Page 1

PRO MUSICA

– CARL NIELSEN FOLKBAND OG ALVERDENS (FOLKE)MUSIK TIRSDAG 15. JAN 2019 KL. 19.30 PRO MUSICA SALEN - ODENSE KONCERTHUS Bill Douglas: (f. 1944)

Trio for fløjte, klarinet og fagot I Allegro cantando II The secret rose III Capriccio

Varighed: ca. 12 min.

Medvirkende: René Højlund Rasmussen, klarinet; Lucia Klonner, fløjte; Xanthe Arthurs, fagot Arno Babajanian: (1921-1983)

Klavertrio i fis-mol

I Largo - Allegro espressivo II Andante III Allegro vivace

Varighed: ca. 24 min.

Medvirkende: Esther Mielewczyk, violin; Mette Spang-Hanssen, cello; Ole B. Kiilerich, klaver PAUSE Harald Haugaard : (f. 1975)

”Carl Nielsen Folkband” Repertoiret annonceres fra scenen. Varighed: ca. 45 min.

Medvirkende: Harald Haugaard, violin; Helene Blum, sang; Mikkel Grue, guitar; Sune Rahbek, trommer; Henrik Hou, trompet; René Højlund Rasmussen, klarinet; Kirstine Elise Pedersen, cello; Jens Krøgholt, kontrabas


BILL DOUGLAS (F. 1944): TRIO FOR FLØJTE, KLARINET OG FAGOT (2006) Canadiske Bill Douglas kender ikke til stilistiske begrænsninger. Selv hævder han, at han er inspireret af rock’n’roll-musikerne Elvis Presley og Little Richard, jazz-musikerne Miles Davis og John Coltrane, avantgarde-komponisterne Anton Webern og Igor Stravinskij samt afrikansk og indisk folkemusik. Så er man da dækket ind! Douglas er selv fagottist og blandt Nordamerikas mest efterspurgte undervisere. Samtidig spiller han i trio med den berømte amerikanske klarinettist Richard Stoltzman. Mange af Douglas værker er skrevet til denne trio. Det gælder også Trio for fløjte, klarinet og fagot. De tre satser er som tre karakterstykker, der demonstrerer Douglas musikalske alsidighed. Førstesats er swingende jazz, hvor fagotten imiterer en walking bass, mens fløjtens og klarinettens legesyge toneeskapader leder tankerne mod jazzens improvisationskunst. Andensats, The secret rose, er en vemodig vals fuld af folkemusikalske melodier, der bevæger sig frit rundt mellem de tre instrumenter. Finalen, Capriccio, er en kompleks rytmisk tour de force, hvor musikerne hver især skal holde tungen lige i munden i det muntre polyrytmiske virvar.

RENÉ HØJLUND RASMUSSEN


METTE SPANG-HANSSEN

ARNO BABAJANIAN (1921-1983): KLAVERTRIO I FIS-MOL (1952) De færreste herhjemme kender komponisten Arno Babajanian. Men i hjemlandet, Armenien, er Babajanian en national helt, og hans musik spilles også hyppigt i Rusland. Fem år gammel blev Babajanian opdaget af den armenske nationalkomponist Aram Khatjaturjan og blev optaget på konservatoriet i Jerevan som 7-årig! I 1938 flyttede han til Moskva og var blandt sovjet-hovedstadens mest lovende talenter. Men det kulturelle klima i Stalins Sovjetunionen forværredes gradvist, så i 1950 vendte Babajanian tilbage til Armenien med en klar mission: han ville skrive koncertsalsmusik, der inkorporerer hjemlandets folklore i den virtuose senromantiske stil. Klavertrio i fis-mol er blandt hans hyppigst spillede og bedste værker. Det er musik, der driver af passion fra første til sidste tone. Med sin senromantiske klangskønhed kunne man foranlediges til at tro, at værket var skrevet et halvt århundrede tidligere. Læg mærke til det indledende tyste tema i strygerne. Den knugende mørke melodi med sin tilbageholdte energi, vender tilbage i alle satser som en art ledemotiv. Andensats begynder engleblidt med violinens hjerteskærende melodi i allerlyseste leje. Når celloen sætter ind, udvikler satsen sig til en lyrisk duet mellem de to instrumenter. Resultatet er gudesmukt, tiden står stille! I tredjesats, finalen, afslører Babajanian sit armenske ophav. Den intense rytmisk dansesats benytter sig primært af taktarten 5/8, som virker amputeret i vores vesteuropæiske ører, men som er en helt naturlig del af den armenske folkemusik. To mellemafsnit bryder den skæve dans. Det første er aggressivt, det andet er mere melodisk og sangbart. Værket ender med genkomsten af indledningstemaet inden der sættes endeligt punktum i en stormende coda.


HARALD HAUGAARD (F. 1975): CARL NIELSEN FOLK BAND Carl Nielsens musikalske modermælk var ikke Beethoven og Bach. Hans baggrund er atypisk blandt klassiske komponister, fordi han først stiftede bekendtskab med de store komponister som teenager. Den danske nationalkomponist voksede op i fattige kår på Midtfyn i slutningen af 1800-tallet. Men selvom pengene var små, var familien og den midtfynske egn rig på musik og ånd. Faderen var en populær spillemand med eget orkester, og allerede som helt ung blev Carl medlem af orkestret. Opvæksten med spillemandsmusik påvirkede Carl Nielsen hele livet. I store værker som Violinkoncert, operaen Maskarade, symfonierne eller strygekvartetterne, hører man tydeligt elementer fra den traditionelle dansemusik (polka, mazurka og hopsa), sangbare folkelige temaer, kontrapunkt og det lave 7. trin fra folkemusikkens mixolydiske skala. Dette gør Carl Nielsen til en ener i den europæiske musikhistorie. Hvilken anden komponist har på samme tid skrevet avancerede og komplekse symfonier samt mere end 300 folkelige sange og salmer, hvoraf mange synges i levende tradition her 100 år efter deres tilblivelse? Ved aftenens koncert betones Carl Nielsens forbindelse til den traditionelle og folkelige musik. Repertoiret består dels af et lille udvalg af Nielsens egne værker, samtidig spillemandsmusik og samtidige komponister og digtere - alle med forbindelse til Carl Nielsen selv. Carl Nielsen Folk Band blev skabt i 2015, da 150-året for komponistens fødsels blev fejret. Violinisten og komponisten Harald Haugaard var dengang Carl Nielsen Artist med Odense Symfoniorkester og producerede bl.a. fødselsdagskoncerten d. 9. juni. Carl Nielsen Folk Band består af fem musikere fra Blum & Haugaard Ensemble samt tre musikere fra Odense Symfoniorkester. Carl Nielsen Folk Band optrådte med stor succes i Danmark og Tyskland i løbet af jubilæumsåret, så der er lagt op til et glædeligt og ventet genhør med de otte musikere. Repertoiret annonceres fra scenen. Programnote af Mathias Hammer


MEDVIRKENDE: René Højlund Rasmussen, klarinet Uddannet i København og efter en periode i Den Kgl. Livgarde ansat som klarinettist i Odense Symfoniorkester i 1989. René Højlund har optrådt som solist med Odense Symfoniorkester ved flere lejligheder, senest til ‘Grøntsagskoncert’ i august 2017. Han modtog Sydbanks regionale Musikpris i 2010 og Sydbanks nationale musikpris i 2011. Lucia Klonner, fløjte Født i Zwettl, Østrig. Uddannet på Anton Bruckner Konservatorium i Linz og på Universitetet for Musik og Billedkunst i Graz. Fra 2005-2008 fortsatte hun sin uddannelse på Folkwang Musikhøjskole i Essen, Tyskland hos Prof. Gunhild Ott. Har vundet 1. og 2. pris som solist og kammermusiker ved konkurrencen Prima La Musica samt 2. pris og specialprisen ved konkurrencen Gradus ad Parnassum. Lucia har spillet i Odense Symfoniorkesters fløjtegruppe siden 2008. Xanthe Arthurs, fagot Født i Storbritannien og uddannet på Royal Northern College of Music og i Schweiz ved konservatorierne i Lausanne og Genève hos Kim Walker og Roger Birsting. Har assisteret i Orchestre de la Suisse Romande, Chambre de Lausanne og Orchestre de Genève. 2. fagottist i Odense Symfoniorkester siden 2009. Esther Mielewczyk, violin Født og uddannet i Tyskland. Har studeret hos den betydelige violinpædagog Emanuel Hurwitz. Har assisteret i Philharmonisches Orchester, Gelsenkirchen. Esther har spillet i Odense Symfoniorkesters 1. violingruppe siden 1994 og ofte medvirket ved Pro Musica koncerter som både violinist og bratschist. Mette Spang-Hanssen, cello Uddannet ved Syddansk Musikkonservatorium som elev af professor Niels Ullner. Afsluttede solistklassen i 2007. Har siden 2004 spillet i næsten samtlige danske orkestre samt Malmø Symfoniorkester og Royal Philharmonic Orchestra i London. I 2011 vandt hun en stilling i cellogruppen i Odense Symfoniorkester. Ole B. Kiilerich, klaver Uddannet i solistklassen ved Syddansk Musikkonservatorium. En alsidig performer og kammermusiker, der flere gange har optrådt som solist med Odense Symfoniorkester. Ole er nu ansat i Odense Symfoniorkester som programnoteskriver, koncertintroduktør m.m.


Harald Haugaard, violin Violinist, komponist, orkesterleder og pædagog med hele verden som arbejdsplads. I 1998 blev han uddannet ved Det Fynske Musikkonservatorium med ensembleledelse som hovedfag og violin som specialfag. Gennem årene har han modtaget flere danske og internationale priser bl.a. 12 Danish Music Awards, Dansk Musikerforbunds Hæderspris, Odense Live Prisen og Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Optræder ofte som Helene Blum & Harald Haugaard Ensemble i forskellige line-ups, med sangerinde og hustru Helene Blum. Helene Blum, sang Helene Blum er uddannet Det Fynske Musikkonservatorium, hvor hun i 2004 blev den første sanger uddannet fra folkemusiklinjen. Hun har optrådt som solist med Odense Symfoniorkester, på Den Fynske Opera, på Schleswig-Holsteins Landestheater og samarbejdet med en lang række betydelige kunstnere samt udgivet flere anmelderroste albums. Mikkel Grue, guitar Mikkel er uddannet rytmisk musiker ved Det Fynske Musikkonservatorium og er nu bosat i København. Han har huseret i mange forskellige sammenhænge heriblandt både rock, pop og folk, og han har spillet og indspillet med mange forskellige bands og artister og så turnerer han verden rundt med folkemusikparret Harald Haugård og Helene Blum, hvor han, sammen med Sune Rahbek, danner fast del af Harald Haugaards backinggruppe. Sune Rahbek, trommer Blev i 1999 uddannet trommeslager og perkussionist ved Det Jyske Musikkonservatorium. Sune beskæftiger sig både med rytmisk musik og folkemusik, og han er en fast del af backinggruppen hos Harald Haugaard sammen med Mikkel Grue.Af bands spiller han bl.a. i Serras, HITS, B.B.S.S. samt i Harald Haugaard og Helene Blum kvintet, med hvem han har vundet en “Eisernen Eversteiner” European Folk Music Award. Henrik Hou, trompet Henrik Hou er uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium og har siden studeret hos Pierre Thaibaud i Paris og hos James Watson i London. Gennem årene har han undervist på musikkonservatorierne i Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense. Har siden 2007 været ansat i trompetgruppen i Odense Symfoniorkester. Herudover medvirker Henrik ofte i andre orkestre og bands f.eks. Tip Toe Bigband, Blues Brothers Souvenir Show, Elvis and the Devils m.fl.


Kirstine Elise Pedersen, cello Diplomeksamen fra Det Fynske Musikkonservatorium i 2007 og videre studier ved Professor Gert Von Bülow, Rostock Hochschule für Musik und Theater. Hun studerede derefter i solistklassen i Zürich, Zürcher Hochschule der Künste, ved Professor Martina Schucan. Hun har ofte været solist med orkester senest med Odense Symfoniorkester. Kirstine studerer i øjeblikket på Solistklassen på det Kongelige Danske Musikkonservatorium med hendes klavertrio – Trio Gemini. Jens Krøgholt, kontrabas Uddannet på Nordjysk Musikkonservatorium hos Morten Hansen. Har spillet i basgruppen i Odense Symfoniorkester siden 1999. Aktiv som kammermusiker med bl.a. Tangokvintetten og Habadekuk. Sammen med Rune Most er Jens Krøgholt tilrettelægger af Odense Symfoniorkesters Pro Musica koncerter.

NÆSTE PRO MUSICA

PRO MUSICA SALEN – ODENSE KONCERTHUS TIRSDAG 5. MARTS 2019 KL. 19.30 DVORAKS DUMKY TRIO Xavier Camino: Contrecoup, Op. 19 Kvartet for 2 horn og 2 fagotter / Antonin Dvorák: Klavertrio nr. 4, e-mol, Op. 90, ’Dumky’ / Lennox Berkely: Strygetrio for violin, bratsch og cello / Claude Bolling: Fra Suite for Jazz Trio TIRSDAG 9. APRIL 2019 KL. 19.30 (UDSOLGT) LYSETS OG MØRKETS MESTRE W. A. Mozart: Fløjtekvartet nr. 1, D-dur, KV. 285 / August Klughardt: 5 Schilflieder, Op. 28 / Dmitrij Sjostakovitj: Klaverkvintet, g-mol, Op. 57

NÆSTE SØNDAGSMATINÉ (GRATIS ADGANG) KONSERVATORIETS KONCERTSAL - ODEON

SØNDAG 3. FEBRUAR 2019 KL. 11.00 Branko Djordjevic: Nomen Nescio for bratsch og slagtøj (uropførelse) / W. A. Mozart: Duet for fløjte og violin i G-dur / Igor Stravinskij: Suite Italienne for violin og klaver SØNDAG 7. APRIL 2019 KL. 11.00 Paul Hindemith: Sonate for kontrabas og klaver / Robert Schumann: Violin Sonate nr. 1, a-mol, Op. 105 / Francis Poulenc: Sonate for Klarinet og Klaver, Op. 167


M E D S T I G R O S S E N , T R O E L S LY B Y, X E N I A L A C H - N I E L S E N , J O A K I M L I N D T R A N B E R G M . F L .

Leonora Christina DANMARKS STØRSTE MUSICAL

22. JANUAR - 15. FEBRUAR 2019 STORE SAL | ODEON O D E N S E T E AT E R . D K

MUSICALEN ER OPRINDELIGT UDVIKLET I SAMARBEJDE MED UTERUS - DANMARKS MUSICALRUGEKASSE

Profile for Odense Symfoniorkester

Pro Musica - 15. januar 2019  

Pro Musica - 15. januar 2019