Page 1

PITCH FÓRUM '13


Pitch   f órum ' 13


A Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhelyt 2009-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy színház- és filmszerető fiatalokként együtt írhassunk, találjunk ki történeteket, és csapatként dolgozva fejlesszük azokat - egy állandó közösségben tudjunk alkotni.


A BLUE DUCK ARTS forgatókönyvíró műhely A blue duck arts forgatókönyvíró műhelyt 2009-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy színház- és filmszerető fiatalokként együtt írhassunk, találjunk ki történeteket, és csapatként dolgozva fejlesszük azokat - egy állandó közösségben tudjunk alkotni.Így álltunk össze, színművész, grafikus, mérnök, bölcsész, tanár és operatőr, hogy szabadidőnkben történeteket álmodjunk, megírjuk, és felolvasva egymásnak a vita inspiratív közegében tovább formáljuk, gazdagítsuk azokat. A közös munka hevében felbátorodva felkértünk tapasztalt, neves szakembereket a filmszakma összes területéről, hogy az általunk legjobbnak vélt alkotásokat elolvasva világítsanak rá a hibákra. A kritikákon kezdetben olykor megsértődtünk, de lassan hozzáedződtünk - így fejlesztettük önmagunkat. Az évek alatt összecsiszolódtunk, most már gyakran fél szavakból is... De hisz önök is értik. Egy merész ötlettől vezérelve elkezdtünk pályázni, és önállóan kisfilmeket gyártani. Színházi kötődésünknek köszönhetően, míg a filmes körökben csak tapogatóztunk, addig a világot jelentő deszkákon könnyebben meg tudtuk valósítani terveinket. Így íródott meg két színdarabunk, melyet sikerrel játszottak/játszanak. Idővel a film területén is értek bennünket kisebb kellemes meglepetések, sikerek, megbízások (kerékpározást népszerűsítő kisfilmek, hajléktalanok sorsát feldolgozó rövid történetek). Majd jöttek az egyre komolyabb nagyobb volumenű felkérések - nka, filmalap, mtva pályázatok, m1 és tv2 megbízások. Szeretnénk továbbfejlődni, ehhez hoztuk létre a blue duck arts ‘13 bemutatkozó pitch fórumot, ahol szélesebb szakmai közönség előtt prezentáljuk ötleteinket, hogy utána a hallgatóság visszajelzéseiből tovább tudjunk építkezni. Nem utolsó sorban, szeretnénk szakmai kapcsolataink körét kiszélesíteni, és ki tudja, hátha egy-két ötlet olyan társra lel, akivel közösen a tényleges megvalósítás útjára lépnek.


Petrik András (1974) az ELTE történelemföldrajz diploma megszerzése után a Berlini Filmakadémia

operatőr szakát (DFFB) végezte el. Operatőrként alkotója volt számos nemzetközi fesztiváldíjas játék- és dokumentumfilmnek. 2009 óta rendezőként, íróként is tevékenykedik. Az egykori MMKA-nál nyert játékfilm forgatókönyvfejlesztési, illetve dokumentumfilm-gyártási pályázatot. A fiú című filmje több rangos elismerést is kapott.

Szirmai Melinda  (1980) a Kaposvári Egyetemen szerzett színész diplomát, majd a József Attila

Színház társulatának tagja, jelenleg szabadúszó. További tanulmányokat folytatott a Veszprémi Egyetem Színháztudományi szakán. Színpadra vitte a Gyilkosság a vacsorán társulat számára írt Utolsó csepp című darabunkat. Társszerzőként több kis- és nagyjátékfilm-forgatókönyv kidolgozásában részt vett.

Valcz Péter (1984) színész, rendező, író. A Ka-

posvári Egyetemen szerzett színész diplomát, ahol az első darabja is bemutatásra került. Párizsi Jacques Lecoq Nemzetközi Színházi Iskola 2 éves képzését követően a KOMA társulat tagja lett. Jelenleg az Ingolstadti Városi Színház színésze. Darabjai / rendezései: Poszthumusz, Állati Színjáték, A gall kakas és a magyar tyúk, Áldja meg az Isten, Mr. Vonnegut.

Odegnál Róbert (1974) a Magyar Kép-

zőművészeti Egyetemen diplomázott tervezőgrafika szakon. A “Nyócker!” című animációs film háttértervezőjeként, valamint több animációs és reklámfilm storyboard- és animatic rajzolójaként dolgozott. Saját képregényéből készült, A hívó című filmtervével megnyerte a FadeIn treatmentpályázatát, majd az I. Magyar Forgatókönyv Börze legjobbjai közé került.


Horváth Áron (1977) a műszaki egyetemi

mérnöki diploma megszerzését követően a Magyar Honvédség állományát erősítette, majd a filmiras.hu blog társszerkesztője volt. Tapasztalatot kisfilm-forgatókönyvekkel (pl. A Hívó) és a Hacktion krimisorozat ötödik és hatodik évadjának epizódírójaként szerzett. 2012-ben harmadik helyezést ért el a Budapest Film forgatókönyv-pályázatán.

Gönye László (1975) magyar és kiadói szerkesztő diplomája megszerzését követően könyvkiadóknál és online médiumoknál dolgozott, szerkesztő-újságíró. Kisjátékfilmek és sorozat-forgatókönyvek (Hacktion) írásával szerzett tapasztalatot. Megvalósult forgatókönyveit független filmfesztiválokon (Budapesti Független Filmfesztivál, Faludi Filmszemle, Diákfilmszemle) díjazták.

Vékes Csaba (1983) színész diplomájának

megszerzése után három évig a kaposvári színház tagja. Itt Piranhák c. drámáját műsorra tűzik. Később a Stúdió K-ban, majd a Koma társulatban rendez és játszik. 2009ben megalapítja a Blue Duck Arts Forgatókönyvíró Műhelyt. A színház mellett egyre nagyobb teret nyer a filmezés (sikeres pályázat a Filmalapnál és az MTVA-nál). 2013 - Örkény István drámaíró ösztöndíj nyertese.

Fekete Fruzsina (1984) a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett angol bölcsész diplomát. Jelenleg Kuala Lumpurban, Malajziában él. 2007ben forgatókönyv-írói tanfolyamot végzett. Gyerekjáték című forgatókönyve bekerült a legjobb öt közé a Budapest Film idei forgatókönyvíró pályázatán, és jelenleg is versenyben van a fődíjért.


MINTA  APA Bemutatja: Valcz Péter nagyjátékfilm, vígjáték Anna – családgondozással foglalkozó 28 éves szociális munkás – ötödik hónapban lévő kismamaként tengeti életét. Férje, Endre nehéz természetű ember, de Anna – elvált szülők gyermekeként – inkább őt és a biztonságot választotta a bizonytalan szerelem helyett. Derült égből jön azonban egy rutinvizsgálat, mely során kiderül, hogy a méhében fejlődő magzat nem a férjétől van. A helyzetet bonyolítja, hogy Anna tudomása szerint nem csalta meg Endrét. A kétségbeesett nő – úgy, hogy a férje ne sejtsen semmit – heroikus nyomozásba kezd, hogy fényt derítsen az abszurd titokra, hogy megmentse családját, vagy legalább gyermeke jövőjét, vagy legalább az önbecsülését. Az apasági vizsgálat elvégzése nem könnyű, de lehetséges: a magzatkori vizsgálat esetében a teljes bizonyossághoz az apajelölt spermamintájára van szükség. A családi orvossal kiderítik, hogy a fogantatás pontosan Anna 10 éves érettségi találkozójának időpontjára esik. A találkozóról készült fényképeken keresztül jut el hajdani gimnáziumi szerelméhez, Ferihez, aki továbbra is felelőtlen és ráadásul gyermekundora is van. A találkozó helyszínén készült biztonsági felvétel Annát még kilátástalanabb helyzetbe sodorja. A szemcsés videó szerint Anna drog hatása alatt spontán orgiába keveredett három férfival, akik közül egyik sem a férje, és egyikük sem Feri. Anna a kétségbeesésből erőt kovácsol, és elszántan indul a három botrányos életvitelű apajelölt nyomába. Az első jelölt a biszexuális drogbáró, Ricsi. A második egy azóta megtért és kolostorba vonult álszerzetes, Fürti. A harmadik jelölt, Olivér pedig időközben elhunyt. A mintavadászatot folyamatosan nehezíti Anna féltékeny férje, Endre, és tevékenyen segíti egyik páciense, az 57 éves Maya Stex, főállású prostituált. Feri eleinte igyekszik menekülni a kellemetlen helyzetből, de végül nem tud ellenállni sem a változásnak, amin keresztülmegy, sem pedig Annának, akivel a lehetetlennek tűnő küldetés során újra nagyon közel kerülnek egymáshoz. Na, de ki az apa?


KORDONOK Bemutatja: Horváth Áron nagyjátékfilm, dráma Dániel egy 40-hez közeledő magyar rendőr. Nem menő gyilkossági nyomozó, vagy képzett terrorelhárító, hanem a rendőr, aki bármikor szembejöhet veled az Astoria metrómegálló mozgólépcsőjén. Dániel a készenléti rendőrség tagja, alulfizetett, alulmotivált, nappal az állomáshelyén súlyzózó közalkalmazott, éjjel egy menő klubnál portázó kidobó. Dániel igazi családja a készenlétisek egysége. A külvilággal nehezen találja a hangot, ezért igazán megérinti, amikor egy ismeretlen lány, Luca, felfedezi benne a ’88-as szöuli olimpia egykori, fiatal tornász reménységét. Miközben a háttérben a közvéleményt felkorbácsoló politikai botrány nyomán tüntetések, rendzavarások kezdődnek, Dániel és Luca között szerelem szövődik. Miután egy tüntetésen elszabadulnak az indulatok és a megmozdulás a rendőrség csúfos felsülésével végződik, a média közrö­hej tárgyává teszi a rendfenntartókat. Azok rendezik soraikat, és a készenlétiseket – így Dániel egységét is – agresszív ellentámadásra vezénylik a tüntetők ellen. Dániel a brutális rendőrattak kellős közepén megpillantja a tömeggel sodródó Lucát, és automatikusan cselekszik: elhagyja az egységét, kimenti a lányt. Bár a nagy felfordulásban a tette nem tűnik fel, a mentőakciót véletlenül rögzíti egy kamera. Amikor a sajtó és a nyilvánosság magához tér a brutális rendőri fellépés miatti döbbenetéből, a felvételből sajtószenzáció lesz. Lucából és az „azonosító nélküli titokzatos megmentőjéből” a hírek sztárjai, majd internetes mémek lesznek. Miközben Lucát felkapja a tüntetés propagandájának szele, és a megmozdulások arca, „mozgalmi celeb” lesz, addig a tettét titkoló Dániel leleplezésére belső vizsgálat indul a készenléti rendőrségnél. Dániel és Luca tiltott szerelmét egyre inkább beárnyékolja a tüntetéssorozat miatti megosztottság, a titkok és egymás fel nem vállalása. A társadalmi békétlenség két távolodó ellenpólusán próbálnak összekapaszkodva kitartani. Filmdráma két egymásnak rendelt emberről a rendőrkordon két oldalán.


AHOL A VÖRÖS FÜGGÖNY VAN Bemutatja: Vékes Csaba nagyjátékfilm, szatíra Zugló kertvárosi részén, egy csendes utcában áll egy ház, látszólag pontosan olyan, mint a többi. A környéken lakók azonban pusmognak erről az épületről. Ez ugyanis egy bordélyház. A kispolgári életet élő helyiek igazából nem tudják, hogy mi zajlik az épületben, de mindenkinek mesélte valaki, akinek mesélték, hogy ott lányok árulják a testüket, hogy az az épület maga a fertő. És ez így igaz. A ház azonban tökéletes védettséget élvez, mert a honvédelmi miniszter az egyik legfőbb pártfogójuk, és maga is gyakran megfordul ott, mint vendég. Egy ilyen alkalommal azonban, a túlzott örömök közepette, megáll a szíve, és már nem lehet rajta segíteni. Ettől a pillanattól kezdve felfordul az élet a ház körül. A környéket azonnal ellepik a magukat „managernek” hívó alakok, akik külföldi munkalehetőségekkel kezdik bombázni a lányokat, és a kezdeti ígéretek lassan fenyegetésekké mérgesednek. De a rendőrség is állandóan razziákat tart, és kilakoltatással, börtönnel fenyegeti az ott maradt lányokat, akik tisztában vannak vele, hogy ez ellen csak ideig-óráig tudnak védekezni. A maguk eszközeivel. És ha ez nem lenne elég, a környék háziasszonyai is összeszövetkeznek, és Bot Angéla vezetésével (aki háztartásbeli, a kerületi művház egyik programszervezője, az utca végén található általános iskola szülői munkaközösségének elnöke) a tettek mezejére lépnek.A prostituáltaknak, hogy átvészeljék az egész botrányt, egyetlen lehetőségük, ha maguk mellé tudják állítani a közvéleményt. Így arra a megállapodásra jutnak, hogy olyan látszattevékenységbe kezdenek, amire senkinek nem lehet egyetlen rossz szava sem. Elindítják hát a hagyományőrző és -teremtő Hungarikum-manővert. Matyóhímeznek, néptáncolnak, sólymászkodnak, és nem riadnak vissza attól sem, hogy Zuglóban tartsák a mohácsi busójárást. De az igazi biztonságot az jelentené, ha pártfogókra lelnének, és ebben a környéken lakó férfiakra számíthatnak leginkább. A gyengébbik nem képviselői között őrületes kertvárosi háború veszi kezdetét. Mind morális, mind fizikai összecsapások színhelye lesz a sétálóövezet. Egy férfias küzdelem a nőktől a körzetért, a férfiak kegyeiért. És ebben a küzdelemben semmi sem szent.


DROGNAPLÓ Bemutatja: Petrik András nagyjátékfilm, dráma A film egy drogkarrier szubjektív története, mely nemcsak a függővé válás stációit, lelki, testi poklát, hanem a pokolból kivezető utat is megmutatja. A személyes és társadalmi okokat kívánja felvillantani, hogyan és miért csúszik bele valaki a szerfüggőségbe. Gerelyt, az újságíró dzsankit két, párhuzamosan futó történetszálon ismerjük meg. A jelen idejű szál a Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központban kezdődik, ahol tizenöt drogos önként vállalja egy évre a bezártságot, hogy megszabaduljanak szenvedélybetegségük rabságából. A rehabon szeretet alapú csoportterápiával dolgoznak, ahol egy ex-heroinos a mentor. A srácok egymásnak mesélik történeteiket. Ez idő alatt közösséggé kovácsolódnak. A másik szál hét évvel korábban mutatja Gerelyt, amint kijön a pesti „Névtelen Drogfüggők” csoportterápiájáról, és tisztán bekerül egy szerkesztőségbe, ahol beleveti magát a munkába. A drogok helyét a munka és a nők töltik ki. Workaholikká válik a legnagyobb internetes hírportál szerkesztőségében, de ez senkinek sem tűnik fel, hiszen hasznot hajt a cégnek. Egy idő után jön az első spangli, majd a lejtő lefelé, de most még mélyebbre, mint előtte. A nyócker „Zónájában” él egy foglaltházban. Napjait az anyag felhajtása tölti ki, amiért mindenre képes. Úgy érzi, hogy ha nem jut anyaghoz, meghal. Egy ötvenéves alkoholista orvosnőtől orális szolgáltatásért cserébe rendszeresen kap gyógyszerrecepteket. Nem érez sajnálatot mások iránt, akiket meglop, becsap. Három év után annyira belefárad a folyamatos anyagos delíriumba, hogy elhatározza: újra megpróbál leállni. „Miért állok le? Elég volt. ELÉG!!! Meghalni próbáltam, de nem ment. Élni nem tudok”. (KV) A film nemcsak a függőségről, hanem az önmagunkkal való szembenézés fontosságáról is szól. Hazugságaival mindenkinek – bármilyen természetűek, indíttatásúak legyenek is azok – szembe kell néznie. A film alapjául Kubiszyn Viktor azonos című könyve szolgál, mely a szerző irodalmi igényű, brutálisan őszinte önvallomása.


DEBRECENI KÜLDETÉS Bemutatja: Gönye László nagyjátékfilm, kalandfilm 1849. március. Egy kivégzés előtt álló, kiöregedő betyárvezér, Keserü Gábris csak egyetlen módon kerülheti el az akasztófát. Embereivel egy Bécsbe tartó osztrák különítménytől meg kell szereznie egy szigorúan őrzött, ám ismeretlen tartalmú ládát. A feladat elvégzésére Gábrist és társait helyismeretük és tapasztalatuk teszi nélkülözhetetlenné. Az egyébként megbízhatatlan fickókat néhány katona felügyelete alá rendelik, élükön Lukács tizedessel, a fiatal, tapasztalatlan, ám elkötelezett tiszttel. A rajtaütés sikerül, és fény derül a titokzatos láda tartalmára. Egy, a Kossuth-bankó nyomtatására alkalmas nyomóformáról van szó, ami pótolhatatlan érték a független magyar kormány számára, megszerzése pedig lehetőséget jelenthetne az osztrákoknak, hogy ellehetetlenítsék a szabadságharcot. Időközben egy hírhedt császári tiszt, gúnynevén Csontos, Gábrisék nyomába ered, hogy visszaszerezze az értékes hadizsákmányt. Miközben Gábrisék menekülnek a császáriak elől, körvonalazódik a küldetés: a nyomóformákat Debrecenbe kell eljuttatni. Kezdetét veszi egy kalandos utazás, melynek során Gábris számára az amnesztia lehetősége és a pénzszerzés a tét, míg Lukácsot a kötelességtudat, a haza szolgálatának ideája hajtja. A betyárok és katonák egymás mellett, ám egymásban legkevésbé sem bízva menekülnek Csontos generális elől. A kis csapatnak a Tisza-menti, életveszélyes és kiismerhetetlen mocsárvidéken, a Hortobágy pusztaságán és a Debrecent körülvevő, áthatolhatatlannak tűnő ostromgyűrűn keresztül vezet az útja, miközben a kényszerű szövetségből összetartó közösség formálódik. A történet során Lukácsból, a naiv, idealista fiatalemberből józan gondolkodású férfi lesz, Gábris, a kiégett szélhámos pedig végre felelősséggel kiáll egy közösség és egy ügy mellett. Egy kalandos, fordulatos road movie lóháton, egy kis közösség megszületése a nagy történelmi események árnyékában.


