Page 7

Aanleg van de weide Griene Greide, enkele jaren terug

HOLWERD AAN ZEE GENOMINEERD VOOR VPRO’S PLATTELANDSPIONIERS Na de overweldigende reacties op een recente HUMAN film, zijn de mannen van Holwerd aan Zee in de race voor de titel ‘Plattelandspioniers’. VPRO Tegenlicht is namelijk op zoek naar pioniers op het platteland die buiten de kaders durven te denken en zich inzetten voor de samenleving van de toekomst. Dit om de toekomst van het platteland veilig te stellen. De nominatie van Holwerd aan Zee is te danken aan het vooruitstrevende idee om Holwerd opnieuw te verbinden met de Waddenzee.

Zonnepanelen zijn onmisbaar tijdens de energietransitie, daar is iedereen het wel over eens. Over de geschikte locatie van deze energieopwekkers is echter meer discussie. Mannen van Staal denkt de oplossing te hebben door een nieuwe innovatie op de markt te brengen: ECO-carports. “Deze locaties kunnen een dubbelfunctie vervullen”, zo legt projectmanager Gerke Draaisma uit. “Naast parkeerruimte biedt het ook de gelegenheid een zonnedak te plaatsen. In Zuid-Europa gebeurt dit al, maar meestal als afweer tegen de warmte. Wij richten ons liever op de mogelijkheden van energieopwekking.”

Nieuwbouw voor Verkley Verkley (kabels en leidingen) maakt een flinke groei door en mede daardoor gaat de vestiging Drachten aan het eind van het jaar verhuizen naar een nieuwe locatie aan de Curielaan 4. De laatste paal is geslagen door de oprichter Ton Verkleij. Ook het DNA van Verkley – een koperen plaatje op de heipaal met daarop de slogan ‘snel schakelen, duurzaam verbinden’ – ging mee de grond in. “Dit is symbolisch ons fundament, de basis waarop wij werken”, aldus algemeen directeur Erik Blauw. Verkley is gespecialiseerd in het leggen, monteren en testen van kabels en leidingen voor energie en water. Met vestigingen in Drachten en Groningen biedt Verkley aan 250 mensen werkgelegenheid.

Mannen van Staal biedt met haar ECO-carports een voordeliger optie dan gebruikelijk, aldus de manager. “Dit komt door een innovatie in de carportfundering. Normaal gesproken wordt de constructie verankerd in de grond; bij ons product worden de speciaal ontworpen funderingsplaten op een “stabiel” zandbed gelegd. Op deze manier kunnen de kosten gereduceerd worden, net zoals de verkoopprijs.”

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

7

OF 2019-03

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv