Page 1

vinter guiden


Aktivitetshjelpemidlers betydning for aktivitet, deltakelse og livskvalitet.

Barn og unge med funksjonsnedsettelser har et lavere aktivitetsnivå enn funksjonsfriske, noe som ofte får negative konsekvenser for den enkeltes psykososiale utvikling og livskvalitet (Grue, 1998). Undersøkelser viser at forskjellene mellom personer med eller uten funksjonsnedsettelser er størst der aktivitetshjelpemidler faktisk kan være med å redusere denne forskjellen, og aller størst er forskjellen i utendørsaktiviteter som deltakelse på sykkeltur, i alpinanlegg og på ski i skog og mark (Bliksvær, 2010).

2

Potensialet for å gjøre noe med disse utfordringene er med andre ord stort. Aktivitetshjelpemidler kan bidra til økt aktivitet og deltakelse på ulike arenaer, spesielt i aktiviteter som sykkel og ski hvor utvalget av gode hjelpemidler er stort. Ved å få riktige og tilpassede aktivitetshjelpemidler, og lære å beherske disse, kan det veie opp for en del av de utfordringene funksjonsnedsettelsen gir (Bergem, 2012).

Informasjon fra artikkelen «Aktivitetshjelpemidlers betydning for fysisk aktivitet for barn og unge med fysisk funksjonsnedsettelse» av Svein Bergem, Idrettspedagog.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Index

Side

Sitski for alle

Optimal skiglede – med eller uten ledsager Bardum tilbyr et bredt utvalg av utstyr. Her er det noe for alle, uansett funksjonsnedsettelse. Det er ingen grunn til at vinteren skal være en tid uten deltakelse og aktiviteter. Vi har skiutstyr til sittende alpint i alle kategorier. Vi gir opplæring slik at ledsager og utøver føler seg trygge i skibakken, og tilbyr spesialtilpasninger av utstyr som dekker alle behov. Bardum arrangerer aktivitetsdager over hele landet. Vi bistår gjerne for å gi deg den tryggheten du trenger for å finne ut om dette er noe for deg eller noen du kjenner.

Uante muligheter for store og små

4

Praschberger Snowball

6

Tessier Uniski

8

Praschberger Monoski

10

Tessier Scarver

12

Tessier Dualski

14

Tessier Kartski

16

Praschberger Piggekjelke

18

Praschberger Combikjelke

19

Seter til kjelker og akeutstyr

19

Kjelke Snowcomfort

20

Forbilde med stort pågangsmot Thomas Jacobsen

22

Vinteraktivitetsdager

23

Besøk oss gjerne på vår hjemmeside:

www.bardum.no

3


sitski for alle

4

Se www.bardum.no for mer informasjon om v책re vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Uante muligheter

for store og små uansett funksjon Bardum har sitski i alle størrelser for både ledsagerkjørte og egenkjørte utøvere, og vi er av den oppfatning at de aller fleste kan kjøre sitski! Demper = knefunksjon

Ledsagerbøyle og krykkeski

Bardum mener demperen på en sitski er av meget stor betydning for både kjøreglede og komfort. Demperen kompenserer for alle ujevnheter i bakken på samme måte som knefunksjonen hos en stående skikjører. Bardum bruker dempere av topp kvalitet på alle sitski-modellene, og disse kan naturligvis stilles inn etter kjørerens vekt og/eller kjørestil.

Når utøver kjører selv, brukes krykkeski for balanse og styring. Disse kan justeres i forhold til høyde, og hvilket nivå utøveren er på. Ved ledsagerkjøring benyttes ledsagerbøyle. Dette kan kombineres med krykkeski dersom målet er egenkjøring.

Mange tilpasningsmuligheter

Som ledende aktør på vinteraktivitetshjelpemidler og sitski, har Bardum unik kompetanse på optimal tilpasning av utstyr, og målsetter at alle skal kunne bruke sitski!

Én ski eller to ski

Majoriteten av våre sitski-modeller har én ski, både ledsagerkjørte så vel som egenkjørte. Én carvingski gir rask respons og overlegen kontroll i alle bakker og under alle forhold. Mange opplever det også som enklere og tryggere å håndtere én ski i forbindelse med ledsagerkjøring på grunn av gode svingegenskaper. For tyngre utøvere som skal ledsagerkjøres, og som ikke har forutsetninger for å kjøre selv, anbefaler vi ofte Dualski med to ski som gir ekstra stabilitet under kjøring.

