Page 1

NR. 03 · JUNI 2017

NÅR VERDEN VENTER

FAMILIE · BARSEL · VIRKELIGHED · KÆRLIGHED · INSPIRATION · KVALITET · DANSK DESIGN

LÆKKERIER

Børnevenlige bananis.

TID TIL AMNING

Naturlig behovsdækning eller blufærdighedskrænkende?

KRISTIAN GINTBERG

Mød Kristian Gintberg fra Ramasjang til en snak om ikke at have en plan.

LUKASHUSET

De små glæders holdeplads.

TRENDBAROMETER Sådan styler du dig selv, din baby og din barnevogn sommer 2017.

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 1


30

10

22

16

08

20

06

27

28

2 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


INDHOLD 05: LEDER // THUMMEE FREDERIKSEN, SYSTUE

30: VIND EN 2017 NORTH BARNEVOGN I LÆKKER SOMMERFARVE

ODDERVOGNEN SNAKKER MED: 10: KRISTIAN GINTBERG · EN DARLING UDEN DAGSORDEN 22: LUKASHUSET – DE SMÅ GLÆDERS HOLDEPLADS

ODDERVOGNEN GUIDER DIG: 16: TID TIL AMNING 08: SOLBESKYTTELSE PÅ REJSEN 20: TRENDBAROMETER - SÅDAN STYLER DU DIN BARNEVOGN, DIN BABY OG DIG SELV

ODDERVOGNEN ANBEFALER: 06: THUMMEE - 15 ÅRS JUBILÆUM 27: SOMMERENS ULTIMATIVE PLAYLISTE 28: BØRNEVENLIGE BANANIS

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 3


CHEFREDAKTØR Henrik Birk Jespesen SKRIBENTER Majbritt Mikkelsen Claus Greve LAYOUT Anna Karnov FOTO Peer Klercke Morten Lau-Nielsen ANNONCESALG Birgitte Hede Sørensen ANNONCEPOLITIK Der kan forekomme betalte links i magasinet

4 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


LEDER

Velkommen til nyeste nummer af vores magasin ‘Når Verden Venter’. Vores motto har altid været at vi vil gøre livet nemt for småbørnsforældre, og med dette magasin håber vi at være en inspiration til alle familier i Danmark. Derfor vil vores leder i de kommende magasiner “gå på tur” blandt vores dygtige personale - så alle med hver deres kernekompetencer kan give deres bedste råd og besyv med. Denne gang har vi taget en hyggelig snak med Thummee Frederiksen, der er syerske hos os. Thummee er selv mor og har 3 drenge på 21, 18 og 13 år. Da den yngste dreng var helt lille, syede hun naturligvis selv klapvognen til ham af det sidste stel fra en ældre Oddermodel fra lageret. Thummee har netop fejret sin 41 års fødselsdag, og har været en del af Oddervognen de seneste 15 år. Jubilæumsinterviewet kan du læse på næste side.

I dette nummer snakker vi også med Kristian Gintberg fra Ramasjang, der nyder at arbejde med og udvikle underholdning til børn. Derudover fortæller Nanette Qvistorff fra Lukashuset hvordan deres fokus på at skabe rum, tryghed og lindring, støtter børn og deres familier i en svær tid. Vi guider dig til en skøn sommertid med dejligt ammevenligt tøj til mor, samt en ferieguide til at beskytte dig selv og dine børn mod solens stråler. Og når det bliver lidt for varmt, kan du på sidste side få inspiration til at lave en lækker, børnevenlig dessert :) Jeg håber du vil tage godt imod ‘Når Verden Venter’, og så ønsker jeg dig en rigtig god læselyst!

Thummee Frederiksen. Systuen, Odder Barnevognsfabrik

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 5


THUMMEE 15 ÅRS JUBILÆUM 6 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


“ .. uanset om jeg arbejder på en Oddervogn til Kongehuset eller til mennesker, jeg ikke kender og aldrig kommer til at møde, så syr jeg, som om barnevognen var til mig selv. “

Odders lokale journalist Claus Greve tog en snak med Thummee, i anledningen af hendes 15 års jubilæum som syerske og utroligt vellidt kollega hos Oddervognen. Koncentrationen og alvoren er ikke til at tage fejl af, når Thummee med sikker hånd fører stoffet til barnevognens kaleche og lift gennem nålens lynhurtige anslag. Hendes fortrolighed med symaskinen er nærmest håndgribelig hun får det til at se så nemt ud, hvad det næppe er - men 15 år som syerske på Oddervognen fornægter sig ikke. Knap har Thummee sluppet grebet om stoffet, før ansigtsudtrykket skifter karakter og lyser op i et stort smil. Hun virker mild og glad, og da vi skal sludre, peger hun på et bestemt bord ved vinduet, hvor vi sætter os i den bagende sol. - Jeg elsker lys og sol, siger hun, mens hun et kort øjeblik kigger ud på det dejlige vejr, og hos mig efterlader Thummee indtrykket af en person, som næsten altid må være i godt humør. Selv om det ser legende let ud for Thummee, må der være udfordrende punkter i arbejdet, så jeg spørger hende, hvad er det sværeste ved dit job? - Når der kommer en ny model, lyder det hurtige svar, for så bliver jeg nødt til at prøve mig frem med forskellige metoder, indtil jeg rammer den rigtige måde at gribe syningen an på. Smilet på Thummees ansigt træder atter frem, da hun tilføjer, - men når jeg har arbejdet med den nye model nogle gange, så sidder den i fingrene. - Du ser så seriøs ud, når du sidder ved symaskinen, pjatter du aldrig? Her har jeg en forventning om, at Thummee vil grunde over svaret, men nej, det kommer på et sekund og med overbevisning i stemmen. - Jeg laver ikke sjov, når jeg sidder og syr, men i de ledige stunder driller vi tit hinanden. Beskedenhed er en dyd, og passer det, så er det en egenskab, som ligger dybt forankret i Thummee, for da jeg spørger, om hun er den dygtigste syerske, siger hun med et fast blik, - nej, vi er alle lige dygtige!

