Ondernemend Friesland editie 7 2021

Page 16

Wat doen jullie?

Waar is Hollandia Services goed in?

Ronald van den Berg, directeur Hollandia Services: “Hollandia is van huis uit staalbouwer van bruggen en is in 1928 in Krimpen aan den IJssel opgericht. Tegenwoordig zijn er vijf verschillende bv’s die zich met staalbouw bezighouden. Naast bruggen, sluizen en keringen betreft dit ook constructies voor hoogbouw en industrie. Hollandia Services is twintig jaar geleden ontstaan omdat steeds meer opdrachtgevers het onderhoud uitbesteedden. Inmiddels is deze tak gegroeid naar een kleine honderd man. Drie jaar geleden is de vestiging in Sint Nicolaasga opgericht. Hier werken tien mensen. Vanuit de Friese vestiging wordt het onderhoud van bruggen, sluizen en andere waterwerken in het Noorden gedaan.”

Operationeel directeur Matthijs de Groot: “Wij zijn gespecialiseerd in bruggen, sluizen en keermiddelen. En kunnen al het engineeringswerk in eigen huis doen. Als er iets gerenoveerd of vervangen moet worden engineeren wij dat zelf. Waar nodig schakelen we lokale partijen in. Zo zijn er een paar vaste bedrijven waar wij mee samenwerken, zoals Molenmaker Techniek Sneek en het Drachtster Ingenieursbureau Boorsma. Van ontwerp tot en met de realisatie van een brugaandrijving kunnen wij in eigen huis bedenken, engineeren, bouwen en opleveren.”

‘In de waterwerken gaat best wat gebeuren’

16

OF 2021-07

Welke doelgroepen? Projectmanager Klaas Molenmaker: “We hebben allemaal de plannen van Rijkswaterstaat in de krant kunnen lezen. In de waterwerken gaat best wat gebeuren. Daar gaan wij in meedoen. Wij beheersen de techniek waar de (noordelijke) markt behoefte aan heeft. De nieuwbouw moet uiteraard worden onderhouden en ook daar zal men ons zien. Onlangs hebben we nog overleg gehad met een gemeente over

het onderhoud van tientallen beweegbare bruggen. Die moeten allemaal worden bestuurd of bediend maar ook zeker worden onderhouden.”

‘In deze regio ligt de komende jaren veel werk’

Waarom vestiging in Friesland? Ronald van den Berg: “De renovatie van dertien bruggen en elf sluizen in Flevoland zette voor ons de poort naar het Noorden open. Met de Friese sluis in Lemmer zijn we de grens van Fryslân letterlijk genaderd en vonden we het tijd worden voor een vestiging in die provincie. In deze regio ligt de komende jaren zoveel werk en daarom is het goed om hier ook een vestiging te hebben. Met lokale mensen, zodat wij het werk eenvoudiger en sneller kunnen uitvoeren. Dat biedt ook de mogelijkheid om een 24/7 storingsdienst aan te bieden want het is voor