__MAIN_TEXT__

Page 1

April 2013

ODENSE Magasinet

Fjordager Scenen

Ryslinge Innovations Højskole

Studenter Huset

Syddansk Komikeren GEO

Universitet

Skriver bog om

Kræft

Månedens Kunstner:

Gitte Kaa


Læs også tidligere numre af Odensemagasinet. Tryk på det blad du vil læse.

www.odensemagasinet.dk


Velkommen til Odensemagasinet April 2013

Indhold: Side

6 - 11: Ryslinge Innovationshøjskole

Side 18 - 21: Komikeren GEO, bog om kræft

Side 24 - 25: Kropspsykoterapi

Side 28 - 33: Boligindretning

Side 36 - 41: Studenterhus Odense

Side 44 - 57: Syddansk Universitet

Side 60 - 65: Midt om natten, på Fjordagerscenen

Side 68 - 81: Månedens Kunstner: Gitte Kaa

Odensemagasinet ejes af: Pegasus Foto og Video. CVR-nummer: 27 45 41 00

Kragsbjergvænget 4, 1.Th. 5000 Odense C. Mobil: 60 16 88 11

Kontakt for annonce: odensemagasinet@gmail.com


Ryslinge nnovations

Højskole


Hvordan blander I tradition med udvikling? At blande højskole og innovation er at blande traditionerne med noget moderne. I dag har vi behov for at være innovative. Og sjovt nok giver højskolerne det der skal til.

Tyge Mortensen, Højskoleforstander

Ryslinge Innovationshøjskole

Er højskoler ikke noget gammeldags noget? Jo, højskoler er en ca. 160 år gammel ide.

Et stærkt fællesskab (netværk) og frihed til at være sig selv. Ideerne kan her flyve frit og modnes i trygge rammer, hvor man kan eksperimentere.

"Open innovation" er en ny måde at tænke virksomhedsudvikling på. Hvordan har I fulgt med tiden?

Den opstod som et svar på Danmarks udfordringer dengang. Vi har sat os for at lave det vi kalder "Åben Højskole". Det var dels udfordringen med at I modsætning til den klassiske skabe et nyt demokrati efter at vi højskole der traditionelt er et havde fået en grundlov. lukket miljø. Men også som svar på at Vi søger at blive et mødested for Danmark manglede en identitet de kreative, igangsætterne og og samhørighed efter nederlaget i dem der vil gøre en positiv for1864. skal i samfundet. Og så blev højskoler et nyt Og vi føler ansvar for at vi får sat pædagogisk forsøg på at lave skole uden eksamen og pensum. gang i Danmark.


Hvad specielt er der ved Ryslinge Højskole? Vi er den eneste InnovationsHøjskole i landet, der specialisere os i innovation og iværksætteri. Vi er Danmarks næstældste højskole, men også den med det nyeste koncept. Hvad har være mest spændende at sætte i gang,i din tid som forstander? Jeg har været forstander i lidt over et år.

Hvilke fag beskæftiger I jer med? Vi arbejder meget med mange udviklingsprojekter og lærer på den måde at bruge forskellige redskaber til visuel kommunikation, brug af social medier og viral marketing. Hvad bliver det næste I skal lave? Vi vil gerne lave et læringsmiljø for iværksættere. Hvor man kan komme med sine projekter og blive inspireret.

Vi er godt i gang, men satser på i det næste år at udbyde masser af Og min første opgave var at workshops, co-working spaces,og transformere den gamle traditionetværksarrangementer, samt en nelle højskole og til en innovatiplatform hvorfra iværksættere onshøjskole, som ikke havde sin kan udbyde deres ydelser og sammenligning. produkter. Det er vi stadig i gang med og det er vildt spændende. Hvad gør i for at sætte gang i unge iværksættere? Hvad er din egen baggrund? Der skal 3 grundlæggende ting til Jeg er oprindelig uddannet for at få det til at lykkes son agronom, altså noget med iværksætter: landbrug. 1. Det rigtige mind set, Men har de sidste 15 år arbejdet 2. Et netværk og evne til at med innovation, og har været en danne netværk, samt af pionerende indenfor det i Darnmark. 3. Et stak redskaber der kan Inden jeg blev tilbudt forstanderjobbet var jeg selv iværksætter, og havde et konsulentfirma der var specialiseret i innovationsprocesser.

være med til at udvikle og fokusere din virksomhed. Og det er det man får her på Ryslinge InnovationsHøjskole.


Hvordan inddrager i erhvervslivet Og man kan komme på korte uge uden for skolen? - og månedskurser, men også lange kurser på 3-5 måneder. Vi arbejder løbende sammen med erhvervsvirksomheder. I efteråret 2013 og foråret 2014 Dels invitere vi dem og tilbyder at vil vi udbyde meget fleksible udvikle innovationsprocesser kurser, man kan tage efter med dem, eller idégenereringer. behov. Men vi tager også ud og arbejder Gennemsnitalderen er ca. 25 år med opgaver som de giver os. Så med at spænd fra 18 år til 60 år. reel tilknytning til erhvervslivet er en stor del af det udbytte man Alder gør ingen forskel får at et højskoleophold. Det man får ud af et ophold på Ryslinge Højskole er dels et trygt fællesskab men også en færdig forretningsplan, samt en masse redskaber man kan bruge til alt lige fra forsatte studier til en etablering af virksomhed. Der er mange af de studerende, der kommer fra universiteterne, eller skal læse videre.

og opleves nærmest som en styrke.

Undervisningssproget er engelsk, da ca. 1/3 af de studerende er fra udlandet. Siger Højskoleforstander: Tyge Mortensen

Mange har også en iværksætter i maven eller hovedet fuld af ideer.

Men man behøver ikke at være iværksætter for at gå her. Bare man er interesseret i innovation, nytænkning og i at gøre en positiv forskel i samfundet. Vores hjemmeside er Vi tilbyder kurser både efterår og forår.

www.ryslinge.nu


Komikeren GEO, der er kendt som meget støjende komiker, der ikke er bange for at bryde grænser. Her fortæller han om noget mere alvorligt. Nemlig sin kræftsygdom, som hans nye bog også handler om.

BRINGER MED SIG, OG HVORDAN JEG DEALEDE MED DET. JEG BRUGTE DEN HUMORISTE VINKEL SOM VÅBEN, HVILKET HJALP MEGET TIL AT HÅNDTERE DE MANGE HÅRDE SITUATIONER, MAN KOMMER UD FOR.

SÅ ARBEJDER JEG PÅ ET ONE MAN SHOW OM MIT SYGDOMSFORLØB OG HAR OGSÅ LAVET ET FOREDRAG I FORBINDELSE MED BOGEN. Hvad vidste du om kræft før du MED DE TING HÅBER JEG AT fik det? KUNNE FÅ (ISÆR MÆND) TIL JEG VIDSTE IK' MEGET. AT GÅ TIL LÆGEN OG BLIVE TJEKKET I TIDE. JEG HAVDE ALDRIG SKÆNKET DET EN TANKE, AT DET VAR Du er altid fuld af fart og sjov NOGET DER VILLE RAMME MIG. på scenen og på TV... Hvordan OG HELDIGVIS HAR VI IK' HAFT var det at det hele blev så DET INDE PÅ LIVET I MIN FAMI- alvorligt? LIE. NU ER DET IK' FØRSTE GANG SÅ JEG STARTEDE FRA 0. Hvilken slags kræft har du haft? TESTIKELKRÆFT Har du kunne bruge din "kendthed" og din evne til at stille gode kritiske spørgsmål til at sætte skub i kræftforskning og behandling? JEG HAR SKREVET EN BOG 'IKK FOR SJOV' HEDDER DEN. (UDKOMMER 18. APRIL)

JEG OPLEVER AT DER SKER NOGET ALVORLIGT I MIT LIV. MANGE TROR FEJLAGTIGT, AT JEG ER OFF STAGE SOM PÅ SCENEN. DET ER MÅSKE 10% AF MIN PERSONLIGHED… MEN LIDT KEDELIGT AT SE MIG KØBE MÆLK ELLER HENTE MIN DATTER I BØRNEHAVE...PÅ SCENEN.

Hvordan har dine comedykollegaer reageret på din sygdom? I DEN BESKRIVER JEG SYGDE HAR VÆRET MEGET STØTDOMSFORLØBET, OG HVA' DET TENDE.


"Styrken sidder i håret" eller "Han har nogle ordenlige nosser"... Hvad har været sværest at skulle af med? HÅRET VAR DET VÆRESTE. JEG HAR ALTID FORBUNDET MIN COMEDY MED MIT HÅR. DET VAR MIT IMAGE OG BRAND I STOR FORSTAND. JEG VAR FAKTISK OVERBEVIST OM, JEG ALDRIG KOM TILBAGE TIL SCENEN EFTER JEG MISTEDE DET. 1. GANG JEG OPTRÅDTE "UDEN" HÅR VAR MEGET ANGSTPROVOKERENDE. Hvordan holdt du kampen ud? HUMOR HUMOR HUMOR… HOLDT HUMØRET HØJT OG PRØVEDE IK' AT FOKUSERE PÅ DE NEGATIVE TING. DET VAR SELVFØLGELIG SVÆRT MEN LYKKESDES TIL EN HVIS GRAD. Hvad har du tænkt på, du vil gøre anderledes i dit liv nu? JEG VIL IKKE SPILDE DET. JEG ER BLEVET GOD TIL IK' AT HÆNGE MIG I SMÅ TING SOM FØR KU' GÅ MIG PÅ. Hvordan bliver dine shows nu? KAN IKKE TALE FOR ALLE MINE FREMTIDIGE SHOWS MEN JEG ARBEJDER PT PÅ ET SHOW OM SYGDOMSFORLØBET. OG DET ER JO MED ET TUNGT EMNE SOM JEG ALDRIG HAR GJORT FØR. MEN DET FØLES MEGET RIGTIGT.