Otte timer er som bekendt ikke hele dagen, men i sin fritid slipper Thummee ikke jobbet helt. Hun er vild med design, og derfor surfes der på nettet samt kigges Tv-udsendelser i bestræbelserne på at hente inspiration. - Ser jeg en smart og flot taske på nettet eller i et magasin, får jeg lyst til selv at lave den, fordi det er en spændende udfordring, men der bliver også tid til at sy lidt tøj til familien. Det eneste, jeg ikke bruger min fritid på, er haven, konstaterer Thummee, jeg vil ikke pille ukrudt op. Det betyder nu heller ikke så meget, siger hun med et grin, for jeg er gift med en gartner. Madlavning fylder ligeledes en del i Thummees dagligdag, og her er jeg lidt nysgerrig for at høre, hvordan hun kombinerer og balancerer mellem det thailandske og det danske køkken. - Det er enkelt, svaret kommer prompte, jeg siger til familien, at i aften skal vi ha’ frikadeller eller måske boller i karry, og det får de så. Men de får det i min version med krydderier og ingredienser med thailandsk tilsnit, hvor ris og pasta spiller en stor rolle, så der kan godt gå dage imellem, at gartneren får kartofler. Denne gang forekommer det mig, at et lumsk glimt spiller i hendes glade øjne. Under samtalen med Thummee har jeg hele tiden haft lyst til at spørge om Oddervognens leveringer til Kongehuset, for når man arbejder på en barnevogn, som er bestilt til Kronprinseparret, gør man sig så ekstra umage? Thummees udtryk bliver igen alvorlig, mens hun tænker over svaret, der som ventet lader hendes faglige stolthed skinne igennem. - Vi kan godt synes, det er sjovt, hvis vognen skal til en kendt, men uanset om jeg arbejder på en Oddervogn til Kongehuset eller til mennesker, jeg ikke kender og aldrig kommer til at møde, så syr jeg, som om barnevognen var til mig selv.

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 7


SOLBESKYTTELSE PÅ REJSEN 8 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


TJEK WWW · Kræftens Bekæmpelse · Trygfonden · Solkampagnen

Det er skønt med sommer og sol, ture til stranden, badekar i haven og ferier med familien. Men husk solbeskyttelse, især hvis I skal på ferie under varmere himmelstrøg.

Sommer i Danmark Selv om solen er dejlig, er det vigtigt at få den i små doser – især for børn. Jo flere solskoldninger du får som barn, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag Solkampagnen, der hvert år hjælper os med at undgå solskoldninger. Det gælder bare om at følge de tre solråd:

Tag uv-indekset med på rejsen. Det er en god ide at tjekke uv-indekset på destinationen allerede inden I tager afsted. Solkampagnens app UV-INDEKS virker både herhjemme og i udlandet, og kan give jer en uv-prognose for mere end 1 mio. målepunkter over hele verden. Kommer uv-indekset over 3, skal I huske at beskytte jer mod solen. · Download appen gratis i Google Play eller i App Store.

1. SØG SKYGGE MELLEM KLOKKEN 12 - 15. 2. BRUG SOLHAT MED BRED SKYGGE SAMT EN LANGÆRMET TRØJE ELLER UV-DRAGT. 3. ÉN HÅNDFULD SOLCREME TIL ÉN KROP. Smør dit barn ind i solcreme cirka 15-20 minutter, inden I skal ud i solen – så holder virkningen i et par timer. Du skal altid smøre et nyt lag på, hvis dit barn har badet, svedt meget eller tørret sig med et håndklæde. I Danmark anbefaler Solkampagnen at bruge minimum faktor 15, og skal I på ferie i udlandet anbefales faktor 30 eller højere. Solbeskyttelse på rejsen Når dig og din familie rejser sydpå til lande med et varmere klima end Danmark, er det ekstra vigtigt, at I husker at solbeskytte jer. Solens stråling bliver nemlig stærkere, jo tættere I kommer på ækvator. Under varmere himmelstrøg, skal I være opmærksomme på, at I kan være kortere tid i solen, før I bliver solskoldet, og at solbeskyttelse er nødvendig i et længere tidsrum end i Danmark. Samtidig vil I typisk være mere udenfor – og med mindre tøj på – når I holder ferie i varmen.

