Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 73

V.l.n.r. Onijdes Wijma, Jasper van Zanten, Michel Garmann

De magie van het digitale marketing vak komt volgens Jasper en Michel pas wanneer er vanuit alles hoeken data zijn verzameld. “Dan heb je in kaart wie jij bent, wat jij kan betekenen en waar jouw doelgroepen online zitten”, legt Van Zanten uit. “Op social media proberen we tegenwoordig mensen te bereiken door ons te richten op sociale clusters, of bubbels van mensen die nauw met elkaar verbonden zijn. Je hoeft maar enkele van deze personen te verleiden om op jouw aanbod te klikken en de algoritmes herkennen dat en helpen je mee om zo de hele groep met die gelijke interessegebieden te bereiken. Dan kan de groei van een campagne hard gaan.”

Doodeng De beroemde algoritmes dus. Van Zanten en Garmann vinden het super interessant,

maar zien ook de andere kant. Van Zanten: “Ik vind het eigenlijk doodeng, zoals die techniek zich tegenwoordig ontwikkelt. Voor online marketing is het zeer bruikbaar, maar de populatie die zijn standpunten vormt op basis van fake news groeit daardoor ook razendsnel. Ben je boos op de regering en je klikt op een daarvoor relevant bericht, dat mogelijk desinformatie bevat, dan zorgt het algoritme dat je vanzelf onophoudelijk juist dat soort nep-nieuws onder ogen krijgt, waarmee je dus wordt geïndoctrineerd. Dat is nu overal in de wereld op grote schaal gaande.” Terug naar de groei-ambities van Zaga. De strategie is er; nu zijn het de mensen die het moeten doen. Daarbij biedt de samenwerking met Raethuis Accountants een welkome

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

ondersteuning, zo leren we. Garmann: “Onze contactpersoon Onijdes Wijma is een leuke kerel. Nuchter en informeel, prettig in de omgang, maar hij kan streng zijn wanneer dat nodig is.” Van Zanten: “Hij helpt ons om op de koers te blijven die we nu hebben uitgestippeld. Hij kijkt niet alleen naar de boekhouding, maar stuurt ook op specifieke zaken als marges, inkoop-efficiency en continuïteit in de omzet. Uiteraard zitten wij aan het stuur, maar in de backseat rijdt hij mee en houdt hij ons scherp.”

www.zaga.nu

73

OF 2022-04