__MAIN_TEXT__

Page 1

Februar 2013

ODENSE Magasinet

Martin Langkilde-Lauesen

Tager kampen op mod

KrĂŚft

Model Teater

Morfars nye butik

Odense Banden

Figurspil Som hobby

MĂĽnedens Kunstner:

Tine Lindvig


Læs også tidligere numre af Odensemagasinet. Tryk på det blad du vil læse.

www.odensemagasinet.dk


Velkommen til Odensemagasinet Februar 2013

Denne gang med modelhobby som tema.

Indhold: Side

Og så er der interview med Odense Banden og Martin Langkilde-Lauesen, fra Team Rynkeby.

8 - 11: Modelteater

Side 14 - 21: Odense Modeljernbanecenter

Side 26 - 31: Jazzmusik med Odensebanden Månedens kunstner denne gang er Tine Lindvig.

Som noget nyt, er der en masse lækre annoncer for tøj, billeder, cykler og meget andet.

Klik på annoncerne og kom ind på annoncørernes hjemmeside og web-shop.

Side 36 - 41: Rollespil i Dragons Lair Odense

Side 44 - 45: Morfars.dk nye butik i Blommenslyst

Side 48 - 53: Martin Langkilde-Lauesens kamp For Børnecancerfonden

Side 56 - 75: Månedens Kunstner: Tine Lindvig

Odensemagasinet ejes af: Pegasus Foto og Video. CVR-nummer: 27 45 41 00

Kragsbjergvænget 4, 1.Th. 5000 Odense C. Mobil: 60 16 88 11

Kontakt for annonce: odensemagasinet@gmail.com


Modelteater Teater findes i mange størrelser. Her fortæller Palle Juhl, kredsformanden for dansk-modelteater Fyn, om foreningen og interessen. Hvor meget fylder din interesse.. både fysisk og tidsmæssigt? Jeg bruger et par timer om ugen plus hver anden torsdag aften. Hvor får I teatrene fra? Vi køber ark med teatrene på hos Priors Dukketeatre og/eller hos Forlaget Oldfux ApS. Bliver der lavet nye skuespil, eller bruger i kun klassiske stykker? Vi bruger meget de klassiske stykker men der bliver også lavet Hvor tit spiller I forestillinger? nye stykker. Jyllandskredsen har lige udgivet ”Musefælden” og sammen har Jyllandskredsen og Fynskredsen udgiver ”Et eventyr i Odense Banegård Center”. Fynskredsen har også lavet forestillingerne: “Slaget ved Waterloo” – “Hvad fatter gør, er altid det rigtige” og “Thors hammer”.

Vi spiller normalt 2– 3 stykker om året, og hver gang nok ca. 10 forestillinger. Tager i rundt med forestillingerne? Vi tager ikke mere rundt og spiller. (måske en sjælden gang)


Hvornår startede jeres forening? Foreningen startede 1943 og Fynskredsen i 1989. Hvor mange er I med i foreningen? Vi er ca. 200 medlemmer i hele landet heraf 18 medlemmer på Fyn og 14 fra udlandet. Hvordan fik du interesse for modelteater? Som barn fik jeg interessen for Modelteater men først i 1999 blev jeg medlem af foreningen og begynder at interessere mig for Modelteater igen.

Hvordan foregår sådan en aften med forestillinger? Publikum ankommer til aftalt tid i private hjem (antal ca. 5 – 12) ser forestillingen med efterfølgende kaffebord. Forestillingen er gratis. Hvem kan se jeres forestillinger? Læs mere om foreningen og om Publikum er typisk familie, venner, kolleger, naboer og interes- modelteater på: serede som efter at have fået en invitation, vælger en af de www.dansk-modelteater.dk tilbudte spilledatoer.


