Page 1

nummer 3 2011

Mekanik Puls innovativa fĂśrdelar - nytt produktsortiment!

sid. 15

sid. 8

Luminiscensfotoceller

detekterar det osynliga sid. 6

Diamond - excenterskruvpumpen som sänker dina kostnader sid. 14


Hallå där… Andreas Andersson

Ur innehållet

Produktområdeschef El-maskin, OEM Automatic AB

På årets Elmia Subcontractor kan vi se OEM Automatic och produktområde El-maskin ställa ut. Vad är bakgrunden till detta?

Komplett kit för inomhuskranar Igus, sida 5

Vi vet att många av våra kunder besöker mässan. Subcontractor blir också ett ypperligt tillfälle att lansera vår nya satsning inom mekanikprodukter både för befintliga och nya kunder. Dessutom så har flera av våra systerbolag medverkat under många år och samtliga av dem är positiva till mässan.

Som medutställare i er monter hittar vi Industrilås. Hur kommer det sig? Industrilås är den första tillverkaren som vi inleder ett samarbete med i vårt mekaniksortiment. Vi kommer arbeta tätt med dem, vilket gör att det faller sig naturligt att de medverkar tillsammans med oss på mässan. På detta sätt kommer vi att kunna erbjuda Dig som kund bästa tänkbara servicen.

Lumeniscencefotoceller detekterar det osynliga Datalogic, sida 6

Hur kommer ni fortsatt att utveckla ert sortiment på mekaniska produkter? Vi kommer kontinuerligt arbeta med att bredda sortimentet med ytterligare specialiserade tillverkare inom mekanikområdet. Ambitionen är att skapa ett brett sortiment där Ni som kund ska kunna få tillgång till ytterligare produkter genom endast en partner. Puls innovativa fördelar Puls, sida 8

R LÄS ME ! N 15 PÅ SIDA Säkerhetskatalog 2011| 2012 sida 10

nummer 3 2011

Mekanik Puls innovativa fördelar - nytt produktsortiment!

sid. 15

Små slangpumpar för inbyggare Williamson, sida 13

sid. 8

Luminiscensfotoceller

detekterar det osynliga sid. 6

Diamond - excenterskruvpumpen som sänker dina kostnader sid. 14

2

OEM INFORMERAR 2011-3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

|


Bergsäkert samarbete Bergteamet AB är ledande leverantör av underjordstjänster i Skandinavien. De har den unika positionen att som totalleverantör kunna erbjuda alla typer av underjordsjobb utförda till sina kunder. De i dagsläget helt ensamma om denna typ av mobila kranar, vilket gör dem unika. Bergteamet består av 5 st. avdelningar idag: Raise Boring, Diamond Core Drilling, Mining & Tunneling, MEC samt Electro. Samarbetet mellan OEM Automatic och Bergteamet ligger sedan mångar år tillbaka inom MEC och Electro. OEM Automatic har träffat Niklas Eriksson som är elkonstruktör och projektledare på Bergteamets MEC-avdelning. Hur kommer det sig att ni valt att bygga om mobila kranar? Det fanns ett behov som vi kunde tillfredställa med dessa. Fasta spel med bock tar ca 1 vecka att flytta med platsbesiktning och med Bergteamets mobilkran behövs ingen platsbesikting, vilket gör att flytten endast tar ca 5 timmar. Det är en produktivitetseffektivisering på ca 6,5 dagars jobb, det talar för sig självt. Bergteamet hyr ut denna mobila kran med en operatör till sina kunder och håller sig även till gruvdirektivet för hissning av personal samt material i gruvschakt.

Ni valde Han Yellock kontaktdon från Harting till er applikationslösning för mobila kranar, varför då? OEM Automatic besökte oss i Boliden i oktober 2010 och demonstrerade Han Yellock. Det vi fastnade för var donets dolda låsmekanism, d.v.s. inga fästbyglar som kan gå sönder, villket gör det enkelt att ansluta och koppla bort. Vi låser även donen så att de inte kan kopplas från för enkelt eller vibrera loss, det är inte möjligt på standarddon.

Sedan har vi även vid montering upplevt de fördelar som OEM Automatic förespråkade vid demonstrationen av Han Yellock. Bl.a. att man kan eftermontera insatserna i donen efter trådning utan problem, villket sparar oss mycket tid. Det är ganska omständigt eller går inte alls med standardvarianter. Det gav oss dessutom stora valmöjligheter på hur man kan konfigurera standardinsatserna med hona/hane då insatserna har chrimpstift i både kåpan och chassiekåpan och mellandelen avgör om det bli hona eller hane. D.v.s. att man kan ha in- och utmatning/signal i samma don. Kodningen är dessutom mycket enkel i dessa. Det sitter idag 17 st. Yellock 30 per maskin.

Idag har ni tre ombyggda mobila kranar. Finns det planer på att öka till fler? En till håller på att byggas och det finns behov för fler.

Hur har samarbetet med OEM Automatic fungerat under projektets gång? Något långa ledtider på Yellock-donen till en början, men det berodde på att det var en ny produkt som inte fanns i tillräckliga volymer för vår produktion, OEM Automatic dellevererade det som fanns och det löste problemen. I övrigt funkar det bra med OEM Automatic och de har många bra fabrikat och produkter som tillfedsställer våra krav och behov.

I projektet för ombyggnation av mobila kranar har ni ytterligare produkter från OEM Automatic, vilka då? Kübler pulsgivare, Molex M12-kablage, Bernstein Alukapsling, Harting standarddon, Harting Ethernet, Auer panelsummer och panellampa, Puls spänningsaggregat, Releco-relän samt Allen Bradley säkerhetsrelän.

Han Yellock har även en högre IP klass, IP67, som är viktig i miljön som dessa kranar befinner sig i. ­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

3


Tydligare manöver med

symboler eller text Kundanpassa era tryckknappar, tryckknappslådor, lamplinser och skyltar så att de passar just er applikation. Ett mycket bra sätt att även förenkla för era kunder. Visst kan ”1”, ”2”, ”3” eller ”UPP” och ”NED” fungera som instruktionstexter, men de blir ganska begränsade i betydelse men blir även språkberoende. Med symboler blir det ofta enklare att förstå vad som menas, samtidigt som alla kan läsa ut symbolens betydelse internationellt oavsett språk. Produktområde El-skåp Kontakta: Mathias Thorberg 075-242 42 57, mathias.thorberg@aut.oem.se

Vi har under senare år märkt av ett ökat intresse för att trycka symboler istället för t.ex. vanliga siffror eller texter. Detta gäller så väl stora

som små tillverkare. Anledningen är att man vill göra det enklare för sina kunder att förstå en mer exakt betydelse av en manöver. Eftersom produkter exporteras och människor förflyttar sig över vår värld, är det mycket viktigt med tydliga funktioner.

Tillsammans med Baco och vår egen förädlingsavdelning, kan vi på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt Fakta erbjuda kundanpas• Snabb service sade tryckknappar, kapslingar och skyltar. • Lätt att kundanpassa De finns egentligen inga • Lika bra på både små begränsningar vare sig i som stora serier antal eller vad som ska tryckas. Förutom speci• Korta ledtider almärkningar så kan vi • Ökad tydlighet naturligtvis även märka för användaren produkterna med vanliga texter, siffror eller standardmärkningar enl. olika ISO- och DIN-normer.

C-Pro - ny Polyamidslang på lager i Tranås

THERMOPLASTIC EXTRUSION SPECIALIST

På grund av den rådande bristen på polyamid (PA11, PA12 ) har Castello börjat tillverka slang i ett nytt material, PA10.12, som uppfyller alla de tekniska krav som normalt ställs på PA-slang. Slangen har fått namnet C-Pro och den kännetecknas av högt arbetstryck, bra kemikalieresistens och mycket bra hydrolysresistens. Den uppfyller ISO 7628 och klarar UV-strålning och temperaturer från -60 °C till +130 °C.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Per Strandgren 075-242 41 13, per.strandgren@aut.oem.se

4

OEM INFORMERAR 2011-3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Komplett kit för inomhuskranar För snabb och enkel installation av styrränna på standard inomhuskranar har Igus® infört ”Guidefast E2” i sortimentet. Den passar sig till nästan alla vanliga kranbalkar och kan monteras direkt på sidan av kranbalken med svetsbultar eller skruvar. Guidefast E2 är en del av ett komplett Ready-Chain paket för inomhuskranar, bestående av:

För att underlätta fast kabeldragning kan kablarna monteras direkt på styrrännans fästen. Förborrade hål i 500 mm mellanrum för enkelt montage av kedjan. Styrrännan är tillverkad av galvaniserat eller rostfritt stål (tillval) och finns även som svartpulverlackerad. En aluminiumversion är under planering.

• Styrränna • E2/000 E-kedja® Serie 1500 + 2500 + 2700 • Chainflex®-kablar

Produktområde El-maskin Kontakta: Marcus Olsson 075-242 42 17, marcus.olsson@aut.oem.se

Elektronisk tryckvakt med display • Matningsspänning: 12…30 V DC • Mätprincip, keramisk mätcell: <50 bar • Mätprincip, tunnfilmssensor: >100 bar • Noggrannhet: 1% av ändvärdet ±1 siffra • Mediatemperatur: -20 °C till +80 °C • Skyddsklass : IP65

Tryckvakten finns i arbetsområden från -1 upp till 700 bar. Inställningspunkter och hysteres kan ställas från 1…100 % av max. arbetsområde och görs direkt från displayen. Displayen är vridbar 330º. Vakten finns med 2 växlingspunkter eller med 1 växlingspunkt + en analog utsignal på 4-20 mA. Tryckanslutningen är ¼” BSP och elanslutningen är en 4-pins M12x1kontakt.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Adam Bjellquist 075-24 24 132, adam.bjellquist@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

5


Luminiscensfotoceller

detekterar det osynliga Luminescensfotoceller sänder ut osynligt ultraviolett (UV) ljus och tar emot synligt ljus reflekterat av en flourocerande yta.

Vad kan vara flourocerande? Blekt papper - De flesta vita pappersark är flourocerande. ”Osynligt bläck” - Används på etiketter och textiler där man inte vill att märket skall synas.

Den här teknologin gör det möjligt att detektera flourocerande märken/ material (kan vara osynliga för mänskliga ögat) oberoende av material eller färg. Datalogic har ett flertal olika varianter av Luminescensfotoceller med olika egenskaper på ljusstyrka, reaktionstid och utförande på huset. Finns även modeller med flera UV-dioder som skapar en linje. Används vid applikationer med ojämn styrka på det flourocerande materialet. T.ex. ett kritstreck på grovt trä.

Lim och gänglåsning - Här är det ofta tillsatt en flourocent, vilket brukar stå på databladen. Flourocerande färg - Finns som pennor och kritor för märkning. Vanliga applikationer: Flourocenten som är tillsatt i gänglåsningen lyses upp av fotocellens UV-ljus och möjliggör detektering.

Mer info: www.oemautomatic.se, produktomårde Sensor.

Blekt papper - T.ex. detektera en etikett på kartong. ”Osynligt bläck” - Skärmarkeringar på textil, klippmarkering på kartong förpackningar. Lim och gänglåsning - Säkerställa närvaron.

Produktområde Sensor Kontakta: Johan Rosell 075-242 42 25, johan.rosell@aut.oem.se

LED025 - nu med IR-sensor! Nu kan vi äntligen presentera LED025 med IR-sensor! En belysning som efterfrågats av många kunder. Det är drygt ett år sedan vi och Stego lanserade de första modellerna av LED025 på marknaden. Direkt märkte vi att denna belysning fyllde ett stort behov, bl.a. tack vare att den har en optimal storlek samt är både mycket energi- och kostnadseffektiv. Kunderna efterfrågade även IR-sensor på denna LED025, liksom det finns på den tidigare modellen SL025. Nu kan vi alltså presentera LED025 med IR-sensor, vilket innebär enklare användning samt att den sparar energi och pengar, då du inte kan glömma att stänga av den.

6

OEM INFORMERAR 2011-3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Fakta • LED-belysning • Nu även med IR-sensor • Brett inställningsområde • Mycket energisnål

Produktområde El-skåp Kontakta: Mathias Thorberg 075-242 42 57, mathias.thorberg@aut.oem.se


Byt till en bättre kontaktor LSIS grundades 1974 i Sydkorea och ingår i LG-gruppen, där man bl.a. är ett systerföretag till hemelektroniktillverkaren LG. LSIS är det affärsområde i LG-gruppen som arbetar med industrisystem och automation. I egna test- och utvecklingslaboratorier arbetar LSIS fram nya produkter och produktserier. Många olika fördelar, så som teknik och design, gör att LSIS bl.a. är marknadsledare på den enormt stora marknaden i Sydkorea. OEM Automatic lanserade för första gången LSIS-produkterna på den svenska marknaden 2006. Produkter har blivit mycket omtyckta av kunderna bl.a. gällande funktion och design men också då de är mycket prisvärda! Förutom att OEM Automatic har ett bra lager av produkter, har LSIS under 2011 etablerat ett Europalager i Holland, vilket kommer ge ännu bättre leveransmöjligheter till er som kunder.

OEM Automatic erbjuder ett komplett sortiment av kontaktorer, termoutlösare och motorskyddsbrytare från LSIS. Minikontaktorer finns från 2,2-7,5 kW, standardkontaktorer finns från 4-440 kW och motorskyddsbrytare finns upp till 45 kW. Ta chansen att prova på fördelarna med LSIS ni också!

Fakta • LSIS – en tillverkare • En teknik med fördelar • Ett komplett sortiment • Många ekonomiska fördelar Produktområde El-skåp Kontakta: Mathias Thorberg 075-242 42 57, mathias.thorberg@aut.oem.se

Statiska reläer med kylfläns Från italienska Elco kommer våra nya statiska reläer med inbyggd kylfläns som underlättar montage och användning. Serie SC1-22D är endast 22,5 mm bred, har lysdiodindikering och klarar lastströmmar upp till 25 A. Dessa kan monteras på DIN-skena eller skruvas på bottenplåten i skåpet. Reläerna är lämpliga för t.ex värmestyrning i plastmaskiner, ugnar, värmebad, IR-lampor mm.

Fakta

Elcos statiska relä med inbyggd kylfläns och bara 22,5 mm bred.

• 22,5 mm bredd • 10, 20 och 25 A lastström • 48-600 V AC lastspänning • Styrsignal 3-32 V DC eller 90-280 V AC

Produktområde El-skåp Kontakta: Patrik Thunell 075-242 42 86, patrik.thunell@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

7


innovativa fördelar Puls är specialister på att utveckla och tillverka industriella spänningsaggregat för DIN-skena. Med egna toppmoderna fabriker har Puls kontroll på hela produktionskedjan. Med över 30 års erfarenhet är de idag en av de största tillverkarna i sin bransch och har ett flertal gånger fått utmärkelser för sina innovativa lösningar. Du som användare får ett energisnålt spänningsaggregat med små byggmått och lång livslängd. Produktområde El-skåp Kontakta: Magnus Davidsson 075-242 41 43, magnus.davidsson@aut.oem.se

Miniline 2

-40 °C

Mindre storlek, mer kraft

60 W vid extrem kyla

Miniline 2 består av tre effektstorlekar, 15, 30 samt 60 W, samtliga med utspänningen 24 V DC . Dessutom finns 5 och 12 V DC att tillgå i vissa effekter. 15 och 30 W har en bredd av 22,5 mm vilket sparar plats. Hög verkningsgrad, låga EMC-störningar och bra skydd mot nättransienter gör Miniline 2 användbar i nästan alla miljöer och ett bra komplement till befintliga modeller.

I samband med att Miniline 2 lanseras har Puls tagit fram ett 60 W-aggregat för 12 eller 24 V DC som är designat att arbeta ner till -40 °C. Puls har utvecklat ett elektroniskt inrusningsskydd som garanterar aggregatet att starta tillförlitligt även under extrem kyla. Dessutom undviks spänningsfall på sekundärsidan om lastströmmen stiger hastigt. Primärsidan kan leverera den ström som krävs vilket inte standardagreggat klarar vid låga temperaturer.

• Små byggmått

• Arbetstemperatur -40 °C till +60 °C

• 100-240 V AC

• 100-240 V AC

• Låg tomgångsström

• 24 VDC/ 2,5 A resp. 12 V DC 4,5 A

• Full effekt upp till +60 °C

• 45 mm bredd

NEC Klass 2-kretsar över 100 W För leverans till USA krävs det i många fall att spänningsaggregatet är NEC Klass 2-godkänt. Puls erbjuder flera alternativ med detta godkännande. Klass 2 begränsar dock effekten till <100 W, vilket inte är tillräckligt med effekt i vissa applikationer. Lösningen har då varit att installera fler aggregat med skilda matningar. Det finns också möjlighet att lösa Klass 2-kretsar med externa säkringar, men det ställer många krav och matande spänningsaggregat får inte överstiga 250 VA under några omständigheter. PISA 11 erbjuder en mycket flexibel lösning på NEC Klass 2-problematiken. PISA 11 har 4 st. NEC klass 2-godkända utgångar på vardera 3,7 A vid 24 V DC. Ökar spänningen, justeras automatiskt maxström ner för att säkerställa att NEC Klass 2 uppfylls. • 45 mm bredd • För standardaggregat • NEC Klass 2 • Varje utgång avsäkrad

8

OEM INFORMERAR 2011-3

Den stora fördelen är att standardaggregat kan användas utan krav på effektbegränsningar. Behövs fler Klass 2-utgångar kopplas ytterligare enheter samman, vilket ger full flexibilitet. Varje kanal är elektroniskt skyddad vilket innebär att man får en säker trippning vid fel.Återställning sker i fronten och en reläutgång larmar. (samtliga utgångar faller vid fel).

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Vi löser ditt säkringsproblem! Fakta • Brett sortiment • Stort lager i Tranås • Snabba leveranser

Vi hjälper dig med val av säkringar och säkringsplint! Med Ferraz säkringar 5x20 mm för mA-strömmar till de kraftigaste knivsäkringar upp till 1000 A. Vi levererar säkringsplint för de flesta förekommande säkringsstorlekar: 5x20, 5x25, 6x32, 10x38 o.s.v.

Med hjälp av smarta lösningar, som t.ex. våningsplintar eller distributionsplintar sparas plats och ekonomi. Ett stort lager i Tranås + snabba direktleveranser från våra leverantörer minimerar kostnader som kan uppstå vid tillfälliga driftstopp orsakade av säkringsproblem.

Produktområde El-skåp Kontakta (radplint): Leif Algmark 075-242 41 13, leif.algmark@aut.oem.se Kontakta (säkringar): Erik Folke 075-242 41 53 erik.folke@aut.oem.se

Kompakt relä för kraft Finska Delcon är vår leverantör av statiska halvledarreläer, en klassiker inom processindustrin i Sverige och Finland. Sedan 1970-talet har Delcon utvecklat och tillverkat unika reläer med exceptionell kvalitet.

Fakta • 3 A vid 110V DC L/R 40 ms • Lång livslängd • Fungerar i störrik miljö och klarar tuffa laster

Deras unika pulstransformator särskiljer dem från andra halvledarreläer och gör att man kan använda komponenter som är kraftigare och mindre känsliga för störningar, perfekt för störrik miljö och krävande applikationer.

• Galvanisk isolation 4 kV

en underhållsfri samt säker drift i mer än 15 år. Eftersom de inte har någon mekanisk kontakt finns heller ingen risk för korrosion, vilket innebär att de kan stå oaktiverade under hela dess livslängd med bibe-hållen kontaktfunktion.

Mekaniska reläer har svårt att hantera höga DC-spänningar utan att ha en kraftig lastreducering för strömmen. Ofta krävs att man överdimensionerar eller använder dyra lösningar som tar mycket plats. Delcon har reläer som klarar upp till 380 V DC och 4 A i lastström. Dessa reläer har också en betydligt flackare reduceringskurva även för induktiva laster jämfört med mekaniska reläer. Delcons reläer bygger endast 12,8 mm. För att möta kraven från kraftdistribution, är de även testade och godkända för 3 A vid 110 V DC och L/R 40 ms. De innehåller inga rörliga delar och är konstruerade för att ge

4

Produktområde El-skåp Kontakta: Ulrik Lundh 075-242 41 67, ulrik.lundh@aut.oem.se

3 I/A 2

1

0

0

24

48 60

11 0

150

200

250

300

U/VDC

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

9


Säkerhetskatalog Ny säkerhetskatalog finns nu att beställa! Katalogen innehåller många nyheter, men är samtidigt komprimerad för ett smidigare handhavande. För ytterligare information om produkterna samt beställning av katalogen, var vänlig besök vår hemsida www.oemautomatic.se. Nedan följer några av nyheterna i katalogen:

1

Säkerhets-PLC, SMX

3

SMX är ett programmerbart säkerhets-PLC som inte bara erbjuder en säker övervakning av ljusridåer, dörrbrytare, nödstopp, tvåhandsstyrning m.m., utan också säker övervakning av hastigheter och säkra positioner hos ett flertal axlar på en maskin.

