Page 1

dag

10

zondag 22 juni 2014 meer nieuws en filmpjes OP oerol.nl

Slotakkoord Foto: Ruben Hamelink

Het festival sluit af op De Betonning

p.8-9

p.7

“Dat ‘goed bezig zijn’ is iets wat ik mee wil nemen naar huis” p.3

Het complete programma p.8-9 p.5 Samen kleien

“Vorig jaar stonden we alleen maar in het dagkrantje, maar dat leest natuurlijk niet iedereen” p.5

p.7


PENDELBUSSEN NAAR

AMSTERDAM CS UTRECHT CS € 19,95 Stap straks in Harlingen Haven uit je boot direct de Festivalbus in, die je snel en comfortabel thuisbrengt. Een directe verbinding zonder overstappen, zonder vertragingen, geen gezeul met bagage, gezellig, snel, groen en voordelig. Woon je verder landinwaarts dan Utrecht of Amsterdam? Ook dan is de Festivalbus de snelste wijze om naar huis te gaan!

Vertrektijden bus Harlingen Haven

Zo

15Jun

Ma Di Wo Do Vr Za Zo

16Jun 17Jun 18Jun 19Jun 20Jun 21Jun 22Jun

Ma

23Jun

15.00+18.00+ 19.45+21.30 uur 18.00 uur 17.35 uur 17.35 uur 17.35 uur 15.30+17.35 uur 15.45 uur 13.00+14.45+ 18.00+21.30 uur 12.45+15.30 uur

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP

*De bus sluit aan op je boot, zo niet wijzig dan gratis je bootticket bij Doeksen!

WWW.2018.NL

Wil jij ook met de Festivalbus richting huis? Koop dan je busticket bij het VVV kantoor in West Terschelling, via www.festivalbussen.nl direct aan de deur bij de bus (vol=vol).

lounge - zwemmen big bottle - lunch - bbq verse mosselen - diner bubbelen - happas aan zee genieten - visroken muntthee - relaxen openhaard - verse smoothies kampvuur - champagne cranberry cheese cake ... Gedesoriënteerd onbeschrijflijk ... West Aan Zee

Dagelijks geopend vanaf 10:00 uur

1 jaar Scènes voor slechts € 29,95 € 19,95

Spettere nd aanbied e ing

én De Verleiders (dvd + boek t.w.v. € 19,95) cadeau! Integrale registratie van dit juichend ontvangen toneelstuk met in de hoofdrollen topacteurs Pierre Bokma, Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts en Tom de Ket + een boek over de ‘making of’. (Winkelwaarde € 19,95.)

ALC. 30% Vol. Dr ank

Spectaculaire aanbieding

1Ltr.

Gloednieuw glossy magazine over toneel, dans, muziek, cabaret en musical

enh andel sc West Aleta - Ter

li n g l e h

Altijd weten wat er speelt? Lees Scènes, tijdschrift voor theaterliefhebbers!

www.scenes.nu 180-120 scenes.indd 1

SchylgerJuttersbitter_WEST-ALETA!290525.indd 1

27-02-2009 08:36:03

 Ja, ik neem een jaarabonnement (6 nrs) op Scènes voor slechts € 29,95 € 19,95 én krijg De verleiders (boek + dvd t.w.v. € 19,95) cadeau!

Naam Straat

Huisnummer

Postcode

Woonplaats

Telefoonnummer

E-mail

Stuur deze bon in een envelop naar: Scènes, Antwoordnummer 7086, 3700 TB Zeist, Nederland (Binnen Nederland kan dit zonder postzegel.)

GEDISTILLEERD

24-04-14 22:01


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 3

sense of place Souvenirs

Nog één dag genieten en dan is het tijd voor de terugreis! Onze medewerkers doen er alles aan om alle schepen volgens dienstregeling te laten vertrekken. Dat is wel zo prettig! Mocht er toch iets wijzigen (bijvoorbeeld als een afvaart uitvalt vanwege het weer), dan hebben we daarvoor een handige oplossing. Je wordt dan persoonlijk gebeld of je ontvangt een sms, zodat je tijdig je plannen kunt aanpassen en eventueel kunt omboeken. Hiervoor is het natuurlijk wel belangrijk dat we de juiste telefoongegevens van je hebben. Check die door in te loggen op www.rederij-doeksen.nl en je account te controleren. Alvast een fijne reis en tot snel!

Foto: Marjet van Veelen

Negentien jaar herinneringen op een Oeroltoilet

Sms-service

Kaartverkoop verhuist! De Westerkeyn is vandaag gesloten. De kaartverkoop verhuist naar De Betonning: vanaf 10.00 uur worden daar de allerlaatste voorstellingskaarten verkocht.

Slotakkoord op De Betonning

Tekst Joelie Stork Foto Nichon Glerum

“Kleine pareltjes van schoonheid,” verzucht Hilda Boer. “Mijn herinnering daaraan neem ik mee.” Samen met een vriendin wacht ze op de boot die hen weer naar de wal zal brengen. Het zijn juist de onverwachte dingen waar ze van geniet en waar ze thuis nog vaak aan terugdenkt. “Van die kleine voorstellinkjes die je onderweg tegenkomt, waar je onbevangen aanwaait en die je verrassen.” Op een bankje in de vertrekhal zit ook muzikant Jaap Rovers van de Rotterdamse

band Winterdagen nog na te mijmeren over afgelopen dagen. Ook zijn meest bijzondere Oerolbeleving kwam voort uit een verrassing: behalve de twee geplande optredens in het Bostheater, mocht zijn groep ook een extra ingelast concertje geven op de Westerkeyn. “Het publiek, het geluid, het moment, het kwam allemaal samen. De druk was er af, dus we konden echt genieten.” Een gelukzalige glimlach verschijnt op zijn gezicht. “Het was een prachtige afsluiting van onze dagen op Oerol”. Dat veel Oerolgangers naast herinneringen ook graag iets tastbaars mee terug nemen, blijkt wel uit de doorlopende drukte in het 100%Terschelling huisje op de Westerkeyn. Hier worden de waarden die mensen op Oerol ervaren, omgezet in waren. Althans, zo voelt het voor Ton Alferink, restauranthoudster uit Groningen. “Ik ben zo dol op de mensen hier en dat ze zo goed bezig zijn. Dat ‘goed bezig zijn’ is iets wat ik mee wil nemen naar huis.” De twee schorten

van tentzeil die ze vandaag aanschaft, drukken dit voor haar uit. “Ook wij werken met pure producten en we doen veel aan recycling. Daarom past dit helemaal bij ons.” Om na het festival het Oerolgevoel vast te houden richtte Erna Bakker zelfs haar hele toilet “op z’n Oerols” in. Op haar kleinste kamertje verzamelde ze negentien jaar aan herinneringen om dagelijks op terug te kunnen kijken. Vandaag voegt ze hier de door Staatsbosbeheer ontwikkelde ansichtkaart met Terschellinger vegetatie aan toe. Mopperend neemt even verderop een dame plaats op een afvalhouten bankje. “Ik neem alleen het programmaboekje mee,” laat ze weten. “Dan kan ik nog even bekijken wat ik allemaal níet heb gezien.” Aan haar gezicht te zien, neemt ze vooral stress mee van het eiland. Gelukkig maar: we zouden bijna denken dat het hier op Oerol allemaal alleen maar leuk is geweest.