Kim Stolzenbach er den lykkelige ejer af Odense Modeljernbanecenter i Kochsgade. Odensemagasinet fik et lille kig i en mini-verden, fyldt Nu har vi jo både tog, fly, huse, med teknik og detaljer. fjernstyrede skibe og en masse Siden jeg var barn, har jeg været tilbehør. interesseret i modelhobby. Der sker hele tiden noget nyt. Og selve det med at have butik, Nu kan man jo få modeltog med startede med jeg mødte en både lyd, lys og røg, når de køre. hollænder der byggede modeltog i Og det styres med computere. messing. Så det er blevet mere avanceret og teknisk, og det er der mange Det ville jeg også. Men dengang unge der går op i. var det ikke så udbredt. Det er spændende at følge den Og man kunne ikke så nemt få udvikling. Og tingene bliver mere fat i delene til det. og mere naturtro. Så jeg begyndte selv at søge efter Der er mange der går op i at det det. Og så startede jeg faktisk skal være historisk korrekt. butikken hjemme i et værelse. Så det bygger landskaber og huDa det så blev lidt for trængt med se ud fra foto, og får lige præcis pladsen, flyttede vi butikken her det lokomotiver og vogne der var på det tidspunkt. til Kochsgade for 8 år siden. Og det første de gør, når de får et Vi startede med kun at have tog. sådan nyt lokomotiv er, at slibe Og det har så udviklet sig rigtigt og male på det, så der ser mere naturligt ud med sod og rust. meget siden.


Der priser for alle, og en god og kreativ måde at finde ud af om det er noget man har lyst til at lave mere af.

Selv om der er lavet mange af de samme modeller, vil alle jo have det til at se ud på en bestemt måde.

Dem der bygger, sætter sig tit ind Det er tit der er unge mennesker i et bestemt sted eller en tid, som der første gang kommer ind med de bygger deres miljø op om. deres forældre. Så det hele passer sammen med Og så går de måske herfra med lygtepæle, og de rigtige huse. en billig flyvemaskine. Der var F.eks. en kunde der kom ind med et billede fra 1944, med en bestemt kampvogn på. Og han ville lave en model af lige nøjagtig det billede. Når de så kommer hjem, går de på internettet og finder ud af, hvor den stammer fra og hvad det er for en type flyvemaskine. Og så vokser interessen. Vi har også en kunde på 14 år, som er blevet europamester i at male figurer. Og her i Odense har vi også klubber, hvor de bygger større anlæg med tog. Så man kan både sidde med det selv, og være sammen med andre om det.

Og så var vi henne og finde ud af detaljerne og fik bestilt kampvognen hjem fra England, Så det hele passede sammen, som han ønskede det.


Det er rigtigt spændende at lave, med alle de detaljer. Og man kan bruge ufattelig meget tid med at sidde og nørkle med det.

Og noget af det nye er at man kan styre ting fra sin iPad. Så der er masser af spændende ting der også vil blive brugt i fremtiden.

Og noget af det finder og laver folk selv, og meget af det er noget folk køber færdigt, og så selv får tilpasset. I Danmark har vi to firmaer, der laver tilbehør til modeltog. Det ene hedder Heljan og ligger i Vi er også begyndt at forhandle nogle krigsspil, hvor man samler Søndersø. og maler figurerne. Og så kan De har blandt andet fået udviklet man bruge dem til at spille det en digital containerkran og en her strategispil med. elektronisk drejeskive til modelSe mere på hjemmesiden: tog. Det meste bliver dog stadig produceret i udlandet. www.modeljernbane.dk


ODENSE BANDEN Endnu en for længst udsolgt koncert med Odense Banden er overstået.

Magasinet i Odense, fyldtes endnu en gang, med god gammel jazzmusik og glade mennesker, der alle er bevis på at jazzmusik aldrig går af mode.


Hvor mange år har I spillet Sammen? Vi har spillet som Odense Banden siden 1984, og før det spillede de fleste af os i et andet orkester. Så vi har spillet sammen i ca. 40 år, hvoraf de sidste 29 år er med Odense Banden.

Hvad har haft størst betydning for jer som orkester?

Har I altid spille traditionel jazz i Odense Banden? Ja, vi er et traditionelt Jazzband, med rødder i denne stil.

Det har stor betydning og inspiration at spille med nogle af dansk Jazz største og bedste musikere, så derfor har vi altid solister med til vores nytårskoncerter. Hvoraf den i år var nr. 23. Vores faste makker er altid Ole Fessor. Men vi har haft rigtig mange, og meget forskellige solister med. Både Grethe Sønck, Bjarne Liller, Dario, Papa Bue, Flemming Krøll og Nalle. Og det har været rigtigt sjovt.

I spiller jo meget andres musik... Har I også lavet jeres egne numre? Vi har ikke selv skrevet musik, men, tekster har vi lavet. Og så spiller vi en del numre, som Fessor har skrevet.

Hvorfor kom I til at hedde Odense Banden? Navnet Odense Banden , kom sig af at vi ikke ville hænges op på én person, men på den by vi kommer fra. Det havde vi oplevet før. Og fandt ud af at på den her måde kunne navnet fortsætte, selv om nogen faldt fra. Og så er vi jo en slags bande.


Hvor mange CDer og LPer har I udgivet? Vi har udgivet 4 CDer, en LP og en single. Til Odenses 1000 års Jubilæum lavede vi sangen ”ODENSE, GAMLE ODENSE”. Hør musikken her


I har også været i New Orleans, Hvordan er det for en jazzmusiker? Ja, vi har været i New Orleans 3 gange. Og hver gang har vi spillet på et af spillestederne i Bourbon Street, sammen med lokale jazzmusikere fra byen. Det var meget varmt, men sjovt. Og det giver et stort skub med originale sorte musikere.

Og man lære altid noget nyt af at spille med andre musikere.

Hvad bliver det næste I skal lave med Odense Banden? Vores næste koncert er i Vollsmose Kirke , Palmesøndag, det er også en tradition vi har haft i 10 år. Der er gratis entre.

Hvad har I fået ud af at rejse sammen som orkester, og ikke bare som turister? Så alle er velkommen.

Vi spille kun og holder ingen prædiken.

Hver gang vi har været på tur møder vi noget til inspiration. Vi har blandt andet været på krydstogt i Caribien, hvor vi spillede på skibet På Odense Bandens egen hjemmeside, hver aften når vi lå i havn. kan I læse mere og høre musik fra deres udgivelser.

www.odensebanden.dk Se video fra koncerten

Der er mange forskellige genre indenfor musik, men jazz har holdt i mange år... Hvad skyldes det? Jazz, er uden alder, og kan forstås af alle, og man bliver i godt humør af at høre og se på det, og ikke et nummer bliver spillet ens..

Her


Figurspil som hobby

Se videoen

Her


I Dragons Lair i Odense, kan man finde en masse flotte figurer man kan samle. Og man kan også bruge dem til at spille med, så de ikke bare står og samler støv, som gammeldags samlesæt. Kædechefen, Jonny Bøgely og Thomas Glejberg fortæller her lidt om de forskellige spil..

Og så har vi Warhammer 40.000, som foregår 40.000 år ude i fremtiden, med laserkanoner, store kanoner, fly og tankes.

Her i Dragons Lair, spilles der primært Warhammer Fantasy og Så der adskiller de to spil sig fra Warhammer 40.000. hinanden.

Det er spil, hvor man bygger sin egen hær af små plastikfigurer, som man selv skal samle, male og dekorere.

I forhold til andre spil, bruger man ikke bræt eller spilleplade. Men kan spille på et bord, hvor man så selv kan bestemme om det skal være flotte dekorationer med huse og landskaber, eller, hvad man har i nærheden som kan bruges som forhindringer på banen.

Og det er meget forskelligt, om folk går op i at spille, eller lave Warhammer Fantasy, foregår i en mange detaljer på deres figurer, verden som er i stil med Tolkiens, landskaber, fly og så videre. med elver, drager og monstre. Det er helt op til den enkelte.


Aldersgruppen er helt fra 8 år og op til nogen på omkring 50 år der kommer her og køber, spiller, bygger og maler her.

Tabellerne bruger man til slå op i, så man kan regne ud, hvor langt man kan rykke sin figur.

Der er rigtig mange muligheder.

Med en målepind, kan man se, hvor man skal stå.

Som nybegynder, kan man følge anvisningerne i de samlesæt man køber, og hvis man har lyst eller har nogle idéer, kan man selv lave om på figurerne, og ændre på farver, våben eller det udstyr som figurerne har. Figurerne kan rykke forskelligt, afhængig af hvordan de er bygget og om de er til hest eller på et andet transportmiddel.

