__MAIN_TEXT__

Page 61

Zijn er al voorbeelden? Ja, we hebben in Heerenveen één project gedaan, het Smit Breedpad, in opdracht van Accolade en een tweede plan, De Treffe is nog in ontwikkeling en gaat einde dit jaar of begin volgend jaar in de verkoop. Daarnaast zijn we bezig met de bouw van twee zorgappartementen in Harlingen waarbij KLUER ook een stevige inbreng heeft gehad.

Dus de KLUER-filosofie is rond? Verre van. Dit is pas het voorportaal. Met KLUER willen we een soort vliegwieleffect creëren. En dat vergt ‘apengeduld’ en doorzettingsvermogen; elke keer weer je verhaal vertellen. Elke keer mensen uit een ander expertiseveld uitnodigen, juist omdat KLUER een smeltkroes van expertises moet worden. Waar het om gaat is dat er beweging in zit. Het kwartje begint te vallen. Mijn broer is uurwerkmaker en heeft mij wel eens het binnenwerk van een horloge laten zien. Een wirwar van radertjes. ‘Kijk’, zei hij dan, ‘zie je daar dat hele kleine radartje, de kleinste in het hele klokje? Maar toch zie je, als ik daaraan draai, dat de grote wijzer in beweging komt’. Zo beschouw ik KLUER ook. Met hele kleine stapjes steeds verder richting ideaalbeeld aan de horizon.

De zes pijlers

De KLUER-filosofie is gebouwd op een fundatie van zes pijlers: Sociale ontmoetingen – Contact leidt tot meer vertrouwen, meer saamhorigheid en meer hulp over en weer. Door goed na te denken over de plaatsing van voordeuren, entrees, bankjes en (lage) heggen en muren, vergroten we de kans op natuurlijke sociale ontmoetingen in een KLUER-buurt. Invloed – De toekomstige bewoners worden betrokken bij de inrichting van hun leefomgeving en worden er gevoelsmatig deels eigenaar van; dus grotere betrokkenheid.

groene omgeving, even op een bankje zitten, of juist de stress eruit zweten in een work-out. Hoe meer verschillende activiteiten op een plein mogelijk zijn, hoe meer uiteenlopende soorten mensen het bezoeken. Beweging - De mens is gemaakt om te bewegen, maar in wijken met alleen een woonfunctie wordt weinig bewogen. KLUER balanceert wonen en ontspanning op een laagdrempelige manier door bijvoorbeeld ‘beweegroutes’ aan te leggen met wandelpaden en sportvelden.

Vergroening - In een KLUER-plan zit altijd groen (en blauw). Groen vermindert stress, water draagt bij aan innerlijke rust en mentale gezondheid. Door te vergroenen beperken we de gevolgen van klimaatverandering: de omgeving wordt gekoeld, water opgevangen en de biodiversiteit versterkt.

Differentiatie - KLUER streeft naar een verscheidenheid van mensen, natuur en stenen. Een variatie van groen in steden houdt de omgeving koeler en biedt schaduw aan mensen die op zonnige dagen naar buiten gaan. En ondersteunt bovendien de biodiversiteit.

Ontspanning – Bijkomen van een drukke werkdag, een wandeling maken door een

Meer informatie over KLUER is te vinden op: www.KLUER.nl

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

61

OF 2020-08

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 8 2020  

Lenigheid: ondernemers wringen zich dit jaar in vele bochten om 2020 positief af te kunnen sluiten, maar Steinfort Glas doet dat met bijna z...

Ondernemend Friesland editie 8 2020  

Lenigheid: ondernemers wringen zich dit jaar in vele bochten om 2020 positief af te kunnen sluiten, maar Steinfort Glas doet dat met bijna z...

Profile for ofbv