resultaten bereiken.” Prof. Dr. Luc Chalmet

KEYBOARD > Page 6

KEYBOARD > Page 7


TRENDWATCHER

Aan Toyota hebben we het begrip ‘lean’ te danken – een begrip dat sinds tientallen jaren niet alleen in de industrie, maar ook in de logistieke en dienstverlenende sector ingang heeft gevonden. Al blijft de vraag: hoe kan je de efficiëntie van een bedrijf meten bij het creëren van waarde voor de klant? Naar analogie met de ‘Body Mass Index’, lanceerde Prof. Dr. Luc Chalmet, als docent verbonden aan de universiteiten Gent en Antwerpen, de ‘Company Mass Index’. De CMI is een meetinstrument dat op een slimme manier inzicht geeft in hoe een bedrijf niet alleen ‘lean’, maar ook ‘agile’ kan zijn.

Hoe is het begrip ‘Company Mass Index’ ontstaan? In de jaren ‘80 was ik zelf in het bedrijfsleven actief. In die periode werden begrippen als ‘lean’ en ‘just in time’ enorm populair. Men erkende immers dat veel bedrijven in een situatie van ‘obesitas’ vertoefden en dat een afslankingskuur zeker geen kwaad kon. In de jaren ‘90 dook echter een ander concept op waarvan ik me realiseerde dat die minstens even belangrijk was: ‘agility’. ‘Agility’ slaat op de wendbaarheid van een organisatie, of hoe snel je op veranderingen kan inspelen. Geleidelijk aan realiseerde ik me dat je als organisatie tussen de twee begrippen een evenwicht moet bereiken om succesvol te blijven. Deze inzichten heb ik later, als academicus en met mijn eigen consultancybedrijf, verder ontwikkeld tot een meetbaar concept: de ‘Company Mass Index’.

Zijn ‘lean’ en ‘agility’ dan moeilijk te combineren? Hoe meer je als bedrijf afslankt en het overtollige vet wegsnijdt, hoe minder reserves je overhoudt om later te profiteren van nieuwe groeiopportuniteiten en veranderingen in de markt: dit slaat op ‘agility’ of wendbaarheid. In tijden van economische crisis is het bijvoorbeeld heel verleidelijk om personeel te ontslaan – vooral wanneer je aan externe aandeelhouders KEYBOARD > Page 8

TRENDWATCHER

verantwoording moet afleggen. Maar door meer ‘lean’ te worden, riskeer je als bedrijf in een situatie van ‘anorexia’ te vervallen: wanneer de markt terug herneemt, ben je minder wendbaar omdat je opnieuw eerst personeel moet aanwerven om je organisatie terug op te bouwen. Het komt er dus op neer om dat gezond evenwicht te vinden tussen slankheid aan de ene kant en wendbaarheid aan de andere kant.

Voor wie is de ‘Company Mass Index’ relevant? De CMI meet concreet in welke mate een bedrijf ‘lean’ en ‘agile’ is. Het is van toepassing voor bedrijven in alle sectoren, van industrie, logistiek en dienstverlening tot de non-profit sector. Iedere sector heeft natuurlijk haar specifieke aandachtspunten, en daar moeten we bij de assessments ook rekening mee houden.

Hoe gaat één en ander praktisch in zijn werk? Belangrijk is dat je eerst bepaalt wat de ‘scope’ van het project is: welk deelproces wil je juist meten? Vervolgens voeren we een assessment uit: we beschikken over zo’n 200 ‘statements’ – stellingen die voorgelegd worden aan groepen van telkens een vijftal medewerkers uit het bedrijf. Een voorbeeld van een dergelijk ‘statement’: “De productie wordt dagelijks bezocht door klanten”. De groep tracht dan een consensus te bereiken rond een antwoord op iedere stelling. Bij de analyse is het van belang dat alle hiërarchische relaties worden uitgeschakeld: anders krijg je geen objectieve antwoorden. Uit de som van alle antwoorden ontstaat dan de globale CMI-score van de organisatie. Die gaat echter ook in detail: omdat de stellingen in verschillende hiërarchische niveaus zijn onderverdeeld, kunnen we ook analyses doen op meerdere vlakken en de exacte pijnpunten beter blootleggen.

“In de praktijk blijken heel wat processen gericht op ‘failure demand’: het oplossen van vragen en problemen van klanten omdat men verzuimd heeft om de dingen van bij het begin juist te doen, of gewoon niet gedaan heeft wat de klant verwachtte.” Welke pijnpunten komt u in de dagelijkse praktijk het vaakst tegen?

Wat zou u ieder bedrijf dan adviseren?

De voorbije decennia heb ik veel ondernemingen vrij goed leren kennen, en vaak blijkt dat ze nog heel wat te leren hebben op het gebied van klantgedrevenheid. In de praktijk zijn heel wat processen gericht op ‘failure demand’: het oplossen van vragen en problemen van klanten omdat men het verzuimd heeft om de dingen van bij het begin juist te doen, of gewoon niet gedaan heeft wat de klant verwachtte… Een herkenbaar voorbeeld: de technieker van het telecombedrijf die na de installatie van een aansluiting nog eens moet terugkomen omdat u het draadloos netwerk niet aan de praat krijgt. Dit is voor alle partijen tijdverlies en had evengoed de eerste keer kunnen gebeuren.

Heel duidelijk: een organisatie moet streven naar het maximaliseren van ‘value demand’. Men moet volledig inzetten op wat de klant écht van het bedrijf verwacht en dat ook efficiënt uitvoeren. Dat vereist dat je ook permanent nadenkt over wat de klant juist wil en hoe je daar met een minimum aan inspanningen kan aan voldoen. En hiermee komen we op een tweede probleem dat meer van culturele aard is: in de meeste bedrijven ontbreekt een cultuur van continue verbetering – Kaizen in het Japans. Iedereen binnen de organisatie zou zich iedere avond opnieuw de zelfde vraag moeten stellen: wat hebben we vandaag goed gedaan? Wat kan nog verbeterd worden? Met een minimale inspanning kan je daarmee maximale resultaten bereiken.

Prof. Dr. Luc Chalmet

Speelt informatiseren een rol om een organisatie slank en wendbaar te houden? Geïntegreerde bedrijfssoftware is een noodzaak als bron van informatie om processen goed op te volgen: daar is iedere organisatie, van KMO tot multinational, ondertussen wel van overtuigd. Je moet er echter naar mijn mening wel toezien dat die software geen rem gaat vormen op de wendbaarheid van het bedrijf. Het is niet de bedoeling om bedrijfsprocessen in die mate vast te beitelen dat je als bedrijf in de toekomst niet meer kan inspelen op veranderingen. KEYBOARD > Page 9


SOLUTIONS

SOLUTIONS

Groeien door te innoveren

Bouwgroep Jansen uit Meeuwen maakt komaf met papieren documenten

Group Jansen, gevestigd in het Limburgse Meeuwen, is met een geconsolideerde omzet van ongeveer 120 miljoen Euro en 500 medewerkers een belangrijke speler in de Belgische bouwwereld. De groep is 36 jaar geleden ontstaan rond Jansen Afwerkingsbedrijf, in België marktleider op het vlak van binnenafwerking van gebouwen: klimaatplafonds, isolerende en beschermende technieken, cleanrooms, verhoogde vloeren, verplaatsbare wanden, schrijnwerkerij en traditionele afwerkingactiviteiten. De tweede poot binnen Group Jansen is Jansen Products, de producent van verhoogde vloeren. Jansen Products is met een jaaromzet van ruim 15 miljoen Euro de nummer twee van Europa: negentig procent van de productie is bestemd voor het buitenland. Jansen Products is vertegenwoordigd in maar liefst 45 landen. De groep blijft op een gezonde manier diversifiëren met Immo Jansen, Cleanroom Systems Belgium, Maars Jansen Concepts en een joint venture met Renotec.

Strategische visie Sinds 2007 heeft Nadia Jansen de leiding van de groep overgenomen van haar vader

Group Jansen uit Meeuwen is een toonaangevende bouwgroep die innovatie hoog in het vaandel draagt. Sinds jaren maakt de groep gebruik van Microsoft Dynamics NAV als bedrijfsoplossing; Jansen heeft hiervoor een uitstekende samenwerking met informaticapartner Offimac.

KEYBOARD > Page 10

Toch bleef Jansen kampen met een aanzienlijk efficiëntieverlies bij het beheersen van de omvangrijke documentenstroom. Het goedkeuringstraject voor aankoopfacturen nam bijvoorbeeld 5 à 10 dagen in beslag. Na een eva-luatie van verschillende oplossingen voor documentbeheer, opteerde Group Jansen voor PPM.net, de oplossing van Ex Arte die volledig geïntegreerd is met Microsoft Dynamics.

René Jansen. En Group Jansen blijft trouw aan haar strategie om steeds opnieuw te zoeken naar nieuwe opportuniteiten om te groeien en te innoveren. Nadia Jansen, gedelegeerd bestuurder bij Group Jansen: “Group Jansen wil de referentie zijn voor vernieuwing in de bouwsector. Deze spirit van innovatie vind je terug in alle vezels van het bedrijf: wat we kunnen automatiseren, zullen we ook automatiseren. Zonder geïntegreerd informatiesysteem zou ons bedrijf niet te besturen zijn.” De implementatie van Microsoft Dynamics NAV en aansluitend PPM.net, paste in de strategische visie van Group Jansen om zoveel mogelijk kennis te bundelen binnen één pakket, om deze kennis ook gemakkelijker te kunnen delen met anderen.

Een rijke geschiedenis met Microsoft Dynamics NAV Group Jansen koos resoluut voor Microsoft Dynamics NAV als standaardplatform binnen de gehele groep. Bij Jansen Products werd al zelfs versie 5.0 geïmplementeerd. Naast Microsoft Dynamics NAV is Microsoft Excel een onmisbaar instrument in de dagelijkse bedrijfsvoering bij Jansen. Het programma blijft immers een centrale rol spelen bij de complexe calculatieberekeningen binnen de groep. Calculaties worden in

Excel uitgevoerd en pas nadat een project verkocht is, geïmporteerd in Microsoft Dynamics. Deze gegevens dienen dan als basis voor de werkvoorbereiding die verder in Microsoft Dynamics NAV wordt uitgevoerd. Jansen heeft Offimac uitgekozen als IT-partner. Vital Driesen, informaticaverantwoordelijke bij Group Jansen: “Offimac is een uitstekend huis met heel wat ervaring in de bouwsector. Zij weten steeds snel en accuraat onze wensen te beantwoorden. En zo werken wij zelf ook graag.”

Nieuwe oplossing voor Paperless Process Management Nadat de bedrijfsprocessen geautomatiseerd waren met Microsoft Dynamics NAV, bleef het hele proces van opvragen, goedkeuren en archiveren van de papieren documentenstroom een netelig probleem. Group Jansen onderwierp een achttal pakketten voor documentbeheer aan een evaluatie. Ze bleken allemaal wel een oplossing te bieden voor het digitaal inscannen en archiveren, maar bij de meeste oplossingen bleek het gebrek aan integratie met de bedrijfsoplossing een ernstige tekortkoming. Vital Driesen: “Uit een demonstratie van PPM.net, de oplossing van Ex Arte, bleek dat dit de enige oplossing was die perfect te integreren is met Microsoft Dynamics NAV.

PPM.net bood niet enkel een oplossing voor het archiveren en stroomlijnen van het goedkeuringsproces van facturen, maar paste ook in de strategische visie van Group Jansen om kennis en informatie te kunnen delen met iedere medewerker.

KEYBOARD > Page 11


SOLUTIONS

TRENDWATCHER

Zo konden wij het hele goedkeuringsproces van documenten via één systeem laten verlopen. Nu wij het pakket in gebruik hebben, zijn wij in de wolken over het gebruiksgemak en de flexibiliteit van PPM.net.”

Kenniseconomie heeft nood aan innovatie

Inefficiënt en tijdrovend papier Anita Bloemen, verantwoordelijke voor de controle van inkoopfacturen: “Vroeger namen wij van iedere binnenkomende factuur maar liefst 2 of 3 fotokopijen. Deze kopijen vertrokken dan voor een langdurig goedkeuringstraject naar één of meerdere personen in de organisatie. Gemiddeld moesten we 5 à 10 dagen wachten vooraleer een factuur goedgekeurd was.” Nadia Jansen voegt eraan toe: “Ik ben vaak op verplaatsing. Stapels documenten bleven veel te lang op mijn bureau op een handtekening wachten”. Maar ook het archiveren en achteraf raadplegen van documenten zorgde voor de nodige hoofdbrekens. “Medewerkers kwamen constant bij de boekhoudafdeling langs om één of andere factuur op te vragen. Dit was niet alleen voor ons, maar ook voor de medewerkers zelf puur tijdverlies”, aldus Anita Bloemen.

Intelligent digitaliseren Vandaag worden alle inkoopfacturen door de boekhouding voorzien van een identificatielabel dat door PPM.net wordt gecreëerd. Daarna worden de facturen ingescand. Via OCR (Optical Character Recognition) worden de factuurgegevens herkend en geïmporteerd binnen Microsoft Dynamics NAV. Het nummer van dit label blijft trouwens binnen NAV de unieke identificatie van elke factuur zolang ze nog niet ingeboekt is. Indien alle gegevens op de factuur kloppen, kan de boekhouding de factuur meteen goedkeuren. Wanneer dat niet het geval is, wordt door PPM.net een procedure voor elektronische goedkeuring in gang gezet.

Valideren Vital Driesen: “Wij hebben voor de goedkeuring van inkoopfacturen vier verschilKEYBOARD > Page 12

Interview met Peter Verboven, Adviseur Kenniscentrum, VOKA “Offimac is een uitstekend huis met heel wat ervaring in de bouwsector. Zij weten steeds snel en accuraat onze wensen te beantwoorden. En zo werken wij zelf ook graag.” Vital Driesen, informaticaverantwoordelijke bij Group Jansen. lende goedkeuringstrajecten gedefinieerd. Wanneer bijvoorbeeld de prijzen niet kloppen, krijgt de aankoopdienst een bericht om actie te ondernemen. Wanneer de aantallen verkeerd zijn, gaat het bericht naar de werkvoorbereider. En wanneer zowel de prijzen als de aantallen niet kloppen, initieert het systeem een goedkeuringstraject naar zowel de aankoper als de werkvoorbereider. Wanneer deze laatste niet tijdig reageert, krijgt de projectleider dan weer een bericht.” Anita Bloemen, verantwoordelijke boekhouding: “Vandaag zijn de facturen goedgekeurd op minder dan één dag. Het systeem stuurt immers twee e-mails per dag uit naar de betrokkenen: één om 11 uur en één om 15 uur”. Nadia Jansen: “Ook als ik op verplaatsing ben, blijft mijn werk niet liggen: ik kan overal alle informatie raadplegen én facturen goedkeuren.”

Raadplegen Het is typisch voor een bedrijf met complexe projecten dat men vaak oude factu-

ren moet raadplegen. Vandaag is Group Jansen niet meer gebonden aan papieren documenten, maar kan iedere medewerker meteen alles elektronisch opvragen van op zijn eigen computer. Bovendien is het document meteen gekoppeld aan de relevante projectinformatie in Microsoft Dynamics NAV.

Toekomst Nu Group Jansen alles binnen één systeem heeft gecentraliseerd, wordt het ook veel gemakkelijker om statistieken op te vragen voor het nemen van strategische beslissingen. Het bedrijf gaat dan ook verder investeren in een Business Intelligence oplossing. Nadia Jansen: “Welke omzet hebben we gehaald per product, productgroep of leverancier? Welke leveranciers zijn het voorbije jaar het sterkst gegroeid? Gegevens die we nu mits enige inspanning verzamelen, zullen met een BI oplossing veel sneller beschikbaar zijn. Ook op verplaatsing zullen we online alle belangrijke cijfers kunnen raadplegen om onze onderhandelingen met leveranciers kracht bij te zetten.”

“Vandaag zie je steeds vaker ecosystemen opduiken waarin verschillende instanties – grote bedrijven, overheden, onderzoeksinstellingen en KMO’s – de handen in elkaar slaan rond een bepaald project.”

Al erkent iedereen dat innovatie heel bepalend is voor de groei van een onderneming, toch blijken vooral KMO’s heel wat kansen te laten liggen. Ontbreekt het onze bedrijfsleiders aan durf en ondernemerschap of is het probleem eerder dat je innovatie moeilijk kan valoriseren in een kenniseconomie? Peter Verboven, adviseur bij VEV/VOKA, biedt ons alvast een pragmatische kijk op de problematiek.

KEYBOARD > Page 13


TRENDWATCHER

Wat betekent ‘innovatie’ in de 21e eeuw? Innovatie heeft als begrip doorheen de jaren een steeds ruimere invulling gekregen. Oorspronkelijk sloeg de term op de klassieke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten die leiden tot nieuwe producten en technologieën. Zo is Apple de laatste tijd weer bijzonder succesvol als productbedrijf. Daarnaast wordt de term ‘innovatie’ steeds vaker gebruikt voor alle activiteiten die betrekking hebben op bedrijfsprocessen en optimalisatie. Dell is bijvoorbeeld innovatief geweest door een nieuwe manier om computers aan de man te brengen, niet zozeer door de producten zelf. En niemand zal ontkennen dat Dell de ICT-wereld grondig door elkaar heeft geschud.

bij te sturen. Ook de investering in bedrijfssoftware blijkt vaak noodzakelijk. Informatisering is vandaag niet alleen een middel om efficiënter te gaan werken, maar ook om meer toegevoegde waarde te creëren voor het bedrijf door betere klantenrelaties, een betere dienstverlening én vernieuwende producten.

Hoe kan men investeren in innovatie valoriseren? We leven vandaag in een kenniseconomie: de vraag is hoe je de investeringen in onderzoek en ontwikkeling kan meten en achteraf valoriseren. De overheid investeert alvast sterk in het innovatievermogen van ondernemingen. De EG wil de inspanningen rond innovatie heroriënteren en de tijdspanne van onderzoeksproject naar finaal product korter maken. In de zogenaamde Lissabonstrategie wordt gesteld dat gemiddeld 3% van het BBP naar R&D en innovatie zou moeten gaan: zo spreken we al gauw over een overheidsinvestering van één miljard euro – een bedrag dat ieder jaar trouwens met meer dan 200 miljoen euro zou moeten groeien. Het positieve is dat KMO’s ook bij ons rechtstreeks of onrechtstreeks een positieve impact van deze initiatieven zullen ondervinden.

Wat zou u iedere KMO adviseren? Kijk, de grote uitdaging is de meetbaarheid van de inspanningen die je als bedrijf doet in innovatie. Op één of andere manier moet je de kosten en de mogelijke returns trachten in kaart brengen. Ik raad ieder bedrijf dan ook aan om te investeren in de nodige systemen en processen om de inspanningen die men doet in nieuwe producten en diensten nauwgezet op te volgen en

… een financiële aderlating, enkel weggelegd voor grotere bedrijven? Zeker niet. Dat je een groot bedrijf zou moeten zijn of veel geld zou moeten neertellen om te kunnen innoveren is een mythe. Vandaag zie je steeds vaker ecosystemen opduiken waarin verschillende instanties – grote bedrijven, overheden, onderzoeksinstellingen en KMO’s – de handen in elkaar slaan rond een bepaald project. Binnen die ecosystemen speelt iedereen, van groot tot klein, zijn rol. Je doorbreekt als het ware de grenzen van het bedrijf en dat blijkt in de praktijk vaak heel mooie resultaten op te leveren. De kracht van een KMO zit vandaag in haar vermogen tot samenwerken met anderen: onderzoeksinstellingen, beroepsfederaties, potentiële klanten, technologiepartners, leveranciers, … kortom: al wie er belang bij heeft om rond een bepaald project te gaan innoveren en snel tot resultaten te komen.

“Informatisering is vandaag niet alleen een middel om efficiënter te gaan werken, maar ook om meer toegevoegde waarde te creëren voor het bedrijf door betere klantenrelaties, een betere dienstverlening én vernieuwende producten.”

BEHEERS DE

FRM MRP

ERP CRM

SCM HRM

“realtime cijfers, realtime inzicht”

DYNAMIEK.

Ondernemen kent ontelbare soorten dynamiek. Beheers ze allemaal. Met Microsoft Dynamics. TM

Microsoft Dynamics : bijzonder gebruiksvriendelijke bedrijfsoplossingen voor financieel en logistiek beheer en voor customer relationship management. Makkelijk om te leren, makkelijk om te gebruiken. Microsoft Dynamics lijkt helemaal op de Microsoft toepassingen waar uw mensen dagelijks mee werken. Ontdek meer op www.microsoftdynamics.be.

© 2006 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Microsoft Dynamics, the Microsoft Dynamics logo, and “Your potential. Our passion.” are either registered trademarks or trademarks of Microsoft Corporation in the United States and/or other countries.

KEYBOARD > Page 14


<#GH-.'#/'$--.' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ,I-'/>%GJ-.'KL'%H$#G#/0.%0#-M'NI-'/G->>-.'KL'I.O%G#/%0#-)' !""#$%&'P-.$#GH-.0'IP-.0I>>#O-'-G'0#QH.IP-GH-'N%GH->#GO-G'#G'KL'%"H->#GO-G)'<-0'J%G04-G4J>%.-' /I"0L%.-M'R-0.IKLR%%.M'0I-JI$/0O-.#&N0'-G'#*)&''+),'-).!)/0(+#1)'SI'.-%>#/--.0'K'$--.'$-0'$#GH-.' #G/T%GG#GO'-G'/T-->0'K'/G->>-.'#G'IT'H-'P.%%O'P%G'KL'J>%G0'I"'T.I/T-&0)'' 9I.0I$U'KL'I.O%G#/%0#-'/0%%0'/0-.J-.'PII.'H-'0I-JI$/0)' '

' 201/3'-4+).!)'5&%-%/+1'+%06),01/-03+).!)#17'-%/'+%0"

!!!"#$$%&'("(#&)) !""#$%&'()*'+',--./0.%%0'12'+''345678'9:;<=''+''=->)'?5@'A8B77C168)758''+'D%E'?5@'A8B77C@65)6F@''''' ' '

NAV

Keyboard herfst 2010  

OFFIMAC Magazine SUCCES TROUGH VALUE INNOVATION