Man spiller ved at følge regler og tabeller i de bøger der høre til spillene. Det er et strategispil, hvor man har hver sin hær, og rykker sine figurer ved at slå med terninger.

Og hvis to modstandere mødes, skal man slå med terninger om, hvem der vinder slaget.


Det går meget hurtigt med at lære reglerne. Vi har tit hobbyarrangementer om aftnerne, hvor folk kommer herind i butikken og spiller og maler og hygger. Der er flere spil der kommer ud af interessen for film og bøger med de her fantasiverdner. Vi har også fået Star Wars her i efteråret, så det er relativt nyt. Vi hjælper med råd og vejledning Der kommer flere og flere fly til, og fortæller om nye spil. som man flytter rundt ved at slå med terninger. Nu har vi også Ringenes Herre, Og der er både store og små fly. hvor man spiller ud fra scenerne i filmene.

Det nye vi har fået, er noget mere realistisk og historisk krigsspil. Her kan man lave et scenarie fra 2. Verdenskrig, hvor man kan lave sig en hær med tyskere, og spille forskellige slag, der har været udkæmpet i virkeligheden. Så det er ikke kun fantasi.


Det er en sjov måde at lære på.

Dragons Lair startede i 1996 og har butikker i Odense, Århus og Og vi har jo mange meget unge mennesker der spiller, bøgerne er Ålborg. jo mest på engelsk. Odense er faktisk den mindste af vores butikker. Men vi har så også vores webshop, hvor vi sælger fra. Og på hjemmesiden annoncere vi også med forskellige workshops og spilleaftner, og hvor man kan læse om nye spil. Så mens man spiller, er man jo også mere social end hvis man sidder alene med en computer. Og vi kan se, at mange klare sig rigtigt godt og flytter sig på det personlige plan.

Vi har også brætspil, softguns, tegneserier, romaner, kortspil og forskelligt udstyr til Live Rollespil, hvor vi også køre forskellige arrangementer og workshops.

Det er fedt at se, hvor meget folk Se mere på går op i det, og se hvad folk får http://dragonslair.eu/dk ud af det.


Kim Christensen har Blommenslyst Paintball. Og har nu udvidet med Morfars.dk Hvornår startede din interesse for modelhobby? Jeg begyndte med softguns i 2000 og tog flere og flere hobby- Hvad sker der af nye ting på ting ind løbende. markedet? Meget, og hele tiden. Hvad synes du er mest spænden- Der er nye ting hver måned. de, biler, både eller fly? Er det en hobby man bliver grebet Biler er fedest af? Absolut! Hvorfor? Vi er jo alle legebørn, uanset Jeg kører selv rally i min fritid. alder. Så biler er sjovest. Hvad er aldersgruppen for jeres ting? Fra 5 til 95 år. Hvordan blev du forhandler af Morfars.dk? En afdeling i Odense gik konkurs, og jeg overtog deres afdeling og fik bygget nye lokler, så der var plads til det hele. Hvordan har kunderne taget imod det nye sted? Meget fint. De skal lige lære, hvor vi er. Men de er meget tilfredse.

Hvad forskel er der på jeres butik og andre hobbybutikker? Vi har gode vare til rigtige priser. Vi har landets bedste service. Og vi har alle reservedele.

Hvad er dit mål med Morfars.dk? At få en butik, hvor jeg er glad for Hvor køre, sejler og flyer folk med at være en del af. Hvor mine ansatte er glade for at det de køber hos jer? Alle steder, haver, skoler, sports- komme på arbejde, og kunderne anlæg, klubber og på vores baner kommer igen fordi de er glade for at komme hos os. i Odense.


Støtteforedrag med Joan Ørting — 13 Marts


Martin LangkildeLauesen fortæller her om sit arbejde med at samle penge ind og lave arrangementer til gavn for Børnecancerfonden. Det er nu 3. gang, at jeg deltager på Team Rynkeby Odense holdet, hvor vi i år er ca. 1000 ryttere som tager turen til Paris på cykel til gavn for børnecancerfonden i Danmark. Jeg lærte vor kaptajn Steen Østergaard at kende på et andet cykelhold, som jeg deltog på, hvor vi kørte Danmark rundt for en anden god sag.

Team Rynkeby cykelholdet.

