Page 1

SØNDAG 25. JULI 2010 ODDERØYA, KRISTIANSAND

ANNONSEBILAG/AVIS JULI 2010

www.odderoyalive.com


gjør minst samme nytten!

www.pizzabakeren.no

er k a b zza i p Ikke typen til å si de or t med blomster? En st

Åpent: Fredag og lørdag 13–23, de andre dagene 13–22

Torridalsveien, tlf. 38 09 51 00 Rona, tlf. 38 09 30 00 Vennesla 38 15 98 00


GLITTER IN THE AIR Rockeprinsessen Pink er umiskjennelig og uforlignelig. Sangstemmen og entertainertalentet hennes kan ta rotta på nær sagt hvem som helst, mener MTV. Amerikanske Billboard er helt enige og kåret like godt Pink til tiårets (2000-2010) aller største popstjerne - en ranking hun absolutt har fortjent. Hvilken annen artist kan synge som dette – og det også hengende opp ned i en trapes? Vi i ODDERØYALIVE er svært stolte over å ønske velkommen til konsert med den største kommersielle artisten som noen sinne har gjestet Kristiansand på toppen av sin karriere! Også for mange barn og unge blir den 25. juli en helt spesiell dag. Enten du helst vil oppleve Pink sammen med barna dine eller om du sender podene ut på egenhånd, skal vaktene våre ta godt vare på alle sammen. Husk hørselsvern til de minste, så kan de glede seg over god musikk hele livet! Å arrangere konserter handler om å skape opplevelser for mennesker. Vi måler vår suksess i publikumsrespons og entusiasme. Vi vet vi har lykkes når latterbølgene fra tusenvis av mennesker med milliongevinstsmil strømmer ut fra Odderøya etter endt show! Det fikk vi som arrangører gleden av å høre da Bryan Adams rocket Bendiksbukta den 28. mai. Tilbakemeldingene var rett og slett fenomenale! Vi fikk mange gode erfaringer vi tar med oss videre når vi tilrettelegger for sommerens største musikkbegivenhet den 25. juli. Viktigst av alt er selvfølgelig at superstjernen selv stiller med sin unike stemmeprakt, hakeslippende karnevals-show og forrykende hitparade for å gi deg en sommernatt av de helt sjeldne. Vi sees på Odderøya Amfi 25. juli! Med vennlig hilsen alle oss i ODDERØYALIVE

VI INFORMERER: KUN FORHÅNDSALG AV BILLETTER! Det er ikke er billettsalg ved inngangspartiene til Odderøya, slik at billetter må kjøpes på forhånd via www.billettservice, narvesen, posten eller 7-eleven.

KAPASITETEN PÅ PINK ARRANGEMENTET ER 10 000 Amfiet som arena og kapasitet på Odderøya Live 25. Juli er satt til 10 000 mennesker.

UTGIVER : OdderøyaLive As ANSVARLIG REDAKTØR: Morten Johansen REDAKSJONSANSVARLIG: Vidar Mortensen JOURNALISTER/ BIDRAGSYTERE: Kenneth Flaa Arne Vilhelm Tellefsen Tor Erik Schrøder Ingunn B. Engen Vidar Mortensen Caroline Hoel Håvard Tvedt John Sandberg Tor Jørund F. Pedersen Trond Åge Nyhus Thinh Nguy ANNONSESALG: Morten Th. Ødegaard Morten Johansen OPPLAG : 70.000 eksemplarer TRYKK : F-trykk, Fædrelandsvennen DISTRIBUSJON: NorPost Kristiansand (aust-agder) Kristiansand Avis (vest-agder) Takk til alle bidragsytere og frivillige som gjør OdderøyaLive mulig!

INNHOLD: 4 9 11 14 15 16 17 18 19 22 23

PINK KULTUR I SENTRUM GØY Å VÆRE MED 10 PÅ GATA AMFIET - HISTORIE OVERNATTING SJØMAT I KVELD? SMAKEN AV SOMMER KLESMOTE VIKTIG INFO! OMRÅDEKART VÅRE LEVERANDØRER OG SAMARBEIDSPARTNERE:

BONGSALG AV DRIKKEVARER Alle drikkevarer kjøpes kun med bonger. Disse bongene kjøpes fra bongselgere eller i våre bongbuer, der kan du betale både med kontanter eller bankkort. Bongene er ikke refunderbare, slik at vi oppforder at flere kjøper sammen slik at disse brukes opp. Andre kjøp kan gjøres med kort eller kontant.

WWW.JRG.NO

www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 3


GET THIS PARTY STARTED! Tekst: Ingunn B. Engen Foto: Pressebilder

Popikonet får det aller meste til å se ut som en skolerevy sammenlignet med det spektakulære showet hun serverer med turnéen Summer Carnival. Hun sender Britney rett tilbake til Mickey Mouse Club og får Lady GaGa til å se ut som ei grå mus. Sirkus Pink inntar Amfiet i Kristiansand i juli med et sceneshow uten like! Pink opplevde sine første erfaringer med musikk gjennom en kassegitar, sin far og hans drøm om å være artist og låtskriver, alt dette før livet tok en annen retning og vietnam-krigen ble et faktum for han. Oppveksten med faren ledet Pink, født Alecia Beth Moore, inn på de samme tankene og musikk ble et naturlig sentrum i hennes verden. Selv om popstjerne sto på Alecias to-do liste, var det ikke mye som talte hennes sak da hun som ungjente utviklet astma. Noe som ikke nødvendigvis regnes som en styrke hos musikere som bruker stemmen som sitt våpen. Alecia begynte, etter noen år på jenterommet med tekstene sine, å opptre på klubber i Philadelphia allerede som fjortenåring. Dette ledet til at hun som sekstenåring ble med i gruppa Choice. Deres første sang ble innspilt og sendt til LaFace studio, som ikke var sene med å signere jentegruppa. To år etter var Choice debutalbumet klart, men kom aldri ut da gruppa ble oppløst på samme tidspunkt. Alecia ble igjen hos LaFace og tok kallenavnet Pink som soloartist. Dette var startskuddet for det som skulle komme til å bli en enorm superstjerne.

seg mer mot den rocka artisten. En åpen, frigjort og svært eksponert artist i musikklandskapet, hvor hun følte seg betraktelig mye mer komfortabel og tilfreds. Dette var ikke nødvendigvis noe plateselskapet LaFace i utgangspunktet så mulighetene i, men “Missunderztood” skulle vise seg å selge til gull eller platina i 20 ulike land, med over 15 millioner solgte eksemplarer. Førstesingelen “Get the party startet”, skrevet og produsert av Perry, vant priser som best danseopptreden og beste video i MTV Music Awards, samt nådde tre Grammy-nominasjoner. Med album nr to i rekken reiste hun ut på en omfattende turné i USA, Europa og Australia under navnet Party Tour. Kort etter ble hun med som support på Lenny Kravitz’ turné i USA. ”FLOPPEN” OG REKORDTURNÉEN Beste kvinnelige vokal skulle bli Pinks andre Grammy, da med hennes tredje album “Try This” fra 2003, og låta “Trouble”. Albumet ble skrevet i samarbeid med Tim Armstrong fra Rancid, og Linda Perry som bidragsyter både på tekst og musikk. Selv om dette albumet kunne regnes som en kommersiell flopp i forhold til dens forgjenger solgte den over fem millioner eksemplarer på verdensbasis, og en omfattende turné i Europa og Australia sto for tur. Uten nevneverdige avbrekk i karrieren slipper hun i 2006 det fjerde albumet “I´m not dead” som blir en umiddelbar suksess over store deler av Europa og i Australia. Selv om albumet ikke nådde suksessen “Missunderztood” gjorde med en gang, skapte singelen “Stupid Girls” mye bevegelse rundt Pink, siden hun harselerer med celebriteter som Paris Hilton, Jessica Simpson, Linsay Lohan og Mary-Kate Olson. Pink selv ser på låta som en oppvekker som for henne beskriver hvordan hun opplevde media da hun fikk erfare at hennes privatliv er like viktig som musikken for en drama-elskende verden. En tematikk hun heller ikke er redd for å bruke i flere av låtene sine. Dette albumet alene lå på topp i Australia i 62 uker, hun turnerte i samme land med det og gjorde 56 konserter på fire måneder – utgivelsen gjorde rent bord ”down under” og Pink slo alle tenkelige rekorder en kvinnelig artist noen gang har kunnet smykke seg med på kontinentet. “I´m not dead” har frem til i dag solgt til ti ganger platina på verdensbasis.

