Page 1

o eve r wa a r s i n g l e s z i c h t h u i s vo e l e n !

NUMMER 42 • OEVER VZW • WWW.OEVER.BE • TEL. 0478 54 54 54 • VER.UITG. PIETER JACOBS • ZEGERSDREEF 82 • 2930 BRASSCHAAT

oeverMAGAZINE 42


2

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


oeverMAGAZINE 42 EEN MAAND OF TWEE GELEDEN... lagen we nog aan het strand van een zonovergoten land of overtroffen we onszelf tijdens een paar fikse bergwandelingen in de Franse Alpen. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde, zo ook aan de vakantie. We moeten nu afkicken van de zomer. Er zit niets anders op. We leven nu weer op de klok en hernemen ons, soms te jachtig, dagdagelijks leven. Dit mag echter niet ten koste zijn van onze energie en ons humeur. In één of ander maandblad las ik dat je best zo vaak mogelijk naar buiten gaat want zelfs een miezerige herfst- of winterzon geeft 24 procent meer energie dan een sfeervol gloeilampje. Het is niet alleen de verandering van omgeving die je goed doet, de frisse buitenlucht maakt je hoofd leeg en vermindert stress. Het artikel raadde ook aan om ons lichaam uit de slaapstand te halen door aan sport te doen… . Als je ons programma voor deze maanden overloopt, zul je merken dat we je een mix aanbieden van buitenactiviteiten (wandelingen, joggen…), van culturele activiteiten (theater, film, concerten, opera…) van weekends en reizen (Istanbul, skiën, Turkije…) en van zeer ontspannende activiteiten waar je vast en zeker je sociale contacten zal verruimen (bowling, party’s, praatcafés). Trouwens wat het praatcafé van vrijdag betreft : we hebben vanaf 22 oktober een nieuwe, zeer toffe en aangename locatie : Hof de Bist in Ekeren!

REGELMATIG ONTVANGEN WIJ BETALINGEN ZONDER VERMELDING. LEES NOG EENS DE RESERVATIETIPS. 1. Reserveer tijdig, wacht niet tot de laatste week. 2. Schrijf tijdig over, bij sommige banken duurt het meer dan een week vooraleer het geld op onze rekening staat. 3. Probeer zoveel mogelijk elektronisch te betalen. In elke bank is er een self-banking terminal om je betalingen zelf uit te voeren. 4. Vermeld steeds in de rubriek “mededeling” je lidnummer / prOeversnummer gevolgd door de activiteit(en) en/of de datum van de activiteit(en) waarvoor je inschrijft. Zonder mededeling kunnen wij je reservatie of lidgeld niet boeken! Je reservatie wordt pas geboekt vanaf het moment dat het juiste bedrag op onze rekening staat. 5. Wij bevestigen nooit je deelname. We contacteren je enkel indien de activiteit reeds volzet is of niet kan doorgaan. 6. Indien een activiteit vol zit, nemen we contact met jou op. 7. Zit een activiteit vol, bel ons enkele dagen op voorhand: je weet nooit! 8. Maak het jezelf en ons makkelijk door deze tips te respecteren, er zijn honderden reservaties per maand! ■

Afspraak daar op vrijdag 22 oktober om 20u! Be there!

INHOUD Nicole ■

FOTO’S OEVERACTIVITEITEN Aan Oeveractiviteiten deelnemen, houdt in dat je wel eens in groep kan gefotografeerd worden en nadien deze foto’s op onze website of in ons magazine kan zien. Mocht je hiertegen bezwaar hebben, kan je steeds de webmaster of het bestuur contacteren. De foto waar jij op voorkomt en waar je bezwaar tegen hebt, zal dan verwijderd worden. We wensen ieders privacy te respecteren. Eventueel kan je er zelf ook voor zorgen niet in de kijker te lopen. ■

9.

ACTIVITEITEN

26.

VAKANTIES & WEEKENDS

33.

CONTACTJES

35.

WIST JE DATJES

36.

UIT HET DAGBOEK VAN

45.

POËZIEHOEKJE

47.

GASTRONOMIE

48.

ALLERLEI

49.

VERZEKERINGEN

50.

VERZEKERING OEVER

51.

VOORDELEN VOOR LEDEN

52.

CENTRALE AFSPRAAKPLAATSEN

52.

VOLGEND NUMMER

53.

EN NU... JOGGEN !!!

54.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

3


ALGEMENE INFORMATIE LIDMAATSCHAP + OEVERMAGAZINE + ONGEVALLENVERZEKERING

VOOR ALLE INFORMATIE CONTACTEER HET SECRETARIAAT:

€ 68,- voor de eerste 12 maanden € 58,- voor elke aanéénsluitende periode van 12 maanden

■ Schriftelijk Oever Vzw Zegersdreef 82, 2930 Brasschaat

BETALING ■ overschrijving op 068-2141494-52 op naam van Oever vzw. ■ contant aan Pieter BETALING VANUIT HET BUITENLAND ■ IBAN BE64 0682 1414 9452 ■ BIC GKCCBEBB Wens je het Oeverblad in een gesloten omslag te ontvangen? Dit kan mits een meerprijs van € 6,25 per jaar. Indien je in het buitenland woont, betaal je eveneens € 6,25 extra per jaar voor de verzendingskosten.

■ Telefonisch Pieter 03/454 30 11 Nicole 03/653 46 13 ■ Fax Pieter 03/455 09 04 ■ GSM Pieter 0478/54 54 54 Nicole 0475/59 56 11 ■ e-mail Nicole: nicole@oever.be Pieter: pieter@oever.be Oever vzw: info@oever.be ■ website www.oever.be ■ REDACTIEPLOEG: Damiaan, Marianne, Jos, Magda, Patrick, Walter, Heidi, Stefan, Stefaan, Ikke, Rik, Nicole & Pieter

Je kan je filmtickets van METROPOLIS goedkoper kopen bij Oever: je betaalt € 6,i.p.v. € 7,5

■ CONTACTPERSONEN ACTIVITEITEN zie bij de activiteiten ■ HOE HERKEN JE ONS? Pieter, Nicole of de verantwoordelijke van de activiteit dragen ofwel een donkerblauwe T-shirt, jas of hemd met het OEVER logo of beige pet met blauw OEVER logo. ■ OP VRAAG VAN DE MEDEWERKERS: toon bij elke activiteit spontaan je lidkaart of je prOeverspasje (dat afgetekend moet worden door de verantwoordelijke). Aan diegenen die hun lidkaart of prOeverspasje niet bijhebben op de activiteit, zouden we wel even willen signaleren dat zij dan NIET kunnen deelnemen aan de activiteit en/of genieten van de ledenprijs! Als je lidkaart kwijt is: even een seintje aan Pieter en voor € 5,- krijg je een duplicaat. PrOevers dragen zorg voor hun prOeverspasje : bij verlies of diefstal wordt geen nieuw prOeverspasje uitgereikt.

BRENG LIEFST GEPAST GELD MEE !!!

Oever… jaarlijks 800 activiteiten voor slechts €68 of €58 (€ 58 bij verlenging lidmaatschap)

4

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


ALGEMENE INFORMATIE E-MAIL: EEN WERKINSTRUMENT ÉN EEN PLAAG ! Een vlotte organisatie van een vereniging als Oever is ondenkbaar zonder e-mail verkeer. Regelmatig steken er vlagen op van virussen die roet in het eten gooien. Meestal gaan ze als volgt te werk: die slimme programma’s gaan in je computer en op het Internet op zoek naar e-mail adressen of genereren zelf nieuwe adressen. Ze versturen met een valse afzender virussen of spam (=ongewenste mail) en overspoelen zo je postbus en die van je vrienden. Een virusscanner is dus tegenwoordig een must. De meeste providers bieden (al dan niet betalend) een virusscanner aan: dat is een goede zaak. Maak je intensief gebruik van e-mail, installeer dan zelf nog een extra virusscanner op je eigen PC. Wat kan je er zelf aan doen om je leed en dat van anderen te beperken: Verspreid nooit je “echte” emailadres op het internet, nieuwsgroepen, (oeverboekjes?). Als het toch nodig is, gebruik hiervoor dan een zgn. alias of maak hiervoor een tijdelijk hotmail-adres aan. Als je een mail (door)stuurt naar een hele groep, gebruik dan steeds de Bcc: adresregel (en niet de Aan: To: of Cc:). Deze Bcc (Blind Carbon Copy) is hetzelfde als Cc: maar het adres is dan onzichtbaar, zelfs voor jezelf en voor slimme virusprogramma’s!

Onlangs kreeg Oever via een SMS-je een leu k berichtje binnen van Pascaline en Walter Lys : Zij wilden aan alle Oever leden laten weten dat zij al een jaar gelukkig samenwonen en dat zij op 1 oktober 2004 in het huwelijk treden. Het SM S-je eindigde als volgt : “Wij zouden graag in het Oeverboekje een dankwoordje publiceren om dat wij via Oever on s geluk gevonden hebben! Gr oetjes, Pascaline en Walter” Zo GSM-st, zo gedaan !

Pascaline en Walter, In naam van Oever, wense n we jullie een prachtig, liefdevol huwelijk en zijn we erg blij dat jullie elkaar gev onden hebben via Oever! Pieter en Nicole.

EEN OPROEP AAN MENSEN MET KINDEREN.

Als je een Oeveractiviteit organiseert of tot een werkgroep behoort, dan kan krijg je (van Jos) een @oever.be (forward)adres dat dan op het internet en in het boekje verschijnt. Op die manier hou je je persoonlijk adres verborgen voor de buitenwereld en toch ben je voor iedereen bereikbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is wandelingen@oever.be. Als er misbruik gemaakt wordt van je @oever.be adres, dan contacteer je Jos (josc@oever.be) die dan een nieuw adres aanmaakt.

Hallo, Ik ben Stefaan en verantwoordelijke voor de kinderactiviteiten. Ik probeer regelmatig iets te doen voor de kinderen maar ideeën van jullie allemaal zijn welkom. Als je eens iets wil doen met je kinderen en je denkt dat dit leuk zou zijn als er nog andere kinderen bij zijn, laat het dan weten: ik zal dan het nodige doen om het te organiseren en het te laten verschijnen in het boekje. Als je wil mag je het ook zelf organiseren maar laat het dan weten zodat er geen twee activiteiten op dezelfde dag zijn! Ik hoop op een massale inzending. GSM.0494/41.21.16 kinderactiviteiten@oever.be

Jos Cautereel ■

Groetjes, Stefaan

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

5


ALGEMENE INFORMATIE

NIEUW ■ De vergoeding voor het meerijden is aangepast, en bedraagt voortaan € 0,07 ipv € 0,05 per km. ■ Naar aanleiding van de werkzaamheden aan de Antwerpse Ring hadden we gekozen voor een nieuwe afspraakplaats, Antwerpen Kiel. Achteraf gezien blijkt dit niet zo’n goede keuze : moeilijk bereikbaar, onduidelijk en vooral onveilig voor de achtergebleven fietsen en auto’s. Vraag het maar aan Patrick, zijn fiets is er gestolen. Bovendien is dit voor de Antwerpse politie een gekende buurt. Vanaf heden opteren we terug voor Oud Berchem Kerk. ■ Het praatcafé op vrijdagavond zal niet meer doorgaan in ‘ ’t Jagerke ’. ■ Vanaf 22 oktober hebben wij een nieuwe locatie voor het praatcafé op vrijdagavond, voortaan zitten we elke 1ste en 4de vrijdagavond in Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren.

■ OEVER IS STILAAN OP ZOEK NAAR EEN EIGEN STEK. Bereikbaarheid (ook met het openbaar vervoer), parkeergelegenheid, betaalbaarheid, voldoende groot en gezelligheid zijn onze voornaamste criteria. Weet je iets in de regio Wilrijk – Brasschaat – Wijnegem – Deurne – Berchem – Antwerpen – Schoten: Contacteer Pieter. ■ Vanaf de Halloweenfuif (30 oktober) betalen enkel leden de laagste toegangsprijs. ■ Dit boekje steekt in een nieuw kleedje.

Oever... je kan geen weekend zonder ! 6

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


WERKGROEPEN Om de taakverdeling binnen Oever te bevorderen en om Pieter en Nicole (die, terloops gezegd, nog steeds op volledig vrijwillige basis Oever leiden!) enigszins wat te ontlasten, werden er een aantal werkgroepen opgericht: Werkgroep

Verantwoordelijke

Telefoon

e-mail

Wandelingen

Eric J

0474-96 20 36

wandelingen@oever.be

Fietstochten

Eddy Broeckx

0479-38 65 91

Stefaan DH

0494-41 21 16

kinderactiviteiten@oever.be

Raymond Majersdorf

03-658 73 51 na 18u30

klassiek@oever.be

Optredens en gratis concerten

Jos Halpern

0486-32 19 22

optredens@oever.be

Theater en toneel

Jef Covents

0475-39 38 06

theater@oever.be

Dinsdagfilm: (info [Heet van de Naald] op onze site)

Jef Michielsen

03-315 08 16 0473-60 64 76

dinsdagfilm@oever.be

Opvang nieuwe mensen op praatcafé

Nicole

0475-59 56 11

nicole@oever.be

Jos Cautereels

0476-60 48 57

josc@oever.be

Ledenboekje – publiciteit

Pieter

0478-54 54 54

boekje@oever.be

Oeverbrigade: alle werk op fuiven, BBQ, kaasavonden

Pieter

0478-54 54 54

pieter@oever.be

Ledenadministratie, subsidies en overige taken

Pieter

0478-54 54 54

pieter@oever.be

Kinderactiviteiten Klassieke muziek - opera & ballet

prOeverspasjes (aanvragen en info), website, foto’s, activiteitenkalender, nieuwsbrief

Oeverleden die zich geroepen voelen om hun steentje bij te dragen door bvb. een activiteit te organiseren of door een voorstel in te dienen, kunnen zich steeds rechtstreeks wenden tot de verantwoordelijke van die werkgroep.

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

7


activiteiten Enkel leden en prOevers kunnen aan deze activiteiten deelnemen, tenzij anders vermeld !

PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ ELKE ZONDAGAVOND BADMINTON WILRIJK Van 19u30 tot 21u verbranden we onze calorieën in de sporthal van RUCA (Sportopolis), Middelheimlaan 1 in Wilrijk (ingang via de Floralienlaan.) Meebrengen: sportoutfit, badmintonracket. Als je geen racket hebt, is dit geen probleem. Je kan er ter plaatse ééntje huren en met een beetje geluk, kun je misschien wel een racketje van één of andere speler lenen. Per avond € 2,-. ✆ Vera: 03-6772282 na 18u. Kinderen van leden zijn gelijkgesteld met leden. Reservatie is niet nodig.

■ ELKE MAANDAGAVOND BOWLING 4 SINGLES Vanaf 1 november, afspraak 19u45 The Bowling Stones, Noorderlaan 104A Antwerpen (nabij Metropolis) Per spel € 2,Er worden 3 spelletjes gespeeld per speelavond. ✆ Pieter. Reservatie is niet nodig.

■ ELKE DINSDAGAVOND BADMINTON KESSEL Voor € 1.50 kan je elke dinsdagavond van 21u30 tot 22u30 een uurtje spelen in sportzaal De Putting te Kessel. ✆ Franz 03-2812355. Reservatie is niet nodig.

■ ELKE DINSDAGAVOND FILMFANS-AVOND We maken een keuze uit het (meer alternatieve) aanbod van De Kern (Wilrijk), UGC, Cartoon’s of MuHKa Cinema te Antwerpen. Titel, uur en afspraakplaats kan je lezen in Heet van de Naald op de site van Oever. Bij opgave van je e-mail adres aan dinsdagfilm@oever.be ontvang je wekelijks een uitnodiging voor de volgende film. Voor de niet-internet bezitters ✆ Jef 03/3150816 of 0473/606476. Reservatie is niet nodig.

■ ELKE DINSDAGAVOND PÉTANQUE WOMMELGEM Afspraak vanaf 19u aan PC De Evers, gelegen in Fort II. Je kan parkeren over café Byblos. De ingang is langs het voetbalterrein, je gaat bergaf en dan rechts. ✆ Herman 0476-239414. Reservatie is niet nodig.

8

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ ELKE DONDERDAGAVOND ZWEMMEN DEURNE We zwemmen van 19u30 tot 20u30 om ook de kinderen de mogelijkheid te geven mee te komen. Nadien genieten we nog van een gezellige babbel in de cafetaria. We spreken af om 19u15 aan de kassa van Zwembad Arena, Gabriel Vervoortstraat 8, 2100 Deurne (nabij de Herentalsebaan /Mestputteke). ✆ Vera 03-3663629. Reservatie is niet nodig, nieuwkomers graag een seintje op voorhand.

■ ELKE EERSTE EN VIERDE VRIJDAGAVOND PRAATCAFÉ EKEREN Kom je voor de eerste keer, loop even binnen en in kleine groepjes (2 à 6 personen) zal één van de verantwoordelijken (Gerd, Ilse, Mariette, Erik, Christel, Omer, Pieter of Nicole … ) je een korte uitleg geven over het reilen en zeilen binnen Oever. De bedoeling is om het ijs te breken want heel wat mensen hebben toch wel drempelvrees. En achteraf bleek die drempelvrees totaal ongegrond te zijn! Ook alle Oeverleden zijn natuurlijk welkom om even bij te praten! Loop gerust even binnen tussen 20 en 23 uur! Locatie: Hof de Bist, Veltwijcklaan 254- 258 Ekeren. ✆ Pieter en Nicole. Reservatie is niet nodig! Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen

■ ELKE TWEEDE & VIERDE ZATERDAGNAMIDDAG PRAATCAFÉ ANTWERPEN Heb je op zaterdag een paar vrije uurtjes en zin in een gezellige babbel? Dan weten we voor jou een adres. In “De Groote Witte Arend” ontmoeten we mekaar tussen pot en pint. Geen auto is ook geen excuus, want tram en bus brengen je bijna tot aan de deur. Vanaf 15u kan je er terecht en heten Marleen, Walter en/of Marc je hartelijk welkom. Tot dan! Locatie: ‘De Groote Witte Arend’, Reyndersstraat 18 te Antwerpen (vlakbij de Groenplaats) ✆ Marleen 03-4552913, of Marc 03-2722269 0485188795 of e-mail marc@oever.be Reservatie is niet nodig.


activiteiten De activiteiten zijn enkel voor leden en prOevers, tenzij anders vermeld ! ■ WO 13/10 OPERA ANTWERPEN Arianne & Barbe-Bleue van Paul Dukas – concertante uitvoering Conte in 3 bedrijven. Gedicht van Maurice Maeterlinck. La délivrance inutile, zo luidde oorspronkelijk de ondertitel van Ariane et Barbe-Bleue, het stuk dat Maurice Maeterlinck van meet af aan voor de operabühne had bestemd. In zijn versie van het door Charles Perrault overgeleverde sprookje wil de wilskrachtige Ariane – een verwijzing naar de mythische Ariadne – de vrouwen bevrijden die de beruchte ladykiller in zijn burcht gevangen houdt. Geconfronteerd met licht en vrijheid verkiezen ze vreemd genoeg bij hun beul te blijven. Paul Dukas’ enige opera heeft lange tijd in de schaduw gestaan van Debussy’s Pelléas et Mélisande, eveneens op tekst van Maeterlinck. Niettemin heeft het werk steeds vurige bewonderaars gekend. Olivier Messiaen voorop.. De indrukwekkende zangpartij van Ariane, de eigenlijke hoofdrol van de opera, en de rijk gestoffeerde orkestratie maken Ariane & Barbe-Bleue tot een absoluut pièce de résistance van de 20ste-eeuwse opera. Waar: Koningin Elisabethzaal, Astridplein 26 Antwerpen. Afspraak om 19u45 aan de kassa. Bijdrage: € 18,- eerst even naar Raymond bellen en dan reserveren. Reservatie via overschrijving op rekening 979-1359493-43 van Raymond Majersdorf. We hebben 9 abonnementen. ✆ Raymond 03-658 73 51 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u30). ■ DO 14/10 ZWEMMEN DEURNE Zie periodieke activiteiten ■ VR 15/10 THEATER TONIC, KONING LEAR BRASSCHAAT ‘Met de branie van jonge honden, cartoonesk, komisch, sprankelend en fris …’ Zo reageerde de pers op hoe Tonic (voorheen Gordijnen voor Konijnen) de bekende tragedie van Shakespeare aanpakt. Afspraak : om 20u15 aan de kassa van het Cultureel Centrum Brasschaat, Gemeentepark 10, Brasschaat. Reservatie : na betaling van € 7,50 op onze rekening (indivuele prijs € 9,-) . We hebben 10 tickets. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 15/10 HUMOR MERKSEM ‘DUFRAING EN DE WIT ‘ Het duo is gekend voor hun weekoverzichten en columns op Radio Donna en Radio 2 waar ze met hun gezond, maar licht gestoord, gevoel voor humor telkens het mooie weer maken. Hun nieuwe show staat ook weer bol van effecten, persiflages, ‘goededoelnummers’, stand-up en knappe visuele vondsten. Van een thema hebben de twee nog nooit gehoord. Het podium is hun speeltuin, het publiek het vangnet voor hun fratsen. Afspraak : om 20 u aan de kassa van het Stadspoppentheater, Terlindenhofstraat 204. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 9,- op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 11,-) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole.

■ VR 15/10 SAUNA BRASSCHAATS BADHUIS We sluiten de werkweek af met een rustgevende sauna in het Brasschaats Badhuis op de Bredabaan 946a. Meebrengen: badjas, badhanddoek, handdoek, slippers. Bijdrage € 17.50 Afspraak: om 18u aan de receptie. Als je vroeger of op een ander moment komt, graag een seintje vooraf, zodat we je kunnen verwelkomen. ✆ Jos Cautereels: 0476-60 48 57, josc@oever.be Wegbeschrijving: Op de E19: afrit 5 Brasschaat, Bredabaan volgen voorbij het centrum Brasschaat en voorbij Maria-ter-Heide. +/-200m voorbij motel Dennenhof aan de linkerkant.

■ ZA 16/10 WANDELING BUGGENHOUT Wandeling van ca 11 km in Buggenhout, een landelijke gemeente in Oost-Vlaanderen met het Buggenhoutbos als topper. We maken 3 kleine wandelingen door het bos. Natuurlijk mogen de gezellige terrasjes niet ontbreken. Best aangepast schoeisel voorzien! Afspraak om 12u45u Oud Berchem Kerk of om 13u30 hoek Bosdreef / Brandstraat. Bijdrage: € 1,- met geldige lidkaart of prOeverspasje ✆ Tom 0498-101033. Reservatie is niet nodig! Graag even Tom verwittigen indien je rechtstreeks rijdt! ■ ZA 16/10 THEATER ANTWERPEN “THE SHAPE OF THINGS“ Hoe ver kan je gaan in de liefde? Hoever in de kunst? Wat wil je veranderen en welke prijs betaal je daarvoor? The Shape of Things van Neil LaBute is emotioneel gewelddadig,je krijgt er koude rillingen van. Het geeft inzicht in een maatschappij waarin een groeiend aantal jonge mensen aan anorexie lijdt en waarin ouders hun kinderen cosmetische chirurgie cadeau doen voor hun 16e verjaardag. Afspraak: om 19u45 in de hall van Het Klein Raamtheater, Lange Gasthuisstraat 36, 2000 Antwerpen. De voorstelling start om 20u. Bijdrage: € 10,- (tickets kosten aan de kassa € 12,50 ). We hebben slechts 10 tickets. Reservatie via overschrijving op onze rekening. ✆ Pieter of Nicole. Verantwoordelijke: Jef.

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

9


activiteiten ■ ZA 16/10 CONCERT MERKSEM ‘PIETER EMBRECHTS EN DE CINÉMATIX’ Pieter Embrechts stelde 15 mensen de vraag: ‘Zoude gij bij een lieke van mij een filmke willen maken?’ Hij gaf ze elk één cd’ke met ruwe versies van de liedjes en bedenktijd zoveel ze maar wilden … Ze namen de tijd en het cd’ke, ze dachten na en zeiden: ‘Ja, ik wil!’ Ieder van hen koos een lied en ging er mee aan de slag. De afspraak: doe uw goesting, geen beperkingen, geen formats én het gegeven ‘bewegende beelden’ of video mag zeer persoonlijk, onconventioneel en eigenzinnig opgevat worden. Live brengen Pieter en de Cinématix deze Nederlandstalige liedjes en zullen de bijbehorende filmkes in het groot en in het breed te zien zijn. Afspraak : om 20 u aan de kassa van de Concertzaal Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 Merksem. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 9,- op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 11,-) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole.

Het vertrek is stipt om 13u45! Bijdrage € 1,- op spontaan vertoon van geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig! ✆ Nick 0472-917966 ■ ZO 17/10 WANDELING ‘TE VOET LANGS DE ANTI-TANKGRACHT’ IN STABROEK (14KM) Om de verdediging van Antwerpen te versterken, legde Landsverdediging in de jaren dertig een anti-tankkanaal aan tussen het Albertkanaal en Berendrecht aan de Schelde. Het kanaal verbond een aantal forten die al voor WO I gebouwd werden. Vandaag is dit kanaal vergroeid met het landschap en voor een groot deel een prachtig natuurgebied. De wandeling zal een deel van het anti-tankkanaal volgen. Het kan vrij slijkerig zijn als het lange tijd geregend heeft, dus stevige waterdichte schoenen is aan te bevelen. Afspraak 11u30 Oud Berchem Kerk of 12u15 parking Ravenhof (Putte-Kapellen). Vertrek gepland om 12u30. Er is een tussenstop voorzien in Stabroek in taverne ‘De Neus’. Bijdrage € 1,- met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Marianne 03-5689178 of 0495-885540. Wegwijzer: Weg Kapellen naar Putte. Aan de grens in Putte linksaf (Swinnesstraat). Steeds rechtdoor, tot in een bosrijke omgeving (ong. 1km) tot links kasteel Ravenhof te zien is en waar de parking is. Marianne wacht de groep daar op. ■ ZO 17/10 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

■ ZA 16/10 SHOWDINER KIELPARK ANTWERPEN Show, humor, ambiance en lekker eten zijn de ingrediënten voor deze avond. We serveren je een aperitief, voorgerecht, soep, hoofdschotel, nagerecht, koffie of thee en versnaperingen. Tijdens het diner is er sfeermuziek met Liz Larsen & Paul Vermeulen. Nadien een show met de Lou Roman Band & Nadia, Dirk Bauters en Gunther Neefs! Luc Caals praat het geheel aan elkaar. Het is een organisatie van de “Vriendenkring De Mick” en de opbrengst gaat naar een goed doel: gezondheidszorg “De Mick” uit Brasschaat. Bijdrage: € 45,Reservatie via 03 217 1000. Vermeld duidelijk dat je reserveert via Oever: we zetten je dan aan dezelfde tafel(s). Locatie: Feestzaal Kielpark, St.-Bernardsesteenweg 113, Antwerpen-Kiel. Afspraak: aan de inkom om 18u45. ✆ Patrick 03-3225838. of mail Jos (josc@oever.be) ■ ZO 17/10 WANDELING “ GROENE BUURT VAN WILRIJK’ Herhaling op algemene vraag! Deze prachtige wandeling van 9 km leidt ons door het publieke park van Wilrijk. Via een deel van het Geitenpad wandelen we door de herfstkleurige bloemen- en moestuintjes naar de rustgevende mooie groene tuinen van de Universiteit “UIA” en campus “De Drie Eiken”, en als slot doen we Fort VI van Wilrijk aan. Halverwege is er natuurlijk een stop voorzien! Afspraak: 13u30 marktplein “De Bist”, Wilrijk.

10

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ MA 18/10 JAZZ DE SINGEL ANTWERPEN David Murray Créole Project Pharoaf Sanders tenorsaxofoon Een kwarteeuw geleden verbaasde Murray de jazzwereld met een nieuw muzikaal concept: postmoderne free jazz – Coltrane, Coleman en Ayler voorbij. Als solist is Sanders zonder weerga: een arsenaal aan melodische concepten, ongewone harmonieën, uitgekiende dynamische variaties, hartstochtelijke soli. Reservatie na betaling van € 20,- op onze rekening, slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ DI 19/10 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 19/10 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 19/10 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DO 21/10 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN


activiteiten ■ DO 21/10 CONCERT WIM SOUTAER & XANDER DE BUISONJÉ LIER Wie hen reeds samen of afzonderlijk aan het werk zag, zal het eens zijn dat Wim & Xander tot de top van de Nederlandstalige muziek horen. Xander de Buisonjé kennen we als frontman van ‘Volumia!’. Locatie: CCLier, Aarschotsesteenweg 3 Lier. Afspraak om 20u aan de kassa. Staanplaatsen!! Reservatie via overschrijving op onze rekening van € 18,(individuele prijs € 24,-). We hebben slechts 10 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 22/10 PRAATCAFÉ EKEREN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN NIEUWE LOCATIE Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Reservatie is niet nodig! Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen. ■ VR 22/10 SAMENKOMST DEELNEMERS CITYTRIP ISTANBUL PRAATCAFÉ EKEREN We komen een laatste keer samen om 20u. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 22/10 SAMENKOMST DEELNEMERS WEEKEND VOEREN PRAATCAFÉ EKEREN Alle deelnemers komen samen om 21u. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Om praktische afspraken te treffen, vragen we met aandrang aan alle deelnemers aanwezig te zijn op de infoavond. Indien je niet aanwezig kan zijn, verwittig je op voorhand Pieter of Nicole (en neem je achteraf terug zelf contact met hen op voor verdere afspraken). Indien je, zonder op voorhand te verwittigen, niet aanwezig bent op de vergadering vervalt je reservatie en zijn de annulatievoorwaarden ook hier van toepassing. Iemand van de reservatielijst gaat dan mee in jouw plaats!

