Page 1

2017

Program


Alle arrangementer er

Gratis

for dig og en ledsager, når du er medlem af Museumsklubben

Kom og få en inspirerende aften med masser af kulturhistorie på højt niveau!

Museet byder på en lille forfriskning i forbindelse med alle arrangementer.

Museumsklubben inviterer til et væld af eksklusive kulturhistoriske arrangementer i 2017 – arrangementer kun for klubbens medlemmer.

HUSK! Tilmelding er nødvendig på telefon 65514601 eller på museum@odense.dk, da der er begrænsede pladser. Tilmelding tidligst en måned før hvert arrangement, oplys medlemsnummer ved tilmelding.


Januar

Torsdag den 19. januar kl. 17-19

Et kig til fortælleskolen Fyrtøjet åbner dørene til et kig ind i fritidstilbuddet ”Fyrtøjets Fortælleskole”. Fortælleskolen er for børn fra 8 år og opefter, og den giver børn lov til at arbejde med fortællekunstens mange aspekter. I løbet af en sæson er der fokus på bl.a. fortællingens æstetik, scenisk opmærksomhed og kommunikativ selvtillid. Denne aften vil Fyrtøjets fortællebørn vise nogle af de fortællinger og øvelser, som de har arbejdet med i efterårssæsonen 2016. Bagefter er de til rådighed i en ”panelsnak”, hvor I vil kunne stille spørgsmål til både børnene og underviser Mette Kiilerich. Mette Kiilerich vil afslutningsvis give et indblik i Fortælleskolen som en forlængelse af Fyrtøjets formidlingsværdier og tilbyde en rundvisning i Fyrtøjet.

Fyrtøjet


Marts Torsdag den 9. marts kl. 19-21

Ny bog sætter fokus på integrationen af de skandinaviske udvandrere i Amerika Over 2,5 millioner skandinaver udvandrede til USA i slutningen af det 19. århundrede og i begyndelsen af det 20. århundrede. Millioner af tyskere, italienere og mange andre fulgte med over Atlanten, og ikke alle amerikanere var begejstrede for de nyankomne – for hvordan skulle de blive en del af et samlet Amerika? I en ny bog af museumschef, adj. professor Torben Grøngaard Jeppesen sættes der fokus på skandinavernes vej ind i det amerikanske samfund belyst over de 4-5 generationer, der er gået siden masseudvandringen. Analyserne baserer sig på et omfattende kvantitativt datamateriale, og resultaterne sammenholdes med de seneste års samfundsforskning. Var der tale om en lige og generationsbestemt vej? Eller forløb integrationen forskelligt alt efter den baggrund, man kom med, hvor man slog sig ned, og om man fastholdt eller opgav egen etnisk kultur og levevis? Foredraget er optakt til en udstilling, der skal vises på Ellis Island National Immigration Museum, New York og på Møntergården i 2018.

Møntergården


April

for voksne og børn!

Torsdag den 27. april kl. 17-18.30

HAK og Høns! Tag med i det nye børnemuseum Møntergårdens nye børnemuseum åbner foråret 2017. Museumsinspektør Dyveke Skov Larsen og børnemuseets formidler Maria Kastrupsen giver jer denne dag en helt særlig oplevelse og viser alt det nye frem. Få et unikt indblik i de tanker, der ligger bag udstillingen, og de ideer, der er for området i fremtiden. Undervejs vil der være aktiviteter for både børn og voksne. Leg dig til viden om historien og alle museumsgenstandene sammen med HAK – Historikeren, Arkæologen og Konservatoren – og find ormen WORM, der gemmer sig i krogene. Vi besøger også Børnenes Baggård – en baggård anno 1890. Tag dit barn eller barnebarn med til et par hyggelige timer. Vi starter med en tår kaffe eller sodavand, en lille snack – og en leg i baggården ved siden af de ægte levende høns. Max. 2 medflg. børn pr. medlem.

Møntergården


Maj

Tirsdag den 30. maj kl. 18-20

Knuds Odense – Vikingernes By Nu har du mulighed for at komme på en rundtur i udstillingen ”Knuds Odense – Vikingernes By” med fokus på de overvejelser, der ligger bag formidlingen af Odenses tidligste historie i udstillingsform. Hvordan formidler man livet i vikingernes og middelalderens Odense? Hvor meget må vi tolke, og hvor meget må – og kan – vi rekonstruere? Et af de centrale elementer i udstillingen er kunstneren Thomas Kluges nyfortolkning af drabet på Kong Knud i 1086. Hvordan bliver sådan et maleri til og på hvilket historisk grundlag? At lave en kulturhistorisk udstilling handler ikke mindst om valg og fravalg – omvisningen giver eksempler på, hvorfor noget kom med og andet måtte blive på museets magasin. Museumsinspektør Karsten Kjer Michaelsen, en af hovedkræfterne bag udstillingen, har tilrettelagt denne spændende aften for museumsklubben.

Møntergården


juni

Tirsdag den 6. juni kl. 19-20.30

H.C. Andersens skønneste fest I 2017 er det 150 år siden, at H.C. Andersen oplevede sit ”Livs skjønneste Fest”, da han den 6. december blev hædret som æresborger i Odense. I den anledning vil overinspektør Ejnar Stig Askgaard holde et foredrag om digterens æresborgerskab. Foredraget finder sted i Mindehallen i H.C. Andersens Hus, hvor et af Niels Larsen Stevns smukke freskomalerier netop viser H.C. Andersen, der modtager folkets hyldest i Odense.

