__MAIN_TEXT__

Page 43

Wie de website van de ITBB Group bezoekt kan niet anders dan onder de indruk zijn van de vele disciplines die deze allround technische dienstverlener beheerst. En dat vanuit drie vestigingen in den lande: Heerenveen, Groningen en sinds kort ook Zwolle. Het past allemaal bij de visie die algemeen directeur Jelle Boorsma al vanaf 1996 voor ogen heeft.

“ITBB heeft nog steeds het betrokkene van een kleine onderneming, maar we hebben ook de professionaliteit van een grote onderneming. Dat is onze basis en dat is de manier waarop je het in mijn optiek in NoordNederland kunt winnen”, aldus Boorsma. ITBB werkt met business units: Heerenveen, Groningen en Zwolle vormen die units. “Wij hebben geen vestigingscultuur: we hebben het zo ingericht dat we allemaal onderdeel uitmaken van het grote geheel. We bedienen met z’n allen Noord- en Midden-Nederland en beconcurreren elkaar niet. Wat je voor elk onderdeel doet, kun je uitvergroten als je genoeg volume hebt: je hebt schaalgrootte nodig. Wij zijn in Noord-Nederland gewend om schapen met vijf poten te vinden: je gaat naar een grote partij omdat je voor alle onderdelen een specialist aan tafel hebt. Het is het samengestelde geheel wat het succes brengt.” Van ontwerp tot uitvoering (“de hele kolom”) en van klimaat- en elektrotechniek tot industrie (“de hele techniek”): je moet alles in huis hebben.” Want dan kun je ziekenhuizen bouwen, woonwijken, hotels… Maar ook kleinere klussen succesvol uitvoeren. ITBB doet het al meer dan twintig jaar en Boorsma ziet er niet alsof hij sinds dag één ook maar iets aan energie verloren heeft. “Zeker niet. Ik wil dat wij op elk terrein goed zijn: van industrie en utiliteitsbouw tot woningbouw.

Wat overigens met de energietransitie bijna kleine utiliteitsbouw is geworden, als je kijkt welke installaties in nieuwbouwwoningen worden geplaatst.” ITBB stort zich wel op die ‘w’, de woningbouw. “We lopen in Nederland 100.000 woningen achter op de vraag, dat zie je nog steeds. Naast nieuwbouw is er bovendien heel veel vraag naar renovatie van bestaande bouw.” Ontwikkelingen zoals comfortinstallaties, balansventilatie, warmtepompen, zonnepanelen: dagelijks werk voor ITBB.

Geen makkelijk werk, wel makkelijker werken Maar om de ‘w-poot’ écht perfect te kunnen bedienen, is een nieuwe vestiging in Zwolle gebouwd. Vestigingsleider Dick Wonink (what’s in a name) schuift aan: hij zwaait de scepter over de grote assemblagevestiging die ‘Zwolle’ gaat worden. “In 2018 leerde ik Jelle kennen. Mijn team en ik stonden te springen om op de manier te gaan werken zoals ITBB dat doet, daarom hadden we direct een klik. Voor ons is een betrokken directeur heel belangrijk.” Boorsma legt uit waarom hij Wonink en zijn team graag wilde hebben. “Er is een enorme transitie gaande in de installatiewereld: of je kiest voor een uitvoerende installateur, of voor een innovatie-installateur. De eerste zit in de concurrentiehoek en het snelle werk, de

tweede gaat mee in planontwikkeling. Om naast de ‘grote broers’ in de woningbouw te kunnen staan, hebben wij beide nodig.” Alleen dit jaar al worden er vanuit Zwolle vele honderden installaties in woningen geplaatst. Wonink: “Verregaande automatisering, robotisering en digitalisering maakt dat mogelijk. Wij gaan verder dan de gemiddelde collega: die maakt ook bouwpakketten, maar wij maken álles in prefab: complete montagesets worden samengesteld afgeleverd op de bouwlocatie en daar in elkaar geklikt. We werken met bouwstenen die verregaand gestandaardiseerd zijn.” Boorsma: “Juist daardoor kun je de meest moeilijke projecten maken: in de ontwerpfase is alles mogelijk. Dat vraagt aan de voorkant veel focus, maar in de uitvoering heb je profijt van de balans die je in de basis creeërt. We maken geen gemakkelijker werk, we proberen ons werk makkelijker te maken voor iedereen.” Het werkt: ITBB krijgt volop nieuwe aanvragen voor projecten in de woningbouw. De volgende stap is landelijke dekking, want het schaap met de vijf poten kan nog completer, als het aan Boorsma ligt. “Het kan altijd mooier en beter, maar de basis blijft hetzelfde. Het klópt bij ons gewoon en dat voelt goed.” 

Techniektoppers gezocht! ITBB zoekt (onder andere voor de nieuwe vestiging in Zwolle) vele nieuwe techniektoppers. Vakmensen – jongens en meiden, mannen en vrouwen - die zich thuisvoelen bij het betrokken bedrijf dat ITBB is en zin hebben in de uitdaging die de unieke manier van werken bij ITBB vormt. Op de website van ITBB is een keur aan vacatures te vinden. Wonink: “We hebben op elke vlak mensen nodig, met name uitvoeringstechnisch.” Boorsma: “Onze slogan is ‘Toppers in techniek’. Het is een keuze om een topper te zijn. Als je jezelf een topper voelt: kom solliciteren! Wij zitten in de topgroep en willen je er graag bij hebben.”

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

43

OF 2020-06

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 6 oktober 2020  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv