__MAIN_TEXT__

Page 1

Januar 2013

ODENSE Magasinet

Ny Musikfestival i Tusind책rsskoven

Etagen Under

Jesper Buhls Liv med opera

Amin Jensen med til Revy i Teltet

Teater Fabrikken

Revisor-Kurt P책 Odense Teater

Odense

Vinter

revy

M책nedens Kunstner: Bo Thobo-Carlsen


Odensemagasinet ejes af:

Køb annonce i Odensemagasinet.

Pegasus Foto og Video. CVR-nummer: 27 45 41 00

Størrelse A4 eller A3. Gerne i Jpeg- eller PDF-format.

Kragsbjergvænget 4, 1.Th. 5000 Odense C. Mobil: 60 16 88 11 Mail: odensemagasinet@gmail.com

www.odensemagasinet.dk


Velkommen til Odensemagasinet. Det er et e-magasin, der udkommer én gang om måneden. Og KUN på nettet. Denne udgave af Odensemagasinet, ser vi på Odenses mange teater og revy-oplevelser. Der er interview med skuespiller Kurt Dreyer, revydirektør Lars Arvad, operachef Jesper Buhl, og alt-mulig-mand Morten Givskud fra Teaterfabrikken. ”Månedens fotograf” er nu udvidet til ”Månedens Kunstner”. Denne måneds musikalske indslag er gruppen Etagen Under. Og så er der en ny musikfestival på vej i Odense.

Tak til alle jer der følger med her på siden og på Facebook.

God fornøjelse med dette Odensemagasin. Og husk at klikke, hvor der er link. Venlig hilsen Lars Qvick


Odense Teater e de store mening Siger skuespiller ved Odense Teater, Kurt Dreyer

På Odense Teaters hjemmeside kan du læse mere om forestillinger, spilletider og bestille billetter.

www.odenseteater.dk ”Manden der åd verden” af Nis-Momme Stockman, spilles på Værkstedsteatret, og er et forholdsvis nyt tysk stykke,

Faren bliver mere og mere dement. Og ender med at flytte ind hos sønnen.

Det handler om en mand Et fremragende stykke, der der ønsker friheden, men starter vældig morsomt, og ender med at gå i opløsning. ender dybt tragisk og dybt bevægende. Jeg spiller denne mands far. Det er et stykke jeg glæder mig rigtig rigtig meget til at Og der er et meget stærkt spille. forløb i mellem de to.


er blevet en af ger med mit liv


Jeg startede som skuespiller i 1969, hvor jeg var med til at starte Teamteatret, i Herning. Det var i oprørstiden, og vi startede vores egen elevskole. Det var et alternativ til de forfærdelige etablerede teater. Så egentlig er det absurd at jeg sidder her på Odense Teater og har været her i over 25 år.

Jeg er meget stor opera-fan. Det startede med at Den Jyske Opera ansatte 6 skuespillere fra Teamteatret til kropsligt at illustrere det de sang. Det var en meget spændende proces. Og der startede min store interesse for opera. I 1977 blev Vaage Sandø blev chef for Odense Teater og han ringede til mig og spurgte om jeg ville med til Odense. Det var for mig på det tidspunkt helt utænkeligt.

Vi lavede teater med politisk indOg jeg blev spurgt flere gange, og hold, og alt blev besluttet i fælblev ved med at sige nej. lesskab, og det var meget lærerigt. Men så blev jeg tilbud 3 store hovedroller på en sæson. Og faktisk skete der det at de etablerede scener fik en eksperi- Jeg skulle spille Lophakin i menterende scene. Odense Tea- ”Kirsebærhaven”, Molière i ter fik f.eks Værkstedsteatret og ”Molière” og Gaugin i ”Postbudet Det Kongelige Teater fik Det Røde fra Arles”. Og dét kunne jeg simpelthen ikke sige nej til. Rum. Så tanken der lå bag, er i det etablerede teater i dag.

Og så tog jeg et år mere… Og et år mere…

Og måske sidder der nogle unge mennesker nu og tænker at nu må der ske noget andet.

Og så mødte jeg min senere kone og så har jeg været her lige siden.


Se hele interviewet her


Den første film jeg var med i, var Jeg har spillet med i nogle farcer, ”Slingrevalsen”, hvor jeg spillede hvor folk har hulket af grin, hvor den mandlige hovedrolle. latterbrølene har været som en ruchebane, og det er fantastisk. Og det affødte flere roller. Det seneste er i ”Bille Augusts ”Marie Krøyer”, hvor jeg spillede fødselslæge. Og jeg har set at Bille August skal lave ”Lykke-Per” og den vil jeg forfærdelig gerne være med i.

Og jeg har spillet med i nogle meget bevægende forestillinger. F.eks.”Hvem er bange for Virginia Woolf?” som er et meget voldsomt stykke, hvor jeg spillede sammen med Lane Lind.

Og så har jeg været med i ”Klovn” Vi spillede også sammen i ”Små Det var sjovt at være med til. For ægteskabelige forbrydelser”, hvor det var en helt anden måde at ar- konen havde forsøgt at slå manbejde på. Fordi replikkerne er im- den ihjel, og han tilsyneladende, havde fået hukommelsessvigt. proviseret frem. Her var beskrevet en situation, og så prøvede vi os frem.

Hvilket viste sig at det havde han ikke. Men det troede hun.

Så rettede instruktøren os lidt til og sagde hvad vi skulle prøve at Man kommer vidt omkring. gøre stærkere og udbygge. Så jeg har virkelig fået lov til at bevæge mig i mange retninger. Det var en skæg måde at arbejde på. Og det er lidt underligt at have spillet store teaterroller og så blive kendt som Revisor-Kurt. På Facebook er der endda nogen der har lavet en side med Revisor -Kurt, hvor folk skriver til ham, og han svare. Det er lidt sjovt.

Og jeg glæder mig utroligt meget til at spille faren i ”Manden der åd verden”. Det er en rigtig spændende rolle.


Se mere p책 Facebook


Se mere p책 Facebook


LARS ARVAD… Du er jo uddannet "rigtig skuespiller", hvordan ser man på revy med den slags briller på? Jeg synes faktisk kun at jeg møder stor respekt hos mine kollegaer. Jeg ved godt der har været en tendens til at der blev set lidt ned på revyen som genre, men det tror jeg faktisk er vendt. Jeg tror der er to grunde til det! 1 folk er blevet meget mere bevidst om, hvor svært det er. Og 2 så er kvaliteten af en gennemsnits revy blevet væsentligt højere end for bare 10 år siden. Også fordi branchen tager sig selv seriøst. Hvorfor startede du Odense Vinterrevy? Det gjorde jeg fordi jeg kunne se at der manglede en professionel revy i Odense. Og fordi jeg havde fået tudet ørerne fulde med at det var umuligt at lave revy i byen.


Hvordan har det været at bygge revyen op fra ingenting? Sjovt! Fantastisk! Jeg elsker at skabe ting. Se det vokse og blive til virkelighed er en af de største drivkræfter for mig. Hvordan er den blevet modtaget? Den er blevet mødt med åbne arme. Både af publikum, branchen, sponsorer og hele byen. Det har været en stor tilfredsstillelse. Har du nået dine mål? Både ja og nej. Jeg har nået et delmål om at skabe en professionel revy. Men mit mål er at vi op og runde 10.000 publikummer inden for de næste 3 år. I dag ligger vi på 6.000, så det bliver hårdt arbejde.


Der er flere revyer og teaterforeninger i Odense, er der plads og publikum til alle? Ja, da! Vi styrker hindanden. Hvad kommer der af nyt i denne Odense Vinterrevy? Vi kan love at det kommer til at handle om affald. Du står jo for rigtig mange opgaver selv... Hvordan er det at have så mange "kasketter på"? Det er meget hårdt, men også fedt fordi det muligt at få det som man vil, men det hænger jo som regel sammen. Hvad laver du resten af året, når du ikke spiller revy? Jeg forbereder revy hele året. Men ellers laver jeg alt muligt andet. Speaker reklamefilm, instruerer amatøropsætninger, optræder rundt om i landet og underviser.

Se mere på:

www.odensevinterrevy.dk


Nyt stort kulturelt tiltag i Odense. Så er Odense Fun-Life Festival klar til sin debut i Tusindårsskoven Odense.

Alt dette over 2 dage, som foregår

d. 28/29 Juni i Tusindårsskoven.

Derfor vil gerne give jer mulighed Musik programmet koster kun for at tage del i dette brag af en 450 kr for hele weekenden. festival, med konferencier: 225 kr for en Fredagsbillet.

Alex Nyborg Madsen.

Her kan du/i blandt andet høre

Rocazino

275 kr for en Lørdagsbillet. Og køber du/i billetten inden 01/02-13 sparer du billetgebyr og KODAK tillæg.

Anna David Rasmus Thuede Pretty maids Blues Brothers Souvenir Show Christian Brøns Peter og de andre kopier og Sanne Salomonsen. Derudover et hav af lokale og landsdækkende upcoming bands, foruden vores store

Fun-Life talentkonkurrence.

Der vil være campingplads til dem der måtte ønske dette, mod en merpris på 100 kr. pr. person. Find os på nettet: www.odense-festival.dk Eller facebook: www.facebook.com/ odensefunlifefestival


Operachef Jesper Buhl Et liv med høje toner og spÌndende oplevelser


Den Fynske Opera har igennem tiden lavet en masse meget forskellige forestillinger.

Og er ikke bange for at prøve nye ting af.

Det er tydeligt, når man ser på de mange forskellige stykker der bliver spillet her.

Her er klassiske stykker som la Bohéme og Madame Butterfly.

Nye stykker som F.eks. Gyser-operaen: ”Orkestergraven” og ”kongen af Himmelby”

Slotsopera på Valdemar Slot.

Der er operacafé.

Der er ”Opera på hjul” i flere af landets bilhuse.

Opera for børn som Sigurd Dragedræber.

Og der er ”Good Old Days” som blander opera med revy, vaudeviller og operetter.

Kort sagt: Lidt for enhver.

På de næste sider fortæller operachef Jesper Buhl Om sit liv med opera.


Opera startede for mig da jeg blev18 år og fik en plade med La Boheme i fødselsdagsgave.

Så lavede jeg en rolle der hedder ”Eight Songs for a Mad King ” Som regnes for et af verdens sværeste værker.

Jeg har altid godt kunne lide sang, og vi sang også meget i hjemmet, da jeg var barn.

Det handler om en konge der er sindssyg. Og man råber og man skriger. Og det var et stykke der passede mig utroligt godt.

I gymnasiet havde jeg en lære i Pressen udråbte mig som: musik, der mente jeg skulle gøre noget mere ved sangen.

”Det største Jeg begyndte at læse italiensk på talent man universitetet i Firence. Og da jeg kom hjem derfra vidste jeg at jeg nogensinde ville være operasanger. havde set i Så jeg tog arbejde på Micromatic og brugte pengene på at tage Danmark” privatundervisning. Efter to forsøg kom jeg ind på konservatoriet, hvor der var 12 pladser. Og jeg var den eneste i min årgang der søgte ind som sanger.

Jeg havde jo kun gennemgået halvdelen af uddannelsen, så jeg tænkte jo straks ”HOLD DA OP… Nu behøver jeg ikke at øve mere. Og telefonerne vil bare ringe…” Men det gjorde den ikke.

Da jeg var 3 år inde i uddannelsen, fik jeg lov at synge med i musicalen Chess med Odense Symfoniorkester,

Og det var utroligt lærerigt. For det viser at man bliver altså nød til at arbejde for sagen, selv om folk roser én.


Da jeg gik på 5. år, på den 6årige konservatorieuddannelse, da rykkede det musikteateret Undergrunden til Odense.

Og de spurgte mig så om jeg ville synge hovedpartiet i deres åbningsforestilling, som hed: ”Don Juan vender hjem fra kriOg deres grundlægger var faktisk gen”. Og det ville jeg jo gerne. den første danske sanger der havde sunget ”Eight Songs for a Bagefter spurgte de om jeg ville Mad King ”, så de vidste godt, fastansættes, når jeg var færdig hvor meget det krævede. på konservatoriet, året efter.

Så jeg var vanvittig heldig at gå Jeg blev så ringet op af noget der direkte fra konservatoriet, og ud i hed ”Den anden opera” i Købenen fast stilling. havn, som var en ny scene, fordi Det kongelige Teater slet ikke Der var jeg så i halvandet år. beskæftigede sig noget ny musik. Og så fik jeg lyst til at prøve at Der fik jeg endnu en hovedrolle. stå på egne ben.


Efter præmiere hos ”Den Anden Den Fynske Opera har eksisteret Opera”, blev jeg så bedt kontakte i to faser. chefen for Den Jyske Opera. Først fra 1948 til 1964. Han spurgte om jeg ville spille Papageno i Tryllefløjten. Det var lidt skægt. For i de foregående roller, havde jeg haft titlen som ”et talent”.

Men den blev nærmest opslugt af Den Jyske Opera, og det var de samme sangere, og de sang de samme partier begge steder. Men Den Fynske Opera blev egentlig aldrig nedlagt. Og så kom den idé i 1995, at man måske igen kunne lave Den Fynske Opera. Så blev det lagt i hænderne på Lars Waage, som så igen fik den startet op i 1996.

Men efter jeg havde spillet dén rolle, gik jeg faktisk fra at være ”et talent”, til at blive en etableret sanger. Så den rolle i tryllefløjten var en slags ”adelsmærke”.

Og i sommeren 2000 flyttede vi så ind her på Filosofgangen 19.


I åbningsforestillingen sang jeg hovedpartiet, som kunstneren ”Adolf Wölfli”, i forestillingen ”Det guddommelige tivoli”. En muligvis pædofil kunstner, der har levet i virkeligheden.

Da jeg så fyldte 40, tog jeg så at tage mit liv op til overvejelse. Jeg syntes jeg var gået lidt træt i det hele, og havde mistet lysten til at øve så mange timer med det samme, hver dag.

Han var blevet indespærret fordi han var kommet med udtalelser, der tyede på at han måske var pædofil. Der er to forestillinger, som jeg syntes er det bedste jeg har været med til. Og det er som den sindssyge konge i ”Eight Songs for a Mad King”, og så er det i ”Det guddommelige tivoli” som ”Adolf Wölfli”.

Og da Lars Waage så bebudede at han ville holde op, søgte jeg jobbet som chef for Den Fynske Opera, og fik det.

Det har de nok fortrudt mange gange!

Det næste vi skal lave er ”Opera på hjul”, hvor vi tager udgangspunkt i det engelske bil-program der hedder ”Top-Gear”. Hvor vi Med ”Eight Songs for a Mad King”, har opnået det største jeg skal rundt til 6 autohuse i overhovedet kunne opnå med det landet. stykke. Og så får vi gæstespil på besøg. Nemlig at synge med komponisten selv som dirigent, hvor han Se mere på: havde ønsket at lave det med www.denfynskeopera.dk mig, i Rom i 2005.


Victor: Vi er meget inspireret af King Crimsons måde at bruge forskellige taktarter på, Mads: ja, Pink Floyds lyd er også en stor inspirationskilde. Mathis: Og jeg synes, at Kim Larsen inspirerede os til at skrive på dansk, da hans danske sange har en helt speciel intimitet.

Vi hidkaldte da Christopher, Mads, Alexander og Asger (den daværende trommeslager, som siden blev erstattet af Malte) og vi havde os så et band - for at gøre en lang og relativt uinteressant historie kort.

Hvordan mødtes I?

Hvor længe har I spillet sammen?

Mathis: Victor og jeg faldt, en mørk efterårsdag, i snak på Skansen. Snakken gik, som den jo på Skansen ofte gør, og vi blev enige om at starte et band.

Mathis: Siden november 2011, dog har vi skiftet trommeslager som vi har skiftet undertøj (ikke særlig tit).


Hvor har I spillet?

Hvad vil I gerne med jeres musik?

Alexander: Vi har spillet til forskellige arrangementer, bl.a. på Posten i Odense, Harders og Harmonien i Svendborg. Derudover en del forskellige steder på Fyn og i Jylland.

Mads: Vi drømmer lidt om, at give folk en lidt anden oplevelse af musik, end man måske er vant til.

Og vi skal spille til Emergenza festival, hvilket vi ser frem til.

Odensemagasinets vurdering:

Hvad er jeres største oplevelse som band?

Sange der har noget på hjertet, og melodier der tør være lange.

Det er helt klart musik der kan tåle at høres flere gange.

Måske en snært af ”Skousen og Malte: Oplevelserne er mange, og Ingemann”, der jo lavede succesaf forskellig art. albummet: ”Herfra hvor vi står”. De største liveoplevelser er af”Etagen under” er klar til at føre gjort på Posten og Harders, deros videre derfra. udover er det fedeste når vi har færdiggjort et nummer, hvor musikken, sangen og forventninger- Lyt til musikken her ne til nummeret mødes, og går op i en højere enhed. Og på Facebook her Det er en ubeskrivelig følelse.


Revy i Teltet 2013


Revy i Teltet har tradition

Således har han instrueret

for at hæve overliggeren.

Fjordagerscenens opførsel af

Sidste år med nyt cirkus-

Grease og været instruktør

telt, i år med nyt revyhold

og initiativtager til det nystar-

bestående af blandt andet

tede Elite Teater, der i efter-

Amin Jensen.

året opførte klassikeren Cabaret.

Revy i Teltets sjette år er skudt i gang, og vanen tro

Årets revyhold er sammen-

byder dette på spændende

sat af stærke gengangere

tiltag fra revyens side.

som Anja Torp Due Krintel og Jan Larsen.

Sidste år fejrede bestyrelsen

Sidstnævnte sikrede i 2012

5års-jubilæet med indkøb af

Revy i Teltet den største

cirkustelt, og i år kan de stolt

amatørrevypris ved DM i

præsentere et nyt hold på og

Revy, Årets revynummer,

bag scenen.

for sin levende opførsel af nummeret Fagforeningen

Årets instruktør er Lasse

Vor.

Winkler, og han har tidligere

Det er på ingen måde første

stået på scenen for Revy i

gang, Jan Larsen fører Revy

Teltet.

i Teltet til sejr.

Men de senere år har han

I henholdsvis 2008 og 2010

dedikeret sin kreativitet til

vandt han i kategorien Bed-

instruktørarbejdet.

ste revyvise.


Revyen i år har tre nye navne Maria-Louize Helbo bliver en af

Også årets yngste skuespiller,

revyens helt store sangstemmer, 24-årige Henrik Knudsen er idet hun igennem mange år har

debutant i revyregi, men spillede

både sunget og spillet musicals,

nazisten Ernst Ludwig i Elite

senest i hovedrollen som Eliza

Teaters opsætning af Cabaret.

Doolittle i My Fair Lady på Fjordagerscenen.


At der er tale om en stærk personlighed, er revydirektør Sune Krintel heller ikke i tvivl om: At få en personlighed som Amin Jensens tilknyttet revyen er noget, vi længe har drømt om. Foruden at være indbegrebet af humoristisk kvalitet, er han en fantastisk person bag scenen, der i samspil med det nye revyhold vil løfte årets Revy i Teltet til nye højder. Årets største navn er den profes- Det glæder vi os til. sionelle Amin Jensen, der er kendt fra både TV og film, lige-

Læs mere på revyen hjemmeside

som han i mange år har tournéret med sine forskellige stand-up shows, der foruden den naturlige underholdning også viser en meget musikalsk side.

www.revyiteltet.dk


Jeg er ikke uddannet skuespiller, Jeg blev spurgt flere gange, men det fylder meget i mit liv. men blev ved med at sige NEJ. Jeg var en glad håndboldspiller.

Men til sidst sagde jeg JA, og var med én gang… og så faldt jeg simpelthen for det.

Og jeg troede at jeg skulle være professionel og leve af det, men så fik jeg en ankelskade.

Selv om det ikke var noget stort, så stod jeg der, dryppende af sved og sagde mine replikker.

Og så manglede de en til at spille Der er bare noget magi i teatret, som jeg bare ikke kan slippe. soldat i HC Andersen paraden.


Morten Givskud fra Teaterfabrikken:

Jeg troede at jeg skulle vĂŚre sportsidiot resten af mine dage.


Teaterfabrikken er en kreativ og dynamisk gruppe af mennesker, som har arbejdet med teater, sang, dans og musicals. Og det ændre sig hele tiden. I øjeblikket er teaterforeningen bundet op på succeser. De er Herregaardsspillene på Odense Slot og Ulriksholm Slot, det er teatersport på Kulturmaskinen og så er det stompgruppen Habengoods… som turnere rundt i hele landet.


Der er ogs책 nye tiltag som Boddies of Burlesque, som er udsprunget af nogle dansere fra musicalen Cabaret, som har fundet sammen, Og s책 er der HGS Tempoteater, som er udsprunget af Herreg책rdsteatret. Og som spiller Shakespeare-tragedier i en komisk form. S책 Teaterfabrikken er en blandet landhandel af skuespillere, sangere og musikere, dansere. Folk som har lyst og noget at byde ind med.


Vi gør en dyd ud af at skabe vores egne projekter.

Vi har jo udsolgt til Teatersport og til Herregaardsspillene, hver gang , så der er publikum til det.

Vi udforsker Shakespeare. Hvad var det han gjorde, og er det noget vi kan bruge. Kan man finde en anden tilgangsvinkel. Jeg syntes kulturlivet vokser i Odense. Både efterspørgslen og udbuddet.

Som publikum til teaterforestillinger er man også mere med, end hvis man ser en film i biografen. F.eks. til teatersport. Her kræver det jo at publikum er med, og oplagte, for ellers bliver det ikke et særligt godt show. Og publikum er levende, og det er skønt.

Se mere på www.tfab.dk Vi har jo fået Elitetteatret, Det Skrå Teater, U-teatret og Dansekompaniet. Der er masser af fede ting. Vi er jo med til at præge den verden vi er en del af. Og jeg syntes folk skal blive ved med at udforske og prøve ting af.


Månedens Kunstner Bo Thobo-Carlsen www.bothobo.dk Jeg er født i 1950, og er altså en halvgammel dreng i en branche, hvor ungdom næsten er blevet en kvalitet i sig selv. Et fænomen der ændrer sig fra tid til anden.

Hvilket bekræfter, at jeg altid har haft et forbløffende talent for at befinde mig på det forkerte sted med de forkerte ting på det forkerte tidspunkt.

Ligesom skørtelængder og andre Et faktum der nu aldrig har påmodeskift. virket mit humør eller lysten til Da jeg var ung, var det de mere at beskæftige mig med det, jeg modne kunstnere der var fremme nu engang laver.


Om mine billeder er der ikke sü meget at sige‌ De er hvad de er Figurative Fabulerende Der er ingen facitliste

Intet budskab


Det er min overbevisning, at hverken litteratur, musik eller billeder kan ændre verden.

Hvad beskueren får ud af mine værker må bero på den enkeltes

Højst gøre den lidt mere interessant.

Nogle finder dem ubehagelige, andre humoristiske, andre igen noget helt tredje.

personlige erfaringer og livssyn.


Et billede er et billede, er et billede

”Issac Stern”

”Sir Michael Tippett”

”Sir Arthur Bliss”

”Mstislav Rastopovitch”


Mit daglige virke finder sted i det ene af de to atelierer i Frederiksgade 3 i Odense. Her maler jeg i mine 100 fugtige, uopvarmede kvadratmeter med udsigt til Odense Å på den ene side og et utal af ølkasser på den anden. På et tidspunkt i sommer fandt mine to kolleger på det andet atelier, Ingrid Duch og Lone V. Petersen, ud af, at det måske kunne være interessant for folk at se vores værksteder og få en kunstsnak. Samt, at et sådant tiltag måske kunne motivere mig til, for anden eller tredje gang på de 26 år jeg har haft lejemålet, at fjerne spindelvæv og feje gulvet. Jeg gik en anelse modvilligt med til arrangementet, men til min store overraskelse blev det til tre fredage med rigtigt mange interesserede besøgende. Nu har kollegerne så besluttet, at vi skal holde åbne atelierer igen

8. februar 2013 og jeg har stadig ikke fået fejet gulvet. Bo Thobo-Carlsen

www.bothobo.dk


Profile for Odense Magasinet

Odensemagasinet - Januar 2013  

Teater og revy i Odense. Med denne gang er: Lars Arvad, Kurt Dreyer, Morten Givskud og Jesper Buhl. Desuden musik med Etagen Under.

Odensemagasinet - Januar 2013  

Teater og revy i Odense. Med denne gang er: Lars Arvad, Kurt Dreyer, Morten Givskud og Jesper Buhl. Desuden musik med Etagen Under.

Advertisement