__MAIN_TEXT__

Page 1

Odense Magasinet

December 2013

Fynske Årbøger

Nøddebo Præstegård

LitNet

Teater 95b

Historiefortæller Jens Peter Madsen

Jørgen de Myllius Bog om sit liv med musik Jul på gamle postkort

Månedens Kunstner 1

Lone Tommerup


2


Velkommen til Odense Magasinet december 2013 Denne gang er er der fokus på historier. Er der noget så hyggeligt som en god historie… Denne gang har vi fanget et netværk for forfattere, en fortæller, og en hel forening der skriver historier om Fynske historiske begivenheder, store personligheder og tidsskildringer fra gamle dage. Og også denne gang er der nogle flotte gamle postkort med. Jørgen de Mylius har også skrevet sin historie, om sit liv med musik.

Husk at tryk på annoncerne og linkene der er i bladet!!! Så kommer I videre til hjemmesider og web-shops. God fornøjelse.

Indhold: 04-07: Nøddebo Præstegård, som dukketeater 10-11: Odense på postkort i gamle dage 16-23: Historiefortæller: Jens Peter Madsen 28-39: Fynske Årbøger 42-47: Jørgen de Mylius, Tak for al musikken 52-59: LitNet: forfatternetværk 62-69: Teater 59b 76-87: Månedens Kunstner: Lone3 Tommerup


Nøddebo Pr

4


ræstegård

5


6


Svanen Dansk-Tjekkisk Dukketeater Spiller juleforestillingen: Nøddebo Præstegård ved Brandts Klædefabrik Jule-forestilling for hele familien. Nøddebo Præstegård er en klassisk julefortælling om de tre studerende brødre: Christopher, Frederik og Nicolai, der holder juleferie hos præstefamilien Blicher, i Nøddebo. Se mere om forestillingen, og de andre forestillinger som Svanen spiller, både i Odense, og andre steder i landet.

www.svanen-dukketeater.dk

7


8


9


Flakhaven

10


Postkort fra Odense Så blev det atter jul i Odense. Nu er det tid hvor nisserne kommer frem. Og her har de også sneget sig ind på postkort fra da farfar var ung. Nisser er faktisk en dansk ”opfindelse”. Og talemåden: ”Nissen følger med”, stammer fra at man mente at nisser var en slags spøgelser, der vogtede i huse, i gamle dage. Og grøden med kanel var faktisk en offergave, for at bestikke nisserne. Sidenhen er de blevet mere hyggelige væsner i vores bevidsthed, og har jo også vundet hjerterne hos folk i andre lande. Stor tak til Bente Munch, for at dele de flotte postkort med os. Se mere på hendes facebookside: Odense på gamle postkort

11


12


13


14


15


Foto: Mette Krull

16


Findes der noget mere hyggeligt, end at få fortalt historie… Ja… At få fortalt flere historier! Jens Peter Madsen er storyteller, og har mange historier i ærmet, som han deler ud af på de mange fortællerarrangementer i Odense og på internettet. Og du kan også lære at fortælle. Hvornår startede du med at interessere dig for at fortælle historier?

Hvordan klare historiefortælling sig i dag, hvor det hele skal gå så hurtigt?

Helt fra jeg var en lille dreng "Som barn havde jeg ry af at være en dreng med en livlig fantasi". Jeg elskede at fortælle, og heldigvis var der voksne som tog sig tid til at lytte.

Godt synes jeg, for netop når vi har meget travlt har vi særligt brug for de stunde, hvor vi glider ind i vore egne tanker.

Som voksen blev jeg igen opmærksom på fortællingen da jeg selv fik børn. Pædagogerne undrede sig over hvad det var for historier mine børn kunne fortælle i deres børnehave.

Historiefortælling kan blive en vigtig meditationsform i vores travle tid. Hvem er det der høre dine historier?

Mest voksne mennesker, som jeg underholder og inspirerer til forældremøder i skoler og daginstitutioner, eller som hører mig Det man hører som mundtligt til personalearrangementer, på fortalt historie glemmer man højskoler eller i seniorklubber. ikke igen 17


Foto: Tommy Bay

18


Hvad er det den fortalte historie kan?

tager sig tid til at lytte til dem. Historiefortælling er en kunstform, som er udviklet blandt Den kan få mennesker til at mennesker gennem årtusinder, genopleve sig selv og sit indre og den består af alle de historier liv i erindring og fantasi. som vi ikke har glemt, og af værktøjer og traditioner, og af et Historier og fortællingen af dem særligt talent for at opleve livet bruger vi som mennesker til at og sætte ord på det. skabe mening og sammenhæng i tilværelsen. Og man får det lært ved at høre, se og læse så mange historier Vi kender det fra de situationer, som overhovedet muligt - og ved hvor livet kan overrumple os at øve sig i praksis. med forvirring, sorg, vrede, ærgrelser og andre stærke følelser. Jeg husker alle mine historier som forestillingsbilleder, og så Når vi får mulighed for at fortæl- fortæller jeg bare det som jeg le historien om vores oplevelse ser for mit indre øje, når jeg går og følelser til et andet mennei gang med min historie. sker, finder vi ofte trøst og muDet giver publikum lov til at gør ligheder. det samme - og det vil de rigtig gerne. Fortællekunsten har forfinet og udviklet denne nødvendige Hvor mange historiefortællere er færdighed gennem årtusinde, og tilbyder de redskaber, som vi der i Odense? skal bruge, når vi gerne vil have vore nærmeste til at lytte til os. Uh det er svært at sige, men af de som er tilknyttet fortællemiljøet i Odense - Er der 3 - 4 fulltime professionelle, Hvordan bliver man en god 10 - 15 meget dygtige og erfarne historiefortæller, så folk lytter? og en 30 - 40 som fortæller med Først og fremmest ved at fortæl- glæde for penge, transport og gaver. le historier. Børn fortæller hele tiden, men mange holder op igen, når de møder mennesker, som ikke

Og flere hundrede som man kan lokke til at fortælle en historie i godt vennelag. 19


20


Foto: Mette Krull

21


Hvilke projekter er du selv med I?

Jeg har siden 2009 være primus motor for Spoken Word Festival i Odense, som er en festival for alle genrer og former for det talte ords kunst.

Jeg er talsmand for Odense Fortællekreds og med i styregruppen for Spoken Word Festival. Festivalen er nu blevet en del af de nye Studenterhus i Odense I mit eget firma Storyteller Jens og indgår i samarbejde med H C Andersen Festivals i Odense. Peter Madsen,

www.jenspetermadsen.dk arbejder jeg for tiden med filmet fortællekunst til projekterne MeeWee Room, www.digitalstoryteller.dk, 1960erhistorier.dk, Billundhistorie m.fl . Jeg optræder også med levende mundtlig fortælling i en række sammenhænge.

Ja så blev jeg jo også Årets Fynbo 2012 for mit bidrag til udbredelse af det talte ords kunst i Odense. Jeg er gift og bor i landsbyen Davinde, sammen med min hustru Lis Sahl Andersen, som er læge ved Børne- og ungdomspsyk. i Odense

Og jeg undervise andre i at fortælle egne historier. Se mere om Jens Peter Madsen Hvor kan man høre dine og og hør hans historier her: andres historier, i Odense? Jeg optræder jævnligt i Uteater, Momentum, Studenterhuset og www.jenspetermadsen.dk Kulturmaskinen. Jeg håber også at det nye teater www.digitalstoryteller.dk i Mimeteateret igen bliver en aktiv scene for fortællekunst. Jeg er lektor i dansk, dramalærer og specialist i personlig storytelling og i brugen af narrativ tænkning i undervisning, pædagogik og socialt arbejde. 22

Foto: Mette Krull


23


24


25


26


27


28


Historiske historier Odense er utroligt godt forsynet, med folk med interesser for forskellige emner. Og ikke mindst historiske interesser. Der var derfor stor tilslutning, da den nye udgave af FYNSKE ÅRBØGE blev udgivet. ÅRBØGERNE består af forskellige historier, hvor hver af de mange forfattere, er gået i dybden med spændende emner, historier og begivenheder. Se mere om FYNSKE ÅRBØGER og hvad der kommer af arrangementerne på:

www.histfyn.dk/

29


30


Fynske årbøger 2013 Fra København til Sanderumgaard.