De gids vertrekt om 14u. De wandeling duurt 3 uur. Reservatie via overschrijving van € 7,- op onze rekening. Slechts 20 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole. ■ ZA 23/10 PRAATCAFÉ ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN. Reservatie is niet nodig. ■ ZA 23/10 KONINKLIJKE POPPENSCHOUWBURG VAN CAMPEN ANTWERPEN Niet voor zuurpruimen! We gaan lachen en gieren in de Koninklijke Poppenschouwburg Van Campen. Die is reeds 40 jaar een brok Antwerpse folklore en verplichte cultuurkost! Twee uur brullen met de Schele, de Neus, en den Bult in hun nieuwste productie: “Spaans geweld op ’t Scheld”. De voorstelling is niet geschikt voor kleuters en gevoelige oortjes. Afspraak: 19u in café BarBouf naast de ingang, in de Lange Nieuwstraat nr.7 . Voorstelling: start stipt om 20u. Lange Nieuwstraat 3, Na de voorstelling rond 22u gaan we nog iets drinken en nagenieten in het reiscafé VIA-VIA, om de hoek, Wolstraat nr. 43. Als er teveel volk is, zitten we op de eerste verdieping. Inkom: betaling aan de kassa .Kinderen tot 12j: € 6,Volwassenen tot 55j: € 9,- boven 55j: € 8,Reserveren is niet nodig, maar het is handig als je Ivo laat weten dat je meegaat. Er zijn slechts 140 plaatsen in de zaal ! Drank tijdens de pauze verkrijgbaar aan € 1,✆ Ivo GSM 0477-934.718 of e-mail ivoh@online.be ■ ZA 23/10 BOWLING EKEREN Gezien de werken aan de Ring wijken we uit naar Sportopolis Ekeren. Dit complex is pas open. Afspraak: 19u45, eerste bal 20u. Einde 22u. We hebben 5 banen voorzien. Leden/prOevers betalen € 7,- voor 2 spelletjes + schoenen. Betaling ter plaatse! We spelen met 6 personen op één baan. De eerste 30 aanwezigen spelen zeker. Wil je er zeker bij zijn? Graag telefonische reservatie, zoniet kom je op het goed geluk af. ✆ Pieter of Nicole. Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen.

■ VR 22/10 INFOAVOND SKIVAKANTIE LES MENUIRES Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd op de infoavond voor onze skireis naar Les Menuires (van 14 januari tot 23 januari) om 22u tijdens het praatcafé. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter en Nicole. Reservatie is niet nodig! ■ ZA 23/10 STADSWANDELING ANTWERPEN ‘Deze vrouwen kunnen (konden) hun mannetje staan’ Je hoeft geen feminist te zijn om deze wandeling te waarderen. Welke vrouwen zijn belangrijk geweest voor de Antwerpenaars en hun geschiedenis? Hoe hebben ze, vaak heel bescheiden hun steentje bijgedragen om van Antwerpen een aangename stad te maken? Soms stonden de vrouwen zelf op de voorgrond, soms waren ze een sterke steun voor de mannen in de spotlights. Maar ook vrouwen die nu in Antwerpen belangrijk zijn, worden niet vergeten. Tijdens deze wandeling leer je de Antwerpse geschiedenis op een heel andere manier kennen. Afspraak om 13u45 aan het standbeeld van Brabo op de Grote Markt www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

11


activiteiten ■ ZO 24/10 BRUSSEL ART DÉCO Bezoek aan Museum David en Alice Van Buuren Verscholen in het groen, ligt de woning die het echtpaar David en Alice van Buuren hebben gebouwd einde jaren’20. De woning en de tuin zijn opgevat als een totaalkunstwerk waarin de zeer mooie kunstcollectie van de bouwheren zich prima thuis voelt. Het interieur is zeer zorgvuldig samengesteld uit een combinatie van uitgelezen Franse art- décomeubels, lampen, tapijten die behoren tot de Amsterdamse school. In de mooie tuin, ontworpen door beroemde tuinarchitecten, is het aangenaam verpozen. Afspraak: Oud Berchem Kerk om 9u30 of om 10u45 aan het Museum, Leo Erreralaan 41, Ukkel (zijstraat Winston Churchilllaan) Reservatie na betaling van € 9,- op de rekening van Oever voor inkom museum + wandeling. ✆ Pieter of Nicole. ■ ZO 24/10 NATUURTOCHT MET KOMPAS EN STAFKAART van +/-17 km in de omgeving van de beneden LESSE. Dit is de tweede etappe van de verkenning van de Lesse. In juli waren we in de omgeving van Anseremme, nu zitten we al een stuk stroomopwaarts. Het is een tocht met klimmen en dalen, maar we houden af en toe een pauze om van de omgeving te genieten. Een beetje wandelervaring is wel aan te raden. De picknick wordt rond 13u binnen of buiten verorberd naargelang het weer. Meebrengen: Rugzak met picknick, voldoende drank en kledij aangepast aan het weer, best een tweede paar schoenen voor de terugreis met de auto. Ook iets om op te zitten tijdens de picknick. Afspraak: 9u Oud Berchem Kerk en vertrek om 9u10 stipt. Bijdrage: € 1,- met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. Wegwijzer: Autosnelweg Antwerpen-Brussel. Via de ring van Brussel E411 richting Namen. Namen voorbij Afrit 20. U neemt de expressweg N97 tot aan de eerstvolgende afrit. U rijdt nu naar het dorpje Furfooz. In Furfooz spreken we af aan de kerk. Van hieruit vertrekt om 11u de tocht. Voor wie rechtstreeks rijdt, graag een seintje. ✆ Stefan 014-72 05 30 of 0475-55 32 07, e-mail: stefan.dickx@pandora.be. ■ ZO 24/10. WANDELING HERLAAT (HERENTHOUT) Natuurwandeling met water en bossen van ca 10 km. Tussenstop onder voorbehoud. Afspraak 12u45 Oud Berchem Kerk of om 13u30 monument “Prinsenhof” Bevelsesteenweg. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje

12

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

✆ Tom 0498-101033. Reservatie is niet nodig! Graag even Tom verwittigen indien je rechtstreeks rijdt! ■ ZO 24/10 NATURISTISCH ZWEMMEN ANTWERPEN Naturisme is veel meer dan zomaar wat naakt zwemmen. Het is zwemmen in volledige vrijheid. Locatie: Antwerpen, Kiel, achter de sporthal in de Emiel Vloorstraat, vlakbij de Telepolis-torens. Augusleiweg 8. 14-16u. Bijdrage: € 1,80 ter plaatse te betalen. Reservatie is niet nodig, doch graag eerst een belletje. ✆ Patrick 0485/628575. ■ ZO 24/10 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ MA 25/10 LECTURNE OPERA ANTWERPEN Een boeiende inleiding tot Jenufa. Waar?: Vlaamse Opera, Frankrijklei 3 Antwerpen Afspraak om 19u45 aan de kassa waar Raymond ons opwacht. Bijdrage: GRATIS. Reservatie: graag vooraf een seintje aan Raymond. ✆ Raymond 03-658 73 51 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u). ■ DI 26/10 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 26/10 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 26/10 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DO 28/10 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 29/10 -> ZO 07/11 LLORET DE MAR ZIE RUBRIEK 2 VAKANTIES & WEEKENDS ■ VR 29/10 JAZZ DE SINGEL ANTWERPEN ‘Brussels Jazz Orchestra versus the White Screen’ wordt een uniek programma waar film, jazz, improvisatie en orkestratie elkaar op een hoog niveau zullen ontmoeten. Reservatie na betaling van € 16 op onze rekening (individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole.


activiteiten ■ VR 29/10 ETENTJE HOF DE BIST EKEREN We gingen hier met Oever al eerder eten en iedereen was toen heel tevreden. Reden te meer om hier opnieuw een etentje te organiseren. De chef stelt ons volgend menu voor:

6 Franse Oesters (creuses) ****** Nieuw Zeelandse hertekalf ragout met wildkroketjes en warme groentjes ****** Crème Brûlée of koffie/thee ****** Menu inclusief 2 glazen wijn

Reservatie na betaling van € 30 op onze rekening. Locatie : Hof de Bist, Veltwijcklaan 254 – 258 Ekeren. We hebben 25 plaatsen gereserveerd. Afspraak ter plaatse om 19u45. Het etentje start stipt om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ VR 29/10 LEESKRING Deze activiteit richt zich tot iedereen die graag leest. We bespreken vandaag: “Tongkat ” van Peter Verhelst – Gouden Uil 2000. Bart De Volder leidt ons door de boeiende wereld van opbouw, taalgebruik, personages en thema’s. Zo appreciëren we het schone in een literair werk en leren er nog meer van genieten. Iedereen die wenst, komt hierbij aan bod. Je hebt geen speciale literatuurkennis of leeservaring nodig. Afspraak: 20u stipt in De Oude Pastorie te Brasschaat Bijdrage: € 8. Reserveren noodzakelijk ! ✆ Vera 03-3261098 of 0473-980 897. ■ ZA 30/10 TONGELREEP EINDHOVEN “Beleef de dag van je leven” In het zuiden van Eindhoven ligt het grootste zwembadencomplex van Nederland. Een geweldig subtropisch golfslagbad vol attracties, met waterglijbanen, woeste stroomversnellingen, de “Turbotol” en de “Suisbuis”, maar ook heerlijk rustige “Whirlpools” om lekker in weg te doezelen, en weldadige kruidenstoombaden. Het zwemparadijs heeft een aparte kleuterhoek met miniglijbaantjes en fonteintjes. Natuurlijk kan je ook onder de zonnebank. Afspraak: om 9u45 aan Oud Berchem Kerk, vertrek om 10u stipt of om 11u ter plaatse aan de kassa. Prijs: € 4.90 (vanaf 25 pers. € 3.50 pp, kinderen jonger dan 3 jaar € 2.50 pp). ✆ Omer 0478-552611 of omer@oever.be Reservatie is niet noodzakelijk. Toch graag een seintje, want als we met meer dan 25 zijn, kan er tot 1 week op voorhand aan groepstarief telefonisch gereserveerd worden. Wegwijzer: snelweg E34 richting Eindhoven/Maastricht. Afslag 33 nabij Eindhoven, en dan de bordjes “Genepperparken” volgen. ■ ZA 30/10 HALLOWEEN NIGHT IN DE RUITERHAL, BRASSCHAAT. Deze vroegere manège is stijlvol omgetoverd tot een fuifzaal en is telkens het decor voor spetterende Oeverfuiven. De deuren openen om 21 uur. Einde party: 4u. Inkom: Leden Oever € 5 – Leden Allegro € 6 – Niet-leden en prOevers € 7. Leden die hun lidkaart niet kunnen voorleggen betalen € 7.

Lidkaart klaar houden zodat we wachttijden aan de inkom vermijden. Onder de aanwezige leden verloten wij om 01u00 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. Reservatie is niet nodig. ✆ Pieter of Nicole. Ook niet-leden! Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen.

■ ZA 30/10 CONCERT LIESBETH LIST: VAN SHAFFY TOT PIAF. LIER In dit theaterconcert brengt ze, begeleid door een swingend vierman sterk orkest, hulde aan de grote namen met wie ze een bijzondere band heeft : Jacques Brel, Mikis Theodorakis, Frank Boeijen en natuurlijk Edith Piaf. Verwacht u aan nieuwe uitvoeringen van oude successen als ‘Laat me niet alleen’, ‘De Verzoening’ en ‘Non, je ne regrette rien’. Locatie: CCLier, Aarschotsesteenweg 3 Lier. Afspraak om 20u aan de kassa. Reservatie via overschrijving op onze rekening van € 20 (individuele prijs € 25). We hebben slechts 10 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole. ■ ZONDAG 31 OKTOBER RUITERHAL BRASSCHAAT

SINGLE HAPPENING 2004 Ben je single? Wil je op niet-commerciële wijze je sociale contacten verruimen ? Maak kennis met heel wat niet-commerciële organisaties op de Single Happening ! Aanvang 13u30 - Einde 17u30 Locatie: Ruiterhal, Gemeentepark 10 Brasschaat ✆ Pieter - 0478 54 54 54 - 03 454 30 11 - pieter@oever.be Oever vzw, Zegersdreef 82 - 2930 Brasschaat Wegwijzer Op de Antwerpse Ring neem je richting Breda. Afrit 5 Brasschaat/Kapellen nemen. Je volgt richting Brasschaat. Op de Bredabaan ga je aan de derde lichten naar rechts (op de hoek is restaurant de Eetlust). Dit is Hemelakkers. Op het einde van de baan kom je op de rechterkant het park van Brasschaat tegen. Je volgt best de bordjes Cultureel Centrum. Om 14u en om 15u start er telkens een parkwandeling. AANWEZIGHEIDSTOMBOLA (trekking om 17u) : HOOFDPRIJS: WIN 1 WEEK MALLORCA 10 waardebons van € 25 elk voor een volgende vakantie ■ ZO 31/10 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

13


activiteiten ■ MA 01/11 WANDELING NATUURVRIENDENPAD, 14 KM KALMTHOUT Deze wandeling leidt ons doorheen Kalmthout en Heide. De Kalmthoutse Heide komt ook ruim aan bod. Het is geen wandeling voor avonturiers doch best stevige schoenen voorzien. Afspraak: 13u Oud Berchem Kerk of 13u30 op het dorpsplein van Kalmthout. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Erik 0474- 96 20 36 of wandelingen@oever.be ■ MA 01/11 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN Bowling 4 singles! In samenwerking met Oever vzw Vanaf maandag 1 november richt The Bowling Stones Antwerpen, in samenwerking met Oever een wekelijkse bowlingavond 4 singles in. Spelregels: Iedere maandag om 20u gaat de bowling van start, de aanwezige deelnemers worden over de beschikbare bowlingbanen verdeeld en gooien voor een individueel klassement. Op het einde van elke avond wordt het klassement opgemaakt en worden er 2 namen uit het klassement geloot en in een trommel gezwierd, op het einde van de competitie, namelijk op maandag 25 april worden er twee namen uit de trommel getrokken die samen een gezellig etentje winnen in The Bowling Stones. Alle scores van 1november tot 25 april worden keurig bijgehouden en wie op het einde binnen de top 3 eindigt van het klassement krijgt een beker als aandenken. De eerste vijf krijgen een vakantiecheque van € 25 geschonken door www.travel41.be Hoe deelnemen? Het is niet nodig om iedere week aanwezig te zijn. Het is wel zo hoe meer je aanwezig bent des te meer kans om te winnen en wie wil deelnemen aan het eindklassement dient wel minstens tien keer aanwezig geweest te zijn. Waar? The Bowling Stones, Noorderlaan 104A Antwerpen (nabij Metropolis), iedere maandag vanaf 1 november en dit vanaf 19u45. Prijs: € 2 per spel (er worden op elke speelavond 3 spelletjes gespeeld). Reservatie is niet nodig. Veel geluk !!! PS Lid zijn van Oever is geen must, maar het Oeverlid met het hoogste klassement wordt op 25 april beloond met een gratis Oeverweekendje. ■ DI 02/11 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 02/11 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 02/11 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ WO 03/11 -> ZA 06/11 CITYTRIP ISTANBUL ZIE RUBRIEK 2 VAKANTIES & WEEKENDS ■ DO 04/11 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 05/11 -> ZO 07/11 WEEKEND VOEREN ZIE RUBRIEK 2 VAKANTIES & WEEKENDS

14

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ VR 05/11 PRAATCAFÉ EKEREN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Reservatie is niet nodig! Wegwijzer: zie rubriek Centrale afspraakplaatsen ■ VR 05/11 FILOSOFISCHE PRAATAVOND WILRIJK Met een aantal belangstellenden gaan we verder denken en praten over filosofie. We beperken de groep tot de 15 eerst ingeschreven personen. De inschrijvingen voor deze avond gebeuren uitsluitend bij de gastvrouw van dienst: Francisca, Rozenkransplein 1 in Wilrijk (tel. 03-830 30 62 of 0478-24 10 64) waar ook deze avond, informeel om 19u30, formeel om 20 uur van start gaat. Einde rond 23 u. Bijdrage € 2.50 als tegemoetkoming aan de gastvrouw voor de consumpties, ter plaatse te betalen. ■ ZA 06/11 FILM METROPOLIS ANTWERPEN Groenendaallaan 394. Samenkomst in café Martinique om 19u15. Vrije keuze van film. Koop je filmtickets goedkoper via Oever, € 6 i.p.v. € 7,50. Vanaf 22u treffen we elkaar weer voor de nababbel in café Martinique! ✆ Pieter of Nicole. Reservatie is niet nodig! ■ ZA 06/11 MUZIEKTHEATER MERKSEM ‘KAREL VINGERHOETS & TRIO JOKKE SCHREURS’ “Ik ben het maar …” Leven en liedjes van Toon Hermans. Acteur Karel Vingerhoets heeft zijn bewondering voor Toon Hermans nooit onder stoelen of banken gestoken. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat “Ik ben het maar …” zo’n mooi, intimistisch programma geworden is vol teksten en liedjes van de grondlegger van het Nederlandse cabaret Toon Hermans. De kracht van de voorstelling zit in het verhaal dat verteld en gezongen wordt. Afspraak : om 20 u aan de kassa van de Concertzaal Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 Merksem. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 9 op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 11) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole.


activiteiten ■ ZO 07/11 WANDELING HOGE VENEN 20 KM De Hoge Venen boeien op elk moment van het jaar, maar vooral in het najaar; de natuur is begin november van kleur aan het veranderen. Onze tocht leidt ons langs de Baraque Michel, de Botrange en de natuur eromheen. Meebrengen: stevige schoenen, picknick. Afspraak: 9u Oud Berchem Kerk of 9u30 aan de schoenenwinkel Berca, E313 afrit 23 Geel-West ✆ Christel: +31 6 156 14 250; Erik: 0474- 96 20 36 of wandelingen@oever.be ■ ZO 07/11 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ MA 08/11 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 09/11 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 09/11 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 09/11 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ WO 10/11 JAZZKROEGENTOCHT ANTWERPEN Een parcours van een aantal kroegen rond de Grote Markt met in ieder café live Jazz muziek. Afspraak: om 21u aan het standbeeld van Brabo op de Grote Markt. ✆ Jos 0486-321922 of optredens@oever.be Gratis inkom. Reservatie is niet nodig. ■ DO 11/11 NATUURWANDELING BLAASVELDBROEK EN LANGS DE RUPEL Tot omstreeks de 13° eeuw was Het Broek bijna ontoegankelijk doordat het geregeld door de Rupel werd overstroomd. Dit veranderde toen tussen 1100 en 1300 de rivier werd ingedijkt. Nadien werd er turf ontgonnen als brandstof. Hierdoor ontstonden de voor het gebied zo kenmerkende vijvers. Daarnaast treffen we er ook veel bossen aan en in het kasteelpark groeit de dikste kastanjeboom van het land met een omtrek van 8 meter. Vlak naast het Broek ligt de watersportbaan van Hazewinkel, waarop o.a. eenden te zien zijn. Rond deze tijd zijn ook de mispels rijp. Dit is een heerlijke vrucht, verwant aan de appel, die ook in het wild groeit. Onze grootouders kenden ze nog en wisten ze te waarderen. Velen onder ons kennen de mispel helaas niet meer. Waarschijnlijk zullen we deze struik op onze wandeling tegenkomen en kunnen de vruchten geproefd worden. We wandelen ongeveer 8 km en houden op het einde een stop om iets te drinken. Afspraak Oud Berchem Kerk 12u20 en vertrek om 12u30 stipt. Wie rechtstreeks wil rijden, moet eerst even bellen naar René. Meebrengen: stapschoenen, verrekijker. Bijdrage: € 1,- met geldige lidkaart of prOeverspasje Reservatie is niet nodig ✆ René 03-252 41 23 of 0494-178586.

■ DO 11/11 WANDELING LOKEREN ‘MOLSBROEK’ Afspraak 12u45 Oud Berchem Kerk of om 13u30 Waasmunsterbaan in Lokeren (naast Molsbroek) Wegwijzer: Autostrade E17 richting Gent, afrit 12 Lokeren. Pijlen volgen Molsbroek (baan naar Waasmunster) Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje ✆ Tom 0498-101033. Reservatie is niet nodig! Graag even Tom verwittigen indien je rechtstreeks rijdt. ■ DO 11/11 G E E N ZWEMMEN VANDAAG !

■ VR 12/11 PROMS ANTWERPEN Dit jaar hebben we 40 tickets gereserveerd in de duurste prijscategorie. De Night of the Proms is dit jaar aan zijn 20ste editie toe. Voor deze verjaardagseditie wordt er opnieuw een zeer gevarieerd en boeiend programma samengesteld met het allerbeste uit 250 jaar muziekgeschiedenis en enkele verrassende nieuwe showelementen. Jong en oud zullen ook nu weer ongeremd kunnen swingen op de maat van de mooiste melodieën. Dat zal gebeuren op de aanstekelijke dansmuziek van SHAGGY, de Newyorkse Jamaicaan die songs produceerde als “Oh Carolina”, “Boombastic”, “It Wasn’t Me”, “Hey Sexy Lady” en “Strength Of A Woman”. Zijn ook van de partij: DAMIAN (panfluit) – JAMES BROWN – JOE COCKER – JOHN MILES Afspraak om 19u45 aan de toog van Matchroom, iets verder richting Schijnpoort. Het concert begint stipt om 20u30. We proberen zoveel mogelijk de tickets op voorhand te geven. Hou rekening met de verkeersdrukte! Reservatie via betaling van € 30 (inclusief de hoge reservatie& verzendingskosten die niet op je ticket vermeld staan) ✆ Pieter of Nicole.

■ ZA 13/11 PRAATCAFÉ ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN. Reservatie is niet nodig. ■ ZA 13/11 OPERA JENUFA ANTWERPEN Pas met Jenufa brak Leos Janácek door als componist voor het muziektheater. Janáceks derde opera speelt zich af op het platteland in een kleine gemeenschap waar sociale controle geen loos woord is. Jenufa is zwanger van Steva die beloofd heeft haar te huwen maar zijn belofte niet nakomt. Haar autoritaire stiefmoeder, de in het dorp zeer gerespecteerde kosteres, wil kost wat kost de eer van het meisje redden. De Tsjechische componist vond hier een heel persoonlijke operastijl die op creatieve wijze omspringt met volksmuziek en essentieel vertrekt van het natuurlijke ritme van de spreektaal. >>>

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

15


activiteiten ■ ZA 13/11 JAZZ ‘FLAT EARTH SOCIETY – URI CAINE’ DE SINGEL ANTWERPEN De Amerikaanse pianist en componist Uri Caine werkt vooral in de New Yorkse avant-gardejazzscene, met – om enkel de bekendste te noemen – artiesten als John Zorn en Dave Douglas. Caine maakt de laatste jaren furore, zeker in Europa, met zijn eigenzinnige bewerkingen van muziek van Mahler, Bach en Beethoven. Reservatie na betaling van € 16 op onze rekening (individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. De enscenering die Robert Carsen van dit pakkende psychodrama maakte voor de Vlaamse Opera werd een daverend succes, zelfs tot in Japan. Daar was deze productie te gast op het zomerfestival van Seiji Ozawa. Waar?: Operagebouw, Frankrijklei 3 Antwerpen. Afspraak om 19u45 aan de kassa. Bijdrage: € 31, eerst even naar Raymond bellen en dan reserveren. Reservatie via overschrijving op rekening 979-1359493-43 van Raymond Majersdorf. We hebben 9 abonnementen. ✆ Raymond 03-658 73 51 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u30). ■ ZA 13/11 SKATETOCHT LANGS SCHELDE- TEMSE Wie heeft zin om in groep een sportief tochtje fitness-skaten te ondernemen van ± 20-25 km? Wie heeft thuis niet zo’n dingen staan met 4 wieltjes (skates) of 5( skeelers)? We houden een matig tempo aan (15 km /u) met minstens een rustpauze van 5 min na 30 min skaten. Deze manier van skaten is in groep goed vol te houden. Halverwege kunnen we gezellig iets gaan drinken langs de Schelde (Scheldehooft). SAMEN UIT SAMEN THUIS! En we hechten ook veel belang aan een evaluatie achteraf (Cafe ’t Sas). Hiervoor doen we het eigenlijk...voor de gezelligheid natuurlijk! Liefst geen echte beginners maar... wel voor wie op zoek is naar een beetje ontspanning. Wie wat wil doen aan zijn conditie en verantwoordelijk kan skaten, is van harte welkom. Dus als je de basistechnieken van het skaten (stoppen !!) in de wielen hebt, verwachten we je! Twijfel je of het iets voor jou is, aarzel dan niet om eens een tochtje uit te proberen. Als het regent gaat de tocht niet door. Indien de weersomstandigheden twijfelachtig zijn, kan je steeds op onderstaand telefoonnummer informeren. Indien de weersomstandigheden het niet toelaten, dan proberen we het een weekje later nog eens. Afhankelijk van de interesse kan dit herhaald worden. Beschermende kledij en uitrusting is een must !(knie/pols/elleboog = minimum) Afspraak: Antwerpen Kiel (15 u) of in Weert (Temse) om 15u45. Vertrek ter plaatse: 16 u. Wegwijzer: vanuit Antwerpen volg je de E-17 richting Gent. In St.-Niklaas neem je afrit 15 en ga je vervolgens de rijksweg N16 op richting Temse/Bornem/Mechelen..Je rijdt voorbij 2 verkeerslichten en blijft rechtdoor gaan tot net over de Scheldebrug. Hier neem je de eerste straat rechts (richting Weert) en vervolgens , na 10 meter, kan je links een ruime parking op, vanwaar we zullen vertrekken. ✆ François 0497-318175 ( na 18 u) of fdhaese1@mmm.com

16

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ ZA 13/11 THEATER ‘DOOD VAN EEN HANDELSREIZIGER’ HET TONEELHUIS ANTWERPEN Deze psychologisch-realistische theaterklassieker van eind de jaren veertig wordt naar onze tijd herschreven. Millers personages verdedigen waarden die zij instinctief aanvoelen. Dood van een handelsreiziger handelt over succes, niets ontziende ambitie en de eisen van een louter op de wetten van geld en economie gebaseerde maatschappij. Reservatie na betaling van € 12 op onze rekening (individueel ticket kost € 15), slechts 10 tickets. Afspraak: aan de kassa van het Toneelhuis, Komedieplaats 18 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ ZA 13/11 KAAS- EN WIJNAVOND VREMDE Vanavond genieten wij van een overheerlijk kaasbuffet met een waaier aan broodvariëteiten en gedroogde vruchten, noten, rozijnen. Locatie: Parochiezaal Boomkensstraat 4 te Vremde. Reservatie na betaling van € 9 op onze rekening. Dranken en wijnen zijn apart te verkrijgen aan democratische prijzen. Afspraak om 19u30 zodat we om 20u kunnen starten. ✆ Pieter of Nicole. Wegwijzer zie rubriek centrale afspraakplaatsen ■ ZO 14/11 WANDELING 25 KM DIEST Als geboren en getogen Diestenaar neemt Erik jullie mee op een wandeling in en rond Diest. Zowel het stadscentrum als de deelgemeenten rondom komen aan bod, met vooral aandacht voor de natuurgebieden. Voorzien: stevige wandelschoenen, picknick. Afspraak: 9u Oud Berchem Kerk. Een routebeschrijving wordt ter plaatse bezorgd. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Erik: 0474 96 20 36 of wandelingen@oever.be ■ ZO 14/11 NATUURWANDELING “LUYSTERBORG” BEERSE DEN HOUT Inhoud van de wandeling: situering, geschiedenis, halte aan plaatsen waar de plantengroei besproken wordt en/of andere opvallende eigenaardigheden i.v.m. landschap en dieren. Kledij en wandelschoenen aangepast aan het weer. Duur van de wandeling ca 2 uur. Afspraak Oud Berchem Kerk om 12u45; vertrek om 13u of ter plaatse om 14u (na invullen van aanwezigheidsregister, subsidie VMPA) Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig.


activiteiten Wegwijzer: Ring Antwerpen richting Luik-EindhovenTurnhout, in Ranst de E34 nemen tot afrit 22 Gierle, Beerse, Vosselaar. Rechts over de brug de N132 gedurende 3.1 km volgen tot op kruispunt N12-N132 (secundaire weg Antwerpen-Turnhout met N132). Rechtdoor, Bisschoplaan, na ca 1 km Kerk. Wit-zwarte bordjes den Hout volgen. Aan Kerk Beerse centrum naar links de Lindenlaan en de Kapelweg volgen; ca 2 km tot aan oranje knipperlicht en 8-hoekige STOPplaat. Rechts Schransdriesstraat volgen. Na ca 500 m verder op linkerkant Kerk de Hout. ■ ZO 14/11 NATURISTISCH ZWEMMEN ANTWERPEN ZIE 24/10 ■ ZO 14/11 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ MA 15/11 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 16/11 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 16/11 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 16/11 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DO 18/11 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 19/11 KAMPVUURAVOND HOEVENEN We zingen vandaag voor de eerste keer bij An Van De Sompel. Hoge weg 139, 2940 Hoevenen. Om te genieten van “samen zingen” hoef je geen “geschoolde stem” te hebben, gewoon zin in gezelligheid is genoeg. We starten stipt om 20u. Maximum 15 personen. Reserveren noodzakelijk ! ✆ Vera 03-3261098 of 0473-980897. Reserveren bij An : 0486-324034. Bijdrage: € 3 ■ VR 19/11 THEATER ROMEO & JULIA DE SINGEL ANTWERPEN ‘Romeo en Julia van Oskaras Kosunovas – Oskaro Korsunovo Teatras’ De sluimerende haat tussen twee Italiaanse families barst los. In de hedendaagse lezing van ‘Romeo en Julia’ door de Litouwse regisseur Oskaras Korsunovas is het strijdveld niet een adellijk palazzo in het laat-middeleeuwse Verona, waar twee geslachten elkaar door overgeleverde, blinde haat naar het leven staan, maar een volkse pizzeria waar twee families met elkaar concurreren. Reservatie na betaling van € 15 op onze rekening (individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole.

zijn bescheidenheid. Na drie jaar schaven en uitproberen staat hij waar hij moet staan en brengt hij een show over kiezen, twijfelen, vetzakkerij en ander bladgoud. Voor de pauze brengt Dimitri Desmyter een stuk uit zijn cabaretprogramma ‘Oorlog!’. Deze finalist van Camaretten 2003 weet zowel te zalven als te slaan, overdondert u nu eens met een grappentirade en brengt u nu dan weer tot rust met een geestige terzijde. Deze gedreven performer gebruikt zijn hele lichaam om zijn verhaal visueel te ondersteunen. Een vakman. Afspraak : om 20 u aan de kassa van het Stadspoppentheater, Terlindenhofstraat 204. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 9 op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 11) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 19/11 BOWLING EKEREN Afspraak: 19u45, eerste bal 20u. Einde 22u. We hebben 5 banen voorzien. Leden/prOevers betalen € 7 voor 2 spelletjes + schoenen. Betaling ter plaatse! We spelen met 6 personen op één baan. De eerste 30 aanwezigen spelen zeker. Wil je er zeker bij zijn? Graag telefonische reservatie, zoniet kom je op het goed geluk af. ✆ Pieter of Nicole. Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen.

■ ZA 20/11 ONLY MEMBERS NIGHT VREMDE We maken er een grandioos feest van. Locatie: Parochiezaal, Boomkensstraat 4 Vremde. De deuren openen om 21 uur. Einde party: 4u. Onder de aanwezige leden verloten wij om 1u00 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. ✆ Pieter of Nicole. Inkom: Oeverleden € 5 Reservatie is niet nodig. Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen. Enkel leden!

■ ZA 20/11 THEATER ANTWERPEN “DOLDRAAIEN“ Een man maakt een film over zijn leven. Hij speelt de hoofdrol. Zijn halfbroer die hij nooit ziet, komt erin voor – en de moeder van hen beiden. En ook nog de vrouw van zijn broer. Hij vertelt over zijn eenzame jeugd – zijn vader een schilder zonder menselijke emotie – die leeft op het prentbriefkaarteiland Jura – aan de westkust van Schotland – waar George Orwell 1984 schreef. Een boek over Big Brother! Hij vertelt over zijn lagere school. En over een moeder die denkt dat het woord vrijheid alleen voor haarzelf geldt. Hij leidt een leven van rock & roll tot hij weer aanknoopt met de enige familie die hij heeft – de broer die hij zijn hele leven heeft proberen overtreffen. Vanop afstand. Hij wil wat zijn broer heeft. Diens vrouw incluis. Afspraak: om 19u45 in de hall van Het Klein Raamtheater, Lange Gasthuisstraat 36, 2000 Antwerpen. De voorstelling start om 20u. Bijdrage: € 10 (tickets kosten aan de kassa € 12.50 ). We hebben slechts 10 tickets. Reservatie via overschrijving op onze rekening. ✆ Pieter of Nicole. Verantwoordelijke: Jef.

■ VR 19/11 HUMOR MERKSEM ‘Bladgoud’ en ‘Oorlog!’ van ‘Thomas Smith – Dimitri Desmyter ‘ Thomas Smith is het product van een Engelse zaad- en eicel. Dat verklaart zijn flair, flegma en zjin ‘niveau’. Hij is in Delft geboren. Dat verklaart zijn welbespraaktheid en zijn lef. En niet onbelangrijk: hij is opgegroeid in Antwerpen, en dat verklaart www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

17


activiteiten ■ ZA 20/11 CONCERT MERKSEM ‘PLAN B’ VAN ‘GORKI’ Op de vooravond van deze alweer vierde tour langs de Vlaamse cultuurcentra wil Luc De Vos zowel de chaos van ‘Ik ben aanwezig’, de strakheid van ‘Eindelijk Vakantie’ en de techniek van ‘Vooruitgang’ meenemen en dit aangevuld met levende olifanten, blote venten, een klassiek orkest en de fanfare van Wippelgem. Willen is kunnen! Maar helaas heeft Vos ook een boekhouder die hem aanmaande om het wat zuiniger aan te doen in deze barre tijden. Wat het uiteindelijk zal worden, kan u zien op deze vierde tournee van Gorki, de ‘Plan B-tour’. Afspraak : om 20 u aan de kassa van de Concertzaal Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 Merksem. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 11 op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 13) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole. ■ ZA 20/11 WANDELING HEINDONK, WILLEBROEK Wandeling waarin het water centraal staat. Tussenstops onder voorbehoud. Afstand 12 à 15 km. Voorzie stevig schoeisel! Afspraak: 12u30 Oud Berchem Kerk of 13u15 Kerk Heindonk, Dorpsplein. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. Graag een seintje aan Tom indien je rechtstreeks rijdt. ✆ Tom 0498-101033.

18

■ ZO 21/11 WANDELING LANGS DE BRABANTSE WAL (10 KM) Wie zegt dat Nederland zo plat is als een pannenkoek heeft het mis. Nederland heeft heuveltjes, zelfs tot 20m hoog. En dit gebied met deze heuvels ligt ten noorden van Antwerpen, zelfs niet verder dan Zandvliet, en wordt de ‘Brabantse Wal’ genoemd. Wie het dus ziet zitten om een beklimming van 20m aan te kunnen (zeer zoetjes aan uiteraard), is welkom om deel te nemen aan deze wandeling. Het vertrek is aan café ‘De Leeuw van Vlaanderen’, Antwerpse baan 413 in Zandvliet, waar na de wandeling mogelijkheid is om lekker te eten aan democratische prijzen. Wie dit eetfestijn wil meebeleven moet dit wel voor de wandeling bekend maken, vermits dit restaurant niet alleen door Marianne bekend is en reserveren geen onnodige luxe is. Afspraak 12u Oud Berchem Kerk of 13u afrit Berendrecht (beneden aan de afrit is een kleine carpoolparking – Marianne wacht iedereen daar op). Samen rijden we dan verder naar ‘De Leeuw van Vlaanderen’. Wie rechtstreeks naar ‘De Leew van Vlaanderen’ komt, zal ons daar zien verschijnen omstreeks 13u15. Vertrek wandeling om 13u30. Er is een tussenstop voorzien in Ossendrecht (cafeetje met Belgische bieren) Meebrengen degelijke wandelschoenen. Bijdrage € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Marianne 03-5689178 of 0495-885540

■ ZA 20/11 JAZZ WILLEBROEK In ’t Veerhuis te Klein Willebroek zal het huisorkest ons vergasten op een onvergetelijke avond ‘Dixieland muziek’ beter gekend als New Orleans jazz. Afspraak: 20u Oud Berchem Kerk. Aanvang optreden: ± 21u – einde omstreeks 1u. Wegwijzer: A12 Antwerpen-Brussel (Boomsesteenweg) tot afrit Boom-Willebroek (net voor Rupeltunnel). Richting Boom-Willebroek volgen. Net voor de ophaalbrug over de Rupel links afslaan Klein Willebroek. In het centrum over het kanaaltje links. Het Veerhuis is het laatste huis aan de rechterkant. Inkom: € 10. Reservatie: na betaling op rekening van Frans De Weerdt 407-7005531-83. ✆ Frans 03-4541438 vanaf 16u30.

■ ZO 21/11 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

■ ZA 20/11 VEGETARISCH ETENTJE IN ANTWERPEN Vanwege de vele positieve reacties gaan we opnieuw vegetarisch eten in restaurant Cullinan. Vegetarisch eten is lekker en biedt steeds veel variatie. Ben je een doorwinterde vegetariër of wil je het eens uitproberen, dan is dit de ideale gelegenheid. We hebben gekozen voor een restaurant in de stad zodat het voor iedereen vlot bereikbaar is (met tram 2 en 8 of bus). We krijgen een 3-gangenmenu, met nadien een kop koffie of thee voor €16.50 (andere dranken nog zelf te betalen). Er zijn 20 à 25 plaatsen gereserveerd voor Oever. We komen samen ter plaatse in restaurant Cullinan op de hoek Lange Leemstraat / Isabellalei (nabij Belgiëlei) om 18u15. Eerst bellen vóór 06/11 en nadien pas het bedrag storten op rekening 001-3396469-90 van René Maes. Late beslissers kunnen de laatste week nog eens informeren maar lopen veel kans er niet meer bij te kunnen. ✆ René 03/252 41 23 of 0494/17 85 86.

■ DO 25/11 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ MA 22/11 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 23/11 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 23/11 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 23/11 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

■ DO 25/11 CONCERT RICK DE LEEUW & JAN HAUTEKIET LIER Rick is behalve een begenadigd zanger ook een meer dan verdienstelijk schrijver en dichter. In het TV1-programma ‘De Laatste Show’ was het aangenaam kennis maken met zijn wekelijkse poëtische bijdrage. Jan Hautekiet kennen we als pianist bij Red Harmony, Guy Swinnen, De Laatste Showband en talloze anderen. Locatie: CCLier, Aarschotsesteenweg 3 Lier. Afspraak om 20u aan de kassa. Reservatie via overschrijving op onze rekening van € 10 (individuele prijs € 15). We hebben slechts 10 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole.


activiteiten ■ VR 26/11 VERRUIMINGSBIJEENKOMST EKEREN Oever bestaat uit vrijwilligers. Spijtig genoeg hebben we allemaal te weinig tijd. We zoeken volop mensen om activiteiten te organiseren, te assisteren,briljante ideeën …Graag concrete voorstellen!!! Wil je erbij zijn op de bijeenkomst? Eerst even een belletje aan Pieter of Nicole en dan ben je om 19u(!) welkom in Hof de Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 26/11 PRAATCAFÉ EKEREN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Reservatie is niet nodig! Wegwijzer: zie rubriek Centrale afspraakplaatsen ■ VR 26/11 SAMENKOMST DEELNEMERS WEEKEND YVOIR PRAATCAFÉ EKEREN Alle deelnemers komen samen om 20u. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Om praktische afspraken te treffen, vragen we met aandrang aan alle deelnemers aanwezig te zijn op de infoavond. Indien je niet aanwezig kan zijn, verwittig je op voorhand Pieter of Nicole (en neem je achteraf terug zelf contact met hen op voor verdere afspraken). Indien je, zonder op voorhand te verwittigen, niet aanwezig bent op de vergadering vervalt je reservatie en zijn de annulatievoorwaarden ook hier van toepassing. Iemand van de reservatielijst gaat dan mee in jouw plaats! ■ VR 26/11 KLASSIEK CONCERT ANTWERPEN Dirigent: Vasily PETRENKO Solist: Eliane RODRIGUES, piano Programma: Liadov, Baba Yaga, op.56 / Rachmaninov, Pianoconcerto nr.2 in c, op.18 Janacek, Lachische Dansen, /Janacek, Taras Bulba De jonge dirigent Vasily Petrenko stelde een origineel programma samen met composities van Oost-Europese origine. De neerslag van Janaceks eerste onderzoek naar de volksmuziek is te vinden in zijn ‘Lachische Dansen’, een werk waarvoor hij Dvoraks ‘Slavische Dansen’ als voorbeeld nam. Janaceks rapsodie ‘Taras Bulba’ werd dan weer geïnspireerd door de novelle van Gogol. Een oprechte Russische stem spreekt ook uit het werk van Anatol Liadov. In zijn toonschildering ‘Baba Yaga’ uit 1906, naar een Russisch sprookje, exploreert hij de mogelijkheden van het grote symfonische orkest. Voor het tegengewicht voor dit door en door OostEuropese programma zorgt Eliane Rodrigues die met haar betoverende pianospel en haar Zuid-Amerikaanse temperament tot de ziel van een klassieker als Rachmaninovs tweede pianoconcerto kan doordringen. Waar? Koningin Elisabethzaal, Astridplein 26 Antwerpen. Afspraak om 19u45 aan de kassa. Bijdrage: € 12.50, eerst even naar Raymond bellen en dan reserveren. Reservatie via overschrijving op rekening 979-1359493-43 van Raymond Majersdorf. ✆ Raymond 03-6587351 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u).

bleven brouwerij van Antwerpen. ‘De Koninck’ is tevens de naam van het hoofdproduct van de brouwerij en is bij wijze van spreken dagelijks bier van de Antwerpenaar. Geen enkele stad in België heeft zo’n innige band met zijn lokaal bier en geen andere stad in dit land kan prat gaan op een eigen speciaal bier. De De Koninck brouwerij werd gedurende de laatste jaren herhaaldelijk vernieuwd, uitgebreid en gemoderniseerd maar de fierheid, gedrevenheid en het vakmanschap van de eerste brouwers bleef onveranderd. Vandaag zet de familie Van den Bogaert in de vijfde generatie deze nobele traditie verder. Het bier van De Koninck vindt men overal ter wereld. In eerste instantie is er de amberkleurige De Koninck (5% alc.vol.) waarop tevens twee jongere sterkere broers, de licht amberkleurige De Koninck Tripel (8% alc. vol.) en het blonde De Koninck Blond (6% alc. vol.) volgen. Allen worden gebrouwen en gebotteld langs de boorden van de Schelde. Na de verwelkoming door de gids krijgen we een boeiende rondleiding die afgesloten wordt met een degustatie van het beroemde Antwerpse bier. Wil je erbij zijn? Reservatie na overschrijving van € 5 op de rekening van Oever vzw voor rondleiding + degustatie. We hebben 25 plaatsen. Afspraak om 11u45 in Café Pelgrim, Boomgaardstraat 8-10 Berchem. ✆ Pieter of Nicole. ■ ZA 27/11 PRAATCAFÉ ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN. Reservatie is niet nodig. ■ ZA 27/11 MUSICAL BOECHOUT “PORTRET VAN EEN VERLOREN LENTE” VAN DAVID VERBEECK Portret van een Verloren Lente is het zeer persoonlijk verhaal van acteur David Verbeeck over zijn zoektocht naar de geschiedenis van zijn Russisch-Joodse voorouders, Mozes Kalter en Chaja Zimmerman, die ooit omwille van de pogroms hun Oekraïense vaderland ontvluchtten om via het Antwerpen van de Red Star Line naar Amerika te trekken. Wat begon met twee namen uit het Jodenregister uit 1938 werd een ontroerende voorstelling met personages die getuigen van diep menselijke schoonheid. David Verbeeck vertolkt samen met Ann De Winne de rollen zo overtuigend dat het verhaal wordt opgetild en ook vertelt over het ontstaan van het huidige Antwerpen. De digitale scenografie, indrukwekkende videobeelden van Harry De Neve, is meer dan projectie, zij vervult de rol van derde acteur. Wim Verhoeven schreef de zeer filmische muziek met zowel de authentieke klanken van viool, accordeon en klarinet als meer hedendaagse. Eenvoudig en ontroerend net als het libretto van Griet Dewolf. In de foyer is er ook een kleine tentoonstelling te zien rond de thema’s die in het verhaal aan bod komen, zoals de jodenvervolgingen en de boottochten naar het beloofde land. Deze musical is een absolute aanrader! Wil je erbij zijn? Reservatie na betaling van € 15. We hebben 20 tickets. Afspraak om 20u aan de kassa van Theater Boechout Vooruit, St Bavoplein 17 (over de kerk), de voorstelling start om 20u15. Parking: Delhaize op 100 m. ✆ Pieter of Nicole.

■ ZA 27/11 BEDRIJFSBEZOEK BROUWERIJ DE KONINCK ANTWERPEN Opgericht in 1833 is Brouwerij De Koninck de enige overgewww.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

19


activiteiten ■ ZA 27/11 DINNER THEATRE THE STAGE ANTWERPEN ‘Antwerp meets Vegas met special guest Star PETRA & Comedy Unlimited’ The Stage, een Art-Deco parel in het centrum van Antwerpen is the place to be voor spetterend entertainment van de bovenste plank. Dit stijlvolle dinner theatre verwelkomt u op een zorgeloos, highclass avondje dat tot in de puntjes verzorgd wordt.

Champagne-apéritif ******* Verfijnd voorproevertje ******* Ganzenlever met aspic van Sauvignon en Portogelei of Terrine van St. Jacobsvruchten met kervelgarnituur ******* Eendenborst met sinaasappeldressing en amandelkroketjes of Gestoomde tarbot met een mousselinesaus en natuuraardappelen ******* Pallet van zoetigheden

■ ZO 28/11 TENNISTORNOOI BOECHOUT We betwisten onze jaarlijkse ‘Oevers Open’, een tornooi in (voornamelijk)dubbel gemengd. Er zullen de hele namiddag door korte matchen gespeeld worden telkens met een wisselende partner. Wij rekenen op 32 tennisliefhebbers ongeacht je niveau. Wij voorzien verschillende prijzen. Je moet hiervoor niet de beste tennisspeler zijn! Iedereen is welkom, ook de supporters. Afspraak: 13u00 Start tennistornooi om 13u30. Einde tennistornooi 17u00. Voorzie indoortennissloefen met een gladde school. Je kan ze ook ter plaatse huren! Locatie: Tenniscentrum Jan Van Langendonck, Olieslagerijstraat 19 Boechout. Reservatie na betaling op onze rekening van € 8 (leden) of € 10 (niet-leden). ✆ Pieter of Nicole. Ook niet-leden! ■ ZO 28/11 NATURISTISCH ZWEMMEN ANTWERPEN ZIE 24/10 ■ ZO 28/11 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ MA 29/11 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 30/11 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 30/11 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

Halve fles wijn per persoon is inbegrepen. Reservatie na betaling van € 59 op onze rekening voor menu + show, met vermelding van juiste voor- en hoofdgerecht. Locatie : The Stage, Anneessensstraat 10, Antwerpen. We hebben 25 plaatsen gereserveerd. Afspraak ter plaatse om 19u45. Het etentje start stipt om 20u. ✆ Pieter en Nicole.

■ ZA 27/11 SKATETOCHT LANGS SCHELDE- TEMSE Wie heeft zin om in groep een sportief tochtje fitness-skaten te ondernemen van ± 20-25 km? zie ook 13/11. ✆ François 0497-318175 (na 18 u) of fdhaese1@mmm.com ■ ZO 28/11 SPORTIEVE WANDELING IN DE OMGEVING VAN TILFF Net voorbij Luik in de diepe vallei van de Ourthe ligt Tilff. Mooie bossen, stijle rotswanden: de echte Ardennen. En nog vlot bereikbaar met de auto. We wandelen een 20 km. Voorzien: Stevig schoeisel, kledij aangepast aan het weer, picknick, warme drank in thermos (we eten waarschijnlijk buiten). Afspraak: 9 u Oud Berchem Kerk of om 9u45 aan de afrit Geel West(schoenwinkel Berca) van de autostrade Antwerpen-Luik (E313). Een routebeschrijving krijg je ter plaatse. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverpasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Jan 0486-75 47 71 of Erik: wandelingen@oever.be

20

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

■ DI 30/11 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DO 02/12 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DO 02/12 THEATER DE SINGEL ANTWERPEN ‘Jolente & Anne Teresa De Keersmaeker – Rosas’ Voor de vijfe keer vormen Anne Teresa De Keersmaeker en haar zus Jolente een duo dat gezamenlijk tekent voor een Rosas-productie. Deze keer staat de tekst centraler dan de choreografie. De tekst vertelt over de oorlog tussen Trojanen en Grieken vanuit het standpunt van een vrouw. Reservatie na betaling van € 15 op onze rekening (individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ VR 03/12 CONCERT ARNO ‘FRENCH BAZAAR’ LIER Voor zijn nieuwste cd ‘French Bazaar’ legde Arno zichzelf drie uitgangspunten op : schrijf al de liedjes in het Frans, produceer je muziek zelf en concentreer je op de melodieën. Met deze voornemens op zak maakte Arno alweer een straffe plaat: ballades, pop, bluesrock, … ze passeren allemaal de revue. Arno beheerst zijn métier nog steeds als de beste! Locatie: CCLier, Aarschotsesteenweg 3 Lier. Afspraak om 20u aan de kassa. Reservatie via overschrijving op onze rekening van € 18 (individuele prijs € 24). We hebben slechts 15 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole.


activiteiten ■ VR 03/12 PRAATCAFÉ EKEREN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. Reservatie is niet nodig! Wegwijzer: zie rubriek Centrale afspraakplaatsen ■ VR 03/12 SAMENKOMST DEELNEMERS WINTERMIDWEEK TRIER PRAATCAFÉ EKEREN Alle deelnemers komen samen om 20u. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole.

De deuren openen om 21 uur. Einde party: 4u00 Onder de aanwezige leden verloten wij om 1u00 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. ✆ Pieter of Nicole. Inkom: Oeverleden: € 5 Leden Allegro: € 6 – Niet-leden & prOevers € 7. Leden die hun lidkaart niet kunnen voorleggen, betalen € 7. Reservatie is niet nodig. Ook niet-leden! Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen.

■ VR 03/12 INFOAVOND SKIVAKANTIE ANDORRA Alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd op de infoavond voor onze skireis naar Andorra (van 31 maart tot 9 april) om 21u tijdens het praatcafé. ✆ Pieter en Nicole. Reservatie is niet nodig! ■ VR 03/12 SAMENKOMST DEELNEMERS WEEKEND DAUN PRAATCAFÉ EKEREN Alle deelnemers komen samen om 22u. Locatie: Hof De Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 03/12 THEATER DE KOE, DE MISERIE VAN DE JONGE WERTHER BRASSCHAAT Een eigentijdse interpretatie van de Goethe-klassieker op zijn Koe’s. Twee jonge dromers vluchten in filosofie, literatuur en kunst voor het gemis aan liefde. Ze willen voor elkaar niet onderdoen in zelfbeklag en groots lijden. Grappig en ontroerend. Helder en aanstekelijk. Afspraak : om 20u15 aan de kassa van het Cultureel Centrum Brasschaat, Gemeentepark 10, Brasschaat. Reservatie : na betaling van € 7,50 op onze rekening (indivuele prijs € 9) . We hebben 10 tickets. ✆ Pieter of Nicole. ■ ZA 04/12 THEATER ANTWERPEN “SCHOON KIND“ Hoe blijf je houden van iemand die buiten de morele code valt? Een koppel van middelbare leeftijd brengt de tijd door met ruziën over ’s mans amoureuze slippertjes. Plots komt zoonlief thuis, met het nieuws dat hij passioneel verliefd is. Niet de sekse van zijn geliefde doet de ouders verbleken, wel zijn leeftijd. Zij leggen hun geschillen opzij en besluiten een wanhopige oplossing door te drijven … Anders dan in zijn vorige stukken houdt Nicky Silver zich in deze tekst niet aan de regeltjes van het theater. Personages richten zich rechtstreeks tot het publiek om een monoloog uit te spreken, het tijdsverloop ligt overhoop, het verhaal is soms realistisch, dan weer niet. Zo krijgen we bijvoorbeeld een stukje magisch-realisme met het optreden van de kinderpsychiater. Afspraak: om 19u45 in de hall van Het Raamtheater op ‘t Zuid, DeVrièrestraat 36, 2000 Antwerpen. De voorstelling start om 20u. Bijdrage: € 10 (tickets kosten aan de kassa € 12.50 ). We hebben slechts 10 tickets. Reservatie via overschrijving op onze rekening. ✆ Pieter of Nicole. Verantwoordelijke: Jef. ■ ZA 04/12 NIGHT OF DARKNESS EKEREN Let’s party!. Locatie: Dansschool Konings, Slijkweg 7 (zijstraat Leugenberg/Antwerpse steenweg) Ekeren. Bus 77 stopt voor de deur!

■ ZO 05/12 SPORTIEVE WANDELING 25 KM COO Iedereen is er al meermaals geweest, naar de waterval van Coo. Toch is het steeds fijn om nog eens terug te gaan. We krijgen de waterval en de natuur er rond te zien in een najaarse tint. De wandeling leidt rondom het meer en doorheen de dorpjes Stoumont en Trois-Ponts. Een sportieve wandeling - en wie weet af en toe een Kamikaze-oefening om achteraf met evenveel deelnemers huiswaarts te keren. Voorzien: stevige wandelschoenen, bij nat weer regenkledij, picknick. Afspraak: 9u Oud Berchem Kerk. Een routebeschrijving wordt ter plaatse voorzien. Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. ✆ Erik: 0474- 96 20 36 of wandelingen@oever.be of Christel: +31 6 156 14 250 ■ ZO 05/12 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ MA 06/12 LECTURNE OPERA ANTWERPEN Een boeiende inleiding tot Carmen. Waar?: Vlaamse Opera, Frankrijklei 3 Antwerpen Afspraak om 19u45 aan de kassa waar Raymond ons opwacht. Bijdrage: GRATIS. Reservatie: graag vooraf een seintje aan Raymond. ✆ Raymond 03-658 73 51 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u).

Oever… jaarlijks 800 activiteiten voor slechts €68 of €58 (€ 58 bij verlenging lidmaatschap)

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

21


activiteiten ■ MA 06/12 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 07/12 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 07/12 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 07/12 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 07/12 THEATER DE SINGEL ANTWERPEN ‘Op hoop van zegen/Seemansslieder van Christoph Marthaler – ZT Hollandia’ Het stuk vertelt hoe een moeder, door armoede gedwongen, haar zonen op zee stuurt, niet wetend dat de machtige reder hen op een lekke schuit laat uitvaren om zo de verzekeringen op te lichten. Reservatie na betaling van € 15 op onze rekening(individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ WO 08/12 JAZZ ‘JOE MCPHEE QUARTET’ DE SINGEL ANTWERPEN McPhee is een persoonlijkheid met grote ‘envergure’ op tenorsaxofoon, zowel in jazz als in improvisatiemuziek. Ziin spel is uniek met een verbijsterende techniek, een heldere en warme toon en een muzikaliteit die verrast door haar lichtheid. Een avondvullend, niet-idiomatisch improvisatieprogramma – van volkse keuken tot haute cuisine. Reservatie na betaling van € 16 op onze rekening (individueel ticket kost € 20), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole. ■ DO 09/12 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 10/12 HUMOR MERKSEM ‘TROUBLE IN MIND’ van ‘Piv Huvluv en Rohal De Ridder’ ‘Danny Van Britsom’ ‘Trouble in mind’ is een hallucinant maar tegelijk hilarisch relaas over een moeilijke jeugd, moord, tandbederf, het boerenleven, favoriete singles, Muddy Waters en Tupperware. Voor de pauze ontdooit Danny Van Britsom zijn gespleten persoonlijkheid. Deze Waaslandse wolf drumde vroeger bij

22

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

Orgasmaddix en stampt als stand-upper elke openstaande deur met zoveel overtuiging in dat zelfs de gemiddelde programmator er een beetje bang van wordt. Fanatiek, onvoorspelbaar en vooral heel geestig. Afspraak : om 20 u aan de kassa van het Stadspoppentheater, Terlindenhofstraat 204. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 9 op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 11) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole. ■ VR 10/12 LEESKRING Deze activiteit richt zich tot iedereen die graag leest. Bart De Volder leidt ons door de boeiende wereld van opbouw, taalgebruik, personages en thema’s. Zo appreciëren we het knappe in een literair werk en leren er nog meer van genieten. Iedereen die wenst, komt hierbij aan bod. Je hebt geen speciale literatuurkennis of leeservaring nodig. Afspraak: 20.00u stipt in De Oude Pastorie te Brasschaat Bijdrage: € 8. Reserveren noodzakelijk ! ✆ Vera 03-3261098 of 0473-980 897 ■ VR 10/12 -> ZO 12/12 WEEKEND ARDENNEN YVOIR ZIE RUBRIEK 2 VAKANTIES & WEEKENDS ■ ZA 11/12 PRAATCAFÉ ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN. Reservatie is niet nodig. ■ ZA 11/12 BOWLING EKEREN Afspraak: 19u45, eerste bal 20u. Einde 22u. We hebben 5 banen voorzien. Leden/prOevers betalen € 7 voor 2 spelletjes + schoenen. Betaling ter plaatse! We spelen met 6 personen op één baan. De eerste 30 aanwezigen spelen zeker. Wil je er zeker bij zijn? Graag telefonische reservatie, zoniet kom je op het goed geluk af. ✆ Pieter of Nicole. Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen. ■ ZO 12/12 NATURISTISCH ZWEMMEN ANTWERPEN ZIE 24/10 ■ ZO 12/12 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ ZO 12/12 WANDELING BERENDRECHT, 10 KM Tussenstop voorzien. Afspraak: 12u45 Oud Berchem Kerk of 13u45 Reigersbosdreef, een doodlopend smal straatje achter de Kerk van Berendrecht.


activiteiten Bijdrage: € 1 met geldige lidkaart of prOeverspasje. Reservatie is niet nodig. Graag een seintje aan Tom indien je rechtstreeks rijdt. ✆ Tom 0498-101033 ■ MA 13/12 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 14/12 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 14/12 FILMFANS-AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 14/12 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

■ ZA 18/12 OEVERS NIGHT KWADRAAT EKEREN Vanavond strijken we voor de eerste keer neer in dit leuke complex. Let’s party!!! Locatie: Kwadraat, Leugenberg 141, Ekeren Bus 77 stopt voor de deur! De deuren openen om 21 uur. Einde party: 4u. Ruime parking. Onder de aanwezige leden verloten wij om 1u00 10 vrijkaarten voor één van de volgende fuiven. ✆ Pieter of Nicole. Inkom: Oeverleden : € 5 Leden Allegro: € 6 – Niet-leden & prOevers € 7. Leden die hun lidkaart niet kunnen voorleggen, betalen € 7. Reservatie is niet nodig. Ook niet-leden! Wegwijzer: zie rubriek centrale afspraakplaatsen.

■ DO 16/12 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 17/12 KAMPVUURAVOND Traditioneel zingen we in december bij Marianne, zij zet speciaal voor ons de kerstboom en zorgt voor een heerlijke sfeer. Tijdens de pauze verwent zij ons met gebak of pannenkoeken. Echte ouderwetse kerstsfeer, niet te missen ! Pierstraat 137, Kontich. Om zonder problemen bij Marianne te geraken, een korte wegbeschrijving: vanuit Antwerpen: Prins Boudewijnlaan tot aan St. Rita, aan de lichten rechts, onder de brug door dan +- 200 meter links afslaan, dan eerste zijstraatje links (klein steegje) parkeren in de hoofdstraat. Vanaf E19: naar links afslaan dan rijden tot St. Rita, naar links en verder volgens bovenstaande beschrijving. We starten stipt om 20u. Maximum 15 personen. Reserveren noodzakelijk ! ✆ Vera 03-3261098 of 0473-980897. Reserveren bij Marianne. Tel: 03-2890503 Bijdrage: € 3 ■ ZA 18/12 OPERA CARMEN ANTWERPEN Carmen, de beroemdste titel uit het Franse operarepertoire, leeft in het collectieve geheugen als een opera vol zuiderse passie en exotische kleurenpracht. Hoezeer Bizets laatste opera ook doorspekt is met Spaanse couleur locale, toch is de kern van Prosper Mérimées rauwe drama behouden: een deserterende soldaat valt voor een uitdagende zigeunerin. Beiden volgen ze hun instincten met een noodlottige afloop tot gevolg. Met haar beroemde habanera L’Amour est un oiseau rebelle is Carmen uitgegroeid tot een icoon van erotische verleiding en fatal attraction. Carmens vrijheidsdrang en de focus op de onderkant van de maatschappij waren een slag in het gelaat van het toenmalige Parijse publiek. De ophefmakende Catalaanse regisseur Calixto Bieito brengt Carmen in een wervelende productie die de spanning heeft van een hedendaagse film. Waar?: Operagebouw, Frankrijklei 3. Afspraak om 19u45 aan de kassa. Bijdrage: € 31, eerst even naar Raymond bellen en dan reserveren. Reservatie via overschrijving op rekening 979-1359493-43 van Raymond Majersdorf. We hebben 9 abonnementen. ✆ Raymond 03-658 73 51 (bij voorkeur tussen 18u30 en 19u30).

■ ZA 18/12 CONCERT MERKSEM ‘ANTHEMS’ VAN ‘RONNY MOSUSE’ Ronny Mosuse neemt een aantal gemeenplaatsen, gezegden en algemeen aangenomen waarheden op de korrel. Hij componeert er 15 anthems over : lofzangen over het leven in het algemeen en dat van de mens in het bijzonder; 15 anthems in pure Tom Waits/ Randy Newman traditie: levensbeschouwelijk, melodieus en harmonievol. Soms zalvend, soms scherp en voor het eerst in het Nederlands. Afspraak : om 20 u aan de kassa van de Concertzaal Cultuurcentrum Merksem, Nieuwdreef 135 Merksem. De voorstelling start om 20u15. Reservatie : na betaling van € 11 op onze rekening. (tickets kosten aan de kassa € 13) We hebben 15 tickets. ✆ Pieter of Nicole.

Oever... bezoek onze website: www.oever.be www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

23


activiteiten ■ ZA 18/12 STADSWANDELING MECHELEN De Stad Mechelen en misdaadauteur Luc Deflo NEMEN U MEE OP EEN SPANNENDE STADSWANDELING. Het 2,5 à 3 uur durend traject voert bezoekers langs verschillende plaatsen in de stad die vermeld staan in de 6 misdaadromans van de auteur. Bovendien leest de gids ter plaatse gepaste passages uit het werk van de bekende Mechelse thrillerschrijver (°1958). Deflo, wiens (reeds 6 !) beklijvende psychologische thrillers steevast doen denken aan toppers als “Seven” of “Silence of the Lambs” is één van de bestverkopende thrillerauteurs in Vlaanderen. Momenteel schrijft Deflo het filmscenario van zijn boek “Naakte Zielen” en productiehuis MMG (o.a. “Flikken” en “Windkracht 10”) heeft de rechten gekocht. Wie interesse heeft kan nu starten met de herfstavonden te vullen met “bangelijk” leesplezier. ✆ Klaartje 0485/31 27 20 liever nog clara.gysen@pandora.be uiterlijk 15/11 ! Deelname € 7.5 p.p.

■ WO 22/12 CONCERT JASPER STEVERLINCK ‘SONGS OF INNOCENCE’ LIER ‘Songs of Innocence’ is geen gewone coverplaat maar – volledig in de geest van ‘Life On Mars’ – een plaat met uitgeklede, grondig omgewerkte en zeer persoonlijke interpretaties van een handjevol nummers: stem, piano, af en toe een vlucht strijkers en – als de song erom vroeg – een elektrische gitaar. Locatie: CCLier, Aarschotsesteenweg 3 Lier. Afspraak om 20u aan de kassa. Reservatie via overschrijving op onze rekening van € 12 (individuele prijs € 17). We hebben slechts 10 plaatsen! ✆ Pieter of Nicole.

■ ZO 19/12 BADMINTON WILRIJK ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN

■ VR 24/12 THEATER BOECHOUT “DE KERSTNACHT VAN WANNES RAPS” VAN DANNY RONALDO Deze vertelling voor volwassenen en jongeren vanaf 10 jaar is een herneming van vorig jaar. Nadat Danny Ronaldo Timmermans’ ‘En waar de ster bleef stille staan’ bijzonder geslaagd bewerkte, deed hij dat ook met het verhaal van Ernest Claes. De schrijver verschijnt zelf op de scène en vertelt over de wonderlijke kerstnacht van stroper Wannes Raps. Die vreemde, mythische figuur, wordt meesterlijk gespeeld door Karel Creemers. Weer een (jachtgeweer-) schot in de roos. Wil je erbij zijn? Reservatie na betaling van € 12 op de rekening van Oever. We hebben 20 tickets. Afspraak om 20u aan de kassa van Theater Boechout Vooruit, St Bavoplein 17 (over de kerk), de voorstelling start om 20u15. Parking: Delhaize op 100 m. ✆ Pieter of Nicole.

■ MA 20/12 BOWLING 4 SINGLES ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 21/12 BADMINTON KESSEL ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 21/12 FILMFANS AVOND ANTWERPEN ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 21/12 PÉTANQUE WOMMELGEM ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ DI 21/12 THEATER ‘DE KRUISTOCHTEN’ DE SINGEL ANTWERPEN Hoe lang kunnen we het vuur van de liefde brandend houden? En hoe overleeft onze passie binnen het huwelijk? Die vragen komen aan bod in deze komedie van Alan Ayckbourn, één van de meest populaire en productieve Britse toneelschrijvers. Reservatie na betaling van € 12 op onze rekening (individueel ticket kost € 15), slechts 10 tickets. Afspraak: boven de trappen van De Singel, Desguinlei 25 Antwerpen om 19u45. De voorstelling start om 20u. ✆ Pieter en Nicole.

■ DO 23/12 ZWEMMEN DEURNE ZIE PERIODIEKE ACTIVITEITEN ■ VR 24/12 G E E N PRAATCAFÉ EKEREN KERSTAVOND!!!

■ VR 24/12 KERSTETENTJE We zijn nog op zoek naar een leuk restaurantje in Antwerpen. In het volgend Oevernummer (en op de Oeverwebsite als je niet zolang kan wachten!) weten we jullie te vertellen op welk restaurantje onze keuze is gevallen. De Kerstmenu zal je zeker aanspreken! Achteraf gaan we eventueel naar de middernachtmis. ■ MA 27/12 > DO 30/12 ROMANTISCHE WINTERMIDWEEK TRIER Zie rubriek 2 Vakanties & Weekends

24

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


activiteiten

■ VR 31/12 SYLVESTERNIGHT BROECHEM Zaal Den Boomgaard (evenementenzaal) Wie er vorig jaar bij was, komt zeker terug. DJ Marc, die op elke fuif zijn klasse bevestigt, speelt ons het nieuwe jaar in. Om 19u starten we met een aperitief. Om 19u30 schuiven we aan voor een Oeverheerlijk koud & warm buffet. Locatie: zaal Den Boomgaard (evenementenzaal), Antwerpsesteenweg 57 Broechem. Reservatie via overschrijving op onze rekening 068-2141494-52 : koud buffet + inkom fuif: leden € 29. Niet-leden & prOevers € 34. Inkom fuif alleen vanaf 22u: Leden: € 6 Leden Allegro: € 8 / Niet-leden & prOevers € 9. Reservatie voor de fuif is niet nodig. De fuif start pas om 22u!!! Einde : in de vroege uurtjes! ✆ Pieter 0478-545454. Wegwijzer? Via E313 Antwerpen/Hasselt/Luik. : We nemen afrit Wommelgem en volgen R11 richting Borsbeek/Mortsel. Aan de tweede lichten gaan we links richting Wommelgem (N116). We passeren Wommelgem, Ranst en in Broechem is het net voor het centrum aan de linkerkant. Via Herentals E313 : Afrit 19 Massenhoven, links afslaan (Lier). Aan de lichten, voorbij taverne Oliver, rechts afslaan. Volgen tot voorbij de kerk van Broechem. Aan de verkeerslichten rechtdoor. Even verder is het op de rechterkant. Vanaf Ring Lier R16 (Mechelen/Kontich/Duffel) : Ring Lier in wijzerszin volgen tot einde, links afslaan op de N14 richting Oostmalle en aan het eerste benzinestation links afslaan (Ranst). Aan het rond punt (sauna Molenhoeve!), rechtdoor. Volg tot aan het kruispunt met verkeerslichten (N116), rechts afslaan. In Broechem is het net voor het centrum aan de linkerkant. De lijnbussen rijden de ganse nacht en stoppen bijna ter hoogte van den Boomgaard.

Koude gerechten Frisse muntsalade met gerookte kippensneetjes Geroosterde zalmmedaillons met sesam Gevuld tomaatje met garnaal en kra b Salade van tonijn, perzik en cousco us Tomaat met Mozzarella en basilicu m Kippendrumsticks ( pikant ) Warme gerechten Italiaans pastagerecht met garnalen, Atlantische vis en gerookte zalmsnippers Grootmoeders gehaktballetjes met kriekjes Hongaarse goulash met frietjes Desserten Diverse gebakjes, verse vruchtensala de en chocolademousse, Rijstpap

Het koud buffet is voorzien van 10 soorten seizoensverse salades, garnituren en verschillende soorten brood en boter. Na het buffet, maken we plaats om te dansen en DJ Marc laat de dansvloer vollopen vanaf 22u en om 24u zijn er de cotillons!

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

25


vakanties & weekends ■ VR 29-10

/ ZO 07-11 LLORET DE MAR (SPANJE) 10 DAGEN – 7 NACHTEN • We verblijven in het ***Hotel Astoria in Lloret de Mar. • We sluiten aan bij Van Bogget Reizen. Dit is de organisatie waar we elk jaar mee gaan skiën. • INBEGREPEN Reis in luxe touringcar. Verblijf in 3-sterrenhotel op basis van vol pension STUNTPRIJS • SUPPLEMENTEN Single kamer Annulatieverzekering

■ VR

10/12 – ZO 12 /12 WEEKEND YVOIR Voorlopig volzet. Waag je kans enkele dagen op voorhand of geef je naam op voor de reservelijst. Organisatie : Pieter & Nicole. Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 26/11 tijdens het praatcafé om 20u in Hof de Bist, Ekeren ✆ Pieter en Nicole

€ 311 !!!!! € 60 € 15

• MOGELIJKE UITSTAPPEN : Andorra - Barcelona - Montserrat - Gerona - Figueras

VAKANTIES & WEEKENDS ZIJN ENKEL VOOR LEDEN!!! Voor weekends en vakanties organiseren we steeds op voorhand een bijeenkomst of infoavond.

• Afstand vanuit Antwerpen ± 1340 km • Een realisatie van: Van Bogget Reizen (Lic A5533) Deze reis wordt georganiseerd door Toffe Tours

Om praktische afspraken te treffen, vragen we met aan-

✆ Pieter die je een inschrijvingsformulier zal bezorgen

weekends). Indien je niet aanwezig kan zijn, verwittig je op

drang aanwezig te zijn op de infoavond(vooral voor de voorhand de verantwoordelijke (en neem je achteraf terug zelf contact met hem/haar op voor verdere afspraken)

■ WOE

03/11 -> ZA 06/11 CITYTRIP ISTANBUL 3 nachten/4 dagen Istanbul bruisend hart van oost en west!

Indien je, zonder op voorhand te verwittigen, niet aanwezig bent op de infovergadering, vervalt je reservatie en zijn de annulatievoorwaarden ook hier van toepassing. Iemand van de reservelijst gaat dan

Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 22/10 tijdens het praatcafé om 20u in Hof de Bist, Ekeren

mee in jouw plaats. Wij stellen vast dat af en toe deelnemers korte of langere

■ VR

05/11 – ZO 07 /11 WEEKEND VOERSTREEK

tijd voor het vertrek annuleren wat bijgevolg problemen geeft voor de carpooling en gemaakte reservaties. Zelfs indien een vervanger in je plaats komt (wat niet altijd

Voorlopig volzet. Waag je kans enkele dagen op voorhand of geef je naam op voor de reservelijst.

het geval is aangezien de reserves op de wachtlijst dik-

Organisatie : Pieter & Nicole. Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 22/10 tijdens het praatcafé om 21u in Hof de Bist, Ekeren

inschrijving kwijt indien je meer dan 1 maand op voorhand

✆ Pieter en Nicole

nog eens goed artikel 9 van de rubriek activiteiten in het

wijls al iets anders gepland hebben), ben je 1/2 van je annuleert en het volledige bedrag ben je kwijt indien je annuleert binnen de maand vóór het vertrek! (Lees huishoudelijk reglement.)

26

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


Trier ■ MA

27-12 / DO 30-12 ROMANTISCHE WINTERMIDWEEK IN TRIER Wanneer?: van maandag 27 ( vertrek om 9u.) tot donderdag 30 december 2004 (aankomst ten laatste om 20u.) De omgeving: Trier ligt in de Sudeifel, één van de mooiste wandelgebieden van de Eifel. Trier is een historische stad. De Porta Nigra is één van de mooiste Romeinse stadspoorten van Duitsland en dateert uit de 2de eeuw. Maar ook de Kaiserthermen, de Viehmarktthermen, de Barbarathermen, de Petersdom en de Liebfrauenkirche behoren tot het werelderfgoed. Aangezien Trier een van de oudste steden van Duitsland is, beschikt het over een zeer rijke geschiedenis. Geschiedenis van Trier: In 16 v. C. gaf Caesar aan Augustus de opdracht een stad op te richten aan de Moezel. Omdat de stad tijdens de regering van keizer Augustus werd gebouwd en in het gebied van de Treveri lag, kreeg het de naam Augusta Treverorum, later verkort tot Treveri waaruit de naam Trier ontstaan is. Door de zeer gunstige ligging ontwikkelde de stad zich zeer snel. De Romeinen hebben hier zeer duidelijk hun sporen achtergelaten. Zo vind je verscheidene Romeinse monumenten terug in Trier o.a. de Porta Nigra en de Kaiserthermen. Onder de heerschappij van Constantijn I (3de-4de eeuw) werd Trier een keizerlijke residentie en groeide uit tot de grootste stad ten noorden van de Alpen. Rond 475 vielen de Franken Trier binnen, waardoor Trier onder Frankische heerschappij kwam te staan. Na deze inval verliep het redelijk rustig, tot in 882. Toen vielen de Noormannen Trier binnen en verwoestten de hele stad. In 902 werd een aartsbisschop heerser over de stad. Hij besloot in 940 om de stad weer op te bouwen. Dankzij deze heropbouw bloeide Trier open tot een commercieel en cultureel centrum. De stad was zo belangrijk geworden dat in de 12de eeuw besloten werd om ze te omwallen. In 1190 werd Trier als stad gevestigd. Het was een residentie van de keurvorst en het was een belangrijk handelscentrum voor wijn, hout en graan. In de 15de eeuw groeide Trier uit tot een vrije rijksstad. Dit betekent dat Trier direct onder het gezag van de Duitse koning viel. In de 17de eeuw begon de dertigjarige oorlog. Hierdoor nam Trier in betekenis af. Trier dat ooit zo een bloeiende stad was, had nu geen enkele betekenis meer voor de wereld. Ook als handelsstad had Trier geen belang meer. In 1815 werd Trier uiteindelijk bij Pruisen opgenomen. Tijdens WOI werd Trier bezet en leed het ook heel veel schade.

tert, zit langlaufen als keuzeactiviteit er misschien ook in. We gaan er ook genieten van de winterse kerstsfeer in Trier. Stadsverkenning en wijnproeverij behoren ook tot de mogelijkheden. Rudy, Hilde en Stefan verzorgen het programma. Dinsdag is er in ieder geval de keuze tussen een stevige wandeling van 20 km of een iets rustigere wandeling van max.14 km. Als er sneeuw ligt, gaan we zeker langlaufen in de buurt. Op dinsdag- en woensdagavond verzorgen we een activiteit in de jeugdherberg en daarna mag een deuntje dansmuziek niet ontbreken. Het definitieve programma wordt meegedeeld op de vergadering vooraf op 3 december. Verblijf: We verblijven in volpension in de comfortabele Jeugdherberg van Trier. De eerste maaltijd is maandagavond, de laatste is een picknick op donderdagmiddag. De eerste avond is een door ons geselecteerd lekker streekwijntje inbegrepen. Er is plaats voor 32 personen in kamers van 4 tot 8 personen. Ook 2 persoonskamer mogelijk mits meerprijs en beschikbaarheid. Meebrengen: Rugzak, waterdichte en warme kledij. Stevige wandelschoenen en dikke kousen of 2 paar kousen zijn aan te raden. Handschoenen en muts kunnen best niet ontbreken. Een kleine thermos om in de rugzak mee te nemen is geen slecht idee. Eventueel verrekijker. Zwempak. Picknick voor de eerste middag. Prijs: De prijs voor 3 dagen in volpension: volwassenen € 92 kinderen tot 14 j. € 67 voor 2 persoonskamer meerprijs van €20 per persoon (zelf per 2 personen vooraf af te spreken en volgens beschikbaarheid op het ogenblik van inschrijven) Verplaatsing: Meerijden heen en terug € 27 ( te betalen aan de chauffeur met wie je meerijdt) Reservatie: geldig na overschrijving van het juiste bedrag op de rekening van Oever vzw. Bij annulering gelden de algemene regels van Oever vzw. Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 03/12 tijdens het praatcafé om 20u in Hof de Bist, Ekeren. Gelieve op voorhand de verantwoordelijke of Pieter te verwittigen indien je er niet kan zijn Info: Stefan Dickx 014/72 05 30 of 0475/55 32 07 E-mail: stefan.dickx@pandora.be Hilde Mertens 03/226 65 19 of 0495/87 92 67 E-mail: himert@planetinternet.be

Nu is Trier een heel bijzondere stad in Duitsland, nl. de oudste van Duitsland. Het heeft een hele rustieke en historische sfeer. Dankzij zijn boeiende en turbulente verleden heeft Trier nu tal van bezienswaardigheden. Activiteiten tijdens onze midweek : Er zullen meerdere keuzemogelijkheden zijn. Als eerste activiteit staat wandelen op het programma. Als het echt win-

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

27


frankrijk ■ SKIVAKANTIE

FRANKRIJK

LES MENUIRES VAN VRIJDAG 14 JANUARI TOT ZONDAG 23 JANUARI Skigebied LES MENUIRES Les Menuires is een uiterst sportief wintersportoord dat volledig is afgestemd op het “wintersportgeweld”. Dankzij een uitgebreid netwerk van sneeuwkanonnen is sneeuw altijd verzekerd! Vanuit Les Menuires vertrekken de gondelliften naar de Mont de la Chambre (op 2850 m hoogte), waar u via een rode piste kan afdalen tot in Val Thorens. Het skigebied van Les Menuires beschikt over 160 km pistes (6 groene, 12 blauwe, 32 rode en 11 zwarte pistes). Deze pistes staan met elkaar in verbinding door middel van 1 cabinelift, 7 gondelliften, 16 zetelliften en 8 sleepliften. Les Menuires voldoet aan alle noden van de veeleisende skiër: restaurants, winkels, boetieks, bars en alle mogelijke sportactiviteiten (o.a. verwarmd openluchtzwembad, schaatsbaan, sauna, fitness, wandelen met sneeuwschoenen, …). Optie uitbreiding groot skigebied LES TROIS VALLÉES De skiregio Les 3 Vallées met zijn drie dalen (St.-Bon, Les Allues (Méribel) en Belleville) is de droom voor elke wintersportliefhebber: de skigebieden van Les Menuires,Val Thorens, La Tania, Méribel, Courchevel en Brides-les-Bains zijn samen goed voor 600 km skiplezier! Hier kunnen zowel gevorderden als beginners terecht. Alpineski Totaal aantal km piste: 600 km Blauw: 171 km - Rood: 314 km - Zwart: 115 km 41 cabineliften, 69 zetelliften en 90 sleepliften Snowboarders Snowpark met halfpipe, boardercross en jumps. Langlauf 30 km loipes. LIGGING: Hotel Les Clarines is gelegen in de wijk Preyerand te Les Menuires. U kan skiën tot aan het hotel en de skilift bevindt zich op ongeveer 100 m van het hotel. FACILITEITEN: Grote ontvangsthal met salon en open haard, restaurant, 2 gezellige bars, à la carte restaurant “Le Relais du Berger”. Relaxcentrum met sauna, solarium, whirlpool en fitness. KEUKEN: Uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds een afwisseling van maaltijden in buffetvorm en 4-gangendiner en vrije menukeuze. KAMERS: Het hotel beschikt over 2 type kamers: 2/3 persoonskamers met douche en toilet en 2-persoonskamers met enkel douche. De 2/3 persoonskamers zijn zeer verzorgd, alle gelegen aan de zuidkant van het hotel en uitgerust met badkamer (douche en toilet) en balkon. De 2-persoonskamers zijn gelegen aan de noordkant en zijn uitgerust met dubbelbed voor 2 personen en douchecabine. Het toilet bevindt zich op de gang.

28

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

HUISDIEREN: Niet toegelaten. CREDIT CARDS: Visa, Eurocard/Mastercard. BASISPRIJS : € 669 per persoon in een tweepersoonskamer met douche en toilet (individuele prijs is € 714) € 609 per persoon in een tweepersoonskamer met douche (toilet op de gang) (individuele prijs is € 644) INBEGREPEN: • Vervoer per pendelautocar in Royal of Sleeping Class incl. wegentaksen • 7 nachten in hotel Les Clarines in All Inclusive op basis van een standaard tweepersoonskamer met douche of douche/wc (zie prijs) • skipas Les Menuires 6 dagen • BTW KORTINGEN (netto): • 3de persoon in 2pers. kamer: € 66 p/persoon (enkel geldig in de douche/wc kamers) • korting niet gebruik skipas: € 152 SUPPLEMENTEN • Verblijfstaksen (ter plaatse te betalen): € 0,9 pppn • Single kamer: + € 104 (naar beschikbaarheid) • Uitbreiding 7d. Les Menuires: + € 21 • Uitbreiding 6d. skipas Les Trois Vallées: + € 45 • Uitbreiding 7d. Les Trois Vallées: + € 69 • 6/7 d. huur skimateriaal (indien snowboard: op voorhand door te geven aan Skiworld): Skiset de Bronze: € 57 (geen snowboards) Skiset d’Argent: € 76 (ski of snowboard. Mits supplement (ter plaatse te betalen) kan u tijdens uw verblijf wisselen van type ski). Skiset d’Or: € 90 (ski of snowboard. Dagelijks wisselen mogelijk zonder meerprijs). Skiset Champion (<12j): € 57 (ski of snowboard) Skiset Espoir (<12j): € 48 • Skilessen: 6d. x 2,5 uur: € 120 per persoon (volwassenen). Kinderen < 12j: € 111 pp • Annulatie- en bijstandsverzekering: € 19 (condities volgens brochure Skiworld 2004-05) • Alle niet vermelde diensten BETALINGSVOORWAARDEN : • 30 % bij definitieve reservatie op rekening 068-2141494-52 van Oever vzw • Saldo: 1 maand voor vertrek (dus 14-12) op rekening 068-2141494-52 van Oever vzw Een realisatie van: Skiworld-Intertravel (Lic A5533) Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 22/10 tijdens het praatcafé om 22u in Hof de Bist, Ekeren


vulkaneifel ■ WEEKEND

VULKANEIFEL

DUITSLAND VAN VRIJDAG 28 JANUARI TOT ZONDAG 30 JANUARI Twee jaar geleden organiseerden we een weekendje Daun. We verbleven er in de bungalows van het luxueuze Dorint Hotel. Dit weekend was zo goed meegevallen dat we het niet konden nalaten het opnieuw te organiseren tijdens het weekend van 28 tot 30 januari. De streek in een notendop: net voorbij de Belgische grens, voorbij Aken, begint de Eifel. Evenals de Ardennen behoort de Eifel tot de meest nabije vakantiegebieden voor een grote groep Nederlanders en Belgen. Dit grote gebied (9000 km2) wordt in het Noorden begrensd door de Autobahn AkenKeulen, in het Oosten door de Rijn, in het Zuiden door de Moezel en in het Westen door de Belgische Ardennen. De Eifel zelf kan je nog eens indelen in de Nordeifel (bekend om zijn grote stuwmeren), de Sudeifel (een zeer rustig gebied) en de Vulkaneifel waar we naartoe gaan. Voor geologen is de Vulkaneifel het spectaculairste gebied van de Eifel. Geheimzinnige ‘donkere heuveltoppen, omringd door bossen en heidevelden op een uitgestrekte hoogvlakte, bepalen het gezicht van deze streek. Hier treft u de hoogste toppen van de hele Eifel aan, waaronder de Ernstberg (700m) en de Hohe Acht (747m). Heel bijzonder zijn de Maare, ronde meertjes die waarschijnlijk na vulkaanuitbarstingen ontstaan zijn. De Laacher See is van deze meertjes de grootste en ligt op 276m hoogte. In de directe omgeving verheffen zich meer dan dertig vulkaankegels. Een andere trekpleister is Maria Laach, één van de mooiste steden van de Vulkaneifel, gelegen aan de vlakke Zuidoever van de Laacher See. Wij verblijven in Daun, een oud Eifelstadje, gelegen op de oevers van de Lieser. Het is een populair vakantieplaatsje, dat ook als kuuroord bekendheid geniet vanwege zijn ijzerhoudende mineraalwaterbron. Het omringende Eifellandschap is zeer fraai en afwisselend. Bossen, velden, vulkanen, kratermeren en schilderachtige kleine dalen bepalen het beeld. Een uitstekend uitgangspunt dus voor het maken van wandelingen en uitstapjes per auto. Daun bestaat uit twee gedeeltes: Unter-Daun (laag gelegen op de linkeroever van de Lieser), en Ober-Daun (hoog gelegen op de rechteroever). Ze zijn met elkaar verbonden door de ijzeren stadsbrug. Dominerend in het stadsbeeld is het boven Ober-Daun gelegen slot.

Voor dit knus weekendje hebben we 4 luxueuze zespersoonschalets gehuurd in het Dorint hotel in Daun. Wat staat er op het programma? We vertrekken op vrijdagavond om 18u aan Oud Berchem Kerk en ter plaatse voorzien we kaas en wijn om het ijs te breken. Zaterdag en zondag staan mooie wandelingen op het programma en we zullen zeker gebruik maken van het zwembad van het Dorint hotel! Zaterdagavond voorzien we per bungalow een lekkere, gezellige gourmet. We sluiten dit weekendje af op zondag omstreeks 17u. Prijs: € 39 voor 2 overnachtingen, linnen, toeristenbelasting en zwembad. Reservatie door overschrijving op onze rekening. De kostprijs voor de kaas & wijn, dranken, de maaltijden (2 x ontbijt - 2 x koud middagmaal – 1 x avondmaal – 1 afsluiter) wordt ter plaatse verdeeld onder de deelnemers. Samenkomst deelnemers: vrijdagavond 03/12 tijdens het praatcafé om 22u in Hof de Bist, Ekeren

TURKSE RIVIERA ZATERDAG 19 MAART ZATERDAG 26 MAART

319,ONGELOOFLIJK !!! ALL INCLUSIVE ***** MEER INFORMATIE IN ONS VOLGEND NUMMER www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

29


andorra ■ 9-DAAGSE

SKIREIS NAAR ANDORRA VAN DONDERDAG 31 MAART TOT VRIJDAG 08 APRIL Sneeuwland Andorra! Andorra beschikt over het grootste skiterrein van de Pyreneeën. De skigebieden beschikken elk over de meest geavanceerde technologie en bieden de beste service. Zo kan men in Andorra aan de wintersportgasten gedurende het ganse skiseizoen een ongestoorde winterpret en de beste sneeuwkwaliteit garanderen. Grandvalira, het grootste skidomein van Andorra met Europese dimensie, is een samensmelting van 4 skistations, Pas de la Casa, Grau Roig, Soldeu en El Tarter: totaal 192 km pistes. • We verblijven in het viersterrenhotel Piolets Resort & Spa. • De deelnemers van dit jaar (april 2004) hebben voorrang tot 01 december. Wees er snel bij, dit jaar hadden we 50 plaatsen te weinig. Ter info: • Andorra is gelegen op 1300 km van Antwerpen. • Soldeu is gelegen op zo’n 15 km van de hoofdstad Andorra la Vella en op 1810 m hoogte TECHNISCHE FICHE GRANDVALIRA: Hoogte van 1710 m tot 2640 m Aantal km pistes 192 Aantal pistes 108 Zwarte pistes: 23 Rode pistes: 36 Blauwe pistes: 31 Groene pistes: 18 Sleepliften: 17 Stoeltjesliften: 27 Gondels: 3

Hotelfaciliteiten: Diverse gezellige salons, ruime lounge, grote bar, geluiddichte discotheek, pub, liften, overdekt zwembad (badmuts verplicht), jacuzzi, fitnesszaal, sauna, stoombad. Solarium en massage mits betaling. Luxe kamers voorzien van bad/douche, toilet, haardroger, TV, minibar, safe en telefoon. Zeer verzorgde maaltijden in buffetvorm. Oever is erin geslaagd 35 kamers te reserveren in dit viersterrenhotel. Tevens nemen we acht steengoede monitoren mee. Dit jaar gaat ook een monitor mee voor de snowboarders! Goede lessen en ambiance zijn verzekerd! In de basisprijs van € 524 is inbegrepen : • Reis in luxe touringcar. • Verblijf in 4-sterrenhotel Piolets Resort & Spa op basis van half pension. • Prijs geldig op basis van 2-persoonskamer (geen 1 persoonskamers mogelijk!) • De begeleiding. • Skilessen gedurende 6 dagen 3 uur per dag door 8 monitoren. • Ontbijt op heenreis. • Avondmaal op terugreis. • Welkomstcocktail. • BTW • Fooi chauffeur In de basisprijs is niet-inbegrepen : • Skipas • Skimateriaal • annulatieverzekering ✆ Pieter en Nicole

VAKANTIES & WEEKENDS 2004-2005 Hierbij geven wij een overzicht van de komende weekends en vakanties zodat je rekening kan houden met je agenda. Deze lijst is nog niet volledig en wordt geregeld aangevuld. Bestemming

30

periode

plaatsen

organisator

Lloret de Mar

29/10 -> 07/11

20

✆ Pieter & Nicole

Citytrip Istanbul

03/11 - > 06/11

34

✆ Pieter & Nicole

Voeren VOLZET

05/11 -> 07/11

26

✆ Pieter & Nicole

Yvoir VOLZET

10/12 -> 12/12

26

✆ Pieter & Nicole

Romantische Wintermidweek Trier

27/12 -> 30/12

32

✆ Stefan

Skivakantie Les Menuires

14/01 -> 23/01

20

✆ Pieter & Nicole

Vulkaneifel Daun

28/01 -> 30/01

24

✆ Pieter & Nicole

Eurodisney Paris (tem 11j gratis)

12/03 -> 13/03

40

✆ Pieter & Nicole

Turkse Riviera

19/03 -> 26/03

40

✆ Pieter & Nicole

Skiën in Andorra

31/03 -> 08/04

70

✆ Pieter & Nicole

Hemelvaartweekend in de Somme

05/05 -> 08/05

44

✆ Pieter & Nicole

Champagnestreek

01/10 -> 02/10

50

✆ Pieter & Nicole

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


inschrijvingsformulier INSCHRIJVINGSFORMULIER TERUGZENDEN NAAR: Oever vzw • Heerbaan 26, 2530 Boechout TEL 03 – 454 30 11 • FAX 03 - 455 09 04 • GSM 0478 – 54 54 54 Graag voorschot van € 100 per persoon op rekening 068-2141494-52 van Oever vzw bij inschrijving

Naam: ............................................................................................................................................................................................. Voornaam: ...................................................................................................................................................................................... Straat + nr.: ..................................................................................................................................................................................... Postcode: .....................................................................

Gemeente: ..........................................................................................

Tel.: ................................................................................ GSM: ................................................................................................. E-mail: ...........................................................................................................................................................................................

BASIS ❏ busreis + verblijf HP + skilessen + begeleiding & animatie € 524 SKIGEGEVENS Ik wens wel/niet skiles te volgen. Indien wel, gelieve zo juist mogelijk uw niveau aan te duiden en dit om zo goed mogelijk niveaugroepen te vormen. (Deze zullen, indien nodig, ter plaatse aangepast worden) - Aantal periodes ski-ervaring: ................................................ - Laatste periode: ................................................................................ - Ik kan reeds : ❏ ❏ ❏ ❏

ploegbocht elementaire beweging (ploegbocht met voor en na de bocht parallel) parallel (=volledig parallel) gevorderd parallel

❏ ik wens snowboardlessen te volgen als beginneling OPTIES ❏ annulatieverzekering € 18 ❏ skipas 6 dagen ter plaatse te betalen ± € 142 ❏ skimateriaal ter plaatse te huur ± € 35-45 (afhankelijk van het type ski) KORTINGEN ❏ kinderkorting tot en met 10 jaar € 100 OPSTAPPLAATSEN ❏ Antwerpen Andere opstapplaatsen mogelijk, afhankelijk van woonplaats. Een realisatie van: Van Bogget Reizen (Lic A5533) & Begonia Reizen (Lic A1991) Deze reis wordt georganiseerd door Toffe Tours INFOAVOND OP HET PRAATCAFÉ VAN OEVER OP 3 DECEMBER OM 21U (HOF DE BIST, EKEREN)

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

31


Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten Oever activiteiten 32

oeverMAGAZINE â&#x20AC;˘ nummer 42 â&#x20AC;˘ www.oever.be


activiteiten

contactjes Enkel voor leden 1368 Gitarist zoekt muzikanten(zangeres/zanger,drummer,bassist en toetsenist) om ambiance- band op te richten. Contacteer mij 0495330942 of e-mail:yvesgeerts@hotmail.com Kapellen 1472 Hallo, ik ben op zoek naar een 5-tal mensen (vrouwen en mannen) om een ploeg samen te stellen voor deelname aan kwissen (binnen en buiten Oever, geen professionele kwisploeg) en eventueel andere activiteiten, uitstappen enz. Ikzelf ben een man, dertiger. Hebt u enige interesses en bent u jong van geest (dit is belangrijker dan de twee of drie cijfers die uw werkelijke leeftijd vormen), contacteer me dan. Deurne 1560 Man 38 jaar gescheiden en papa van twee schattige kinderen, een jongen van 9 en een meisje van 7, wil kennis maken met een vrouw om samen met en ook zonder kinderen leuke dingen te doen zoals fietsen, wandelen, een terrasje of gewoon gezellig thuis. In de eerste plaats wil ik een vriendschapsrelatie die eventueel kan uitgroeien tot een vaste relatie waar iedereen zich goed bij voelt. Mortsel 1683 Ik ben een vrouw van 42 jaar en ongehuwd. Ik ben eerlijk en gevoelig en romantisch ingesteld. Mijn hobby’s zijn lezen, zwemmen, wandelen en fietsen. Ik hou ook van film en een dineetje bij kaarslicht. Ik ga ook graag op reis. Ik zoek een goede vriend en dan wil ik zeer langzaam een relatie opbouwen of vriend blijven. Zie jij dat zitten? Ben jij ook zo’n romantische man tussen 45-50 jaar? Schrijf me dan. Antwerpen ➤➤➤

HOE ANTWOORDEN OP EEN CONTACTJE? • Doe je brief in een blanco omslag ! • Omslag dicht kleven. Referentienummer van de advertentie waarop je reageert, vermelden in de linkerbovenhoek. Je eigen lidnummer vermelden op de achterkant van de omslag (niet vergeten anders kan men niet reageren op je brief!! ) • Kleef in de rechterbovenhoek een postzegel van € 0,44 of € 0,49. • Stuur je brief (brieven) in een andere omslag naar: Oever vzw Heerbaan 26 2530 Boechout Vermeld op de achterkant van deze omslag je naam, voornaam en lidnummer! Zorg ervoor dat deze omslag voldoende gefrankeerd is! Je kan ook de brieven aan Pieter afgeven.

HOE EEN CONTACTJE PLAATSEN? • Schrijf eerlijk wie je bent en wie je zoekt. De ruimte is beperkt tot 20 lijnen. • Stuur dit op naar Oever vzw Heerbaan 26 2530 Boechout of geef je contactje af aan Pieter. • Je advertentie verschijnt onder vermelding van je lidnummer. • Contactjes die niet gepast zijn, kunnen geweigerd worden. Wees fair en antwoord zo vlug mogelijk op elke brief die je krijgt, ook al is die persoon totaal je type niet. Voor velen is het immers een hele stap om te reageren op een advertentie! Nieuwe leden of leden die hun lidmaatschap verlengen, mogen gratis twee contactadvertenties plaatsen. De advertenties dienen wel in de periode van lidmaatschap geplaatst te worden. Geef ons een seintje wanneer we je tweede advertentie dienen te publiceren. Vanaf de derde advertentie in dezelfde periode dien je € 2.5 per nummer of € 6 voor 3 nummers te betalen. Mits supplement van € 2.5 per nummer dient men geen postzegel bij te voegen indien men antwoordt op je advertentie. Bovendien verschijnt deze met een kader. www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

33


contactjes 1754 Ik ben een man van 57 jaar, vijf jaar weduwnaar. De kinderen het huis uit. Nog part time zelfstandig beroepsactief, 1m78, normale lichaamsbouw, zonder snor noch baard. Ik heb heel veel interesses van reizen over film tot een kaartje leggen. Ik ontdek ook en dan liefst “samen” nieuwe dingen. Weer samen zijn en doen, samen lachen en op minder prettige momenten elkaar ondersteunen is wat ik zoek. Mortsel

2450 Man 36 jaar, ik zoek vrouwen met jonge kinderen, mits ik er zelf geen heb. Heb wel 4 jaar samengewoond met 2 kapoenen (2 maand, 2,5 jaar). Zoek daarbij een levenslustige vrouw van 25 jaar tot 40 jaar, ben nog nooit getrouwd geweest en ik rook en drink niet, probeer van elke mooie dag iets van te maken, maar alleen is het soms zo moeilijk. Ik antwoord iedere brief, maar iedereen krijgt antwoord, de afstand is geen bezwaar mits ik graag auto rij. Wat ik heel graag doe is wandelen, zwemmen en veel bezig zijn met de opvoeding van de kinderen. Als je daarin voelt, dan ben je bij de goede persoon. Ik ben een gevoelig iemand die zoekt naar de 2de helft, maar blijft soms lang weg. Ja, we zoeken naar de andere helft, dan worden we 1 geheel zou mooi zijn… groetjes Kallo 2640 Sensuele alleenstaande vrouw uit het Antwerpse, 50 jaar, zoekt mannelijke zielsgenoot. Respect voor mezelf en anderen vind ik heel belangrijk en ik hou van wandelen, fietsen, dansen, romantische avondwandelingen in de natuur. Ik ben gevoelig, geduldig, speels en energiek. Ik geef les aan volwassenen. Groetjes Antwerpen 2691 33-jarige jongeman zoek meisje voor vriendschap, later relatie. Hou van reizen, wandelen, film, natuur, uitgaan, thuis zijn enz…. Zoek meisje tussen 27 -> 36 jaar zonder kinderen. Eenvoudigheid en vriendschap is zeer belangrijk in mijn leven! Hopelijk krijg ik wat reacties! Groetjes Asse 2794 Hallo, even voorstellen? Ik ben een man van 41 jaar, slank, met jong uitzicht, zonder kinderen. Ik kan wel erg goed met kinderen opschieten. Ik heb vast werk. Ik ben zeer energiek, een doorzetter, .... Ik ben een eerlijk persoon, iemand waar je echt op kan rekenene voor een luisterend oor, stipt in afspraken, romantisch en teder in een relatie. Ik ben een rustig en geduldig persoon, geen uitgaanstype en tevens niet-roker, wat ik wel belangrijk vind. Ik heb vele interesses en sta voor veel open; een goede film, een avondje thuis, wandelen en fietsen, cultuur, musea, ... Ik ben op zoek naar een lieve vrouw uit de provincie Antwerpen (tot 38 jaar) die me liefde en genegenheid kan schenken en waarmee ik samen een mooie toekomst kan opbouwen. Noorderkempen.

34

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

3052 Ik ben een alleenstaande vrouw van 49 jaar met 2 zonen die we in co-ouderschap opvoeden. Ik kan mijn mannetje wel staan maar verlang ernaar om samen met een man lief en leed te delen en een aantal dingen samen te doen, daarom nog niet voor alle dagen en nachten maar te zoeken of we elkaars eigenheid kunnen respecteren. Ik ben zoekende naar mezelf via een cursus kunstzinnige ontwikkeling en het spirituele. Ik hou ervan om alleen of met enkelen in de natuur te zijn, de stilte en schoonheid op te zoeken. Ik dans graag maar mijd wel te rokerige omgevingen, ik ben niet-roker. Ga graag eens naar de film en zou meer cultuur in mijn leven willen brengen, fietsen ,wandelen, samen boodschappen doen en nog zoveel meer... Lier 3268 Hallo, ik ben een 48-jarige vrouw, heb geen kinderen, werk in de zorgsector, ben niet roker. Ik hou van vele dingen, eigenlijk gewoonweg genieten, ook reizen is een passie. Maar toch mis ik een partner om dit mee te delen. Dus is er in de omgeving van Lier ergens een man tussen 45 en 55 jaar die me eens wil ontmoeten laat het me weten. En wie weet klikt het en anders een toffe babbel is altijd leuk. Groetjes Heist o/d Berg 3665 Hallo, mag ik mij even voorstellen? Ik ben een slanke vrouw van 45 en ik woon en werk in de streek van LierAntwerpen. Ik heb 2 dochters van 12 en 14 jaar (co-ouderschap). Ik hou van sport en cultuur. Ik zie er nog jong en aantrekkelijk uit. De fuiven van Oever vind ik wel leuk en ook de sportactiviteiten. Ik zou graag kennismaken met een man tussen de 40 en 50 jaar, niet-roker, niet-drinker, die ook van sport en cultuur houdt. Liefst een modern iemand die er verzorgd en goed uitziet. Ben jij het alleenzijn ook moe? Wens je nog een serieuze relatie? Ben jij die witte raaf? Schrijf, dan kunnen we vrijblijvend afspreken voor een eerste kennismaking. Ranst

Oever... je kan geen weekend zonder !


WIST JE... ■ Dat je dankzij Erik, Christel, Jef en Jos sfeervolle muziekavonden kon meepikken in Kalmthout, Leuven, Zoersel, Turnhout en Antwerpen.

■ Dat de afwezigen op de mosselavond ongelijk had-

■ Dat je best niet kan parkeren in de buurt van de auto

■ Dat we jullie alvast willen laten weten dat de BBQ van

met nummerplaat LAH823, de kans is groot dat alles geblokkeerd is.

volgend jaar (18 juni) opnieuw verzorgd zal worden door de slager uit Vremde (dus niet die man van de laatste BBQ!!!) die garant staat voor lekker vlees en veel groentjes!

■ Dat de skatetochten langs de Schelde die François

organiseert, degelijk wel succes kennen. Dit vraagt om meer! ■ Dat er deze zomer weer flink werd gefietst en gewan-

deld. Bedankt Diane, Guy, Erik, Franz, Eddy, Dirk, Stefan, Tom, Christel, René, Rudy. ■ Dat we volgend jaar opnieuw de minigolf opstarten.

Bedankt Guido! ■ Dat de pétanqueavonden een overweldigend succes

kennen. De top werd bereikt met 82 deelnemers. Bedankt Herman! ■ Dat Stefaan nog steeds op zoek is naar jullie om hem

te helpen met het organiseren van kindvriendelijke activiteiten. Alle hulp is welkom! Contacteer Stefaan 0494-412116 of 03-4580249.

den want dankzij Jos en Patrick aten we de beste Oevermosselen ooit.

■ Dat je vanaf 1 november elke maandagavond kan

gaan bowlen in Bowling Stones, Noorderlaan Antwerpen en dit tot 25 april, dag waarop je misschien binnen de prijzen valt. Lees de advertentie! ■ Dat je elke dinsdagavond de ‘betere films’ kan gaan bekijken. Hiervoor lees je best Heet van de Naald of bel je naar Jef 0473-606476 of 03-3150816 ■ Dat we zeer tevreden waren over ‘Een hartig hapje

Lier’ op 19 september. ■ Dat je op 3 oktober met Oever niet de lucht ingaat.

Dit wordt verschoven naar volgend jaar!

■ Dat er al 35 Oeverleden zijn ingeschreven voor de

citytrip Istanbul. ■ Dat de leeskring terug opgestart is op 26 september. ■ Dat het praatcafé van vrijdagavond (elke 1ste en 4de

vrijdagavond van de maand) vanaf 22 oktober zal doorgaan in Hof de Bist, Veltwijcklaan 254-258 Ekeren. ■ Dat het vegetarische etentje van René (za 31/07) zo’n

succes kende dat hij dit overdoet op za 20 november. Be there! ■ Dat Ivo een prachtidee had met de havenrondvaart

op 01 augustus en dat hij wederom een schitterende activiteit organiseert op zaterdag 23 oktober nl. Poppentheater Van Campen. ■ Dat de vakantie Franse Alpen zo zalig was dat op de

eerstvolgende bijeenkomst op vrijdag 3 september bijna alle deelnemers aanwezig waren om foto’s en herinneringen uit te wisselen! Volgend jaar gaan we zeker terug. ■ Dat de deelnemers aan de 2 zeilweekends vanaf nu

kunnen meespreken als het gaat over windkracht 8 (of was het maar 6?) ■ Dat sommige activiteiten niet konden doorgaan door het barslechte weer. ■ Dat je je hartje kon ophalen met het zeilwagenrijden

in de Panne.

Oever… jaarlijks 800 activiteiten voor slechts €68 of €58 (€ 58 bij verlenging lidmaatschap) www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

35


uit het dagboek van... TINTIN EN VACANCES Ardèche, zaterdag 15 mei tot zondag 23 mei 2004 ZATERDAG 15 MEI ‘s Morgens op een vreselijk uur ben ik op de afspraak bij Stefan, die als veiligheidsadviseur in spé zal instaan voor ons sportief welbevinden tijdens deze avontuurlijke reis. Op de afspraak zijn, naast Stefan, ook Hilde, André, Marc, Greet, Annie, Herman, Serge, Leslie, Patrick, May en tenslotte de schrijver van dit verslag. Dankzij Stefans organisatietalent en zijn machtige limousine kunnen we 5 fietsen mee verslepen tijdens 950 lange km’s. Tot Lyon verloopt alles op wieltjes. Het konvooi van Serge wordt vrolijk voorbijgestoven. Over de rest van het traject zwijg ik liever, behalve dan: de pizza’s niet maar de salade campagnarde was wel heerlijk. Vive La France. Alles en iedereen komt heelhuids toe, zij het ietwat later dan voorzien en onze limo als laatste: het moet zo’n uur of 11 geweest zijn (dezelfde dag nog). Serge is er al een uurtje. Met hoofdpijn zoek ik een bed op. Er ligt gelukkig niemand in.

ZONDAG 16 MEI Ik heb de eerste ochtend genoeg aan een vluchtige verkenning van het domein nodig om te weten: dit is het Frankrijk van mijn dromen. Het domein was vroeger een zijdekwekerij, hier en daar vinden we als getuigen nog de grillig gesnoeide moerbeibomen. We maken kennis met al wat hier leeft: er is Christiane, uiterst attente gastvrouw, altijd klaar om ons verblijf nog aangenamer te maken. Er is haar stille partner George. Er is Annie/ elle fait la cuisine et elle s’amuse. Er zijn de vier schichtige katten, waarvan 1 zich te pletter vecht met de lokaal beruchte witte kater van de buren. Er zijn de ijverige mieren, die koortsachtig de houten tuintredes ondermijnen. Het uitzicht is een beetje schitterend. Het zwembad is echt groot, geen vijvertje voor tuinkabouters. De dikke muren geven aan het van 1844 daterende gebouw een oud cachet. Overwelfde kelders, een halfwilde tuin, 2 tafelvoetbalspelen, pingpongtafels, een juweel van een gastvrouw. Later blijkt er ook nog een soort volleybalveld te zijn. Ontbreken: Herashekkens, nepfonteintjes, gemillimeterd gazon en gratis openbaar vervoer. In de trappenhal hangt er overdag een vleermuis aan de balken, op een balkje is een vogelnestje, mama-vogel houdt het jong gekwetter op een naburige boom in de gaten. Ik kom thuis. La Blachère is het dichtstbijzijnde dorp. In de voormiddag gaan we er met de fiets het marktje bezoeken en een koffietje drinken, onder de bomen. Dit cliché volstaat om te begin-

36

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

nen want het is al echt warm. Ik bedoel zo’n 26°C. De klim terug is een waarschuwing. Versnellingsloze vehikels kan je beter in België achterlaten. De hierop volgende lunch is verzorgd. In de namiddag wagen we een eerste keer ons leven: met de auto doorheen het naburige Bois de Païolive om te voet de Gorges de Chassezac af te dalen. Eerst moeten we over een meter brede richel in de wand langsheen de kloof schuifelen. Het uitzicht is mooi en diep. Enkelen houden het voor bekeken. We kunnen Anne overtuigen toch door te gaan. Niemand stort te pletter en even later staan we nabij de Chassezac. Het water staat vrij laag en toch is het kooouuud man… Serge stort zich onvervaard in de stroom. Stefan en ik schuifelen millimetersgewijze dieper in het ijs. We lijken op 2 bleke fakirs aan de Ganges. De zonnebaders langs de oever bekijken ons wat meewarig...We bereiken toch de overkant. We zonnen nog wat na en de heren vermaken zich met steentjes gooien naar de wand aan de overkant. André blijkt een talent, wat betreft het steentjesgooien. ‘s Avonds wacht het zwembad ons op. Eventjes zwemmen, dan de vlakte aan onze voeten overschouwen. Ik voel me JR. Alleen Sue Ellen is er nog niet en geef mij maar wijn in plaats van whisky. Moe maar gelukkig….

MAANDAG 17 MEI De tweede dag beginnen we ons al aardig thuis te voelen. Niet echt moeilijk in zo’n omgeving. In stilte de trap af en bukken: opgelet voor de vleermuis in het trappenhuis en eventjes dag zeggen tegen de vogeltjes in het nestje. De ochtend is voor mij altijd koffie zuipen. Na het ontbijt maken André en ik een fietstochtje naar het kapelletje van St. Appolonie op de top van een nabije heuvel. De rest gaat te voet. We verbergen min of meer onze fietsen in het maquis – wie mijn ijzeren schroothandel wil stelen is niet goed snik – en worstelen ons te voet door het stekelige struikgewas naar boven. Mooi zicht, we laten een berichtje achter (wij waren hier – de koffie staat binnen – veeg je voeten aub) en rijden vervolgens terug via Payzac. Twintig km, een mooie opwarming. Opvallend is de rust op de smalle bochtige wegen. Heerlijk. In de namiddag fiets ik solo richting Serre de Barre, met zijn 909 m de dichtstbijzijnde ‘echte’ top in de omgeving. Ik pas svoor het onverharde toppad en klim dan maar verder naar de Mas de l’Ayre. De klim is niet steil maar wel lekker lang: veertien km. Ook hier weinig verkeer. Het landschap is anders: hoger, dieper ingesneden, meer bebost, woester : ik ben op de rand van de Cévennes Ardèchoises. Eens de eerste schrik wat wegebt, is de afdaling over de nu brede weg zalig: niet te steil en met genoeg bochten, even afremmen volstaat, en als het enigszins kan, wissel ik het rechter- met het linkerbaanvak


en zoek naar de ideale lijn en ondertussen kijk ik naar de dieptes links van de weg. Het gaat tot 55km snel. ’s Avonds sluipt de routine binnen: douche, eten, zwemmen, praten, plannen maken. Het leven is hard. Maar we klagen niet en blijven onze plicht vervullen. We leren elkaar wat kennen. May praat honderduit. André vindt alles grappig, als het maar gratis is (inside joke). Greet heeft een boeiend werk. Anne vindt het ook heel leuk. Stefan zoekt zijn kaarten en gidsen. Hilde zorgt voor praktische assistentie. Serge bekijkt het allemaal wel. Patrick heeft het allemaal al lang gezien, het zwembad is zijn favoriete stek. Marc overpeinst de zin en onzin van deze vakantie en Leslie denkt er het hare van. Herman bekijkt het filosofisch: na het groepsgebeuren kunnen hij en Anne nog een week bekomen in de Provence. En ik, ja, ik ben nooit snel genoeg om die tafel mee af te ruimen...

DINSDAG 18 MEI De Ardèche. Water, veel water, nat, koud en ongenadig stromend. Harde rotsen met scherpe randen, vissen die ons uitlachen: blijf thuis in je bad. Maar wij wagen er ons toch op, gaan erover en vooral ertussen, eronder en erin. Een hoogtepunt ? Geografisch gezien het absolute dieptepunt van de vakantie. Stefan, Serge en ik kiezen voor de 30 km (waarom niet) in individuele (echte) kajaks (wat stom). De anderen voor 24 km, in dubbele kajaks, ze vertrekken iets verderop. Ook Patrick neemt een individuele kajak. Een moedig man. Ik voel nattigheid. Ik ben eigenlijk niet echt happig op zo’n lange afstand maar ik wil onder de bekende boog over de Ardèche doorvaren. Volgens Stefan staat er niet echt veel water. Hij gaat er dan ook samen met Serge vandoor om de anderen in te halen. De eerste zware stroomversnelling is de goede: het schuimende geweld doet me eventjes twijfelen, balans weg en dag kajak, peddel en vertrouwen. Ik laat me een heel eind op mijn reddingsvest meedrijven met de sterke stroming, Stef en Serge zijn al ver weg, mijn kajak mag voor mijn part via de Middellandse zee de Atlantische oceaan op. Gelukkig is er die rots waar ik me kan aan vastklampen. Een aantal andere kajakkers wachten me er op en mijn kajak en peddel hebben ze ook opgevist. De hele boel wordt leeggehoosd: een klus die je onmogelijk alleen kan doen. Merci messieurs. Verderop zijn we weer samen. Ook Serge is al het water ingetuimeld. En wat gebeuren moet, zal gebeuren: bij een volgende zwarte versnelling word ik naar de rotskant toe gedreven, de top van de kajak haakt zich vast in de oever, het stomme ding draait rond zijn as en het krachtige water doet de rest. De anderen vissen me op aan een keistrandje. Mijn waterdichte tonnetje bevat zo’n 10 liter water, tot grote vreugde van mijn camera en verrekijker. Beiden blijken later onherstelbaar beschadigd. De lekkere lunch is een smakelijk papje geworden. Droge Stefan doet er nog een sarcastisch schepje bovenop, ik hul me zoveel mogelijk in stilte om erger te voorkomen. Om mijn gedachten af te leiden, begin ik aandachtig het water af te speuren: er zitten heel wat vissen in. We halen nu de anderen in en nemen een lunchpauze. De kloof is heel mooi maar ook heel lang, het lijkt allemaal op elkaar en voor mij mag er een einde aan komen. Enige troost: de tussenstand met Serge is 2-2. In de namiddag gaat het beter: ik heb de truuk te pakken: je moet vol gas doorheen de stroomversnellingen gaan en soms middenin een versnelling kort maar hevig remmen om je kayak de juiste richting uit te sturen. Op de oever staat een blote vent. Soms kan er ook teveel natuur zijn. Nog een lang vlak stuk vol gas en we zijn er, eindelijk. Ook

Patrick baalt. Stefan blijft eventjes achter: hij heeft iets in de gaten denk ik. Wanneer hij eindelijk voldaan komt aangepeddeld zorgen André en ik ervoor dat hij zijn verdiende straf niet ontloopt: een echte leider moet mee het bad in met zijn troepen. De chauffeur van het busje dat ons terugbrengt, vertelt me nog dat er jaarlijks tien tot vijftien doden vallen bij de afvaart.

WOENSDAG 19 MEI De vogeltjes zijn gaan vliegen, de vleermuis ook. Omdat het vakantie is en geen strafkamp blijf ik in de voormiddag wat aan het zwembad hangen. Ook Patrick, Greet, Herman, Anne en May blijken heel bedreven in het rustig genieten, met een boekje in een hoekje of met de handdoek aan de poel. Iedereen doet een beetje waar hij zin in heeft: er is ook een groepje gaan fietsen en Stefan, Hilde en nog enkele anderen kiezen voor een wandeling, vraag me niet waarheen. Ik fiets later de anderen nog achterna doorheen de Ardèche Méridionale: het is niet echt vlak maar de lange hellingen van de Cévennes zijn veraf. Via Lablachère gaat het zuidwaarts naar beneden doorheen de Mas de la Vignasse: rotsblokken alom, het maquis staat in bloei, huizen zijn ver weg, het is echt warm. Doel is het mooie dorp Labeaume maar het blijkt te ver. Alles verschuift naar de avond toe: we lunchen later en het avondeten wordt ook uitgesteld. In de “namiddag” ga ik met Stefan naar Casteljau, een groot klimgebied op nauwelijks 8 km van onze verblijfplaats, gelegen op het schiereiland van de Chassezac. We verkennen het gebied en doen eventjes aan blokklimmen. Blokken is op rotsen geraken die zo’n 2 tot 5 m hoog kunnen zijn. Een touw wordt hierbij niet gebruikt en hoe je er terug eraf komt dat moet je zelf maar uitzoeken. Het zoeken naar de juiste grepen is heel leuk. Het avondeten is weer af en het warme weer doet het zwembadwater opwarmen: van een gruwelijke 19 °C is het nu toch al 22 °C. We gaan in het donker zwemmen met de onderwaterverlichting aan. Af en toe scheert een vleermuis boven het bad.

DONDERDAG 20 MEI De groep gaat wandelen naar de top van de Serre de Barre. Ik kies voor een fietshoogdag. Voor de afreis wou ik de Ventoux gaan doen doch er zijn begrijpelijkerwijze geen andere wielertoeristen die deze Golgotha zien zitten. Het alternatief is een lange solorit naar de Col de Meyrand in het Tanargue gebergte. Het wordt waarlijk prachtig. Bij het middeleeuwse stadje Joyeuse rij ik de diep ingesneden valleien van de Drobie en vervolgens van de Baume in. Het is hemels rustig, beneden zie ik het water zich doorheen de soms nauwe kloof wringen, opstaande rotsen reiken tot aan de bochtige weg. Ik zit nochtans niet lekker en heb een appelflauwte. Ik zit in een dal. Na 30 km is er het bergdorpje Valgorge. Een grote koffie kikkert volledig op. Op het naburige terrasje is een bende Vlamingen aan het discussieren over hun appartement aan de Vlaamse kust. Boeiend. Tijd om op te stappen. Ca va être dur: een klim van 14 km en een hoogteverschil van 850 m. Maar wat is er weinig verkeer: al lijdend genieten. Rechts de puntige rotsige kam van het gebergte, links meer glooiende beboste heuvels. Na 8 km wordt het weer even moeilijk en steiler met verschillende haarspeldbochten. Het keteldal versmalt nu langzaam, ik zie wat huizen bovenaan de rand en ik denk deze al vlakbij. Natuurlijk is het gezichtsbedrog. Toch klim ik er na twintig minuten uit: het gaat nu nog 3 km goed naar boven op een soort hoogvlakte, de ambiance van het www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

37


hooggebergte. De bomen krijgen hier net knoppen terwijl beneden alles al lang in bloei staat. De laatste km geef ik bijna alles. Ha, de col, 1370 m hoog. Uithijgen, pas na enkele minuten word ik me bewust van mijn omgeving. Het valt wat tegen. Het uitzicht wordt belemmerd door de nog hogere heuvels rondom. Volgens een stenen oriëntatietafel kan je bij goed weer de Ventoux en zelfs de Meije (3900 m hoog) zien liggen. Er hangt nu teveel nevel maar ik geloof het allemaal. In het stemmige en nu zonnige Loubaresse, normaal één van de natste dorpjes van Frankrijk, ga ik wat drinken. De afdaling langs de Corniche du Vivarais Cévenol is van het beste wat een fietsavontuur kan bieden: geen auto’s, geen mensen, alleen bossen, rotsen, water, het smalle lint en ik op mijn krakkemikkige fiets. Het landschap verandert in de ruige Cévennes: een weids en dor, boomloos maquis in een paarse bloei, een wirwar van grillige dalen, in het dal of op de kammen staat hier en daar een geïsoleerde, schijnbaar verlaten boerderij, dorpen zijn er niet. Het weer doet ook goed mee: het wordt dreigend onweerachtig. Ik moet stoppen om wat aan mijn achterwiel te prutsen: ik doe het onder een knisperende hoogspanningslijn terwijl de hemel nu en dan rommelt. Ik ben altijd heel praktisch in die dingen. De bossen komen terug. Ik zie nog net een hert wegspringen. Het rozige dorp Planzolles kondigt weer het zonniger zuiden aan. Nog eventjes volle gas naar benee. Zo’n dikke 90 km staan op mijn teller. Heel moe. Het is mooi geweest. Op de “mas” is een avontuurlijk Vlaams koppel opgedoken, dat het verblijf van onze gastvrouw als tijdelijke uitvalsbasis zal gebruiken om een bestaan in dit diepe zuiden op te bouwen. Veel geluk.

VRIJDAG 21 MEI Om 9 uur ontbijt. Greet, Herman en Anne duiken wat later op. Iedereen doet waar hij zin in heeft, op zijn/haar tempo. Hilde, André en Serge fietsen naar Tines. Ik rij ze later achterna. Stefan gaat met een groepje wandelen rond het meer van Villefort. Het weer is een ietsje minder doch zonnig met wolken en is nog altijd dik in orde voor ons. Het wordt weer een heel mooie aanloop, op en neer over kronkelige weggetjes en langs en over riviertjes. De stafkaart houdt me op het rechte pad, stroomopwaarts langs de grillige Chassezac. Aan de stuwdam is het rechtsaf, nog een nauwere kloof in 8 km klimmen naar het dorp. Het zweet stroomt in beekjes van mijn gezicht. Tines, een prachtig gelegen arendsnest kondigt zich al aan na 5 km puffen en duwen. Het ligt op een rots in het midden van de beboste hellingen. Schijn bedriegt: je rijdt er eerst netjes voorbij om er dan in een lange bocht langs de achterzijde terug naartoe te klimmen. Het dorpje is piepklein, een tiental huizen en een oud Romaans kerkje. Van de anderen geen spoor. Natuurlijk te zwaar voor hen denk ik bij mezelf en nestel mezelf in het enige cafeetje. Twee oude hippies zorgen er voor eigengemaakte hapjes en drankjes. Plots zie ik Serge en André opduiken: die twee hebben het verdorie ook gefikst, zij het via een andere, onverharde weg. Chapeau. Hilde is er niet bij. De afdaling is erg gevaarlijk: een erg smalle weg, met wat losse kiezel in het midden en regelmatig een voorbij de onoverzichtelijke bochten opduikende auto….andere toeristen die naar boven komen! Serge doet het dan ook heel voorzichtig. Ik geraak bijna slaags met een Franse terreinwagen die me nog zo’n stuurbreedte ruimte gunt. Op de terugweg wagen we het ook wat kersen te plukken en worden snel opgemerkt en uitgekafferd. Ze waren nochtans echt lekker ! 65 km staat er ’s avonds op mijn teller. Aan tafel zien we voor de eerste keer de regen terug. We

38

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

hebben het getroffen met het weer: in het voorjaar was het in de Ardèche kouder dan in België. Deze voorlaatste avond is er naar Oever traditie fuif in een van de stemmige gewelfde kelders. De “oudsten” Christiane en Annie dansen de boel op gang. DJ van dienst is Lucas, liefhebber van Duitse schlagers. Aaargghhh. Ik sluit mijn oren en beweeg. Het wordt toch nog een vrolijke boel, zeker wanneer Patrick een fles belletjeswijn kraakt.

ZATERDAG 22 MEI De laatste dag wagen de meesten zich niet heel ver meer. De omgeving biedt genoeg mogelijkheden om uit te bollen. De heel drukke voormiddagmarkt in Les Vans biedt souvenirs voor ieders hart en budget maar na een tijdje is de drukte wel genoeg geweest. In de namiddag ga ik met Stefan en Leslie (de enige die moedig genoeg is om ons te volgen, of is het dom genoeg) terug naar Casteljau om daar aan de rand van de rivier eventjes te klimmen. Voor de gelegenheid hebben we ons elk een touw en wat ander tuig aangeschaft. Er zijn veel overhangende wanden. Leslie trekt eventjes bleek weg. Met de klimgids in de hand vinden we na een lange zoektocht gelukkig wat gemakkelijke routes. Het is er druk met veel kinderen die ingewijd worden in de beginselen van deze spannende sport. Zowel de klimroute als de rappel lukken echter zonder kleerscheuren (afgezien van die zonnebril die ik onder mijn voeten hoor kraken). Meer moet dat niet zijn, minder mag niet. Voor al de andere belevenissen die ik vergeten ben te vermelden: het spijt me maar mijn geheugen gaat de laatste tijd wat achteruit. Van harte bedankt Stefan voor je aangename, belangeloze begeleiding. Maar waarom ben je in godsnaam in geen enkele boom geklommen ? Ook veel dank aan Christiane, onze perfecte gastvrouw en de gastheer George ( we beloven het je: volgende keer praten we allemaal nog enkel Frans). De afwezigen hadden geen ongelijk want wat niet weet, niet deert. Maar Sartre zei het al: Le paradis, ce sont les cigales à la tombée du soir. O ja. Ik heb een bod gedaan op het domein. 50.000,- euro, zonder het volleybalveld. Oever betaalt de helft. Christiane ging er eens over nadenken. Als ik haar wat tijd geef, komen we zeker tot een akkoord. Damiaan

WEEKEND BLANKENHEM van 25 tot 27 juni 2004 Op een mooie vrijdagavond gingen we niet naar Blankenberge aan de zee maar naar Blankenheim in Duitsland (Eifelstreek). Rond 22u kwamen we als tweede Oevergroepje aan bij de plaatselijke jeugdherberg, een echte aanrader, gelegen op de top van een heuvel bij Blankenheim in een prachtig gerenoveerd kasteel met sportfaciliteiten vlakbij: voetbalveld, volleybal, pingpongtafel. Oever bleek vooral uit late vogels te bestaan en de laatste kwam iets voor 2u ’s morgens binnen. Gezien het sluitingsuur van de jeugdherberg om 22u, waren er gelukkig een paar solidaire Oeverleden die de laatkomers verwelkomden en binnenlieten.


De volgende dag maakten we elk een stevig lunchpakket klaar na een goed ontbijt. Gepakt en gezakt vatten we vol goede moed de mooie wandeling aan van 15 km rond Blankenheim. Het zonnige weer zorgde voor een goede sfeer en prachtige vergezichten. De groep was goed samengesteld uit een twintigtal volwassenen en een tiental kinderen. De kleinste benjamins die meewandelden waren vier en vijf jaren oud!! Proficiat aan hen voor deze inspanning !!! We genoten van ons lunchpakket op een groene weide met eindeloze vergezichten op de rollende heuvels in de Eifel. Daarna stapten we verder naar Taverne Maus waar we even verpoosden met Duits bier, frisdranken en lekkere ijscoupes. Voor Anne, die zich bij de aanvang van de wandeling licht gekwetst had, was het nu te zwaar. Na onderlinge samenspraak werd besloten dat ze in de taverne met haar twee kinderen kon achterblijven waarna Vera haar na de wandeling zou ophalen. Bewijs des te meer dat Oever een echte vriendenclub is waar er aandacht is voor iedereen. ’s Avonds konden we na de wandeling genieten van een BBQ op het kasteelplein. De avondzon, het overvloedig eten en de rode wijn zorgden voor een goede sfeer. Iedereen was ‘in the right mood’ om de avond af te sluiten met een spetterende fuif. Spijtig genoeg bleek er al een kinderfuif in gang gezet waardoor er geen muziekinstallatie meer voorhanden was. Gelukkig kunnen Oeverleden goed improviseren en maakten we gebruik van de plaatselijke Big Band die in een lokaal vlakbij aan het oefenen was om enkele danspasjes te wagen. De kinderen waren ondertussen even eronderdoor gemuisd om een gigantisch vreugdevuur te bouwen met de olie van een andere BBQ. Consternatie alom bij hun moeders toen ze achter dit wapenfeit kwamen. De druilerige zondagmorgen en de moeheid na de wandeling van zaterdag, zorgden ervoor dat enkel de die-hard wandelaars, waaronder ook nieuwkomer René, zich voor de tweede wandeling aanmeldden bij Arlette en Marc. De rest ging Blankenheim zelf met zijn vele pittoreske huizen en leuke souvenirwinkeltjes verkennen. Rond het middaguur was het verzamelen geblazen bij een mooi terras voor een koffieklets. Ondertussen was het terug zonnig geworden wat de kinderen deed snakken naar een plons in het openluchtzwembad. De aanvankelijke koudwatervrees werd gauw overwonnen en de moeders konden op het nabijgelegen grasveld genieten van de deugddoende namiddagzon terwijl ze de capriolen van hun kroost gadesloegen. Kortom, het was een geweldig boeiend weekend dankzij het prachtige kader en de hechte groep. Stefaan

FIETSVAKANTIE PROVENCE van 4 tot 16 juli 2004 ZONDAGAVOND kwart over zeven: iedereen is er, we kunnen vertrekken… Nog even alles inladen… Oeps, de papieren vergeten… André in de rapte terug naar huis (al een geluk dat die niet veraf woont). Wij zullen wel efkes op zijn kersen passen. Een half bakske later is André alweer terug en we overhandigen hem den overschot. Iedereen instappen en zwaaien naar de sukkelaars die geen proper ondergoed en tandenborstel bijhebben en dus niet mee kunnen … We rijden naar Weert, want die Hollandse bus vindt waarschijnlijk de weg niet in Antwerpen en 2 uurkes meer of min-

der …daar draaien wij ons hand ni voor om. In Weert staan 5 Nederlanders te wachten die graag met onze bus mee willen. Da’s 2 en een halve zetel de man in plaats van 3, we gaan niet klagen… Nog rap een caféke binnen voor een plasje en we zijn ermee weg, terug naar België… MAANDAGMORGEN in Avignon. We hebben chance (de meesten onder ons dan toch): de vorige groep was met 8 en die laten hun tent staan. Die van ons komt later op de dag. Ik heb nog nooit in mijn eentje een tent opgezet, maar ik krijg uitleg en hulp van anderen en ze blijft de ganse nacht rechtstaan… We krijgen een zééér uitgebreide briefing van Leendert (de reisleider) en een even uitgebreide demonstratie van hoe je het extra slot van de fiets oprolt… We gaan op verkenning in Avignon. DINSDAG: vandaag fietsen we naar Remoulins. Even testen hoe lang het duurt voor we iets merken als we verkeerd rijden… een kilometertje of twee, niet slecht… We keren terug en beginnen aan de eerste rit. Sommigen onder ons moeten nog even wennen aan de versnellingen, maar het gaat bergop (figuurlijk en soms ook letterlijk). Het is niet echt stralend weer, maar dat vinden wij prima. Ik heb nog nooit zo genoten van frisse regendruppels als vandaag… We hebben een goeie kopman, die niet alleen goed is in kaartlezen, maar ook in het opzetten van andermans tenten (wat ik uiteraard enorm kan appreciëren !!!). WOENSDAG: de echte fietsers gaan een serieuze toer doen (op de rustdagen worden altijd veel meer kilometers gefietst dan op de officiële fietsdagen). De anderen gaan met de bus naar Nîmes en zien ze daar op de plaatselijke markt vliegen (is dit de mistral?). DONDERDAG: tenten afbreken en op naar Tarascon. ’s Avonds gaan we eten in een restaurant vlakbij. Terwijl we wachten op ons eten zie ik de prachtigste lichtinval die ik ooit al gezien heb. Een donkergrijze lucht aan de ene kant en de zon aan de andere en daartussen een paar bomen die onbeschrijflijk mooi staan te wezen in de late avondzon. Een paar minuten later komt er een dubbele regenboog tevoorschijn en ik geniet van de intensiteit van de kleuren. In de lucht fladderen vogels wiens vleugels schitteren als zilver als de zon de onderkant raakt. Hier word ik helemaal stil van… VRIJDAG: de fietsers maken weer een flinke toer en we blijven met 4 over. Eerst efkes e zwemmeke doen en daarna naar Arles. Op de terugweg komen we nog een slang tegen die op haar gemakje de straat overzwalpt. Voor we goed en wel beseffen wat we zien, is ze alweer aan de overkant verdwenen in de grasberm. ZATERDAG: weer tenten afbreken en op naar Salon de Provence. Ik wil per sé St.-Rémy en Les Baux zien en kies dus voor de “minder vlakke” route. In St.-Rémy is het markt en we doen efkes een toerke en kopen wat fruit. In één van de straatjes zien we een huis met een bordje: “Vincent van Gogh n’est pas né dans cette maison et il n’y est pas mort non plus”. Goed gevonden toch? Les Baux is erg toeristisch, maar wel de moeite. Er geraken is andere koek. Voor mij althans… Ik zou zo graag boven geraken zonder te moeten afstappen en slaag daar ook in, zij het dan aan een slakkengangetje op 1.1 en met mijn tong bijna tussen mijn ketting. ZONDAG: de fietsers fietsen, de lamzakken zakken lam achterover op het terras aan het zwembad. Later op de dag rijden wij naar het dorp voor een hapje. www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

39


’s Avonds eten we weer op de camping en winnen de internationale scrabble wedstrijd.

CRUISE NAAR TEXEL VOOR € 7,50 van 17 tot 21 juli 2004

MAANDAG: L’Isle-sur-la-Sorgue here we come… Wanneer er onderweg iets blijkt te mankeren aan iemands fiets maken wij (de staartrijders) van de gelegenheid gebruik om aan de klim van les Alpilles te beginnen. We komen met een half minuutje voorsprong aan op de top, waar Leendert tafels en stoelen voor ons heeft klaargezet en we vallen aan op de grote zak chips en de flessen water… Wanneer we later aan de lange afdaling beginnen, moeten we bijtrappen… Volgens mij is dit toch wel de mistral !!! Op de camping staan we allemaal bij mekaar in een apart hofke en dat is plezant. ’s Avonds is er barbecue en die is geweldig lekker. Onze mannen zijn aan te bevelen als iemand een tuinfeestje wil geven… Achteraf gaan we met z’n allen nog een danske placeren.

Diane had alles netjes voorbereid, maar kon jammer genoeg niet mee. Toen Statiefke dit vernam, sprong hij meteen op de kar (euh... fiets) om de begeleiding van onze fietsvakantie naar het grootste Waddeneiland over te nemen.

DINSDAG: rustig ontbijten, alles op ’t gemak… De fietsers gaan fietsen… Ik installeer mij in onzen hof en krijg een heerlijke massage. Life can be wonderful… ’s Avonds eten we op een terras aan het water en het eten is heel lekker, maar de helft van de groep wil naast de kachel kruipen, want er staat een scherpe wind en warm is wat anders.Vandaag is de 13de en dus is er zowat overal “bal populaire”. Diegenen die de kou trotseren, besluiten nog eens gaan te kijken op het dorpsplein en in een plaatselijk caféke kom ik tot de ontdekking dat ik pastis toch wel lekker vind. Als we terug aan de camping komen, zien we dat de poort al dicht is en we maken al plannen om met fiets en al over de omheining te klimmen als iemand het zijpoortje ontdekt. WOENSDAG LE 14 JUILLET: fietsdag. Back to Avignon. Het is opvallend rustig onderweg. Wij denken al dat de Fransen hun nationale feestdag vergeten zijn, maar de grote drukte zal pas ’s avonds te zien zijn… We passeren langs Châteauneuf-du-Pape, waar we iets eten. We zijn nog niet moe genoeg en klimmen even tot op het hoogste punt van waar we een prachtig uitzicht hebben. De tenten worden voor de laatste keer opgezet en de fietsen krijgen een douchke. Ik klop op mijn piketten zoals nooit tevoren met de gedachte dat ze d’er niet meer uit moeten en zal mij dit morgenvroeg beklagen als blijkt dat mijn hotelkamer mee moet naar de Ardèche… Als we naar de stad wandelen, zien we van alle kanten mensen toestromen. Dat blijft maar duren, ook terwijl we zitten te wachten tot onze gereserveerde tafels vrij zijn. Maar het wachten is de moeite waard… Het eten is erg lekker en onze garçon blijkt een rasechte entertainer te zijn. Alonso weet van aanpakken. “Wie heeft hier geen aperitief besteld ? Ik kom er ene te kort en ik zal er wel achter komen wie dat is… “ DONDERDAG: dag van vertrek… Nog een laatste gezamenlijk ontbijt, tenten leegmaken (en een paar sukkelaars – waaronder natuurlijk ikzelf – ook afbreken) en zakken klaarzetten in de grote tent. Iedereen wil Avignon nog eens zien en dan sterven (in de bus)… De terugreis verloopt zonder incidenten (wat natuurlijk niet meer dan normaal is) en op vrijdagmorgen staan we weer gepakt en gezakt aan de Crowne Plaza… We geven mekaar nog een dikke knuffel en keren huiswaarts. ’t Is weeral voorbij. En ik heb er weer volop van genoten… Voor herhaling vatbaar zou ik zeggen…

ikke

De eerste dag fietsten we vanuit Egmond zuidwaarts langs de duinen. We genoten volop van de zon, de prachtige natuur, de rust, het gezelschap, de mooi aangelegde fietspaden. Rond 18u genoten we van het 3-gangenmenu in de jeugdherberg, gevolgd door vuurwerk! Buiten begon het te bliksemen, regenen, gieten, waaien. Dat was het weerbericht met 30% kans op neerslag. Voor de volgende dag voorspelden ze zelfs 70%! De plannen overlopen voor de volgende dag... waarom zouden we dat niet doen op een terrasje in Alkmaar 8 km verderop? Met de fiets natuurlijk! Voor de meesten zal het waarschijnlijk de eerste en de laatste keer zijn dat ze Alkmaar bezoeken. Pittoreske gebouwen, nette autovrije, fietsvriendelijke straten. Alleen dat ene straatje mochten we met de fiets niet in!? Dus dan maar de fiets aan de hand... oei, waar zijn we nu verzeild? Zoiets doe je toch niet als je op stap gaat met Oever! We werden waarschijnlijk aangetrokken door de gekleurde verlichting of de stoere binken op straat (om maar te zwijgen van de rondborstige koopwaar achter de uitstalramen). Op het einde van de straat heb ik voor alle zekerheid nogmaals mijn “schaapjes” geteld: 13! Zelfs de 3 mannen waren er nog bij, ongelooflijk hoe onze groep samenhangt! Na het terrasje keerden we terug door hetzelfde bos dat nu bangelijk, pikdonker was. De tweede dag fietsten we 70 km noordwaarts en gingen we aan boord van een heus cruiseschip richting Texel (zeg maar Tessel). In de jeugdherberg waagden we ons aan de plaatselijke specialiteiten: een Schuumkoppe is een donker biertje maar minder zoet dan wij gewend zijn. Die eerste keer op dat terrasje in Den Burg (dé hoofdstad van Tessel) hadden ze geen Tesselse specialiteiten (misschien moest dat nog eerst ingevoerd worden ?). Van pure ellende dronken we dan maar een Palmke of ne Grimbergen. Terug in de jeugdherberg dronken we voor alle zekerheid 2 of 3 slaapmutsjes: een Jutterke noemen ze dat smakelijke likeurtje. We bezochten het juttersmuseum in Oudeschild waar we de meest bizarre aangespoelde vondsten bewonderden. Verder hebben we de zeehondjes van Ecomare een bezoekje gebracht en het natuurgebied De Slufter doorkruist. Eigenlijk is één volledige dag te weinig om de mooiste plekjes te zien, maar voldoende om verliefd te worden op dit prachtige eiland. Tessel is Nederland in het klein, een eiland nauwelijks 25 km lang, prachtige natuur, geen stress, zalige rust, geen criminaliteit. Wij kunnen het ons nauwelijks voorstellen: onbemande kraampjes zie je overal langs de weg (bloemen, boeken of scharreleitjes nemen, en geld in de plaats leggen of in de brievenbus deponeren). De huizen hebben geen rulluiken of gordijnen. Een voordeur wel, maar die staat soms wagenwijd open. Wagens zijn niet op slot. Bestelwagens staan soms met de deuren open en de bierbakken erin opgestapeld. De volgende dag moesten we de overzetboot halen en voor

40

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


het avondeten terug in Egmond zijn. Dus we hadden nog een hele tocht voor de boeg langs het mooiste duinengebied van Noord Holland of misschien zelfs van heel Nederland. Diane zal nooit geloven dat we voor slechts € 7,50 pp alles (13 Oeverleden met evenveel fietsen én bagage) hebben overgebracht naar Tessel. We hadden de smaak te pakken: als afscheid stond nog een heus etentje op het menu in Alkmaar. We reden er met de wagen naar toe en we spraken af aan de hoerenbuurt vlak bij het bruggetje (die plaats was ons het meest bijgebleven van de eerste dag en desnoods konden we het vragen). Onze keuze viel op een terrasje op de markt van Alkmaar, onder de toren en dus met beiaardmuziek om het halve uur. We bestelden eerst een drankje en een Chinese tomatensoep of was het een dagsoepje? Dan een hoofdschotel, we kregen na heel lang wachten een duurder gerecht voorgeschoteld dat er heel smakelijk uitzag. Zonder te klagen en met reuzenhonger aten we ons bord helemaal leeg. Omdat het al laat werd, vroegen we de rekening. Iedereen legde zijn of haar aandeel in een pot en wat bleek... een verschil van meer dan € 70!!! We zullen het nooit snappen! We hebben stilletjes die overschot eerlijk verdeeld onder ons allen en afscheid genomen van mekaar en onze geslaagde vakantie. Oh ja, ik zou het nog vergeten: we waren eigenlijk gekomen om te fietsen: dat hebben we ook gedaan, soms 70 km op 1 dag, samen ruim 300 km op die 5 dagen. In het begin ging het rustig, meestal 18 km/u, maar de laatste dag als mijn beentjes een beetje moe werden, lag het tempo rond de 22 km/u. Tot ziens, statiefke@oever.be

■ Het na twee van de Schuumkoppe, nen texelse triple en een paar texelse jutterkes handig is als één van de collega’s een trekhaak op zijn fiets heeft. ■ Die trekhaak ook van pas gaat komen voor het exporteren van al dat Texels lekkers naar Antwerpen. ■ De gehuurde damesfietsen niet zo handig zijn: als je moet afstappen om de kaart te lezen, vallen die omver, tegen de benen van de dames, sorry. Statiefke heeft liever een buis tussen zijn benen. ■ Ook al is Mon zeker, dan kijkt Jos voor alle zekerheid toch nog drie keren op zijn kaart . ■ Het dus niet helemaal te verwonderen is dat hij ons soms zo kwijtraakte. ■ Statiefke wel honderd keer gewetensvol zijn schaapkes geteld heeft, tot ‘s nachts in zijn dromen toe. ■ Hij als goede herder geen enkele moeite had het verschil te maken tussen de Texelse exemplaren en zijn eigenste Antwaarpse schaapjes. ■ We in de jeugdherberg in Texel heel vriendelijk onthaald werden. ■ Texel een heerlijk eilandje is. ■ Mon het juffrouwke van de Jeugdherberg wou helpen en nu weet dat de wetten van de zwaartekracht ook tellen voor kleverige potjes pudding. ■ Wij ons veto stellen tegen die geniepige lage paaltjes op fietspaden. ■ Myriam daar alles van afweet. ■ Ze daarom noodgedwongen een dagje “(fiets)vrij” nam om de bagage terug te brengen naar Egmond met Mon’s wagen. ■ Wie het rode comfortabele schoentje past, trekke het aan. ■ Ze daar in Holland in de zwembaden veel te modern zijn: daar kunnen wij arme Vlamingen niet aan uit! ■ “Onze Jos” een voortreffelijk groepsleider is met grote verantwoordelijkheidszin en dat deze zich op alle gebied uitstrekt.

WIST JE DAT... ■ Diane eigenlijk de pechvogel was, omdat ze niet mee kon om ons te begeleiden. ■ Ze in de bar “Sunshine reggae” draaiden (dat nummertje van Laid Back uit onze jeugd): don’t worry, don’t hurry, take it easy! Zo leven ze daar op Texel! ■ Mon rijdt als een hondje, soms voor, soms achter. ■ Hij ook overal opkruipt – met zijn fietske dan hé! ■ We op maandagavond ons hoogtepunt gehad hebben. Apart hé, niet samen! ■ Hij ook zonder handen op tafel kan springen, maar dat we dat zeker niet mogen verder vertellen.

■ Ze in Holland trouwens zo zuinig zijn dat ze zelfs geen oortjes aan hun koppen zetten. ■ Jezelf ontplooien ook goed is voor je rimpels. ■ We nu weten dat piercings heet worden in de sauna en je je kan epileren met de EHBO kist en plasteutjes maar niks zijn, en last but not least, dat 8% van de (echte) schapen homo zijn. ■ We nog steeds niet het verschil kennen tussen krenten en rozijnen. Graag uw antwoord insturen naar statiefke@oever.be. ■ Jos en Mon vanuit het venster “hun” vrouwen keurden en besloten dat ze ze allemaal even graag zagen – allé – dat beweren ze toch! ■ Wij dat graag willen geloven. ■ We het zo tof vonden dat we het nog eens dunnetjes gaan over doen in Myriam’s tuin.

■ Monique vindt dat mannen met ouder worden meer overbrengen, waarmee ze waarschijnlijk onze bagage bedoelde. ■ We ook de Cel zijnen doppelganger zijn tegengekomen. ■ In Holland kroketten uitvergrootte bitterballen zijn. ■ Ze op Texel een café zonder bier hebben, maar gelukkig ook andere. ■ De Texelse Schuumkoppe in de smaak viel, zeker die pinten van 50cl.

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

41


SAUNA MOLENHOEVE ZONDAG 01-08 Een zonnige voltreffer! We waren met vijf Oeverleden en hebben daar een gezellige dag doorgebracht. Om ietsje na 11u hebben we ons neergevlijd in de prachtige tuin en de rest van de dag besteed aan “dolce far niente”, zonnen, zwemmen, iets drinken en af en toe een sauna. Zelfs bij een temperatuur van 30 °C. De naaktrecreatie binnen Oever is hiermee tot volle wasdom gegroeid: Brasschaat-Schilde-Broechem en Antwerpen-Kiel. Als naturist heb ik meerdere malen vastgesteld dat er belangstelling is voor naaktrecreatie. In een steeds complexere samenleving zoekt de mens naar evenwicht, respect, zin, waarde en houvast. Naakt verheft de mens zich tot de ware mens, de niets verhullende mens die zijn medemensen de allerhoogste eer bewijst : respect en vertrouwen. Moge nog vele Oeverleden de stappen drukken van hun voorgangers en een heerlijke nieuwe wereld aan den lijve ervaren… Patrick

DE ALPEN !!!! van 7 tot 14 augustus 2004 Dit is één van de plekken op aarde waar ik mijn hart verloren heb, zowel in de winter als in de zomer. Dit is natuurlijk figuurlijk bedoeld, want dat ik het daar heus niet kwijt ben geraakt en dat het nog steeds op de juiste plek in mijn lichaam zit, heb ik meermaals ondervonden zodra de helling een beetje te steil werd. In ieder geval was ik enorm blij toen ik in het Oeverboekje zag dat er een reis naar mijn favoriete plek werd georganiseerd. Ik denk dan ook dat ik één van de eerste ‘boekers’ was, en zeker toen ik zag hoe goedkoop het was (€ 139!). Daar ik niet graag op autostrades rijd, omdat dat zo saai is, besloot ik de heenrit over twee dagen te spreiden en langs de binnenwegen te rijden, met een overnachting wáár we ’s avonds ook geraakten. Ik vond twee medereizigers die dit ook wel zagen zitten en op vrijdag 6 augustus gingen we op weg naar Saint Sorlin d’Arves. Dat het een prachtige route was, weet iedereen die al eens naar het zuiden is getrokken langs de Routes Nationales en we gaven onze ogen de kost. Het was mooi weer en we geraakten ’s avonds in Bourg-enBresse waar we zalig gegeten en prima geslapen hebben. De volgende morgen kriebelde het om zo snel mogelijk op onze eindbestemming te geraken en met nog een tussenstop in St-Jean-de-Maurienne om het inwendige ook tevreden te stellen, bereikten we het hotel in de vroege voormiddag. Daar zaten al heel wat medereizigers (o.a. diegene die met de bus gekomen waren, en die al van ’s morgens aangekomen waren) op het terras van de zon te genieten. Anderen waren hun kamers aan het inrichten en dat gingen wij dus ook maar doen. Nog even het dorp verkennen, een drankje nuttigen op het zonovergoten terras, de medereizigers beter leren kennen, lekker avondmalen, nog een drankje na het eten, en voor ik het wist was het bedtijd. De volgende ochtend konden we nog niet direct van start gaan, want de toeristische dienst van Saint Sorlin nodigde iedereen uit op een voorlichtingsreceptie om elf uur. Oeverleden kennende slaan zij nooit een gratis drankje af, dus wij massaal naar die receptie, waar we de witte wijn, de Kirr en het fruitsap al zagen uitschenken. Wij gretig naar voor drummen om onze dorstige kelen te laven, maar we kwamen van een kale reis terug. Eerst moesten er nog de geplogen-

42

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

heden plaatsvinden, namelijk de uitleg en de planningen voor de week die ging volgen (en alle drankjes stonden in de zon warm te worden !!!). Nu trek ik wel mijn plan als het om de Franse taal gaat, maar het geratel dat ik toen te horen kreeg, was voor mij onmogelijk om te volgen. Dus al snel verloor ik mijn aandacht en ben ik dus maar afgedropen… en ik was zeker niet de enige. Een warme Kirr is overigens toch niet lekker. Dus dan maar de stapschoenen aangetrokken en een eerste poging ondernemen om de bergen te bedwingen. De eerste dag moet je nooit zo overdrijven dus een ‘platte’ wandeling werd in het vooruitzicht gesteld, zodat iedereen mee kon, ook al was de fysiek niet zo best. Een groep, onder leiding van Stefan wilde al wel het zware werk doen en vertrok naar één of andere hoge top. Ze hadden echter al een wandeldag voorsprong. Wij wandelden langs een mooi riviertje voorbij een verlaten dorp dat vroeger door melaatsen bewoond werd, en bereikten dan twee bruggen over het riviertje. Daar werd besloten om de meegebrachte picknick te nuttigen. We gingen op zoek naar een mooie zitplaats vlak bij de rivier. Maar zoals het gezegde luidt, het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvel, (en in dit geval aan de andere kant van de rivier) vonden ongeveer de helft van de groep de stenen aan de overzijde veel aantrekkelijker dan die aan deze kant. Met veel gelach, gespring en enkele natte voeten bereikten zij de overkant. Ik moet wel bekennen dat ze daar knus in het zonnetje zaten, maar mijn steen aan deze kant van de rivier was ook niet mis. Na het middagmaal was het nog te vroeg om terug te keren en we besloten verder te trekken om nog een beetje verder de weg te verkennen. En toen was het gedaan met de ‘platte’ wandeling. Steil omhoog ging de weg en gesteun en gekreun waren in de wijde omtrek te horen. Marleen en Herman haakten af en gingen in het gras aan de kant van de weg zitten. Of het gebrek aan conditie, of het prille begin van hun relatie hiervan de oorzaak was, laten we hier in het midden. We trokken zonder hen verder om na een tijdje gepuft en gezucht te hebben op een redelijke hoogte te genieten van schitterende vergezichten. Toen iedereen terug op adem was, daalden we terug af om Marleen en Herman op te pikken. Eerst werd er natuurlijk luidruchtig gefloten en geroepen om onze komst kenbaar te maken. Niemand wordt immers graag verrast in enigszins compromitterende situaties. Dan een welverdiend drankje op het eerste terrasje dat we tegenkwamen en de eerste dag zat er bijna op. Uiteraard een zalige wasbeurt, een lekker avondmaal en dan nog even wat aan ‘social talk’ doen voor we het verticale voor het horizontale wisselden. Maandagmorgen ging het echte werk beginnen. Op de kaart gekeken en een wandeling uitgestippeld. Wandelaars met een mindere fysiek werd gemeld dat we 600m gingen stijgen. De moedigen maakten zich dus klaar en om tien uur vertrokken we, met toch een flink groepje, gepakt en gezakt met watervoorraad, picknick en veel energie aan onze beklimming. ’t Was zeer mooi, maar ook zeer vermoeiend. Pas om kwart over één waren we boven na herhaaldelijk gestopt te hebben om uit te puffen. Verrassing !!!! We waren geen 600m maar 750m gestegen. Dat had ik onderweg ontdekt, maar had het niet durven zeggen. Toch vond iedereen het de moeite waard en op het hoogste punt (2750m) hebben de stokbroodjes met beleg zeer goed gesmaakt. We waren echter nog niet aan het einde van onze ellende, want wat je stijgt, moet je ook dalen, en dat is zeker zo lastig als klimmen. De knietjes kregen het hard te verduren. Op de kaart zag ik een dorpje waar we zeker onze dorstige kelen konden smeren (onze watervoorraad was al flink


geslonken). Maar toen kwam de reddende engel. Roger was een eindje vooruitgelopen. Plots kwam hij teruggelopen al roepend : “Het terras is open”. We kregen ineens vleugels, want onverwachts was daar het Walhalla in de vorm van een lekkere pint bier, gedronken in een prachtige entourage. We moesten de wandeling wel inkorten, maar iedereen was voldaan. Eén schaduwzijde: twee knallers van bleinen ontsierden mijn hielen. Gelukkig bestaat er compeed, zodat de ergste ellende erachter weggestopt kon worden. Zelfs na zo’n vermoeiende dag gingen we toch niet echt vroeg naar bed, want een leuke babbel maakt het toch laat. De volgende dag wilde ik het iets rustiger aan doen. Het einde van de week moet toch gehaald worden, en dus ging ik op zoek naar een wandeling die weer iets platter was. Niet simpel hoor ! Je zit immers in de Alpen, waar zelfs de koeien zelden een plat stukje grond vinden. Maar, wie zoekt, die vindt, en aan de overzijde van de ‘Col de la Croix de Fer’ vond ik een stuwmeer met een wandeling met maar weinig hoogteverschil. Sommigen waren wat sceptisch, zeker diegenen die de vorige dag 150m meer hadden moeten klimmen dan ze gedacht hadden. Toch werd er een vrij grote groep in de auto’s geladen om de afstand naar het stuwmeer te overbruggen. De sceptici hadden ongelijk. Het was een prachtige ‘platte’ wandeling met steeds adembenemende zichten op het stuwmeer en de bergen er rond. Pas helemaal op het laatst kwam er een flinke beklimming (die in eerste instantie niet op het programma stond). De helft van de groep keerde om en zocht een weitje om te picknicken vlak bij het stuwmeer. De andere helft trotseerde weer het kloppende hart, het gezucht en gepuf, om beloond te worden op een picknickplaats vlak bij een wildstromend riviertje met een watervalletje. Zalig was het. Op de terugweg pikten we dan weer de rest van de groep op en aanvaardden de terugweg. Uiteraard werd de dag weer afgesloten op een terrasje, iedereen rustig en tevreden. Alleen jammer dat er zeer donkere wolken kwamen opzetten. Het einde van het mooie weer ???? Maar wat we gehad hadden, konden ze ons niet meer afnemen. ’s Avonds was er een groepsactiviteit. Luc had een quiz meegebracht en wilde hem uitproberen. De groepen werden gevormd en bijna iedereen deed mee. Zelfs de zeven kinderen hadden een ploeg gevormd. Gelukkig was het een rustige dag geweest, want wat er toen van onze hoofden gevraagd werd was geen kattenpis. De vonken vlogen uit onze hersenpan en de frustratie laaide hoog op als Luc weer eens zei :”De tien minuten zijn om.” en we nog niet klaar waren met de opgelegde taken. Na zeven van de tien ronden was bij iedereen de pijp uit en werd er beslist de volgende dag verder te quizzen. Allen dus naar bed, de ene al wat sneller dan de andere, terwijl de hemelsluizen zich hadden open gezet. De hele nacht bleef het regenen, dat hoorde ik elke keer als ik wakker werd. Wat te doen morgen !!! ’s Morgens was het echter gestopt met regenen, al lag alles wel nog flink nat en hingen de toppen van de bergen nog in een dik pak wolken. De planning was geweest om naar de drie meren dicht bij een gletsjer te wandelen. We zagen het niet goed zitten, vermits het daar koud en nat zou zijn. Heel koud, nat en slijkerig was het daarboven inderdaad, want de ploeg van Magda deed die wandeling wel die dag en had het bitter koud gehad. Wij besloten om die dag maar te gaan wandelen met de auto. We besloten naar Venosc te rijden. Nicole en Pieter kenden dat dorpje ook en beaamden dat het de moeite waard was. Venosc ligt aan de achterzijde van Les 2 Alpes en is een artistiek dorpje, waar allerlei winkeltjes met zelfgemaakte artistieke zaken bezocht kunnen worden. We vertrokken met zijn twintigen richting Bourg-d’Oisans, onze

eerste halte. De afdaling van de ‘Col de la Croix de Fer’ naar Bourg-d’Oisans was prachtig. Dat was al genieten met de ogen alhoewel mijn autogenoten zeker niet alleen genoten met de ogen maar ook zeker met de mond. Getater en gelach was de hele weg onze reisgenoot. Maar wat wil je, met vijf vrouwen in één wagen. Ik zal het zelf maar zeggen voor de mannen dit aanhalen. Bourg-d’Oisans ligt vlak bij een enorm steile rotswand en je hebt daar het gevoel dat die berg op je kop gaat vallen. Even het stadje doorlopen en dan even rusten met een lekker drankje. Dat hoort er immers altijd bij. Dan weer verder naar Venosc. Het werd lunchtijd, dus gingen we op zoek naar een gezellig terrasje. Gelukkig vonden we er één waar de hele groep bij elkaar kon zitten. De zon was terug van de partij en iedereen vond gelukkig een plaatsje in de schaduw. Weer lekker gegeten, vooral Mieke en Luc. Zij vroegen ‘un plat de fromage’. Wonder boven wonder was dit inderdaad een schotel ter grote van een pizzabord vol met verschillende soorten kaas. Niet alleen zij genoten van dit festijn, maar ook anderen nipten en prutsten van de hompen. Na de maaltijd splitste de groep zich een beetje. Nadine en Danielle namen de kabellift (de eitjes) en vertrokken naar Les 2 Alpes. Een ander deel bleef in Venosc ronddrentelen en de anderen waagden nog een beklimming naar een waterval niet ver daar vandaan. Indrukwekkend. De jeugd ging natuurlijk in het water. Zij liever dan ik, want het was ijskoud. De terugweg aanvaarden om kwart over vijf zat er niet in omdat Luc zoek was. Veel te hevig zijnde, was hij een verkeerde weg ingeslagen. Geen uurwerk, geen GSM, dus geen contactmogelijkheden. Roger wilde net een hulpactie organiseren, toen Luc bezweet kwam aangelopen. Eind goed, al goed. We geraakten veilig terug in het hotel na weer een mooie tocht en met een voldaan gevoel. ’s Avonds werd de quiz verder afgewerkt met veel gelach en plezier. ’t Was weer een fijne dag. De volgende ochtend was het mooi weer en konden we de wandeling naar de drie meren en de gletsjer aanvatten. Weer met de auto naar de ‘Col de la Croix de Fer’. Daar begon immers de wandeling. Maar eerst een probleem. Nicole was door zich te haasten haar rugzak op het terras van het hotel vergeten. Een telefoontje stelde haar gerust dat hij veilig binnen was genomen, maar al met al zat ze nu zonder trui en regenjas. Maar het was terug mooi weer, dus toch de wandeling aangevat. We zouden het stijgen nu toch wel al een beetje in de benen moeten hebben, maar klimmen blijft toch zwaar zeker als je ondertussen graag nog een babbeltje doet. We bereikten dan toch de ‘Refuge de l’Etendard’ waar warme chocolademelk en koffie beslist smaakten. Het was daarboven immers bitter koud en iedereen trok aan wat hij bij zich had. Gelukkig kreeg Nicole de regenjas van Pieter om aan te trekken. Als dat geen liefde is! Tussen de rotsen (uit de wind en in de zon) weer een plaatsje gezocht om de inwendige mens te versterken. Gezelligheid was weer troef. Toen op weg naar de gletsjer. Bereiken konden we hem niet meer, daarvoor was het te laat, maar hem van ver aanschouwen was al indrukwekkend genoeg. Tevens hadden we op de hoogte een neerwaarts zicht op de meren. Zulk een onaards blauw heb ik nog nooit aanschouwd. Om stil van te worden, en dat wil voor mij heel wat zeggen. De afdaling was weer zeer belastend voor de knieën en boven ons begonnen de onweerswolken weer samen te pakken. Een tandje bijzetten dus om de regen voor te blijven, maar het is ons gelukt. Zelfs een terrasje kon er nog bij. De laatste slok werd genuttigd bij de eerste regendruppels. De weergoden waren ons weer eens gunstig gezind geweest. ’s Avonds aan tafel kregen we van Ludo allen twee bonnetjes om er ene te pakken op zijn verjaardag. Natuurlijk ging heel de www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

43


ploeg op dit voorstel in en het werd een spetterende avond. Dansen, zingen, plezier maken, … alles kwam er bij en natuurlijk vloeide de drank ook rijkelijk. Dat hebben sommigen de volgende dag ervaren aan hun ‘houten kop’. De laatste dag van de Alpenweek was een rustige. Iedereen dacht al min of meer aan het vertrek naar huis. ’s Morgens werd er wat petanque gespeeld. Daarna werd de inwendige mens verwend met een lekkere lunch. Toen nog ons laatste terrasje voor we aan de inpak begonnen. Het was een fantastische week. Ik heb genoten, niet alleen van het fijne gezelschap maar ook van de mooie Alpen en zeker van het lekkere eten in het Skiworldhotel. Hoe ze voor zulke prijs zulke service kunnen leveren is onbegrijpelijk. Pieter en Nicole, hartelijk dank voor het organiseren van deze week en ik ben er volgend jaar zeker terug bij, bij leven en welzijn.

Marianne

DE H(EM)EL NABIJ Reisverslag Saint Sorlin d’Arves 7-08-04 tot 14-08-04 Met meer dan veertig zitten we zaterdag elkaar nog wat onwennig aan te staren op het terras van het chalet-hotel l’Etendard. Saint Sorlin bevindt zich onderaan een groots amfitheater waardoorheen een weggetje zich omhoog slingert naar de Col de la Croix de Fer. De omgeving oogt spectaculair en onze auto riekt naar verbrand ijzer. We gaan een week wandelen, fietsen, zwemmen, tennissen, pétanquen, luieren, rotsklimmen, met een parapente vliegen, een saunaatje meepikken. Kortom een ontspannende vakantie waarvan we - weer eens - volledig uitgeput huiswaarts zullen keren. Maar wel mentaal opgeladen. What’s or who’s in a name ? Geen idee want ik vergeet namen nog voor ik ze gehoord heb. Er zijn meer dames dan heren mee. Is herensport dan toch bier en chips voor televisie ? Zondag verkennen Stefan, Luc en ik de école d’escalade iets boven het dorp. Er zijn enkele goed beveiligde klimroutes en een via ferrata met een ietwat luchtige passage: wat denkt u van een 10 cm breed balkje over een 40 m diepe leegte. Het recept is eenvoudig: slik en stop even met denken. Een kabel en de verplichte klimgordel met “musketons” zorgen er wel voor dat je niet echt kan vallen. Tenzij je natuurlijk zonder beveiliging erover schuifelt. Luc nam deze primeur voor zich en kreeg vreemd genoeg geen navolging. Mag da ? Da mag nie van d’ assurance, zegt Magda. ‘s Avonds buigen we ons boven de stafkaarten en stellen een voorlopig programma op. ‘t Is meer een opsomming van alles wat mogelijk is in deze piekomgeving. Maandag volgt een grote Oever delegatie ons slechte voorbeeld. De touwen van de lokale klimschool hebben de hele nacht buitengehangen, we mogen ze nog even gebruiken en kunnen dus onmiddellijk met 5 tegelijk de rotsen op. De jongeren stuiven naar boven, de volwassenen volgen na een tijdje. No problem al is het wel goed opletten om alle 5 zekeraars beneden een beetje in de gaten te houden. Ondertussen heb ik al een beetje rondgefietst. De keuze is simpel: je kan naar boven en terug naar beneden rijden of omgekeerd. Je kan best beginnen met dalen want dan moet je wel de hele weg terug naar boven “fietsen”. Maandagavond een eerste col: de Croix de Fer, helemaal

44

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

vanuit het dal. In de afdaling kom ik een lijdende Edmond tegen. Dan volgen 29 km klimmen, 1650 hoogtemeters, hartslag 174 op het laatste stuk… Ik spring bezweet van de fiets en schuif onmiddellijk aan voor het diner. Gelukkig staat het venster in de zaal open. De dag nadien gaat het kalmpjes aan. Gewoon een beetje op het terras luieren, koffietje, krantje, vitaminen slikken (alleen vitaminen), andere fietsers voorbij zien komen. Jongens, wat gaan jullie afzien. Deze gedachte vind ik heerlijk. Ik wil zwemmen in een naburig hotel. De uitbater, een klein rond ventje, kijkt me priemend aan, blaft of ik gedoucht heb, beveelt me eerst een douche te nemen en dan terug te komen. Jawohl ! Humor in de Franse Alpen. Bedremmeld druip ik af. Saint Sorlin beschikt gelukkig ook over een “plan d’eau”. Het water is niet te koud, het uitzicht is heel mooi en er is een priemende hoogtezon. Andere mensen van Oever zijn nog aan het wandelen, in diverse groepjes en tempo’s: het is een menu à la carte et à l’improviste. De grote Oever Bergquiz is i s o a k a t l e y r m (twaalfletterwoord) en loopt uit. Vervolg de dag nadien. Wat mij betreft is woensdag dé wandeling van de week gepland: vanaf de col naar de gletsjer van de Etendard en de pic de Bayle, met hun 3500 m hoogalpiene toppen in een ruige ambiance van sneeuw en ijs. Stefan, Hugo, Leslie, Magda, Friede, Christine, Edmond zijn erbij. De wandeling is met 700 hoogtemeters niet echt steil maar wel ver. Meertjes en een echte berghut (onmiddellijk nadat we besteld hebben, worden de prijzen op de kaart verhoogd) zorgen voor afwisseling. We geraken uiteindelijk slechts met drie aan de gletsjer (te moe, te laat vertrokken enz…) maar het is voor mij een hoogtepunt van de reis. We wagen ons een kort stukje op het ijs, onder de donkere spleten hoor je het smeltwater ruisen en klotsen. De ijsvlakte is tot in de verte bezaaid met grote brokken puin alsof een vulkaanuitbarsting ze hier gedropt heeft . Hugo en ik wagen een sprong over een spleet. Op de terugtocht kan ik het niet laten: ik moet en zal nog een top(je) doen. Met een klein hart begin ik eraan op wat een onbetreedbare bergflank lijkt, er is immers geen pad, enkel een terrasvormige chaos van blokken en puin waartussen ik niet te steile doorgangen moet vinden. Spannend als je dit alleen doet, dat wel. En het lukt nog ook, op een dik uur sta ik op een drieduizender die achteraf de Dome des Corchettes blijkt te zijn. Ik zend een SMS-je dat ik op de top sta: als er iets misloopt weten ze tenminste waar ze moeten beginnen zoeken. Ik blijf maar enkele minuten boven, het is al laat in de namiddag. Het gevaarlijkste is de weg kwijtraken. Ik heb tijdens het stijgen dan ook voortdurend oriëntatiepunten trachten te onthouden. Het blijkt nuttig: ik weet welke kant op wanneer ik in de afdaling voor een te steile afgrond kom. Ik vind zelfs de cairn terug die ik er geplaatst heb (een cairn is een hoopje neergelegde stenen die, soms, de juiste richting aanduidt). Eén van de Lucs fietst ondertussen de Croix de Fer op. Waarschijnlijk omdat hij het niet echt zo lastig vindt, kiest hij een verkeerde weg en ‘mag’ nog 12 km extra klimmen. ‘s Avonds blijkt dat de canyoning moeilijk wordt: we moeten veel te ver rijden voor enkele uren waterpret. We zullen dan maar een douche meer nemen. De Grote Quiz wordt gewonnen door de ploeg waarvan ik de namen vergeten ben. Tafel 2 ? Ik denk wel dat ze wat vals gespeeld hebben: er zat volgens mij een echte professional bij. Een lang(zaam) ontbijt, rusten op een zongeblakerd terras. Jeu de boules, wachten tot de zon weer ondergaat. Een beetje zwemmen. Laat ze maar wandelen. In de namiddag


schiet ik wakker. Alhoewel het dreigend bewolkt wordt, ga ik de Glandon opfietsen. De Glandon blijkt een heel groot beest dat mij veel pijn doet. Halverwege begint het ook nog te regenen. Zo hangt de lucht wel vol zuurstof. De laatste kilometers lijken me steiler dan Alpe d’Huez. Ik zwalp naar boven, aan 8 km per uur. ‘s Avonds rondleiding in de mooie, volledig gerenoveerde “welness” ruimte. Sauna, stoomdouche, bubbelbad. Dat we dit pas nu ontdekken. Er barst nog een spontane fuif los, die ik aan mij laat voorbijgaan. Ik been een beetje KO. De laatste echte vakantiedag vindt de eerste Oever Open jeu de boules plaats. Ik verlaat het gewoel van deze gevaarlijke sport om een aantal minder dapperen zoals Leslie aan een parapente te zien dalen. 60,- euro voor 15 minuten Icarusgevoel. Het is de moeite maar het is ook duur, ook omdat je tijdens zo’n duosprong eigenlijk niets zelf mag doen. Ik ga de spieren nog eens losgooien in het naburige dorp St. Jean d’Arves. Mijn orgelpunt is een mooie wandeling achter het hotel recht naar boven, de alpenweiden in. Op de kam zie

je het hele skigebied Les Sybelles. Heel in de verte steekt de witte Mont Blanc boven de wolken. Met een uitbater als kok is het avondmaal weer heerlijk. Behalve het weer was alles dan ook weer heel goed. Het sfeervolle Saint Sorlin bevat nog een aantal authentieke huizen en een mooi kerkje. Qua sport kan bijna alles in de omgeving. Het chalet-hotel is gezellig. Een ideale zomerse Alpenbestemming, quoi. Koen, de vier Lucs, Edmond, Stefan, Pieter, Hugo, Herman, Magda, Friede, Nicole, Leslie, Marianne, Mieke, Mimi, Christine, Marcelline, de jongeren en alle anderen: ik hoop dat jullie vakantie geslaagd was. De mijne was het in elk geval. Nog een tip: als je fiets begint te krijsen als een varken en je velg begint af te bladderen, kijk dan eens of er nog wat rubber aan je remblokjes kleeft….

Damiaan

POEZIEHOEKJE Wat een mooi verhaal, een leven zonder kabaal. Geef elkaar veel kracht, zodat iedereen weer lacht. Als iedereen er wat aan doet, hebben we de moed om vriendschap te delen, een vriendschap die bestaat uit velen. Vriendschap is zwijgen, niets zeggen, maar een arm om je schouder leggen. Vriendschap is in iemands leven, vreugde en verdriet mee beleven. Vriendschap is niets vragen, maar gewoon helpen dragen. Vriendschap is gauw even bellen, om laatste nieuwtjes te vertellen. Vriendschap is durven tonen, welke gevoelens er in je wonen. Vriendschap is delen in iemands geluk, en dan bidden”ga nooit meer stuk”. Vriendschap zit in kleine dingen, die je niet tot wedervriendschap dwingen. Aan een goede vriendschap komt geen eind, waar ter wereld je ook bent.

En heb je echte vriendschap gevonden, legt ze een pleister op vele wonden. daarom is het fijn om goede vrienden te zijn. Ik zeg het jullie misschien niet vaak genoeg maar jullie zijn alles voor mij Echt waar, zonder jullie ben ik niets jullie maken mij altijd blij Door jullie kan ik lachen Door jullie kan ik vrolijk zijn Door jullie kan ik leven Door jullie hoeft niets geheim te zijn Samen kunnen we alles aan We steunen elkaar door dik en dun En als het soms te moeilijk wordt maken we gewoon een beetje fun Op die manier kan ik overleven Op die manier wordt het me niet te veel Maar wat kan ik jullie teruggeven? Dit gedichtje en ontzettend veel plezier!!!

Stefaan

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

45


OEVERQUIZ Och ik had niet echt te klagen, Van de nieuwe oeverquiz. ‘k Wist de meeste van de vragen, maar deze had ik toch wel mis. Wie had, ’t is een tijd geleden, maar dat doet er nu niet toe, Wie dus had intens gestreden, bij ’t gevecht om Waterloo

Wie had toen ‘Mama!’ staan gillen, in het heetste van de strijd? Wie deed heel de wereld trillen bij dit zeer belangrijk feit? ‘ k Dacht verkeerd dat ik ’t zou weten. ’t Scheen ‘Napoleon’ moest er staan. Dat was ik al lang vergeten, ‘k Dacht dat ABBA ’t had gedaan. 16 augustus 2004, Walter k.

DE OEVER Stilte werpt een sluier om me heen terwijl ik vaar heel alleen. Een kleine vlek nauwelijks zichtbaar temidden van die blauwe plek. Kwetsbaar, onbereikbaar.

Tot ik aan oever ging. Voor mij, een nieuw begin. Eenzaam werd gemeenzaam. Solo, duo, ... 27 juli 2004, Blue

27 juli 2004, Blue

EENZAAMHEID Eenzaamheid kruipt eenzaamheid sluipt tussen je tenen tussen je oren in elke porie van je huid.

STIL VERDRIET Verdriet flitst door me heen het doet pijn in mijn diepste zijn tranen glinsterend in mijn ogen een gevoel van onvermogen

ik voel me minder dan de rest ook al doe ik zo mijn best ieder vindt een partner maar ik blijf achter alleen onbewust ongekust...

12 april 2004, Blue

46

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


Gastronomie Koken voor jezelf Singles worden wel eens vergeten door auteurs van kookboeken. Alsof ze niet lekker mogen eten. William Wouters (ken je waarschijnlijk wel van restaurant Pazzo in Antwerpen) & Marc Declercq brachten daar 2 jaar geleden verandering in en hun eerste Singleskookboek kende een overrompelend succes. Meer dan zesduizend singles kochten hun boek waaruit we een aantal recepten publiceerden in het Oeverboekje (Tip: je kan nog steeds het eerste Singleskookboek via Oever bestellen aan de prijs van € 15). In augustus 2004 verscheen hun nieuwe kookboek : Lekker Single, vijftig wereldgerechten voor foodies en veggies. Ingedeeld naar de beschikbare tijd van de kok ( van 15 minuten tot een zee van tijd) vind je in dit receptenboek recepten voor gerechten uit de hele wereld, zowel zogenaamde traditionals als onze eigen interpretatie van bekende klassieke recepten. Ook werd rekening gehouden met de vegetariërs door een aantal vegetarische bereidingen en tips te geven voor een uitgebalanceerde vegetarische voeding. Ook heel leuk en praktisch zijn de tips in “Wat doe ik met de restjes.” Wat doe ik met dat restje broccoli, die drie worteltjes en dat stukje preistengel? De titel van het kookboek Lekker Single spreekt dan ook voor zich : koken voor jezelf hoeft geen droevige bedoening te zijn, maar wordt met dit boek een avontuur van geuren en smaken. En je zult het zien, een goede thuiskok heeft een massa vrienden! Omdat we het helemaal eens zijn met William Wouters & Marc Declercq, willen we je alvast een aantal voorprOevertjes geven en publiceren we een aantal keren Oeverheerlijke recepten uit dit Lekker Single kookboek.

cognac zodat die begint te branden. Flamberen heet dat in vaktermen. Giet er de room en de bouillon bij. Laat de vloeistof even doorkoken. Roer tot slot de braadsappen goed los in de pan. Leg de steak op een voorverwarmd bord. Giet er rijkelijk de saus over. Serveer met een puree van zoete aardappelen.

WIT BROOD MAAKT DIK Te veel wit brood eten is niet goed voor de lijn, zo blijkt uit nieuw onderzoek aan de Tufts University in Boston. Mensen die altijd bruin brood eten, komen minder bij dan wie altijd wit brood eet.” Dat komt misschien omdat wie bruin brood eet, dat meer vezels bevat, vlugger het gevoel heeft dat zijn buikje vol is en dus minder brood eet”, zegt prof. Katherine Tucker van Tufts University. Het onderzoek staat in The American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers vergeleken vijf groepen mensen die elk heel veel van een soort voedsel aten: wit brood, vlees, snoep, aardappelen en groenten en fruit. De groep die heel veel wit brood eet, kwam het meeste bij van allemaal. Gelezen in de Morgen van 14 juli 2004

HET RECEPT VOOR EEN LANG LEVEN Wie gezond eet, niet rookt, beweegt en matig is met alcohol, heeft 65 procent meer kans om langer te leven. Dat ontdekten onderzoekers aan de universiteit van Wageningen. Ze volgden tien jaar lang 1.500 oude mensen uit elf verschillende Europese landen. Hun onderzoek staat deze week in Journal of the American Medical Association. Beweging (minstens een half uur per dag) is het krachtigste wapen om langer te leven, het vermindert de kans dat je sterft met 37 procent. Niet roken, met 35 procent minder kans, komt op de tweede plaats. Gezond eten, waarbij bedoeld wordt dat je veel fruit, groenten en vis eet zoals in het mediterrane dieet, geeft je 23 procent meer kans om lang te leven, en niet meer dan vier keer per week een glaasje wijn drinken, doet daar nog eens 22 procent bij. Gelezen in de Morgen van 23 september 2004

PEPERSTEAK FLAMBÉ Steak flambé … Vandaag mag de vlam in de pan voor deze ongelooflijk lekkere steak. • 250g rundsteak • 1 eetlepel geplette zwarte peperbollen • snufje zout • klontje boter • scheutje olijfolie • 1 eetlepel cognac • 3 eetlepels room • 5 cl runderbouillon • 200g zoete aardappelen Duw de steak met beide zijden in de geplette peperbollen. Strooi er een beetje zout over. Verwarm een klontje boter met een scheutje olijfolie in een pan. Wacht totdat de boter niet meer pruttelt en bak daarin de steak gedurende twee tot drie minuten aan elke zijde. Dan is hij lekker ‘saignant’. Houd de steak warm. Giet het vet uit de pan en maak de braadresten los met de cognac. Houd onmiddellijk een vlammetje bij de www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

47


BKT Office KANTOORBENODIGDHEDEN COMPUTER SUPPLIES • DRUKWERK ALTIJD GRATIS GELEVERD

TEL 03-6442167

FAX 03-6451910

ALLERLEI VERGELIJK DE BANKTARIEVEN

CO - OUDERSCHAP

Op de website van de federale overheid en van de consumentenorganisatie Test-Aankoop staat sinds kort een simulator waarmee u de tarieven van dertig banken en zeventig zichtrekeningformules kunt vergelijken volgens gebruikersprofiel. De prijzen variëren van honderd tot driehonderd procent of nog meer. Het loont dus de moeite om na te kijken hoe uw bank het er afbrengt. Denk er wel aan dat de simulator geen rekening houdt met criteria als bereikbaarheid of kwaliteit van de dienstverlening. Mocht u toevallig beslissen om van bank te veranderen, dan krijgt u er nog een aantal tips gratis bovenop. www.belgium.be www.test-aankoop.be gelezen in BIZZ, juli-augustus 2004

Wat verstaan we daaronder? Is dat een striktverdeelde verblijfsregeling? Kan het in alle scheidingssituaties? Welke kansen biedt deze regeling? Kunnen we de valkuilen vermijden? Wat bedoelt men als er gesproken wordt over loyauteiten van kinderen ten aanzien van beide ouders? Deze en andere vragen worden toegelicht door Marleen Heylen, auteur van “Kinderen en scheiding”. Nadien wordt het aanbod van CAW De Terp voorgesteld rond dit thema: juridisch advies, bemiddeling, vorming en hulpverlening. Wanneer? Maandag 25 oktober om 20u Waar: Surplus, Minderbroedersrui 19 Antwerpen Inkom : € 3,Inschrijving : Het Centrum Brasschaat, Barbara Deckers 03/651 49 80

ALLLEEN MET KINDEREN

ZIET HIJ ER SINGLE UIT? EN JIJ?

In een kleine groep sta je met Parentesis stil bij de vragen en problemen waarmee alleenstaande ouders geconfronteerd worden bij de opvoeding van hun kinderen. Hoe verwerken kinderen een scheiding of het overlijden van een ouder, en hoe help je hen daarmee? Hoe beleeft een kind de afwezigheid van één van de ouders? Bezoek- en hoederecht: stadhuiswoorden, maar wat betekenen ze voor kinderen? “Je recht op een eigen leven”: voor alleenstaande ouders geen evident recht, en wat met de nieuwe vriend of vriendin van papa of mama!? In de gesprekken wordt ruimte gemaakt voor uitwisseling van ervaringen en wordt aandacht besteed aan pedagogische en psychologische inzichten.

Wil je weten of hij single is? En durf je het hem niet rechtstreeks te vragen? Voilà: de alllesomvattende checklist voor de single m/v…

Waar? Parentesis – Mortsel 03-440 08 93 gedurende 5 dinsdagavonden vanaf 16/11 van 20u tot 22u15.

