Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 75

Je zou kunnen zeggen: er lopen veel mensen rond met goede ideeën, maar deze naar de markt brengen is vaak een lange weg. En jullie kunnen helpen om op die route soms af te snijden en te versnellen? Dat klopt. Ondernemen op het gebied van watertechnologie is enorm uitdagend. Het duurt vaak lang, gemiddeld wel 10 jaar, voor dat een nieuw product vanuit het laboratorium succesvol op de markt is gebracht. Dan heb je als ondernemer dus best een lange adem en diepe zakken nodig. Wat wij met het ecosysteem proberen is deze tijd te verkorten. Bijvoorbeeld door een bedrijf te verbinden met een demosite, een potentiele klant, vroegtijdig voor het juiste businessmodel te laten kiezen.

Kun je enkele voorbeelden noemen van bedrijven die daarmee versnelling hebben kunnen aanbrengen? Er zijn talloze voorbeelden te noemen. Zo denk ik bijvoorbeeld aan Susphos, nu gevestigd in Leeuwarden. Nog voordat het bedrijf bestond heeft de huidige CEO, Marissa de Boer, deelgenomen aan de WaterCampus Business Challenge. Een programma waarin ze als PhD werd uitgedaagd om een business case te ontwikkelen. In de afgelopen jaren heeft ze met haar bedrijf gebruik gemaakt van support in alle 5 eerdergenoemde pijlers. Zoals financiering, gebruik maken van faciliteiten als de BioBizz hub (bij Paques te Balk) het Water Applicatie Centrum, de Demosites en het Johannes de Doper Business Centre. Maar ook van het netwerk rond de WaterCampus. Ze heeft al verschillende mooie prijzen gewonnen. Zo is ze recent Friese Startup van het jaar geworden. Een ander voorbeeld is Celine uit Heerenveen. Een enorm mooi bedrijf dat echt werkt aan baanbrekende technologie voor de glastuinbouw. Wilco, de CEO, heeft deelgenomen aan het BeStart programma en we zijn nu met Celine in gesprek over financiering.

Iedereen heeft het altijd over kansen die voorbijkomen en die je moet pakken. Wat voor kansen liggen er volgens jou voor Nederlandse watertech-bedrijven? Dit is een lastige vraag omdat er eigenlijk niet een enkel antwoord op te geven is. Water is namelijk allesomvattend. De beschikbaarheid van voldoende en schoon water is een vraagstuk dat wereldwijd speelt. En niet alleen op het gebied van drinkwaterproductie en afvalwaterbehandeling. Water speelt een cruciale rol in sectoren zoals land- en tuinbouw, gezondheid, voedsel, energie en chemie. Door klimaatverandering, vervuiling, verspilling en zeker ook een sterke toename van gebruik is er wereldwijd op veel plaatsen een acuut tekort aan water. Wereldwijd is er een transitie gaande naar een duurzame en circulaire economie. Water technologische innovaties zijn nodig om deze transitie op grote schaal en tegen aanvaardbare kosten te maken. Er zijn dus talloze kansen voor de Nederlandse watertech bedrijven. En zowel op regionaal, nationaal als Europees niveau wordt er dan ook veel geïnvesteerd om deze watertech bedrijven te helpen. Dus om eerlijk te zijn denk ik dat de belangrijkste uitdaging niet is het ontbreken van kansen, maar eerder zal gaan om het houden van de juiste focus als bedrijf.

Ronald Wielinga Werk: Sessies aan Zee, coaching, workshops en trainingen (persoonlijk en zakelijk, ook incompany) Geboortedatum: 26 april 1980 Geboorteplaats: Zaandam Burgerlijke staat: Getrouwd, 2 dochters (14 en

Wat zijn volgens jou de grootste hobbels die we moeten vereffenen om het mkb in het algemeen en de Friese bedrijven in het bijzonder vooruit te helpen op internationale markten?

11 jaar)

Deze vraag kan je eerlijk gezegd beter voorleggen aan mijn collega Harro Brons. Harro doet de internationale Business Development bij Water Alliance en weet als geen ander bedrijven te helpen bij het tackelen van hobbels. Als je het aan mij vraagt, geef ik deels hetzelfde antwoord als hiervoor: focus. Er zijn veel kansen, maar met name het kleinere mkb heeft natuurlijk onvoldoende capaciteit om op al deze kansen in te springen. Waar het omgaat is dus dat je de juiste focus kiest. En doorzettingsvermogen.

watertechnologie. Momenteel doet hij dat als

Meest recente eerdere activiteiten: Opgeleid op het gebied van chemische technologie en innovatiewetenschappen, werkt Ronald al 20 jaar op het gebied van manager entrepreneurship voor WaterCampus Leeuwarden. Daarnaast is hij voorzitter van de NPT (Nederlandse Procestechnologen), bestuurslid van BeStart (Accelerator) en penningmeester van de Steunstichting KVWN (Waternetwerk). Hobby’s: “ik heb een grote passie voor koken (www.ronaldkookt.nl) en ben daarnaast fanatiek bij de hockey waar ik mijn dochters coach, veel wedstrijden fluit en ook zelf speel. We reizen als gezin graag met de camper door Europa. Kortom, altijd tijd te kort.”

Of WaterWaves, ook gevestigd op de WaterCampus; een spin-out van het Wetsus onderzoek, die we onder andere via het VIDA-programma hebben kunnen helpen bij het realiseren van een demonstratie. Ook dit bedrijf staat aan de vooravond van een mooie doorbraak. Kortom, voorbeelden voldoende!

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

75

OF 2021-07