Page 1

nummer 4 2011

Smart testare

fĂśr startbatterier!

sid. 12

Ny serie

sid. 3

varningsprodukter

i kubisk design

Smart App kompletterar Relecos SMS-relä sid. 8

C MAG-PL klarar aggressiva vätskor

sid. 11


Ur innehållet

Hallå där… Mikael Thörnkvist VD, OEM Automatic AB

Vi satsar för framtiden! Under 2011 har vi satsat hårt på att förbättra vår service och vårt erbjudande till dig som kund. Vi har bland annat jobbat intensivt med att ytterligare förbättra vår kvalité och öka tillgängligheten till vår information.

Upptäck vårt kompletta kabelsortiment sida 5

Ständiga kvalitetsförbättringar I mitten av nittiotalet ISO-certifierades vi och har sedan dess jobbat med kvalitétsförbättringar på ett systematiskt sätt. 2008 införde vi OQD (OEM Quality Development) som baseras på Toyotas principer med daglig uppföljning. Under 2011 har vi fortsatt utveckla våra metoder med god effekt. Vi ser en tydlig minskning av kundupplevda fel, men ännu viktigare är att vi har en fungerande process för att förebygga fel. Många kunder har under året besökt oss för att se hur vi jobbar med kvalitetsfrågor, vilket vi tycker är kul, samtidigt som det hjälper oss att bli ännu bättre.

Vad vill du styra och övervaka via webben? Crouzet, Intellicom, sida 7

Skarp information via webben Vår stora satsning på ny webbaserad information och e-handel uppskattas av allt fler kunder. Under året har vi jobbat hårt med att göra vår produktinformation än bättre och utvecklat vår e-handel. Sökfunktionen är en viktig del av hemsidan för att snabbt hitta rätt i vårt stora sortiment som tillhör marknadens vassaste. Tyvärr har våra insatser att utveckla vår hemsida lett till vissa störningar under delar av 2011 och vi har lagt mycket kraft på att säkerställa stabiliteten. Antalet besökare ökar konstant och vi hoppas att alla kan dra nytta av detta verktyg i sin vardag. Kontakta gärna vår kundsupport om ni har frågor eller synpunkter. Nya produkter lanseras

Pilotventiler för arktisk miljö Asco Numatics, sida 9

Vår specialisering i produktområden leder till att vi hela tiden kan ha ett högt tempo i lanseringen av nya produkter och bredda alla delar av vårt befintliga sortiment. Vi söker också konstant efter helt nya sortiment, vår senaste satsning berör mekaniska komponenter. Som ett första steg lanserar vi industriella lås, handtag och gångjärn från Industrilås, en ledande och specialiserad tillverkare inom detta område. Lanseringen genomfördes under november och vi visade även upp det nya sortimementet på Subcontractor-mässan i Jönköping. Läs mer om detta på vår hemsida.

Höstmörkret har tagit ett fast grepp om Sverige och marknadsutsikterna för 2012 är lite osäkra. Men oavsett vad nästa år har att ge kan jag lova er att vi kommer fortsätta jobba med att stärka vårt erbjudande, för att på bästa sätt skapa förutsättningar för våra kunder att öka sin konkurrenskraft.

Smart testare för startbatterier! Yuasa, sida 12

I detta nummer av vår kundtidning hittar du många intressanta nyheter. Är du intresserad av att veta ännu mer så kan du givetvis gå in på vår hemsida, www.oemautomatic.se!

nummer 4 2011

Smart testare

för startbatterier!

Ultrakompakt Matrixläsare med stor prestanda! Datalogic, sida 14

sid. 12

Ny serie

sid. 3

varningsprodukter

i kubisk design

Smart App kompletterar Relecos SMS-relä sid. 8

C MAG-PL klarar aggressiva vätskor

2

OEM INFORMERAR 2011-4

sid. 11

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

|


Ny serie varningsprodukter

i kubisk design Fakta • IP66 • 8-32 olika valbara toner och från 103-127 dB • LED-styrka upp till 400 Cd • En livslängd på 100.000 h • Levereras i färgerna röd, orange, klar, blå, grön och gul

Auer har lanserat en mycket omfattande serie av ”multi-tone”-alarm och varningsljus i kubisk design Denna serie från Auer kompletterar ett redan i dag mycket bra sortiment på ett alldeles förträffligt sätt. Serien finns i 4 st. olika storlekar från 94 mm till 228 mm. Tontabellerna omfattar internationella och standardiserade toner som t.ex. brand, gaslarm och många andra applikationer. Alla produkter är UL-godkända.