Historien om Johan Bülows afskedigelse. Ulrik Langen Til fædrelandets oplysning. Præsternes indberetninger til Resens Atlas: Fyn. Thomas W. Lassen Odense anno 1860. En franskmands rejseberetning fra Odense. Ole Jepsen Olaf Andersen. En fynsk ildsjæl. Marianne Weigel Fynboen spiser nødig vandgrød. Gode råd fra Madam Müller. Allan Røder Svenske og polske landarbejdere i det Sydøstfynske landbrug. Anne Hansen Tema: Vækkelser og vakte på Fyn Vækkelserne på Fyn 1800-1870. Jens Rasmussen Fynsk sindelag. Kresten Drejergaard Jødisk liv i Faaborg 1793-1914. Elisabeth Rasmussen Missionær Jens Hansen og de tidlige fynske mormoner. Margit Egdal

Se mere på:

www.histfyn.dk/ 31


32


33


Det var ikke kun den nye udgave af FYNSKE ÅRBØGER der trak i de historieinteresserede fremmødte. De ældre udgaver af forskellige tidsskrifter blev også nærstuderet.

34


35


36


37


www.histfyn.dk/ 38


39


40


41


42


-tak

for al musikken

Det er titlen på Jørgen de Mylius´s bog. Spørgsmålet er bare… Hvem skal takke hvem for musikken. For det var Jørgen de Mylius der gjorde oprør mod Danmarks Radio, og var med til at indføre rock og hitlister i Danmark.

Jeg interesserede mig for musik, mange år før jeg begyndte at have det som profession.

Og nu har jeg skrevet en bog på 400 sider om mit liv med musik.

Allerede i 1958 startede jeg med at lytte til en lille transistorradio hvor jeg hørte Elvis´s stemme, og så startede interessen der.

Mine første penge jeg tjente som bybud, blev brugt på at købe musikblade. 43

De første danske rockband startede allerede i 50érne, men der var bare ikke noget rockmusik i radioen. Danmarks Radio mente at det bare var et modefænomen, der ikke var den store interesse for. Og mange synes det bare var støj. Så derfor var der ikke så mange der kendte rockmusik i Danmark. Det skulle man finde på Radio Luxembourg og Radio Merkur, der var et skib, hvor man sendte fra.


44


I 1963 kom så P3, hvor Danmarks Radio så ansatte tre jazzmusikere til at tage sig af det hele. Og de sagde det hele forkert og alle navnene var forkerte, og spillede forkerte melodier.

Siden har det jo udviklet sig. Det mest kendte blev jo så ”Efter skoletid” og ”Ugens Top-20”. I 1978 genindførte man Melodi Grand Prix, på TV. Og det har jeg lavet i mange år. Både som vært og som kommentator.

Det protesterede jeg så mod, og Og det førte så videre til alle de inviterede mig så ind i studiet mulige musikprogrammer, som så jeg kunne fortælle om det. ”Pop-nøglen”, ”HIT” og så kom ”ELDORADO”. 10 minutter efter sagde de: ”Kom selv og lav det”. Det var noget jeg synes der manglede i TV. Pressen var Det var en meget hurtig ansæt- sure og mine kolleger var sure på mig. Men publikum kunne telsessamtale, hvor jeg jo bare skulle derind for at skælde ud. heldigvis godt lide det.