DÍVÁNY A SZEREPOSZTÓ Bemutatja: Szirmai Melinda reality-show A Dívány egy tehetségkutató reality, de mégis több annál: Egyrészt az ismeretlen tehetségek felemelkedésének tündérmeséjén túl magában foglalhatja több, különböző stílusú sorozat erényeit is. Másrészt egy induló sorozat promotálásaként is szolgálhat – amivel nem csak megtakarítható a promóciós költség, de még bevételt is hozhat az adott csatorna számára. Az alapötlet, hogy színészeket keresünk, akik közül a legjobbak fontos szerephez juthatnak egy induló sorozatban. A három fordulóból álló vetélkedő első két fordulója – hajazva a már befutott tehetségkutató műsorokra – a zsűri és a közönség előtt való „itt és most” bizonyításból állna, improvizációs játékokból, a kamera előtti alkalmasságot megmutató feladatokból. Például mód nyílik egy híres film ismert jelenetének újragondolására, vagy ismert sztárokkal való közös játékra. Ezek alapján dönti el a zsűri, illetve az sms-szavazatok alapján a nézők is, hogy kik azok a sorozatsztár-jelöltek, akik a legnagyobb érdeklődésre tarthatnak számot. A harmadik forduló már egy bizonyos struktúra szerint arra enged rálátást, hogy egy-egy színészjelölt miként tud teljesíteni különböző profilú sorozatokban. Vajon aki képes egy kórházsorozat főorvosaként drámai pillanatokat szerezni a műtőben, az a következő héten képes megnevettetni a publikumot egy szituációs komédiában? És fordítva: aki aranyosan csetlik-botlik egy szinglis szériában, milyen arcot vág, mielőtt kibiztosítaná a tömegpusztító fegyvert? A versenyzők hétről hétre esnek ki, miközben egyre több arcukat ismerjük meg, és a magánéletükbe való bepillantás révén személyes ismerőseinknek érezhetjük őket. A legjobbak főszerepet kapnak az induló tévésorozatban, így az új sztárok új rajongói máris fix közönségbázist jelentenek ennek számára.


MÉLY VÍZ Bemutatja: Horváth Áron drámasorozat Bár a legnépszerűbb hazai csapatsport a labdarúgás, a legsikeresebb vitathatatlanul a vízilabda. A Mélyvíz című filmsorozat egy vidéki város büszkeségének számító vízilabdacsapat fordulatos krónikája. Kata egész életét a medence közelében töltötte, apja nyomdokaiba lépve ő is tehetséges edző, de legnagyobb bánatára nőként a gyerekmedencénél közelebb sosem került a sportág csúcsának számító férfi bajnoksághoz. Így amikor egy vidéki város sportklubjától ajánlatot kap a helyi férfi vízilabdacsapat edzői posztjára, gondolkodás nélkül igent mond. Döntésétől még az sem tántorítja el, hogy a vízilabdacsapat a közelmúltban nagy vihart kavart bundabotrányba keveredett, egy bajnoki meccs eladásának gyanúja miatt. Elhatározásában vőlegénye, Sárosi is támogatja, bár a cél érdekében mindkettejüknek áldozatot kell hozni: elhalasztják közelgő esküvőjüket, a férfi pedig feladja jogi karrierjét, és a vidéki csapat otthonába költöznek. Kata megkezdi munkáját a szétzilált, motiválatlan vízilabdacsapat élén, minden idejét a macsó játékosokkal tölti, eközben a mellőzött Sárosi a helyi önkormányzatnál helyezkedik el aktatologatóként. Kata munkamániája és Sárosi féltékenysége megrontja a kapcsolatukat. A férfi az önkormányzati munkájába temetkezik, ahol egyre gyakrabban botlik egy titkos érdekcsoportba, ami több rejtélyes szálon is köthető a helyi vízilabdaklubhoz. Sárosi menyasszonyát féltve magánnyomozásba kezd. Kata ösztönös tehetséggel a középszerű bandából szép lassan igazi bajnokcsapatot kovácsol. Friss szemléletének, új stratégiájának és edzésmódszereinek köszönhetően a vízilabdacsapat egyik sikere a másikat követi, miközben a csapat álmaiban sem gondolná, hogy eredményeikkel a titkos érdekcsoport céljait veszélyeztetik, és ezzel egyre nagyobb veszélybe sodorják önmagukat és Katát. Hiánypótló drámasorozat a legsikeresebb magyar sport kulisszatitkairól, a nagy sikerekről, és azok áráról a sportban és a magánéletben.


GYEREKJÁTÉK Bemutatja: Fekete Fruzsina nagyjátékfilm, vígjáték A 80-as évek gyerekeinek keserédes felnőtté válása. A generáció, ami előtt végre minden kapu nyitva áll. Mégis paradoxonokkal van tele a zsákjuk, amit magukkal cipelnek. Jól néznek ki, de pár nélküliek. Okosak, de hülyék az élethez. Ezer diplomások, de munkanélküliek. A 31 éves szingli, többdiplomás Dóri ügyesen egyensúlyoz a felnőtté válást és az elhúzódó kamaszkort elválasztó keskeny küszöbön. Kipipálta az elvárásokat, diplomák, nyelvvizsgák a tarsolyban. Már csak a család projekt van vissza. De Dóri álomvilágban él, és fejben minden jóval felruházza az amúgy párkapcsolatra alkalmatlan férfiakat, így leginkább mindig pofára esik. Jelenleg tehetséges reklámszövegíróként dolgozik, e mellett pedig hobbicukrász. Dóri a kora harmincasok stílusos fővárosi életét éli. Nappal meló, délután pilates, este borvacsora, nyáron Sound. Egy nap azonban váratlanul felmondanak neki. Dórit hidegzuhanyként éri a bejelentés, de a kétségbeesés luxus. Azonnal melót kell találnia, nyakában a lakáshitel. A lehetetlen elvárások és a sokadik sikertelen állásinterjú után végre lehetőséget kap egy családközpontú cégnél. Csak egy akadály választja el attól, hogy megkapja az állást: családosnak kell lennie. Teljes kétségbeesésében nem marad más választása, kamuzik magának egy családot. Hamarosan azonban muszáj prezentálnia is ideális férjét és gyerekét. Kamucsaládjában segédkezik jó barátja, a 34 éves örök egyetemista meleg Lóri, valamint a 11 éves koravén gyerekszínész, Lacika. A három, szerepétől teljesen különböző karakter rendhagyó egységet alkot. A színjáték kezdetét veszi. Ám a realitás talaján ezt a helyzetet sokáig képtelenség fenntartani. A lebukásfaktor súlyosan növekszik, mikor Lórit felismerni véli meleg bárokból egy kettős életet élő céges apuka. A kínos helyzetek fokozódnak. Dórinak hamarosan szembesülnie kell hazugsága következményeivel, miközben az új cégben rákacsint a szerelem is.


