Page 14

Marlies Krikke is Vitaliteits- en Gezondheidsdeskundige bij ArboNed. Dit bedrijf verzorgt advisering op het gebied van verzuim en preventie.

Heeft vitaliteit voor jou een mentale of vooral fysieke betekenis? Marlies Krikke, vitaliteits- en gezondheidsdeskundige bij ArboNed: “Beide. Je fit en vitaal voelen kan zijn dat je je gezond voelt, een goede conditie hebt en weinig ziek bent, maar ook dat je lekker in je vel zit en een goede balans hebt tussen werk en privé. En gezond gedrag ontwikkelen doe je vooral door mentaal de knop om te zetten en gezondere keuzes te maken.” Rutger Bennink, vitaliteitsconsulent bij De Friesland zorgverzekeraar: “Inderdaad beide: het één kan namelijk niet zonder het ander. Ze beïnvloeden elkaar. Als ik mentaal vastloop, kan ik dat door fysiek bezig te zijn oplossen en terug in balans brengen. Andersom geldt dat ook.” Joan Boelens, directeur van BCL Actief: “Vitaliteit betekent zelfs meer. Levenslust wordt bepaald door de volgende zes pijlers: fysiek, mentaal, zingeving, gelukbeleving, sociaal-maatschappelijke participatie en de werkmonitor in de vorm van ADL: Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen.”

‘Ga op zoek naar kleine successen’ Marlies Krikke: “Gezondheid en vitaliteit wordt door veel mensen gezien als iets waarvan je wel weet dat het goed voor je is, maar waarvoor je allerlei dingen moet doen of juist voor moet laten. Op zoek gaan naar de kleine successen en van daaruit steeds een stapje vooruit werkt beter dan (als bedrijf of als persoon) de lat enorm hoog te leggen met het risico dat die té hoog ligt en de lol eraf gaat. Kijk af en toe eens terug om te zien waar je vandaan komt en wat je eigenlijk allemaal al bereikt hebt!”

Dat besef had ik een flink aantal jaren geleden al. Vanuit mijn studie heb ik leren werken en denken in preventie. Na mijn studie ben ik mijn eigen bedrijf begonnen, waarmee ik mij richt op vitaliteitsbevordering door individuen te helpen bij het zelf nemen van de regie over hun leven en leefstijl. En dat doe ik nu bij De Friesland.”

Wat betekent vitaliteit voor jezelf? Hadi Smedema, ergonomisch adviseur bij Health2Work: “Voor mij betekent het een gezonde werk-privébalans. Als werkgever goed voor je personeel zorgen en dat de werknemer ook goed voor zichzelf zorgt. Denk aan gezond eten en voldoende beweging.” Rutger Bennink: “Bij mij persoonlijk gaat het vooral om energie, mijn persoonlijke ontwikkeling en het vinden van een balans voor mijzelf. Fit en gezond zijn en daarmee mogelijkheden in het leven creëren. Ik presteer beter en ben ook een betere collega en partner als ik vitaal ben.

‘Vitaliteit betekent ook als werkgever goed voor je personeel zorgen’ Joan Boelens: “Op het moment dat ik hoog scoor op de zes pijlers van positieve gezondheid mag ik spreken van een situatie waarin sprake is van een krachtig functioneringsvermogen. Mijn mate van vitaliteit hangt dus voor het belangrijkste deel af van mijn leefstijl en mijn balans werk/privé.” Marlies Krikke: “In mijn functie ben ik bezig om bedrijven en medewerkers zich bewust te maken van hun eigen gezondheid, vitaliteit, en wat ze daarin nog beter kunnen doen. Zelf probeer ik vooral meer te bewegen en gezond te eten en daarnaast voldoende te ontspannen.”

Speelt vitaliteit een grote rol binnen jouw organisatie? Rutger Bennink: “Vitaliteit speelt sinds een aantal jaren een steeds grotere rol binnen onze organisatie. We zien als zorgverzekeraar dat de kosten voor de zorg alsmaar toenemen. Dat heeft met demografische ontwikkelingen te maken; we worden ouder en het aantal chronisch zieken neemt toe. De wijze waarop we in onze westerse cultuur zijn gaan leven en werken helpt ook niet mee.

Rutger Bennink is vitaliteitsconsulent bij De Friesland.

14

OF 2019-03

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom denken en werken we vanuit preventie. De Friesland heeft al een aantal jaren geleden een bewuste koerswijziging ingezet om diensten op het gebied van preventie en vitaliteit op te zetten. Dat is ook de reden waarom mijn functie in het leven is geroepen. Ik richt me op de zakelijke markt, waarbij ik beleid en diensten ontwikkel op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid voor bedrijven en hun medewerkers.” Marlies Krikke: “Ja, als ArboNed zijn we steeds meer gericht op preventie van ziekte, steeds meer gericht op vitaliteit én op duurzame inzetbaarheid van onze klanten. Als vitaliteitsen gezondheidsdeskundige probeer ik mijn steentje bij te dragen door het uitvoeren van Preventief Medisch Onderzoek en het geven van kennissessies en workshops die te maken hebben met vitaliteit.” Joan Boelens: “Absoluut. Onze corebusiness is dienstverlening op het gebied van gezondheid en bewegen. We kunnen de vitaliteitsvisie alleen goed uitdragen als we dat ook zelf goed beheersen.” Hadi Smedema: “Ja, vitaliteit speelt een grote rol. Onze collega’s werken aan een zit-stabureau en maken gebruik van andere dynamische producten, om beweging te stimuleren. Om het bewegen nog meer te stimuleren, werken we met een fitcoin-systeem. Bij elke duizendste stap die je zet, verdien je een fitcoin. In de catalogus kun je met de verdiende fitcoins gezonde producten aanschaffen, denk aan een toegangskaartje voor het zwembad.

Profile for OF BV

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Ondernemend Friesland editie 3 juni 2019  

OF is al 30 jaar de dé informatie- en inspiratiebron voor ondernemers in Friesland. In iedere editie van het magazine, belichten wij de econ...

Profile for ofbv