Page 31

Duurzame Doeners In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf, met het vizier strak gericht op een fossielvrije bedrijfsvoering. Ditmaal valt de eer te beurt aan Ate Reitsma, Technisch verkoopadviseur bij Frythermo in Franeker, expert op het gebied van vloerverwarming, warmtepompen en spuitisolatie. Ate, Frythermo heeft al verscheidene duurzame stappen gezet. Hoe zagen deze er concreet uit? Sinds oktober 2018 is Frythermo gestart met het leveren van thermodynamische warmtepompen. Dit type warmtepomp is tot nu toe vrij onbekend in Nederland. Op zich is dat erg bijzonder want het is wellicht een van de beste vervangers van de cv-ketel. Een thermodynamische warmtepomp werkt namelijk altijd - 24 uur per dag - bij regen of ijzel en zélfs bij temperaturen van -10 °C; zonder toevoeging van extra verwarmingselementen. Een van de beste manieren om dit aan je klanten duidelijk te maken, is je eigen pand te voorzien van een dergelijke installatie en daarmee de werking aan te tonen. Om ons pand in Franeker te verwarmen is een 24 kW thermodynamische warmtepomp opgesteld, gecombineerd met een 260 liter warmtepompboiler voor warm water. Gelijktijdig zijn er 40 zonnepanelen op het dak geplaatst en zijn alle lichtbronnen in en om het pand vervangen door ledverlichting.

dragen aan de verduurzaming van Nederland. Het is voor ons dan ook vanzelfsprekend dat de eerste installatie die we hebben geplaats bij ons eigen bedrijf was. Goed voorbeeld doet goed volgen! De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is voor ons als leverancier van thermodynamische warmtepompen een logische stap. Een thermodynamische warmtepomp haalt net als de, bekendere, lucht-water warmtepomp, energie uit de omgevingslucht. Echter gebeurt dat bij ons met panelen, zonder geluid producerende unit op het dak of aan de gevel. Onze warmtepomp is voorzien van 24 panelen van 80 x 200 cm waardoor geruisloos een “airco gas” wordt gevoerd. De thermodynamische panelen zijn onder de zonnepanelen op het dak gemonteerd. Het bespaart ruimte op je dakoppervlak en de warmtestraling aan de achterzijde van de zonnepanelen verhoogt het rendement van de warmtepomp. De thermodynamische panelen stralen op hun beurt weer koude af op de achterkant van de zonnepanelen waarmee ook hun rendement verhoogd wordt.

Waarom hebben jullie deze keuzes gemaakt?

Wat heeft het jullie bedrijf opgeleverd?

Als bedrijf en helemaal als leverancier van duurzame techniek willen we ons steentje bij-

Frythermo is al jaren actief op het gebied van duurzame energie. We zijn ruim 16 jaar geleden

L E E S O F M A G A Z I N E O O K O N L I N E V I A W W W . O F. N L E N V O L G O N S V I A

,

EN

.

gestart met het leveren en monteren van vloerverwarming in zowel nieuwe als bestaande situaties. Vloerverwarming is tegenwoordig het meest gewenste afgiftesysteem voor lage temperatuur verwarmingssystemen zoals een warmtepomp. Frythermo als bedrijf heeft nu, in combinatie met de warmtepompen en de vloerisolatie, een compleet pakket te bieden aan de aannemer, installateur, bedrijf en in uitzonderlijke gevallen de particulier om een passende oplossing te bieden om een pand te verduurzamen. Als ik kijk naar wat het ons pand heeft gebracht? We zijn volledig gasloos en wekken evenveel kilowatts op als dat we op jaarbasis verbruiken! Daarnaast staat er een nette installatie die we graag laten zien aan belangstellenden. Wil je ook fossielvrije stappen zetten met je bedrijf? De Freonen fan Fossylfrij Fryslân helpen je graag verder. Neem contact op met de Helpdesk Fossielvrij MKB via 058 – 294 16 70 of stuur een mail naar info@freonen.nl. Je ontvangt dan concrete adviezen en begeleiding, passend bij jouw situatie. 

31

OF 2019-03

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv