Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020

Page 68

Snelle en betrouwbare ‘Digital Twin’ check elektrische installaties ‘Met EproTwin® halen we elektrische ontwerpfouten er gegarandeerd uit’ Onopgemerkte ontwerpfouten in een elektrische installatie zijn sluipmoordenaars. Dat lost zich niet vanzelf op. Er kunnen jaren overheen gaan tot je er met een oorverdovende knal achter komt dat het toch niet helemaal goed zat. Met levensgevaarlijke situaties en torenhoge kosten door brand- en kortsluitschade tot gevolg. Terwijl het voorkomen kan worden met EproTwin. Een online ontwerp- en verificatieservice gebaseerd op Digital Twin technologie.

“Als er in een ontwerp van een elektrische installatie even snel iets wordt gewijzigd dan ontstaat er vaak ongemerkt elders in het netwerk een fout. Gevolgfouten van wijzigingen komen veelal niet direct aan het licht,” vertelt ingenieur Maurice Soolsma van Eprocon, een jong en dynamisch elektrotechnisch ingenieursbureau. Eprocon is gespecialiseerd in het ontwerpen van elektrische installaties voor de scheepvaart en offshore sector. “Ook door persoonsafhankelijke interpretatie van de norm sluipen er fouten in. Veel

68

OF 2020-06

bedrijven zijn ISO 9001 gecertificeerd, maar in de praktijk kost ontwerpcontrole veel tijd en wordt volstaan met subjectieve checks op hoofdlijnen. De kans dat fouten in het ontwerp niet worden ontdekt is realistisch. Het ontwerp wordt nog steeds op basis van een ‘second pair of eyes’ gecontroleerd, ondanks de mogelijkheden met computers. Fouten maken of iets over het hoofd zien is menselijk maar het ontwerp kan beter én sneller als je werkt met door de industrie erkende interactieve software die je direct attent maakt op fouten.”

Volledig doorgelicht Om fouten in het ontwerp van elektrische installaties op te sporen en te verhelpen heeft Eprocon een even ingenieus als doeltreffende ontwerp- en verificatieservice met Digital Twins ontwikkeld onder de naam EproTwin. De service is ingericht voor elektrotechnisch ontwerp-, berekening-, controle, uitbreiding, risico-inventarisatie en -evaluatie en beheer. “EproTwin is gericht op het controleren van de veiligheid en betrouwbaarheid van het ontwerp voor elektrische installaties aan boord van schepen en offshore faciliteiten.