kropspsykoterapi Denne terapiform er en kombination af samtaleterapi og opmærksomhed på kroppen, da den vægter sammenhængen mellem krop og psyke. De temaer jeg arbejder med kunne f.eks. Være: - Ufrivillig barnløshed. - Singler, der ønsker hjælp til at finde den rette. - Misbrug hos dine nærmeste - Svære følelser omkring skilsmisse, depression, mobning, spiseforstyrrelser o.a. Jeg er psykoterapeutstuderende og mangler et år af min 5-årige uddannelse og søger ”øveklienter” til min praksis, hvor jeg kan tilbyde individuel terapi/parterapi til Kr. 500 Pr. samtale (halv pris). - Terapien finder sted i eget lokale i Odense C- Jeg modtager sparring fra uddannede psykoterapeuter.


Psykoterapeutstuderende Pernille Geertsen

- Udfordringer i dagligdagen? - Står du overfor en stor livsbeslutning? Så kan kropspsykoterapi hjælpe dig!

Kontakt mig på tlf.: 26156814

www.kropsterapien.dk


Bevidst indretning

Karina Bro

FUNE Boligindretning indretter dit hjem, og giver dig overskud til dit liv og drømme. Gennem bevidst indretning med farver og en indretning, der passer lige til dig, får du et fantastisk hjem. Dit hjem er netop den base, hvorfra dit liv udfolder sig. Skab et hjem med positive energier og masser af overskud.

www.fune.dk

Bolig- og Erhvervsindretning og Galleri FUNE på nettet:

Rod Vi tænker mange gange ikke over, hvorfor vi omgiver os med de ting der er i hjemmet. Lige pludselig roder det bare helt vildt. Rod er også alt for mange møbler i rum.

Ofte tænker vi slet ikke over, hvad det er Eller for mange forskellige træsorter/ materialer møblerne er i. vi omgiver os med i vores bolig. Jeg var en af dem indtil efteråret 2010. Her mødte jeg Neo Feng Shui. Visdommen indeholder bevidstheden om at omgivelserne påvirker os. Det er det, vi kan udnytte i hverdagen. Din bolig er den base, hvorfra dit liv udspiller sig fra. Det er her, du tager tilbage for at lade op til udfordringer og eventyrer i dit liv.

Ved at skabe balance i indretningen, skaber du samtidig et fantastisk hjem, hvor du kan slappe af og hygge i din helt egen personlige oase.

Har du svært ved at komme af med dit rod eller komme i gang med at få smidt ud?

Hvis denne base ikke nærer dig, altså gør dig glad, men bare irriteret, så bliver Så har jeg et fantastisk tilbud til dig. livet surt at være i. Det hele går op ad bakke.

Du behøver ikke at være alene i denne Måske du ikke er klar over, at din surhed proces. Læs mere på hjemmesiden og irritation stammer fra din bolig og boligindretning. Det er der mange, der ikke er.

www.fune.dk


Bevidst indretning Lad os forestille os at vi lige har fået en stor plante i en flot krukke.

Vi tilsidesætter os selv for vores indretnings skyld. Og uden at tænke over det.

Hvor skal vi stille den?

Hvor mange forhindringer har du i din Vi synes måske ikke rigtig der er plads til indretning? den, men nu har vi den, og så skal den også være der. Prøv selv og gå en tur rundt i dit hjem Vi sætter den der, hvor vi synes, det ser og læg mærke til, hvilke ting du støder godt ud. ind i - eller sagt på en anden måde; hvilLige ved opgangen til trappen – det ser ke ting skal du flytte dig for, for at komme rundt i huset? godt ud. Hov der er noget galt! Du skal nu gå uden om planten for at komme op ad trappen. Hvorfor tænker vi ikke over det? Ofte stopper vi ikke op, og ser om det nu også er det rigtige sted at sætte planten – og tænker ”står den i vejen?” Nu hvor du skal gå uden om planten trækker det både energi fra dig, men irriterer dig også ubevidst. Hvorfor gør vi det så?

”Vi skal lide for skønheden” Et ordsprog som vi bruger som en undskyldning for, at vi fx har lyst til at købe det par sko som ellers er for lidt for små, men vi må eje dem. Det forekommer både hos kvinder og mænd.

Mange gange tænker vi slet ikke over, at vi flytter os for noget på vores vej. Det er blevet en så indgroet vane i hverdagen. Når vi bliver bevidst om det, så kan vi ændre på det. Bevidst skaber jeg et hjem, der støtter mig i stedet for at irritere mig og derved trække energi fra mig.

Det giver mig mere glæde og overskud i Dette ordsprog er lige så stille sneget sig hverdagen. ind i vores hjem. Så er der tid til mere sjov og ballade.


Gennem arbejdet med at blive opmærksom på bevidst indretning sker der automatisk en forvandling inde i dig. Du bliver meget mere bevidst om dig selv og begynder at få et bedre selvværd, fordi du sætter fokus på dig selv. Du oplever følelsen af, at du er noget værd. Dit liv er for kort til, at din indretning skal trække energi fra dig. Du bliver bevidst om dig selv og dine grænser.

Næste gang FUNE Boligindretning kommer med en artikel handler det om indretning med farver, og hvilken betydning det har for dit liv. Og hvordan du kan udnytte det i din personlige udvikling og måske trivielle hverdag.

For at sætte lidt skub i hele processen i denne udvikling er det, at vi kan arbejde med at skabe balance i farverne i boliSend mig gerne nogle billeder af din gen. udfordrende boligindretning og jeg vil komme med gode råd her i magasinet. Skab en harmonisk Oase Jeg har lavet et mailkursus, hvor du får I artiklen kommer jeg ind på, hvad Neo råd og vejledning i, hvordan du kommer Feng Shui er og de 5 elementer. i gang med at rydde op uden at blive forpustet – det skal være sjovt at få et smukt og harmonisk hjem. Foto: Karina Bro og Ann Lina Jeppesen. Copyright FUNE. Det handler om at blive bevist om, at rodet og boligindretningen påvirker vores humør.

Tekst: Karina Bro fra FUNE.

www.fune.dk


Hvilke tilbud er der for studerende i Studenterhuset? I det Studenterhus som har lavet aktiviteter i Kulturmaskinen har vi hovedsageligt lavet events.

Lounge events som er opstået på idé fra studerende. Og vi har blot hjulpet dem på vej med noget know-how og rammerne.

Derudover har vi lavet mange ting ud af huset, for eksempel Studiestartsfesten på Albani, Studiestartsmesse på SDU, Vi står bag Doc Lounge Torsdagslounge på Brandts, Danmarks (dokumentarfilm-klub) , Musikøkken Bedste Studie Miljø (en række work(DJ event), Open Jam (rock/pop jam), shops) - alt sammen i samarbejde med Tømmermændscafé (søndags hygge med samarbejdspartnere og de studerende. musik), koncerter af større navne samt upcoming bands. Hvilke studerende bruger mest Studenterhuset? Vi vil gerne favne alle de studerende, Vi har sammen med Kulturmaskinen og det er vores opfattelse at der kommer lavet Comedy Zoo on Tour, og vi laver studerende fra alle de forskellige uddannelsesinstitutioner hos os. også upcoming teatersport, og ludoturneringer og meget meget mere. Dog håber vi på at vi med det nye hus kan nå ud til alle de studerende der er i Ofte er det i samarbejde med frivillige/ byen, og at de alle sammen har lyst til på et tidspunkt og gerne flere gange i løbet studerende at vi finder på nye projekter. af deres studietid, at kigge forbi huset og For eksempel er Musikøkken og Doc gøre brug af de tilbud det har.


Hvornår startede Studenterhuset? Foreningen Studenterhus Odense blev stiftet i december 2006 i kølvandet på, at det gamle Studenterhus lukkede ned. Den nye bestyrelse mente ikke, at Odense kunne klare sig som attraktiv studieby uden at have et Studenterhus, som skulle være en aktiv spiller i forhold til at være samlingssted for alle byens studerende. Inden det gamle hus lukkede, blev det besluttet, at Studenterhuset skulle flytte ind i det nye kulturhus Kulturmaskinen sammen med Internationalt Hus og det gamle Badstuen. Og her har Studenterhuset haft kontor siden 2009.

Husets primære drift vil være støttet af uddannelsesinstitutionerne og Odense Kommune. Derudover skal indtægter findes via café drift og via sponsorater og fonde. Foreningen er bygget op omkring studerende, som gør et stort stykke frivilligt arbejde. Både i bestyrelsen og som hjælpere i forskellige udvalg og ved events. Desuden er der ansat en leder, en messekoordinator (halvårlig ansættelse), praktikanter og personer i løntilskudsstillinger. De frivillige har mange forskellige baggrunde og spænder bredt inden for alle Odenses videregående uddannelser.

Studenterhuset har mest fungeret som en organisation, som har kunnet arrangere events for studerende på Kulturmaskinen og andre steder i byen.

Dette er med til at gøre Studenterhuset unikt Visionen har fra foreningens start været og bredt funderet, og vi at blive samlingspunkt for alle Odenses ser forskellighederne studerende og kort tid efter indflytningen i Kulturmaskinen, har målet været at få som en styrke. eget hus, hvilket der er blevet arbejdet målrettet mod siden 2010.

I forbindelse med, at der flyttes i nyt hus, sker der en større omorganisering, Dette ønske blev indfriet i efteråret som finder sted i samarbejde med 2012, da det fra politisk side blev uddannelsesinstitutionerne, og hvordan besluttet, at Studenterhuset i fremtiden fordelingerne kommer til at se ud inden skal ligge i musikbibliotek fra september for økonomi, vedtægter og husets 2013. sammensætning er endnu ikke besluttet.


Hvad kommer der til at være af nye muligheder i det nye Studenterhus? Der arbejdes med flere forskellige muligheder. Der kan man komme og hygge sig, holde læsegrupper, mødes med venner, eller sidde for sig selv med computer.

Der skal også være plads til EAL, UCL og SMKS. Der skal selvfølgelig også være nogle aktiviteter, og disse kan være alt fra koncerter, workshops, teatersport, foredrag, åben scene, filmvisninger, stand-up, valgdebatter mm.

Hvornår er det nye Studenterhus klar til brug? Det er vigtigt at det er et sted for alle Vi håber meget på at alt er på plads så vi studerende på videregående uddannelser, kan åbne det nye hus til studiestart i og ikke kun fra SDU som jo er den september. uddannelsesinstitution med flest Vi vil gerne have at hjertet i huset er studerende. caféen, som altid er åben.


Hvad betyder det, at det kommer til at ligge ved Brandts? Placeringen i hjertet af Odense er helt klart positivt.

Hvad gør I for nye studerende? Vi åbner et fedt Studenterhus sammen med uddannelsesinstitutionerne og kommunen!

Vi er helt sikre på at det vil betyde noget at vi kommer til at være så synlige i bybilledet. Vi har været lidt gemt væk de sidste par år, uden vores egne lokaler.

Et sted hvor alle studerende er velkomne, og hvor man kan komme som gæst, eller blive frivillig hvis man gerne vil være med til at være en del af holdet.

Vi søger mange nye frivillige i forbindelDerfor tror vi at det betyder at de stude- se med åbningen af det nye hus, og man rende for alvor vil opdage vores tilbud til kan evt. kigge på vores hjemmeside for netop dem, og at de vil gøre brug af mere info. vores faciliteter. Vi har gjort meget ud af at sætte fokus på Vi ønsker også i Studenterhuset at være at det ikke skal være et købsbetinget hus, med til at skabe synlighed om alle de men man kan komme og sidde med sin andre ting der sker i Odense, og vi har læsegruppe og læse hele eftermiddagen med denne placering mulighed for at uden at man skal bruge en formue på være de studerendes første møde med kaffe Osv. kulturlivet i Odense. Vi vil gerne have en stemning frem af Og studenterhuset kan måske være med værested som de studerende kan føle sig til at vise de studerende hvor der også hjemme i. sker spændende ting - alt efter hvilke interesser den enkelte studerende har. Det er også positivt at vi bliver placeret i Formand Ida Tanita Sørensen og et område hvor vi i forvejen har et godt Anja Følleslev Daglig leder af Studenterhus Odense samarbejde med de fleste af naboerne, så vi ikke skal ud og starte helt forfra. Samtidig er det et meget spændende område af Odense City som vi glæder os www.studenterhus.dk til at gøre endnu mere levende end det er Studenterhus Odense på Facebook i forvejen.


Syddansk Universitet

www.sdu.dk


Syddansk Universitet

www.sdu.dk


En af universitetets succeshistorier i Odense må siges at være vores satsning på robotteknologi. Det startede som et projekt, der skulle støtte robottiseringen af aktiviteterne på Lindø Værftet, og jeg er også overbevist om, at vi bidrog til en længere levetid af værftet, end det ville have haft uden samarbejdet med forskerne på universitetet. Imidlertid opbyggedes der på universitetet og de virksomheder, som udgik af forskningsmiljøet som f.eks. universal Robots, en viden, som også kunne bruges på mange andre områder, så som robotter mere generelt, leg, genoptræning og velfærdsteknologi i det hele taget. Da så Lindø Værftet desværre måtte give op på grund af konkurrencen fra lavlønslande, havde vi opbygget den viden, der skulle til for at gøre os førende på velfærdsteknologiområdet, hvilket vi jo beviseligt er p.t. Så god og nyttig viden har mange anvendelsesmuligheder.