På en dansk sommerdag kommer uv-indekset ikke over 7. I Thailand, der er en populær feriedestination for danske børnefamilier, kan uv-indekset nemt komme op på 11 eller 12. Det svarer til uv-strålingen i et solarium. Husk også at solens stråling bliver reflekteret i overflader som vand og sand, og derfor bør dig og dit barn også bruge solcreme, selvom I sidder under en parasol. Husk, at sydens sol brænder lige så meget, når I er på udflugt, spiller bold eller spiser frokost i solen, som når I er på stranden. Derfor skal I huske solrådene - også selvom I ikke bevidst opsøger solen. Ny app skal lære børn om solbeskyttelse Med den nye app ’Solsmart’ kan børn og barnlige sjæle gå på skyggejagt, smøre vennerne ind i solcreme, give dem solbeskyttende tøj på og kæmpe mod uv-stråler som en ægte ninja. Gennem leg skal appen lære børnene, at for meget sol er skadeligt, og at det derfor er vigtigt at solbeskytte sig. ’Solsmart’ henvender sig primært til de 5-10-årige, og giver også forældre en god anledning til at tale om solbeskyttelse med deres børn. Appen er gratis og kan hentes i App Store og Google Play. nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 9


Oddervognen snakker med ..

KRISTIAN GINTBERG · EN DARLING UDEN DAGSORDEN

10 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


Mød Kristian Gintberg fra Ramasjang til en snak om ikke at have en plan: ”Jeg lever af at leve i nuet. Resten tager jeg, som det kommer.”

Den sjove fætter Kristian Gintberg har de seneste 6 år skudt sig direkte ind i hjerterne hos landets yngste tv-seere – og deres mødre. Han er ham den sjove fætter fra Ramasjang Mysteriet, der giver den som sig selv, sin far, Camping Vagn, Danse Staffan og en håndfuld andre skurke, som Kristian i sin egenskab af detektiv skal forsøge at hitte rede imellem. Som 40-årig regner han dog ikke længere med at vælte rundt og lege detektiv, som han selv udtrykker det. Men hvad skal han så foretage sig, den 29-årige tv-vært med de brune øjne og det brede smil? Godt spørgsmål. Vi har mødt Kristian Gintberg til en snak om at være i nuet og om ikke at have styr på så meget andet end netop dét. Lige nu og lige her ”Jeg har aldrig haft en masterplan for, hvordan mit liv skal udfolde sig,” lægger Kristian ud. ”Jeg synes, at det er sjovt at lave det, jeg laver lige nu og her, og det er sjovt og befriende at kunne sige ja uden at bekymre mig om fremtiden eller føle, at jeg skal stræbe efter noget, der er skrevet ned i en karriereplan. Der ligger selvfølgelig projekter i støbeskeen på den korte bane, men hvad jeg laver om fem eller ti år, har jeg virkelig ingen anelse om. Jeg kunne måske godt se mig selv som højskolelærer, men det ville kræve et farvel til den verden, jeg befinder mig i lige nu, og som jeg virkelig elsker og trives i. Men hvem ved, måske det sker engang, når jeg bliver… rigtig

voksen? Men lige nu er jeg her, og det er det fedeste,” smiler Kristian, der godt tør stå ved, at han ikke er mere reflekteret end som så, når det kommer til karrieren og fremtiden. Direkte fra højskole til tv Måske er det netop uvisheden og mangel på planlægning, der er den skævhjernede tv-værts personlige guld i lommen. Det var i hvert fald sådan – ved et tilfælde – at eventyret startede for Kristian: ”Jeg var elev på Rødkilde Højskole, som er en teaterhøjskole, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg ikke skulle bruge mit liv på at lave teater. Jeg var meget mere vild med at lave fjollede klip med en sjov paryk på end at stå på en teaterscene,” griner Kristian, imens han fortsætter: ”så jeg var så småt gået i gang med at lave en række optagelser ud fra en idé, jeg havde. Min plan var at sende klippene til DR, selvom ideen nok i virkeligheden var et skud langt ud i tågen.” Men en dag ringede telefonen på højskolen. Det var DR, som manglede en vært til Lille Nørd. Forstanderen vidste tilfældigvis, at Kristian havde kastet sig ud i det hjemmelavede tv-projekt, så sådan gik det til, at DR spurgte den unge Gintberg, om han ikke havde lyst til at komme til en rigtig casting hos dem. ”Det blev begyndelsen på det hele. Jeg har endnu ikke fået mig en uddannelse, til gengæld var jeg så heldig at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Og hvad er lige chancen for det?” smiler han. nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 11


”Inde i mit hoved vælter jeg ikke rundt og leger detektiv, når jeg er fyldt 40!”

Et atypisk arbejdsliv Kristians arbejdsliv er delt op i to kategorier: ”Der er optageperioder og ikke-optageperioder. I optageperioderne, som lige nu, hvor vi optager julekalender, møder jeg ind om morgenen, tager en hånddukke på hånden, drøner rundt i studiet, råber og skriger og siger i store træk det, der står i manuskriptet,” griner Kristian og fortsætter: ”Så er der ikke-optageperioderne, hvor jeg primært sidder foran en computer, udvikler karakterer, skriver manuskripter osv. Meget kontoragtigt… og voksent, kan man vel godt sige. I de perioder er dagene heldigvis vidt forskellige; der skal laves musik, fotos osv. Derfor er de såkaldt typiske arbejdsdage i virkeligheden ret atypiske, fordi de er så afvekslende. Jeg elsker variationen, og at der ikke er to dage, som for alvor ligner hinanden.” Skabertrang Så variationen er brændstoffet på Kristians motor. Derudover fremhæver han følelsen af at skabe noget – sit eget: ”Jeg har enorm stor indflydelse på figurerne og nyder at være med hele vejen; skabe historierne, skrive musikken, finde kostumerne osv. Alt det gør jeg sammen med en tilrettelægger, som jeg har et tæt samarbejde med. Vi sidder mange måneder på vores egen lille, lukkede redaktion og nørkler med tingene, før der kommer kamera på. Da jeg er temmelig perfektionistisk anlagt, er det virkelig fedt at få lov til at arbejde på den måde.” Har man set Ramajetterne og Ramasjang Mysteriet og kender figurerne, kan det for nogen virke som tilfældig sjov og ballade, det hele. Men det fornemmes tydeligt, at Kristian har ’noget’, der skal ud: ”Jeg brænder for at skabe tv med underholdningsværdi, hvor der er substans 12 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17

og dybde, selvom budskaberne kommer ud af munden på en række spøjse karakterer. Seerne skal have én på ’opleveren’, ellers mister jeg gejsten. Derfor er dét at have hænderne nede i substansen og få lov til arbejde i detaljen med manuskriptet og figurerne så vigtigt for mig. Det giver ejerskabsfølelse og følelsen af at kreere noget, der er væsentligt for modtagerne, og som også underholder mig selv,” forklarer Kristian, der finder inspiration til Fru Pudderkvast, Ronni Roligan, Preben Pølsesnak og alle de andre karakterer blandt vennerne og folk på gaden. Efterfølgende stykker han detaljer og skæve træk sammen til de enkelte figurer, som vi kender dem fra tv. Nu er nu Kristian spiller selv alle roller i Ramasjang Mysteriet. Så måske er der ikke noget at sige til, at programmet er gået hen og blevet et hjertebarn for den autodidakte tv-vært. Til spørgsmålet om, hvorvidt han er bange for at blive stemplet som ’Ramasjang Kristian’, er svaret: ”Jeg er fuldt ud bevidst om, jeg på sigt kan gå hen og få den ene rolle i folks bevidsthed. Netop derfor vælter jeg nok heller ikke rundt og er detektiv, når jeg er fyldt 40. Men rollen som ’Kristian fra Ramasjang’ passer godt til mig og til det sted, jeg står i mit liv netop nu. Hvis jeg en skønne dag ikke længere kan li’ lugten i bageriet, så må jeg jo finde mig noget andet at give mig til. Længere er den vel ikke, men jeg bekymrer mig ikke så meget om det, vil jeg sige - ligesom alt det andet. Nu er nu. Resten er senere.” Underdrenge og makrelmadder Men er der da slet ikke noget, Kristian bekymrer sig om? I svaret på spørgsmålet om, hvordan han mestrer at agere på scenen med et så stort nærvær og samtidig evner at


4 sjove til Kristian: – Har du fremtidsplaner med egne børn? Ja, bestemt. Vi har godt nok ingen i ovnen endnu, men måske om et par år. – Hvem er din yndlingskarakter? Richard Thomsen, selvom de fleste børn ikke kan li’ ham, men der er noget sjovt i at være en lidt klam og uhyggelig mand. – Har du altid været ’underholdertypen’? Det tror jeg. Jeg har i hvert fald altid været vild med skolekomedier, musik og den slags. Derhjemme fik min storebror og jeg vores far til at bakke bilen ud af garagen, så vi kunne hænge tæpper op og optage videoer i udklædningstøj og med parykker på. – Har du nogensinde været på date med én af mødrene? Næ. Jeg har jo haft en kæreste gennem mange år.

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 13


passe på den private side, er der måske alligevel en flig at hente. Kristian fortæller: ”Jeg prøver at passe på mig selv ved ikke at være tilgængelig hele tiden. Det gælder både i det virkelige liv og på de sociale medier. Mit behov for at dele ud af mig selv er blevet væsentligt mindre med årene, fordi jeg jo netop er så meget på i mit arbejdsliv, hvor jeg gerne vil være så nærværende som muligt overfor de mennesker, jeg er sammen med. Men når jeg har fri, har jeg et stort behov for det modsatte – at kigge indad og forsøge at værne om mig selv og mine omgivelser. Jeg opsøger f.eks. ikke den røde løber til en biografpremiere. Selvfølgelig stiller jeg gerne op til foto, hvis nogen spørger, men jeg kan enormt godt li’ ikke at være ’Kristian fra Ramasjang’, når jeg har fri. Lidt groft ridset op, så er jeg helt vild med tv-livet, men jeg elsker også, når jeg få timer senere sidder derhjemme i underdrenge og spiser makrelmadder.” Mr. Mommy Crush Taster du ’Kristian Gintberg’ i søgefeltet på Google, viser det sig hurtigt, at den glade tv-vært ikke kun er børnenes favorit. I flere artikler berettes det om, hvor populær Kristian er blandt småbørnsmødrene, som ikke holder

sig tilbage fra at skrive direkte til ham og fortælle ham, hvor sød og dejlig han er. Faktisk er han den vært på DR’s børneprogrammer, der modtager flest fanbreve overhovedet. Det er dog ikke et emne, der fylder hos Kristian selv. Tværtimod blendes der en vis tilbageholdenhed ind i stemmeføringen, da snakken falder på kvinderne og deres udelte begejstring for ham: ”Som udgangspunkt svarer jeg altid pænt tilbage med et tak. Det er som oftest både sødt og velment, og jeg er såmænd glad for, at både børn og voksne synes godt om mig. Hos mig personligt fylder det dog ikke noget, da jeg jo har haft min skønne kæreste gennem mange år.” Men selvom Kristian for længst er afsat, er der alligevel godt nyt til alle hans fans. Både småforelskede mødre, deres børn og andre barnlige sjæle kan se frem til december måned, hvor Kristian Gintberg og Ramajetterne kan opleves i årets DR julekalender for de mindste. Her er der både kærlighed og kaos på programmet, når Sus, Flummer og de andre Ramajetter går i luften. Så langt, så godt. Og hvad der sker bagefter for den gode Gintberg? … tja, det vil tiden vise, når man (heldigvis) er sådan én uden en karriereplan.

FAKTA OM KRISTIAN GINTBERG •

Tv-vært, DR Ramasjang med Ramasjang Mysteriet og Ramajetterne

29 år

Opvokset i Bisserup på Sydsjælland

Bor på Amager med sin kæreste, Ville, der studerer medicin

Har arbejdet på DR i 6 år

Gik direkte fra Rødkilde Højskole på Møn til DR uden uddannelse

Har i 2016-17 spillet Hodja i ’Hodja fra Pjort’ på Folketeatret i København

Nevø til komiker Jan Gintberg

Journalist: Majbritt Mikkelsen 14 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 15


16 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


Oddervognen anbefaler ..

TID TIL AMNING Ammer du? Så kender du sikkert til de besværlige forhold der kan følge med noget så livsbekræftende.

Især med hensyn til påklædning kan man som ammende mor blive udfordret, hvis man gerne vil være trendy samtidig med, at det skal være bekvemt at amme. Amning i det offentlige rum er i dén grad havnet på dagsordenen den seneste tid, og vi skal ikke mange år tilbage, før ammetøj var en kategori, tøjbranchen ikke fokuserede på. MAMALICIOUS har siden 2007 designet og produceret moderigtigt ammetøj med fokus på funktionalitet og sæsonernes trend. Tøjet er udviklet ud fra tanken om, at amning skal være nemt og komfortabelt lige meget om du er på cafébesøg, på gåtur i parken eller i hjemlige omgivelser - både for barn, men i særdeleshed også for mor. MAMALICIOUS har skabt fem forskellige ammefunktioner med forskellige åbninger, hvilket gør det muligt at finde de funktioner, som passer bedst til dig. MAMALICIOUS laver tøj til både hverdag og særlige lejligheder, hvor amning ikke skal være en hindring for at have et festligt outfit på.

Se udvalget af MAMALICIOUS ammtøj HER. Top: Mlvanny lia woven top · Pris DKK 349.95 · KLIK HER

Du kan også købe MAMALICIOUS hos babysam.dk – se her!

Bukser: Mlella blue jegging · Pris DKK 349.95 · KLIK HER

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 17


AMNING PÅ DAGSORDENEN Da en dansk café i 2011 frabad sig amning, begyndte en offentlig og landsdækkende ammedebat for alvor at rulle. Efterfølgende begyndte flere restaurationer som modsvar at skilte med, at ammende mødre var velkomne hos dem. Både på den danske og internationale politiske scene har emnet været omdiskuteret, hvor bl.a. 45 stater i USA nu har en lovgivning, der giver kvinder ret til at amme på ethvert offentligt som privat sted. Det typiske argument imod offentlig amning, er at det kan være blufærdighedskrænkende, og at der skal tages hensyn til personerne som er tilstede i samme rum. Modsvaret vil ofte være at amning er naturligt, og at det handler om at give sit barn mad, hvilket ikke bør kunne opfattes som stødende, eller seksuelt betonet på nogen måde. 18 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17

Debatten har fyldt meget i diverse medier, og specielt på de sociale medier har privatpersoner og mediepersonligheder givet deres mening til kende. På Instagram ser vi fx at hashtagget #normalizebreastfeeding har over en halv million opslag, og der har herudover været protester som indebar synkronamninger og amme flash mobs. Debatten viser at vi har ændret vores holdning til kvindekroppen og vores forestilling om hvad moderskab er, og at vi derfor i stigende grad ser amning med nye øjne. Det er et følsomt emne som kaster lys på noget der står alle mødre nært, nemlig at kunne dække det basale behov om at give sit barn mad, uanset tid og sted.


Mlflay lia woven above knee dress

Mlfeather tess jersey abk dress

Mlcool ida hw black jegging

Mltacey iris jersey top

· pris dkk 359.95 · KLIK HER

· Pris DKK 299.95 · KLIK HER

· Pris DKK 359.95 · KLIK HER

· Pris DKK 249.95 · KLIK HER

Mlmivane june woven lace dress

Mlmaya tess jersey dress

Mlmilo tess 2/4 jersey dress

Mlshania june 3/4 woven dress

· Pris DKK 399.95 · KLIK HER

·Pris DKK 249.95 · KLIK HER

· Pris DKK 299.95 · KLIK HER

· Pris DKK 379.95 · KLIK HER

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 19


TRENDBAROMETER Vi har sammensat et udvalg af de fineste styles, der passer perfekt til din Oddervogn, til din baby og til dig. Klik på de enkelte produkter for at læse mere.

Oddervognen guider dig ..

Phillips Avent Ammeindlæg nat, éngangs, 20 stk Pris DKK 69,95 ,Køb HER

MAMA LICIOUS Ammetop (2-pak) Rød / Coral Pris DKK 279,95 ,Køb HER

NYHED 2017 ODDER NORTH Barnevogn Grå melange / sort Pris DKK 9999 ,-

MILESTONE Graviditets Kort på dansk Pris DKK 179,95 ,Køb HER 20 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


MININOR Bidering Pris DKK 39,95 Køb HER

CeLaVi Uld/Bambus heldragt, grå Pris DKK 249,95 ,Køb HER

MELTON Solhat - Chintz Rose Priser fra DKK 129,95,Køb HER

SMALLSTUFF Rygsæk Powder Flower Pris DKK 149,95 ,Køb HER

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 21


Oddervognen snakker med ..

LUKASHUSET – DE SMÅ GLÆDERS HOLDEPLADS 22 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


I Hellerup ligger Lukashuset – Danmarks første børne- og ungehospice. Her er der i sagens natur en stor del alvor, sorg og fortvivlelse, men samtidig også masser af lys, leg og livsmod.

Nanette Quistorff, som er afdelingssygeplejerske på Lukashuset fortæller om børns særlige evne til at lukke lyset ind i en mørk tid ”Arbejdet med syge børn og deres familier betragter jeg som de små glæders holdeplads”. Sådan siger Nanette Quistorff, der har været med siden opstarten af Lukashuset i oktober 2015. Det meste af sit arbejdsliv har hun brugt på at dygtiggøre sig indenfor sit fag med fokus på alvorligt syge og døende, herunder med speciale i kræftsygepleje blandt både voksne og børn. ”Jeg har altid været optaget af, hvordan man på trods af truende sygdom får lindring og kvalitet ind i livet. Derfor var jeg heller ikke i tvivl, da jeg blev spurgt, om jeg ville være med til at starte Lukashuset op,” siger Nanette, hos hvem man hurtigt fornemmer både en stor grad af seriøsitet, men også refleksion og selvironi, hvor det passer ind. Lindring til hele familien Lukashuset, som er drevet af Diakonissehuset Sankt Lukas stiftelsen, har plads til fire børn og deres familier, som kan tælle både forældre, søskende og bedsteforældre. Det lille hospice, som er finansieret af fondsmidler, private donationer og stiftelsens egen kapital, tager sig af børn i livstruende sygdomsforløb og har – som man hurtigt fornemmer – ikke kun fokus på selve barnet. Nanette fortæller: ”Det

er klart, at når et barn er ramt af livstruende sygdom, så påvirker det hele familien. Derfor er det også hele familien, som indlægges her, hvor vi har fokus på lindring med hverdagslivet og livskvalitet som vigtige parametre. Nogle familier bor her i op til et halvt år, imens andre er her ganske kort tid. Også børnenes alder varierer, lige fra de helt små til unge mennesker op til 18 år. Så selvom familien står midt i deres livs mest sårbare tid, så er netop glæden og forudsigeligheden ved hverdagens rutiner afgørende for at skabe overskud til at håndtere den svære situation, de står i.” Og netop hverdagens rutiner udmønter sig i, at der i Lukashuset er arbejdet meget med at skabe hyggelige rammer, hvor man f.eks. selv kan selv lave mad eller vælge at få maden leveret fra stedets køkken alt afhængig af ens ressourcer. Derudover er der både inde og ude indrettet en lang række sanseskærpende og ikke mindst smukke faciliteter for at gøre opholdet så hjemligt og nært som overhovedet muligt. Kærlighedens vilkår Som kommende eller nybagte forældre er det svært – lad os bare kalde det umuligt – at tage den tanke ind, at ens nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 23


“Man kan sige, at der altid vil altid være en risiko og en stor grad af bekymring forbundet med at blive forældre. Det ikke et til- eller et fravalg, men et vilkår.”

barn kan blive alvorligt syg og i værste fald dø af sin sygdom. Det rimer ikke på forventningsglæde, familieidyl, nyindkøbt barnevogn og mødregrupper. Nanette siger: ”Heldigvis fødes langt de fleste børn jo sunde og raske og forbliver sådan. Men vi kommer ikke udenom, at man – når man bliver forældre – per automatik tager del i livets alvor. Når man vælger at sætte nyt liv i verden og ved fødslen får skænket den største gave af alle, kommer også frygten for, at der skal ske vores børn noget, stort som småt. Man kan sige, at der altid vil være en risiko og en stor grad af bekymring forbundet med at blive forældre. Det ikke et til- eller et fravalg, men et vilkår. Derfor er det en vigtig del af vores arbejde at nedbryde tabuer, som kan være skabt af angsten for at miste. I praktisk betyder det, at jeg jævnligt holder foredrag for forskellige grupper af mennesker for at tydeliggøre, at der findes dygtige personer, som kan tage kærligt og professionelt hånd om én, selv når livet er allersværest.”

Børns lys skinner stærkest Men hvordan i alverden kan man som Nanette holde et arbejdsliv ud, hvor sygdom og død blandt børn er en del af hverdagens dagsorden? Hun fortæller: ”Det siger sig selv, at sårbarhed, skrøbelighed og sorg er en uomtvistelig del af hverdagen i Lukashuset. Men noget af det jeg hæfter mig ved, er, at der hos børn findes en konstant sprække ind til noget, der er lysere… ” Hun tager en kort pause, før hun fortsætter: ”Børn trænger igennem med deres lys på trods af lidelsen. I det øjeblik at børn er vellindrede, er de tilstede i livet med deres enorme overlevelsesinstinkt i langt højere grad end mange voksne. De kommer så at sige frem med deres livsglæde og livsmod og mister yderst sjældent livsgejsten. Det er glæderne på trods af smerten, der bevæger mig mest i dagligdagen. På den måde bliver mit arbejde givende trods angst, ambivalens og andre ubehagelige følelser, som jeg møder hver dag. Man kan sige, at hver dag har sit eget gennembrud af noget andet.”

Helhedstænkning med hjertet først Når et barn med familie bliver indlagt i Lukashuset, bliver man mødt af et tværfagligt team bestående af sygeplejersker, læger, børnelæger, socialrådgivere, psykologer foruden en fysioterapeut, en præst, en hospitalsklovn, en klassisk violinist samt en stor gruppe frivillige, som også er tilknyttet stedet. ”Udover at vi indgår i et tæt samarbejde med det involverede hospital omkring f.eks. den medicinske behandling, kan vi i fællesskab tage hånd om alle de symptomer, der kendetegner en familie med et alvorligt sygt barn,” siger Nanette og fortsætter: ”Det er klart, at personalets primære kontakt er forældrene. Al adgang til barnet foregår gennem dem. De kender barnet bedst, hvorfor gensidig tillid er det vigtigste element for at kunne sikre en god oplevelse og et trygt ophold hos os.”

Alvoren sætter livet i relief For Nanettes eget vedkommende skaber arbejdet med sygdom og død uden tvivl en intensivering af livet: ”Det kan lyde som en kliché, men det er klart, at der opstår noget liv ud af, at et andet liv er truet. Tingene bliver sat i relief og kan være med til at skabe en større bevidsthed om, at vi skal være taknemmelige for vores liv. Det siger jeg med en kraftig understregning af, at det ikke skal lyde hverken frelst eller helligt. Imens jeg forsøger at leve livet ud, tager jeg også en masse ting for givet. Det, tror jeg, er en naturlig del af livet. Vi er kun mennesker, som også skal give plads til de mere sekundære bekymringer. Der skal være plads til bagateller og hverdagens små irritationsmomenter. Det er også livet.”

24 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


”Men det er klart, at mit arbejdsliv har skabt en ydmyghed og øget bevidsthed om, at livet er begrænset af nogle ydre rammer. Den begrænsning skaber en intensivering af livet i kraft af evnen til at skabe håb i selv de mest håbløse situationer. Det er en stærk overlevelsesstrategi, som vi mennesker har. Vi ved godt, at vi alle skal herfra, men det er ikke noget, der skal have lov til at fylde vores hverdag op. Som mennesker skal vi helst være glade, kunne sætte børn i verden og sætte mål for vores liv osv. Ellers er livet meningsløst,” reflekterer Nanette, som holder fast i, at hun på ingen måde ikke er mere afklaret med sin egen død end alle andre: ”Fordi jeg har dette job, er jeg jo ikke nødvendigvis klædt bedre på til at dø. Jeg aner ikke, hvordan jeg kommer til at forholde mig den dag, det er min tur. Alene det faktum at jeg sikkert er nøjagtig ligeså rædselsslagen

som alle andre, er ganske befriende,” konstaterer hun uhøjtideligt med smil i stemmen. Intens arbejdsdag Når Nanette for en stund fejer alvoren til side, er jobbet i Lukashuset som taget ud af mange andres arbejdsliv: ”Jeg har et meget intenst arbejde, hvor der ikke er to dage, som er ens. Her er travlt, det er sjovt og en stor del af mit arbejde består også i at skabe gode rammer for de ansatte og frivillige på stedet. Jeg keder mig aldrig og har jo også trænet mig i at lægge arbejdet med børnene og deres familier fra mig. Selvom jeg elsker mit job og har svært ved at forstille mig at lave andet, så er mit arbejde ikke hele min identitet, men det er og bliver – på flere niveauer – de små glæders holdeplads,” slutter hun.

FAKTA OM LUKASHUSET •

Lukashuset åbnede i oktober 2015 som det første børne- og unge hospice i Danmark

Huset drives af Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen, som er en privat organisation

Lukashuset har plads til 4 børn samt deres familier

På stedet er der både ansatte og frivillige

Man kan som familie blive henvist eller på eget initiativ kontakte stedet

Oddervognen har foræret Lukashuset 2 barnevogne, så familier med de mindste børn kan komme ud og nyde naturen og omgivelserne omkring Lukashuset.

Journalist: Majbritt Mikkelsen nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 25


nadiaernlund

katrinenorgaard1986

camilla_falk

camillabeckklokker

comill

dorlindan

made.by.mee

annefinken

louiselyngbaksoegaard

#ODDERVOGNEN 26 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


SOMMERENS ULTIMATIVE PLAYLISTE DON’T LIVE TO RETIRE. DANCE WHILE THE MUSIC IS PLAYING. Sådan lyder opfordringen fra livsstilbrandet KREAFUNK, der hylder et liv fuld af gode oplevelser - når som helst, hvor som helst. De to unge herrer, Kenneth og Ruben, som står bag KREAFUNK, har sammensat sommerens lækreste ’Feel Good’ spilleliste; til de sene aftener med på terrassen med et glas vin, til gåturen i det fri, til solbadning på stranden. De 15 tracks underbygger en stemning af Happy Melancholia, der virkelig kan frembringe ‘musical chills’ og få hårene på armen til at rejse sig. Vidste du forresten at hjernen udskiller belønningsstoffet dopamin når du lytter til musik? Så lyt til noget mere musik!

1. 2. 3. 4. 5.

Oddervognen anbefaler ..

‘Healed’ - Rag’n’Bone Man ‘Saved’ - Khalid ‘Breathe – Acoustic’ - Seeb, Neev ‘Bowie & Champagne – Live at Vega’ - Mads Langer ‘Hey Brother (Live at Geil)’ - Tessa Rose Jackson

6. ‘This Is How We Walk On The Moon’ - José González 7. ‘An Opening’ - Charlie Cunningham 8. ‘ Nebraska – Radio Edit’ - Lucy Rose 9. ‘Give’ - You Me At Six 10. ‘Save Me’ - Bilal Khan 11. ‘Shortline’ - RY X 12. ‘Holocene’ - Bon Iver 13. ‘Atlas Hands’ - Benjamin Francis Leftwich 14. ‘Follow The Sun’ - Xavier Rudd 15. ‘Society’ - Eddie Vedder

Happy Melancholia by KREAFUNK

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 27


BØRNEVENLIGE BANANIS 28 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17


Opskrift lavet af Jeanette Thaysen @madeventyret

Oddervognen anbefaler ..

Du skal bruge: _ Bananer _ Mørk chokolade _ Træpinde, fx ispinde eller spisepinde _ Bagepapir _ Valgfri topping. Her er brugt kokos, frysetørret hindbær og lakridspulver

Fremgangsmåde · Halvér bananerne · Stik en pind op i den ende du lige har skåret over · Smelt herefter chokoladen i vandbad · Dyp bananerne i chokoladen og lig dem på et stykke bagepapir · Drys din yndlingstopping ud over den mørke chokolade inden det størkner

Skub en plade ind under bagepapiret med bananerne på, så du kan få dem ind i fryseren. Bananerne vil aldrig blive helt gennem frosne, men giv dem nogle timer inden de serveres.

God fornøjelse, Jeanette Thaysen /Madeventyret

nr. 03/17 · NÅR VERDEN VENTER · 29


KONKURRENCE · VIND EN ODDER BARNEVOGN · LIKE VORES MAGASIN PÅ FACEBOOK, SÅ DELTAGER DU AUTOMATISK!

Vær med i konkurrencen om en North barnevogn eller City klapvogn i vores flotte farvekombination Grå melange / Sort! Alt du skal gøre er at give vores opslag med præsentationen af magasinet på Facebook et like. Vores motto har altid været, at vi vil gøre livet nemt for småbørnsforældre og med dette magasin håber vi at være en inspiration til alle familier i Danmark. 30 · NÅR VERDEN VENTER · nr. 03/17

Oddervognen · Når verden venter · nr. 03/17  

Velkommen til nyeste nummer af vores magasin ‘Når Verden Venter’. Vores motto har altid været at vi vil gøre livet nemt for småbørnsforæl...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you