H.C. Andersens Hus


Onsdag den 21. juni kl. 19-21

Juni

Cykeltur i Carl Nielsens fodspor Vi cykler sammen rundt i det smukke midtfynske landskab omkring Nr. Lyndelse, hvor komponisten Carl Nielsen blev født og voksede op. Barndomsfortællingerne fortælles netop på det sted, hvor de skete. Turen er tilrettelagt af museumsinspektør Ida-Marie Vorre. Undervejs bliver der også lejlighed til at synge med på nogle af Carl Nielsens smukke sange. Turen slutter ved Carl Nielsens Barndomshjem. Det er muligt at parkere evt. biler ved barndomshjemmet og cykle derfra til Sortelung, hvor turen starter. Vi cykler i et så tilpas adstadigt tempo, at alle kan være med. Turen er i alt ca. 7,5 km. Medbring egen cykel. Mødested: Sortelung ved stenen, der markerer Carl Nielsens fødehjem. Indkørsel via Albanivej i Nr. Lyndelse.


August

Lørdag den 12. august kl. 13

Høstdag Kom med til høstfest i Den Fynske Landsby, som er på den anden ende, når årets kornhøst skal i hus. Høstdagen er en dag fuld af arbejde og gamle traditioner, der skal holdes i hævd for at sikre frugtbarhed og rigelige forsyninger resten af året. På markerne skal kornhøsten i hus, men andre steder er der også fuld aktivitet – der er folkedans, børneaktiviteter, smagsprøver i køkkener og meget mere. Som klubmedlem tilbydes I en særlig omvisning omkring temaet høst i 1800-tallet. Overinspektør Lise Gerda Knudsen står for omvisningen. Vi starter med kaffe og kage i Havehuset kl. 13, hvorefter omvisningen starter kl. 13.15. Kl. ca. 14.15 er omvisningen slut, og I får tid til at opleve de andre høstarrangementer på egen hånd. Kl. 15 er der høsttale og folkedans foran Præstegården. Høstarrangementerne slutter kl. 15.30. Landsbyen holder denne dag åbent kl. 10-18, og I er naturligvis velkommen til at tilbringe hele dagen på stedet. Omvisningen er rettet mod voksne, men du er velkommen til at tage op til 2 børn med.

Den Fynske Landsby


september

Torsdag den 21. september kl. 18-20

Forskningen bag ”Knuds Odense – Vikingernes By” Til dette arrangement vil museets forskere præsentere en række eksempler på de forskningsmæssige spørgsmål og udfordringer, der lå forud for arbejdet med udstillingen ”Knuds Odense – Vikingernes By”, OKTOBER som kan ses på Møntergåden. I vil bl.a. kunne høre nærmere om undersøgelserne af vikingeborgen på Nonnebakken, bispegraven Torsdag den 12. oktober kl. 19-20.30 fra Albani Kirke og om konserveringen af Bispens Bro ved Et vække-opkald fra fremtiden Odense Adelige Jomfrukloster. På baggrund af sin forskning vil museumsinspektør Christian Hviid Mortensen denne aften give en indføring i universet fra den ameMøntergården rikanske grafiske novelle ”Transmetropolitan” med fokus på, hvad populærkulturelle medieprodukter som science-fiction kan lære os om mediernes indflydelse på vores hverdagsliv. Foredraget er på dansk, men da tegneserien er engelsksproget, vil der være udvalgte eksempler på engelsk.

Mediemuseets biograf


November

Fredag den 10. november kl. 19-21

En uhyggelig nat på museet

for voksne og børn!

Tør du besøge museet, når skeletterne burde sove, og tusmørket har sænket sig? Oplev en mørk og dyster aften på Møntergården med gys, gru og grusomme gamle historier. Alt kan ske, når mørket indtager de gamle bygninger, og oldgamle personer fra museets fortællinger vækkes til live og myldrer frem fra gamle kister, kroge og montrer.

Kom og bliv forskrækket, og lad fantasien spille dig et puds, når museets børneformidler Maria Kastrupsen tager jer med rundt blandt spøgelser og overnaturlige væsener efter lukketid. Husk lommelygten, en god krammebamse og det helt store mod. Aftenen sluttes med en dejlig godnathistorie inden hjemturen. Målgruppen til dette arrangement er familier og bedsteforældre med børn. Du må derfor tage op til 3 ledsagere med.

Møntergården

Mangler du en god gaveidé? Gi´ et medlemskab af Museumsklubben.


Odense Bys Museer Overgade 48 5000 Odense C Tlf. 65514601 museum@odense.dk

Gå på opdagelse i vores spændende butikker og forkæl dig selv eller en, du holder af Husk at du får 10 - 20% rabat på langt de fleste varer som medlem af Museumsklubben (dog ikke på mad- og drikkevarer)

Følg os på facebook

museumsklubben

H.C. Andersens Hus Bangs Boder 29 ∙ 5000 Odense C

Carl Nielsen Museet Claus Bergs Gade 11 ∙ 5000 Odense C

fyrtøjet Hans Jensens Stræde 21 ∙ 5000 Odense C

Carl Nielsens Barndomshjem Odensevej 2A ∙ 5792 Årslev

H.C. Andersens Barndomshjem Munkemøllestræde 3-5 ∙ 5000 Odense C

Mediemuseet Brandts Torv 1 ∙ 5000 Odense C

Den Fynske Landsby Sejerskovvej 20 ∙ 5260 Odense S

Møntergården Møntestræde 1 ∙ 5000 Odense C

Museumsklubben Odense Bys Museer. Program 2017  

10 enestående foredrag for klubbens medlemmer

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you