Han fortalte meget flot om Team RynkeMen det som hele tiden har været min by og om det arbejde som der lå i at største motivation er det at kunne gøre samle penge ind til projektet. en måske lille forskel for ved at sætte fokus på kræftsyge børn og kunne fortælDet lød vildt interessant, og det gav mig le, hvad det gør ved et barn at få kræft i en ung alder og ikke mindst, hvad det en lyst til at prøve og se om jeg kunne klare de 1250 km på 7 dage og deltage gør ved en familie at have et kræftsygt indsamlingsarbejdet til gavn for Børne- barn. cancerfonden.

En kendt ”Rynke-rytter” har før sagt disse ord ”Hvor går man hen og gør så meget for sig selv og samtidig gør så meget godt for andre” det gør man på

Jeg ville finde en person, som kunne fortælle sin historie og oplyse om børnecancerfonden´s betydning, dermed også fortælle hvilken mening der er i at cykle de 1250 km til Paris med Team Rynkeby. På den måde ville folk kunne se, hvad holdet også er, andet end nogle gule cykler og et par ”kendisser”.


Mit støttearbejde har nu i snart 3 år været en livsstil eller hobby, som for mig har givet mig stor livsværdi og mange positive oplevelser. Det første år jeg deltog på holdet fik jeg skabt en kontakt til dengang en 15 år Siden den dag har vi holdt kontakten og ung pige ved navnet Emma, som var syg min familie og hendes familie ses nu ogaf kræft. så privat. Hendes far var sidste år med på serviceholdet, og er i 2013 at finde som rytter.

Mit første møde med hende var på OUH, hvor jeg og en journalist fik et sat en artikel op om hende og jeg. Det var en meget voldsom oplevelse at møde en så ung pige fortælle hendes livshistorie ganske frit og uden forbehold. Når man nu efter flere år har set og hørt, hvad en sådan sygdom gør ved et ungt menneske, ja så ved man at man kan gøre en forskel, ved at arbejde for at samle penge ind til at kunne give disse børn en oplevelse og mulighed for at søge om en donation. Se filmen her:

”Af hjertet – Historien om Emma”


Mit bidrag til indsamlingen har bl.a. væ- Denne oplevelse vil jeg komme til at ret at lave støtteforedrag med kendte savne, når jeg stopper mit arbejde. personer. Den største opgave har været at jeg fik skabt støttekoncerten ”Af hjertet”, som jeg nu i 2013 afholder for 3 gang.

Når jeg tænker tilbage og husker at nogle mente at navnet ”Af hjertet” nok ikke var det rigtige, så er jeg i dag glad for at jeg holdt ved. For min tanke var jo at alle jo stiller op gratis og jeg selv giver koncerten ”Af hjertet” det giver mening! Til oplysning kan det nævnes, at jeg har haft glæden af at bl.a. Rock ”Nalle”, Spacemakers, Odense banden, Working Mojo, Bubber og ikke mindst Hilda & Keld Heick m.m. har deltaget siden start. Mine to børn har også arbejdet meget for sagen ved at sælge støtte armbånd på messer, centre og ved brugsen m.m. Og I 2012 blev der solgt over 2.000 armbånd.

Konceptet er ganske enkelt at alle stiller op ganske gratis, og der findes sponsorer på alt der skal til for at lave en super De har fulgt mit arbejde og fulgt Emmas oplevelse for gæster, og dem som skal kamp for livet, det har nu gjort at min optræder. datter i 2013 er at finde på Team Rynkeby Nordjylland og selv har lavet aktiviteDet har været et kæmpe arbejde hver ter, som gør at hun har kunne samle gang, men den glæde der ligger i at opsætte koncerten og nyde folks glæde penge ind til børnecancerfonden. ved koncerterne er fantastisk.

Det at kunne give den oplevelse videre Jeg har i alle 3 år oplevet en enorm stor til sine børn er noget som gør en far stolt. støtte fra alt og alle og ikke mindst fra de kunstnere, som har deltaget. Jeg har flere gange oplevet at de selv har kontaktet mig for at tilbyde deres hjælp.

Du kan også finde mere information om Team Rynkeby på

www. Team-rynkeby.dk


Kaster med g책s


Månedens Kunstner Tine Lindvig Først kom interessen, for ord og billeder. Så kom trangen til at øve og øve. Og så øve lidt mere. Skrive og tegne dag ud og dag ind. Imens jeg sugede til mig som en svamp af musik og historier og mennesker − jo større mærkelighedsværdi, desto bedre. Så fik jeg mit første kamera, og jeg skrev og tegnede og fotograferede mig igennem barndom og ungdom.

Det førte til et job som reklametegner og illustrator og senere multimediedesigner. Men hvad gør man så, når man lider af en skæv humor og en livlig fantasi? Efter mange år i reklamebranchen trængte jeg ganske forfærdeligt til at sprælle.


Ingen dækning

Slut med kompromiser Jeg trængte til at blive udfordret igen, bruge min skæve humor og min livlige fantasi. Og for ti år siden valgte jeg at springe ud som fuldtidskunstner. Nu ville jeg være min egen kunde og kun lave noget, jeg selv kunne lide og stå 100% inde for. På den måde, tror jeg, jeg opnår de bedste resultater. Og hvor er det fantastisk!


Tænk, at have et arbejde, hvor jeg kan udnytte min tilbøjelighed for det sære, det skæve og den sorte humor.

Det handler om at give associationerne frit løb.

Hvis en skitse ikke føles 100% rigtig, bliver den ikke brugt. Hvis det færdige billede ikke holder 100%, bliver det ikke udstillet.

Det kræver mod at lade toget buldre Ikke at trække i nødbremsen, men lade derudad Det kræver mod at give slip, tankerne løbe helt derud, hvor der sker men kunsten opstår kun, når man giver noget uventet. slip. Når man giver sig selv lov til at køre Tage tusindvis af billeder, lave hundred- af sporet og havne steder, hvor ingen vis af skitser, lægge dem væk et stykke andre har været. tid, tage frem igen, fjerne dem, der ikke Det er ødelæggende for kunsten, når fungerer, lægge væk, tage frem igen og man trækker i nødbremsen, fordi "det endnu engang skære væk med hård her er da vist for sært", eller "det her er hånd. der nok ikke salg i".


Gangsterbroad


Det handler udelukkende om øvelse, de fleste kan lære det. Jeg ved jo, at jeg rent teknisk kan male det, jeg vil. Det afgørende for, om et billede er kunst eller dekoration, er indholdet.

At lave kunst handler ikke om at please alle, det handler efter min mening om af alle kræfter at forsøge at skabe noget, der ikke er set før, noget, der overrasker, morer, undrer.


Fars dreng p책 herrens mark

Fars dreng og h책ndlangerne

Fars dreng


I'm a horse, I'm a horse!


Bye-bye!

Det er en kæmpe udfordring Noget, der er så stærkt, at folk ikke kan flytte blikket fra det, noget, folk drages af og forelsker sig i.

Og når jeg så ind imellem bliver ringet op eller får en e-mail fra en, der spørger, om jeg stadig har et bestemt maleri, som vedkommende så for to år siden på Det er dér, den største udfordring ligger. et galleri, og ikke har kunnet få ud af hovedet siden − ja, så ved jeg, at det er lykkedes. Og derfor er det forarbejdet, selve idéprocessen og skitsearbejdet, der For målet er ikke at ramme alle, målet for mig tager længst tid. er at ramme plet. Og det lykkes ikke altid at leve op til mine egne krav.

Følg mig på facebook:

Men jeg forsøger af al magt, og udstiller https://www.facebook.com/ tine.lindvig.art kun billeder, jeg kan stå helt inde for.


Odensemagasinet ejes af: Pegasus Foto og Video. CVR-nummer: 27 45 41 00 KragsbjergvĂŚnget 4, 1.Th. 5000 Odense C. Mobil: 60 16 88 11 Mail: odensemagasinet@gmail.com

www.odensemagasinet.dk


Profile for Odense Magasinet

Odensemagasinet Februar 2013  

Modelhobby, figurspil, Odensebanden spiller op med jazz, Tine Lindvig er månedens kunstner

Odensemagasinet Februar 2013  

Modelhobby, figurspil, Odensebanden spiller op med jazz, Tine Lindvig er månedens kunstner

Advertisement