Oerolgevoel

Het strand, wat een goede locatie! De Taiwanese Wen Huang en de Salvadoriaanse Laia Ribera zijn voor het eerst op Oerol en kijken hun ogen uit. “Vanochtend regende het en ik dacht dat alle voorstellingen wel afgelast zouden worden. Bleek alles gewoon door te gaan!” Tekst Pieter-Bas van Wiechen

Tussen het gewone publiek en de vrijwilligers lopen op Oerol ook tientallen bezoekers rond die in de theatersector werken. Theatermakers, directeuren en programmeurs uit binnen- en buitenland bezoeken het festival om inspiratie op te doen. “Het is fantastisch om te zien hoe ver doorontwikkeld de locatievoorstellingen op dit festival zijn,” zegt Ribera. “Ik ben ook verbaasd dat makers en publiek zo ver van huis gaan om naar theater te kijken.” Ribera

maakt feministisch theater waarmee ze thema’s zoals homoseksualiteit bespreekbaar probeert te maken in El Salvador, een land met een sterke machocultuur. De voorstellingen van haar gezelschap spelen ze al regelmatig op locatie, van dorpsplein tot vrouwengevangenis. Vaak gaat het er heftig aan toe. “Veel mensen hebben nog nooit theater gezien. Wij beginnen onze voorstelling naakt, dat werkt behoorlijk confronterend. We moeten dan ook altijd een vluchtroute bedenken. Maar we schuwen de humor niet; daardoor kunnen we, wanneer mensen eenmaal het hele stuk hebben gezien, meestal wel op begrip rekenen.” Oerol inspireert Ribera: “Ik geloof nu inderdaad dat het strand ook bij ons een goede locatie is, bijvoorbeeld. Want mensen gaan daar toch al naartoe.” Lachend: “Al zouden wij bij regen de voorstelling altijd moeten afgelasten!” Op Taiwan brengt het weer andere uitdagingen voor

locatietheater met zich mee, weet choreografe Wen Huang: “Ons eiland wordt regelmatig geteisterd door aardbevingen en tyfoons.” Oerol is een bijzondere ervaring voor haar: “Ik ben nog nooit zo lang achter elkaar in de natuur geweest! Ook vind ik de interactie met het publiek hier zoveel beter en oorspronkelijker dan in het theater.” Ze is hier vooral om de relatie tussen economie, cultuur en duurzame ontwikkeling te onderzoeken. “We hebben in Taiwan ook een paar eilanden die nu casinoparadijzen dreigen te worden. Een festival als Oerol zou kunnen helpen een alternatief daarvoor te bieden.” Huang, die in de megapool Taipeh woont, fietst zich hier het snot voor de ogen. En om de kosten te drukken slaapt ze in een tentje op de staatsbosbeheercamping. “Dit moet wel het echte Oerolgevoel zijn!”

Hottentottententenbouwersjubileum De tentenbouwers van De Markies uit Nijmegen hebben dit jaar weer een kunststukje afgeleverd. Al vijfentwintig jaar bouwen zij de tenten voor Oerol, van de aloude Westerkeyn tot de gloednieuwe behuizing op De Betonning. Wat ons betreft: op naar de volgende vijfentwintig!

Krant uit? Log in! Het festival is bijna voorbij, maar ook als je deze krant uit hebt kun je online nog eindeloos nagenieten. Lees, kijk en luister verder op Oerol.nl en via Facebook, Twitter, YouTube en Instagram. Met onder meer een vraaggesprek met de tachtigjarige Joop Schermerhoorn, die voor het eerst in zijn leven op Oerol was en de door hem bewonderde acteur Helmert Woudenberg (Mansholt) ontmoette.

Foto: Anke Teunissen

Vandaag leidt Lotte van den Berg op De Betonning een groot afsluitend gesprek, over de waarden op het eiland en wat we meenemen naar de wal. Wij namen alvast een schot voor de boeg en vroegen de Oerolbezoekers: wat neem jij mee naar huis?

Deze laatste festivaldag sluiten we graag met jullie af op De Betonning, waar de poorten speciaal eerder open gaan. Vanaf 9.00 uur kun je er ontbijten, terwijl je luistert naar muziek van onder andere Spinvis, Moon Beam en G I D O. Daarna nemen Lotte van den Berg en Daan ’t Sas jullie tussen 10.30 en 12.30 uur mee in een ‘groot gesprek’ om samen te bepalen wat we van deze tijdelijke (utopische) samenleving meenemen naar huis. Een gesprek dat richting geeft! Daarna barst de muziek los: tot 21.30 uur is het feest tussen de boeien.


Passie voor uw evenement HAMBURG VERHUUR

Units Aluhallen en tenten Meubilair Horeca Toiletten Douches Water Riool

Vestiging Oude-Tonge Tramweg 13a 3255 MB Oude-Tonge Postbus 1 3255 ZG Oude-Tonge t 0187 - 497 900 f 0187 - 497 949 e evenementen@hamburgverhuur.nl

Vestiging Susteren Baakhoverweg 45 6114 RG Susteren Postbus 133 6114 ZJ Susteren t 046 - 458 1979 f 046 - 458 2147 e evenementen@hamburgverhuur.nl

Zintuigelijk theater

Stroomvoorzieningen Verlichting Hekwerk Verwarming Airconditioning Rijplaten

Betrokkenheid Flexibel Ontzorgen No-Nonsense Duurzaam


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 5

sense of place Kleien met Jack en Yahya

“Wij zijn zelf ook losers” Angst, schaamte, en uiteindelijk blinde paniek. De hoofdpersoon in Samurai van het RO Theater gaat door behoorlijk wat heftige emoties. Hoog tijd voor wat ontspanning dus. En wat is daarvoor beter dan een ochtendje creatief met klei? Tekst Leonie Hosselet Foto Diewke van den Heuvel

Op de werktafel in het keramiekatelier van Marianne van Bilsen liggen twee hompen klei. Yahya Gaier en Jack Wouterse brainstormen erop los: wordt het een eierdopje, een Marrokkaanse asbak, of toch iets abstracts? Zat Meneer van Zomeren maar aan deze tafel. Het zou hem ongetwijfeld goed hebben gedaan om zijn stress van zich af te kleien. Het personage dat Wouterse in de voorstelling speelt, heeft zichzelf en zijn leven niet zo goed onder controle als hij zou willen. Hij raakt al in paniek als hij in de Action niet kan kiezen tussen een gele en een rode waslijn. “Het is een zielig verhaal,” erkent Gaier, die de voorstelling regisseerde en samen met Wouterse speelt. “In het begin kun je nog met hem lachen, maar dat is zodat het publiek van hem gaat houden. Dat heb je nodig om later om hem te kunnen treuren.” Wouterse vindt het mooi dat het licht begint maar zwaar eindigt. “Het is geen pretpakket. We wilden eerst gaan sumoworstelen, maar dan zit je alleen maar op de lach. Cabaretteketet. Dit is literatuur.” Gaier kneedt intussen in een rap tempo een sierlijke asbak, terwijl Wouterse nog worstelt met wat een paddenstoel lijkt te gaan worden. “Of ravioli, dat zou ook kunnen.” Ze houden bij het Ro

Theater van types als Van Zomeren, legt Gaier uit: “We spelen altijd over de onderkant van de samenleving, over de losers. We zijn zelf ook losers.” Wouterse: “En we durven dat te laten zien. Wij zijn niet van de siliconentietenmaatschappij. “ Gaier wil de draaischijf wel eens proberen,

en draait meteen een acceptabele bloempot. Wouterse heeft intussen zijn paddenstoel getransformeerd tot klokhuis. Gelukkig heeft hij andere manieren om na het spelen van een heftig karakter weer tot rust te komen. “Je kunt best elke avond sterven op het toneel, maar daarbuiten niet. Het type dat je speelt, kun je

niet naar huis nemen, dan word je gek. Ik laat het bij het publiek achter. Terwijl zij nog in verwarring zijn, lig ik alweer thuis naar de Rijdende Rechter te kijken.” — RO Theater – Samurai. 22 juni 15.00 en 17.30 uur, locatie 22 Schuur Jelle Cupido – Oost, €13

Culinair wad

Darmwier met suiker “Het is een smaak waar nog niet echt een woord voor is. Omdat het nog weinig wordt gegeten. Maar dat komt wel, let maar op!” Willem Cupido – “zeg maar Flang” – deelt stukjes zeewier uit aan de deelnemers aan een culinaire excursie over ’t Wad, die hij organiseert in samenwerking met de Waddenvereniging. Tekst Jan Pieter Ekker Foto Anke Teunissen

“Het heeft een lekkere bite,” vindt een van de wadlopers. “Wel een beetje zanderig,” zegt een vrouw in rode Gaastra-jas. Flang legt uit dat het niet gewassen is, en dat het heel lekker is als amuse; als sushi met een beetje kleefrijst, bijvoorbeeld. Een stuk verderop tovert hij een andere wiersoort tevoorschijn: darmwier “Die is heerlijk gefrituurd, met een beetje suiker, bijvoorbeeld bij coquilles.” Weer wat verder doceert Flang waaraan de plekken te herkennen zijn waar kokkels onder het slijk liggen; binnen de kortste keren zit het meegebrachte emmertje halfvol. Zo gaat het door: in en op ’t Wad zijn ook alikruiken, scheermessen, mossels en oesters te vinden. “Dat de Waddenzee werelderfgoed is, betekent niet dat je er niet van mag genieten,” zegt een vrijwilliger van de Waddenvereniging. Flang bereidt in zijn kookstudio in Hoorn overigens niet alleen de opbrengsten uit de zee, hij werkt met álles wat op het eiland groeit en bloeit. Zo bedacht hij het recept voor een sushi met madeliefjes, zeekraal, zeesla en zuring, die wordt bereid in de Expeditie-project Do Roll van Erika Blikman. Bij de oesterbank demonstreert Flang hoe je oesters kunt losduwen met je voet. “Maar pas op,” zegt hij, “ze hebben vlijmscherpe randen. En ik heb geen zin dat de traumahelikopter hier straks is.” Daarna zei hij iets wat ik niet goed verstond, maar toen ik tot mijn middel in het

zilte zeewater wegzakte, begreep ik dat hij een slenk aanwees. Terug op de dijk maakt Flang in een handomdraai een paar oesters open voor alle deelnemers. Ze zijn verrukkelijk. Hetzelfde geldt voor de witte wijn, het handje spaghettiwier dat iedereen te proeven krijgt, en de toastjes met een tapenade van zee-eik. Vindt ook de mevrouw in rode Gaastra-jas. — Culinair Wadlopen & Proeverij. 22 juni 11.30 uur, €22,50 p.p., met diner €57 p.p. Reserveren via flangindepan.nl. Andere culinaire wandelingen ook via de Waddenvereniging en de VVV. Lokale producten zijn ook te proeven bij Lokaal Maal op de Westerkeyn. Erika Blikman – Do Roll. 22 juni doorlopend tussen 11.00 en 17.00 uur, locatie W, Hoorner kooi – Oost, vrij toegankelijk met entreebandje.

Sprookjesmeer

Prinses van het eiland Sagen zijn slechts vertellingen, wat ervan waar is doet er niet toe. Maar de mogelijkheid om een prinses te ontmoeten maakt wel érg nieuwsgierig. En dus stap ik met Richard van der Veen van ‘t Behouden Huys op de fiets naar Doodemanskisten. Tekst Joelie Stork Foto Geert Snoeier

“Zal ik het boek meenemen om uit voor te lezen? Een maand geleden is het uitgekomen en ik heb het zelf geschreven.” Trots toont Richard van der Veen van museum ‘t Behouden Huys ons een exemplaar van zijn verhalenbundel. Speciaal voor Oerolbezoekers richtte het museum een expositie in met Terschellinger sprookjes en sagen. Het is voor het eerste dat het museum officieel in het festivalprogramma zit. “Dat heeft ons in korte tijd al duizend bezoekers opgeleverd,” zegt Van der Veen tevreden. “Vorig jaar stonden we alleen maar in het dagkrantje, maar dat is zo vluchtig, dat

leest natuurlijk niet iedereen.” In vijf ingerichte kamertjes in het museum zijn de vertellingen te horen. Maar een sage komt pas echt tot leven als je de plek ziet waar hij zich heeft afgespeeld, en dus zitten we even later op de fiets naar Doodemanskisten, het meertje bij West-Terschelling dat het decor vormt van de sage Prinses van het Eiland, en waar het NNT dit jaar iedere avond al even sprookjesachtig speelt. “Volgens de overlevering begroef de prinses hier uit barmhartigheid 122 drenkelingen in haar slotgracht,” vertelt Van der Veen. De sage is al meer dan een eeuw oud, maar de plek is er niet minder sprookjesachtig op geworden. “In het echt heeft er nooit een kasteel gestaan,” zegt van der Veen. “Maar dat doet er niet toe: iedere verteller mag zijn eigen draai aan het verhaal geven.” — ’t Behouden Huys – Sprookjes en Sagen van Terschelling. 22 juni doorlopend tussen 11.00 en 17.00 uur, locatie D – West, vrij toegankelijk met entreebandje.


ervaar oerol als vriend zoveel leuker Onze Vrienden kunnen op veel extra’s rekenen op het eiland. Wil jij dat ook, plus volgend jaar profiteren van alle andere Vrienden-voordelen? Meld je dan aan bij onze infobalie, schrijf je in en ontvang direct een Vriendenbandje!

Onze vriendschap schept een extra band(je)

E D N I W U E I N ! P O H S L O OE R

Deze shirts en nog veel meer leuks zijn nu verkrijgbaar in de Oerol-shops (Westerkeyn, de Betonning en begin Torenstraat).


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 7

sense of place Vierluik

Bis! Bis! Bis! Staande ovaties alom de afgelopen negen dagen. Rechts: Silbersee/Project Wildeman bedankt het publiek van Woyzeck - een waanopera. Links, van boven naar beneden: diepe buiging van de leden van het Kameroperahuis; enthousiast publiek bij Akwasi in het Bostheater; staande ovatie voor Mansholt van Stichting Jan Vos. Foto’s Anke Teunissen & Nichon Glerum

Horizon

Oerol is overal

Dames en heren, geen paniek. Het is misschien nu moeilijk te geloven, maar: jawel, er is een leven na Oerol. Ook voor Oerol zelf. De voorbereidingen voor de volgende editie zijn in bedrijf en Oerol is steeds vaker in de provincie te vinden. Vooral nu Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa wordt in 2018. Wat betekent dit voor het festival? We vragen het aan Joop Mulder, pater familias van de Oerol-familie.

willen ze een soort rivier aanleggen waardoor er weer nieuwe vissen kunnen komen die hier jaren niet geweest zijn. Wij zijn erbij gehaald om te kijken hoe je er meer aandacht voor kan krijgen. Dat kan landschappelijk of via beeldende kunst, om te zorgen dat mensen kijken naar meer dan naar een plasje water.” Zo spelen er op dit moment nog een handjevol projecten. Hoe ziet Oerol er in 2018 uit, denkt hij? “Dat is een goeie vraag. Ik ben eerder ge-

“De huidige samenleving vraagt om uitleg”

Tekst Bram van Dijk Foto Diewke van den Heuvel

“Hoe heet dat ook alweer? Selfies? Die willen ze allemaal met me maken. Dan roepen ze weer: ‘Joop! Even op de foto.’” Met een tevreden glimlach zit oprichter Joop Mulder in de tuin achter het Oerol-kantoor in Midsland. Vanochtend was hij weer op pad op het eiland en werd hij de hele tijd aangesproken. “Het is fijn dat mensen zich zo vermaken met iets wat je zelf ooit bedacht hebt.” Nu Oerol er bijna op zit voor dit jaar kan de blik weer voorwaarts worden gericht. De nieuwe horizon is gelegd op 2018, het jaar dat Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa is. Maar wat heeft Oerol met Leeuwarden te maken? “Of is de vraag: wat heeft Leeuwarden met Oerol te maken? Toen ik hoorde van het voorstel om mee te dingen naar de titel, heb ik aangeboden om een plan voor het achterland te schrijven. Het achterland van de hoofdstad was erg belangrijk bij een gooi naar de titel.” Toen Marseille in 2013 cultureel hoofdstad werd, namen ze de hele Provence op sleeptouw. De wijze waarop Leeuwarden zijn rol als culturele hoofdstad gaat vervullen, sluit perfect aan bij de nieuwe programmalijn die Mulder vorig jaar introduceerde: Sense of Place. “Dat was een onverwachte, maar zeer welkome

ontmoeting.” Oerol zal in aanloop naar 2018 betrokken zijn bij verschillende landschapsprojecten. “Het Waddengebied is tegenwoordig Werelderfgoed, dus culturele landschapsontwikkeling past daarbij. Het belangrijkste voorbeeld dit jaar is Wadland. Dit experiment over kweldervorming op het Groene Strand laat in het klein zien wat we willen gaan doen met de Strieper kwelder.” Dit is ook een van de hoofd-

“Oerol is mijn eigen universiteit waar ik niet alleen professor maar ook leerling ben”

redenen dat er geen muziekpodium op het Groene Strand is. “Het is zo’n mooie plek voor het experiment. Staatsbosbeheer, al vele jaren onze betrouwbare partner in natuur, kwam naar ons toe of we mee wilden denken met de ontwikkeling. Nu wordt het als een Mondriaanschilderij geplaatst.” Volgens hem past dat goed bij de hedendaagse wensen van de maatschappij. “De huidige samenleving vraagt om uitleg. Door het cultuur te maken, maak je het zichtbaar voor een veel groter publiek.” Voor het eerst wordt Oerol ook gevraagd om mee te denken in landschapsprojecten buiten het eiland. “Mensen komen naar ons toe. We worden een soort intermediair tussen landschapsarchitecten, kunstenaars en partijen als Staatsbosbeheer en de provincie.” Een van die projecten is Vismigratie. “De Waddenverenging is bezig met een doorbraak van de Afsluitdijk. Die sluizen laten nauwelijks vissen door. Nu

neigd mijn neus te volgen dan mijn wijsheid. Je komt zoveel mooie dingen tegen. Oerol is mijn eigen universiteit waar ik niet alleen professor maar ook leerling ben. Je weet nooit waar de ontwikkeling heengaat.”

Financiële puzzel De provincie Fryslan, het Fonds Podiumkunsten en de gemeente Terschelling zijn de meerjarige steunpilaren van Oerol. Deze drie overheden hebben zich in ieder geval tot en met 2016 aan het festival verbonden en dekken samen 15% van de totale begroting. Dat lijkt niet veel, maar het is oh zo belangrijk, omdat het festival er meerjarig op kan rekenen. Met de zekerheid van deze steun in de rug puzzelen we samen met het publiek, sponsoren en fondsen ieder jaar de overige 85% bij elkaar.


sense of place

Programma zondag 22 juni wijzigingen Check voor de laatste wijzigingen het twitteraccount @ oerolwijziging en houd de schermen op de festivalterreinen in de gaten. — Voor het uitstippelen van je route: alle locaties zijn bewegwijzerd vanaf de Hoofdweg. — Locatie 27 van BERG&BOS is verplaatst van Folkhaegeskoalle naar Kom Hoorn. — Expeditie-project F is helaas geannuleerd — Let op: De speelduur van Studio Orka, Karina Kroft, Tuning People en Ro theater is gewijzigd. Check de app, de website of het schema hiernaast voor de juiste tijden. — De voorstelling van Claire Croizé is niet rolstoeltoegankelijk — Expeditie R (Zimmerfrei) is iets verplaats en is nu in de buurt van Locatie 22. Volg de borden naar het project vanaf de hoofdweg — De voorstelling En hier is lijf is gewoon te bezoeken met de iPhone 4S. Bezoekers met een iPhone 4 kunnen problemen ondervinden. Mocht dat gebeuren, dan kunnen zij zich melden bij de balie op de locatie. — De voorstelling Rooftoptiger is voor bezoekers vanaf 10 jaar. — Elke dag zijn er v.a. 16.00 uur voorlezers in de Zomerbibliotheek van Comp. Marius (Expeditie locatie V). Vandaag: Mathias — Vandaag praat Huib Sneep om 15.00 uur bij De Hartslag van een bos van Alexandra Duvekot (Expeditie locatie H) over “Bomen hebben een lichaamstaal” — Vandaag haalt Het Grote Hoofd de geannuleerde voorstellingen van eerder deze week in: om 13.30 en 15.30 uur. Kaarten verkrijgbaar bij de kassa op De Betonning.

Straattheater Circus in West — Duo OlaMari: 13:00 + 15:15 — Jason van Lith: 13:00 + 15:00 — Duo Strange Birds: 13:30 + 15:45 — Fontys Academy for Circus and Performance Art: 14:00 + 16:15 — Le Cirque du Platzak: 14:30 + 16:45 Midsland — Pet’s Verzamelingenkaravaan: 13:00 tot 18:00 — Theater Tol: 13:00 tot 18:00 performance om 13:30 + 15:00 + 16:30 — TAMTAM objektentheater: 13:30 + 14:30 + 16:00 + 17:00 — MR Jones: 13:00 + 15:15 + 17:00

feels like Feels like 53.3,5.316667 onderzoekt hoe plekken betekenis krijgen. Een zoektocht naar de relatie tussen Oerol en Terschelling; het festival en het eiland. Welk gevoel krijg jij bij de expedities op Oerol? Laat jouw meest passende gevoel achter in de kokers bij de expedities of op feelslike5335316667.nl.