De single man • Rijdt in een (onverstandige) 2-zitter • Geen kinderzitjes op fiets • Rekent minder dan 4 toiletrollen af bij de kassa • Geen foto’s in portemonnee, wel condooms • Scheert zich niet elke dag • Draagt geuren • Kent de barkeepster bij haar voornaam • Draagt cowboylaarzen De single vrouw • Opereert in vriendinnenverband • Bestelt Wodka Lime/ander hip drankje • Ziet er oververzorgd uit • Heeft (onverstandig) lang haar • Belt met een Samsung ladyphone • Draagt altijd hoge hakken • Laat string boven jeans zien • Draagt laaguitgesneden topjes gelezen in Men’s Health/Vrouw oktober 2004

48

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be


VERZEKERINGEN U NOG LATEN BEDOTTEN? NOOIT MEER! U hebt rechten, maar vaak maakt u er geen gebruik van uit vrees voor kosten, gebrek aan juridische kennis of omdat u niet weet tot wie u zich moet richten. Een echte onafhankelijke rechtsbijstand met bekwame en ervaren juristen biedt u hierbij de oplossing, bij alle conflicten, ook belangenconflicten. • In uw privé-leven (aansprakelijke of slachtoffer), bij medische fouten, reisgeschillen. • In arbeidsgeschillen en fiscale aangelegenheden. • T.o.v. uw garagist of aannemers van uw renovatiewerken. • Geschillen met uw eigen verzekeraars (Brand, Auto, …) • Zowel als loon- of weddetrekkende of als zelfstandige. Laat een rechtsbijstandpolis op uw maat u geruststellen 24/24. U weet perfect op voorhand hoeveel een polis u zal kosten. En een procedure? Advokaatskosten? Expertise? Gerechtskosten? Hoeveel tijd? Verlof nemen? Informeer u terdege en wacht niet tot het spreekwoordelijke kalf aan het verzuipen is. Hieronder vindt u een beknopt overzicht hoe het mechanisme van een rechtsbijstand (R.B.) werkt. Magda Verellen, verzekeringsmakelaar. Tel : 03/230.90.39 - E-mail : verellen@skynet.be

www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

49


verzekering oever De leden zijn verzekerd voor de burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden (dit is te vergelijken met een familiale verzekering) en lichamelijke ongevallen tijdens activiteiten. De leden zijn verzekerd vanaf hun woonplaats tot het einde van de activiteit. • Je kan ook je kinderen laten verzekeren, tegen € 3,- per kind. • PrOevers en niet-leden zijn NOOIT verzekerd. • Ongeval? Vraag een aangifteformulier aan onze verzekeringsmakelaar Magda Verellen, Waterfordstraat 25 Berchem telefoon 03/2309039 - fax 03/2305865 of mail verellen@skynet.be De door Oever onderschreven polis telt voor alle leden wanneer een schadegeval gebeurt binnen de periode van het lidmaatschap van het aansprakelijke of gewonde Oeverlid. De polis geeft een wereldwijde dekking tijdens of op weg naar/van een Oeveractiviteit. 1)de waarborg “burgerlijke aansprakelijkheid” kan ingeroepen worden indien het aansprakelijke lid zelf geen “Familiale” polis heeft. Zowel lichamelijke als materiele schade wordt vergoed aan “derden” - de leden onderling worden ook als “derden” beschouwd.!!! bij onderlinge afspraken tussen leden buiten Oever blijft de polis Familiale een noodzaak! 2)de waarborg “lichamelijke ongevallen” geeft u vergoedingen bij geneeskundige kosten, overlijden en blijvende ongeschiktheid. Tussenkomst enkel bij ongeval, niet bij ziekte!!!! Dit is een sommenverzekering, dus met maximum-tussenkomsten per ongeval!!! En zoals altijd zijn er hier ook kleine lettertjes: • zware fout, b.v. geweld- dronkenschap, is niet verzekerd: de gebroken potten moet je dan zelf lijmen... • bij schadegeval geen nutteloze of overdreven kosten maken • altijd handelen als een goede huisvader (huismoeder). Magda Verellen, Verzekeringsmakelaar

50

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

Oever... je kan geen weekend zonder !


VOORDELEN... EXCLUSIEF VOOR LEDEN 1. Bent u ook die hoge brandstofprijzen zo beu? Brandstoffen De Pooter geeft je een extra-korting van € 15 bij 2.000 liter op de reeds zeer scherpe prijzen bij het vullen van je mazoutketel. Bel 0475-613971.

18. Restaurant Den Dobbelsteen, Pelgrimsstraat 30 Antwerpen (03-2272518) biedt gratis een glaasje huisaperitief (champagne) aan bij een maaltijd mits voorlegging van een geldige lidkaart.

2. Antol geeft je een korting van € 0.05 /liter op de energiefactuur van je auto. Vraag je inschrijvingsformulier aan Pieter.

19. Taverne-Restaurant De Roode Leeuw, Bredabaan 262 Brasschaat (03-6534877) biedt gratis een glaasje huisaperitief (champagne) aan bij een maaltijd mits voorlegging van een geldige lidkaart.

3. Enkel leden mogen deelnemen aan de weekends en vakanties. 4. Leden kunnen filmcheque kopen van Metropolis aan € 6 ipv € 7,5. Ze zijn te koop bij Pieter. Je kan ze ook laten opsturen, schrijf x keer € 6 over op onze rekening + € 0.49 verzendingskosten. De verzending gebeurt wel op eigen risico. 5. Je maakt kans op het winnen van een vrijkaart voor fuiven. 6. Korting van € 6.2 per schijf van € 124 bij computer winkel Cringo 03-4820452. 7. Je kan per jaar lidmaatschap gratis 2 contactadvertenties plaatsen in de rubriek contactjes. Enkel leden kunnen op de contactjes reageren! 8. Juwelen en uurwerken nu rechtstreeks van de goudsmid – 25 % op alle gouden juwelen. Ook op uurwerken en andere zaken genieten Oeverleden op vertoon van hun lidkaart een korting. Wij doen alle reparaties alsook verwerking oud goud. (’s maandags na afspraak) Bredabaan 319 Brasschaat, 03-6521777. 9. Korting van 10% op al je aankopen bij Noordzee Surf & Ski, Heilig Kruisstraat 6 en 14 te Mortsel mits voorleg ging van je lidkaart. 10. Onafhankelijk makelaar loodst u veilig door uw verzekeringspolissen. “Bel Magda Verellen 03/230.90.39 of email verellen@skynet.be” 11. Op vertoon van je lidkaart betaal je maar € 12 i.p.v. € 15 voor een saunabeurt in Sauna De Bron, Tichelrei 1A 2800 Mechelen, telefoon 015-330108. 12. Je kan gemakkelijk € 200 besparen op je fitnessabonnement. Tweemaal per jaar doet Sportopolis een speciale actie voor Oeverleden. 13. Oever geniet meestal kortingen bij culturele activiteiten die wij programmeren, deze korting geven wij integraal aan onze leden.

20. Brasserie Kwadraat, Leugenberg 141 Ekeren (03-6651700) biedt gratis een aperitief aan bij een maaltijd mits voorlegging van een geldige lidkaart. 21. Orlina Juwelen en Uurwerken, Kapellestraat 49, Aartselaar geeft een korting van 10% op kwaliteitsuurwerken van Rodania, Pierre Balmain, M & M, Adidas, KIPLING en eigentijdse 18 kt. gouden juwelen. 20% korting bij aankoop van trouwringen uit de collectie AURO-DESIGN. Wij verbouwen ook uw oud goud aan interessante prijzen en voeren herstellingen van juwelen en uurwerken uit. 22. Oeverleden krijgen een korting van 5 % bij Het Software Winkeltje, Lakborslei 485 te 2100 Deurne (03-3265135) op vertoon van hun geldige lidkaart. Niet verenigbaar met speciale aanbiedingen en/of andere kortingen. 23. Oeverleden betalen slechts € 14 i.p.v. € 17.10 voor een saunabeurt bij Beauty & Sauna Thermen, Turnhoutsebaan 444 Schilde mits voorlegging geldige lidkaart. 24. Restaurant Valencia (Spaanse specialiteiten), Oude Leeuwenrui 26 Antwerpen, Oeverleden krijgen tijdens de week 10 % en tijdens het weekend 5 % korting op vertoon van hun geldige lidkaart. 25. Korting van 10 % voor Oever-leden bij een vakantie in het charmante hotelletje Casa Bela Moura in Portugal : surf naar www.algarve.be 26. Je beleeft onvergetelijke momenten met toffe mensen ....onbetaalbaar. 27. Dit alles voor slechts € 68, of bij aansluitende hernieuwing € 58, per jaar inclusief een ongevallenverzekering. Heb je zelf ook een zaak of ken je iemand die Oeverleden één of ander voordeel wil geven? Contacteer Pieter

14. Restaurant Pazzo, Oude Leeuwenrui 12 Antwerpen biedt gratis het aperitief aan bij een maaltijd mits voorlegging van een geldige lidkaart. 15. Restaurant Marinade, Zirkstraat 8 Antwerpen biedt een koffie aan bij een tweegangenmenu of een aperitief bij een driegangenmenu mits voorlegging van een geldige lidkaart. 16. Korting van 20 % op monturen, brillen, glazen en zonnebrillen bij Opti-Shop in Boechout, Antwerpen en Charleroi op vertoon van je geldige lidkaart. 17. Spectaculaire kortingen bij Trioptiek te Mortsel, Antwerpsestraat 182 03-4499305 20% korting op ALLE monturen – 20% op ALLE glazen – 25% op ALLE zonnebrillen.

Oever… jaarlijks 800 activiteiten voor slechts €68 of €58 (€ 58 bij verlenging lidmaatschap) www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

51


centrale afspraakplaatsen DANSSCHOOL KONINGS SPORTOPOLIS EKEREN

KWADRAAT

Slijkweg 7, Ekeren

Via Ring rond Antwerpen Splitsing richting Bergen Op Zoom (A12)- 2e afrit (Kapellen,Hoevenen, Leugenberg) - op einde afrit aan lichten rechtsaf(Leugenberg), dit is de N114. Kwadraat ligt iets verder voorbij de 2de lichten aan je linkerkant.

Via Ring rond Antwerpen Splitsing richting Bergen Op Zoom (A12)- 2e afrit (Kapellen,Hoevenen, Leugenberg) - op einde afrit aan lichten rechtsaf(Leugenberg), dit is de N114 - voorbij de 2de lichten – je passeert een ESSO benzinestation en links inslaan voor lila huisje (dit is Slijkweg) Via Centrum Kapellen Aan het oude gemeentehuis inslaan richting Hoevenen/Stabroek Op het einde aan T-kruispunt links afslaan Ongeveer 200m voorbij restaurant de Koolpot, ter hoogte van lila huisje rechts inslaan Via Ekeren Kloosterstraat nemen richting Leugenberg - Brug over de spoorweg - T-kruispunt rechts afslaan voorbij de 2de lichten - links inslaan voor lila huisje (dit is Slijkweg)

DE RUITERHAL Gemeentepark 10, Brasschaat Op de Antwerpse Ring neem je richting Breda. Afrit 5 Brasschaat/Kapellen nemen. Je volgt richting Brasschaat. Op de Bredabaan ga je aan de derde lichten naar rechts (op de hoek is restaurant de Eetlust). Dit is Hemelakkers. Op het einde van de baan kom je op de rechterkant het park van Brasschaat tegen. Je volgt best de bordjes Cultureel Centrum.

Leugenberg 141, Ekeren

PAROCHIEZAAL VREMDE Boomkensstraat 4 Vremde (Boechout) Via Antwerpen Baan Antwerpen/Lier: In Boechout rijden we de viaduct over. We rijden voorbij het eerste kruispunt taverne Het Kasteeltje/Carrosserie Faes/Voco. Aan de volgende lichten (Links Garage Fiat) gaan we linksaf richting Vremde. De baan volgen en ± 3 km verder, vlak voor de kerk rechts afslaan. Parkeer best je auto, tegenover de frituur. De zaal is 100m verder op de rechterkant. Via Lier De baan richting Antwerpen nemen. In Boechout rijden we voorbij het kruispunt ‘t Voske (fietsen Smout). Aan de tweede lichten gaan we rechtsaf richting Vremde. De baan volgen en ± 3 km verder, vlak voor de kerk rechts afslaan. Parkeer best je auto, tegenover de frituur. De zaal is 100m verder op de rechterkant. Via Antwerpen Ring/E313 Op de Antwerpse Ring nemen we richting Hasselt-Luik E313. We nemen afrit 18 Wommelgem(Shopping Center) en gaan rechtsaf richting Mortsel. Aan de derde verkeerslichten(Carrefour aan de rechterkant) gaan we linksaf richting Borsbeek centrum. Na 1 km komen we aan de kerk. Aan de lichten gaan we rechtsaf richting Boechout. Aan het 2de kruispunt links richting Vremde. De baan blijven volgen tot vlak voor de kerk. Links afslaan. De zaal is schuin over de frituur. Parkeer je auto tegenover de frituur.

PRAATCAFE VRIJDAG

VOLGEND OEVERMAGAZINE Verzendingsdatum 20 december • Contactadvertenties • verslagen van activiteiten • voorstellen i.v.m. activiteiten • ‘wist je datjes’ dienen vóór 27/11 binnen te zijn!! Tot dan! Pieter & Nicole

52

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

Hof de Bist, Veltwijcklaan 254 – 258 Ekeren Via ring vanuit Antwerpen Afrit 5 (Brasschaat/Kapellen): richting Kapellen nemen. Derde lichten links, dit is Veltwijcklaan. Hof de Bist ligt op de rechterkant. Er is een ruime parking aanwezig. Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer: bus 65 Antwerpen – Kapellen – Putte of bus 67 Antwerpen – Kapellen – Essen, bushalte op Kapelsesteenweg ter hoogte van de Veltwijcklaan. Je kan ook de trein nemen met halte Ekeren.


EN NU... JOGGEN !!! Bij ‘Oever’ weten we dat het belangrijk is om te bewegen. Ons programma biedt inderdaad verschillende mogelijkheden voor recreatief bewegen zoals wandelen, fietsen, zwemmen, badminton, fuiven etc. . Wat wij nog niet organiseren is recreatief joggen. Elk jaar (vb april 2004) is er in Antwerpen de ’10 miles’ met daarnaast ook een ‘5km loop’. Een uniek gebeuren met zowel individuele deelnemers als groepen. Eigenlijk past hierop in 2005 een afvaardiging van ‘Oever’. Normaal kan eenieder die nu start met recreatief joggen tegen april 2005 klaar zijn om deel te nemen, zeker aan de 5 km. Basisvoorwaarde is 2 à 3 keer per week te oefenen. Een regelmatige groepstraining draagt bij tot de groepssfeer en motiveert om verder te doen. In bijlage vindt u een trainingsschema voor een beginnende jogger dat aangeeft dat de opbouw echt geleidelijk gebeurt.

BASISPROGRAMMA VOOR EEN BEGINNEND LOPER o = 1 minuut looppas, gelijkmatig of licht wisselend tempo - = 1 minuut wandelpas, eventueel gecombineerd met ontspanningsoefeningen en/of gerichte loop-oefeningen Week 1. 2. 3 en 4 5. 6. 7 en 8 9. Terug 10. 11 - 15 16.

17. Terug 18.

19. 20. Terug 21. 22.

Dag 1 2 1 2

Inhoud training Totaal Intensiteit ooo—-ooo—-oo—o 17 min. rustig ooo—-oo—oo—o 15 min. heel rustig ooo—-ooo—-oo—oo 18 min. rustig ooo—-oo—oo—oo 16 min. heel rustig zie week 1 en 2. 1 ooo—-ooo—-oo—oo 18 min heel rustig 2 ooo—oooo—-ooo—-oo—oo 24 min. rustig 3 ooo—-oo—oo—oo 16 min. heel rustig 1 ooo—oooo—-ooo—-oo—oo 24 min. rustig/gemiddeld 2 oo—oooo—oo—oo—oo 20 min. rustig zie week 5 en 6 1 ooo—oooo—oooo—oooo—-oo—oo 30 min. rustig/gemiddeld 2 ooo—oooo—ooo—oo—oo 22 min. heel rustig/gemiddeld 1 ooo—oooo—oooo—oooo—ooo—oo 30 min. rustig/gemiddeld 2 oo—oooo—oo—oo—oo 20 min. rustig 3 ooo—oooo—oooo—-ooo—-oo 26 min. heel rustig/gemiddeld zie week 9 en 10 1 ooo—oooo—oooo—oooo—oooo—oooo 35 min. heel rustig/gemiddeld 2 ooooooooooo—-ooooooooooo 25 min. rustig 3 ooooooooooooo——ooooooooooooo 30 min. heel rustig 4 oooo—-oooooo—-oooo 20 min. heel rustig/gemiddeld 1 ooooooooooo—-ooooooooooo——ooooooooooo 40 min. heel rustig/rustig 2 oooo—-oooo—-oooo—-oooo 25 min. rustig 3 oooooooo—-oooooooo—-oooooooo 30 min. heel rustig/gemiddeld 1 oooo—-oooo—-oooo—-oooo 25 min. heel rustig/gemiddeld 2 ooooooooo—-ooooooooooo—-ooooooooo 35 min. rustig 3 oooooooooooooooooooo 20 min. heel rustig/rustig 4 oooooooo—-oooooooo—-oooooooo 30 min. heel rustig/gemiddeld 1 oooo—-oooo—-oooo—-oooo 25 min. heel rustig/rustig 2 ooooooooooo—-ooooooooooo——ooooooooooo 40 min. heel rustig/rustig 3 oooooooooooooooooooo 20 min. heel rustig/rustig 1 ooo—ooooo—ooooo—oooo—oooo—oooo 35 min. heel rustig/gemiddeld 2 ooooooooooooooooooooooooo 25 min. heel rustig/rustig 3 oooooooo—-oooooooo—-oooooooo 30 min. heel rustig/gemiddeld 4 oooooooooooooooooooo 20 min. heel rustig/rustig 1 ooooooooooo—-ooooooooooo——ooooooooooo 40 min. heel rustig/gemiddeld 2 oooo—-oooooo—-oooo 20 min. heel rustig/gemiddeld 3 oooooooooooooooooooooooooooooo 30 min. heel rustig/rustig en verder: weer beginnen bij week 16 of 18 eventueel intensiteit verhogen of de pauzes in hoger wandel tempo of heel rustig loop tempo.

Oever wil geïnteresseerden mee begeleiden door verder info te verschaffen rond recreatief joggen en door samen met u groepstrainingen te beleggen. Om te weten of wij hiermee rond einde oktober van start gaan, willen wij van degenen die wensen deel te nemen enkele zaken vernemen : (schrappen wat niet past / invullen) Naam: ......................................................................................................... Actief jogger

ja / nee

Leeftijd: ........................................................................................................ Interesse

5 km / 10 miles

Woonplaats: ................................................................................................. Voorkeur groepstraining weekavond (welke avond): .................................... Ingevuld terugsturen naar het secretariaat Oever vzw Heerbaan 26 2530 Boechout

Weekendmorgen ZATERDAG / ZONDAG Weekendnamiddag ZATERDAG / ZONDAG

Antwoord uiterlijk 30 oktober. Bij voldoende interesse organiseren we dan een info avond in het praatcafé om u verder info te verschaffen en samen met u de organisatie in mekaar te steken. ✆ Rik 0475 / 410965 of rik.jacobs@villageuunet.be www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

53


HUISHOUDELIJK REGLEMENT Kenmerken - Gesticht op 01-01-1997 en draagt de naam Oever. - Sinds 15-08-1998 is Oever een vzw. - Oever vzw is een open, niet-commerciële vereniging voor singles. - Oever vzw is lid van Allegro, overkoepelend orgaan van niet-commerciële - verenigingen voor alleenstaanden. Doel - Oever vzw heeft als doel sociale contacten te bevorderen tussen singles door het aanbieden van een uitgebreid aanbod aan activiteiten en weekends. Bestuur – secretariaat - Het (dagelijks ) bestuur wordt uitgeoefend door Pieter en Nicole. - Adres van het secretariaat : Heerbaan 26, 2530 Boechout - Adres van de maatschappelijke zetel: Zegersdreef 82, 2930 Brasschaat -

Pieter: 03 454 30 11 / 0478 54 54 54 / pieter@oever.be Nicole: 03 653 46 13 / 0475 59 56 11 / nicole@oever.be website: www.oever.be bankrekening: 068-2141494-52 voor België

Lidmaatschap: - Kan lid worden: elk alleenstaand (feitelijk gescheiden, wettelijk gescheiden, weduwe, weduwnaar of nooit gehuwd) volwassen persoon vanaf 18 jaar. - Elk lid verbindt zich ertoe om geen enkel nadeel te berokkenen aan medeleden, zowel op moreel, financieel, racistisch of lichamelijk gebied. - Indien een lid door zijn/haar gedragingen, woorden, geschriften, daden of handelswijzen andere leden schaadt, de vereniging schaadt of de doelstellingen misbruikt, kan hij/zij voor een bepaalde tijd of uit bepaalde activiteit en geschorst worden. Een lid kan ook uitgesloten worden uit de vereniging. Dit gebeurt na voorafgaandelijke verwittiging en/of na een persoonlijk gesprek met het bestuur en in overleg met leden van de kernvergadering. - Toetreden tot de vereniging kan door mondeling, schriftelijk, telefonisch of via e-mail de vereniging te contacteren (zie secretariaat). Om aan de kandidaatleden (prOevers)de kans te geven om (in beperkte mate!) kennis te maken met Oever, ontvangen ze dan éénmalig een Oevertijdschrift (waarin het huishoudelijk reglement, een overschrijvings- en gegevensformulier) en een prOeverspasje dat hen, gedurende 2 maanden vanaf de datum van uitreiking, recht geeft op deelname aan 4 activiteiten naar keuze met uitzondering van de activiteiten waarbij uitdrukkelijk vermeld staat “Enkel leden”. De kandidaat-leden (prOevers) betalen dezelfde prijs voor de activiteiten als de leden zelf (behalve bij fuiven) maar zijn echter nooit verzekerd! De activiteit en waaraan zij deelnemen, worden telkens door de verantwoordelijke afgetekend. Na die 4 activiteiten of 2 maanden, worden de prOevers niet meer toegelaten op de activiteiten voor leden en prOevers tenzij zij effectief lid worden. Het volstaat dan het lidgeld (€ 68) over te schrijven op de rekening van Oever en het gegevensformulier naar waarheid ingevuld en ondertekend terug op te sturen naar het secretariaat. De lidkaart wordt pas toegezonden na ontvangst van het lidgeld en van het naar waarheid ingevuld en ondertekend gegevens-formulier. Kernleden - De kernleden, met een minimum van 7, hebben in de kernvergadering een adviserende functie. - De kernleden vergaderen regelmatig: het bestuur roept de kernvergadering samen. - Men wordt kernlid: -Na voordraging door het bestuur of door een kernlid. -Bij gunstig advies van 2/3 der aanwezige kernleden. -Bij minder dan 7 aanwezigen kan hierover niet gestemd worden. - Het bestuur kan een kernlid ontslaan in overleg met de kernvergadering. - Het bestuur kan steeds een deskundige vragen deel te nemen aan een kernledenvergadering. Lidgeld - De lidkaart is strikt persoonlijk. - Het lidgeld bedraagt € 68 voor de eerste 12 maanden. Voor iedere aanéénsluitende periode van 12 maanden ( hernieuwing van het lidmaatschap) bedraagt het lidgeld € 58. - Het lidgeld is individueel. - Men is lid voor 12 maanden, na ontvangst van het lidgeld en van het naar waarheid ingevuld en ondertekend gegevensformulier (zie rubriek lidmaatschap). - Door het betalen van het lidgeld verklaart men zich akkoord met het huishoudelijk reglement van de vereniging. - Elk lid ontvangt jaarlijks een lidkaart en tweemaandelijks het activiteitenboekje. Bij verlies van je lidkaart betaal je € 5 voor een duplicaat. - Om te genieten van de ledenprijs tonen de leden spontaan hun lidkaart bij elke activiteit. - Leden die de hernieuwing van het lidgeld niet tijdig storten, worden niet meer als lid beschouwd, ontvangen geen activiteitenboekje meer en zijn niet langer verzekerd tijdens Oeveractiviteiten. Verzekering - De Oeverleden zijn verzekerd voor de Oeveractiviteiten tenzij anders vermeld. Kandidaat-leden (prOevers) en niet-leden zijn nooit verzekerd door Oever, zelfs indien zij een bijdrage betalen voor de activiteit. - Leden kunnen hun kinderen die mee deelnemen aan activiteiten laten verzekeren mits een jaarlijks supplement van € 3 per kind. - De verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid en de lichamelijke schade tegenover derden en tegenover leden onderling. - Aangifte van een ongeval dient binnen de 48u te gebeuren; de nodige formulieren zijn te verkrijgen bij de verantwoordelijke van de activiteit en/of bij Pieter. - De vereniging is niet verantwoordelijk voor diefstal tijdens activiteiten.

54

oeverMAGAZINE • nummer 42 • www.oever.be

Vrijwillige medewerkers/medewerksters - Alle leden werken belangeloos; basiskosten worden voor vrijwillige medewerkers/medewerksters vergoed. - Leden die wensen op te treden als vrijwillige medewerker/medewerkster (verantwoordelijkheid opnemen voor een activiteit) kunnen zich opgeven tijdens de “verruimingsbijeenkomst”, of kunnen bij een bestuurslid, een kernlid of een andere vrijwillige medewerker/medewerkster zich informeren. - Vrijwillige medewerkers/medewerksters binnen de vereniging, houden zich aan de “code voor vrijwillige medewerkers/medewerksters” die zij ontvangen van het bestuur of tijdens hun eerste verruimingsbijeenkomst. - De leden en prOevers worden verzocht om bij de activiteiten de instructies van de verantwoordelijke vrijwillige medewerker(s)/medewerkster(s) op te volgen. - De verantwoordelijkheid van de medewerkers/medewerksters omhelst enkel de organisatie van hun activiteit.

Activiteiten Om deel te nemen aan een activiteit volgt men de informatie bij elke activiteit vermeld. 1. Indien niets vermeld, is reservatie voor deelname aan een activiteit niet nodig. 2. Indien data vermeld, gelieve deze te respecteren en tijdig in te schrijven op de activiteiten. 3. Reservaties zijn pas geldig na betaling. Lidnummer (prOeversnummer)en de datum van activiteit vermelden als referte. De inschrijvingen lopen volgens datum van betaling. Tijdige betalingen worden door Oever nooit bevestigd. Is een activiteit volzet, dan kom je op de wachtlijst. Indien blijkt dat je uiteindelijk toch niet kan deelnemen aan een activiteit of als de activiteit geannuleerd werd, wordt het betaalde bedrag volledig teruggestort. 4. Kandidaat-leden (prOevers) kunnen aan vier activiteiten deelnemen, maar zijn niet verzekerd. 5. Weekends en meerdaagse activiteiten zijn enkel toegankelijk voor leden. 6. Voor verplaatsingen buiten Antwerpen is de afspreekplaats meestal Oud Berchem kerk. Komende via de ring rond Antwerpen vanuit de richting Nederland is het afrit 4 Berchem/Mortsel. Aan de lichten ga je rechts, vervolgens links aan de lichten en 100m verder aan de eerste lichten terug rechts. Komende vanuit richting Gent is het afrit 5 Berchem/Wilrijk. En dan verder naar links tot aan de Binnensingel waar je naar rechts draait. De kerk ligt een kilometer verder op de linkerkant. Komende vanuit Brussel neem je afrit 6 Hoboken/Wilrijk/Mortsel, links aanhouden Ring/Antwerpen/Hoboken, aan verkeerslichten rechts Middelheim volgen, direct rechts Ruca volgen en aan de lichten links. Steeds rechtdoor rijden. Aan de verkeerslichten heb je links Colmar/zwembad Wezenberg, hier ga je rechts. Je neemt het tunneltje en aan de eerste lichten ga je links. Tegenover de kerk heb je taverne Copenhagen) en danscafé Memories. Daar wachten we op elkaar. 7. Voor weekends en meerdaagse activiteiten en activiteiten op verplaatsing wordt er zoveel mogelijk kostendelend samen gereden, richtprijs € 0.07/km. Voor hun kinderen (tot 18 jaar), betalen de leden (prOevers) de helft. De medereizigers betalen op het einde van elke rit. Indien men rechtstreeks rijdt, eerst de verantwoordelijke telefonisch verwittigen. 8. Kinderen kunnen deelnemen aan elke activiteit die voor hen geschikt is. Dit is aangeduid in het activiteitenboekje. Ze blijven wel onder de verantwoordelijkheid van hun ouder. 9. Annulaties (Deze regeling is geldig , tenzij bij overmacht of anders vermeld): -

ééndagsactiviteiten Activiteiten die € 5 of minder bedragen, worden nooit terugbetaald. Activiteiten die meer dan € 5 bedragen : Bij annulatie tot 14 dagen voor de activiteit: de annulatiekosten bedragen 1/2 van de voorziene prijs met een minimum van € 5. Bij annulatie minder dan 14 dagen voor de activiteit: geen terugbetaling mogelijk. weekends en meerdaagse activiteiten Activiteiten onder € 10 worden nooit terugbetaald. Activiteiten die meer dan € 10 bedragen : Bij annulatie tot 1 maand voor de activiteit: de annulatiekosten bedragen 1/2 van de voorziene prijs met een minimum van € 10. Bij annulatie minder dan 1 maand voor de activiteit: geen terugbetaling mogelijk.

Algemeen: - Bij annulatie wordt eerst de wachtlijst geraadpleegd. - Om leden van de wachtlijst toe te laten om deel te nemen aan de activiteit, dient men steeds eerst overleg te plegen met het bestuur. - Na contactname met het bestuur, kan het annulerend lid ook zelf een ander lid voorstellen. Deze laatste regeling is slechts mogelijk na uitdrukkelijk akkoord van het bestuur. Na akkoord dient het annulerend lid alles zelf te regelen met de nieuwe deelne(e)mer(ster). - Door het negeren van het overleg met ’het bestuur’, kunnen andere leden op de wachtlijst benadeeld worden. Bijgevolg wordt dit als ‘benadeling van andere leden’ beschouwd. 10. Indien de weersomstandigheden bepaalde buitenactiviteiten verhinderen of bij gebrek aan belangstelling voor bepaalde activiteiten, zou het kunnen dat deze worden afgelast. Voor info bel Pieter of Nicole of de verantwoordelijke van de activiteit.


www.oever.be • nummer 42 • oeverMAGAZINE

55


Your partner in trade

BarterBizz brengt u gegarandeerd: Nieuwe klanten ! Deze zorgen voor: Extra omzet ! Aankopen, kosten en investeringen financieren via ruil = Minder cash uitgeven ! Resultaat: Meer liquide middelen in uw zaak !

Kernenergiestraat 67 - 2610 Antwerpen Tel: 03 827 72 49 info@barterbizz.be www.barterbizz.be

boekje42  

boekje 42 oever