K_HA¤m

Ljusstråleskydd

SG BODY COMPACT

En komplett ljusbom med en räckvidd upp till 50 meter. SG Body Compact har inbyggd muting. SG BODY REFLEKTOR

Ljusbom med så kallad ”spegel-spegel”-teknik.

2

SensaGuard, beröringsfria säkerhetsgivare

4

Med dubbla säkerhetsingångar och en patenterad enkanalig utgång för styrning av andra säkerhetsrelä/expansioner.

Nu även med individuell kodning. • • • • • •

Ny generation säkerhetsrelä

Ansluts till standard säkerhetsrelä Valbar hållkraft 20/40/60 N LED-indikering M18 eller rektangulär Marginalindikering PLe

ZONING Global e-stop

Zone 1

Zone 2

R

2 4

1 3 SI

DI

DI

R

10

OEM INFORMERAR 2011-3 SI

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E DI

DI


Flödesvakt

med dubbelriktad flödesövervakning FW4V från Honsberg är en ny mekanisk kolvvakt som övervakar flöden i två riktningar. Till skillnad från tidigare kolvvakter har vi endast kunnat övervaka flöde från ett håll, men på den nya vakten sitter två reed-kontakter som känner av flödesriktningen. Utöver den enkla designen med få delar har den även en robust mässingskropp, som klarar tryck upp till 200 bar. IP67klassningen på kontakterna och att den är viskositetskompenserad gör att den lämpar sig bäst för tuffa miljöer inom hydraulikbranschen. Den kan användas som ändlägesvakt på en hydraulikcylinder för t.ex. en plog.

Fakta • 1-10 l/min • 0-200 bar • Viskositetskompenserad för olja 30-330 cSt • DN 15

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Pontus Östlund 075-24 24 181, pontus.ostlund@aut.oem.se

Ny ångventil med likspänning från Sirai Sirai breddar sitt sortiment på ångventiler med en ny modell som även finns för likspänning. Sedan tidigare finns modellen endast med växelspänning i storlekarna ½”, ¾” och 1”. Den nya modellen finns tillgänglig med likspänning 12 eller 24 V i storlekarna 3/8” och ½”. Tack vare membran i EPDM hanterar ventilserien hetvatten och ånga upp till +140 °C. Ventilen är direktverkande, vilket gör att den jobbar från 0-tryck upp till 3 bar. Spolarna i miljövänlig PET-plast är även UL-godkända och har utmärkta egenskaper för fuktig miljö. Som val finns även o-ringar till spolen för att ytterligare skydda mot kortslutning i miljöer med hög luftfuktighet (gäller endast för växelspänning och storlekarna ½” och ¾”).

Lämpliga användningsområden är applikationer där man har ett behov av att stänga av flödet av hetvatten eller ånga. Även diskmaskiner och steriliseringssystem är vanliga användningsområden. I vanlig ordning finns reparationssats med förslitningsdelar och spole att köpa löst.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Karl Eliasson 075-24 24 223, karl.eliasson@aut.oem.se

Fakta • Finns för likspänning (tidigare begränsat sortiment) • Direktverkande • PET-spolar

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

11


Weforma gör det enkelt för dig! Weforma är ett företag som helt specialiserat sig på decelerationsteknik, där stötdämpare för industriellt bruk är den stora produktgruppen. Huvudkontoret finns i Tyskland med försäljningskontor i Österrike, Schweiz, Frankrike, Italien och Spanien. OEM Automatic är Weformas partner på den svenska marknaden. Weforma har sedan 1980 konstruerat stötdämpare och har idag ett brett sortiment för alla behov. Exempelvis: - Industristötdämpare från M4 till M115 - Rostfria stötdämpare från M6 till M64 - Enkla stötdämpare i plast - Hydrauliska hastighetskontroller - Decelerationscylindrar - Stötdämpare för tung industri

Weforma har egen tillverkning av alla delar och har på detta sätt full kontroll över tillverkningen. Man har idag en leveranstid på normalt ca 3 veckor men med möjlighet att leverera inom 48 timmar när det krisar. Konstruktionen är unik med många patenterade funktioner, allt för att ni skall få en stötdämpare för lång och trogen tjänst.