• Monteringskit finns för att enkelt kunna kombinera kuberna • UL-godkända

Webbkatalog/Produktområde El-maskin Kontakta: Joacim Burenby 075-242 42 58, joacim.burenby@aut.oem.se

Instickskopplingar

för höga tryck Fakta • Tål höga tryck • Finns i rakt ock vinklat utförande • Förnicklad mässing Webbkatalog/Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Per Strandgren 075-242 41 13, per.strandgren@aut.oem.se

Serie 58.000 från Aignep klarar vätsketryck upp till 150 bar eller lufttryck på max. 30 bar. Kopplingarna finns i rakt och vinklat utförande med diverse olika gängstorlekar samt rak skarvkoppling. Materialet är förnicklad mässing och alla typer finns för 4 eller 6 mm slang.

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

3


Kåpa och chassikåpa

i termoplast

Han-Eco® kåpor och chassi är tillverkade av högklassig plast. Serien är mycket motståndskraftig mot miljöbelastning. I kombination med dess unika design ger den väldigt god mekanisk stabilitet och är även mycket lätt.

Precis som Han®B standard-serien, finns Han-Eco i följande storlekar: 6 B, 10 B, 16 B och 24 B.

Kåpan är IP65 klassad, materialet lever även upp till höga brandkrav som UL 94 klass V 0.

Han-Eco®-serien är kompatibel med utbudet av det välbekanta mycket flexibla Han-Modularsystemet. En extra PE-modul har utvecklats specifikt till Han-Eco® för att säkerställa jordningen i kåpan.

Mycket snabb och enkel montering utan specialverktyg.

Integrerad förskruvning

Fakta • IP65 • Viktreducerad • Inga specialverktyg • Komplett sortiment av Han-Modular • Integrerad kabelförskruvning Snabb och enkel montering utan specialverktyg

Möjlighet att jorda Webbkatalog/Produktområde El-maskin Kontakta: Joacim Burenby 075-242 42 58, joacim.burenby@aut.oem.se

4

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Tillverkad i hög- klassig plast


Upptäck vårt kompletta

kabelsortiment Vi säljer kabel i segmentet maskinkabel, främst avsett för målgrupperna maskinbyggare och industriautomation. Vår målsättning är att sortimentet ska innehålla ett brett urval, för både nationell och internationell standardisering.

För att vara en komplett kabelleverantör samarbetar vi med marknadsledande tillverkare världen över. Vi har ett stort lager kabel inom de vanligaste förekommande modellerna för omgående leverans.

Kabelsortimentet omfattar bl.a motor, signal, data, högtemperatur och buskommunikation, som finns för både fast, rörlig eller högflexibel användning. Vi tar också fram kundanpassade kablar på förfrågan. Anpassningen kan vara allt från mantelfärg och egen logotype till hybrid-/specialkabel, som kan innehålla ett flertal kombinationer av behov (kraft, signal, data, etc.). Webbkatalog/Produktområde El-maskin Kontakta: Peter Nordell 075-242 43 12, peter.nordell@aut.oem.se

Regulator M10- mer än bara precision! Behöver du en regulator som tål tuffa tag så är M10 rätt produkt för dig! Fairchilds flaggskepp M10, är ungefär 100 gånger noggrannare än en standardregulator. Men den har så mycket mer än det. • Matningstryck på 35 bar

• Membran i viton eller silikon som tillval Dessutom finns den med tre olika gängstorlekar, 1/4”, 3/8” och 1/2”, i NPT, BSPP och BSPT. Nio olika tryckområden från 0-0,15 bar till 0,3-28 bar och totalt 14 st. tillval.

• Ett flöde på 68 m3/h (vid 7 bars matning och 1,5 bar i inställt tryck) • Omgivningstemperatur på -40 °C till +93 °C • ATEX-godkänd (zon 1 och 2 för gas, grupp IIA och IIB och zon 21 och 22 för damm)

Fakta

• Ett hus helt i aluminium

• Högt flöde

• Finns i utförande utan ”gul metall” internt för tuffa media

• Hög temperatur

• Högt matningstryck Webbkatalog/Produktområde Pneumatik Kontakta: Martin Esbjörnsson 075-242 41 47, martin.esbjornsson@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

5


Stort DC-relä

i litet format Från Schweiz och Comat kommer nu ett nytt, platsbesparande relä, som kontrollerar DC-motorer på ett säkert sätt. Det nya reläet kan användas för att styra DC-motorer ”fram/back”, alternativt kan man styra två motorer ”start/stopp”. Med hjälp av potentiometrar finns det möjlighet att ställa ramptider upp till 4 sek. för till- och frånslag, vid läge noll sker ingen fördröjning. Reläet passar även bra för andra induktiva laster som elektromagneter, belysning, m.m. Byggbredden är endast 14 mm och reläet monteras direkt på DIN-skena.

Fakta • 10 A • Inställbara ramptider • Styrspänning 12-24 V DC • 14 mm

Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Ulrik Lundh 075-242 41 67, ulrik.lundh@aut.oem.se

Distributionsplint fördelar inkommande matningsledare Distributionsplint som sparar plats och fördelar/splittar din inkommande matning i mindre areor.

Fakta • Sparar plats • 1- till 4-poliga enheter • 80 A – 400 A • 1 inkommande = >10 utgående

Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Leif Algmark 075-242 41 13, leif.algmark@aut.oem.se

6

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Välj mellan 1-poliga till 3-poliga modeller för strömmar från 80 A till 400 A. Modeller med upp till 10 st. utgående kabelanslutningar 2,5 -35 mm2. Finns även 4-poliga enheter samt enklare plintar och tips på platsbesparing.


Vad vill du styra och

övervaka via webben?

Netbiter EC220 kan användas som fristående enhet eller tillsammans med Crouzet’s micro-plc Millenium 3, Netbiter kommunicerar då via programmeringsporten i Millenium.

Fakta • Snabb och enkel driftsättning • Säker lagring av data via Netbiter Argos • Direktkommunikation med Millenium 3

Netbiter från HMS/Intellicom är framtagen för att du på ett enkelt sätt ska kunna styra och övervaka geografiskt utspridda anläggningar. Med Netbiter ser man data i realtid, får larm via e-post/sms och möjlighet att logga datapunkter. Detta innebär minskade resor för akuta åtgärder och gör det enklare att planera förebyggande service. Netbiterprodukterna gör det också enkelt för dig som skall driftsätta och administrera

fjärruppkopplingen. Allt du behöver är en dator med internetuppkoppling.

Vanliga användningsområden:

Netbiterprodukterna kopplar automatiskt upp sig till servern ”Netbiter Argos”, som har redundans på flera geografiska platser med full driftövervakning dygnet runt.

• Logga och styra temperaturer

• Kontroll av nivåer i t.ex. pumpanläggningar • Larm vid driftstörning

Från netbiter.net administreras samtliga dina enheter som är uppkopplade. Inget krångel med brandväggar, VPN-tunnlar eller SIMkort med fasta IP-adresser. Då all hantering sker via Netbiter Argos behöver du inte tänka på att hålla någon mjukvara uppdaterad. På vår hemsida, www.oemautomatic.se, finns en ”steg för steg-manual” att ladda ner, denna beskriver utförligt hur du gör för att komma igång. Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Andreas J Friberg 075-242 42 15, andreasj.friberg@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

7


Smart App kompletterar Relecos SMS-relä Relecos smarta och användarvänliga SMS-relä har kompletterats med den lika användarvänliga Appen, ”smsrelay”.

Med Appen får man en tydlig och enkel övervakning av alla ingångar. Styrning av utgångarna sker direkt från telefonen utan att man behöver skriva några SMS. Med hjälp av en logg går det enkelt att se alla larm som skickats från reläet, det går även att ha övervakning av ett valfritt antal SMS-reläer. Appen finns gratis för nedladdning på Android Market och installationen av SMSreläet sker enkelt genom att spara ned programmeringsfilen till din telefon.

Fakta • Funkar till alla Smart phones med Android • Finns gratis på Android Market • Övervakning av larm och temperatur m.m. • Valfritt antal enheter kan läggas in i Appen

Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Ulrik Lundh 075-242 41 67, ulrik.lundh@aut.oem.se

Kompakt värmefläkt med hög prestanda Tillsammans med Stego lanserar vi här en mycket kompakt värmefläkt på hela 1000 W. Modellen heter CS032 och är anpassad för bl.a. elskåp, maskinapp­likationer, och liknande. Detta är en dubbelisolerad värmefläkt som tack vare en speciell teknik kan leverera en riktigt hög prestanda i form av både värme och luftvolym. Den kullagrade fläktenheten i värmaren har ett luftflöde på hela 63 m³/tim, vilket ger en mycket bra förutsättning för rätt klimat i applikationen.

Värmefläkten går att få med eller utan integrerad termostat, som har ett förinställt värde. Montaget sker enkelt på DIN-skena och installationen görs snabbt med en färdig kabelkontakt, vilket gör att man sparar mycket tid.

Fakta • Mycket kompakt storlek • 1000 W • Hela 63m³/tim i luftflöde • Livslängd 70.000 tim.

Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Mathias Thorberg 075-242 42 57, mathias.thorberg@aut.oem.se

8

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

• Mått 150.5 x 88 x 66 mm


Pilotventiler för arktisk miljö

Fakta • Låg effekt • Direktverkande

Vår tillverkare Asco Numatics har nu tagit fram en serie pilotventiler för arktisk miljö. Serien med 3/2-pilotventiler har utökats med en ny tätning, floursilikon, vilket gör att ventilerna kan köras i miljöer med så låg omgivningstemperatur som -60 °C. Serien 327 finns med en rad olika anslutningar så som gänga, 1/4” och 1/2” men även med interface för att monteras direkt på t.ex. ett enkelverkande vriddon. Ventil kan vidare levereras i en rad olika material så som mässing, syrafast rostfritt stål och aluminium. Kapslingar som gör att ventilen uppfyller alla olika Atexkrav finns även som option.

• För kalla miljöer Till skillnad mot många andra pilotventiler krä• SIL-kompatibel ver 327-serien inget minimum differenstryck för att operera. Trots att ventilen är direktverkande finns det lågeffektsalternativ tillgängliga som endast kräver 1,85 W för att få ventilen att växla.

För system med krav på förhöjd säkerhet passar 327-serien bra då man kan använda den som pilotventil i SIL4system. För att säkerställa att funktionen på ventilen inte havererar, t.ex. att den rörliga delen i ventilen (plungern) fastnar har man beklätt den med guideringar i PTFE för att minska friktionen.

Webbkatalog/Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Karl Eliasson 075-24 24 223, karl.eliasson@aut.oem.se

Komplett och smidigt

testkit för tryck Fakta • Mätområden 0…2 bar till 0…700 bar • Upplyst display • Hus i rostfritt (bra tålighet mot aggressiva medier) • Nollpunktsjustering • Olika enher som bar, MPa och Psi

Äntligen har vi ett komplett servicekit som är speciellt framtaget för övervakning och underhåll av hydrauliksystem. Perfekt när man ska kolla eller mäta tryck på ett snabbt och precist sätt. Tack vare att den digitala manometern drivs av batteri behövs ingen extern strömkälla och den är utrustad med en skyddshuv av gummi för att klara tuffare miljöer. Förutom mätaren ingår adaptrar så som G1/4 till G1/8 och G1/4 till ¼ NPT plus packningar. Webbkatalog/Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Adam Bjellquist 075-24 24 132, adam.bjellquist@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

9


En liten revolution! Kompakt vinkelgivare från Kübler Kübler har utnyttjat den senaste tekniken som grund för Sendix F36, sin senaste patenterade generation av snabba och framförallt slitagefria absolutgivare.

Sendix F36 finns med antingen SSI/BISSinterface eller med CANopen. I utförande med CANopen-interface har den 16 bitars upplösning i envarvigt utförande och 32 bitar (16+16) i flervarvigt. Med SSI/BiSSinterface har den en upplösning på 17 bitar i det envarviga utförandet och otroliga 41 bitar (17+24) i det flervarviga! Den elektroniska flervarvstekniken kombinerat med den helt optiska mätningen av enkelvarvet bidrar till att givaren är 100 % okänslig för magnetfält. Detta är t.ex. nödvändigt vid användande i närheten av motorbromsar. Den höga kapslingsgraden, det breda temperaturområdet och den robusta upp-

Fakta • IP67 • -40 °C till +90 °C • Safety Lock™ • Upp till 41 bitars upplösning • Okänslig mot magnetfält

10

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

byggnaden av lagren, ”Safety Lock ™”, gör givaren lämpad för applikationer utomhus och i tuffa miljöer. Sendix F36 har en husstorlek på endast 36x42 mm och axel och hålaxelutförande upp till 10 mm. Den tangentiella kabelutgången bidrar ytterligare till att spara plats vilket är vädrefullt vid trånga installationsutrymmen.

Webbkatalog/Produktområde Sensor Kontakta: Anton Stjernspetz 075-24 24 127, anton.stjernspetz@aut.oem.se


MAG-PL C klarar aggressiva vätskor Fakta • Tätningslös • Klarar temperaturer från -85 °C till +120 °C • Flöde upp till 90 m3 /h • Finns även i explosionsskyddat utförande (ATEX)

3M Pumps lanserar C MAG-PL, en ny serie tätningslösa magnetkopplade centrifugalpumpar med hög prestanda. Den nya centrifugalpumpen är en så kallad ”lined” pump där pumphuset är i gjutjärn medan alla vätskeberörda delar är i plast. Konstruktionen gör att pumpen blir mekaniskt stabilare samt klarar både högre systemtryck och ett större temperaturområde jämfört med en pump helt i plast.

Att storleken är mindre och priset oftast lägre är ytterligare fördelar! Plastskiktets tjocklek är avgörande för kvaliteten på pumpen. Det finns idag enklare varianter av pumpar på marknaden där tjockleken varierar mellan 3 mm ner till ca 1 mm. Vid tunna plastskikt och pumpning av t.ex. väteklorid eller salpetersyra finns stor risk att mediet penetrerar plastskiktet och angriper gjutjärnshuset. 3M Pumps kan genom en speciell tillverkningsprocess säkerställa att plastskiktet alltid är minst 5 mm vilket reducerar risken till minimum. De vätskeberörda delarna går att få i många olika material för att passa varje applikation. Givetvis går pumpen även att få ATEX-klassad för att även passa i explosiva miljöer.

Webbkatalog/Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Ove Olsson 075-242 44 62, ove.olsson@telfa.se

Små kugghjulspumpar för inbyggare Italienska Marco är en ledande tillverkare av små kugghjulspumpar med inriktning mot industri, fordon och lantbruk. Pumparna är anpassade för transport, tankning, cirkulation eller sprayning av lättflytande rena vätskor såsom vatten, diesel eller hydrauloljor med viskositet upp till 80 cSt. Tack vare den enkla och robusta konstruktionen är pumparna tillförlitliga och har lång livslängd. På flera av modellerna möjliggörs smidigt byte av motorns kol och borstar vilket underlättar service. Pumparna finns i förnicklad mässing, brons eller rostfritt syrafast material AISI 316 med olika tätningsalternativ samt för spänning

12 V DC, 24 V DC och 230 V AC. Alla pumpar levereras med filter och slanganslutningar.

Fakta • Självsugande • Max. tryck 7 bar • Max. flöde 40 l/min • Lätta att serva Webbkatalog/Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Sten Höjer 075-242 44 54, sten.hojer@telfa.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

11


Fuktgivare för olika applikationer Heinz är specialister på kundanpassade givare, de tillverkar bara specialgivare av olika slag. Här visas exempel på några olika modeller, både för rumsmätning eller i kanal. Givarna finns även med temperatursignal i samma enhet, där både fukt respektive temperatursignalen kan vara 4-20 mA eller 0-10 V.

Fuktgivarna används i torkprocesser, ugnar, befuktningsanläggningar, växthus m.m. Kontakta oss nästa gång ni har en givarapplikation!

Webbkatalog/Produktområde El-skåp Kontakta: Patrik Thunell 075-242 42 86, patrik.thunell@aut.oem.se

Fukt- och temperaturgivare i olika utföranden.

Smart testare för startbatterier! Yuasa MDX-617 batteritestare är en skräddarsydd lösning som möjliggör potentiella kostnadsbesparingar och ökade intäkter.

Med Yuasa MDX-617 analysinstrument får du ett snabbt svar om batteriets status och skapar ett gott underlag för att öka dina försäljningsmöjligheter.

Med testinstrumentet kan du snabbt och enkelt få svar om batteristatus genom mätning av batteriets konduktans.

Yuasa MDX-617 finns i 2 utföranden, med eller utan printer.

Konduktans är en unik elektrisk mätning som beräknar batteriets förmåga att leda ström genom dess inre struktur. Flera års forskning på laboratorier och i fält har visat att konduktans är en tillförlitlig indikation på batteriets ”hälsa” och en motsvarighet till batteriets startförmåga. Konduktansmätning används för att upptäcka defekta celler, kortslutningar och vanliga ålderstecken.

Fakta • Garantitest • Standardtest • Test av nytt batteri • Flera olika batteritekniker såsom: öppna, slutna, AGM, GEL, spiralbatterier

Webbkatalog/Produktområde Batteri Kontakta: Michael Krafth 075-242 41 78, michael.krafth@aut.oem.se

12

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Det enkla sättet att montera sensorer

Oberoende av vilka typer av givare och sensorer man använder behöver de monteras i något fäste. Ofta tillverkar man själv någon typ av fästvinkel. Problemet är att det både är tidskrävande och svårt att få dem flexibla för att kunna finjustera givarens läge. Från T-Link finns färdiga fästen med hålbilder som passar de flesta av våra givare, från fiberfotoceller och miniatyrgivare, till de större fotocellerna. Med hjälp av en insexnyckel är det enkelt att bygga ihop och finjustera T-Links fästsystem. Systemet är gjort i tåliga aluminiumprofiler.

1. Fäste för Datalogics fotocellserie

5. Skyddshöljen för cylindriska

2. Hållare för reflektorer

6. Fäste för Datalogics fotocell-

S300 med stolpe och golvplatta

givare

serie S8

3. Fäste för Datalogics fotocell serie S3Z

4. M18-fotocell i justerbar vinkel

7. Hållare för cylindriska givare Ø 3-32 mm

Webbkatalog/Produktområde Sensor Kontakta: Johan Rosell 075-242 42 25, johan.rosell@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

13


Ultrakompakt Matrixläsare

med stor prestanda! Det kompakta huset kombinerat med möjligheten till 90° vinklat läsfönster gör läsaren perfekt för integration även i trånga utrymmen.

Fakta • Kompakt • Enkel att installera • IP65

Matrix 210™ är den nya 2D-läsaren från Datalogic som erbjuder extrem läsprestanda och integrerad Ethernet i ett ultrakompakt hus. Tack vare WVGA bildsensorn och den kraftfulla interna belysningen klarar MATRIX 210™ av att ta upp till 60 bilder per sekund. Detta möjliggör användande av läsaren även i väldigt snabba applikationer. Med inbyggd Ethernet görs överföring av både läst data och tagna bilder effektivt. Bilder kan t.ex. laddas upp på externa datorer eller servrar för lagring och eftergranskning.

Installation och underhåll är mycket enkelt tack vare läsarens X-PRESS™-gränssnitt där en multifunktionsknapp kombinerat med LED-lampor ger tillgång till relevanta funktioner såsom insiktning av läsaren, automatisk inlärning av kodtyp samt testläge. Förutom streckkodsläsning erbjuder MATRIX 210™ nya OCR- och OCVfunktioner vilket ytterligare ökar dess användning i applikationer för identifiering.

Webbkatalog/Produktområde Sensor Kontakta: Anton Stjernspetz 075-24 24 127, anton.stjernspetz@aut.oem.se

Pister förbättrar SKH-serien Pisters DN20 och DN25 kulventiler från SKH-serien har tidigare tillverkats av smidesstål. Nu har Pister bytt material till automatstål.

En av fördelarna med det nya materialet är att dessa kulventiler nu tål ett högre tryck. Med smidesstål var det maximala trycket 320 bar och nu kan kulventilerna hantera upp till 400 bar. SKH-serien finns i storlekar från DN4 upp till DN50 och med många olika skruvanslutningar samt svetsanslutning. Det finns dessutom modeller med fäste för hänglås och med monteringsplatta för fäste på t.ex. vägg.

14

OEM INFORMERAR 2011-4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Bilden visar en SKH-kulventil innan montering av handtag och gängning av skruvanslutning.

Webbkatalog/Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Peter Bladh 075-24 24 322, peter.bladh@aut.oem.se


Här behövs ingen kabeldragning... ...till dina luckor eller grindar. Öppningsbara skydd in till farliga maskinrörelser skall ha någon typ av förregling. Som alternativ till konventionella elektriska förreglingar kan dessa låssystem användas. Välj mellan kodade kamströmställare till elektromekaniska manöverbrytare och med hjälp av våra kodade lås konstruerar du just ditt säkerhetssystem.

Fakta • Lätt att montera • Ingen eldragning till luckor/grindar • Klarar mycket tuff miljö, även utomhus • Finns för EX-miljö

Vad gör dessa lås så säkra?

Vilka låstyper finns det?

Säkerheten ligger i själva kodningen av manöverbrytare, lås och nycklar. Välj en valfri kodning på 1-6 tecken, beroende på låstyp. Låsen tillverkas med just din kodning vilket gör att nyckeln endast passar i det speciella låset. För passerbara skydd väljer man MAIE-lås. När den primära nyckeln från manöverbrytaren sätts i och vrids om får du ut en livförsäkring i form av en personlig nyckel. Denna personliga nyckel tas med in i det farliga området. På så sätt kan ingen stänga grinden bakom dig, starta maskinen och försätta dig i en farlig situation.

Hela Castells sortiment bygger på att en kodad nyckel förflyttas från manöverbrytare till olika lås placerade på luckor eller grindar. Dessa nycklar kan ha en kod på upp till tre eller sex tecken. FS är den vanligaste låstypen, där man enkelt kan identifiera koden. Koden kan bestå av upp till tre siffror och/eller bokstäver. Finns det behov av mer en tre tecken använder man låstyp Q. Denna låstyp kan ha upp till sex siffror och/eller bokstäver vilket är en fördel om man vill mer ingående identifiera vilken drift som ska brytas upp.

Castell

K T U 579

Till båda låstyperna kan man även montera ett rostfritt skyddslock vilket förhindrar att damm, smuts och spån tränger ner i låscylindern. Var passar Castell låssystem bäst? I alla applikationer egentligen, men där vi av erfarenhet vet att dessa fungerar väldigt bra är t.ex. sågverksmaskiner, högspänningsutrustning och tågverkstäder.

Webbkatalog/Produktområde Säkerhet Kontakta: Martin Hjelmquist 075-242 41 72, martin.hjelmquist@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 4

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

15


B SVERIGE PORTO BETALT

Nytt DIN-kablage

för extrem kyla De kalla vintrarna i norden har medfört att våra kunder efterfrågat DIN-kablage med bättre temperaturtålighet för applikationer i rörelse. Så tillsammans med vår tillverkare Molex har vi nu tagit fram en ny kabel som klarar -40 °C!

Fakta • -40 °C / +90 °C

Fram tills idag har vi varit begränsade med DIN-kablage för mobila applikationer där mycket låga temperatuer förekommer. Men med en ny kabel från Molex så kan vi nu leverera ingjutet kablage som klarar av temperaturer ner till -40 °C. Kablaget lämpar sig främst för den mobila hydraulikbranschen där det är krav på oljebeständighet, temp.tålighet och flexibilitet.

Vi lagerför ingjuten DIN A och JuniorTimer (AMP) med lysdiod och varistor, men även andra DIN-standarder. Kretsar finns mot förfrågan.

Webbkatalog/Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Pontus Östlund 075-24 24 181, pontus.ostlund@aut.oem.se

mPm®

OEM Automatic AB Dalagatan 4, Box 1011, 573 28 Tranås | telefon 075-242 41 00 075-242 41 19 | internet www.oemautomatic.se | info@aut.oem.se

adress fax

• Lätt att skala • Oljebeständig • Halogenfri

OEM Informerar #2 2011  

http://www.oem.se/aut/oem_aut/oem_aut_se/pdf/oem_informerar_4_2011.pdf