45


46


Nu har vi foreløbig lavet fem tre- Og det er jo ikke den eneste. dobbelt CDér og to juleudgaver Det er jo fantastisk at se at se af musikken fra ”ELDORADO”. at der er så meget interesse omkring rock. Der er noget universelt i musikken fra dengang. Og det er vildt Både foreninger som Rock med populært med musik fra 80érne. Rynker, og snart kommer der også et rockmuseum i Roskilde. Det er i hvert fald noget som jeg bliver bedt om at fortælle om og Det er jo imponerende, når forholde mig til når jeg er ude til man tænker på at kritikerne arrangementer som disc jockey. havde dømt rocken som støj og noget der snart gik af mode. Nu har jeg så skrevet en hel bog om mit møde alle de spændende mennesker jeg har haft i tidens løb. Og den har heldigvis fået gode anmeldelser. Jeg har selv indtalt den som lydbog, til download, og den vare 19 timer. Cliff Richard har skrevet forord til den. Og han er jo stadig ude at spille koncerter. Han er nu 73 år, og nu skal han rundt og spille god gammeldags rock. Det er jo fantastisk.

Se mere på:

www.demylius.dk 47


48


49


50


51


52


De gode historiers samlingssted Pia Sigmund er en af hovedkræfterne i LitNet, og her vil hun fortælle lidt mere om, hvad det er, og hvad hun selv skriver om. Det er møder, der igen ofte åbner op for nye muligheder og chancer.

Hvad er LitNet? LitNet er et litteraturnetværk i Odense for alle litteraturelskere.

Vi arrangerer store forfatteraftener med ”dyre” forfattere udefra, i samarbejde med Centralbiblioteket og andre partnere.

Såvel læsere som bibliotekarer, forlæggere og forfattere. Vores formål er at skabe netværk og være med til at holde glæden ved god litteratur i fuld gang!

LitNet blev oprettet i 2007 Vi genopretter snart vores blog, hvor forfattere og andre på skift inviteres til at blogge en måned ad gangen.

Vi er en forening, der går i brede samarbejder med andre aktører i Odense for at styrke glæden ved at læse og skrive god litteratur.

Bloggen skal være med til at gøre opmærksom på ny litteratur, spændende arrangementer, litterære tendenser.

Vi vil styrke det lokale liv omkring bøger, og vi vil lytte til forfattere udefra, både fra ind-og udland.

Vi udgiver et nyhedsbrev hver anden måned med mange nyheder, især om det fynske område.

Vi holder caféaftener, hvor vi indbyder fynske forfattere til at fortælle om deres forfatterskab og læse op af deres nyudkomne værker. Vi lægger også stor vægt på det sociale, at man får mulighed for at møde nye mennesker. 53


Vi bruger hinanden på kryds og tværs. Typisk for os er LitNets bestyrelse, hvor der både sidder aktive forfattere, en fortæller, en grafiker/layouter, en bibliotekar, en boghandler, og en lektor fra universitetet. Odense har sådan en tilpas størrelse til, at vi kan danne netværk og lære af hinanden og – ikke mindst – drage nytte af hinandens erfaringer og netværk, uden at det bliver alt for uoverskueligt.

Kan man leve af at være forfatter i dag, hvor internettet bliver brugt så meget? Man kan sagtens leve af at være forfatter i dag. Der er faktisk nogle stykker på Fyn, der gør det. Internettet kan hjælpe med til at gøre forfattere og deres værker kendt. Så overvejende kan man sige, at nettet er en positiv indretning. Hvor kan man blive bedre til at skrive i Odense? Der er flere muligheder. Blandt andet en af aftenskolerne, der holder kurser. Der er også flere forfattere, der giver personlig vejledning. Jeg har selv hjulpet en kvindelig forfatter fra Afghanistan med at skrive og udgive en bog om Silkevejen.

For nogle år siden holdt Centralbiblioteket en aften , hvor mennesker med en Hvad er der af muligheder for at udgive ”forfatter i maven” kunne komme med deres manuskript og få gode råd hos bøger i dag? etablerede forfattere fra Odense. Der er masser af muligheder. Hver forfatter fik et rundt bord med Aldrig har det været så nemt at udgive plads til 5-6 gæster. bøger. Men næste skridt, at få bogen ud Der var fuldt hus ved hvert eneste bord til publikum, er langt sværere. i flere timer. Der kan LitNet gå ind og støtte nye Der var kæmpe interesse, og mange forfattere ved at gøre opmærksom på gik hjem med gode ideer til at komme deres værker. videre med deres skrivelyst. 54


55


56


Hvor stor er interessen for bøger fra Odenseanske forfattere? Det kommer jo lige an på, hvad slags bøger, det er.

Jeg skrev så historien om hendes liv, og det var vidunderligt at kunne give hende liv igen.

Og siden har jeg skrevet ti bøger i serien ”Børn i Danmarks historie” Men der er mange dygtige og alsidige for folkeskolen, hvor rigtige børn fra og superkreative forfattere i Odense, danmarkshistorien fortæller om deres og byen burde klappe i hænderne over egne lille verden som udgangspunkt os og promovere os. for at fortælle den store historie om HC Andersen er fin, men vi er mange kongerne og krigene og samfundsforholdene. efterkommere. Jeg har også udgivet tre bøger i serien Historiebazaren med eventyr og myter fra vores indvandrerlande sat over for landenes kulturhistoriske baggrund.

Hvilke emner og stil er der mest interesse for at skrive og for at læse? Forfatterne i Odense er en broget skare, vi har fine lyrikere, folk der skriver biografier, fagbogsforfattere og romanforfattere.

De bøger udgiver jeg for at give danskerne en bedre forståelse for vores indvandreres tankeverden og historier, for viden giver forståelse og respekt for hinanden.

Interessen for at læse er vel også ret bred.

Jeg har lært mange skønne mennesker at kende med indvandrerbaggrund og fortæller med stor glæde deres dejlige historier.

Hvad er din egen baggrund med at skrive? Jeg er historiker og fortæller, og alle mine bøger har historiske emner eller handler om eventyr. Min første bog var en biografi om min oldemor, der var en pioner i sin tid; men hun var gledet ud af historien, var blevet glemt, skønt hun startede den første børnehave i Danmark og var med til at indføre pige- og kvindegymnastik i Danmark samtidig med, at hun var forfatter. 57


Hvordan bliver fremtiden for bogudgivelser?

Har du nogle gode råd og links som nye forfattere kan have glæde af?

Det er virkelig svært at sige.

Find et litteraturnetværk eller brug en god ven, som vil læse dit værk igennem for dig og lyt til de gode råd.

Indtil nu indtager netudgivelserne kun en ganske lille del af markedet. Der er kommet en undersøgelse af effekten af undervisningsbøger på nettet, og den ser ud til at være dårligere på skærmen end i gode gammeldags papirbøger. Jeg håber inderligt, at papirbøgerne får lov at blive.

kommende arrangementer: ”På vej”: Tirsdag den 28. januar Café LitNet i Den Fynske Operas foyer på Filosofgangen Tirsdag den 11. februar Jens Smærup Sørensen i Litteraturmaskinen

58


Se mere p책:

www.litnet.dk

59


60


61


Et nyt teater har set dagens og aftenens lys i Odense. Teater 95B ligger i en hyggelig baggård, hvor der før var Mimeteater, mellem Brandts Klædefabrik og Vestergade. Kasper Møller er ikke bare en efterhånden garvet skuespiller. Han er også den glade teaterdirektør, som netop har haft præmiere på Teater 95B´s første forestilling.

Hvad er Teater 96b for et teater? Teater95b er et lille hyggeligt teater i hjertet af Odense hvor der er plads til mange forskellige aktiviteter, herunder Teater, musik, comedy etc. Og der vil foregå en bred vifte af de genre. Hvad kommer der til at ske her? Det viser sig allerede i kalenderen at især comedy vil fylde en god del af "sendetiden" på 95b. Stand-Up vil især få plads på teateret. 62


63


64


65


66


Hvordan er jeres første forestilling blevet modtaget? Vores første forestilling: Juleknas.. er blevet meget vel modtaget af publikum, som büde roser de medvirkende, forestillingen samt det lokale i netop har fÌrdiggjort herinde.

Hvem har skrevet juleforestillingen? Stykket er blevet til i et samarbejde imellem de medvirkende.

67


68


69


70


Hvad er det for skuespillere vi kommer til at se på Teater 95b? Skuespillerne herinde vil fremadrettet være et mix af frivillige samt semi-prof, til spillere der har professionen skuespiller fulltime.

Teater95b kan fungere på alle disse "niveauer" og jeg er interesseret i både at fordre en talentmasse i byen samt at give den etablerede spiller en scene at stå på. Siger Kasper Møller.

Det bliver spændende at følge det nye teater i Odense. Og at se hvad der kommer af nye spændende forestillinger og nye talenter på scenen. Se mere om Teater 95B på deres hjemmeside:

www.teater95b.dk Og på Facebook: www.facebook.com/TEATER95b 71


72


73


74


75


M책nedens

76


s Kunstner Sidste år var jeg med i en pop-upshop i Kongensgade, hvor jeg lavede nogle plakater, der blev solgt rigtig mange af.

Og normalt, når jeg arbejder, laver jeg jo reklamer for kunder, der har nogle faste krav om skrifttyper, farver og designs.

Men her er der mere plads til jeg kan prøve mig selv af, og arbejde med det jeg selv synes kan være spændende og inspirerende.

Lone Tommerup OXO Grafisk Design 0045 21 73 73 22

Så nu arbejder jeg på en platform mere, med plakatkunst på nettet, i Copycollage.

lt@oxoreklame.dk Pantheonsgade 10, 2.sal 5000 Odense C

www.oxoreklame.dk www.copycollage.dk 77


78


Jeg elsker at lave plakaterne Og det her er jo en god måde at som collage. Og jeg kan næsten bruge dem på en ny måde. ikke stoppe med at finde på nyt. Både af forskellige materialer, men også når jeg er rundt på messer og andre steder, så kommer der hele tiden nye input man kan arbejde videre med. Jeg har altid taget billeder.

Det sidste jeg har kastet mig over, er nogle forskellige kort.

Jeg laver dem så de er i en pakke med 9 kort. Så hvis man har tre rammer i A4-størrelse, så passer det lige med at der kan være tre i hver.

79


80


Jeg kan sagtens producere mange flere plakater.

Men jeg har jo mit reklamefirma hvor jeg arbejder. Og nu er så plakaterne kommet ind, som noget jeg laver ved siden af.

Men jeg elsker det her kontor, for det er en gammel herskabslejlighed, med højt til loftet.

Det passer mig rigtigt godt.

Lone Tommerup OXO Grafisk Design 0045 21 73 73 22 lt@oxoreklame.dk Pantheonsgade 10, 2.sal 5000 Odense C

Og det er også sjovt at skulle markedsføre noget nyt.

www.oxoreklame.dk Her til foråret kommer der en artikel om mig i FEMINA, hvor jeg også viser mine plakater.

www.copycollage.dk 81


82


83


84


85


86


Lone Tommerup OXO Grafisk Design 0045 21 73 73 22 lt@oxoreklame.dk Pantheonsgade 10, 2.sal 5000 Odense C

www.oxoreklame.dk www.copycollage.dk

87


88


89


90


91


92


Tak fordi du kiggede med i Odense Magasinet. Husk at det er et online-magasin. Og at de tidligere numre af Odense Magasinet også ligger på hjemmesiden.

I er også meget velkomne til at følge med på facebooksiden, hvor der tit bliver delt aktuelle opslag, og arrangementer og begivenheder i Odense.

FACEBOOK

Venlig hilsen Lars Qvick

ODENSE MAGASINET Att.: Lars Qvick Kragsbjergvænget 4, 1.Th. 5000 Odense Tlf.: 60 16 88 11 Mail: odensemagasinet@gmail.com CVR: 27 45 41 00 93


94

Profile for Odense Magasinet

Odense magasinet december 2013  

Jørgen de Mylius, Nøddebo Præstegård, LitNet, Fynske Årbøger, Teater 96b, Historiefortælleren Jens Peter Madsen, gamle postkort fra Odense,...

Odense magasinet december 2013  

Jørgen de Mylius, Nøddebo Præstegård, LitNet, Fynske Årbøger, Teater 96b, Historiefortælleren Jens Peter Madsen, gamle postkort fra Odense,...

Advertisement