Dr. MOGÁCS Bemutatja: Mogács Dániel Vékes Csaba nagyjátékfilm, szatíra A történet egy kicsinyes, keserű, bosszúálló kisember, Dr. Mogács karriertörténete. Az ifjú doktor Mogács (ezen a néven lett anyakönyvezve, hogy ez elírás, vagy a sors, ki tudja…) hentessegéd, egy hentesüzlet vezetői posztjának várományosa, a tulaj azonban kiszúr vele, és a vezetői pozíció helyett a mócsingok között találja magát. Antihősünk fő támasza édesanyja, aki tanácsaival, bölcsességeivel tartja a lelket egyetlen fiában. Mogács azonban a jó szándékú, idézetekbe bújtatott tanításokat teljesen félreérti. Így formálódik (pontosabban: torzul) személyisége. Mogács felmosóval a kezében bosszút esküszik. A boltban romlott húst árul, majd fel is jelenti az üzletet. A rendőrségen egy rejtélyes alak piszkos alkut ajánl: ne leplezze még le a húsüzemet, inkább csináljon sok-sok pénzt a romlott áruból. Így indul Mogács alvilági karrierje, és a piti húscsempész hamarosan a kerület önkormányzati testületében találja magát. Igényel, jóváhagy és tárgyal, azaz lop, csal és hazudik. Lépeget felfelé, nagyokat könyökölve a társak arcába, annyira, hogy valahonnan díszpolgári, valakitől pedig tényleges doktori címet is kap. Dr. Mogács, aki időközben a polgármesteri választás legfőbb esélyese, hatalmával visszaélve nem felejti el állandó bosszúságokkal keseríteni volt munkaadója életét, fontos felismerésre jut. Ha nem politizálna nyíltan, a háttérben még többet lophatna. A politikus csak hínár a fehér cápa akváriumában, így Dr. Mogács minden erejével azért kezd el küzdeni, hogy elveszítse a választásokat. Ételt oszt a Rózsadombon, mozgássérült gyerekeknek szervez majálist a műjégpálya közepén, és bevallja, hogy fogalma sincs, honnan szerezte doktori címét. Őszintesége, abszurd megnyilvánulásai a média által eltorzítva azonban csak egyre nagyobb népszerűséget hoznak a számára, így végül kénytelen elcsalni a választást, hogy veszítsen. A tanulság: a gonosz mindig elnyeri méltó büntetését. Kivéve, ha gazdag, és befolyásos, mert akkor karriert csinál.


RÉV Bemutatja: Odegnál Róbert koncepció A R.É.V. játékfilmterv egy vizuálisan úttörő film-noir koncepcióra épül, amely Odegnál Róbert „A hívó” címmel 2005-ben megjelent képregényén alapul. Az alkotás a megjelenése évében megnyerte az Év Legjobb Képregényalbuma díjat, és az Európai Sci-fi fesztivál „Best Artist” díját is. A képregény sikerén felbuzdulva a szerző „A hívó” történetét 2009-ben egész estés animációs filmtervvé fejlesztette, és a terv forgatókönyve bejutott az Első Magyar Forgatókönyvíró Börze legjobb 10 alkotása közé.A következő években a filmterv a Blue Duck Arts közreműködésével fejlődött tovább, a koncepció megfordult – többek között – az HBO szakembereinél és vezetőinél is. A kritikákból és szakmai tanácsokból építkezve a történet és a keretéül szolgáló univerzum tovább csiszolódott.2013-ban a Blue Duck Arts és a Sparks önálló produkciójaként készült el „A hívó” című 17 perces kisfilm, amely kettős célt szolgált. A film egyrészt a R.ÉV. koncepció reklámjaként jött létre, másrészt azt volt hivatott bizonyítani, hogy készülhet Magyarországon számítógépes filmtrükkökre épülő látványvilág csillagászati léptékű költségvetés nélkül. A R.É.V. koncepciója szerint a történet háttere az alternatív közeljövő, amelyben Gorbacsov peresztrojkája rég megbukott, miután a vezetővel 1985-ben végzett egy merénylő. A vasfüggöny szorosabbra zárult, a kommunista nagyhatalmak a gazdasági összeomlást egy erős, központosított rendszerrel kerülték el. Magyarországon a diktatúra sajátos, eltorzult változata alakult ki. A helyszín Budapest, a fővárosunk, ahogyan sosem akartuk látni. A kisfilm – és a koncepció – központi karaktere, Lencse, egy látnok, aki a R.É.V nevű drog segítségével látomásait képes fotópapírba égetni. Lencse ennek a sötét világnak egy sötét karaktere, aki áruba bocsátja képességét – mint valami magánnyomozó, vagy olcsó mutatványos. A R.É.V. egy „neo noir”, melyben a kommunista múlt ismert rémképei sci-fi környezetben újraértelmezve köszönnek vissza. A hívó című kisfilmünk előzetese a következő linken látható: https://vimeo.Com/65743326


„Bár történet csak eg y van, de mese több millió.”


W W W.BLUEDUCK.HU

zfujzkiz  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you