Hvor mange år har du været på universitetet? Jeg blev ansat den 1. december 1977. Hvordan var det at gå fra at være Odense Universitet til at være Syddansk Universitet? Jeg var en del af beslutningen, og jeg mener, at de 15 år, der er gået siden fusionen til SDU har vist, at det var den rigtige beslutning.

Jens Oddershede Rektor for Syddansk Universitet

Hvad er din baggrund? Jeg har været rektor for Syddansk Universitet siden 2001. I har jo mange uddannelser og forsker i mange retninger.

Vi havde aldrig kunne vokse så meget, som vi har gjort, hvis vi alene var forblevet et fynsk universitet. I øvrigt består SDU i dag af 11 tidligere selvstændige institutioner, så der har været rigtig mange fusioner ind i SDU siden 1998.

Hvad er dit favorit-område? Jeg har ikke noget favoritområde. Hvad har gjort at du har holdt ved Odense i så lang tid? Universitetet har givet mig alle de Jeg interesserer mig for at skabe oplevelser og udfordringer, man fremgang og udvikling bredt på kunne ønske sig. Jeg har vist et hele universitetet af de bedste job i Danmark.


Hvor mange uddannelser er der på SDU?

Hvor mange typer forskning er der på SDU?

Der er 222.

Det kan ikke opgøres så præcist.

Herunder 81 som udelukkende undervises på engelsk.

Men SDU er et af de bredest dækkende universiteter i Danmark både forskningsog uddannelsesmæssigt.

Hvilke uddannelser er der størst søgning til? Medicin, jura, HA og psykologi.

Hvad har været det største / vigtigste forskere har fundet frem til i Odense?

Hvordan samarbejder I med erhvervslivet?

Jeg kan ikke udpege et enkelt resultat blandt de rigtig mange, vore forskere har leveret

Det gør vi på utallige måder. Både som institution og på individniveau. Senest har vi skabt en samlet organisation for alle vores erhvervsrettede aktiviteter, som vi kalder SDU Erhverv.

SDU vokser jo stadig. Hvad kommer der af nye muligheder de kommende år i Odense?

Man vil se en voksende betydning af universitetet ift. at skabe vækst og nye arbejdspladser i Det fungerer også som en samlet hele vores region, inkl. Odense indgang fra erhvervslivet til universitetet Hvilke fag tror du der bliver mest brug for i fremtiden? Det tør jeg ikke spå om – men der bliver med sikkerhed brug for rigtig mange forskellige kompetencer hos kandidaterne, og derfor mange forskellige uddannelser.


Hvor mange år har du været på universitetet? Jeg blev ansat i første fuldtidsstilling i 1984. Hvad har gjort at du har holdt ved Odense i så lang tid? Odense Universitet/Syddansk Universitet har været en god arbejdsplads, som sætter høje standarder og giver rum for udvikling.

Johs. Nørregaard Frandsen Professor, Centerleder på Syddansk Universitet

Hvad er din baggrund? Jeg var institutleder i 12 år. Siden sommer 2013 er jeg professor i Litteratur- og kulturvidenskab med særligt fokus på H.C. Andersen samt centerleder for H.C. Andersen Centret. Hvad er dit eget favorit-område? Jeg tilhører Humaniora og er humanistisk forsker, så det er naturligvis mit felt, men jeg har den dybeste respekt for mine kolleger og deres områder. Jeg arbejder i øvrigt gerne tværfagligt.

Hvordan var det at gå fra at være Odense Universitet til at være Syddansk Universitet? Det er spændende at være et sted, som både tænker lokalt, regionalt, nationalt og – ikke mindst – internationalt. Overgangen fra OU til SDU har været overgangen fra et nationalt universitet til det universitet, som altså agerer både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt.


www.sdu.dk


Hvordan samarbejder I med erhvervslivet? H.C. Andersen Centret er et eksempel på en enhed, der laver dyb grundforskning i H.C. Andersens værk og liv, men som også samarbejder med kulturliv og erhvervsliv som F.eks. turismen om betydningen af H.C. Andersen. Hvad har været det største / vigtigste forskere har fundet frem til i Odense? Det kan man næppe svare på, men det er væsentligt at Syddansk Universitets forskning er på højeste internationale niveau og at de enkelte forskningsgrene er højt respekterede i den internationale forskerverden. SDU vokser jo stadig, Hvad kommer der af nye muligheder de kommende år i Odense? I det såkaldte vidensamfund er samspillet med universitet og region/by/samfund helt afgørende. Hvilke fag tror du der bliver mest brug for i fremtiden? Der er brug for kvalitet og faglig fantasi. Når det er tilstede i uddannelser er der også brug for dem.


