__MAIN_TEXT__

Page 7

Nieuw bij As Bêste: onderzoek naar lood in water As Bêste inventarisatie & advies uit Heerenveen heeft een nieuwtje. Het bedrijf heeft een nieuwe activiteit toegevoegd aan het portfolio. Voor klanten als woningbouwcorporaties, vastgoedbedrijven, aannemers, maar ook particulieren gaat het bedrijf onderzoek uitvoeren naar lood in drinkwater. Het bedrijf uit Heerenveen was al bekend van onder andere asbestonderzoek, risicobeoordelingen, advies en calamiteitenmanagement, maar vindt het nu dus tijd om zich ook op lood in water te richten. Lood wordt in Nederland niet meer gebruikt voor nieuwe waterleidingen. Bestaande leidingen worden zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door koper of kunststof. Uit nieuwe leidingen en kranen kan echter wel tijdelijk lood vrijkomen. Er zijn tal van situaties waarbij testen op loodgehalte verstandig kan zijn, aldus een persbericht van As Bêste. Bijvoorbeeld wanneer er kleine kinderen in huis wonen, iemand overgevoelig is voor lood, bij gebouwen van voor 1960, maar: juist ook na een renovatie. In de volgende editie van OF vertelt het bedrijf meer over deze en andere activiteiten.

Travyk Online Marketing: 210 bomen op Filipijnen.

LVS Trucks in nieuw bedrijfspand

Mooi initiatief van Travyk Online Marketing uit Heerenveen. Het bedrijf heeft 210 bomen gekocht op de Filipijnen. Het bedrijf wil hiermee iets doen tegen de klimaatverandering. Iwan Post rekende uit hoeveel CO2 zijn bedrijf Travyk uitstoot. “En daar schrok ik eerlijk gezegd van”, geeft hij toe. “Ik kwam uit op 5,5 ton per jaar en dan zijn wij nog klein.”

Nieuws uit de hoofdstad: daar is de nieuwe vestiging van LVS Trucks operationeel. Het nieuwe bedrijfspand is gevestigd op industrieterrein Zwette V, aan de Haak, en is voorbereid op de toekomst, waarbij efficiency voor de klant voorop staat, aldus het bedrijf. LVS Trucks is officieel dealer van Volvo Trucks en Renault Trucks voor Friesland en Noord-Holland. De nieuwe werkplaats, op een terrein van 10 duizend vierkante meter, heeft zeven werkstraten van 30 meter lengte. Jacco Rijkhoff, directeur After Sales van Van der Linden van Sprankhuizen Bedrijfswagens (LVS Trucks): “Ons belangrijkste doel voor deze nieuwe vestiging is efficiency voor onze klanten. Zij moeten snel weer op weg kunnen. We hebben daarom veel aandacht besteed aan de routing binnen het pand, de onderdelenvoorziening en het werkklimaat voor onze mensen.” Dat laatste wordt onder meer bereikt door veel licht in de werkplaats. Zo zijn de deuren voorzien van glas, is er gebruik gemaakt van energiezuinige LED-verlichting en is er vloerverwarming aangebracht. Naast de werkplaats is er een ruime ontvangst- en wachtruimte voor chauffeurs en klanten en zijn er kantooren trainingsfaciliteiten.

De uitstoot is berekend op basis van het elektriciteitsverbruik, gas, brandstof van de auto’s, airco, afvalwater, afval en het gebruik van papier. Dit kun je uitrekenen met een tool die je vervolgens mag gebruiken als input voor ISO 14001 en de CO2 prestatieladder. En de CO2-reductie gaat de goede kant op bij het bedrijf. Inmiddels heeft Travyk het papierverbruik bijvoorbeeld gereduceerd naar 0; er wordt gewoon niet meer geprint in het bedrijf. “Ook zijn we onze auto’s per direct gaan tanken met CO2 gecompenseerde benzine van BP. Bij ons zit de uitstoot vooral in het zakelijk verkeer omdat we bij onze klanten langs gaan om zoekmachinecampagnes te bespreken en actiepunten uit te zetten.” Als zo vaak kwam het échte besef van de urgentie vanuit een persoonlijke ervaring. Toen in april zijn dochter geboren werd, realiseerde Iwan Post zich dat hij het meisje een mooie toekomst wil bieden en dat er een einde moet komen aan het vernietigen onze directe leefomgeving, maar ook van de natuur in de rest van de wereld. “Het moet niet zo zijn dat zij later niet weet wat frisse lucht is en dat zij alle dieren alleen van afbeeldingen kent, omdat ze uitsterven dankzij de generatie die nu volwassen is. Daarom investeren wij nu in een van de duurzame bosprojecten in ontwikkelingslanden.”

Een van de eisen voor de nieuwbouw was om energiezuinig en CO2neutraal te kunnen opereren. Het pand van LVS Trucks Leeuwarden is daarom voorzien van zonnepanelen op het dak, terwijl een warmtepomp zorgt voor de verwarming in het pand. “Ook hebben we oplaadmogelijkheden voor zowel elektrische personenwagens als trucks”, aldus de directeur. “Alles rondom de nieuwbouw is op de toekomst gericht. Met dit pand, dat bovendien goed bereikbaar is, hebben we daar vorm aan kunnen geven.”

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

7

OF 2020-06

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv