Page 1

HØGHEN ER FLYVENDE PÅ OURE MARK

de gør. Den synergi, der opstår mellem vidt forskellige mennesker, er en af styrkerne ved Oure-projektet, siger Lars Høgh, der i dag også beklæder en af posterne i Oure Fondens præsidium.

Den sociale bold Sideløbende med sit engagement på Sydfyn har ex-keeperen opbygget en professionel coachvirksomhed, der blandt andet indbefatter tjansen som målmandstræner på A-landsholdet samt løbende supervision af store navne såsom landsholdsmålmanden Thomas Sørensen og supertalentet Kasper Schmeichel. Derudover arbejder Høghen tæt sammen med den tidligere verdensstjerne Brian Laudrup, der også har undervist i Oure. De arrangerer pro-camps og streetturneringer med en ofte klar social profil. Senest er de blevet partnere i Fodboldfabrikken i Kødbyen i København. Et par tidligere lagerbygninger er her blevet forvandlet til fem indbydende kunststofbaner, som gør det muligt at komme ind direkte fra gaden og booke en time til fodbold. Lars Høgh ser en klar tråd mellem Oure, som han i sin tid lagde

FODBOLD: I snart to årtier har den tidligere landsholdsmålmand og OB-legende Lars Høgh coachet unge fodboldspillere på Oure Mark. – Vi udvikler os bedst i trygge rammer, der dyrker det hele menneske, siger han

Lars Høgh, Fodbold coach

ud med, og de mange fodboldprojekter, han i dag spreder sig over. - Fodbold handler om mere end sport. Det er et verdensomspændende fænomen. Det er magt og penge. Fodbold har startet krige og afsluttet dem. Fodbold er så meget mere end blot 22 mand og spillet med en bold. Det er lidenskab og glæde – personlig udvikling og et stærkt fællesskab, siger Lars Høgh.

På sidelinjen som far Men det er ikke kun som coach og medudvikler af fodbolden i Oure, at Lars Høgh har lært skolerne at kende. Også som forælder har han oplevet, at der er mening med det sted, han i så mange år har været involveret i. - Først røg min søn til Oure. Dernæst var det min datters tur. I dag siger de begge, at året i Oure er det bedste i deres liv. Som far var det sjovt fra sidelinjen at opleve, hvordan stedet påvirkede dem. Jeg sendte to børn til Sydfyn – jeg fik to unge mennesker hjem, som havde udviklet sig helt vildt. Fagligt, personligt og sportsligt.

I maj 2000 lagde målmanden Lars Høgh sine handsker på hylden efter en lang, imponerende karriere. Fem kåringer som årets bedste målmand i Danmark, flere A-landskampe og 817 førsteholdskampe for Odense Boldklub. En suveræn rekord i dansk klubfodbold, som næppe nogensinde bliver tangeret. Men længe inden Lars Høgh endegyldigt valgte at sige farvel til sit mål på grønsværen, havde han sat sig et nyt på Sydfyn: Coaching af unge fodboldspillere. I dag – efter snart to årtier med faste træningspas på Oure Mark – bliver Lars Høgh til stadighed bestyrket i, at det, som han selv kalder ”Oure-modellen”, er vejen frem for udviklingen af fodboldspillere. De vinder som hele mennesker. - Der findes mange måder at udvikle talentet på. Jeg tror på, at vi udvikler os bedst i trygge rammer, der dyrker det hele menneske. Her har Skolerne i Oure i mine øjne været langt foran alle andre, siger Lars Høgh.

Den totale løsning Som mangeårig professionel fodboldspiller og siden sportsdirektør i Odense Boldklub ved han, hvad der kræves af den unge fodboldspiller, der både vil præstere på banen og samtidig score en uddannelse. - Da jeg var sportsdirektør, kunne jeg fra mit kontor iagttage, hvordan de unge fodboldspillere kom trampende på cyklerne til træning for så at okse videre til deres uddannelsessted. Det er enormt krævende at få sport, uddannelse og et socialt liv til at hænge sammen, og mange knækker på det, siger Lars Høgh og tilføjer: - I Oure tjekker de unge ind til den totale løsning – det hele er samlet ét sted.

Målmandslegenden påpeger i den forbindelse, at specielt det sociale aspekt, hvor unge mødes på kryds og tværs af sport og performance, har stor betydning. Personligt har han aldrig kunnet lade være med at tage fat i udøvere og undervisere inden for skolernes øvrige aktiviteter for at få helt andre input til målmandsgerningen. - Når jeg ser en danser eller en håndboldmålmand, som bevæger sig på en speciel måde, synes jeg, det er vildt inspirerende at høre dem fortælle om, hvorfor de gør, som side 33 – OURE REFLECT

foto: Morten Larsen

Dansen mellem stængerne

Lars Høgh Det er ikke kun på fodboldbanen, Lars Høgh slår sine folder. Han spiller bas i et fritidsband og beklæder flere bestyrelsesposter, bl.a. i Odense Internationale Musikteater. Lars Høgh har også skrevet selvbiografien Lars Høgh - Et fodboldliv.

OURE REFLECT side 34 34 OURE 25 år –– side

Reflect2_side17  
Reflect2_side17  
Advertisement