”Midt om Natten” er en musical der har det hele. Magtkampe, venskaber, kærlighed og rigtig god musik.

Efter episoden bliver Bz’erne spredt for alle vinde og Arnold og Benny søger tilbage til en gammel maskinfabrik, hvor de legede som børn.

Vi følger Arnold og Benny, i deres kamp for at få et hjem og en Alle vennerne opbygger de et lille normal tilværelse. fribyttersamfund, som de kalder Sammen med en gruppe andre for ”Haveje”. besætter de et tomt hus. Den søde Susan, fra den lokale købmand, hjælper dem og er, ligesom mange andre, inspireret De bliver ofre for et politisk af deres levevej. spind, da fænomenet besætter (BZ`er) er meget oppe i tiden og Flere kommer til og opmærksombliver diskuteret i alle medier.

heden omkring ”Haveje” vokser.

Politikeren Pia Buhmann, der har Politiet kan derfor ikke se passivt som mærkesag at slippe af med til og huset skal rømmes. det lille fribyttersamfund. Det foregår dog ikke så fredelig, som det ellers kunne og det hele spidser til, da Spacey, en af de unge rabeller, vælger at springe ud fra femte sal.

En gruppe hårde rocker finder også vej til det lille paradis, og havejeanerne har efterhånden svært ved at være i fred.


Johanne Milland Pedersen

medvirken i musicals, får jeg travlt, da jeg har fået hovedrollen Beskrivelse: Jeg går på FLOW i som Polyhymnia i Nyborg Volds1HF. FLOW er en 3-årig HF, i pils ”Mød Mig på Cassiopeia” og Odense, der sætter fokus på muen af de bærende roller i en ny sik- og dramaundervisning. gennemkomponeret musical, baSkolen giver mig mange muligheseret på Hermann Bangs historie der omkring min fremtid og til li”Ved Vejen”. vet efter FLOW. I min fritid beskæftiger jeg mig rigtig meget med musicals. Jeg startede i 2011 på Nyborg Voldspil i ”The Producers” som ensemble og efter det, er det gået stærkt. Jeg har i alt nu spillet med i 5 musicals, hvor jeg bl.a. har haft hovedrollen i ”Atlantis”, som Adalena, og spillet en bærende rolle i ”Peters Jul”, som Rosa, og nu som Susan Himmelblå i ”Midt om Natten”. Og som det ser ud nu, med

Min drøm er at komme på Det Danske Musicalakademi og blive uddannet musicalperformer. Musical-branchen er hård, så let bliver det ikke at blive optaget, men konkurrencen er også tit den, der gør det værd at kæmpe for. Du bliver hele tiden mindet om, hvorfor du laver hvad du laver. Musik og drama er hele mit liv. Jeg er meget taknemmelig for det jeg har nået og for at de mennesker jeg har mødt undervejs, har været fantastiske på hver deres måde.


”Midt om Natten” er først og fremmest valgt ud fra den populære og folkelige musik, som jeg selv og mange andre generationer er opvokset med. Kim Larsen og Gasolin er der vist ikke mange, der ikke har skrålet med på med sange som: ”Rabalderstræde”, ”Det bedste til mig og mine venner”, ”Køb bananer”, ”Susan Himmelblå” og mange, mange flere.

Det hænger tit sammen med vores humør, om vi har penge på lommen eller ej og her er det vigtig, at man i krisetider står sammen som et samfund, der hjælper og ønsker hinanden det bedste.

Man skal huske sig selv på, at venlighed

er gratis.

Derudover er det en rigtig god og Som instruktør er jeg meget aktuel historie. imponeret over alle de medvirkende på i forestillingen. Det er et stærkt hold og ikke mindst sangniveauet er imponerende.

I 1970’erne og 80’erne var Bz’erne et varmt emne, da der dengang - lige som nu, var stor arbejdsløshed. Økonomi er en meget væsentlig faktor for at folk kan leve og et samfund kan fungere.


Fjordagerscenen har eksisteret i

Kom og få en god oplevelse med over 40 år og alle medlemmerne i forkælelse til dine øjne, øre og foreningen har en masse rutine lattermuskler. Vi har en masse skønne karaktere, som vi gerne og erfaring med opsætninger af diverse forestillinger og produkti- vil præsentere for jer. oner, hvilket har medført, at vi Ikke mindst kan vi præsentere har følt os i trygge hænder. noget fantastisk musik, som du helt sikkert, kan synge med på. Der er et godt socialt liv, og et fantastisk sammenhold i foreningen, som alle kan blive en del af, Kim Larsen og Gasolin har fået en make-over og sangene spilles hvis man ønsker det på vores måde og synges med vores klang. Sidste år blev ”Grease” set af Snyd endelig ikke dig selv for 1.400 mennesker hvilket var denne forestillingen. publikumsrekord, og det er vores mål at slå rekorden i år igen med Vi ses i Fjordagerhallen! ”Midt om Natten”. Lasse Winkler, Instruktør

Spilleperiode 19,20,21 – 24,25,26 april Billetsalg og info på

www.fjordagerscenen.dk


MÅNEDENS


KUNSTNER Jeg kan virkelig mærke naturens kræfter … både gennem lyset, farverne og alle de dejlige materialer vi er og bliver beriget med … Jeg har altid tegnet, malet siden først i 70erne ... Jeg tegnede ”Sismofytter” som jeg kaldte dem, med farveblyanter. Gitte kaa

www.gittekaa.dk

… sker detså sker det ;o) Først i firserne faldt jeg pladask for akvarellen …

Sismofytter fra 70erne.

Teknikken der ikke er til at styre .. spændende ;o)


I 1990 startede jeg på min anden uddannelse. som grafiker og computeren blev meget hurtigt min forlængede fantasi … Fantastisk hvad man kan …

Selvom der ikke engang var lag i den første udgave

Dengang, i Photoshop, var vi helt oppe at køre …

…al tid gik med at studere og afprøve Photoshop … Det drømmende, svævende udtryk ååhh Jeg blev/bliver helt høj af at være der …. Langt væk - hvor tiden står stille.


Nu hang kærlighed, drømme, inspiration fantasi og gnisten sammen. Og ramte med tiden kraftigt det mentale mørke, som jeg har døjet med siden teenageårene, med en sådan kraft at den virkelig kom til kort … 10 år senere fik jeg mit Canon EOS … Kameraet der gav mig den største øjenåbner ever … Pludselig kom jeg meget tæt på alting; især naturen, som vi mennesker ofte glemmer vi er en del af … Og når man har været så meget i det mørke er det absolut ikke det man har brug for at udtrykke. Men derimod drømmen om at nå lyset … Den indre gnist der nok skal nå at få dig frem …


Han har det bedre i dag men er slet ikke rigtig rask …

Mens jeg havde butikken fik jeg en kanon opgave …

I 2012 åbnede jeg en butik ”Gittes Eventyr” i Nedergade.

Skulle gennem en måned udarbejde 22x2 1x1m udtryk/ tryk til Tietgenskolen.

Dejlige Cæcilie Ninh Hages ejendom …

Et fantastisk sted til mine ting.

Men samtidig blev min kære mand revisoren dødssyg ;o( Det blev en stakket frist … Det var ikke til at promovere samtidig med at jeg fartede frem og tilbage på OUH …

Opgaven lød på at visualisere de forskellige pædagogiske og andre teorier som eleverne arbejdede med og ud fra … En fantastisk rejse og proces


For en 3 år siden fik jeg i foråret bøvl med ryggen … Gymnastikker det gerne væk, men denne gang var det mere end som så … Jeg kunne ikke arbejde i haven. Og jeg kunne heller ikke sidde ved computeren.

Både gennem lyset, farverne og alle de dejlige materialer vi bliver beriget med …

Men pludselig var jeg i gang med Der sker noget i tiden … at flette … Vi er heldigvis ved at være mere bevidste om og opmærksomme på det indre væsen og hvilke behov dette væsen har … ;o)) Derfor er jeg også i gang med mit næste projekt …

Det blev der endnu et værktøj ud af ;o) I det hele taget genbruger jeg meget fra naturen … Både friske … tørrede, visne Og blandede materialer Jeg kan virkelig mærke naturens kræfter …

www.gittekaa.dk


Odensemagasinet ejes af: Pegasus Foto og Video. CVR-nummer: 27 45 41 00 KragsbjergvĂŚnget 4, 1.Th. 5000 Odense C. Mobil: 60 16 88 11 Mail: odensemagasinet@gmail.com

www.odensemagasinet.dk


Profile for Odense Magasinet

Odensemagasinet april 2013  

Komikeren GEO, Ryslinge Innovationshøjskole, Syddansk Universitet, Studenterhus Odense, Midt om natten, på Fjordagerscenen, og flotte bille...

Odensemagasinet april 2013  

Komikeren GEO, Ryslinge Innovationshøjskole, Syddansk Universitet, Studenterhus Odense, Midt om natten, på Fjordagerscenen, og flotte bille...

Advertisement