THEATER Atelier Oerol / Over het IJ Festival – OPMAAT BERG&BOS – Een geschenk uit de hemel Charlotte Caeckaert – Demarrage Claire Croizé / Action Scénique – Primitive Compañia Sharon Fridman – Caída Libre De Kift – Bidonville DudaPaiva Company – Break a Legend Emke Idema – RuleTM Het Groote Hoofd – Piece of my heart Karina Kroft i.s.m. de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie – Romeo en Julia. Naar Romeo en Julia Kim van Zeben – Syndroom van Zeben Literair productiehuis Wintertuin en Strijbos en Van Rijswijk met gehuurde Ipad – Muzikale dwaalverhalen: En hier is lijf Literair productiehuis Wintertuin en Strijbos en Van Rijswijk met je eigen Iphone – Muzikale dwaalverhalen: En hier is lijf

Alleen toegang tot de voorstellingen en bostheaterconcerten met de comb

Locatie 17  Loods Kinnum 27  Kom Hoorn 24  De Kwekerij 37  Parkeerplaats Boschplaat 15  Strand West Paal 8 11  Nollekes Zuid 23  De Kwekerij 26  Gymzaal Hoorn 25  Kerk Hoorn

Midden Oost Oost Oost West West Oost Oost Oost

€ 35 € 13 € 13 € 15 € 15 € 13 € 13 € 13 € 13

18 Geitenpark

Midden

€ 13

6  West End theater

West

€ 13

28 Hedredersplak

Oost

€ 11

28  Hedredersplak

Oost

€5

7  Hotel Schylge 31  Cafe Groene Weide 36 Elvisplak 22  Schuur Jelle Cupido 5 Seinpaalduin 1 Noordsvaarder 20 Teunisplak 13  Duinmeertje Hee 32 Manege 16 Westziensweg 35 Zeekraal 21 Molkenbaksplak 14  Parkeerplaats Paal 8

West Oost Oost Oost West West Midden West Oost West Oost Oost West

€ 11 € 13 € 13 € 13 € 17 € 13 € 13 € 19 € 15 € 13 € 13 € 11 € 13

Locatie Q - Bos Formerum Oost H - Tiger West G - Griene Pôllen C - Het Groene Strand J - Duinweg Hee V - Pluktuin B - Noordsvaarder W - Hoorner Kooi E - Naast ’t Behouden Huys L - Arjens Dune U - Kaap Hoorn M - Uitkijkpunt Midsland I - Heester Dyk T - Het Fundament A - Noordsvaarder S - Staatsbosbeheerschuur Lies D - ’t Behouden Huys F - Haven West P - Bommengat X - Uitkijkpunt Kaapsuin R - Schuur Spanjer K - Duinmeertje Hee

Midden West West West Midden Oost West Oost West West Oost Midden West Oost West Oost West West Midden Oost Oost Midden

bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje bandje

B Muziekpodium

West

van Spinvis en bandje Saartje van Camp

B Plaatjesdraaien

West

bandje

1

1

Oerol Fringe – De Bloem van de Natie – De Bloem van de Natie brengt u in vervoering Orgel Vreten – De wederopstanding Rieks Swarte (Stichting Swarte Kunst) – Het Klooster 2014 RO Theater – Samurai Rooftoptiger – Rooftoptigerrr Spinvis en Saartje van Camp – Kintsukuroi Stichting Jan Vos – Mansholt Studio Orka – Duikvlucht The Stolz Quartet – A love unsung, the unsung opera The Young Ones – Cirque de la faim / Theater van de honger Theater RAST – George & Eran lossen wereldvrede op! DEEL I Tuning people – Wijland Veenfabriek / Lizzy Timmers – Arianna

expeditie 5D – See me, feel me Alexandra Duvekot & Jillis Kruk – De hartslag van een bos Boomhuttenfest – Atelier Boomhuttenfest Cafe 2018 Expo Collectief Walden – Wald Comp. Marius – Zomerbibliotheek De Passage Erika Blikman – Do Roll Frederik & Broers – De collectie van broeder Rudolphus Het Kunstapparaat – Nieuw Duin Marc van Vliet – GLIMP Marco Broeders, Jeroen Molenaar en Joris Strijbos – Zonnestand Marjolijn Guldemond – Compost-en-scene Opleiding Scenografie – Tijdelijk Bos SLeM – Wadland Hans den Hartog & Jan Karel Lameer – Staatsbosbeheerschuur Lies ’t Behouden Huys – Sprookjes en Sagen van Terschelling TG Space – STATS Thor McIntyre-Burnie / Aswarm – The Speakers TU Delft Zimmerfrei – Hometown I Mutonia Zweintopf – Noneventeventmonument IX (pop-up)

muziek De Betonning De Betonning

straat West Midsland

De volgende theatergroepen spelen vandaag niet: Afslag Eindhoven – Reis naar het einde van de nacht – de oorlog David Middendorp / Korzo producties – Flyland ISH i.s.m. Dadara – Like 4 real Kameroperahuis – Being Arthur Klemens Patijn / TG Goed Gezelschap – T.I.C.S, Tourette’s Impulsive Corps Symphony Lotte van den Berg/ – Building conversation NNT / Sarah Moeremans – Crashtest Ibsen II – Volksvijand Orkater / de Nieuwkomers – Schotland Silbersee & Project Wildeman – Woyzeck, een waanopera TANYA EN VERGAUWEN – Aan Chesil Beach tgECHO – Stel je bent een koe Toneelgroep Oostpool – Buzz Aldrin waar ben je gebleven? Touki Delphine / Veenfabriek / Paradiso Melkweg Producties – One Hot minute onderstaande expeditie-projecten zijn vandaag niet: 100%Terschelling – 100%Terschelling Huisje Isis Hoos, Thijs Masthoff, Boris Duijneveld – Made by Waste

1

Locatie

09.00 09.30 1 Ontbijt Muziek

H H

Locatie Centrum West Centrum Midsland

1

West Midden

bandje bandje


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 9

binatie ticket + bandje

= Language No Problem

= Rolstoel toegankelijk

= Buitenvoorstelling

= Voorstelling met nagesprek

Tip van de dag

10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.00 00.30 01.00

7,5 uur 75 min 55 min 50 min 60 min 75 min 60 min 75 min

Atelier Oerol / Over het IJ Festival OPMAAT Zes theatermakers met zes verschillende onderzoeken in zes verschillende landschappen.

105 min 75 min 90 min onbeperkt

Doorlopend. Laatste start om 16.00 uur 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.00 00.30 01.00

70 min 60 min 90 min 60 min 75 min 80 min 105 min 90 min 70 min 90 min 60 min 60 min 75 min 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.00 00.30 01.00

Wadland Wadland is altijd mooi, maar volgens SLeM op zijn allermooist bij vloed. Vandaag staat het water het hoogst om 17.16 uur!

app Oerol heeft een app! Download ‘m in de app-store of google play-store.

DOORLOPEND DOORLOPEND. met om 15.00 een lezing van Bertus Tulleners DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND. Om 16.00 uur lezen met Mathias DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND geannuleerd DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND DOORLOPEND

10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.00 00.30 01.00

amp

gezamenlijke afsluiting Oerol 2014

Orlando XL

LAB: Stuart Mavis

Broken Brass Ensemble

Fratsen

Plaatjesdraaier: Ed Rock Het programma op de Westerkeyn en De Betonning kan je worden aangeboden doordat jij een entreebandje aanschaft en af en toe een biertje drinkt op het terrein. Het nuttigen van eigen drank- en etenswaren is hier daarom niet toegestaan! Glaswerk graag terug naar de bar. 10.00 10.30 11.00 11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00 19.30 20.00 20.30 21.00 21.30 22.00 22.30 23.00 23.30 00.00 00.30 01.00 DOORLOPEND DOORLOPEND

Kaartverkoop op de betonning De Westerkeyn is vandaag gesloten. De kaartverkoop verhuist naar De Betonning: vanaf 10.00 uur worden daar de allerlaatste voorstellingskaarten verkocht. Om 9.00 uur spelen Spinvis en Saartje van Camp, Miniflower en Mephisto (zie foto) tijdens het ontbijt. Daarna volgt ‘Het grote gesprek’ van 10.30 tot 12.30; daarna barst de muziek los! De Betonning is geopend van 9.00 tot 21.30 uur.

gevoelige informatie Het hele festival lang verzamelde de Afdeling Buitengewone Zaken de gevoelens die bezoekers ervoeren bij de Expeditie-locaties. Bij het ter perse gaan van deze krant waren de definitieve uitslagen nog niet bekend; die zullen worden gepresenteerd op www.feelslike5335316667.nl en op de Facebookpagina van Oerol.