Sitski i alle heiser

Bardum tilbyr et bredt utvalg seter og støttefunksjoner. For egenkjørte utøvere er det viktig å sitte «tight» i setet, samtidig som det skal føles komfortabelt over flere timer i bakken. For ledsagerkjørte, og spesielt for de med behov for ekstra god støtte for kroppen (også hodestøtte), anbefaler vi ofte sete med høy, spesialtilpasset rygg, gjerne i kombinasjon med vest eller belter.

Det er like enkelt å kjøre sitski i stolheis som i koppheis og t-krok, både ledsagerkjørt og egenkjørt. Løftefunksjonen til stolheis utløses ved en hendel. Seteenheten kan deretter føres opp i stolheisen ved en enkel bevegelse. På toppen sklir man av heisen og hendelen låses i kjøreposisjon igjen.

For å holde på varmen gjennom en hel dag i bakken, har vi utviklet egne sitski-varmeposer. Vi har også en heldekkende varmepose til ekstra kalde dager eller for ekstra kalde kropper.

Våre fagkonsulenter har mange års erfaring med optimal tilpasning av utstyr, og gir seg aldri før du er fornøyd!

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

5


På rammeavtale med NAV

Praschberger Snowball

Enkel og trygg å håndtere for ledsager En lettkjørt, komfortabel sitski som føles trygg i både bakke og heis. Sitskien passer for barn uansett funksjonsnivå i alder fra ca. 3-12 år med setebredde fra 28-34 cm. Den kan tilpasses med seler, belter og høy rygg for de som trenger ekstra støtte. Snowball passer de aller fleste barn, enten de ønsker å kjøre selv eller bli ledsaget. En helt ny og bedre ledsagerbøyle i kombinasjon med én Carving-ski og god demping, gir Snowball enkel manøvrering og god kontroll, uansett føreforhold og ferdigheter hos ledsager. Snowball er enkel å bruke i alle typer heiser både som ledsagerkjørt og egenkjørt. Sitskien tilbys med ledsagerbøyle eller krykkeski. Sitski-varmepose anbefales for å holde varmen i alpinanlegget på kalde dager.

Høy rygg for ekstra støtte

6

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Lisa 9 år Da Lisa prøvde sitski i Hurdal for første gang, viste hun enorm glede med latter og gledeshyl nedover hele bakken. Det var helt tydelig en befriende opplevelse med vind i ansiktet når hun suste nedover i full fart. Til tross for 10 minusgrader, ville hun kjøre bakken flere ganger, og det var ikke snakk om å ta noen pauser.

7


Uniski med leddet ledsagerbøyle som gir ledsager overlegen kontroll.

8


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

På rammeavtale med NAV

Tessier Uniski

Optimal skiglede – med eller uten ledsager En egenkjørt og ledsagerkjørt sitski med justerbar demper og leddet ledsagerbøyle. Sitskien passer for unge og voksne uansett funksjonsnivå med setebredde fra 28-44 cm. Den kan tilpasses med seler, belter og høy rygg for de som trenger ekstra støtte. Tessier Uniski passer for alle enten man er selvkjørende eller kjørende med ledsager. Det er en lettkjørt sitski som kan brukes i alle alpinbakker og alle skitrekk.

Uniski leveres med én carvingski, men fås også med to ski til tyngre utøvere (Tessier Dualski). Høy rygg (Bucket seat) med firepunktssele anbefales for de som trenger ekstra støtte. En unik demper kan justeres ved hjelp av en pumpe for å tilpasse sitskien til utøverens vekt. Tessier Uniski tilbys med krykkeski eller ledsagerbøyle. Bøylen er leddet for å gi ledsager en like god opplevelse som utøveren. I tillegg fås ekstrautstyr som fottrekk, barnefotbøyle og varmepose for å holde varmen.

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

9


På rammeavtale med NAV

Praschberger Monoski

Gjør dagen i bakken

til en lek En leken sitski for både nybegynnere og viderekomne. Sitskien passer unge og voksne med setebredde fra 34-44 cm, som først og fremst skal kjøre selv. Setebredde og rygghøyde kan tilpasses den enkelte for maksimal komfort og kjøreglede. Praschberger Monoski passer for nybegynnere og viderekomne skiutøvere som kjører på egenhånd eller har det som mål. Monoski er en av Praschbergers mest populære sitskimodeller.

Monoski har en velutviklet, solid ramme og en kraftig, justerbar støtdemper. Utøveren kjører på én lettmanøvrert carvingski. Monoski kan enkelt brukes i alle skiheiser. I tillegg til krykkeski eller ledsagerbøyle tilbys Praschberger Monoski med bentrekk, benbeskyttelse og fotdeksel som ekstrautstyr, for å oppnå enda bedre aerodynamikk og beskyttelse.

10

Jeg byttet til Praschberger Monoski fra en sitski hvor jeg satt med beina rett fram. Det ble en helt annen verden. Det føltes uvant i starten, men etter noen turer i bakken var jeg solgt. Den ser kul ut, og jeg kjenner faktisk stor forskjell på temperaturen i beina. Jeg fikk bedre blodsirkulasjon av å sitte med beina litt mer aktivt enn rett fram. Monoskien har også en god løsning for stolheis. Setet kan heises opp sånn at jeg kommer i høyde med stolheissetet, og det gjør turen i bakken mye enklere. Jeg kan kjøre med venninner og andre uten at de bør hjelpe meg. Nå trenger jeg kun litt enkel assistanse som hvem som helst kan gi meg.

- Ane 30 år, Oslo


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Se www.bardum.no for mer informasjon om vĂĽre vinterprodukter.

11


P책 rammeavtale med NAV

Tessier Scarver

i ett med skien

12

Se www.bardum.no for mer informasjon om v책re vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Toppmodellen med innstillingsmuligheter som gir følelsen av å være i ett med skien. Sitskien passer for unge og voksne med setebredde fra 33-44 cm som ønsker å tilbringe mye tid i skibakken. Den kan tilpasses hver enkelt med unike justeringsmuligheter som gir optimal kjørestilling og kjøreglede. Tessier Scarver er utviklet i samarbeid med aktive utøvere blant annet fra det franske landslaget. Resultatet er den mest tilpasningsvennlige sitskien på markedet som kan kjøres av både nybegynnere og erfarne konkurransekjørere. Scarver er kjent for fleksibilitet og man kan enkelt justere; sittevinkel, tyngdepunkt på ski og høyde på rammen. Dette i kombinasjon med lett og stiv ramme gjør at Tessier Scarver

fremstår som en “custom made“ sitski. Det er mulighet for å velge mellom tre ulike dempere ut i fra hvilket ambisjons- og funksjonsnivå utøveren har. Tessier Scarver leveres med krykkeski, og kan også kjøres med to ski ved å bytte til Dualskiadapter. Dette i kombinasjon med for eksempel bredere ski vil gi bedre flyteevne i løssnø.

Det betyr alt for meg å komme ut i skibakken. Jeg får være sammen med venner, og møter nye mennesker. Det er en perfekt dag for meg! Været har ingenting å si. Jeg føler meg fri, og ingenting er som følelsen å hoppe på ski. Tessier Scarver gir meg følelsen av å være i ett med skien – akkurat som man setter beina i skistøvlene. Min Scarver er tilpasset og justert til min kropp og mine forutsetninger i bakken.

- Thomas Jacobsen 26 år, aktiv sitskikjører

13


På rammeavtale med NAV

Tessier Dualski

Maksimal kontroll for ledsager - behagelig for utøver Fantastisk kjørekomfort både for sitskiutøver og ledsager! Sitskien passer for unge og voksne uansett funksjonsnivå med setebredde fra 28-44 cm som først og fremst skal ledsagerkjøres. Den kan tilpasses med seler, belter og høy rygg for de som trenger ekstra støtte. Tessier Dualski er en sitski som egner seg spesielt godt for ledsagerkjøring av tyngre sitskiutøvere. Med to ski bidrar den til god stabilitet samtidig som den er lett å manøvrere. Høy rygg (Bucket seat) med firepunktssele anbefales for de som trenger ekstra støtte. Sitskien kan brukes i alle typer skiheiser, og fungerer like godt under alle forhold. Dualski leveres standard med en justerbar demper slik at den er velegnet til både lette og tyngre utøvere. Tessier Dualski tilbys med krykkeski eller ledsagerbøyle. Bøylen er leddet, og gir ledsager maksimal kontroll på sitskien uten å bruke mye kraft. Tessier Dualski kan leveres med mange ulike setestørrelser og rygghøyder. Dette sammen med justerbar ryggtilt gjør at den kan tilpasses alle funksjonsnivå.

Dualski med høy rygg (Bucket seat)

14

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Med sitski får man oppleve fart og spenning, samt at det gir sansestimuli. Movitasjonen for å dra ut kalde vinterdager blir forsterket både for elever og ledsagere når man vet at man skal kjøre sitski i slalåmbakken.

- Morten Hansen, Idrettspedagog Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

15


Mestringsfølelsen og gleden er stor for Dag Erik når han får kjøre alene. På grunn av balanseproblemene, er kartski et kjempegodt alternativ. Han må jobbe selv, uansett om det sikres bak eller ikke. Det er slitsomt og kjempemorsomt. Å kjøre selv betyr mye for Dag Erik. Kartskien gir frihet, fart og han blir ikke sittende passiv.

-Mor til Dag Erik 17 år, Hurdal

16

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Tessier Kartski

Mestringsfølelse og selvstendighet i skibakken En stabil sitski som tilbyr selvstendig skikjøring tross nedsatt balanse. Sitskien passer for barn, unge og voksne med setebredde fra 28-44 cm som har armfunksjon, men ikke nok balanse til å mestre de øvrige sitski-modellene.

Tessier Kartski har egenskaper som gir utøveren mulighet for selvstendighet, utfoldelse og en følelse av fart og frihet. Kartskien styres ved to håndspaker. Sitskiutøveren begynner vanligvis med plogteknikk, og deretter en teknikk med parallelle ski. Håndtakene brukes også til å bremse, ved at utøveren trekker spakene til seg. Ledsager sikrer bak med en sikkerhetsline.

Tessier Kartski kan brukes i alle skiheiser, og er spesielt godt egnet i enklere løyper. Kartski leveres standard med tau for sikring av kjører, syv ulike setestørrelser og regulerbar ryggtilt.

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

17


På rammeavtale med NAV

Praschberger Piggekjelke

Aktivitet og deltakelse i langrennssporet og på skøyteisen Piggekjelke med lavt tyngdepunkt som er lett i vekt. Kjelken passer for barn og voksne enten piggende selv eller med pulkdrag. Den kan tilpasses med støtteski, ledsagerbøyle, pulkdrag, skøyter, rulleskøyter og brems. Piggekjelken har setebredde 30-44 cm. Praschberger Piggekjelke passer for de som vil pigge selv, og for de som trenger hjelp av en ledsager for å delta på skøytebanen og i langrennsløypa - enten man er barn, ungdom eller voksen. Piggekjelken har en høyde på kun 20 cm over bakken som gir stabilitet og trygghet. Kjelken er lett i vekt og veier kun 5,5 kg. Lengden på piggekjelken kan enkelt justeres, og en vanlig skibinding gjør det enkelt å ta av og på langrennsski og skøyter. For personer som trenger ekstra støtte finnes det piggekjelker med skallseter i mange ulike størrelser (Combikjelke). Praschberger piggekjelke leveres standard med ski og staver. Tilbehørsmulighetene er mange: Ledsagerbøyle, støtteski, pulkdrag, brems, rulleskøyter og skøyter m.m.

Seter til kjelker og akeutstyr Ekstra støtte gjør opplevelsen komplett

18

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

På rammeavtale med NAV

Praschberger Combikjelke

Stødighet og komfort på både is og snø En piggekjelke som gir utmerket kjørecomfort og ekstra støtte. Combikjelken passer for personer som trenger ekstra støtte. Med setebredder fra 24-45 cm passer den både for liten og stor. Praschberger Combikjelke har likt understell som Praschberger Piggekjelke, men ved bruk av ulike skallseter kan kjelken tilpasses ulike behov, uansett funksjonsnivå. Flere kan på denne måten delta på skøytebanen og i langrennsløypa. Setene gir mulighet for individuell tilpasning av rygg og setevinkel for å gi utmerket kjørekomfort og støtte. Kjelken har en sittehøyde på kun 15 cm over bakken, som gir stabilitet og trygghet. Tilbehørsprogrammet er stort og inneholder blant annet ledsagerbøyle, støtteski, pulkdrag og brems.

Det finnes flere alternative seter til piggekjelker og akeutstyr. Dette gir mulighet for individuell tilpasning ved ulike behov for støtte.

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

19


P책 rammeavtale med NAV

Snowcomfort

Deltakelse og glede i akebakken for store og sm책

20

Se www.bardum.no for mer informasjon om v책re vinterprodukter.


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Snowcomfort tilbyr behagelig sittecomfort og god sikkerhet for passasjer og ledsager. Den passer for barn og voksne med setebredder fra 24 – 45 cm. Kjelkens rygg og setevinkel kan tilpasses individuelt i tillegg til tilpasninger som nakkestøtte, hoftebelte, skrittsele, vest m.m. Søker man lek og moro i akebakken, tilbyr vi spesialtilpasset akeutstyr. Snowcomfort er en akekjelke for barn og voksne med funksjonsnedsettelser. Den kan brukes på tur eller som transport fra A til B. Med skallseter montert på Snowcomfort kan de fleste komme seg ut i vinter. Ved valg av skallsete finnes to valgmuligheter: • Personen sitter inni setet med skuldrene innenfor sidekantene på seteryggen. • Personen sitter med armene fritt utenfor sidekantene i ryggen. I tillegg til standard nakkestøtte bør det vurderes behov for polster, hoftebelte, skrittsele, sommerfuglvest eller andre støttetiltak.

Kjelken er fantastisk! Den gjør at vi kan ake sammen hele familien. Emily sitter trygt og godt og får en herlig vinteropplevelse hun også. Vi gleder oss til vinteren og håper på mye snø slik at hun kan få masse glede av den. Den er super å bruke også som “spark” sammen med barnet, og man kan faktisk også få plass til et søsken foran om det er aktuelt.

- Mor til Emily 3 år

Setetilt må vurderes for å hjelpe den som sitter til å holde overkropp og hode opp mot tyngdekraften.

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

21


Forbilde med stort pågangsmot Thomas Jacobsen (født 4. november 1987) er en inkluderende og ambisiøs gladgutt fra Fredrikstad med et stort pågangsmot og et smittende godt humør. Han er et forbilde og dyktig talent. Han utstråler positivitet og engasjerer seg i alle. Thomas har alltid vært en aktiv gutt, men den 12. oktober 2008 gikk ting fryktelig galt i en eliteseriekamp i innebandy. Fra å være tømrer og eliteseriespiller, tok livet en brå vending. En takling resulterte i at han ble lam fra livet og ned. Livet ble snudd på hodet, og slutten på innebandykarrieren ble starten på et liv i rullestol. Ved hjelp av rehabilitering på Sunnaas og enestående støtte fra familie og venner, satset Thomas friskt på nytt. En ny start i Oslo med studier og kjelkehockey, ga raskt resultater. Etter kun ett år på kjelkehockeylandslaget, ble debutsesongen kronet med bronse i OL 2010 i Vancouver. Allerede året etter ble Thomas utnevnt til kaptein på landslaget. Han har blitt kåret til banens beste spiller flere ganger og avgjort mange kamper under internasjonale turneringer. Den 1. desember 2011 ble han skadet på nytt. I en landskamp mot USA ble han taklet i brystet og mistet følelsen fra halsen og ned. Skaden viste seg heldigvis ikke å være varig, men opplevelsen satte sine spor. Thomas ønsket ikke å sitte i kjelken igjen. Etter mye hard trening og god støtte, er det nå sitski som gjelder. Thomas er en av landets beste sitskiutøvere og satser alt mot Paralympics 2014 i Sochi.

Jeg mener at alt skjer av en grunn. Jeg tenkte vanligvis ikke slik, men dette har gjort noe med hodet mitt. Man finner en indre styrke, noe som klarer å dra deg opp fra det hullet du har falt ned i. Man får et nytt perspektiv på livet, og opplever at man kan prestere det utroligste. Livet er ikke alltid rettferdig. Det må man godta, og så må man gå videre.

– Thomas Jacobsen

22


Bardum - din hjelpemiddelleverandør

Vinteraktivitetsdager fra nord til sør Er du usikker, eller synes du sitski ser veldig spennende ut?

Alta Tromsø Harstad

Bardum arrangerer aktivitetsdager over hele landet. Vi bistår gjerne for å gi deg den tryggheten du trenger for å finne ut om dette er noe for deg eller noen du kjenner.

Målselv

Narvik

Sulitjelma Mo i Rana

Vassfjellet Molde Volda Utviksjellet Hafslo Myrkdalen Storefjell Kvamskogen

Trysil Budor

Nannestad Kongsberg Oslo Svarstad Sirdal Moss Skien Vegårshei

Se www.bardum.no for mer informasjon om våre vinterprodukter.

23


“Ved at vi har sitski og langrennskjelke, kan vi dra både i skibakkar og på skiturar, og oppleve fart og spenning saman , som funksjonsfriske familier gjer.  Med mange gode skibakkar i nærmiljøet gledar vi oss til en ny sesong! Vi er heldige som har familie med hytte på Filefjell, og med sitski og langrennskjelke kjem vi oss ut i frisk og flott natur på fjellet! “

- Far til Magnus 8 år, Akershus

+47 64 91 80 60 post@bardum.no www.bardum.no

Bardum vinterguide  

Katalog over Bardums vinterprodukter

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you