Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 27

Wat zou u graag zien, wat toekomstige watergerelateerde investeringen betreft? Molenkamp (Water Alliance): Het zou goed zijn als er veel meer investeringen van bijvoorbeeld pensioenfondsen in Nederlandse watertechnologiebedrijven gedaan wordt. Innovaties in de watertechnologie zorgen voor een flinke bijdrage aan de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van water wereldwijd. Als Nederlandse bedrijven hierdoor kunnen groeien geeft dat ook weer een impuls aan de economie. Kriele (Mous Waterbeheer): Vanuit de ambities is het onmisbaar dat we blijven investeren in kennis. Daarbij gaat het ook om de mensen en de technische vakkennis van watertechniek. Steken we ook onze nek uit door nadrukkelijk te investeren in de schakel naar het veld, de praktijk. Deze vakmannen en vakvrouwen op vakinhoudelijke functies bij waterschappen en gemeenten staan in het veld en werken dagelijks met water. Hoekstra (CIV Water): Nu de krapte op de arbeidsmarkt zich niet alleen meer met toekomstige vakmensen laat invullen, is de zij-instromer een belangrijke doelgroep geworden om vacatures op te vullen. De investeringen moeten eigenlijk uit de bedrijven komen om deze doelgroep in ontwikkeling te brengen tot wendbaar vakman en vakvrouw. Bedrijven met procestechniek, en waar water een belangrijk onderdeel vormt, werken hier samen met CIV Water aan.

Pieter Hoekstra, programmamanager CIV Water:

‘Mbo’ers zijn de denkende handen en verbreden kennis en inzicht vanuit hun perspectief’ eerste stappen naar het buitenland gezet en werken we hard aan het uitrollen van onze succesvolle product-marktcombinaties. Ons doel is om deze de komende jaren verder door te ontwikkelen. Maar voor ons blijft duurzame groei het belangrijkste. We willen onze internationale ambities realiseren zonder onze identiteit en kernwaarden uit het oog te verliezen.

Hoe ziet u de organisatie waar u werkt over vijf jaar?

Hoekstra (CIV Water): CIV Water werkt aan onderwijsvernieuwing en ontwikkeling van vakmensen. Onder de vlag van het Friesland College en binnen de WaterCampus zijn we heel goed op weg. Over vijf jaar zijn we een broedplaats voor onderwijsvernieuwing en een onmisbare schakel in het leven lang leren binnen de doorlopende leerlijn van de WaterCampus. In termen van ambitie zie ik voor CIV Water: het zijn van een ‘Worldwide point of reference’ voor de excellente vakman en vakvrouw in de watersector op mboniveau. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau zijn we de verbinder van onderwijs en werkveld.

Schonewille (Wafilin Systems): Internationalisering staat bij ons hoog op de agenda. Momenteel hebben we de

Kriele (Mous Waterbeheer): Mous Waterbeheer koestert de technische kennis van waterbeheer en zet actief stappen

Schonewille (Wafilin Systems): Wij vinden het belangrijk dat de watertechnologiesector en aanverwante industrieën zoals de voedingsmiddelenindustrie aantrekkelijk blijven als potentiële werkgever, en dat technisch geschoold talent en toekomstige medewerkers gemotiveerd worden om zich hier te vestigen en door te stromen richting bedrijven zoals wij.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

om specialist in watertechniek te zijn en blijven. Onderdeel daarvan is de Mous Academy, een initiatief om jonge technici verder op te leiden in watertechniek. Watertechniek is enorm dynamisch. Het brengt elektrotechniek, werktuigbouwkunde en besturingstechniek bij elkaar. Door partnerships en innovaties verdiepen we onze rol als specialist. Jonge technici maken daarbij het verschil. Daar zijn we zeker van! Molenkamp (Water Alliance): Water Alliance groeit de komende jaren uit tot het grootste netwerk van watertechnologiebedrijven met verbindingen in heel Europa en ver daarbuiten, met andere waterclusters en cross-sectorale organisaties. Via de Water Alliance groeit het aangesloten bedrijfsleven. Toeleverende maakbedrijven profiteren hiervan mee. Friesland bouwt daarmee een internationale reputatie op als broedplaats voor bedrijvigheid in watertechnologie en aanverwante duurzame ontwikkelingen.

27

OF 2022-04