”I get in a lot of trouble just by opening my mouth”

SUKSESS FRA BEGYNNELSEN Første singel “There you go” fra debutalbumet “Can´t take me home” ble straks en kommersiell suksess, fulgt opp av låtene “Most girls” og “You make me sick” som ikke gjorde det noe dårligere på listene. Etter slippet av den tredje singelen ble Pink med N ´sync som oppvarmer på deres America turné sommeren 2000. Et verdifullt løft i karrieren på dette tidspunktet var nyinnspillingen av Labelles “Moulin Rouge” med Christina Aguilera, Lil´kim og Mya, produsert av de prominente R´n´B artistene/produsentene Missy Elliot og Rockwilder. Låta hanket inn Pinks første Grammy for beste pop-samarbeid med vokalister i tillegg til MTV Video of the Year. Det skulle imidlertidig også føre til en drastisk endring i artistens lydbilde. Hun begynte å bli lei av å føle seg stigmatisert som nok en polert popvokalist av merket døgnflue. Pink trakk seg dermed litt tilbake og gikk inn i et samarbeid med Linda Perry fra det velkjente bandet 4 Non Blondes, en av hennes viktigste inspirasjoner i tenårene. Samarbeidet ble svært givende både for Perry og Pink. De to bodde under samme tak, skrev musikk sammen og la til rette for oppfølgeralbumet. Under en seanse med Pink ved pianoet stilte Perry det ganske direkte spørsmålet ”Hva føler du?”, og slik fikk det neste albumet sin tittel “Missunderztood”. Det var med dette at Pink tok mer kreativ kontroll over lydbildet og gjorde en stilmessig omvending for å strekke

4 • ODDERØYALIVE AVISA MAI 2010 • www.odderoyalive.com

FUNHOUSE Albumet som egentlig skulle hete “Heartbreak is a motherfucker”, fikk tilslutt tittelen “Funhouse”. Det var basert på en av Pinks metaforer i livet; ”Klovner skal egentlig være glade, men er mest skumle, karneval skal egentlig være gøy, men er egentlig ganske ekkelt. Allikevel går vi gjennom det. Vi

kjøper sukkerspinn, tvinger frem latter og spenner oss fast i karusellen. Akkurat som i livet, og kjærligheten.” Før utgivelsen lekket singelen “So What” ut på nett. Radiostasjoner var ikke sene med å gi den massiv spilletid. Det tok ikke mer enn seks timer fra lekkasjen var et faktum til singelen ble nr 1 på ulike hitlister verden over. Låta er ifølge Pink kanskje en av de mest personlige, med tanke på at den var resultatet av bruddet med ektemannen Carey Hart. I etterkant har den fått en litt mer humørfylt plass i artistens hjerte, da de to senere skulle finne sammen igjen på tross av enkelte eksplisitte linjer i låta. Pink ble beskrevet som verdens mest undervurderte superstjerne av journalist James Montgomery etter hennes opptreden på MTV Music Awards i 2009. Her fikk vi fikk en forsmak på hvordan Summer Carnival turneen kom til å se ut med fremføringen av hiten “Sober”, med Pink hengende over scenen som en trapesartist. Den oppsiktsvekkende opptredenen var banebrytende på mange måter for henne. Ikke bare ble den stemt frem som kveldens beste (med ei låt skrevet på en fest hun egentlig ikke ville overvære), hun hang i sikkerhetslinjer flerfoldige meter over bakken – og dette er ei dame som har høydeskrekk! Pink kan fortelle at første forsøk med høytsvevende konserter var en regelrett svimmel opplevelse. Én av grunnene til at treningen med sikkerhetslinjene gikk fremover, var at hun ikke skulle være dårligere enn den ene av danserne som gjennomførte stuntet først, også hun med et intimt forhold til nettopp høydeskrekk. MER ENN EN HARDBARKA REBELL Alecia Beth Moore, helt jordnært, dyrker egne økologiske grønnsaker, er bidragsyter i flere veldedige organisasjoner som jobber med dyrs ve og vel og er sterkt politisk engasjert som så mange andre popstjerner. Den store forskjellen er nok hvordan hun fremmer budskapet sitt i disse kretsene. Som å skrive brev til den engelske kongefamilien og fortelle dem i klartekst akkurat hva hun mener om revejakt og det at de bruker ekte skinn i slottsvaktenes verdenskjente hodeplagg. – I get in a lot of trouble just by opening my mouth, er et vel innøvd svar fra Pink hver gang hun blir konfrontert med sitt direkte vesen. Denne formen for uttalelser er allikevel ikke alt hun står inne for når det kommer til politiske og veldedige bidrag. I samarbeid med Annie Lennox spilte hun og 23 medmusikere inn låta “Sing”, som ifølge Lennox skal tjene som en hymne til de som er rammet av HIV og AIDS, og bidro økonomisk til kampanjen Treatment Action Campaign. Pink bidro også som solist i nyinnspillingen av låta “We are


the world” fra 1985 til veldedige formål. Denne gangen sammen med artister som Kanye West, Barbra Streisand, Tony Bennet, Usher, Akon, Wyclef og en hel del flere som utgjorde et ”band” på 81 medlemmer. Navnet Pink har hun hatt siden high school, utrolig nok på grunn av den sjenerte rødmingen da hun følte seg ille til pass. Denne delen av jenta svant hen i takt med karriereløpet, og Pink kan ikke sies å være hverken sjenert eller føle seg ille til pass så mange plasser. Dermed fikk artistnavnet også en mening i form av gjøre nettopp fargen litt

tøffere, og motpolene Pink som rebelsk punkrocker og rosa som en konvensjonelt sett feminin forsiktig farge utgjorde en ”kræsj” hun likte. Faren spilte gitar og sang for henne helt fra fødselen av, og ble med det mye av inspirasjone n både musikalsk og politisk. Som krigsveteran er faren blant annet mye av inspirasjonen til låta “Dear Mr. President”, som henspeiler på Bushadministrasjonen og dens affærer i Afghanistan og Irak. Hun fant med dette tidlig en form for mening med egen tilværelse. Hun skulle først og fremst bli superstjerne,

deretter grodde rebellen og den samfunnsbevisste jenta frem - hun skulle gjøre folk forbanna på veien også. Nå som hun har oppnådd begge på sitt vis, og topper Billboards liste over tiårets beste artister (2000-2009), med over 30 millioner solgte album og 50 millioner solgte singler, lurer hun kanskje litt på hva hun skal gjøre nå. Aller først skal hun gjeste Kristiansand og Odderøya Amfi 25. juli!

www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 5


GRENSESPRENGENDE PRODUKSJON Tekst: Ingunn B. Engen Foto: Pressebilde, Sony Music Entertainment Norway As

Summer Carnival Tour er P!nks femte turné, og denne gangen har stortromma blitt hamra på så til de grader! Artisten, som lenge har hatt rykte på seg for å være i en klasse for seg i live-sammenheng, har med seg en produksjon som i utgangspunktet er designet for arenaer som rommer 40 000 til 60 000 tilskuere. P!nk gjester Odderøya Amfi for å gjøre turnéens mest intime opptreden på hennes Summer Carnival Tour, og dette for i overkant av titusen publikummere. Allikevel kan øvrige arrangementer på disse kanter av landet (mrk; Farewell Tour, f.eks) snarere sammenlignes med din lokale pub-jam, skal man sette dimensjonene på disse produksjoner opp mot hverandre. Kreative sceneingeniører har sprengt skalaen (og nesten Amfiet for å få plass) og funnet plass til den største produksjonen som noen gang har gjestet en arena sør for Oslo! ONE FOR THE BOOKS! 25. juli skal dette puslespillet for store gutter og jenter stå klart, og Amfiet vil utvilsomt koke over når 10.000 heldige billetteiere får overvære det som er et av nåtidens mest spektakulære show. Og, ikke minst – oppleve en konsert med selve definisjonen på den fullendte artist, sammen med oppunder tjue dansere og musikere på scenen.

Fra ende til annen er produksjonen en visuell bombe, med et ekstravagant design av ambisiøs natur og koreografi som sent skal overgås. Hele scenedesignet er nøye tilrettelagt for heseblesende tempo, hvor ikke et eneste nanosekund skal være kjedelig eller intetsigende, med scenetekniske spesifikasjoner så omfattende og kompliserte at mannen i gata ikke forstår bæret av det. Alt sammen koordinert med pinlig nøyaktighet av hjernekirurgisk kvalitet. Resultatet er et eksplosivt show av et kaliber som vanskelig skal kunne sammenlignes med noe annet. TOP NOTCH En produksjon bygget på energi og ustanselig frigjøring av kreativitet krever sine karer og kvinnfolk – og hvem er vel bedre egnet som mannen bak spakene enn Richard Young, vinner av Årets Produksjonssjef TPi Awards 2009? Både dekor, lys og lyd er levert av meritterte kompetansefolk, og styres utelukkende av de beste av de beste teknikerne det går å oppdrive. Kort sagt er hele sirkuset preget av kvalitetssikring i samtlige ledd for å garantere at tilskuerne blir pumpet full av det aller beste scenetekniske instanser har å komme med. Så gjenstår det å se om det sørlandske publikum

6 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com

finner noe annet å snakke om enn “det heilt syyyke showet på øya!” en stund fremover.

DISKOGRAFI Can´t take me home (2000) Missunderztood (2001) Trys this (2003) I´m not dead (2006) Funhouse (2008)

HITSINGLER (AV 26 TOTALT) There you go, Just like a pill, U + Ur hand, Stupid girl Funhouse, So What

TURNÉFAKTA 16 juni i Brisbane, Australia, røk den ene sikkerhetslinja under et akrobatnummer, og Pink ble hengende opp ned i flere minutter før en tekniker fikk somla seg til å heise henne ned. På tross av at skulderen gikk ut av ledd stoppet ikke Pink showet.


Husk 5 % studentrabatt hos Pippin

Den fรธrste boken du trenger til studiene er en MacBook. 0ยกW0DF%RRNKRV3LSSLQ /D3LSSLQYLVHGHJKYRUGDQHQVWXGHQWYHQQOLJ0DFNDQKMHOSHGHJPHGnInPHVWPXOLJXWDYOLYHWVRP VWXGHQW(QKYHU0DFHUNODUWLOEUXNIUDIยกUVWHJDQJGXVOnUGHQSnRJOHYHUHVIXOOSDNNHWPHGDOWGXWUHQJHU IRUnIRUEHGUHVWXGLHDUEHLGHWยฒRJOLNHYLNWLJยฒGLWWVRVLDOHOLY

6SยกURVVRPYnUHVWXGHQWUDEDWWHURJWLOEXGRJInHQJRGVWDUWSnVHPHVWHUHW

Besรธk Pippin i Henrik Wergelandsgate. 3LSSLQยฒ+HQULN:HUJHODQGVJDWH.ULVWLDQVDQGWHOHIRQZZZSLSSLQQR

70RJย‹$SSOH,QF$OOHUHWWLJKHWHUIRUEHKROGHV$SSOH$SSOHORJRHQRJ0DF%RRNHUYDUHPHUNHUIRU$SSOH,QFUHJLVWUHUWL86$RJDQGUHODQG9LGHRFKDWWLQJNUHYHUEUHGEnQGV,QWHUQHWWLONQ\WQLQJDYJLIWHUNDQNRPPHLWLOOHJJ


Hos Cramo kan du leie bygg- og anleggs-maskiner, lifter, trucker, brakker og containere. Det finnes også forskjellig utstyr og tilbehør for salg fra våre avdelinger. Rental agreements Virksomheten omfatter utleie av både enkelte maskiner såvel som hele utstyrsbehov for kortere eller lengre leieperioder. Leieløsninger kan suppleres med ulike former til tilgjengelighets- og funksjonsavtaler, ofte løpende over fem til syv år. Cramo tilbyr riksdekkende samarbedsavtaler og prosjektbaserte faste priseavtaler

Velkommen til Cramo!

Vi selger bakt potet, wienerpølser og drikke på ODDERØYALIVE 25. juli, Velkommen skal du være!

Avd. Kristiansand Åpningstider: 0700 - 1600 Adresse: Buråsen 34, 4636 Kristiansand Telefon: 38 09 06 70, Fax: 38 09 06 71 E-post: kristiansand@cramo.com

VELKOMMEN TIL

PUBEN FOR DET

VOKSNE PUBLIKUM! Vi åpner kl. 09.00 - Søndag fra kl.10.45

Hyggelig have med uteservering LIVE MUSIKK ONSDAG T.O.M. SØNDAG

BILJARD - DART - BOWLING (WII)

FOTBALL PÅ STORSKJERM Vi støtter Odderøya Live konserten 25. juli

BAGERSMAUET - MARKENSGATE 19B TLF. 38 07 48 90 - WWW.VICTORIAPUB.NO

Velkommen til våre stasjoner før og etter ODDERØYALIVE


KULTUR I SENTRUM Kvadraturen i Kristiansand AS, eller Kvadraturforeningen til daglig, satser for fullt på kombinasjonen av shopping, mat og opplevelser. Daglig leder Harald Andersen kaller det for smeltedigelen. – Kvadraturen og sentrum av Kristiansand skal gjenspeile mangfoldet og kvaliteten i det aktivitetstilbudet våre medlemmer og alle kulturaktørene representerer. Nettopp bredden i kulturtilbudet er en sentral del av vårt fortrinn her i byen, og konserter er kanskje en av de største opplevelsene man kan ha, forteller Andersen på sitt sedvanlige entusiastiske vis.

Selvfølgelig er det utrolig kult å kunne fortelle at Pink kommer til Kristiansand.

Med over 16 000 fans på Facebooksiden sin, ”Hva skjer i Kristiansand”, har Kvadraturforeningen satset mye på å være en kanal for arrangementer og kulturlivet. – Det er viktig å markedsføre Kristiansand både som ferieby og som et attraktivt sted å bo. Her kan Odderøya Live sammen med de andre arrangørene i byen virkelig være med på å markere Kristiansand som en by hvor det skjer mye hele året, sier han. Hva er ditt inntrykk av Odderøya Live? – Jeg synes det er gledelig at noen tør å satse og ser ver-

dien av den fantastiske konsertarenaen som Odderøya representerer: En naturperle i en urban setting. Valg av artister og ambisjonsnivå virker også troverdig og gjennomtenkt. Nå er det viktig å bygge opp noe nytt over tid. Sammen kan vi skape en stolthet gjennom slike arrangementer, slik det er i Bergen, Stavanger og andre byer. Selvfølgelig er det utrolig kult å kunne fortelle at Pink kommer til Kristiansand. Derfor har dette og andre initiativ mye å si for omdømmet til Kristiansand, understreker Andersen.

at det må legges til rette for konsertvirksomhet, enten det gjelder Odderøya, Tresse eller Torvet.

Hvordan kan vi her i Kristiansand gjøre vårt for at den positive trenden fortsetter? – Vi som bor her må se verdien av alle kulturarrangementene og være aktive - og det minste man kan gjøre er å kjøpe billett, oppfordrer Harald. Så må Kvadraturforeningen og andre aktører være med å hjelpe så godt vi kan på våre forskjellige måter. Når det gjelder byutvikling påpeker vi for eksempel i alle sammenhenger

- Vi kjører deg frem og tilbake!

Hvem skulle du selv mest likt å sett på scenen på Odderøya? – Og det kunne vært veldig mange... Men skal jeg forsøke å sette det inn i et litt realistisk, men dog noe spenstig perspektiv, så ville legender som Bruce Springsteen, Kiss og Morrissey vært morsomt for byen.

VELKOMMEN TIL NYOPPUSSET BUTIKK I MARKENSGATE 20 - Vi støtter ODDERØYALIVE -

SULTEN? VELKOMMEN FØR OG ETTER

ODDERØYALIVE


VI HAR NÆRMERE 300 UTEPLASSER, OG TILBYR FULL À LA CARTE SERVERING, SMÅRETTER ELLER BARE EN FORFRISKNING. VI HAR ALLE RETTIGHETER!

SJØHUSET RESTAURANT, ØSTRE STRANDGATE 12 A, 4610 KRISTIANSAND S. TLF: 38 02 62 60, WWW.SJOHUSET.NO


– DETTE ER SPENNENDE OG GØY Å VÆRE MED PÅ Markedsansvarlig for Mac-butikken Pippin, Jesper Elimar Krumm, er en av våre mange støttespillere i næringslivet: – Jeg har alltid hatt sans for folk som ”gutser til” og kaster seg ut i det!

favner bredt og satser stort. Derfor er det spennende med Kilden og stadionkonserter på Sør Arena, i tillegg til Odderøya Live selvfølgelig, smiler Jesper Elimar Krumm til slutt.

Favorittartist mest ønsket til Odderøya? – Bruce Springsteen… Med tre utropstegn bak!!!

– Odderøya Live har vist hva de ønsker å være, ikke ved å fortelle det, men gjennom de artistene man booker. De representerer en bredde folk flest kan forholde seg til, samtidig som nøkkelen er å appellere på tvers av generasjoner. Det synes vi dere lykkes med og det synes vi det er viktig å støtte opp om, sier han. Jesper var en av mange som lurte på hvilken retning det nye initiativet skulle ta: – Det første jeg tenkte var ærlig talt at det er en smule dristig å starte opp igjen. Men med den formen det har tatt blir det skikkelig bra. Dere satser på profilerte artister tilpasset et lokalt marked. Hvorfor er dere med og støtter oss? – Publikummet er en attraktiv målgruppe å profilere oss mot. Vi tror at mange av de som går på en konsert med Pink også er aktuelle brukere av Apples produkter, ikke minst fordi veldig mye av teknologien etter hvert knytter seg til musikk, poengterer Jesper. Hvor viktig er dette for Kristiansand? – For byens rykte som musikkby utad tror jeg det er viktig. For oss som bor her handler det vel mest om at det er gøy at det skjer noe her også. Kristiansand har etter hvert blitt en spennende og allsidig kulturby. Utenom Quart har vi kanskje hatt mange mindre prosjekter som på sine måter har vært veldig gode. Men byen trenger også noen fyrtårn som

www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 11


SPISE, SOVE ELLER EN TUR PÅ BYEN? VI ANBEFALE 1

2

15

H

19

FE

A

VE

N

S

D

N

EN D G YL

RK E

R

G AT A

D

G AT E

25

D 17

www.pieder-ro.no Tlf: 38 10 07 88

28

7

BO

16

2

www.sjohuset.no Tlf: 38 02 62 60

LL

SG A 21 TE

E

N

G

RA

1

IN

24

ST

M

22 AR K 7 EN

TO

SK RE

RO N N

6

ST

D

5

IP

8

VE

LB ER

TO

H

23

EN

10

G SG AT E

EL W ER G

KI

RI K

20

IN

PE RG AT A

26

KR IS TI A N

TO

IV sG AT

RD

15

E

EN

15

N

SG AT E

www.bakgardenbar.no Tlf: 38 02 79 55

SK

www.jbg.no, Telefon 38 09 18 18

JO LD SG AT E

Jazzkjøkken

ST

O

18

9

6

9

10

www.pahjornet.no, Tlf: 458 68 090

15

Billetter til Odderøya Live 25. juliTelefon kjøpes815 33 133. Billetter i salg hos www.billettservice.no, hos også www.billettservice.no, Telefon 815 33Narvesen 133. Du kan kjøpe billett i butikk på Posten, Du kan også billett i butikk på +Posten, Narvesen eller kjøpe 7-Eleven. Pris kr 595,bill.avg. eller 7-Eleven. Pris kr 595,- + bill.avg. *18 års aldergrense- Barn fra 12 år i følge med foresatt.

Sjekk våre nettsider for mer informasjon:

www.odderoyalive.com 12 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com

Telefon: 38 17 77 06, www.choicehotels.no/NO018


ER FØLGENDE PLASSER FØR & ETTER ODDERØYALIVE 17

KR O

EL

N PR

IN

RG

EG AT A

Tollbodgt. 6 Tlf: 920 47 845

8

19

G AT A

RV ET

D

H

SG AT E

U SG AT A

SG AT E

SG AT E

EV

18

20 G AT E

21

S

Markens gate 41 Telefon: 38 07 15 70

VELKOMMEN FØR OG ETTER ODDERØYALIVE

Ø

ST RE

ST

RA N

KO

D

N

G

G AT E

EN

EN SG AT E

Markensgate 20

22

23

5

Henrik Wergelandsgt. 11 Telefon: 400 27753 www.pippin.no

- når du virkelig vil videre

Ta bussen til konsert!

24

25 Følg med oss på Facebook-gruppen: “Hva skjer i Kristiansand” eller våre nettsider!

29 BENDIKSBUKTA

Ruteopplysning: telefon 177 www.177-agder.no 16

http://www.kvadraturen.no/ 26

www.yesshotel.no Tlf: 38 70 15 70

28

29

Telefon: 38 12 86 00, www.ernst.no

www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 13


DU STÅR HER - AMFIET! Tekst: Arne Vilhelm Tellefsen, Foto: Tor Jørund F. Pedersen

Odderøya Amfi var kommunens forsøk på å redde Quart. Toffen var ikke daua, men flytta. Amfiet var en av mange planer som først ble noe av – akkurat litt for sent. Området ble til slutt ble ordentlig tilpasset store arrangemeneter i 06/07, og Pink er bare noe av alt det store og lille som har skjedd her. Under amfiet ligger det mye rart, men underst ligger et gammelt bekkefar. Området var et av Odderøyas minst attraktive og har derfor blitt brukt og misbrukt til mye og mangt gjennom tidene. For 10 mnd siden Holdt gresset på å komme seg etter Quart 09. Et langvarig solskinn, fulgt av et langvarig regnvær skapte en nesten uutholdelig sommer for amfiets millioner gress-strå. En noe likviditetløs treg opprydning etter Quart skapte nesten lynsjestemning blant naturlosene i Odderøyas Venner. Øya ble ikke helt selv igjen før ut i september. For 1 år og 1 mnd siden Var Quart 09 var i ferd med å bygge en av Europas største scener. Arbeidet sånn i rykk og napp ettersom de som jobbet fikk lønn. De primært engelske arbeiderne ble heldigvis ferdig i tide. Slash og vennene hans rocket publikumsrekorden på over 15 000. (Noen hevder faktisk at 17 000 var til stede.) For 8/9 år siden Het det noe annet her. Før Skisland døpte området til Odderøya Amfi, het det Idrettsplassen. I toppårene var det 1012000 publikummere og et stjernedryss over området. 2002: David Bowie, Rammstein, Morten Abel og Travis 2003: Coldplay, White Stripes, Manic Street Preachers, Dandy Warholes Aalanis Morisette, Beck og PJ Harvey. Området har vært og kan bli en viktig scene utover landsdelen. Vi er på rett vei. For 45 år siden Ville du sett noen svette og sure fjes. Ingenting er billigere enn menige soldater. Ingenting er mer uvirksomt enn en

hær i fredstid. For å fylle tiden med noe fornuftig utover å spankulere i byens gater iført ”Gakk-gakk kostyme”, ble menige kystartillerister sysselsatt i ti år med å transportere stein fra de mange sprengingsarbeidene på Odderøya, og slippe dem ned i restene av slukten ned mot sjøen. Etterhvert kom man på at ved å jevne toppen av fyllmasse, så fikk man en idrettsplass. Odderøyas retteste flate ble født i årene 1957-1967; bare se på steinen til høyre for scenen. For 60 år siden Tok tyskerne området i bruk som søppelfylling. PCB, TNT og PCB toppet med en krans av asbest ble brukt som fyllmasse, sammen med stein fra de mange tunnelene og bunkerstomtene. Områdets totale mangel på betydning gjorde det attraktivt som søppelfylling. De synlige sporene i terrenget fungerte som avledningsmanøver for andre militært viktige kanonmål. Miljøgiftene ble fjernet under utbygningen av amfiet. Terrenget ble hevet 3-2 meter i bakkant og senket 3-4 meter i forkant. Dette inngrepet førte til at alle trebokstavsforkotelsene kunne fjernes på en forsvarlig måte av sivile eksperter. For 110 år siden Var området et ganske bratt og kronglete bekkejuv ned mot Bendiksbukta Veien dere ser på høyre side av amfiet var ennå ikke anlagt. Kanskje kunne du høre lyden av anleggsarbeid fra opprustningen av festningen. Svenskene kunne komme og Odderøya skulle stoppe dem. Eneste veien til denne siden av øya var veien til Østre Standbatteri i Kjærregårdsbukta. Den er fortsatt slitsomt bratt, men gangbar:

14 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com

Den krongler seg over toppen omtrent under Telenormasta. Stien anbefales på morgenen. I grålysningen er det omtrent rådyrgaranti om du lister deg opp veien over toppen. Da som nå var nok området mest brukt av rådyr på beite. For 230 år siden Kunne du være uheldig å bli drept, spist på og begravet utenfor kirkegården om du ferdes her. Før skytevåpen ble vanlige og billige etter Napoleonskrigen var bjørner vanlig i skogen rundt Kristiansand. Det ble regnet som selvmordsforsøk å prøve å drepe bjørn på jakt. Selvmordere var syndere som ble begravet utenfor kirkegården. Derfor fikk bjørner gå i fred. I amfiet befinner vi oss ca 250 meter fra et bjørnehi som var i bruk på slutten av 1700-tallet. For 1600 år side Var du midt i den største borgerkrigen i Norges historie. Våpenteknisk bruk av det nyoppdagede jernet førte til langvarig krig og uro i det som kalles folkevandringstiden. Som navnet tyder på la hele folkegrupper ut på vandring og fordrev hverandre med makt over hele Europa. Kanskje du hadde søkt tilflukt her med stedets gode oversikt og rikelige rømningsveier i flere retninger. Du hadde kunne skimte røyken fra ildstuene i de gamle klansgårdene Voie, Grim, Eg, Lund og Seheim (søm), som sannsynligvis var i drift på denne tiden. Man gjorde nok lurt i å holde en lav profil, for grendefolket var både mistenksomme og på vakt. Bygdeborgen til grenda ville vært synlig i heia over Vest-AgderMuseet. Der det ligger så riktig og vakkert anlagt i dag.


Sonans utdanning, som innbefatter Sonans privatgymnas, Sonans interstudies, Sonans nettgymnaset og Sonans videregรฅende, har drevet allmennfaglig utdanning siden 1989. Sonans har skoler over hele landet.

SKOLEN FOR PRIVATISTER SKOLESTART I AUGUST ยครณA=HB=COLKAJC

ยครณHANAรณLKAJC

ยครณUAรณB=C

ยครณAJANAHHรณOPQ@EAGKILAP=JOA

ยครณKN>A@NEJCรณ=RรณG=N=GPANAN

ยครณHHIAJJB=CรณL\>UCC

Vรฅre erfarne rรฅdgivere hjelper deg:

Go

Lรฅ dkj ne en ka t a ss v en

Tlf: 38 17 88 66, Web: sonans.no/kristiansand For mer info, send SMS: sonans kristiansand til 1980 - nรฅr du virkelig vil videre


ODDERØYALIVE - 9 PÅ GATA Reporter: Marius Juel-Hovland Fotograf: Håvard Tvedt

Vi tok en tur i byen for å se om det var noe interesse for P!NK og OdderøyaLIve 25.juli og spurte om følgende: 1. Navn & Alder, 2. Hvilke forventninger har du til konserten? 3. Var du tidlig ute med å bestille billetter? 4. Hvilken sang er din yndlingssang? 1. Morten, 18 2. Det kommer an på været 3. Jeg har allerede bestilt billett 4. Family Portrait

1. Marius, 19 2. Jeg håper det blir en fin konsertopplevelse 3. Jeg var ikke tidlig ute med å bestille billett, men jeg fikk i hvert fall en 4. Mr. President 1. John, 17 2. Jeg har alltid hatt lyst til å se P!nk, og håper at det blir et overraskende show 3. Jeg var tidlig ute med billett for å se mitt store idol 4. Jeg må nok si at yndlingssangen min er Sober

billett, men jeg rakk det heldigvis.4. Yndlingssangen min må nok være Please Don’t Leave Me

4. Yndlingssangen min med henne er Mr. President, fordi den har et dypere budskap.

1. Vegard, 16 2. Jeg har litt høye forventninger til konserten, men jeg er der for å ha det gøy, og det blir det helt sikkert. 3. Jeg må nok gå på konserten. En artist så stor som P!nk kan man ikke gå glipp av. Jeg var derfor tidlig ute med å bestille billetter. 4. Yndlingssangen min er Sober

1. Fredrik, 18 2. Jeg gleder meg til konserten, og har høye forventninger til den. Men det viktigste er å ha det gøy. 3. Jeg var vel en av de første som kjøpte billett. 4. Min yndlingssang er Family Portrait

1. Ina, 15 2. Jeg har en del forventninger til konserten, men jeg er der for å ha det gøy og være med venner. 3. Når jeg hørte at selveste P!nk skulle komme til Kristiansand, løp jeg og kjøpte billetter. 4. Yndlingssangen min er Family Portrait

1. Sondre, 17 2. Jeg MÅ gå på konserten. Jeg gleder meg allerede. Jeg har troen på at P!nk er sinnsykt bra live. 3. Jeg var litt treig med å bestille

1. Kristian, 19 2. Jeg har hørt mye bra kritikk om konsertene hennes, men jeg gleder meg mest til når hun slenger seg over publikum i seler. 3. ?

1. Nina, 16 2. Jeg har tenkt meg på konserten for å ha det gøy og se et bra show, så jeg har litt høye forventninger 3. Jeg var ikke så tidlig ute med å bestille billetter som jeg hadde håpet, men jeg fikk et par, så det var jeg veldig fornøy med.4. Yndlingssangen min er nok Sober 1. Katrine, 15 2. Jeg har en del forventninger til konserten, og jeg er sikker på at det blir bra. 3. Jeg somlet litt med å kjøpe billett, men jeg har i hvert fall en billett nå.4. Yndlingssangen min er Funhouse.

VI ER HER FOR SIKKERHETS SKYLD

Verter Event-security er det eneste sikkerhetsselskapet på Sørlandet som har internasjonalt sertifikat i planlegging og gjennomføring av større arrangementer. Vi har planlagt, fått godkjent og levert sikkerheten på Pink. Har du lyst til å jobbe med oss eller har behov for sikkerhet - sjekk www.verter.no

- sikrer opplevelsen 16 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com


SJØMAD´ I KVÆLL, ÆLLÅR? Tekst: Ingunn B. Engen Foto: Tor Erik Schrøder

At Sjøhuset opprinnelig er et gammelt saltlager fra 1800-tallet kan man knapt tenke seg når man gjester den overmåtelig trivelige restauranten. Men det var altså tilfellet frem til 1981, da bygget ble gjort om til en av byens mange sjømatrestauranter. Det er nå gått seks år siden eier Kristoffer Pedersen tok over roret, og på den tiden har den joviale sørlendingen gjort grep som bare

joviale sørlendinger kan. Kurvene har skutt i taket ganske enkelt ved å spille på hva det bedagelige folkeslag fra sør liker best: Go´ sjømad og folkelighet!

Årene på denne velsmurte skuta er bemannet av lokale kokker og servitører, og som seg hør og bør er råvarene av ferskeste sort. Den slags er jo en selvfølgelighet, og en av mange grunner til å velge Sjøhuset når man er kjesken på no rægår ællår makræll. For ikke å snakke om fiskesuppe. Det er ikke til å legge skjul på at fiskesuppa er en viktig del av enhver meny som tar for seg sjømat, og det ligger heller ikke så rent lite ære i å ha en riktig smakfull suppe på plakaten. Aller helst skal den være best i byen. Dette er ikke noe Kristoffer kimser av heller: – Noe oppskrift får du altså ikke, men den er selvfølgelig laget fra bunnen av meg egen fiskekraft og med de krydderier og grønnsaker som hører til. Når du i tillegg får den servert i omgivelser som dette, helt nede ved vannskorpa, så er vel ikke det så ille? Enestående, etter min mening, det skal jeg skrive under på. Ikke bare var suppa eksepsjonell (kunne naturlig nok ikke dy meg), men de dype, myke stolene gjorde det nærmest umulig å forlate stedet. Man blir sittende i egne tanker, blant måkeskrik, med tærne nesten i tanga, mens man med vekslende hell forsøker å forstå samtalen mellom solbrune turister fra det store utland, eller lytter til kaklende søringer. Sikkert er det i alle fall at mett – det ble man. Og at “godt” er et altfor beskjedent svar når servitøren spør om maten smakte.

www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 17


TRENGER DU STED Å BO? Når julisola brer seg over holmene rundt Kristiansand kan det virke som om hele verden vil sikre seg en del av den dyrebare norske sommervarmen. Men, desto fullere byfjorden vår blir av sjektetøff og soft-is smil, jo fullere blir også hotellene! Pågangen blir jo ikke akkurat mindre av at tiårets største popartist gjester Odderøya den 25. juli. Mange av dere som må reise for å oppleve Pink har spurt oss om hjelp til å finne overnattingsplass. Gjelder det deg, er det bare å lese videre! To av våre frivillige har tatt på seg oppgaven med å gi deg en oversikt over rimelige sengeplasser som ikke firer en tomme på sommeridyllen. Stedene er vurdert etter beliggenhet i forhold til konsertområdet og generell hyggefaktor. Da gjenstår det bare for dere å velge!

HAMRE FAMILIECAMPING Hamresanden Familiecamping omkranses av en perle av en badestrand på over tre kilometer. Du kan leie ulike typer hytter og hotellrom i tillegg til vanlige campingmuligheter. Kort vei til kiosk, bensinstasjon, restaurant og butikk. Med andre ord, god hygge og gode fasiliteter! Ligger i nærheten av Kjevik flyplass og den berømmelige Dyreparken – men et godt stykke fra Kristiansand. Buss 36 og 37 kjører deg til konsert på ca 20 min. Tlf: 38 05 87 87 http://www.campingplassen.no

ved Universitetet i Agder. Disse leies selvfølgelig ut til konsertstemte sommergjester! Se SiA sine hjemmesider for bilder og beskrivelser av de ulike stedene. De fleste ligger ca 20 minutters behagelig gange fra Odderya – fem minutter i taxi. http://www.sia.no

KRISTIANSAND HOTEL APARTEMENTS For deg som ikke liker verken telt eller campinghytter kan leilighetene ved Bystranda midt i sentrum være et utmerket alternativ til hotell. En rusletur på fem minutter langs strandpromenaden tar deg til konsertområdet på Odderøya. http://www.kristiansandhotelapartments.no KRISTIANSAND FERIELEILIGHETER Et godt utvalg i leiligheter og rom til leie, til gode priser. Sjekk bl.a. ut City Lodge som ligger midt i sentrum. Herfra spaserer du til Odderøya fortere enn du klarer å spise en pose moreller! http://www.krsferie.no KRISTIANSAND FERIESENTER DVERGSNESTANGEN Dvergsnestangen scorer høyt på hyggefaktoren: Sandvolleyball, dykking, nydelig badestrand og skjærgård. Her kan du også velge bort teltet til fordel for hytte eller rom. Rutebuss nr 17 og 18 dekker de 9 kilometrene til Kristiansand sentrum. Tlf: 38 04 19 80, http://www.kristiansandferiesenter.no ROLIGHEDEN CAMPING OG APARTMENTS Campingen på den bynære badestranden Bertesbukta huser deg gjerne i telt og i fullt utstyrte leiligheter for 2-8 personer til døgnleie. Anmelderne blir som smeltet softis i hjertet av alle gode barndomsminner fra Bertesbukta. Ikke akkurat nyrestaurert, men med sandstrand, holmer og båtplasser scorer Roligheden likevel høyt på hyggeskalaen. Til konserten er det en kort busstur eller fullt akseptable 15-20 min til fots. Taxi langs denne strekningen koster heller ikke allverden. Dette er konsertvennlig overnatting! Tlf:: 38 09 67 22, http://www.roligheden.no

SKOTTEVIK FERIESENTER Kjører du østover fra Kristiansand langsmed blomsterengene som leder til Høvåg kommer du til Skottevik. Vakre omgivelser i beste sørlandsstil og gode fasiliteter som

ÅROS FERIESENTER Idylliske Åros ligger i Søgne kommune, og er stedet lengst unna Odderøya vi har kikket på. Likevel er tilgjengeligheten god med rutebuss 40, men ut over natta må det tys til taxi. Bademulighetene inkluderer vakre Årossanden, Åros elv og et utendørs svømmebasseng dersom du er i det pysete hjørnet. Hytter og motellrom kan du selvsagt også leie, men selv med telt kan du nyte godt av feriesenterets fasiliteter. Tlf: 38 16 64 11, http://www.aaros.no KRISTIANSAND SOMMERLEILIGHETER Fullt utstyrte leiligheter på Lund like utenfor sentrum. En fem minutters taxitur tar deg til konserten, men det er fullt mulig å ta buss eller spasere. Veldig praktisk – men mangler svaberg. Det får du til gjengjeld inne på konsertområdet, så hvorfor ikke! Tlf: 38 10 80 44, http://www.solferie.no SIA FERIELEILIGHETER Når studentene vender hjem til mors kjøttkaker i sommerferien står det mange hybler tomme på Lund og Campus

svømmebasseng, minigolf, sandvolleyball og gatekjøkken fører Skottevik høyt opp på hyggeskalaen! Overnattingsmuligheter inkluderer teltplasser og hytter. Våre anmeldere synes Skottevik er et spesielt godt alternativ hvis du planlegger å bli mer enn en natt. Tlf: 37 26 90 30, www.skottevik.no Dette er et utvalg av stedene du kan bo i Kristiansand. For en mer fullstendig oversikt, sjekk turistinformasjonen for Kristiansand.

Markens gate 41 | Kristiansand | Telefon: 38 07 15 70 18 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com


Opplev Danmark ... og f책 fantastiske ferieminner

Bilpakke

Bil + 5 pers. en vei Kristiansand - Hirtshals

329,*

Fra kun kr.

Bestill p책 fjordlineexpress.no fjordllineexpress.no


SMAKEN AV SOMMER Tekst: Vidar Mortensen Foto: Shutterstock

Sommer! Lyse sommernetter som aldri synes å ende. Spennende grillopplevelser i godt lag. Vinspalten tar denne gangen for seg noen flere tips til hva du kan ha i glassene. Vårt sydlandske sommerklima innbyr gjerne til lette og forfriskende smaksopplevelser, men ikke vær redd for å prøve nye kombinasjoner. Det er trygt og godt med hvitvin til sjømat og de røde til grillkjøttet. Husk at Vinmonopolets ansatte mer enn gjerne foreslår gode alternativer. Vi drikker som regel hvitvinen for kald og rødvinen for varm. Husk at all vin skal være forfriskende. Det er bedre å servere vinen litt for kald – da er det jo bare å vente litt. Ikke bruk de mest eksklusive vinene til grillmat, ræger, krabber og lignende. Mye av smaksopplevelsen flyr bokstavelig talt av sted med vinden. Grill-os er heller ikke det beste selskapet for å sette pris på virkelig god vin, og husk at selv blomsterduft og nyslått gress virker forstyrrende med sine nydelige dufter. Husk at vin bør være en del av en sosial setting - og nytes best når den deles med gode venner. Og som ellers i livet er moderasjon og variasjon nøkkelen til et langt og lykkelig liv. De fleste viner smaker mye bedre når de serveres i gode glass. Et godt vinglass skal være på sitt bredeste midt på og skråne innover. Dette konsentrerer duften. Mange fyller dessuten for mye vin i glasset. Om lag 1/3 fullt glass om

gangen er passe. Dette gjelder både røde, hvite og roséviner.

smaken. Elegant og velbalansert med en rund ettersmak og god fylde.

Til å plukke ut noen gode sommerviner har vi hentet inn vinkelner (sommelier siden 1994) og bartender John Olav Pfaff. Han har over 20 års erfaring fra bransjen, og har holdt tusenvis av kurs om vinsmaking, mat, øl og brennevin.

NOBILIS ROSÈ (ROSÈVIN) Pris: Kr 93,90,-, Varenummer: 1009901, Land: Portugal Druetyper: 85% Baga, 15% Andre druer Endelig får vi en portugisisk rosévin i toppklasse til en fornuftig pris. Middels fyldig med en saftig blomsteraktig fruktighet. Innslag av jordbær som én av aromene. Ren og frisk stil. Tørr.

CODORNIU CLASSICO BRUT (MUSSERENDE) Pris: Kr 99,90,-, Varenummer: 4091501, Land: Spania Druetyper: 40% Macabeo, 20% Parellada, 40% Xarel-lo Dette er en klassisk cava og en glimrende aperitiff. Duft av eple, sitrus og et lite preg av honning. Frisk og elegant på smak. Ren og lang ettersmak. LES FUMEES BLANCHES (HVITVIN) Pris: Kr 99,90,-, Varenummer: 4733901, Land: Frankrike Druetyper: 100% Sauvignon Blanc Dufter av stikkelsbærblader og sitrus og er en frisk og fruktig vin. Dette er sommerens allround-vin. FAUSTINO VII (RØDVIN) Pris: Kr 109,90,-, Varenummer: 139301, Land: Spania Druetyper: 95% Tempranillo, 5% Mazuelo Denne velkjente klassikeren er virkelig god sammen med lam (gjerne grillet lam). Den balanserer frukt- og krydder-

20 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com

TIPS: • Vær oppmerksom på nye årganger som Vinmonopolet tar inn. Kvaliteten på europeisk vin kan svinge mye fra år til år, når man for eksempel ikke har lov til å vanne. I Australia og USA er ikke reglene så strenge og variasjonene kan derfor bli mindre. • Det finnes mange huskeregler når det gjelder vin, men alltid unntak og variasjoner. Ikke tro på "absolutte sannheter" du bokstavelig talt får servert. Til syvende og sist er det din egen smak det kommer an på, og den skal du ha mot til å hevde! • Ingen god vin er for dyr. Kun dårlig vin koster for mye!


ZAP KLER OPP PUBLIKUMMET Tekst & Foto Ingunn B. Engen Modeller: Beate O. Hobbesland & Øystein Brekke Olsen

Det er nok ikke så rent få som har gått på en liten smell med høye hæler, semsket skinn og hvite t-skjorter på dager med mørke skyer. Men med litt trening skal de aller fleste kunne overvære kulturelle gleder uten å bekymre seg for at shortsen glir opp og skjorta glir ned. Selv om det sikkert kunne vært til stor glede for øvrige tilskuere. Det er så mangt å velge i, og for å unngå de største blunderne man kan begå, har Odderøya Live snakket med drevne kompetansefolk. Eirik Andersen eier Zap sammen med søster og bror og bedriften så dagens lys for knappe ti år siden. Gjennom årene har de etablert seg som en unik klesbutikk i Kristiansand. Det som skiller Zap fra øvrige klesbutikker i byen er den unike sammensetningen av merkevarer. Kvalitet går foran kvantitet. Det er litt high edge butikk, rett og slett. Hvem handler her? – Sørlendinger er ikke så helt gale på motebevissthet, vil jeg si. Vi merker at flere og flere tenker antrekk, og ikke minst kvalitet, forteller Eirik. Og der er du eksperten av oss, for jeg kan vel ikke akkurat kalles motebevisst? – Nei, nei.. Nei? – Altså, jojo. Det vi forholder oss til her, er de største inter-

nasjonale motehusene. Slik som Dolce & Gabbana, Marc Jacobs og Tiger. Klassisk med en.. ja.. tvist, kan vi si. Hva skal man ha på seg i år da? På en kjempestor utendørs konsert, for eksempel? – I år er det chinos som gjelder, en litt preppy stil. Litt evneveik på dette med moteuttrykk. Preppy stil? – Ja, noe strøkent, snobbish. Seilersko, chinos, havaianas er veldig populært, og piquet. Da er konsertantrekket i boks. Shopping er kanskje ikke min favorittbeskjeftigelse, men det ser ut som jeg kan ta med det meste herfra? – Her er det totalleveranse, ja. Alt fra fritidsklær til smoking, sko og annet tilbehør. Vi hadde veldig mange Quartere innom da den festivalen sto på. De kunne gjerne plukke med seg flere antrekk herfra.

å si for både by og business. Blant annet hadde vi Muse innom, jeg visste ikke hvem de var på den tiden, men de var ute og shoppet. Også har vi lånt ut klær til Kanye West og Depeche Mode. Vi har alltid støttet arrangementer her. Du er en av dem som har skjønt det? – Ja, det er nå slik at hvis man vil beholde noe sånt så må man bidra. Det er ikke alltid man ser hva man har før det er borte, men vi har veldig tro på det Trond Aage gjør med Odderøya Live – som ganske enkelt er å dundre til med de største artistene og levere varene. Ikke alle i næringslivet her nede har kanskje like stort direkte utbytte av det, men det bør ikke hindre noen fra å støtte slike initiativ. Hva skal du ha på deg på denne konserten da? – Oi, hmm.. du stiller vanskelige spørsmål.. Ok, hva skal du IKKE ha på deg da? – Hehe.. Skal prøve å styre unna høye hæler, i alle fall!

Festivaltider er gode tider, altså? – Ja, så absolutt! Vi merket veldig godt hvor mye det hadde www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 21


ALT DU TRENGER Å VITE! Skal du til ODDERØYALIVE 25. juli, så husk å planlegge på forhånd. Ikke bestill reise eller opphold dagen før! ALDER Det er fri aldersgrense til arrangementet. Alle må vise billett. Konsertene holdes på Odderøya Amfi. Portene til amfiet åpner klokken 19.00. Bendiksbukta åpner kl 15:00. Følg med på våre nettsider for programnyheter! BILLETTER Billetter kjøpes via Billettservice.no, Posten, 7-Eleven og Narvesen. Se ellers under fanen ”Billettinfo” og www.billettservice.no. ALDERSGRENSER SERVERING Vanlige aldersgrenser og regler gjelder for alkoholservering. På arrangementer med fri aldersgrense må alle oppvise legitimasjon for å nyte alkohol. UNIVERSELL UTFORMING Odderøya Live ønsker selvfølgelig at alle skal ha mulighet til å oppleve konsertene våre. Vi tilrettelegger derfor spesielt for rullestolbrukere og andre som kan ha problemer med å bevege seg rundt. Det er satt av egne områder med fullgod innsyn på scenen og god tilgjengelighet. Det blir også tilrettelagt med egnede toaletter. Rock ’n’ roll! SIKKERHET Vi setter pris på din hjelp til å gjøre kvelden trygg og behagelig for alle! Noen regler må vi ha:

på siden). Har du lyst å ta bilder kan du ta med engangskamera eller et pocketkamera uten tilleggsutstyr, men det er ditt ansvar at kameraet tilfredsstiller kravene.

ter å rette seg etter de regler Odderøya Live setter for slikt. Det kreves egen tillatelse for å ta slikt utstyr inn på området. Vi stiller med runnere til alle kamera- og radiocrew.

Odderøya Live kan ikke ta ansvar for verdisaker eller gjenstander som blir avvist ved inngangen. Gjenglemte gjenstander kan hentes hos oss i Bygg 29, Odderøya, innen 14 dager etter arrangementet. Uavhentede gjenstander sendes da til hittegodskontoret ved Kristiansand Politikammer.

Alle som skal ta opp lyd, foto eller video må henvende seg til Odderøya Live i god tid før arrangementet for å avklare de nødvendige tillatelsene. Det kreves tillatelse fra Odderøya Live og plateselskapet til artisten for å ta opp lyd og video. Er du i TV eller radio må du både ha avklart oppdraget ditt med artistens tourmanager eller plateselskap, og med Odderøya Live.

Det er gode toalettfasiliteter i direkte tilknytning til konsertområdet. MAT OG DRIKKE Alle som har vært på fest vet at det er viktig å spise for å holde koken. Og kan man i tillegg få i seg digg mat, er det ikke noe som er bedre enn det! Våre samarbeidspartnere sørger for mat i magen & godt i glasset fra flere utsalg på området. BONGER For å unngå lange køer i barene legger vi opp til bruk av bonger ved kjøp av drikke. Du kan kjøpe bonger i egne telt på området. Du er velkommen til å bruke både kort og kontanter. Vi gjør oppmerksom på at ubenyttede bonger ikke refunderes. Det er Bongsalg i Bendiksbukta, langs veien til amfiet og på amfiet!

Det er ikke lov til å ta med seg glass, flasker, alkohol, kniver, paraplyer, stoler, økser, køller, skytevåpen, pytonslanger og andre farlige gjenstander inn på området. Stusser du over paraplyer i denne kategorien kan vi fortelle at de tar utsikten fra de som står bak, og er ganske ubehagelige å få i øyet.

SANITET Vi i Odderøya Live vil ta godt vare på gjestene våre. En egen førstehjelpsstasjon på festivalområdet deler ut ørepropper og vann til alle. Dersom noen skulle være uheldige kan man selvsagt også få førstehjelp her. Alle tjenestene er gratis for våre gjester.

Det er ikke tillatt med profesjonelle kameraer eller lyd- og videoutstyr inne på området (se regler for dette lenger ned

FOTOGRAFERING, LYD OG VIDEO Alle som ønsker å benytte profesjonelt opptaksutstyr plik-

REISE OG OPPHOLD Dersom du trenger overnatting i Kristiansand anbefaler vi Clarion Ernst Hotel (www.clarionernst.no) og Yess! Hotell (www.yesshotel.no). Begge ligger i sentrum i gangavstand til Odderøya. Se side 18 for vår egen overnattingsoversikt. Oversikt over finværet får du på www.yr.no. For dere som kommer utenbys fra har vi samlet noen internettadresser over ulike måter du kan komme deg til Kristiansand på. Ellers kan Turistkontoret Inspirasjon Sørlandet (telefon 38 12 13 14) hjelpe deg med oppdatert informasjon om det meste. www.rutebok.no (nasjonal reiseplanlegger) www.177-agder.no (lokalruter i Agder) www.konkurrenten.no (Oslo-Kristiansand) www.lavprisekspressen.no (Oslo-Kristiansand-Stavanger) www.nor-way.no (Oslo-Kristiansand, Stavanger-Kristiansand) www.nsb.no www.sasbraathens.no www.norwegian.no

VELKOMMEN TIL VORSPIEL I BENDIKSBUKTA! KRISTIANSANDS MEST POPULÆRE LOKALRADIO - Godt selskap for 20.000 personer hver eneste uke! *

Vi starter festdagen kl 15.00! Oppvarming med mat, drikke og god musikk! Fri entré! Mer info kommer, se www.odderoyalive.com eller følg med på lokalradioene for mer info

Vi byr på lokale nyheter, sport, service, kultur, underholdning og din favorittmusikk.

Vorspielet er i samarbeid med:

WWW.JRG.NO

22 • ODDERØYALIVE • ANNONSEBILAG JULI 2010 •www.odderoyalive.com

* Kilde: TNS Gallup

www.radiosor.no


FØLG INFOSKILTER TIL BENDIKSBUKTA & VIDERE INNSLIPP TIL AMFIET. SENTRUM

OVERSIKTSKART 25. JULI

HUSK BILLETT!

G AN NG IN

VORSPIEL I BENDIKSBUKTA FRA KL 15.00! Oppvarming med mat, drikke og god musikk! NG GA INN

FRI ENTRÉ!

WWW.JRG.NO

NG GA INN

BONG SALG

WC VORSPIEL BENDIKSBUKTA ÅPNER 15:00 FRI ENTRÉ

INNSLIPP AMFIET BILLETT KREVES!

G AN NG IN ET FI AM

WC

AMFIET ÅPNER 19:00

NØDUTGANG

WC

BODER MAT & DRIKKE

BONG SALG

BONG SALG

WC

AMFIET ÅPNER 19:00

FO H

FOH

BONG SALG

NØDUTGANG

SC EN E

BODER MAT & DRIKKE

Sjekk våre nettsider for mer informasjon:

www.odderoyalive.com www.odderoyalive.com • ANNONSEBILAG JULI 2010 • ODDERØYALIVE • 23


115 BUTIKKER • GRATIS PARKERING ÅPNINGSTIDER 10 - 20 (18) BUSSEN (01 OG M1) Ca hvert 15 min til og fra Kr.sand sentrum • Bussinfo: www.177-agder.no - tlf. 177

Marketing newspaper P!NK concert Kristiansand 25 July 2010  

P!NK IN CONCERT!