Stel je eens voor‌ ‌een samenleving waaraan iedereen meedoet. En waarin zoveel mogelijk mensen genieten van kunst en cultuur. Heeft u ook een idee waardoor meer mensen kunnen gaan deelnemen aan een culturele activiteit? Kijk dan op vsbfonds.nl

vsbfonds.nl

trotste partner Oerol 2014

iedereen doet mee


EILANDPAGINA

Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 11

EILANDPORTRET - EILANDERS EN HUN OEROL

Er hangt een zweem van romantiek omheen, het beroep van vuurtorenwachter. Maar zo romantisch als het vroeger was, is het al lang niet meer. “We heten ook geen vuurtorenwachter, maar nautisch verkeersleider”, zegt Peter van Suijlekom nuchter. “We beschikken over de modernste apparatuur.” TEKST + FOTO: GERRY VISSER

Er gebeurt meer (buiten het programma) tijdens Oerol op Terschelling. Wil je weten wat & waar volg dan meer… Volg ons op twitter: @m_terschelling en deel de hashtag: #meerterschelling EEN SERVICE VAN DE VVV TERSCHELLING

UITGELICHT

De wonderlijke WK voetbalshow Groningens populairste schrijver Herman Sandman en Nederlands Onbekendste Popster Meindert Talma brengen elke dag op Oerol twee keer hun Wonderlijke WK Voetbalshow met verhalen, liedjes, voor- en nabeschouwingen en filmpjes over voetbal. c 16:15-17:15 uur, Stayokay, West Terschelling.

En dat geldt helemaal sinds een kleine maand geleden een grootschalige renovatie van de Brandaris – met ruim vierhonderd jaar de oudste vuurtoren van ons land - werd afgerond. Oké, de lift was er al sinds de jaren zeventig. Maar de werkruimte, op zo’n vijftig meter hoogte, werd opnieuw ingericht en voorzien van nieuwe desks, een nieuwe radarscanner en nieuwe software. Ondanks al die ontwikkelingen komt het werk van Peter en zijn collega’s nog steeds op hetzelfde neer: het waken over de scheepvaart op de Noordzee en de Waddenzee. En dat geldt zeker tijdens Oerol, wanneer het niet alleen druk is op het eiland, maar ook op het water. Want met zoveel boten op het water, waarbij niet altijd een even ervaren schipper aan het roer, wil het nog wel eens fout gaan. “Soms zie je boten waarvan je vermoedt dat ze het hele jaar ergens in een gracht hebben gelegen”, zegt Peter. “En met Oerol vertrekken ze maar eens richting Terschelling.”

En met Oerol vertrekken ze maar eens richting Terschelling Daar komt bij dat, zeker tijdens Oerol, een boot naast vervoermiddel ook vaak overnachtingsplaats is. En is de haven vol, dan ga je gewoon buitengaats voor anker liggen. Maar dat is niet altijd een goed idee, legt Peter uit. “Onderschat nooit de kracht van de wind en de stroming. Zo is het bij windkracht zeven of acht levensgevaarlijk om met een klein bootje naar de wal te varen. En bij harde wind kan het schip van het anker slaan, tegen de dammen aan.” Wordt er zwaar weer verwacht, dan gaat de reddingboot nog wel eens, op verzoek van de Brandaris, bij iedereen langs om te waarschuwen. “Een mooie service?” Peter grinnikt even. “Onze hoofdtaak is zorgen voor vlot en veilig scheepvaartverkeer. En daar hoort soms een beetje vooruitdenken bij.” c

Onderschat nooit de kracht van wind en stroming NAUTISCH VERKEERSLEIDER

Peter van Suijlekom

EILANDPLEKJES ISM STAATSBOSBEHEER

MEER TERSCHELLING

UITGELICHT

Oog voor orchideeën

Het hele jaar bijzonder…

Expositie “OPboeren”

In de kooibosjes groeien en bloeien veel bijzondere planten, en de orchidee is wel de opvallendste! Bekijk hem eens van heel dichtbij: een kunstwerk, door de natuur gemaakt. c

Dat het Oerol festival het eiland bijzonder maakt hoeven we je niet te vertellen. Maar het eiland biedt het hele jaar door een wisselend karakter en sfeer. 4-5 augustus

Om je nu nóg een excuus te geven om ons mooie eiland in een andere sfeer te proeven, doen we je graag nog een aantal suggesties. c

Horizontoer

Horizontoer is een uniek theater- en muziekfestival door haar rondtrekkende karakter per boot en de verbinding die we maken tussen de eilanden, ervaring en talent. In tien dagen trekt het festival langs de Waddeneilanden. 5-7 september

Rock & Roll Street Terschelling

De hersenspinsels van een boerin op Terschelling behangen in een oud schuurtje van haar opa. Met een kijkje in het verleden, het heden en de toekomst van het familiebedrijf. Van 14 t/m 22 juni iedere dag open van 11 tot 17 uur Locatie: tegenover de Boerolwinkel op Kinnum. Volg de borden in Baaiduinen. c

Rock and Roll Street Terschelling... In het eerste weekend van september gaan we een lang weekend “back to The fifties”, met vetkuiven, suikerspin kapsels, petticoats, solexen, oldtimers en natuurlijk veel live muziek. 2 november

Berenloop, Terschelling Marathon

De Berenloop is geen gewone hardloopwedstrijd. De Berenloop is bijzonder, niet alleen vanwege het zware parcours, maar ook vanwege de sfeer die tijdens het marathonweekend op Terschelling.

GPS 53,38615, 5,25886

EilandAgenda WEST

14-16 november

Terschellinger Filmdagen

Klassiekers en kaskrakers, herfstweer en warme chocomelk, Terschelling staat in het teken van goede films en gezelligheid.

Download gratis

14:00-15:15

Terug naar kroeg de Stoep, Jacob Rens, Stoep, Midsland

13:00-14:00

The Stokers, Vijfpoort, Formerum

11:00-23:00

Sasja Bork, Expositie Oerol in olie, hotel Schylge, West

14:30-16:00

t Geval Apart, André Manuel, Vijfpoort, Formerum

12:00/ 13:15/ 14:30/ 15:45

De Groeten, Stayokay, West

16:00-17:00

Remko & Erik, Vijfpoort, Formerum

22:00-02:00

DJ Donotask & DJ Jan v. Teake, Vijfpoort, Formerum

13:30-14:30

De wonderlijke Voetbalshow, de Richel, West

vanaf 22:00

Ebben & Smit draaien door, Wrakkenmuseum, Formerum

16:15-17:15

De Voetbalshow, Talma & Sandman, Stayokay, West

18:00-21:00

O.B. Straatmuziek, Oosterburen, Midsland

OOST

22:00-02:00

Junkyard Dogs, Braskoer, West

11:00-18:00

Jan v.d. Velde, luistermuziek, Hooivak, Hoorn

22:30-02:00

Soulclap, Stayokay, West

17:00-22:00

Cool Gipsy Hot Hot, duur 30 min., de Reis, Hoorn

22:30-0:30

Hessel, Tess & Band, Groene Weide, Hoorn

13:00-15:00

Oerol sense of horses, Puur Terschelling, Oosterend

MIDDEN 11:00-17:00

Expositie "OPboeren", tegenover Boerolwinkel, Kinnum

WadsApp Terschelling

Alles over Terschelling op uw smartphone


sense of place

Fontys ACaPA

Gruppo di Pawlowski

Superhallo – De remix!

Marco Broeders, Jeroen Molenaar en Joris Strijbos – Zonnestand

Lavinia Meijer

Studio Orka – Duikvlucht

Atelier Oerol / Over het IJ Festival – OPMAAT: Josephine van Rheenen – Zanding


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 13

Circus Debre Berhan

The Stolz Quartet – A Love Unsung, the unsung opera

Joan Català – Pelat

Staatsbosbeheerschuur Lies

DudaPaiva Company – Break a Legend

Theater Rast – George & Eran lossen wereldvrede op!


Stichting DOEN ondersteunt ‘100% Terschelling’ van het Oerolfestival. Ontwerpers, kunstenaars, eilandbewoners en festivalbezoekers werken binnen dit project samen om restmaterialen en lokale kennis in kaart te brengen en te delen via de Oogst- en Kenniskaart. Met als resultaat dat lokale kennis en materialen op een onverwachte duurzame manier worden ingezet voor nieuwe eiland- en festivalproducten.

ALS EEN INITIATIEF

BAANBREKEND IS

MOET JE HET

GEWOON GAAN

Stichting DOEN ondersteunt ‘100% Terschelling’ van het Oerolfestival. Ontwerpers, kunstenaars, eilandbewoners en festivalbezoekrs werken binnen dit project samen om restmaterialen en lokale kennis in kaart te brengen en te delen via de Oogst- en Kenniskaart. Met als resultaat dat lokale kennis en materialen op een onverwachte, duurzame manier worden ingezet voor nieuwe eiland- en festivalproducten.

FLEVODRUK HARLINGEN

© Ros Ribas © Saris en den Engelsman

-

Stichting Dioraphte steunt kwalitatieve projecten op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik.

10 dagen Terschelling als podium – 13 / 22 juni ’14

lovingfree.com

Opening Festival  Oerol Holland 2012 Groupe Zur From the House of the Dead horiZøne

Fotografie livingeasy

© Kokkinias +©Polychronakis Geert Snoeijer

Opening2013 Holland  Oerol LeFestival Collectif Happy Days G. Bistaki - Cooperatzìa

OEROL DRUKWERK

Ontwerp Dietwee

© Bengt Wanselius © Sigrid Spinox

Opening2014 HollandRooftoptiger Festival  Oerol Mikhail Baryshnikov Rooftoptigerrr & Ana Laguna

Sponsor

TIG ALS ONRUSE N DE GOLOVGWATER HO TZEE OP ZUCH GETIJ GUNSTEIG OM T GAAN

10-04-14 17:27

OER032-02 A2

Poster 2014.indd

1

DRUKKERS AAN ZEE

T 0 5 1 7 4 3 0 0 4 3 W W W. F H . N L

Ook Oerol mag dit jaar rekenen op onze steun om een uitzonderlijke voorstelling bereikbaar te maken voor een breed publiek. Niet straks, maar nu. Omdat cultuur rijkdom is die je met elkaar deelt.

e-ticketing•verkoop op locatie•personeel•call center•

Steun Oerol ook. Als bezoeker, als vriend, als mecenas.

w w w. f e s t i v a l t i c ke t s . n l

Adv 2012 HAFF FeT V2.indd 1

22-02-12 18:15


Dag 10 zondag 22 juni 2014 pagina 15

sense of place meedoen? Mail naar dagkrant@oerol.nl, sms of whatsapp naar 0615244190 of twitter met #Lokroepje

Lokroepjes GEFELICTEERD Marten, ook na 23 jaar ben jij nog altijd de allerleukste, allerliefste en allerknapste! Kusje Dianne Lieve Caroline, eindelijk je verjaardag vieren op Oerol! Ik wens je een héle zonnige dag, liefs Aaltsje Hé lfie, GEFELICITEERD met je verjaardag! Bíjna 3 jaar samen en onze 3e Oerol samen in t bussie. Hopelijk volgen er nog velen, Xie Alsnog gefeliciteerd Timco! In tegenstelling tot het NL elftal heb jij al 31 jaar balbezit Natuurlijk zei je schurk JA! Ik kan niet zonder jouw glimlach. Lieve Spoelie, ik ontdek nu pas de lokroepjes! Nogmaals van harte gefeliciteerd en nog veel plezier de laatste dagen op Oerol. Tot snel! Liefs, Judieke

DANK Ontzettend aardige “DE” koffie meneer, heel erg bedankt voor het helpen sjouwen met mijn bagage donderdagavond voor de boot van 19.50!! Groetjes het wandelmeisje! Lieve John Poels uit Tilburg, vorig jaar hebben wij in jouw tent onze “eerste keer Oerol” mogen beleven en het was heerlijk! Zullen we binnenkort iets afspreken zodat wij je in natura terug kunnen betalen? Groetjes, Sander, Sandra, Mees en Jet uit Schermerhorn. Duizend pluimen. Voor elke vrijwilliger één. #Topvrijwilligers! Tjerk Nog onder de indruk van Mansholt in Formerum per abuis onze regenbroeken op de verkeerde bagagedrager voor de Jumbo gebonden. Toen ik terugkwam dachten we eerst @#%$, maar eerlijke fiets(t)er heeft ze binnen bij de Jumbo achtergelaten. Dank daarvoor.

Bedankt stoere fietser (Marcel?)voor dat duwtje in mijn rug! Vlieg inmiddels het eiland over mét bandje én mijn foon. Aanbod drankje WK nog geldig? Zou me helemaal vleugels geven:) 0623737819

Wil diegene die ons groen coleman kooktoestel heeft “geleend” die bij de camper stond weer retour doen a.u.b . Mag bij de receptie camping cupido.

POËZIE Chauffeurshaiku: Oerol ten einde / Creativiteit gaat door / Weemoed vult mijn hart

Lieve Marieke, we zijn weer op Terschelling, waar wij ons zo fijn voelen. Daarom wil ik je hier graag vragen: wil je met me trouwen? X Boudewijn

Scholekster / Nachtrust / Suïcidaal / Gebroken nek / Op de ramen slek. Van duiven op de dam naar de man met de gecko op de kruin

Een jaar geleden tijdens Oerol stapte Marshmallow bij Visstick achterop de fiets. Nu nog steeds mijn Superliefje!! Love u bigtime

Janken op de bank hier! Lieve Westerkeyn, passen jullie goed op de fuchsia? Er schijnt gevaar te zijn.

keind, keind wat een weind / moord in de cupidopolder / in de brandaris brand / een kruiwagen vlierbloesemfrituur / kooi het paardenveld / en licht in het lesterhuis

Eindelijk elkaar gevonden mijn Hans Textiel. Gaan we deze week met ons eigen flesje samen van het Groene Strand genieten. X

Foar D en T. nei 3 prachtjge oerollen. No gjin oerol mei us 4 eren. Fijn dat jim der dochs in pear dagen komme. Miskien sjogge we elkoar. Leafs Jo

Mijn allerliefste bloemkoolpapegaai, de vader van bambi. Twee kaar terug elkaar gemist, vorig kaar met de verkeerde, dit jaar super verliefd en volgend jaar voor het eerst met zijn drie. Jij maakt mij het gelukkigste meisje van dit eiland, i love you. X G.

