__MAIN_TEXT__

Page 9

Persleiding inspectie door Acquaint bij gemeente Heerenveen   Vorig jaar knapte een persleiding van gemaal De Greiden in Heerenveen. Niet fijn, want een persleiding zorgt ervoor dat rioolwater vanaf het gemaal naar de zuivering gaat. Maar in plaats daarvan liep het dus het naastgelegen parkeerterrein op. Natuurlijk is dat toen meteen gerepareerd. Wel wil de Gemeente Heerenveen nu weten hoe het met de hele leiding gesteld is. Daarom voerde Acquaint onlangs een inwendige leidinginspectie uit met een zogenaamde ‘pig’. Dat is een soort intelligente robot met sensoren die de leiding ingaat en alles naloopt. Denk aan de dikte van de wanden of de kwaliteit van verbindingsstukken.

Siemen van der Heide, chief operations officer, van Acquaint licht toe: “De resultaten van de conditiemeting geven de gemeente waardevolle informatie. Denk aan: inzicht in de kans op falen c.q. restlevensduur van de leiding.” Wethouder, Jaap van Veen, deelt: “Heel anders dan 100 jaar geleden, is riolering nu onzichtbaar. Vaak staan we er ook niet bij stil waar afvalwater terecht komt of wat er gebeurt als je het toilet doorspoelt. Pas als er iets stuk is, merk je weer hoe belangrijk het is dat het allemaal werkt. Daarom is het onderhoud en zeker inspectie van het rioolstelsel voor ons als gemeente van groot belang.”

Feestje voor Hydraloop

Nieuwe directeur voor BeStart BeStart heeft een nieuwe projectdirecteur. Social innovator Mariken Gaanderse neemt het stokje over van Ronald Wielinga, die zich nu als manager entrepeneurship voor de Watercampus inzet. Een eerste kennismaking met Mariken. “Ik ben een bevlogen sociaal ondernemer en houd er enorm van om mensen vanuit allerlei disciplines met elkaar te verbinden”, zo stelt de nieuwe directeur op de eigen website van de organisatie. “Zo ontstaat er een omgeving waarin mooie dingen kunnen ontstaan. Ik bedenk en ontwikkel graag programma’s, events en innovatieve strategieën voor maatschappelijke verandering.”

Hydraloop uit Leeuwarden vierde eind september een feestje. Het wereldwijde succes van de inhuis-waterzuiveringsinstallatie geeft groei en dat maakte dat het bedrijf van Science Center Johannes de Doper wilde verkassen naar het ‘Wetsus’-gebouw, dat ook op de WaterCampus Leeuwarden is gevestigd. Burgemeester Sybrand Buma van de gemeente Leeuwarden opende het pand officieel en werd toen verrast met een speciale ‘Friese versie’ van de Hydraloop. Ook sprak niemand minder dan prins Constantijn, speciaal gezant van techorganisatie Techleap, Hydraloop via een videoboodschap toe. “Ik wens Hydraloop veel geluk in deze nieuwe fase, waarin jullie doorgroeien naar een bedrijf waar we in Nederland apetrots op zijn”, sprak hij.

Even verderop in het interview zegt ze: “Ik zie dat BeStart in NoordNederland al aardig wat bekendheid heeft, maar ik vind dat we in de rest van het land nog wel wat te winnen hebben. We hebben niet alleen een uniek programma voor cleantech startups, maar er zijn ook zoveel kansen voor hen in deze regio! Een ander mooi voorbeeld vind ik BeStart alumnus SusPhos. Ze opereren vanuit Amsterdam, maar zetten nu een pilot plant op in Friesland, waar nog ruimte is om dingen uit te proberen en waar mensen behulpzaam zijn en elkaar wat gunnen. Ons uiteindelijke doel is natuurlijk dat dit type bedrijven zich permanent in Friesland vestigt.”

Voor Water Alliance in Leeuwarden is het succes van Hydraloop ook een mooie ‘showcase’. Het bedrijf startte op de WaterCampus, maakte dankbaar gebruik van alle faciliteiten, won in 2018 de WIS-award van de Water Alliance en brak vervolgens wereldwijd door.

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

9

OF 2020-06

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv