Page 1

nummer 2 2011

MK9-USB

- 3:e generationens ProMark

SIDA 5

Elco - nytt fabrikat på statiska reläer

SIDA 6

Flexibel impellerpump

SIDA 7

Sveriges bredaste batterisortiment

SIDA 6

Visionsensor DataVS2

SIDA 10

Möt upp på Elfack 2011!

Välkommen till vår monter B05:20


Ur innehållet

Hallå där… Tobias Lundh Produktområdeschef Installation, OEM Automatic AB Varför har ni valt att ställa ut på Elfack? Av flera anledningar. Elfack är nordens största och viktigaste mötesplats för elbranschen och vi har under mässan möjlighet att träffa ett stort antal installatörer, som är våra dagliga användare, men även våra samarbetspartners, elgrossisterna. För produktområde Installation är Elfack i särklass den viktigaste mässan och vi kommer mer eller mindre förlägga vår verksamhet i Göteborg den här veckan. Under Elfack har vi en unik möjlighet att få direkt feed-back på alla våra nyheter som lanseras under mässan, där vi både är en del av nya trender och har möjlighet att lyssna in vad marknaden efterfrågar och värdesätter.

MK9-USB - 3:e generationens ProMark Partex, sida 5

Nytt fabrikat på statiska reläer Elco, sida 6

Vad händer på ert produktområde? Massor! I stort sett allt vi kommer att visa upp under veckan är nya produkter från både befintliga leverantörer som Legrand men också helt nya samarbetspartners som bl.a. Benning och GSL. Från Legrand fortsätter lanseringen av strömställarserien Céliane med ett ännu bredare sortiment i både funktioner, styrsystem och material. Vi kommer också presentera en helt ny serie med trådlös belysningsstyrning från Delta Dore med massor av funktioner och möjligheter. Dessutom kommer vi kunna presentera en världsnyhet i form av Multifly från Norska GSL som både underlättar och gör installationen i undertak säker. En mycket intressant produkt som nu för första gången visas och lanseras under mässveckan.

Visionsensor DataVS2 Datalogic, sida 10

Hur viktigt är det med mässor? I takt med ett ökat informationsflöde genom elektroniska nyhetsbrev, ständig tillgänglighet och den snabba tekniska utvecklingen inom vårt produktsegment, är jag övertygad om att mässor fortsatt kommer att vara en jätteviktig del av marknadsföringen. Det ger kunden möjlighet att testa och uppleva produkterna på riktigt. För vår del är det också oerhört viktigt att medverka på mässor där vi har chans att träffa slutkonsumenten. Det personliga mötet är det centrala i vår affärsidé, där mässor är och kommer fortsatt att vara ett fantastiskt bra tillfälle till just detta. Dessutom är just Elfack en enda stor branschfest där vi som utställare har ett ansvar att se till att att alla besökare får en riktigt bra upplevelse genom intressanta produkter, viktiga nyheter och ett proffsigt bemötande i vår monter.

Mycket att vinna med enstegstekniken Coval, sida 12

GSR är med säkerhet ett bra val Allen-Bradley Guardmaster, sida 14

|

2

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Enastående prestanda

utvecklar automation

Förena företagets alla applikationer i ett konvergent nätverk med standard Ethernet...

Det är Automation IT. Identifiera och accelerera automationspaket för att uppnå deterministisk funktion och realtidsprestanda som automation kräver på fältnivå...

Hartings FTS – Fast Track Switch möjliggör att ni kan identifiera de automationsprotokoll ni anser viktigast. Protokollen prioriteras, accelererar och skickas före all annan IT-trafik, exempelvis från övervakningskameror etc. Detta betyder ofta en stor kostnadsbesparing eftersom man bara behöver ett nätverk. Använder ni flera olika ethernetprotokoll? Fast Track Switching stöder en rad olika ethernetprotokoll som t.ex. PROFINET, EtherNet/IP och Modbus TCP eller egna protokoll samtidigt.

Fakta • Ethernet Switch enligt IEEE 802.3 • 6/8/10 (RJ45) portar. Möjlighet till 2 st. fiberportar finns

Det är Fast Track Switching.

• Unmanaged och managed • Robust metallhus • DIN-skenemontage • MRP och PROFINET I/O-stack

Webbkatalog/Produktområde El-maskin Kontakta: Joacim Burenby 075-242 42 58, joacim.burenby@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

3


Robusta buskablar för alla applikationer IGUS GmbH, experten på böjtåliga kablar i dynamiska energikedjeapplikationer. Säker dataöverföring De nya CAT5e/GigE-kablarna ”CFBUS.PVC.045” och ”CFBUS.PUR.045” för användning i energikedjor från igus GmbH. Buskabeln på PVC-Basis är för torra utrymmen, PUR-buskablarna för utrymmen med oljebelastning.

När det gäller buskablar för energikedjor är det essentiellt att se till att överföringsegenskaperna efter flera miljoner rörelsecykler fortfarande uppfyller respektive busspecifikationer. Enligt IGUS uppgifter kan företaget erbjuda en lösning för nästan alla busprotokoll. Detta innefattar Profibus, DeviceNet, CC-Link och CAN-Bus, men också USB och alla Ethernet-varianter inklusive GigE. Det gäller för standard-, extrem- och till och med torsionsapplikationer. I de fall där koppar inte är det lämpligaste alternativet (jättelika datamängder, långa sträckor) rekommenderar IGUS i första hand fiberoptiska kablar. Webbkatalog/Produktområde El-maskin Kontakta: Peter Nordell 075-242 43 12, peter.nordell@aut.oem.se

Nyhet! GigE-kablar av PVC och PUR I det nu utvidgade sortimentet spelar yttermanteln en viktig roll. Mantelmaterialet i den nya CAT5e/GigEkabeln ”CFBUS.PVC.045” är en PVCblandning som är förslitningsoptimerad för applikationer med permanent rörliga energikedjor av plast. Kabeln är flamsäker, lämpar sig för temperaturområdet -5 °C till +70 °C och är UL-godkänd. Med den testade PVC-blandningen kan enligt IGUS höga cykeltal till moderata kostnader uppnås i omgivningar utan oljepåverkan. Den nya PUR-GigE-kabeln ”CFBUS. PUR.045” är däremot avsedd för energikedjeapplikationer med olja, kyl- och smörjmedel. Denna mycket oljeresistenta kabel är både flamsäker och halogenfri, kan användas vid temperaturer från -35 °C till + 70 °C och är även UL-godkänd. Här är mantelmaterialets förslitningsegenskaper anpassade till kedjans material, vilket ger en längre levnadscykel.

Canalplast höjer temperaturen Fakta • Klarar upp till 105 °C • Hög kvalitet • Stort utbud • Enkel slitsbrytning

Från italienska Canalplast kommer ett av marknadens bredaste program av kabelkanaler och tillbehör. Standard PVC-kanaler, E/4, kännetecknas av en hög kvalitetskänsla och ett flertal godkännanden. Som tillbehör finns bl.a. ett lättmonterat märksystem och kabelhållare för att dela av kanalen och hålla kablarna på plats.

4

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Canalplast’s halogenfria serie, EHF, har tagits fram efter ökade krav från marknaden. Canalplast använder Noryl som råmaterial vilket ger bättre prestanda vid höga temperaturer samt en stabilare kanal jämfört med konkurrenterna. Halogenfria kabelkanaler används i miljöer där uppkomst av giftig rök och gas är extra riskfyllt, t.ex. fartyg, tåg eller sjukhus. Eftersom kanalerna inte avger någon korrosiv rök skyddas också byggnader och egendom vid en eventuell brand. Besök oss i vår monter (B05:20) på Elfack för att uppleva kvaliteten samt titta på hela sortimentet av tillbehör.

Produktområde El-skåp Kontakta: Ulrik Lundh 075-24 24 167, ulrik.lundh@aut.oem.se


USB

Produktområde El-skåp Kontakta: Erik Folke 075-242 41 53, erik.folke@aut.oem.se

MK9-USB 3:e generationens ProMark

På Elfack, 9-13 maj, presenterar Partex och OEM Automatic MK9-USB, uppföljaren till den oerhört populära märkmaskinen MK9-NG. Med USB-anslutningen sker utskrift direkt från dator och det finns även möjlighet att via mjukvaran WinSign göra de nödvändiga inställningarna som krävs. Detta tillsammans med snabbare produktionshastighet genererar sparad arbetstid. Varmt välkomna att provköra MK9-USB i vår monter B05:20!

Fatpumpar för alla(s) behov Flux är marknadsledande tillverkare av fatpumpar med tillbehör och varumärket är synonymt med högsta kvalitet inom pumpteknologi. Flux’s produkter har ett mycket brett användningsområde från enklare fattömningar till doseringsapplikationer med pump i kombination med Flux flödesmätare. Vi kan erbjuda oslagbara fatpumpsenheter för säker hantering av kemikalier till exempel pumpverk utrustade med Flux kompakta, elektroniskt varvtalsreglerade motor – FEM 4070. Motorn har 4 olika hastigheter som enkelt väljs genom en knapptryckning för att ge rätt flöde i olika applikationer. Fatpumparna finns i metall eller plast och med motorval för att passa alla miljöer, givetvis även ATEX-klassade lufteller elmotorer.

Fakta • Mekanisk tätade eller tätningslösa utföranden • Unik innertub med stålhylsa för lång säker livslängd • Enklare pumpbyte och service med system för snabbmontage/demontage • FEM 4070-motorn kan varvtalsregleras i 4 steg och har många fler unika egenskaper

Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Ove Olsson 075-242 44 62, ove.olsson@telfa.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

5


Nytt fabrikat

på statiska reläer

” I nt

erbrjoduk tion uda s”nde G ä lle r 3 0 m t.o.m. aj 20 11

Vi lanserar nu italienska Elco, ett kompletterande fabrikat på statiska reläer med flera innovativa modeller. Här finns ett stort antal varianter för olika strömstorlekar, med eller utan kylfläns, för DIN-skena eller montage på kyldon.

Fakta

Serie SSR08 är Elcos volymserie och har lysdiodindikering och löstagbart lock, d.v.s. är valbar IP00 eller IP20.

• En-, två- eller trefasstyrning

Serie SC1-22D är en annan viktig modell, endast 22,5 mm bred och klarar lastströmmar upp till 25 A. Dessa har dessutom ett mycket bra pris – testa gärna vårt introduktionserbjudande. Hänvisa till denna artikel. Beställ broschyr på vår hemsida, under trycksaker. Produktområde El-skåp Kontakta: Patrik Thunell 075-242 42 86, patrik.thunell@aut.oem.se

• 22,5 mm bredd, 10-25 A lastström

• För lastström upp till 80 A (enfas) • Smalreläer, 6,3 mm för 6 A AC respektive 8 A DC • För motorstyrning (till, från, samt reversering) • Vissa kan kompletteras med övertemperaturskydd

SSR08-25480AS

(25 A, utan kylfläns)

SSR08-40480AS

(40 A, utan kylfläns)

170;-/st. 230;-/st.

SC1-22D10600A

(10 A med kylfläns)

240;-/st.

SC1-22D25600A

(25 A med kylfläns)

290;-/st.

Besök vår hemsida, www.oemautomatic.se för mer teknisk info.

Sveriges bredaste

batterisortiment OEM Automatics batteriavdelning har en ständig strävan efter att erbjuda kvalitetsprodukter, hög service och konkurrenskraftiga priser. Med vårt breddade sortiment som nu täcker allt från start till back up, har vi möjlighet att hjälpa våra kunder att lösa sin kravbild. Med ett stort urval från ledande batteritillverkare såsom Yuasa, Ritar och BAE kan vi erbjuda

batterier med egenskaper som ger ett optimalt urval av produkter. Passa på att komma in i vår monter (B05:20) på Elfack-mässan i Göteborg under v. 19 för att diskutera med våra produktspecialiserade säljare.

Produktområde Batteri Kontakta: Michael Krafth 075-242 41 78, michael.krafth@aut.oem.se

6

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Flexibel impellerpump Ända sedan Jabscos ingenjörer uppfann impellerpumpen håller man den ledande positionen på marknaden. Impellerpumpens enkla och geniala konstruktion med en flexibel impeller av gummi gör den användbar till många olika typer av applikationer där den är ett utmärkt och prisvärt alternativ till mer kostsamma pumplösningar. Tack vare den symmetriska designen kan pumpen reverseras, dvs flödet kan gå i båda riktningarna, med samma höga prestanda - oavsett om det är högviskösa kemikalier eller ömtåliga livsmedel som pumpas.

Fakta • Självsugande upp till 4 m • Pumpar även ömtåliga eller förorenade media • Lätt att rengöra och serva • Flöde upp till 500 liter/min, max tryck ca 4 bar

Produktområde Pumpar Telfa Kontakta: Sten Höjer 075-242 44 54, sten.hojer@telfa.se

Jabscos universella Utility-serie i brons är konstruerad för att klara torrkörning i upp till 30 minuter efter att pumphuset har vätskefyllts en gång. Finns med 230 V/50 Hz motor för flöde 20, 40 eller 80 liter/min.

Med ett omfattande sortiment av pumphus i brons, syrafast rostfritt stål eller glasfiberarmerad epoxiplast samt ett brett utbud av impellermaterial kan vi hjälpa dig att hitta rätt lösning för din applikation.

Tryckgivare med M12-kontakt

för de flesta applikationer Tryckgivare P3297 från Tecsis är en universell givare för de flesta applikationer. Den har inga interna tätningar och alla mediaberörda delar är i rostfritt stål. Detta tillsammans med högt EMC-skydd, resistans mot stötar och vibrationer samt ett kompakt mått gör denna givare till ett bra alternativ för många olika applikationer.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Martin Esbjörnsson 075-24 24 147, martin.esbjornsson@aut.oem.se

Fakta • Tryckområde från 0-1 bar till 0-600 bar • Piezomätcell (≤ 6 bar) eller tunnfilmsmätcell (≥ 10bar) • Mediaberörda delar i rostfritt stål

Vid tryckområden från 10 bar har givaren en tunnfilmsmätcell som ger hög noggrannhet och lång livslängd med oförändrad prestanda.

• Högt EMC-skydd enligt EN 61 326

Som standard används processanslutning G1/4B men givaren finns även i många andra varianter.

• Hög resistans mot stötar och vibrationer

• Kompakt mått • Inga interna tätningar

• För dynamiska eller statiska tryck

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

7


DIP-switch eller PC? Du väljer... Vår leverantör Lutze presenterar en ny serie PC-programmerbara omvandlare för temperatur eller analoga signaler. Omvandlarna programmeras via PC eller manuellt via DIP-Switchar. Detta ger stor variation och möjlighet redan genom DIP-switcharna. Vid PC-programmering skapas helt egna val och parametrar sätts efter behov. PC-programmering används när inte DIPswitcharna täcker behovet eller upplösningen blir för dålig.

Fakta • FDT/DTM för PC-programmering • DIP-switchar för manuell parametersättning • Lastimpedans 750 ohm • 3-vägs galvanisk isolation 2500 V • Mått: 86x36x58 mm

Dessa omvandlare är tillverkade enlig FDT/ DTM-konceptet, vilket innebär att du som kund framtidssäkrar din produkt via denna standardiserade programmeringsmöjlighet.

Produktområde El-skåp Kontakta: Leif Algmark 075-242 41 13, leif.algmark@aut.oem.se

Besök gärna vår monter (B05:20) på Elfackmässan i Göteborg 9-13 maj, där du själv kan testa produkten.

Vad är FDT/DTM?

DIP-Switchar

FDT (Field Device Tool)

Omvandlarna har även DIP-Switchar som ger dig många möjligheter. Exempelvis finns över 185 valmöjligheter för analoga standarsignaler. Väljer man temperaturmodellen finns över 6825 valmöjligheter bara med hjälp av DIP-switcharna.

FDT är ett styr- eller CAD-system som integrerar gränssnitt för styrsystem - så kallade DTM (Device Type Manager). Visionen att göra det lättare för användaren genom en gemensam lösning av programvara. Lutze använder PactWare som är ett alternativ i FDT. DTM (Device Type Manager) DTM är själva drivrutinen för respektive produkt. Sammanfattningsvis kan man förklara det som att FDT motsvarar ett Windows-program och DTM en skrivare som ansluts till Windowsprogrammet. FDT/Pactware-programmet och drivrutiner (DTM) finns att ladda ner via vår hemsida, www.oemautoamtic.se, produktområde El-skåp.

8

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Analoga signaler 185 valmöjligheter

Temperatur 6825 valmöjligheter


Välkomna på

seminarie! Möjligheten att övervaka och styra sin utrustning på distans innebär många fördelar. Att se driftdata i realtid, få larm via e-post och SMS samt analysera trendgrafer över historisk data är ett kostnadseffektivt sätt att optimera sin utrustning. Detta innebär minskade resor för akuta åtgärder samt gör det enklare att planera förebyggande service. Intellicoms Netbiter-produkter gör det också enkelt för dig som skall driftsätta och administrera fjärruppkopplingen. Allt du behöver är en dator med internetuppkoppling. Surfa till netbiter.net, härifrån administrerar du nu samtliga dina enheter som är uppkopplade. Inget krångel med brandväggar eller SIM-kort med fasta IP-adresser.

Fakta • Stor inställningsratt • Låg hysteres • Brett inställningsområde • Antifrostmarkering • Optimerad kåpa för högre luftflöde

Besök mötesrum R34 på Elfack-mässan. Här visar vi Netbiter samt Millenium 3 vid nedanstående tillfällen.

Seminarietider Tisdag 10 maj

kl.11.00 och 14.00

Onsdag 11 maj

kl.11.00 och 14.00

Torsdag 12 maj

kl.11.00 och 14.00

”Drop in”-seminariet är kostnadsfritt och pågår i ca 1 timme.

Vi ses! Produktområde El-skåp Kontakta: Fredrik Olofsson 075-242 42 15, fredrik.olofsson@aut.oem.se

Kompakta

termostater för skåp Vi presenterar här Stegos senaste nyhet – termostat STO011/STS011.

Produktområde El-skåp Kontakta: Mathias Thorberg 075-242 42 57, mathias.thorberg@aut.oem.se

En nyutveckling av termostater för skåp som ger en mängd fördelar. Exempelvis finns en stor inställningsratt med tydliga ”klick” för inställningen, ännu lägre hysteres för bättre temperaturprecision, hög brytförmåga på kontakterna, optimerat kapsling för ökat luftflöde vilket ger bättre temperaturavkänning m.m.

Inställningsratten är även markerad med en antifrostmarkering vilket underlättar inställningen. Besök vår monter (B05:20) på Elfackmässan i Göteborg den 9-13 maj och se nyheterna!

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

9


Visionsensor

DataVS2 DataVS2 är en serie visonsensorer för flexibla lösningar på maskinapplikationer. Sensorn är komplett med optik, röd LED-belysning och elektronik i ett kompakt hus. Parametrarna i sensorn sätts via PC genom Ethernet-kommunikation. Mjukvaran bifogas med sensorn och är utvecklad för att leda användaren steg för steg genom parametersättningen. DataVS2 är tillgänglig i tre olika versioner med olika kontrollverktyg: - Object Recognition, OBJ Jämför detalj mot en grundbild.

- Advanced Object Recognition, AOR Som ovan, men klarar även 360° mönsteringenkänning.

Kontroll av skruvorientering

- Identification, ID Läser streckkod, datamatrix och OCV.

Fakta • Minne för upp till 20 olika inspektioner • 11 olika kontroller • 360° mönsterigenkänning på AOR-modellerna • Logikfunktioner: AND, OR, NOT, NAND etc. på AOR-modellerna

Kontroll av O-ring

10

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E


Kontrolltabell De olika kontrollverktygen används för att täcka de flesta applikationer.

Kontroll

Funktion

Applikation

Image

Pattern Match

Söker efter ett mönster inom ett specifikt område

• Förpackning: logocheck • Montering: produktorientering • Postautomatisering: stämpelkontroll

Contour Match

Kontroll av kontur

• Metallbearbetning: konturcheck • Livsmedel: kaffekapslar konturcheck

Position

Kontroll av position av objekts kontur

• Buteljering: vätskenivåkontroll • Livsmedel: kontroll av position av etikett

Width

Mäta objekts bredd

• Montering: kontroll av detaljer • Kvalitetskontroll

Counting

Räknar ojekt längs en linje

• Elektronik: komponenträkning • Läkemedel: blisterräkning

Contrast

Kontrastberäkning

• Livsmedel: närvaro om datum och batchmärkning • Metallbearbetning: närvaro av lasermärkning

Brightness

Gråskaleberäkning

• Buteljering: närvaro av kapsyl • Packetering: räkna ojekt

360° Pattern Match

Söker efter ett mönster inom ett specifikt område

• Förpackning: logocheck • Montering: produktorientering • Postautomatisering: stämpelkontroll

OCV – character check

Kontroll av siffror/bokstäver

• Livsmedel: närvaro om datum och batchmärkning. • Läkemedel: närvaro om datum och batchmärkning.

Barcode & Datamatrix

Läser streck/datamatrixkod

• Förpackning: kontroll av streckkodsnärvaro • Montering: sortering av detaljer

Steg 1 Det första steget innehåller ihopkoppling av sensorn och PC:n, samt att ställa in parametrarna för bilden. När man är nöjd med bilden sparar man den och använder den som mall när man ställer in sina vilkor.

Steg 2 I det andra steget sätter man de vilkor och gränser som ska skilja ut godkända objekt från underkända. En eller flera kontroller kan sättas beroende på vad man vill kontrollera.

Steg 3 I steg 3 simuleras sensors funktion på PC:n för att testa de olika inställda funktionerna. Det är också här man aktiverar sensorn för att köra önskad inspektion.

Produktområde Sensor Kontakta: Johan Rosell 075-242 42 25, johan.rosell@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

11


Mycket att vinna med

enstegstekniken Ejektorerna från Coval är av typen enstegsejektorer, d.v.s. ett (1) munstycke som skapar vakuumet. Med enstegsprincipen får man en ejektor som är snabb att skapa ett högt vakuum (upp till dubbel så snabb som andra principer) och har inga interna rörliga delar. Detta tillsammans med den genomgående ljuddämparen skapar en enhet som blir i stort sett okänslig för damm och smuts. Det i sin tur leder till färre stopp i produktionen p.g.a. rengöring av ejektorn. Risken att tappa produkter blir då minimal. Vem är Coval? Coval är ett franskt bolag specialiserade på vakuum. De har som mål att bli världsledande på vakuum inom automationsindustrin. De satsar idag 10 % av sin omsättning på att utveckla nya produkter. Coval´s egen utvecklingsgrupp tillsammans med externa teknologiska institut ser till att man hela tiden ligger i framkant vad gäller utveckling av nya revolutionerande vakuumprodukter anpassade för automationsindustrin världen över. Coval har sitt huvudkontor i Frankrike med dotterbolag i Spanien, Italien, Tyskland, Brasilien och USA. Man har också ett flertal återförsäljare världen över där OEM Automatic AB är samarbetspartnern på den svenska marknaden.

LEMAX - Kompakt vakuummodul med energisparfunktion Den senaste i raden av nyutvecklade produkter från Coval är vakuummodulen LEMAX. LEMAX är ett komplett vakuumsystem med energisparfunktion i ett kompakt utförande. Med andra vakuumejektorer måste ofta systemet kompletteras med ytterligare produkter: styrventil, tryckregulator, vakuumvakt, avblåsningskrets etc. Allt detta finns integrerat i LEMAX! Den är också utrustad med ASC - Air Saving Control. Det innebär att ejektorn vid uppnådd vakuumnivå stänger av sig själv men bibehåller vakuumnivån med hjälp av en backventil.

Fakta • ASC - Air Saving Control Energibesparing som snabbt lönar sig • Allt integrerat i en kompakt enhet Inga externa funktioner behövs • Enkel installation Plug & play • Kort responstid Litet mått och låg vikt medför montage nära sugkopparna • Dammokänslig Enstegsprincip i kombination med genomgående ljuddämpare • Tyst Med ASC så är enheten i vila större delen av arbetscykeln • Säker Vakuumet bibehålls även vid spänningsbortfall

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Martin Esbjörnsson 075-242 41 47, martin esbjornsson@aut.oem.se

12

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

Enheten ligger hela tiden och känner av vakuumnivån och skulle den sjunka under accepterad nivå så öppnar ventilen och snabbt återställer önskad nivå för att sedan stänga av sig igen. Denna funktion fungerar bara på täta material men ger då en stor energibesparing i form av låg luftförbrukning. Man får också en behagligare miljö då enheten är helt tyst långa perioder. Vid porösa material fungerar enheten som en vanlig ejektor som kontinuerligt skapar vakuum så länge styrventilen är öppen. Kontakta oss så hjälper vi er att effektivisera och kostnadsreducera er vakuumapplikation.


Miniatyrlastceller Tecsis utveckling av lastceller fortsätter, och de släpper nu en familj av miniatyrlastceller som är anpassade att registrera vikter och laster för trånga utrymmen. Finns i flera arbetsområden från 0,25 N upp till 50 kN. De är tillverkade i rostfritt stål och skyddsklass IP65 vilka kan monteras i applikationer som har omgivningstemperatur upp till 200 °C.

Designen minimerar effekten av sneda krafter och förenklar montaget. Finns i storlekar <Ø10 mm och bygghöjd runt 4 mm. Typiska applikationer kan vara stansar, pressar eller klippande processer men även utrustning för medicinskt bruk.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Henrik Sjölin 075-24 24 234, henrik.sjolin@aut.oem.se

Tuffa multipedaler Vi kan med Herga erbjuda en stor variation av fotpedaler. Vi har även ett bra sortiment av multipedaler och kan med lite större antal ta fram helt unika pedallösningar. Nu senast ut är en 3-pedals multikontroll med USB-anslutning. Med denna kan du programmera varje enskild pedal att utföra upp till 3 olika tangenttryckningar t.ex. Altshift-9. Pedalerna kan köpas med UL-godkännanden och högre IP-klasser för bl.a. medicinskt bruk. Bottenplattan kan användas med andra pedaler som våra plåt/rostfria pedaler för lite tuffare miljöer. Finns även med enklare pedaler (NO/NC, mikrobrytare).

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Adam Bjellquist 075-24 24 132, adam.bjellquist@aut.oem.se

Fakta • Programmerbara • Robusta • Många varianter

Ny serie flödesregulatorer från Aignep Vi kan nu erbjuda stryp- och stryp-backventiler i in-lineutförande. Ventilerna finns med insticks koppling för 6, 8 och 10 mm slang och även med instick + gänga från G1/8” till G1/2”.

Fakta

Gängan är Aigneps universalgänga Swift-fit som tack vare utförandet passar både BSP och NPT-gänga, konisk likväl som parallell.

• Kan panelmonteras eller monteras med två skruvar

Montaget är mycket flexibelt. Ventilerna kan panelmonteras, fästas med skruv o.s.v.

• Kan kopplas direkt på slang utan extrakopplingar

• Unik gänga som passar de flesta standarder

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Per Strandgren 075-242 42 46, per.strandgren@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

13


GSR är med

säkerhet

ett bra val GSR heter de nya säkerhetsreläerna från Allen-Bradley Guardmaster. Ett GSR säkerhetsrelä kan ersätta två traditionella säkerhetsreläer tack vare att de har dubbla säkerhetsingångar jämförbart med ett traditionellt säkerhetsrelä som endast har en. Dessa dubbla ingångar kan man konfigurera med hjälp av en vridomkopplare som sitter på framsidan av säkerhetsreläet. Bl.a. ”AND”/”OR”logik och återställningsfunktion kan väljas. Dessutom har GSR en patenterad lösning vad gäller sammankoppling mellan flera GSR.

R

Produktområde Säkerhet Kontakta: Jörgen Carlswärd 075-242 41 41, jorgen.carlsward@aut.oem.se

ZONING

DUAL INPUT FUNCTION

Global e-stop

Denna lösning består av en enkanalig sammankoppling från en speciell in- och utgång och kan ändå uppnå högsta säkerhetsnivå SIL3 enligt EN 62061 och Ple enligt EN ISO 13849-1. På detta vis bibehåller man de säkra utgångarna vid sammankoppling. Denna sammankoppling gäller både mellan flera säkerhetsreläer och mellan säkerhetsrelä och expansion.

EXPANSION Zone 1

Zone 2

Multiple types of safety devices can be connected to the relay because of universal input gured for logic

Dual input relay can handle two dual channel devices, simplifying wiring and commissioning Rotary switch on front of device configures reset mode and logic between two devices

DI

The unit is configured to “AND” logic to detect a change in state of the inputs from either device. If either device changes state, the relay will send a signal to initiate a safe condition.

Många olika typer av säkerhetskomponenter kan anslutas till säkerhetsreläet tack vare dess universella ingång. Säkerhetsreläer med dubbla säkra ingångar kan övervaka dubbla säkerhetskomponenter, vilket förenklar både installation och drifttagning. Med vridomkopplaren på framsidan väljer man återställningsfunktion och logikfunktion mellan de dubbla säkerhetsingångarna. I detta fall är säkerhetsreläet konfigurerat till ”AND”-logik för att kontrollera ingångarna från respektive ingång. Om någon av de dubbla ingångarna ändrar status skickar säkerhetsreläet en signal till säkert stopp.

14

OEM INFORMERAR 2011-2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

S1 SI

DI

DI

I detta fall övervakar S1 övergripande nödstopp och skickar en säker patenterad enkanalig signal till underliggande säkerhetsreläer som i sin tur övervakar egna zoner. Varje enskild zon kontrolleras av var sitt säkerhetsrelä med dubbla säkerhetsingångar som är konfigurerat i ”AND”-logik. Systemet kan också konfigureras med en blandning av ”AND”, ”OR” eller ”AND”/”OR”.

En enkel enkanalig sammankoppling mellan säkerhetsrelä och utgångsexpansion via den patenterade enkanaliga signalen. På detta sätt rör man inte sina säkra utgångar på säkerhetsreläet. Varje utgångsexpansion ger var för sig 4 NO säkra utgångar, direkta eller tidsfördröjda.


Proportionalventiler Reglera ett tryck eller flöde med elektrisk signal Från vår leverantör AscoNumatics har vi ett brett sortiment av proportionalventiler för olika behov. En proportionalventil är en elektriskt styrd tryck- eller flödesregulator. Oberoende av vad applikationen kräver så har AscoNumatics en ventil som passar.

Tryck

Flöde

SentronicD

Piezotronic

Sentronic är en direktverkande ventil som kan användas på två sätt. Dels är det en standardventil för de flesta applikationer, och dels är det en ventil som kan programmeras helt efter applikationens behov via PC.

En ventilserie framtagen för extremt låg energiförbrukning. Passar t.ex. medicinska gasapplikationer där ventilen drivs av batterier eller solpaneler. Det tillsammans med den långa livslängden på 1 miljard cykler gör den även lämplig för mobila applikationer.

Sentronic

Posiflow

Sentronic är en direktverkande ventil för de som ställer höga krav på snabbhet, noggrannhet och lång livslängd. Mekaniken innehåller inga mjuka tätningar som på sikt slits och försämrar en ventils prestanda. Finns med många olika tryckområden och klarar höga flöden.

I Posiflow-serien finns ventiler från M5- till G½”-anslutning vilket gör att den kan reglera vätska- eller gasflöden från 0,3 l/min till 35 l/min. Gemensamt för hela serien är att flödeskurvan är helt linjär i förhållande till styrsignalen. Posiflows plunger (den inre rörliga delen) är omfattad av två tätningar som minskar friktion inuti ventilen.

D

Preciflow Sentronic Digital Här har man tagit elektroniken från SentronicD och kombinerat med mekaniken från Sentronic. Det ger en ventil med hög prestanda och med möjligheten att programmera den för optimal funktion i varje applikation.

Preciflow är en vidareutveckling av Posiflow. Den största skillnaden är att plungern (den inre rörliga delen) vilar mellan två stycken friktionsfria plattfjädrar. Fjädrarna dämpar eller trycker plungern från sätet där mediet strömmar genom. Konstruktionen möjliggör ventiler med väldigt små genomlopp (ner till 0,2 mm) vilket gör serien lämplig för t.ex. analysapplikationer.

PositionerD Pulstronic Pulstronic är en pilotstyrd ventil som framförallt passar bra i applikationer med konstant flöde där man vill reglera ett konstant tryck (t.ex. spraymunstycken, lim- eller lackdosering, svetsutrustning). Vid spänningsbortfall kan enheten erhållas i två utföranden - behåller senast inställda tryck alt. avluftar systemet.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Martin Esbjörnsson 075-24 24 147, martin.esbjornsson@aut.oem.se

PositionerD är ett tillval på våra populära snedsätesventiler. Som vanligt styrs ventilerna av ett pilottryck mellan 4 till 8 bar. Med hjälp av PositionerD kan ventilens flödeskruva styras helt linjärt i förhållande till styrsignalen. Med AscoNumatics mjukvara kan ventilen anslutas till en dator för att justera flödet. Detta är en fördel för processer där man med jämna mellanrum måste ställa in vissa parametrar.

Produktområde Tryck & Flöde Kontakta: Karl Eliasson 075-24 24 223, karl.eliasson@aut.oem.se

­­­O E M I N F O R M E R A R 2 0 1 1 - 2

W W W. O E M A U T O M AT I C . S E

15


B SVERIGE PORTO BETALT

Sendix vinkelgivare

med Profinet

Kübler utökar nu den robusta Sendix-serien med envarviga och flervarviga vinkelgivare med Profinet-inteface. Givaren är idealisk för alla applikationer med Profinet tack vare användandet av Encoder Profile 4.1, vilken tillåter bl.a. skalning av positionsvärdet, programmering av set-värden samt många andra parametrar via Profinet-Bus. Givaren stödjer även drift i IRT-läge (Isochronous Real-Time-Mode) med en cykeltid ≤1ms, vilket gör den särskilt lämpad för realtidsapplikationer. Inkoppling av givaren sker snabbt och enkelt genom M12-anslutningar.

Küblers Sendix-serie kännetecknas av hög kvalitet med gjutet hus, robust lageruppbyggnad, hög kapslingsgrad och brett temperaturområde.

Fakta • Robust lageruppbyggnad • IP67 • -40 °C till +5 ºC • Robust gjutet hus

Produktområde Sensor Kontakta: Anton Stjernspetz 075-24 24 127, anton.stjernspetz@aut.oem.se

• IRT-läge

Välkomna att besöka oss i vår monter (B05:20) på årets Elfack-mässa i Göteborg!

OEM Automatic AB Dalagatan 4, Box 1011, 573 28 Tranås | telefon 075-242 41 00 075-242 41 19 | internet www.oemautomatic.se | info@aut.oem.se

adress fax

OEM Informerar #2 2011  

OEM Automatic's OEM Informerar

OEM Informerar #2 2011  

OEM Automatic's OEM Informerar