Wil mijn boomridder (beige broek, paars t-shirt, knotje) van het boomhuttenfest zich melden?! X je boomprinsesje in de bloementrui

LIEFDE

En als de brandaris weer langzaam verdwijnt en ik jou even moet achterlaten kijk ik al weer uit naar jou mijn lief Onze dertigste Oerol zit er weer op. / Met weemoed kijken we vanaf de boot / Naar de mainstage tussen de masten / Weer vernieuwingen die ons verraste / Dank organisatie groeten uit Achterveld

GROET

KLACHT Wie snurkt er zo hard op natuurcamping lies? Kom op met die zon! Ik heb mijn nieuwe bloemetjesjurken nog niet eens allemaal aan gehad en het einde is al in zicht. Oma Wij, sufgeschaarde bodemsnorren, missen onze zeebonken!

KWIJT Wie o wie heeft het blauwe lapjesbeertje (Nestlé) van mijn 4-jarige dochter gevonden? Met 4 witte pootjes, inmiddels vrij vies. Fietsend van West Terschelling naar midsland noord is ze m achterop slapend kwijtgeraakt. Beloning, ze maakt haar hele spaarpot voor je leeg, €4,75. Tel: 06 51749331 Help familie van Lunter logerend in “het wapen” in Midsland. Als het goed is hebben jullie fiets D508 gehuurd en zit mijn appartement sleutel er nog aan. Kunnen jullie die afleveren bij de landal residence in Midsland (a.k.a. het bejaardenhuis) dan kan ik weer binnen slapen ipv id goot.

AFSCHEID Tamar, het was fijn met jou IN het Oerol te zijn. XxxxmamA Nikolai, Dennis, Sunya, Steven, Marjolein en Simon; Oerol is ook het Oerolgevoel delen met vrienden. Sterkte op het vasteland en dank voor jullie aanwezigheid! Ut was super tof! C&S Lieve Hans, jouw eerste Oerol en mijn eerste Oerol met jou zit er bijna op. Het is de beste Oerol ooit zo samen met jou. Volgend jaar weer!!?? Kusjes voor jou en Oerol. Reiny Oh deer oh deer weg zijn we weer, iedereen van de partytentpeople @de kooi nog Heeel veeeel plezier. Xx en let op oh deer Lieve jits en mama, dit jaar kon ik er helaas niet bijzijn. Maar volgend jaar tikken we er weer eentje op de boot naar skielge. Kus as

uitloop

Winterdagen De beeldende, minimale muziek van Winterdagen hield de aandacht van het ademloze publiek in het Bostheater afgelopen donderdag moeiteloos een uur lang vast. De melancholische klanken van de jonge Rotterdamse groep, die het live spannend houdt met improvisaties en instrumentwisselingen, werd geïnspireerd door artiesten als Phillip Glass, Nils Frahm en Sigur Rós. Hanna Siebers “Ik vond het verstillend in het bos, ook experimenteel en ontroerend. En ik ben natuurlijk een beetje van de sixties, dus heel af en toe dacht ik even Mike Oldfield te horen. Op een gegeven moment zaten er vier noten van ‘Tubular Bells’ in, dacht ik te horen. Misschien dat de heren nu denken: ‘Dat was niet de bedoeling, worden we daarmee vergeleken?’ Dan bied ik bij voorbaat mijn excuses aan.”

VOLGEND JAAR Lieve Pieter, volgend jaar graag weer met jou hier op de redactie. We missen je! Eva speelt dit jaar niet op oerol. Ze krijgt deze week haar eerste kindje. Volgend jaar samen met de kleine? Kus van je vader en Moeder vanuit oerol

Tonny Haegens

Al 6 Oerolkrantjes en een Oerolrompertje ontvangen van lieve tante Willy. Bedankt! Volgend jaar dan toch weer gewoon naar Oerol? Baby Luuk en zijn mama’s.

“Ik vond het fantastisch. Zeker hier in een bos, in deze omgeving. ‘Music of nature’.”

Coen van den Elzen “Ik vond het ook heel mooi. Ik vond sowieso dat minimalistische heel prettig. En het is volgens mij een bandje dat nog niet zo heel lang bezig is, dus dat het hier een podium krijgt dat vind ik wel bijzonder.”

Otis (5): Mamma, wil je aan de chauffeur van Oerol vragen of Oerol het hele jaar kan duren? En dan wil ik een jaar op Oerol wonen. Wat is de deadline voor aanleveren van kopij voor de dagkrant?

Winterdagen is inmiddels weer op het vasteland, maar op Oerol.nl/nieuws kun je genieten van een exclusief Eilandliedje van dit ensemble. Andere artiesten die je in deze serie kunt zien en beluisteren zijn Typhoon, Spinvis en Maurits Pauwels

CONCLUSIES Ik ben hier! Linda. Einde.

oerol dankt!

colofon

Van de volgende partners is steun ontvangen voor specifieke projecten: VSBfonds (verdiepingsprogramma), Leeuwarden 2018 (Wadland, Cafe 2018 Expo), Stichting Doen (vijf 100%Terschelling-Expedities), Fonds Podiumkunsten Internationalisering (Claire Croizé, Compañia Sharon Fridman), Dioraphte (Rooftoptiger), Waddenacademie (Collectief Walden, Oerol-colleges), Het Expeditie-programma ontvangt een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds op naam van het Van Lange-fonds. Het SNS REAAL Fonds doet een belangrijke programma-brede bijdrage.

Hoofdsponsoren

Subsponsor

Partners in talentontwikkeling

Partner in natuur

FONDS ATELIER

Subsidiënten / Fondsen

Van Lange Fonds Mediapartners

Vrienden van Oerol worden tijdens het festival flink in de watten gelegd door de locale middenstand. Bij Koffiehuis ‘t Wakend Oog, in het wachthuisje aan de haven in West-Terschelling krijgen Vrienden een glaasje verse jus of cranberrysap bij een waldkornbol naar keuze. In Midsland-Noord worden Oerolvrienden bij Grand café Actania getrakteerd op een gratis juttertje bij de koffie. Ook Vriend worden? Meld je aan bij de infobalie op de Westerkeyn of bij een van de deelnemende Terschellinger ondernemers. Foto Diewke van den Heuvel.

Samenwerking

Leveranciers

FESTINA LENTE COLLECTIVE

Hoofdredactie Joost Broeren Sasja Koetsier Redactie Veerle Corstens Bram van Dijk Leonie Hosselet Marije Sietsma Joelie Stork Pieter-Bas van Wiechen Fotografie Anke Teunissen Nichon Glerum Ruben Hamelink Diewke van den Heuvel Michiel Landeweerd Geert Snoeijer

Webredactie Marijke Noordegraaf Jannemiek Starkenburg Ontwerp Dietwee, Utrecht Opmaak Jan Pieter Ekker Druk Flevodruk Harlingen Oerol Marketing & Communicatie Ria Laanstra Anne van de Wetering Cato Duyvis


STAANDE OVATIE V O O R O E R O L 2 0 14 Brand bedankt de organisatie, artiesten, eilanders en bezoekers voor 10 heerlijke dagen. Sense of Place. Sense of Taste. Tot volgend jaar!

Met trots voor u gebrouwen - Geen 18, geen alcohol

Oerol 2014 Dagkrant 10  
Oerol 2014 Dagkrant 10  
Advertisement