Ondernemend Friesland editie 4-2022

Page 11

‘Mooie impuls voor Gauw’ Het college van Súdwest-Fryslân heeft ingestemd met het plan om drie nieuwe woningen te bouwen in het dorp Gauw, dit op het bedrijventerrein aan de Boeijengastrjitte 34. De initiatiefnemer wil daar drie loodsen slopen om daar vervolgens drie nieuwe woningen te realiseren. De bestaande bedrijfswoning met schuur is geschikt voor een woning met beroep aan huis. In totaal komen er in het plan dus vier woningen. “Dit plan is een mooie impuls voor Gauw.”, zegt Bauke Dam, wethouder Ruimtelijke Ordening. “Wat goed om te zien dat de initiatiefnemer zelf de handen uit de mouwen steekt en dat deze bijzondere plek middenin het dorp wordt getransformeerd naar een woonbestemming. Een mooi voorbeeld van inbreiding, oftewel bouwen binnen bestaande bebouwing”, aldus Dam. Nieuwe wethouder Wonen Michel Rietman, is ook enthousiast: “We zijn ontzettend blij met zulke creatieve plannen. Het voorstel omvat de bouw van drie vrijstaande woningen. Dat zijn geen woningen voor starters, maar het bevordert wel de doorstroom. Doordat ook dit soort woningen aangeboden worden, wordt de markt in beweging gebracht. Ergens anders komt dan een plekje vrij voor starters.”

Twee winnaars

bij Friese knikkerbaan challenge Dockinga College in Dokkum en Singelland Burgum hebben de Friese Knikkerbaan-Challenge ‘Over de steiger’ gewonnen. Dit is een challenge waarmee de Friese bouwsector probeert jongeren te interesseren voor een bouwopleiding. De challenge betrof een wedstrijd waarbij leerlingen onderbouw vmbo-havo van scholen uit heel Friesland streden om de prijs voor de ‘mooiste’ en ‘langzaamste’ knikkerbaan van Friesland. De gelukkige winnaars mochten met de hele klas een dagje naar Walibi Holland. Alle bouwers van knikkerbanen kwamen op vrijdag 17 juni bijeen voor een grote finale. Dat was bij Bouwmensen in Leeuwarden. Het Dockinga College won hier de prijs voor de langzaamste knikkerbaan. Voor de duidelijkheid: dat is dus érg positief, want bij een knikkerbaan is het mooi wanneer de knikkers lekker langzaam over de baan rollen.

SC Cambuur:

documentaire over vriendschap in voetbal Levenslange vriendschap in profvoetbal: dat is een zeldzaamheid. Op het documentaire-kanaal van sportzender ESPN is een bijzondere film te zien over zo’n vriendschap. In de film ‘Soulmates in Football’ vertellen de Franse Cambuurspelers David Sambissa en Robin Maulun over de vriendschap die zij al hebben vanaf hun vijftiende. Bijzonder zijn ook de verschillen: Sambissa is van Afrikaanse komaf en groeide op in de ‘beruchte Banlieu’ van Parijs; Maulun groeide als zoon van een Franse wijnmaker op, op een uitgestrekt landgoed bij Bordeaux. Ondanks dat verschik in afkomst werden spelkers bij de jeugd van voetbalclub Bordeaux vrienden voor het leven. Voor de film volgde documentairemaker én OF-hoofdredacteur de spelers een half jaar lang, in Leeuwarden, maar ook in Frankrijk. Het filmteam ging namelijk met de spelers terug naar hun roots in een voorstad van Parijs en op het wijn-estate bij Bordeaux.

De mooiste knikkerbaan werd volgens de jury gemaakt door Singelland Burgum. Vijf meiden uit klas 2B hebben keihard gewerkt om de deadline te halen en op tijd iets moois in te leveren en dat werd dus beloond met goud. De Friese knikkerbaan-challenge is een initiatief van De bouw iets voor jou, CSG Bogerman en Bouwend Nederland, afdeling Friesland. Een filmpje van de finale is hier te zien: https://youtu.be/kHEKJbbTr88

De film ‘Soulmates in Football’ is vanaf 27 juni te zien op het documentaire kanaal van ESPN, of online op https://www.espn.nl/watch/collections/39908/documentaires Als alles volgens plan verloopt start SC Cambuur in augustus het laatste voetbaljaar in het oude stadion. Er wordt een nieuw stadion gebouwd, achter het WTC in Leeuwarden.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

11

OF 2022-04