Produktområde El-skåp Kontakta: Martin Esbjörnsson 075-242 41 47, martin.esbjornsson@aut.oem.se

12

OEM INFORMERAR 2011-3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Fakta • Beräkningsprogram på svenska • Korta leveranstider • Brett sortiment • All tillverkning i huset • Möjligheter till special även vid små serier (>50st)

Varje produkt från Weforma testas med minst 100 cykler innan de levereras för att säkerställa funktion. För att göra valet av stötdämpare enkelt så finns det beräkningsprogram på svenska och alla produkter finns att hämta som 2D- och 3D-cad i många olika format.


Instickskopplingar för tumslang underlättar reservdelshållningen Fakta • Gängan passar de flesta gängstandarder • Möjligt att kombinera tumslang och europeisk rörgänga (BSP) • Koppling helt i metall, även frikopplingsringen

Serie 89.000 är instickskopplingar för pneumatikslang i tumstorlekar. De har Aigneps egen Swift-fitgänga som passar i de flesta anslutningar, bl.a. BSP och NPT. Detta innebär att pneumatikslang med tumdimension kan monteras även i komponenter, t.ex. ventiler och cylindrar, som har europeisk standard på anslutningarna.

Kopplingarna finns i flera utföranden; Raka, vinklade, skarvar etc. i storlekar från 1/8” upp till ½” på både gänga och instick och är helt i förnicklad mässing, även frikopplingsringen.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Per Strandgren 075-242 41 13, per.strandgren@aut.oem.se

Små slangpumpar för inbyggare Fakta • Självsugande • Torrkörningsäker • Klarar partiklar • Korrosionsbeständig • Enkelt underhåll • Flöden från under 1 ml/min upp till ca 10 liter/min

Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Sten Höjer 075-242 44 54, sten.hojer@telfa.se

Produktområde Pumpar Telfa har utökat sortimentet med slangpumpar från Williamson Manufacturing Company Ltd. För att mer kunna möta våra kunder och marknadens behov i val av pump och leverantör, introducerar vi en komplett serie av slangpumpar för inbyggare. Slangpumpen är mycket lämplig i applikationer där små mängder av vätskor behöver pumpas. Den är skonsam mot mediat och har slangen som enda vätskeberörd del.

Exempel på applikationer: • Dosering av diskmedel • Dryckesmaskiner • Kemikaliedosering • Provtagning

Till de olika storlekarna av pumpar finns ett brett urval av slangar och motortyper vilket gör det lätt att skräddarsy pumpar efter applikation. Slang finns i olika dimensioner och material, bl.a. silikon, santoprene, viton, norprene, m.m. Pumparna levereras normalt med växel och motor i spänningar 12 V DC, 24 V DC alternativt 230 V AC.

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

13


Diamond

- excenterskruvpumpen

som sänker dina kostnader Fakta • Ett brett urval av anslutningar • Alla typer av axeltätningar • Reversibel upp till 12 bar, 3 bar som standard • Flöden upp till 110 m3 /h • Specialutföranden med till exempel matarskruv, tratt eller omrörare

Nova Rotors lanserar en ny serie excenterskruvpumpar med patenterad transmissionskoppling för avsevärt längre livslängd, bättre prestanda samt betydligt billigare och lättare underhåll. Alla användare av excenterskruvpumpar känner till problematiken med slitage på transmissionskopplingens olika delar. Allt från förstörda gummidamasker till uttjänta kardanknutar, med dyra utbyten som följd. Nova Rotors patenterade design av själva kopplingen består av flera detaljer som ger Diamond-serien klara fördelar jämfört med på marknaden befintliga fabrikat.

- Utbytbara bussningar i kopplingen innebär enklare underhåll till lägre kostnad. - Gummidamaskerna är delvis skyddade med hylsor av rostfritt stål vilket ger större motståndskraft mot slitande media och partiklar. - Passagen mellan transmissionsaxel och stator är större tack vare en mindre diameter på kopplingen, vilket ger bättre sugförhållanden och medger dessutom passage av större partiklar än traditionell design.

Diamond-serien finns i 5 olika storlekar med olika utföranden beroende på flöde och tryck. Uppbyggd enligt modulsystem, samma drivenhet kan användas till olika typer av rotorer inom samma storlek, vilket ger flexibilitet i en installation om det krävs förändringar i flöden eller tryck.

Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Ove Olsson 075-242 44 62, ove.olsson@telfa.se

14

OEM INFORMERAR 2011-3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Produktområde El-maskin satsar på nytt sortiment! OEM Automatic arbetar strategiskt och långsiktigt med att bredda och utveckla sitt produktsortiment för att möta marknadens behov. Som ett led i den utvecklingen satsar nu OEM Automatic på ett nytt sortiment av mekaniska produkter. Detta tillskott innebär att vi breddar vårt produkterbjudande ytterligare för våra kunder. Ambitionen är att långsiktigt bygga ett konkurrenskraftigt sortiment av mekaniska komponenter och tillbehör. Sortimentet kommer möjliggöra för Dig som kund att köpa ännu fler komponenter direkt från en partner och ge direkt tillgång till våra specialiserade tillverkare på ett effektivt sätt.

Som ett första steg i det nya mekaniksortimentet presenteras nu ett samarbete med Industrilås i Nässjö. Industrilås är en specialiserad tillverkare inom lås, handtag och gångjärn. Förreglings- och tätningsproblematik är speciell och kräver specialister. Industrilås konstruerar, producerar och distribuerar själva sedan 1981, både lokalt och på den internationella marknaden.

Förutom mekaniksortimentet visas även nyheter samt befintligt sortiment upp i form av:

- Vi kommer kunna erbjuda ett sortiment av högkvalitativa mekaniska komponenter med hög tillgänglighet för omgående leveranser från vårt logistikcenter i Tranås, säger Andreas Andersson, produktområdeschef EL-maskin.

- Samarbetet med OEM gör oss starkare och ger oss en ännu bättre möjlighet att serva våra kunder på bästa sätt på vår hemmamarknad, säger Niklas Graberg, marknadschef på Industrilås.

• Ethernetprodukter från Harting

Vår förädlingsavdelning kommer dessutom att bidra med möjligheten till unika kundlösningar såsom montering och kittning av produkter, fortsätter Andreas.

Lanseringstillfället för samarbetet blir Elmia Subcontractor 2011 där båda företagen samlas kring en monter för att visa upp det nya samarbetet.

• Kontaktdon från Harting • Varningsprodukter från Auer • Energikedjor från Igus • Maskinkabel från SAB och Igus

sök

Be

oss

tor

ac ntr

o bc Su 11 a i 20 Elm

TER

4 5 : 01

N MO

A

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 3

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

15


B SVERIGE PORTO BETALT

A1-A2

A1-A2

Y1 15-16-18

Y1 TIDRELÄER T

T

- med funktionsbeskrivning

15-16-18

A1-A2

T

T

Y1 15-16-18 T

Tidreläer - med funktionsbeskrivning

T

Nu finns en ny tidreläöversikt att beställa! Översikten innehåller de vanligaste typerna av tidreläer från Crouzet och har tydliga funktionsbeskrivningar, översättningslistor från gamla Syrelec-reläer samt kopplingsscheman. Formatet är i smidiga A6, vilket gör att den ryms i fickan, bra att ha med sig ut på fält. För att beställa översikten, kontakta Ulrik Lundh: tel: 075-242 41 67, e-post: ulrik.lundh@aut.oem.se

Missa inte höstens seminarier! Grundkurs i programmering av Millenium 3 Utbildningen ger dig grunkunskaperna i Millenium 3. Efter kursen kan kan du börja använda dina kunskaper i din vardag och snabbt lösa regler och styrproblem. Datum: 19 Oktober Plats: Badhotellet, Tranås Tid: 08.30 - 16.00

Webbaserad kommunikation Lär dig hur man på ett enkelt sätt styr och övervakar applikationer via Internet utan år av utveckling. Vi visar smarta produkter från vår nya leverantör Intellicom. Dessutom kan vår Micro PLC Millenium 3 enkelt integreras i systemet. Datum: 20 Oktober Plats: Badhotellet, Tranås Tid: 08.30 - 16.00 Skicka din anmälan till madelene.engdahl@aut.oem.se. Vi vill ha er anmälan senast 14 oktober.

OEM Automatic AB Dalagatan 4, Box 1011, 573 28 Tranås | telefon 075-242 41 00 075-242 41 19 | internet www.oemautomatic.se | info@aut.oem.se

adress fax

OEM Informerar #3 2011  

OEM Informerar #3 2011